Καρέκλα για υποχρεωτική σίτιση κρατουμένων στο
 Γκουαντανάμο (Φωτό ΑΡ)
Η CIA, η αμερικανική Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών, βασάνισε υπόπτους της Αλ Κάιντα «ως τα πρόθυρα του θανάτου», αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα «Ντέιλι Τέλεγκραφ», επικαλούμενη πηγές στις δυνάμεις ασφαλείας.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, τουλάχιστον δύο ύποπτοι, μεταξύ των οποίων ο θεωρούμενος εγκέφαλος των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου, Χάλεντ Σέιχ Μοχάμεντ, υποβλήθηκαν σε βασανιστήρια που προχώρησαν πολύ περισσότερο από την εξομοίωση πνιγμού, που αναγνωρίζεται από τη CIA. «Δεν αρκούνταν να ρίχνουν νερό στα κεφάλια τους ή μέσω ενός υφάσματος. Τους κρατούσαν κάτω από το νερό ως τα πρόθυρα του θανάτου, παρουσία ενός γιατρού ώστε να εξασφαλίσουν ότι δεν θα προχωρήσουν υπερβολικά», γράφει η εφημερίδα επικαλούμενη μία από τις πηγές της. Η εφημερίδα προσθέτει πως η αμερικανική Γερουσία πρόκειται να δημοσιεύσει προσεχώς μια έκθεση για το θέμα αυτό, η οποία «θα προκαλέσει μεγάλο σοκ» στην κοινή γνώμη.
Σύμφωνα με μια άλλη πηγή, την οποία επικαλείται η εφημερίδα, η μεταχείριση αυτή επιφυλάχθηκε στον Χάλεντ Σέιχ Μοχάμεντ, ο οποίος είναι σήμερα φυλακισμένος στο κέντρο κράτησης της αμερικανικής ναυτικής βάσης του κόλπου του Γκουαντάναμο στην Κούβα, καθώς και σε έναν Σαουδάραβα υπήκοο, ο οποίος ήταν ύποπτος ότι υποκίνησε τη βομβιστική επίθεση με στόχο το αμερικανικό πολεμικό πλοίο Cole το 2000 στα ανοιχτά της Υεμένης, και κρατείται επίσης στο Γκουαντάναμο. «Χρησιμοποίησαν μεσαιωνικές μεθόδους, αδιανόητες για τους ανθρώπους», πρόσθεσε η πηγή, η οποία φέρεται ότι είναι γνώστης των σχετικών φακέλων, οι οποίοι είναι ακόμη διαβαθμισμένοι.
902.gr