9 Σεπ 2017

Φοβερή αποκάλυψη για το γιατί ο Μακρόν είναι τόσο φιλέλληνας!

       

Ακούγοντας την κυβέρνηση της Αριστεράς, την κρατική ΕΡΤ αλλά και τα υπόλοιπα Μέσα Ενημέρωσης να παρουσιάζουν τον Μακρόν να έρχεται στην Ελλάδα ως Μάγος με τα δώρα και ως ο Άγιος Βασίλης που θα μας φέρει επενδύσεις, ευημερία, ανάπτυξη, χρυσές κάνουλες, χρυσά κουτάλια, μεταξωτές κορδέλες, μεταξωτά βρακιά, βιολιά, ζουρνάδες, νταούλια και άλλα ταρατατζούμ, μπήκαμε στον πειρασμό να αναρωτηθούμε γιατί αυτό το παλικάρι ο Εμμάνουελ Μακρόν είναι τόσο φιλέλληνας.
Σκεπτόμενοι την λύση του αινίγματος καταλήξαμε σε μια φοβερή και τρομερή ανακάλυψη! Ο Εμμάνουελ Μακρόν δεν είναι φιλέλληνας! Ο Εμμάνουελ Μακρόν είναι Έλληνας και μάλιστα ποντιακής καταγωγής! Το πραγματικό όνομα του Εμμάνουελ Μακρόν είναι Εμμανουήλ Μακρίδης και γεννήθηκε σε μικτό Γαλλοποντιακό χωριό από το οποίο έφυγε σε μικρή ηλικία και μετεγκαταστάθηκε στην Γαλλία!
Ο μεγάλος αυτός Γαλλοπόντιος Μανώλης  Μακρίδης είναι η ελπίδα του Ελληνισμού! Ας ελπίσουμε ότι ο Μανώλης Μακρίδης θα προσφέρει τις υπηρεσίες του και στον Ελληνικό αθλητισμό όπως τις προσέφερε ο άλλος μεγάλος Πόντιος ο Ιβάν και θα φροντίσει να μην χαθεί η ιστορική ομάδα του Ηρακλή!

Οράτιος Μενιππίδης

Η Κούβα ταπεινώνει τις ΗΠΑ μέσω ενός… τυφώνα!

Για μέρες η τηλεόραση έδειχνε εικόνες καταστροφής από τις νότιες περιοχές των ΗΠΑ, λόγω της καταιγίδας Harvey. Πέρα όμως από τις καταστροφές το πιο σημαντικό ήταν οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές. Και ο εφιάλτης θα επαναληφθεί, σε μεγαλύτερη κλίμακα, καθώς πλησιάζει τη Φλόριντα ο Τυφώνας Irma.
Αυτή τη στιγμή ο  Τυφώνας, (κατηγορίας 5 και με ταχύτητες ανέμου μέχρι 185 μίλια την ώρα), ένας από τους ισχυρότερους στον Ατλαντικό Ωκεανό, έχει αφήσει ήδη τουλάχιστον  23 ανθρώπους νεκρούς, αφού έπληξε τον Άγιο Μαρτίνο , τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, τις Μικρές Αντίλλες και άλλα νησιωτικά έθνη στη βορειοανατολική Καραϊβική.
Και η Κούβα; Που βρίσκεται ακριβώς στην ίδια περιοχή;
«Η χώρα είναι γνωστή για την απόλυτη ετοιμότητά της για φυσικές καταστροφές», δήλωσε ο καθηγητής του αμερικανικού πανεπιστημίου William LeoGrande στη Herald. «Η Κούβα έχει τελειοποιήσει την τέχνη της ετοιμότητας των τυφώνων κινητοποιώντας τις τοπικές γειτονικές οργανώσεις και τον στρατό για να εκκενώσουν όχι μόνο τους κατοίκους στην πορεία των συνεχιζόμενων καταιγίδων, αλλά και τα κατοικίδια ζώα τους και τα πιο αξιόλογα κτήματά τους»
Το σύστημα προστασίας των πολιτών σε περίπτωση μεγάλων φυσικών καταστροφών, στη Κούβα, δεν εξαντλείται σε  εκκλήσεις από τα ΜΜΕ. Φυσικά, ήδη από την Τρίτη, το Εθνικό Τμήμα Πολιτικής  Άμυνας της Κούβας ξεκίνησε την «ενημερωτική φάση των επιχειρήσεων»  στις 11 επαρχίες που θα βρισκόταν στο κέντρο της επίθεσης του τυφώνα.
Από εκεί και πέρα όμως αρχίζουν οι διαφορές σε σχέση με τις ΗΠΑ και τα άλλα κράτη της περιοχής.
Στην Αβάνα λειτουργεί Συντονιστικό όργανο που συμμετέχουν εκπρόσωποι του Εθνικού Συμβουλίου Άμυνας, των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων και του Υπουργείου Εσωτερικών. Η Πολιτική Άμυνα, η οποία διοικείται από τον στρατηγό  Ramon Pardo , έχει την ευθύνη για να μετακινήσει όλους τους ανθρώπους και τα ζώα από περιοχές χαμηλού υψομέτρου, να μεταφέρει τις προμήθειες τροφίμων σε υψηλότερα εδάφη και  να κατανείμει τρόφιμα σε όλους τους κατοίκους πριν χτυπήσει η καταιγίδα.
Η κυβέρνηση παίρνει τους ανθρώπους έξω από τις περιοχές, πριν οι περιοχές τους πλημμυρίσουν,  χρησιμοποιώντας φορτηγά και λεωφορεία που παρέχονται από το κράτος.
Κάθε κυβερνητικό κτίριο λειτουργεί ως καταφύγιο με τροφή και στελεχωμένο με ιατρικό προσωπικό.
Στη Κούβα, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, λειτουργεί  ένα ολοκληρωμένο εθνικό και τοπικό σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών καθώς και εκπαίδευσης  για την προστασία από καταστροφές.
Όπως τονίζει και η Marguerite Jimenez, επιτετραμμένης της  Κούβας στον οργανισμό για την Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Αμερική, «η στρατηγική απόκρισης της Κούβας έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε όλοι να επιβιώσουν και ότι  βασικός στόχος είναι να προστατεύει τους ανθρώπους όλων των κοινωνικοοικονομικών τάξεων, ανεξάρτητα από τον τόπο κατοικίας τους. Είναι βασική μας μέριμνα οι φτωχοί άνθρωποι να μην επηρεάζονται δυσανάλογα, από τις επικίνδυνες καταιγίδες» .
Και τον πιο καθοριστικό ρόλο σε αυτό το σχέδιο και την υλοποίηση του δεν παίζουν ούτε τα ΜΜΕ, ούτε η Πολιτική  Άμυνα, ούτε ο κρατικός μηχανισμός ή ο στρατός. Αλλά η πρωτοβουλία και η ταχεία κινητοποίηση των τοπικών κοινοτήτων μέσω των «Λαϊκών επιτροπών για την Άμυνα της Επανάστασης», οι οποίες υπάρχουν στην Κούβα από τα μέσα της δεκαετίας του 60.


Είναι τα στρατόπεδα… αμερικάνικα…




 

Είναι τα στρατόπεδα… αμερικάνικα…




Γράφει ο Στέλιος Κανάκης //

Οι ΗΠΑ αντιστοιχούν στο 5% του παγκόσμιου πληθυσμού. Οι φυλακισμένοι τους αντιστοιχούν στο 25% (!!!) του παγκόσμιου πληθυσμού φυλακισμένων. Στις αμερικάνικες φυλακές – πραγματικά στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας, κρατούνται σήμερα μισό εκατομμύριο περισσότεροι άνθρωποι απ’ ότι στην Κίνα, της οποίας ο πληθυσμός είναι πενταπλάσιος των ΗΠΑ.[1]

Κατά δήλωση της Σάλι Γιέϊτς, της αμερικανίδας αναπληρώτριας γενικής εισαγγελέα, από τη δεκαετία του ’80, ενώ ο πληθυσμός της χώρας αυξήθηκε κατά 30% ο αντίστοιχος στις φυλακές έχει αυξηθεί κατά 800%.


Στις φυλακές των ΗΠΑ (πολιτειακές, ομοσπονδιακές, ιδιωτικές) σήμερα, κρατούνται πάνω από 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι.[2] Βάσει των ίδιων στατιστικών, 2,7 εκατομμύρια παιδιά έχουν τον ένα γονιό τους στις φυλακές. Ο εγκλεισμός, συν τω χρόνω, όλο και περισσότερων αμερικανών στις φυλακές έχει αναχθεί σε μια εξόχως επικερδή δραστηριότητα – βιομηχανία για την αμερικάνικη (καπιταλιστική) οικονομία. Στην οποία αποτυπώνεται αγρίως η καταναγκαστική εργασία των κρατουμένων, φαινόμενο που τείνει να γενικευτεί. Εργασία που, στην καλύτερη των περιπτώσεων, αμείβεται με 1,25 δολάρια την ώρα, δηλαδή μόλις δέκα (10) δολάρια το 8ωρο!

Οι φυλακές – στρατόπεδα τείνουν να ιδιωτικοποιούνται. Ενώ δέκα χρόνια πριν υπήρχαν μόνο πέντε (5) ιδιωτικές φυλακές με περίπου 2.000 κρατούμενους, σήμερα έχουν φτάσει τις εκατό (100) με 62.000 έγκλειστους. Στο τέλος της δεκαετίας, ο αριθμός κρατουμένων στις ιδιωτικές φυλακές θα φτάσει τους 360.000. Στον τομέα ήδη δραστηριοποιούνται 18 εταιρείες σε 27 αμερικανικές πολιτείες. Πρόκειται για την μεγαλύτερη εμπορική δραστηριότητα στο σύμπλεγμα σωφρονισμού των ΗΠΑ. Για παράδειγμα, η ομοσπονδιακή υπηρεσία μετανάστευσης και τελωνείων πληρώνει στη CCA[3] 90 δολάρια την ημέρα για κάθε κρατούμενο στις ιδιωτικές φυλακές.[4]

Σε πάνω από 37 πολιτείες έχει νομιμοποιηθεί η χρήση της εργατικής δύναμης των κρατουμένων από εταιρείες, με αποτέλεσμα πολλές να εγκαθιστούν τις παραγωγικές δραστηριότητές τους εντός των φυλακών. Σύμφωνα με την έρευνα της Palaez, στη σχετική λίστα περιλαμβάνεται η αφρόκρεμα των αμερικανικών εταιρειών: ΙΒΜ, Boeing, Motorola, Microsoft, Dell, Compaq, Intel, Texas Instruments και πολλές άλλες.

Στρατόπεδα συγκέντρωσης – φυλακές. Η νέα μορφή δουλείας που επιβάλλεται στις ΗΠΑ μέσω των φυλακών-κάτεργων καταναγκαστικής εργασίας.
[1] Αποκαλυπτική έρευνα που υπογράφει η Περουβιανή δημοσιογράφος Vicky Palaez, ρεπόρτερ ερευνήτρια της ισπανόφωνης εφημερίδας της Νέας Υόρκης El Diario La Presna

[2] Σύμφωνα με το ανεξάρτητο, μη κερδοσκοπικό Κέντρο Έρευνας για την Παγκοσμιοποίηση (Centre for Research on Globalization, CRG), που εδρεύει στο Μόντρεαλ του Καναδά.

[3] Μεγάλη εταιρία ιδιωτικών φυλακών. Μαζί με την Wackenhut –ο γνωστός πολυεθνικός όμιλος υπηρεσιών ασφαλείας–, ελέγχουν το 75% της «αγοράς».

[4] Στοιχεία του πρακτορείου Bloomberg.

Ορκος πίστης του Καμμένου στους ιμπεριαλιστές στο Ταλίν


Πραγματοποιήθηκε στο Ταλίν της Εσθονίας, με τη γνωστή αντικομμουνιστική κυβέρνηση, η Σύνοδος υπουργών Αμυνας και Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Π. Καμμένος. Στη Σύνοδο της Εσθονίας συμμετείχε και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ.
Ο ιμπεριαλιστικός οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ συζήτησαν την παραπέρα κλιμάκωση των προσπαθειών για τον έλεγχο των αγορών, των πηγών Ενέργειας, καθώς και τους δρόμους μεταφοράς εμπορευμάτων και πρώτων υλών. Κλιμάκωσαν την αντιπαράθεσή τους με τα ρωσικά μονοπώλια και στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκαν μέτρα για την παραπέρα ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες (Εσθονία, Πολωνία, Λετονία, Ρουμανία κ.ά.).
Στη Σύνοδο έγινε απολογισμός της ιμπεριαλιστικής διείσδυσης και των επεμβάσεων της ΕΕ στην Αφρική, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού με άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, για τον έλεγχο αγορών, όπως η Κίνα.
Επίσης έγινε συζήτηση για ζητήματα του Ευρωπαϊκού Αμυντικού Ταμείου, στο πλαίσιο της παραπέρα ανάπτυξης των εξοπλισμών προς όφελος των ευρωπαϊκών μονοπωλίων.
Η κυβέρνηση μέσω του Π. Καμμένου έδωσε εγγυήσεις, δηλαδή γην και ύδωρ, όπως κάνει συνεχώς με τους ιμπεριαλιστές, σχετικά με την παραπέρα εμπλοκή της πατρίδας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και για μια ακόμη φορά διαφήμισε τις μεγάλες δυνατότητες, όπως τις ονομάζει, που διαθέτει η Ελλάδα σχετικά με την αξιοποίηση στρατιωτικών υποδομών και την εξεύρεση πελατείας, προς όφελος των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων.
Ο Π. Καμμένος και η κυβέρνηση δεν χάνουν ευκαιρία να διαφημίζουν τις δυνατότητες και τα φονικά πλεονεκτήματα που έχει η βάση της Σούδας σε συνδυασμό με το Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής. Αποτελεί πλέον καθεστώς για την κυβέρνηση και δεν χάνει ευκαιρία, ώστε σε κάθε επίσκεψη στην πατρίδα μας εκπροσώπου ιμπεριαλιστικού οργανισμού ή χώρας, να του γίνεται ξενάγηση στη Σούδα, να διαφημίζονται οι δολοφονικές παροχές υπηρεσιών της βάσης σε βάρος της χώρας μας και των άλλων λαών. Ολα αυτά τη στιγμή που ως γνωστόν η βάση της Σούδας αποτελεί ορμητήριο και έχει χρησιμοποιηθεί από τους ιμπεριαλιστές σε όλους τους πολέμους και τις επεμβάσεις που έχουν γίνει στην Αφρική και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.
Η κυβέρνηση έχει σοβαρές ευθύνες με την κλιμάκωση της εμπλοκής των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στους σχεδιασμούς και τις επεμβατικές δράσεις των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ. Δεν έχει κανένα δικαίωμα να αποφασίζει τη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές μακριά από τα σύνορα, ενάντια σε άλλους λαούς που καταδυναστεύονται από τους ιμπεριαλιστές. Κανένας στρατιωτικός έξω από τα σύνορα. Πρέπει να γίνει λαϊκή απαίτηση να επιστρέψουν η στρατιωτική δύναμη που για χρόνια υπάρχει στο Κόσσοβο και όλες οι στρατιωτικές αποστολές σε διάφορα σημεία της Γης. Να κλείσουν οι υποδομές που υπάρχουν στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης για την εξυπηρέτηση των ΝΑΤΟικών συμφερόντων. Να κλείσει τώρα η βάση της Σούδας.

Λ.Α

Επισκέψεις...




Μετά τις επισκέψεις του πρωθυπουργού σε καπιταλιστικές επιχειρήσεις, ήταν η σειρά του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας να επισκεφτεί την περασμένη Τετάρτη εργοστάσια στη Βιομηχανική Περιοχή (ΒΙΠΕ) του Κιλκίς, για να προβάλει τις «αναπτυξιακές προοπτικές» της οικονομίας, στη βάση του «υγιούς ανταγωνισμού» και της «δίκαιης ανάπτυξης». Το «δυστύχημα» για τον Αλ. Χαρίτση ήταν ότι οι επιχειρήσεις αυτές ήταν λιγότερο «αποστειρωμένες» από εκείνες που επέλεξε ο πρωθυπουργός, με αποτέλεσμα να έχουν καταγραφεί το προηγούμενο διάστημα σοβαρές αντιδράσεις από σωματεία και εργαζόμενους για αντεργατικές εργοδοτικές πρακτικές, κατ' εφαρμογή των νόμων αυτής και των προηγούμενων κυβερνήσεων. Για παράδειγμα, όπως έγραψε την Πέμπτη ο «Ριζοσπάστης», μεγάλη μεταλλουργία που επισκέφτηκε το κυβερνητικό κλιμάκιο, προχωράει σε απολύσεις όταν πρέπει να μειώσει την παραγωγή και επαναπροσλαμβάνει το προσωπικό όταν πρέπει να την αυξήσει, καλεί τους εργαζόμενους να δουλεύουν απλήρωτοι τα Σαββατοκύριακα, με «αντάλλαγμα» ρεπό κ.ά. Αλλη επιχείρηση έχει επιβάλει από το 2012 ατομικές συμβάσεις με μείωση μισθών και επιδομάτων κατά περίπου 20%.

Δημοκρατία...


Δεν είναι λίγες οι φορές που στελέχη της κυβέρνησης επικαλούνται τους κλασικούς του μαρξισμού για να θολώσουν τα νερά σε ό,τι αφορά τις ιδεολογικές καταβολές της αντιλαϊκής τους πολιτικής, για την οποία διαρκώς αναζητούν άλλοθι «αριστεροσύνης». Μια τέτοια περίπτωση είναι ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος, κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου για τα Εργασιακά στην Ολομέλεια της Βουλής, είπε την περασμένη Τετάρτη: «Στο "Κεφάλαιο" υπάρχει ένα πολύ σημαντικό σημείο που μιλάει ο Μαρξ για την ελευθερία και λέει ότι η ελευθερία στον καπιταλισμό τελειώνει στην είσοδο των εργοστασίων (...) Εμείς λέμε ότι οι άνθρωποι - και οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες - είναι αδιαίρετοι. Δεν μπορεί να είσαι δημοκράτης πολίτης στην πολιτική σφαίρα, να ψηφίζεις και να συζητάς, και στο εργοστάσιο και στον χώρο δουλειάς να είσαι σκλάβος. Δεν δουλεύει έτσι η ανθρώπινη φύση. Αν θέλεις να έχεις δημοκρατία, αν θέλεις να έχεις ανθρώπους που είναι σκεπτόμενοι και κριτικοί, δεν μπορεί να υπάρχει η πύλη στους εργασιακούς χώρους που να λέει "Εδώ ξεχάστε τη δημοκρατία, εδώ υπάρχει μόνο η βούληση του εργοδότη ή του αφεντικού"». Προφανώς το παραπάνω δακρύβρεχτο σχόλιό του περί δημοκρατίας, μόνο ως υποκρισία μπορεί να θεωρηθεί. Γιατί;
***
Πρώτον, γιατί η αιτία της έλλειψης δημοκρατίας στους χώρους δουλειάς δεν βρίσκεται πουθενά αλλού, παρά στο γεγονός ότι μια χούφτα ιδιοκτήτες των εργοστασίων, των επιχειρήσεων, των εμπορομάγαζων πλουτίζουν από τη δουλειά της μεγάλης εργατικής πλειοψηφίας. Αυτό λοιπόν το «δικαίωμα» στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο είναι που δίνει το «δικαίωμα» στο κάθε αφεντικό στο μαγαζί του να μην θέλει όσους αμφισβητούν αυτήν την εκμετάλλευση. Επίσης, η καπιταλιστική εκμετάλλευση για να λειτουργήσει, εκτός από τη συναίνεση και τις αυταπάτες, εκτός από το ξεγέλασμα και την κοροϊδία, θέλει και σκυμμένα κεφάλια, υποταγή, κάτω από το φόβο της απόλυσης κ.λπ. Δηλαδή, εκμετάλλευση και δημοκρατία δεν πάνε μαζί. Δεν τα ξέρει άραγε αυτά ο κατά τα άλλα «μαρξιστής οικονομολόγος»; Αυτήν την εκμετάλλευση η κυβέρνηση του υπουργού όχι μόνο δεν την αμφισβητεί, αλλά την ενισχύει. «Κορόνα στο κεφάλι της» έχει το στόχο της ανάκαμψης, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, που απαιτούν το μεγαλύτερο ξεζούμισμα των εργαζομένων, την ένταση δηλαδή της εκμετάλλευσης.
***
Και βέβαια, η κυβέρνησή του εδώ και 2 - 3 χρόνια δούλεψε πρακτικά σε αυτήν την κατεύθυνση, διατηρώντας όλο το αντεργατικό νομικό οπλοστάσιο των προηγούμενων, που συνιστά επίθεση στα εργατικά δικαιώματα και ενισχύοντάς το ακόμα περισσότερο. Ενισχύοντας δηλαδή το δικαίωμα του αφεντικού να επιβάλλει το δίκιο του μέσα από τις αντεργατικές ρυθμίσεις, αυτό που απαιτεί η κερδοφορία του στους χώρους δουλειάς. Ομως η κυβέρνηση δεν περιορίζεται σ' αυτά, αλλά πάει και παραπέρα. Μεθοδεύει την αλλαγή προς το χειρότερο του συνδικαλιστικού νόμου, με έμφαση στην παρεμπόδιση της απεργίας και στον περιορισμό της συνδικαλιστικής προστασίας. Κι από δίπλα, η αστική δικαιοσύνη βγάζει παράνομες εννιά στις δέκα απεργίες, δίνοντας «αέρα στα πανιά» του κεφαλαίου να χτυπήσει με λύσσα τους εργατικούς αγώνες. Αφού δεσμεύτηκε να συγκεράσει τα δικαιώματα και τις ανάγκες των εργαζομένων με το κέρδος των καπιταλιστών, με την απάτη της «δίκαιης ανάπτυξης», αφού υποσχέθηκε να βάλει χαλινάρι στις εργοδοτικές «καταχρήσεις», με την «υγιή επιχειρηματικότητα», η κυβέρνηση εξαγγέλλει τώρα και την αποκατάσταση της δημοκρατίας στους χώρους δουλειάς!
***
«Δημοκρατία» για την κυβέρνηση είναι το δικαίωμα που δίνει με τους νόμους της στις εργοδοτικές «ενώσεις προσώπων» να υποκαθιστούν τα συνδικάτα στην υπογραφή ΣΣΕ και να λιβανίζουν την «πολυχρονεμένη» εργοδοσία. «Δημοκρατία» είναι ο κοινωνικός εταιρισμός, να κάθονται δηλαδή εργαζόμενοι και εργοδότες στο ίδιο τραπέζι και να συζητάνε μέτρα για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρήσεων. Η κοροϊδία πάει σύννεφο! Πραγματική δημοκρατία στον καπιταλισμό, στη δικτατορία δηλαδή του κεφαλαίου, δεν μπορεί να υπάρξει, είτε μέσα, είτε έξω από τους χώρους δουλειάς. Γι' αυτό ο αγώνας για μισθούς και δικαιώματα, για κατοχύρωση και επέκταση της συνδικαλιστικής δράσης, πρέπει να συνδυάζεται με την πάλη ενάντια στον πραγματικό αντίπαλο, που είναι το κεφάλαιο και η εξουσία του, μέχρι την ανατροπή της.

Το ... κοντράστ


Το ...κοντράστ είναι χαρακτηριστικό. Από τη μία Τσίπρας, Μακρόν και μεγαλοεπιχειρηματίες, αλά μπρατσέτα, συζητούν και αναλύουν τους τρόπους και τα μέτρα που πρέπει να πάρουν για να βγουν ενισχυμένοι οι καπιταλιστικοί όμιλοι, με τον ίδιο τον πρωθυπουργό να λέει: «Θα είμαι ευτυχής αν αυτή η επίσκεψη, πέρα από τα λόγια, επιφέρει και την αποφασιστικότητά σας να κάνετε το βήμα να επενδύσετε στην Ελλάδα. Το είπα και στην αρχή: Δεν θα το μετανιώσετε»...
Από την άλλη, χιλιάδες εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά μαθαίνουν ότι άμεσα τα σπίτια τους μπορεί να βγουν στο σφυρί επειδή δεν έχουν μία για να πληρώσουν στις τράπεζες τα στεγαστικά τους δάνεια. Κυβερνητικά στελέχη λένε: «Καθιερώνονται ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί τρεις φορές την εβδομάδα. Ξεκινάμε με μαγαζιά και μετά θα πάμε στα σπίτια».
Πώς συνδέεται το ένα με το άλλο; Μα είναι φανερό ότι το κλίμα εμπιστοσύνης που πρέπει να δημιουργηθεί για να έρθουν και να επενδύσουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι διαμορφώνεται και θα διαμορφωθεί αφού υλοποιηθεί το βασικό προαπαιτούμενο: Το αντιλαϊκό χτύπημα των εργαζομένων και των οικογενειών τους, το τσάκισμα των μισθών, των συντάξεων, η φορολεηλασία, οι πλειστηριασμοί... Πολύ περισσότερο που το ζήτημα αυτό αφορά τις επενδύσεις διαφόρων funds στην ιδιοκτησία, χρήση γης και ακινήτων.
Ας μείνουμε, όμως, σε αυτό το τελευταίο.
Η κατάσταση έχει διαμορφωθεί ως εξής:
Χιλιάδες εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά που δεν έχουν ενταχθεί στις ρυθμίσεις του νόμου Κατσέλη αντιμετωπίζουν άμεσα το ενδεχόμενο πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας. Ζουν με την αγωνία εάν θα έχουν σπίτι να μείνουν. Η όποια «προστασία» παρέχει ο νόμος αυτός, έχει ισχύ μόνο μέχρι τις 31.12.2017 και αφορά εργαζόμενους και λαϊκές οικογένειες κυριολεκτικά εξαθλιωμένες. Αυτές οι περιπτώσεις είναι μόνο ένα μέρος του συνόλου των οικογενειών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα μη δυνατότητας αποπληρωμής του στεγαστικού τους δανείου.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει ήδη φροντίσει να πάρει μια σειρά μέτρα σε αυτήν την κατεύθυνση, όπως: Καμία προστασία στην πρώτη κατοικία, σχετικά με τα χρέη λαϊκών νοικοκυριών στις τράπεζες. Καθιέρωση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Από την 1/1/2018 το σύνολο των δανείων πρώτης κατοικίας «απελευθερώνεται» πλήρως και σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα πώλησης. Σύμφωνα με τους επιχειρησιακούς στόχους των τραπεζών και τους βασικούς δείκτες απόδοσης, προβλέπεται μείωση των συνολικών μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 38% (ή περίπου 40 δισ. ευρώ) μέχρι το τέλος του 2019.
Ολα τα παραπάνω φέρνουν στην επικαιρότητα την πρόταση νόμου καθώς και τροπολογίες που έχει καταθέσει το ΚΚΕ και αφορούν την προστασία και ανακούφιση των φτωχών λαϊκών οικογενειών. Το Νοέμβρη του 2015, το ΚΚΕ κατέθεσε πρόταση νόμου που ανάμεσα στα άλλα εισάγει διατάξεις που στοχεύουν στην ανακούφιση της λαϊκής οικογένειας από την υπερχρέωση στην κατεύθυνση μετάθεσης του βάρους της κρίσης στους τραπεζικούς ομίλους, προβλέποντας τη δραστική μείωση των χρεών των λαϊκών οικογενειών προς τις τράπεζες. Και πιο ειδικά προβλέπεται «η δραστική μείωση των χρεών των λαϊκών οικογενειών προς τις τράπεζες (διαγραφές τόκων και ανατοκισμών κ.λπ.)», αλλά και «η αυτοδίκαιη παύση κάθε μορφής πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης από πλευράς των τραπεζών, σε βάρος των οφειλετών λαϊκών οικογενειών, για οφειλόμενα ποσά», κάτι που στην ουσία «παγώνει» τις όποιες διαδικασίες πλειστηριασμών.
Σε κάθε περίπτωση, οι εξελίξεις πρέπει να σημάνουν συναγερμό σε συνδικάτα, Λαϊκές Επιτροπές και άλλους φορείς του κινήματος. Με σύνθημα «Κανένα λαϊκό σπίτι στα χέρια αρπαχτικού ή τραπεζίτη», να υπάρξει οργανωμένη απάντηση στην επίθεση που κλιμακώνεται σε βάρος της εργατικής - λαϊκής οικογένειας.

TOP READ