31 Ιαν 2019

«Πες μου ποιος σε παινεύει για να σου πω τι λάθη έκανες»


Άρθρο της Αγλαΐας Κυρίτση

«Πέντε μέρες μετά την κύρωση από τη Βουλή της συμφωνίας των Πρεσπών, ο πρωθυπουργός, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, τη Δευτέρα, ανακοίνωσε την αύξηση του κατώτατου μισθού με την ενεργοποίηση του μνημονιακού νόμου Βρούτση.
«Πες μου ποιος σε παινεύει για να σου πω τι λάθη έκανες»Η αλληλουχία των γεγονότων, η «επιστημονική» στρεψοδικία και οι επικοινωνιακές… καταιγίδες, στις οποίες διακρίνεται η κυβέρνηση, δεν μπορούν ούτε να θολώσουν ούτε να κρύψουν τους πραγματικούς σχεδιασμούς
και πολύ περισσότερο τους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς στόχους που προωθούνται από Τσίπρα και Ζάεφ, οι οποίοι έχουν εξελιχθεί στους πλέον υπάκουους εντολοδόχους ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΕΕ.
Η επίσπευση της κύρωσης από τη Βουλή της ΝΑΤΟικής συμφωνίας των Πρεσπών, σε συνδυασμό με τις ποδοσφαιρικού τύπου ανακατατάξεις μεταξύ των κομμάτων του αστισμού, σηματοδοτεί την επόμενη φάση του πολιτικού συστήματος και αποκαλύπτει τακτικές και κατευθύνσεις.
Από τη θεωρία των «δύο άκρων» που λάνσαρε ο Σαμαράς, περάσαμε στην ανιστόρητη και εξαιρετικά επικίνδυνη τακτική του τσουβαλιάσματος όσων αντιτίθενται στη συμφωνία.
Η κυβέρνηση Τσίπρα, θέλοντας και τυπικά να καταλάβει τον κεντροαριστερό χώρο, υποχρεώνεται να ξαναστήσει και να ακολουθήσει πανηγυρικά τα παλιά – γνωστά ιδεολογήματα, τα οποία όσο πλησιάζουμε στις εκλογές όλο και πιο πολύ θα λανσάρονται με φρέσκο, τάχα αριστερό, περιτύλιγμα.
Οι αναφορές από το βήμα της Βουλής και η «ΣΥΡΙΖΑίικη» αρθρογραφία των τελευταίων ημερών χτίζουν το νέο ιδεολόγημα.
Τι ακούσαμε και διαβάσαμε με περισπούδαστο, μάλιστα, ύφος;
Ότι όποιος αντιτίθεται στη συμφωνία των Πρεσπών, μεταξύ αυτών και το ΚΚΕ, συντάσσεται με τα επιχειρήματα της ΝΔ και των πιο σκοτεινών εθνικιστικών κύκλων.
«Πες μου ποιος σε παινεύει για να σου πω τι λάθη έκανες»Και για να λειτουργήσει – κατά τους σχεδιασμούς τους – περισσότερο αυτό το ιδεολόγημα, προσέτρεξαν με τον πιο διαστρεβλωτικό τρόπο στον Λένιν, στην αυτοδιάθεση, στον διεθνισμό και τη φιλία και συνεργασία των λαών.
Οποία στρεψοδικία και λαθροχειρία.
Οι επιλεκτικές και διαστρεβλωμένες επικλήσεις και αναφορές, όμως, όχι μόνο δεν κουκουλώνουν την πραγματικότητα, αλλά αντίθετα αποκαλύπτουν περισσότερο τον ρόλο τους και τη στόχευσή τους.
Ο επαναστάτης Λένιν έλεγε και το εξής:
«Πες μου ποιος σε παινεύει για να σου πω τι λάθη έκανες».
Τα εγκώμια και τα συγχαρητήρια των πιο αντιδραστικών ιμπεριαλιστικών κέντρων στον Τσίπρα για την επικύρωση της συμφωνίας αποτελούν περίτρανη απόδειξη για το ποιοι ωφελούνται και τι, τελικά, υπηρετεί η συμφωνία.
Και, εν προκειμένω, αυτό που υπηρετείται είναι το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ και η ΕΕ.
Οχι οι λαοί της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, για τους οποίους μόνο δεινά προοιωνίζεται ο νέος επερχόμενος γύρος διαιρετικών πολιτικών, στα πολύπαθα Βαλκάνια.
Το ΝΑΤΟ, ο πολεμικός βραχίονας των ιμπεριαλιστών, μόνο παράγοντας σταθερότητας δεν είναι.
Και αυτό δεν είναι πολιτική εκτίμηση. Είναι αποδεδειγμένη και βιωμένη πρόσφατη ιστορία, που δεν χωρά καμιά αμφισβήτηση.
«Πες μου ποιος σε παινεύει για να σου πω τι λάθη έκανες»Η κυβέρνηση, λοιπόν, μετά τη ΝΑΤΟποίηση του Αιγαίου και τη μετατροπή των νησιών του σε αποθήκες απελπισμένων και σε τείχος προστασίας του αναπτυγμένου Βορρά, δένει ακόμα περισσότερο τη χώρα στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς.
Και αυτή η πραγματικότητα, δυστυχώς, δεν μπορεί να… διαβαστεί με άλλο τρόπο».
Αγλαΐα Κυρίτση,
Δημοσιογράφος, περιφερειακή σύμβουλος Βορείου Αιγαίου
και υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος στο Βόρειο Αιγαίο
με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»

Η απορία ενός Ναζί: «Από πού έρχονται αυτοί οι Ρώσοι;»

 (vid)

Η νίκη στο Στάλινγκραντ και η αρχή του τέλους του ναζιστικού τέρατος

Στις 28 Ιουλίου του 1942, οι γερμανικές στρατιές άρχισαν την προέλασή τους στον Καύκασο. Η κατάληψη του Στάλινγκραντ και η καταστροφή της βιομηχανίας του ήταν μέσα στους αντικειμενικούς στόχους της επίθεσης.
Η απορία ενός Ναζί: «Από πού έρχονται αυτοί οι Ρώσοι;»Στις 2 Σεπτεμβρίου, η πολιορκία του Στάλινγκραντ είχε αρχίσει. Μετά από μάχη σώμα με σώμα, οι Γερμανοί κυρίευσαν μια σιταποθήκη στην παλιά πόλη.
Σε όσους σοβιετικούς μιλούσαν για ακόμη μια οπισθοχώριση, ο Στάλιν απαντούσε:
«Η Ρωσία δεν διαθέτει πια άλλα εδάφη για να παραχωρήσει».
Και ο υπερασπιστής της πόλης στρατηγός Τσουίκοφ, είχε δώσει εντολή:
«Ή το Στάλινγκραντ θα σωθεί ή θα πέσουν όλοι οι υπερασπιστές του».
Όλος ο κόσμος πίστευε πως το δεύτερο ενδεχόμενο ήταν το πιο πιθανό.
Οι γερμανικές στρατιές απειλούσαν να συντρίψουν κάθε εμπόδιο. Όμως οι μάχες στο Στάλινγκραντ ήταν σφοδρές – σώμα με σώμα – και η αντίσταση των υπερασπιστών δεν είχε προηγούμενο.
Έτσι, οι δυνάμεις του Γερμανού στρατάρχη Φρειδερίκου φον Πάουλους προχωρούσαν πολύ αργά και με μεγάλες απώλειες.

Το Ημερολόγιο ενός Γερμανού Ναζί

Η απορία ενός Ναζί: «Από πού έρχονται αυτοί οι Ρώσοι;»Το ημερολόγιο ενός Γερμανού Ναζί, που κατόρθωσε να επιστρέψει στη Γερμανία, αποδεικνύει το μέγεθος του ηρωικού αγώνα του Κόκκινου Στρατού:
1η Οκτωβρίου 1942:
«Το τάγμα μας βρίσκεται στην όχθη του Βόλγα. Έχουμε να διασχίσουμε  ακόμα 500 μέτρα, και θα είμαστε εκεί. Αύριο θα βρισκόμαστε στην άλλη όχθη του ποταμού, και ο πόλεμος θα έχει τελειώσει!»
3η Οκτωβρίου 1942:
«Πολύ ισχυρή αντίσταση, δεν μπορούμε να περάσουμε αυτά τα 500 μέτρα. Βρισκόμαστε δίπλα από ένα  σιλό σιτηρών!»
6η Οκτωβρίου 1942:
«Καταραμένο σιλό! Είναι αδύνατο να το πλησιάσουμε. Οι απώλειες μας ξεπέρασαν το 30%.»
10η Οκτωβρίου 1942:
«Από πού έρχονται αυτοί οι Ρώσοι; Το σιλό πια δεν υπάρχει, αλλά κάθε φορά που πλησιάζουμε τη θέση όπου βρισκόταν, αρχίζουν τα πυρά, τα οποία θαρρείς πως έρχονται κάτω από τη γη.»
15η Οκτωβρίου:
«Επιτέλους, έχουμε περάσει το σιλό. Από το τάγμα μας έμειναν μόνο 100 άτομα.»
Η απορία ενός Ναζί: «Από πού έρχονται αυτοί οι Ρώσοι;»Λίγες γραμμές πιο κάτω:
«Αποδείχτηκε, ότι το σιλό το προστάτευαν …18 Ρώσοι, βρήκαμε 18 σορούς. Και αυτούς τους 18, δεν μπορούσε να νικήσει μισό μήνα ολόκληρο το τάγμα μας…»
Στα μέσα Οκτωβρίου, οι Σοβιετικοί εξακολουθούσαν να κρατούν ένα κομμάτι από τα βιομηχανικά βόρεια προάστια και μερικές δεκάδες μέτρα στο κέντρο της πόλης.
Η ηρωική αντίστασή τους, επί ενάμιση μήνα, συγκέντρωσε το παγκόσμιο ενδιαφέρον.
Η μάχη του Στάλινγκραντ μετατράπηκε σε μάχη γοήτρου και ο Χίτλερ ήθελε πια τη νίκη με κάθε θυσία.
Έστειλε ενισχύσεις: Ιταλοί, Ρουμάνοι και Ούγγροι προστέθηκαν στις δυνάμεις του φον Πάουλους αλλά το Στάλινγκραντ κρατούσε!
Στις 8 του Νοεμβρίου, ξεκίνησε η τεράστια σοβιετική αντεπίθεση σε όλες τις γραμμές του μετώπου, που αιφνιδίασε του Γερμανούς που πίστευαν ότι οι Σοβιετικοί δεν είχαν άλλες δυνάμεις.
Στις 19 Νοέμβρη, η σοβιετική προέλαση είχε σπάσει για τα καλά τις αμυντικές γραμμες των Ναζί, ενώ στις 21, οι στρατιές του στρατάρχη Πάουλους είχαν κυκλωθεί.

Οι γερμανοί από πολιορκητές έγιναν πολιορκούμενοι, οχυρωμένοι στα ερείπια της ηρωικής πόλης.

Η απορία ενός Ναζί: «Από πού έρχονται αυτοί οι Ρώσοι;»
Η παράδοση του φον Πάουλους
Ως το Δεκέμβριο, οι Σοβιετικοί είχαν αποκόψει κάθε γραμμή ανεφοδιασμού των Γερμανών, που περιόρισαν την καθημερινή μερίδα ψωμιού στα 50 γραμμάρια σε κάθε στρατιώτη.
Στις 8 Ιανουαρίου, οι Σοβιετικοί πρότειναν στον Πάουλους μια «έντιμη παράδοση». Ο Χίτλερ την απαγόρευσε.
Στις 25, η σοβιετική επίθεση ξανάρχισε.
Στις 31, μια σοβιετική μονάδα μπήκε στο κρησφύγετο του Γερμανού στρατάρχη και τον αιχμαλώτισε.
Δυο μέρες αργότερα, στις 2 Φεβρουαρίου 1943, οι Γερμανοί παραδόθηκαν.
Η μάχη του Στάλινγκραντ κράτησε 140 μέρες κι έγινε παγκόσμιο σύμβολο της αντίστασης κατά των Ναζί.

Το εντυπωσιακό άγαλμα του Στάλινγκραντ

Το «Η Πατρίδα σε Καλεί», είναι το διάσημο άγαλμα στον λόφο Μαμάγιεφ του Στάλινγκραντ (Volgograd).
Κατασκευάστηκε προς τιμή της πιο αιματηρής μάχης της Ιστορίας, που έκρινε την μοίρα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, με περισσότερους από 2 εκατομμύρια νεκρούς.Η απορία ενός Ναζί: «Από πού έρχονται αυτοί οι Ρώσοι;»
Έίναι δύσκολο να φανταστούμε τις διαστάσεις εκείνης της τιτάνειας σύγκρουσης.
Η μάχη του Στάλινγκραντ κάλυψε έκταση 100.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, έκταση που ισοδυναμεί 5 φορές (!) με την έκταση που καταλαμβάνει ολόκληρη η Πελοπόννησος ή με την έκταση που καταλαμβάνει όλη η Ηπειρωτική Ελλάδα, δίχως τα νησιά!

Το μηχανικό θαύμα πίσω από την κατασκευή του αγάλματος

Το Άγαλμα είναι πολύ σύνθετο από μηχανικής απόψεως, εξαιτίας της χαρακτηριστικής στάση του: Το δεξί χέρι υψωμένο κρατώντας ένα τεράστιο σπαθί και το αριστερό χέρι να εκτείνεται σαν σε κάλεσμα για αντεπίθεση.
Η απορία ενός Ναζί: «Από πού έρχονται αυτοί οι Ρώσοι;»Το άγαλμα άρχισε να κατασκευάζεται το 1959.
Όταν εγκαινιάστηκε στις 15 Οκτώμβρη του 1967 ήταν και παραμένει μέχρι σήμερα, το ψηλότερο άγαλμα (του είδους) στον κόσμο.
Έχει συνολικό ύψος 87 μέτρα (!) από την άκρη του σπαθιού ως την κορυφή της πλίνθου.
Το ύψος της γυναικείας φιγούρας είναι 52 μέτρα, και το σπαθί μόνο του 33 μέτρα !!!
Γλύπτης ήταν ο σερβικής καταγωγής Γεβγκένι Βούκετιτς (Yevgeny Vuchetich), και το μηχανικό μέρος του εντυπωσιακού αυτού μνημείου σχεδιάστηκε από το μεγάλο Ρώσο πολιτικό μηχανικό Νικολάι Νικίτιν.
Αυτός ήταν κι ο δημιουργός ενός από τα γνωστότερα πανύψηλα κτίρια της Μόσχας, του τηλεοπτικού πύργου του Οστάνκινο.
Η απορία ενός Ναζί: «Από πού έρχονται αυτοί οι Ρώσοι;»Παίρνουμε μόνο μια ιδέα από την δυσκολία κατασκευής αν συνυπολογίσουμε πως το συνολικό βάρος του γλυπτού αγγίζει τις 8 χιλιάδες τόνους (5.500 τόνοι μπετό και 2.400  τόνοι χάλυβα) ενώ το ξίφος ζυγίζει μόνο του 14 τόνους!
Όπως κι ο τηλεοπτικός πύργος, έτσι και το «Το Μνημείο της Μητέρας» εσωτερικά είναι στερεωμένο με τεντωμένα χαλύβδινα σκοινιά και στέκεται πάνω σε μικρό υπόβαθρο, σαν πιόνι σκακιού.
Η στερεότητα του σκελετού εξασφαλίζεται από περισσότερα από 100 ειδικά χαλύβδινα σκοινιά, που το  συγκρατούν από πτώση και τα πλατιά σηκωμένα χέρια του αγάλματος, που είναι τόσο μεγάλα, που από μέσα τους μπορεί να περάσει, σαν σε σήραγγα, ένα αυτοκίνητο.
Ας σημειωθεί ότι στην κορυφή του αγάλματος τακτικά ανεβαίνουν επιθεωρητές για να ελέγξουν την κατάσταση του.
Στη διάρκεια αυτών των 50 χρόνων στο άγαλμα δεν προξενήθηκε κάποια σοβαρή παραμόρφωση, εκτός από μερικές μικρορωγμές.

Απολαύστε το βίντεο

Η πρόσβαση στον Τύμβο του Μαμάγιεφ, από το κάτω μέρος του λόφου προς το μνημείο γίνεται μέσω 200 σκαλοπατιών, που το καθένα συμβολίζει τα 200 μερόνυκτα της πολιορκίας του Στάλινγκραντ (από 17 Ιουλίου 1942 έως 2 Φεβρουαρίου 1943).
Το άγαλμα αυτό εμφανίζεται τόσο στην σημαία όσο και στο εθνόσημο του σημερινού Βολγκογκράντ (Στάλινγκραντ).

Γλυπτική μοντέλο και πηγή έμπνευσης

Η απορία ενός Ναζί: «Από πού έρχονται αυτοί οι Ρώσοι;»Το μοντέλο που πόζαρε για το άγαλμα, λέγεται Βαλεντίνα Ιζότοβα, ένα κορίτσι από το Στάλινγκραντ, που εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να αναγνωρίζεται για την ομοιότητά της.
Είχε προσληφθεί από τον καλλιτέχνη Λεβ Μαϊστρένκο, που δούλευε στο συγκρότημα του Τύμβου στις αρχές του 1960.
Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, το άγαλμα είναι εμπνευσμένο από τη Νίκη της Σαμοθράκης.
O Στρατηγός της Σοβιετικής Ένωσης και υπερασπιστής της πόλης του Στάλινγκραντ, Βασίλι Ιβάνοβιτς Τσούϊκοφ, είναι θαμμένος στον Τύμβο,
όπως κι ο διάσημος Σοβιετικός σκοπευτής Βασίλι Ζάϊτσεφ, που σκότωσε 225 στρατιώτες του Άξονα κατά την διάρκεια της Μάχης του Στάλινγκραντ.

Πανοραμικές φωτογραφίες

Το «τίμημα» της κρίσης των Ιμίων





Μαζί με όλους όσοι μέχρι σήμερα δώσανε τη ζωή τους στην εκτέλεση του καθήκοντος, υπερασπιζόμενοι τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας στο Αιγαίο, τιμούμε αυτές τις μέρες τους τρεις αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού, που αποτελούν το ανθρώπινο «τίμημα» της κρίσης των Ιμίων:
  • Αντιναύαρχο Χ. Καραθανάση, 34 ετών, κυβερνήτη,
  • Αντιναύαρχο Π. Βλαχάκο, 31 ετών, συγκυβερνήτη,
  • Πλοίαρχο Ε. Γιαλοψό, 29 ετών, χειριστή συσκευών.
Αποτελούσαν το πλήρωμα του ελικοπτέρου τύπου ΑΒ 212 της φρεγάτας «Ναβαρίνον», που κατέπεσε στη θάλασσα στις 5.30 π.μ. της 31ης Γενάρη 1996, αφού είχε εντοπίσει τους Τούρκους κομάντος, που είχαν αποβιβαστεί στη μικρή Ιμια.
Από τις αρχές της δεκαετίας του '70, η Τουρκία προχώρησε συστηματικά στο «γκριζάρισμα» του Αιγαίου, αμφισβητώντας ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Μεταξύ άλλων, αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας σε 152 νησίδες, σε όλο το Αιγαίο μέχρι και τη Γαύδο.

* * *
 
Μετά την κρίση των Ιμίων, όπως συνέβη και σε προγενέστερες κρίσεις, ακολούθησαν μια σειρά συμφωνίες κορυφής, οι οποίες έχουν εκ των πραγμάτων διαμορφώσει ένα πλαίσιο απαξίωσης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων:
  • Με τις Συμφωνίες της Μαδρίτης (1997) και του Ελσίνκι (1999), στο πλαίσιο Συνόδων Κορυφής του ΝΑΤΟ και της ΕΕ αντίστοιχα, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αναγνώρισε «νόμιμα» και «ζωτικά συμφέροντα» της Τουρκίας στο Αιγαίο. Επίσης, στη θέση των μονομερών τουρκικών διεκδικήσεων αποδέχτηκε την ύπαρξη «μεθοριακών διαφορών».
  • Το 1999 δρομολογήθηκε διαδικασία ελληνοτουρκικής προσέγγισης, με την ανάπτυξη της συνεργασίας σε τομείς «χαμηλής πολιτικής» (οικονομία, εμπόριο, τουρισμός κ.λπ.), με «διερευνητικές επαφές» για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και τέλος με επαφές κυρίως μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών και την υιοθέτηση αμερικανοΝΑΤΟικής έμπνευσης Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (MOE). Τα ΜΟΕ, επί της ουσίας, αποσκοπούσαν στην επιβολή ενός καθεστώτος ελληνοτουρκικής συνδιαχείρισης του Αιγαίου υπό ΝΑΤΟική εποπτεία, με παράλληλη αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών και εγκατάλειψη από ελληνικής πλευράς του δικαιώματος άμυνας.
Θυμίζουμε ότι μετά τα Ιμια και το «ευχαριστώ» του Ελληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νίκολας Μπερνς (Φλεβάρης 1996), δήλωνε ότι «οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν την ελληνική κυριαρχία στη βραχονησίδα Ιμια», για να συμπληρώσει ότι το ίδιο ισχύει και για μια σειρά από νησάκια κατά μήκος των ανατολικών ακτών του Αιγαίου.

* * *
 
Συμπερασματικά, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ δεν είναι πραγματικοί «σύμμαχοι» της Ελλάδας στη διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της. Το ΝΑΤΟ μάλιστα δεν προστατεύει τα σύνορά μας, αφού είναι γνωστό ότι δεν αναγνωρίζει σύνορα ανάμεσα στα μέλη του και θεωρεί το Αιγαίο ενιαίο επιχειρησιακό χώρο.
Είναι ψευτοδίλημμα ότι «αν δεν ήταν το ΝΑΤΟ, θα είχαμε χειρότερα». Αλλωστε, όσα έχουμε υποστεί μέχρι σήμερα κάτω από τη ΝΑΤΟική «ομπρέλα», δεν είναι αμελητέα.

Ο ελληνικός λαός και ιδιαίτερα ο λαός του Αιγαίου δεν θα πρέπει να πιστέψει την κυβερνητική προπαγάνδα, που καλλιεργεί κλίμα εφησυχασμού, άλλοτε υπερβάλλοντας για την αποτελεσματικότητα του διαλόγου μεταξύ των δυο χωρών, άλλοτε λέγοντας πως οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ θα υπερασπιστούν την Ελλάδα.

Δεν χωράει κανενός είδους εφησυχασμός! Η τουρκική επιθετικότητα του προηγούμενου χρόνου έδειξε πόσο κοντά βρισκόμαστε σε ένα θερμό επεισόδιο, ακόμα και σε μια πολεμική αναμέτρηση!

Σήμερα χρειάζεται υπεύθυνη στάση, αποφασιστική αντιμετώπιση εθνικιστικών και πολεμοκάπηλων κραυγών. Το ίδιο, αποφασιστική αντιμετώπιση, χρειάζονται και κοσμοπολίτικες ιδέες, που υποτιμούν τη σημασία της υπεράσπισης του απαραβίαστου των συνόρων, των κυριαρχικών δικαιωμάτων, το σνομπάρισμα της εφαρμογής των διεθνών συνθηκών που προβλέπουν τα σημερινά σύνορα, τα οποία προέκυψαν μετά από αιματηρούς πολέμους.

* * *
 
 
Οι λαοί δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτε μεταξύ μας. Αντίθετα, έχουμε κοινό συμφέρον να αγωνιστούμε ενάντια σε ΕΕ, ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και άλλους ιμπεριαλιστές. Να αγωνιστούμε ενάντια στις κυβερνήσεις των χωρών που χαράζουν την πολιτική τους σύμφωνα με τα συμφέροντα του κεφαλαίου, σε βάρος των λαών.

Οι ανάγκες των λαών της περιοχής, η αμοιβαία επωφελής συνεργασία των χωρών μπορούν να διασφαλιστούν μόνο με την αποδέσμευση από ΕΕ και ΝΑΤΟ, όπως και κάθε άλλη ιμπεριαλιστική ένωση, με τους λαούς νοικοκύρηδες στον τόπο τους, με την εξουσία στα χέρια τους.

Απευθύνουμε ιδιαίτερο κάλεσμα προς τους φαντάρους και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων για:
  • Να παλέψουμε όλοι μαζί ενάντια σε κάθε επιδίωξη αλλαγής συνόρων, σε κάθε αλλαγή διεθνών συνθηκών που οδηγεί στην αιματοχυσία των λαών. Για μια Ελλάδα χωρίς φτώχεια και ιμπεριαλιστικούς πολέμους.
  • Να απορρίψουμε τα ύπουλα καλέσματα που στο όνομα μιας δήθεν «εθνικής ενότητας» θέλουν να υποτάξουν το λαό μας στα πολεμικά σχέδια του κεφαλαίου, των ΑμερικανοΝΑΤΟικών και της ΕΕ.
  • Να απομονώσουμε τους νεοναζί εγκληματίες της Χρυσής Αυγής. Ο γνήσιος λαϊκός πατριωτισμός δεν έχει καμία σχέση με το τέρας του φασισμού - ναζισμού.
 
Οι φαντάροι, οι αξιωματικοί και οι υπαξιωματικοί, που στην πλειοψηφία τους είναι παιδιά από λαϊκές οικογένειες, όπως και οι απόστρατοι, είναι ανάγκη να βρεθούν δίπλα και μαζί με το λαό στον αγώνα του για μια ζωή που του αξίζει.

Γιάννης ΝΤΟΥΝΙΑΔΑΚΗΣ
Yποναύαρχος ΠΝ ε.α., υποψήφιος περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»
 
 

Εθελοντικό ρουφιάνεμα επί πληρωμή – Το Facebook πλήρωνε χρήστες για να κατασκοπεύει τα κινητά τους

Το έωλο τον ισχυρισμών του Facebook, πως, μετά τα συνεχή σκάνδαλα παραβίασης προσωπικών δεδομένων των χρηστών τα προηγούμενα χρόνια, έχει αυστηροποιήσει τις πολιτικές απορρήτου αποδεικνύει μια νέα αποκάλυψη, σύμφωνα με την οποία η πολυεθνική δελεάζει νέους κυρίως χρήστες με χρηματικά ποσά για να έχει πρόσβαση στην κινητή συσκευή τους.
Ως και 20 δολάρια το μήνα φέρεται να έδινε σε έφηβους αλλά και ενήλικες ώστε να επιτρέπουν μέσω του πρότζεκτ Άτλας την πρόσβαση στα κινητά τους, τις εφαρμογές και τα δεδομένα τους. Η εφαρμογή λέγεται Facebook Research και έχει ομοιότητες μια την εφαρμογή Onavo που είχε απαγορευτεί από την Apple πριν λίγο διάστημα, λόγω παραβιάσεων στην ιδιωτικότητα των χρηστών.
Η απαγόρευση αυτή παρακάμπτεται από το Facebook χάρη στο Facebook Research, μέσω ενός εταιρικού προγράμματος το οποίο παρέχει η Apple. Το Facebook δήλωσε μέσω εκπροσώπου πως θα συνεχίσει το πρόγραμμα υποστηρίζοντας πω:
«Όπως πολλές άλλες εταιρείες, προσκαλούμε ανθρώπους να λάβουν μέρος σε έρευνα που μας βοηθάει να παρέχουμε στους χρήστες μας καλύτερες υπηρεσίες. Δεδομένου ότι η συγκεκριμένη έρευνα στοχεύει στο να βοηθήσει το Facebook να καταλάβει πως ο κόσμος χρησιμοποιούν τις κινητές τους συσκευές, παρείχαμε στους χρήστες εκτεταμένες πληροφορίες αναφορικά με το είδος των δεδομένων που συλλέγουμε και το πως μπορούν να πάρουν μέρος. Δεν μοιραζόμαστε αυτά τα δεδομένα με τρίτους και οι συμμετέχοντες μπορούν να αποχωρήσουν οποτεδήποτε θελήσουν». Η Apple, προς το παρόν δεν έχει τοποθετηθεί σε αυτό το ζήτημα που επιτείνει την ήδη κακή σχέση της με το μεγαλύτερο μέσο κοινωνικής δικτύωσης στον κόσμο. Είναι πάντως αμφίβολο αν έρχονταν κάτι στο φως χωρίς την ύπαρξη αυτών των ανταγωνισμών μεταξύ πολυεθνικών, δημιουργώντας δικαιολογημένες υποψίες για το πόσο εκτεταμένα είναι τα προγράμματα παρακολούθησης των χρηστών που δεν έρχονται ποτέ στο φως της δημοσιότητας.
Με πληροφορίες από reader.gr

Φυλλάδιο του ΚΚΕ για τα περί «αύξησης» του κατώτατου μισθού!


«Όχι στην κοροϊδία για τον κατώτατο μισθό, μπροστά οι δικές μας ανάγκες, τώρα επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, τώρα κατώτατος μισθός 751 ευρώ»
επισημαίνει το ΚΚΕ σε φυλλάδιό του με αφορμή τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τον κατώτατο μισθό.
Φυλλάδιο του ΚΚΕ για τα περί «αύξησης» του κατώτατου μισθούΠαραθέτουμε ολόκληρο το φυλλάδιο του ΚΚΕ (και σε PDF):
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΟΡΟΪΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΤΩΤΑΤΟ ΜΙΣΘΟ
ΜΠΡΟΣΤΑ ΟΙ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΓΚΕΣ
ΤΩΡΑ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ
ΤΩΡΑ ΚΑΤΩΤΑΤΟΣ ΜΙΣΘΟΣ 751 ΕΥΡΩ
«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2015 έλεγε ότι ο πρώτος νόμος που θα έφερνε στη Βουλή θα ήταν η επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751€, η κατάργηση του επαίσχυντου υποκατώτατου, η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
«Είναι δέσμευση ότι θα επαναφέρουμε τον κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ… Είναι ο πυρήνας της πολιτικής μας τα 751€. Θα έρθουν με νόμο, όπως με νόμο καταργήθηκαν. Όμως μετά θα λειτουργήσουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, από το νόμο και μετά… Δε θα καθορίζεται ο κατώτατος μισθός με νόμο».
Αλέξης Τσίπρας, (10 μέρες πριν τις εκλογές, 15/1/2015)

4 χρόνια μετά…

Στην ουσία η κυβέρνηση, με μια στημένη προεκλογική φιέστα – συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, βάζει σε εφαρμογή τον πιο εμβληματικό αντεργατικό νόμο της κυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, το νόμο Βρούτση, τον οποίο τότε έλεγε ότι θα καταργούσε ως «νόμο-δολοφόνο».
Με αυτόν το νόμο, τον οποίο ενεργοποιεί η κυβέρνηση, «μπαίνουν στο γύψο» οι συλλογικές διαπραγματεύσεις για την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων και ο εκάστοτε υπουργός θα καθορίζει τον κατώτερο μισθό, με βάση την εξασφάλιση των κερδών των μεγαλοεπιχειρηματιών.
Με αυτό το νόμο, όπως αυξάνεται για μερικά ευρώ ο κατώτατος μισθός, εξίσου εύκολα θα μπορεί να μειωθεί, αν αυτό υπαγορεύσουν οι ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου και μόνο. Και αυτό γιατί η κυβέρνηση καταργεί τη διαδικασία διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού από τη συλλογική διεκδίκηση και διαπραγμάτευση των εργαζομένων.
Φυλλάδιο του ΚΚΕ για τα περί «αύξησης» του κατώτατου μισθούΜε το νόμο αυτό συμφωνούν η ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, που άλλωστε τον ψήφισαν, αλλά και τα άλλα κόμματα.
Αυτή η «αύξηση» στην πραγματικότητα επιδιώκει να χρυσώσει τη μονιμοποίηση και εφαρμογή όλου του βάρβαρου αντεργατικού πλαισίου.
  • Η κυβέρνηση εφαρμόζει την τακτική «σου παίρνω 10 σου δίνω 1», αφού το σύνολο των αντιλαϊκών μέτρων και όσα θα έρθουν το επόμενο διάστημα, όπως η μείωση του αφορολόγητου, θα εξανεμίσουν την όποια αύξηση και στην τσέπη του μισθωτού θα μείνουν μόλις 25,44 €!
  • Το 60% των νέων συμβάσεων εργασίας είναι με ευέλικτες μορφές απασχόλησης, στην πλειοψηφία τους νέοι άνθρωποι. Τα 4ωρα και 6ωρα είναι η επιλογή των εργοδοτών.
Αποτέλεσμα αυτού είναι ότι οι εργαζόμενοι αυτοί δεν παίρνουν ούτε καν τον κατώτατο μισθό, άρα η αύξηση που θα δουν θα είναι ακόμα μικρότερη, μία πραγματική πρόκληση. Για τους εργαζόμενους με μερική απασχόληση ο μισθός είναι 295€ καθαρά και η κυβέρνηση πανηγυρίζει για 1€ αύξηση την ημέρα!
  • Με την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, στη συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων, εργαζόμενοι που αμείβονταν με κάτι περισσότερο από τον κατώτερο μισθό, καταγράφονταν να παίρνουν μισθό 586€, ενώ τα υπόλοιπα χρήματα εμφανίζονταν ως «οικειοθελής παροχή» του εργοδότη.
Αυτοί οι χιλιάδες εργαζόμενοι δεν πρόκειται να δουν τώρα καμία αύξηση στην τσέπη τους, αφού ο ονομαστικός τους μισθός θα «αυξηθεί», αλλά ο πραγματικός μισθός που θα παίρνουν θα είναι ίδιος.
  • Με αυτό τον τρόπο καθορισμού του κατώτερου μισθού, στην ουσία θα έχουμε συνέχιση και επιτάχυνση της μείωσης του μέσου μισθού, που το 2012 ήταν 1.200€ και σήμερα είναι κάτω από τα 900€.
Γι’ αυτό το λόγο και οι μεγάλες εργοδοτικές οργανώσεις ζητάνε να αποσυνδεθεί η όποια αύξηση του κατώτατου μισθού από το μέσο μισθό.
  • Επιπλέον η κατάργηση του υποκατώτατου θα συνοδευτεί με επιδότηση των εργοδοτών με ζεστό χρήμα, που προκύπτουν από το ξεζούμισμα όλου του λαού, με επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών για τους νέους εργαζόμενους.
Η κυβέρνηση δηλαδή φρόντισε να διασφαλίσει ότι δεν θα επιβαρύνει τη μεγαλοεργοδοσία.
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕ ΠΙΣΤΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΠΙΤΑΓΕΣ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑ.
ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΝΑ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΤΩΡΑ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ ΩΣ «ΦΙΛΕΡΓΑΤΙΚΗ
»
ΚΑΙ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ «ΦΙΛΕΡΓΑΤΙΚΑ» ΤΗΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑΣ…
Φυλλάδιο του ΚΚΕ για τα περί «αύξησης» του κατώτατου μισθού
  • Την περίοδο Ιούνη 2012 – Ιούνη 2017 οι θέσεις μερικής απασχόλησης αυξάνονται κατά 120%! Το 2011 η αναλογία των προσλήψεων πλήρους και μερικής απασχόλησης στο σύνολο της απασχόλησης ήταν περίπου 80% – 20% αντίστοιχα.
Το 2017 η αναλογία αυτή γίνεται 45% – 55% δηλαδή πλήρης ανατροπή. Οι εργαζόμενοι με αυτούς τους άθλιους μισθούς ξεπερνούν τις 600.000!
  • Εφαρμόζει κατά γράμμα την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ για το ωράριο και για τις προσλήψεις στο δημόσιο. Αποτέλεσμα να έχουμε απολύσεις, αντί για προσλήψεις.
Εβδομαδιαίο ωράριο 72 ωρών για τους γιατρούς, απολύσεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών, μέσω του αποκλεισμού τους με τον νέο τρόπο μοριοδότησης.
Τα επόμενα χρόνια η κυβέρνηση κρύβει επιμελώς τα στοιχεία τα οποία την εκθέτουν.
  • Με το νόμο Κατρούγκαλου έβαλε στον Προκρούστη τις συντάξεις, άνοιξε το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης.
  • Κατοχύρωσε και διεύρυνε την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.
  • Ψήφισε τον απεργοκτόνο νόμο Αχτσιόγλου για τον περιορισμό της συνδικαλιστικής δράσης και του απεργιακού δικαιώματος.
ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΤΙ ΤΟΥΣ ΘΕΛΕΙΣ ΤΟΥ ΕΧΘΡΟΥΣ…
Το ΚΚΕ πάλεψε και συνεχίζει να παλεύει για ζωή και δουλειά με αξιοπρέπεια, για πραγματική ανάκτηση των οικονομικών απωλειών, για ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.
Αν δεν υπήρχαν οι αγώνες των εργαζομένων όλα αυτά τα χρόνια, με την καθοριστική συμβολή του ΚΚΕ, η κυβέρνηση δε θα έδινε ούτε αυτά τα ψίχουλα.
Φυλλάδιο του ΚΚΕ για τα περί «αύξησης» του κατώτατου μισθούΤο ΚΚΕ κατέθεσε πρόταση νόμου, 2 φορές, υιοθετώντας την πρόταση 530 συνδικαλιστικών οργανώσεων, για την άμεση επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751€ και την κατάργηση του κατάπτυστου νόμου «Βρούτση – Αχτσιόγλου».
Η πρόταση νόμου απορρίφθηκε πανηγυρικά από την κυβέρνηση και τους συνοδοιπόρους της, αποδεικνύοντας ξανά την προσήλωσή της στο μνημονιακό αντιλαϊκό πλαίσιο.

Ανέφεραν προκλητικά ότι θεωρούν τα 751€ ως «μαξιμαλιστικό» στόχο, ως μη «ρεαλιστικό»!

Διώξεις για “χρηματοδότηση της τρομοκρατίας” σε φιλοπαλαιστίνιες αγωνίστριες στην Ισπανία

Αντιμέτωπες με κατηγορίες για “χρηματοδότηση της τρομοκρατίας” βρίσκονται τρεις Ισπανίδες, μέλη της οργάνωσης Κόκκινο Δίκτυο (Red Roja) επειδή συγκέντρωναν χρήματα υπέρ της Παλαιστίνης. Πρόκειται για την πρώην βουλευτή Άνχελες Νίνες Μαέστρο και δυο συναγωνίστριές της. Οι τρεις γυναίκες είχαν κοινό τραπεζικό λογαριασμό για τη συγκέντρωση οικονομικής βοήθειας το 2014 και 2015, με στόχο την ενίσχυση των Παλαιστινίων, σε μια περίοδο που όπως και σήμερα το Ισραήλ επιτίθενταν στη Λωρίδα της Γάζας, αφήνοντας σωρούς νεκρών και τραυματιών, όπως και ανυπολογιστές ζημιές στις υποδομές της χώρας.
Τα χρήματα δόθηκαν σε εκπροσώπους του παλαιστινιακού λαού, όπως η Λέιλα Χάλεντ, γνωστή για τους αγώνες υπέρ της παλαιστινιακής ανεξαρτησίας, μέσα από το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP) και την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO). Εκείνο που δε γνώριζαν, ήταν πως το PFLP περιλαμβάνεται στη λίστα των “τρομοκρατικών οργανώσεων” της ΕΕ, με τα γνωστά “χαλαρά” κριτήριά τους, τα οποία εύκολα στοχοποιούν ριζοσπαστικές και εθνικοαπελευθερωτικές οργανώσεις ως “τρομοκρατικές”.
Πίσω από τη δίωξη των τριών γυναικών βρίσκονται και δύο φιλοϊσραηλινές οργανώσεις της Ισπανίας το Lawfare project Spain, το οποίο επιδίδεται σε δικαστικές διώξεις όσων προωθούν το κίνημα μποϊκοτάζ κατά του Ισραήλ και ο Εβραϊκός πολιτιστικός σύλλογος της Ίμπιθα, με τις κατηγορούμενες να έχουν κληθεί σε κατάθεση στις 5 Φλεβάρη.
Με πληροφορίες από dejavu.gr

Το «τίμημα» της κρίσης των Ιμίων




Μαζί με όλους όσοι μέχρι σήμερα δώσανε τη ζωή τους στην εκτέλεση του καθήκοντος, υπερασπιζόμενοι τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας στο Αιγαίο, τιμούμε αυτές τις μέρες τους τρεις αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού, που αποτελούν το ανθρώπινο «τίμημα» της κρίσης των Ιμίων:
  • Αντιναύαρχο Χ. Καραθανάση, 34 ετών, κυβερνήτη,
  • Αντιναύαρχο Π. Βλαχάκο, 31 ετών, συγκυβερνήτη,
  • Πλοίαρχο Ε. Γιαλοψό, 29 ετών, χειριστή συσκευών.
Αποτελούσαν το πλήρωμα του ελικοπτέρου τύπου ΑΒ 212 της φρεγάτας «Ναβαρίνον», που κατέπεσε στη θάλασσα στις 5.30 π.μ. της 31ης Γενάρη 1996, αφού είχε εντοπίσει τους Τούρκους κομάντος, που είχαν αποβιβαστεί στη μικρή Ιμια.
Από τις αρχές της δεκαετίας του '70, η Τουρκία προχώρησε συστηματικά στο «γκριζάρισμα» του Αιγαίου, αμφισβητώντας ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Μεταξύ άλλων, αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας σε 152 νησίδες, σε όλο το Αιγαίο μέχρι και τη Γαύδο.
* * *
Μετά την κρίση των Ιμίων, όπως συνέβη και σε προγενέστερες κρίσεις, ακολούθησαν μια σειρά συμφωνίες κορυφής, οι οποίες έχουν εκ των πραγμάτων διαμορφώσει ένα πλαίσιο απαξίωσης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων:
  • Με τις Συμφωνίες της Μαδρίτης (1997) και του Ελσίνκι (1999), στο πλαίσιο Συνόδων Κορυφής του ΝΑΤΟ και της ΕΕ αντίστοιχα, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αναγνώρισε «νόμιμα» και «ζωτικά συμφέροντα» της Τουρκίας στο Αιγαίο. Επίσης, στη θέση των μονομερών τουρκικών διεκδικήσεων αποδέχτηκε την ύπαρξη «μεθοριακών διαφορών».
  • Το 1999 δρομολογήθηκε διαδικασία ελληνοτουρκικής προσέγγισης, με την ανάπτυξη της συνεργασίας σε τομείς «χαμηλής πολιτικής» (οικονομία, εμπόριο, τουρισμός κ.λπ.), με «διερευνητικές επαφές» για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και τέλος με επαφές κυρίως μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών και την υιοθέτηση αμερικανοΝΑΤΟικής έμπνευσης Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (MOE). Τα ΜΟΕ, επί της ουσίας, αποσκοπούσαν στην επιβολή ενός καθεστώτος ελληνοτουρκικής συνδιαχείρισης του Αιγαίου υπό ΝΑΤΟική εποπτεία, με παράλληλη αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών και εγκατάλειψη από ελληνικής πλευράς του δικαιώματος άμυνας.
Θυμίζουμε ότι μετά τα Ιμια και το «ευχαριστώ» του Ελληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νίκολας Μπερνς (Φλεβάρης 1996), δήλωνε ότι «οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν την ελληνική κυριαρχία στη βραχονησίδα Ιμια», για να συμπληρώσει ότι το ίδιο ισχύει και για μια σειρά από νησάκια κατά μήκος των ανατολικών ακτών του Αιγαίου.
* * *
Συμπερασματικά, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ δεν είναι πραγματικοί «σύμμαχοι» της Ελλάδας στη διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της. Το ΝΑΤΟ μάλιστα δεν προστατεύει τα σύνορά μας, αφού είναι γνωστό ότι δεν αναγνωρίζει σύνορα ανάμεσα στα μέλη του και θεωρεί το Αιγαίο ενιαίο επιχειρησιακό χώρο.
Είναι ψευτοδίλημμα ότι «αν δεν ήταν το ΝΑΤΟ, θα είχαμε χειρότερα». Αλλωστε, όσα έχουμε υποστεί μέχρι σήμερα κάτω από τη ΝΑΤΟική «ομπρέλα», δεν είναι αμελητέα.
Ο ελληνικός λαός και ιδιαίτερα ο λαός του Αιγαίου δεν θα πρέπει να πιστέψει την κυβερνητική προπαγάνδα, που καλλιεργεί κλίμα εφησυχασμού, άλλοτε υπερβάλλοντας για την αποτελεσματικότητα του διαλόγου μεταξύ των δυο χωρών, άλλοτε λέγοντας πως οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ θα υπερασπιστούν την Ελλάδα.
Δεν χωράει κανενός είδους εφησυχασμός! Η τουρκική επιθετικότητα του προηγούμενου χρόνου έδειξε πόσο κοντά βρισκόμαστε σε ένα θερμό επεισόδιο, ακόμα και σε μια πολεμική αναμέτρηση!
Σήμερα χρειάζεται υπεύθυνη στάση, αποφασιστική αντιμετώπιση εθνικιστικών και πολεμοκάπηλων κραυγών. Το ίδιο, αποφασιστική αντιμετώπιση, χρειάζονται και κοσμοπολίτικες ιδέες, που υποτιμούν τη σημασία της υπεράσπισης του απαραβίαστου των συνόρων, των κυριαρχικών δικαιωμάτων, το σνομπάρισμα της εφαρμογής των διεθνών συνθηκών που προβλέπουν τα σημερινά σύνορα, τα οποία προέκυψαν μετά από αιματηρούς πολέμους.
* * *
Οι λαοί δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτε μεταξύ μας. Αντίθετα, έχουμε κοινό συμφέρον να αγωνιστούμε ενάντια σε ΕΕ, ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και άλλους ιμπεριαλιστές. Να αγωνιστούμε ενάντια στις κυβερνήσεις των χωρών που χαράζουν την πολιτική τους σύμφωνα με τα συμφέροντα του κεφαλαίου, σε βάρος των λαών.
Οι ανάγκες των λαών της περιοχής, η αμοιβαία επωφελής συνεργασία των χωρών μπορούν να διασφαλιστούν μόνο με την αποδέσμευση από ΕΕ και ΝΑΤΟ, όπως και κάθε άλλη ιμπεριαλιστική ένωση, με τους λαούς νοικοκύρηδες στον τόπο τους, με την εξουσία στα χέρια τους.
Απευθύνουμε ιδιαίτερο κάλεσμα προς τους φαντάρους και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων για:
  • Να παλέψουμε όλοι μαζί ενάντια σε κάθε επιδίωξη αλλαγής συνόρων, σε κάθε αλλαγή διεθνών συνθηκών που οδηγεί στην αιματοχυσία των λαών. Για μια Ελλάδα χωρίς φτώχεια και ιμπεριαλιστικούς πολέμους.
  • Να απορρίψουμε τα ύπουλα καλέσματα που στο όνομα μιας δήθεν «εθνικής ενότητας» θέλουν να υποτάξουν το λαό μας στα πολεμικά σχέδια του κεφαλαίου, των ΑμερικανοΝΑΤΟικών και της ΕΕ.
  • Να απομονώσουμε τους νεοναζί εγκληματίες της Χρυσής Αυγής. Ο γνήσιος λαϊκός πατριωτισμός δεν έχει καμία σχέση με το τέρας του φασισμού - ναζισμού.
Οι φαντάροι, οι αξιωματικοί και οι υπαξιωματικοί, που στην πλειοψηφία τους είναι παιδιά από λαϊκές οικογένειες, όπως και οι απόστρατοι, είναι ανάγκη να βρεθούν δίπλα και μαζί με το λαό στον αγώνα του για μια ζωή που του αξίζει.

Γιάννης ΝΤΟΥΝΙΑΔΑΚΗΣ
Yποναύαρχος ΠΝ ε.α., υποψήφιος περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»

«Πες μου ποιος σε παινεύει για να σου πω τι λάθη έκανες»





Πέντε μέρες μετά την κύρωση από τη Βουλή της συμφωνίας των Πρεσπών, ο πρωθυπουργός, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, τη Δευτέρα, ανακοίνωσε την αύξηση του κατώτατου μισθού με την ενεργοποίηση του μνημονιακού νόμου Βρούτση.

Η αλληλουχία των γεγονότων, η «επιστημονική» στρεψοδικία και οι επικοινωνιακές... καταιγίδες, στις οποίες διακρίνεται η κυβέρνηση, δεν μπορούν ούτε να θολώσουν ούτε να κρύψουν τους πραγματικούς σχεδιασμούς και πολύ περισσότερο τους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς στόχους που προωθούνται από Τσίπρα και Ζάεφ, οι οποίοι έχουν εξελιχθεί στους πλέον υπάκουους εντολοδόχους ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΕΕ.
Η επίσπευση της κύρωσης από τη Βουλή της ΝΑΤΟικής συμφωνίας των Πρεσπών, σε συνδυασμό με τις ποδοσφαιρικού τύπου ανακατατάξεις μεταξύ των κομμάτων του αστισμού, σηματοδοτεί την επόμενη φάση του πολιτικού συστήματος και αποκαλύπτει τακτικές και κατευθύνσεις.
Από τη θεωρία των «δύο άκρων» που λάνσαρε ο Σαμαράς, περάσαμε στην ανιστόρητη και εξαιρετικά επικίνδυνη τακτική του τσουβαλιάσματος όσων αντιτίθενται στη συμφωνία. Η κυβέρνηση Τσίπρα, θέλοντας και τυπικά να καταλάβει τον κεντροαριστερό χώρο, υποχρεώνεται να ξαναστήσει και να ακολουθήσει πανηγυρικά τα παλιά - γνωστά ιδεολογήματα, τα οποία όσο πλησιάζουμε στις εκλογές όλο και πιο πολύ θα λανσάρονται με φρέσκο, τάχα αριστερό, περιτύλιγμα.

Οι αναφορές από το βήμα της Βουλής και η «ΣΥΡΙΖΑίικη» αρθρογραφία των τελευταίων ημερών χτίζουν το νέο ιδεολόγημα. Τι ακούσαμε και διαβάσαμε με περισπούδαστο, μάλιστα, ύφος; Οτι όποιος αντιτίθεται στη συμφωνία των Πρεσπών, μεταξύ αυτών και το ΚΚΕ, συντάσσεται με τα επιχειρήματα της ΝΔ και των πιο σκοτεινών εθνικιστικών κύκλων.

Και για να λειτουργήσει - κατά τους σχεδιασμούς τους - περισσότερο αυτό το ιδεολόγημα, προσέτρεξαν με τον πιο διαστρεβλωτικό τρόπο στον Λένιν, στην αυτοδιάθεση, στον διεθνισμό και τη φιλία και συνεργασία των λαών. Οποία στρεψοδικία και λαθροχειρία.
Οι επιλεκτικές και διαστρεβλωμένες επικλήσεις και αναφορές, όμως, όχι μόνο δεν κουκουλώνουν την πραγματικότητα, αλλά αντίθετα αποκαλύπτουν περισσότερο τον ρόλο τους και τη στόχευσή τους. Ο επαναστάτης Λένιν έλεγε και το εξής: «Πες μου ποιος σε παινεύει για να σου πω τι λάθη έκανες». Τα εγκώμια και τα συγχαρητήρια των πιο αντιδραστικών ιμπεριαλιστικών κέντρων στον Τσίπρα για την επικύρωση της συμφωνίας αποτελούν περίτρανη απόδειξη για το ποιοι ωφελούνται και τι, τελικά, υπηρετεί η συμφωνία.
Και, εν προκειμένω, αυτό που υπηρετείται είναι το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ και η ΕΕ. Οχι οι λαοί της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, για τους οποίους μόνο δεινά προοιωνίζεται ο νέος επερχόμενος γύρος διαιρετικών πολιτικών, στα πολύπαθα Βαλκάνια.
Το ΝΑΤΟ, ο πολεμικός βραχίονας των ιμπεριαλιστών, μόνο παράγοντας σταθερότητας δεν είναι. Και αυτό δεν είναι πολιτική εκτίμηση. Είναι αποδεδειγμένη και βιωμένη πρόσφατη ιστορία, που δεν χωρά καμιά αμφισβήτηση.
Η κυβέρνηση, λοιπόν, μετά τη ΝΑΤΟποίηση του Αιγαίου και τη μετατροπή των νησιών του σε αποθήκες απελπισμένων και σε τείχος προστασίας του αναπτυγμένου Βορρά, δένει ακόμα περισσότερο τη χώρα στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς. Και αυτή η πραγματικότητα, δυστυχώς, δεν μπορεί να... διαβαστεί με άλλο τρόπο.
Το άρθρο αναδημοσιεύεται από την εφημερίδα «Τα Νέα», 30/1/2019

Αγλαΐα ΚΥΡΙΤΣΗ
Δημοσιογράφος, περιφερειακή σύμβουλος Βορείου Αιγαίου και υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος στο Βόρειο Αιγαίο με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»

ΝΑΤΟική αστάθεια...




Τρανταχτή απόδειξη ότι η συμφωνία των Πρεσπών υπογράφτηκε για να μπει η ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ αποτελεί το γεγονός ότι θα τεθεί σε ισχύ μόνο μετά την υπερψήφιση του πρωτοκόλλου εισδοχής από την ελληνική Βουλή.
Γι' αυτό άλλωστε η κυβέρνηση βιάζεται να φέρει άρον άρον στη Βουλή το πρωτόκολλο, που ανοίγει και επίσημα την πόρτα του ΝΑΤΟ στην ΠΓΔΜ, ώστε να προλάβει τη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας στις 13 - 14 Φλεβάρη.
Ολα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την πρόβλεψη του άρθρου 2 της συμφωνίας ότι η γειτονική χώρα θα ενταχθεί αρχικά στο ΝΑΤΟ και σε δεύτερο χρόνο στην ΕΕ, επιβεβαιώνουν τη ΝΑΤΟική σφραγίδα στο περιεχόμενο και το χρονοδιάγραμμά της, όσο κι αν προσπαθεί η κυβέρνηση να την εξωραΐσει, παρουσιάζοντάς την ως μια «διμερή διευθέτηση».
Το πιο ανησυχητικό είναι ότι η κυβέρνηση, ως «προτιμώμενος εταίρος» των ΗΠΑ, δηλώνει έτοιμη να πάει το «γράμμα» ακόμα παραπέρα, λέγοντας ότι η συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί «μοντέλο» για παρόμοιες διευθετήσεις, ακόμα και στο Κυπριακό! Ενώ έχει ήδη ειπωθεί ότι μπορεί να αποτελέσει «πρότυπο» για συμφωνία ανάμεσα στη Σερβία και το Κόσσοβο.
Αποδεικνύεται δηλαδή ότι αυτή η ιμπεριαλιστική διευθέτηση με τη σφραγίδα των ΗΠΑ αποτελεί κρίκο σε μια αλυσίδα γενικότερων παρεμβάσεων στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή, με κύρια επιδίωξη την ισχυροποίηση του ΝΑΤΟ και με κομβικό ρόλο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Και επειδή τα παραμύθια της κυβέρνησης περί ανυπαρξίας «έξωθεν παρεμβάσεων» δεν πείθουν κανέναν, τα στελέχη της επιστρατεύουν άλλους ισχυρισμούς, ξεπλένοντας ταυτόχρονα τη δολοφονική ΝΑΤΟική μηχανή.
Λένε ότι με την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ εξασφαλίζονται η σταθερότητα και η ασφάλεια στην περιοχή. Οτι με τους ρόλους που αναλαμβάνει η Ελλάδα αναδεικνύεται σε «ηγέτιδα δύναμη» και επομένως προστατεύονται καλύτερα τα κυριαρχικά της δικαιώματα.
Η πραγματικότητα όμως είναι ότι ο σχεδιασμός ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή συμβάλλει μόνο στην αστάθεια, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά του ανταγωνισμού με άλλες δυνάμεις και κυρίως με τη Ρωσία.
Η βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας σ' αυτόν το σχεδιασμό την καθιστά μαγνήτη μεγάλων κινδύνων για το λαό, όσο κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση.
Για τους ίδιους λόγους, είναι πρόκληση να ισχυρίζεται η κυβέρνηση ότι το μάντρωμα ενός ακόμα λαού στο ΝΑΤΟ αποτελεί θετική εξέλιξη. Και ότι έτσι εξασφαλίζονται «η ειρήνη και η φιλία», την ίδια στιγμή που καθημερινά επιβεβαιώνεται ότι το ΝΑΤΟ είναι σε φάση πολεμικής προπαρασκευής.
Αυτό το μαρτυρούν οι τεραστίων διαστάσεων ΝΑΤΟικές στρατιωτικές ασκήσεις στην Ευρώπη, ο στόχος του ΝΑΤΟ για τα λεγόμενα «τέσσερα τριαντάρια», το δόγμα για το πρώτο πυρηνικό πλήγμα, τα σενάρια για νέα αλλαγή συνόρων στα Βαλκάνια, που ανοίγουν τον ασκό του Αιόλου.
Ο ελληνικός λαός και οι λαοί των Βαλκανίων έχουν πείρα για να δουν ότι συμφωνίες όπως αυτή των Πρεσπών δεν φέρνουν «λύση» προβλημάτων, αλλά προετοιμάζουν τις επόμενες κρίσεις και εντάσεις.
Τέτοια είναι για παράδειγμα η πείρα από την παρέμβαση των ΗΠΑ στην κρίση των Ιμίων, ακριβώς σαν σήμερα το 1996, με συνέπεια το «γκριζάρισμα» του Αιγαίου και τη νομιμοποίηση των τουρκικών αμφισβητήσεων.
Στο ΝΑΤΟ είναι ενταγμένη και η Αλβανία, όμως αυτό δεν έχει περιορίσει τις αλυτρωτικές βλέψεις της αλβανικής αστικής τάξης, τους μεγαλοϊδεατισμούς της για τη «Μεγάλη Αλβανία».
Οι λαοί των Βαλκανίων έχουν πληρώσει με βαρύ φόρο αίματος την «προστασία» και τη «σταθερότητα» του ΝΑΤΟ. Η Γιουγκοσλαβία διαμελίστηκε, μειονοτικά και εθνικιστικά ζητήματα υποδαυλίστηκαν από τους ιμπεριαλιστές, φτιάχτηκαν κράτη - προτεκτοράτα, μόνιμες εστίες έντασης στην περιοχή.
Καμιά αυταπάτη, κανένας εφησυχασμός λοιπόν. Η «σταθερότητα» της ΝΑΤΟικής παρουσίας στην περιοχή αποτελεί μόνιμη πληγή για όλους τους λαούς. Αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι επαγρύπνηση, πάλη ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στα επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια και ένταση της αλληλεγγύης με τους γειτονικούς λαούς.

TOP READ