12 Φεβ 2020

Ο Σολζενίτσιν εγκρίνει – Ταινία “μέσα από το γκούλαγκ” διαφημίζει Ουκρανός σκηνοθέτης καταδικασμένος για τρομοκρατία


Είσαι σκηνοθέτης, πρωταγωνιστική μορφή του φασιστικού Ευρωμεϊντάν της Ουκρανίας και καταδικασμένος για σχεδιασμό τρομοκρατικών ενεργειών στα πλαίσια του διαβόητου “Δεξιού Τομέα”; Έχεις πρόσφατα αποφυλακιστεί από τις ρωσικές φυλακές στα πλαίσια ανταλλαγής κρατουμένων με την Ουκρανία; Έχεις παραλάβει το βραβείο Ζαχάρωφ της ΕΕ, όπως τα πιο εκλεκτά αντιδραστικά μπουμπούκια της υφηλίου; Δεν έχεις αφήσει ιμπεριαλιστικό οργανισμό, από το ΝΑΤΟ μέχρι τον ΟΟΣΑ, να σε παινέψει και να κάνει παρεμβάσεις υπέρ σου;
Όλα αυτά είναι πολύ καλά εφόδια για προμοτάρισμα της νέας σου ταινίας, λείπει όμως αυτό το κάτι για να κλειδώσει το hype. Κι αυτό δεν είναι παρά ένας εμπνευσμένος τίτλος, που θα κεφαλαιοποιεί τη φυλάκιση, θα κάνει ψυχροπολεμικό αντικομμουνισμό και ταυτόχρονα θα ταυτίζει τη σύγχρονη καπιταλιστική Ρωσία με την ΕΣΣΔ. Έτσι λοιπόν, ο Ουκρανός σκηνοθέτης Όλεγκ Ζέντσοφ, φρόντισε η νέα του ταινία “Αριθμοί” να λάβει την επιβλητική ένδειξη “Σκηνοθετημένο από τα γκούλαγκ”, για να μπουν όλοι στο νόημα και να δείξουν τα απαραίτητα αντανακλαστικά. Η ταινία θα κάνει πρεμιέρα στο Φεστιβάλ του Βερολίνου και θεματολογικά κινείται στο χώρο της δυστοπίας, ενώ το το ιδεολογικό της πρόσημα πιθανότατα δε θα εκπλήξει, παρότι δεν έχουν νόημα οι εικασίες πριν την προβολή. Για να εξηγήσει μάλιστα πώς ο τόσο φριχτά και φοβερά βασανισμένος σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του κατάφερε να σκηνοθετήσει ταινία μέσα από της φυλακής τα σίδερα, μας ενημερώνει ότι Ακτέμ Σεϊταμπλάεβ τον βοήθησε, πραγματοποιώντας “κατά τις οδηγίες του” τα γυρίσματα.
Τι κι αν τα γκούλαγκ έχουν κλείσει εδώ και πάνω από μισό αιώνα, τι κι αν η Ρωσία του Πούτιν δεν έχει καμία σχέση με τη Σοβιετική Ένωση, οι μικρές ιστορικές λεπτομέρειες δε θα μπορούσαν να ποτέ να εμποδίσουν μια όμορφη ιστορία διωγμών και ξεπλύματος ενός από τα πλέον ανοιχτά φιλοφασιστικά καθεστώτα της ευρωπαϊκής ηπείρου, του ουκρανικού.

«Προσεχώς» στην Υγεία


Μια σειρά από στατιστικά στοιχεία, δηλωτικά της κατάστασης που επικρατεί στον τομέα της Υγείας και της Πρόνοιας, με ευθύνη της σημερινής και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, καταγράφει έρευνα της «Διανέοσις», που συνδέεται με τον ΣΕΒ. Ενδεικτικά, σύμφωνα με την έρευνα, ένας στους πέντε Ελληνες δεν έλαβε υπηρεσίες (εξέταση ή διάγνωση ή θεραπεία), παρόλο που τις είχε ανάγκη, ένας στους τρεις καρκινοπαθείς είχε πρόβλημα πρόσβασης σε γιατρό, η συνολική δαπάνη υγείας μειώθηκε σημαντικά μεταξύ 2012 - 2016 και συρρικνώθηκε στο 8,9% του συνόλου των κρατικών δαπανών, σε αντίθεση με την ιδιωτική δαπάνη υγείας, που είχε πολύ μικρότερη μείωση και προσεγγίζει διαχρονικά το 35% - 40% της συνολικής δαπάνης υγείας. Θα αναρωτηθεί κανείς: Γιατί ένα «ινστιτούτο μελετών», που απηχεί τα συμφέροντα του ΣΕΒ, δείχνει τέτοιο ενδιαφέρον για το δημόσιο σύστημα Υγείας, τα προβλήματα και τις ελλείψεις, τις μειωμένες κρατικές δαπάνες και την αύξηση των «ιδιωτικών» πληρωμών, αυτών δηλαδή που βγαίνουν απευθείας από την τσέπη των ασθενών;
* * *
Η απάντηση βρίσκεται στα συμπεράσματα και στις προτάσεις που καταλήγει η έρευνα. Οπως γράφει, αυτό που χρειάζεται σήμερα στην Υγεία είναι ένα «μεταρρυθμιστικό "Big Bang"», διαπιστώνοντας μάλιστα ότι «οι επανειλημμένες προσπάθειες μεταρρυθμίσεων δεν είχαν τα επιθυμητά αποτελέσματα, κυρίως λόγω (...) του ανεπαρκούς σχεδιασμού και των ισχυρών συνδικαλιστικών αντιστάσεων (...) Η προσέγγιση αυτή όμως δεν μπόρεσε να ανατρέψει το χαμηλό επίπεδο αποδοτικότητας πόρων, ιδιαίτερα στα νοσοκομεία». Με άλλα λόγια, για το σημερινό χάλι στην Υγεία δεν φταίει η διαχρονική πολιτική της υποχρηματοδότησης, της υποστελέχωσης, της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης του δημόσιου συστήματος, αλλά η κακοδιαχείριση και οι διεκδικήσεις των εργαζομένων, που γίνεται προσπάθεια να συκοφαντηθούν και να απαξιωθούν ως «συνδικαλιστικές αντιστάσεις». Κι αφού η διάγνωση είναι τέτοια, η «θεραπεία» που προτείνει η έρευνα δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από την ένταση και κλιμάκωση της πολιτικής που στηρίζει την ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα Υγείας, τη μεγαλύτερη διείσδυσή του στο δημόσιο σύστημα και την εντατικότερη λειτουργία του τελευταίου με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.
* * *
Ετσι, λοιπόν, η «Διανέοσις» προτείνει μεταξύ άλλων μετατροπή των νοσοκομείων του ΕΣΥ σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, «αναπροσαρμογή» της συμμετοχής των ασφαλισμένων στο κόστος με βάση εισοδηματικά κριτήρια, συγχωνεύσεις και αλλαγές χρήσης νοσοκομείων, συγκρότηση «αντίπαλων» νοσοκομείων για τη βελτίωση της αποδοτικότητας, οργάνωση και λειτουργία των νοσοκομείων σε επιχειρησιακή βάση, διαφοροποίηση των αμοιβών ιδιαίτερα των γιατρών στη βάση οικονομικής και κλινικής αποδοτικότητας. Προτείνονται ακόμα να δοθεί η δυνατότητα σε ιδιώτες γιατρούς να συμβάλλονται με νοσοκομεία του ΕΣΥ με πλήρη ή μερική απασχόληση για έκτακτες ή εποχιακές ανάγκες, η θεσμοθέτηση της κινητικότητας εντός του ΕΣΥ, ώστε να διατίθεται το αναγκαίο προσωπικό ανάλογα με τις ανάγκες σε κάθε περιοχή και σε κάθε μονάδα, να βουλώνουν δηλαδή τρύπες χωρίς αύξηση του προσωπικού και με υπηρεσίες στον πάτο του βαρελιού για όλους, επέκταση των Συμπράξεων Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα σε τομείς πέραν της φύλαξης, της καθαριότητας, της σίτισης κ.ά., με συμβάσεις ανάμεσα σε νοσοκομεία και ιδιωτικές κλινικές, συμβάσεις παροχής υπηρεσιών, υπεργολαβίας, διαχείρισης ή μίσθωσης εξοπλισμού, «για την ανάπτυξη υγιούς ανταγωνισμού». Αντίστοιχα επικίνδυνες προσαρμογές προτείνονται και για τις ασφαλιστικές εισφορές προς τον ΕΟΠΥΥ, οι οποίες χαρακτηρίζονται «παρακινδυνευμένες και επισφαλείς».
* * *
Για «κερασάκι στην τούρτα», η έρευνα παίζει ρόλο «λαγού» στην παραπέρα ανατροπή των εργασιακών σχέσεων των υγειονομικών, οι οποίες «θα πρέπει να υπακούν στα κριτήρια της αναζήτησης της αποδοτικής χρήσης των πόρων (...) να προσαρμόζονται κατά περίπτωση στους επιχειρησιακούς κανόνες». Σε αυτό το πλαίσιο, προτείνεται η «πλήρης και αποκλειστική απασχόληση» να αφορά μόνο τους διευθυντές - συντονιστές, οι οποίοι θα έχουν και «δυνατότητα παροχής αμειβόμενου ιδιωτικού έργου εντός του νοσοκομείου». Για τους υπόλοιπους γιατρούς, «να παρέχεται η δυνατότητα πλήρους αλλά όχι αποκλειστικής απασχόλησης για να μπορούν να απασχολούνται σε δύο ή περισσότερα νοσοκομεία με βάση επιμέρους συμβόλαια εργασίας», να γίνονται δηλαδή γυρολόγοι από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, για να συμπληρώσουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα! Προτείνεται επίσης ένα μεγάλο μέρος του υπόλοιπου προσωπικού «να είναι μερικής απασχόλησης, ή ακόμα να είναι εποχιακής απασχόλησης», διαπιστώνοντας μάλιστα προκλητικά ότι «ο θεσμός της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης» είναι ο λόγος που το προσωπικό των νοσοκομείων έχει οδηγηθεί σε εξουθένωση! Δηλαδή, η μόνιμη και σταθερή δουλειά βλάπτει σοβαρά την υγεία των εργαζομένων στα νοσοκομεία!
***
Αυτά που περιγράφει και προτείνει η έρευνα, δεν είναι εικόνες από κάποιο μακρινό μέλλον. Αποτελούν τα «προσεχώς» μιας πολιτικής που εφαρμόζεται διαχρονικά από όλα τα αστικά κόμματα και τις κυβερνήσεις, στις ράγες κατευθύνσεων της ΕΕ, που μετατρέπουν ολοένα και περισσότερο την Υγεία σε ατομική υπόθεση, σε ακριβό εμπόρευμα για τους λίγους, συρρικνώνοντας το ελάχιστο επίπεδο των δωρεάν κρατικών παροχών για όλους και αυξάνοντας τις πληρωμές στην ώρα της ανάγκης. Απάντηση σ' αυτήν την πολιτική από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων μπορεί να δώσει μόνο ο κοινός αγώνας ασθενών και υγειονομικών για χρηματοδότηση και στελέχωση των δημόσιων δομών Υγείας και Πρόνοιας στο ύψος των πραγματικών αναγκών, για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία - Πρόνοια για όλους, με κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Ο αγώνας αυτός θα «παίρνει μπόι», όσο περισσότερο κοιτάζει μπροστά, στην ανατροπή του άθλιου συστήματος που θέλει την Υγεία εμπόρευμα για τα κέρδη του κεφαλαίου, εμποδίζοντας την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων και του λαού.

Ε.

Επικίνδυνη πολιτική


Παράλληλα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που μετατρέπει τα νησιά σε φυλακές προσφύγων και μεταναστών, η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί να πείσει ότι η ενίσχυση των μέτρων καταστολής και αποτροπής θα περιορίσει τα προσφυγικά - μεταναστευτικά κύματα και θα οδηγήσει σταδιακά σε αποσυμφόρηση των νησιών. Το ίδιο ισχύει με την τοποθέτηση φραγμάτων στο Αιγαίο και τη συγκρότηση στρατιωτικοποιημένων σωμάτων με «κυνηγούς κεφαλών» στα σύνορα και στην ενδοχώρα.
Κάτι τέτοιο όμως δεν πρόκειται να συμβεί, αφού η κατάσταση στα νησιά, που καταδικάζει σε μαρτύριο πρόσφυγες, μετανάστες και κατοίκους, είναι αποτέλεσμα του διπλού εγκλωβισμού, της Συμφωνίας Τουρκίας - ΕΕ, των άλλων ευρωπαϊκών Οδηγιών και κατευθύνσεων τις οποίες με ευλάβεια εφαρμόζει η κυβέρνηση και με τα νέα μέτρα.
Ας μην κοροϊδεύουν λοιπόν. Οι αιτίες που γεννούν και αναπαράγουν το πρόβλημα «ζουν και βασιλεύουν». Οι κλειστοί χώροι κράτησης θα είναι φυλακές, θα αυξήσουν την εξαθλίωση και την αγανάκτηση, δεν πρόκειται να εκτονώσουν τα προβλήματα για τους πρόσφυγες - μετανάστες αλλά ούτε και για τους νησιώτες.
Τα πλωτά τείχη και η ένταση της καταστολής στα θαλάσσια σύνορα θα αυξήσουν τα θύματα. Δεν πρόκειται να ανακόψουν ούτε την απελπισμένη προσπάθεια των ξεριζωμένων να αναζητήσουν μια καλύτερη ζωή, ούτε τα κυκλώματα των διακινητών, που βγάζουν τεράστια κέρδη.
Δεν πρόκειται επίσης να αποτρέψουν την Τουρκία από το να αξιοποιεί το Μεταναστευτικό και το «ανοιγόκλεισμα» των ροών ως εργαλείο άσκησης πίεσης στα παζάρια με την Ελλάδα και την ΕΕ για συνολικότερες διευθετήσεις στην περιοχή.
Είναι υποκριτική λοιπόν η «κριτική» που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό, με το επιχείρημα μάλιστα ότι η ΝΔ «αποκλίνει» από αυτά που προβλέπει η Συμφωνία Τουρκίας - ΕΕ, ασκώντας πίεση για πιο αποφασιστική εφαρμογή της. Δηλαδή της Συμφωνίας που έχει οδηγήσει στον διπλό εγκλωβισμό και που βέβαια υπηρέτησε πιστά ο ίδιος ως κυβέρνηση.
Ολα τα αστικά κόμματα έχουν μεγάλη ευθύνη για έναν επιπλέον λόγο. Από τη μια «αγωνιούν» και «κοκορομαχούν» για τη διαχείριση του Προσφυγικού και από την άλλη στηρίζουν και υλοποιούν όλα μαζί τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, που πυροδοτούν πολέμους και προκαλούν προσφυγιά.
Οσο συνεχίζονται οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και οι πόλεμοι, όπως αυτός στη Συρία, θα συνεχίσουν να ξεριζώνονται χιλιάδες από τις εστίες τους.
Από τις ίδιες τις εξελίξεις, επομένως, επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις και οι θέσεις του ΚΚΕ για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό, για τη στάση της ΕΕ, της κυβέρνησης και όλων των άλλων κομμάτων.
Επιβεβαιώνεται δηλαδή η αναγκαιότητα να παλέψει ο λαός για κατάργηση της Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας και του Κανονισμού του Δουβλίνου, να κλείσουν όλα τα hot spots και να μη γίνουν άλλα, να μεταφερθούν οι εγκλωβισμένοι στην ηπειρωτική χώρα, σε δημόσιους, ανοιχτούς και αξιοπρεπείς χώρους φιλοξενίας, και στη συνέχεια με γρήγορες διαδικασίες στη χώρα προορισμού τους. Προπάντων, να δυναμώσει η πάλη ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τους ανταγωνισμούς, ενάντια στο ίδιο το σύστημα που γεννάει πόλεμο και προσφυγιά.

TOP READ