19 Σεπ 2018

Μωχάμετ Νάζεμ: η προπαγάνδα στο φόρτε της (1)



Τα δυο επόμενα κείμενα, οφείλονται αποκλειστικά στην ραστώνη των καλοκαιρινών διακοπών. Μόνο σε τέτοιο περιβάλλον υπάρχει χρόνος για ατελείωτες διαδρομές στα χαώδη σοκκάκια του διαδικτύου, όπου μπορεί κανείς να χαθεί αλλά και να ανακαλύψει σχεδόν τα πάντα. Έτσι, δεν ήταν ποτέ δυνατόν να φανταστώ πόσες ώρες θα ξόδευα στις διακλαδώσεις που κρύβονταν πίσω από ένα απλό βιντεάκι ενενήντα δευτερολέπτων, με τίτλο "Ο σύρος έφηβος που τουιτάρει τον τρόμο της ζωής στην Γούτα", μια παραγωγή τού βρεττανικού Guardian, η οποία ανέβηκε στο Youtube στις 24/2/2018.

Ανοίγουμε παρένθεση, για όσους δεν θυμούνται. Η Γούτα είναι μια περιοχή στα ανατολικά περίχωρα της Δαμασκού, η οποία είχε γίνει προπύργιο των αντικαθεστωτικών δυνάμεων της Συρίας από το 2013 μέχρι τον εφετεινό Απρίλιο, οπότε και ανακαταλήφθηκε από τις κυβερνητικές δυνάμεις, με την βοήθεια των ρώσσων. Οι δυτικοί κατηγόρησαν επανειλημμένως τον Άσσαντ για χρήση χημικών όπλων, για βομβαρδισμό αμάχων κλπ, όμως σύντομα αποδείχθηκε ότι τα στοιχεία τους ήσαν είτε ανύπαρκτα είτε χαλκευμένα. Κλείνουμε την παρένθεση για να δούμε το βιντεάκι.

Αριστερά: Η επίσημη σημαία τής Συρίας από το 1980 μέχρι σήμερα.
Δεξιά: Η παλιά σημαία, την οποία χρησιμοποιούν οι αντικαθεστωτικοί

"Με λένε Μωχάμτ Νάζεμ και είμαι 15 ετών... ζητούμε κατάπαυση του πυρός της εκστρατείας που εξαπολύθηκε από το καθεστώς του Άσσαντ και την Ρώσσία... αυτή είναι μια έκκληση από μένα και τα παιδιά τής ανατολικής Γούτας... απευθυνόμαστε στην συνείδησή σας... θέλουμε να ζήσουμε ειρηνικά... σκοτωνόμαστε από τη σιωπή σας... ο Άσσαντ, ο Πούτιν και ο Χομεϊνί σκότωσαν την παιδική μας ηλικία... σώστε μας πριν είναι πολύ αργά."

Συγκινητικός ο πιτσιρικάς, δεν λέω; Συγκινητικός αλλά κάτι δεν σας κάθεται καλά, έτσι; Μάλλον λόγω του τρόπου που στήνεται μπροστά στον φακό. Συμφωνούμε. Κι εμένα κάτι μου φάνηκε στραβό κι έβαλα να ξαναδώ το βιντεάκι. Την δεύτερη φορά κατάλαβα από τα πρώτα δευτερόλεπτα τί μου χτύπησε στο μάτι. Ήταν η συριακή σημαία, που έχει τυλιγμένη ο Νάζεμ στον λαιμό του. Εγώ ήξερα ότι η συριακή σημαία έχει πράσινα αστέρια αλλά στον λαιμό τού Νάζεμ έβλεπα κόκκινα. Ε, λοιπόν, χάρη σ' αυτά τα κόκκινα αστέρια άρχισα την περιπλάνησή μου στο διαδίκτυο.

Αν έχετε παρατηρήσει, οι σημαίες των αραβικών κρατών έχουν συνήθως τέσσερα χρώματα, τα οποία αντιπροσωπεύουν τις τέσσερις μεγάλες δυναστείες τής αραβικής ιστορίας: κόκκινο για τους Χασεμίτες, λευκό για τους Ομμεϋάδες, πράσινο για τους Φατιμίδες και μαύρο για τους Αμπασίδες. Η συριακή σημαία έχει κόκκινο, λευκό και μαύρο στις τρεις λωρίδες της και πράσινο στα δυο αστέρια στο κέντρο, τα οποία συμβολίζουν τα αδελφά κράτη Συρία και Αίγυπτο. Παλιότερα, είχε τρία πράσινα αστέρια, επειδή στην αδελφότητα είχε προσχωρήσει και το Ιράκ.

Πάμε λίγο πίσω στην Ιστορία, στις αρχές τής δεκαετίας τού 1930, όταν η Συρία είναι γαλλική αποικία. Μετά από αρκετές αλλαγές και πάντα με την έγκριση των γάλλων, η χώρα υιοθετεί μια σημαία με πράσινη, λευκή και μαύρη ρίγα και τρία κόκκινα αστέρια στην μέση. Το ένα αστέρι συμβολίζει την Δαμασκό και το Χαλέπι, το δεύτερο την Ντέιρ-εζ-Ζορ και το τρίτο την Λατάκια. Αυτή η σημαία "έζησε" μέχρι το 1958, οπότε η πρώτη ρίγα και τα αστέρια άλλαξαν αμοιβαία χρώμα, ενώ το 1980 έμειναν μόνο δυο αστέρια και απέκτησαν τον συμβολισμό που είπαμε πρωτύτερα.

Ελπίζω ότι δεν σας μπέρδεψα ως εδώ αλλά δεν βρήκα καλύτερο τρόπο για να σας πω ότι η σημαία που έχει τυλιγμένη στον λαιμό του ο Μωχάμετ Νάζεμ δεν είναι η σημερινή επίσημη σημαία τής Συρίας αλλά εκείνη που είχαν εγκρίνει οι γάλλοι τότε που έλεγχαν την χώρα. Αν αναρωτιέστε για την σημασία αυτής της παρατήρησης, σας λύνω την απορία αμέσως τώρα: αυτή την αποικιοκρατικής προελεύσεως σημαία χρησιμοποιούν οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις στην Συρία. Με άλλα λόγια, ο συγκινητικός πιτσιρικάς δεν νοιάζεται μόνο για την παιδική του ηλικία και για την κατάπαυση του πυρός αλλά νοιάζεται και για την επικράτηση των ανταρτών, οι οποίοι έχουν την αμέριστη υποστήριξη της δύσης.

Αφού,λοιπόν, βγάλαμε άκρη με την σημαία που έχει στον λαιμό του, ας ψάξουμε λίγο στα διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σε όλα, ο νεαρός Μωχάμετ έγινε μέλος τον Δεκέμβριο του 2017 και έχει ήδη αποκτήσει δεκάδες χιλιάδες ακολούθους: πάνω από 26.000 στο Τουίττερ και σχεδόν 20.000 στο Ίνσταγκραμ ενώ υπάρχει και σελίδα στο Φέισμπουκ αλλά είναι κλειστή και το αίτημα φιλίας που έστειλα δεν έχει γίνει ακόμη δεκτό. Παρά τις χιλιάδες των ακολούθων του, ο Μωχάμετ ακολουθεί ελάχιστους: 268 στο Τουίττερ και μόλις 31 στο Ίνσταγκραμ. Προφανώς, ο πολύπαθος έφηβος ενδιαφέρεται κυρίως να πει αυτά που θέλει και όχι να ακούσει τους άλλους.


Λένε πως κάθε άνθρωπος αποκαλύπτεται μέσω των δημοσιεύμάτων του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αυτό είναι σωστό. Προσωπικά, όμως, εκτιμώ πως αποκαλύπτεται ακόμη περισσότερο μέσω της λίστας όσων εκείνος ακολουθεί σ' αυτά τα μέσα. Μη μπορώντας, λοιπόν, να καταλάβω πώς στα κομμάτια ο Guardian όχι απλώς ανακάλυψε σε μηδενικό χρόνο τον Νάζεμ αλλά και αποφάσισε να προβάλει την "δουλειά" του, σκέφτηκα να ρίξω μια ματιά στην λίστα με όσους ακολουθεί ο νεαρός στο Τουίττερ.

Ο Μωχάμετ Νάζεμ με την σημαία των αντικαθεστωτικών τυλιγμένη στον λαιμό του

Λίγα λεπτά αργότερα κατάλαβα ότι είχα χτυπήσει φλέβα! Ιβάνκα Τραμπ, Ντόναλντι Τραμπ κι ανάμεσα το Φοξ, δηλαδή ο Σκάι των ΗΠΑ. Η σύρια Ραμί Νάκλα και ο πακιστανός Μωχάμετ Άσγκαρ, φανατικοί υπέρμαχοι της πολιτειακής επέμβασης στις χώρες τους. Πολλά δυτικά μέσα ενημέρωσης (ηλεκτρονικά και μη) και πολλοί δημοσιογράφοι, μεταξύ των οποίων και ο δυσλεξικός Αρέεμπ Ούλλα, μουσουλμάνος βρεττανός δημοσιογράφος. Τον διέκρινα επειδή, ανάμεσα στα δημοσιεύματα που βρήκα να αναφέρονται στον Νάζεμ, το άρθρο τού Ούλλα "Eastern Ghouta: Children tell of life under bombs through social media" είναι το πρώτο χρονικά. Με δεδομένο ότι ο Ούλλα συνεργάζεται με τον Guardian, έχω βάσιμους λόγους να πιστεύω ότι κάπου έβαλε το χεράκι του για να προβληθεί ο Νάζεμ από τον βρεττανικό κολοσσό τής ενημέρωσης.

Εδώ έκανα μια ακόμη σκέψη. Αφού ο Ούλλα ήταν από τους πρώτους (αν όχι ο πρώτος) που πρόβαλαν τον Νάζεμ, θα έπρεπε να ήταν και από τους πρώτους που θα ακολουθούσε ο σύρος έφηβος στο Τουίττερ. Κι όμως, δεν είναι. Συνέχισα να ψάχνω την λίστα αλλά όλα τα ονόματα που έβλεπα ήσαν άγνωστα σε μένα. Ποιοι είναι αυτοί, λοιπόν, που έπιασαν πρώτη θέση στασίδι στις προτιμήσεις τού Νάζεμ; Ας είναι καλά το διαδίκτυο! Με το δαιμόνιο να δουλεύει μέσα μου και με άφθονο χρόνο διαθέσιμο, το ψάξιμο άρχισε. Κι όσο προχωρούσε, τόσο περισσότερο πειθόμουν ότι ο Μωχάμετ Νάζεμ δεν ήταν παρτά άλλο ένα δημοσιογραφικό κατασκεύασμα, άλλο ένα όπλο στον παγκόσμιο πόλεμο προπαγάνδας στον οποίο η "δημοσιογραφία" παίζει πρωτεύοντα ρόλο.

Τι βρήκα, λοιπόν; Πάρτε μια ανάσα και θα συνεχίσουμε.
 
Από: Cogito ergo sum

Συνεργάζεσαι ως προστάτης του συντάγματος με τους ναζί…; Δεν πειράζει, σε κάνουμε Γενικό Γραμματέα υπουργείου Εσωτερικών!

Φανταστείτε έναν αρχηγό υπηρεσίας για την προστασία του πολιτεύματος να εξαφανίζει στοιχεία. Παράδειγμα; Στην δίκη κατά της τρομοκρατικής ομάδας NSU δεν υπήρχαν τα στοιχεία για τους εμπλεκόμενους πράκτορες της υπηρεσίας. Η NSU διέπραξε 10 φόνους, κυρίως σε μετανάστες και τραυμάτισε σοβαρά ένα άτομο. Αξιοσημείωτο είναι ότι κατά τη διάρκεια της δράσης της οργάνωσης είχαν εισχωρήσει σ’ αυτήν πράκτορες της υπηρεσίας. Παρ’ όλα αυτά η υπηρεσία δεν απέτρεψε καμία τρομοκρατική δράση ούτε αντέδρασε όταν οι διωκτικές αρχές στράφηκαν κατά των συγγενών των θυμάτων. Η γερμανική αστυνομία πρώτα εξέταζε, πολλές φορές με εξευτελιστικό και προσβλητικό τρόπο, τους ίδιους τους συγγενείς των Τούρκων και του Έλληνα που ήταν θύματα των ναζί τρομοκρατών. Στη δίκη κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης δεν παρουσιάστηκαν τα στοιχεία της υπηρεσίας έτσι ώστε να μην είναι δυνατή η καταδίκη συνεργατών των τρομοκρατών. Υπεύθυνος; Ο κ. Μάσεν.
Ο ίδιος κ. Μάσεν που χρόνια πριν ήθελε να απελάσει έναν Τούρκο γεννημένο το 1982 στην Βρέμη. Το «έγκλημα» του Τούρκου; Τον είχαν συλλάβει οι Αμερικανοί –άδικα απ’ ό, τι απεδείχθη μετέπειτα – και τον κράτησαν πέντε έτη χωρίς κατηγορία και δίκη, στο περιβόητο Γκουαντάναμο. Ο Μάσεν θεώρησε ότι σε αυτά τα πέντε χρόνια ο Τούρκος δεν έδωσε στοιχεία ζωής στις Γερμανικές αρχές, δεν ανανέωσε την άδεια παραμονής του και συνεπώς θα έπρεπε να απελαθεί όταν επέστρεψε στην γενέτειρα χώρα του το 2006. Εν τω μεταξύ είχε αποδειχθεί επίσης ότι οι μυστικές υπηρεσίες είχαν πλήρη γνώση για την υπόθεση και είχαν μιλήσει με τον Τούρκο, όταν αυτός ήταν δέσμιος των Αμερικανών. Τόσο τα αμερικάνικα όσο και τα γερμανικά δικαστήρια έκριναν ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που εμπλέκουν τον Τούρκο με τρομοκρατία.
Σκεφτείτε τώρα να κυκλοφορούν βιβλία από αποστάτες της Αλτερνατίβας για την Γερμανία (AfD) που άμεσα εμπλέκουν τον Μάσεν με το φιλοναζιστικό κόμμα. Σύμφωνα με μαρτυρίες ο Μάσεν συμβούλευε ηγετικά στελέχη της AfD για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να αποφύγουν την παρακολούθηση από την υπηρεσία του. Τα επίμαχα ραντεβού έχουν επιβεβαιωθεί.
Τέλος, όταν έγιναν τα γεγονότα στο Κέμνιτς πριν λίγες μέρες, ο Μάσεν έδειξε με τον πιο έντονο τρόπο τον χαρακτήρα του. Στο Κέμνιτς μετά από διαπληκτισμό είχε μαχαιρωθεί Γερμανός υπήκοος από πρόσφυγες στα πλαίσια του τοπικού πανηγυριού. Το ίδιο το θύμα ήταν παλαιότερα στόχος ναζί επειδή είχε μεν γερμανική υπηκοότητα αλλά ήταν ξένης καταγωγής.
Η ανθρωποκτονία έγινε αφορμή για ακροδεξιές εκδηλώσεις, πογκρόμ και επεισόδια. Αξιοσημείωτο είναι ότι ένα πρόσφυγας που αρχικά είχε συλληφθεί ως ύποπτος για ανθρωποκτονία, αφέθηκε ελεύθερος αφού αποδείχθηκε η μη εμπλοκή του στον επίμαχο διαπληκτισμό. Τώρα θεωρείται από τις διωκτικές αρχές μάρτυρας που τις βοηθάει να διαλευκάνουν όλη την υπόθεση. Τόσο το όνομα του συλληφθέντα όσο και τα λοιπά στοιχεία μοιράστηκαν από αστυνομικό και πολιτικούς της AfD στο διαδίκτυο, με σκοπό την στοχοποίησή του. Για τον Μάσεν όλα αυτά δεν αποτελούν πρόβλημα και καμία απειλή κατά του πολιτεύματος.
Όταν στο Κέμνιτς ακροδεξιές ορδές λεηλάτησαν καταστήματα μεταναστών, επιτέθηκαν σε εστιατόριο Εβραίου Γερμανού, κυνηγούσαν στους δρόμους όποιον τους φαινόταν να μην ανήκει στην άρια φυλή, όποιον αναγνώριζαν ως δημοσιογράφο ή φωτορεπόρτερ ή όποιον έβλεπαν να εκφράζει αριστερά φρονήματα, ο Μάσεν θεώρησε καθήκον του να δώσει συνέντευξη στην Μπιλτ, την γνωστή κίτρινη φυλλάδα.
Χρησιμοποιώντας την θέση του δήλωσε ότι τα ρεπορτάζ για το πογκρόμ – επιβεβαιωμένα από την ίδια την Καγκελάριο Μέρκελ – ήταν ούτε λίγο ούτε πολύ fake news. Αναφέρθηκε στον συλληφθέντα ως φονιά και στον διαπληκτισμό ως φόνο. Αυτό βέβαια σε κάθετη αντίθεση με την εισαγγελία του Κέμνιτς που όχι μόνο αποφυλάκισε τον αρχικά ύποπτο αλλά θεωρεί το επίμαχο γεγονός «ανθρωποκτονία σε διαπληκτισμό» και όχι φόνο. Ο Μάσεν που φημίζεται ως καθηγητής νομικής προέβη λοιπόν σε μια σειρά παραπτωμάτων.
Είναι όμως προστατευόμενος του Υπουργού Εσωτερικών Ζέχοφερ. Έτσι, όταν τόσο η Μέρκελ όσο και το συνεργαζόμενο στην κυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα την Γερμανία (SPD) αλλά και όλη η αντιπολίτευση πλην της AfD ζήτησαν την απομάκρυνσή του, έπρεπε να βρεθεί μια λύση αφού ο Ζέχοφερ αρνήθηκε να αποπέμψει τον στενό του συνεργάτη.
Τα κόμματα της γερμανικής κυβέρνησης συμφώνησαν τελικά να αποπέμψουν τον Μάσεν δια της… αναβάθμισής του. Τον έκαναν Γενικό Γραμματέα νέου τμήματος στο Υπουργείο Εσωτερικών του Ζέχοφερ. Ο φιλοναζί νομικός θα λαμβάνει τώρα κάθε μήνα έναν κατά 2580,20 ευρώ υψηλότερο μισθό, συνολικά 14.157,33 ευρώ τον μήνα.
Βλέπετε, στην χώρα της Μέρκελ επιβραβεύεται με τον πιο προκλητικό τρόπο η φιλική στάση προς τους ναζί. Ας μην πέσει κανείς από τα σύννεφα με την στάση του SPD. Οι «σύντροφοι» της σοσιαλδημοκρατίας δεν θέλουν να ρισκάρουν τα κυβερνητικά οφίτσια και για αυτό αποδέχονται τον εξευτελισμό τους.

Δούλεμα





Σε άρθρο του στους «Νew York Times», ένα πρώην μέλος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ αναπτύσσει «ένα επιθετικό σχέδιο για τα Βαλκάνια, όπου οι ΗΠΑ πρέπει να πρωτοστατήσουν». Εκεί αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «δεν θα προκαλέσει ντόμινο εθνικών αποσχιστικών κινημάτων» μια ενδεχόμενη αλλαγή συνόρων ανάμεσα στη Σερβία και το Κόσσοβο και ότι μια «συναινετική προσαρμογή των συνόρων» θα μπορούσε να αποτελέσει παράδειγμα το οποίο «η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να στηρίξει ως μια ιδιαίτερη εξαίρεση». Και μόνο ο τίτλος του άρθρου είναι αρκετός για να αναποδογυρίσει το κλίμα εφησυχασμού που προσπαθεί να καλλιεργήσει ο αρθρογράφος. Θυμίζουμε ότι σε προηγούμενες φάσεις, το «επιθετικό σχέδιο» των ΗΠΑ (και της ΕΕ) για τα Βαλκάνια οδήγησε στο διαμελισμό της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας και στη βίαιη επαναχάραξη των συνόρων, με την υποδαύλιση των εθνικισμών και αλυτρωτισμών, τη χρηματοδότηση και τον εξοπλισμό εθνικιστικών - αποσχιστικών ομάδων, το «διαίρει και βασίλευε», τις ιμπεριαλιστικές - ΝΑΤΟικές επεμβάσεις. Στην καινούργια του εκδοχή, το σχέδιο αυτό έχει τον τίτλο «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» και βασικός στόχος του είναι η ανάσχεση της ρωσικής επιρροής στην περιοχή. Στο πλαίσιο αυτού του σχεδιασμού εντάσσονται η συμφωνία Ελλάδας - ΠΓΔΜ, η επικείμενη συμφωνία Ελλάδας - Αλβανίας και βέβαια τα σενάρια για νέες αλλαγές συνόρων. Μέσα σ' αυτό το εκρηκτικό σκηνικό που προκαλεί η όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην ευρύτερη επικράτεια της Βαλκανικής, της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου, είναι τουλάχιστον προκλητικό να μοιράζει εγγυήσεις «ασφάλειας» ο εκπρόσωπος των ΑμερικανοΝΑΤΟικών, που είναι ο κατεξοχήν παράγοντας αστάθειας και πολέμων στην περιοχή.

Αναδιανομή και της ενεργειακής φτώχειας


Μια ακόμα γεύση της ...μεταμνημονιακής «επιστροφής στην κανονικότητα» παίρνουν αυτήν την περίοδο δεκάδες χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά, που πετιούνται εκτός Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) ηλεκτρικού ρεύματος, μετά την αναπροσαρμογή των κριτηρίων που έκανε τον περασμένο Δεκέμβρη το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβερνητική παρέμβαση για την «καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας» (!), όπως τιτλοφορούσε το αρμόδιο υπουργείο τη σχετική απόφαση, αφήνει εκτός ΚΟΤ περί τους 120.000 καταναλωτές, αφού δεν πέρασαν το κατώφλι των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων που αυτή έθετε, με αποτέλεσμα τώρα να χάνουν και την ελάχιστη έκπτωση που είχαν στα τιμολόγια της ΔΕΗ και των άλλων παρόχων ηλεκτρισμού.
Με τη συγκεκριμένη απόφαση, τα κριτήρια υπαγωγής στο Κοινωνικό Τιμολόγιο προσαρμόζονται σ' αυτά που ισχύουν για το λεγόμενο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, ρίχνοντας κάτω από τις 9.000 ευρώ το ετήσιο εισόδημα με το οποίο δικαιούται κανείς το ΚΟΤ, συνδυαστικά με άλλα (περιουσιακά) κριτήρια. Οσοι δικαιούχοι υπερέβαιναν αυτό το όριο (αφορά μονοπρόσωπο νοικοκυριό) ή δεν πληρούσαν τα περιουσιακά κριτήρια, κόπηκαν αυτομάτως, με πρόσχημα τη «δικαιότερη στόχευση» του συστήματος και τη στήριξη των «πλέον ευάλωτων νοικοκυριών». Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση, διατηρώντας σταθερό το (ούτως ή άλλως ανεπαρκές) κονδύλι για το ΚΟΤ, έκανε μια «εσωτερική αναδιανομή» στους δικαιούχους, πετώντας εκτός δεκάδες χιλιάδες απ' αυτούς και ενισχύοντας με μερικά ευρώ παραπάνω την έκπτωση στους πιο «ευάλωτους».
* * *
Μιλάμε δηλαδή για κανονική αναδιανομή της φτώχειας, όπως είχαν καταγγείλει από την πρώτη στιγμή το ΚΚΕ και ο «Ριζοσπάστης», παρά τις καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης, που βάφτιζε «εξορθολογισμό» τις αλλαγές των κριτηρίων, αλλά στην πραγματικότητα εξαιρούσε από το ΚΟΤ οποιονδήποτε έχει εισόδημα πάνω από το ...αστρονομικό ποσό των 9.000 ευρώ. Προφανώς, το κράτος θεωρεί ότι ένας φτωχός των 9.000 ευρώ μπορεί ευκολότερα να αποπληρώσει τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, που είναι φωτιά, απ' ό,τι ένας κατά τι φτωχότερος. Να θυμίσουμε ότι το προηγούμενο εισοδηματικό όριο για την ένταξη στο ΚΟΤ ήταν οι 12.000 ευρώ, ποσό προσαυξανόμενο κατά 50% στις περιπτώσεις όπου ο δικαιούχος κατοικεί μόνιμα σε νησί με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους και επιπλέον 3.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα προστατευόμενα τέκνα.
Το μέτρο αυτό μόνο αποσπασματικό δεν είναι. Στον πυρήνα της πολιτικής της κυβέρνησης βρίσκεται η «στήριξη» με υποτυπώδεις παροχές και μέτρα πτωχοκομείου μόνο όσων διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, με κριτήριο τα εισοδηματικά και περιουσιακά όρια που θέτει το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης. Ετσι, χιλιάδες φτωχά λαϊκά νοικοκυριά, που είτε διαθέτουν ένα σχετικά μεγαλύτερο εισόδημα είτε τυχαίνει να έχουν ένα σπίτι, ένα χωράφι, μια κληρονομιά ή οτιδήποτε άλλο, εξαιρούνται κι από τις ελάχιστες «κοινωνικές» παροχές. Ειδικά στην περίπτωση της ΔΕΗ, ακόμα και αυτή η έκπτωση του ΚΟΤ βρίσκεται υπό διαρκή αμφισβήτηση, επειδή θεωρείται ότι επιβαρύνει την εταιρεία στον ανταγωνισμό με τα άλλα μονοπώλια του κλάδου και είναι βέβαιο ότι αργά ή γρήγορα θα το «καταπιεί» η «απελευθέρωση» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
* * *
Θυμίζουμε ότι τον Αύγουστο του 2017, όταν συζητιόταν η αναδιάρθρωση των κριτηρίων από τη ΡΑΕ, η διοίκηση της ΔΕΗ ζητούσε με ανακοίνωσή της να απομακρυνθούν από την εταιρεία οι δικαιούχοι του «κοινωνικού τιμολογίου», οι οποίοι, όπως αναφέρει, «όντας μη ελκυστικοί για τους άλλους προμηθευτές, παραμένουν αποκλειστικά (100%) στη ΔΕΗ» και είναι «μη ελκυστικοί» διότι δυσκολεύονται ή αδυνατούν να πληρώσουν το λογαριασμό! Πρότεινε μάλιστα οι δικαιούχοι καταναλωτές να επιδοτούνται από το κράτος (π.χ. με ειδικά κουπόνια) και να επιλέγουν τον προμηθευτή της αρεσκείας τους, καθώς, σύμφωνα με τη ΔΕΗ, η εταιρεία επιβαρύνεται με ποσά της τάξης των 80 εκατ. ευρώ το χρόνο και εμποδίζεται το άνοιγμα της αγοράς, καθώς «η Ενέργεια που καταναλώνεται για ΚΟΤ είναι της τάξης του 5 - 6% της συνολικής».
Είναι φανερό ότι τα περί «κοινωνικής ευαισθησίας» που επικαλούνται ορισμένοι για να υπερασπιστούν την «κρατική ΔΕΗ», είναι φούμαρα και καμιά σχέση δεν έχουν με την πραγματικότητα που δημιουργεί το κυνήγι του κέρδους για τους μετόχους της, σε συνθήκες σκληρού ανταγωνισμού στην αγορά Ενέργειας. Σε κάθε περίπτωση η αντίφαση είναι κραυγαλέα: Την ίδια ώρα που η ΔΕΗ επενδύει τεράστια ποσά για να επεκτείνει τη δραστηριότητά της στα Βαλκάνια, με εξαγορές και συμπράξεις, την ίδια ώρα που η αστική τάξη, η κυβέρνηση και τα κόμματά της προωθούν το «όραμα» περί Ελλάδας - ενεργειακού κόμβου, χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά δεν έχουν πρόσβαση σε επαρκή ηλεκτροδότηση για να καλύψουν ακόμα και στοιχειώδεις ανάγκες τους, άλλα δεν έχουν καθόλου ρεύμα, ενώ τώρα, με τους αποκλεισμούς από το ΚΟΤ, δημιουργείται μια νέα μεγάλη δεξαμενή για τις επόμενες αποκοπές ρεύματος.
* * *
Εν έτει 2018, που υπάρχουν όλες οι δυνατότητες να καλυφθούν οι ενεργειακές ανάγκες με την αξιοποίηση όλων των πηγών Ενέργειας, η ενεργειακή φτώχεια μεγαλώνει. Η ανάγκη της λαϊκής οικογένειας για φτηνό και επαρκές ρεύμα συνθλίβεται από την πολιτική της «απελευθέρωσης», την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, την αναρχία στην καπιταλιστική παραγωγή, επιβεβαιώνοντας ότι ο λαός πρέπει να αναζητήσει λύσεις και διέξοδο σε σύγκρουση με αυτό το σάπιο σύστημα, βάζοντας μπροστά τις σύγχρονες ανάγκες του.

«Αντιδιαμετρικά»... ίδιοι


Ως «σύγκρουση δύο σχεδίων αντιδιαμετρικά αντίθετων» πασχίζουν να εμφανίσουν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ τα προγράμματα που παρουσίασαν από τη ΔΕΘ και στα οποία πρέπει να πασχίσει κανείς για να βρει έστω και μικρές διαφορές.
Καθόλου τυχαίο, αφού και οι δυο δηλώνουν προσηλωμένοι στο μνημονιακό πλαίσιο, που δεσμεύονται ότι θα συνεχίσουν και θα επεκτείνουν, και «παρόντες» σε όλα τα βασικά προτάγματα του κεφαλαίου.
«Βγάζει μάτι» ότι και οι δυο μιλάνε για νέες φοροαπαλλαγές και εισφοροαπαλλαγές, «διευκολύνσεις» και κίνητρα σε «επενδυτές» και κεφάλαιο, όλα «στο χέρι» και άμεσα, την ώρα που παραπέμπουν τα όποια ψίχουλα τάζουν στο λαό στο απώτερο μέλλον, βάζοντας μπροστά και μια σειρά από «όρους» και προϋποθέσεις, όπως η πορεία της αντιλαϊκής πολιτικής που θα εξανεμίζει κι αυτά τα ελάχιστα.
Και οι δυο δηλώνουν έτοιμοι για ακόμα ενεργότερη εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, ως την «άλλη όψη» των ίδιων «οραμάτων», για τη μετατροπή της χώρας σε «κόμβο» των ενεργειακών και άλλων «πρότζεκτ» των επιχειρηματικών ομίλων, που αποτελούν «μαγνήτη» ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και μεγάλων κινδύνων για τους λαούς.
Οι όποιες διαφορές τους - που εμφανίζουν δήθεν ως άβυσσο που τους χωρίζει - περιορίζονται στον τσακωμό για το ποια είναι η τσέπη από την οποία θα πάρουν τα περισσότερα από το λαό και πώς θα αναδιανεμηθεί η ακόμα μεγαλύτερη φτώχεια ανάμεσα στα λαϊκά στρώματα. Αν π.χ. το βάρος πρέπει να πέσει στη γενικευμένη φοροληστεία του λαού ή στο παραπέρα «τσεκούρι» σε επιδόματα και σε κονδύλια για Υγεία και Πρόνοια, αν πρέπει να κοπούν από τον συνταξιούχο ή τον πρωτοασφαλισμένο και πάει λέγοντας.
Είναι πάνω σε αυτό το κοινό έδαφος που ο ένας διαφημίζει στο κεφάλαιο την προσήλωσή του στις «μεταρρυθμίσεις» και ο άλλος την ικανότητά του στη χειραγώγηση και τον εγκλωβισμό του λαού.
Κάπως έτσι η κυβέρνηση υλοποιεί - βαφτίζοντας «φιλολαϊκή» - την πολιτική που η ΝΔ φωνάζει ότι θα εφαρμόσει, αλλά «πιο αποφασιστικά». Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Ασφαλιστικού, για το οποίο κοροϊδεύουν ξεδιάντροπα τους συνταξιούχους, παριστάνοντας τους... υπερασπιστές τους που δήθεν διαπραγματεύονται να μη χάσουν κι άλλα, την ώρα που από κοινού έκαναν πάνω από 20 μειώσεις στις συντάξεις, προωθώντας παράλληλα την «ανταποδοτικότητα» και την ιδιωτική ασφάλιση, που βρίσκεται στον πυρήνα της αντιασφαλιστικής πολιτικής ΕΕ και ΟΟΣΑ και στην καρδιά τόσο του νόμου Κατρούγκαλου όσο και των σχεδίων «αλά Πινοσέτ» της ΝΔ.
Απ' όπου κι αν το δει ο λαός δεν μπορεί να έχει καμία εμπιστοσύνη ότι αυτοί που τον έφεραν εδώ, αντιμέτωπο με τη φτώχεια, την ένταση της εκμετάλλευσης, τους κινδύνους από την εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια θα κάνουν από δω και πέρα κάτι διαφορετικό. Τη διαφορά μπορούν να την κάνουν η δική του οργάνωση και δράση, η συμπόρευση με το ΚΚΕ, για την ανατροπή.

TOP READ