16 Μαΐ 2018

H πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ αποχωρεί για να μην ακούσει τον εκπρόσωπο της Παλαιστίνης

Σε μια ακόμα προκλητική κίνηση στήριξης της δολοφονικής πολιτικής του Ισραήλ προχώρησαν οι ΗΠΑ μέσω της πρέσβειράς τους στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι. Εξοργισμένη με την απόφαση του οργανισμού να διεξάγει έρευνα για τις συνθήκες της νέας σφαγής στη Γάζα, απόφαση που χαρακτήρισε “εξωφρενική”. Ζητώντας και τα ρέστα από τα κράτη-μέλη, η Χέιλι δήλωσε πως “καμιά χώρα σε αυτή την αίθουσα δε θα δρούσε με μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση απ’ό,τι το Ισραήλ. “Ποια χώρα θα ανεχόταν αυτού του είδους τη δραστηριότητα στα σύνορά της;” συνέχισε απτόητη η πρέσβης. Αρνούμενη κάθε σύνδεση της μεταφοράς της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ με τα αιματηρά γεγονότα, προχώρησε στο γνώριμο μοτίβο ενοχοποίησης της Χαμάς για τη σφαγή, αναπαράγοντας όλη την προπαγάνδα του ισραηλινού στρατού περί δήθεν απειλής στις ισραηλινές κοινότητες, την ώρα που όλα τα θύματα προέρχονται από την παλαιστινιακή πλευρά.
Σαν να μην έφταναν μάλιστα οι λεκτικές προκλήσεις, η Χέιλι αποχώρησε επιδεικτικά από την αίθουσα όταν πήρε το λόγο ο αντιπρόσωπος της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ. Από μια άποψη βέβαια, η στάση της είναι απόλυτα κατανοητή. Κανένας δολοφόνος ή συνεργός τους δε θέλει ν’αντικρύσει τους οικείους των θυμάτων του κατά πρόσωπο.

Στο φράκτη, στη Γάζα

Από τις 30 Μαρτίου 113 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί, οι περισσότεροι από ισραηλινά πυρά, ενώ ένας ισραηλινός στρατιώτης έχει τραυματιστεί.
Δεν το λες πόλεμο το παραπάνω, μάλλον για σφαγή μοιάζει.
Προχθές, στις 14 Μαίου, στην Ιερουσαλήμ γιόρταζαν με ωραία φορέματα και ωραίες παρουσίες την μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ, ερήμην ψηφισμάτων του ΟΗΕ και κοινής πολιτικής λογικής. Την ίδια ώρα στον φράκτη της Γάζας (έναν από τους πολλούς μέσα στους οποίους φυλακίζει το κράτος του Ισραήλ τους ανεπιθύμητους Παλαιστίνιους), οι ισραηλινοί στρατιώτες σκότωναν εξήντα άτομα. Τραυμάτισαν 2.400! Πόσοι από αυτούς σακατεύθηκαν για όλη τους της ζωή, πόσοι από αυτούς θα πεθάνουν;
«Επιχειρούσαν να εισβάλουν στο Ισραήλ» μας λέει η κυρία πρέσβης της εδώ ισραηλινής πρεσβείας. Τους πληρώνει η Χαμάς επεξήγησε ώστε να κάνουν ταραχές και να διαδηλώνουν. Για την ιστορικά γνωστή βλακεία των εγκληματικών καθεστώτων πρόκειται όταν προκλητικά ενδύουν τα εκάστοτε εγκλήματά τους με «απολογητικό» μανδύα. Οι φωτογραφίες στις ισραηλινές εφημερίδες (Haaretz για παράδειγμα) δείχνουν το γελοίο των ισραηλινών ισχυρισμών. Δεκαπεντάχρονα δείχνουν οι φωτογραφίες με πολύ κουράγιο, με πολλή απελπισία και με σφεντόνες…
Παρεπιμπτόντως η Γάζα είναι το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης του σημερινού κόσμου και ένα από τα μεγαλύτερα της σύγχρονης ιστορίας (1.800.000  άνθρωποι ζουν έγκλειστοι εκεί). Σε δύο τρία χρόνια η ζωή εκεί θα είναι αδύνατη. Ούτε το πόσιμο νερό δεν θα φτάνει.
Για τους έγκλειστους σε αυτό το κολαστήριο που τολμούν να διαμαρτυρηθούν και να διαδηλώσουν υπάρχει μια μόνο ποινή: ΘΑΝΑΤΟΣ. Και φυσικά χωρίς δίκη. «Επειδή τους πληρώνει η Χαμάς» όπως μας εξηγεί η περίφημη κυρία πρέσβης. Θαυμάσιο επιχείρημα για να σκοτώνεις όποιον θέλεις, όποτε θέλεις, σε όποιους αριθμούς θέλεις.
Το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών μοίρασε τις ευθύνες, βρήκε πολύ τραγικά τα γεγονότα και σύστησε «αυτοσυγκράτηση» και στις δυο μεριές: και στον σφαγέα και στο αρνί! Μετά υποθέτουμε πήγε να υπογράψει νέες συμφωνίες συνεργασίας και αλληλοϋποστήριξης με το Ισραήλ, που καιρός για περισσότερα. Δεν απορούμε. Κυβέρνηση δουλικών έχουμε, έργα και ημέρες δουλικά διαπράττει. Από κοντά και ο τύπος και τα κανάλια και τα συναφή. Η άρχουσα τάξη δηλαδή της χώρας μας και τα όργανά της.
Έχουν δέσει τη χώρα μας σε εγκληματικούς σχεδιασμούς και ετοιμάζονται για από κοινού πολέμους. Όχι για το Αιγαίο φυσικά, ούτε για τα νησιά, ούτε για τις θάλασσές μας. Ιμπεριαλιστές μαζί με τους ιμπεριαλιστές θέλουν να είναι οι παρ’ ημίν ισχυροί αστοί, και, αν η ανάγκη το φέρει εγκληματίες σε βάρος λαών, όπως και οι άλλοι, οι ισχυρότεροι. Η προσδοκία του κόκκαλου που ίσως πέσει κάτω από το τραπέζι βλέπετε είναι ισχυρή ως κίνητρο (ακόμα και για «αριστερούς»)
***
Και κάτι πιο προσωπικό. Ανήκω σε εκείνους που καυτηρίασαν τον αντισημιτισμό και το Ολοκαύτωμα (στην ελληνική εκδοχή του με πλήρη τη συνέργεια της τότε «δική μας» κατοχικής άρχουσας τάξης σε αυτό) σε εποχές που αυτά τα πράγματα βυθίζονταν στη συνένοχη σιωπή, που δεν αποτιμούνταν σε «προγράμματα», χρηματοδοτήσεις και δόξες πολλές.
Πριν από λίγους μήνες έδωσα τη μόνη αρνητική ψήφο στην πανεπιστημιακή εκλογή στο γνωστικό αντικείμενο της «Ιστορίας των Εβραίων της Ελλάδας» σε άτομο που στα έργα του βρίσκει πολλά θετικά στο φαινόμενο «κατοχικά Τάγματα Ασφαλείας» και που σε πιο πρόσφατη έρευνά του διαπιστώνει ότι η κύρια πηγή αντισημιτισμού στην σημερινή Ελλάδα είναι το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ! Όλοι οι άλλοι συνάδελφοι βρήκαν εξαιρετικά καλή την ιδέα να αναθέσουν τη διδασκαλία αυτών των μαθημάτων σε εξωραϊστή των ναζιστικών Ταγμάτων. Στις πολυεπίπεδες διαμαρτυρίες, τις δικές μου και λίγων άλλων συναδέλφων, ουδείς έδωσε σημασία.
Από τους ίδιους χώρους των καινοτόμων ετούτων ιδεών -ακαδημαϊκούς ή δημοσιογραφικούς- εκτοξεύονται πολύ εύκολα πλέον κατηγορίες «για αντισημιτισμό» σε όποιον περιγράψει το κράτος του Ισραήλ και το καθεστώς που το κυβερνά όπως ακριβώς είναι: όπως δείχνουν οι εικόνες από τη Γάζα, τα κατεχόμενα, τη δυτική όχθη.
Περιμένω με ανυπομονησία τον στιγματισμό μου ως «αντισημίτη» από τους κοσμοπολίτικους και οπωσδήποτε «πολιτικά ορθούς» κύκλους αυτούς. Θα τοποθετήσω τον χαρακτηρισμό δίπλα σε εκείνο του «Εβραίου» που μου επιδαψίλευσε η Χρυσή Αυγή και παλαιότερα η εφημερίδα «Στόχος». Σκεπτόμενος από το ποιους προέρχονται εκλαμβάνω τους χαρακτηρισμούς ως τίτλους τιμής.
Το να καταδικάζουμε τον αντισημιτισμό και να καυτηριάζουμε τον ναζισμό και το Ολοκαύτωμα δεν έχει καμία αξία αν σήμερα σιωπήσουμε με τα όσα φρικτά συμβαίνουν στη Γάζα.

Η έκθεση της Ε.Ε. για τις συντάξεις



Στα τέλη του προηγούμενου μήνα, η Κομμισσιόν έδωσε στην δημοσιότητα την ετήσια έκθεσή της περί επάρκειας των συντάξεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση (The 2018 Pension Adequacy Report: current and future income adequacy in old age in the EU). Πρόκειται για ένα κείμενο 188 σελίδων, το οποίο υποψιάζομαι ότι κανείς δεν θα μπει στον κόπο να διαβάσει. Δεν πειράζει. Τον κόπο αυτόν τον έκανε το ιστολόγιο, οπότε σήμερα σας παρουσιάζει μερικά από όσα περιλαμβάνει η εν λόγω έκθεση, κυρίως δε εκείνα τα σημεία που έχουν να κάνουν με την Ελλάδα.

Πριν ρίξουμε την ματιά μας στην έκθεση, ας σημειώσουμε ότι εισαγωγικά η Μαριάν Τύσσεν (επίτροπος απασχόλησης, κοινωνικών υποθέσεων, δεξιοτήτων και κινητικότητας της εργασίας) δηλώνει πως "οι ανησυχίες σχετικά με την επάρκεια των συντάξεων βρίσκονται πάλι ψηλά στην ημερήσια διάταξη πολλών κρατών-μελών, καθώς προσπαθούν να διατηρήσουν επαρκή συνταξιοδοτικά εισοδήματα στις γηράσκουσες κοινωνίες". Ας το έχουν αυτό υπ' όψη τους όσοι αμφισβητούν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση νοιάζεται για το επίπεδο διαβίωσης των συνταξιούχων.

Η Μαριάν Τύσσεν με τον Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ.

Στην σελίδα 108, η έκθεση διαπιστώνει: "Η Ελλάδα εφαρμόζει μια γενική συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, η οποία διορθώνει διάφορες ελλείψεις του παρελθόντος και παρέχει περισσότερες εγγυήσεις σε συνταξιούχους χαμηλού εισοδήματος. Ωστόσο, πολλές διατάξεις αυτής της μεταρρύθμισης είχαν αρνητικό αντίκτυπο στην επάρκεια των συντάξεων. Οι αναμενόμενες προσαρμογές των συντάξεων προς τα κάτω, με τη μείωση των ποσοστών αντικατάστασης για όλες τις συντάξεις από τον Ιανουάριο του 2019, μετά και τον υπολογισμό των συνταξιοδοτικών παροχών βάσει των μέσων αποδοχών καθ' όλο τον εργασιακό βίο αντί για τα καλύτερα έτη αποδοχών, ενδέχεται να οδηγήσουν σε μείωση του επιπέδου παροχών".

Σε άλλο σημείο, η έκθεση αναλύει τις θετικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει η εκπαίδευση στην μείωση της ανεργίας. Επισημαίνει δε ότι "η εκπαίδευση παίζει έμμεσο ρόλο αυξάνοντας τη συμμετοχή στην διά βίου μάθηση και βελτιώνοντας τις συνθήκες υγείας και εργασίας", κάτι που βοηθάει στην παράταση του εργασιακού βίου. Ας μη ξεχνάμε ότι η έκθεση ασχολείται με την επάρκεια των συντάξεων και με το εισόδημα των ηλικιωμένων, οπότε η παράταση του εργασιακού βίου αποτελεί ζητούμενο εφ' όσον ο εργαζόμενος ηλικιωμένος έχει υψηλότερα εισοδήματα από έναν συνταξιούχο συνομίληκό του. Γι' αυτό η έκθεση παρατηρεί ότι, σύμφωνα με τα μοντέλα τού ΟΟΣΑ, η μέσω της εκπαίδευσης αύξηση στην διάρκεια του εργασιακού βίου θα είναι μικρή, "γεγονός που υποδηλώνει ότι θα χρειαστεί πρόσθετη ενθάρρυνση για μεγαλύτερη διάρκεια εργασίας ώστε να επιτευχθεί η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης".

Ίσως το πιο ανησυχητικό σημείο για τους έλληνες συνταξιούχους βρίσκεται στην σελίδα 35 της έκθεσης: "Οι δαπάνες για τις συντάξεις ως ποσοστό του ΑΕΠ ποικίλλουν μεταξύ των κρατών-μελών. Η συνολική δαπάνη συντάξεων ανά ηλικιωμένο άτομο ως μερίδιο του ΑΕΠ ανά κάτοικο, λαμβάνει υπ' όψη το μέγεθος του πληθυσμού τής μεγαλύτερης ηλικίας και της οικονομίας της χώρας. Το 2015, το ποσοστό στην Ελλάδα (όπου οι δαπάνες είναι σχετικά υψηλή) ήταν υπερδιπλάσιο από ό,τι στην Εσθονία, την Ιρλανδία, τη Λιθουανία και τη Λετονία, οι οποίες έχουν τη χαμηλότερη σχετική δαπάνη". Όσο κι αν η έκφραση της συνταξιοδοτικής δαπάνης ως ποσοστού ενός ΑΕΠ βυθισμένου κατά 25% σε μια πενταετία επιδέχεται πολλών ενστάσεων, είναι γεγονός ότι οι παραπάνω φράσεις μπορούν να λειτουργήσουν και ως παρότρυνση για περαιτέρω μείωση των συντάξεων. Πάντως, για να είμαστε ειλικρινείς, η έκθεση παρατηρεί ότι "ορισμένες χώρες με σχετικά γενναιόδωρα συνταξιοδοτικά συστήματα, όπως το Λουξεμβούργο, καταγράφουν σχετικά χαμηλό ποσοστό δαπάνης σε σχέση με το ΑΕΠ τους".

Στον δεύτερο τόμο της έκθεσης και στο δεκασέλιδο κεφάλαιο που αναφέρεται στην Ελλάδα (σελίδες 75-84), γίνονται μερικές παρατηρήσεις, με τις οποίες η διαφωνία μου είναι έντονη. Όπως π.χ. το ότι "οι συντάξεις στην Ελλάδα φαίνεται να έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων της κρίσης στους συνταξιούχους, δεδομένου ότι οι περισσότεροι από τους δείκτες επάρκειας των συντάξεων βελτιώθηκαν κατά την περίοδο 2008-2016". Αναρωτιέμαι μήπως οι ερευνητές μπέρδεψαν τα στοιχεία τους ή αν απλώς πρόκειται για τυπογραφικό λάθος.

Εξ ίσου εκτός πραγματικότητας φαίνεται και η διαπίστωση ότι "η μελλοντική επάρκεια των συντάξεων στην Ελλάδα διασφαλίζεται, μακροπρόθεσμα, μέσω της εφαρμογής ενός σχετικά υψηλού ποσοστού συνταξιοδοτικής αναπλήρωσης για τους χαμηλόμισθους". Προφανώς, οι ερευνητές θεωρούν τα 384 ευρώ της βασικής σύνταξης (όπως προβλέπεται στον νόμο Κατρούγκαλου) ως "υψηλή αναπλήρωση", συγκρίνοντάς το με τον μέσο όρο των 360 ευρώ τής Ευρωπαϊκής Ένωσης.

"Η φτωχή Ε.Ε.: Πάνω από 17,3 εκατομμύρια άνω των 65 ετών σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού"

Το συμπέρασμα των ερευνητών για την χώρα μας είναι ότι "το κύριο μέλημα του συνταξιοδοτικού συστήματος στην Ελλάδα παραμένει η βιωσιμότητά του, δεδομένου ότι η χώρα παρουσιάζει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ηλικιωμένων μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. καθώς και πολύ υψηλά ποσοστά ανεργίας. Εν τούτοις, μεταξύ των βασικών ζητημάτων που αφορούν τη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος, είναι το πώς θα διασφαλιστούν η οικονομική βιωσιμότητα μαζί με την κοινωνική αποτελεσματικότητα, οι οποίες θα εξασφάλιζαν, μεταξύ άλλων, την επάρκεια των συντάξεων. Από την άποψη αυτή, το κύριο είναι ότι η πλήρης υλοποίηση της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος του 2016 εγγυάται ένα αξιοπρεπές επίπεδο παροχών, υπό τους περιορισμούς που δημιουργεί το επίπεδο της οικονομικής ανάπτυξης μαζί με το επίπεδο των πρωτογενών πλεονασμάτων του προϋπολογισμού" (η υπογράμμιση δική μου).


Δεν θα κουράσω περισσότερο τον αναγνώστη, αφήνοντάς τον να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα από όσα παρέθεσα (και από όσα, ενδεχομένως, διαβάσει μόνος του, μέσω των συνδέσμων που του έδωσα). Θα κλείσω με μια υποσημείωση, η οποία παρατίθεται στην έκθεση, ως ερμηνευτική τής αποστροφής ότι η χώρα μας παρουσιάζει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ηλικιωμένων σε ολόκληρη την Ευρώπη: "Το ποσοστό εξάρτησης των ηλικιωμένων στην Ελλάδα αναμένεται να διπλασιαστεί έως το 2056 (δηλαδή, από 35,8% το 2016 σε 76,3% το 2056)".

Το κράτος του Ισραήλ ξεμένει από επιχειρήματα και διεθνή ερείσματα

Στο ερώτημα αν έχει βγει κερδισμένο το αφεντικό με τη μεταφορά της Αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ, η απάντηση είναι όχι.
Ένα ιμπεριαλιστικό κράτος, όσες φώτο με τις ξανθές μπούκλες και το ωραίο χαμόγελο του ζεύγους κόρης Τραμπ να κυκλοφορήσει, δεν μπορεί να σβήσει τις φωτογραφίες από τις δολοφονίες του σύμμαχου κράτους-Απαρτχάιντ με τα σκοτωμένα παιδιά, που θα προκαλούν τον αποτροπιασό της ανθρωπότητας και προς τους δύο συμμάχους.
Η πρώτη μάχη έχει χαθεί και αυτή μέσα σε αμερικανικό έδαφος.
Οι New York Times άλλαξαν τον τίτλο τους στο ίδιο άρθρο από το “Δεκάδες παλαιστίνιοι πέθαναν σε διαμαρτυρία για το άνοιγμα της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ” σε “Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν δεκάδες Παλαιστίνιους στα σύνορα με την Γάζα την Δευτέρα ” εξαιτίας της δημόσιας οργής κάτω από το άρθρο.
Μα η Χαμάς… Η Χαμάς ένα χρόνο πριν (Μάιο του 2017) αλλάζει το καταστατικό της, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά εδώ και 30 χρόνια, αναγνωρίζοντας τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967, τονίζοντας πλέον τον πολιτικό και όχι τον θρησκευτικό χαρακτήρα της σύγκρουσης με το Ισραήλ.
7 Μαΐου, η ισραηλινή (την λες και καθεστωτική) εφημερίδα Ha’arez, στην ηλεκτρονική της έκδοση, δημοσιοποιεί έκκληση διαπραγμάτευσης της Χαμάς προς το Τελ Αβίβ, για το τέλος του αποκλεισμού της Γάζας. Μία εβδομάδα μετά ο Νετανιάχου απαντάει με σφαίρες και χημικά από drone.
Σε διπλωματικό επίπεδο για πρώτη φορά οι Ισραηλινοί πρεσβευτές καλούνται να δώσουν εξηγήσεις σε χώρες της Ευρώπης όπως το Βέλγιο. Νότια Αφρική και Τουρκία ανακαλούν τους πρεσβευτές τους, από Τελ Αβίβ η πρώτη και Ουάσινγκτον και Τελ Αβίβ η δεύτερη. Η Αγγλία καλεί για ανεξάρτητη αρχή για τις σφαγές στην Γάζα. Ενάντια στην μετακίνηση των πρεσβειών τους στην Ιερουσαλήμ τάσσονται οι Κίνα, Ρωσία, Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Τουρκία, Σαουδική Αραβία, Αίγυπτος, Ιράν, Ινδονησία, Μαλαισία, Βραζιλία, Βατικανό, Παλαιστινιακές Αρχές, Νότια Αφρική.
Άλλοι μπορούνε να την πούνε κυνική άλλοι ειλικρινή ως προς τις προθέσεις της, εμείς θα την αναφέρουμε απλά ως το πραγματικό πρόσωπο του ιμπεριαλισμού. Η Ισραηλινή εκπρόσωπος τύπου «δικαιολογεί» τις σφαγές στην Γάζα “επειδή δεν μπορούν να τους βάλουν όλους στην φυλακή, τους σκοτώνουν».

Εσύ τι περιμένεις για ν’ αντιδράσεις;





Εσύ τι περιμένεις για ν’ αντιδράσεις; – του Λάμπρου Τόκα

 


«…Όταν ήρθαν να πάρουν τους κομμουνιστές δεν αντέδρασα γιατί δεν ήμουν κομμουνιστής, αλλά όταν ήρθαν να πάρουν εμένα, δεν είχε απομείνει κανείς για να αντιδράσει»! Επίκαιρα όσο ποτέ τα λόγια του Martin Niemöller, καθώς πυκνώνουν τα σύννεφα του πολέμου και τα εγκλήματα των ιμπεριαλιστών.
Τα σύννεφα του πολέμου, πυκνώνουν και «αγκαλιάζουν» όλο και περισσότερες χώρες του κόσμου. Ο πόλεμος, περνά ταχύτατα από τα σύνορα της μια χώρας σε κάποια άλλη, που επιλέγουν οι ΗΠΑ και οι κάθε είδους υπέρμαχοι της «δυτικής, αστικής, δημοκρατίας». Από το Αφγανιστάν, στο Ιράκ ο πόλεμος πέρασε στη  Γιουγκοσλαβία, αργότερα  στη Λιβύη και τελευταία στη γειτονική Συρία. Με πρόσχημα τη «δημοκρατία», την «ελευθερία» ή τα «ανθρώπινα δικαιώματα», οι ισχυροί του πλανήτη Γη, διαπράττουν τα μεγαλύτερα εγκλήματα.


Έχοντας βάλει πλώρη για το ξαναμοίρασμα της γης, βομβαρδίζουν τη μια μετά την άλλη, διάφορες  χώρες, οδηγώντας στο θάνατο, στο σακάτεμα, στην προσφυγιά και στην κοινωνική εξαθλίωση, εκατομμύρια συνανθρώπους μας. Η μυρωδιά από τους βομβαρδισμούς και τους κανονιοβολισμούς, γίνεται όλο και πιο αισθητή, καθώς τα θύματα είναι δίπλα μας, στη γειτονιά μας. Αποτελεί κοινό μυστικό, ότι ο κίνδυνος ενός «θερμού επεισοδίου» ελλοχεύει και για την Ελλάδα. Μόνο στη Συρία, τα τελευταία 7 χρόνια- που μαίνεται ο εμφύλιος πόλεμος- οι νεκροί  ξεπέρασαν τους 700.000 ενώ σε εκατομμύρια ανέρχονται οι ανάπηροι, οι εκτοπισμένοι και οι πρόσφυγες. Το ματοκύλισμα των Παλαιστίνιων από τους ισραηλινούς ξαναφούντωσε (σε δεκάδες ανέρχονται οι νεκροί στη Λωρίδα της Γάζας μετά την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντ. Τράμπ, να μεταφέρει την έδρα της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Ισραήλ από το Τελ Αβίβ στη μαρτυρική Ιερουσαλήμ.

Όλα αυτά τα δεινά, των πολέμων, της ανεργίας, της φτώχειας και της κοινωνικής εξαθλίωσης, τα προκαλεί η «πολιτισμένη» και «δημοκρατική Δύση» (!) Σ’ αυτή την… βάρβαρη και άγρια Δύση  που… «ανήκομεν» και εμείς οι Έλληνες, επειδή έτσι θέλουν αυτοί που μας κυβερνούν και ενδιαφέρονται- υποτίθεται- για το … καλό μας. Και ενώ είμαστε γνώστες του αιματοκυλίσματος και όλων των δεινών, που προκαλούν οι Αμερικανοί με την στήριξη των κυβερνήσεων των χωρών μελών του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η αντίδρασή μας δεν είναι αυτή που θα έπρεπε, αν ληφθεί υπόψη ότι διακυβεύεται το πιο ακριβό αγαθό, η παγκόσμια ειρήνη. Αλήθεια, ποια ήταν η αντίδρασή μας στους «έξτρα»  βομβαρδισμούς που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Αγγλία ενάντια στη Συρία, αξιοποιώντας την προκατασκευασμένη κατηγορία της «Μη κυβερνητική Οργάνωση» (ΜΚΟ) «Λευκά Κράνη», η οποία κατηγορούσε τον πρόεδρο της Συρίας Άσσαντ (χωρίς να παραθέσει κανένα αποδεικτικό στοιχείο) ότι χρησιμοποίησε «χημικά όπλα»;

Οι συγκεκριμένες πολιτικές, από τις οποίες θησαυρίζουν οι πολυεθνικές του πολέμου και οι μεγάλοι οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, αποτελούν και ένα καλό… «λίπασμα» για την άνθιση του φασισμού με τις διάφορες παραλλαγές του. Αδιάψευστος μάρτυρας το γεγονός ότι παράλληλα με τις «φωτιές του πολέμου», που ανάβουν οι ιμπεριαλιστές και οι οικονομικά ισχυροί της γης, εξαπλώνεται ταχύτατα σε όλη την Ευρώπη- και όχι μόνο- ο σπόρος της μισαλλοδοξίας, του ρατσισμού, με ό,τι συνεπάγεται για την ανθρωπότητα. Παράπλευρη απώλεια των ιμπεριαλιστικών πολέμων, εκτός από τις ανθρώπινες ζωές, αποτελούν και ο σφαγιασμός βίαιος των μέχρι σήμερα λαϊκών  κατακτήσεων και δημοκρατικών ελευθεριών. 

Η χειρότερη εκδοχή αυτού του βρώμικου πολέμου, που οι ιμπεριαλιστές (ΗΠΑ- ΝΑΤΟ- ΕΕ κλπ) τον βάφτισαν… «ανθρωπιστικό», είναι ο πόλεμος που διεξάγεται μέσα στο μυαλό μας. Είναι η πλύση εγκεφάλου που γίνεται χρόνια τώρα, με τα «τοξικά απόβλητα» που μας σερβίρουν με την αμέριστη βοήθεια των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, που παρουσιάζουν τους πολέμους ως … «εξαγωγή δημοκρατίας»!  Για όλους εμάς- που η ζωή μας έχει εγκλωβιστεί στα μνημόνια, στους φόρους, στα χρέη, στις αξιολογήσεις-  εκτός από την απειλή του πολέμου, υπάρχει και μια άλλη πτυχή της καθημερινότητας μας. Και αυτή δεν είναι άλλη από την ποιότητα της Δημοκρατίας μας, που υπονομεύεται συνεχώς με τον ανελέητο σφαγιασμό δημοκρατικών και άλλων λαϊκών κατακτήσεων και ελευθεριών. Και το χειρότερο είναι ότι δεν ξέρουμε τι άλλο ακόμη μας περιμένει από αυτήν τη βαθιά και χωρίς τέλος πολύπλευρη κρίση που ζούμε.

Ένα είναι βέβαιο. Αν περιμένουμε να αντιδράσουμε, όταν οι φωτιά του πολέμου εισβάλλει στο σπίτι μας, τότε θα είναι πολύ αργά… Του λόγου το αληθές, βεβαιώνουν τα λόγια του Γερμανού πάστορα Martin Niemöller. Στο αυτοβιογραφικό του ποίημα  «νόμιζαν πως ήταν ελεύθεροι» (εκδόθηκε το 1955), ο Γερμανός πάστορας- στιγματίζοντας την αδιαφορία των ανθρώπων στα κοινωνικά δρώμενα, επειδή νομίζουν ότι η ζωή τους δεν εξαρτάται από τη ζωή του διπλανού τους- σημείωνε προφητικά: «Όταν ήρθαν να πάρουν τους τσιγγάνους δεν αντέδρασα. Δεν ήμουν τσιγγάνος. Όταν ήρθαν να πάρουν τους κομμουνιστές δεν αντέδρασα. Δεν ήμουν κομμουνιστής. Όταν ήρθαν να πάρουν τους Εβραίους δεν αντέδρασα. Δεν ήμουν Εβραίος. Όταν ήρθαν να πάρουν εμένα, δεν είχε απομείνει κανείς για να αντιδράσει …»!

Καθώς, λοιπόν, πυκνώνουν τα σύννεφα του πολέμου σ’ Ανατολή και Δύση- με τον κίνδυνο ενός θερμού επεισοδίου και στην Ελλάδα να γίνεται όλο και πιο ορατός- εύλογα τίθεται το ερώτημα: Εσύ, τι περιμένεις για να αντιδράσεις στα εγκλήματα που διαπράττονται από τους ιμπεριαλιστές και τους κεφαλαιοκράτες;

Εικόνες σοκ! Ισραηλινή οβίδα σκοτώνει τέσσερα παιδιά που έπαιζαν μπάλα σε παραλία της Γάζας



Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι ερευνά «ευσυνείδητα» τον θάνατο τεσσάρων παιδιών σε παραλία της Γάζας έπειτα από ισραηλινό βομβαρδισμό, ένα συμβάν το οποίο χαρακτήρισε «τραγικό».

«Ερευνούμε ευσυνείδητα το εν λόγω συμβάν», αναφέρει ο στρατός σε ανακοίνωσή του.

«Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα (των ερευνών), οι στόχοι του πλήγματος ήταν τρομοκράτες της Χαμάς», πρόσθετε η ανακοίνωση.

«Οι θάνατοι αμάχων είναι ένα τραγικό αποτέλεσμα», επισημαίνεται, ενώ η ανακοίνωση του στρατού υπογραμμίζει ότι το Ισραήλ «δεν έχει πρόθεση να κάνει κακό στους αμάχους που έχουν παρασυρθεί από τη Χαμάς στην πραγματικότητα πολέμου σε αστικό περιβάλλον».

Τα τέσσερα παιδιά σκοτώθηκαν την Τετάρτη το απόγευμα λίγο μετά τις 16:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) σε μια παραλία της Γάζας από τους βομβαρδισμούς του ισραηλινού στρατού, υπό το βλέμμα δημοσιογράφων.

Βομβάρδισαν καλύβα ψαράδων

Το πρώτο βλήμα έπληξε μια καλύβα ψαράδων στην προβλήτα του λιμανιού της Γάζας. Μια ομάδα παιδιών απομακρύνεται τρέχοντας από το σημείο.

Ενα δεύτερο βλήμα χτυπά τα παιδιά. Τα αγόρια τρομαγμένα, κάποια από αυτά αιμόφυρτα, απομακρύνονται από την παραλία φωνάζοντας και αναζητούν καταφύγιο σε ένα ξενοδοχείο 200 μέτρα πιο μακριά όπου μένουν δημοσιογράφοι.

Τέσσερα εξ αυτών σκοτώθηκαν και τουλάχιστον πέντε ακόμη τραυματίστηκαν από τον βομβαρδισμό, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές αρχές.


Η ΣΤΙΓΜΗ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ: Τα τέσσερα παιδιά παίζουν ανυποψίαστα ποδόσφαιρο. Βλήμα χτυπάει την καλύβα στο βάθος της φωτογραφίας. Τα παιδιά τρομαγμένα τρέχουν για να απομακρυνθούν (πάνω φωτογραφία) όταν ξαφνικά δεύτερο βλήμα εκρήγνυται ανάμεσά τους (κάτω φωτογραφία). Ο θάνατός τους είναι ακαριαίος.

Νεκροί είναι ο Αχεντ Ατεφ Μπάκερ, 10 ετών, ο Ζακαρία Αχεντ Μπάκερ, 10 ετών, ο Μοχάμεντ Ράμεζ Μπάκερ, 9 ετών και ο Ισμαήλ Μοχάμεντ Μπάκερ, 11 ετών. Ολοι τους εξαδέλφια.

Στο ξενοδοχείο ένα από τα θύματα κρατά την κοιλιά του ουρλιάζοντας προτού μεταφερθεί βιαστικά από το προσωπικό σε ένα ασθενοφόρο. Τουλάχιστον τρία παιδιά που βρήκαν καταφύγιο στο ξενοδοχείο έχουν τραυματιστεί, ένα εξ αυτών στο κεφάλι. Ενα ασθενοφόρο μεταφέρει επίσης και έναν άνδρα του οποίου έχει ακρωτηριαστεί το πόδι.

Οι σοροί των παιδιών δόθηκαν αμέσως στις οικογένειές τους και μεταφέρθηκαν σε ένα τέμενος πριν την κηδεία τους, η οποία πραγματοποιήθηκε αμέσως.

Κάποια από τα παιδιά θάφτηκαν τυλιγμένα με την κίτρινη σημαία της Φάταχ, του κινήματος του παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, και άλλα με την σημαία της Χαμάς.

«Επαιζαν στην παραλία. Είχαν πάει στο λιμάνι για να φύγουν από τον καταυλισμό (προσφύγων) του Σάτι, διότι σημειώνονται πολλοί βομβαρδισμοί εκεί», εξήγησε ο Χάμις Μπάκερ, 47 ετών, μέλος της οικογένειας.

Δεσμεύσεις





«Αυτό που με εξοργίζει είναι ότι δεν είμαστε συμμέτοχοι σε αυτήν την προσπάθεια. Δεν θέτουμε εμείς τις πολιτικές προτεραιότητες. Και γι' αυτό λέω ξεκάθαρα ότι αυτό το σχέδιο δεν με δεσμεύει. Με δεσμεύουν οι δημοσιονομικοί στόχοι, τουλάχιστον μέχρι να μπορέσω να τους επαναδιαπραγματευθώ», λέει σε συνέντευξη ο πρόεδρος της ΝΔ, σε σχέση με το λεγόμενο «αναπτυξιακό σχέδιο» της κυβέρνησης που θα ενσωματώνει όλες τις προτεραιότητες του κεφαλαίου για την επόμενη περίοδο. Τα ίδια έλεγε, όμως, με μικρές παραλλαγές και ο υπουργός Οικονομικών προ ημερών: Οτι οι εκπρόσωποι της Κομισιόν «μετά το πρόγραμμα, θα έχουν λόγο σε μεγάλες μεταρρυθμίσεις, αλλά όχι πολύ μεγάλο λόγο στο πώς θα φτάνουμε το στόχο για τα πλεονάσματα. Οι στόχοι είναι δεδομένοι, αλλά θα έχουμε λόγο στα μέσα». Αυτό που ομολογούν αμφότεροι, είναι ότι και την «επόμενη μέρα», «δεδομένοι» και «δεσμευτικοί» είναι οι στόχοι της αστικής τάξης, της θωράκισης της καπιταλιστικής κερδοφορίας, που «δεδομένα» θα στηριχτεί στα αντεργατικά μέτρα και συνολικά στην κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης. Και καλούν το λαό να διαλέξει με ποιο σχέδιο θα χάσει ακόμα περισσότερα, για να ικανοποιηθούν οι «δεσμεύσεις» και οι στόχοι τους. Οι εργαζόμενοι να μη δεχτούν να μπουν στη συζήτηση για το ποιος θα διαχειριστεί τη βαρβαρότητα σε βάρος τους, με ή χωρίς μνημόνια. Τώρα είναι η ώρα να δυναμώσει η οργάνωση σε κάθε τόπο δουλειάς και γειτονιά για την ανάκτηση των απωλειών, την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Να δεις τι σου 'χω για μετά...




Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Guardian» (3/5/2018), η αλυσίδα σούπερ μάρκετ «LIDL» στην Ελβετία διαθέτει πλέον προς πώληση στα ράφια της κατεργασμένο καπνό κάνναβης και τσιγάρα κάνναβης. Η εταιρεία αξιοποιεί την αλλαγή του νομικού πλαισίου στην Ελβετία, που από το 2011 επιτρέπει τη χρήση κάνναβης απ' όσους είναι άνω των 18 ετών και όταν η κάνναβη περιέχει TCH (δραστική ουσία) μέχρι 1%. Διαφημίζει, μάλιστα, ότι η κάνναβη είναι «τοπικής ελβετικής καλλιέργειας», σε συνεργασία με την ελβετική εταιρεία «Botanicals», με έδρα και καλλιέργειες κάνναβης στο Thurgau της βόρειας Ελβετίας, «σε κλειστούς βιομηχανικούς χώρους με σύγχρονο σύστημα ημιαυτόματων θερμοκηπίων». Σήμερα, η Ελβετία καταγράφει περισσότερους από 140 νόμιμους λιανικούς πωλητές κάνναβης, από πέντε που ήταν το 2015. Επίσης, καταγράφει πωλήσεις νόμιμης κάνναβης ύψους 82,5 εκατ. ευρώ, που αποδίδουν φορολογικά έσοδα στο κράτος ύψους 20 εκατ. ευρώ.
* * *
Οταν όμως τα ναρκωτικά γίνονται και νόμιμο εμπόρευμα, με στόχο το κέρδος, αλλά και την κοινωνική καταστολή, κυρίως σε νεαρές ηλικίες, έχουμε και τα αποτελέσματα που καταγράφει για την Ελβετία το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για τα Ναρκωτικά. Από έρευνά του στα λύματα όλων των μεγάλων πόλεων της Ευρώπης, για όλα τα Σαββατοκύριακα του 2017, προκείμενου να εξαχθεί συμπέρασμα για το ποια ναρκωτική ουσία καταναλώνεται σε κάθε χώρα και σε τι επίπεδο, προκύπτουν τα εξής στοιχεία:
  • Η Ζυρίχη είναι πρωταθλήτρια πόλη στη χρήση κοκαΐνης σε ολόκληρη την Ευρώπη.
  • Στις 10 πόλεις με την υψηλότερη χρήση κοκαΐνης σε όλη την Ευρώπη, οι πέντε είναι ελβετικές (νούμερο 1 Ζυρίχη, νούμερο 3 Σεν Γκάλεν, νούμερο 4 Γενεύη, νούμερο 8 Βασιλεία, νούμερο 9 Βέρνη).
  • Στις 10 πόλεις με την υψηλότερη χρήση χαπιών Ecstasy σε όλη την Ευρώπη, οι δύο είναι ελβετικές (νούμερο 4 Ζυρίχη, νούμερο 5 Γενεύη).
Επίσης, η Διεθνής Επιτροπή του ΟΗΕ για τον Ελεγχο των Ναρκωτικών, στην ετήσια έκθεση για το 2009, πριν τη νομιμοποίηση της χρήσης κάνναβης στην Ελβετία, κατέγραφε μείωση της καλλιέργειας κάνναβης στην Ελβετία. Σήμερα, όμως, στη χώρα αυτή έχουμε:
  • Αύξηση 72% των καλλιεργούμενων εκτάσεων κάνναβης (EMCDDA 2016).
  • 24 νέες ουσίες με βάση την κάνναβη που παρακολουθούνται ως «νέα ναρκωτικά» (ΟΗΕ 2015).
  • Πρώτη ουσία εισαγωγής για θεραπεία από ναρκωτικά την κάνναβη (OHE 2016).
  • Πενταπλάσια χρήση κάνναβης έναντι των άλλων ναρκωτικών (ΟΗΕ 2017).
  • Αύξηση στη χρήση κάνναβης στις μαθητικές ηλικίες (EMCDDA 2015).
* * *
Εκτός, λοιπόν, από το «τυράκι» όσων υπερθεματίζουν για τη νομιμοποίηση της κάνναβης στη χώρα μας, που θα φέρει κρατικά έσοδα, νέες επενδύσεις, «παραγωγική ανασυγκρότηση» και θα αξιοποιηθεί «διά πάσαν νόσον», υπάρχει και η «φάκα» των συνεπειών για το λαό, όπως δείχνουν τα παραδείγματα απ' όλο τον κόσμο, όπου νομιμοποιήθηκε η κάνναβη. Επειδή η διαθεσιμότητα μιας ουσίας, είτε νόμιμης είτε παράνομης, συνδέεται άμεσα και με την αύξηση της χρήσης της, σήμερα που υπάρχει άνοδος της παραγωγής, διακίνησης και κατανάλωσης κάνναβης, έχουμε:
  • Αύξηση της χρήσης και της εξάρτησης από κάνναβη.
  • Αύξηση των εισόδων σε θεραπεία με πρώτη ουσία την κάνναβη και όχι την ηρωίνη σε πολλές χώρες (Δανία, Γαλλία, Ολλανδία, Κύπρος, Ουγγαρία).
  • Αύξηση της συστηματικής χρήσης σε μαθητικές ηλικίες.
  • Μείωση της ηλικίας πρώτης επαφής με την κάνναβη πριν από τα 14 έτη.
  • Ανοδο της περιστασιακής χρήσης κάνναβης στην Ευρώπη στο 6% του πληθυσμού της, από 1% πριν από πέντε έτη.
* * *
Αυτά είναι τα αποτελέσματα όταν αθωώνεται ένα ναρκωτικό, όταν μέσα από τη νομιμοποίηση στη συνείδηση και κυρίως στις νεανικές συνειδήσεις, από πίσω έρχονται η πλήρης νομιμοποίηση του ναρκωτικού - εμπορεύματος και η κερδοφορία μονοπωλιακών ομίλων, από φαρμακοβιομηχανίες μέχρι σούπερ μάρκετ. Αυτά τα αποτελέσματα οι υπουργοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, Αχτσιόγλου και Ξάνθος, μάλλον «ξέχασαν» να τα παρουσιάσουν ως εισηγητές που ήταν στην ημερίδα της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ με τίτλο «YES WE CAN-NABIS». Μας είπαν για τα «τυράκια», αλλά κουβέντα για τη «φάκα» και τι έρχεται μετά...

Παναγιώτης ΚΑΤΗΦΕΣ
Μέλος του Τμήματος Κατά των Ναρκωτικών της ΚΕ του ΚΚΕ

Συνενοχή στο έγκλημα




Το νέο έγκλημα στην Παλαιστίνη, με την εν ψυχρώ δολοφονία άνω των 60 Παλαιστινίων και τον τραυματισμό χιλιάδων από τα πυρά των Ισραηλινών στρατιωτών, φέρει τη σφραγίδα του κράτους - δολοφόνου του Ισραήλ και των ΗΠΑ, οι οποίες την ίδια μέρα εγκαινίαζαν την πρεσβεία τους στην Ιερουσαλήμ, αναγνωρίζοντάς την ως πρωτεύουσα και ενθαρρύνοντας την επιθετικότητα του κράτους του Ισραήλ στην περιοχή.
Το έγκλημα όμως έχει και συνένοχους, που δεν μπορούν να κρυφτούν. Οπως, για παράδειγμα, η ΕΕ, που στις ανακοινώσεις της για τις δολοφονίες Παλαιστίνιων αμάχων από τον ισραηλινό στρατό κρατάει ίσες αποστάσεις ανάμεσα στο θύτη και στα θύματα και καλεί το Ισραήλ σε «αυτοσυγκράτηση»!
Το ίδιο ισχύει και για την ελληνική κυβέρνηση, η οποία δηλώνει μεν τον «αποτροπιασμό» της για τους θανάτους και τους τραυματισμούς Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας, συστήνει όμως κι αυτή «αυτοσυγκράτηση» (!) και υποδεικνύει προκλητικά σε όσους οργανώνουν τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας «να διασφαλίζουν τον ειρηνικό χαρακτήρα τους»!
Η ελληνική κυβέρνηση, από τη μια, «ξεπλένει» τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό, αναγορεύοντάς τον «παράγοντα ειρήνευσης» στην περιοχή, και από την άλλη αναβαθμίζει διαρκώς την πολιτική - οικονομική - στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ.
Θυμίζουμε ότι μόλις την περασμένη βδομάδα, κατά την τριμερή συνάντηση Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, ο Ελληνας πρωθυπουργός χαρακτήριζε «στρατηγική» τη σχέση με το Ισραήλ και δήλωνε ότι «συμμερίζεται» τις ανησυχίες του Ισραηλινού πρωθυπουργού για την κατάσταση ασφαλείας στην περιοχή, αφού πρώτα ο Νετανιάχου είχε αναπτύξει ένα πολεμοχαρές αφήγημα, με το βλέμμα και την κάννη στραμμένα στο Ιράν.
Το ίδιο ισχύει και με τις δεκάδες ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις ανάμεσα στις στρατιωτικές δυνάμεις των δύο χωρών, με την «υψηλή εποπτεία» των ΗΠΑ, που σε πολλές περιπτώσεις προσομοιώνουν ακόμα και επιθέσεις της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας σε εγκαταστάσεις και υποδομές του Ιράν, επιβεβαιώνοντας το χαρακτήρα τους ως «πρόβες πολέμου».
Μόλις χτες κι ενώ το αίμα του Παλαιστινιακού λαού δεν είχε στεγνώσει ακόμα, ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, δήλωνε υπό το βλέμμα του Αμερικανού πρέσβη ότι η κυβέρνηση χτίζει «άξονες σταθερότητας» και αναπτύσσει «στενές σχέσεις με όλες τις μετριοπαθείς χώρες της περιοχής», συγκαταλέγοντας σε αυτές και το Ισραήλ. Την ίδια ώρα, ακόμα και σήμερα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αρνείται να εφαρμόσει την απόφαση της Βουλής του Δεκέμβρη 2015 και να προχωρήσει άμεσα στην αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους.
Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση συνεχίζει το γνωστό τροπάρι και αναγορεύει την ΕΕ σε «διαμεσολαβητή» ειρήνευσης και παράγοντα «επαναφοράς της διεθνούς νομιμότητας». Σαν να μην είναι η ΕΕ και κράτη - μέλη της που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο συμμετέχουν ενεργά στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στη Μέση Ανατολή και στηρίζουν την ισραηλινή επιθετικότητα...
Το πιο αποτρόπαιο απ' όλα, που πρέπει να δει ο λαός, είναι ότι η κυβέρνηση, για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων που διεκδικούν μερίδιο από τις ενεργειακές και εμπορικές «μπίζνες» στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, συμμετέχει κρατώντας τη σημαία στα ιμπεριαλιστικά σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, που βάζουν φωτιά στην ευρύτερη περιοχή, συγκροτώντας περιφερειακές συμμαχίες και «άξονες», μεταξύ άλλων και με το κράτος - δολοφόνο του Ισραήλ.
Η πολιτική αυτή, που στηρίζουν και τα άλλα κόμματα του κεφαλαίου, καμιά σχέση δεν έχει με την αλληλεγγύη που εκφράζει με κάθε ευκαιρία ο λαός στον αγώνα των Παλαιστινίων για ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος, στα σύνορα του 1967. Γι' αυτό, μαζί με την καταδίκη των εγκλημάτων του Ισραήλ, ο αποτροπιασμός για τις μαζικές δολοφονίες θα πρέπει να οδηγήσει και στην καταδίκη της ελληνικής εμπλοκής στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, που σπέρνουν θάνατο, φτώχεια, προσφυγιά.

TOP READ