9 Ιαν 2019

Τα “μη ανθρώπινα συντρόφια”, οι μαυροπράσινοι μηδενιστές και η “ζωώδης” απανθρωπιά τους

Προχτές μια -κατά δήλωσή της- αναρχική ομάδα ανέλαβε την ευθύνη για την τοποθέτηση βόμβας σε κρεοπωλείο της Κυψέλης. Θα ήταν απλώς αστείο, αν δεν είχε τραυματιστεί σοβαρά ένας άνθρωπος από αυτήν την… “επαναστατική” ενέργεια -που οι “αντισπισιστές” θεωρούν απλώς ως παράλληλη απώλεια στον πόλεμο που έχουν κηρύξει. πιθανότατα ενάντια στους “σιχαμένους ανθρώπους” όπως λένε σε κάποιο σημείο της ανακοίνωσης. Γιατί όπως λένε, είναι “αναρχικοί της πράξης” και όχι τίποτα ρεφορμιστές, με “ειρηνικές συγκεντρώσεις χωρίς αποτέλεσμα”. Σημειώνουν μάλιστα πως θα χτυπάνε τον εχθρό με κάθε μέσο κι ο επόμενος στόχος μπορεί να είναι ¨η πόρτα του σπιτιού σας”. Κατευθείαν στη ρίζα του κακού και την καρδιά του συστήματος, με άλλα λόγια… Κι η πλάκα είναι πως αυτού του είδους ο λόγος προβάλλεται ως εναλλακτική στο life-style βιγκανισμό και την κοινωνία του θεάματος… Ενώ βάζει ως στόχο την καταστροφή κάθε κοινωνίας -κι όχι απλά της καπιταλιστικής, της ταξικής, της εκμεταλλευτικής κοινωνίας…
Το “καλύτερο” είναι πως αυτή η… “νίκη” του κινήματος αφιερώνεται “στα μη ανθρώπινα συντρόφια μας” -αν και διατηρούμε έντονες αμφιβολίες κατά πόσο είναι σε θέση να μάθουν αυτή την είδηση από τα “Μαζικά Μέσα Εξημέρωσης” και να χαρούν με αυτήν.
Το χειρότερο όλων όμως είναι η απάνθρωπη στάση τους απέναντι στο σοβαρά τραυματισμένο, που είναι ένα δείγμα των “ευαισθησιών” τους.
Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμα και το Indymedia, όπου δημοσιεύτηκε αρχικά η ανακοίνωση, την κατέβασε μετά από μερικές ώρες. Στη συνέχεια μπορείτε να διαβάσετε το κείμενο και το τρομερό σκεπτικό -που είναι για γέλια και για κλάματα.
Ζούμε στην κοινωνία του θεάματος.
Στην εποχή μας, που σημασία έχει πόσα like και followers έχεις στα μέσα κοινωνικής αποβλάκωσης (δικτύωσης). Όλο αυτο ξεκινάει από τον πιο απολιτίκ τυχάρπαστο μέχρι και άτομα πολιτικοποιημένα του αναρχικού χώρου. Τι φόρεσες και τι έφαγες. Πάνω σε αυτό πατάνε λοιπόν οι βιομηχανίες και όλο το καπιταλιστικό σύστημα (ώπου πολλές φορές εμφανίζονται εντελώς τυχαία διαφημίσεις στις αρχικές σελίδες των social media) ώστε να βγάλουν κέρδος πάση θυσία, μέσω αυτής της καταναλωτικής αρρώστιας, χωρίς να τους καίγεται καρφί αν όλο αυτό κοστίζει τη ζωή στα μη ανθρώπινα ζώα. Κυρίως στο κομμάτι του ρουχισμού και της διατροφής όπου μετράμε και τις περισσότερες απώλειες. Πολύ της μόδας, ειδικά τώρα αυτές τις “άγιες” μέρες των χριστουγέννων, είναι οι βιτρίνες μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων όπου το γκλίτερ και τα φανταχτερά στολίδια καλύπτουν τη μιζέρια, τη σαπίλα, τη θανατίλα και τη δυστηχία.
Γιαυτό κι εμείς τοποθετήσαμε μια ωρολογιακή βόμβα, μικρής ισχύος, στη πρόσοψη ενός κρεωπολείου στον πιο κεντρικό δρόμο της Κυψέλης γνωρίζοντας ότι, λίγο πιο δίπλα στην πλατεία της Κυψέλης, αράζουν αρκετά συχνά ομάδες ΔΙΑΣ. Για μια ακόμη φορά δείξαμε την ανικανότητα των μπάτσων τοποθετώντας μια βόμβα στο κέντρο της Αθήνας χωρίς να γίνουμε αντιλυπτοί.
Ο μηχανισμός αποτελούνταν από ένα γυάλινο μπουκάλι γεμάτο πυρίτιδα, αρκετή ποσότητα για να προκαλέσει ζημιά στην πρόσοψη του μαγαζιού. Δυο μεγάλα γκαζάκια και 3 λίτρα βενζίνη ώστε να αυξήσουμε τις πιθανότητες να γίνει μεγαλύτερη ζημιά. Ένας ακόμα λόγος που χρησιμοποιήσαμε βενζίνη είναι για να καούν τυχόν υπολείμματα DNA που μπορεί να υπάρχουν στο μηχανισμό. Τέλος βάλαμε δυο ρολόγια ώστε να είμαστε σίγουροι ότι θα δουλέψει και ότι τα λαμπάκια θα πυροδοτήσουν την πυρίτιδα. Από τη στιγμή που βλέπουμε ότι δουλεύει θα αναβαθμίσουμε κάποια στιγμή στο μέλλον την εκρηκτική ύλη για να προκαλέσουμε ακόμη μεγαλύτερη ζημιά.
Μια βιτρίνα όπου πίσω από αυτή υπήρχαν κρεμασμένα κορμιά πλασμάτων που κάποτε ήταν ζωντανά και νιώσανε το τρόμο και τον πόνο της παγωμένης λεπίδας στο λαιμό τους. Είναι χυδαίο να κρεμιούνται και να προβάλλονται μη ανθρώπινα πλάσματα, με αυτό και με κάθε τρόπο, σαν να είναι αντικείμενα και προϊόντα όπου οι σιχαμένοι άνθρωποι θα πληρώσουν για να το αγοράσουν, για μερικές στιγμές ευχαρίστησης, γεμίζοντας τις κοιλιές τους και ικανοποιώντας τους γευστικούς τους κάλυκες. Για κάποιον ένα ζώο στοιχίζει άλλωτε λίγα και άλλωτε πολλά χρήματα, αλλά αυτό το ζώο το πληρώνει με την ίδια του τη ζωή.
Είμαστε αναρχικοί της πράξης. Είμαστε οργισμένοι και μπουχτισμένοι από την κανονικότητα και την αδράνεια του ρεφορμισμού, τις ειρηνικές συγκεντρώσεις δίχως κάποιο αποτέλεσμα, τον lifestyle βιγκανισμό και την δήθεν κοινωνική απέυθυνση προς την κοινωνία που είναι υπαίτια για τον εγκλεισμό και το βασανισμό των μη ανθρώπινων ζώων.
Μάθαμε από τα Μέσα Μαζικής Εξημέρωσης ότι τραυματίστηκε σοβαρά ένας άνθρωπος. Σίγουρα δεν ήταν αυτός ο σκοπός μας αλλά σίγουρα δεν θα απολογιθούμε για την έκβαση της δρασης μας. Είμαστε σε πόλεμο και ο πόλεμος έχει απώλειες.
Οι στόχοι μας είναι συγκεκριμένοι. Χτυπάμε τον εχθρό με κάθε μέσο. Σήμερα τα χτυπήματα είναι με βόμβες μικρής ισχύως ή με εμπρηστικούς μηχανισμούς σε καταστήματα και αμάξια συνένοχων της καταπίεσης και του βασανισμού των ζώων αλλά αύριο θα φτάσουμε στην πόρτα του σπιτιού σας.
Αφιερώνουμε τη δράση μας στα μη ανθρώπινα συντρόφια μας όπου πλήρωσαν το τίμημα της ελευθερίας με τη ζωη τους. Γιατί σύμφωνα με το “πρωτόκολλο” όποιος προσπαθεί να πάρει ανάσες ελευθερίας μακριά από τα κάγκελα και τα κλουβιά είναι επικίνδυνος και του αξίζει ο θάνατος. Όλοι αυτοί οι σάπιοι έχουν ξεχάσει προ πολλού ότι το πιο πολύτιμο αγαθό της ζωής είναι η ελευθερία.
ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΟΛΙΚΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΖΩΩΝ
ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ ΚΟΥΦΑΡΙΑ ΚΡΕΜΑΣΜΕΝΑ
ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΑΥΤΗΣ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Μαυροπράσινοι Μηδενιστές

Επιτροπή απαγόρευσης ταινιών προωθεί ο Ερντογάν

Ανεπαρκής κρίνεται πλέον η “απλή” λογοκρισία στην Τουρκία, ωθώντας την κυβέρνηση σε πρόταση σύστασης επιτροπής που θα μπορεί ακόμα και να απαγορεύει πλήρως ταινίες που θα κρίνονται ακατάλληλες για προβολή. Σύμφωνα με τη σχεδιαζόμενη τροπολογία στο “Νόμο περί Αξιολόγησης, κατηγοριοποίησης και υποστήριξης κινηματογραφικών ταινιών”, πλέον οι ταινίες που παράγονται στην Τουρκία ή εισάγονται από άλλες χώρες θα αξιολογούνται και θα κατηγοριοποιούνται πριν την κυκλοφορία τους στο κοινό, κι αν κριθούν ακατάλληλες θα απαγορεύεται πλήρως η διανομή τους.
Αν οι ταινίες δεν έχουν αξιολογηθεί και κατηγοριοποιηθεί θα μπορούν να προβάλλονται με την ένδειξη καταλληλότητας “άνω των 18” μόνο σε φεστιβάλ, ειδικές προβολές και παρόμοιες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.
Ο ηθοποιός Ορχάν Αϊντίν, που γράφει στο πόρταλ του ΚΚ Τουρκίας, διαβάζοντας το νομοσχέδιο δήλωσε πως “Παραπονιόμασταν για τη λογοκρισία, αλλά η νέα πρόταση σημαίνει άμεση απαγόρευση. Όλες οι κινηματογραφικές ενώσεις, σκηνοθέτες και κοινό θα έπρεπε να αντιδράσει κατά του νομοσχεδίου. Μια τέτοια πρόταση είναι απαράδεκτη.”
Πέραν από τη διάθεση του ΑΚΡ να αυξήσει τον έλεγχό του σε όλα τα μέσα επικοινωνίας και τις καλλιτεχνικές παραγωγές, στην Τουρκία υπάρχει σύγκρουση μεταξύ κινηματογραφικών στούντιο και εταιρειών διανομής αλλά και κινηματογραφικές αίθουσες, με αποτέλεσμα μεγάλες εταιρείες παραγωγής να έχουν αναβάλει τις κυκλοφορίες των νέων ταινιών.
Η τουρκική κυβέρνηση προσπαθεί εδώ και χρόνια να επεκτείνει τον έλεγχό της και στο ίντερνετ, διακόπτωντας κατά καιρούς την πρόσβαση σε δημοφιλή Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, αλλά ακόμα και στη Wikipedia, λόγω δυο λημμάτων στα οποία η Τουρκία συνδεόταν με στήριξη σε ομάδες τζιχαντιστών.
Επί διακυβέρνησης Ερντογάν αυξήθηκε επίσης η λογοκρισία σε βιβλία, εικαστικά έργα και κινηματογραφικά φεστιβάλ, με τις κατηγορίες της “προσβολής του Ερντογάν”, της “τρομοκρατικής προπαγάνδας” και της “ανηθικότητας”.

Εσύ κι ο γρύλος σου – Αμερικανοί διπλωμάτες στην Κούβα πέρασαν το βουητό εντόμων για ηχητικό όπλο

Η Κούβα για διάφορους λόγους δεν είναι σίγουρα το πιο ευχάριστο μέρος για έναν Αμερικανό διπλωμάτη. Ανάμεσα στους λόγους αυτούς όμως δεν περιλαμβάνεται οποιοσδήποτε κίνδυνος για την υγεία και τη σωματική τους ακεραιότητα από πλευράς κουβανικών αρχών. Όταν όμως εξ απαλών ονύχων έχεις γαλουχηθεί με ιστορίες για κομμουνιστές που εξόντωσαν εκατομμύρια και ότι η χώρα όπου υπηρετείς είναι μια στυγνή δικτατορία, δε θέλει και πολύ το μυαλό για να αρχίσει να παίζει παράξενα παιχνίδια.
Ήταν Νοέμβρης του 2016, όταν Αμερικανοί διπλωμάτες άρχισαν να παραπονιούνται για επίμονους, οξείς ήχους που συνοδευόταν από διάφορα συμπτώματα, όπως ναυτία, πονοκεφάλους και απώλεια ακοής. Περίπου 24 από τους παθόντες υποβλήθηκαν σε εξετάσεις, που έδειξαν σημάδια διάσεισης και άλλων εγκεφαλικών τραυμάτων. Αμέσως στήθηκε ένα προπαγανδιστικό αφήγημα για επίθεση κατά των διπλωματών με ηχητικά όπλα ή μικροκύματα, ενώ άρχισε να κυκλοφορεί και μια ηχογράφηση του βουητού.
Το θέμα έλαβε διαστάσεις και δυο επιστήμονες από τις ΗΠΑ και τη Μ. Βρετανία αποφάσισαν να εξετάσουν αυτή την ηχογράφηση, αποκαλύπτοντας και τον … ένοχο.
Τα κουβανικά υπερόπλα δεν ήταν τίποτε άλλο παρά … γρύλοι. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν οι ερευνητές, χάρη σε μια έμπνευση του ενός από αυτούς. Ο Αλεξάντερ Σταμπς από το πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας, στο άκουσμα της ηχογράφησης θυμήθηκε τον ήχο εντόμων από την εποχή που διεξήγαγε έρευνα πεδίου στην Καραϊβική. Σε συνεργασία με το συνάδελφό του από το πανεπιστήμιο του Λίνκολν Δρ. Μοντεαλέγρε βεβαιώθηκαν πως πρόκειται για έντομα. Τα αρσενικά έντομα «τραγουδούν» σε συγκεκριμένες συχνότητες για να προσελκύσουν τα θηλυκά.
Στη συνέχεια οι δυο επιστήμονες συνέκριναν την ηχογράφηση με το ηχητικό αρχείο Βορειοαμερικανικών Εντόμων του πανεπιστημίου της Φλόριντα, όπου εντόπισαν ομοιότητες με ένα συγκεκριμένο είδος γρύλου. Οι διαφορές που υπάρχουν οφείλονται κατά τον Σταμπς στο γεγονός πως οι διπλωμάτες ηχογράφησαν το βουητό μέσα από σπίτια, ενώ οι επιστήμονες της Φλόριντα σε φυσικό περιβάλλον.
Οι ίδιοι οι διπλωμάτες αρνήθηκαν ότι πρόκειται για έντομα, αγνοώντας πως το συγκεκριμένο είδος μπορεί να παραγάγει πολύ έντονο θόρυβο, τόσο ώστε να ακούγονται και μέσα από νταλίκα εν κινήσει σε αυτοκινητόδρομο, όπως σημειώνει ο Σταμπς, που είχε ζήσει παρόμοια εμπειρία στην Κόστα Ρίκα. Το είδους αυτό απαντάτε σε περιοχές της Φλόριντα, της Τζαμάικα και των νησιών Κέιμαν, ενώ στην Κούβα φαίνεται να ζει το «ξαδερφάκι του».
Ο Σταμπς για ευνόητους λόγους δεν αποκλείει να υπήρξε όντως επίθεση, υπογραμμίζει όμως πως «είναι απολύτως πιθανό να αρρώστησαν από κάτι άλλο εντελώς άσχετο, που δεν ήταν ηχητική επίθεση, ή να στοχοποιήθηκαν με άλλο τρόπο».
Ο Δρ. Ντάγκλας Σμιθ, επικεφαλής της ιατρικής ομάδας που εξέτασε τους διπλωμάτες, αμφισβήτησε τη χρησιμότητα της ηχογράφησης, λέγοντας πως ο ήχος θα μπορούσε να είναι από οδήγηση με ανοιχτά παράθυρα ή κάτι άλλο. Πρόσθεσε επίσης πως κάποιοι από τους ασθενείς δεν άκουσαν τίποτε ασυνήθιστο, ενώ άλλοι άκουσαν μια σειρά ήχων.
Πρόσθεσε επίσης όι σημασία δεν έχει τόσο από πού προήλθε ο θόρυβος, αλλά το τι γίνεται στα αλήθεια στον εγκέφαλο των ασθενών κι αν μπορούμε να κάνουμε κάτι γι’ αυτό.
Με πληροφορίες από New York Times

Σε αναβρασμό η Ινδία – Διήμερη γενική απεργία από συνδικάτα και αγροτικές ενώσεις

Θερμά ξεκίνησε το 2019 στην Ινδία, με απεργίες σε ολόκληρη τη χώρα. Σήμερα ξεκινά νέα διήμερη γενική απεργία, στην οποία καλούν συνδικάτα και αγροτικές ενώσεις. Στόχος η βαθιά αντιλαϊκή πολιτική του Ναρέντρα Μόντι και του εθνικιστικού κυβερνώντος κόμματος BJΡ. Η κυβέρνησή του εξελέγη με υποσχέσεις για τη βελτίωση της θέσης των εργαζομένων, αλλά ο ως τώρα απολογισμός δείχνει πως οι μόνοι που ωφελούνται από την οικονομική ανάπτυξη με 7,3% είναι οι επιχειρηματίες και οι μεγάλες πολυεθνικές. Η ανεργία δε μειώνεται, αντίθετα, μόνο πέρσι έχασαν τη δουλειά τους 11 εκ. άνθρωποι κυρίως κάτοικοι της υπαίθρου, γυναίκες, ευκαιριακοί εργαζόμενοι και μικρομαγαζάτορες.
Επιπλέον, η κυβέρνηση Μόντι τροποποίησε σε βάρος των εργαζομένων το εργατικό δίκαιο, χωρίς να συμβουλευτεί καν τα συνδικάτα στη διαβούλευση, ενώ δεν τήρησε τη δέσμευση περί ενιαίου κατώτατου μισθού σε όλη τη χώρα. Ο λαός συνεχίζει επίσης να υποφέρει από τις συνέπειες τις «απονομισματοποίησης», όταν το 2016 η κυβέρνηση απέσυρε το 86% των νομισμάτων από την κυκλοφορία, πλήττοντας ιδιαίτερα τους αγρότες και τους μικροεπιχειρηματίες.
Η κυβέρνηση προσπαθεί να διοχετεύσει τη δυσαρέσκεια σε μειονότητες, ειδικά τη μουσουλμανική, όμως τα αποτελέσματα τοπικών εκλογών σε πολλά κρατίδια της χώρας μέσα στο ’18 δείχνουν ότι η οργή διογκώνεται, ενόψει των εθνικών εκλογών φέτος.
Η σημερινή απεργία υποστηρίζεται από 10 εκ των 12 μεγάλων συνδικάτων της χώρας, αφού μόνο δύο που πρόσκεινται στην κυβέρνηση αρνήθηκαν τη συμμετοχή. Συμμετέχουν επίσης ανεξάρτητες οργανώσεις υπαλλήλων. Τα αιτήματα περιλαμβάνουν αύξηση των κατώτατων αμοιβών, αυστηρή εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας και μέτρα κοινωνικής και διατροφικής εξασφάλισης του πληθυσμού.
Στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν και αγροτεικές ενώσεις, ανάμεσά τους η Εθνική Συμμαχία Λαϊκών Κινημάτων και ο αγροτικός σύνδεσμος του ΚΚ Ινδίας (μαρξιστικό), που και στο παρελθόν έχει οργανώσει μεγάλες κινητοποιήσεις με πορείες μικροκαλλιεργητών και ακτημόνων προς μεγάλες πόλεις της Ινδίας.
Με πληροφορίες από jungewelt

Της γης οι κολασμένοι – Έρχονται στη χώρα μας και μας παίρνουν το κρύο, πεθαίνοντας για να την δυσφημήσουν

  

Ένας νεκρός μετανάστης από αυτοσχέδιο μαγκάλι στη Ρόδο, κι άλλος ένας πρόσφυγας στη Μόρια, πιθανότατα από αναθυμιάσεις, είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός της κακοκαιρίας των τελευταίων ημερών και της πολιτικής των τελευταίων δεκαετιών στην Ελλάδα.

Μπορεί η Ελλάδα να θεωρείται μια “ζεστή και φιλόξενη χώρα”, αλλά αυτό μόνο ως τραγική ειρωνεία μπορεί να ακουστεί για τις περιπτώσεις των μεταναστών και των προσφύγων (και όχι μόνο) που υποφέρουν από την κακοκαιρία των τελευταίων ημερών.

Σήμερα το πρωί έγινε γνωστός ο θάνατος ενός Πακιστανού στη Ρόδο, λόγω αναθυμιάσεων από αυτοσχέδιο μαγκάκι. Μαζί με δύο ομοεθνείς του, προσπαθούσε να προστατευτεί από το κρύο στην οικία τους, όπου τους ανακάλυψε ο εργοδότης τους κι ειδοποίησε την αστυνομία. Οι δύο συμπατριώτες του ήταν λιπόθυμοι και νοσηλεύονται στο νοσοκομείο.


Πριν από μερικά χρόνια, στην εποχή των μνημονίων, μια αντίστοιχη είδηση για το θάνατο μιας παρέας φοιτητών από αυτοσχέδιο μαγκάλι, είχε ξεσηκώσει την οργή της κοινής γνώμης -με την εξαίρεση κάποιων μισάνθρωπων όπως ο Τζήμερος, που θεώρησε την έλλειψη παιδείας ως αιτία θανάτου τους.

Σήμερα που βαδίζουμε στο ξέφωτο της “μεταμνημονιακής εποχής”, η είδηση αυτή φαίνεται να περνάει στα ψιλά, είτε γιατί πολύς κόσμος δε νιώθει την ίδια ταύτιση με τους μετανάστες, είτε για να μη μας χαλάσει ένας θάνατος το “μεταμνημονιακό αφήγημα” και τη χαζοχαρούμενη αισιοδοξία που καλλιεργείται.

Ένας ακόμα θάνατος πρόσφυγα από τη Μόρια, ωστόσο, έρχεται να δείξει πως δεν έχουμε να κάνουμε με μεμονωμένο περιστατικό. Ένας 24χρονος από το Καμερούν, που έχει κάνει αίτηση για άσυλο, βρέθηκε σήμερα μετά τα μεσάνυχτα από τους φίλους του και μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο της Μυτιλήνης όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Τα αίτια του θανάτου διερευνώνται από τον ιατροδικαστή, ωστόσο οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι πέθανε από αναθυμιάσεις, καθώς προσπαθούσε να ζεσταθεί με κάποιον τρόπο, σε έναν καταυλισμό όπου οι πρόσφυγες διαμένουν σε αντίσκηνα και είχαν μείνει χωρίς ρεύμα για μια βδομάδα.

Στα παραπάνω θα μπορούσαν να προστεθούν πολλές αντίστοιχες περιπτώσεις, με πιο πρόσφατη ίσως το θάνατο ενός 38χρονου άστεγου στα Χανιά, στο τέλος του Δεκέμβρη, με το θέμα να συζητιέται στο δημοτικό συμβούλιο, όπου αναδείχτηκε πως δεν υπάρχουν ούτε καν κάσες για τους άστεγους κι έτσι θάβονται με υπνόσακους!

Η μεταμνημονιακή Ελλάδα είναι μια ζεστή, φιλόξενη χώρα. Κι αυτή τη φήμη δεν πρόκειται να τη χαλάσουν οι θάνατοι μερικών μεταναστών που “έρχονται να αλλοιώσουν τον πολιτισμό” της και να την “δυσφημήσουν”…

Ευρωενωσιακά παραμύθια σε επανάληψη


Με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από την καθιέρωση του ευρώ, περίσσεψαν και στη χώρα μας τα αφιερώματα στο «κοινό νόμισμα», που «σφράγισε ένα από τα σημαντικότερα βήματα στην πορεία της ευρωπαϊκής ενοποίησης πριν από δυο δεκαετίες». Αποτιμώντας τη 20χρονη διαδρομή του, αξιωματούχοι της ΕΕ δηλώνουν σήμερα ότι «το ευρώ ήταν λογική και αναγκαία απόρροια της ενιαίας αγοράς» και ότι «διευκολύνει τις μετακινήσεις, τις εμπορικές και τις λοιπές συναλλαγές των πολιτών και των επιχειρήσεων εντός της ζώνης του ευρώ, αλλά και με τον υπόλοιπο κόσμο». Δεν είναι τυχαίο ότι στις περιγραφές τους κυριαρχούν τα οφέλη που αποκόμισε το ευρωενωσιακό κεφάλαιο από το ευρώ στο διεθνή ανταγωνισμό, αλλά και η διαπίστωση ότι η ανισομετρία μεγάλωσε ανάμεσα στις οικονομίες των κρατών - μελών, όπως και οι αντιθέσεις στο εσωτερικό της ΕΕ, ιδιαίτερα την περίοδο της καπιταλιστικής κρίσης. Αποτέλεσμα αυτών των οξυμένων αντιθέσεων είναι οι φυγόκεντρες τάσεις που αναπτύσσονται σήμερα στην ΕΕ, η αντιπαράθεση για το μέλλον της και το μέλλον του ευρώ, τα διαφορετικά σχέδια για «εμβάθυνση της νομισματικής και οικονομικής ένωσης», από τη μια, και τη μεγαλύτερη «αυτονομία» των κρατών - μελών στη διαμόρφωση της οικονομικής πολιτικής, από την άλλη.
* * *
Σε αυτό το φόντο, τα 20 χρόνια από την καθιέρωση του ευρώ αποτελούν ευκαιρία για τα λαϊκά στρώματα να θυμηθούν όσα τους έλεγαν και τους έταζαν τα κόμματα της ΕΕ σε κάθε «στάδιο» της «πορείας εμβάθυνσης», ισχυροποίησης δηλαδή της ιμπεριαλιστικής Ευρωένωσης. Πέρα από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, έχει ενδιαφέρον να θυμηθεί κανείς τι έλεγε ο «Συνασπισμός», ιδιαίτερα πριν από την ΟΝΕ, εξωραΐζοντας και τότε την ΕΕ των μονοπωλίων και αναπαράγοντας τα παραμύθια περί «σύγκλισης», που θα έφερνε τάχα ευημερία στο λαό. Στα ντοκουμέντα και στις αποφάσεις του, προπαγάνδιζε υπέρ της ανάγκης «προσαρμογών, ουσιαστικής σύγκλισης και κοινωνικής συνοχής, για να μπορέσει η Ελλάδα να είναι μέσα στις εξελίξεις και μαζί με τις άλλες χώρες της Ευρώπης». Ισχυριζόταν τότε ότι η εμβάθυνση της ΕΕ, η ισχυροποίηση δηλαδή της ιμπεριαλιστικής Ενωσης, θα είχε ως αποτέλεσμα «να μειωθούν τα μεγάλα ελλείμματα κοινωνικής συνοχής, πραγματικής σύγκλισης των οικονομιών», ενώ θα αποκαθίσταντο «δημοκρατικοί έλεγχοι και θεσμοί συμμετοχής, οικολογικής προστασίας» κ.ά.
* * *
Σήμερα έχει αποδειχτεί ότι η στρατηγική της ΕΕ, που χαράσσεται με γνώμονα τα συμφέροντα των μονοπωλίων της, συμπιέζει προς τα κάτω τους μισθούς των εργαζομένων όλων των κρατών - μελών της, ενώ η καπιταλιστική κρίση ήρθε να διαλύσει κάθε ψευδαίσθηση φιλολαϊκών μέτρων στο πλαίσιο της λυκοσυμμαχίας. Στα κράτη - μέλη της ΕΕ, είτε συμμετέχουν στο κοινό νόμισμα είτε όχι, δυναμώνουν η επίθεση για την κατάργηση εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, το ροκάνισμα του εισοδήματος του λαού, οι αντιλαϊκές «μεταρρυθμίσεις» και καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, που επιταχύνονται στο όνομα των περιβόητων «εθνικών στόχων» της αστικής τάξης, άλλοτε για την ένταξη στην ΟΝΕ, άλλοτε για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της καπιταλιστικής οικονομίας, πρόσφατα για το ξεπέρασμα της καπιταλιστικής κρίσης και την ανάκαμψη των κερδών του κεφαλαίου. Αποδείχτηκε ξανά και ξανά ότι η ΕΕ, ανεξάρτητα από το «χρώμα» των αστικών κυβερνήσεων στα κράτη - μέλη, χειρότερη γίνεται για τους λαούς, αλλά καλύτερη ποτέ, ακριβώς γιατί είναι ιμπεριαλιστική διακρατική ένωση του κεφαλαίου και έχει τα δικά του συμφέροντα στον πυρήνα.
* * *
Τα παραπάνω, για τα οποία έγκαιρα είχε τοποθετηθεί και προειδοποιήσει το ΚΚΕ, επιβεβαιώνουν συν τοις άλλοις ότι οι αντιθέσεις ανάμεσα στα καπιταλιστικά κράτη είναι μόνιμες και οι κάθε φορά συμβιβασμοί πρόσκαιροι. Επιβεβαιώνουν όμως και ότι τόσο τις αντιθέσεις όσο και τους συμβιβασμούς τους οι καπιταλιστές τούς φορτώνουν στις πλάτες των λαών. Οι οποίοι δεν έχουν τίποτα να περιμένουν είτε από το εκ νέου ανέβασμα του ίδιου «έργου» είτε από την «εμβάθυνση» και τη διατήρηση της ιμπεριαλιστικής ένωσης, έστω και με πολλές αντιθέσεις, είτε και το ενδεχόμενο οι αντιθέσεις αυτές να οδηγήσουν στην αποχώρηση κρατών - μελών από την ιμπεριαλιστική ένωση, με την εξουσία και την οικονομία στα χέρια του κεφαλαίου, όπως δείχνει και η περίπτωση του Brexit, αναζητώντας νέες μορφές ιμπεριαλιστικών λυκοσυμμαχιών. Μπροστά στις εξελίξεις του επόμενου διαστήματος, αλλά και ενόψει των ευρωεκλογών, ο λαός χρειάζεται να αξιοποιήσει την πείρα του, απέναντι στις παγίδες εγκλωβισμού που θα ξαναστηθούν από τα αστικά κόμματα και επιτελεία. Τη διαφορά μπορεί να την κάνει ισχυροποιώντας το ΚΚΕ παντού, παλεύοντας για να ικανοποιηθούν οι δικές του σύγχρονες ανάγκες, σε σύγκρουση με το κεφάλαιο, τις κυβερνήσεις του και τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις ΕΕ και ΝΑΤΟ. Παλεύοντας για αποδέσμευση από την ΕΕ, με τα κλειδιά της εξουσίας και της οικονομίας στα δικά του χέρια.

Κανένα άλλοθι!




Τρεις νεκροί που παρασύρθηκαν από χείμαρρο στην Κερατέα. Ενας νεκρός μετανάστης και δύο τραυματίες που προσπαθούσαν να ζεσταθούν με το μαγκάλι από αναθυμιάσεις. Ενας νεκρός πρόσφυγας σε καταυλισμό που πάγωσε από το χιονιά.
Χωριά αποκλεισμένα, οδικοί άξονες κομμένοι στα δύο, αεροδρόμια και συγκοινωνίες να παραλύουν, όπως στη Θεσσαλονίκη, και χιλιάδες άνθρωποι να ξεπαγιάζουν στους -10 και -20 βαθμούς, χωρίς να μπορούν να βάλουν πετρέλαιο για να ζεσταθούν.
Αυτές οι εικόνες από το τελευταίο κύμα κακοκαιρίας ήταν αρκετές για να ξετινάξουν τα περί «ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού» που διακινούσε τις προηγούμενες μέρες η κυβέρνηση, διαμορφώνοντας μάλιστα κλίμα «ακραίων φαινομένων».
Τόσο όμως στην επαρχία, όπου η κακοκαιρία ήταν πράγματι έντονη, όσο και στην Αττική, όπου τα φαινόμενα ήταν πιο ήπια σε σχέση με όσα διαδίδονταν, τα προβλήματα με τα οποία ήρθε αντιμέτωπος ο λαός δεν έπεσαν από τον ουρανό.
Το έργο το έχουμε ξαναδεί. Η έλλειψη υποδομών, προσωπικού και επάρκειας σε εξοπλισμό, σε όλη την κλίμακα του κρατικού μηχανισμού, έχει τραγικές συνέπειες για τα εργατικά - λαϊκά στρώματα. Το επιβεβαιώνουν άλλωστε οι νεκροί που θρηνούμε κάθε φορά, είτε από πλημμύρες, είτε από τα χιονιά, είτε από πυρκαγιές.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι μια ήπια χιονόπτωση, όπως αυτή το πρωί της Τρίτης, παρέλυσε την Εθνική Οδό Αθηνών - Λαμίας, πράγμα που έχει επαναληφθεί πολλές φορές στο παρελθόν.
Με τον τρόπο αυτό δεν αναδεικνύονται μόνο οι ευθύνες του κράτους, αλλά και οι συνέπειες από την ιδιωτικοποίηση των δρόμων, αφού λόγω κόστους οι εταιρείες που τους εκμεταλλεύονται δεν διαθέτουν τα αναγκαία ποσά και μέσα για τη συντήρηση και τον καθαρισμό τους σε περίπτωση κακοκαιρίας, παρά την τεράστια κερδοφορία τους, που θα μεγαλώσει κι άλλο από την επικείμενη αύξηση των διοδίων. Τραγική ειρωνεία... Σήμερα προχωρά η αύξηση των διοδίων σε όλους τους οδικούς άξονες.
Ολα αυτά και πολλά ακόμα είναι αποτέλεσμα της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής, που συνθλίβει τις λαϊκές ανάγκες και υποτάσσει τα πάντα στη λογική «κόστους - οφέλους» για το κεφάλαιο.
Αυτή η πολιτική αφήνει σχολεία και νοσοκομεία χωρίς θέρμανση, για να πιάνονται τα θηριώδη πρωτογενή πλεονάσματα. Αυτή η πολιτική οδηγεί στις ελλείψεις προσωπικού, με αποτέλεσμα την υπολειτουργία μονάδων Υγείας και Πρόνοιας...
Αυτήν την πολιτική πληρώνουν τα χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά, που δεν μπορούν να προμηθευτούν το πανάκριβο πετρέλαιο και ζουν μέσα στο κρύο, ή καταφεύγουν σε λύσεις περασμένων εποχών, εκθέτοντας σε κίνδυνο ακόμα και τη ζωή τους, όπως έγινε με τους άτυχους μετανάστες στη Ρόδο.
Αυτή η πολιτική ευθύνεται για τα κακοσυντήρητα Μέσα Μεταφοράς, που δεν διαθέτουν καν αλυσίδες και ακινητοποιούνται ή μετατρέπονται σε κινούμενες εστίες κινδύνου με το πρώτο χιόνι στους δρόμους.
Από την άλλη, η κυβέρνηση και ο κρατικός μηχανισμός «απογειώνουν» τη λογική της «ατομικής ευθύνης», πετώντας το μπαλάκι στους εργαζόμενους και στο λαό για να προστατευτούν από τα καιρικά φαινόμενα, να μετακινηθούν από και προς τη δουλειά τους, να ταξιδέψουν στο εθνικό δίκτυο.
Η πείρα και από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αποδεικνύει ότι δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη για το κεφάλαιο και ταυτόχρονα ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Η «γύμνια του κράτους», που διαπιστώνει ο λαός, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις μεγάλης ανάγκης, δεν είναι παροδικό, ούτε έκτακτο φαινόμενο. Δεν οφείλεται σε «ανοργανωσιά» και «ανικανότητα».
Οφείλεται στο γεγονός ότι το αστικό κράτος δεν υπηρετεί τις ανάγκες του λαού, αλλά του κεφαλαίου. Γι' αυτό άλλωστε αποδεικνύεται ικανότατο όταν πρόκειται να ψηφίσει ή να εφαρμόσει αντιλαϊκούς - αντεργατικούς νόμους, όχι όμως για να προστατέψει τη ζωή και την περιουσία του λαού, να ικανοποιήσει ακόμα και στοιχειώδεις ανάγκες του...
Δεν υπάρχει επομένως κανένα άλλοθι για την κυβέρνηση και τις δημοτικές - περιφερειακές αρχές για την κατάσταση που ζήσαμε ξανά τις τελευταίες μέρες. Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι να ενταθεί ο αγώνας για μέσα, σχέδιο και υποδομές προστασίας και ανακούφισης του λαού, η διεκδίκηση σύγχρονων δικαιωμάτων, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική και το δρόμο ανάπτυξης που υπηρετεί το κεφάλαιο.

TOP READ