Πίσω από τους ελεύθερους σκοπευτές που πυροβολούσαν διαδηλωτές αλλά και αστυνομικούς στην πλατεία Μαϊντάν του Κιέβου, βρίσκονται μέλη της «συμμαχίας» που ανέλαβε την εξουσία, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Εσθονίας, Ούρμας Πάετ, μιλώντας τηλεφωνικά με την Κάθριν Άστον,Ύπατη Αρμοστή της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ.
«Υπάρχει η ολοένα και αυξανόμενη πεποίθηση ότι πίσω από τους ελεύθερους σκοπευτές δεν ήταν ο Γιανουκόβιτς, αλλά κάποιος από την νέα συμμαχία», ανέφερε ο Ούρμας Πάετ στην Κ. Άστον.
Η τηλεφωνική συνομιλία, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Εσθονίας, πραγματοποιήθηκε στις 26 Φλεβάρη, μετά την επιστροφή του Ου. Πάετ από το Κίεβο όπου βρέθηκε προκειμένου να έχει συνομιλίες, με τα στελέχη της αντιπολίτευσης και ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη οι συγκρούσεις στο Κίεβο. Η συνομιλία φέρεται να διέρρευσε στο διαδίκτυο από πράκτορες των Ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών πιστές στον Β. Γιανουκόβιτς και το Υπουργείο Εξωτερικών της Εσθονίας επιβεβαιώνει ότι έγινε.
Ο Ού. Πάετ, αναφέρεται σε συνομιλία με την γιατρό Όλγκα Μπογκομόλετς, η οποία ήταν η επικεφαλής του σταθμού πρώτων βοηθειών της πλατείας Μαϊντάν και στέλεχος οργάνωσης που συμμετέχει στη νέα εξουσία του Κιέβου. «Μου έδειξε φωτογραφίες», αναφέρει ο Εσθονός Υπ. Εξωτερικών «και μου είπε ως γιατρός μπορεί να πει ότι είναι η ίδια "υπογραφή" των σκοπευτών: Ίδιος τύπος σφαιρών», σημείωσε, χαρακτηρίζοντας «ενοχλητικό», το γεγονός ότι η «συμμαχία» που έχει αναλάβει την εξουσία στο Κίεβο, δεν θέλει να πραγματοποιήσει έρευνες για το τι συνέβη πραγματικά.
Στο άκουσμα αυτής της εκτίμησης, η Κάθριν Άστον αντέδρασε με έκδηλη αμηχανία, ψελλίζοντας μόνο ότι «Πιστεύω ότι πρέπει να το ερευνήσουμε... Είναι ενδιαφέρον... Θεέ μου...».
Στην επικοινωνία του με την Κάθριν Άστον ο Ούρμας Πάετ, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ο λαός της Ουκρανίας, δεν έχει εμπιστοσύνη στην νέα εξουσία και τους ηγέτες της, καθώς θεωρεί ότι έχουν «βρώμικο παρελθόν», ενώ από την πλευρά της η Κάθριν Άστον αναφέρει ότι «πρέπει να το δούμε αυτό και να πάρουμε μέτρα για να αλλάξουμε το κλίμα».