9 Φεβ 2013

Κέρκυρα: Μαζική συγκέντρωση στο Περιφερειακό Συμβούλιο ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Κασσιώπης


Κέρκυρα: Μαζική συγκέντρωση στο Περιφερειακό Συμβούλιο ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Κασσιώπης

 Από την κινητοποίηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο 

Μαζική ήταν η ανταπόκριση του κερκυραϊκού λαού στο κάλεσμα της Γραμματείας Κέρκυρας του ΠΑΜΕ για συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα, Σάββατο, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της περιοχής Ερημίτης στην Κασσιώπη Κέρκυρας, η οποία πριν από λίγες μέρες πωλήθηκε με απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ.

Με πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Ιονίων Νήσων, αλλά και κάτω από την πίεση των συγκεντρωμένων το θέμα συζητήθηκε πρώτο.

Στην εισήγησή του ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Θόδωρος Γουλής, ανέφερε ότι: «Οι ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων εκτάσεων και υποδομών, καθώς και υπηρεσιών, αποτελούν στρατηγικό σχεδιασμό της ΕΕ, της ελληνικής αστικής τάξης και των κομμάτων της και υλοποιείται συγχρόνως με τα αντιλαϊκά μέτρα. Στόχος τους είναι να ανοίξουν νέα πεδία κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους και να εξασφαλίσουν φτηνούς εργάτες. Η ιδιωτικοποίηση – ξεπούλημα του "Ερημίτη" Κασσιώπης όχι μόνο δεν θα φέρει ανάπτυξη και δουλειές, αλλά αντίθετα θα συρρικνώσει την υπάρχουσα μικρή και μεσαία τουριστική υποδομή (ενοικιαζόμενα – μικρά ξενοδοχεία – βίλες – εστιατόρια – μπαρ κλπ.), γιατί η ιδιωτική εταιρεία με τις τουριστικές επενδύσεις που θα κάνει, θα προσελκύσει το μεγαλύτερο αριθμό τουριστών που κάνουν διακοπές στην Κασσιώπη, Σινιές και άλλους οικισμούς».

Παρέμβαση έγινε επίσης, εκ μέρους της Γραμματείας Κέρκυρας του ΠΑΜΕ από τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας και μέλους της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, Σταμάτη Πελάη, και από εκπρόσωπο της «Κίνησης ενάντια στο ξεπούλημα του Ερημίτη».

Αρχαιο χιουμορ

Τα αρχαία Ελληνικά ανέκδοτα είναι πνευματώδη και διδακτικά. Μας χαρίζουν το γέλιο αλλά εκφράζουν και το αρχαίο Ελληνικό πνεύμα στην πιο χαριτωμένη μορφή του.
Διαβάστε μερικά:
Είπε κάποιος στον Αρίστιππο ότι η Λαΐδα δεν τον αγαπά, αλλά προσποιείται ότι τον αγαπά. Ο Αρίστιππος απάντησε: «Ούτε το κρασί ή το ψάρι με αγαπούν, εγώ όμως τα απολαμβάνω».
Ένας άντρας είπε στην ερωτομανή γυναίκα του: «Τι θέλεις να κάνουμε, να φάμε ή να κάνουμε έρωτα». Εκείνη του είπε: «Ό,τι θέλεις, ψωμί πάντως δεν έχουμε».
Είπε κάποιος στον Διογένη: «Οι συμπολίτες σου σε καταδίκασαν σε εξορία». ο φιλόσοφος απάντησε: «Κι εγώ τους καταδίκασα να μένουν στον τόπο τους».
Ο Διδύμων, οφθαλμίατρος της εποχής εξετάζει το μάτι μιάς κοπέλας. Ο  Διογένης τον βλέπει. Ξέρει ο Διογένης ότι ο Διδύμων είναι τύπος ερωτίλος, κοινώς γυναικάς. Και του λέγει «Πρόσεξε Διδύμωνα, μήπως εξετάζοντας τον οφθαλμό, φθείρεις την κόρην».
Επαινούσαν μερικοί μπροστά στον Άγη τους Ηλείους, γιατί ήταν πολύ  δίκαιοι κριτές στους Ολυμπιακούς αγώνες. Ο Άγης ρώτησε με απορία:
- Και είναι τόσο σπουδαίο το ότι οι Ηλείοι μια φορά στα τέσσερα χρόνια γίνονται δίκαιοι;
Ένας πατέρας ζήτησε από τον Αρίστιππο να διδάξει τον γιο του. Ο φιλόσοφος ζήτησε αμοιβή 500 δραχμές. Ο πατέρας θεώρησε υπερβολικό το ποσό.
-«Με τόσα χρήματα», είπε, «θα μπορούσα να αγοράσω ένα ζώο».  -«Αγόρασε», είπε ο Αρίστιππος, «κι έτσι θα έχεις δύο».
Ο Διογένης ζητούσε ελεημοσύνη απο ένα άγαλμα. Όταν τον ρώτησαν γιατί κάνει κάτι τέτοιο απάντησε:
- Εξασκούμαι στο να μην απογοητεύομαι απο την αναισθησία των ανθρώπων.
Παρακινούσαν τον Φίλιππο τον Μακεδόνα να εξορίσει κάποιον που τον κακολογούσε. Ο Φίλιππος απάντησε:
- Δεν είστε καλά!! Θέλετε να τον στείλω να με κατηγορεί και σ' άλλα μέρη;
Ένας φαλακρός έβριζε τον Διογένη. Ο φιλόσοφος γύρισε και του είπε:
«Δεν σου ανταποδίδω τις βρισιές, αλλά θα ήθελα να πω ένα «μπράβο» στις  τρίχες σου, γιατί απαλλάχτηκαν από ένα κακορίζικο κεφάλι».
Ρώτησε κάποιος τον Αντισθένη τι είδους γυναίκα θα ήταν κατάλληλη για γάμο. Ο φιλόσοφος του είπε:
«Το πράγμα είναι δύσκολο. Αν παντρευτείς ωραία, θα την έχεις με άλλους κοινή, αν άσχημη, θα είναι σαν να σου επέβαλαν ποινή».
Πληροφορήθηκε ο Αριστοτέλης από κάποιον ότι μερικοί τον έβριζαν. Ο φιλόσοφος απάντησε: «Καθόλου δεν με νοιάζει. Όταν είμαι απών, δέχομαι  ακόμα και να με μαστιγώνουν».

Δείξε μου το (ναζιστή) φίλο σου , να σου πω ποιος είσαι...


Δείξε μου το (ναζιστή) φίλο σου , να σου πω ποιος είσαι...


Κάθε ημέρα που περνάει ο ναζιστικός χαρακτήρας της Χρυσής Αυγής αποκαλύπτεται ολοένα και περισσότερο. 



Η συνάντηση της Χρυσής Αυγής, στη Βουλή, με τη γερμανική ναζιστική οργάνωση FNS, δηλαδή με τα «εγγόνια» και τους νοσταλγούς του Χίτλερ στη Γερμανία, τους οπαδούς των στρατοπέδων συγκέντρωσης, αποδεικνύει αυτό που ήταν ήδη γνωστό. Ότι η Χρυσή Αυγή είναι ένα ναζιστικό μόρφωμα, εχθρός του λαού, υπηρέτης του συστήματος της εκμετάλλευσης, όπως άλλωστε ήταν και ιστορικά ο ναζισμός.



Η συνάντηση αυτή αποδεικνύει και τις στενές σχέσεις της Χρυσής Αυγής με ναζιστικές οργανώσεις της Γερμανίας, οι οποίες, όπως και η Χρυσή Αυγή, έχουν σα βασική δραστηριότητα τις επιθέσεις εναντίον μεταναστών στη Γερμανία, και Ελλήνων. Γι’ αυτό άλλωστε και η δράση της Χρυσή Αυγής καταδικάστηκε τόσο από Έλληνες μαθητές της Γερμανίας, όσο και από την Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων. Γιατί εκτός των άλλων, έχουν υποφέρει από τη ρατσιστική και τη ναζιστική βία σε βάρος τους, από τους φίλους και ομοϊδεάτες της Χρυσής Αυγής.



Ο λαός μας έχει ιστορική μνήμη και από τη βαρβαρότητα του ναζισμού, αλλά και από τους αγώνες για να συντριβεί. Αυτό θα κάνει και σήμερα. Θα τους απομονώσει και θα τους συντρίψει. Γιατί καταλαβαίνει ότι πίσω από τις υποκριτικές κορόνες υπέρ του λαού, κρύβεται το βρώμικο χέρι του συστήματος και των αφεντικών.


Ρωσία: Ανεξίτηλη η υπεροχή του σοσιαλισμού! - Μια κατακόκκινη δημοσκόπηση


Ρωσία: Ανεξίτηλη η υπεροχή του σοσιαλισμού! - Μια κατακόκκινη δημοσκόπηση


Είκοσι και πλέον χρόνια μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και την ολοκλήρωση των αντεπαναστατικών διεργασιών σε ΕΣΣΔ και Ανατολική Ευρώπη, η ακτινοβολία, οι κατακτήσεις του σοσιαλισμού, που γνωρίσαμε, αντέχουν!

Παρά την αντικομμουνιστική κι αντισοβιετική προπαγάνδα! Παρά τους τόνους της συκοφαντίας και της λάσπης, που ρίχνουν τα αστικά ΜΜΕ στη Ρωσία και διεθνώς, η υπεροχή της σοσιαλιστικής κοινωνίας αντέχει στη συνείδηση των πολιτών της Ρωσίας.

Έτσι σε δημοσκόπηση που έκανε η εταιρία δημοσκοπήσεων Levada-Centre την περίοδο από 18-21 Γενάρη 2013, σε 1.600 άτομα άνω των 18 χρόνων από 45 περιοχές της Ρωσίας, στο ερώτημα «Ποιο πολιτικό σύστημα είναι καλύτερο: το σοβιετικό που είχαμε έως τη δεκαετία του ’90, το σημερινό σύστημα ή η δημοκρατία των δυτικών χωρών;», η πλειοψηφία, όπως και πριν 15 χρόνια, που είχε τεθεί το ίδιο ερώτημα, απαντά το σοβιετικό σύστημα.

Συγκεκριμένα: 36% υποστηρίζει το σοβιετικό πολιτικό σύστημα, το 17% το σύστημα που υπάρχει στη σημερινή Ρωσία κι ένα 22% το σύστημα της «Δύσης», ενώ το 9% θα ήθελε κάτι «άλλο».

Η δημοσκόπηση αυτή δείχνει πως παρά τις αδυναμίες που είχε το πολιτικό σύστημα στην ΕΣΣΔ, που έχει αναδείξει το ΚΚΕ στα ντοκουμέντα του 18ου Συνεδρίου, αυτό ακόμη και σήμερα διατηρεί την υπεροχή στη συνείδηση των λαϊκών στρωμάτων της Ρωσίας, ως το «καλύτερο», διαψεύδοντας όλους εκείνους που κατηγορούν την ΕΣΣΔ και το σοσιαλισμό, που γνωρίσαμε, ότι δήθεν «δεν είχε δημοκρατία», αναγνωρίζοντας μόνον τις πρωτοπόρες κοινωνικές κατακτήσεις του σοσιαλισμού!

Ακόμη πιο χαρακτηριστική, για την υπεροχή του σοσιαλισμού, είναι η απάντηση που δίνει η πλειοψηφία στο ερώτημα «ποιο οικονομικό σύστημα σας φαίνεται πιο ορθό».

Το 51% απαντά «εκείνο που στηρίζεται στον κρατικό σχεδιασμό και κατανομή», το 29% δηλώνει «εκείνο που στηρίζεται στην ατομική ιδιοκτησία και στις σχέσεις της αγοράς», ενώ δυσκολεύεται να απαντήσει το 20%. Να σημειωθεί πως το 1992, δηλαδή ένα χρόνο μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ, όταν είχε τεθεί το ανάλογο ερώτημα, τον κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας στήριζε το 29% και την «αγορά» το 48%. Ήταν φανερός ο επηρεασμός τους από τα ΜΜΕ της «περεστρόικα», του οχήματος της αντεπανάστασης, που μέχρι το 1991 παρουσίαζε την αντεπαναστατική διαδικασία ως «ενίσχυση του σοσιαλισμού μέσω της αγοράς».

Σήμερα, οι Ρώσοι αφού βίωσαν επί 20 και πλέον χρόνια τα αδιέξοδα του καπιταλισμού (ανεργία, εκμετάλλευση, εμπορευματοποίηση παιδείας, υγείας, κοινωνικής ασφάλισης, ακρίβεια των λογαριασμών για ρεύμα, νερό, δημοτικά τέλη, αβεβαιότητα για την αυριανή μέρα και τόσα άλλα) με απόλυτη πλειοψηφία στηρίζουν την κεντρικά σχεδιασμένη οικονομία, που μπορεί να υπάρξει μόνο στις συνθήκες του σοσιαλισμού.

Η δημοσκόπηση είναι αποστομωτική για όσους ακόμη κατηγορούν το σοσιαλιστικό οικονομικό σύστημα για «ανικανότητα» κι «αναποτελεσματικότητα» κ.ά. και δείχνει πως παρά τα προβλήματα, που οφείλονταν σε σοβαρά λάθη (που όπως έχεις αναδείξει το ΚΚΕ στην απόφαση του 18ου Συνεδρίου έγιναν τις δεκαετίες του ’50, ’60 κι αργότερα), το σοσιαλιστικό οικονομικό σύστημα διατηρεί στη συνείδηση των ανθρώπων την υπεροχή του. Γιατί ήταν ένα σύστημα που είχε εξαλείψει την ανεργία, εξασφάλιζε τη δωρεάν Παιδεία και Υγεία, σύνταξη στα 60 για τους άντρες, στα 55 για τις γυναίκες, φθηνές ή δωρεάν υπηρεσίες στέγασης του πληθυσμού, δωρεάν διακοπές και τόσες άλλες κοινωνικές κατακτήσεις, που οι σημερινοί Ρώσοι, όπως κι οι άλλοι εργαζόμενοι στις καπιταλιστικές χώρες, δεν μπορούν ούτε να τις φανταστούν

Τι φταίει γι' αυτό;



«Εχετε προσέξει ποιοι απουσιάζουν από τον δημόσιο διάλογο στη χώρα;... Οι μεσαίοι ή μεγάλοι επιχειρηματίες, που μπορούν να πάνε τη δημόσια συζήτηση ένα βήμα πέρα... Τι φταίει γι' αυτό; Υποθέτω πρωτίστως η δαιμονοποίηση του κέρδους και της επιχειρηματικότητας... Μεγάλωσαν δύο γενιές με το στερεότυπο του αδίστακτου επιχειρηματία, ο οποίος ενδιαφέρεται μόνο για το κέρδος. Κάναμε, πάντως, και ένα ακόμη λάθος. Πετάξαμε μέσα στον σωρό της περιώνυμης "διαπλοκής" όλη την επιχειρηματική τάξη της χώρας. Δεν είναι, όμως, ίδιοι όλοι οι επιχειρηματίες. Ασφαλώς και υπάρχει η κρατικοδίαιτη, νεόπλουτη, πειρατική τάξη επιχειρηματιών που λεηλάτησαν τη χώρα και, αν τους αφήσουμε, θα το κάνουν για άλλες δύο γενιές. Υπάρχουν, όμως, σοβαρές επιχειρήσεις που φέρνουν πλούτο και θέσεις εργασίας στη χώρα μας. Εκεί πάλι δημιουργήσαμε το άλλο στερεότυπο, σύμφωνα με το οποίο "οι μεγάλοι κλέβουν". Τι λάθος κι αυτό... Αυτή την περίοδο η υγιής, δυναμική επιχειρηματική τάξη απουσιάζει. Την έχουμε όμως ανάγκη, όσο ποτέ άλλοτε. Καιρός είναι τα παιδιά μας να αποκτήσουν και κανένα άλλο θετικό πρότυπο, πέραν του Τσε ή κάποιου σάχλα celebrity, στο πρόσωπο ενός επιτυχημένου αυτοδημιούργητου επιχειρηματία».
Δε θα μπορούσαν να γράψουν διαφορετικά η «Καθημερινή» και ο διευθυντής της στο φύλλο της 5/2/2013 προκειμένου να αποκαθάρουν τους καπιταλιστές από το μεγαλύτερο και διαρκές «νόμιμο αδίκημά τους» στην κόλαση του καπιταλισμού, την κλοπή του πλούτου που παράγουν οι εργαζόμενοι επειδή έχουν την ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής, γι' αυτό και είναι αδίστακτοι, σε συνδυασμό με το χλευασμό σε κομμουνιστές ηγέτες όπως ο Τσε, ταυτίζοντάς τους με «σάχλες celebrity». Εδώ η χυδαιολογία δεν κρύβεται όσο κι αν γράφεται σε «καθώς πρέπει» γλώσσα, των σαλονιών. Γι' αυτό και προσπαθούν να «αποδαιμονοποιήσουν» το κέρδος και την επιχειρηματικότητα.
***
Αλλά έστω και έτσι βάζουν καθαρά ταξικά από τη σκοπιά των κεφαλαιοκρατών το πραγματικό ζήτημα που κρίνεται ιδιαίτερα στις συνθήκες της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης. Γι' αυτό αντιπαραθέτουν τους επιχειρηματίες στον Τσε, πασχίζοντας να αναδείξουν ως πρότυπα για τη νεολαία τους επιχειρηματίες. Ποιο ζήτημα; Τη διέξοδο σε όφελος ποιας τάξης. Και φυσικά ο Α. Παπαχελάς και η «Καθημερινή» πασχίζουν καθημερινά να αναδείξουν ότι η διέξοδος πρέπει να είναι σε όφελος του κεφαλαίου και ότι οι επιχειρηματίες είναι αυτοί που θα το πετύχουν. Αυτοί θα έπρεπε να βρίσκονται στο προσκήνιο της πολιτικής αντιπαράθεσης, του «δημόσιου διαλόγου», όπως λένε. Βεβαίως, και εδώ δε λένε ακριβώς την αλήθεια γιατί αυτοί βρίσκονται καθημερινά στα αστικά ΜΜΕ. Δι' αντιπροσώπων, βεβαίως, που είναι οι ίδιοι οι αστοί δημοσιογράφοι, είτε οι αστοί πολιτικοί. Δε βρίσκονται οι εργάτες, γιατί τους έχουν αποκλείσει. Αλλωστε, οι εργάτες βρίσκονται στο προσκήνιο μέσα στους τόπους δουλειάς, στα συνδικάτα, στους αγώνες, μόνο που ολ' αυτά είτε αποσιωπούνται, είτε διαστρεβλώνονται. Εχουν και το ...θράσος να εναντιώνονται στους επιχειρηματίες, που τους θέλει πρότυπο για τα παιδιά του ο διευθυντής της «Καθημερινής» και η εφημερίδα που διευθύνει.
Ποιο είναι το πρόβλημά τους; Η βιασύνη για καπιταλιστική ανάπτυξη, για κερδοφορία. Η επιδίωξη να περάσουν στις λαϊκές συνειδήσεις την άποψη ότι η μόνη διέξοδος βρίσκεται στην επιχειρηματικότητα. Και επειδή πρέπει να συμβαδίζει και με την προπαγάνδα περί «καλών επιχειρηματιών», που τάχα δεν είναι κρατικοδίαιτοι αλλά «αυτοδημιούργητοι», άρα αυτοί θα σώσουν την οικονομία, επομένως θα σταματήσει και η διαπλοκή κεφαλαίου - αστών πολιτικών, άρα και οι «λαμογιές» όπως λένε, άρα θα εξαλειφθεί και η αιτία της κρίσης αφού σ' αυτά την αποδίδουν, όλα θα πάνε καλύτερα. Πασχίζει, επίσης, να προβάλει ότι η επιδίωξη των νέων να γίνουν επιχειρηματίες είναι η απάντηση στο αβέβαιο μέλλον τους στον καπιταλισμό. Τώρα, πώς θα γίνουν επιχειρηματίες όλοι οι νέοι αυτό δεν το λένε γιατί δεν μπορεί να γίνει. Χρειάζονται και εργάτες και μάλιστα πάμφθηνους. Λένε, όμως, ότι για όλους, άρα και για τους εργαζόμενους, η διέξοδος είναι η επιχειρηματικότητα. Υποτάξου νέε στη διαρκή εκμετάλλευση είναι το σύνθημά τους.
***
Οσο για τα υπόλοιπα: Δεν υπάρχουν αυτοδημιούργητοι υγιείς επιχειρηματίες και κρατικοδίαιτοι. Οι εφοπλιστές μετά τον πόλεμο αγόραζαν τα βαπόρια «Λίμπερτι» από τους Αμερικάνους με κρατικό χρήμα. Ολοι χρηματοδοτούνται από το κράτος. Ολη τους η προπαγάνδα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ως μείζον ζήτημα για την έξοδο από την κρίση σε όφελος των επιχειρηματιών και την καπιταλιστική ανάπτυξη τι είναι; Λεφτά που παίρνει το κράτος δανεικά για να τα δίνει στις τράπεζες. Ολα τα προγράμματα, ευρωενωσιακά, όπως το ΕΣΠΑ και άλλα που πάνε στους επιχειρηματίες, οι δημόσιες επενδύσεις για υποδομές που δίνονται για εκμετάλλευση στους επιχειρηματίες, οι επιδοτήσεις για εξαγωγές κεφαλαίων και επενδύσεις στο εξωτερικό, αλλά και για εξαγωγές εμπορευμάτων, τι είναι; Η πολιτική διαχείρισης της κρίσης με τις δραστικές περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και κρατικές δαπάνες για Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία, η φοροληστεία του λαού για να μεγαλώνουν οι φοροαπαλλαγές των μεγαλοεπιχειρηματιών, αν δεν είναι ενίσχυση του κράτους στους μεγαλοεπιχειρηματίες τι είναι; Η επιδίωξη μέσω αυτής της πολιτικής για πλεονάσματα στα ταμεία του κράτους ώστε να τα δίνουν για επενδύσεις στους καπιταλιστές, οι ιδιωτικοποιήσεις, όλοι οι αναπτυξιακοί νόμοι ενίσχυσης των μονοπωλίων, η καταστολή και οι επιστρατεύσεις τι είναι;
Να γιατί λέμε ότι είναι μονόδρομος για τους εργαζόμενους, τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα ο οργανωμένος αντικαπιταλιστικός, αντιμονοπωλιακός αγώνας. Αντίπαλος των εργαζομένων είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Ενάντια σ' αυτούς ως την κοινωνικοποίησή τους πρέπει να στρέφεται κάθε αγώνας που αναπτύσσεται σήμερα για τη λύση των λαϊκών προβλημάτων.

Τα συσσίτια στη Μεγάλη Βρετανία


Τα συσσίτια στη Μεγάλη Βρετανία
Η Μ. Βρετανία δεν είναι στην Ευρωζώνη. Είναι όμως εκ των πρωταγωνιστών στις αντιθέσεις που κλιμακώνονται στο εσωτερικό της ΕΕ και μια από τις μεγαλύτερες οικονομίες της ιμπεριαλιστικής λυκοσυμμαχίας. Διατηρεί παραδοσιακές σχέσεις με τις ΗΠΑ, οι οποίες, με τη σειρά τους, αξιοποιούν αυτήν τη σχέση, για να παρέμβουν προς όφελός τους στη διαχείριση της κρίσης στην Ευρωζώνη. Η Μ. Βρετανία δεν έχει υπογράψει κανένα μνημόνιο. Από τη δεκαετία του '80, όμως, εφαρμόζει το σύνολο των αντιδραστικών ανατροπών που σήμερα προωθούνται στην Ελλάδα, στο όνομα του να γίνει πιο ανταγωνιστική η οικονομία της. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και οι πιο βάρβαρες διατάξεις της οδηγίας για τον εργάσιμο χρόνο, που συζητάει και ενσωματώνει η ΕΕ τα τελευταία έξι περίπου χρόνια, στη Μ. Βρετανία τέθηκαν σε ισχύ πολύ νωρίτερα, καθιερώνοντας ωράρια εργασίας μέχρι και 78 ώρες τη βδομάδα, με χρήση της λεγόμενης ρήτρας «opt out» στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας.
Σ' αυτήν την καπιταλιστική χώρα, της «ανταγωνιστικότητας» και των «διαρθρωτικών αλλαγών», η ανεργία διαμορφώνεται σήμερα σε υψηλό 16 ετών. Ενας στους πέντε Βρετανούς ζουν κάτω από το επίσημο όριο της φτώχειας, που είναι υποτιμημένο σε σχέση με την πραγματικότητα. Σύμφωνα, εξάλλου, με ρεπορτάζ του CNBC, ο αριθμός των λεγόμενων «τραπεζών τροφίμων» - που μοιάζουν με τα συσσίτια της Ελλάδας - σημειώνει ραγδαία αύξηση τα τελευταία πέντε χρόνια. Το Trussell Trust, φιλανθρωπικός οργανισμός που διαχειρίζεται δίκτυο τραπεζών τροφίμων, το οποίο εκτείνεται σε όλη τη Βρετανία, κατέγραψε άνοδο των καταστημάτων του από 20 που ήταν το 2008, σε 307 σήμερα (!) ενώ κάθε βδομάδα δημιουργούνται τρία νέα καταστήματα. Το σύστημα χρησιμοποιεί δωρεάν κουπόνια τροφίμων - τα οποία δίνουν γιατροί, κοινωνικοί λειτουργοί, σχολεία κ.λπ. σε όσους το έχουν ανάγκη - με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για σίτιση 250.000 ανθρώπων φέτος.
Εκείνοι που καταφεύγουν στις τράπεζες τροφίμων δεν είναι μόνο οι τυπικά φτωχοί. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Trussell Trust, ποσοστό μικρότερο του 5% όσων σιτίζονται στις τράπεζες τροφίμων είναι άστεγοι. Πολλοί είναι εργαζόμενοι που δεν τα «βγάζουν πέρα» οικονομικά. Οι δύο κυριότεροι λόγοι για τους οποίους κατέφυγαν στις τράπεζες τροφίμων το 2011 - 2012, ήταν οι καθυστερήσεις στην καταβολή των επιδομάτων και τα χαμηλά εισοδήματα. Αυτή είναι η πραγματικότητα για τους εργαζόμενους και το λαό στην «ανταγωνιστική» οικονομία της Μ. Βρετανίας, το κεφάλαιο της οποίας φλερτάρει με την ιδέα να φύγει από την ΕΕ, χωρίς αυτό βέβαια να αλλάζει τίποτα προς το καλύτερο για το λαό της. Ο καπιταλισμός δείχνει τη σαπίλα του παντού. Σε κρίση και ανάπτυξη, μέσα κι έξω από την ΕΕ, με ανταγωνιστική ή λιγότερο ανταγωνιστική οικονομία. Οι εικόνες της Μ. Βρετανίας είναι εικόνες από το μέλλον της Ελλάδας, που κάνουν επιτακτική ανάγκη να δυναμώσει η συμμαχία και η πάλη για την ανατροπή του καπιταλισμού.

Η «Μαύρη λάσπη» από τα «ΝΕΑ»...


Η «Μαύρη λάσπη» από τα «ΝΕΑ»...


Λάσπη στον αγώνα της φτωχής αγροτιάς ρίχνει η τρικομματική κυβέρνηση μαζί με δημοσιεύματα αστικών φυλλάδων όπως «ΤΑ ΝΕΑ». Φαίνεται ότι για να ριχτεί λάσπη χρειάζονται και νεροκουβαλητές κονδυλοφόροι. Κονδυλοφόροι σε διατεταγμένη υπηρεσία που λασπώνουν, σπιλώνουν, συκοφαντούν όσους αγωνίζονται για το δίκιο τους, είτε είναι αγρότες, είτε ναυτεργάτες, είτε εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς, με στόχο πάντα να εξαπατήσουν και αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη, τα λαϊκά στρώματα. Η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» έσπευσε χτες να δημιουργήσει την εντύπωση ότι 37.000 αγρότες έκλεβαν ΦΠΑ και έλαβαν αδικαιολόγητα ποσό 244 εκατ. ευρώ.
Επ' αυτού του θέματος ο ίδιος ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έριξε την είδηση, αλλά όταν ρωτήθηκε συγκεκριμένα, είπε πως δεν μπορεί να ξέρει πόσοι από τους 37.000 έλαβαν παρανόμως ΦΠΑ και πως μέσα στους 37.000 είναι και αγρότες καθώς και επιχειρήσεις. Το αν κάποιοι ή αρκετοί επιτήδειοι μεγαλοεπιχειρηματίες και μεγαλοαγρότες εισέπρατταν μεγαλύτερα ποσά από όσα δικαιούνται ως επιστροφή ΦΠΑ με την ανοχή των εκάστοτε κυβερνώντων και των κρατικών μηχανισμών, δε δικαιολογεί πρωτοσέλιδο τίτλο: «Πώς έκλεβαν ΦΠΑ 37.000 αγρότες». Αλλωστε, το θέμα έχει ξαναγραφτεί... Κι αν έχουν γίνει παρανομίες ας επιληφθεί η Δικαιοσύνη και ας σιωπήσουν τα παπαγαλάκια μέχρι να φανεί η αλήθεια. Ομως, το σχετικό «ρεπορτάζ» της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» καθόλου τυχαία δημοσιεύτηκε χτες. Οι αγρότες στα μπλόκα βράζουν από την πολιτική κοροϊδίας της κυβέρνησης, που εμφανίζει το τίποτα ως μέτρα στήριξης. Από τα όσα είπε προχτές στους αγροτικούς συντάκτες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, τα «ΝΕΑ» ανακάλυψαν μόνο το «πώς έκλεβαν ΦΠΑ 37.000 αγρότες»... Από τα λεγόμενα του Αθ. Τσαυτάρη προκύπτει πως από τους 292.000 δικαιούχους οι 255.000, που βασικά είναι μικροί και μεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι, εισέπραξαν 156 εκατ. ευρώ. Γίνεται κι από αυτό φανερό πως η ακολουθούμενη πολιτική στρέφεται σε όλα τα επίπεδα σε βάρος των μικρών και μεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων.

Κόντρες για τα μονοπώλια πίσω από τα σκληρά παζάρια


ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ
Κόντρες για τα μονοπώλια πίσω από τα σκληρά παζάρια
Σε συμβιβασμό κατέληξαν χτες το απόγευμα οι εργασίες, χωρίς να αμβλύνονται στο ελάχιστο οι τεράστιες αντιθέσεις
Από τις εργασίες της Συνόδου
Eurokinissi
Εν μέσω γενικευμένων ανταγωνισμών και ύστερα από πολύωρα παζάρια, οι «27» της ΕΕ κατάφεραν αργά χτες το απόγευμα να καταλήξουν σε συμβιβασμό για τον προϋπολογισμό της λυκοσυμμαχίας την περίοδο 2014 - 2020, χωρίς ωστόσο να λειανθούν στο ελάχιστο οι μεταξύ τους αντιθέσεις για το ποιες μερίδες του κεφαλαίου και ποια μονοπώλια θα πάρουν τη μερίδα του λέοντος από τα κονδύλια της επόμενης επταετίας.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έκανε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, οι «27» κατέληξαν σε συμφωνία για ανώτατο όριο στον προϋπολογισμό τα 959 δισ. ευρώ σε δεσμεύσεις, ποσό αρκετά μειωμένο σε σχέση με την πρώτη πρόταση (1,047 τρισ. ευρώ) που παρουσίασε ο ίδιος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, τον περασμένο Νοέμβρη. Το ποσό που καταλήχθηκε τελικά είναι χαμηλότερο από εκείνο που προτάθηκε σαν βάση εκκίνησης της τωρινής Συνόδου, δηλαδή τα 973 δις ευρώ. Οι πραγματικές πληρωμές θα φτάσουν στα 908 δισ. ευρώ και το έλλειμμα στο τέλος της επταετίας προϋπολογίζεται στα 51 δισ. ευρώ.
Η μείωση των κονδυλίων και η αναδιανομή τους ανάλογα με τις αξιώσεις της κάθε ιμπεριαλιστικής δύναμης στην ΕΕ, έγινε ύστερα από ολονύχτιες διαβουλεύσεις μεταξύ τους, στο περιθώριο της Συνόδου, η οποία ξεκίνησε την Πέμπτη με καθυστέρηση πέντε ολόκληρων ωρών.
Είχε προηγηθεί ένα όργιο παρασκηνιακών διαβουλεύσεων, κύρια ανάμεσα στον Βρετανό πρωθυπουργό Ντ. Κάμερον και τους ομολόγους του από τα ισχυρότερα οικονομικά κράτη της ΕΕ, προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή στο ύψος των περικοπών που ζητούσε ο Βρετανός πρωθυπουργός και στην ανακατανομή των κονδυλίων, που ζητούσαν άλλες χώρες, όπως η Γαλλία και η Ιταλία.
Ανταγωνισμοί δίχως τέλος
Οπως φάνηκε από το αποτέλεσμα, η πίεση της Βρετανίας και άλλων χωρών (Σουηδία, Δανία, Ολλανδία) για περικοπές απέδωσε, αλλά διατηρήθηκαν τα κονδύλια των γεωργικών επιδοτήσεων όπως ζητούσαν η Γαλλία και άλλοι. Οι επιπλέον περικοπές, που έφεραν τη συμφωνία, επικεντρώθηκαν σε τομείς όπως οι υποδομές, η διοίκηση και η επιστημονική έρευνα, τα έργα διασυνοριακών μεταφορών, ενέργειας και τηλεπικοινωνιών.
Η κόντρα για τον προϋπολογισμό είναι έκφραση των γενικότερων ανταγωνισμών που κορυφώνονται ανάμεσα στα κράτη - μέλη της ΕΕ σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης. Εχει να κάνει επίσης με το ποιες καπιταλιστικές οικονομίες, ποιες μερίδες της πλουτοκρατίας και ποια συγκεκριμένα μονοπώλια θα καταβροχθίσουν τον πακτωλό χρημάτων που οι αστικές κυβερνήσεις αποσπούν από τους λαούς.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Βρετανία, με τη «χαλαρή» σχέση που επιδιώκει να έχει με την ΕΕ, έβαζε επιτακτικά θέμα μείωσης του προϋπολογισμού, άρα και του δικού της μεριδίου στη διαμόρφωσή του, προκειμένου να μη στερεί κονδύλια από τα ντόπια μονοπώλια. Στον αντίποδα, η Γαλλία προσήλθε στη Σύνοδο, ζητώντας να μη μειωθούν τα κονδύλια που αφορούν τον καπιταλιστικό αγροτικό τομέα, όπου στηρίζει μεγάλο μέρος της οικονομίας της, ενώ η Ισπανία ενδιαφέρεται κυρίως για τα κονδύλια σχετικά με την αλιεία.
Η Σουηδία, από την πλευρά της, ζήτησε μείωση των αγροτικών επιδοτήσεων και περισσότερα χρήματα για τις «νέες βιομηχανίες», ενώ με τις περικοπές διαφωνούσε εξ αρχής η Πολωνία, που λαμβάνει το μεγαλύτερο μερίδιο των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων.
Δηλώσεις μετά το συμβιβασμό
Δείχνοντας ότι οι αντιθέσεις κάθε άλλο παρά κατευνάζονται με τη συμφωνία, ο Μ. Σουλτς,πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, εμφανίστηκε αρνητικός στη συμβιβαστική πρόταση, και εκτίμησε ότι «αυτή η συμφωνία δεν θα μπορέσει να πάρει τη συμφωνία της Ευρωβουλής»,στην οποία οργιάζουν τα λόμπι των πολυεθνικών για να επηρεάσουν προς όφελός τους τις αποφάσεις.
Στη συνέντευξη Τύπου μετά τη λήξη των εργασιών, ο Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ είπε ότι «για κανένα δεν είναι η τέλεια συμφωνία». Για «καλό συμβιβασμό» μίλησε ο Φ. Ολάντ, για«δύσκολη διαπραγμάτευση» μίλησε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, ενώ η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ, σημείωσε ότι η νέα συμφωνία «σέβεται τις χώρες που συνεισφέρουν με θετικές ταμειακές ροές στον προϋπολογισμό της ΕΕ».

ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ....ενα μεγαλο μπορντελο


Της ... βρήκαν δουλειά σε οίκο ανοχής
Στη Γερμανία της ...ανάπτυξης και της δήθεν ευημερίας των εργαζομένων, τα ιδιωτικά γραφεία εύρεσης εργασίας κάνουν χρυσές δουλειές και προσφέρουν και ...ενδιαφέρουσα εργασία σε νέους ανθρώπους. Ετσι ήρθε και η ...προσφορά της θέσης της σερβιτόρας σε οίκο ανοχής με το όνομα «Κολοσέουμ». Ηταν η πρόταση για μια 19χρονη που έψαχνε για δουλειά. Το ίδιο είχε επίσης καταγραφεί στην ειδησεογραφία πριν μερικά χρόνια με μακροχρόνια άνεργη.
Η 19χρονη, που μένει στην πόλη Αουγκσμπουργκ, πήρε την επιστολή από το ιδιωτικό γραφείο και δεν πίστευε στα μάτια της όπως και η μητέρα της. Για τον διευθυντή δε του ιδιωτικού γραφείου η όλη διαδικασία ήταν μια απλή διεκπεραίωση, αφού τα μπορντέλα είναι στη Γερμανία νόμιμες επιχειρήσεις. Το μόνο που βρήκε για να απολογηθεί ο εν λόγω έμπορος ήταν το «λάθος» ότι πριν στείλει την επιστολή έπρεπε να ενημερώσει τη νέα γυναίκα. Στις σύγχρονες αρένες της εκμετάλλευσης και τα «Κολοσσαία» της βαρβαρότητας, για τους καπιταλιστές τα πάντα δικαιολογούνται. Οι εργαζόμενοι όμως δε φτάνει να αγανακτούν, πρέπει να οργανώνονται για να απαλλαγούν από αυτούς που τους ξεζουμίζουν.

ΗΠΑ Εμμονή στα μη επανδρωμένα αεροπλάνα και εκτελέσεις Αμερικανών


ΗΠΑ
Εμμονή στα μη επανδρωμένα αεροπλάνα και εκτελέσεις Αμερικανών
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--
Υπέρ της δολοφονίας Αμερικανών πολιτών στο εξωτερικό εφόσον θεωρηθεί ότι συμμετέχουν ενεργά στο σχεδιασμό τρομοκρατικών επιθέσεων με θύματα Αμερικανούς πολίτες τάχθηκε, χτες, ο επίδοξος γενικός διευθυντής της CIA, Τζον Μπρέναν, καταθέτοντας σε ειδική επιτροπή της Γερουσίας.
Ο Μπρέναν υποστήριξε ακόμη και τη χρήση τηλεκατευθυνόμενων, μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε επιθέσεις κατά ύποπτων τρομοκρατών στο εξωτερικό, όπως στην περίπτωση του Αμερικανού πολίτη Ανγουάρ Αλ Αλάουκι, που σκοτώθηκε το 2011 στην Υεμένη από επιδρομή αμερικανικού τηλεκατευθυνόμενου αεροσκάφους. Ο Μπρέναν δικαιολόγησε τη δολοφονία του Ανγουάρ Αλ Αλάουκι (με «παράπλευρη» συνέπεια το φόνο και του 16χρονου γιου του...) επειδή, όπως είπε, σχεδίαζε «τουλάχιστον τρεις» επιθέσεις κατά Αμερικανών πολιτών σε Τέξας και Ντιτρόιτ.
Ο υπό διορισμό διευθυντής της CIA δέχθηκε ακόμη τις πιεστικές ερωτήσεις των γερουσιαστών σχετικά με τη χρήση βασανιστηρίων - όπως εικονικοί πνιγμοί - στις ανακρίσεις υπόπτων για τρομοκρατία, ιδιαίτερα κατά την περίοδο Προεδρίας των ΗΠΑ από τον Τζορτζ Ου. Μπους, οπότε διετέλεσε ανώτερο στέλεχος της CIA. Ο Μπρέναν ισχυρίστηκε ότι είχε εκφράσει τότε τις «προσωπικές αντιρρήσεις του» αλλά δεν μπόρεσε να σταματήσει τη χρήση βασανιστηρίων στις ανακρίσεις υπόπτων για τρομοκρατία γιατί το ζήτημα δεν είχε σχέση με τις αρμοδιότητές του. Οταν μάλιστα ρωτήθηκε εάν απέδωσαν κάτι χρήσιμο οι βασανισμοί δεκάδων υπόπτων για τρομοκρατία στη διάρκεια ανακρίσεων, ο Μπρέναν επιφυλάχθηκε δηλώνοντας «άγνοια».
Η κατάθεση Μπρέναν διακόπηκε αρχικά από τις διαμαρτυρίες πολιτών, που μπήκαν στην αίθουσα συνεδρίασης της Γερουσίας φωνάζοντας συνθήματα όπως: «Τα βασανιστήρια είναι πάντα λάθος», «Μπρέναν, είσαι δολοφόνος» και «Σταματήστε τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών».
Η προεδρεύουσα της επιτροπής πληροφοριών αντικατασκοπείας της Γερουσίας, Νταϊάν Φαϊνστάν, δήλωσε αργότερα σε δημοσιογράφους πως υπάρχει πρόταση για σχέδιο νόμου που θα άρει το πέπλο μυστικότητας που σχετίζεται με τη χρήση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις για να τις παραδεχθούν, όπως είπε, οι αρμόδιοι αξιωματούχοι και «να διορθώσουν τον υπερβολικό αριθμό θυμάτων» που αναφέρονται κατά καιρούς.

TOP READ