17 Οκτ 2015

Κάτι λείπει από το "κάδρο"

Κάτι λείπει από το "κάδρο"




Παρατήρηση πρώτη: To 1923 εκδηλώθηκε στο Μόναχο το λεγόμενο «πραξικόπημα της μπυραρίας». Ο Χίτλερ συνελήφθη αλλά παρότι οι νόμοι της (αστικής κοινοβουλευτικής) Δημοκρατίας της Βαϊμάρης προέβλεπαν ακόμα και την ποινή του θανάτου για το έγκλημά του, έμεινε στη φυλακή – σε υπερπολυτελές κελί - μόλις 8 μήνες, πλήρωσε 500 μάρκα πρόστιμο, και αφέθηκε ελεύθερος. Δέκα χρόνια αργότερα και αφού είχε αξιοποιήσει όλες τις νόμιμες διαδικασίες της (αστικής κοινοβουλευτικής) Δημοκρατίας της Βαιμάρης, ο Χίτλερ διορίστηκε Καγκελάριος.
Αν η ιστορική γνώση παρέχει στοιχειώδη πολιτική επίγνωση, τότε το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι: η αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία κάθε άλλο παρά αποτελεί αδιαπέραστη ασφαλιστική δικλείδα απέναντι στον φασισμό.
Μήπως υπερβάλουμε;
Αντί άλλης απόδειξης ας ανατρέξουμε (και) στα καθ’ ημάς: Πριν φτάσουμε στην «4η Αυγούστου» και στην κήρυξη της φασιστικής μεταξικής δικτατορίας είχε προηγηθεί η 16η Απρίλη του 1936. Τότε τα δυο μεγάλα κόμματα, το Λαϊκό κόμμα (σ.σ.: σαν να λέμε η «Νέα Δημοκρατία» της εποχής...) και το κόμμα των Φιλελευθέρων (σ.σ.: σαν να λέμε το «ΠΑΣΟΚ» της εποχής...), συνέπραξαν. Εφαρμόζοντας όλους τους τύπους της αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας διόρισαν πρωθυπουργό τον φασίστα Μεταξά που δεν διέθετε στη Βουλή παρά μόλις 7 βουλευτές. Κάπως έτσι οικοδομήθηκε το κράτος της «4ης Αυγούστου» που ο ίδιος ο Μεταξάς το περιγράφει στα ημερολόγιά του ως εξής:
«Η Ελλάδα έγινε ένα Κράτος αντικομμουνιστικό, Κράτος αντικοινοβουλευτικό, Κράτος ολοκληρωτικό...».

 Ο φασίστας Μεταξάς δέχεται τους ναζιστικούς χαιρετισμούς των ομοϊδεατών του.

Παρατήρηση δεύτερη: Στον αγγελικά πλασμένο καπιταλιστικό κόσμο μας 737 πολυεθνικά μονοπώλια κατέχουν το 80% του παγκόσμιου πλούτου.  Εντούτοις ο Λένιν, εκατό σχεδόν χρόνια από την διαπίστωσή του ότι ο καπιταλισμός έχει περάσει στο ιμπεριαλιστικό του στάδιο, δηλαδή στην πλήρη επικράτηση του μονοπωλίου στην οικονομία, δεν έχει κληθεί ακόμα για να παραλάβει το… Νόμπελ Οικονομίας.
Μήπως υπερβάλουμε;
Αν η πρόταση να αποδοθεί στον Λένιν το Νόμπελ είναι υπερβολική, πάντως δεν έχει διατυπωθεί από εμάς. Πρωτοδιατυπώθηκε  το 2010. Και  μάλιστα διατυπώθηκε από κάποιον πέραν πάσης υποψίας  για ενδεχόμενη ροπή του προς τον «μπολσεβικισμό»:  Από τον Πολ Κρεγκ Ρόμπερτς, τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ επί Ρόναλντ Ρήγκαν…
Παρατήρηση τρίτη:  Ο φασισμός ως συγκροτημένη πολιτική έκφραση έχει ιστορικά προσδιορισμένο χώρο και χρόνο γέννησης: Γεννιέται ακριβώς στο έδαφος  του μονοπωλιακού καπιταλισμού.  Ως λίπασμα,  δε, για την ανάπτυξη του φασισμού λειτουργούν οι κρίσεις του καπιταλισμού.
Θα πει κάποιος από τους «ευφυείς» θιασώτες της θεωρίας των «δυο άκρων»: Μα και  ο κομμουνισμός  στο έδαφος του καπιταλισμού γεννιέται. Πράγματι. Με μια «μικρή» διαφορά: το σύστημα των μονοπωλίων, στην περίπτωση του κομμουνισμού, γεννάει την άρνηση  του καπιταλισμού. Στην περίπτωση του φασισμού, το σύστημα των μονοπωλίων,  γεννάει ένα τέρας με το οποίο ο καπιταλισμός – υπό όρους και προϋποθέσεις - ταυτίζεται.
Μήπως υπερβάλουμε;
Δεν υπάρχει πιο ισχυρή (για την ακρίβεια: αδιάσειστη) απόδειξη για τις σχέσεις του καπιταλισμού με τον φασισμό, που αναπτύσσονται στο έδαφος ή στο υπέδαφος και της αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, από τις ίδιες τις σχέσεις ανάμεσα στο φασισμό και στα (οικονομικά και πολιτικά κυρίαρχα στο καπιταλιστικό σύστημα) μονοπώλια.

Ο H.Ford εν έτη 1938 γιορτάζει τα 75α γενέθλιά του λαμβάνοντας το παράσημο του ναζιστικού μεγαλόσταυρου, η ύψιστη διάκριση του ναζιστικού Γ’Ράιχ προς μη Γερμανό πολίτη.

Για παράδειγμα:
  • Η «Ζήμενς»  του Χριστοφοράκου είναι  η ίδια «Ζήμενς»  που με πρόταση και χρηματοδότηση του επικεφαλής της  στην Αθήνα συγκροτήθηκαν επί του γερμανοντυμένου «πρωθυπουργού» Ράλλη τα Τάγματα Ασφαλείας το 1943.
  • Η  «Ντόιτσε Μπανκ» της Μέρκελ και του Σόιμπλε είναι η ίδια «Ντόιτσε Μπανκ»  που χρηματοδότησε τη δημιουργία και λειτουργία των ναζιστικών φούρνων του Άουσβιτς.
  • Η «Κρουπ» των διαλυμένων ναυπηγείων του Σκαραμαγκά και των 670 θυγατρικών ανά τον κόσμο είναι η ίδια «Κρουπ»  που τροφοδοτούσε όλη την πολεμική μηχανή του Χίτλερ  και που ο πρόεδρος των Γερμανών βιομηχάνων, ο κύριος Κρουπ έλεγε  το 1934:  «Ο Εθνικοσοσιαλισμός  απελευθέρωσε τον Γερμανό εργάτη από τη μέγγενη ενός δόγματος (σ.σ. του κομμουνιστικού δόγματος) που ήταν βασικά εχθρικό τόσο για τον εργοδότη όσο και για τον εργαζόμενο. Ο Αδόλφος Χίτλερ επέστρεψε τον εργάτη στο έθνος του. Τον μετέτρεψε σε πειθαρχημένο στρατιώτη της εργασίας και συνεπώς σύντροφό μας (σ.σ. σύντροφο των βιομηχάνων)».
  • Είναι η «Φαρμπεν»  που το βιομηχανικό συγκρότημα της κατασκευάστηκε από κρατούμενους του Αουσβιτς . Είναι η «Φάρμπεν»  που κατασκεύασε το Zyklon B, το αέριο που χρησιμοποιήθηκε στα ναζιστικά κρεματόρια.  Η «Φάρμπεν» σήμερα κυκλοφορεί με άλλο όνομα. Τη λένε «Μπάγερ». 
  • Είναι η «ΙΒΜ» που μηχανοργάνωσε τα  78 ναζιστικά στρατόπεδα εξόντωσης και που ο πρόεδρός της, ο  T. Watson τιμήθηκε για τις «υπηρεσίες» τους στο Γ’ Ράιχ με το μετάλλιο του Μεγάλου Σταυρού της Γερμανικής Τάξης του Αετού, το 1937.
  • Είναι η «ITT» που σχεδίασε τις βόμβες «Wulfs» του χιτλερικού στρατού.
  • Είναι η «General  Motors» που κατασκεύασε χιλιάδες θωρακισμένα αυτοκίνητα, φορτηγά και τανκς για τον γερμανικό στρατό.
  • Είναι η «Ford» εκείνη που κατασκεύασε για λογαριασμό του Χίτλερ τα μισά σχεδόν φορτηγά της Βέρμαχτ και  που ο πρόεδρός της,  ο κύριος H.Ford, τιμήθηκε για τις «υπηρεσίες» του στο Γ’ Ράιχ με το μετάλλιο του Μεγάλου Σταυρού της Γερμανικής Τάξης του Αετού, το 1938.
Ο κατάλογος είναι μακρύς. Όπως και τα απαλλακτικά βουλεύματα. Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο κανένα μονοπώλιο και κανένα στέλεχος εταιρειών από τις χώρες των δυτικών Συμμάχων δεν τιμωρήθηκε για τις σχέσεις του με τον Ναζισμό. Τα αδικήματά τους παραγράφηκαν. Φρόντισε ο κύριος John McCloy.  Ηταν ο Υπατος Αρμοστής των ΗΠΑ στη Γερμανία μετά τον πόλεμο. Αλλά βασικά ο κύριος  McCloy  ήταν τραπεζίτης. Από το 1947  ήταν ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας. Πιο πριν ως νομικός εκπροσωπούσε τα συμφέροντα των επιχειρήσεων «Ροκφέλερ» και της Τράπεζας  «Chase Manhattan». 

 Ο πρόεδρος της IBM T. Watson με τον Χίτλερ, λίγο πριν από την παρασημοφόρησή του από τους ναζί, το 1937.

Παρατήρηση τέταρτη:  Το κάδρο της «χρυσαυγειάδας» θα παραμείνει μισό, όπως και κάθε δήθεν «αντιφασιστικό» κάδρο, από το οποίο θα απουσιάζουν εκείνοι  που στέκονται δίπλα, πίσω και κυρίως πάνω από τους φασίστες και από τους ναζί. 
Και που για να εντοπιστούν, για να πολεμηθούν  και να ξεριζωθούν ο Μπρεχτ επέμενε ήδη από τη δεκαετία του ’30: «... ο φασισμός δεν μπορεί να πολεμηθεί παρά σαν καπιταλισμός  στην πιο ωμή και καταπιεστική του μορφή, σαν ο πιο θρασύς κι ο πιο δόλιος καπιταλισμός» 

email: mpog@enikos.gr

ΚΕΡΚΥΡΑ-ΑΜΕΣΗ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΚΕΝΩΝ ΣΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ

ΑΜΕΣΗ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΚΕΝΩΝ ΣΕ 
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ 
ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ 
ΚΑΙ ΟΙ ΔΟΜΕΣ ΚΑΝΟΝΙΚΑ 


Πέρασε πάνω από ένας μήνας από την έναρξη της σχολικής χρονιάς και η κατάσταση στη 
δημόσια εκπαίδευση παραμένει εκρηκτική. 
Πολλά σχολεία υπολειτουργούν λόγω των κενών. Πολλές λαϊκές οικογένειες βρίσκονται σε 
απόγνωση γιατί δε λειτουργούν υποστηρικτικές δομές (ολοήμερα, τμήματα ένταξης, παράλληλη 
στήριξη, ενισχυτική διδασκαλία κ.α). Οι προσλήψεις αναπληρωτών γίνονται με το σταγονόμετρο, 
με αποτέλεσμα χιλιάδες εκπαιδευτικοί να περιμένουν με τη βαλίτσα στο χέρι πότε και πού θα 
διοριστούν! Κανένας μόνιμος διορισμός δεν έχει γίνει φέτος! 
Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, πιστή στις εντολές της Ε.Ε., του 1ου και 2ου μνημονίου, 
που θα τα καταργούσε αλλά τα εφαρμόζει πιστά, και του 3ου δικού της μνημονίου, προωθεί 
αντιδραστικές αλλαγές και ολοκληρώνει ό,τι έμεινε ατέλειωτο στο χώρο της εκπαίδευσης. 
Ταυτόχρονα αναδεικνύονται για άλλη μια φορά ο ρόλος της Ε.Ε. και των ευρωπαϊκών 
προγραμμάτων (ΕΣΠΑ και άλλων) στην εκπαίδευση, που προωθούν αποκλειστικά την ελαστική 
εργασιακή περιπλάνηση για τους εκπαιδευτικούς και σε κάθε περίπτωση δεν ικανοποιούν το 
αυτονόητο δικαίωμα της λαϊκής οικογένειας να μορφώσει τα παιδιά της. 
Η αιτία των προβλημάτων αυτών που κάθε χρόνο στερεί τη γνώση από τους μαθητές και 
υποχρεώνει τους γονείς να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη πληρώνοντας για φροντιστήρια έχει 
ονοματεπώνυμο. Είναι η Ε.Ε., τα μονοπώλια και οι κυβερνήσεις τους που διαχρονικά με τις 
πολιτικές τους στοχεύουν ρητά και συνειδητά στην εμπορευματοποίηση της παιδείας. Η ανάγκη 
των μαθητών για μόρφωση θυσιάζεται στο βωμό της κερδοφορίας των μονοπωλίων, καθώς οι 
αναγκαίοι πόροι για την Παιδεία (διορισμοί εκπαιδευτικών, συντήρηση σχολείων, μεταφορά 
μαθητών) δίνονται χάρισμα με τη μορφή επιδοτήσεων και φοροελαφρύνσεων σε εφοπλιστές, 
βιομηχάνους, μεγαλοξενοδόχους και τραπεζίτες για να μεγαλώσουν τα κέρδη τους. 
Μια ζωή μαθητές, γονείς και εργαζόμενοι θα είναι όμηροι των βάρβαρων αντιλαϊκών 
πολιτικών αν δεν αμφισβητήσουν συνολικά την πολιτική αυτή. 
Απαιτούμε: 
• Κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών εργασίας στην εκπαίδευση, εδώ και τώρα 
διορισμούς όλων των συμβασιούχων. 
• Άμεση κάλυψη των κενών! Καμία διδακτική ώρα χαμένη. Έναρξη ενισχυτικής διδασκαλίας 
και πρόσθετης διδακτικής στήριξης. 
• 20 μαθητές ανά τάξη και 15 στο Νηπιαγωγείο και σε Α’ και Β’ Δημοτικού. Να αποσυρθεί η 
εγκύκλιος για 27 (+10%) μαθητές, δηλαδή για 30άρια τμήματα! 
• Άμεση στελέχωση και λειτουργία των σχολείων και των δομών της Ειδικής Αγωγής. 
• Μέτρα ανακούφισης για τις φτωχές οικογένειες, τους άνεργους για υλικά αναλώσιμα κ.α. 
• Δωρεάν μετακίνηση όλων των μαθητών. 
Στηρίζουμε την κινητοποίηση των ΕΛΜΕ, ΣΕΠΕ και της Ένωσης Γονέων στην 
Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης τη Δευτέρα 19/10 στις 12 το μεσημέρι. 
Η πάλη για την Παιδεία αφορά ολόκληρη την εργατική τάξη και τους συμμάχους της. 
Πρέπει να έχει ως στόχο της ενιαία, δωδεκάχρονη, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν 
Εκπαίδευση που να καλύπτει τις σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες των παιδιών μας. 
Καλούμε τους εργαζόμενους να παλέψουν και για τα οξυμένα προβλήματα της Παιδείας με 
τη μαζική συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ την Πέμπτη 22/10 στις 7 στο 
ΣΑΡΟΚΟ, προετοιμάζοντας την Πανελλαδική - Πανεργατική Απεργία για τις 12/11. 

ΤΑ ΨΗΦΙΣΑΝ ΑΛΛΑ ΜΕ ΤΟΝ ΛΑΟ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

 ΤΑ ΨΗΦΙΣΑΝ ΑΛΛΑ ΜΕ ΤΟΝ ΛΑΟ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ



 ΤΟΥΣ ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΜΕ KΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΩΝ 

ΑΓΩΝΩΝ 

ΠΑΛΛΑΙΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΙΣ 22

 ΟΚΤΩΒΡΗ !!!

ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 12 ΝΟΕΜΒΡΗ 




ΑΘΗΝΑ: 

Κάτω τα χέρια απ' την ασφάλιση, δεν είναι για παζάρια και για διάλυση»βροντοφώναξαν εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, νέοι και γυναίκες, οι οποίοι διαδήλωσαν στο κέντρο της Αθήνας ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ, Ομοσπονδιών, Σωματείων και Συνδικάτων.
Οι διαδηλωτές ξεκίνησαν από το υπουργείο Εργασίας, το οποίο τελούσε υπό κατάληψη από τα ξημερώματα της Πέμπτης. Την κεντρική ομιλία, έξω από το υπουργείο Εργασίας έκανε ο Βασίλης Πετρόπουλος μέλος της ΕΓτου ΠΑΜΕ (Διαβάστε παρακάτω αποσπάσματα από την ομιλία). Ακολούθησε δυναμική πορεία στη Βουλή, όπου οι διαδηλωτές παρέμειναν συγκεντρωμένοι για πολλή ώρα.




«Μπορούμε να ανατρέψουμε τη ζωή - κόλαση που μας ετοιμάζουν. Να δοκιμάσουμε τη δύναμη των αγώνων, της αντίστασης γιατί εκεί βρίσκεται η ελπίδα»






ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Μαζική και μαχητική ηκινητοποίηση του ΠΑΜΕ στηΘεσσαλονίκη όπου εργαζόμενοι, άνεργοι, νέοι, συνταξιούχοι, γυναίκες έδωσαν δυναμικό παρόν στο Άγαλμα του Βενιζέλου όπου πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση.
Την κεντρική ομιλία έκανε οΚώστας Ηλιού από το Συνδικάτο Μετάλλου.
Ακολούθησε μαζική πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, που κατέληξε στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.
Με σύνθημα στο κεντρικό πανό «Αρκετά ματώσαμε, αρκετά πληρώσαμε, δούλοι στον 21ο αιώνα δεν θα γίνουμε» οι διαδηλωτές διατρανώνουν την αποφασιστικότητά τους να μη δεχθούν τα νέα μέτρα του πολυνομοσχεδίου που τσακίζουν κάθε πτυχή της ζωής της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.   




Πάτρα: Η συγκέντρωση ξεκίνησε λίγο μετά τις 6.30 το απόγευμα από την πλατεία Γεωργίου, όπου την κεντρική ομιλία έκανε ο Κυριάκος Ζαρουτιάρης εκ μέρους της Γραμματείας του ΠΑΜΕ ενώ νωρίτερα χαιρετισμό απηύθυναν εκπρόσωπος των συνταξιούχων ΙΚΑ, του Σωματείου καθαριότητας του δήμου Πάτρας και της ΟΓΕ. Το «παρών» στο συλλαλητήριο έδωσε και ο κομμουνιστής δήμαρχος της πόλης Κώστας Πελετίδης.
Ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης με το πανό του ΠΑΜΕ στην κεφαλή που ανέγραφε το σύνθημα: «Κάτω τα χέρια από την Κοινωνική Ασφάλιση - Δούλοι του 21ου αιώνα δεν θα γίνουμε».



Λάρισα: Μαζική ήταν η πικετοφορία που πραγματοποιήθηκε, σήμερα το απόγευμα, ενάντια στα βάρβαρα μέτρα κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ. Η πικετοφορία ξεκίνησε από το Εργατικό Κέντρο ν. Λάρισας, συνεχίστηκε σε κεντρικούς δρόμους της πόλης και κατέληξε πάλι στο Εργατικό Κέντρο.
Βόλος: Δυναμική συγκέντρωση και πορεία στους δρόμους της πόλης διοργάνωσε η Γραμματεία Μαγνησίας του ΠΑΜΕ. Βασικός ομιλητής ήταν ο Αποστόλης Ριζόπουλος, μέλος της γραμματείας Μαγνησίας του ΠΑΜΕ, ο οποίος αφού αναφέρθηκε στις τραγικές επιπτώσεις από την εφαρμογή των μέτρων του πολυνομοσχεδίου αλλά και στο πόρισμα της «Επιτροπής Σοφών» επισήμανε: «Δεν πρέπει να υπάρχει καμία λαϊκή συναίνεση σε αυτό το έγκλημα! Δίνουμε αγωνιστική, μαχητική, μαζική απάντηση στην κυβερνητική προπαγάνδα ότι τα βάρβαρα μέτρα έχουν τη λαϊκή συγκατάθεση! Παίρνουμε την υπόθεση της υπεράσπισης της ζωής μας στα δικά μας χέρια. Δεν θα ζήσουμε σα σκλάβοι! Η μόνη ελπιδοφόρα επιλογή βρίσκεται στους ταξικούς αγώνες». Ο ομιλητής κατήγγειλε επίσης τη βρώμικη και επικίνδυνη επίθεση του δημάρχου Μπέου απέναντι στο ΠΑΜΕ και στο Σωματείο Καθαριστριών.
Αλεξανδρούπολη: Συγκέντρωση και πορεία στην πόλη πραγματοποίησε η Τοπική Γραμματεία Έβρου του ΠΑΜΕ. Στη συγκέντρωση μίλησε ο Γιάννης Χιώνης, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Έβρου. Συγχρόνως δόθηκε νέο ραντεβού για τις 22 Οκτώβρη για τα μεγάλα συλλαλητήρια που διοργανώνει το ΠΑΜΕ.
Άρτα: Το μαχητικό «παρών» έδωσαν εργαζόμενοι, αγρότες, νέοι, συνταξιούχοι και γυναίκες στο συλλαλητήριο που οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο ΄Αρτας στην Πλατεία Κιλκίς.
Στο συλλαλητήριο χαιρέτησε ο εκπρόσωπος του ΜΑΣ στην Άρτα και Πρόεδρος του Συλλόγου σπουδαστών του τμήματος λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής, Αλέξης Κατσαρός, καθώς επίσης και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν.Αρτας (ΟΑΣΝΑ) Βαγγέλης Μπέτσας.
Την κεντρική ομιλία έκανε ο Κώστας Παπασωτηρίου, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Άρτας. Ακολούθησε μαζική πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης όπου οι διαδηλωτές διατράνωσαν την αντίθεσή τους στην κατάργηση του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης και στα νέα μέτρα που έρχονται να προστεθούν στα παλιά που θα οξύνουν ακόμη περισσότερο τη φτώχεια και την ανέχεια της εργατικής - λαϊκής οικογένειας.
Ξάνθη: Δυναμικό ήταν το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στην Ξάνθη ενάντια στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Στη συγκέντρωση χαιρετισμό απεύθυνε ο Γιάννης Βουζαράς, μέλος του Πανελλαδικού Συμβουλίου της ΠΑΣΕΒΕ. Στη συνέχεια πήρε το λόγο για την κεντρική ομιλία της εκδήλωσης η Γιώτα Ρόιδου, πρόεδρος της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων και μέλος της Γραμματείας Ξάνθης του ΠΑΜΕ. Ακολούθησε δυναμική πορεία στις γειτονιές και τους κεντρικούς δρόμους της πόλης.
Λευκάδα: Πικετοφορία ενάντια στο πολυνομοσχέδιο - «καρμανιόλα» της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ διοργάνωσε απόψε το βράδυ στην πόλη της Λευκάδας το ΠΑΜΕ και το Εργατικό Κέντρο. Η πικετοφορία ξεκίνησε από Αη Μηνά και κατέληξε δια μέσου του κεντρικού πεζόδρομου στην κεντρική πλατεία, όπου οι διαδηλωτές ανανέωσαν το αγωνιστικό τους ραντεβού για τα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ στις 22 Οκτώβρη αλλά και στην απεργία στις 12 Νοέμβρη.
Αγρίνιο: «Κάτω τα χέρια απ' την ασφάλιση, δεν είναι για παζάρια και για διάλυση» βροντοφώναξαν εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, νέοι και γυναίκες, οι οποίοι διαδήλωσαν στο κέντρο του Αγρινίου ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ, του Εργατικού Κέντρου, ταξικών σωματείων, στις 7 μμ στην Κεντρική πλατεία Αγρινίου. Μετά από παρεμβάσεις που έγιναν από τα μεγάφωνα από τον Πρόεδρο του ΕΚΑ Κατσιγιάννη Μιχάλη και το Δήμα Δημήτρη μέλος της Διοίκησης του ΕΚΑ, ακολούθησε πορεία στο κέντρο της πόλης, επί της κεντρικής οδού Παπαστράτου και τους γύρω δρόμους, η οποία κατέληξε ξανά στην κεντρική πλατεία.
Τρίκαλα: «Κάτω τα χέρια απ' την ασφάλιση, δεν είναι για παζάρια και για διάλυση» βροντοφώναξαν εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, νέοι και γυναίκες, οι οποίοι διαδήλωσαν την Παρασκευή το απόγευμα στο κέντρο των Τρικάλων.
Η κινητοποίηση ξεκίνησε με συγκέντρωση στην πλατεία Ρήγα Φεραίου. Συμμετείχαν μαζικά εργαζόμενοι του Εργοστασίου Γάλακτος «Τρίκκη», οι οποίοι βρίσκονται σε κινητοποίηση εδώ και πάνω από δύο βδομάδες ενάντια στις ατομικές συμβάσεις που πιέζει η εργοδοσία και στη διεκδίκηση νέας κλαδικής συλλογικής σύμβασης. Χαιρετισμό απεύθυνε εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα στο Εργοστάσιο Γάλακτος ο Σάββας Καραγιάννης. Στη συνέχεια σύντομο χαιρετισμό απεύθυνε η Άννα Κουτελίδα, μέλος της Γραμματείας Τρικάλων του ΠΑΜΕ και του ΔΣ της ΕΛΜΕ Τρικάλων.
Στη συνέχεια ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους τη πόλης των Τρικάλων με τα συνθήματα των διαδηλωτών να δονούν την ατμόσφαιρα.
Χαλκίδα: Με μεγάλη συμμετοχή εργαζομένων, νεολαίας, συνταξιούχων πραγματοποιήθηκε στη Χαλκίδα το συλλαλητήριο ενάντια στο πολυνομοσχέδιο-καρμανιόλα. Η κινητοποίηση ξεκίνησε με συγκέντρωση στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Αγοράς και ακολούθησε πικετοφορία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης.
Οι διαδηλωτές κάλεσαν το λαό της πόλης να συμμετάσχει στα συλλαλητήρια που έχει καλέσει το ΠΑΜΕ για τις 22 του Οκτώβρη και τα σωματεία να κλιμακώσουν την πάλη με αποφάσεις για απεργία στις 12 Νοέμβρη.





Κατάληψη για πάντα

 Κατάληψη για πάντα

Κατάληψη από κατάληψη διαφέρει. Άλλο πχ να γίνεται με χρυσαυγίτικους μαιάνδρους και χουντικά συνθήματα, όπως στη λεβεντομάνα Κρήτη, που καμαρώνει ότι είναι δημοκρατικό νησί κι απομονώνει τους φασίστες –όπως στα Ανώγεια. Και άλλο να γίνεται στο Υπουργείο Εργασίας από ταξικά τα σωματεία του ΠΑΜΕ, ενάντια στο τσάκισμα των συντάξεων και στη διάλυση του ασφαλιστικού (ή μάλλον ό,τι είχε μείνει όρθιο απ’ αυτό). Άλλο αν κάποιοι θέλουν να τα βάζουν στο ίδιο τσουβάλι της θεωρίας των δύο άκρων, που «πλακώνονται» μεταξύ τους, όπως προχτές στη Βουλή.

Παρεμπιπτόντως, τα περισσότερα ΜΜΕ ακολούθησαν την «ορθώς πολιτική» κάλυψη: «προκλητική επίθεση της Χρυσής Αυγής κατά του ΚΚΕ», βάζοντας μέσα και το Σκουρλέτη, για να εισπράξει μερικά παράσημα, που του χρειάζονται. Αλλά αν ξύσεις την επιφάνεια, ή μάλλον, ακριβώς επειδή όλοι σχεδόν μένουν στην επιφάνεια και βλέπουν απλώς το  βίντεο με τα επίμαχα στιγμιότυπα, όπου οι βουλευτές του ΚΚΕ δεν ακούγονται σχεδόν καθόλου και φαίνεται μόνο ο Λαγός (του συστήματος) να γαβγίζει με ασύνδετες αντι-ΚΚΕ ατάκες σε στιλ τουίτερ (πώληση 902, ποσοστά Β’ Πειραιά, τσιράκια του συστήματος), οι περισσότεροι καταλαβαίνουν πως ο καβγάς ξεκίνησε για τα οικονομικά του ΚΚΕ. Ενώ οι πιο «ψαγμένοι» αριστεριστές, αποτυγχάνοντας πλήρως να δουν το δάσος, προσθέτουν με νόημα ότι το ΚΚΕ έδωσε πάτημα, με τη συναλλαγή του με μια οφ-σορ εταιρία.
Ναι αλλά πού ακριβώς κολλάνε αυτά με τη συζήτηση στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο; Και με ποια αφορμή άνοιξε το θέμα; Για όλα αυτά μένουμε στο σκοτάδι.

Αυτό που δε θα μάθει κανείς εύκολα από τις κυρίαρχες πηγές ενημέρωσης είναι πως η επίθεση ξεκίνησε μετά από μια δική μας αναφορά στους εφοπλιστές και τη φοροδιαφυγή τους (ή τη νόμιμη φοροαπαλλαγή τους). Τα μαντρόσκυλά τους ένιωσαν την ανάγκη να απαντήσουν με υπονοούμενα για τη Siemens και το «βρώμικο 89’» (κι άλλοι που ξύνονται στην ίδια γκλίτσα, μες σε λίγες μέρες, μετά το Λεβέντη). Ο Παφίλης υπενθύμισε την αδρή χρηματοδότηση της Siemens στο Χίτλερ, τον ιδεολογικό ηγέτη των φασιστών, και αυτοί –χωρίς να παραδεχτούν τι τους έθιξε, γιατί είναι κότες, όπως τονίζουμε τελευταία και στο δημόσιο λόγο μας- άρχισαν να πετάνε λάσπη κατά ριπάς. Το ζήτημα είναι πως η βρωμιά χρειάζεται μια στιγμή και μια ατάκα, για να απλωθεί, αλλά δεν είναι το ίδιο εύκολο να την καθαρίσεις.

Κλείνει η χρυσαυγίτικη παρένθεση (ας μην ξοδέψουμε άλλο σάλιο γι’ αυτούς).
Το ΠΑΜΕ κι οι άλλες συσπειρώσεις (σε φοιτητές, συνταξιούχους, κτλ) πήραν αυτές τις μέρες μια σειρά πρωτοβουλίες, όπως στον ΟΑΣΑ (όπου η πρόταση του υπεύθυνου ήταν να συλλαμβάνονται όσοι φοιτητές δε χτυπάνε εισιτήριο) και στην περιφέρεια Πάτρας, με ένα φέρετρο να συμβολίζει τον ενταφιασμό των τελευταίων λαϊκών κατακτήσεων. Και φυσικά η κορύφωση ήταν η διήμερη κατάληψη του υπουργείου. Εκεί που μπορούσε να καταλάβει κανείς πως έχουμε «αριστερή κυβέρνηση», γιατί η κλούβα των ΜΑΤ μας παρακολουθούσε διακριτικά από τη γωνία, και δεν επέμβαινε να μας συλλάβει. Ούτε είχαμε το γνωστό σόου με τις κάμερες –κοιτάξτε τους βανδαλισμούς, το χάλι, τα φλάιερ που άφησαν πίσω τους οι κομμουνιστές στο πεζοδρόμιο.
Να ρε αχάριστοι, αυτή είναι η διαφορά της Αριστεράς. Κι ότι χτες οι βουλευτές της ψήφιζαν σκέτο «ναι», χωρίς να λένε το γνωστό ποίημα «ναι σε όλα».

Κι επειδή μια διήμερη κατάληψη δε βγαίνει ξεροσφύρι, νέτη-σκέτη...
Θέλει και την παραδοσιακή της φασολάδα (κείνο που με τρώει, κείνο που με σώζει) κι ας μην κάνει ακόμα τόσο κρύο.
Θέλει τη μουσική της –κι ας έπαιξε ακόμα και το «1η του Μάη και πώς...» που αργεί ακόμα, κάνα εξάμηνο.
Θέλει πήγαινε-έλα κόσμου, φορέων και συνεχείς ανακοινώσεις από τα μεγάφωνα για τις αποφάσεις εν όψει της άλλης βδομάδας. Η ομάδα (ούτε καν σύλλογος) γυναικών της Νέας Μάκρης (που μπορεί να είναι ο κύκλος επιρροής της Αλέκας). Και το σωματείο Καρφούρ-Μαρινόπουλος (παύση), παράρτημα Θεσσαλονίκης.
Θέλει τα ενθαρρυντικά κορναρίσματα περαστικών οδηγών που κοψοχολιάζουν πιθανότατα τον μπροστινό τους.
Τους οδηγούς των τρόλεϊ που κάνουν «μια στάση εδώ», για να μπουν σύντροφοι και να μοιράσουν πληροφορίες και υλικό.
Και τα τουριστικά λεωφορεία, που κάνουν το γύρο της πόλης με τα αξιοθέατα, με τους ανυποψίαστους επιβάτες να γουρλώνουν τα μάτια τους προς το πανό και την κατάληψη.
Δις ιζ γκρικ ιδιαιτερότητα. (Όπως λέμε «this is Anfield). Εδώ υπάρχει ΠΑΜΕ (δεν είναι Μπανανία).
Ή για να το πούμε με όρους (γ)Lifo. Δις ιζ λονγκ γουοκ εξπίριενς.
Καμία σχέση με το τρέντι ιβέντ «eye contact experience» και τους χάνους που πήγαιναν να κοιταχτούν (σε κάνα γιατρό) σα χρυσόψαρα, χωρίς μνήμη και συνείδηση, μερικά μέτρα πιο πέρα από την κατάληψη, το βράδυ της Πέμπτης.

Περνάμε και στα της συγκέντρωσης.
Αυτή τη βδομάδα, αφότου τελείωσε το Φεστιβάλ και το ξεστήσιμο, η Αθήνα έζησε ένα μικρό καλοκαίρι μες στο Φθινόπωρο, με υπέροχες, ηλιόλουστες μέρες. Χτες που ήταν η μέρα της συγκέντρωσης, τα σύννεφα ανακατέλαβαν με τακτικό ελιγμό τον αττικό ουρανό και άφησαν μερικές προειδοποιητικές ψιχάλες να πέσουν σαν (αστυνομική) αύρα πάνω μας, προτού διαλυθούν ησύχως, σα διαδηλωτές. Προς το τέλος έκανε την εμφάνισή του κι ένα ουράνιο τόξο, για ένα φεγγάρι, ενώ ακολούθως βγήκε αυτοπροσώπως (και ετερόφωτο, όπως πάντα) και το ίδιο το φεγγάρι.
Βρε πότε θα κάμει, πότε θα κάμει ξαστεριά...

Οι προσυγκεντρώσεις δε στάθηκαν καθόλου στην Ομόνοια, αλλά συνέχισαν στη Σταδίου, για να παραλάβουν τους καταληψίες συντρόφους. Από εκεί η πορεία κατευθύνθηκε προς το Σύνταγμα και σχημάτισε μέσω της Φιλελλήνων το σύνηθες Πι, σα φιδάκι, με την κεφαλή στην Αμαλίας, στο ύψος του τραμ, περίπου και την ουρά (του κινήματος) στο κάτω τμήμα της πλατείας. Ο χώρος μπροστά από τη Βουλή είχε πλημμυρίσει από κάποιες λίγες ηρωικές και πένθιμες εκατοντάδες διαδηλωτών του εξωκοινοβουλευτικού χώρου –με τη ΛαΕ να συμπεριλαμβάνεται επισήμως πλέον σε αυτόν, διαθέτοντας μάλιστα και «ένοπλο τμήμα» με Αραν-σ-ίτες κοντοξυλοφόρους.

Από μια άποψη, η εικόνα ήταν ελαφρώς καλύτερη από το 15αύγουστο και τη μέρα ψήφισης του μνημονίου, όταν δεν είχαν κλείσει καν το δρόμο. Από την άλλη, τότε είχαν τουλάχιστον το άλλοθι ότι το κίνημα είχε πάει διακοπές και γέμιζε τις μπαταρίες του για το χειμώνα που έρχεται. Ενώ τώρα... Τώρα απλώς αποδεικνύεται πως αυτό το περίφημο «όχι μέρχι τέλους» του δημοψηφίσματος πηγαίνει από νίκη σε νίκη, και κινητοποιεί ευρύτερες μάζες.
Κι ο κλήρος, για πολλοστή φορά, πέφτει στους γενναίους, για να οργανώσουν την απεργία του Νοέμβρη και γενικότερα την αντίσταση.


Όσο για το αδιάφορο κοινοβουλευτικό σόου, αξίζει να κρατήσουμε πως η ΝΔ ψήφισε όχι επί της αρχής, εξαιρώντας το άρθρο 14 που θάβει τις συντάξεις (το ΠΑΣΟΚ εξαίρεσε από το όχι του και το 17, που ξεπουλάει τον ΟΣΕ, αν δεν κάνω λάθος, ενώ το Ποτάμι το 10). Ξέρουν ότι πρέπει από τώρα να διαφοροποιούνται, για να αποκαθαρθούν και να προετοιμάσουν τη διάδοχη λύση και να εξασφαλίσουν πως θα τους περιλαμβάνει.

Χρυσή Αυγή: τα λυσσασμένα μαντρόσκυλα του συστήματος

 Χρυσή Αυγή: τα λυσσασμένα μαντρόσκυλα του συστήματος


Νίκος Μόττας / Πηγή: Ατέχνως.

Δεν πρέπει να προκαλεί εντύπωση το λυσσαλέο ρεσιτάλ αντικομμουνισμού του υπόδικου βουλευτή της Χρυσής Αυγής χθες στη Βουλή. Η ναζιστική-εγκληματική οργάνωση αντιλαμβάνεται ότι ο πραγματικός εχθρός τόσο της ίδιας όσο και του συστήματος που υπηρετεί είναι το ΚΚΕ, είναι οι κομμουνιστές. Ως γέννημα-θρέμμα του καπιταλιστικού συστήματος, η Χρυσή Αυγή αποτελεί το μαντρόσκυλο του μεγάλου κεφαλαίου απέναντι στους εργατικούς-λαϊκούς αγώνες και το ταξικό κίνημα. 

Πίσω από το «αντισυστημικό» προσωπείο της ναζιστικής οργάνωσης κρύβεται η δουλικότητα της απέναντι στο μεγάλο κεφάλαιο, στους εφοπλιστές και τους μεγαλοεργοδότες. Τα παραδείγματα είναι ουκ ολίγα: 

136 ερωτήσεις στη Βουλή υπέρ των συμφερόντων και των φοροελαφρύνσεων του εφοπλιστικού κεφαλαίου...

οι από του βήματος της Βουλής «ύμνοι» απέναντι στο μεγαλοεπιχειρηματία Λάτση, «έναν εκ των πλουσιοτέρων ανθρώπων της γης»...

η θέση τους να μην περικοπεί ούτε ευρώ απ' τις ΝΑΤΟϊκές εξοπλιστικές δαπάνες, μιας και η δολοφονική συμμαχία του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τους «πατριώτες» και «αντισυστημικούς» χρυσαυγίτες, εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα της χώρας...

η «πρεμούρα» τους μην τυχόν και φορολογηθεί επιπλέον η... «αναξιοπαθούσα» τάξη των ελλήνων καπιταλιστών, την ίδια στιγμή που ζητάνε επίμονα νέες φοροαπαλλαγές και επιδοτήσεις για τους μεγαλοεπιχειρηματίες...

τα δουλεμπορικά γραφεία με τα οποία, εκμεταλλευόμενοι την ανεργία και την απελπισία συμπολιτών μας, εξασφαλίζουν πάμφθηνο εργατικό δυναμικό για μεγαλοεργοδότες...

ο ρόλος τους ως μαντρόσκυλων των εφοπλιστών στο Πέραμα, έχοντας αναλάβει να τραμπουκίζουν και να απειλούν πρωτοπόρους εργάτες και συνδικαλιστές («το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ θα εξαφανιστούν απ' δω πέρα» απειλούσε ο χρυσαυγίτης Λαγός λίγους μήνες πριν τη δολοφονικη επίθεση στα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ τον Σεπτέμβρη του 2013).

Εκτός από γέννημα-θρέμμα του καπιταλιστικού συστήματος και τσιράκια του μεγάλου κεφαλαίου, εκτός από ιδεολογικοί απόγονοι και «σπορά των ηττημένων του 1945», δηλαδή των Ναζί, ο εσμός των εγκληματιών της Χρυσής Αυγής είναι και κάτι άλλο: Είναι, όπως είχε πει τον περασμένο Σεπτέμβρη σε μια ομιλία του ο Θανάσης Παφίλης, ένας εσμός από «τομάρια και κότες». Είναι τόσο τομάρια και τόσο κότες ώστε αφότου μαθεύτηκε η δολοφονία του Παύλου Φύσσα άρχισαν οι μεταξύ τους κατηγορίες και τα αλληλοκαρφώματα. Είναι, τόσο τομάρια και τόσο κότες που ενώ είναι καραμπινάτοι, πατενταρισμένοι Ναζί, δεν το παραδέχονται αλλά παριστάνουν τους εθνικιστές.

Γι' αυτούς, λοιπόν, τους ιδεολογικούς απογόνους του Χίτλερ και των Ναζί με το αντισυστημικό προσωπείο, αξίζει να παραθέσουμε τη φράση ενός ομοϊδεάτη τους, του  αμερικανού ποιητή Έζρα Πάουντ ο οποίος έλεγε: «αν δεν κάνεις θυσίες για τις Ιδέες σου, τότε ή εσύ δεν αξίζεις ή οι ιδέες σου». 

Στην περίπτωση του χρυσαυγίτικου ναζιστικού εξαμβλώματος ισχύουν και τα δύο: δεν αξίζουν μία ούτε οι ίδιοι, ούτε οι ιδέες τους. 

ΦΤΟΥ ΣΟΥ ΞΕΦΤΙΛΑ. "Αξιότιμε κύριε πρόεδρε...": Η ξεφτίλα του ΥΠΕΞ Ν.Κοτζιά

 "Αξιότιμε κύριε πρόεδρε...": Η ξεφτίλα του ΥΠΕΞ Ν.Κοτζιά

Καν'τε κλικ στην εικόνα για να διαβάσετε...
Η "πρώτη φορά αριστερά" δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα, ως φαίνεται, να συνομιλεί με την εγκληματική φασιστική συμμορία των χρυσαυγιτών, να της απευθύνει με τον πλέον επίσημο τρόπο επιστολές και να αποκαλεί "αξιότιμο κύριο πρόεδρο" τον... θλιβερό φυρερίσκο της ναζιστικής οργάνωσης. 

Έτσι ακριβώς αποκαλεί το φασίστα Μιχαλολιάκο ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε επιστολή που έστειλε στην Χ.Α. και από την οποία ζητά να καταθέσει προτάσεις σχετικά με το... ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ!

Θαυμάστε τον υπουργό Κοτζιά και την "πρώτη φορά αριστερά" της μνημονιακής συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Τους συνομιλητές των Ναζί τους οποίους με κάθε τρόπο προσπαθούν να νομιμοποιήσουν στην πολιτική ζωή της χώρας. Τόσο ξεφτίλες.


Ο Αμερικάνος... της ημέρας

Ο Αμερικάνος... της ημέρας
Δεν πέρασαν δυο βδομάδες από το ταξίδι του Αλ. Τσίπρα στις ΗΠΑ και τις σχετικές δεσμεύσεις του για τη διαμόρφωση «ευνοϊκού επενδυτικού περιβάλλοντος» πάνω στην πλάτη του λαού, καθώς και για βαθύτερη εμπλοκή στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην ευρύτερη περιοχή και... έχουμε χάσει πια το μέτρημα στα πήγαινε - έλα Αμερικανών αξιωματούχων στην Αθήνα και τις συναντήσεις τους με κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης.
Πρώτα κατέφτασε μια «πολυπληθής αντιπροσωπεία από τις ΗΠΑ» - όπως την περιέγραψε το Μέγαρο Μαξίμου - με επικεφαλής τέσσερις γερουσιαστές του Δημοκρατικού Κόμματος (μεταξύ των οποίων και ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Ρ. Ντάρμπιν), η οποία μεταξύ άλλων συζήτησε με υπουργούς της συγκυβέρνησης στην Αθήνα για το ζήτημα του κρατικού χρέους και την «αναβάθμιση της γεωστρατηγικής θέσης της Ελλάδας στο διεθνή ενεργειακό χάρτη».
Μετά ήρθε ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τα Ενεργειακά, Α. Χοκστάιν, φέρνοντας μαζί του μάλιστα και την υπουργό Ενέργειας της Βουλγαρίας, για να «τρέξει» τα ενεργειακά σχέδια των ΗΠΑ σε Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη (διακρατικός αγωγός ΤΑΡ, ελληνοβουλγαρικός αγωγός ΤΑΡ, διάθεση υγροποιημένου φυσικού αερίου - LNG) και να προτρέψει την ελληνική κυβέρνηση να συμμετάσχει πιο ενεργά σε αυτό το «περιφερειακό ενεργειακό παιχνίδι».
***
Προχτές Πέμπτη, ήταν σειρά του βοηθού υπουργού Οικονομικού των ΗΠΑ, Ντ. Σινγκ, να συναντηθεί στην Αθήνα με τους υπουργούς Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτο και Οικονομίας Γ. Σταθάκη, με βασικά θέματα την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το ζήτημα του κρατικού χρέους, την προώθηση των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων.
Χτες, εξάλλου, μάθαμε ότι την ερχόμενη Τρίτη στην Ελλάδα θα βρεθεί και η βοηθός υπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Σχέσης, Βικτόρια Νούλαντ, για να συμμετάσχει στη Διεθνή Διάσκεψη για το «Θρησκευτικό και πολιτιστικό πλουραλισμό στη Μ. Ανατολή» που διοργανώνει το υπουργείο Εξωτερικών, «παίζοντας» και αυτό με τα προσχήματα που αξιοποιούνται για την κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στην περιοχή.
Στο ενδιάμεσο όλων των παραπάνω, την «περαντζάδα» του από τις ΗΠΑ, το αμερικάνικο Πεντάγωνο, αλλά και όλα τα μονοπώλια της αμερικάνικης πολεμικής βιομηχανίας που κάνουν μπίζνες στην Ελλάδα (όπως π.χ. η «Lockheed Martin», με την περιβόητη απευθείας ανάθεση του μισού δισ. δολαρίων για αεροσκάφη που βασικά θα καλύπτουν ΝΑΤΟικές ανάγκες), φρόντισε να κάνει ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας, Δ. Βίτσας, στο φόντο και των πληροφοριών ότι η συγκυβέρνηση δηλώνει «πρόθυμη» να αποδεχτεί και το «αίτημα» των ΗΠΑ για εγκατάσταση μη επανδρωμένων αεροσκαφών («drones») στην Ελλάδα.
***
Τα σημειώνουμε όλα αυτά, γιατί αν μη τι άλλο πάει πολύ να μας τσαμπουνάνε από την κυβέρνηση όλα αυτά τα περί «πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής», περί «αξιοπρέπειας και αγώνα κόντρα στους "έξω" που μας πολεμάνε»... «Μέχρι τα μπούνια» χωμένη στους επικίνδυνους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς - τόσο για το μέλλον της Ευρωζώνης όσο και για τη «μοιρασιά» στα Βαλκάνια και την Αν. Μεσόγειο - είναι χωμένη η συγκυβέρνηση, στοιχιζόμενη μάλιστα ακόμα πιο ανοιχτά και ενεργά με την πλευρά των ΗΠΑ, με γνώμονα τις μπίζνες του εγχώριου κεφαλαίου και την επιδίωξή του να αποσπάσει κομμάτι από τη «λεία» των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στην ευρύτερη περιοχή. Μπίζνες και σχεδιασμοί που για το λαό μεταφράζονται σε νέα βάρβαρα μέτρα και βαθύτερη εμπλοκή στη φωτιά των ανταγωνισμών των ιμπεριαλιστών...

Επίσημα φτωχοί το 25% του πληθυσμού της ΕΕ

Επίσημα φτωχοί το 25% του πληθυσμού της ΕΕ




Βάθεμα της απόλυτης και σχετικής φτώχειας, συνθήκες μαζικής εξαθλίωσης για περίπου 122 εκατομμύρια κατοίκους (24,4% του πληθυσμού) στα 28 κράτη - μέλη της ΕΕ εμφανίζει η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ (Γιούροστατ), στη βάση των εισοδημάτων και των συνθηκών διαβίωσης για το έτος 2014.
Πρόκειται για τις λαϊκές μάζες που χαρακτηρίζονται και επισήμως φτωχοί, ζουν με εισοδήματα κάτω από τα επίσημα όρια της φτώχειας και δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τις βασικές ανάγκες της καθημερινότητας ή διατρέχουν κίνδυνο στο άμεσο μέλλον να περάσουν το κατώφλι της εξαθλίωσης.
Τα ποσοστά της επίσημης φτώχειας βέβαια έχουν σχετική σημασία, αφού «φτωχοί» χαρακτηρίζονται μόνο σε σχέση με τους «άλλους», ορισμός που εξαρχής εξαλείφει τη ραγδαία υποχώρηση του βιοτικού επιπέδου στο σύνολο των λαϊκών μαζών, εξαιτίας της βάρβαρης πολιτικής υπέρ του κεφαλαίου. Παράλληλα, το εισοδηματικό κριτήριο μέτρησης της επίσημης φτώχειας ορίζεται κάτω από το 60% του «ενδιάμεσου εισοδήματος» των νοικοκυριών, του κάθε ξεχωριστού κράτους - μέλους, χωρίς βέβαια να περιλαμβάνεται σε αυτό η μάζα των επιχειρηματικών κερδών.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία για το έτος 2014:
  • Σε κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού ζουν 121,86 εκατομμύρια άτομα, ή το 24,4%, περίπου 1 στους 4 κατοίκους της ΕΕ. Το 2008, οι εμφανιζόμενοι φτωχοί στην ΕΕ έφταναν στα 116,57 εκατ. άτομα (23,8% του πληθυσμού). Δηλαδή την περίοδο 2008 - 2015, στις «λίστες» της επίσημης φτώχειας προστέθηκαν ακόμη 6 εκατ. άτομα (αύξηση 5,2%).
  • Τα υψηλότερα ποσοστά, καταγράφονται σε Ρουμανία (40,2%), Βουλγαρία (40,1%), Ελλάδα (36%). Στην Ελλάδα, ο αριθμός των χαρακτηριζόμενων ως φτωχών εμφανίζεται για το 2014 στα 3,9 εκατομμύρια (από περίπου 3 εκατ. ή 28,1% του πληθυσμού της χώρας το 2008).
  • Τα χαμηλότερα ποσοστά εμφανίζονται σε Τσεχία (14,8%), Ολλανδία (15,9%) και Σουηδία (16,9%).

Αιτία πολέμου για το λαό η αντιλαϊκή επίθεση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ

Αιτία πολέμου για το λαό η αντιλαϊκή επίθεση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Αποσπάσματα από την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, χτες στη Βουλή



Eurokinissi
Ο Δ. Κουτσούμπας, στην αρχή της ομιλίας του, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, σημείωσε:
«Οσο πλησιάζει η ώρα της ψήφου επί του πολυνομοσχεδίου που θα "σαρώσει" το ισχνό εισόδημα και τα δικαιώματα των εργαζομένων, κλιμακώνοντας την προϋπάρχουσα αντιλαϊκή επίθεση, τόσο δυναμώνετε τα "ντεσιμπέλ" της προπαγάνδας σας, για να συντηρήσετε αυταπάτες περί διορθωτικών κινήσεων, περί συνέχισης της διαπραγμάτευσης!
Προσπαθείτε να κερδίσετε χρόνο και να αποσπάσετε τη λαϊκή ανοχή.
Γι' αυτό ισχυρίζεστε ότι η υλοποίηση του μνημονίου "θα αποτελέσει μια συγκρουσιακή διαδικασία, πάνω στην οποία μια κυβέρνηση της Αριστεράς θα προσπαθήσει να μειώσει τις αρνητικές επιπτώσεις για την κοινωνική πλειοψηφία"!
Επαναλαμβάνετε μονότονα ότι τα περισσότερα αρνητικά τα παραλάβατε από τους προηγούμενους. Σύμφωνοι. Εμείς δεν αμφισβητούμε αυτό, ούτε σας ασκούμε κριτική σε αυτό.
Το πρόβλημα είναι ότι εσείς δεν αμφισβητείτε τίποτε πλέον από αυτά που παραλάβατε και τα υλοποιείτε όλα μέχρι κεραίας και προσθέτετε και καινούργια αντιλαϊκά μέτρα, εξίσου και πολύ χειρότερα.
Με τις πράξεις σας αλλά και με τα ίδια σας τα λόγια στη συζήτηση που προηγήθηκε, αποκαλύπτετε όλο και πιο καθαρά το αντιλαϊκό πρόσωπο της πολιτικής σας.
Ασκείτε κριτική στη ΝΔ, στο ΠΑΣΟΚ και στα άλλα κόμματα, γιατί δε στηρίζουν πλήρως τα προαπαιτούμενα, τονίζοντας ότι όλα αυτά τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνησή σας είναι σύμφωνα με την ιδεολογία και τις θέσεις τους».
Παρηγοριά στον άρρωστο τα περί διορθωτικών κινήσεων
Στη συνέχεια, σημείωσε ότι «οι κυβερνητικοί ισχυρισμοί περί διορθωτικών κινήσεων είναι "παρηγοριά στον άρρωστο μέχρι να βγει η ψυχή του".
Αν πιάσουν τόπο στις λαϊκές συνειδήσεις, θα έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος για την αναγκαία οργάνωση και ανάπτυξη της πάλης ενάντια στα νέα μέτρα, για τη διεκδίκηση μέτρων ανακούφισης, ανάκτησης απωλειών.
Εξάλλου, μέτρα όπως αυτά δεν εισάγονται κατά παρέκκλιση κάποιου κανόνα, δε συνιστούν "λάθος" για να υπάρξει διορθωτική παρέμβαση.
Αυτή είναι η γενική πορεία των πραγμάτων σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ».
Ο ΓΓ της ΚΕ αναφέρθηκε αναλυτικά στα νέα αντιλαϊκά μέτρα όσον αφορά την Κοινωνική Ασφάλιση, σημειώνοντας ότι φέρνουν νέες δραματικές μειώσεις στις συντάξεις και τις παροχές, αυξήσεις των ορίων ηλικίας μέχρι τα βαθιά γεράματα χωρίς εξαιρέσεις, κατάργηση των Βαρέων και Ανθυγιεινών, αλλά και την προσπάθεια κατάργησης των ΒΑΕ ειδικά για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα, προειδοποιώντας ότιο λαός και η νεολαία δε θα αφήσουν την κυβέρνηση σε χλωρό κλαρί. Σημείωσε ότι «δεσμευόμαστε ότι δε θα σας αφήσουμε, όσο περνάει από το χέρι μας, να ολοκληρώσετε αυτό το έγκλημα»!
Αναφερόμενος στις νέες ρυθμίσεις που προβλέπονται στο Φάρμακο, σημείωσε ότι αυτές «δε λαμβάνονται με γνώμονα τη μείωση της ιδιωτικής δαπάνης της λαϊκής οικογένειας, αφού έχετε ήδη αυξήσει τις σχετικές εισφορές των συνταξιούχων στις κύριες και επικουρικές συντάξεις. Επιχειρείτε να ρυθμίστε τα μερίδια αγοράς τόσο του κλάδου του Φαρμάκου στο σύνολο της αγοράς, όσο και στο εσωτερικό αυτού του κλάδου μεταξύ εγχώριων παραγωγών και μεγάλων εισαγωγέων».
Αναφέρθηκε, επίσης, στο περίφημο «Δημοσιονομικό Συμβούλιο» και την ενεργοποίηση του «αυτόματου κόφτη» δημοσίων δαπανών.
Ο Δ. Κουτσούμπας παρατήρησε ότι: «Οταν κόβεις χρήματα από τα νοσοκομεία, κόβεις με το μαχαίρι τη δυνατότητα από ασθενείς να βρουν την υγειά τους. Οταν κόβεις χρήματα από τα σχολεία, στερείς από τα παιδιά να μάθουν γράμματα. Οταν κόβεις από το λαό, το κάνεις για να εξυπηρετήσεις τους ομίλους.
Είναι γνωστό ότι η διαμόρφωση "Δημοσιονομικού Συμβουλίου" έχει προβλεφθεί σε εφαρμοστικό νόμο από προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά η σχετική διάταξη - που τότε είχε καταγγείλει ο ΣΥΡΙΖΑ - παρέμενε ανενεργή. Τώρα έρχεται όχι μόνο να την εφαρμόσει, αλλά και επιπλέον να την εμπλουτίσει, με το "αυτόματο μαχαίρι" δαπανών για λαϊκές ανάγκες.
Πρόκειται πραγματικά όχι απλά για "αυτόματο κόφτη", αλλά για πραγματικό αυτόματο σφαγείο στα κονδύλια για τις λαϊκές ανάγκες».
Με αφορμή τα περί καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, τη σημαία της οποίας υποκριτικά σηκώνει η κυβέρνηση, αναφέρθηκε στις διάφορες φοροαπαλλαγές και ασυλίες που απολαμβάνουν τμήματα του κεφαλαίου και σημείωσε ότι: «Χρειάζεται πραγματικά μεγάλο θράσος για να βαφτίζετε ως αγώνα κατά της φοροδιαφυγής τα νέα μεγάλα δώρα που κάνετε προς τα μονοπώλια, προς την άρχουσα τάξη».
Κοροϊδία για το χρέος - εμπλοκή στις ιμπεριαλιστικές αντιθέσεις
Σχετικά με τον περίφημο στόχο της κυβέρνησης για το χρέος, σημείωσε:
«Βαφτίζετε ως απομείωση την επιμήκυνση των πληρωμών και τη μείωση των επιτοκίων.
Κρύβετε, δηλαδή, ότι ο λαός, που δεν ευθύνεται, ούτε ωφελήθηκε τίποτε από τη δημιουργία του κρατικού χρέους, θα κληθεί να το πληρώσει ολόκληρο.
Οι μονοπωλιακοί όμιλοι που ωφελήθηκαν από τις φοροαπαλλαγές, τα δαπανηρά εξοπλιστικά προγράμματα του ΝΑΤΟ, δεν πληρώνουν και γι' αυτό σας αγκαλιάζουν στοργικά και στο ελληνικό και στο αμερικάνικο έδαφος».
Σε σχέση με την εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, σημείωσε ότι η κυβέρνηση εμπλέκει όλο και περισσότερο τη χώρα στο κουβάρι των αντιθέσεων:
«Μόλις προχτές επιβεβαιώσατε τη στρατηγική σας συμπόρευση με τις ΗΠΑ, ώστε να αποκτήσουν προβάδισμα τα ατλαντικά σχέδια μεταφοράς φυσικού αερίου στην ευρύτερη περιοχή, σε βάρος των ρώσικων ανταγωνιστικών σχεδίων. Μιλάτε για το ρόλο της Ελλάδας στο περιφερειακό ενεργειακό παιχνίδι και κρύβετε από το λαό τους θανάσιμους κινδύνους σε βάρος του λαού μας, όλων των λαών, που έχει το παιχνίδι του μοιράσματος των αγορών.
Και με αφορμή τη σημερινή συζήτηση.
Μην τολμήσετε να προχωρήσετε στις παροτρύνσεις των Ευρωπαίων και του ΝΑΤΟ για κοινή φύλαξη συνόρων με την Τουρκία, με πρόσχημα το προσφυγικό και μεταναστευτικό πρόβλημα.
Ολοι αυτοί κάνουν πως δε βλέπουν πως η Τουρκία αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας στο Αιγαίο, μιλά για γκρίζες ζώνες, παραβιάζει διαρκώς τα θαλάσσια και εναέρια σύνορα της Ελλάδας, προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως και οι άλλες δυνάμεις του ευρωατλαντικού τόξου, έχουν τεράστιες ευθύνες γι' αυτήν την εξέλιξη».
Τα τσιράκια του συστήματος βγάζουν «λάδι» το κεφάλαιο
Αναφερόμενος στη ναζιστική Χρυσή Αυγή και τη στάση της σημείωσε: «(...) τα διάφορα φασιστικά τσιράκια του συστήματος, αυτή η σαπίλα των καθοδηγητών εγκληματιών ναζιστών που βρίσκονται υπόδικοι, απόγονοι των συνεργατών του Χίτλερ που τον υπερασπίζονται, δε βγάζουν τσιμουδιά, κάθονται κότες, γίνονται Λαγοί, στο άκουσμα και μόνο της λέξης "ΖΗΜΕΝΣ", που χρηματοδοτούσε τον ιδεολογικό τους πατέρα, τον Χίτλερ, ή τσιρίζουν για "άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε", θυμούνται διάφορα οικονομικά που δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα και άλλα τέτοια γνωστά.
Μόνο τους Ελληνες εργάτες θέλουν σκλάβους και τους πουλάνε σε δουλεμπορικά γραφεία. Μόνο Ελληνες εργαζόμενους, νέους αντιφασίστες και δύσμοιρους πρόσφυγες βρίσκουν να δολοφονούν, στέλνοντας τις εντολές τους. Αλλά, βέβαια, για τέτοιους τύπους ούτε το σάλιο δεν αξίζει κανένας να χρησιμοποιεί, παρεμπιπτόντως το είπα αυτό».
Θα μας βρείτε απέναντι
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας επισήμαινε ότι αιτία πολέμου για το λαό αποτελούν τα αντιλαϊκά μέτρα στην Κοινωνική Ασφάλιση, στο Φορολογικό, οι κατασχέσεις, η ανεργία, η πάλη για δουλειά με δικαιώματα για όλο το λαό και τη νεολαία. Σημείωσε, επίσης, ότι αυτό το ζήτημα «παραπέμπει ευθέως στο τι ανάπτυξη προτείνει κάθε πολιτικό κόμμα. Ανάπτυξη για ποιόν. Για τον εργαζόμενο, τον επαγγελματία, τον καλλιεργητή της ελληνικής γης, τον αγρότη, τη νεολαία ή ανάπτυξη για το μεγάλο όμιλο, το κεφάλαιο, το μονοπώλιο, που σκοπό έχει μόνο το ξεζούμισμα των εργαζομένων, με μείωση μισθών, μεροκάματου, όποιων ελάχιστων εργασιακών δικαιωμάτων και κατακτήσεων ακόμα υπάρχουν».
Κλείνοντας, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε:
«Θα μας βρείτε, για όλα αυτά και άλλα πολλά και επείγοντα, απέναντι.
Ο ελληνικός λαός δεν έχει ακόμα δοκιμάσει την πραγματική δύναμή του.
Αυτό καλείται να κάνει τα επόμενα χρόνια.
Κι έτσι μόνο μπορεί να αλλάξει η κατάσταση ριζικά και να νιώσει και να είναι πραγματικά ευτυχισμένος».
Κάθε μέρα θα μας βρίσκετε στους δρόμους του αγώνα».

TOP READ