«Η κάνναβη βγαίνει από το περιθώριο», ήταν ο τίτλος πολυσέλιδου αφιερώματος της κυριακάτικης «Αυγής» στα «οφέλη» από την εμπορική (και όχι μόνο) χρήση της κάνναβης. Το δημοσίευμα λειτουργεί περίπου ως διαφήμιση των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται ήδη στην καλλιέργεια και τυποποίηση προϊόντων κάνναβης, αλλά και ως ντελάλης των επενδυτικών «ευκαιριών» που ανοίγονται με τις τελευταίες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.
Την αθώωση της κάνναβης και τον έμμεσο εξωραϊσμό της μαστούρας συμπληρώνουν δημοσιεύματα για τη λειτουργία των πρώτων ATM προϊόντων κάνναβης στο κέντρο της Αθήνας.
Την ίδια ακριβώς περίοδο, συζητιέται στη Βουλή το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τη δημιουργία «χώρων ελεγχόμενης χρήσης», όπως και για την ενεργότερη εμπλοκή ΜΚΟ και ιδιωτών στη «μείωση της βλάβης» από τα ναρκωτικά, ενώ στους κρατικούς φορείς πρόληψης και απεξάρτησης γενικεύεται η «ευελιξία» στην εργασία, που σημαίνει αδυνάτισμα του έργου και του ρόλου τους.
Να σημειωθεί ότι στο ζήτημα της κάνναβης, όσο και στη δημιουργία χώρων ελεγχόμενης χρήσης, συμφωνούν απόλυτα οι υποψήφιοι των ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ – ΠΑΣΟΚ για το δήμο της Αθήνας, δίνοντας από κοινού το στίγμα της αντιλαϊκής πολιτικής που υπερασπίζονται και σε αυτόν τον ευαίσθητο τομέα.
Πράγματι, λοιπόν, με ευθύνη της κυβέρνησης και όλων των αστικών κομμάτων, η κάνναβη και γενικότερα η μαστούρα «βγαίνουν από το περιθώριο», όπου σπρώχνονται ολοένα και περισσότερο οι χρήστες, η νεολαία, τα δικαιώματα και οι σύγχρονες ανάγκες της.