10 Απρ 2021

Σεμίνα Διγενή: Ο Φύσσας είναι εδώ! Ο Παππάς;

 


10 Απριλίου 1979. Μια τέτοια μέρα, τον Απρίλη του 1979, γεννιέται στο Κερατσίνι ένα ξεχωριστό παιδί. Ο πατέρας του δούλευε σκληρά στα ναυπηγεία και στη Ζώνη του Περάματος κι η μάνα του καταπιανόταν με τα υφάσματα.

Το είπαν Παύλο, ήταν έξυπνο αγόρι και ζωηρό, διάβαζε πολύ, έπαιζε με τις ώρες στις φτωχογειτονιές του Πειραιά και κάποια στιγμή ξεκίνησε να γράφει στίχους και μουσική. Οι γονείς του το έμαθαν να αγαπάει και να βοηθάει όποιον έχει ανάγκη κι έτσι από νωρίς άρχισε να καταλαβαίνει τη σημασία και της αλληλεγγύης και της αδικίας.

18 Σεπτεμβρίου 2013. Ο αντιφασίστας μουσικός, Παύλος Φύσσας, ο Κillah P, πέφτει νεκρός στο Κερατσίνι από μαχαίρι χρυσαυγίτη.

Δολοφονείται μπροστά στα μάτια της αστυνομίας, των περαστικών και των κατοίκων της περιοχής. Ηταν μια εγκληματική πράξη, ενταγμένη στην οργανωμένη δραστηριότητα της ναζιστικής οργάνωσης. Είχε προηγηθεί η δολοφονική επίθεση από τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής σε κομμουνιστές, συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, στο Πέραμα, καθώς και άλλες επιθέσεις σε μετανάστες και Ελληνες εργάτες. Η Μάγδα Φύσσα έχει περιγράψει αρκετές φορές τα συναισθήματά της, όταν είδε το γιο της, με τις μαχαιριές στον πνεύμονα και στην καρδιά, παγωμένο στον νεκροθάλαμο του Γενικού Κρατικού Νίκαιας. Ακολούθησαν τα μαρτυρικά χρόνια της δικαστικής διαδικασίας, όπου η οικογένεια Φύσσα καθυβρίστηκε, απειλήθηκε, προκλήθηκε, χλευάστηκε, αναμετρήθηκε με το τέρας του ναζισμού αλλά στάθηκε όρθια. Τότε που ούρλιαζαν «Αίμα – τιμή – Χρυσή Αυγή» και τη ρωτούσαν: «Πού είναι ο Παύλος σου τώρα;». Τότε που ο Παύλος έκλεινε 75 μήνες νεκρός κι εκεί μέσα τον ξαναμαχαίρωναν, αυτήν τη φορά μπροστά στα μάτια της οικογένειάς του.

7 Οκτωβρίου 2020. 11 π.μ. Εφτά μαρτυρικά χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου στην Αμφιάλη, η δίκη της ΧΑ, η μακροβιότερη της μεταπολίτευσης και στα ελληνικά δικαστικά χρονικά, επιτέλους τελειώνει. Αμέσως μετά την απόφαση του δικαστηρίου, η Μάγδα Φύσσα βγαίνει έξω από το Εφετείο, πηγαίνει προς τη μεγάλη συγκέντρωση και κραυγάζει με δάκρυα στα μάτια: «Ο Παύλος τα κατάφερε! Γιε μου!». Το θέμα όμως δεν τελειώνει εδώ. Οι φίλοι του ορκίζονται να παλέψουν για να μην παραδοθεί η γειτονιά του Παύλου στους δολοφόνους του, να μην αλωνίζουν στις γειτονιές που μεγαλώνουν τα παιδιά τους. Ξέρουν πως οι φασίστες πάντα ήταν και είναι όπλο στα χέρια του κεφαλαίου, που έχει ανάγκη εγκληματικές ομάδες, σαν τη ΧΑ, στους χώρους δουλειάς. Μετά από τη δολοφονία του Φύσσα, που έγινε σύμβολο, κανείς πλέον δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν ξέρει τι πραγματικά σημαίνει ΧΑ, τι σημαίνει φασισμός, ρατσισμός και εθνικισμός. Οτι οι χρυσαυγίτες είναι το πιο σάπιο κομμάτι του συστήματος και τρέφουν μίσος για τους εργάτες και τους αγώνες τους, ως πιστά μαντρόσκυλα της εργοδοσίας. Ο Φύσσας αν ήταν σήμερα ανάμεσά μας, φαντάζομαι ότι θα συμφωνούσε πως δεν δικαιολογείται κανένας εφησυχασμός. Οσα γεννούν και θρέφουν τέτοιες εγκληματικές φασιστικές οργανώσεις, δεν έχουν ακόμη εκλείψει. Αυτό που θα πρέπει να είναι ο στόχος, είναι το χτύπημα της ρίζας του κακού κι αυτό είναι το σύστημα, το θερμοκήπιό τους. Σήμερα που η επίθεση που δεχόμαστε είναι εφ’ όλης της ύλης, που έχουν ισοπεδωθεί τα πάντα, που απειλούνται εργατικά δικαιώματα που κατακτήθηκαν με αίμα, που εντείνεται η κρατική καταστολή, που εξαπολύεται λυσσαλέα επίθεση στο εργατικό κίνημα και το απεργιακό δικαίωμα, που γίνεται όλο και πιο απάνθρωπη η πολιτική απέναντι σε πρόσφυγες και μετανάστες, αλλά και που ο αντικομμουνισμός γίνεται επίσημη ιδεολογία της ΕΕ, δεν ησυχάζουμε, δεν σιωπούμε και κυρίως δεν ξεχνάμε πως αυτά είναι σημάδια για τα χειρότερα και κυρίως για την ανάπτυξη του φασισμού. Ο Φύσσας θα αγωνιζόταν όπως ήξερε, όπως αγωνιζόμαστε κι εμείς για την απομόνωση της ΧΑ και των άλλων φασιστοειδών, με όποιο όνομα και αν εμφανίζονται ή μεταλλάσσονται στους χώρους δουλειάς και Εκπαίδευσης, στις εργατικές συνοικίες, παντού. Την ήξερε καλά τη ΧΑ ο Φύσσας, είχε δει το οπλισμένο χέρι της να δολοφονεί μετανάστες, αντιφασίστες, συνδικαλιστές, κομμουνιστές.

10 Απριλίου 2021. Ο Παύλος ζει και σήμερα, είναι μαζί μας, παρών, στο δρόμο του αγώνα, εκεί που κρίνεται το δίκιο, είναι στην πρώτη γραμμή των διαδηλώσεων, γιατί ποτέ δεν δεχόταν τη βία, την τρομοκρατία, την εκμετάλλευση, την αδικία, την ανισότητα, την καταστολή… Το χρέος μας απέναντί του δεν είναι ένα μνημόσυνο, είναι ένα κάλεσμα, σ’ αυτήν τη σκληρή εποχή, σε επαγρύπνηση απέναντι στις επιθέσεις που δεχόμαστε. Ο Παύλος είναι εδώ!

Αυτός που δεν είναι πουθενά και συνεχίζει να αναζητείται (;) από την ΕΛ.ΑΣ., είναι ο υπαρχηγός της ΧΑ, Χρήστος Παππάς, που καταδικάστηκε για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης σε 13 χρόνια και 3 μήνες…

Μπανανόφλουδα

 


 

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι «αποδόσεις» στα χρηματιστήρια γίνονται το «καρότο» για να διαφημίζεται και να προωθείται παραπέρα η ιδιωτικοποίηση της Ασφάλισης. Το κάνουν επανειλημμένα τα διάφορα «κοράκια», που θέλουν την Ασφάλιση ατομική υπόθεση και τις εισφορές των εργαζομένων βορά στα επενδυτικά τους σχέδια. Γι' αυτό τελευταία βλέπουν ξανά το φως στοχευμένα δημοσιεύματα για τις «υψηλές αποδόσεις» που καταγράφουν στον χρηματιστηριακό τζόγο τα κεφάλαια διάφορων επαγγελματικών ταμείων, σε μια προσπάθεια να καλλιεργηθούν προσδοκίες στους ασφαλισμένους και να επεκταθεί η αγορά, που στην Ελλάδα ακόμα χωλαίνει. Τι υπερασπίζονται; Να εξαρτιόνται η σύνταξη των εργαζομένων και οι κόποι μιας ζωής από τον τζόγο, όπου υπάρχουν πλείστα όσα παραδείγματα για ασφαλιστικά κεφάλαια που κατέρρευσαν μέσα σε μια νύχτα, παρά το ανοδικό ράλι που κατέγραφαν σε άλλη φάση του επενδυτικού τους «κύκλου». Για παράδειγμα, το 2008, πάνω από το 40% των αποθεματικών των επαγγελματικών ταμείων παγκόσμια «κάηκαν» στην πυρά της κρίσης. Γνωστά είναι επίσης τα «κανόνια» μεγάλων εταιρειών, όπως η «ΕΝRΟΝ», όπου χιλιάδες ασφαλισμένοι «έμειναν στον άσο». Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μπροστά στην προσπάθεια ιδιωτικοποίησης των επικουρικών που προωθεί η κυβέρνηση, οι στατιστικές των μεγάλων αποδόσεων θα δίνουν και θα παίρνουν. Οι ασφαλισμένοι όμως σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να πατήσουν την μπανανόφλουδα και να επιτρέψουν σε κράτος και εργοδοσία να μετατρέψουν τις εισφορές τους σε «επενδυτικό προϊόν» για τα κέρδη των ομίλων, που είναι και οι μόνοι πραγματικά κερδισμένοι από το τζογάρισμά τους.
 
Ετσι εξηγείται

Σύμφωνα με έρευνα που έγινε τον περασμένο Μάρτη για την αγορά εργασίας, ένας στους δύο μισθωτούς (52%) εργάζονται υπερωριακά, εκ των οποίων το 39% δηλώνει πως δεν πληρώνεται τις υπερωρίες που κάνει. Μάλιστα, απ' αυτούς το 47% έχουν πλήρη απασχόληση και το 24% εργάζονται με μερική απασχόληση. Σχεδόν τρεις στους τέσσερις μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα (73%) απαντάνε ότι θέλουν να πληρώνονται κανονικά τις υπερωρίες που εργάζονται και να μην παίρνουν ρεπό. Τα στοιχεία αυτά έρχονται να αναδείξουν τη σημασία που έχουν για το κεφάλαιο οι αντιδραστικές ανατροπές που προωθεί η κυβέρνηση με το αντεργατικό νομοσχέδιο, σε συνέχεια μεταρρυθμίσεων για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας που έκαναν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Επιβεβαιώνονται η μεγάλη έκταση που έχει η υπερωριακή απασχόληση στη χώρα μας και ταυτόχρονα η καταπάτηση από την εργοδοσία ακόμα και αυτής της στοιχειώδους υποχρέωσης να καταβάλλει τη νόμιμη αμοιβή για τις υπερωρίες. Γι' αυτό η κυβέρνηση σπεύδει ασμένως να τους απαλλάξει και με νόμο απ' αυτή την υποχρέωση, επιβάλλοντας τζάμπα υπερωριακή εργασία για δύο επιπλέον ώρες τη βδομάδα! Το γεγονός μάλιστα ότι η συντριπτική πλειοψηφία των μισθωτών αντιτίθεται στα σχέδια κυβέρνησης - κεφαλαίου να διευθετείται ο χρόνος εργασίας των υπερωριών με ρεπό ή άδεια, είναι κόλαφος στην προπαγάνδα ότι οι προωθούμενες αλλαγές ανταποκρίνονται τάχα στην «επιθυμία» των εργαζομένων να ρυθμίζουν καλύτερα το χρόνο εργασίας με την οικογενειακή και την προσωπική τους ζωή.


Θράσος...

«Η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας βρίσκει τη χώρα μας να επενδύει στην Υγεία. Το Εθνικό Σχέδιο "Ελλάδα 2.0" προβλέπει την ενίσχυση, τη βελτίωση και τη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, των Νοσοκομείων, της Πρόληψης και της Ψηφιακής Υγείας, με επιπλέον πόρους άνω του 1,5 δισ. ευρώ». Αυτά έγραψε, με θράσος, προχτές σε ανάρτησή του ο Κυρ. Μητσοτάκης, την ώρα που το σύστημα Υγείας καταρρέει εξαιτίας της πολιτικής εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης από όλες διαχρονικά τις κυβερνήσεις. Ο αναπτυξιακός σχεδιασμός για το κεφάλαιο προβλέπει ενίσχυση των συμπράξεων με τους ιδιώτες, που, από τη μια, ανοίγει νέα κερδοφόρα πεδία δράσης για τους επιχειρηματίες της Υγείας και, από την άλλη, επεκτείνει τη λειτουργία του δημόσιου τομέα με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Καμιά σχέση δεν έχει επομένως με τις αγωνίες και τις διεκδικήσεις υγειονομικών και εργαζομένων για ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας.


... και ομολογίες

Οσο για τον ΣΥΡΙΖΑ, που θυμήθηκε κι αυτός την προχτεσινή Παγκόσμια Μέρα, ούτε τα προσχήματα δεν κρατάει, δηλώνοντας στην Πάτρα ότι δεν θέλει επίταξη, αλλά «καλύτερη συνεργασία» του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα της Υγείας, μην τυχόν και τρομάξει κανένας μεγαλοκλινικάρχης, απ' αυτούς που τζογάρουν με την υγεία του λαού. Το στίγμα της προχτεσινής Παγκόσμιας Μέρας το έδωσαν οι χιλιάδες υγειονομικοί και άλλοι εργαζόμενοι που σε όλες τις πόλεις της χώρας διαδήλωσαν στις πύλες των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας για προσλήψεις, άνευ όρων επίταξη του ιδιωτικού τομέα, σύγχρονα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Και είναι τέτοια η έχθρα των αστικών επιτελείων για τα δίκαια αιτήματά τους, που δεν αφιέρωσαν ούτε μια αράδα στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που ελέγχουν για τις κινητοποιήσεις των - κατά τ' άλλα - «ηρώων» υγειονομικών.

Ριζοσπάστης 

Ανακαλύπτοντας και αποκαλύπτοντας την κανναβιδιόλη και τους σκοπούς της εμπορίας της


Η κανναβιδιόλη (CBD) είναι μία από τις δεκάδες ουσίες που περιέχονται στο φυτό της κάνναβης. Μελέτες έχουν δείξει πως η CBD δεν έχει ψυχοτρόπες επιδράσεις στον άνθρωπο. Για τις συνολικότερες, όμως, επιδράσεις της υπάρχουν διαφορετικές διαπιστώσεις. Μερίδα επιστημόνων διατείνεται πως δεν υπάρχει καμία τοξική, ενώ άλλοι εφιστούν την προσοχή, αναφέροντας πως ακόμα δεν έχει επιβεβαιωθεί το προφίλ της ουσίας.

Στην Αμερική, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (FDA) έχει εγκρίνει μόνο ένα φαρμακευτικό σκεύασμα με ενεργό συστατικό την CBD, το Epidiolex, έναντι επιληπτικών κρίσεων για κάποια σπάνια σύνδρομα. Ο ίδιος Οργανισμός, για την CBD, αναφέρει:

  • Είναι παράνομη η σήμανσή της ως διατροφικού συμπληρώματος.
  • Υπάρχουν περιορισμένα δεδομένα για την ασφάλεια της CBD και αυτά υποδεικνύουν σοβαρούς κινδύνους.
  • Πλην του Epidiolex, τα υπόλοιπα CBD σκευάσματα που κυκλοφορούν ως φαρμακευτικά, είναι αγνώστου ποιότητος.
  • Η CBD μπορεί να προκαλέσει ηπατική βλάβη, γαστρεντερική δυσφορία, να επηρεάσει τον τρόπο λειτουργίας των συγχορηγούμενων φαρμάκων, οδηγώντας σε δυσμενείς επιδράσεις. Η CBD μαζί με κατανάλωση αλκοόλ ή/και συγχορηγούμενη με αγχολυτική αγωγή, αγωγή για κρίσεις πανικού, ή δυσκολία ύπνου, αυξάνει τον κίνδυνο καταστολής και υπνηλίας. Επίσης, μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στη διάθεση, κυρίως ευερεθιστότητα και διέγερση.
  • Δεν υπάρχει γνώση για τις επιδράσεις της χρόνιας χρήσης της, τα επίπεδα πρόσληψής της που εγείρουν τις επικίνδυνες επιδράσεις, το πώς οι διαφορετικές μορφές χορήγησης επιδρούν στην πρόσληψή της από τον οργανισμό, την επίδρασή της στον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο των παιδιών που κάνουν χρήση, στην εμβρυική ανάπτυξη και στα βρέφη που θηλάζουν, καθώς και το εάν οι τοξικές επιδράσεις που έχουν καταγραφεί στο αναπαραγωγικό σύστημα των πειραματικών μοντέλων - ζώων εμφανίζονται και στον άνθρωπο.


Από την άλλη, αίσθηση προκαλεί η τελευταία Εκθεση (2018) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), η οποία λίγο έως πολύ παρουσιάζει την CBD ως ουσία αθώα, χωρίς τοξικές επιδράσεις. Κι αυτό όταν μια πληθώρα επιστημονικών μελετών και ανασκοπήσεων επισημαίνουν την ανάγκη για εμβάθυνση και διεύρυνση της μελέτης για τις επιδράσεις της CBD και στο επίπεδο της θεραπευτικής χρήσης της, αλλά κυρίως στις επικίνδυνες επιδράσεις της (π.χ. στις ψυχικές ασθένειες).

Η ίδια Εκθεση δεν κρύβει τουλάχιστον πως οι λιγοστές - και αντικρουόμενες - μελέτες σχετικά με τη μετατροπή της CBD στην ψυχοτρόπο Δ-9-THC σε περιβάλλον γαστρικών υγρών χρηματοδοτήθηκαν από ανταγωνιστικές μεταξύ τους εταιρείες προϊόντων CBD (η μία ανέπτυσσε προϊόν χορηγούμενο επιδερμικά, η άλλη για χορήγηση από το στόμα).

Μια νέα μεγάλη αγορά

Σε αυτό το υπό διερεύνηση ακόμα τοπίο, σε σχέση με την επίδραση της CBD στον άνθρωπο, η «Prohibition Partners» - ηγέτιδα εταιρεία στην όλο και διευρυνόμενη αγορά προϊόντων κάνναβης - στην πρόσφατη Εκθεσή της για την CBD αναφέρει πως η όλο και μεγαλύτερη διάθεση και παραγωγή της ακατέργαστης κάνναβης υπονομεύει την τιμολογιακή πολιτική.

Ετσι, στην προσπάθειά του ο κλάδος να διατηρήσει την αξία των προϊόντων, στρέφεται στη δημιουργία νέων ετικετών, που μπορούν να σταθούν ξεχωριστά στην αγορά με τη χρήση της CBD ως κύριου συστατικού. Το κερδοφόρο μέλλον, λοιπόν, βρίσκεται στη διεύρυνση της χρήσης της CBD, με νέα προϊόντα που θα εισέλθουν είτε στον χώρο της ιατρικής και του φαρμάκου είτε στον χώρο της «υγιεινής διατροφής/ζωής».

Εχοντας εδραιωθεί η κάνναβη στην αγορά, σειρά παίρνει το παράγωγό της, η CBD. Η αγορά της CBD ομαλοποιείται ταχέως και οι μεγάλοι παραγωγοί εκφράζουν την ανάγκη για δημιουργία ενιαίων κανονισμών σε ευρωπαϊκό, τουλάχιστον, επίπεδο, που θα καλύπτουν όλη την αλυσίδα της παραγωγής και της διάθεσης των CBD προϊόντων. Ως σημαντικά βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση επισημαίνουν:

  • Την απόφαση του ΟΗΕ να απομακρύνει την CBD από τις λίστες των διεθνών συμβάσεων περί ελέγχου των ναρκωτικών.
  • Την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που κρίνει πως η CBD δεν είναι ναρκωτική ουσία και μπορεί να χαρακτηριστεί τροφή.

Η ίδια Εκθεση χαρακτηρίζει τη διεύρυνση της ιατρικής χρήσης της CBD «οικονομική διέξοδο από το μετα-πανδημικό οικονομικό άγχος», προβλέποντας πως η Κίνα, η Αφρική και η Λ. Αμερική θα κυριαρχήσουν στην παγκόσμια προσφορά χαμηλού κόστους καλλιέργειας. Για την επίδραση της πανδημίας στην αγορά των CBD προϊόντων, η Εκθεση καταγράφει αύξηση της ζήτησης.

Σχετικά με το θεσμικό πλαίσιο, η Εκθεση σημειώνει πως η κάνναβη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή εκχυλισμάτων που περιέχουν υψηλά επίπεδα CBD, με τα επίπεδα THC (ψυχοτρόπου ουσίας) να παραμένουν κάτω από το όριο του 0,2%. Κάτω από αυτό το επίπεδο THC, τα εκχυλίσματα δεν ελέγχονται βάσει της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά σε πολλές χώρες της ΕΕ, αν και οι εθνικές πρακτικές και οι ρυθμιστικές προσεγγίσεις διαφέρουν, ακόμα, σε αυτόν τον τομέα.

Ο κατάλογος Νέων Τροφίμων της ΕΕ παραθέτει τρόφιμα και συστατικά που θεωρούνται «Νέα Τρόφιμα», για τα οποία πρέπει να ληφθεί άδεια. Ενα τρόφιμο ή συστατικό εγκρίνεται ως Νέο Τρόφιμο μόνο εάν αποδειχθεί ότι είναι ασφαλές, δεν είναι θρεπτικά μειονεκτικό και δεν παραπλανά τον καταναλωτή. Σήμερα, όλα τα εκχυλίσματα κάνναβης και παράγωγα προϊόντα που περιέχουν κανναβινοειδή, συμπεριλαμβανομένης της CBD, θεωρούνται Νέα Τρόφιμα.

Χρειάζεται ο καθένας να πάρει θέση

Ολα τα παραπάνω δείχνουν ότι η συμμαχία υπέρ της ελεύθερης χρήσης της κάνναβης και των παραγώγων της λειτουργεί μεθοδικά, επίμονα και στοχευμένα, με στόχο να βάλει στην καθημερινότητά μας τη χρήση των προϊόντων αυτών, αγνοώντας τους κινδύνους και ανάγοντας σε υπέρτατη «αξία» το κέρδος, παρά και τις επισημάνσεις ή τις προειδοποιήσεις μερίδας της επιστημονικής κοινότητας.

Πριν, λοιπόν, οι κοινωνίες βρεθούν να βιώνουν μια ανάλογη καταστροφή με αυτή της χρήσης του μόλυβδου, αναγκαίο είναι ο καθένας να πάρει θέση άμεσα για όλα τα παραπάνω ζητήματα. Οι πραγματικές στοχεύσεις κυβερνήσεων και μονοπωλιακών ομίλων, που αντιμετωπίζουν τα παράγωγα της κάνναβης ως μια κερδοφόρα αγορά, πρέπει να αποκαλυφθούν και να μπουν στο στόχαστρο της πάλης της νεολαίας και του λαού.

Ειδικά όταν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος είναι η νέα γενιά, ως «αγοραστικό κοινό», με την αγορά της CBD κάνναβης να την κατακλύζει με προϊόντα παντού: Από περίπτερα και σούπερ μάρκετ, μέχρι εξειδικευμένα καταστήματα και e-shops, όπου θα πωλούνται προϊόντα κάνναβης για «πάσα νόσο», ενισχύοντας την αθώωση της κάνναβης στη νεανική συνείδηση και εντέλει σε όλη την κοινωνία.

Το ΚΚΕ είναι η μόνη πολιτική δύναμη που στέκεται σταθερά απέναντι σε αυτές τις πολιτικές, έχοντας στο επίκεντρο τον άνθρωπο και τις σύγχρονες ανάγκες του και όχι το οικονομικό κέρδος. Η συστηματική αποκάλυψη των κινδύνων και των πραγματικών επιδιώξεων αυτών των μηχανισμών πρέπει να αποτελέσει καθημερινό στοιχείο συσπείρωσης και πάλης.


Λήδα Α. ΜAΛΑΜΗ
Μέλος του Τμήματος Κατά των Ναρκωτικών της ΚΕ του ΚΚΕ

TOP READ