30 Αυγ 2014

Κόκκινος πολιτοφύλακας “Αρτιόμ”: “Δεν πήγαμε εμείς στον πόλεμο, ο πόλεμος ήρθε σ’ εμάς!”

 Κόκκινος πολιτοφύλακας “Αρτιόμ”:
“Δεν πήγαμε εμείς στον πόλεμο, ο πόλεμος ήρθε σ’ εμάς!”

Μεταφράζουμε συνέντευξη του πολιτοφύλακα με την κωδική ονομασία “Αρτιόμ” που μάχεται στην περιοχή του Ντονμπάς της Ανατολικής Ουκρανίας. Ο “Αρτιόμ” είναι μέλος της αριστερής ουκρανικής οργάνωσης Μπορότμπα (Borotba) απ’ το site της οποίας αντλήσαμε τη συνέντευξη. Ο τραυματισμός του κι η νοσηλεία του σε νοσοκομείο έδωσε την ευκαιρία να παραχωρήσει αυτή τη συνέντευξη στον Viktor Shapinov

Σύντροφε, πες μου, πώς εντάχθηκες στην πολιτοφυλακή;
Όταν ξεκίνησαν τα γεγονότα της πλατείας Maidan είχα ένα προαίσθημα ότι αυτή τη φορά η δεξιά αντιπολίτευση είχε φτάσει σ’ ένα πιο επικίνδυνο επίπεδο. Σε σύγκριση με την “Πορτοκαλί” επανάσταση του 2004, το 2014 υπήρχαν ήδη πολλοί, οργανωμένοι, έτοιμοι εθνικιστές νέοι με καλή χρηματοδότηση. Οι υπερ-εθνικιστικές ομάδες είχαν αναπτυχθεί και ωριμάσει. Επομένως, υπήρχε η αίσθηση ότι αυτή τη φορά τα πράγματα θα έφταναν στο χείλος του εμφυλίου πολέμου. Η διαιρετική τομή στην κοινωνία προϋπήρχε αλλά ήταν, ας πούμε, ένας εμφύλιος σε ηθικό επίπεδο, και τώρα οι εθνικιστές είχαν την πραγματική ευκαιρία να δείρουν, ν’ ακρωτηριάσουν και να σκοτώσουν τους αντιφρονούντες και να το κάνουν υπό την κρατική ενδυμασία. Όταν είδα το θάνατο αθώων πολιτών και τη διάθεση αποδοχής λιγοστών “υπερ-Ουκρανών” πατριωτών, συνειδητοποίησα ότι έπρεπε όλοι να διαλέξουμε πλευρά. Είχαμε μείνει με μόνο μία λύση για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση. Σε αυτή την κατάσταση, βγήκα απλά έξω και άρχισα να βοηθάω την πολιτοφυλακή.

Σε ποιον σχηματισμό της πολιτοφυλακής μάχεσαι;
Στον Ενιαίο Νοτιο-Ανατολικό Στρατό.

Τι είδους επιχειρήσεις έχεις διεξάγει;
Ας παραμείνει αυτό ένα στρατιωτικό μυστικό προς το παρόν.

Ήταν δύσκολο το πέρασμα από το να είσαι ένας αριστερός ακτιβιστής στη ζωή του μαχητή;
Ήταν δύσκολο να καταλάβεις τι συνέβαινε και να φτιάξεις ένα σύστημα ερμηνείας της ουσίας του πολέμου. Έγινε πολύ εύκολο αμέσως όταν στο Λουχάνσκ (Lugansk) συνάντησα κομμουνιστές που αρνήθηκαν να υπακούσουν τις αποφάσεις του Κομμουνιστικού Κόμματος Ουκρανίας και τολμηρά μπήκαν στο δρόμο της πάλης. Και ανάμεσα σε κάποιους στρατιώτες ένιωσα το πνεύμα του Ντονμπάς το οποίο πάντοτε έκλινε προς τον αγώνα εναντίον των πλουσίων, προς το σοσιαλισμό. Στη Λαϊκή Δημοκρατία του Λουχάνσκ κάτι τέτοιο φαίνεται έντονα. Και η ειρηνική ζωή στην πραγματικότητα δεν ήταν εντελώς ειρηνική. Έχω οδυνηρές αναμνήσεις από τους εθνικιστές που περιδιάβαιναν τους δρόμους του Ντονιέτσκ και του Λουχάνσκ (για παράδειγμα, τους φανατικούς των ομάδων ποδοσφαίρων) – απ’ το πως παλεύαμε να ανοίξουμε τα μάτια του κόσμου για τη διαφαινόμενη απειλή της εγκαθίδρυσης ενός εθνικιστικού καθεστώτος. Ο πόλεμος ήδη μαινόταν, ο πρόλογος του πολέμου, αν θες. Οι άνθρωποι επιθυμούν διακαώς να επιστρέψουν στην ειρηνική ζωή για να δημιουργήσουν μια νέα χώρα με τα ίδια τους τα χέρια.

Πώς τραυματίστηκες;
Κατά τη διάρκεια του βομβαρδισμού της ηρωικής πόλης του Λουχάνσκ από το βαρύ πυροβολικό. Η πολιτοφυλακή δεν πολεμάει μόνο στην πρώτη γραμμή αλλά έχει και την ευθύνη να προστατεύει τον άμαχο πληθυσμό όσο περισσότερο γίνεται κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών, ακόμα και με κόστος την ίδια τους τη ζωή. Οι άνθρωποι το’ χουν ήδη σε μεγάλο βαθμό συνηθίσει αλλά υπάρχει ακόμα σύγχυση, αποδιοργάνωση. Ούτε παλαιότερα θεωρούσαμε ότι οι τιμωρητικές βολές σε κατοικημένες περιοχές ήταν τυχαίες αλλά τώρα δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Επομένως οι άνθρωποι στο Λουχάνσκ έχουν γίνει πιο πειθαρχημένοι.

Πώς αξιολογείς την προοπτική των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Ντονμπάς;
Αν κοιτάξει το χρονολόγιο της σύγκρουσης από την πολύ αρχή της, θα δεις πως οι πολιτοφυλακές μεγάλωσαν και δυνάμωσαν. Εντούτοις, οι δυνάμεις είναι άνισες προς το παρόν. Όμως έχουμε έναν ακόμη σύμμαχο, όχι μικρότερης σημασίας και λιγότερο επικίνδυνο για τον εχθρό. Οι μπολσεβίκοι θα καταλάβουν τη σημασία του. Αυτός ο σύμμαχος είναι η αντιπολεμική προπαγάνδα ανάμεσα στους Ουκρανούς στρατιώτες. Οι Μπολσεβίκοι έκαναν μια τέτοια καμπάνια ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο ακριβώς 100 χρόνια πριν. Αν όλο και περισσότεροι Ουκρανοί, που μάχονται για τα συμφέροντα των Ουκρανών και Δυτικών καπιταλιστών, αρνηθούν να πολεμήσουν ή οργανώσουν τις δικές τους επιτροπές στρατιωτών εναντίον του πολέμου, το πράγμα θα έχει λήξει. Κι αυτή η τάση είναι ήδη εμφανής.
Υπάρχουν δύο πιθανότητες. Είτε τα ουκρανικά στρατεύματα θα ισοπεδώσουν εντελώς το Ντονμπάς και θα χύσουν το αίμα του, είτε μια ριζοσπαστική αλλαγή θα συμβεί σύντομα και θα πετάξουμε τους εκτελεστές έξω απ’ τις νεαρές δημοκρατίες. Βλέπεις, η ειρήνη δεν είναι πλέον πιθανή στο Ντονμπάς υπό την εξουσία της χούντας. Αν η πολιτοφυλακή ηττηθεί, μια περίοδος αντίδρασης θα αρχίσει, με ευθεία γενοκτονία και τρόμο ενάντια στον πληθυσμό. Κι οι τοπικοί “καταδότες” βοηθούν κάτι τέτοιο. Μπορείς να φανταστείς ένα ενιαίο γιουγκοσλαβικό κράτος μετά από έναν ολοκληρωτικό πόλεμο; Είναι αδύνατον. Μόνο που σε σύγκριση με το γιουγκοσλαβικό μακελειό δεν έχουμε κανένα μίσος προς καμία συγκεκριμένη εθνότητα. Αν οι εκτελεστές έλεγχαν το Ντονμπάς, θα έπρεπε να διατηρούν μόνιμα στρατιωτικές μονάδες εδώ και να κοιμούνται με τα όπλα τους. Γιατί αυτός δεν είναι ένας πόλεμος των Ρώσων εναντίον των Ουκρανών. Αυτός είναι ένας εμφύλιος πόλεμος όπου η χούντα πολεμάει ενάντια στους αντιφασίστες.

Ο ουκρανικός στρατός δεν είναι πλέον τόσο αδύναμος όσο στην αρχή του πολέμου. Πώς βλέπεις το ηθικό “από μέσα” – μπορούν να τα καταφέρουν οι πολιτοφυλακές; Είναι δυνατόν να αντισταθούν οι Λαϊκές Δημοκρατίες;
Οι πολιτοφυλακές μπορούν να τα βγάλουν πέρα γιατί τώρα οι πολιτοφυλακές δεν είναι μόνο οι μαχητές αλλά και το υπόλοιπο έθνος. Υποσυνείδητα, σχεδόν όλοι έχουν κινητοποιηθεί για να πολεμήσουν. Οποιοδήποτε μικρό πραγματάκι μπορεί να αποτελέσει ανεκτίμητη βοήθεια, κάθε λεπτομέρεια είναι μέρος του κοινού αγώνα των ανθρώπων. Χωρίς τη στήριξη των ανθρώπων, τίποτα δεν θα ‘χε γίνει. Οι άνθρωποι δεν θέλουν πια να ζήσουν με τον παλιό τρόπο. Οι άνθρωποι θέλουν στ’ αλήθεια ειρήνη και ηρεμία αλλά όλοι τους αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι η ουκρανική κυβέρνηση δεν θα προσφέρει τίποτα παρά τρόμο και φτώχεια.

Είναι πιθανό να βγείτε στην αντεπίθεση;
Θα υπάρξει αντεπίθεση αλλά όχι τόσο σύντομα όσο το θέλουν όλοι. Κι εμείς το θέλουμε. Η αμυντική τακτική εκνευρίζει πολλούς. Χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο.

Ήσουν ενεργό μέλος στο AntiMaidan κίνημα, μέλος της αριστερής οργάνωσης Μπορότμπα, η οποία έχει defacto τεθεί εκτός νόμου απ’ τις ουκρανικές αρχές. Τώρα η πόλη στην οποία ζούσες με την οικογένειά σου έχει καταληφθεί απ’ τα στρατεύματα της χούντας του Κιέβου. Υπάρχει κίνδυνος για τους συγγενείς και φίλους σου; Έχουν μείνει ή έχουν φύγει;
Όπως ήταν φυσιολογικό, μετακίνησα τους συγγενείς μου νωρίτερα. Ο θείος μου έμεινε και βοηθάει τον κοινό αγώνα. Μερικοί σύντροφοι έφυγαν, αλλά πολλοί παρέμειναν.

Στα ΜΜΕ υπάρχουν αρκετές ιστορίες για το πως οι ντόπιοι στο Ντονμπάς δεν θέλουν τους πολιτοφύλακες και δεν τους υποστηρίζουν. Λέγεται, ότι οι περισσότεροι πολιτοφύλακες είναι ξένοι μαχητές απ’ τη Ρωσία, Τσετσένοι, Οσέτιοι κλπ. Τι πιστεύεις, υπάρχει καθόλου αλήθεια σ’ αυτές τις αιτιάσεις;
Πάνω σ’ αυτό το θέμα θα ήθελα να δώσω μια πιο λεπτομερή απάντηση. Για τους κατοίκους του Ντονμπάς είναι διαφορετικό. Είναι ένας εμφύλιος πόλεμος. Η συντριπτική πλειονότητα φυσικά προσφέρει ο,τι βοήθεια γίνεται ή μας υποστηρίζει παθητικά. Ένα παράδειγμα είναι η αντίδραση του πληθυσμού στην εμφάνιση φαλαγγών της πολιτοφυλακής σε κάποια συγκεκριμένη πόλη. Οι άνθρωποι χαιρετούν με τα χέρια τους και φωνάζουν λόγια ευγνωμωσύνης στους πολιτοφύλακες κ.ο.κ. Πολλές γιαγιάδες ραντίζουν τους πολιτοφύλακες που περνούν. Γενικά, υπάρχει μια αίσθηση ενότητας με τους ανθρώπους. Είμαστε ένας για όλους και όλοι για έναν. Όμως υπάρχει ένας μικρός αριθμός ανθρώπων, αυτών που περιμένουν την ευκαιρία να στείλουν τους γείτονές τους στα χέρια της ουκρανικής μυστικής αστυνομίας, όπως έκαναν στη Μαριούπολη. Υπάρχουν ακόμα άνθρωποι αντίθετοι σ’ εμάς οι οποίοι απλά δε νοιάζονται αρκεί που κάποιος έχει ανοίξει ένα ATM στο χωριό. Γενικά, η διάθεση των ανθρώπων στο Ντονμπάς είναι ριζοσπαστικοποιημένη. Οι άνθρωποι είναι πρόθυμοι να τιμωρήσουν τους πληροφοριοδότες. Όμως η πολιτοφυλακή, φυσικά, προσπαθεί να ματαιώσει κάθε πράξη αυτοδικίας.
Όσο για τους ξένους στην πολιτοφυλακή. Ναι, υπάρχουν διάφοροι άνθρωποι. Οσετοί, Τσετσένοι, Ρώσοι και Ουκρανοί. Είμαστε όλοι διεθνιστές και είμαστε πολύ περήφανοι γι’ αυτό. Γιατί αν, θεός φυλάξοι, ένα απ’ τα αδέρφια είχε πρόβλημα σπίτι του, οι ίδιοι Ρώσοι, Ουκρανοί, Σέρβοι και Οσετοί, για παράδειγμα, θα έρχονταν να τον βοηθήσουν. Αυτή είναι η ουσία του διεθνισμού. Η σπονδυλική στήλη της πολιτοφυλακής είναι ντόπιοι νέοι και άντρες. Ακόμα κι ο παππούς μου, που είναι βετεράνος πολέμου, ήθελε να ενταχθεί. Εμείς πάντοτε ήμασταν πολύ φιλειρηνικοί άνθρωποι στο Ντονμπάς. Στη διάρκεια αυτού του πολέμου, πολλοί έχουν γίνει πολεμιστές που ξέρουν πως να υπερασπιστούν τα εδάφη τους και τις ιδέες τους. Επομένως οι άνθρωποι του Ντονμπάς δεν θα παραδοθούν, ακόμα κι αν καταληφθούν οι πρωτεύουσες. Ο αγώνας δεν θα σταματήσει μέχρι να κατακτήσει το Ντονμπάς την ανεξαρτησία του.
Ναι, υπάρχουν διεθνιστές, όχι μισθοφόροι. Είναι στο σπίτι τους. “Πώς γίνεται αυτό;” θα ρωτήσεις. Απλά. Το Ντονμπάς είναι ένα λίκνο εθνών. Υπάρχουν πολλές εθνικότητες εδώ. Για τους Σέρβους, υπάρχουν λίγες μόνο περιοχές που ιστορικά κατοικούνταν απ’ αυτούς. Οποιοσδήποτε έρθει από οπουδήποτε στον κόσμο θα βρει ένα σπίτι εδώ. Μετά απ’ αυτό δεν θα μπορέσουν ποτέ να ξεχάσουν το Ντονμπάς. Είμαστε όλοι “Ντονμπάσιοι”. Όπως λέμε καμιά φορά – είμαστε όλοι διαφορετικοί αλλά είμαστε όλοι κόκκινοι. [χαμογελάει]

Τι αποτρέπει τους κατοίκους του Ντονμπάς απ’ το να ενταχθούν μαζικά στην πολιτοφυλακή και να προστατεύσουν τη γη τους;
Κατά τη γνώμη μου, αυτό οφείλεται στην έλλειψη μιας καθαρής ιδεολογικής γραμμής που θα κατανοοούν οι άνθρωποι. Αυτό κι ο φόβος να χάσουν μια κούπα μπύρας τις βραδιές ή να χαθούν στη φωτιά του πυροβολικού “Grad”. Όμως υπάρχει μια ξεκάθαρη ιδέα για το πως θα διέφεραν οι Μπολσεβίκοι. Οι άνθρωποι είχαν συνηθίσει να ζουν από εκλογές σε εκλογές, διαλέγοντας μεταξύ Δυτικών και Ανατολικών ολιγαρχών. Κανείς δεν περίμενε τον πόλεμο και δεν υπήρχαν οργανώσεις που να έχουν τον τύπο των πολεμικών επιτροπών σε κάθε χωριό που να είναι έτοιμες για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Δεν ζούμε στις αρχές του 20ου αιώνα αλλά στις αρχές του 21ου αιώνα. Επομένως, για να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις των καιρών χρειαζόμαστε έναν άλλο δρόμο. Είναι σημαντικό να βρούμε αυτή την απάντηση για να είμαστε σίγουροι ότι είναι σωστή.
Η πρόσφατη δήλωση των “κομμουνιστών πολιτοφυλάκων” απαντάει πλήρως σε πολλά ερωτήματα και, πιστεύω, αντανακλά τις απόψεις της πλειονότητας των πολιτοφυλάκων. Ναι, απ’ την αρχή παλεύαμε ενάντια στους λυσσασμένους “Ουκρανούς εθνικιστές” και το νεο-ναζισμό. Επιπλέον, κατανοώ ότι αυτή είναι η ιδεολογία μιας διαβόητης ομάδας, η οποία καθοδηγείται από μαριονέτες και όχι από καθημερινούς Ουκρανούς – τους αδερφούς και τις αδερφές μας. Οι Ουκρανοί που αντιτίθενται στη χούντα είναι πολλοί αλλά φοβούνται και δεν έχουν αυτοοργάνωση. Το τρομακτικό γεγονός της Οδησσού στις 2 Μάη που σκότωσε τους συντρόφους μου βοήθησε τη χούντα προσωρινά να σιγήσει τις διαδηλώσεις εκτός Ντονμπάς. Η απάντησή μου είναι τα λόγια με τα οποία κλείνουν οι “κομμουνιστές πολιτοφύλακες”: “Αν υψώσουμε την κόκκινη σημαία, θα κερδίσουμε αυτόν τον πόλεμο.” Και, ίσως να προσέθετα, να βοηθήσουμε τα αδέρφια μας τους Ουκρανούς να στραγγαλίσουν τα φασιστικά ζωύφια, δίνοντάς τους έμπνευση για να χτίσουν μια Ουκρανία χωρίς φασισμό. Αν τώρα νιώθουν ότι μπορούν να παλέψουν την πολεμική μηχανή, καταλαβαίνουμε τώρα όχι μόνο ενάντια σε τι παλεύουμε αλλά και για τι παλεύουμε. Αυτό είναι το κλειδί που θα ανοίξει τα μυαλά πολλών συμπατριωτών μας που θα σηκωθούν και θα παλέψουν, είμαι σίγουρος.

Πώς βλέπεις το μέλλον της Ουκρανίας αν νικήσει το Ντονμπάς;
Πιστεύω ότι η Ουκρανία πρέπει να φτάσει στον σοσιαλισμό χωρίς το Ντονμπάς. Μπορούμε να είμαστε ισχυροί σύμμαχοι. Αλλά οι Ουκρανοί θα μπορέσουν να εξαλείψουν την ιδεολογία του Μπαντέρα και να βρουν έναν δρόμο προς τον σοσιαλισμό μοναχά όταν πάψουν να θεωρούν το Ντονμπάς ως αποδιοπομπαίο τράγο, ως ένα “Σοβιετικό τέρας” το οποίο “κατέλαβε ολόκληρη τη χώρα.” Η υστερία των Μπαντερικών είναι πάντα μια θερμαινόμενη υποκίνηση στο μίσος μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Χωρίς το Ντονμπάς, οι Μπαντερικοί γρήγορα θα φαγωθούν μεταξύ τους επειδή δεν μπορούν να κάνουν τίποτα για την “ευημερία του έθνους” και δεν θα μπορούν να υποδεικνύουν τους “έξω” για να κατηγορούν. Τότε ίσως στη Δυτική Ουκρανία εμφανιστεί ένα “κίνημα του Lviv (σημ: μεγάλη πόλη της δυτικής Ουκρανίας, προπύργιο των ακροδεξιών)” κι οι Μπαντερικοί πεθάνουν. Το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης – είναι ένα κοινό δικαίωμα των λαών, το ίδιο όπως και το δικαίωμα να διαλέγεις τη μία ή την άλλη πόλη για να ζεις.

Πολλοί άνθρωποι λένε ότι η Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ είναι ένα “λευκό πρότζεκτ” καθοδηγούμενο από μοναρχικούς, Ρώσους εθνικιστές και παρόμοιες δυνάμεις. Εσύ, ως κομμουνιστής και διεθνιστής, έμεινες στη Λαϊκή Δημοκρατία. Πιστεύεις ότι υπάρχει κανείς λόγος να υποστηρίξει η Αριστερά τη Novorossya; Έχει η Αριστερά ισχυρή θέση στην ηγεσία της Δημοκρατίας; Υπάρχουν πολλοί αριστεροί στις πολιτοφυλακές ανάμεσα στους βαθμοφόρους μαχητές και αξιωματικούς;
Αυτό είναι μάλλον το κεντρικό ερώτημα. Αρχικά, οι άντρες πήγαν να προστατεύσουν τα σπίτια τους και τις οικογένειές τους χωρίς να σκέφτονται σοβαρά σχετικά με την ιδεολογία. Επιπλέον, τότε ήταν ουσιαστικά αδύνατον να σηκώσουν τον αγώνα για την εξουσία των Σοβιέτ με τους ανθρώπους. Παρ’ όλα αυτά σχεδόν όλοι είναι, εσωτερικά τουλάχιστον, σοσιαλιστές. Εννοώ ότι αυτό είναι ένα “ιδανικό” των ανθρώπων του Ντονμπάς που θα ήθελαν να φέρουν στην καθημερινή τους ζωή. Ακόμα και στο επίπεδο συζητήσεων σ’ ένα μπαρ.
Στη Λαϊκή Δημοκρατία του Λουχάνσκ, υπάρχουν πολλοί πολιτοφύλακες που θεωρούν εαυτούς κομμουνιστές και διεθνιστές. Επισημαίνω επίσης τη δουλειά του Μετώπου Εργατών του Λουχάνσκ (πρώην περιφερειακή επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος) τα μέλη του οποίου αρνήθηκαν να υπακούσουν την “επίσημη ηγεσία” του Κόμματος και υποστήριξαν ανοιχτά τη Δημοκρατία. Επομένως, πήραν άλλη ονομασία. Υπάρχουν αναρχο-κομμουνιστές που εξαγριώθηκαν που τα “αδέρφια” τους στο Κίεβο συνωμότησαν με τους νεο-Ναζί και τους βοήθησαν να σκοτώσουν τους συμπατριώτες μας. Πολλοί δεν είναι σε οργανώσεις αλλά απλά τοποθετούν τους εαυτούς τους ως κομμουνιστές και διεθνιστές. Εδώ στο καζάνι, κανείς δεν σκέφτεται σε ποια οργάνωση ανήκει ο καθένας – είσαι Κομμουνιστής κι αυτό είναι όλο. Δεν υπάρχει εθνικισμός στη Λαϊκή Δημοκρατία του Λουχάνσκ. Οι Κοζάκοι συνεργάζονται με τους Κομμουνιστές. Οι περισσότεροι Κοζάκοι που έχω γνωρίσει είναι πιο πολύ σαν αυτούς που πάλεψαν για τη Σοβιειτκή Δημοκρατία του Ντον. Μερικοί που αποκαλούν τους εαυτούς τους Αντίφα θυμούνται μόνο την παρουσία της Ρωσικής τρίχρωμης σημαίας. Αυτό το επεισόδιο εξηγεί πολλά. Οι άνθρωποι εξεγέρθηκαν εναντίον της απειλής του ουκρανικού εθνικισμού και αναζήτησαν συμμάχους και ένοπλους ριζοσπάστες. Η Ρωσία πάντοτε ήταν σαν μια “μητέρα” εδώ, είτε μας αρέσει είτε όχι. Άρα, η ρωσική σημαία υψώθηκε. Αλλά το αντιφασιστικό σύμβολο συμβολίζει μια δεύτερη πλευρά, τη βαθύτερη ουσία των ανθρώπων του Ντονμπάς – όχι οποιαδήποτε μορφή εθνικισμού αλλά διεθνισμός και αντιφασισμός.
Ανάμεσα στους διοικητές, κανείς δεν έχει δηλώσει ανοιχτά “Είμαι Κομμουνιστής.” Αλλά συχνά μιλάνε για τις διεθνιστικές τους τάσεις και τις αντιφασιστικές τους απόψεις. Για παράδειγμα, ο Alexander Mozgovoi, ο διοικητής του τάγματος “Φάντασμα” που έχει επανειλημμένως μιλήασει ανοιχτά για τον αγώνα εναντίον των ολιγαρχών για τα συμφέροντα του λαού απέδειξε τα λόγια του με έργα. Δεν υπάρχει κανένα “λευκό πρότζεκτ” γιατί θα ήταν εντελώς καταστροφικό για το Ντονμπάς. Ιστορικά οι εργάτες αγωνίστηκαν εναντίον των Λευκών και υποστήριξαν πλήρως τη σοβιετική εξουσία. Πνευματικά όλοι είναι “κόκκινοι” και όχι “λευκοί’. Ο πόλεμος φέρνει τους ανθρώπους κοντά, ξυπνάει την ιστορική τους μνήμη και μετά τα ταξικά συμφέροντα.
Συμπερασματικά, θα ήθελα να πω πως δεν είναι ο σεχταρισμός αλλά η διαλεκτική που βοηθάει τους διεθνιστές να κατανοήσουν την ουσία της κατάστασης, να δουν πέρα από παράξενες μορφές το αληθινό περιεχόμενο και να κάνουν τη σωστή επιλογή ακόμα κι αν είναι σκληρή. Κι ίσως να προσέθετα: Σύντροφοι, συμπατριώτες – Θυμηθείτε ότι οι πρόγονοί σας έχυσαν αίμα σ’ αυτή τη γη για τη νίκη του προλεταριάτου, θυμηθείτε ότι το σύγχρονο Ντονμπάς χτίστηκε από απίθανες προσπάθειες της εργατικής τάξης, θυμηθείτε τη νίκη εναντίον των Ναζί. Το Ντονμπάς είναι ένα αληθινό μνημείο της σοσιαλιστικής οικοδόμησης. Θυμηθείτε ποιοι είστε. Μείνετε αληθινοί μπροστά στους εαυτούς σας. Δόξα στο Ντονμπάς και τη διεθνή αλληλεγγύη των εργατών!

Πηγή: http://borotba.org/ μέσω http://solidarityantifascistukraine.wordpress.com/

ΕΓΓΡΑΦΟ – Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ


ΕΓΓΡΑΦΟ  – Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ



ΕΓΓΡΑΦΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ: Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΠΡΟΧΩΡΑ ΣΕ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΧΡΗΣΗ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΑΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΑΟΠΛΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΑΡΑΧΩΝ ΜΕΓΆΛΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ

Εγχειρίδιο Εκπαίδευσης περιγράφει «απάντηση ελεύθερου σκοπευτή» κατά τις λειτουργία επιχειρήσεων ελέγχου του πλήθους.
Ένα έγγραφο που εκδόθηκε από τον αμερικανικό στρατό αποκαλύπτει στοιχεία προετοιμασίας για «ταραχές πλήρους κλίμακας» στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά τη διάρκεια των οποίων στρατιωτικοί μπορεί να αναγκαστούν να συμμετάσχουν σε μια «θανατηφόρα αντίδραση» σε βάρος του απείθαρχου πλήθους των διαδηλωτών.
Και μόνο σύμπτωση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί πως το συγκεκριμένο έγγραφο είδε το φως της δημοσιότητας κατά τη διάρκεια της αυξανόμενης αναταραχής στο Φέργκιουσον, όπου πλέον έχει επιστρατευθεί για την καταστολή της η εθνική φρουρά… Το έγγραφο (132 σελίδων), με τίτλο «U.S. Army Techniques Publication 3-39.33: Civil Disturbances», γράφτηκε τον Απρίλιο του 2014.
Το έγγραφο καθιστά σαφές ότι οι τεχνικές που περιγράφονται σε αυτό πρέπει να εφαρμοστούν τόσο στο εντός (ναι καλά διαβάσατε και εκτός Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής) όσο και εκτός ΗΠΑ για τα «απείθαρχα και βίαια πλήθη» και όπου είναι «απαραίτητο για να κατασταλούν οι ταραχές και να αποκατασταθεί η δημόσια τάξη».
Το εκπαιδευτικό εγχειρίδιο περιγράφει τα σενάρια βάσει των οποίων, «η Πολιτική αναταραχή μπορεί να κυμαίνεται από απλή, με βίαιες διαμαρτυρίες που ασχολούνται με συγκεκριμένα ζητήματα, για γεγονότα που μετατρέπονται σε μεγάλης κλίμακας ταραχές».
Η πιο συγκλονιστική πτυχή του εγγράφου αφορά στην περιγραφή «θανατηφόρου απάντησης» εναντίον «άοπλων αμάχων», συμπεριλαμβανομένης και της «συμμετοχής ελεύθερου σκοπευτή» και «μικρών φλογοβόλων όπλων»!!!
ΕΓΓΡΑΦΟ ΒΟΜΒΑ – Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΑ ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΑΟΠΛΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
Ένα άλλο γραφικό απεικονίζει «κλιμάκωση του τραύματος» και το οποίο κατευθύνει στρατιώτες πώς να χρησιμοποιήσουν το «κλομπ», προκειμένου να προκαλέσουν το αναγκαίο επίπεδο τραυματισμού ή θανάτου. Οι τελικές περιοχές-στόχοι περιλαμβάνουν το πίσω μέρος του λαιμού, τον λαιμό, τη σπονδυλική στήλη και το κεφάλι.
ΕΓΓΡΑΦΟ ΒΟΜΒΑ – Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΑ ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΑΟΠΛΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
Υπό το φως των γεγονότων στο Φέργκιουσον, όπου κατά κύριο λόγο η μαύρη κοινότητα αντιμετωπίζεται από στρατιωτικοποιημένη αστυνομία, είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί πως το εγχειρίδιο-φωτιά κάνει αναφορά στην πολιτική αναταραχή που μπορεί να προκύψει από «εθνικό μίσος» και «κοινοτική αναταραχή», που έχουν ως αποτέλεσμα αστικές συγκρούσεις που προκύπτουν από ιδιαίτερα συναισθηματικά κοινωνικά και οικονομικά θέματα.
Το έγγραφο αναφέρει επίσης πως στόχος είναι και οι ταραξίες καταστήματων λιανικής πώλησης, όπως συνέβη κατά τη διάρκεια της λεηλασίας στο Φέργκιουσον του Μιζούρι. «Σημαντικές εθνοτικές διαφορές σε μια κοινότητα μπορεί να δημιουργήσουν μια ατμόσφαιρα δυσπιστίας, ακόμη και μίσος …… (και) μπορεί να προκαλέσουν μια έκρηξη των πολιτών που μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλες ταραχές,» αναφέρει το έγγραφο.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ Εν μέσω σφοδρών μαχών και ΝΑΤΟικών απειλών

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Εν μέσω σφοδρών μαχών και ΝΑΤΟικών απειλών



Ουκρανικό πυροβολικό έξω από την πόλη του Ντονέτσκ
Οξύνεται διαρκώς η αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης των εθνικιστών και των φασιστών του Κιέβου, του ΝΑΤΟ και της καπιταλιστικής Ρωσίας. Οι τόνοι ανεβαίνουν για απάντηση στην εμφανιζόμενη «εισβολή της Ρωσίας», όπως και οι απειλές ΝΑΤΟικών αξιωματούχων για μεγαλύτερη στρατιωτική εμπλοκή στην Ανατολική Ουκρανία, ζήτημα άλλωστε που αναμένεται να εξετάσει και η σύνοδος του ΝΑΤΟ στην Ουαλία την επόμενη βδομάδα.
Ο ΓΓ της λυκοσυμμαχίας, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, σε δηλώσεις του είπε χαρακτηριστικά: «Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο τη μόνιμη περιφρόνηση της Ρωσίας προς τις διεθνείς της υποχρεώσεις. Καλούμε τη Ρωσία να σταματήσει τις παράνομες στρατιωτικές της ενέργειες, να σταματήσει να υποστηρίζει τους ένοπλους αυτονομιστές και να λάβει άμεσα και επαληθεύσιμα μέτρα προς μια αποκλιμάκωση της κρίσης αυτής». Παράλληλα, ο Ράσμουσεν υπογράμμισε ότι το ΝΑΤΟ δε θα κλείσει την πόρτα στην Ουκρανία, αν αυτή επιθυμεί να προσχωρήσει στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, λίγη ώρα αφού ο Ουκρανός πρωθυπουργός, Αρσένι Γιατσενιούκ, δήλωσε ότι το Κίεβο σκοπεύει να επανεκκινήσει τη διαδικασία εισδοχής.
Αντιπαράθεση υπήρξε και στη προχτεσινή συνεδρίαση του Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που ασχολήθηκε με το θέμα, την ώρα που οι ΗΠΑ εξετάζουν την επιβολή πρόσθετων κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας. Στο συγκεκριμένο συμβούλιο, που ανταλλάχτηκαν από τους πρέσβεις των ΗΠΑ, Βρετανίας και της Ρωσίας κατηγορίες σχετικά με την ύπαρξη ή όχι ρωσικών στρατευμάτων που δρουν στην Ανατολική Ουκρανία, δεν έγινε δεκτή πρόταση του πρέσβη της Ρωσίας, Βιτάλι Τσιούρκιν, για εκεχειρία για να δοθεί ανθρωπιστική βοήθεια. Οπως είπε ο ίδιος, τα προσχήματα για το μπλοκάρισμα της πρότασης ήταν πολύ ευτελή, ενώ σημείωσε ότι η κυβέρνηση που κάνει πόλεμο στο λαό της έχει ήδη πάνω από 2.000 θύματα και 813.000 πρόσφυγες.
Συνεχίζεται η αντεπίθεση των ρωσόφωνων
Το Συμβούλιο Ασφαλείας και Αμυνας της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι το Νοβοαζόφσκ και άλλες περιοχές της νοτιοανατολικής χώρας έπεσαν στον έλεγχο των ρωσόφωνων πολιτοφυλάκων, ενώ υποστήριξε ότι είναι σε εξέλιξη η «αντεπίθεση Ρώσων στρατιωτών και αυτονομιστών».
Παράλληλα, ανέφερε ότι οι δυνάμεις του Κιέβου υποχώρησαν από το Νοβοαζόφσκ και οχυρώνονται πλέον στο λιμάνι της Μαριούπολης, που θεωρούν ότι θα είναι ο επόμενος στόχος των ρωσόφωνων. Επίσης, ανακοίνωσε ότι θα επαναφέρει από το Σεπτέμβρη την υποχρεωτική στράτευση, ωστόσο πρόσθεσε ότι οι οπλίτες δε θα συμμετέχουν στα πεδία των μαχών.
Την ίδια ώρα, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως ανέφερε το Κρεμλίνο σε σχετική του ανακοίνωση την Παρασκευή, κάλεσε τους ρωσόφωνους πολιτοφύλακες να δημιουργήσουν έναν ανθρωπιστικό διάδρομο στην Ανατολική Ουκρανία για τα περικυκλωμένα κυβερνητικά στρατεύματα, ώστε οι Ουκρανοί στρατιώτες να μπορέσουν να εγκαταλείψουν το πεδίο της μάχης. Επίσης, για εύλογους λόγους, ο Πούτιν φέρεται να παραλλήλισε την πολιορκία των πόλεων στην Ανατολική Ουκρανία με αυτήν του Λένινγκραντ από τους Ναζί. Λίγο αργότερα, ο πρωθυπουργός της λεγόμενης «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ», Αλεξάντρ Ζαχαρτσένκο, ανακοίνωσε ότι συμφώνησε να ανοίξει ένας ανθρωπιστικός διάδρομος, προσθέτοντας πως τα στρατεύματα θα πρέπει να αφήσουν πίσω τους τα βαρέα τεθωρακισμένα οχήματα και τα πυρομαχικά τους.
Με επιπλέον κυρώσεις απειλούν οι ΗΠΑ
«Η ρωσική παρείσφρηση, που εκτυλίσσεται αυτήν τη στιγμή στην Ουκρανία, δεν μπορεί παρά να προκαλέσει την επιβολή πρόσθετων κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας», δήλωσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου, ενώ απέφυγε να κάνει λόγο περί «εισβολής» της Ρωσίας. Παράλληλα, ο Ομπάμα ανακοίνωσε ότι ο Πρόεδρος της Ουκρανίας θα επισκεφθεί το Σεπτέμβρη την Ουάσινγκτον, σε μια κίνηση με στόχο την υποστήριξη του Πέτρο Ποροσένκο και της Ουκρανίας.
Ο Ομπάμα και η Γερμανίδα καγκελάριος, Α. Μέρκελ, είχαν την Πέμπτη το βράδυ τηλεφωνική επικοινωνία, όπου συμφώνησαν ότι η συμπεριφορά της Ρωσίας στην Ουκρανία «δεν μπορεί να μείνει χωρίς συνέπειες», όπως ανακοίνωσε η καγκελαρία στο Βερολίνο. Η Μέρκελ «επιβεβαίωσε», επίσης, προς τον Πρόεδρο Ομπάμα ότι η ουκρανική κρίση θα βρεθεί στην ημερήσια διάταξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, το οποίο ξεκινά σήμερα.
Οι πρεσβευτές των 28 χωρών - μελών του ΝΑΤΟ και της Ουκρανίας συνεδρίαζαν εκτάκτως χτες για το θέμα μετά από αίτημα της Ουκρανίας, η οποία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, όμως συμμετέχει τακτικά σε συνεδριάσεις των χωρών - μελών της λυκοσυμμαχίας, μέσω της Επιτροπής ΝΑΤΟ - Ουκρανίας.
Στο «παιχνίδι» και η Οργάνωση Συλλογικής Ασφάλειας
Ενδιαφέρουσα εξέλιξη είναι και η δήλωση του Νικολάι Μπορντιούσα, ΓΓ του Οργάνωσης Συλλογικής Ασφάλειας, που συγκροτούν η Ρωσία, η Αρμενία, η Λευκορωσία, το Καζαχστάν, το Κιργιστάν και το Τατζικιστάν. Ο εν λόγω αξιωματούχος είπε ότι η Οργάνωση είναι «έτοιμη να στείλει ειρηνευτικές δυνάμεις παντού, περιλαμβανομένης και της Ουκρανίας αλλά η ανάπτυξή τους απαιτεί την έγκριση όλων των χωρών και ηγετών». Διευκρίνισε ότι αυτό μπορεί να αποφασιστεί μόνο με απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Οργάνωσης.
Ζήτημα με αμερικανικό πυρηνικό καύσιμο
Μια άλλη πτυχή της σύγκρουσης στην Ουκρανία είναι και η πληροφορία, που έγινε γνωστή προχτές, ότι η κυβέρνηση του Κιέβου προχωράει στην υλοποίηση παλιότερης συμφωνίας με τις ΗΠΑ του 2008 -που είχε όμως προβλήματα- για τροφοδοσία με αμερικανικό πυρηνικό καύσιμο των πυρηνικών αντιδραστήρων της Ουκρανίας. Κατά την εφαρμογή της συμφωνίας υπήρξε ασυμβατότητα στο σχήμα των ράβδων καυσίμου που δέχονται οι αντιδραστήρες, πράγμα που δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα ασφάλειας. Το ζήτημα αυτό έκανε ακόμα και τον πρόεδρο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), τον Ελβετό Ντιντιέ Μπουρκάλτερ, να έχει σοβαρές αντιρρήσεις, αφού μια τέτοια κίνηση μπορεί να προκαλεί τεράστιους κινδύνους για όλη την Ευρώπη. Η Ουκρανία διαθέτει 4 πυρηνικούς σταθμούς για παραγωγή ηλεκτρικής Ενέργειας με 15 πυρηνικούς αντιδραστήρες.
Την ίδια ώρα, εντείνεται η αντιπαράθεση με τις κυρώσεις και αντικυρώσεις ΗΠΑ, ΕΕ και Ρωσίας. Στο κομβικό ζήτημα της Ενέργειας αναζητείται ένας συμβιβασμός, κάτι, όμως, που δείχνει δύσκολο, ενώ εκατοντάδες μεγάλες ξένες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία αντιτίθενται στις κυρώσεις. Χτες, πάντως, η Ρωσία έκλεισε άλλα 13 καταστήματα «Μακ Ντόναλντς» και κάνει ελέγχους σε άλλα εκατό. Επίσης, χτες η πολωνική κυβέρνηση απαγόρευσε στο αεροπλάνο που μετέφερε τον υπουργό Αμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σόιγκου, να περάσει πάνω από τον εναέριο χώρο της Πολωνίας, καθώς επέστρεφε από την Μπρατισλάβα στη Μόσχα.

(«LOGISTICS») Πεδίο τρελής κερδοφορίας για τα μονοπώλια σε βάρος των λαϊκών αναγκών

(«LOGISTICS»)
Πεδίο τρελής κερδοφορίας για τα μονοπώλια σε βάρος των λαϊκών αναγκών

Ο όρος «logistics» σημαίνει «διαχείριση» της εφοδιαστικής αλυσίδας, η οποία χοντρικά αφορά στη μεταφορά, αποθήκευση και διανομή εμπορευμάτων. Για να γίνει κατανοητό περί τίνος ακριβώς πρόκειται και τι απίστευτα μεγέθη αντιπροσωπεύει ο όρος αυτός, αρκεί η παρουσίαση του προλόγου της αιτιολογικής έκθεσης του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, με τίτλο «Ρυθμίσεις θεμάτων Εφοδιαστικής», που βρίσκεται σε φάση επεξεργασίας στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή και συντάχθηκε για να καθορίσει το θεσμικό πλαίσιο για τον τομέα αυτό.

«Στην Ευρώπη, η διείσδυση ασιατικών προϊόντων στις αναπτυγμένες ευρωπαϊκές αγορές συνέβαλε στην αύξηση κατά 381% του συνολικού όγκου του εμπορευματικού φορτίου. Σήμερα, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο παγκόσμιος κλάδος της εφοδιαστικής αλυσίδας υπολογίζεται σε περίπου 5,4 τρισεκατομμύρια ευρώ ή 13,8% του παγκόσμιου ΑΕΠ, ενώ οι λιμένες της Μεσογείου διαχειρίζονται το 9% της παγκόσμιας μεταφοράς εμπορευμάτων, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 48% της ευρωπαϊκής αγοράς. Χαρακτηριστικό είναι ότι και η πλειοψηφία του διερχόμενου φορτίου (52%) διακινείται μέσω του Σουέζ με κατεύθυνση τον ευρωπαϊκό Βορρά, καταλήγει σε λιμένες της Μεσογείου, ενώ από εκεί μεταφέρεται με άλλα μεταφορικά μέσα προς το Βορρά».

Ειδικά για την Ελλάδα, επισημαίνεται ότι «ο κλάδος της εφοδιαστικής υπολογίζεται περίπου σε 10% του ΑΕΠ, ενώ υπάρχουν δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης του κλάδου, καθώς δεν έχει αξιοποιηθεί πλήρως η δυναμική της χώρας, λόγω της γεωγραφικής της θέσης (η μικρότερη απόσταση μεταξύ της Ευρώπης και της διώρυγας του Σουέζ). Σήμερα, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, η αποτελεσματικότητα και η ανταγωνιστικότητα του δικτύου των ελληνικών Logistics είναι χαμηλότερη από τις γειτονικές χώρες (...) Οι δυνατότητες της χώρας έχουν αυξηθεί ιδιαίτερα λόγω της εντυπωσιακής ανάπτυξης του λιμένος του Πειραιά και του διερχόμενου φορτίου».
Φτάνοντας στο διά ταύτα σημειώνει: «Το παρόν νομοσχέδιο καλείται να υποστηρίξει την υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής Logistics με όραμα την ανάδειξη της Ελλάδας σε ανταγωνιστικό και ποιοτικό διαμετακομιστικό κόμβο της ΝΑ Ευρώπης».
Γι' αυτούς τους λόγους, που αναφέρονται στην έκθεση, τα «logistics» είναι ένας από τους τομείς της οικονομίας τους οποίους προκρίνει η κυβέρνηση με βάση τη γραμμή που έχει χαράξει του «συγκριτικού πλεονεκτήματος» και εντάσσεται στο «Ελληνικό Σχέδιο Ανάπτυξης» που έχει εκπονήσει. Κριτήριο της επιλογής των κλάδων που χαρακτηρίζονται «στρατηγικής σημασίας», όπως τα «logistics», είναι η εξασφάλιση νέων πεδίων δράσης και κερδοφορίας για τα μονοπώλια. Στην προκειμένη περίπτωση, μάλιστα, τα κέρδη από τον τομέα της εφοδιαστικής αλυσίδας, όπως γίνεται αντιληπτό, είναι δυσθεώρητα, ενώ ταυτόχρονα, όπως προκύπτει και από την αιτιολογική έκθεση, η κυβέρνηση ικανοποιεί και από αυτή την πλευρά την αξίωση της αστικής τάξης για την ανάδειξη της χώρας σε διαμετακομιστικό κόμβο στην Ευρώπη, ακριβώς γιατί τα κέρδη για το κεφάλαιο θα είναι τεράστια και όχι επειδή καλύπτουν λαϊκές ανάγκες.
Βορά στα μονοπώλια λιμάνια, σιδηρόδρομοι, ελεύθεροι χώροι
Η ανάπτυξη των «logistics» περνά μέσα από την ακόμα πιο άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων και προϋποθέτει νέες θυσίες για τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες και τις ανάγκες τους. Πέρα από το γεγονός ότι ενισχύεται η θέση των μονοπωλίων στον τομέα της εφοδιαστικής αλυσίδας, για να μπορέσουν να αναπτύξουν απρόσκοπτα τη δράση τους, η κυβέρνηση, με βάση οδηγίες και κανονισμούς που έχει διαμορφώσει η Ευρωπαϊκή Ενωση για την ελεύθερη κίνηση κεφαλαίων, τους παραδίδει, είτε πουλώντας είτε με άλλη μορφή παραχώρησης, κρατικές υποδομές, όπως λιμάνια, σιδηροδρομικά και οδικά δίκτυα και εναπομείναντες ελεύθερους χώρους.
Ο σχεδιασμός, που περιέχει το πρώτο κεφάλαιο του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης για την ανάπτυξη των «logistics», είναι καταρχήν η δημιουργία προσωρινών κέντρων αποθήκευσης και διανομής εμπορευμάτων εντός και περιμετρικά στους οικιστικούς ιστούς, σε συνεννόηση με την Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ). Ακόμα, «η δημιουργία ειδικών εγκαταστάσεων προσωρινής αποθήκευσης, ενοποίησης και αποομαδοποίησης φορτίων και φορτοεκφόρτωσης εμπορευμάτων και στάθμευσης φορτηγών αυτοκινήτων σε περιοχές των δήμων, προκειμένου να επιτευχθεί η συγκεκριμένη μεταφορά και εκφόρτωση». Παραδέχεται βέβαια ότι θα υπάρξουν περιβαλλοντικές επιπτώσεις, όμως, όπως σημειώνει θα γίνουν ...«μελέτες» για να είναι «οι ελάχιστες δυνατές».
Στο δεύτερο κεφάλαιο προβλέπει την ανάπτυξη μεγάλων εμπορευματικών - διαμετακομιστικών κέντρων τα οποία ονομάζονται «Επιχειρηματικά Πάρκα Εφοδιαστικής Εθνικής Εμβέλειας» και σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που θέτει δεν μπορεί να είναι μικρότερα των 500 στρεμμάτων και να «εξασφαλίζεται υποχρεωτικά πρόσβαση σε συνδυασμένη μεταφορά». Εδώ έρχεται να δέσει και το Νέο Ρυθμιστικό Πλαίσιο που ψηφίστηκε στο τέλος του Ιούνη στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, με το οποίο επανακαθορίστηκε ο νέος πολεοδομικός και χωροταξικός σχεδιασμός της χώρας και ανάμεσα σε άλλα πολύ σοβαρά μέτρα προωθήθηκε η κατάργηση των όποιων υποτυπωδών περιορισμών στην προστασία του περιβάλλοντος και στην αλλαγή χρήσης γης.
Μάλιστα, ήδη έχει καθορίσει δύο τέτοια «Επιχειρηματικά Πάρκα Εφοδιαστικής Εθνικής Εμβέλειας» το ένα στο Θριάσιο και το δεύτερο στη Θεσσαλονίκη, στο πρώην «στρατόπεδο Γκόνου», επειδή συνδέονται με τα δύο μεγάλα λιμάνια της χώρας, ενώ η αδειοδότηση των επιχειρήσεων που θα εγκατασταθούν εκεί θα είναι με τις διαδικασίες «fast track» και συγκεκριμένα με μια απλή υπεύθυνη δήλωση! Χώροι που, εκτός των άλλων, θα είναι και απέραντα εργασιακά γκέτο στο όνομα της ανταγωνιστικότητας.
Το νερό ήδη έχει αρχίσει να μπαίνει στο αυλάκι για την εξασφάλιση χώρων στα μονοπώλια. Το ΤΑΙΠΕΔ έχει βγάλει στο σφυρί ακίνητα και εκτάσεις στη Κεντρική Μακεδονία για την ανάπτυξη logistics. Συγκεκριμένα, στο Νέο Κορδελιό Δήμου Ευόσμου, προωθεί την ιδιωτικοποίηση έκτασης 11.316 τ.μ. με σιλό και αποθήκες, 89.811 τ.μ. στη Μενεμένη Δήμου Αμπελοκήπων και έπεται συνέχεια.
ΣΥΡΙΖΑ: Ανοιχτά υπέρ των μονοπωλίων
Αποκαλυπτική ήταν η στάση του ΣΥΡΙΖΑ στη συζήτηση που έγινε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Ο ειδικός αγορητής του κόμματος, Γ. Σταθάκης, δείχνοντας ότι το κόμμα του μπορεί να υπηρετήσει πολύ καλύτερα την κερδοφορία των μονοπωλίων έδωσε ρεσιτάλ διαχείρισης. Ανέφερε ότι καταψηφίζει επί της αρχής το νομοσχέδιο διότι: «Το νομοσχέδιο είναι μία μόνο από τις εναλλακτικές σκέψεις, προτάσεις, απαντήσεις που θα μπορούν να δοθούν στα ερωτήματα που θέτει ο διεθνής αναπροσανατολισμός της διεθνούς εμπορικής κίνησης και τα γεωπολιτικά και οικονομικά πλεονεκτήματα που μπορεί να αποκομίσει η χώρα μας από την παρέμβαση σε αυτόν το σημαντικό τομέα». Πρόσθεσε πως, ενώ το νομοσχέδιο «αφορά την ιδέα της δημιουργίας επιχειρηματικών πάρκων εφοδιαστικής εθνικής εμβέλειας, την οποία βρίσκουμε θετική και το υπογραμμίζω αυτό», ωστόσο δεν «προσδιορίζει ποιος θα είναι σε θέση να ιδρύσει αυτά τα πάρκα», λες και αυτό είναι το πρόβλημα και κατέληξε λέγοντας: «Το παρόν νομοσχέδιο αντίθετα με ό,τι διατείνει ότι εξυπηρετεί, εντάσσεται σε ένα πλαίσιο το οποίο τείνει να του δώσει ένα μονοσήμαντο προσανατολισμό σε σχέση και με τον κλάδο των μεταφορών και το ρόλο που μπορεί να παίξει στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας»!
Να θυμίσουμε, επίσης, ότι ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας κατά την επίσκεψή του τον Δεκέμβρη του 2012 στη Βραζιλία, στις επαφές που είχε με κυβερνητικούς αξιωματούχους της χώρας απηύθυνε προσκλητήριο για «μπίζνες» στην Ελλάδα, διαφημίζοντας τα γεωστρατηγικά της πλεονεκτήματα και τη δυνατότητα να αποτελέσει για την καπιταλιστική οικονομία της Βραζιλίας «πύλη» εισόδου στην αγορά της Ευρώπης.
Στη συνάντηση με τον υπουργό Αμυνας της Βραζιλίας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αφού επισήμανε ότι η Ελλάδα «παραμένει μια χώρα με ανεξάντλητο γεωπολιτικό δυναμικό συνδυάζοντας τη θέση της στην Ευρωζώνη, στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο, την κεντρική της θέση στους κεντρικούς ενεργειακούς διαύλους», συμπλήρωσε ότι «δεν έχει αναπτυχθεί όσο θα μπορούσε η οικονομική και εμπορική συνεργασία των δύο χωρών, καθώς η Ελλάδα θα μπορούσε να αποτελέσει μια δεύτερη πύλη για την οικονομία της Βραζιλίας και γενικότερα της Νότιας Αμερικής στην Ευρώπη μετά την Ιβηρική χερσόνησο».
Η θέση του ΚΚΕ
Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Χρ. Κατσώτης στην κοινοβουλευτική Επιτροπή τόνισε ότι «το νομοσχέδιο είναι ενταγμένο στους ευρωενωσιακούς σχεδιασμούς για τα διευρωπαϊκά δίκτυα. Λαμβάνει υπόψη του την πολιτική της απελευθέρωσης της αγοράς μεταφορών», συνδέεται «με την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών Πειραιά και Θεσσαλονίκης, καθώς και με την ιδιωτικοποίηση του σιδηρόδρομου». Αναφερόμενος σε συγκεκριμένα άρθρα αποκάλυψε: «Δίνει τη δυνατότητα στις εταιρείες να προχωρούν και στη συναρμολόγηση εδώ των εμπορευμάτων», απαίτηση που προβάλλει και η COSCO που λυμαίνεται τις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του λιμανιού του Πειραιά, «με αποτέλεσμα αυτά να μπορούν να πωλούνται ως εμπορεύματα προερχόμενα από χώρα της ΕΕ. Αυτό αποτελεί κίνητρο σε μονοπωλιακούς ομίλους τρίτων χωρών να προχωρούν σε επενδύσεις στον τομέα της εφοδιαστικής».
Η εφοδιαστική αλυσίδα σημείωσε «συνδέεται άμεσα με την ανάπτυξη στον τομέα της οικονομίας της χώρας, την παραγωγή των αντίστοιχων αγαθών και εμπορευμάτων. Συνδέεται άμεσα με το ποιος θα έχει το πάνω χέρι στην παραγωγική ανασυγκρότηση. Συνδέεται άμεσα με την ανάγκη του κεντρικού σχεδιασμού για να διασφαλίζεται η ποσότητα, η ποιότητα και η αδιάλειπτη διάθεση των αγαθών και εμπορευμάτων στο λαό. Συνδέεται άμεσα με τις σχέσεις της χώρας μας με άλλες χώρες που θα επιτρέπουν τις αμοιβαίες επωφελείς εμπορικές σχέσεις. Συνδέεται άμεσα με τις μεταφορικές υποδομές, την ανάπτυξή τους σε εθνικό επίπεδο, των χερσαίων, θαλάσσιων, εναερίων. Εμείς λέμε ότι αν δεν είναι αποκλειστικά κρατικά τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, οι σιδηρόδρομοι, το οδικό δίκτυο και οι υποδομές της εφοδιαστικής, τότε όλα αυτά θα υπηρετούν την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων και όχι τις λαϊκές ανάγκες.
Η εφοδιαστική στα χέρια των μονοπωλίων με τους ανταγωνισμούς τους, με ιδιωτικές υποδομές που είναι αναγκαίες για την ανάπτυξή τους, είναι σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων, από την ποιότητα, τις τιμές και όλα όσα συνθέτουν την ικανοποίηση των αναγκών του λαού. Η εφοδιαστική στα χέρια του κεφαλαίου δεν μπορεί να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει κυκλοφοριακή συμφόρηση, αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Η δυνατότητα στις εφοδιαστικές να προχωρούν στη συναρμολόγηση των εμπορευμάτων, θα δημιουργήσει παραπέρα προβλήματα στην ίδια την υποδομή της χώρας».

Καμία συμμετοχή και εμπλοκή στα σχέδια των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ στην ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Καμία συμμετοχή και εμπλοκή στα σχέδια των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ στην ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ για τις εξελίξεις και τη συνεχιζόμενη αιματοχυσία στην Ουκρανία


Στην ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, σχετικά με τη συνεχιζόμενη αιματοχυσία στην Ουκρανία, σημειώνει:
«Εκατό χρόνια μετά την έναρξη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου και 75 χρόνια μετά την έναρξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου η εντεινόμενη αιματοχυσία στην Ανατολική Ουκρανία δείχνει πως ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος δίνει και πάλι το "παρών" του στην Ευρώπη.
Πλέον οι νεκροί και οι τραυματίες στην Ανατολική Ουκρανία, που μετριούνται σε χιλιάδες και οι πρόσφυγες σε εκατοντάδες χιλιάδες, αποτελούν το αποτέλεσμα της απροκάλυπτης επέμβασης των ΗΠΑ και της ΕΕ στη χώρα αυτή, στο πλαίσιο του σφοδρού ανταγωνισμού τους με τη Ρωσία για τα μερίδια των αγορών, τα δίκτυα μεταφοράς Ενέργειας και τις άλλες πλουτοπαραγωγικές πηγές, για την ένταξη της Ουκρανίας στη μια ή στην άλλη καπιταλιστική διακρατική ένωση.
Η αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου, που έχει τη στήριξη και φασιστικών δυνάμεων, δεν έχει κανέναν ενδοιασμό να μετατρέψει σε "κρέας για τα κανόνια" χιλιάδες νέους της Ουκρανίας, στέλνοντάς τους σ' έναν αδελφοκτόνο πόλεμο, στο όνομα του δήθεν πατριωτισμού, στην πραγματικότητα όμως για την "υπηρεσία" ξένων συμφερόντων, των ΗΠΑ, της ΕΕ κι εκείνου του τμήματος του κεφαλαίου της Ουκρανίας, που έχει επιλέξει τη στρατηγική συμμαχία μαζί με αυτές τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Αυτή η πολεμόχαρη στάση της συνδέεται αναπόσπαστα με τον αντικομμουνισμό και την προσπάθεια απαγόρευσης του ΚΚ.
Σ' αυτές τις συνθήκες, ο εθνικισμός, που αναπτύσσεται κι από τις δύο πλευρές της σύγκρουσης, αποτελεί το χειρότερο "σύμβουλο" για τους εργαζόμενους. Ο διχασμός του λαού της Ουκρανίας σε εθνοτική βάση, τον οδηγεί σε ένα τεράστιο μακελειό, με ανυπολόγιστες τραγικές συνέπειες για τον ίδιο και τη χώρα του.
Τα μέτρα που έχουν λάβει οι ΗΠΑ και ΕΕ κατά της Ρωσίας, όπως και τα νέα που προτίθενται να λάβουν, χτυπούν πρώτα απ' όλα τα λαϊκά - εργατικά στρώματα και σαφώς δε συμβάλλουν στην επίλυση του προβλήματος.
Η επιδίωξη να τροφοδοτηθούν οι πυρηνικοί σταθμοί της Ουκρανίας με αμερικανικά πυρηνικά καύσιμα, που πιθανολογείται ότι είναι ακατάλληλα γι' αυτούς, κρύβει τεράστιους κινδύνους για τους λαούς ολόκληρης της Ευρώπης.
Οπως και η διαφαινόμενη ενεργότερη στρατιωτική εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην κρίση της Ουκρανίας επίσης δεν προοιωνίζεται τίποτα το καλό για τις εξελίξεις.
Το ΚΚΕ στο φόντο αυτών των ανησυχητικών εξελίξεων, καταδικάζει τις ξένες παρεμβάσεις στις εσωτερικές υποθέσεις της Ουκρανίας. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους κομμουνιστές και τον εργαζόμενο λαό της Ουκρανίας και την πεποίθησή μας πως αυτός πρέπει να οργανώσει τη δική του αυτοτελή πάλη, μακριά από τους σχεδιασμούς των αστικών τάξεων και των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, με κριτήριο τα συμφέροντά του και όχι με κριτήριο ποιον ιμπεριαλιστή επιλέγει το ένα ή άλλο τμήμα της ουκρανικής πλουτοκρατίας. Οι λαοί ιδιαίτερα των χωρών της πρώην ΕΣΣΔ έζησαν με ειρήνη και ευημερία τα χρόνια του σοσιαλισμού κι όχι τυχαία σήμερα τον αναπολούν. Ο σοσιαλισμός είναι η μοναδική εναλλακτική λύση στον πόλεμο και στα άλλα αδιέξοδα του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης.
Το ΚΚΕ ιδιαίτερα επισημαίνει πως η Ελλάδα δεν πρέπει να έχει καμία περαιτέρω εμπλοκή, καμιά συμμετοχή στα σχέδια της ΕΕ, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία».

TOP READ