Τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις της εργοδοσίας της
“Ελλάκτωρ” καταγγέλλουν η Ομοσπονδία Οικοδόμων και η Επιτροπή Αγώνα
Μισθωτών τεχνικών. Ένα χρόνο μετά την πρώτη προσπάθεια του ομίλου να
επιβάλει “Κώδικα Δεοντολογίας” στους εργαζόμενους με απαράδεκτους όρους,
η επιχείρηση επανέρχεται δριμύτερη και με ύπουλο τρόπο. Η αρχή έγινε
από τους μισθωτούς μηχανικούς του έργου της Ψυττάλειας, που αμείβονται
με μπλοκάκι, που εκβιάζονται να υπογράψουν αναδρομικά τρίμηνη σύμβαση –
πρακτική παράνομη – όπου στα ψιλά γράμματα περιέχεται ο όρος πως έχουν
διαβάσει και συμφωνούν με τον “Κώδικα Δεοντολογίας” της επιχείρησης
προκειμένουν να πληρωθούν για Φλεβάρη – Μάρτη, την ώρα που ακόμα ο
μισθός του Φλεβάρη δεν έχει καταβληθεί. Ανάμεσα στα διάφορα απαράδεκτα
που προβλέπονται είναι η ουσιαστική απαγόρευση του συνδικαλίζεσθαι, η
θέσπιση του χαφιεδισμού σε βάρος συναδέλφων, ακόμα και με “ανώνυμες
καταγγελίες”, η απαγόρευση πολιτικών απόψεων στο χώρο δουλειάς και η
ενίσχυση σωματείων ή πολιτικών κομμάτων. Ακόμα, απαγορεύεται να έρθουν
σε επαφή με τα ΜΜΕ, σε ένα είδος άτυπης ομερτά, ακόμα και σε περιπτώσεις
ατυχημάτων ή ζητημάτων δημόσιας ασφάλειας. Ολόκληρη η κοινή ανακοίνωση σημειώνει τα εξής:
Δεν πέρασε ούτε ένας χρόνος (Απρίλης 2018) από την πρώτη προσπάθεια της εργοδοσίας του “ΕΛΛΑΚΤΩΡ”, να αποσπάσει τη συγκατάθεση των εργαζόμενων στον απαράδεκτο “Κώδικα Δεοντολογίας”. Τότε μετά τις σφοδρές αντιδράσεις και την παρέμβαση της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών προσωρινά πήρε πίσω την απαίτηση υπογραφής του άθλιου Κώδικα.
Σήμερα η εργοδοσία, επανέρχεται ξεκινώντας από τους μισθωτούς μηχανικούς, που αμείβονται με μπλοκάκι, στο έργο της Ψυττάλειας, με ένα νέο αποτελεσματικό τρόπο:
Εκβιάζουν τους μηχανικούς να υπογράψουν αναδρομική (από 1/1/2019) τρίμηνη Σύμβαση στην οποία περιέχεται ένας νέος όρος στα “ψιλά γράμματα”: Ότι έχουν διαβάσει τον Κώδικα (μέσω παραπομπής στο site της εταιρείας), συμφωνούν και “συμμορφώνονται” με αυτόν, προκειμένου να πληρωθούν για Φλεβάρη – Μάρτη. Κι αυτό τη στιγμή που καθυστερεί η πληρωμή μισθού του Φλεβάρη για όλους τους εργαζόμενους της Ψυττάλειας, με διάφορες προφάσεις, σπέρνοντας την ανασφάλεια.
Η Διοίκηση του “ΕΛΛΑΚΤΩΡ” προκειμένου να αποσπάσει μαζικές “δηλώσεις” αποδοχής του Κώδικα και να υποκλέψει την υπογραφή των μηχανικών δεν πτοείται ούτε από το γεγονός ότι είναι παράνομη η υπογραφή αναδρομικής Σύμβασης. Κι αυτό ενώ ήδη έχει αναρτήσει στον ΕΦΚΑ τις προηγούμενες Συμβάσεις των εργαζομένων με ΔΠΥ που υπάγονται στην παρ. 9 του Άρθρου 39 του νόμου Κατρούγκαλου.
Ο Κώδικας, μεταξύ άλλων, προβλέπει:
Η Ομοσπονδία Οικοδόμων και η Επιτροπή Αγώνα καλούν τους Μισθωτούς Τεχνικούς να μην υπογράψουν αυτό το άθλιο κείμενο Σύμβασης και να το επιστρέψουν πίσω ως απαράδεκτο τονίζοντας πως: Οι εργαζόμενοι αγωνιζόμαστε με βάση τα κοινά συμφέροντά μας. Διεκδικούμε συλλογικά, βελτίωση των όρων δουλειάς και υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Έτσι κατακτήσαμε όσα σύγχρονα δικαιώματα προσπαθούν να ξηλώσουν σήμερα. Δεν αποδεχόμαστε, δεν συμμορφωνόμαστε, δεν υπογράφουμε τη “δεοντολογία” της υποταγής στην εργοδοσία. Οργιζόμαστε με το μύθο “είμαστε χαρούμενοι γιατί μια οικογένεια είμαστε”. Από τα “My Market” μέχρι τον ΕΛΛΑΚΤΩΡ” είμαστε αντιμέτωποι εργαζόμενοι με την εργοδοσία για το μισθό και τα δικαιώματά μας. Ούτε μια οικογένεια είμαστε, ούτε τα ίδια συμφέροντα έχουμε…
- Ότι οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να ενεργούν ενάντια στα συμφέροντα του ομίλου.
- Ποινικοποιείται άμεσα η συνδικαλιστική δράση με την απαγόρευση δημοσίευσης οποιασδήποτε καταγγελίας μπορεί η εργοδοσία να θεωρήσει ότι βλάπτει τον όμιλο.
- Ποινικοποιείται και έμμεσα η συνδικαλιστική δράση υπό τον τίτλο “σύγκρουση συμφερόντων” που προκύπτει όταν “ο εργαζόμενος κληθεί να υπερασπίσει τα δικά του συμφέροντα ή και άλλου νομικού προσώπου” (βλέπε σωματείο ή συνδικαλιστική οργάνωση).
- Αναδεικνύει το χαφιεδισμό σε επίσημη πολιτική του ομίλου με την υποχρέωση καταγγελίας στην εργοδοσία οποιουδήποτε συναδέλφου “προσβάλλει” τον όμιλο, ενώ ταυτόχρονα εισάγει και το θεσμό του κουκουλοφόρου με “ανώνυμες” καταγγελίες για όποιον δεν “συμμορφώνεται προς τας υποδείξεις”.
- Ότι απαγορεύεται η διατύπωση πολιτικών απόψεων στο χώρο δουλειάς.
- Ότι δεν επιτρέπεται οι εργαζόμενοι να ενισχύουν οικονομικά οργανώσεις ή εκπροσώπους τους, δηλαδή να μην ενισχύουν τα συνδικάτα, ούτε επίσης να ενισχύουν πολιτικά κόμματα.
- Θεσπίζει μια ιδιότυπη “ομερτά” καθώς θεωρεί ότι σε περίπτωση κρίσεων (π.χ. εργατικό ατύχημα ή τεχνική αστοχία με επιπτώσεις στη δημόσια ασφάλεια) ο εργαζόμενος απαγορεύεται να έχει οποιαδήποτε επαφή με τη δημοσιότητα.
Να καταλάβει ο όμιλος “Ελλάκτωρ” και οι υπόλοιποι εργοδότες ότι με την υπογραφή “δηλώσεων μετανοίας” δεν κατάφεραν ούτε “να βάλουν στο γύψο” το εργατικό κίνημα ούτε να καταστείλουν την ανάπτυξη των αγώνων