7 Ιουν 2019

Ανοιχτό κάλεσμα στους ψηφοφόρους του ΚΚΕ να μην το ξαναψηφίσουν…

        

07-06-2019
Ανοιχτό κάλεσμα στους ψηφοφόρους του ΚΚΕ να μην ξαναψηφίσουν ΚΚΕ απηύθυνε από το Βήμα της Βουλής ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, του οποίου τα Ελληνικά συνήθως είναι τόσο σπαστά και ακαταλαβίστικα που μπροστά τους τα Αγγλικά του Τσίπρα είναι πανεπιστημιακού επιπέδου, σε άπταιστα Ελληνικά κάλεσε τους ψηφοφόρους του ΚΚΕ να το πιέσουν να αλλάξει γραμμή ή να μην το ψηφίσουν! Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο παρατρεχάμενος του Αμερικανού πρέσβη που ψήφισε παρέα με τον Μητσοτάκη το τρίτο μνημόνιο παρά την απόφαση του Ελληνικού λαού στο δημοψήφισμα, κάλεσε τον Ελληνικό λαό να μην ψηφίσει ΚΚΕ. Προφανώς ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κάλεσε τον Ελληνικό λαό να μην ψηφίσει ΚΚΕ εξαιτίας της στάσης του ΚΚΕ στο δημοψήφισμα, εξαιτίας του ότι το ΚΚΕ δεν δέχτηκε να γδάρει τον Ελληνικό λαό υπηρετώντας τους τοκογλύφους δανειστές. Σκεφτείτε ότι αυτός ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με το κόμμα κουρελού του ΣΥΡΙΖΑ εγκαλούσαν το ΚΚΕ γιατί δεν έκανε κυβέρνηση μαζί τους. Κυβέρνηση μαζί τους το κόμμα που σήμερα καλούν τον λαό να μην το ψηφίσει. Και μόνο η προτροπή προς τον Ελληνικό λαό αυτού του βασανιστή και γδάρτη του κοσμάκη να μην ψηφίσει ΚΚΕ, δείχνει τον δρόμο για το τι ψήφο πρέπει να ρίξει ο λαός στην κάλπη του Ιούλη. Την μόνη ψήφο που φοβούνται όλοι αυτοί οι βασανιστές του λαού. Ρίξε κόκκινο στη νύχτα, ρίξε λάδι στη φωτιά…

Πέτρος Τατ.

Η Ford κλείνει εργοστάσιο στη Βρετανία και απολύει 2.000 εργαζόμενους

Η Ford, ανακοίνωσε ότι κλείνει το εργοστάσιο της, στο Bridgend της Ουαλίας, λόγω των προβλημάτων που θα δημιουργήσει στη βιομηχανία το Brexit. Η απόφαση της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας είναι ένα ακόμη χτύπημα στη βιομηχανία της Βρετανίας, αναφέρει το Reuters.
Περισσότεροι από 2.000 εργαζόμενοι θα χάσουν την εργασία τους, όταν θα κλείσει η μία από τις δύο μονάδες παραγωγής κινητήρων της Ford στη Βρετανία.
H αμερικανική εταιρεία, πρόσθεσε μια νέα γραμμή συναρμολόγησης για την παραγωγή ενός τρικύλινδρου κινητήρα 1,5 λίτρων στο Bridgend, το περασμένο φθινόπωρο.
Η Ford κατασκευάζει κάθε χρόνο περίπου 1,3 εκατ. κινητήρες σε δύο βρετανικές τοποθεσίες, το Bridgend και το Dagenham, στην ανατολική Αγγλία. Η εταιρεία έχει προειδοποιήσει στο παρελθόν την κυβέρνηση ότι θα μπορούσε να αντιμετωπίσει έξοδα 1 δισ. δολαρίων, σε περίπτωση που επιλεγεί το αποκαλούμενο σκληρό Brexit.
Τον Ιανουάριο, η Ford δήλωσε ότι το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης που εκπόνησε, προβλέπει απολύσεις αρκετών χιλιάδων εργαζόμενων, κλείσιμο εργοστασίων και διακοπή γραμμών οχημάτων.
Η εταιρεία ανακοίνωσε την απόλυση 5.000 εργαζομένων και στη Γερμανία, τη δεύτερη μεγαλύτερη της αγορά στην Ευρώπη.
Οι κινητήρες της Ford, που κατασκευάζονται στη Βρετανία, προορίζονται για να τοποθετηθούν σε οχήματα που παράγονται στη Γερμανία, την Τουρκία, τις Ηνωμένες Πολιτείες κ.α. Η εταιρεία εκτιμά ότι θα αντιμετωπίσει καθυστερήσεις και πρόσθετα κόστη, όταν εφαρμοστεί το Brexit.
Το εργοστάσιο στο Bridgend αποτελεί σημαντική πηγή κινητήρων για οχήματα που πωλούνται στη Βόρεια Αμερική, για τις μάρκες Ford, Jaguar και Land Rover. Αλλά οι αλλαγές στη γκάμα των μοντέλων έχουν μειώσει τη ζήτηση των οχημάτων που χρησιμοποιούν τους κινητήρες από το εργοστάσιο του Bridgend.
Η Jaguar Land Rover, προμηθεύεται κινητήρες V8, από το εργοστάσιο στο Bridgend, αλλά η σύμβαση με τη Ford σταματά το 2020. Ο κινητήρας AJV8 της JLR που παράγεται στο Bridgend χρησιμοποιείται σε ορισμένα μοντέλα υψηλής απόδοσης Range Rover και Jaguar.

Η Jaguar ξεκίνησε πρόσφατα την χρήση ενός ισχυρού νέου twin-turbo inline εξακύλινδρου κινητήρα που πιθανώς θα αντικαταστήσει τον V-8. Επίσης, η JLR αναμένεται να αρχίσει να χρησιμοποιεί ένα twin-turbo V8 που προέρχεται από τη BMW.

Αυστρία: Ψηφίστηκε το 12ωρο στη Βουλή -Πανηγυρίζουν οι βιομήχανοι

Με τις ψήφους της κυβέρνησης συνασπισμού του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς και του ακροδεξιού Κόμματος των «Ελευθέρων» αλλά και τις ψήφους του νεοφιλελεύθερου κόμματος της αντιπολίτευσης ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία), η αυστριακή Βουλή ενέκρινε την Πέμπτη, τη θέσπιση 12ωρης ημερήσιας εργασίας ή εξηντάωρης εβδομάδας εργασίας.
Επίσης η πλειοψηφία στη Βουλή απέρριψε αίτημα που είχε καταθέσει το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Σοσιαλδημοκρατικό, του πρώην καγκελάριου Κρίστιαν Κερν, για τη διεξαγωγή σχετικού δημοψηφίσματος.
Χέρι – χέρι, νεοφιλελεύθεροι, φασίστες και ακροδεξιοί προχώρησαν στη νομοθέτηση της εργασιακής ημέρας των 12ωρών επαναφέροντας συνθήκες προ «Σικάγου εποχής» για τους εργαζομένους της χώρας!
Της υπερψήφισης του νομοσχεδίου, εναντίον του οποίου είχε πραγματοποιηθεί το περασμένο Σάββατο τεράστια πορεία και διαδήλωση στο κέντρο της Βιέννης με τη συμμετοχή 100.000 ανθρώπων, προηγήθηκε πολύωρη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, στη διάρκεια της οποίας κατατέθηκε επίσης και υπερψηφίστηκε τροπολογία της κυβέρνησης που προβλέπει την έναρξη ισχύος του νόμου ήδη από την 1 η Σεπτεμβρίου, αντί της 1ης Ιανουαρίου 2019, που προβλεπόταν αρχικά.
Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της ακροδεξιάς κυβέρνηση, ο”κανονικός” χρόνος εργασίας θα παραμείνει στις οκτώ ώρες ημερησίως ή σαράντα ώρες εβδομαδιαίως και η εφαρμογή του 12ωρου θα είναι «προαιρετική».
Βέβαια η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. Οι εργοδότες θα μπορούν άμεσα να επιβάλλουν σύμφωνα με το νόμο υποχρεωτική εργασία 10 ωρών και στη συνέχεια να απαιτούν σε «προαιρετική» βάση το 12ωρο.
Οι εργαζόμενοι θα είναι αναγκασμένοι να υποκύπτουν στις απαιτήσεις των εργοδοτών, αφού σύμφωνα με το αστικό δίκαιο αλλά και τη νομοθεσία της Αυστρίας, ο εργαζόμενος δεν θα μπορεί να αρνηθεί την υπεραπασχόληση. Στην περίπτωση που το κάνει η απόλυση θα είναι απολύτως νόμιμη!
Όλες τις προηγούμενες μέρες στην Αυστρία οι σύνδεσμοι των βιομηχάνων και των επιχειρηματιών πανηγύριζαν για την ψήφιση του νόμου, επειδή σύμφωνα με μερίδα του Αυστριακού Τύπου έγινε «όπως παραγγέλθηκε»!!!
Το φασιστικό ακροδεξιό κυβερνητικό συνονθύλευμα της Αυστρίας προωθώντας τις απαιτήσεις των αφεντικών άνοιξε το δρόμο για την άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων.

Το επόμενο διάστημα στο όνομα του «ανταγωνισμού» θα ανοίξει θέμα σε ολόκληρη την Ευρώπη για κατάργηση και επίσημα του οκτάωρου και την εφαρμογή συνθηκών γαλέρας, με 10, 12 και όσες ώρες εργασίας απαιτήσει το κεφάλαιο,  για τον σύνολο της εργατικής τάξης. 

Να σπάσει ο φαύλος κύκλος


Η δημοσιοποίηση της έκθεσης της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία μάς έφερε στο νου μια ιστορία που αλιεύσαμε πριν από λίγο καιρό από τα γερμανικά Μέσα Ενημέρωσης: Σε έναν φτωχό φοιτητή στη Γερμανία, στην «ατμομηχανή» της ΕΕ, μειώθηκε το επίδομα ενοικίου επειδή έπαιρνε τρόφιμα από «Κοινωνικό Παντοπωλείο» του Βερολίνου και αυτό θεωρήθηκε «εισόδημα» σε είδος! Ο φοιτητής αυτός δεν έχει καμία οικονομική στήριξη από την οικογένειά του, εργάζεται με «mini job» (δηλαδή με 450 ευρώ το μήνα και περιορισμένα ασφαλιστικά δικαιώματα), ενώ προσφέρει εθελοντικές υπηρεσίες στο εν λόγω «Κοινωνικό Παντοπωλείο», που ανήκει στην εκκλησία και τον ραδιοφωνικό σταθμό «rbb», από όπου λαμβάνει και τρόφιμα για να μπορέσει να ζήσει.
Η αρμόδια Υπηρεσία της Περιφέρειας Λίχτενμπεργκ στο Βερολίνο αποφάσισε ότι θα πρέπει να μειωθεί το επίδομα ενοικίου του φοιτητή από 190 σε 90 ευρώ, με την αιτιολογία ότι το φαγητό που παίρνει από το «Κοινωνικό Παντοπωλείο» αντιστοιχεί σε ετήσιο «εισόδημα» 2.892 ευρώ (...με υπολογισμένη και την τελευταία μπουκιά). Ο φοιτητής υπέβαλε ένσταση, η οποία απορρίφθηκε τον Μάρτη, με την Υπηρεσία να απαντά ότι έχει καθορίσει την «αξία της τροφής που του παρέχεται σε μηνιαίο εισόδημα 241 ευρώ» και συγκεκριμένα σε 51 ευρώ για πρωινό, σε 95 ευρώ για γεύμα και 95 ευρώ για βραδινό. Επομένως, κλέβει το κράτος αν λάβει όλο το ποσό των 190 ευρώ! Απ' ό,τι φαίνεται, ο φοιτητής θα έπρεπε να ξεψυχήσει από την πείνα μπροστά στην αρμόδια Υπηρεσία, προκειμένου να ...αποδείξει στα σίγουρα ότι χρειάζεται το επίδομα ενοικίου.
* * *
Το γεγονός ότι οι εικόνες αυτές καταγράφονται στη Γερμανία, που η οικονομία της «ανθίζει», με θηριώδη πλεονάσματα και την ανεργία σε ιστορικά χαμηλά, έρχεται να επιβεβαιώσει ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη, παντού και πάντα, είναι ασύμβατη με τις λαϊκές ανάγκες και προϋποθέτει τη συντριβή τους, για να αυγατίζουν τα κέρδη του κεφαλαίου και να θωρακίζεται η ανταγωνιστικότητά του. Οσο για την «κοινωνική πολιτική», αυτή περιορίζεται στα ψίχουλα που πέφτουν από το τραπέζι της καπιταλιστικής κερδοφορίας, και μάλιστα για τους πιο φτωχούς, με τον κίνδυνο να τα χάσουν κι αυτά, αν ξεπεράσουν έστω και ελάχιστα προς τα πάνω το στατιστικό κατώφλι της εξαθλίωσης.
Δεν είναι άλλωστε η μοναδική περίπτωση που το αστικό κράτος και το γερμανικό σύστημα «κοινωνικών παροχών» δείχνουν το απάνθρωπο πρόσωπό τους! Είναι πασίγνωστα τα διαβόητα Κέντρα Απασχόλησης και οι Υπηρεσίες των δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων (Χαρτζ 4) για το πώς βασανίζουν και εκμεταλλεύονται τους πιο εξαθλιωμένους παρακολουθώντας κάθε πτυχή της ζωής τους, εξαναγκάζοντάς τους να πουλήσουν κάθε περιουσιακό τους στοιχείο, να δουλεύουν για 1 ευρώ την ώρα, να είναι διαθέσιμοι ανά πάσα στιγμή να δώσουν το «παρών» στην «υπηρεσία», να δέχονται ελέγχους μέσα στο ίδιο τους το σπίτι κ.λπ. Πρόκειται για ορισμένες μόνο από τις «ελευθερίες» που κατοχυρώνονται στο καπιταλιστικό σύστημα της εκμετάλλευσης και της εξαθλίωσης. Γι' αυτόν το λόγο, εξάλλου, πολλοί δικαιούχοι επιδομάτων στη Γερμανία παραιτούνται από αυτό το ...δικαίωμά τους, μην αντέχοντας τον εξευτελισμό, την ασφυκτική πίεση και τον έλεγχο του κράτους.
* * *
Τα σημειώνουμε όλα αυτά με αφορμή τις αντιδράσεις της κυβέρνησης και της ΝΔ στη δημοσιοποίηση της έκθεσης της Κομισιόν, η οποία διαπιστώνει «μεταρρυθμιστική κόπωση» που επιδρά στους ρυθμούς ανάπτυξης και βάζει ζήτημα ακόμα και για τις πενταροδεκάρες που μοίρασε προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ στα πιο φτωχά λαϊκά στρώματα, κι αυτά από τα ματωμένα πλεονάσματα. Στο θόρυβο που προκάλεσε η έκθεση, ο ΣΥΡΙΖΑ απαντά με διαβεβαιώσεις ότι η συνέχιση της άγριας φοροληστείας του λαού και η διατήρηση των περικοπών από το κράτος σε δαπάνες που αφορούν ακόμα και τα πιο στοιχειώδη, θα οδηγήσουν σε υπερκάλυψη των δημοσιονομικών στόχων, ενώ δεσμεύεται να συνεχίσει τις «μεταρρυθμίσεις» που συμφώνησε με τους «θεσμούς». Η ΝΔ, από την άλλη, υπόσχεται ταχύτερους ρυθμούς υλοποίησης των αντιλαϊκών δεσμεύσεων, ώστε μέσα από τη βελτίωση των ρυθμών ανάπτυξης να προκύψει περισσότερος «δημοσιονομικός χώρος» για τη βελτίωση τάχα της ζωής του λαού.
Στον πυρήνα του σχεδίου και των δύο είναι η δημιουργία προϋποθέσεων για μεγαλύτερη κερδοφορία, που θα έρθει με περισσότερα και μονιμότερα μέτρα στήριξης του κεφαλαίου, με μεταρρυθμίσεις όπως αυτές που περιγράφει η έκθεση της Κομισιόν. Μεταρρυθμίσεις που οι λαοί τις έζησαν τα προηγούμενα χρόνια με όλες τις κυβερνήσεις, μονοκομματικές, συνεργασίας, δεξιές, σοσιαλδημοκρατικές και «αριστερές». Μεταρρυθμίσεις που στο όνομα της ανάκαμψης επέβαλαν τους λαούς σε θυσίες δίχως τέλος, έχοντας οδηγήσει στην άθλια κατάσταση που βιώνει σήμερα η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων. Αυτήν την αθλιότητα, που προκαλούν με την πολιτική τους, προσπαθούν να διαχειριστούν οι κυβερνήσεις και τα κόμματα του κεφαλαίου, με τα δήθεν «κοινωνικά» τους μέτρα, που είναι άμεσα εξαρτημένα από τους αναπτυξιακούς στόχους των επιχειρηματικών ομίλων.
* * *
Η έκθεση επομένως της Κομισιόν περιγράφει το κυβερνητικό πρόγραμμα της επόμενης μέρας, που θα εφαρμόσει οποιαδήποτε κυβέρνηση εκλεγεί, σε συνέχεια της προηγούμενης. Γι' αυτό σπεύδουν και οι δύο να διαβεβαιώσουν για την προσήλωσή τους σε αυτό το αντιλαϊκό σχέδιο, ανεξάρτητα από το πώς προτείνει ο καθένας να εφαρμοστεί. Το πού οδηγεί αυτό το σχέδιο, το ξέρουμε. Και για αυτό πρέπει ο λαός να το αντιπαλέψει με ένα πιο ισχυρό ΚΚΕ την επόμενη μέρα των εκλογών. Για να βάλει εμπόδια στην επόμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση και την πολιτική του κεφαλαίου και από καλύτερες θέσεις να οργανώσει την αντεπίθεση και την πάλη για τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες. Για να σπάσει ο φαύλος κύκλος ανάπτυξη - θυσίες - κρίση, που συνθλίβει τη ζωή του λαού και της νεολαίας.

Περί πολιτικού ήθους των ΣΥΡΙΖΑίων στην Ικαρία...




Πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα 3/6 τα εγκαίνια του Υβριδικού Ενεργειακού Εργου στην Ικαρία. Εργο το οποίο, συνδυάζοντας αιολική και υδροηλεκτρική ενέργεια συνολικής ισχύος 6,8 MW, βρίσκεται ακόμα σε δοκιμαστική λειτουργία και αναμένεται να καλύψει σε μεγάλο ποσοστό τις ενεργειακές ανάγκες του νησιού, που το καλοκαίρι δεν ξεπερνούν τα 9 MW.
H διοίκηση της ΔΕΗ, που ήταν υπεύθυνη - ως κύριος του έργου άλλωστε - για την τελετή των εγκαινίων, φρόντισε να προσκαλέσει εκπροσώπους της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (Καφαντάρη - Σεβαστάκης), της ΝΔ (Αθανασίου), αλλά και αρκετούς παρατρεχάμενους ΣΥΡΙΖΑίους, οι οποίοι δεν αμέλησαν να γιουχάρουν την παρέμβαση του απερχόμενου δημάρχου Ικαρίας Στέλιου Σταμούλου.
Δεν φτάνει που από κοινού με ΝΔ και ΚΙΝΑΛ υπερψήφισαν το μνημόνιο 3, δεν φτάνει που συγκρότησαν ένα αντιΚΚΕ μέτωπο και υπερψήφισαν με τα μπούνια τον Νεοδημοκράτη Ν. Καλαμπόγια στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές της Ικαρίας, ας δούμε όμως με στοιχεία γιατί τον γιούχαραν:
  • Γιατί αναφέρθηκε στην καθοριστική συμβολή του πρώην δήμου Ραχών αλλά και της ΚΟ του ΚΚΕ στη Βουλή, για την έναρξη και τη συνέχιση των έργων, μιας και είχαν παγώσει για τουλάχιστον μια 3ετία λόγω υποχρηματοδότησης από τη ΔΕΗ.
  • Γιατί αναφέρθηκε στην απαίτηση της τοπικής κοινωνίας για ολοκλήρωση του απαραίτητου δρόμου Γεμέλια - Προεσπέρα - Κάτω Προεσπέρα πριν την έλευση του χειμώνα.
  • Γιατί ανέδειξε το γεγονός ότι η εγκατάσταση των 110 ανεμογεννητριών στην κορυφογραμμή της Ικαρίας από τον όμιλο Μυτιλιναίου βρίσκει αντίθετη την κοινωνία του νησιού, τονίζοντας ότι το Υβριδικό καλύπτει τις τοπικές ενεργειακές ανάγκες.
  • Γιατί απαίτησε δραστική μείωση της kwh για όλα τα νοικοκυριά και τις υπηρεσίες της Ικαρίας, καθώς επίσης καμία διακοπή ρεύματος σε συνανθρώπους μας που αποδεδειγμένα δεν μπορούν και δεν έχουν να πληρώσουν το ρεύμα τους. Τόνισε ότι τα εγκαίνια πραγματοποιούνται την ίδια στιγμή που δεκάδες σπίτια στην Ικαρία απειλούνται με διακοπή ρεύματος λόγω χρεών στη ΔΕΗ ακόμα και λίγων ευρώ.
  • Γιατί ζήτησε πρόσληψη και μονιμοποίηση του αναγκαίου τεχνικού προσωπικού σε όλες τις δομές Ενέργειας στην Ικαρία (ΔΕΗ, ΔΕΔΔΗΕ, Υβριδικό).
  • Γιατί, αφού από τη λειτουργία του Υβριδικού θα υπάρχει εξοικονόμηση πόρων από τον περιορισμό του πετρελαίου, ζήτησε και την κατάργηση όλων των ληστρικών χαρατσιών που είναι ενταγμένα στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα την εκτίναξη του συνολικού λογαριασμού.
Στις 7 του Ιούλη ο ικαριακός λαός έχει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να «γιουχάρει» τις αντιλαϊκές πολιτικές των ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ - ΚΙΝΑΛ, των δορυφόρων και των κολαούζων τους, ενισχύοντας αποφασιστικά το ΚΚΕ. Να «γιουχάρει» αυτούς που «εγκαινιάζουν» ημιτελή έργα, ενώ ταυτόχρονα καταδικάζουν τον λαό στην ενεργειακή φτώχεια.
Α.

Κοινή ατζέντα


Η έκθεση της Κομισιόν στο πλαίσιο της «ενισχυμένης εποπτείας», που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη, γκρεμίζει με πάταγο τα προπαγανδιστικά παραμύθια του ΣΥΡΙΖΑ περί «μεταμνημονιακής εποχής» και «δίκαιης ανάπτυξης».
Αποκαλύπτει ότι τα μνημόνια διαρκείας για το λαό δεν είναι πίσω, αλλά μπροστά. Το ίδιο και οι αντιλαϊκές δεσμεύσεις για τα επόμενα πολλά χρόνια.
Ανεξάρτητα από τις εναλλαγές κυβερνήσεων στη θέση του μηχανοδηγού, τις ράγες τις στρώνουν οι ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων για να θωρακίσουν τα κέρδη τους.
Αυτοί είναι που θέτουν την ατζέντα, δηλαδή την κυβερνητική πολιτική που θα υλοποιηθεί την επομένη των εκλογών, με επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, ένταση των εκβιασμών και των πλειστηριασμών σε βάρος των λαϊκών νοικοκυριών, νέα αντιλαϊκά μέτρα για να θωρακιστεί η «δημοσιονομική κατάσταση» της χώρας.
Αυτή την ολοφάνερη κοινή τους ατζέντα, που καταστρέφει το λαό για να θωρακίσει την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, είναι που προσπαθούν να κρύψουν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ με τον καβγά τους για την «κρυφή ατζέντα» της ΝΔ - που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ - και την «καταστροφική ατζέντα» του ΣΥΡΙΖΑ - που λέει η ΝΔ.
Την ίδια ώρα, μόνο γέλιο προκαλεί η προσπάθεια της κυβέρνησης να ξανανεβάσει το έργο της «μάχης κατά των Βρυξελλών» και των «συντηρητικών κύκλων» εντός και εκτός συνόρων, με τους οποίους πανηγύριζε αγκαλιά μέχρι χτες για τις αντιλαϊκές της επιδόσεις.
Τη στιγμή μάλιστα που ορκίζεται ότι η «υπεραπόδοση» των αντιλαϊκών μέτρων το επόμενο διάστημα είναι δεδομένη και δεν βάζει ούτε κατά διάνοια σε κίνδυνο τον «δημοσιονομικό χώρο» και τις υπόλοιπες αντιλαϊκές δεσμεύσεις.
Η «ατζέντα της λιτότητας» είναι ακριβώς οι αντιλαϊκές δεσμεύσεις που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και εγγυάται ότι θα τηρήσει στο ακέραιο η ΝΔ.
Είναι επομένως εχθρικό για το λαό το δίλημμα ποιος είναι ο «πιο σίγουρος δρόμος» των θυσιών του: Με φοροληστεία ή με νέες περικοπές δαπανών;
Μέσα σ' αυτό το αντιλαϊκό πλαίσιο μνημονίων διαρκείας, ο λαός καλείται να διαλέξει τι θα χάσει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το εξής: Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση καταργεί προεκλογικά τη μείωση του αφορολόγητου που η ίδια νομοθέτησε προκαταβολικά, με το άλλο χέρι καταργεί και ορισμένα «αντίμετρα», όπως η μείωση του ΦΠΑ, η μείωση του ΕΝΦΙΑ κ.ά. Ακριβώς γιατί η ζυγαριά πρέπει πάντα να γέρνει σε βάρος του λαού.
Μονά - ζυγά δηλαδή ο λαός είναι χαμένος, στο δρόμο που ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ τού παρουσιάζουν ως μονόδρομο.
Αυτός ο δρόμος δοκιμάστηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια και ήταν ένας ατελείωτος κατήφορος για το λαό: Από τη «γενιά των 700 ευρώ» φτάσαμε στη «γενιά των 300», οι μισθοί κατρακύλησαν, έξι στους δέκα δουλεύουν με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, ένας στους δύο βρίσκεται καταχρεωμένος από την ατελείωτη φοροαφαίμαξη.
Απέναντι σ' αυτό το κοινό σχέδιο κεφαλαίου, ιμπεριαλιστικών «θεσμών», κυβερνήσεων και αστικών κομμάτων, με το οποίο θα βρεθεί αντιμέτωπος από την επόμενη μέρα, ο λαός χρειάζεται να προτάξει το δικό του σχέδιο.
Να δυναμώσει το ΚΚΕ και στις επερχόμενες εκλογές, ώστε από την επόμενη μέρα να δώσει τη μάχη από καλύτερες θέσεις ενάντια στην αντιλαϊκή επέλαση, για να περάσει στην αντεπίθεση διεκδικώντας τις σύγχρονες ανάγκες του.

TOP READ