19 Αυγ 2020

Ο λαός μας πρέπει κάποια στιγμή να βγάλει τα συμπεράσματά του.



του Θεμιστοκλή Συμβουλόπουλου
Εκεί στην Λευκορωσία φαίνεται ο κορωναϊός εξαφανίστηκε για τα δυτικά ΜΜΕ.
100.000 λένε συγκεντρώθηκαν απαιτώντας την παραίτηση της κυβέρνησης Λουκασένκο και κανείς σε παγκόσμιο επίπεδο από τους επενδύοντες στην κορωνοϋστερία δεν επισημαίνει κίνδυνο για μετάδοση, κανείς δεν καταγγέλλει ανεύθυνους πολίτες που συγκεντρώνονται, ούτε κίνδυνος διασποράς του ιού υπάρχει.
Ο ιός εκεί για τους φανατικούς πολέμαρχους των συνωστισμών, ονομάζεται Λουκασένκο, και παρεπιπτόντως προσβάλει την προσπάθεια εξαγοράς της κυβέρνησής του από το ΔΝΤ και άλλους διεθνείς οργανισμούς προκειμένου να επιβάλουν lock down και να ελέγξουν την οικονομία της χώρας.
Η «ανεξαρτησία» της Λευκορωσίας όπως την αντιλαμβάνονται ΗΠΑ και ΕΕ, είναι πολύ μεγαλύτερης σημασίας από την υγεία των Λευκορώσων, αρκεί η ανεξαρτησία αυτή να περνάει από τον πλήρη έλεγχο της γεωστρατηγικής της Δύσης, έναντι της Ρωσίας. Εκεί, για τους απανταχού δημοκράτες ανησυχούντες για την διασπορά του ιού, η ανεξαρτησία υπερέχει της υγείας!!
Α!!… Είναι και το εμβόλιο που θα προμηθευτεί ο Λουκασένκο από τον Πούτιν.
Αντίθετα, στις «ανεξάρτητες και δημοκρατικές» Ισπανία, Γαλλία, Γερμανία, Ισραήλ, Ιταλία, Σερβία και αλλού, οι λίγες χιλιάδες διαδηλωτές ενάντια στα μέτρα, καταγγέλλονται και ενοχοποιούνται ως κύριοι υπεύθυνοι της μετάδοσης και καταστέλλονται.
Η υποκρισία και το ξεμασκάρεμα των ηγεσιών που επιβάλουν και διαχειρίζονται την πολιτική αντιμετώπισης της πανδημίας εργαλειοποιώντας την, των ίδιων που σέρνουν τα νήματα στον γεωπολιτικό ακρωτηριασμό χωρών και λαών με όρους αυτοκρατορικού μεσαίωνα, είναι ολοφάνερη έχοντας ξεπεράσει κάθε πρόσχημα και όριο.
Το θλιβερότερο; Ότι ποτέ δεν είχαμε ξαναδεί τέτοια πειθάρχηση σε εξουσίες, που αποδεδειγμένα και ειδικά στην χώρα μας έχουν αποδείξει ότι δεν ενδιαφέρονται για την ανθρώπινη ζωή.
Μια νέα Ουκρανία δρομολογείται στην Βαλτική. Με την σφραγίδα και την υποκίνηση από ΗΠΑ και ΕΕ. Την ίδια στιγμή που Ελλάδα και Κύπρος οδεύουν προς δορυφοριοποίηση στην Τουρκία, με σφραγίδα και υποκίνηση από ΗΠΑ και ΕΕ, και με την σύμφωνη γνώμη του κυρίαρχου μέρους του εγχώριου συστήματος εξουσίας.
Εδώ βλέπεται ήμασταν πάντα δεδομένοι. ΗΠΑ και ΝΑΤΟ αλωνίζουν στην επικράτεια, η Frontex και κάθε είδους πράκτορες των ΜΚΟ διαχειρίζονται το μεταναστευτικό, η οικονομία και το νόμισμα στην γκιλοτίνα της Γερμανίας και του ευρώ, τα μνημόνια για 99 χρόνια, το ΔΝΤ να κοντεύει 11 χρόνια!
Και βέβαια επιβαλλόμενα και δυστυχώς αποδεκτά, τα lock downs η διασπορά του φόβου και η καταστολή στο όνομα της ατομικής ευθύνης.
Ο λαός μας πρέπει κάποια στιγμή να βγάλει τα συμπεράσματά του.

Και ένα και δύο και τρία … τα γεωτρύπανα!


Ο Ερντογάν, που πολλοί τον αποκαλούν σουλτάνο, έχει στρέψει δυναμικά το ενδιαφέρον του στον εφοπλισμό και μάλιστα συνεχώς αυξάνει το στόλο του από πλωτά γεωτρύπανα. Χθες, τόσο η τουρκική εφημερίδα «Hurriyet», όσο και το τουρκικό ναυτιλιακό περιοδικό «Denizcilik Dergisi» ανακοίνωσαν δημοσίως πως η Άγκυρα αγόρασε το τρίτο στη σειρά πλοίο-γεωτρύπανο, σε δημοπρασία που έλαβε χώρα στη Μεγάλη Βρετανία. Το πλοίο «Sertao» φέρει σημαία Νήσων Μάρσαλ και κατασκευάστηκε από τη «Samsung» το 2012, έχει μήκος 227 μέτρα, πλάτος 42 μέτρα και είναι ικανό να επιχειρήσει σε βάθη έως και 11,5 χιλιόμετρα και να διεξάγει γεωτρήσεις σε βάθος τριών χιλιομέτρων. Το κόστος απόκτησής του ήταν 37,5 εκατομμύρια δολάρια, ποσό γελοίο για ένα πλοίο – γεωτρύπανο, η τιμή των οποίων κυμαίνεται συνήθως στο μισό δις δολάρια. Το πλοίο είχε ναυλωθεί από το βραζιλιάνικο ενεργειακό κολοσσό «Petrobras» και ανήκε στην αμερικάνικη πολυεθνική ναυτιλιακή εταιρεία «Dleif Drilling». Τη δεδομένη στιγμή βρίσκεται στο κανάλι του Bristol, στη Μεγάλη Βρετανία και αναμένει την περαίωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών αλλαγής ιδιοκτησίας, για να σαλπάρει με προορισμό την Τουρκία.
Ο λόγος που η Τουρκία απέκτησε το τρίτο της γεωτρύπανο είναι αυτονόητος. Στόχος της είναι να τρυπήσει, κυριολεκτικά και μεταφορικά, τις ΑΟΖ Κύπρου και εν δυνάμει μιας ελληνικής, ασχέτως αν αυτή δεν έχει κηρυχθεί ακόμη. Ωστόσο, το όποιο τρύπημα επιχειρήσει η Άγκυρα, θα είναι αποκλειστικά συμβολικό και προβοκατόρικο. Είναι γνωστό τοις πάσι πως η Τουρκία δεν είναι ικανή να προχωρήσει σε γεωτρήσεις μόνη της. Άλλωστε αυτό διατυπώθηκε και επισήμως από τον Βολφάνγκο Πίκολι, πρόεδρο της εταιρείας ανάλυσης πολιτικού ρίσκου «Teneo», η οποία εδρεύει στο Λονδίνο. Ο κύριος Πίκολι βρέθηκε πρόσφατα στην Αθήνα, καλεσμένος σε εκδήλωση του ΙΟΒΕ με θέμα την οικονομική και πολιτική κατάσταση στην Τουρκία. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Καθημερινή» υποστήριξε πως η συμφωνία με τη Λιβύη είναι άκυρη και εντελώς γελοία, ενώ η Τουρκία είναι ανίκανη οικονομικά και τεχνικά να προχωρήσει μόνη της σε γεωτρήσεις. Επιπλέον ουδείς πρόθυμος δανειστής θα βρεθεί να χρηματοδοτήσει την Άγκυρα για να προχωρήσει σε γεωτρήσεις εντός αμφισβητούμενων περιοχών και γκρίζων ζωνών.
Ταυτόχρονα ο Ερντογάν δεν μπορεί να στηριχτεί ούτε στους Τούρκος κεφαλαιοκράτες της ενέργειας, οι οποίοι δε διαθέτουν μήτε τεχνογνωσία, μήτε υποδομές και κυρίως δε διαθέτουν τα απαιτούμενα κεφάλαια για να επενδύσουν σε ένα τόσο μεγαλεπήβολο σχέδιο, με αμφισβητούμενες αποσβέσεις και κέρδη. Άρα επί της ουσίας πρόκειται μόνο για ένα καλά στημένο προβοκατόρικο σχέδιο εντυπωσιασμού, το οποίο όμως δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υποτιμηθεί, διότι σκοπός δεν είναι τα πλωτά γεωτρύπανα να διενεργήσουν γεωτρήσεις. Αρκεί μονάχα το τρυπάνι να ακουμπήσει τον πυθμένα και να τρυπήσει μερικά χιλιοστά για να οδηγήσει τις δύο χώρες σε θερμό επεισόδιο και κατόπιν στο εκτονωτικό τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Όλα αυτά τα γνωρίζει καλά ο Ερντογάν και ακριβώς αυτό επιδιώκει με όλη την προκλητικότητα των τελευταίων μηνών. Και αν ανήμερα της επετείου των Ιμίων το «Oruc Reis» σουλατσάριζε στην υφαλοκρηπίδα μας, μόνο ως μια πρόγευση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, αν για παράδειγμα γιορτάζαμε την 25η Μαρτίου με μια τριπλή εισβολή γεωτρύπανων εντός της υφαλοκρηπίδας μας. Και πριν κατηγορηθώ για Κασσανδρισμό, οφείλω να θυμίσω πως αφενός η Άγκυρα έχει κάποιες αγαπημένες ημερομηνίες όξυνσης της προκλητικότητάς της στο καλαντάρι και αφετέρου η άμμος στη διπλωματική της κλεψύδρα ολοένα και αδειάζει, όσο οι εξελίξεις σε Λιβύη, Συρία, Ισραήλ και Ρωσία βαίνουν εις βάρος της. Ο δε πανίσχυρος σύμμαχος της εκ δυσμών βρίσκεται σε προεκλογικό πυρετό και το μόνο που δε θα ήθελε τη δεδομένη στιγμή, αλλά και όσο βαδίζουμε προς το Νοέμβρη, είναι ένας μεσογειακός πονοκέφαλος μεταξύ κρατών μελών του ΝΑΤΟ. Οπότε ό,τι είναι να γίνει, πρέπει να γίνει σύντομα από πλευράς Ερντογάν.
Το ερώτημα που τίθεται είναι το πώς η Άγκυρα αγοράζει τα γεωτρύπανα, το ένα μετά το άλλο και μάλιστα σε εξευτελιστικές τιμές. Η απάντηση είναι απλή. Εκμεταλλεύεται το ναυτιλιακό momentum και αποκτά σκάφη τα οποία είναι πλέον εντελώς άχρηστα στον εφοπλιστικό κόσμο, καθώς η ενεργειακή μετάβαση που συντελείται και αφήνει στο χθες το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, έχει μειώσει δραστικά τη ζήτηση και κατά συνέπεια έχει συμπαρασύρει τις τιμές, κάνοντας τους επίδοξους ναυλωτές τέτοιων πλοίων αδιάφορους και κατ΄ επέκταση τους πλοιοκτήτες να προσπαθούν να τα ξεφορτωθούν με κάθε τρόπο, για να περισώσουν ότι μπορούν και να επενδύσουν τα χρήματά τους σε άλλου τύπου σκάφη, όπως τα LNG Carriers.
Αξίζει να σημειωθεί πως τα δύο πρώτα γεωτρύπανα της Τουρκίας, ο περίφημος «Πορθητής» και το «Γιαβούζ», είναι δύο από τα 16 μεγαλύτερα στον κόσμο πλοία – γεωτρύπανα, τα οποία πριν ονομάζονταν «Deep Sea Metro I» και «Deep Sea Metro II». Τα δύο πλοία ήταν κατασκευασμένα από την «Hyundai» κατά παραγγελία της «Golden Close Maritime Corp.», ναυτιλιακή εταιρεία ελληνικών συμφερόντων και μάλιστα του ζεύγους Αγγελόπουλου. Η ίδια η κυρία Γιάννα Αγγελοπούλου έσπασε την σαμπάνια στην πλώρη του «Deep Sea Metro I» το οποίο και βάφτισε! Το δεύτερο βαφτίστηκε «Deep Sea Metro II» δια χειρός Θόδωρου Αγγελόπουλου. Τα δύο πλοία κόστισαν 860 εκατομμύρια δολάρια, ήτοι 340 εκατομμύρια δολάρια έκαστο. Κατόπιν ναυλώθηκαν, το ένα στη βιετναμέζικη πετρελαϊκή εταιρεία VietGazProm και τo δεύτερο στη βραζιλιάνικη Petrobras αντίστοιχα. Όμως στα μέσα της περασμένης δεκαετίας, το πετρέλαιο ξεκίνησε να περνά την τελευταία του κρίση, με τα εξορυχθέντα αποθέματα να ξεπερνούν τη ζήτηση και τις τιμές του να κατρακυλούν. Το γεγονός αυτό οδήγησε πολλά πλοία γεωτρύπανα στα αζήτητα και τα ανάγκασε να παραμένουν αγκυροβολημένα για μεγάλα διαστήματα. Αυτό για μία ναυτιλιακή εταιρεία ισοδυναμεί με καταστροφή. Κάθε ώρα που ένα πλοίο της είναι αγκυροβολημένο και εκτός υπηρεσίας της κοστίζει αφενός τα λειτουργικά του κόστη, της στερεί τα ναύλα και της πληθωρίζει τα κεφάλαια της, τα οποία όντας δεσμευμένα σε ένα λαμαρινένιο κήτος, δεν μπορεί να επενδύσει αλλού. Αυτομάτως το πλοίο αυτό πρέπει να πωληθεί με κάθε τρόπο στη μεγαλύτερη δυνατή τιμή που μπορεί να πιάσει η εταιρεία σε συνάρτηση με την ταχύτητα πώλησης, ώστε να επιτευχθεί το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος. Η τελευταία λύση είναι ακόμα και η πώληση του σκάφους για σκραπ σε διαλυτήριο, αν δε βρεθεί σύντομα πελάτης.
Κάπως έτσι το ζεύγος Αγγελόπουλου βρήκε το μοναδικό επίδοξο πελάτη που θα μπορούσε. Ένα κράτος που άνευ κάθε μακροοικονομικής μελέτης και επιχειρηματικού στρατηγικού πλάνου, θα αγόραζε ένα τέτοιο πλοίο για λόγους διπλωματικής χρήσης και μόνο. Έτσι και έγινε, με τον Ερντογάν να είναι ο από μηχανής θεός των Αγγελόπουλων, οι οποίοι ξεφορτώθηκαν τα δύο πλοία το 2017 και το 2018. Το «Deep Sea Metro I» πωλήθηκε στην «Turkish Petroleum (TPAO)» έναντι 210 εκατομμυρίων δολαρίων και το «Deep Sea Metro IΙ» έναντι 262,5 εκατομμυρίων δολαρίων. Η Τουρκία είχε αποκτήσει τα δύο πρώτα δυνατά της χαρτιά στο διπλωματικό τραπέζι poker και η οικογένεια Αγγελόπουλου είχε ξεφορτωθεί τα άχρηστα γι’ αυτή πλοία εισπράττοντας 473 εκατομμύρια δολάρια, ποσό διόλου ευκαταφρόνητο. Ήταν μία κίνηση win-win.
Ωστόσο είναι απαραίτητο να σημειωθεί πως όταν συζητάμε για business δε χωράνε ανόητες ιδεοληψίες περί πατριωτισμού και εθνικής υπερηφάνειας. Τώρα αν κάποιος, πιο κακοήθης από εμένα, υπενθυμίσει πως η κυρία Γιάννα Αγγελοπούλου είναι μια υπερήφανη Ελληνίδα, η οποία ανέλαβε την προεδρεία της οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα το 2004, έκανε ένα οργισμένο tweet σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών το 2018 και βέβαια ότι ανέλαβε να είναι επικεφαλής της επιτροπής «Ελλάδα 2021» για την επέτειο των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση κατά της Τουρκοκρατίας, ενώ ταυτόχρονα πούλησε τα γεωτρύπανα με τα οποία οπλίζει το χέρι του Ερντογάν για θερμό επεισόδιο και συνεκμετάλλευση του αιγαίου, τότε σίγουρα μιλάμε για μικρόψυχο κιτρινισμό κομμουνιστο-συμμοριτών. Δεν ήταν τίποτα παραπάνω από το περίφημο δόγμα του business as usual. Το κεφάλαιο δε γνωρίζει σύνορα και πατρίδες, είναι ο μεγαλύτερος διεθνιστής. Η παγκοσμιοποίηση άλλωστε έγινε για τις αγορές, όχι για έναν πολυπολιτισμικό πλανήτη που θα σμίξει τους λαούς, σε μια παγκόσμια προκοπή. Άσε που αν έρθει η ώρα να υπερασπιστεί κάποιος τα εθνικά μας δικαιώματα και εδάφη, οι Αγγελόπουλοι και κάθε κεφαλαιοκράτης θα βρίσκονται σε κάποιο σαλέ της πάντα ουδέτερης Ελβετίας και θα γιορτάζουν την κερδοφορία που τους προσφέρουν οι σειρήνες του πολέμου. Έτσι έγινε άλλωστε και με τους σημερινούς εφοπλιστές που εκμεταλλεύτηκαν τον α’ και το  β’ παγκόσμιο πόλεμο, τη γερμανική κατοχή, τις πετρελαϊκές κρίσεις, τους πολέμους της Μέσης Ανατολής και κάθε άλλο αδικοχαμένο αθώο αίμα στο βωμό του ιμπεριαλισμού. Τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών είναι αυτά που θα γίνουν κρέας στα κανόνια τους.
Για μία εισέτι φορά θα επαναλάβουμε πως η λύση είναι μία και διατυπώνεται από το ΚΚΕ στην εξής προτροπή: Τώρα να δυναμώσει η πάλη για να αποτραπεί κάθε εμπλοκή, κάθε συμμετοχή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους!

“Δαδί στο χέρι εμπρηστών ο νόμος Χατζηδάκη” – Ανακοίνωση της ΤΕ του ΚΚΕ στην Κέρκυρα για την πυρκαγιά στον Ερημίτη


Πολύ μεγάλη είναι η περιβαλλοντική καταστροφή στον Ερημίτη της Κέρκυρας, μετά την πυρκαγιά που κατά διαβολική σύμπτωση είχε ως επίκεντρο το πολεοδομήσιμο σημείο της περιοχής. Σε ανακοίνωσή της, η ΤΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ, επισημαίνει τα μεγάλα ερωτηματικά που δημιουργούνται για τις συνθήκες της φωτιάς, κατονομάζοντας τον περιβαλλοντοκτόνο νόμο Χατζηδάκι ως βασικό κίνητρο όσων εποφθαλμιούν τέτοιες περιοχές για κερδοφόρες μπίζνες. Επίσης, καλεί τον κερκυραϊκό λαό να αγωνιστεί για τη διάσωση του ερημίτη, τη λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας από πυρκαγιές και πλημμύρες και την άμεση αναδάσωση της καμένης έκτασης.
«Η φωτιά στον Ερημίτη έσβησε, ευτυχώς χωρίς να έχουμε ανάμεσα στα θύματα κι ανθρώπινες ζωές. Θύματα όμως υπάρχουν! H καταστροφή στο περιβάλλον είναι μεγάλη! Φυτά, θάμνοι και δέντρα κάηκαν, πουλιά και ζώα που διαβιούσαν στην παρθένα περιοχή των 200 στρεμμάτων, αν πρόλαβαν να ξεφύγουν, έχασαν τις φωλιές και τον ιδιαίτερο βιότοπό τους. Το έδαφος αποψιλώθηκε με όλες τις συνέπειες που έχει αυτό. Το ενιαίο οικοσύστημα του Ερημίτη διαταράχτηκε από τη φωτιά, πριν προλάβουν να το καταστρέψουν οι “ήπιας ανάπτυξης” μπουλντόζες του πολυδιαφημιζόμενου “KassiopiProject”.
Στο πολεοδομήσιμο τμήμα του Ερημίτη η πυρκαγιά.
Οι πολλές εστίες φωτιάς καθώς και η κύρια εστία ήταν κάτω από το παλιό ναυτικό φυλάκιο (εκεί που είχε αποψιλώσει το χώρο η εταιρεία και δεξιώθηκε τον πρωθυπουργό και τους άλλους υπέρμαχους της επένδυσης) προκαλούν ερωτήματα. Υπάρχουν σοβαρές καταγγελίες για εμπρησμό και το κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ), που έρχεται στην Κέρκυρα, θα πρέπει να απαντήσει συγκεκριμένα.
Τα βολικά… ατυχήματα και η πολιτική των κυβερνήσεων.
Εν αναμονή του πορίσματος της πυροσβεστικής δεν μπορούμε να μην κάνουμε ορισμένες πρώτες σκέψεις.
Τα βολικά… ατυχήματα που οδήγησαν σε πυρκαγιές, αποψίλωση δασών και τελικά σε αποχαρακτηρισμό δασικών εκτάσεων και σε οικοδόμηση, είναι συχνά. Συνήθης είναι η κατάληξή τους. Στην καλύτερη περίπτωση αναδασώνεται μόνο ένα μικρό μέρος του δάσους, καταπατητές και οικοπεδοφάγοι μεγαλοεργολάβοι κάνουν χρυσές δουλειές και οι κρατικοί μηχανισμοί κάνουν τα στραβά μάτια. Μετά από λίγα χρόνια, με κάποιο τίμημα, νομιμοποιούνται τα αυθαίρετα κι ο χορός καλά κρατεί!
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην πρόσφατη επίσκεψή του στον Ερημίτη είχε πει χαρακτηριστικά ότι «κάποια στιγμή θα καεί…» οπότε καλύτερα μάλλον να το χτίσουμε. Η δήλωση αυτή δείχνει τον τρόπο που διαχρονικά αντιμετωπίζουν οι αστικές κυβερνήσεις το περιβάλλον. Θεωρούν δεδομένο ότι κάποια στιγμή θα καεί μία κατάφυτη περιοχή, ένα δάσος, μία περιοχή NATURA. Άλλωστε οι ελλείψεις σε πυροπροστασία και πυρασφάλεια, σε έργα υποδομής για την πρόβλεψη των πλημμυρών και γενικά σε έργα προστασίας της ανθρώπινης ζωής είναι τεράστιες. Παρά την τραγωδία πριν 2 χρόνια στο Μάτι και την πρόσφατη στην Εύβοια, τα αντιπυρικά και αντιπλημμυρικά έργα δεν αποτελούν προτεραιότητα των αστικών κυβερνήσεων, ανεξαρτήτως αποχρώσεων.
Δαδί στο χέρι εμπρηστών… ο νόμος Χατζηδάκη.
Η εύφλεκτη ύλη για τις πυρκαγιές δεν είναι τα ξερά χόρτα και τα κλαδιά. Είναι η πολιτική και οι νόμοι των κυβερνήσεων διαχρονικά. Ο πρόσφατος περιβαλλοντοκτόνος νόμος Χατζηδάκη, που επιτρέπει την πραγματοποίηση “εμβληματικών” επενδύσεων ακόμα και σε προστατευόμενες περιοχές NATURA, είναι πιο καταστροφικός από οποιονδήποτε εμπρηστή. Η επιλογή όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, που υπηρετούν το κεφάλαιο, είναι η εξυπηρέτηση της κερδοφορίας των κατασκευαστικών, τουριστικών, βιομηχανικών και τραπεζικών ομίλων κι όχι το συμφέρον των λαϊκών στρωμάτων και η προστασία του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης ζωής.
Ο λαός της Κέρκυρας να διεκδικήσει τη ζωή που του αξίζει!
Τα λαϊκά στρώματα της περιοχής, που παλεύουν για την προστασία του οικοσυστήματος του Ερημίτη, δε θα μείνουν θεατές στο χρονικό ενός προαναγγελθέντος εγκλήματος. Το ΚΚΕ θα πάρει μέρος στον αγώνα με στόχο το περιβάλλον κι οι υποδομές να γίνουν λαϊκή περιουσία, στην υπηρεσία της ευημερίας των εργαζομένων. Είναι απαραίτητο να διαλευκανθούν οι αιτίες της πυρκαγιάς και να κηρυχτεί άμεσα αναδασωτέο όλο το κομμάτι που κάηκε. Να ακυρωθεί η ιδιωτικοποίηση του Ερημίτη. Να πραγματοποιηθούν άμεσα αντιπυρικά και αντιπλημμυρικά έργα για την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Το ΚΚΕ επανειλημμένα έχει καταθέσει προτάσεις νόμου και στη Βουλή σ’ αυτή την κατεύθυνση. Στο χέρι του λαού είναι να τις επιβάλλει, επιλέγοντας μία άλλου είδους ανάπτυξη που θα βάζει στο επίκεντρο την κάλυψη των συνεχώς διευρυνόμενων λαϊκών αναγκών».
(Πηγή φωτό Eurokinissi)

Κι αυτά «φήμες» και «fake news» κ.Χαρδαλιά; – 10 ερωτήματα προς την κυβέρνηση

  



Του κ.Χαρδαλιά δεν του αρέσουν οι φήμες και τα fake news. Υπέροχο νέο. Αναμένουμε, λοιπόν, την έγκυρη κυβερνητική ενημέρωση για τα παρακάτω:

1) Ποιός άνοιξε τον τουρισμό χωρίς υποχρεωτικά τεστ και τώρα ισχυρίζεται με τόσο κατηγορηματικό ύφος ότι δεν φταίει ο τουρισμός για την εκτίναξη των κρουσμάτων, όταν δεν διενεργήθηκαν έλεγχοι ούτε καν στο 15% των ανθρώπων που εισήλθαν στην χώρα από την 1 Ιουλίου μέχρι σήμερα; Ερωτοτροπεί με το fake news η θέση πως τα έκανες όλα καλά με τον τουρισμό όταν, εσύ ως κυβέρνηση, το διάστημα 1/7-18/8 για τα 2.593.000 άτομα που μπήκαν στη χώρα δεν έχεις κάνει παρά μόλις 319.000 ελέγχους;


2) Ποιός, αντί να επιβάλλει την αύξηση των δρομολογίων, και για να κάνει το χατίρι των εφοπλιστών, αύξησε την πληρότητα στα πλοία στο 85% (που στην πραγματικότητα όπως προκύπτει από σωρεία καταγγελιών είναι… 185%); Ποιός, για χατίρι των αεροπορικών εταιρειών, αναγόρευσε τα αεροπλάνα σε… αποκορωνοποιημένες ζώνες;



3) Ποιός, αντί να λάβει ουσιαστικά μέτρα αποσυμφόρησης, επέτρεψε τον συνωστισμό στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς;


4) Ποιός άφησε ανοικτά τα μπιτσόμπαρα και μετά παρίστανε τον “παιδαγωγό” και τον τροχονόμο νυκτερινής κυκλοφορίας;


5) Ποιός επέτρεψε στις εκκλησίες οι παπάδες να κάνουν τα δικά τους και παρουσία ποιού πρωθυπουργού είχαμε το κουταλάκι της θείας κοινωνίας να πηγαίνει από στόμα σε στόμα;


6) Ποιός αγνόησε τον συνωστισμό σε γάμους, κηδείες, πανηγύρια και μετά βάφτισε “αριστεία” την παλινωδία, “επιτελικότητα” την αβετηρία και θυμήθηκε να βάλει τη…μάσκα της κατόπιν εορτής λήψης μέτρων;


7) Ποιός δεν έδρασε προληπτικά και αρκέστηκε σε ένα χλιαρούτσικο σχόλιο για την συνάθροιση χιλιάδων στη φιέστα τίτλου του Ολυμπιακού (της ομαδάρας μου!) δίνοντας την εικόνα του “νταξει μωρέ, πάμε γι΄άλλα”;


8) Ποιός έχει γράψει στα επηδιμιολογικά του υποδήματα τους ουσιαστικούς ελέγχους για την τήρηση των μέτρων ασφαλείας στους χώρους δουλειάς;


9) Ποιός λέει ψέματα, μήνες τώρα, για την ενίσχυση του ΕΣΥ, για τις προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών την ώρα που μοιράζει εκατομμύρια στα ΜΜΕ με τις λίστες Πέτσα για την ενίσχυση της εικόνας του;


10 – και τελευταίο) Ποιός πιστεύει ότι με στοχοποίηση της νεολαίας, με προτεταμένο το δάκτυλο και με αναγωγή της “ατομικής ευθύνης” σε μάσκα – μπούργκα της κρατικής και κυβερνητικής ανεπάρκειας, ο ιός δεν κολλάει;



Η ΑΓΕΤ βρωμάει καρκίνο! Ο Βόλος γίνεται επίσημος αποτεφρωτήρας της χώρας – Να μη συνηθίσουμε τον θάνατο!


Ανακοίνωση της Λαϊκής Συνέλευσης κατά της καύσης των σκουπιδιών σχετικά με το ΕΣΔΑ 2020
Εν μέσω καλοκαιριού, τίθεται για διαβούλευση με χρονική διάρκεια μόνο δύο εβδομάδων, ο σημαντικότερος νόμος για τη διαχείριση των σκουπιδιών της χώρας (Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων, ΕΣΔΑ). Συγκεκριμένα, μέσα από τις 729 σελίδες(!) του σχεδίου, ορίζονται τα εξής:
– Η καύση σκουπιδιών θα αποτελεί πλέον τη βασική μέθοδο διαχείρισης των σκουπιδιών στη χώρα μας, και το βασικό μέσο για την απαλλαγή μας από αυτά.
– Η ανακύκλωση αν και αναφέρονται τρόποι προώθησης της, ουσιαστικά απαξιώνεται για να εξασφαλιστεί η πρώτη ύλη για την καύση σκουπιδιών. Οι δύο αυτές πρακτικές λειτουργούν αντιπαραθετικά.
– Τα υλικά, που θα καίγονται, θα προέρχονται είτε από τον μπλε είτε από τον πράσινο κάδο. Επιπλέον θα χρησιμοποιείται και η λυματολάσπη από τους βιολογικούς καθαρισμούς.
Το αχανές του σχεδίου, η χρονική περίοδος στην οποία κατατέθηκε, και ο ωραιοποιημένος/υποκριτικός τρόπος με τον οποίο συντάχθηκε (τα σκουπίδια ονομάζονται εναλλακτικά καύσιμα, οι αποτεφρωτήρες χαρακτηρίζονται ως μονάδες θερμικής αξιοποίησης) αποκρύπτουν τα εξής:
– Η καύση σκουπιδιών αποτελεί δοκιμασμένη μέθοδο πανευρωπαϊκά, και έχει αποδειχθεί επικίνδυνη για την υγεία των πολιτών, και οικονομικά ασύμφορη για το κοινωνικό σύνολο. Σαν πρακτική εξυπηρετεί μόνο τις τσιμεντοβιομηχανίες, οι οποίες αποκτούν πρώτη ύλη, είτε επιδοτούμενη είτε με μηδενικό κόστος, και τους εργολάβους που αναλαμβάνουν την κατασκευή και τη διαχείριση των εργοστασίων καύσης.
– Στην Ελλάδα θα κατασκευαστούν 4 εργοστάσια καύσης απορριμμάτων, εκτός των ήδη υπαρχόντων τσιμεντοβιομηχανιών. Επίσης σκουπίδια θα καίγονται και στους Ατμοηλεκτρικούς Σταθμούς. Θα θέσουν σε άμεσο κίνδυνο την υγεία των κατοίκων, θα ρυπάνουν τη γη, και θα δηλητηριάσουν τα αγροτικά και τα κτηνοτροφικά προϊόντα των γύρω περιοχών.
– Στη σύνταξη αυτού του ογκώδους, αποπροσανατολιστικού και προχειρογραμμένου σχεδίου συντέλεσε η ENVIROPLAN. Αποτελεί ιδιωτική εταιρία συμφερόντων Μπόμπολα, η οποία εμπλέκεται σε σκάνδαλο με μίζες και παράνομες δοσοληψίες σε πολιτικούς και δημοσίους υπαλλήλους στην Κύπρο. Στο ίδιο σκάνδαλο εμπλέκεται και η ΗΛΕΚΤΩΡ, συμφερόντων επίσης Μπόμπολα, η οποία είναι ο βασικός μεταφορέας σκουπιδιών στην ΑΓΕΤ- LAFARGE σε εγχώριο επίπεδο.
–  Στο ΕΣΔΑ λαμβάνεται ως δεδομένη όχι μόνο η δημιουργία του εργοστασίου του Δήμου Βόλου (το οποίο αποτελεί προσωπική επιδίωξη και ίσως παιδικό όνειρο του Αχ. Μπέου), αλλά και η δεματοποίηση σκουπιδιών για την τσιμεντοβιομηχανία, ενώ η περιφέρεια απέρριψε το δεύτερο στη γνωμοδότησή της.
Να μη συνηθίσουμε το θάνατο
Οι αντιδράσεις της κοινωνίας του Βόλου έχουν αντιμετωπιστεί με πολιτική αδιαφορία και ακραία καταστολή, για να καμφθεί κάθε μορφή αντίδρασης. Η υποβάθμιση της ζωής σου, η πληροφορία που σε αφορά και ποτέ δε θα φτάσει στα αυτιά σου, η φίμωση της φωνής σου, θέτουν ένα συνεχές ερώτημα: θα σιωπήσεις ή θα περάσεις στην αντεπίθεση;
Δεν υπάρχει θεσμικός ή πολιτικός φορέας που να σε ξελασπώσει από αυτό το τερατούργημα, καθώς οι ρόλοι τους είναι πλέον ουσιαστικά αντικοινωνικοί και αντιδημοκρατικοί.
Έλα στις λαϊκές συνελεύσεις κατά της καύσης σκουπιδιών, ενημερώσου, συσπειρώσου, και δράσε συλλογικά απέναντι σε αυτούς που σου βροντοφωνάζουν ότι είναι εδώ για να σε σκοτώσουν με κάθε τρόπο.
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ, ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
Η ΑΓΕΤ ΒΡΩΜΑΕΙ ΚΑΡΚΙΝΟ
Λαϊκή Συνέλευση κατά της καύσης σκουπιδιών, 14/8
https://www.facebook.com/synelefsiplateiaeleftherias
https://sinelefsiplateiaseleftherias.blogspot.com/
e-mail: sinelefsiplateiaseleftherias@gmail.com

Ελισαίος Βαγενάς: Υπάρχουν συμμαχίες στα γεωπολιτικά εθνικά θέματα;


Άρθρο του Ελισαίου Βαγενά, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνου του τμήματος Διεθνών Σχέσεων, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Τα Νέα».
Σαν “πολύφερνες νυφούλες” μας παρουσιάζει η κυβέρνηση της ΝΔ τις “συμμαχίες” της χώρας μας με ΗΠΑ, ΕΕ, Ισραήλ κ.ά, που τάχατες θα “βάλουν πλάτη” στα “εθνικά θέματα”, πρωτίστως στον κίνδυνο της τουρκικής επιθετικότητας. Στα “χνάρια” της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ καλλιεργεί εφησυχασμό, πως οι “ισχυροί μας σύμμαχοι” θα προστατέψουν τα “ευρωπαϊκά σύνορα”, θα προφυλάξουν τη νοτιοανατολική “πτέρυγα” του ΝΑΤΟ από “περιπέτειες”, δεν θα αφήσουν να διασαλευθεί η ευρωατλαντική “τάξη”. Να και τα ευχαριστήρια στον αμερικάνο ΥΠΕΞ, Μ. Πομπέο, κι από κοντά κι οι κοινές ασκήσεις με τη σύμμαχο Γαλλία, για να αναβιώσουν το ξεφτισμένο σύνθημα “Ελλάς – Γαλλία συμμαχία”.
Τόσο πια “λαμποκοπούν” αυτές οι “συμμαχίες”, σαν την ασπίδα του Αχιλλέα, που έφτιαξε ο Ήφαιστος και κινδυνεύουν να τυφλώσουν ολάκερο ελληνικό λαό, ώστε αυτός να μην δει πως αυτοί οι “σύμμαχοί” μας:
1) χρόνια τώρα αγνοούν την τουρκική εισβολή και κατοχή της Κύπρου, που έγινε στη βάση σχεδιασμών τους,
2) πως είναι οι ίδιοι που πριμοδοτούν τις τουρκικές “γκρίζες ζώνες”, όταν δεν αναγνωρίζουν σύνορα του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, εξοπλίζοντας και με το παραπάνω τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις,
3) πως αυτοί στηρίζουν τις υπέρμετρες φιλοδοξίες της τουρκικής αστικής τάξης, που έχει εισβάλει και έχει στρατεύματα κατοχής σε Συρία και Ιράκ, ενώ εμπλέκεται ενεργά και στον πόλεμο στη Λιβύη,
4) πως είναι οι ίδιοι, που άνοιξαν τους “ασκούς του Αιόλου” στη Λιβύη, με τη ΝΑΤΟϊκή επέμβαση στα 2011, καταστρέφοντας αυτή τη χώρα. Τότε μάλιστα ο ΥΠΕΞ της “συμμάχου” Γαλλίας, Αλέν Ζιπέ, έλεγε πως η νατοϊκή επέμβαση είναι “επένδυση”, για να ακολουθήσει σήμερα το απαράδεκτο τουρκο-λιβυκό σύμφωνο, που καταπατά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.
5) είναι οι ίδιοι, που βρίσκονται σε ένα “ανατολίτικο παζάρι”, με τον τάχατες “απομονωμένο” Ερντογάν, για να σταματήσει αυτός τις “παρτίδες” του με τη Ρωσία.
Λόγω χώρου δεν συνεχίζουμε, αλλά θα θέσουμε το ερώτημα: Τι θα δώσουν ως αντάλλαγμα στον Ερντογάν οι “διαβολικά καλοί σύμμαχοί μας”; Πόσο κινδυνεύουμε από τους σχεδιασμούς τους να στείλουν την Ελλάδα στο “κρεβάτι του Προκρούστη” των κυριαρχικών δικαιωμάτων; Οι πρώτες “τσεκουριές” ήδη έπεσαν στις συμφωνίες για τις ΑΟΖ με τις “σύμμαχες” Ιταλία και Αίγυπτο.
Μήπως είναι καιρός ο λαός μας να σταματήσει να τρώει από τα “περσινά ξινά σταφύλια” του ευρωατλαντισμού, ο οποίος είναι “μήτρα” εκμετάλλευσης και πολέμων;

Μπροστά στη νέα σχολική χρονιά


Το πρώτο κουδούνι της σχολικής χρονιάς θα σημάνει σε λιγότερο από τρεις βδομάδες για τους μαθητές όλης της χώρας, σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί. Η κυβέρνηση όμως αρνείται σκόπιμα να περιγράψει τους όρους με τους οποίους θα λειτουργήσουν τα σχολεία, εντείνοντας την εύλογη ανησυχία γονιών, εκπαιδευτικών και μαθητών, που «μετρούν» πλέον και την αρνητική εμπειρία από την προηγούμενη περίοδο (καραντίνα, τηλεκπαίδευση, εκ περιτροπής λειτουργία τον Μάη και Ιούνη). Φορείς και σωματεία των εκπαιδευτικών, των γονιών, των εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων, σύλλογοι γυναικών κ.ά. είχαν καταθέσει από τον Μάη συγκεκριμένα αιτήματα, ζητούσαν μέτρα και οργάνωναν κινητοποιήσεις για τους όρους λειτουργίας των σχολείων από Σεπτέμβρη. Φαινόταν άλλωστε καθαρά από τότε ότι δεν θα έχουμε ξεμπερδέψει με την πανδημία του κορονοϊού στο άνοιγμα της νέας σχολικής χρονιάς. Χώρια που στην πανδημία έρχονται να προστεθούν και άλλα χρόνια προβλήματα σχολικών υποδομών, στελέχωσης των σχολείων κ.ο.κ. Από τότε πέρασαν τρεις μήνες και η κυβέρνηση δεν παρουσίασε κανένα σχέδιο, κανέναν προγραμματισμό. Δεν αξιοποίησε τον κερδισμένο χρόνο για να εξασφαλίσει ουσιαστική προστασία σε εκπαιδευτικούς, μαθητές, γονείς και εργαζόμενους μπροστά στη νέα σχολική χρονιά. Φτάνουμε έτσι στο «παρά πέντε» και τα κυβερνητικά στελέχη το μόνο που λένε είναι ότι τα σχολεία θα ανοίξουν στις 7 Σεπτέμβρη, χωρίς να απαντάνε: Πώς;
* * *
Με τροποποιήσεις που έφερε σε πρόσφατη ΠΝΠ, η κυβέρνηση έχει προϊδεάσει για το ενδεχόμενο να επιβληθεί αναγκαστικά η ζωντανή αναμετάδοση του μαθήματος μέσα από τις σχολικές τάξεις, για τους μαθητές που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες κ.λπ. Το «πράσινο φως» έχει άλλωστε δοθεί και από την ΕΕ. Η αναμετάδοση, όμως, του μαθήματος από τις σχολικές αίθουσες είναι αντιπαιδαγωγική και επικίνδυνη, αφού κανείς δεν διασφαλίζει τη μη καταγραφή και διοχέτευση τέτοιου υλικού, που εκθέτει ανήλικους μαθητές. Επιπλέον, υπάρχουν παιδιά που βρίσκονται εδώ και πολλούς μήνες εκτός οποιασδήποτε εκπαιδευτικής διαδικασίας (χαρακτηριστικό το παράδειγμα όλης της Ειδικής Αγωγής και όχι μόνο) και κανένα σχέδιο δεν έχει παρουσιαστεί για το πώς αυτά θα επανενταχθούν και θα αναπληρώσουν το χαμένο έδαφος. Αν η κυβέρνηση ήθελε πραγματικά να δώσει λύση, θα μπορούσε τώρα να προσλάβει επιπλέον εκπαιδευτικούς, για να καλυφθούν οι πρόσθετες ανάγκες και για εξατομικευμένη διδασκαλία όπου χρειάζεται. Το υπουργείο όμως έχει δηλώσει ότι οι προσλήψεις θα είναι στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, ενώ έχει δώσει οδηγία στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης να ιεραρχούν την κάλυψη των κενών ανάλογα με τη σημασία τους. Τι σημαίνει αυτό; Οτι θα έχουμε και πάλι μια σχολική χρονιά με κενά εκπαιδευτικών, που θα καλύπτονται σταδιακά τους επόμενους μήνες. Ποιος μπορεί λοιπόν να μιλάει για αναπλήρωση της ύλης που χάθηκε την περασμένη χρονιά;
* * *
Τεράστια ερωτήματα δημιουργούνται και για τις σχολικές υποδομές. Οι τρεις μήνες που μεσολάβησαν ήταν υπεραρκετοί προκειμένου να διαμορφωθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη σχολική στέγη και τις ανάγκες της νέας χρονιάς. Τίποτα όμως δεν έγινε. Και είναι παραπάνω από χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Προσχολικής Αγωγής, όπου εδώ και τρία χρόνια έχει ψηφιστεί η υποχρεωτική διετής φοίτηση αλλά δεν χρηματοδοτήθηκε ούτε με ένα ευρώ η κατασκευή νέων αιθουσών που απαιτούνται, με αποτέλεσμα νήπια να «ταξιδεύουν» καθημερινά από τη μια άκρη του δήμου στην άλλη, να στοιβάζονται σε κοντέινερ στις αυλές άλλων σχολείων και πέντε δήμοι να εξαιρούνται από την εφαρμογή του προγράμματος λόγω έλλειψης αιθουσών... Για να μην αναφερθεί κανείς στα σχολεία με υπόγειες αίθουσες, με άλλες που δεν αερίζονται, με αυλές σαν κοτέτσια, όπου εύκολα μπορούν να δημιουργηθούν συνθήκες συγχρωτισμού... Για όλα αυτά η κυβέρνηση «νίπτει τας χείρας της» και πετάει το μπαλάκι στους δήμους, αφήνοντας τους συλλόγους των εκπαιδευτικών να βρουν λύσεις μόνοι τους και εξαντλώντας τη δική της ευθύνη στη διανομή ενός λίτρου αντισηπτικού σε κάθε τάξη, όπως έκανε τον Μάη και τον Ιούνη.
* * *
Η επαναλειτουργία της διά ζώσης εκπαιδευτικής διαδικασίας για όλους τους μαθητές είναι επιβεβλημένη για λόγους μορφωτικούς, για αναπλήρωση και προχώρημα της μαθησιακής διαδικασίας για όλα τα παιδιά με τις απαιτήσεις της ηλικίας τους, αλλά και για λόγους παιδαγωγικούς και ομαλής συνέχισης της κοινωνικοποίησής τους. Η γενικότερη διαχείριση όμως της πανδημίας από την κυβέρνηση και η μέχρι τώρα εμπειρία από τα αποτελέσματά της εντείνουν την ανησυχία στην εκπαιδευτική κοινότητα. Είναι ευθύνη της κυβέρνησης να εξασφαλίσει τώρα όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό καθαριότητας για όλα τα σχολεία. Να κάνει προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών και να αναβαθμίσει τις υποδομές, με κριτήριο την προστασία εκπαιδευτικών, μαθητών και εργαζομένων. Είναι επιτακτική ανάγκη ο σχεδιασμός για την ανάπτυξη ενός δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που θα έχει συγκεκριμένη έκφραση στα σχολεία, με παρουσία και ελέγχους από νοσηλευτές και γιατρούς, με κατάλληλη επιστημονική πρόβλεψη για κάθε χώρο και μέτρα πρόληψης (μαζικά τεστ, θερμομετρήσεις) όπου χρειάζεται. Τέτοια μέτρα θα καθησυχάσουν τους δικαιολογημένους προβληματισμούς γονιών και εκπαιδευτικών, τέτοια μέτρα θα εξασφαλίσουν την ασφαλή αλλά και ισότιμη πρόσβαση όλων των μαθητών στη μορφωτική διαδικασία.

Για τις μάσκες που έπεσαν





Είναι σαφές ότι έχουμε μπει στο λεγόμενο 2ο κύμα της πανδημίας. Ο χρόνος που κερδήθηκε από το λαό, αξιοποιήθηκε από την κυβέρνηση. Οχι για να θωρακίσει το δημόσιο σύστημα Υγείας αλλά για να μαλώνει την αφιλότιμη νεολαία που κάνει πάρτι, να τρομοκρατεί τους ηλικιωμένους, να συνεχίζει τη μετατροπή των δημόσιων μονάδων Υγείας σε επιχειρήσεις που θα πουλάνε τις υπηρεσίες τους μέσω της νέας Ανώνυμης Εταιρείας «Οργανισμός Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία ΑΕ» (ΟΔΙΠΥ ΑΕ), να βγάζει από τα συρτάρια τις ελεεινές ΣΔΙΤ.


1. Εδώ και 6 μήνες η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), μαζί με το λαϊκό κίνημα, απαιτεί: Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία.

Η κυβέρνηση απαντούσε διά στόματος Κοντοζαμάνη πως προσλήφθηκαν 370 επικουρικοί γιατροί «που και αυτοί δεν χρειάστηκαν»!
Το τελευταίο 15ήμερο νοσηλεύτρια χειρουργείου νοσοκομείου αναφοράς βγήκε θετική γυρνώντας από την άδεια της ενώ είχε ήδη πιάσει δουλειά. Τις «στενές επαφές της» στη βάρδια ΔΕΝ τους διώχνουν από τη δουλειά λόγω έλλειψης προσωπικού. Τους λένε ότι «αρκεί η μάσκα και μόνο αν έχετε συμπτώματα θα απομονωθείτε».
Σε μαιευτήριο νοσοκομείου αναφοράς στείλανε θετική επίτοκο από άλλο νοσοκομείο. Δύο μαίες φωνάχτηκαν από το σπίτι ώστε να προχωρήσει ο τοκετός.
Είναι πρόσφατη η «εντολή» από μία ΥΠΕ της χώρας σε γιατρό Κέντρου Υγείας που θέλει να την υποχρεώσει, μαζί με το καθημερινό πρωινό ωράριο και τις εφημερίες της στο Κέντρο Υγείας, να κάνει και... 2 - 3 εφημερίες το μήνα σε νοσοκομείο που απέχει... 95 χιλιόμετρα. Σε άλλο νοσοκομείο νησιού ο διοικητής προσπαθεί να εκβιάσει την μοναδική αναισθησιολόγο να εφημερεύει καθημερινά όλο το μήνα.

2. Εδώ και 6 μήνες η ΟΕΝΓΕ διεκδικεί μαζικά και τακτικά τεστ στους υγειονομικούς.

Σε νοσοκομείο αναφοράς της Αθήνας δόθηκε γραπτά η ακατανόητη οδηγία να υποβάλλονται σε τεστ όχι όλοι οι υγειονομικοί αλλά αυτοί που «έχουν συμπτώματα (...) έχουν ταξιδέψει από τη Λάρισα και βορειότερα ή στον Πόρο (...) έχουν συμμετάσχει σε γάμους, βαφτίσια, πανηγύρια, λιτανείες, συναυλίες»!

3. Εδώ και 6 μήνες η ΟΕΝΓΕ απαιτεί σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό και διαγνωστικά εργαστήρια, επίταξη των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων.

Η απάντηση της κυβέρνησης ήταν διαφήμιση δωρεών και ευχαριστίες προς τους «φιλεύσπλαχνους» δωρητές.
Το τελευταίο 15ήμερο τα δείγματα των ασθενών που στέλνονται από επαρχιακά νοσοκομεία προς νοσοκομεία που έχουν αντιδραστήρια γυρνάνε πίσω. Ασθενείς νοσηλεύονται χωρίς να ξέρουν τι μέλλει γενέσθαι. Νοσηλεύτρια που δούλευε κανονικά σε νοσοκομείο της Αθήνας έμαθε ότι είναι θετική μετά από 2 μέρες εργασίας αφού τα τεστ αργούν να βγουν.

4. Εδώ και χρόνια η ΟΕΝΓΕ απαιτεί μονιμοποίηση των συμβασιούχων, των επικουρικών, όλων των συναδέλφων που υπηρετούν με ελαστικές εργασιακές σχέσεις.

Δημοσιοποιημένα στοιχεία από το υπουργείο Υγείας που αφορούν τους υπαλλήλους του γράφουν:
Μόνιμοι το Μάη του 2019: 79.254. Μόνιμοι το Μάη του 2020: 77.356. Δηλαδή 1.898 λιγότεροι από πέρυσι.
Αν προσθέσουμε και τους εργαζόμενους με ελαστικές σχέσεις, το προσωπικό των νοσοκομείων είναι λιγότερο κατά 4.000.

5. Εδώ και χρόνια η ΟΕΝΓΕ απαιτεί αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Υγεία.

Τα στοιχεία του Δελτίου Εκτέλεσης Κρατικού Προϋπολογισμού που αφορούν τα νοσοκομεία γράφουν ως προς την κρατική χρηματοδότηση:
Α' εξάμηνο του 2019: 518 εκατομμύρια ευρώ, Α' εξάμηνο 2020 (της πανδημίας): 387 εκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή, σε ένα χρόνο, το χρόνο της πανδημίας, 131 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα!
Ο πρωθυπουργός στις 5 Αυγούστου τουίταρε:
«Η υγεία και η οικονομία δεν είναι δύο έννοιες που η μία αντιπαλεύει την άλλη. Για να έχουμε οικονομική ανάπτυξη πρέπει να έχουμε υγεία. Για να έχουμε ένα επαρκές σύστημα Υγείας πρέπει να έχουμε μία οικονομία η οποία να δίνει έσοδα και ένα κράτος που επιτελεί το ρόλο του».
Η TUI Group (γερμανικά: Touristik Union International) είναι αγγλογερμανική εταιρεία ταξιδίων και τουρισμού που εδρεύει στο Ανόβερο της Γερμανίας. Είναι η μεγαλύτερη εταιρεία αναψυχής, ταξιδιών και τουρισμού στον κόσμο. Διαθέτει ταξιδιωτικά γραφεία, ξενοδοχεία, αεροπορικές εταιρείες, κρουαζιερόπλοια, καταστήματα λιανικής πώλησης, έξι ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες - τον μεγαλύτερο τουριστικό στόλο στην Ευρώπη - και εννέα ταξιδιωτικά πρακτορεία που εδρεύουν στην Ευρώπη.
O επικεφαλής της TUI, Φριτς Γιούσεν, δήλωνε (από την Πρωτομαγιά ακόμα) ότι «η Ελλάδα είναι μεταξύ των χωρών που προετοιμάζονται πολύ εντατικά για την επιστροφή των τουριστών».
Είναι σαφές ότι τα υγειονομικά πρωτόκολλα της κυβέρνησης υπηρέτησαν την κάθε TUI, τα μεγαθήρια του Τουρισμού και των Μεταφορών.
Το τουίτ έπρεπε να είναι διαφορετικό για να είναι πιο ακριβές: «Η υγεία του λαού και η καπιταλιστική οικονομία είναι δύο έννοιες που η μία αντιπαλεύει την άλλη».

Η κυβέρνηση αρνήθηκε να προστατεύσει την υγεία του λαού. Η πολιτική τους είναι εγκληματική, το ίδιο και οι ευθύνες τους. Ο αγώνας για την προστασία της υγείας του λαού, για Υγεία - κοινωνικό αγαθό συνεχίζεται.


Γιώργος ΣΙΔΕΡΗΣ
Μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ

Ξέρουν καλά




Οι χτεσινές «κατηγορηματικές» διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι για τη νέα έξαρση της πανδημίας φταίει η «χαλάρωση» της ατομικής ευθύνης στην εφαρμογή των μέτρων, η προκλητικά εξωραϊσμένη εικόνα για την κατάσταση στο σύστημα Υγείας, οι κάθε είδους ευφάνταστες δικαιολογίες για τις παλινωδίες και τα υγειονομικά πρωτόκολλα - «ακορντεόν», δεν μπορούν να κρύψουν με τίποτα τις τεράστιες ευθύνες της, το γεγονός ότι έπαιξε και συνεχίζει να παίζει «στα ζάρια» της καπιταλιστικής κερδοφορίας μεγαλοξενοδόχων, μεταφορέων και συνολικά των επιχειρηματικών ομίλων την υγεία του λαού.
Οι ισχυρισμοί που ακούστηκαν ξανά για το «πλήρως θωρακισμένο» σύστημα Υγείας, που τάχα «δεν αφήνει κανέναν πίσω», αποτελούν «μαγική εικόνα» και επιδιώκουν να κρύψουν πως ο χρόνος που κερδήθηκε με θυσίες από το λαό και τη νεολαία έμεινε ανεκμετάλλευτος, το σύστημα Υγείας παρέμεινε αθωράκιστο και σε πολλές περιπτώσεις σε ακόμα χειρότερη κατάσταση από πριν.
Τα κενά σε ΜΕΘ, γιατρούς, υγειονομικούς, υποδομές, ακόμα και στοιχειώδη μέσα ατομικής προστασίας, «φωνάζουν» και δεν καλύπτονται με προσωρινά μπαλώματα, ούτε βέβαια με τη λογική των «χορηγιών», με τις οποίες επιχειρηματικοί όμιλοι προσπαθούν να πατήσουν πόδι πιο γερά στον τομέα της Υγείας. Εδώ και τώρα απαιτούνται μόνιμες προσλήψεις με πλήρη δικαιώματα, μέτρα για την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας και συνολικά του δημόσιου συστήματος Υγείας.
Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση απογειώνει την πρόκληση ισχυριζόμενη πως «η μετάδοση οφείλεται στη μαζική κυκλοφορία και τη μη τήρηση των μέτρων» και πως καμία σχέση δεν είχε το άνοιγμα του Τουρισμού, αφού το 83% των κρουσμάτων είναι εγχώρια.
Αλήθεια, μιας που η κυβέρνηση θυμήθηκε τη «μαζική κυκλοφορία», μήπως ξέρει τίποτα για τις πτήσεις που είναι γεμάτες μέχρι ...τα φτερά, ώστε «να μην είναι οικονομικά ασύμφορες» για τις εταιρείες; Μήπως γνωρίζει τίποτα για τα πλοία που πηγαινοέρχονται στα νησιά με πληρότητα μεγαλύτερη και από το απαράδεκτο 85%, για να μη χάσουν ούτε σεντ οι εφοπλιστές, οι οποίοι επιδοτούνται κι από πάνω;
Μήπως έχει κάτι να μας πει για τα περισσότερα από 650 πρόστιμα που έχουν ρίξει οι ελεγκτικοί μηχανισμοί σε επιβάτες των πλοίων, την ώρα που ναυτιλιακές παραμένουν ανεξέλεγκτες και «άβρεχτες», ενώ στοιβάζουν τον κόσμο στα καράβια σαν σαρδέλες και με τους άθλιους νόμους όλων των κυβερνήσεων διατηρούν μειωμένες οργανικές συνθέσεις, που σε καμία περίπτωση δεν φτάνουν για να τηρούνται με επάρκεια τα αυξημένα μέτρα προστασίας;
Αλήθεια, μιας που η κυβέρνηση βρίσκει... άσχετο το άνοιγμα του Τουρισμού με την αύξηση των κρουσμάτων, μπορεί μήπως να εξηγήσει πώς η νέα έξαρση - και ενώ σύμφωνα με τους επιστήμονες η εξάπλωση του ιού ήταν μηδενική - συνέπεσε με το άνοιγμά του, με βάση τα υγειονομικά πρωτόκολλα που έγιναν «λάστιχο» για να χωρέσουν κάθε απαίτηση του τουριστικού κεφαλαίου; Μήπως μπορεί να εξηγήσει πώς γίνεται τώρα να παίρνονται μια σειρά από μέτρα, όπως π.χ. το αρνητικό τεστ για την είσοδο στη χώρα, τα οποία μέχρι χτες ήταν «αχρείαστα» και «αδύνατα», ακριβώς επειδή έκοβαν πελατεία από μεγαλοξενοδόχους και tour operators;
Και για να 'χουμε καλό ρώτημα: Οι «ασυνείδητοι» νέοι που τώρα γυρνάνε από διακοπές, μήπως θα μετακινούνται με συχνότερα δρομολόγια στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και όχι, όπως τώρα, σαν τις σαρδέλες; Μήπως δεν θα δουλεύουν σε χώρους όπου ξεσαλώνει η εργοδοτική αυθαιρεσία, απροστάτευτοι, ανασφάλιστοι, με τη δαμόκλειο σπάθη της απόλυσης και τη νέα οικονομική κρίση να κρέμονται πάνω από τα κεφάλια τους, κάνοντας σμπαράλια όλα τα πρωτόκολλα και τα απαραίτητα μέτρα ατομικής προστασίας;
Η κυβέρνηση ξέρει καλά τις απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά. Και σίγουρα δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από τις «θεωρίες συνωμοσίας» των «αρνητών του ιού», αυτές που «θρέφει» η πολιτική των παλινωδιών και των αντιφάσεων με βάση τα «θέλω» του κεφαλαίου. Αυτές δηλαδή που είναι ο ιδανικός «παρτενέρ» της προσπάθειας να πέσει το «κρίμα» στο λαό και στην ατομική ευθύνη, για να κρυφτούν οι ευθύνες οι δικές της και του κεφαλαίου.
Ομως αυτές ακριβώς τις ευθύνες είναι που πρέπει να δει καθαρά ο λαός, απαιτώντας εδώ και τώρα, οργανώνοντας την πάλη παντού για μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής του.

TOP READ