4 Σεπ 2020

Tα «πορνεία» μιας ολιγαρχίας



  


Του Δημήτρη Κούλαλη


ΕΛΛΟΓΑ ΠΑΡΑΛΟΓΑ

Ήταν 23 Μαρτίου 1990, όταν η ταινία “Pretty Woman” του Γκάρυ Μάρσαλ έκανε το ντεμπούτο της στις κινηματογραφικές αίθουσες. Αποτέλεσε μια από τις πιο εμπορικές και πολυβραβευμένες ταινίες όλων των εποχών, αφού μέχρι και σήμερα καταλαμβάνει την 4η θέση στη λίστα με τις μεγαλύτερες εισπράξεις στην κατηγορία της ρομαντικής κομεντί, με συνολικό box office 463,4 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως [https://www.boxofficemojo.com/genres/chart/?id=romanticcomedy.htm].

Με τους Τζούλια Ρόμπερτς και Ρίτσαρντ Γκιρ, δύο ιερά τέρατα του σύγχρονου Χόλυγουντ στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, η επιτυχία ήταν κάτι παραπάνω από δεδομένη…

Ωστόσο, εκείνο που δεν είναι ευρέως γνωστό είναι ότι η επιτυχημένη κομεντί, αρχικά, δεν προοριζόταν ως τέτοια, αλλά ως δράμα. Μια ιστορία βασισμένη στο φαινόμενο-μάστιγα της πόλης του Λ. Άντζελες στις αρχές της δεκαετίας του ’90, την πορνεία.

Έπειτα από χρόνια, έρευνες που διεξήχθησαν απέδειξαν ότι το ”φαινόμενο” της πορνείας ήταν πολυσύνθετο και ”λέρωνε” πολλούς και σημαντικούς τοπικούς παράγοντες.

Άλλαξε κάτι από τότε; Μάλλον όχι, αν κρίνουμε από το δημοσίευμα των New York Times πριν μερικά χρόνια, οι οποίοι αποκάλυπταν ότι ”ευαγή’ ‘ιδρύματα, όπως η Goldman Sachs που κατείχε το 16% της ”Backpage”, του κορυφαίου πορνογραφικού αμερικανικού ιστότοπου, δραστηριοποιούνταν στον συγκεκριμένο χώρο.

Παρομοίως, ως προς τη θεματολογία, μακριά όμως από τη φωταγωγημένη αισθητική και το ρομαντικό στοιχείο τού “Pretty Woman”, το 2010, η ταινία της Λαρίσα Κοντράκι “Επίκινδυνη Σιωπή” μας εισήγαγε στον κόσμο των Διεθνών Οργανισμών, όπως ο ΟΗΕ, παράλληλα με τον κόσμο της σωματεμπορίας- αναδεικνύοντας την υπόγεια σύνδεσή τους.

Βασισμένη στην ανατριχιαστική ιστορία της Κάθριν Μπόλκοβατς, μιας αστυνομικού από τη Νεμπράσκα που ξεσκέπασε μία από τις πιο «βρώμικες» υποθέσεις στην ιστορία του ΟΗΕ, η «Επικίνδυνη Σιωπή» αποτελεί μια εξαιρετική κινηματογραφική μαρτυρία που αποδεικνύει με γλαφυρότητα τη σύνδεση της πολιτικής ελίτ με τον διεθνή υπόκοσμο, με θύματα χιλιάδες ανθρώπους, κυρίως νεαρής ηλικίας.

***

Άλλαξε ύφος και κατεύθυνση η στήλη μας, ίσως να αναρωτηθούν εύλογα κάποιοι.

Η απάντηση είναι όχι, αν και υπάρχουν φορές που η δημοσιογραφική κάλυψη των καλλιτεχνικών τεκταινομένων- ιδίως του κινηματογράφου- είναι προτιμότερη από εκείνη των πολιτικών, ειδικά με τους όρους που διεξάγεται η πολιτική αντιπαράθεση στις μέρες μας σε διάφορα μέρη του πλανήτη, όπως η γαλανή μας πατρίδα.

Ας επανέλθουμε, όμως, στο θέμα μας. Γιατί τα θυμηθήκαμε όλα αυτά;

Πριν λίγες μέρες, στους δρόμους της χώρας- μοντέλο του ευρωπαϊκού καπιταλισμού, τη Σουηδία, και συγκεκριμένα στη Στοκχόλμη, όπου, ας σημειωθεί, η επίσημη Πολιτεία τιμωρεί τον πελάτη πορνείας, εμφανίστηκε μια κινητή διαφήμιση (van advertising), η οποία υποσχόταν να δώσει λύση στους φοιτητές, κυρίως όμως στις φοιτήτριες που δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις χορήγησης του φοιτητικού δανείου (επιτυχία άνω του 75% των εξεταζόμενων μαθημάτων ανά εξάμηνο).

«Γεια σας φοιτητές! Μηδέν δάνειο; Βγες ραντεβού με έναν Sugar Daddy», έγραφε η γιγαντοαφίσα.

Προβληματιστήκαμε λίγο, είναι η αλήθεια. Μα είναι δυνατόν σε ένα τόσο προηγμένο κοινωνικά κράτος όπως η Σουηδία, σε μια χώρα- αστραφτερό κόσμημα στο στήθος της παγκόσμιας κεφαλαιοκρατίας, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες να οδηγούνται σε τέτοιου τύπου λύσεις;

Από τη μία, αυτό που άμεσα μας ήρθε στο μυαλό ήταν εκείνη η παλιά φράση- ατάκα που έρχεται πάντα ως επιστέγασμα ύστερα από κάθε ξεγύμνωμα του κυρίαρχου οικονομικού συστήματος: Business as usual…

Από την άλλη, όμως, μπορεί η χώρα της Σκανδιναβίας να πλασαρίστηκε από το ’80 μέχρι σήμερα ως επίγειος παράδεισος της διεθνούς καπιταλιστικής κόλασης, ωστόσο μια πιο προσεκτική ματιά στα στοιχεία θα αποκαλύψει και θα επιβεβαιώσει για άλλη μια φορά τα όσα έγραφε ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Mπένζαμιν Κάνκελ ως απάντηση σε εκείνους, οι οποίοι διαχρονικά προσπαθούν να φτιασιδώσουν ιδεολογικά και πολιτικά το αδίστακτο πεπρωμένο της κεφαλαιοκρατικής αναλγησίας. «Γιατί να ενωθούν παγκοσμίως», έγραφε, «οι εκτελεστικές επιτροπές της άρχουσας τάξης και να υποβάλουν την ίδια τους την τάξη σε φορολογία; (…)Για να είμαι ειλικρινής, μια σοσιαλιστική επανάσταση είναι πιο πιθανή» ( «Καπιταλισμός Καπούτ, Robert Misik, Μεταίχμιο, 2016).

Πράγματι, όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία της ΜΚΟ Οxfam, μπορεί η Σουηδία να βρίσκεται στην κορυφή της κατάταξης των κρατών που υπόσχονται να καταπολεμήσουν την ανισότητα, παρόλα αυτά: μόλις 178 άτομα, διαχειρίζονται κεφάλαια υπερδιπλάσιας αξίας από το ετήσιο εισόδημα της ίδια της χώρας, ενώ ένας Σουηδός πολίτης- εργάτης χωρίς πτυχίο έχει προσδόκιμο ζωής κατά πέντε χρόνια μικρότερο από το προσδόκιμο ζωής ενός πτυχιούχου. Ακόμη, είναι στη χώρα του «χαλαρού» καπιταλισμού, στην οποία τη στιγμή που μόλις 14 άνθρωποι κατέχουν «στρατοσφαιρικά επίπεδα πλούτου» (όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο οικονομικός αναλυτή του Stale, Matthew Yglesias), ταυτόχρονα, σύμφωνα με την Έρευνα για τις συνθήκες διαβίωσης της βρετανικής τράπεζας «Standard Chartered Bank», κατά την περίοδο 2008-2016, το ποσοστό του πληθυσμού της Σουηδίας με χαμηλό διαθέσιμο εισόδημα αυξήθηκε από το 13% στο 16%, ενώ το ποσοστό εκείνων που εργάζονται και ζουν σε ένα νοικοκυριό με εισόδημα κάτω από το όριο φτώχειας της ΕΕ παρέμεινε σχετικά σταθερό το ίδιο διάστημα. Επιπλέον, σύμφωνα με την Eurostat, το 2016, το ποσοστό των πολιτών της χώρας που κατείχαν εισοδήματα μικρότερα του 60% του μέσου εθνικού εισοδήματος ή ζούσαν σε κατάσταση ένδειας- στερούμενοι βασικών καταναλωτικών αγαθών, είτε διαβίωναν σε οικογένεια αντιμέτωπη με τον εφιάλτη της ανεργίας, βρισκόμενοι εν ολίγοις στο χείλος της φτώχειας ή και του κοινωνικού αποκλεισμού, άγγιζε το 18,3%. Θα πρέπει τέλος, να αναφερθούμε και στο τεράστιο στεγαστικό πρόβλημα που έχει προκύψει στη χώρα τα τελευταία χρόνια, με τους χαμηλόμισθους, τους νέους [1 στους 4 μεταξύ 20 – 27 ετών συνεχίζει να διαμένει με τους γονείς του] και τους μετανάστες να αποτελούν τα κυριότερα θύματα αυτής της… κρίσης.

Όπως καταμαρτυρούν τα στοιχεία του Εθνικού Συμβουλίου Στέγασης, Οικοδόμησης και Χωροταξίας, 255 από τους 290 δήμους της Σουηδίας μέχρι τον περασμένο Νοέμβριο είχαν αναφέρει έλλειψη σπιτιών.

Ο λόγος δεν βρίσκεται σε κάποια πρωτοφανή ανωμαλία της σουηδικής οικονομίας, αλλά στην κανονικότητα του οικονομικού δόγματος επάνω στο οποίο ερείδεται και ο μύθος της «καλύτερης χώρας για να ζει κάποιος». Του κέρδους. Εξηγούμαστε: Στη Σουηδία χτίζονται κατοικίες. Κατοικίες, όμως, που απευθύνονται σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα σε υψηλά εισοδήματα, σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές, όπως ο Μάρτιν Γκράντερ, ειδικός ερευνητής στο πανεπιστήμιο του Μάλμε. Ουσιαστικά λοιπόν, εταιρείες-κολοσσοί του κλάδου όπως οι «Skanska», «PEAB», «NCC» και «JM Bygg», στις οποίες οι σουηδικές τράπεζες κατέχουν μεγάλα μερίδια, έχουν στην κατοχή τους παρθένα οικόπεδα, αρνούμενες όμως να χτίσουν προσιτά προς τα χαμηλά εισοδήματα σπίτια, διατηρώντας έτσι τις τιμές ενοικίασης και πώλησης στα ύψη, καθιστώντας με αυτόν τον τρόπο τη Στοκχόλμη μια εκ των πλέον υπερτιμημένων αγορών κατοικίας παγκοσμίως.

Αυτό είναι το κοινωνικό υπόβαθρο της παγωμένης χώρας, πάνω στο οποίο αποκτούν έρεισμα διαφημίσεις όπως αυτή που αναφέραμε στην αρχή.

***

“Είναι νέες, όμορφες, ανοιχτόμυαλα θηλυκά και ψάχνουν για «μπαμπά» με παχυλό πορτοφόλι που θα μπορέσει να τις στηρίξει οικονομικά! Δεκάδες νεαρές φοιτήτριες από όλη την Ελλάδα, που αυτοαποκαλούνται «sugar babies» φαίνεται πως βρήκαν τρόπο να λύσουν τα οικονομικά τους προβλήματα, αναζητώντας σε σάιτ γνωριμιών τον τέλειο «sugar daddy» τους, που θα τις βγάλει από το αδιέξοδο κάνοντάς τους ακριβά δώρα, πληρώνοντας το νοίκι τους ή ακόμη και τις σπουδές τους. Ως αντάλλαγμα τον συνοδεύουν στο σινεμά, το θέατρο, σε εκδηλώσεις και εστιατόρια, κυρίως όμως στο… κρεβάτι!”από γνωστή ιστοσελίδα γνωριμιών

Αυτή η κατά κάποιο τρόπο «soft» μορφή εκπόρνευσης που αποκτά εκλεπτυσμένο μανδύα πίσω από το αιτιολογικό της συναίνεσης και της συμφωνίας επί των ανταλλάξιμων αγαθών μεταξύ των δύο πλευρών έχει κάνει αισθητή την παρουσία της και στην Ελλάδα. Ευτυχώς, για την ώρα, όχι σε μεγάλο βαθμό.

Στη Μ. Βρετανία όμως, η κοινωνία της οποίας ακόμη και τώρα ζει στα αποκαΐδια της θατσερικής λαίλαπας, το φαινόμενο είναι εντονότατο.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα Seeking Arrangement, «τον τελευταίο χρόνο υπήρξε αύξηση κατά 40% των νεαρών γυναικών που συμμετέχουν στη σελίδα, παρότι δεν είναι πάντα σαφές αν τα μέηλ αντιστοιχούν κάθε φορά σε ένα μόνο χρήστη, ούτε πόσες από τις συμμετέχουσες έχουν πράγματι κλείσει ραντεβού μέσω της εφαρμογής.

Όπως αναγνωρίζουν οι ίδιοι οι υπεύθυνοι της εφαρμογής, τα αίτια για την αύξηση είναι το υψηλό κόστος των διδάκτρων και διαμονής στη Βρετανία. Αν αυτό φαινομενικά έρχεται σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς των ίδιων πως το 56% των γυναικών είναι της μεσαίας και της ανώτερης μεσαίας τάξης, αυτό εξηγείται σε σημαντικό βαθμό από το γεγονός πως έτσι κι αλλιώς μεταξύ των φοιτητών υποεκπροσωπούνται τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα, που πολύ πιο δύσκολα διαβαίνουν την πύλη του πανεπιστημίου εξ αρχής» (Katiousa.gr, 2/9/2018, «Ραγδαία αύξηση της φοιτητικής εκπόρνευσης στη Βρετανία»).

Σε μια χώρα στην οποία, σύμφωνα με τον Guardian, σε πολλές περιοχές της επικράτειάς της πάνω από το 50% των ατόμων ηλικίας 16-24 ετών είναι άνεργοι, η βιομηχανία του σεξ ενδεχομένως να αποτελεί μια πρόσκαιρη, άλλα άμεση λύση για πολλούς απελπισμένους νέους και νέες. «Ενδεικτικό είναι εξάλλου ότι σε έρευνα της περσινής χρονιάς 1 στις 20 φοιτήτριες είχε κάποια σχετική εμπειρία, είτε στην κανονική πορνεία, είτε σε πιο “λάιτ” μορφές εμπορευματοποιημένου σεξ, όπως το στριπτίζ ή οι γυμνές φωτογραφήσεις. Το σημαντικότερο είναι πως το ποσοστό όσων το σκέφτονται στο μέλλον ανέρχεται σε 20%» (στο ίδιο).

Κι αν σε κάποιον δύσπιστο δεν αρκούν αυτά τα στοιχεία για να πειστεί ότι το δεσπόζον οικονομικό και κατ’ επέκταση πολιτικό σύστημα είναι εκείνο που ωθεί τόσους νέους ανθρώπους στην αγκαλιά της πορνείας, σε οποιαδήποτε από τις μορφές της, ίσως να άλλαζε γνώμη αν αναφέραμε ότι στη Μ. Βρετανία, τώρα:

  • Το 16,7% του πληθυσμού ζει στο όριο της φτώχειας ή και του κοινωνικού αποκλεισμού,
  • σχεδόν 1 εκατομμύριο πολίτες σιτίζονται αποκλειστικά από τις «τράπεζες τροφοδοσίας»,
  • οι άνεργοι ξεπερνούν τα 2,5 εκατομμύρια,
  • πάνω από 1,5 εκατομμύριο εργαζόμενοι εντάσσονται στα συμβόλαια μηδενικού χρόνου,
  • σύμφωνα με την «Εθνική Ένωση Παιδείας» (ΕΕΠ), οι περικοπές στον προϋπολογισμό των κοινωνικών υπηρεσιών επιδείνωσαν την ακραία παιδική φτώχεια, έχοντας ως αποτέλεσμα, όπως αποκάλυψε η Σέλια Ντίναμ, βαθμοφόρος της ΕΕΠ και υπεύθυνη για θέματα σχετικά με την παιδική φτώχεια, 4,1 εκατομμύρια παιδιά να διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας, ενώ,
  • βάσει των μέχρι στιγμής δεδομένων, το Ινστιτούτο Δημοσιονομικών Ερευνών υπολογίζει και προειδοποιεί ότι σε βάθος τριετίας (2021), ο συνολικός αριθμός των παιδιών αυτών θα αυξηθεί φτάνοντας τα 5 εκατομμύρια.

***

«Έτσι ήρθαν τα πράγματα μα έτσι δε θα πάνε», έγραφε ο σπουδαίος Αζίζ Νεσίν. Ας ελπίσουμε ότι τόσο ο σουηδικός, όσο και ο βρετανικός λαός θα το ‘χουν στο μυαλό τους. Η λογοτεχνία άλλωστε, πάντοτε ξεχείλιζε φως ακόμη και στις πιο βάρβαρες εποχές.

Εν κατακλείδι, εκείνο που θέλουμε να υπογραμμίσουμε είναι ότι το κεφαλαιοκρατικό σύστημα, εκείνο το σύστημα που παράγει πολιτικές αποφύσεις όπως ο Tραμπ και η Λεπέν, εκείνο το σύστημα που σκοτώνει καθημερινά μέσω της πείνας περίπου 25χιλ. ανθρώπους την ημέρα εκ των οποίων οι 18χιλ. είναι παιδιά, την ίδια ώρα που η παγκόσμια παραγωγή δημητριακών θα έφτανε για να καλύψει τις ανάγκες του παγκόσμιου πληθυσμού( Διεθνής Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας), εκείνο το σύστημα που βαφτίζει «ανεύρεση νέων αγορών» τους πολέμους, αυτό το σύστημα, εκτός του ότι πετά στον ουλαμό των ανεπιθύμητων εκείνους που του… περισσεύουν, ταυτόχρονα «πουλάει» με τον πιο χυδαίο τρόπο τον ανθό κάθε κοινωνίας γεμίζοντας με νέα, αιματοβαμμένα πουγκιά τα ξέχειλα θησαυροφυλάκιά του.

Δεν πρόκειται για μια ηθικοπλαστικού τύπου προσέγγιση, αλλά για την καταγγελία ενός πολιτικού-οικονομικού τρόπου οργάνωσης των κοινωνιών που αφήνει καθημερινά το βδελυρό αποτύπωμά του στα σώματα και στις ψυχές εκατομμυρίων ανθρώπων.

Πληροφορίες:

  • Η Εφημερίδα των Συντακτών, 16/11/2016, «Ο Ρόμποκοπ στο ταμείο ανεργίας»
  • Νόστιμον Ήμαρ, 3/1/17, «Καλή χρονιά (;)»
  • Protagon.gr, 27/7/2017, «Ο παγκόσμιος χάρτης της ανισότητας για το 2017»
  • Η Καθημερινή, 16/10/2017, «Eurostat: Σε συνθήκες φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού πάνω από ένας στους τρεις Έλληνες»
  • Ριζοσπάστης, 11/11/2017, «Σουηδία- Το πρόβλημα της στέγης παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις»
  • SCB, 16/2/2018, «Percentage of people in work and below the poverty threshold remains unchanged»
  • Ριζοσπάστης, 7-8/4/2018, «ΒΡΕΤΑΝΙΑ- Έξαρση της φτώχειας δείχνει έρευνα σε σχολεία λαϊκών συνοικιών»
  • Ατέχνως, 2/9/2018, «Σουηδία:”Γεια σας φοιτητές! Μηδέν δάνειο; Βγες ραντεβού με έναν Sugar Daddy”» 

Big Brother: Ένα «Freak Show» για τον Έλληνα μικροαστό!


Πέραν του υποχρεωτικού εγκλεισμού, το concept του νέου Big Brother προχωράει ένα βήμα «παραπέρα», αφού πλέον παρουσιάζονται κοινωνικές ομάδες ως καρικατούρες

Τώρα που «μαλάκωσε» το αρχικό τρολάρισμα, αυτό που μένει από την πρεμιέρα του Big Brother είναι ένα μούδιασμα.
Η ιδιωτική τηλεόραση επιστρέφει στη τρασίλα, αλλά αυτή τη φορά η επιστροφή γίνεται με τρόπο βαθύτατα κοινωνικά στοχευμένο.
Η παραγωγή επέλεξε να βάλει στο ίδιο σπίτι ετερόκλητους ανθρώπους που παρουσιάζονται ως «χάρτινοι αντιήρωες».
Big Brother: Ένα «Freak Show» για τον Έλληνα μικροαστό
Οι μάτσο γκόμενοι, ο σεξιστής, ο υπερπατριώτης με αντιμεταναστευτικές απόψεις, μια λαϊκή τραγουδίστρια, η «μπάρμπι» τύπισσα, ένας ΛΟΑΤΚΙ ακτιβιστής, ένας queer YouTuber, ένα plus size model, ένας Σαλονικιός από το Τέξας, οι illustrated σωματότυποι, απ’ όλα έχει ο μπαχτσές των ρόλων. Γιατί για ρόλους μιλάμε.
Οι «παίκτες» υπηρετούν το σενάριο ακόμη κι αν δεν το κάνουν κατά συνείδηση.
Και από το παραπάνω προκύπτει και η απάντηση σχετικά με το: «Σε ποιον απευθύνεται αυτό το project»;
Στόχος είναι λοιπόν να διασκεδάσει ο νοικοκυραίος του καναπέ. Να πει «για δες, κοίτα τι κυκλοφορεί ανάμεσά μας».
Ο θεατής δεν θα ταυτιστεί με τους «ήρωες», αντιθέτως πρόθεση της παραγωγής είναι η διακωμώδησή τους, μέσω του εγκλεισμού.
Θα τσακωθούν, θα σχετιστούν, θα έρθουν στα όριά τους. Και ο τηλεθεατής θα διασκεδάζει «με την κατάντια του άλλου».
Το concept ήταν πάντοτε αυτό, όμως εν προκειμένω, παρουσιάζονται κοινωνικές ομάδες ως καρικατούρες.
Ο μικροαστός απολαμβάνει το show και αισθάνεται ασφαλής στην τοποθεσία «το σαλόνι του».
Ο συμμετέχων γίνεται έρμαιο του πλαισίου στο οποίο μπαίνει.

Κατηγορίες «εκθεμάτων»

Απέναντι στο οπτικό κριτήριο του εύπεπτου προβαλλόμενου προϊόντος τίθενται οι μετανάστες, οι γκέι, ακόμη και μια γυναίκα που κατά δήλωσή της έχει υποστεί κακοποίηση.
Κι αν κάποιοι εκ των συμμετεχόντων είπαν στην πρεμιέρα πως αποσκοπούν στο να αλλάξουν τα στερεότυπα, δυστυχώς μπαίνουν με το κεφάλι στην αρένα των λεόντων που βρυχώνται για να επιβεβαιώσουν τα στερεότυπα αυτά.
Ο μέσος τηλεκανίβαλος θα γεμίσει την κοιλιά του με την επαλήθευση των προκαταλήψεών του, ακριβώς γιατί ο τρόπος με τον οποίο προβάλλονται οι κοινωνικές ομάδες, είναι εντελώς ρηχός.
Η επιλογή των «χαρακτήρων» έγινε ακριβώς για να προκαλέσει μια «εκρηκτική χημεία» μεταξύ τους για να ιντριγκάρει αυτόν που θέλει να ιντριγκαριστεί.
Είμαι Έλλην έξω οι ξένοι
Big Brother: Ένα «Freak Show» για τον Έλληνα μικροαστό!
Οι υπόλοιποι θα εκνευριστούν ή θα μείνουν παγερά αδιάφοροι (προσωπικά εντάσσομαι στην κατηγορία εκείνων που περισσότερο εκνευρίστηκαν).
Και φυσικά, οι κοινωνικές διακρίσεις, οι στερεοτυπικές απεικονίσεις, η αντικειμενοποίηση της θηλυκότητας, οι παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας δεν θα βελτιωθούν μέσα από αυτή την προβολή, αντιθέτως θα γίνουν αντικείμενο σοσιαλμιντιακού σχολιασμού, χωρίς να αλλάζει τίποτε απολύτως.
Η στερεοτυπική συνταγή που στήθηκε εδώ θα δυναμιτίσει την όλη «σφαγή» των μέσων δικτύωσης και θα διεγείρει τις φοβίες μιας φοβικής ελληνικής κοινωνίας.
Μιας κοινωνίας που δεν έχει αποδεχθεί ακόμη πως ο μέσος άνθρωπος μπορεί να ντύνεται όπως γουστάρει, να κάνει σεξ με όποιον και όπως γουστάρει, να εκφράζεται όπως γουστάρει, χωρίς αυτό να σημαίνει τίποτα παρά μια καθημερινή, ανθρώπινη εξωτερίκευση.
Το Big Brother θα στάξει δηλητήριο στα ήδη δηλητηριασμένα μυαλά, θα κάνει τους πιο ψύχραιμους να χάσουν τη ψυχραιμία τους, τους πιο προοδευτικούς να αντιδράσουν μέχρι να αποφασίσουν να απέχουν και τους νεοσυντηρητικούς να εξοπλιστούν με νέα επιχειρήματα για το μίσος που τρέφουν.
Άλλοι θα το βλέπουν απλά για να περάσουν το χρόνο τους μέχρι να βαρεθούν.
Δυστυχώς όμως, με το τηλεοπτικό off ή την αλλαγή καναλιού, το πρόβλημα δεν σταματά, δεν κόβεται έτσι από τη ρίζα.
Σε μια Ελλάδα που ελάχιστη πρόοδο έχει κάνει στα θέματα των διακρίσεων, το big brother έρχεται να εισβάλλει σαν άλλο μετανεωτερικό «freak show», κάτι που το καθιστά εντελώς στενάχωρο στα μάτια ενός ψύχραιμου κριτή.
Όπου, όταν λέμε «freak show», εννοούμε την προβολή της διαφορετικότητας ως έκθεμα με τον τρόπο που γινόταν από το τέλος του 19ου μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα στην Αμερική που ακόμα διαμόρφωνε το πρωτόλειο «American Dream».
Ας είμαστε ρεαλιστές. Αν ένα κανάλι ήθελε πραγματικά να αλλάξει τα στερεότυπα και τα κακώς κείμενα, θα επένδυε σε ερευνητικά ρεπορτάζ, σε εκπαιδευτικές εκπομπές, σε ενημερωτικές συνεντεύξεις για τη διαφορετικότητα, και σε καμπάνιες προς αυτή την κατεύθυνση.
Δεν θα προχωρούσε σε τέτοιες «ευκολίες» με μοναδικό και παροδικό του κέρδος, την αύξηση της τηλεθέασης.
Προσπαθώ να ανακαλέσω στη μνήμη μου τέτοιου τύπου εκπομπές στην ελληνική TV, αλλά αδυνατώ, πλην ελαχίστων, περιστασιακών εξαιρέσεων.
Τέλος, είναι άδικο να χαρακτηρίσει κανείς ως «υποκουλτούρα» το νέο τηλεοπτικό πρόγραμμα του ΣΚΑΪ. Γιατί όπως έγραφε ο Dick Hebdige, υποκουλτούρα είναι η ανατροπή της ομαλότητας.
Είναι η έκφραση εκείνων που αισθάνονται απόκληροι, παραμελημένοι από τα κοινωνικά πρότυπα και δημιουργούν ανιχνεύοντας μια νέα ταυτότητα.
Big Brother: Ένα «Freak Show» για τον Έλληνα μικροαστό
Big Brother: Ένα «Freak Show» για τον Έλληνα μικροαστό
Το Big Brother δεν προσφέρει ουδεμία νέα ταυτότητα παρά μόνο επισφραγίζει τις ίδιες αναχρονιστικές ταυτότητες που κουβαλάμε στη χώρα, από τη μεταπολίτευση και μετά.
Πηγή: News 24/7
Απαραίτητη διευκρίνιση: Στο παρελθόν, όπως και τώρα, συνειδητά έχουμε αποφύγει το μαρτύριο του συγκεκριμένου «προγράμματος», αλλά και οποιοδήποτε άλλου ριάλιτι που έχει «θριαμβεύσει» στην ελληνική τηλεόραση.
Ας μας συγχωρέσουν λοιπόν οι αναγνώστες, το γεγονός ότι αναδημοσιεύουμε το άρθρο, χωρίς να έχουμε επιβεβαιώσει με τα δικά μας μάτια, όσα περιγράφει ο αρθρογράφος… Εμπιστευόμαστε, όμως την κρίση του…
Γιατί δεν χρεάζεται να δοκιμάσουμε ότι σερβίρει η τηλεόραση για να καταλάβουμε τι γεύση έχει η αηδία τους…

ΝΑΤΟ: Αυτός είναι ο πρώτος υπονομευτής της χώρας!



Το ΝΑΤΟ επιβεβαίωσε για μια ακόμα φορά, με τον πιο αποκαλυπτικό τρόπο, τον ρόλο του, ρόλο υπονομευτή, Δούρειου Ιππου και Πέμπτης Φάλαγγας όσον αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Το ΝΑΤΟ, δια του γενικού γραμματέα του έφτασε σήμερα να επιδιώκει απροσχημάτιστα να δημιουργήσει τετελεσμένα στην Ανατολική Μεσόγειο, κατοχυρώνοντας “ντε φάκτο” τις προκλήσεις της Τουρκίας, σε μια περίοδο που η Αγκυρα με τον πιο εμφανή και προκλητικό τρόπο παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. 
Ενώ λοιπόν οι «βόλτες» του τουρκικού ερευνητικού Oruc Reis, συνοδευόμενο από τουρκικές φρεγάτες, εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας για μέρες και μέρες, αποτελεί στοιχειώδες δεδομένο, αρκετό για να ευαισθητοποιηθούν οι «σύμμαχοι» του ΝΑΤΟ, το γεγονός ότι έχουν γραμμένο το Διεθνές Δίκαιο στα παλιότερα των υποδημάτων τους, τους οδήγησε στο άλλο άκρο,
που πλέον δεν είναι καν οι “ίσες αποστάσεις”, αλλά το να βάζουν απροκάλυπτα “πλάτη” στην Τουρκία για να κατοχυρώσει ζωτικό χώρο δια των ΝΑΤΟικά “νομιμοποιημένων” προκλήσεων και μάλιστα με την σφραγίδα του ελληνικού κράτους!
Εφτασαν, έτσι, ο ΝΑΤΟικοί να προαναγγέλλουν “διάλογο” και “συνομιλίες” Ελλάδας – Τουρκίας, την στιγμή που η δεύτερη απειλεί έργω και λόγω και μάλιστα χωρίς καμία αναίρεση αυτών των απειλών. Δείτε με πόσο… ωραίο και “συμμαχικό” τρόπο διατυπώνει τις φράσεις του ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ ο οποίος προανήγγειλε «τεχνικές συνομιλίες» Ελλάδας – Τουρκίας
 «Μετά τις συνομιλίες μου με τους ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας, οι δύο σύμμαχοι συμφώνησαν να ξεκινήσουν τεχνικές συνομιλίες στο ΝΑΤΟ, για να εγκαθιδρύσουν μηχανισμούς για την στρατιωτική αποκλιμάκωση για να μειωθεί ο κίνδυνος συμβάντων και ατυχημάτων στην ανατολική Μεσόγειο. Ελλάδα και Τουρκία είναι πολύτιμοι σύμμαχοι και το ΝΑΤΟ είναι μια σημαντική πλατφόρμα για διαβουλεύσεις σε θέματα που άπτονται στην συλλογική μας ασφάλεια. Παραμένω σε στενή επαφή με όλους τους συμμάχους που ανησυχούν, προκειμένου να βρεθεί μια λύση στις εντάσεις, στο πνεύμα της αλληλεγγύης του ΝΑΤΟ».
Ο Στόλτενμπεργκ, ανακοινώνοντας “τεχνικές συνομιλίες” συνεχίζει στην χθεσινή «γραμμή» Πομπέο, όταν ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, έκανε κάλεσμα «για να μειωθούν οι εντάσεις», υποστηρίζοντας ότι οι δύο χώρες «πρέπει να καθίσουν μαζί και να αρχίσουν συνομιλίες για όλα αυτά και να βρουν διπλωματικές λύσεις»
Πώς απαντάει η κυβέρνηση στην πρόκληση Στόλτενμπεργκ, ο οποίος στην ουσία την υποκαθιστά ανακοινώνοντας εκ μέρους της συνομιλίες που αφορούν κυριαρχικά δικαιώματα;  Η κυβέρνηση αιφνιδιασμένη, μέσω διπλωματικών πηγών και ούτε καν, μέχρι τώρα, με επίσημη ανακοίνωση του Μαξίμου ή του υπουργείου Εξωτερικών, διοχέτευσε ότι δεν υπήρξε καμία συνομιλία (!) Στόλτεμπεργκ με τον Κ.Μητσοτάκη αλλά ούτε καν με τους υπουργούς Εξωτερικών ή Αμυνας, παρότι ο καλός “σύμμαχος” θέλησε να προκαταλάβει και να σύρει την Ελλάδα σε διάλογο υπό τις συνθήκες που έχει επιβάλλει η Τουρκία. 
Πρόκειται για αποκαλυπτικό ξεγύμνωμα και της κυβέρνησης, όπως και των «συμμαχιών» της άρχουσας τάξης συνολικά, που υποτίθεται έχουν και ρόλο «προστατών» της χώρας, όπως διαρκώς διαφημίζουν. Αποδεικνύεται με τον πιο εμφανή τρόπο ότι το ΝΑΤΟ είναι ο πρώτος υπονομευτής της χώρας.  
Αλήθεια, δεν θα έπρεπε η κυβέρνηση, άμεσα, να εξηγήσει ποιοι είναι οι «ηγέτες» της Ελλάδας που επικαλείται ο Στόλτενμπεργκ για τη συμφωνία «τεχνικών συνομιλιών»;  Δεν θα έπρεπε να τον καταγγείλει αν ο καλός “σύμμαχος” λέει ψέματα; Αλλά που αλήθεια βρίσκεται και η αλήθεια και που το ψέμα σε αυτό τον λαβύρινθο της ΝΑΤΟικής υπονόμευσης της χώρας και της ιδιοτελούς πρόσδεσης του μεγάλου κεφαλαίου και των πολιτικών του εκπροσώπων στο ευρωατλαντικό Κολοσσαίο;
Αυτό που μέχρι στιγμής γίνεται είναι μέσω διπλωματικών πηγών να αναφέρονται τα εξής, σύμφωνα με το δημοσίευμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ: 
 Οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με φερόμενες τεχνικές συνομιλίες στο ΝΑΤΟ δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, επισημαίνουν διπλωματικές πηγές. Σε κάθε περίπτωση, προσθέτουν οι ίδιες πηγές, έχουμε συγκρατήσει την πρόθεση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ να εργαστεί για να θεσπίσει μηχανισμούς αποκλιμάκωσης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Πλην όμως, αποκλιμάκωση συνιστά μόνον η άμεση απομάκρυνση όλων των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, σημειώνουν χαρακτηριστικά. Η μονομερής εγχείριση εγγράφου με την παράκληση για σχόλια εντός μίας εβδομάδας σε καμία περίπτωση δε συνιστά έναρξη διαλόγου, προσέθεταν οι ίδιες πηγές.
Λίγο αργότερα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε αποκαλυπτική, για τα συμφέροντα του, ανακοίνωση για τις δηλώσεις Στόλτενμπεργκ, υποστηρίζοντας: 
«Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ανέλαβε μια πρωτοβουλία για την μείωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο και την αποφυγή ατυχημάτων μεταξύ ναυτικών και αεροπορικών μονάδων. Η πρωτοβουλία αυτή, του γγ η οποία υποστηρίζεται από τη χώρα μας αποσκοπεί στην έναρξη στρατιωτικών – τεχνικών συνομιλιών μεταξύ των δύο χωρών στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ».  Στη συνέχεια υποστηρίζει ότι «οι συνομιλίες αυτές που αποσκοπούν στην εκτόνωση δεν σχετίζονται με την επίλυση των διμερών θεμάτων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αλλά κατ’ ουσίαν με τις διευθετήσεις που έθεσαν προηγουμένως σε διμερές επίπεδο οι στρατιωτικές αρχές των δύο χωρών. Αναμένουμε να στηρίξει η Ελλάδα αυτή την πρωτοβουλία του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ»
Η Άγκυρα καταλήγει λέγοντας: 
«Εξάλλου, θέλουμε να υπενθυμίσουμε για άλλη μια φορά ότι η χώρα μας είναι έτοιμη να προσέλθει σε διάλογο χωρίς προϋποθέσεις για την εξεύρεση δίκαιων και μόνιμων λύσεων στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου για τα προβλήματα με την Ελλάδα».
Δεν υπάρχουν πλέον προσχήματα για το πόσο “στημένο” είναι το παιχνίδι. Δεν υπάρχουν πλέον “μάσκες” για να κρυφτούν τα τσιράκια του ευρωατλαντισμού. Και δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια παρερμηνειών από τον ελληνικό λαό για τον ρόλο του ΝΑΤΟ και εκείνων που το προσκυνούν. 
Εν κατακλείδι: Την ώρα που η Τουρκία βρίσκεται εδώ και 25 μέρες εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ο Στόλτεμπεργκ αναγγέλλει – μέσω τουίτερ – ελληνοτουρκικό “διάλογο” κάνοντας πλάτες στην Αγκυρα για την “ντε φάκτο” κατοχύρωση “ζωτικού χώρου” δια των προκλήσεών της, παρέχοντάς της ΝΑΤΟική νομιμοποίηση και μάλιστα με τη σφραγίδα του ελληνικού κράτους! 
Αυτόν τον υπονομευτή των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, αυτόν τον Δούρειο Ιππο κατά της Ελλάδας, αυτή την “Πέμπτη Φάλαγγα” εναντίον της χώρας, το δολοφονικό και προδοτικό ΝΑΤΟ, τα τσιράκια του ευρωατλαντισμού τον παρουσιάζουν στον ελληνικό λαό σαν “σύμμαχο”!

“Δεν είναι πατριώτης όποιος λέει “να φύγουν οι ξένοι”, αλλά αυτός που θέλει Έλληνες και ξένοι εργάτες να ζουν ανθρώπινα”


Την καταδίκη του για τα απαράδεκτα φαινόμενα ρατσιστικής βίας και επιθέσεων που διαδραματίζονται εδώ και λίγους μήνες στο Τυμπάκι και ευρύτερα στην περιοχή της Μεσαράς, τη γεωργική καρδιά της Κρήτης, εκφράζει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος Τροφίμων και Ποτών με ανακοίνωσή του. Τελευταίο κρούσμα αυτών των επεισοδίων ήταν οι συγκρούσεις στο Τυμπάκι στις 28-29 Αυγούστου, ανάμεσά τους και το μαχαίρωμα εργάτη από το Πακιστάν και άλλες επιθέσεις σε χώρους εργασίας και σπίτια. Το συνδικάτο καταγγέλλει τις ρατσιστικές ομάδες, αλλά και τη μεροληπτική στάση μερίδας τοπικών ΜΜΕ και των αρχών, που δυναμιτίζουν κι άλλο το κλίμα, ενώ διατυπώνει μια σειρά αιτήματα, που επιτρέπουν την αξιοπρεπή διαβίωση Ελλήνων και μεταναστών, σε μια περίοδο κρίσης στον πρωτογενή τομέα λόγω πανδημίας.
ΓΙΑ ΤΑ ΘΛΙΒΕΡΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟ ΤΥΜΠΑΚΙ
Με αποτροπιασμό παρακολουθούμε τις τελευταίες μέρες όσα συνέβησαν στο Τυμπάκι την Παρασκευή 28 και το Σάββατο 29
Αυγούστου μεταξύ ντόπιων με ρατσιστικές πεποιθήσεις και Πακιστανών εργατών και όσα συνεχίζουν να εξελίσσονται. Γεγονότα
όπως το μαχαίρωμα Πακιστανού εργάτη και οι ενέδρες σε συσκευαστήριο, σε σπίτια, οι μάχες σώμα με σώμα , με αποτέλεσμα
επικίνδυνους τραυματισμούς, είναι καταδικαστέα και δεν έχουν θέση στον τόπο μας.
Τα επεισόδια των προηγούμενων ημερών δεν έπεσαν σαν κεραυνός εν αιθρία, κάθε άλλο! Σχεδόν από την αρχή του καλοκαιριού ρατσιστικές ομάδες, επιδόθηκαν σε σειρά επιθέσεων εναντίων ανυποψίαστων μεταναστών στην ευρύτερη περιοχή της Μεσαράς, ακόμα και μέσα στα σπίτια τους. Στις αρχές Ιουλίου είχαμε καταγγείλει ως Συνδικάτο επίσημα στο ΑΤ Μοιρών αυτή την κατάσταση και είχαμε εκφράσει το φόβο για τις διαστάσεις που θα μπορούσαν να πάρουν οι τραμπουκισμοί απέναντι σε μετανάστες που ζουν στην περιοχή.
Είναι φανερό πως οι συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού έχουν χτυπήσει βαριά τον πρωτογενή τομέα που σε ένα βαθμό διαθέτει την παραγωγή του στα ξενοδοχεία που δεν άνοιξαν φέτος. Αυτή η κατάσταση πλήττει κυρίως εμάς, τους εργαζόμενους στον κλάδο των Τροφίμων και Ποτών που δουλεύουμε στα εργοστάσια, στα χωράφια σαν εργάτες γης και στα συσκευαστήρια. Πλήτtει εξίσου τους μικρομεσαίους αγρότες που είδαν τον κόπο τους να πηγαίνει χαμένος, καθώς οι τιμές των προϊόντων τους έπεσαν κατακόρυφα.
Με κατάληξη ειδικά η πλειοψηφία των μεταναστών εργατών στην περιοχή να απασχολείται περιστασιακά, με χαμηλά μεροκάματα με
αποτέλεσμα να χειροτερέψουν οι έτσι και αλλιώς άθλιες συνθήκες διαβίωσης τους: να κυκλοφορούν πεινασμένοι οι περισσότεροι, να
ζουν σε παραπήγματα, ή πολλοί μαζί σε μικρά σπίτια, επικίνδυνα για την υγεία τους και συνολικά για την δημόσια υγεία στην περιοχή.
Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση και η τοπική διοίκηση ανέχεται την σύγχρονη δουλεμπορία, προκειμένου να εξυπηρετούνται τα μεγάλα
επιχειρηματικά συμφέροντα της περιοχής για φτηνά εργατικά χέρια με την έμπρακτη αμφισβήτηση των Συλλογικών Συμβάσεων. Οι
μετανάστες εργάτες, οι περισσότεροι χωρίς χαρτιά λόγω της αντιμεταναστευτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ, γίνονται
έρμαια στα συμφέροντα αυτά για ένα κομμάτι ψωμί.
Βέβαια από την κρίση δεν βγήκαν όλοι χαμένοι φέτος! Οι μεγάλοι επιχειρηματίες του κλάδου μας και οι μεγαλοεξαγωγείς βρήκαν την ευκαιρία να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους για να ρίξουν τις απαιτήσεις τους και ταυτόχρονα να πάρουν σε εξευτελιστικές τιμές τα αγροτικά προϊόντα για να βγάλουν μεγαλύτερο κέρδος. Όλα αυτά με τις πλάτες της κυβέρνησης που φρόντισε να δώσει τα πάντα στη μεγαλοεργοδοσία, ενώ άφησε τη μεγάλη μάζα του ελληνικού λαού στη μοίρα της, έρμαιο του κορονοϊού και της οικονομικής κρίσης.
Για το Συνδικάτο μας ο μικρός επιχειρηματίας που τσακίζεται από την κρίση, ο μικρομεσαίος αγρότης και ο εργαζόμενος στα συσκευαστήρια και στα θερμοκήπια, είτε Έλληνας είτε ξένος, έχουν τον ίδιο αντίπαλο. Τους μεγάλους επιχειρηματίες, τους τραπεζίτες και
τις κυβερνήσεις τους. Αυτό τον αντίπαλο υπηρετούν οι φασιστικές αντιλήψεις, η μισαλλοδοξία, ο διαχωρισμός των εργατών με βάση το
χρώμα του δέρματος, τη θρησκεία και τη γλώσσα. Δεν είναι πατριώτης όποιος λέει «να φύγουν οι ξένοι» αλλά αυτός που θέλει Έλληνες και ξένοι εργάτες να παίρνουν αξιοπρεπείς μισθούς και να ζουν ανθρώπινα.
Απαιτούμε να τιμωρηθούν οι υπαίτιοι των κατάπτυστων επιθέσεων με μαχαίρι, πέτρες και λοστούς απέναντι σε εργάτες. Να σταματήσουν περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας απέναντι σε αθώους μετανάστες της περιοχή που καμία σχέση δεν είχαν με τα επεισόδια. Η μεροληψία που παρατηρείται σε ορισμένες περιπτώσεις από μερίδα των ΜΜΕ και από τις Αρχές, το μόνο που μπορεί να καταφέρει είναι να οξύνει κι άλλο τα πνεύματα και να πολώσει περεταίρω το ήδη τεταμένο κλίμα που υπάρχει στην περιοχή.
Το Συνδικάτο μας θα συμβάλει από τη μεριά του με όλες του τις δυνάμεις ώστε να επικρατήσει η λογική, να συνεχίσουν να ζουν ομαλά Έλληνες και ξένοι εργάτες στην περιοχή, να στοχεύσουν στον κοινό τους αντίπαλο, αυτόν που φέρνει φτώχεια και δυστυχία, ξεριζωμό και εξαθλίωση. Να στοχεύσουν στην πολιτική που ενισχύει το μεγάλο κεφάλαιο σε βάρος των εργαζομένων, σε περίοδο ανάπτυξης και σε περίοδο κρίσης.
Απαιτούμε:
 Νομιμοποίηση των μεταναστών που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας και στην περιοχή της Μεσαράς κι έχουν αποκτήσει
βιοτικούς δεσμούς.
 Απλοποίηση των διαδικασιών και κατάργηση των παραβόλων για έκδοση των νομιμοποιητικών εγγράφων των μεταναστών
εργατών.
 Κανείς ανασφάλιστος. Πλήρη ιατροφαρμακευτική και ασφαλιστική κάλυψη για όλους. Ένταξη των εργατών στο ΙΚΑ-ΕΦΚΑ κι όχι στον ΟΓΑ και στο εργόσημο.
 Διακρατικές συμφωνίες για τη μεταφορά των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των μεταναστών εργατών στη χώρα προέλευσης
τους.
 Να υπογραφούν συμβάσεις εργασίας, αυξήσεις στα μεροκάματα ψίχουλα και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας για
όλους, Έλληνες και μετανάστες εργάτες . Κανείς εργαζόμενος με μισθό κάτω από 751ευρώ.
 Μέτρα προστασίας, συνθήκες υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.
 Την εξασφάλιση επαρκών και υγιεινών χώρων διαμονής και τακτικό έλεγχό τους από υγειονομική επιτροπή.
 Ενίσχυση με προσωπικό και τακτικούς ελέγχους από την Επιθεώρηση Εργασίας για τις παραβιάσεις της εργατικής
νομοθεσίας.
 Κατώτερες εγγυημένες τιμές για τους παραγωγούς και άμεσα μέτρα για την αναπλήρωση του εισοδήματος τους την περίοδο
του κορονοϊού.
 Όχι στο μίσος των εθνικιστικών και των ρατσιστικών ομάδων
(κεντρική φωτό Eurokinissi)

Το 1988. Στη Σοβιετική Ένωση. Σε κάποιο χωριό...



Αντιγράφω από τοίχο φίλης με καταγωγή από κάποιο χωριό του Καζακστάν (δεν αναδημοσιεύω τη φωτογραφία γιατί είναι προσωπική της):
"Έτος: 1988
Τόπος: ΕΣΣΔ
Μαθητές: 25
Νηπιαγωγοί: 3
Τραπεζοκομος: 1
Συν για όλο το σχολείο
Διευθύντρια και Γιατρός
ΧΩΡΙΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑ"

Κι όμως συνέβη στα αλήθεια. 
Ακόμη και το 1988, λίγα χρόνια πριν την ανατροπή της Σοβιετικής Ένωσης, όχι στη Μόσχα ούτε σε κάποια άλλη πρωτεύουσα της ΕΣΣΔ και χωρίς να συντρέχουν λόγοι πανδημίας, οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους και φωνάζουν: πόσο ανώτερος είναι ο σοσιαλισμός ακόμη και με τα λάθη.
Τρεις (!) νηπιαγωγοί για 25 παιδιά και μία τραπεζοκόμος.
Γιατρός (!) (γυναίκα) για όλο το σχολείο.
Μόνιμοι όλοι (εκπαιδευτικοί-γιατροί-τραπεζοκόμοι κλπ).
Ούτε 8μηνοι ούτε με ΕΣΠΑ ούτε με ΟΑΕΔ ούτε με συμβάσεις ορισμένου.
Ούτε με πληρωμή από την τσέπη των γονιών.
Σε αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σχολείο για όλους.
Το 1988.
Στη Σοβιετική Ένωση.
Σε κάποιο χωριό!


                                         Thesska Katerina

Σήμερα:

Θέλετε να σπουδάσουν τα παιδιά σας; Δανειστείτε!
Οι γονείς Ρώσων μαθητών κάνουν όλο και περισσότερο αίτηση για μικροδάνεια για να αγοράσουν ό, τι χρειάζονται για τη νέα σχολική χρονιά, σύμφωνα με στοιχεία από οργανισμούς μικροχρηματοδότησης (MFOs).
Τις πρώτες τρεις εβδομάδες του Αυγούστου, ο αριθμός των Ρώσων που υπέβαλαν αίτηση για μικροδανάνεια για να καταφέρουν να πάνε τα παιδιά τους στο σχολείο αυξήθηκε κατά σχεδόν 80%, σε σχέση με το 2019.
Δάνεια λοιπόν για «Εκπαίδευση», «Ρούχα και παπούτσια» και «Λειτουργικά έξοδα»! https://www.gazeta.ru/business/2020/08/27/13216105.shtml

***

λέει ένας Ρώσος φίλος https://www.facebook.com/photo.php?fbid=348144066549529&set=a.247551286608808&type=3&theater από όπου είδα αυτήν την ανάρτηση:
''Δάνεια για σχολικές ανάγκες. Φανταστείτε! για παιδιά του σχολείου! Για τα ρούχα του παιδιού στο σχολείο! Στη Ρωσία! Μέχρι πρόσφατα, δεν μπορούσα να φανταστώ ανθρώπους να παίρνουν δάνεια εκπαίδευσης και διατροφής'                        

                                    Ελενη Μαρκακη

 Για Εδώ:
Κατα την χτεσινη ενημερωση της πολιτικης προστασιας ρωτηθηκε ο Κος Τσιοδρας εκπροσωπος των Φαρμακευτικων κολοσσων.......
Στην Ιταλια και σε αλλες χωρες για το ανοιγμα των σχολειων εκτος της μασκας παρθηκαν μετρα αποστασης μεταξυ των μαθητων μονοθεσια θρανια πολυ περισσοτερες αιθουσες κλπ
Εδω .....μονο μασκα.......

Μπερδευε τα λογια του ....κομπιαζε και αντι για απαντηση ψελισε
"αυτα δεν γινονται λογω ....δημοσιονομικου κοστους.."
Να σε ενημερωσω Σωτηρακη εκπροσωπε των φαρμακευτικων κολοσσων οτι αυτα γινονται και για να ειμαι πιο ακριβης εγιναν και θα ξαναγινουν με οσα ψεματα κι αν διανθιζεται τις ενημερωσεις σας
                                                                  Μακης Μανωλης
 --------------------------------
Πέμπτη 03/09/2020 - 20:06
Ο Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΙΩΝ

           Η λέξη ντροπή είναι λίγη!

Την έλλειψη αντιδραστηρίων για την πραγματοποίηση τεστ κορονοϊού στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας σχολίασε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας κατά την ομιλία του στο Αιγάλεω. Ανέφερε:
«Χτες το πρωί, ο πρωθυπουργός εξέφρασε "ικανοποίηση για το γεγονός, ότι χθες φτάσαμε στον αριθμό των 17.000 τεστ". Χτες το απόγευμα, μάθαμε μετά την αποκάλυψη των αγωνιστών γιατρών ότι το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας ενημέρωσε τις Υγειονομικές Περιφέρειες ότι δεν διαθέτει επαρκή αντιδραστήρια για την εκτέλεση των μοριακών ελέγχων για τον κορονοϊό που ζητούν τα νοσοκομεία! Τόσο θωρακισμένα τα νοσοκομεία, τόσο έτοιμη είναι η κυβέρνηση. Και μάλιστα η κυβέρνηση αντί να λύσει άμεσα το θέμα τι βρήκε να πει; Ότι φταίνε οι υγειονομικοί, γιατί επιστρέφοντας από τις διακοπές τους έκαναν τεστ!
Με ποιο κριτήριο ο αναγκαίος μαζικός έλεγχος ειδικά για το υγειονομικό προσωπικό και για όσους υποβάλλονται σε τεστ, προκειμένου π.χ. να εισαχθούν σε χειρουργεία, βαφτίζεται "αλόγιστη χρήση"; Λελογισμένη χρήση ποια είναι; Να κάνει το τεστ όποιος μπορεί να το χρυσοπληρώσει στα ιδιωτικά διαγνωστήρια; Η λέξη ντροπή είναι λίγη!».

Ενας μήνας μετά...


Περίπου ένα μήνα μετά τις φονικές πλημμύρες στην Εύβοια, οι κάτοικοι συνεχίζουν να παλεύουν μόνοι με τις λάσπες. Παρά την «παρέλαση» του μισού σχεδόν υπουργικού συμβουλίου, που έταζαν γρήγορες αποζημιώσεις και «ταχεία αποκατάσταση», η πραγματικότητα για το λαό της περιοχής καμία σχέση δεν έχει με τις «ιλουστρασιόν» υποσχέσεις τους. Ακόμα και τα ημίμετρα που ανακοινώθηκαν, ως μια πρώτη έκτακτη βοήθεια, όχι μόνο δεν καλύπτουν τις ανάγκες αλλά ούτε κι αυτά φαίνεται να ...ξεκολλάνε από τη λάσπη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το έκτακτο επίδομα των 600 ευρώ που έταξε η κυβέρνηση στους πλημμυροπαθείς για την κάλυψη των άμεσων αναγκών, ή το πεντοχίλιαρο για την αποκατάσταση των τεράστιων ζημιών στα σπίτια τους, χωρίς να ξέρουν πότε θα τα πάρουν και κάτω από ποιες προϋποθέσεις. Με ψίχουλα συνοδεύονται και οι υποσχέσεις για έργα και υποδομές προστασίας, που μετά τις καταστροφές τάζονται απλόχερα, αλλά στην πορεία ελάχιστα από αυτά υλοποιούνται. Οπως έγινε και με το πρόγραμμα για τις πυρόπληκτες περιοχές της Στερεάς, που ξεκίνησε από το 2013 και ακόμα παραμένει «παγωμένο», με ελάχιστη έως μηδαμινή χρηματοδότηση, για να έρθει το Περιφερειακό Συμβούλιο, χτες, μετά από επτά χρόνια (!) να εγκρίνει εκ νέου την κατάρτισή του, χωρίς κανείς να μπορεί να πει με σιγουριά αν θα υλοποιηθεί ακόμα και τώρα.
* * *
Κατά τ' άλλα, η ...βελόνα από την πλευρά της κυβέρνησης και του κράτους έχει κολλήσει σε λόγια συμπόνιας και αφορισμούς για την «κλιματική αλλαγή». Το κυριότερο, από τον κρατικό μηχανισμό και την Τοπική Διοίκηση ξεδιπλώνεται μια προσπάθεια συγκάλυψης των τεράστιων ευθυνών τους, που όμως βγάζουν μάτι. Με οκτώ νεκρούς στην τελευταία νεροποντή και εκατοντάδες περιουσίες κατεστραμμένες, είναι πρόκληση να ακούγεται από κυβερνητικά στελέχη ότι «τα αποτελέσματα είναι θετικά», ότι «κάναμε ό,τι μπορούσαμε», ότι «το κράτος είναι εδώ» και «μη βλέπετε τους λίγους που έχασαν τη ζωή τους, σκεφτείτε πόσοι τη γλίτωσαν». Να πανηγυρίζουν μέσα από τις λάσπες, που μετατρέπουν πλέον την περιοχή σε υγειονομική βόμβα, για το «πόσο γρήγορα τρέξαμε και πόσα μηχανήματα κινητοποιήσαμε». Η αλήθεια όμως είναι ότι το κράτος άφησε απροστάτευτο το λαό της περιοχής να πνίγεται στη βροχή, όπως πριν από μερικά χρόνια κάηκε στις φωτιές. Και είναι το ίδιο ακριβώς κράτος που διαχειρίστηκε τις καταστροφές σε Μάτι και Μάνδρα, με τους δεκάδες νεκρούς, όσο κι αν προσπαθεί σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ «να βγάλει απέξω την ουρά του», ενώ ως κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα για να θωρακιστεί με αντιπλημμυρικά και αντιπυρικά έργα και η συγκεκριμένη περιοχή.
* * *
Η λογική «υπάρχουν και χειρότερα» έχει κι άλλον ένα στόχο: Να αποδεχτεί ο λαός μοιρολατρικά την κατάσταση, να εγκαταλείψει κάθε προσπάθεια διεκδίκησης άμεσων μέτρων ανακούφισης και υποδομών για την προστασία του, να αρκεστεί στις υποσχέσεις για ημίμετρα, βάζοντας βαθιά το χέρι στην τσέπη για να αποκαταστήσει με δικά του έξοδα τις μεγάλες ζημιές. Αλλωστε, η λογική της ατομικής ευθύνης και εδώ σπάει κόκαλα. Από την πρώτη στιγμή προσπαθούν να ενοχοποιήσουν το λαό ότι φταίει για τις πλημμύρες, είτε επειδή χτίζει αυθαίρετα, είτε επειδή δεν παίρνει στα σοβαρά την κλιματική αλλαγή και δεν κάνει τίποτα για να την αντιστρέψει, είτε, είτε... Και την ίδια ώρα, το κράτος «λάμπει διά της απουσίας του» από οτιδήποτε έχει να κάνει με την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού, επειδή έχει για προτεραιότητα τη διασφάλιση των συμφερόντων και των κερδών του κεφαλαίου. Γι' αυτό τα αναγκαία αντιπυρικά και αντιπλημμυρικά έργα συνθλίβονται στην πολιτική του κόστους - οφέλους για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Γι' αυτό η ΕΕ δεν χρηματοδοτεί έργα που δεν έχουν άμεση ανταπόδοση για το κεφάλαιο. Γι' αυτό ενώ είναι γνωστοί οι κίνδυνοι στην περιοχή και η έκθεση στις φυσικές καταστροφές, τόσα χρόνια, παρά τα αλλεπάλληλα πλήγματα, δεν έχουν φτιαχτεί οι αναγκαίες υποδομές, δεν υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης των καταστροφών, δεν έχουν ενισχυθεί η Πυροσβεστική και η πυροπροστασία, οι υγειονομικές μονάδες, δεν έχουν θωρακιστεί οι υποδομές στην περιοχή. Το έγκλημα, δηλαδή, είναι κάθε φορά προδιαγεγραμμένο.
* * *
Αυτό που επείγει τώρα είναι να δυναμώσει η συλλογική διεκδίκηση μέτρων ουσιαστικής στήριξης και προστασίας των πληγέντων, συνολικά του λαού της περιοχής. Οι προσπάθειες που γίνονται να οργανωθεί ο αγώνας στις πλημμυρόπληκτες περιοχές είναι ελπιδοφόρες. Το «φτάνει πια» πρέπει αυτή τη φορά να ακουστεί από πολύ περισσότερα χείλη. Κι αυτός ο αγώνας να κοιτάει μπροστά. Να βάζει στο επίκεντρο τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και στο στόχαστρο αυτούς που τζογάρουν ακόμα και τη ζωή του λαού για τα κέρδη των λίγων.

«Εφαρμοσιμότητα... »




«Κάθε μέτρο κρίνεται από την εφαρμοσιμότητά του»... Η φράση αυτή, που ειπώθηκε από τους εκπροσώπους της κυβέρνησης στην πρόσφατη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, εξηγεί εν πολλοίς τις παλινωδίες και τα «μπρος - πίσω» σε σχέση με τη διαχείρισή της, που βάζουν σε κίνδυνο το λαό.
Μόνο που η «εφαρμοσιμότητα» την οποία επικαλείται η κυβέρνηση δεν είναι τίποτα περισσότερο από την εκτίμηση του «κόστους» που έχουν τα αναγκαία μέτρα προστασίας του λαού σε σχέση με το «όφελος» που έχουν για το κεφάλαιο τα πρωτόκολλα - λάστιχο, όπως έγινε με το άνοιγμα του Τουρισμού.
Κι αυτό φαίνεται ξανά τώρα, μπροστά στο άνοιγμα των σχολείων, με τις αντιφάσεις να ξεδιπλώνονται σε όλο τους το μεγαλείο. Φτάνουν στο σημείο οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης να υποστηρίζουν ότι είναι προτιμότερο να «παστώνονται» οι μαθητές σε 25άρια τμήματα, παρά να κάνουν μάθημα σε 15άρια.
Οπως είπαν μάλιστα τα κυβερνητικά στελέχη - ομολογώντας τι σημαίνει «εφαρμοσιμότητα» - η διαμόρφωση περισσότερων τμημάτων έχει «απαγορευτικό κόστος».
Για τον ίδιο λόγο προφανώς δεν είναι «εφαρμόσιμα» και άλλα μέτρα για τα σχολεία, όπως προσλήψεις περισσότερων εκπαιδευτικών και εργαζομένων στην καθαριότητα, η διαμόρφωση νέων και ασφαλών αιθουσών, η παροχή του απαραίτητου υγειονομικού υλικού κ.ο.κ.
Για τον ίδιο λόγο, ο χρόνος που κερδήθηκε με το lockdown δεν αξιοποιήθηκε από την κυβέρνηση για την αποφασιστική ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων, αφού δεν είναι «εφαρμόσιμες» οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, το άνοιγμα περισσότερων ΜΕΘ, ο αναγκαίος εξοπλισμός σε μέσα και υποδομές, φτάνοντας στον σημερινό τραγέλαφο να μεταφέρονται από πόλη σε πόλη μοριακοί αναλυτές μπας και μπαλωθεί καμιά τρύπα.
Προφανώς, ούτε οι προσλήψεις εργαζομένων στις συγκοινωνίες, ούτε η ενίσχυση του στόλου των λεωφορείων είναι «εφαρμόσιμα» μέτρα, με αποτέλεσμα τις εικόνες σαρδελοποίησης σε λεωφορεία και μετρό.
Από την άλλη, έγινε απόλυτα «εφαρμόσιμο» το παραγέμισμα καραβιών και αεροπλάνων με τουρίστες, τα ελάχιστα τεστ στις πύλες εισόδου της χώρας, τα ελλιπή μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους στον Επισιτισμό - Τουρισμό, αφού έτσι ωφελούνταν οι επιχειρηματικοί όμιλοι.
Η «εφαρμοσιμότητα» λοιπόν εξελίσσεται στο βολικό εκείνο σχήμα που αξιοποιεί η κυβέρνηση στην προπαγάνδα της, μαζί με το επιχείρημα ότι κάνει τάχα «αυτό που πρέπει», «αυτό που συστήνουν οι ειδικοί». Και το λέει αυτό όταν ακόμα και οι ίδιοι οι «ειδικοί» διαφωνούν μεταξύ τους, ή θέσεις τους αξιοποιούνται για να δοθεί κάλυψη στην κυβερνητική πολιτική, οικειοθελώς ή μη.
Ακόμα και όταν αντιφάσκουν ή αναιρούν θέσεις τους, στο όνομα πάντα της «εφαρμοσιμότητας», με το εξής χαρακτηριστικό παράδειγμα: Από τη μία, στις συστάσεις για τα σχολεία υποστηρίζουν ότι η μάσκα από μόνη της είναι «ό,τι πιο πολύτιμο σε καιρό πανδημίας», και την επόμενη στιγμή τονίζουν ότι «η μάσκα είναι δίκοπο μαχαίρι» και ότι «από μόνη της δεν καταργεί την ανάγκη της απόστασης»!
Είναι πραγματικά πρόκληση λοιπόν η κυβέρνηση να καμώνεται πως «νομοθετεί ό,τι λένε οι ειδικοί», λες και οι «ειδικοί» είναι τίποτα αμερόληπτοι επιστήμονες, λες και δεν είναι η κυβέρνηση που τους θέτει το «πλαίσιο» ή καλύτερα τον στενό κορσέ της «εφαρμοσιμότητας» των όποιων μέτρων προτείνονται.
Το ίδιο προκλητική είναι η προσπάθεια της κυβέρνησης να τσουβαλιάσει όσους αμφισβητούν την επικίνδυνη πολιτική της με όσους διακινούν τις αντιδραστικές - συνωμοσιολογικές θεωρίες, που άλλωστε είναι βούτυρο στο ψωμί της για να ρίξει το φταίξιμο σε «ανεύθυνους» και «ψεκασμένους».
Κριτήριο για το πόσο «εφαρμόσιμο» ή όχι είναι κάθε μέτρο προστασίας, τελικά, δεν είναι οι ανάγκες του λαού και της νεολαίας, αλλά το πόσο «κοστίζει» στο κεφάλαιο και στο κράτος του. Αυτή είναι η «πυξίδα» όλων των κυβερνήσεων και των κομμάτων του κεφαλαίου. Αυτό είναι το εμπόδιο, ο αντίπαλος που πρέπει να βάλει στο στόχαστρό της η πάλη του λαού για την προστασία της υγείας και της ζωής του.

TOP READ