27 Αυγ 2013

Πόλεμος και Ειρήνη

Πόλεμος και Ειρήνη

Γράφει:
ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ
Η υπερδεκαετής σφαγή στα κατεχόμενα Ιράκ και Αφγανιστάν συνεχίζεται αδιάλειπτα. Τι κι αν οι εκατόμβες, τι κι αν οι διαρκείς «11ες του Σεπτέμβρη» που σπέρνουν στις δυο κατεστραμμένες χώρες οι Αμερικάνοι και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους δε βρίσκουν πια στον Τύπο της Δύσης χώρο ούτε για μονόστηλο...
Στην Αίγυπτο, στη Λιβύη, στο Λίβανο, το γεωστρατηγικό μακελειό που σχεδιάστηκε υπό την κωδική ονομασία «Ευρεία Μέση Ανατολή» και άρχισε να ξεδιπλώνεται με τη μετατροπή της λεγόμενης «Αραβικής Ανοιξης» σε παρασύνθημα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, απειλεί πλέον να μετατραπεί σε Αρμαγεδδώνα. Τα όσα εκτυλίσσονται στη Δαμασκό, η επανάληψη της εφαρμογής ενός «Διεθνούς Δικαίου» που έχει ως σήμα κατατεθέν αφ' ενός τις βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου κατά της Γιουγκοσλαβίας και αφ' ετέρου τη «δημοκρατία» όπως την εννοούν οι υπολοχαγοί του ιμπεριαλισμού σε Τελ Αβιβ και Αγκυρα, δε σταματούν στα σύνορα της Συρίας, αγκαλιάζουν όλη την περιοχή από το Ιράν μέχρι και τον Καύκασο...
Η φωτιά του πολέμου, του γενικευμένου πολέμου, δεν είναι πλέον σενάριο. Είναι η τραγική πραγματικότητα που εξαπλώνεται στην καθ' ημάς Ανατολή. Ο πόλεμος, όχι αυτός που διαφημίζουν οι δευτεροκλασάτες ταινίες του Χόλιγουντ, αλλά εκεί που οι άνθρωποι κομματιάζονται, εκεί που οι μάνες κλαίνε τα παιδιά τους, εκεί που η δυστυχία και ο τρόμος βασιλεύουν, εκεί που η απόδραση της προσφυγιάς γίνεται διαβατήριο απελπισίας, ήταν και παραμένει το πανάρχαιο μέσο για να επιβάλουν οι ιμπεριαλιστές όσα από τα συμφέροντά τους είναι πλέον αδύνατον να υπηρετηθούν μέσω της «ειρήνης» τους.
*
Γιατί, ναι, εκτός από τον πόλεμό τους, υπάρχει και αυτή: Υπάρχει και η «ειρήνη» τους... Οπως και τον πόλεμό τους, τη γνωρίζουμε. Τη ζούμε! Στην «ειρήνη» τους, τα παιδιά λιποθυμούν από ασιτία στα σχολεία. Στην «ειρήνη» τους, η φτώχεια των 100 εκατομμυρίων άπορων της «πολιτισμένης» Ευρωζώνης δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από την «εξωτική» φτώχεια των εκατομμυρίων εξεγερμένων της Βραζιλίας.
Η «ειρήνη» τους είναι αδίστακτη. Τα 50 εκατομμύρια των Αμερικανών που περίσσεψαν από το «αμερικανικό όνειρο», το τέλος του οποίου εξήγγειλε και επισήμως ο Ομπάμα. Τα εκατοντάδες εκατομμύρια των «απελευθερωμένων» της Ρωσίας και του «σιδηρού παραπετάσματος». Τα δισεκατομμύρια των εξαθλιωμένων στα φασονάδικα της Κίνας και της Ινδίας. Τα εκατομμύρια επί εκατομμυρίων στην Ισπανία, στην Ιταλία, στην Ιρλανδία, στην Πορτογαλία, στην Ελλάδα, είναι οι αιχμάλωτοι της «ειρήνης» τους. Του μονομερούς, δηλαδή, ταξικού πολέμου που διεξάγεται σε κάθε γωνιά του πλανήτη της καπιταλιστικής κρίσης και της καπιταλιστικής «ανάπτυξης».
Αυτή είναι η «ειρήνη» στον καπιταλιστικό κόσμο τους. Στον κόσμο των μονοπωλίων, των πολυεθνικών, των πετρελαϊκών, των εταιρειών του στρατιωτικο-βιομηχανικού συμπλέγματος, τόσο ειδεχθής και τόσο φρικαλέα είναι η «ειρήνη» τους, όσο κτηνώδης είναι ο πόλεμός τους. Ο πόλεμός τους είναι η συνέχιση της «ειρήνης» τους. Και η «ειρήνη» τους δεν είναι παρά μια όλο και πιο αδυσώπητη μορφή εφαρμογής του πολέμου τους.
Ούτε τον πόλεμό τους θέλουμε, ούτε την «ειρήνη» τους.
Γ
ράφει:
ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

ΚΚΕ: Ανακοίνωση για τις εξελίξεις στην Συρία

ΚΚΕ: Ανακοίνωση για τις εξελίξεις στην Συρία

Ανακοίνωση για τις εξελίξεις και την στρατιωτική προετοιμασία κατά της Συρίας, 
εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ. 


Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Η στρατιωτική προετοιμασία των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Τουρκίας και των μοναρχιών του Κόλπου κατά της Συρίας, με πρόσχημα την κατηγορία περί χρήσης χημικών όπλων από τις συριακές ένοπλες δυνάμεις, επιταχύνεται και απειλεί να "πνίξει στο αίμα" τους λαούς της Μέσης Ανατολής και συνολικά της Ανατολικής Μεσογείου.

Οι ΗΠΑ και οι άλλες δυνάμεις, όπως και πριν 10 χρόνια, με την ιμπεριαλιστική εισβολή στο Ιράκ, επικαλούνται ως πρόσχημα τη χρήση όπλων μαζικής καταστροφής (χημικά όπλα) από το καθεστώς της Συρίας, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πολλά δεδομένα που δείχνουν τη χρήση χημικών όπλων από τις λεγόμενες αντικαθεστωτικές και μισθοφορικές δυνάμεις, που έχουν τη στήριξη των ΗΠΑ και ΕΕ.


Ωστόσο, είναι προφανές πως και αυτός ο πόλεμος, που προετοιμάζεται να διεξαχθεί κάτω από το "πέπλο" του "ανθρωπισμού", της "αποκατάστασης της δημοκρατίας", σχετίζεται με τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών της περιοχής, με τους δρόμους μεταφοράς, με τα μερίδια των αγορών, των γεωπολιτικών στηριγμάτων, την σφοδρή όξυνση των ανταγωνισμών ανάμεσα στους ιμπεριαλιστές, στο φόντο και των αλλαγών στον παγκόσμιο συσχετισμό δύναμης, που φέρνει η παγκόσμια καπιταλιστική κρίση.

Το ΚΚΕ τονίζει ότι στρατιωτική  επίθεση κατά της Συρίας θα περιπλέξει ακόμα περισσότερο την ήδη σύνθετη και επικίνδυνη κατάσταση στην περιοχή, με κίνδυνο γενικευμένου πολέμου με θύματα τους λαούς, μεταξύ άλλων και τον ελληνικό λαό.

Οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν μεγάλες ευθύνες, γιατί διέθεσαν και διαθέτουν τη βάση της Σούδας και άλλες στρατιωτικές υποδομές, ακόμη και τμήματα των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, για ιμπεριαλιστικούς πολέμους, εμπλέκοντας τη χώρα και το λαό μας σε μεγάλες περιπέτειες.

Ευθύνες έχουν και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις, που κρύβονται πίσω από τις "υποχρεώσεις" της χώρας στο ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ και την ΕΕ και στηρίζουν τη συμμετοχή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, όπως και εκείνες οι πολιτικές δυνάμεις, που εκφράζουν γενικά "ευχολόγια" περί ειρήνευσης και "ενεργής διπλωματίας" της χώρας, χωρίς να παίρνουν σαφή θέση ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, στα ιμπεριαλιστικά προσχήματα, στη συμμετοχή της χώρας μας σ’ αυτόν.

Το ΚΚΕ καλεί τον ελληνικό λαό να αντιδράσει αποφασιστικά, να καταδικάσει κάθε συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης στην προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων και να απαιτήσει:
  • Να κλείσει τώρα η βάση της  Σούδας.
  • Να μη διατεθούν υποδομές (όπως το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Καλαμάτας), που βρίσκονται στη χώρα μας, ούτε και ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις στον νέο ιμπεριαλιστικό πόλεμο.
  • Να μη δοθεί καμία διευκόλυνση στις ΗΠΑ, στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ και τους συμμάχους τους σε οποιαδήποτε πολεμική επιχείρηση κατά της Συρίας ή άλλης χώρας στην περιοχή.
  • Να σταματήσει κάθε στρατιωτική  συνεργασία με το Ισραήλ.

"Ούτε γη, ούτε νερό στους φονιάδες των λαών!"

"Έξω τώρα οι βάσεις του θανάτου!"»

ΣΟΒΙΕΤΙΚΗ.....ΕΛΛΑΔΑ βιντεο


    Leave a

    Σταυρίδης: Τσατίστηκε το (κοπρο)σκυλάκι των κεφαλαιοκρατών και βρίζει

    Σταυρίδης: Τσατίστηκε το (κοπρο)σκυλάκι των κεφαλαιοκρατών και βρίζει

    The trio stooges.
    Δεν άντεξε το τσιράκι των κεφαλαιοκρατών ο πρώην επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, φίλος του Μελισσανίδη, των Σαμαρά και Στουρνάρα και πρώην υποψήφιος με τη Δράση του Μάνου, Στέλιος Σταυρίδης. Άρχισε τις ύβρεις ενάντια σε όσους διαφωνούν. Aναδημοσιεύουμε, χωρίς άλλα σχόλια, από το ThePressProject:

    Μια συνέντευξη  του πρώην επικεφαλής  του ΤΑΙΠΕΔ Στέλιου Σταυρίδη σε νορβηγική εφηεμερίδα που δόθηκε λίγες ημέρες πριν την αποπομπή του αναμένεται να συζητηθεί πολύ.

    Συγκεκριμένα ο κ. Σταυρίδης  σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Bergens Tidende που δημοσιεύτηκε στις 4 Αυγούστου με τίτλο "Πωλείται ηλιόλουστη χώρα με 11 εκατομμύρια πολίτες", μάλλον παρουσιάστηκε φανατικός οπαδός των ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα (γνωστή άλλωστε η φιλελεύθερη ιδεολογία του), χρησιμοποιώντας ακόμα και ακραίες εκφράσεις στους διαφωνούντες.

    Αρχικά ο κ. Σταυρίδης χαρακτήρισε τις ιδιωτικοποιήσεις ευλογία του Θεού: Οι ιδιωτικοποιήσεις είναι ευλογία του Θεού! Επειδή φέρνουν επενδύσεις, δημιουργούν θέσεις εργασίας, δημιουργούν πλούτο. Ποιος άλλος βγαίνει να το πει αυτό, πως είναι ευλογία; Έχετε ακούσει κανέναν πολιτικό να το λέει αυτό στην Ελλάδα; Πολλοί λίγοι, τρεις, τέσσερις, πέντε. Ίσως ο πρωθυπουργός και άλλοι 3. Αλλά είναι γεγονός!»

    Στη συνέχεια στόλισε με "κοσμητικά" όσους αντιδρούν σε αυτές και ειδικά στην ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού.  Συγκεκριμένα, στην ερώτηση του δημοσιογράφου σχετικά με τις  τις αντιδράσεις των κατοίκων που ζητούν το Ελληνικό να γίνει πάρκο όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί, απάντησε:

    "Κάνουν απλώς κήρυγμα. Λένε μόνο όχι, όχι, όχι! Άντε γαμήσου! [Fuck you] Πες μου πώς θα γίνει! Συγγνώμη, έτσι έχει η κατάσταση. Μη μου λες γιατί δεν μπορεί να γίνει, αυτό είναι κοινή λογική. Πες μου πώς θα γίνει, πώς θα το κάνουμε πραγματικότητα."

    Στη συνέχεια της συνομιλίας του με τον Νορβηγό δημοσιογράφο, ο κ. Σταυρίδης χαρακτήρισε χαζούς όσους Έλληνες αντιδρούν στις αποκρατικοποιήσεις . Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά:
    Αν οι Έλληνες είχαν έστω μέτρια νοημοσύνη, ο Πειραιάς θα ήταν μεγαλύτερο λιμάνι κι απ’το Αμβούργο, εδώ και 10 χρόνια.Μακάρι να ζούσα στην Νορβηγία. Ή μακάρι να είχα γύρω μου Νορβηγούς και να ζω στην Ελλάδα». Και ο διάλογος με τον Νορβηγό δημοσιογράφο συνεχίζεται ως εξής:

    Δημοσιογράφος: «Μα, έχουμε μεγάλο δημόσιο τομέα στη Νορβηγία.»
    Σταυρίδης:«Ναι, αλλά δεν έχετε αρκετό ήλιο...Η ανάπτυξη σε αυτή τη χώρα εξαρτάται από τις αποκρατικοποιήσεις. Είμαστε η τελευταία ελπίδα και το τελευταίο οχυρό της Ελλάδας. Αν πετύχουμε, θα δούμε όλο και περισσότερους Έλληνες να δουλεύουν στη χώρα τους με αξιοπρέπεια, ευτυχία και ευημερία. Αυτοί είναι οι κανόνες της ελεύθερης αγοράς, κάποιοι κερδίζουν και κάποιοι χάνουν. Αν αρχίσεις και κλαψουρίζεις ότι κάποιος εκμεταλλεύεται τη δυστυχία σου, είναι δική σου ευθύνη να γυρίσεις τα πράματα. C ‘est la vie [έτσι είναι η ζωή], είναι θέμα νοοτροπίας».



    Για την τεράστια (!) «δημοσιογραφική επιτυχία» του ΔΟΛ...

    Για την τεράστια (!) «δημοσιογραφική επιτυχία» του ΔΟΛ...

     Ο ευφάνταστος πρωτοσέλιδος τίτλος του «Βήματος»... 

    Με τον ευφάνταστο πρωτοσέλιδο τίτλο «Αποκάλυψη: Το κρυφό συμβόλαιο για την πώληση του "902"», κυκλοφόρησε την περασμένη Κυριακή το «Βήμα» του Στ. Ψυχάρη. Άνθρακες ο θησαυρός! Η …τεράστια δημοσιογραφική «αποκαλυπτική» επιτυχία του «Βήματος» είναι το συμβόλαιο που εδώ και καιρό είναι κατατεθειμένο στις αρμόδιες Αρχές. Απλά το συγκρότημα Λαμπράκη στην προσπάθειά του να κλιμακώσει την επίθεση ενάντια στο ΚΚΕ, παρφουμάρει στοιχεία που βρίσκονται εδώ και καιρό στα χέρια των αρμοδίων Αρχών με στοιχεία «αποκάλυψης». Είναι τουλάχιστον ένα βήμα συγκριτικά με την ολοκληρωτική ψευδολογία στην οποία το «Βήμα» και τα «Νέα» επιδίδονται συστηματικά προκειμένου να πλήξουν το ΚΚΕ.

    Το συμβόλαιο στο οποίο αναφέρεται το ρεπορτάζ έχει κατατεθεί έγκαιρα σε δημόσιες αρχές και στο ΕΣΡ, όπως ακριβώς προβλέπεται από τους νόμους.

    Κατά συνέπεια, ήταν ενημερωμένοι όλοι οι επίσημοι φορείς, όπως καθορίζει ο νόμος. Τι θα ήθελε ο ΔΟΛ και ο ΣΥΡΙΖΑ, που επίσης έχει κάνει «σημαία» τη δήθεν αδιαφανή διαδικασία πώλησης του «902»; Να ενημερωθεί πρώτα ο ΔΟΛ και ο ΣΥΡΙΖΑ και μετά οι αρμόδιοι φορείς; Έπρεπε να τους ζητηθεί η άδεια;

    Τίποτα απόκρυφο, τίποτα προς αποκάλυψη και μάλιστα με πρωτοσέλιδες τυμπανοκρουσίες σαν να ανακάλυψε αυτός που κατάρτισε το πρωτοσέλιδο του «Βήματος» το Άγιο Δισκοπότηρο… Αυτά που γράφει το «Βήμα» ότι περιέχει το συμβόλαιο είναι κοινοποιημένα εδώ και εβδομάδες στους αρμόδιους φορείς. Αν ήθελε θα μπορούσε να τα έχει γράψει έγκαιρα, εδώ και εβδομάδες, αντί να φτιάχνει σενάρια που αποσκοπούν αποκλειστικά και μόνο στη συκοφάντηση του ΚΚΕ.

    Υ.Γ.: Ζητάμε ταπεινά συγγνώμη που δε σκεφτήκαμε να ειδοποιήσουμε έγκαιρα τον ειδησεογραφικό οργανισμό Λαμπράκη, να ανακαλέσει απ’ τις καλοκαιρινές άδειες τους δημοσιογράφους του για να ψάχνουν συμβόλαια, αποφάσεις, μητρώα, εφορίες κ.λπ.

    Ο καπιταλισμός είναι ένα υπέροχο σύστημα...

    Ο καπιταλισμός είναι ένα υπέροχο σύστημα...





    ...αρκεί να είσαι πλούσιος. 

    Πόσο πλούσιος; Κάποιοι θα έλεγαν όταν ανήκεις σ' αυτό το περίφημο 1%, αν και πάρα πολλοί θα ήταν ιδιαίτερα ευχαριστημένοι αν ανήκαν και στο 50%. Πλούσιος όμως πού; Στις ΗΠΑ ή στην Ανγκόλα; Καμία σημασία δεν έχει. Οι πολύ πλούσιοι της Ανγκόλας είναι εξ ίσου πλούσιοι με τους πολύ πλούσιους των ΗΠΑ, και μάλιστα εξ αιτίας αυτών των δεύτερων. Αν δεν φύτευαν κάποιους πολύ πλούσιους στον τρίτο κόσμο, ο πρώτος δεν θα μπορούσε να τον αρμέγει ανενόχλητος ή να τον χρησιμοποιεί για κερδοφόρες βρωμοδουλειές.

    Ο καπιταλισμός είναι επίσης ένα πολύ ευέλικτο εργαλείο, με το οποίο, όσοι ξέρουν πώς να το χρησιμοποιούν μπορούν να γίνουν πολύ πλούσιοι. Μια μόνο προϋπόθεση υπάρχει. Οι τεχνικές χειρισμού να είναι γνωστές σε λίγους, σε ένα πολύ κλειστό κύκλο ανθρώπων, δηλαδή, και λειτουργώντας ενάντια στη θεωρία, που λέει ότι ο καπιταλισμός ανοίγει τα πανιά στο φουλ όταν η γνώση και πληροφορία είναι προσβάσιμες σε όλους τους παίχτες εξίσου. Είναι οι γνωστέ μπούρδες περί του έντιμου ανταγωνισμού, ο οποίος μεγιστοποιεί το κοινωνικό όφελος, και τα λοιπά και τα λοιπά.

    Πρωτεύουσα τεχνική στο εγχειρίδιο του καλού καπιταλιστή είναι η φορο-απαλλαγή, και στην περίπτωση που δεν μπορέσει να την επιτύχει λόγω αδυναμίας επιβολής στο αντίπαλο lobby που την διεκδικεί για το δικό του σινάφι, η φορο-διαφυγή. Τόσο η φοροαπαλλαγή όσο και η φοροδιαφυγή αποτελούν σημαντικές πηγές συσσώρευσης κεφαλαίου και δια αυτού, εξασφάλισης πολιτικής πατρωνίας, δια της μεθόδου των χορηγιών και της μίζας.

    Όσο η φοροδιαφυγή περιορίζεται σε ένα στενό κύκλο καπάτσων και “επιτυχημένων”, η πολιτική εξουσία έχει κάθε συμφέρον να κάνει τα στραβά μάτια και να την νομιμοποιεί, ως φορο-απαλλαγή. Οι φοροαπαλλαγές δεν είναι τίποτε άλλο παρά η θεσμοθέτηση της φοροδιαφυγής μιας κοινωνικής τάξης, η οποία με τερτίπια, τσιριμόνιες και εκβιασμούς κατορθώνει στο χρόνο, να κάτσει στο σβέρκο όλων των υπόλοιπων. Για να το φέρουμε στα μέτρα μας, είναι σαν να υπάρχει στο supermarket ένα ιδιαίτερο ταμείο απ' όπου όσοι προνομιούχοι περνάνε να πληρώνουν τα μισά, χρεώνοντας το υπόλοιπο στους μη-προνομιούχους πελάτες των διπλανών ταμείων, με τη δικαιολογία του supermarket-ατζή ότι αν δεν το επιτρέψει, οι προνομιούχοι θα φύγουν και θα πάνε σε άλλο μαγαζί.

    Η φοροδιαφυγή όμως, μετατρέπεται σε κολάσιμη πράξη όταν το manual του καλού καπιταλιστή φτάσει στα χέρια και των μη-προνομιούχων και τους ανοίξει τα μάτια. Ο καπιταλισμός, με το να μετατρέπεται, λοιπόν, σε λαϊκό αρχίζει να μπάινει σε διάφορα κακοτράχαλα και επικίνδυνα για την ευζωΐα του μονοπάτια.


    Επίσης, η παγκοσμιοποίηση χάνει το νόημά της αν τής στερήσει την ελευθερία στην κίνηση των κεφαλαίων. Αυτή είναι η ουσία και η πεμπτουσία της. Όσο στις διασυνοριακές και διατραπεζικές λεωφόρους κυκλοφορούν τα κεφάλαια των καπάτσων και των “επιτυχημένων”, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Το πρόβλημα παρουσιάζεται όταν στην κυκλοφορία προστίθενται και τα κεφάλαια της κ. Κικής από το Παγκράτι και του κυρ-Κώστα από το Μπραχάμι. Τότε, τόσο η κ. Κική, όσο και ο κυρ-Κώστας μπορεί και να κατηγορηθούν για παράνομη κυκλοφορία και να πάρουν κλήση. Τα 600 δις στις τράπεζες της Ελβετίας, κατά το Spiegel, δεν έφτασαν εκεί φυσικά εν μια νυκτί. Τουλάχιστον για μια δεκαετία, ταξίδευαν με πρώτη θέση Αθήνα-Ζυρίχη και ουδείς φαινότανε να ενοχλείται. Όταν όμως άρχισαν να φτάνουν με το ΚΤΕΛ και τα χιλιάρικα της κ. Κικής, τότε σήμανε συναγερμός και η κ. Κική στιγματίστηκε. 

    Η εταιρία off-shore, όπως την γνωρίζουμε σήμερα, είναι ένα εξελιγμένο εργαλείο φοροδιαφυγής, που χρειάζεται κάτι παραπάνω από ένα λεωφορείο του ΚΤΕΛ και μια καλή βαλίτσα. Αν και οι off-shore τρίτης γενιάς είναι πολύ πιο απλές στη χρήση τους, τόσο απλές που και η κ. Κική μπορεί πλέον να απολαμβάνει τις ευεργετικές τους ιδιότητες, όπως εχεμύθεια και μηδενικός φόρος. Ολόκληρα δικηγορικά γραφεία, λογιστές, σύμβουλοι και παρα-σύμβουλοι, προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στη λιανική, για μερικά κατοστάρικα, δηλαδή, εκεί που κάποτε έπαιζαν στη χοντρική με λίγους αλλά πρώτης τάξεως πελάτες.


    Μπορεί η off-shore να μπήκε στην καθημερινότητά μας πρόσφατα, και να μάς σκανδάλισε με τα κάλλη και τις υποσχέσεις της, αλλά είναι ένα παμπάλαιο εργαλείο στην υπηρεσία των ελίτ από τον Πρώτο ήδη Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς οι κυβερνήσεις προχωρούσαν σε μεγάλες αυξήσεις φόρων για να καλύψουν τα έξοδα που απαιτούσε η ταφή τόσων πτωμάτων.     


    Για κάποιο τρόπο, η off-shore έχει συνδεθεί με κάποιο νησί, μικρό και εξωτικό. Αυτό είναι λάθος, αλλά μόνο ως προς το δεύτερο σκέλος. Όντως οι μεγαλύτεροι υπεράκτιοι τόποι είναι νησιά, αλλά όχι εξωτικά. Ο ένας βρίσκεται στο νησί με το όνομα Ηνωμένο Βασίλειο και συγκεκριμένα στο City του Λονδίνου, και ο άλλος σε ένα αντικρινό του, με το όνομα Μανχάταν. 

    Ο πλανήτης φιλοξενεί περί τις 60 τέτοιες περιοχές, που μπορούν να συνταχθούν σε τρεις μεγάλες ομάδες. Πρώτα έχουμε τους ευρωπαϊκούς παραδείσους, με αντιπροσωπευτικά παραδείγματα το ακαταμάχητο Λουξεμβούργο του κ. Γιουνκέρ, την Ολλανδία, ναι την άτεγκτη Ολλανδία, απ' όπου μόνο το 2008 πέρασαν περί τα 18 τρισεκατομμύρια δολάρια μέσα από ολλανδικά υπεράκτια νομικά πρόσωπα, την Αυστρία, και κάποιες κουτσουλιές, όπως Ανδόρα, Μαδέρα, Λιχτενστάιν, Μονακό κλπ. Την ΕΛβετία δεν χρειάζεται να την αναφέρουμε, μιας και είναι εκ του μακρόθεν η πιο παλιά καραβάνα.

    Η δεύτερη ομάδα υπεράκτιων κέντρων έχει κέντρο το City και εξαπλώνεται στα εξαρτημένα από το ΗΒ νησιά της Μάγχης, Τζέρσεϊ,Γκέρνσεϊ, Νήσος του Μαν κλπ, μετά πάει πιο πέρα ως το Χονγκ Κονγκ, Σιγκαπούρη, Ντουμπάι και Μπαχάμες, και τέλος, ακόμα πιο πέρα σε βέριταμπλ εξωτικούς προορισμούς, όπως τα γνωστά μας νησιά Κέιμαν, οι Παρθένοι Νήσοι, οι Βερμούδες κλπ. Για το 2008, με στοιχεία του ΔΝΤ, οι καταθέσεις μόνο στα νησιά Κέιμαν έφταναν τα 2,2 τρισεκατομμύρια δολάρια. 

    Ο τρίτος πυλώνας υπεράκτιων χωρών πατά στις ΗΠΑ. Εδώ, με κέντρο το Μανχάταν απλώνεται στη Φλόριντα, Μαϊάμι, Ντέλαγουέρ, Νεβάδα στο εσωτερικό, χρησιμοποιώντας ως δέλεαρ τις φοροαπαλλαγές και το απόρρητο, και από κει στα νησιά Μάρσαλ, Παναμά, Λιβερία και πάει λέγοντας. 

    Ο παρακάτω πίνακας κατατάσσει 71 φορολογικούς παραδείσους ανάλογα με τις επιδόσεις τους στην εχεμύθεια, στη φορολόγηση και στο πλύσιμο, στύψιμο, ξέπλυμα χαρτονομισμάτων. Κάποιοι, τα σιδερώνουν κιόλας. Πρώτη, όπως είπαμε έρχεται η Ελβετία, ακολουθούν χωρίς καμιά έκπληξη τα Κέιμαν, τα οποία ακολουθούνται από το Λουξεμβούργο, και μετά στην πέμπτη θέση έρχονται οι ΗΠΑ.  Ψάχνουμε για το ΗΒ, αλλά πριν πέσουμε πάνω του, στη 13η θέση, πέφτουμε ως εκ θαύματος στην καλή και συνετή μας Γερμανία. Στην 9η θέση, ως προς  την εχεμύθεια, τη φορολόγηση και το πλύσιμο, στύψιμο, ξέπλυμα χαρτονομισμάτων. Η Κύπρος καμαρώνει στην 20η και μετά έχετε όλο το χρόνο στη διάθεσή σας για να χαζέψετε και τα υπόλοιπα καταφύγια. Όλως παραδόξως, η Ελλάδα δεν περιλαμβάνεται. 

    Αυτό όμως δεν είναι μεγάλο πρόβλημα. Με το ρυθμό εξάπλωσης των παραδείσων, πάντα θα υπάρχει κάποιος κοντά σου για να σ' εξυπηρετήσει.



    Δείκτης οικονομικής εχεμύθειας χωρών (Financial Secrecy Index) που καταρτίστηκε για το 2011 από το Tax Justice Network

    1 Switzerland 1879,2 
    2 Cayman Islands 1646,7
    3 Luxembourg 1621,2 
    4 Hong Kong 1370,7 
    5 USA 1160,1 
    6 Singapore 1118,0 
    7 Jersey 750,1 
    8 Japan 693,6 
    9 Germany 669,8 
    10 Bahrain 660,3 
    11 British Virgin Islands 617,9 
    12 Bermuda 539,9 
    13 United Kingdom 516,5 
    14 Panama 471,5 
    15 Belgium 467,2 
    16 Marshall Islands 457,0 
    17 Austria 453,5 
    18 United Arab Emirates (Dubai) 439,6 
    19 Bahamas 431,1 
    20 Cyprus 406,5 
    21 Guernsey 402,3 
    22 Lebanon 397,3 
    23 Macao 389,8 
    24 Canada 366,2 
    25 India 344,0 
    26 Uruguay 331,0 
    27 Malaysia (Labuan) 319,3 
    28 Korea 317,2 
    29 Liberia 316,9 
    30 Barbados 266,6 
    31 Ireland 264,2 
    32 Mauritius 261,6 
    33 Philippines 253,9
    34 Liechtenstein 239,2 
    35 Italy 231,2 
    36 Isle of Man 230,4 
    37 Israel 230,3 
    38 Turks & Caicos Islands 218,9 
    39 Netherlands 199,7 
    40 Belize 198,4 
    41 Costa Rica 177,2 
    42 Guatemala 174,8 
    43 Gibraltar 174,6 
    44 Ghana 146,8 
    45 Andorra 133,6 
    46 Netherlands Antilles 129,4 
    47 Aruba 124,9 
    48 Denmark 121,7 
    49 Botswana 121,3 
    50 Portugal (Madeira) 119,4 
    51 US Virgin Islands 104,2 
    52 St Vincent & Grenadines 100,9 
    53 Spain 98,8 
    54 Malta 98,6 
    55 Seychelles 95,0 
    56 Hungary 94,8 
    57 Latvia 88,9 
    58 Antigua & Barbuda 88,5 
    59 St Lucia 78,7 
    60 Maldives 78,5 
    61 Grenada 57,6 
    62 Montserrat 50,1 
    63 Brunei Darussalam 45,8 
    64 Monaco 37,7 
    65 Anguilla 36,0 
    66 St Kitts & Nevis 31,2 
    67 San Marino 30,9 
    68 Samoa 27,5 
    69 Vanuatu 14,3 
    70 Cook Islands 13,4 
    71 Dominica 12,5 

    Τσακώνονται για τα μονοπώλια, όχι για το λαό
    Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ
    Σε σχόλιο για την έκθεση του ΔΝΤ και τη συζήτηση για το ελληνικό χρέος, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει: «Ο ελληνικός λαός θα πληρώσει με νέα αντιλαϊκά μέτρα ένα νέο δάνειο ή νέο "κούρεμα", όπως επίσης και τη δήθεν διόρθωση των "λαθών" που αναφέρει η έκθεση του ΔΝΤ. Παρά τον τσακωμό μεταξύ ΔΝΤ και χωρών της ΕΕ, τμημάτων του κεφαλαίου, γύρω από το μείγμα διαχείρισης της κρίσης και του χρέους, με βάση τα επιμέρους συμφέροντά τους, όλοι μαζί ζητάνε την επιτάχυνση της αντιλαϊκής πολιτικής και την αντιμετώπιση των λαϊκών αντιδράσεων. Καμία αναμονή, οργάνωση της Λαϊκής Συμμαχίας και συμπόρευση με το ΚΚΕ για μονομερή διαγραφή του χρέους, αποδέσμευση από την ΕΕ και κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, με το λαό στην εξουσία. Αυτή είναι η μόνη, ρεαλιστική φιλολαϊκή διέξοδος από την κρίση».

    Ερέτρια.Προιστάμενος χτύπησε καθαρίστρια ξενοδοχείου ενώ αλλού είχαμε λιποθυμία εργαζόμενης. Βροχή οι καταγγελίες για τις εργασιακές συνθήκες γαλέρας στα ελληνικά ξενοδοχεία

    Ερέτρια.Προιστάμενος χτύπησε καθαρίστρια ξενοδοχείου ενώ αλλού είχαμε λιποθυμία εργαζόμενης. Βροχή οι καταγγελίες για τις εργασιακές συνθήκες γαλέρας στα ελληνικά ξενοδοχεία




    Πήρε μεγάλη δημοσιότητα, στον τύπο και το διαδίκτυο η περίπτωση της 25χρονης Ασημίνας, μηχανικός περιβάλλοντος, που το success story την έστειλε να εργάζεται με τον κατώτατο μισθό στο «Avantis suites Hotel» στην Ερέτρια. 


    Η εργαζόμενη απολύθηκε μετά από 26 ώρες δουλειά και αφού λιποθύμησε από την κούραση. Και μάλιστα από συνδικαλιστή ξενοδόχο.


    Πλέον ανήκει στο 72% των άνεργων νέων της Εύβοιας, αφού στις 17/7, μία ημέρα μετά τη συμμετοχή της στην 24ωρη γενική απεργία, ο εργοδότης της Γ. Κάλφας, γραμματέας της Ενωσης Ξενοδόχων Ν. Εύβοιας, την απέλυσε, με τη δικαιολογία ότι «δεν είναι καλή στη δουλειά της».


    Όταν οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες ζήτησαν νόμιμα ωράρια και  ανθρώπινους όρους εργασίας, ο ξενοδόχος είπε πως πρόκειται για «κομμουνιστική λογική» και δεν μπορεί να συνεχιστεί η συνεργασία με την υπάλληλο.


    Τώρα έχουμε και δεύτερο περιστατικό σε ξενοδοχείο της Ερέτριας.


    Αναδημοσιεύουμε από το eviazoom

     

     

    ΕΡΕΤΡΙΑ : ΜΕΤΡ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟΥ ΕΔΕΙΡΕ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΑ ΕΠΕΙΔΗ ΖΗΤΗΣΕ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΠΟΣΤΟ ΤΗΣ!


    26.8.2013

    Το απίστευτο περιστατικό σημειώθηκε σε ξενοδοχείο της Ερέτριας την Κυριακή 25 Αυγούστου

    Όπως καταγγέλνει η εργαζόμενη δέχτηκε σωματική επίθεση επειδή ζήτησε βοήθεια από συνάδελφους της!

     Σκληρή ανακοίνωση των Ξενοδοχουπαλλήλων Εύβοιας



    Ήταν εχτές (25/8) το πρωί, όταν η νεαρή γυναίκα πήγε στο Ξενοδοχείο για να εργαστεί στην υπηρεσία της καθαριότητας.

    Μετά από λίγη ώρα και ενώ καθάριζε τον χώρο του εστιατορίου, την πλησιάσε ο μετρ του ξενοδοχείου, ο οποίος είναι και προϊστάμενος και άρχισε να της κάνει αυστηρές παρατηρήσεις.

    Τα πράγματα ξέφυγαν όταν του ζήτησε βοήθεια στο πόστο της και τότε όπως καταγγέλνει η εργαζόμενη,δέχτηκε φραστική και σωματική επίθεση.

    Από τις φωνές ξεσηκώθηκαν και άλλοι εργαζόμενοι, οι οποίοι ενεπλάκησαν στο συμβάν και ακολούθησε νέο επεισόδιο με τον μετρ.

    Η εργαζόμενη με την οποία ξεκίνησε η αντιπαράθεση πριν λίγες ημέρες είχε επιστρέψει από αναρρωτική άδεια που είχε πάρει μετά από εργατικό ατύχημα που είχε στις 13/7/2013 λόγο της εντατικοποίησης που επικρατεί στο τμήμα αλλά και σε όλο το ξενοδοχείο!!!



    Το σωματείο ξενοδοχυπαλλήλων Εύβοιας εξέδωσε σκληρή ανακοίνωση - καταγγελία για το περιστατικό :

    Καταγγέλλουμε την προκλητική φραστική και σωματική επίθεση που έκανε ο Τόγιας Γιώργος, μετρ (προϊστάμενος) στο ξενοδοχείο HOLIDAY IN σε βάρος εργαζόμενης γυναίκας αλλά και άλλων συναδέλφων.


    Στο τμήμα που είναι υπεύθυνος επικρατούν εξαντλητικές συνθήκες εργασίας, ωράρια που ξεπερνούν τις 12 – 13 ώρες, ενώ εργασίες του εστιατορίου εκτελούν και εργαζόμενοι του εργολάβου καθαριότητας!!!


    Η συγκεκριμένη στάση του μετρ (προϊστάμενου) είναι αυτό ακριβώς που απαιτεί η εργοδοσία.


    Οι προϊστάμενοι να πιέζουν μέχρι τελικής πτώσης τους εργαζόμενους στα τμήματα που έχουν την ευθύνη για να κερδίζουν αυτοί περισσότερα.


    Σαν αντάλλαγμα προσφέρουν μερικά ψίχουλα παραπάνω.


    Παρόμοια επίθεση είχε πραγματοποιηθεί και πέρυσι σε βάρος του προέδρου του σωματείου, από τον πρώην πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Εύβοιας Θεόδωρο Βενέρη.


    Κανένας εργαζόμενος από όποια θέση και εάν βρίσκεται να μην θρέφει καμία αυταπάτη ότι τα συμφέροντά του μπορούν να παραλληλιστούν με τα συμφέροντα της εργοδοσίας. Μοναδικός τρόπος για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και ζωής της εργατικής τάξης και του λαού είναι ο ενωτικός αγώνας ενάντια στα αφεντικά και τους μηχανισμούς τους.




    Όμως το κακό είναι γενικευμένο και οι τριτοκοσμικές εργασιακές συνθήκες, καθεστώς.



    Ο Σύνδεσμος Ξενοδοχουπαλλήλων κάνει λόγο για λιποθυμίες λόγω φόρτου εργασίας, για δεκάωρα και δωδεκάωρα ωράρια εργασίας και για συστηματική αποφυγή πληρωμής μισθών.


    Παρακάτω διαβάστε σχετική ανάρτηση για το περιστατικό της καμαριέρας από το ergasiakodeltioκαθώς και ένα ρεπορτάζ που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών , στις 23/07/2013




                                                                      Avantis suites Hotel



    Απολύθηκε μετά από 26 ώρες δουλειά και αφού λιποθύμησε από την κούραση



    Η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας καταγγέλλει την προκλητική και τρομοκρατική απόλυση της προέδρου μας από ξενοδοχείο της Ερέτριας «Avantis suites Hotel», ιδιοκτησίας του κ. Κάλφα Γεώργιου, Γενικού Γραμματέα της Ένωσης Ξενοδόχων Εύβοιας.

    Η απόλυση ήρθε σαν αποτέλεσμα της παρέμβασης της συνδικαλίστριας στο χώρο για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, όπως εφαρμογή των όρων της κλαδικής ΣΣΕ ενάντια στην κατάπτυστη επιχειρησιακή σύμβαση (την οποία έντεχνα απέκρυπτε), σταθερά ωράρια εργασίας, εβδομαδιαίο πρόγραμμα, διαλείμματα κ.ά. Η πράξη μεθοδεύτηκε από την αρχή του Ιούλη, οπότε και εντάθηκαν οι παρεμβάσεις της συνδικαλίστριας για το πρόγραμμα δουλειάς και τις πληρωμές, με αποτέλεσμα ο εργοδότης να αποφεύγει να την βάζει για δουλειά ή να την ειδοποιεί τελευταία στιγμή.


    Αποκορύφωμα ήταν το Σαββατοκύριακο 13-14/7 όπου δούλεψε 26 ώρες με αποτέλεσμα η ίδια να λιποθυμήσει.

     Η αντιμετώπιση του εργοδότη σε παρέμβαση της συνδικαλίστριας για το γεγονός ήταν ότι η συλλογική διεκδίκηση ανθρώπινων όρων εργασίας πρόκειται για «κομμουνιστική λογική» και δεν μπορεί να συνεχιστεί η συνεργασία δίνοντας παράλληλα προθεσμία για να αναθεωρήσει την στάση της.


    Την επομένη της απεργίας (17/7) της ανακοινώθηκε η απόλυσή της. Η ίδια λογική συνεχίστηκε με το κάλεσμα της εργοδοσίας να αποσυρθεί η καταγγελία από την επιθεώρηση εργασίας προκειμένου να ξανασυζητήσει το ενδεχόμενο επαναπρόσληψης.

    Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
    Το ζήτημα δεν αφορά μόνο τη συγκεκριμένη συνδικαλίστρια. Η εργοδοσία θέλει να στείλει μήνυμα προς όλους τους εργαζομένους ώστε να σκύψουν το κεφάλι και να δεχθούν τις συνθήκες γαλέρας που επιβάλλουν.
    Με την απόλυση της προέδρου θέλει να δείξει πυγμή και να παραδειγματίσει.
    Κανένας εργαζόμενος να μη φοβηθεί! Οργάνωση τώρα όλων των εργαζομένων στο σωματείο! Κανένας μόνος του!
    Απαιτούμε :
    1. Την άμεση απόσυρση της απόλυσης.
    2. Την τήρηση των όρων της κλαδικής ΣΣΕ στο χώρο εργασίας.
    3. Να σταματήσουν οι προσπάθειες εκφοβισμού του υπόλοιπου προσωπικού που εντάθηκαν τις τελευταίες μέρες.

     

     

    Εργασία σε συνθήκες γαλέρας στα ελληνικά ξενοδοχεία


    Απάνθρωπα ωράρια, επιχειρησιακές συμβάσεις ανειδίκευτου εργάτη, εργοδοτικές αυθαιρεσίες με επιπλήξεις ή απειλές αντιμετωπίζουν καθημερινά οι εργαζόμενοι στον κλάδο

    Της Αφροδίτης Τζιαντζή

    Η Ασημίνα Καραμπέτσου είναι 25 χρόνων, έχει σπουδάσει μηχανικός περιβάλλοντος στο Πολυτεχνείο και μέχρι την περασμένη εβδομάδα εργαζόταν με τον κατώτατο μισθό σε ξενοδοχείο στην Ερέτρια, που εφαρμόζει επιχειρησιακές συμβάσεις ανειδίκευτου εργάτη και όχι την κλαδική συλλογική σύμβαση.

    Πλέον ανήκει στο 72% των άνεργων νέων της Εύβοιας, αφού στις 17/7, μία ημέρα μετά τη συμμετοχή της στην 24ωρη γενική απεργία, ο εργοδότης της Γ. Κάλφας, γραμματέας της Ενωσης Ξενοδόχων Ν. Εύβοιας, την απέλυσε, με τη δικαιολογία ότι «δεν είναι καλή στη δουλειά της».

    Είχε προηγηθεί το Σαββατοκύριακο που η Ασημίνα εργάστηκε συνολικά είκοσι έξι ώρες – δεκαέξι το Σάββατο και δέκα την Κυριακή με ένα διάλειμμα μόλις έξι ωρών, με αποτέλεσμα να λιποθυμήσει από την εξάντληση. «Τη Δευτέρα το ανέφερα στον εργοδότη μου και του ζήτησα να τηρούνται πιο εύρυθμα ωράρια. Απάντησε ότι φταίω εγώ που έχω αδύναμο οργανισμό και έπρεπε να τους έχω προειδοποιήσει. Οταν μάλιστα τον ενημέρωσα ότι στις 16 Ιουλίου θα απεργήσω, μου είπε χαρακτηριστικά: «Δεν με ενδιαφέρει τι κάνεις στην προσωπική σου ζωή»».

    Η Ασημίνα είναι επίσης πρόεδρος της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας, «πρωτεύουσας του «νομού της ανεργίας»» όπως αποκαλείται, καθώς η αποβιομηχάνιση και τα λουκέτα εκτοξεύουν την ανεργία στο ποσοστό- ρεκόρ τού 37,5%. «Η ανεργία στην περιοχή μου είναι ιδιαίτερα υψηλή, μαζί και ο φόβος. Περίπου δέκα εργοστάσια είτε έχουν κλείσει είτε έχουν βάλει τους εργαζόμενους σε καθεστώς εγκλωβισμού» συνεχίζει η απολυμένη πρόεδρος του σωματείου.

    Πολλά τα περιστατικά

    «Γι’ αυτόν τον λόγο φαινόμενα εργοδοτικής αυθαιρεσίας δεν είναι μεμονωμένα, αλλά ελάχιστα φτάνουν στη δημοσιότητα. Ετυχε, λόγω της συνδικαλιστικής μου ιδιότητας, το ζήτημα να πάρει διαστάσεις, όμως γνωρίζουμε αρκετά αντίστοιχα περιστατικά με εργαζόμενους να σωριάζονται στον χώρο δουλειάς μετά από εξαντλητικά ωράρια».

    Την απόλυση της συνδικαλίστριας καταγγέλλουν το Εργατικό Κέντρο και το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ευβοιας διεκδικώντας την επαναπρόσληψή της, ενώ ανακοινώσεις έχουν εκδώσει τοπικά σωματεία και οργανώσεις (Τσιμέντα Χαλκίδας, Συνδικάτο Μετάλλου, Ομάδα Γυναικών Χαλκίδας κ.ά.).


     Για όργια αυθαιρεσίας στις τουριστικές επιχειρήσεις του νομού Εύβοιας κάνει λόγο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΕ-ΥΤΕ), με βάση και τους πρόσφατους ελέγχους της Επιθεώρησης Εργασίας, που διαπίστωσαν πλήθος παραβιάσεων, αδήλωτη εργασία, οφειλές δεδουλευμένων πολλών μηνών και «μαύρα» δωδεκάωρα των 15 ευρώ.


    Την ίδια στιγμή που πληθαίνουν οι καταγγελίες από τον χώρο του τουρισμού, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων μιλάει για «μεμονωμένα φαινόμενα», ζητώντας «να σταματήσει ο άκριτος και άκρατος «λιθοβολισμός» του ξενοδοχειακού κλάδου και να αντιμετωπίζεται με μεγαλύτερη προσοχή ο ρόλος του ως ενός εκ των μεγαλύτερων και σημαντικότερων εργοδοτών της χώρας». «Οι διαμαρτυρίες της ΠΟΞ για αφορισμούς, λιθοβολισμό και δαιμονοποίηση της ελληνικής ξενοδοχίας θα ήταν δικαιολογημένες, αν μπορούσε την ίδια ώρα να περιορίσει την ασυνέπεια και αντικοινωνική δράση των μελών της» ανταπαντά η ΠΟΕΕ-ΥΤΕ.


    «Βρίσκουν και τα κάνουν»


    «Το γεγονός ότι ο Γ. Κάλφας είναι γενικός γραμματέας της τοπικής Ενωσης Ξενοδόχων δείχνει μια κατεύθυνση. Οι ξενοδόχοι θέλουν να εκμεταλλεύονται τους εργαζόμενους, να παίρνουν επιδοτήσεις, να έχουν χαριστικές ρυθμίσεις στα δάνειά τους. Ομως εμείς δεν έχουμε ούτε ελαφρύνσεις ούτε δικαιώματα, ούτε όταν αυξάνεται ο τζίρος επιστρέφει τίποτα από αυτά στη δική μας τσέπη. Οι εργοδότες βρίσκουν και τα κάνουν επειδή τους το επιτρέπουν οι νόμοι και οι κατευθύνσεις της Ε.Ε.: κινητικότητα, μαθητεία, εργαζόμενοι από χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ με συμβάσεις μιας ημέρας, των δέκα ευρώ, κοιμούνται πέντε και έξι μαζί σε δωμάτια 20 τετραγωνικών. Αν αυτά γίνονται στην Ερέτρια, φανταστείτε τι συμβαίνει παραέξω» μας λέει η Ασημίνα.


    Σύμφωνα με το σωματείο της και την ίδια, ο εργοδότης προσπάθησε να την πείσει να αποσύρει την καταγγελία της στην Επιθεώρηση Εργασίας για να την επαναπροσλάβει.


    «Προηγουμένως, όταν ζήτησα να δουλεύουμε με ανθρώπινα ωράρια, είπε ότι αυτά είναι κομμουνιστική λογική και δεν μπορούμε να συνεργαστούμε. Προσπάθησε μάλιστα να με φέρει σε αντιπαράθεση με τους άλλους εργαζομένους της βάρδιας, κυρίως νέους ανθρώπους από 21 ώς 30 ετών. Είναι φυσικό ο καθένας μόνος του να φοβάται. Δύναμη αποκτάς μόνο συσπειρωμένος στο σωματείο, και μάλιστα σε ένα σωματείο που παλεύει και δεν συμβιβάζεται με λογικές υποχώρησης. Γι’ αυτό έχει σημασία να μην τους χαρίζουμε τίποτα» καταλήγει η Ασημίνα, που ανήκει στην κατηγορία των νέων επιστημόνων οι οποίοι ετεροαπασχολούνται, αλλά προς το παρόν δεν χαρίζεται ούτε στην ιδιώτευση ούτε στη μετανάστευση.


    Σημείωση: Επικοινωνήσαμε επανειλημμένως με το ξενοδοχείο του Γ. Κάλφα ενημερώνοντας για το ρεπορτάζ. Η απάντηση, ίδια κάθε φορά: είναι απών.






    Καψώνια και γραπτές επιπλήξεις στην Κέρκυρα


    Απάνθρωπα ωράρια και ακραία καψώνια καταγγέλλει καμαριέρα σε μεγάλο ξενοδοχείο της Κέρκυρας, σε επιστολή παραίτησης που δημοσιοποιεί ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας με κοινοποίηση στο ΣΕΠΕ.


    Η εργαζόμενη αναφέρει στον διευθυντή της επιχείρησης τους λόγους που την εξώθησαν σε παραίτηση, μετά από 34 χρόνια εργασίας στον τουρισμό: ωράρια από 10 ώς 12 και 14 ώρες, χωρίς διάλειμμα και με διαρκή ψυχολογικό πόλεμο από την προϊσταμένη ορόφου.


    «Καθημερινά μου ασχημομιλούσε και με απειλούσε ότι θα απολυθώ (…) Με έβαζε με τα γόνατα στο πάτωμα να καθαρίζω τις μπαγκαζιέρες και τα πόδια των κρεβατιών και φώναζε “έτσι θέλω να δουλεύεις” (…)


    Εστελνε τον σύζυγό της, που εργάζεται σε άλλο ξενοδοχείο του ομίλου, να ελέγχει την εργασία μου, να με χρονομετρά και να μου συμπεριφέρεται απαράδεκτα». «Αναγκάζομαι να αποχωρήσω, προτιμώντας την ανεργία και την ανέχεια από την καθημερινή εξόντωση» καταλήγει, ευχόμενη στους συναδέλφους της «να βελτιωθούν οι συνθήκες δουλειάς τους ώστε να εργάζονται ανθρώπινα».


    Ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων δημοσιοποιεί και μια προειδοποιητική «γραπτή επίπληξη» από εργοδότη προς υπάλληλο: «Μετά λύπης μου ενημερώθηκα (…) ότι υποδαυλίζετε την εργασιακή ειρήνη, υποκινώντας και παρακινώντας συναδέλφους σας να συμμετέχουν σε στάση εργασίας» επιπλήττει ο εργοδότης τον υπάλληλο,

    ευχόμενος «να συμμορφωθείτε για την αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων», ενημερώνοντας ότι το σημείωμα θα καταχωριστεί «στον προσωπικό σας φάκελο του ξενοδοχείου».


    «Βροχή έρχονται οι καταγγελίες για περιστατικά εργοδοτικής βίας» αναφέρει ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων, συνήθως από υπαλλήλους που εξωθήθηκαν σε παραίτηση. Μεταξύ άλλων καταγγέλλεται ότι:

    • Σε τουλάχιστον δέκα μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες αναφέρθηκαν λιποθυμίες λόγω φόρτου εργασίας.

    • Οι 20 από τις 50 μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες του νησιού επιβάλλουν δεκάωρα και δωδεκάωρα.

    • Οχτώ μεγάλες επιχειρήσεις, με συνολικά σχεδόν 1.000 εργαζόμενους, με διάφορους τρόπους παρακάμπτουν τις συλλογικές συμβάσεις.

    • Αλλες 20 χρωστάνε δεδουλευμένα.

    • Ολες ανεξαιρέτως οι επιχειρήσεις απασχολούν «μαθητευόμενους» με 300 ευρώ. Οχι ακριβώς μεμονωμένα φαινόμενα




    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ



    Αποδιέλυσαν και τον Τουρισμό. Περισσότεροι επισκέπτες, λιγότερη ποιότητα, στάσιμα έσοδα, τριτοκοσμικές εργασιακές συνθήκες.



    Υπουργός Κεφαλογιάννη για τα έσοδα από τουρισμό : «Συστηματικά αποφεύγω να μιλάω χρησιμοποιώντας αριθμούς και ποσοτικούς στόχους»




    EΡΕΥΝΑ.Ακροδεξιά και Τουρισμός στην Ελλάδα. Τι δηλώνουν τουρίστες και επισκέπτες, τι προβάλλεται στον Ξένο Τύπο.




    Ποιος κερδίζει από τον τουρισμό;



    Ενώ κατέρρεαν τα νοσοκομεία, επιδοτούσαν τα ξενοδοχεία!



    Ρόδος.Λίστα με 46 ξενοδοχεία που δεν πληρώνουν τους εργαζομένους,κατατέθηκε στον εισαγγελέα



    Μύκονος.Δικαστικη έρευνα για 11 ξενοδόχους και Αυτοδιοίκηση για τεράστια φοροδιαφυγή & ψευδείς βεβαιώσεις.


    Πόρτο Καρράς.Κερδοφόρο αλλα με απλήρωτους εργαζόμενους για μήνες & απολύσεις παραμονή Πρωτοχρονιάς!






    ΧΑΟΣ.Ο ΄Ομιλος Δασκαλαντωνάκη χρωστά μισο δις & το Υπ.Οικ.δεν γνωρίζει ποιες επιχειρήσεις έχει ο Όμιλος στην Ελλάδα!



    ΥΠ.ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 2011.1 στούς 3 βιομήχανους δήλωσε κάτω απο 5000 ευρώ,απο πρόστιμα 1.5 δις εισπράχθησαν 29 εκ.! Όλο το Στατιστικό Δελτίο.
                                         

    Τελειώνουν τα επιχειρήματα...... αρχίζει ο αντικομμουνισμός



    Με το φοβερό «επιχείρημα» «ο λαός μας ψήφισε, τι να κάνουμε;», απάντησε χτες το πρωί ο υπουργός Υγείας, Αδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας σε πρωινή εκπομπή (MEGA) με συνδικαλιστές κι εργαζόμενους της Πολυκλινικής.
    Σε καμία από τις πραγματικές αγωνίες του λαού δεν έδωσε απάντηση επί της ουσίας, όπως για παράδειγμα πού και αν θα μεταφερθούν τα εκατοντάδες κρεβάτια των 8 νοσοκομείων που καταργούνται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Στην Πολυκλινική τα 120 κρεβάτια της θα «εξατμιστούν» και οι ασθενείς θα πάνε στα νοσοκομεία - κορμούς, όπου οι λίστες αναμονής είναι πολύμηνες. Στον «Ευαγγελισμό» τα ράντζα είναι σε μόνιμη βάση στους διαδρόμους και ασθενείς που δεν χωρούσαν μεταφέρονταν στην Πολυκλινική. Μίλησε για «αναβαθμισμένη Πολυκλινική» την ώρα που από νοσοκομείο μετατρέπεται σε ένα Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου και ήδη έχει μπει λουκέτο στο 3ο Θεραπευτήριο ΙΚΑ. Εξάλλου, το σχέδιο, οι νόμοι που ήδη υπάρχουν και υλοποιούνται, κάνουν λόγο για συγχωνεύσεις και περικοπές και όχι για ανάπτυξη νέων δομών και υπηρεσιών.

    Αφού, λοιπόν, δεν απαντά σε αυτά, επιδίδεται σε αντικομμουνισμό, απειλές και προσπάθειες να στρέψει ένα κομμάτι εργαζομένων ενάντια σε ένα άλλο. «Από τη Σοβιετική Ενωση που προέρχεστε προφανώς δεν σας αρέσουν αυτά τα συστήματα». «Εσείς είστε των σοβιετικών γκούλακ, εγώ είμαι της αστικής δημοκρατίας». Αλλα λόγια να αγαπιόμαστε θα μπορούσε να πει κανείς. Ομως, πίσω από τα λόγια του υπουργού Υγείας δεν μπορεί να κρυφτεί το άγχος του για λαϊκές αντιδράσεις, γιατί ξέρει πως και τα νέα μέτρα θα επιδεινώσουν την κατάσταση στις υπηρεσίες Υγείας, ενώ γι' αυτές θα πληρώνει ο ασθενής ακόμη περισσότερα. Δεν κρύβεται η ανησυχία για τις διεκδικήσεις που υπάρχουν και θα μεγαλώσουν για δωρεάν αναβαθμισμένη Υγεία για όλους. Γι' αυτό προσπάθησε να διαχωρίσει τους εργαζόμενους από τους χρήστες των υπηρεσιών Υγείας και να παρουσιάσει ως «ιδιοτελή» τα κίνητρα των κινητοποιήσεων:
    «Είστε ΚΚΕ, δεν είστε εργαζόμενοι. Είστε εκεί για το κόμμα σας, όχι για την Υγεία. Αντιπολίτευση κάνετε για να φέρετε στην Ελλάδα κομμουνισμό. Ε, δε θα σας κάνουμε το χατίρι, τι να κάνουμε; Εμείς είμαστε της αστικής δημοκρατίας. Δεν είναι αντιπαράθεση για την Υγεία, είναι κομματικό αυτό που βλέπετε».
    Μάλιστα, δε δίστασε να «παίξει με τον πόνο» των εκατομμυρίων ανέργων λέγοντας προς τους εργαζόμενους της Πολυκλινικής: «Επειδή θα πάει η δουλειά σας από την Ομόνοια στον "Ευαγγελισμό" κάνετε όλη αυτή την ιστορία. Σήμερα χιλιάδες κόσμος μένει στην ανεργία χωρίς να μπορεί να βρει δουλειά. Ντροπή!», «έπρεπε να τους απολύσουμε δηλαδή για να καταλάβουν», «ο λαός δεν σας ακολουθεί γιατί ο κόσμος χάνει τη δουλειά του και σεις μετακινείστε ένα χιλιόμετρο». Τα προβλήματα των ανέργων, προφανώς, θα ...«λυθούν» αν απολυθούν και μερικές χιλιάδες υγειονομικοί. Φοβερό κι αυτό το «επιχείρημα». Λες και οι τελευταίοι δεν ζουν σε οικογένειες με ανέργους, με ανασφάλιστους, με φτωχούς ασθενείς που όλο και δυσκολεύονται να πάνε στο γιατρό, στο νοσοκομείο, να αγοράσουν φάρμακα. Λες και τα προβλήματα των ανέργων δεν προέρχονται από την πολιτική της κυβέρνησης με τα επιδόματα πείνας, με τον κίνδυνο να χάσουν το σπίτι τους, να μείνουν χωρίς ρεύμα και άλλα βασικά αγαθά. Ισως γι' αυτό θα θυμήθηκε ο υπουργός τον κομμουνισμό. Σε μια αξιολύπητη προσπάθεια να αντιπαραθέσει τη βάρβαρη πολιτική με μια κοινωνία όπου όλα τα παραπάνω ήταν και θα είναι εξασφαλισμένα για όλους.


    TOP READ