Υπερψηφίστηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και αναμένεται να εισαχθεί στην Ολομέλεια το επόμενο διάστημα, το νομοσχέδιο για τη «Νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου» από τους βουλευτές της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. Η ΝΔ και η Ένωση Κεντρώων επιφυλάχθηκαν για την Ολομέλεια, ενώ το ΚΚΕ το καταψήφισε εστιάζοντας τον αντιεπιστημονικό του χαρακτήρα.
Ακολουθούν αποσπάσματα από την ομιλία του εκπροσώπου του ΚΚΕ, Γ. Δελή:
«Πρέπει να υπάρχει νομική αναγνώριση της αλλαγής του φύλου στα νομικά έγγραφα ενός trans ατόμου; Ασφαλώς. Η νομική αναγνώριση, όμως, αυτού του δικαιώματος χρειάζεται να βασίζεται σε ορισμένα μέτρα για την κοινωνική, επιστημονική στήριξη του ατόμου για να βοηθηθεί ουσιαστικά να επιλύσει αυτή τη σύγκρουση προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση, με βάση την ατομική του απόφαση.
Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο όχι μόνο δεν θεσμοθετεί την ολόπλευρη κοινωνική προστασία τέτοιων περιπτώσεων, αλλά την υποβαθμίζει.
Στο νομοσχέδιο υιοθετείται και αναπαράγεται ο άκρως ανορθολογικός, αντιεπιστημονικός, ιδεαλιστικός διαχωρισμός ανάμεσα στο “βιολογικό” και “κοινωνικό” φύλο. Yποβαθμίζετε -σχεδόν πλήρως- ότι το φύλο προσδιορίζεται αντικειμενικάΑποδέχεστε ως κριτήριο του προσδιορισμού του φύλου ενός ατόμου τον άκρατο υποκειμενισμό. Το λέει πιο καθαρά η ίδια η ΕΕ σε κείμενά της: είναι “ο τρόπος που αισθανόμαστε και σκεφτόμαστε για το φύλο”.
Επιδιώκετε, δηλαδή, να διαπεράσει στη στάση και να ποτίσει τη συνείδηση των ανθρώπων το εξής: “Σημασία δεν έχει η πραγματικότητα που ζεις, αρκεί να σκέφτεσαι και να μιλάς διαφορετικά για αυτήν”.
Αντίστοιχα, διαστρεβλωμένα κριτήρια προσπαθείτε να διαμορφώσετε και για την έννοια του ατομικού δικαιώματος. Κανένα ατομικό δικαίωμα δεν ολοκληρώνεται έξω από τα συλλογικά, κοινωνικά δικαιώματα. Και επειδή δε θέλετε και δεν μπορείτε να ικανοποιήσετε κοινωνικά δικαιώματα καθολικά για όλες και όλους, υποκριτικά παρουσιάζεστε υπερασπιστές των ατομικών δικαιωμάτων.
Και λέτε ότι με αυτό το νομοσχέδιο θεραπεύονται οι κοινωνικές διακρίσεις σε βάρος των trans ατόμων ή ότι βγαίνουν από το κοινωνικό περιθώριο. Τις κοινωνικές διακρίσεις, την κοινωνική περιθωριοποίηση – που βιώνουν και άλλες ομάδες του πληθυσμού κι άλλοι άνθρωποι- δεν την αντιμετωπίζεις με τη θεσμοθέτηση ατομικών δικαιωμάτων απομονωμένα από το κοινωνικό πλαίσιο.
Μπορούν άραγε αυτές να αντιμετωπιστούν με μια απλή δικαστική απόφαση ή διοικητική πράξη, με μια απλή αλλαγή του φύλου στην ταυτότητα;
Είναι τουλάχιστον αφέλεια, αφού το νομοσχέδιο δε θίγει τις κοινωνικές αιτίες που γεννούν το ρατσισμό, τη μισαλλοδοξία, την πολύμορφη βία, στη συγκεκριμένη περίπτωση με βάση την ταυτότητα φύλου.
Κι εδώ η κυβέρνηση έχει ευθύνες γιατί με τον τυχοδιωκτικό τρόπο που ανοίγει το θέμα, δίνει “πάσα” για να αναπτυχθούν αντιδραστικές διαφωνίες με το νομοσχέδιο. Είναι χαρακτηριστικές και ανατριχιαστικές οι απόψεις που εκφράστηκαν από τη ναζιστική ΧΑ, που επανέφερε στο σήμερα τις θεωρίες του Μεσαίωνα.
Αναρωτήθηκε χθες η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ πώς το ΚΚΕ που διαφωνεί με το νομοσχέδιο, πώς θα κοιτάξει στα μάτια αυτούς τους ανθρώπους που τραβάνε τα μύρια όσα για τις όποιες επιλογές τους!
Με σεβασμό και πνεύμα αλληλεγγύης, γιατί ξέρουν πολύ καλά ότι το ΚΚΕ είναι μαχητικά δίπλα τους απέναντι σε όποιους ρατσιστές και σκοταδιστές τους προσβάλλουν και τους επιτίθενται.
Για να δούμε όμως εσάς του ΣΥΡΙΖΑ και των υπόλοιπων κομμάτων! Τι θαρρείτε! Ότι ξεπλένεστε για την αντιλαϊκή σας πολιτική με τέτοια νομοσχέδια που δεν αντιμετωπίζουν επί της ουσίας τα πραγματικά προβλήματα αυτών των συνανθρώπων μας; Μήπως τους εξαιρείτε από την επίθεση που έχετε εξαπολύσει στα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα;
Και για να δούμε πώς θα κοιτάξετε στα μάτια εσείς όλοι τους φτωχοποιημένους συνταξιούχους, τους απλήρωτους εργαζόμενους που πληθαίνουν, τους μεροκαματιάρηδες που δεν τα βγάζουν πέρα, τους ανέργους που ζουν το δικό τους δράμα, πώς θα κοιτάξετε στα μάτια τα υποσιτισμένα παιδιά που λιποθυμούν μες στα σχολεία! ».

Άθλιο αντικομμουνιστικό παραλήρημα από βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ – Η απάντηση του Γ.Δελή