27 Ιουλ 2019

Υμνητής της Χούντας και θαυμαστής του Παπαδόπουλου ο νέος γ.γ. Τουρισμού της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Μετά τη νέα υφυπουργού Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου, η οποία έκανε λόγο περί «ψυχικώς νοσούντων» αντιστασιακών της περιούδου της δικτατορίας, βρέθηκε ένα ακόμα φυντάνι μέσα στο νέο κυβερνητικό σχήμα. Στην κυβέρνηση Μητσοτάκη υπάρχει ένας υμνητής της χούντας και θαυμαστής του Γεώργιου Παπαδόπουλου, σύμφωνα με αποκαλυπτικό δημοσίευμά της «Εφημερίδα των Συντακτών».
Το ρεπορτάζ της «Εφημερίδας των Συντακτών» συγκεκριμένα σημειώνει:
Οχι, δεν αναφερόμαστε στον άλλοτε γενικό γραμματέα της Νεολαίας ΕΠΕΝ -του κόμματος δηλαδή του δικτάτορα- Μάκη Βορίδη, ούτε στο δεξί χέρι του Γ. Καρατζαφέρη Αδωνη Γεωργιάδη. Αναφερόμαστε στον νέο γενικό γραμματέα Τουρισμού, Κωνσταντίνο Λούλη.
Γράφαμε προ ημερών για το προφίλ του κ. Λούλη, γνωστού αλευροβιομήχανου του Βόλου, ο οποίος διορίστηκε -αν και παράτυπα- ως προσωπική επιλογή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη πολιτικός διοικητής του Αγίου Ορους (1989-1991), ενώ είχε ιδιαίτερες σχέσεις με τον ηγούμενο Εφραίμ, τον οποίο έσπευσε να υποστηρίξει μετά τις διώξεις σε βάρος του για το σκάνδαλο Βατοπεδίου.
Είχε και ευρύτερη εμπλοκή στα εκκλησιαστικά πράγματα, καθώς επί αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου διορίστηκε μέλος της Οικονομικής Επιτροπής της Εκκλησίας της Ελλάδος (1998-2008), ενώ στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές εξελέγη πρώτος δημοτικός σύμβουλος στον Βόλο με το ψηφοδέλτιο του Μπέου (βλ. «Εφ.Συν.», 19.07.2019, «Δίπλα σε Μπέο και Εφραίμ»).
Υπάρχει όμως και μια άλλη πτυχή του προφίλ του Κων. Λούλη. Η φιλία που απέκτησε με τον Παπαδόπουλο όταν ο τελευταίος ήταν στη φυλακή και η υιοθέτηση από τον κ. Λούλη όλης της γνωστής προπαγάνδας υπέρ της χούντας, μέσα από την οποία προσπαθεί να σχετικοποιήσει, με προκλητικό τρόπο, την κατάλυση της δημοκρατίας και τα πεπραγμένα του δικτατορικού καθεστώτος.
Ο θαυμασμός του Κων. Λούλη για τον δικτάτορα Παπαδόπουλο είναι απολύτως εμφανής στο βιβλίο που εξέδωσε το 2015 («Η επιβίωση της Ελλάδας μέσα από διαδοχικά θαύματα», εκδόσεις Ψυχογιός).
Το θέμα ανέδειξε πρώτος ο τοπικός ιστότοπος του Βόλου Magnesia News (21.6.2019). Πράγματι, όπως διαβάζουμε στο βιβλίο, ο Κων. Λούλης αναφέρεται στη «φιλική προσωπική σχέση» που απέκτησε με τον Παπαδόπουλο όταν άρχισε να τον επισκέπτεται στη φυλακή, κάτι που, όπως λέει, έκανε τακτικά για 9 χρόνια. O κ. Λούλης δηλώνει σήμερα εντυπωσιασμένος από τις συζητήσεις μαζί του, ενώ πείστηκε και για όλα όσα υποστήριζε ο δικτάτορας:
Οσο για τη διασταύρωση, και αυτή ήρθε από τους χουντικούς πραξικοπηματίες: «Για να διασταυρώσω όλα αυτά τα συγκλονιστικά που είχα ακούσει, γνώρισα και μίλησα πολλές φορές με τον Στυλιανό Παττακό, Νικόλαο Μακαρέζο, Ιωάννη Λαδά, Νικόλαο Ντερτιλή, Δημήτριο Ιωαννίδη και Αδαμάντιο Ανδρουτσόπουλο, καθώς και με βουλευτές που ήταν στην εξεταστική επιτροπή του «φακέλου» της Κύπρου».

Προπαγάνδα

Ο Κων. Λούλης αναγνωρίζει μεν ότι «μετά την 21η Απριλίου, όπως ήταν φυσικό, περιορίστηκαν οι δημοκρατικές ελευθερίες» και ότι «πολίτες ταλαιπωρήθηκαν και φυλακίστηκαν» -βέβαια με την υποσημείωση… «επειδή δε μπορούσαν να ανεχτούν την αναστολή των δημοκρατικών ελευθεριών στη χώρα»-, αλλά αναπαράγει όλη την προπαγάνδα υπέρ της χούντας περί «σημαντικών επιτευγμάτων», μεγάλης «οικονομικής ανάπτυξης» και «δημιουργίας μιας ευρείας ευημερούσας μεσαίας τάξης», για να μιλήσει για «μια σημαντική μερίδα ικανοποιημένων από το καθεστώς πολιτών».
Κι ενώ λέει ότι «αρκετοί άλλοι αντιδρούσαν στη στέρηση δημοκρατικών ελευθεριών», τελικά πλάθει μια εικόνα λαοπρόβλητου ηγέτη, λέγοντας πως «πολλοί πιστεύουν ότι αν μέχρι το 1971-1972 ο Γ. Παπαδόπουλος διενεργούσε εκλογές, ακόμα και στον ίδιο στίβο με όλα τα παλαιά κόμματα, θα τις κέρδιζε, λόγω της ικανοποίησης των πολιτών τόσο από την οικονομική ευημερία όσο και από την επιστροφή στη δημοκρατική ομαλότητα».
Για το Πολυτεχνείο λέει ότι «μάταια η κυβέρνηση προσπαθούσε να καταρρίψει τα συνθήματα αυτά [σ.σ. Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία], τονίζοντας ότι ποτέ άλλοτε η χώρα δεν είχε τόσο υψηλό οικονομικό επίπεδο, ότι δεν υπήρχε ανεργία, αντίθετα, υπήρχε μεγάλη προσφορά εργασίας, και πως είχε δημιουργηθεί μια ευρεία ευημερούσα μεσαία τάξη» και επιχειρώντας να το απαξιώσει καταλήγει: «Η σύγκρουση της εξουσίας με τον ανθό της ελληνικής νεολαίας ήταν ένα τραγικό γεγονός με απρόβλεπτες συνέπειες, που τελικά μόνο τα συμφέροντα των “προστάτιδων” δυνάμεων εξυπηρέτησαν».
Στην ίδια προσπάθεια απαξίωσης του Πολυτεχνείου εντάσσεται και η φράση: «Δεν καταγγέλθηκε από τη Σύγκλητο κανένας θάνατος φοιτητή στον χώρο του Πολυτεχνείου. Εκτός Πολυτεχνείου, στην ευρύτερη περιοχή, βρήκαν το θάνατο 12 πολίτες», ενώ φτάνει στο σημείο να χρεώσει στο Πολυτεχνείο και την εισβολή στην Κύπρο ρωτώντας: «Θα συνέβαινε η κυπριακή τραγωδία χωρίς την εξέγερση των φοιτητών του Πολυτεχνείου;».
Αλλά η μεγάλη έγνοια του κ. Λούλη είναι η υστεροφημία του δικτάτορα. «Υπάρχει και η άποψη ορισμένων πως αν ο Παπαδόπουλος φορούσε τον στρατιωτικό του μπερέ “αριστερά”, με την εξάλειψη της ανεργίας και την οικονομική ανάπτυξη που είχε επιτύχει, θα έμενε τελικά στη θετική πλευρά της ιστορίας». Και συνεχίζει: «Είναι γεγονός ότι οι μεταπολιτευτικές κυβερνήσεις εξάντλησαν όλα τα περιθώρια τιμωρίας, απορρίπτοντας κάθε ανθρωπιστικό ελαφρυντικό, χωρίς να του αναγνωρίσουν κανένα θετικό στοιχείο κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του».

Το φλερτ

Για να καταλήξει: «Το γεγονός ότι οι κινηματίες αξιωματικοί (sic) βελτίωσαν το επίπεδο της ζωής των Ελλήνων διαχειριζόμενοι συνετά και έντιμα το δημόσιο χρήμα, φυλακίστηκαν και πέθαναν φτωχοί, εκτιμήθηκε τελικά από ελάχιστους. Οι Ελληνες προτιμούν να επιλέγουν οι ίδιοι τους κυβερνήτες τους, ανεξάρτητα αν αυτοί δικαιώνουν τις επιλογές τους ή τους απογοητεύουν, κάνοντας προβληματική την επιβίωσή τους. Πάνω απ’ όλα εκτιμούν την αξία των δημοκρατικών ελευθεριών», λέει με εμφανή πικρία και φλερτάροντας ανοιχτά με τη δικτατορία.
Αλλά βέβαια είναι γνωστό ότι οι πραξικοπηματίες μόνο «συνετά και έντιμα» δεν διαχειρίστηκαν το δημόσιο χρήμα. Η δικτατορία υπήρξε το πιο διεφθαρμένο καθεστώς της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας της Ελλάδας, με απίστευτη οικογενειοκρατία και τεράστια σκάνδαλα (βλ. Ιός, «Εφτά χρόνια αρπαχτή, Τα ξεχασμένα σκάνδαλα της «εθνοσωτηρίου»», «Ελευθεροτυπία», 25/7/2010).
Οσο για τα δύο αυτά «επιχειρήματα» περί νεκρών εκτός Πολυτεχνείου και περί «έντιμης διαχείρισης», είναι βέβαια το προπαγανδιστικό οπλοστάσιο όλων των φιλοχουντικών από τη Μεταπολίτευση μέχρι σήμερα.
Ασφαλώς ο Κυρ. Μητσοτάκης γνωρίζει τις απόψεις αυτές του συνεργάτη του πατέρα του, αλλά με την τοποθέτησή του στην κυβέρνηση δεν διστάζει να κλείσει το μάτι στους νοσταλγούς της χούντας.

Υπουργείο Εργασίας το πιο in στέκι. Από ποιους και για ποιους

 


Η εκμετάλλευση δεν πάει διακοπές ποτέ, γιατί να πάει η ταξική πάλη…
7 Ιούλη, βουλευτικές εκλογές, αλλαγή κυβερνητικής σκυτάλης, μα με την ίδια θέρμη να συνεχιστεί αυτή η βάρβαρη αντιλαϊκή- αντεργατική πολιτική όλων των πρότερων κυβερνήσεων. Οι δεδομένες πρωτίστως συνεννοήσεις με τον ΣΕΒ και τα συμφέροντα των εφοπλιστών και βιομηχάνων κι έπειτα η ανακοίνωση των μέτρων στους εργαζόμενους. Οι νέοι κυβερνητικοί εκπρόσωποι, υπουργοί και το σινάφι, είπαν επί λέξει: Εμείς σηκώνουμε τα μανίκια, θα γυρίσουμε στην κανονικότητα, διακοπές δε θα κάνουμε. Ξεκινάμε δουλειά.

Η 8η Ιούλη βρήκε εξίσου τα σωματεία, τα συνδικάτα και τις ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ στην ίδια εγρήγορση και τα ίδια ταξικά αντανακλαστικά. Δεν είναι μακριά το ξεσκέπασμα της συνδικαλιστικής μαφίας στη ΓΣΕΕ και η μη πραγματοποίηση του συνεδρίου.


Πρώτο σε λίστα με το καλημέρα ήταν η εν μέσω καλοκαιριού πρόταση για κατάργηση του ασύλου. Καθόλου τυχαίο. Μπροστά στο ξεπούλημα της εκπαίδευσης ρίχνοντας την στα σαγόνια των επιχειρήσεων και των ομίλων. Το πρόσχημα είναι η παραβατικότητα κι η διακίνηση ναρκωτικών. Μεγαλύτερος βραχνάς από την διακίνηση ιδεών μέσα στα Πανεπιστήμια και τις σχολές δε μπορεί να υπάρχει για το Κεφάλαιο και τους υπηρέτες του. Το ΜΑΣ όμως μπροστά και δυναμικά βγήκε κάνοντας ξεκάθαρο πως δε θα το επιτρέψει αυτό η σπουδάζουσα νεολαία μαζί με το εργατικό και λαϊκό κίνημα.

Ο Υπουργός εργασίας ήρθε με φόρα με νέο συνδικαλιστικό νόμο που ζητάει το ηλεκτρονικό φακέλωμα και την ηλεκτρονική ψηφοφορία για κήρυξη απεργίας. 
Μα σίγουρα θα του την κόψουμε. Το ΠΑΜΕ χαρακτηριστικά λέει μη τυχόν και τολμήσουν να παρέμβουν στις διαδικασίες του εργατικού – συνδικαλιστικού κινήματος.
Αυτή τη στιγμή που μιλάμε σε πάρα πολλούς κλάδους πραγματοποιούνται κινητοποιήσεις.

«ΣΙΔΕΝΟΡ» του ομίλου της «ΒΙΟΧΑΛΚΟ» πάνω από ενάμιση μήνα οι εργαζόμενοι διεκδικούν ΣΣΕ.

 

 

 





 

 

 



Δέκα μέρες κλείνουν οι εργαζόμενοι στην εταιρεία «Αφοί Βλάχου» μετά την εκδικητική απόλυση του προέδρου του εργατικού κέντρου του Λαυρίου – Ανατολικής Αττικής

 

 

 

 

 

 

 

 



Εργαζόμενοι στο Θριάσιο Νοσοκομείο απαιτούν την πρόσληψη μόνιμου επαρκές προσωπικού, ώστε να λειτουργεί 24 ώρες.

Στην «COSCO» η εργοδοσία βγαίνει εκδικητικά ζητώντας τη δίωξη του προέδρου και του ΔΣ της ΕΝΕΔΕΠ μετά την τριήμερη απεργιακή κινητοποίηση στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ.


Στη «ΛΑΡΚΟ» που μετράει εργατικά ατυχήματα και δυστυχήματα οι εργαζόμενοι προσφεύγουν σε νέες στάσεις εργασίας.


Στην εταιρεία «GAP» οι εργαζόμενοι απαιτούν την επαναπρόσληψη εργαζόμενου απολυμένου. Μεγάλοι οι αγώνες που δίνει και το συνδικάτο εργαζομένων στο φάρμακο Αττικής-Πειραιά και Νήσων.


Στο 251 ΓΝΑ εκεί που είχαμε και το εργοδοτικό έγκλημα να πεθάνει ένας εργαζόμενος στην καθαριότητα από θερμοπληξία. Οι εργολαβικοί εργαζόμενοι συνεχίζουν τον αγώνα τους με εναλλαγή πρωτοβουλιών και παρεμβάσεων.


Στη «European Dynamics» συνεχίζεται να παρεμποδίζεται η συνδικαλιστική δράση. Υπάρχει όμως το ταξικό σωματείο στις τηλεπικοινωνίες που δεν κάνει πίσω ΣΕΤΗΠ.




Αυτά είναι μόνο ενδεικτικά για το πεδίο δράσης της εργοδοσίας σε κάθε κλάδο, αλλά και από την άλλη για την απάντηση των σωματείων και των συνδικάτων.

Ο ΣΕΒ περιχαρής βγήκε τις προηγούμενες μέρες να ευχαριστήσει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για το 60% των αιτημάτων που ικανοποίησε και καλοδέχτηκε την εναλλαγή της κυβέρνησης προσδοκώντας στο 100%. Ξέρουν όμως πως απέναντί τους έχουν ένα ΠΑΜΕ κι αν το εργατικό κίνημα είναι ακόμα σε ΣΟΚ, δεν μπορούν να νιώθουν άνετοι και ήρεμοι.

Μπορεί οι πόρτες του Υπουργείου Εργασίας να ανοίγουν και να κλείνουν στους εκπροσώπους του ΣΕΒ, των εφοπλιστών, των εργοδοτών και επιχειρηματιών με τριαντάφυλλα και χαμόγελα.

 



Σε αυτούς όμως που οι πόρτες και τα ρολά κατεβαίνουν είναι η μόνη υπολογίσιμη δύναμη γιατί το σύνθημα «χωρίς εσένα γρανάζι δε γυρνά. Εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά» είναι το σύνθημα που τους στοιχειώνει.



Οπότε τους δηλώνουμε, εμείς οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, οι γυναίκες, οι φοιτητές, πως οι μέρες τους θα συνεχίσουν να είναι ανήσυχες…



http://www.katiousa.gr 

Απαγορεύονται το σφυροδρέπανο, ο Λένιν και ο Μαρξ, τιμώνται οι ναζί, στην Ευρωπαϊκη΄Ένωση

Tον αντικομμουνισμό σε επίσημη πολιτική και ιδεολογία έχει ανακηρύξει η κατά τ’ άλλα «δημοκρατική» ΕΕ των «ανθρωπίνων δικαιωμάτων», σε μια προσπάθεια να σβηστεί από τον «ορίζοντα» της λαϊκής πάλης στην Ευρώπη μια κοινωνία όπου καταργούνται η εκμετάλλευση και η καπιταλιστική ιδιοκτησία, κοινωνικοποιούνται τα μονοπώλια και όλος ο παραγόμενος πλούτος. «Εργαλείο» σε αυτή την προσπάθεια είναι η «εξίσωση» του κομμουνισμού με τον φασισμό, που στην πραγματικότητα αθωώνει και δείχνει ανοχή στον φασισμό. Ετσι, σε μια σειρά ευρωπαϊκές χώρες απαγορεύονται Κομμουνιστικά Κόμματα και σύμβολα, ξηλώνονται αντιφασιστικά μνημεία και ανεγείρονται μνημεία των ναζιστικών «Waffen SS» (Ες-Ες), ενώ η Ιστορία ξαναγράφεται όπως βολεύει τους καπιταλιστές, τους βασικούς «αιμοδότες» του φασισμού ανά την Ιστορία και ανά τον κόσμο. 
Την ίδια στιγμή, διάφορα αστικά κόμματα σε χώρες της ΕΕ, όπως και στην Ελλάδα ο ΣΥΡΙΖΑ, καλούν σε στήριξη της «φιλοευρωπαϊκής, προοδευτικής» πολιτικής στις ευρωεκλογές, για να μπει «φρένο» στην άνοδο της ακροδεξιάς και του φασισμού! Η υποκρισία τους ξεχειλίζει. Τα παραδείγματα στήριξης, εφαρμογής ή ανοχής από την ΕΕ των αντικομμουνιστικών διώξεων και ταυτόχρονα της εξύμνησης των ναζί και των συνεργατών τους είναι άφθονα.
Μεταξύ άλλων, οργή και πολλά ερωτήματα προκάλεσε η αποκάλυψη ότι το γερμανικό κράτος εξακολουθεί ακόμη και σήμερα να δίνει συντάξεις σε «τραυματίες πολέμου», μεταξύ των οποίων και πολλά πρώην μέλη των Ες-Ες, διαφόρων εθνικοτήτων σε πολλές χώρες του κόσμου.

Η Ιστορία ξαναγράφεται από τους ιμπεριαλιστές

Η νίκη των ευρωπαϊκών λαών κατά του φασισμού, με μπροστάρηδες τον σοβιετικό λαό, κομμουνιστές και αντιστασιακούς σε διάφορες χώρες, επιχειρείται να υποβαθμιστεί ή και να διαγραφεί, ώστε να μην αποτελεί πηγή έμπνευσης και διδαγμάτων. Ετσι, η ΕΕ βάφτισε «μέρα της Ευρώπης» την 9η Μάη, τη μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης, που οι λαοί, με εμπροσθοφυλακή τον Κόκκινο Στρατό, σήκωναν την κόκκινη σημαία με το σφυροδρέπανο στο Ράιχσταγκ, σηματοδοτώντας τη συντριβή του φασισμού.
Ακόμη, ξεχωρίζει το ψήφισμα που εγκρίθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο στις 2/4/2009, ανακηρύσσοντας την 23η Αυγούστου πανευρωπαϊκή Μέρα Μνήμης «για τα θύματα όλων των ολοκληρωτικών και αυταρχικών καθεστώτων», όπου χαρακτηρίζεται ο κομμουνισμός «ολοκληρωτικό καθεστώς» και κατηγορούνται τα πρώην σοσιαλιστικά κράτη για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας». Μάλιστα, υποστηρίζεται ότι «η ναζιστική τυραννία οδήγησε στο Ολοκαύτωμα», αλλά και «στην επιβολή ολοκληρωτικών και αντιδημοκρατικών κομμουνιστικών καθεστώτων στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη»!
Το επόμενο βήμα έγινε στο Ευρωκοινοβούλιο, με τη σύσταση, στις 21/4/2010, μιας «άτυπης» ομάδας ευρωβουλευτών με τον τίτλο «Συμφιλίωση των Ευρωπαϊκών Ιστοριών», με στόχο: «Να αναπτύξουμε μια κοινή προσέγγιση σχετικά με τα εγκλήματα των ολοκληρωτικών καθεστώτων, μεταξύ άλλων του κομμουνιστικού καθεστώτος της ΕΣΣΔ, για να διασφαλιστούν η συνέχεια της διαδικασίας της αξιολόγησης των ολοκληρωτικών εγκλημάτων και η ίση μεταχείριση και μη διάκριση των θυμάτων ολοκληρωτικών καθεστώτων».
Ακολούθησαν κείμενα, όπως έκθεση της Κομισιόν με θέμα «Η μνήμη των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν από τα ολοκληρωτικά καθεστώτα στην Ευρώπη» (δημοσιεύτηκε στις 22/12/2010). Στην έκθεση η Κομισιόν καταγράφει τα βήματα που έχουν γίνει σε επίπεδο ΕΕ και κρατών – μελών στην προώθηση της αντικομμουνιστικής εκστρατείας. Μάλιστα, καλεί τα κράτη – μέλη να προχωρήσουν ενιαία σε αυτήν την κατεύθυνση, σημειώνοντας καθυστερήσεις και καταγράφοντας «θετικά» βήματα που έχουν κάνει ορισμένα κράτη – μέλη στον τομέα αυτό (π.χ. θεσμική απαγόρευση κομμουνιστικών συμβόλων, καθιέρωση ως ποινικού αδικήματος της άρνησης των εγκλημάτων των σοσιαλιστικών καθεστώτων κ.λπ.).

Απαγορεύονται το σφυροδρέπανο, ο Λένιν και ο Μαρξ…

Ετσι, φτάσαμε σε χώρες της ΕΕ να απαγορεύονται τα κομμουνιστικά σύμβολα, να αποθεώνονται οι συνεργάτες των ναζί. Στην Ουγγαρία, να απαγορεύεται η χρήση κομμουνιστικών συμβόλων, το Κοινοβούλιο να ψηφίζει τροπολογίες στον Ποινικό Κώδικα, βάσει των οποίων τα «εγκλήματα του κομμουνισμού» ταυτίζονται με το Ολοκαύτωμα των Εβραίων. Οποιος δημόσια αρνηθεί ότι υπήρξαν «εγκλήματα του κομμουνισμού», θα πρέπει να φυλακίζεται. Στην Τσεχία να επιβάλλονται απαγορεύσεις στη δράση της Κομμουνιστικής Ενωσης Νεολαίας. Στην Πολωνία να διώκεται καθηγητής Πανεπιστημίου με την «κατηγορία» ότι διοργάνωσε σεμινάριο για τα 200 χρόνια από τη γέννηση του Μαρξ, αλλά και διαδηλωτής που φορούσε μπλουζάκι με σκίτσο του Λένιν!
Αλλωστε, στην Πολωνία διώχθηκαν στελέχη του ΚΚ Πολωνίας και της εφημερίδας του «Μπρζασκ», για «δημόσια προώθηση του ολοκληρωτισμού». Μπορεί τον περασμένο Γενάρη να κατέρρευσε στο δικαστήριο αυτή η απαράδεκτη κατηγορία και τα στελέχη του ΚΚ να αθωώθηκαν, ωστόσο στα πάνω από 2,5 χρόνια που διήρκεσε η δίκη, δικαστικοί επιμελητές πραγματοποίησαν ακόμη κι έρευνες στα σπίτια μελών και στελεχών του ΚΚ Πολωνίας, διεξάγοντας ανακριτικού τύπου «συνεντεύξεις», ακόμα και σε γείτονές τους, με προφανή στόχο τον εκφοβισμό. Εξάλλου, στην Πολωνία βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία διερεύνησης της νομιμότητας του ΚΚ Πολωνίας με βάση τις αντικομμουνιστικές διατάξεις του Συντάγματος της χώρας, που εξισώνουν τον κομμουνισμό με το τέρας του φασισμού και του ναζισμού, που είναι γέννημα – θρέμμα του καπιταλισμού.
Ποια ήταν η απάντηση της Ευρωπαίας επιτρόπου για θέματα Δικαιοσύνης, Βιέρα Γιούροβα, σε Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για όλο αυτό το αντικομμουνιστικό «κυνήγι μαγισσών» της πολωνικής κυβέρνησης; Το απέδωσε «στην προσέγγιση της Ιστορίας από το κάθε κράτος – μέλος με τον δικό του τρόπο»!
Στο πλαίσιο αυτής της …θεώρησης της Ιστορίας, «ήρωες» δεν είναι όσοι πολέμησαν το φασισμό/ναζισμό, αλλά όσοι τον στήριξαν. Ετσι και στην Πολωνία (και αλλού) ξηλώνονται μνημεία του Κόκκινου Στρατού, ενώ αφαιρέθηκε ακόμη και η τιμητική πλακέτα που συνόδευε το μνημείο των μαχητών του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, στο Τσίβνουβ (περιοχή κοντά στο Στετίνο), όπου νοσηλεύτηκαν και τελικά απεβίωσαν στο στρατιωτικό νοσοκομείο «250». Η πολωνική κυβέρνηση και το υπουργείο Εθνικής Αμυνας ισχυρίστηκαν ότι η εν λόγω πλακέτα προωθεί τα «ολοκληρωτικά καθεστώτα», γιατί σε αυτήν αναγράφεται η φράση «Στους αγωνιστές για μια δημοκρατική Ελλάδα», ενώ «στόχος του ΚΚΕ και του ΔΣΕ ήταν να δημιουργήσουν κομμουνιστικό κράτος, υπό την επιρροή της ΕΣΣΔ»!
Την ίδια στιγμή, βέβαια, η πολωνική κυβέρνηση προωθεί νόμους που «βγάζουν λάδι» τους Πολωνούς συνεργάτες των Γερμανών ναζί, μετατρέποντας σε ποινικό αδίκημα τη χρήση της φράσης «πολωνικά στρατόπεδα θανάτου». Επίσης, στο όνομα της «προστασίας του έθνους», ποινικοποιείται κάθε δημόσια εκφορά της άποψης ότι «το πολωνικό έθνος ή το πολωνικό κράτος» συνεργάστηκαν με τους ναζί στα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στο κατεχόμενο πολωνικό έδαφος στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

…τιμώνται οι συνεργάτες των ναζί και τα Ες-Ες!

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι και η Εσθονία, μια χώρα όπου 275.000 Σοβιετικοί στρατιώτες και παρτιζάνοι έδωσαν τη ζωή τους για την απελευθέρωσή της από το ναζιστικό ζυγό και τις τελευταίες δεκαετίες γίνεται μεγάλη προσπάθεια να κατοχυρωθεί η ηρωοποίηση όσων πολέμησαν στο πλευρό των ναζί. Ετσι, το εσθονικό Κοινοβούλιο τον Φλεβάρη του 2012 ενέκρινε απόφαση για αναγνώριση από το κράτος των Εσθονών ναζί και μελών των Ες-Ες ως «αγωνιστών της ελευθερίας»…
Και στη χώρα αυτή ξηλώνονται αντιφασιστικά μνημεία, όπως συνέβη τον Απρίλη του 2007 με το μνημείο του μπρούντζινου στρατιώτη «Αλιόσα» από την κεντρική πλατεία του Ταλίν, για την αποκαθήλωση του οποίου η αστυνομία αιματοκύλησε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, με έναν νεκρό.
Ταυτόχρονα, στήνονται μνημεία για όσους Εσθονούς συμμετείχαν στα «Waffen SS» και προς τιμήν των χιτλερικών στρατευμάτων που βρίσκονταν στη χώρα έως το 1944. Το ΚΚ και τα κομμουνιστικά σύμβολα έχουν απαγορευτεί, ενώ η περίοδος που η σοσιαλιστική Εσθονία βρισκόταν στη σύνθεση της ΕΣΣΔ θεωρείται «κατοχή». Επίσης, εδώ και μια δεκαετία, η 22η Σεπτέμβρη, μέρα που απελευθερώθηκε η πρωτεύουσα από τον φασισμό, έχει καθιερωθεί ως «μέρα πένθους», για να εμπεδωθεί από τη νέα γενιά πως η μέρα κατά την οποία ο Κόκκινος Στρατός απελευθέρωσε τη χώρα, σήμανε δήθεν την «κατοχή» της.
Τέλος, στην Ουκρανία, η οποία βρίσκεται σε διαδικασία μελλοντικής ένταξης στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, ο φιλοναζιστικός κυβερνητικός συνασπισμός είναι στενός «σύμμαχος» των ευρωπαϊκών κρατών – μελών και των ΗΠΑ, στην αντιπαράθεσή τους και με τη Ρωσία. Κυβερνητικά στελέχη προχωρούν σε δηλώσεις όπως (του προέδρου της Βουλής, Αντρέι Παρούμπι) ότι ο Χίτλερ ήταν «ο μεγαλύτερος προωθητής της άμεσης δημοκρατίας» και συμμετέχουν σε «διαδηλώσεις» νεοναζιστικών ομάδων.
Η κυβέρνηση του Πέτρο Ποροσένκο (συνομιλητής και εταίρος της Μέρκελ, του Μακρόν και άλλων Ευρωπαίων «προοδευτικών» κατά της «απειλής της ακροδεξιάς») καθιέρωσε πρόσφατα την 1η Γενάρη – μέρα γέννησης του διαβόητου εγκληματία συνεργάτη των ναζί, Στέπαν Μπαντέρα – ως επίσημη εθνική αργία προς τιμήν του! Ο Στ. Μπαντέρα, ηγέτης της Οργάνωσης Ουκρανών Εθνικιστών, μαζί με τους Γερμανούς ναζί αιματοκύλησαν τον ουκρανικό λαό και άλλες εθνικότητες που ζούσαν στην περιοχή, εξοντώνοντας χιλιάδες άμαχους, ενώ πολέμησαν ενάντια στον Κόκκινο Στρατό.
Ταυτόχρονα, στην Ουκρανία ισχύει ο νόμος της αποκομμουνιστικοποίησης, που ποινικοποιεί την πάλη για τον σοσιαλισμό, σύμβολα όπως το σφυροδρέπανο και κάθε θετική αναφορά στον κομμουνισμό. Σύμφωνα με αυτόν το νόμο αποκλείστηκε από τις προεδρικές εκλογές (31 Μάρτη) ο υποψήφιος του ΚΚ Ουκρανίας, Πέτρο Σιμονένκο.
Ο «προοδευτισμός» της ΕΕ σε όλο του το μεγαλείο! Με αστικές κυβερνήσεις, σοσιαλδημοκρατικές και νεοφιλελεύθερες, με συνεργασίες και με την ακροδεξιά, πολιτικές δυνάμεις δηλαδή που τις ενώνει η κοινή …φρούδα ελπίδα ότι οι λαοί δεν θα ξανασηκώσουν κεφάλι στην καπιταλιστική εκμετάλλευση, που υπηρετούν, στήνοντας τα διάφορα ψευδεπίγραφα δίπολά τους.

“Έμαθα για τους αρχαίους Έλληνες στο ίντερνετ” – “Καράφλιασε” η έδρα με την απολογία του Χρυσαφίτη της ΧΑ

Ολοκληρώθηκαν σήμερα οι απολογίες των κατηγορουμένων για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, με τη διαδικασία να συνεχίζεται στις 9 Σεπτέμβρη. Σειρά είχε ο Αριστοτέλης Χρυσαφίτης, ένας από τους αποδέκτες μηνυμάτων του πυρηνάρχη του τάγματος εφόδου Νίκαιας, Γιώργου Πατέλη. Ανάμεσα στα υπόλοιπα, η συζήτηση έφτασε και στο διαβόητο “δωρικό χαιρετισμό”, όπως έχουν βαφτίσει οι χρυσαυγίτες τα ναζιστικά τεντωμένα χέρια τους από την πρώτη στιγμή που άρχισαν να διεκδικούν σημαντικό πολιτικό ρόλο, σε μια φαιδρή απόπειρα να κρύψουν το ποιόν τους.
Ο Χρυσαφίτης λοιπόν ρωτήθηκε από την πρόεδρο αν είχε δει άτομα να χαιρετούν με το συγκεκριμένο τρόπο. Για να λάβει την εξής αποστομωτική απάντηση, για γέλια και για κλάματα:
Χρυ: Ναι, με αρχαιοελληνικό δωρικό χαιρετισμό. Τον ήξερα. Έχω διαβάσει, έχω δει και βίντεο στο ίντερνετ. Τον είχα ξαναδεί τον χαιρετισμό και στην τηλεόραση.
Πρ: Είχατε ανατρέξει στο ίντερνετ για να ενημερωθείτε για τον χαιρετισμό;
Χρυ: Ναι, μεταξύ άλλων και με αυτό. Αλλά στα γραφεία ποτέ δεν γινόταν, αν κάποιος χαιρετούσε έτσι γινόταν μάλιστα παρατήρηση από κάποιον υπεύθυνο. Δεν ξέρω από ποιον και γιατί.
Όπως εύλογα σημείωσε η πρόεδρος, ποιο ήταν το πρόβλημα αν ήταν αρχαιοελληνικός χαιρετισμός και δεν επιτρεπόταν στα γραφεία; Και σε αυτό είχε απάντηση ο ετοιμόλογος κατηγορούμενος:
Χρυ: Δεν ξέρω. Λόγω του ότι έχει στιγματιστεί μετέπειτα ο χαιρετισμός. Γιατί μετά πολλοί τον υιοθέτησαν όπως ο Ιούλιος Καίσαρας, ο Αδόλφος Χίτλερ, ο Μεταξάς.
Αν είναι δυνατόν δηλαδή, συκοφαντούσαν ένα χαιρετισμό που όλος ο καλός ο κόσμος χρησιμοποιούσε. Εντέλει βέβαια, με την επιμονή της προέδρου, ο Χρυσαφίτης παραδέχτηκε ότι ο «αθώος» χαιρετισμός γινόταν σε διάφορες περιστάσεις, με τον ίδιο να συμμετέχει. Στην τελική, πώς θα εφάρμοζε τις πολύτιμες γνώσεις που απέκτησε βλέποντας βιντεάκια στο ίντερνετ;
Σε ό,τι αφορά τη λιγότερο φαιδρή πλευρά της δίκης, οι απολογίες ολοκληρώθηκαν με συνεχείς ανασκευές και παλινωδίες των κατηγορούμενων, σε μια προσπάθεια να καλύψουν την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής και τον οργανωμένο χαρακτήρα αυτής, προσδοκώντας είτε σε βελτίωση της θέσης τους είτε σε κάλυψη των εντολέων τους.
Με πληροφορίες από GoldenDawnWatch

ΑντιΚΚΕ σινιάλα…

«Κάποτε πρέπει να ξαναδούμε τι γίνεται με το ΚΚΕ και τις υπηρεσίες που προσφέρει στην ελληνική κοινωνία και στο πολιτικό σύστημα». Η παραπάνω ατάκα ξεχωρίζει σε άρθρο πολεμικής ενάντια στο Κόμμα το οποίο υπογράφει ένας ακόμα αυτόκλητος «εισαγγελέας». Το κείμενο, που αναρτήθηκε χτες σε διαδικτυακό τόπο, διαμαρτύρεται για την «ανοχή» που υποτίθεται ότι δείχνει το πολιτικό σύστημα στο ΚΚΕ, κάνοντας λόγο ακόμα και για «τρομοκρατία» του Κόμματος επειδή τα μέλη του, όπως και οι ΚΝίτες, στηρίζουν τις λαϊκές κινητοποιήσεις, π.χ. την πρόσφατη ενάντια στην κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου.
Σε όψιμο χωροφυλακίστικο ύφος, ο αρθρογράφος εξανίσταται -μάλλον του κάθεται στο στομάχι- που ο ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Δ. Κουτσούμπας, είναι «συμπαθής σε μεγάλο κοινό» αλλά και για το ότι τα «παιδιά της ΚΝΕ» διαδίδοντας τις «”αγνές” ιδέες τους, δεν βοηθούν κανέναν»… Και ο αρθρογράφος καταλήγει στο συμπέρασμα, σε πνεύμα βενιζελικού «Ιδιώνυμου»: «Είναι άλλη η “δημοκρατία” του κ. Κουτσούμπα και άλλη η δική μας. Αλλά δυστυχώς για εκείνον εμείς είμαστε πάρα μα πάρα πολλοί και οι δικοί του οπαδοί πάρα πολύ λίγοι. Και απελπιστικά ελάχιστοι για να μπορούν να προσποιούνται τους αυτόκλητους επαναστάτες…». Οπότε, αν επεκτείνουμε τη σκέψη τούτου του αυτόκλητου εισαγγελέα πολιτικών φρονημάτων, πρέπει το κράτος να πάρει μέτρα ενάντια στο ΚΚΕ, κάτι που άλλωστε το έχει προτείνει ανοιχτά σε άλλο άρθρο του.
Τι είναι αυτό που τον ερέθισε; Η τοποθέτηση του ΚΚΕ ενάντια στις σχεδιαζόμενες από τη ΝΔ αντιδραστικές αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, που στόχο έχουν την ένταση της καταστολής σε βάρος του εργατικού κινήματος. Αναρωτιέται, για παράδειγμα, γιατί να μην μπορούν να ψηφίζουν από τα κινητά τους τα μέλη ενός συνδικάτου, ώστε να αποφασίσουν αν θέλουν ή όχι την απεργία… Αυτός είναι ο πόνος του, και γι’ αυτό και η χολή ενάντια στο ΚΚΕ. Ένας πόνος που τον μοιράζονται όλοι οι απολογητές του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος, το πώς δηλαδή θα εξασφαλιστεί η σιγή νεκροταφείου στους τόπους δουλειάς, πώς θα πάψουν οι εργαζόμενοι να οργανώνονται και να παλεύουν για τα δίκια τους. Και βασικό εμπόδιο των απολογητών, όπως και των αφεντικών τους, είναι το ΚΚΕ και η δράση του, εξ ου και τα παράπονα περί «ανοχής» και «συμπάθειας».
Βεβαίως, αν και αυτή η ρητορική δεν είναι καινούργια, θα είχε ενδιαφέρον όλοι αυτοί που …βγαίνουν παραπονούμενοι για τη «δημοκρατία στα συνδικάτα» και για τα ποσοστά συμμετοχής σε απεργιακές αποφάσεις, να μας πουν για τις κυβερνήσεις μειοψηφίας, που δεν ψηφίζονται ούτε από το 40% του εκλογικού σώματος, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλη την ΕΕ, όπως και στις ΗΠΑ. Θα είχε ενδιαφέρον να μιλήσουν έστω μια φορά για τους χιλιάδες νέους εργαζόμενους που δουλεύουν «σεζόν» π.χ. σε τουριστικά νησιά και δεν κατάφεραν να φτάσουν μέχρι τις κάλπες στις 7 Ιούλη, αφού οι εργοδότες δεν τους έδωσαν την άδεια που δικαιούνται. Όπως επίσης για τους ακόμα περισσότερους εργατοϋπαλλήλους, τους συνταξιούχους, τους αυτοαπασχολούμενους, που τα έξοδα μετακίνησης για να πάνε να ψηφίσουν είναι απαγορευτικά, οπότε αποκλείονται από την εκλογική διαδικασία. Φωνασκούν όλοι οι απολογητές για το …«δημοκρατικό δικαίωμα» του κάθε εργοδότη να βγαίνει παράνομη η απεργία. Και το βουλώνουν εκεί που η εργοδοσία -δημοκρατικά πάντα- κατευθύνει με εκβιασμούς κατά δεκάδες τους εργαζομένους της να στηρίξουν το τάδε ή το δείνα αστικό κόμμα, πάντα «για το καλό της επιχείρησης»…
Δημοσιεύματα όπως το συγκεκριμένο, με χαρακτηριστικά αντιΚΚΕ υστερίας, είναι στην ουσία σινιάλα για το αντεργατικό ξεσάλωμα που είναι αποφασισμένη να προχωρήσει η ΝΔ. Αν κάτι όμως φωνάζει από μακριά είναι το ότι πατάνε σε μια διαμορφωμένη πραγματικότητα, όπως αυτή που κληροδότησε ο ΣΥΡΙΖΑ στη σημερινή κυβέρνηση, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον αντιαπεργιακό νόμο που ψήφισε μαζί με τη ΝΔ. Πάνω σ’ αυτόν το νόμο ετοιμάζεται να χτίσει και η σημερινή κυβέρνηση, με τα διάφορα παπαγαλάκια της να στρώνουν το χαλί από τώρα, με αντικομμουνιστικές επιθέσεις. Επιθέσεις που βεβαίως δείχνουν και τι είναι αυτό που φοβούνται, δηλαδή την οργανωμένη λαϊκή πάλη, το ρόλο που διαδραματίζει το Κόμμα στους εργατικούς αγώνες, την προοπτική που δίνει στους εργαζόμενους η πολιτική του πρόταση. Μόνο έτσι εξηγούνται επιθέσεις όπως η παραπάνω, και μάλιστα από κονδυλοφόρους που χαρακτηρίζουν «ουτοπικά» και «ρομαντικά» όσα λέει το ΚΚΕ…

Αναζωπύρωση σκοταδιστικών απόψεων: Καθιερώνει μέρα εναντίον των εκτρώσεων η Εκκλησία

Με απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος καθιερώνεται η πρώτη Κυριακή μετά τα Χριστούγεννα ως μέρα αφιερωμένη στην «προστασία της ζωής του Αγέννητου Παιδιού».
Στη σχετική εγκύκλιο, αναφέρεται ότι οι ιεράρχες έλαβαν τη συγκεκριμένη απόφαση για την προστασία του παιδιού και για την επίλυση του δημογραφικού προβλήματος και αποτελεί ικανοποίηση παλαιότερου αιτήματος της ομάδας «Αφήστε με να ζήσω».
Πρόκειται για αναζωπύρωση αντιδραστικών και αναχρονιστικών απόψεων και αποτελούν τον ιδεολογικό μανδύα για ένα ακόμα χτύπημα στα αναπαραγωγικά δικαιώματα των γυναικών της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Η πρόταξη της απαγόρευσης (ενοχοποίησης) των αμβλώσεων ως αιτία  του δημογραφικού γίνεται για να καλύψει μια σειρά δυσκολίες στις οποίες «σκοντάφτει» η δημιουργία οικογένειας σήμερα, στο έδαφος της αντιλαϊκής πολιτικής και των συνεπειών της σε κάθε πλευρά της ζωής των νέων ζευγαριών:
  • Η υποαπασχόληση, οι μισθοί – ψίχουλα, η ανασφάλιστη εργασία
  • Η εντατικοποίηση της εργασίας
  • Ακριβοπληρωμένα εμπορεύματα η εγκυμοσύνη και ο τοκετός
Σίγουρα η άμβλωση δεν μπορεί να αποτελεί τη μοναδική μέθοδο αντισύλληψης, όμως η ενοχοποίησή της,  η απαγόρευσή της σηματοδοτεί χτύπημα στο δικαίωμα των γυναικών των λαϊκών στρωμάτων να καταφεύγουν και σε αυτή όταν υπάρχει ανάγκη. Οι συνέπειες της απαγόρευσης των εκτρώσεων δεν είναι οι ίδιες για όλες τις γυναίκες. Τα εμπόδια, ακόμα και τα νομικά, μπορούν να αρθούν εύκολα για τις γυναίκες της αστικής τάξης. Έχουν την οικονομική δυνατότητα να ταξιδέψουν σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα για να υποβληθούν σε άμβλωση και να πληρώσουν όποια ιδιωτική κλινική επιλέξουν. Δεν ισχύει το ίδιο για τη μεγάλη πλειοψηφία των γυναικών, που δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε τέτοια έξοδα και θέτουν την υγεία τους σε κίνδυνο, αφού υποχρεώνονται να καταφύγουν σε πρακτικές παράνομης έκτρωσης.

Δύο αντιεισαγγελείς θα διερευνήσουν τις καταγγελίες για παρεμβάσεις στην υπόθεση «Novartis»

        

26-07-2019
Υπό διερεύνηση τίθενται οι καταγγελίες του αντιεισαγγελέα Γιάννη Αγγελή για παρεμβάσεις στην υπόθεση της «Νovartis». Το όλο θέμα ανέλαβαν να χειριστούν οι αντιεισαγγελείς του Αρείου Πάγου, Ευάγγελος Ζαχαρής και Λάμπρος Σοφουλάκης.
Επιπλέον, θα διερευνήσουν και τις καταγγελίες των Εισαγγελέων Διαφθοράς σε βάρος του Γιάννη Αγγελή, όπως επίσης και τις μηνύσεις που κατέθεσαν οι Αντ. Σαμαράς, Ευ. Βενιζέλος και Δ. Αβραμόπουλος για τους χειρισμούς των Εισαγγελέων Διαφθοράς.

Έγινε γνωστό πως οι δύο αντιεισαγγελείς απαλλάσσονται από κάθε άλλη υπηρεσιακή απασχόληση, προκειμένου να διεκπεραιώσουν την υπόθεση το ταχύτερο δυνατόν.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ Συντάξεις φτώχειας λαμβάνει το 51% των συνταξιούχων

 




Λιγότερα από 900 ευρώ το μήνα, όταν το όριο φτώχειας είναι 999 ευρώ, λαμβάνει η πλειοψηφία των συνταξιούχων στη Γερμανία, που ηγείται της καπιταλιστικής ανάπτυξης στην ΕΕ επί δεκαετίες.

Συγκεκριμένα, πάνω από 9,3 εκατομμύρια συνταξιούχοι στη Γερμανία λαμβάνουν συντάξεις φτώχειας, με στοιχεία που κατέθεσε στη Βουλή η συγκυβέρνηση χριστιανοδημοκρατών και σοσιαλδημοκρατών. Όπως γράφει η DW, η γερμανική κυβέρνηση εκφράζει τον ισχυρισμό πως «δεν μπορεί οπωσδήποτε μόνο από το ύψος της βασικής σύνταξης να συναχθούν συμπεράσματα για τις ανάγκες ενός ατόμου και ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη πιθανές πρόσθετες πηγές εσόδων. Δηλαδή, υπάρχουν πράγματι άνθρωποι που έχουν μια χαμηλή σύνταξη και είναι φτωχοί. Υπάρχουν όμως και άλλοι που ο σύζυγος ή η σύζυγος διαθέτει υψηλό εισόδημα, ή υπάρχουν έσοδα από ενοίκια».

Ωστόσο, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, έρευνα του Ινστιτούτου Bertelsmann «καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ακόμη και εάν συμπεριληφθούν εκτός από τη σύνταξη και όλες οι άλλες πιθανές πηγές εσόδων, η φτώχεια στους ηλικιωμένους θα αυξηθεί: Ένας στους πέντε συνταξιούχους (20%) στη Γερμανία, που θα βγει μεταξύ το 2031 και 2036 στη σύνταξη, θα απειλείται από τον κίνδυνο της φτώχειας».

902gr 

ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΗ ΑΠΩΤΕΡΟΥ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ Αποστολές σε «παρθένους» κομήτες, επικίνδυνους αστεροειδείς και αρειανά φεγγάρια





Σχηματικό διάγραμμα της αποστολής DART της NASA στο ζεύγος αστεροειδών Δίδυμος, με σκόπιμη πρόσκρουση του σκάφους στον μικρότερο απ' αυτούς, το Διδυφέγγαρο
Σχηματικό διάγραμμα της αποστολής DART της NASA στο ζεύγος αστεροειδών Δίδυμος, με σκόπιμη πρόσκρουση του σκάφους στον μικρότερο απ' αυτούς, το Διδυφέγγαρο
Δεν είναι μόνο η Σελήνη, αυτή καθαυτή, αλλά και ως ενδιάμεσος σταθμός προς τον Αρη, που θα συγκεντρώσει το ενδιαφέρον των διαστημικών αποστολών την επόμενη δεκαετία. Οι διαστημικές υπηρεσίες των ΗΠΑ (NASA), της Ιαπωνίας (JAXA) και ευρωπαϊκών χωρών (ESA) προετοιμάζουν για το ίδιο χρονικό διάστημα και μη επανδρωμένες αποστολές σε μικρότερα και λιγότερο μελετημένα ουράνια σώματα.
Μετά τη μεγάλη επιτυχία της αποστολής «Ροζέτα» στον κομήτη 67P/ Τσουριούμοφ - Γκερασιμένκο το 2014, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην υλοποίηση της αποστολής «Comet Interceptor», που προβλέπει την εκτόξευση τριάδας διαστημοσυσκευών, για τη μελέτη μιας μοναδικής κατηγορίας κομητών: Σώματα της Ζώνης Κάιπερ ή του νέφους Οορτ, που εξαιτίας βαρυτικών αλληλεπιδράσεων με άλλα γειτονικά σώματα παρεξέκλιναν της τροχιάς τους και άρχισαν μια πορεία που θα τα μετατρέψει σε κομήτες. Πρόκειται για κομήτες πριν από το πρώτο πέρασμά τους κοντά στον Ηλιο, που θα τους θερμάνει με αποτέλεσμα να αρχίσει η αλλαγή της μορφής και της σύνθεσής τους. Με αυτήν την έννοια «παρθένων» κομητών.
Καραούλι
Αλλά πώς θα βρεθεί ένας «παρθένος» κομήτης; Τα σώματα πέρα από την τροχιά του Πλούτωνα, που παρεκκλίνουν προς το εσωτερικό του ηλιακού συστήματος, δεν το προαναγγέλουν με κάποιον τρόπο. Πώς θα μπορούσε να εκτοξευτεί μια αποστολή προς ένα σώμα που δεν ξέρουμε εκ των προτέρων ποιο είναι και ποια είναι η τροχιά του; Το ίδιο και ίσως ακόμη περισσότερο ισχύει για ουράνια σώματα που είναι περαστικά από το ηλιακό σύστημα, προερχόμενα από κάποιο άλλο πλανητικό σύστημα ή τον διαστρικό χώρο, όπως θεωρείται ότι ήταν το αντικείμενο Οουμουαμούα, που διέσχισε το ηλιακό σύστημα το 2017. Και τέτοια σώματα στοχεύει (αν είναι τυχερή) η αποστολή «Comet Interceptor».

Ο δορυφόρος του Αρη, Φόβος
Ο δορυφόρος του Αρη, Φόβος
Το 1985, μετά από αρκετά χρόνια παραμονής του στο σημείο Λαγκράντζ 1 μεταξύ Ηλιου και Γης (ένα από τα σημεία όπου αλληλοεξουδετερώνονται οι βαρυτικές έλξεις που προέρχονται από αυτά τα δύο σώματα), το σκάφος ICE οδηγήθηκε, ώστε να συναντήσει με επιτυχία τον κομήτη 21P/ Τζιακομπίνι - Τσίνερ. Την ίδια τακτική θα ακολουθήσει και το σκάφος της αποστολής «Comet Interceptor», ενώ λόγω της πολύ έκκεντρης τροχιάς που θα έχει το μελετώμενο σώμα, δεν θα πρόκειται για ραντεβού μαζί του, όπως στην περίπτωση της «Ροζέτα», αλλά για κοντινό πέρασμα, όπως με την παλιότερη αποστολή «Giotto» του ESA.
Ο σχεδιασμός της αποστολής με μια τριάδα διαστημοσυσκευών έγινε, για να εξασφαλιστεί ότι θα υπάρξει πλούτος δεδομένων από διάφορες θέσεις γύρω από τον κομήτη και να αυξηθεί η ασφάλεια της αποστολής από αστοχίες ή ατυχήματα. Μια διαστημοσυσκευή θα τον παρακολουθεί από μακριά, για να μην επηρεαστεί από τη σκόνη του κομήτη και για να λειτουργεί και ως σταθμός αναμετάδοσης προς τη Γη των δεδομένων που θα συλλέγουν οι άλλες δύο μικρότερες. Οι τελευταίες θα πλησιάσουν πολύ τον κομήτη και δεν είναι σίγουρο ότι θα επιβιώσουν της συνάντησης.
Οι κομήτες μακριάς περιόδου περιφοράς, που προέρχονται από το νέφος Οορτ, ανακαλύπτονταν πάντοτε μερικούς μήνες ή - στην καλύτερη περίπτωση - λίγα χρόνια πριν περάσουν από το περιήλιο για πρώτη φορά, χρόνος πολύ λίγος για να σχεδιαστεί και να εκτοξευτεί μια αποστολή. Η «Comet Interceptor» θα καραδοκεί στο σημείο Λαγκράντζ 2 και χάρη στα καινούρια τηλεσκόπια, όπως το Μεγάλο Τηλεσκόπιο Συνοπτικής Επιθεώρησης που κατασκευάζεται στη Χιλή και το οποίο θα μπορεί να βλέπει πιο βαθιά μέσα στο Διάστημα, θα έχει έγκαιρη προειδοποίηση για την εμφάνιση πρωτοεισερχόμενου στο εσωτερικό ηλιακό σύστημα αντικειμένου. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η τριάδα των σκαφών θα παραμείνει στο σημείο Λαγκράντζ 2 για 2 έως 3 χρόνια, ενώ η όλη αποστολή δεν θα διαρκέσει πάνω από 5 χρόνια. Αν παρ' όλα αυτά δεν εντοπιστεί «παρθένος» κομήτης στο διάστημα αυτό, υπάρχει και εναλλακτική για τη μελέτη ενός κομήτη μικρής περιόδου περιφοράς. Η αποστολή προγραμματίζεται για εκτόξευση το 2028. Σε αυτήν η ιαπωνική JAXA θα συμβάλει με την κατασκευή της μιας από τις μικρότερες διαστημοσυσκευές και η αμερικανική NASA με την κατασκευή της κάμερας υπερύθρων του κυρίως σκάφους.
Βέλος

Καλλιτεχνική απεικόνιση του σκάφους της αποστολής MMX της ιαπωνικής JAXA, στα φεγγάρια του κόκκινου πλανήτη
Καλλιτεχνική απεικόνιση του σκάφους της αποστολής MMX της ιαπωνικής JAXA, στα φεγγάρια του κόκκινου πλανήτη
Το ζεύγος των εγγύς αστεροειδών Δίδυμος είναι δύο από τους χιλιάδες που θα μπορούσαν να συγκρουστούν κάποια στιγμή με τη Γη. Ακόμη και ο μικρότερος απ' αυτούς, το λεγόμενο Διδυφέγγαρο, δηλαδή ο δορυφόρος του μεγαλύτερου αστεροειδούς, με διάμετρο μόλις 160 μέτρων, έχει κινητική ενέργεια που θα μπορούσε να καταστρέψει μια μεγάλη πόλη. Ο μεγαλύτερος έχει διάμετρο 780 μέτρα...
Η όψη της Σελήνης είναι χαρακτηριστική για τον βομβαρδισμό της από διαστημικούς βράχους και κομήτες διαφόρων μεγεθών, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις και η Γη έχει δεχτεί περισσότερα από 3 εκατομμύρια προσκρούσεις σωμάτων με διάμετρο μεγαλύτερη του 1 χιλιομέτρου. Ακόμη συχνότερες είναι οι διαστημικές βολίδες με διάμετρο μερικών δεκάδων μέτρων. Η έκρηξη στην Τουνγκούσκα της Σιβηρίας το 1908 που ισοπέδωσε ένα μεγάλο δάσος, η ισχυρότερη που έχει καταγραφεί στην ιστορία, εκτιμάται ότι προκλήθηκε από αντικείμενο διαμέτρου 30 - 40 μέτρων. Η εναέρια έκρηξη άλλου αντικειμένου στο Τσελιαμπίνσκ το 2013, που το ωστικό της κύμα προκάλεσε ζημιές σε έξι πόλεις της Ρωσίας, θεωρείται πιθανό να προκλήθηκε από αστεροειδή διαμέτρου 20 μέτρων.
Στο πλαίσιο διερεύνησης των δυνατοτήτων «πλανητικής άμυνας» για την εκτροπή μικρών ουράνιων σωμάτων, που ίσως βρεθούν σε τροχιά σύγκρουσης με τη Γη, η NASA και ο ESA θα συνεργαστούν στο πλαίσιο της αποστολής DART («βέλος») - «Hera» («Ηρα»). Το σκάφος DART της NASA θα εκτοξευτεί το 2020 και με τη βοήθεια κινητήρα πλάσματος αερίου ξένου και ενός πολύπλοκου αυτόνομου συστήματος πλοήγησης θα φτάσει τον Σεπτέμβρη του 2022 στον Δίδυμο και θα προσκρούσει στο Διδυφέγγαρο με ταχύτητα 6,6 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο. Η πρόσκρουση εκτιμάται ότι θα προκαλέσει μεταβολή της ταχύτητας του μικρού αστεροειδούς κατά μόλις μισό χιλιοστό το δευτερόλεπτο, αρκετή όμως για να μεταβάλει την περίοδο περιφοράς του (12 ώρες) κατά 3 λεπτά της ώρας, αλλαγή που θα μπορέσει να μετρηθεί χοντρικά και από επίγεια τηλεσκόπια.
Θα ακολουθήσει το σκάφος «Ηρα» του ESA, που θα καταγράψει με λεπτομέρεια όλες τις πληροφορίες για τον κρατήρα που θα αφήσει η πρόσκρουση του DART, έτσι ώστε να προσδιοριστούν τα χαρακτηριστικά της επιφάνειας και της εσωτερικής δομής του αστεροειδούς, αν για παράδειγμα πρόκειται για μονολιθικό αντικείμενο ή έναν σωρό από συντρίμμια. Επιπλέον, θα μετρήσει με ακρίβεια μεγαλύτερη από 90% τη μάζα του Διδυφέγγαρου, πράγμα που μπορεί να γίνει μόνο από κοντά, καθώς και τον ακριβή χρόνο περιφοράς του. Φυσικά, θα μελετήσει και τον ίδιο τον Δίδυμο, πετυχαίνοντας έτσι «με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια».
Φόβος και Δείμος
Τους δορυφόρους του Αρη, Φόβο και Δείμο, που έχουν έως τώρα αντισταθεί στη μελέτη από κοντά (όλες οι αποστολές προς αυτούς έχουν αποτύχει) θα εξερευνήσει η αποστολή ΜΜΧ (Martian Moons eXploration) της ιαπωνικής JAXA, που προβλέπεται να εκτοξευτεί το 2024. Η αποστολή, βαδίζοντας στα χνάρια της πετυχημένης αποστολής «Χαγιαμπούσα-2» στον αστεροειδή Ριούγκου, θα προσπαθήσει να φέρει πίσω στη Γη το 2029 δείγματα εδάφους από ένα από τα δύο φεγγάρια του κόκκινου πλανήτη. Θα υπάρξει και ευρωπαϊκή συμβολή, καθώς ανακοινώθηκε ότι το Γερμανικό Κέντρο Αεροδιαστημικής (DLR) και η Γαλλική Διαστημική Υπηρεσία (CNES) θα κατασκευάσουν το ρόβερ που θα κινηθεί πάνω στον Φόβο ή τον Δείμο, για να κάνει μετρήσεις και να συλλέξει στοιχεία κυριολεκτικά επιτόπου.
Ενας από τους στόχους της αποστολής είναι να διευκρινιστεί ποια από τις δύο θεωρίες για την προέλευση των δορυφόρων του Αρη είναι πιο πιθανή. Η μία υποθέτει ότι πρόκειται για αστεροειδείς που συνέλαβε βαρυτικά ο Αρης λίγο μετά τον σχηματισμό του και η άλλη ότι πρόκειται για κομμάτια του ίδιου του πλανήτη, που εκτινάχθηκαν μετά από πρόσκρουση πάνω του κάποιου άλλου αρκετά μεγάλου σώματος. Βεβαίως, από την καλή θέση παρακολούθησης, που αποτελεί η τροχιά στην περιοχή που περιφέρεται ο Φόβος, το σκάφος της αποστολής MMX θα μπορέσει να παρατηρήσει καλύτερα τους μηχανισμούς της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας στον Αρη και να συλλέξει δεδομένα χρήσιμα για τη μελέτη της εξέλιξης προβιοτικών περιβαλλόντων, ως προϋπόθεσης για την εμφάνιση και διατήρηση ζωής στο ηλιακό σύστημα.

Επιμέλεια:
Σταύρος ΞΕΝΙΚΟΥΔΑΚΗΣ
Πηγές: www.nasa.gov, www.esa.int, http://mmx.isas.jaxa.jp

TOP READ