3 Μαρ 2019
Τοπική Διοίκηση και «Ανεξάρτητοι»
Από
Ομάδα ¡H.lV.S!
Επιμέλεια Ομάδα ¡H.lV.S! //Πάει πια πολύς καιρός από τότε, μπορεί και να ‘ναι και πριν από τα «Pumpers», του λεγόμενου «σκάνδαλου» Κοσκωτά…. «δίκης του αιώνα» κλπ (σε εισαγωγικά όλ’ αυτά αφού δεν είναι τίποτ’ άλλο από συμπτώματα του σάπιου αστικού πολιτικού συστήματος, που κατά καιρούς έντεχνα εκτρέφει και γιγαντώνει), 30 σχεδόν χρόνια που όλ’ αυτά και πολλά άλλα συνδυάζονται με τους ψευδεπίγραφα «τίμιους» και «αδέκαστους» που -δήθεν, δεν είναι εξαρτημένοι από κόμματα και παρατάξεις. Λογικό, αυτά να αναπαράγονται και εν όψει των επικείμενων τοπικών & περιφερειακών εκλογών.
Πολύ πρόσφατα σε σημείωμα / ρεπορτάζ, ΣΣ |> Λαϊκή Συσπείρωση Καισαριανής: «Μαζί με το λαό, για όσα δικαιούται» αναφέραμε (λόγια του δήμαρχου της ΛΣ-ΚΚΕ Ηλία Σταμέλου):
Ορισμένοι από τους υποψηφίους παρουσιάζονται με τον μανδύα του ανεξάρτητου. Σε αυτή την πόλη γνωριζόμαστε όλοι πολύ καλά, κανείς υποψήφιος δήμαρχος, κανείς υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος δεν βγήκε από παρθενογένεση, όλοι έχουν πολιτική ταυτότητα, έχουν ενεργοποιηθεί σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό στα κοινά με προηγούμενες δημοτικές αρχές ας σταματήσουν λοιπόν να ψαρεύουν σε θολά νερά. Ούτε νέα ομάδα είναι ούτε πρώτη φορά εμφανίζονται, ήταν στελέχη των προηγούμενων παρατάξεων που οδήγησαν τα πράγματα έως εδώ. Όλο το προηγούμενο διάστημα ψήφισαν το 90% των πρωτοβουλιών της δημοτικής αρχής, χωρίς να κάνουν προτάσεις μίλαγαν για το Brand Name για την «ανάπτυξη» γενικώς και αορίστως.
Και προειδοποιούμε, αν θέλετε προβλέπουμε: Δεν θα λείψει η διαστρέβλωση, το ψέμα η συκοφαντία, θα προσπαθήσουν όλα αυτά να τα παρουσιάσουν σαν αλήθεια, όλα αυτά όμως τα ψέματα έχουν κοντά ποδάρια -θα αποκαλυφτούν. Έχουμε πορευτεί όλο αυτό το διάστημα με την αλήθεια κοιτώντας σας στα μάτια, η αλήθεια μας δεν θέλει φτιασίδωμα, γιατί είναι στην υπηρεσία του λαού -δεν λέμε κάθε μέρα διαφορετικά πράγματα, λέμε τα ίδια με την πρώτη μέρα, υπερασπιζόμαστε με συνέπεια του ίδιους στόχους,.
Το ξέρουν πια κι οι κότες πως δεν έχουμε (ούτε στην πραγματικότητα είχαμε ποτέ) Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά μια ΤΟΠΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ,που εφαρμόζει κατά γράμμα τις €υρωενωσιακές επιλογές του εκάστοτε αστικού κράτους. Διαχρονικά και όχι μόνο στο τελευταίο διάστημα, οι δήμοι με διοίκηση είτε κομματική των €υρωλάγνων (ή σ’ αυτούς «προσκείμενη») είτε των ποικιλώνυμων «όλοι_Μαζί_Μπορούμε», στέκονταν δίπλα και όχι σπάνια επί κεφαλής «λαγοί» στις κυβερνητικές επιλογές και έβαζαν πλάτη για την εφαρμογή τους. Από το Μάαστριχτ και τη Λισαβόνα, μέχρι τα μνημόνια και τα μεσοπρόθεσμα, που στόχο είχαν τον οικονομικό στραγγαλισμό του λαού, το βάθεμα της ανταποδοτικότητας των δημοτικών υπηρεσιών, την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων, την επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων κλπ., αναλόγως με τις κάθε φορά προτεραιότητες της εξουσίας «εκπορευόμενες, συμπροσκυνούμενες και συνδοξαζόμενες»…
Ανάμεσα σ’ αυτούς -σε θέση περίοπτη, κι εκείνοι που εμφανίζονται ως «ανεξάρτητοι» υποψήφιοι (και που στις ερχόμενες εκλογές μπορεί να αγγίξουν ακόμη και 70-80%). Τελικά μόνο η Λαϊκή Συσπείρωση, ντόμπρα -με απλά και σταράτα λόγια δηλώνει την ταυτότητά της και την κοινωνικο-ταξική και πολιτική της αναφορά, το ΚΚΕ.
Έτσι κι αλλιώς τα προβλήματα δεν είναι «ανεξάρτητα» και όσοι παρουσιάζονται σαν τέτοια, παρά τα βαρύγδουπα μπλα-μπλα, δεν προσφέρουν καμιά προοπτική και λύση, αφού όλα είναι θέμα ταξικών επιλογών και τα τοπικά με τα γενικότερα προβλήματα δεν είναι άσχετα μεταξύ τους, αντίθετα -κυριολεκτικά και μεταφορικά, «διαπλέκονται». Το κρίσιμο τώρα είναι να σηκώσουμε ανάστημα, να διεκδικήσουμε να ζούμε σε συνοικίες και πόλεις, σε μια χώρα που να έχει ζωή, που οι κάτοικοί της να ζουν αξιοπρεπώς και συνεχίζουν να κάνουν όνειρα. Δεν πρέπει να τους αφήσουμε να τσακίζουν τις ζωές μας, αλλά να απαντάμε καθημερινά με τη δράση μας, στα «μικρά» και στα «μεγάλα».
Αναδεικνύοντας και παλεύοντας στα «αναχώματα» που στήνονται με σκοπό να συγκρατήσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια «εντός των τειχών», που ψευδεπίγραφα εμφανίζονται ως ανεξάρτητοι, ως εκφράσεις των «κεντροαριστερών» και «κεντροδεξιών» σεναρίων, αυτοί που κρύβονται πίσω από το προσωπείο του «αντάρτη» ακόμη και αυτοί που παραπλανητικά ισχυρίζονται ότι ακυρώνουν («καταθέτουν» …) την πολιτική, ή κομματική τους, ταυτότητα και διεκδικούν ψήφο με καθαρά «αυτοδιοικητικά» (sic!!) κριτήρια.
Εμείς δεν κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας -όχι μόνο τώρα αλλά [από πάντα]: (λέγαμε τότε στην προ-προ-προ_μνημονιακή εποχή) Οι τοπικές εκλογές είναι ένα ακόμη βήμα απ’ το οποίο η πλειοψηφία των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων, μπορεί να καταδικάσει την κυβερνητική πολιτική, να ενισχύοντας τις προϋποθέσεις για την ανατροπή της – βασικά της πολιτικής της. Φυσικά, για να γίνει κάτι τέτοιο, μεγάλα τμήματα αυτών των στρωμάτων πρέπει να «αποδράσουν» από το νέο δικομματισμό, ξεπερνώντας τα κάθε είδους διλήμματα. Γιατί στις βουλευτικές -όποτε κι αν γίνουν αυτές, μια εκλογική ήττα της κυβέρνησης που συνδυάζεται με εκλογική νίκη της ΝΔ και το αντίθετο θα είναι μια εξέλιξη χωρίς αντίκρισμα, αφού είναι γνωστό ότι κι οι δύο με τους «μαϊντανούς» τους υποστηρίζουν στα βασικά την ίδια, απαράλλακτη πολιτική.
Το λέμε –ίδιο κι απαράλλαχτο και σήμερα |> ΣΣ βλ. Κάλεσμα της ΚΕ του ΚΚΕ, για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές: Οι διοικήσεις των Δήμων και των Περιφερειών αλλά και οι “αντιπολιτεύσεις“, είτε ανήκουν σε άλλα κόμματα είτε εμφανίζονται με το μανδύα του “ανεξάρτητου“, υλοποίησαν ή στήριξαν τις επιταγές της κυβέρνησης και της ΕΕ για την ενίσχυση της Τοπικής Διοίκησης ως στηρίγματος των επιχειρηματικών ομίλων και ως φορομπηχτικού και αντιλαϊκού μηχανισμού.
Μόνον οι δυνάμεις της “Λαϊκής Συσπείρωσης” είτε στη διοίκηση του δήμου είτε όχι λειτούργησαν ως πραγματική λαϊκή αντιπολίτευση!
Το πραγματικό δίλημμα που μπαίνει μπροστά στο λαό, είναι ένα: Θα συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο, αυτού του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος, που αποδεδειγμένα φέρνει νέα δεινά και καταστροφές ή θα αντεπιτεθούμε μαζικά και δυναμικά παντού, για ν’ ανοίξει επιτέλους ο δικός μας δρόμος για την ικανοποίηση των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών;
- Μπορούμε να δυναμώσουμε το μοναδικό πόλο της αντίστασης και της προοπτικής για το λαό, με ισχυρό ΚΚΕ παντού, κόντρα στο δίπολο ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ, που στήνεται για να εγκλωβιστεί η λαϊκή δυσαρέσκεια.
- Μπορούμε να βάλουμε εμπόδια, να καθυστερήσουμε αντιλαϊκά μέτρα, να διεκδικήσουμε μέτρα ανακούφισης για τη λαϊκή οικογένεια, να ανοίξουμε το δρόμο για να επιβάλουμε ριζικές αλλαγές, για να ζήσουμε καλύτερα εμείς και τα παιδιά μας.
- Οι υποψήφιοι της “Λαϊκής Συσπείρωσης“, των ψηφοδελτίων που στηρίζει το ΚΚΕ σε όλη την Ελλάδα, είναι δοκιμασμένοι αγωνιστές του εργατικού κινήματος, των ριζοσπαστικών συσπειρώσεων των βιοπαλαιστών αγροτών και επαγγελματιών, επιστημόνων, των γυναικών, της νεολαίας.
Οι υποψήφιοι της “Λαϊκής Συσπείρωσης” είναι αμετακίνητοι στην πρώτη γραμμή των αγώνων του λαού.
Εκεί θα βρίσκονται και την επόμενη μέρα των εκλογών.
Δυναμώνουμε παντού τη “Λαϊκή Συσπείρωση“ σε Κοινότητες, Δήμους και Περιφέρειες.
Με ισχυρό ΚΚΕ παντού κάνουμε την πραγματική διαφορά
Κοιτάξτε ένα ρεμάλι χωρίς ίχνος ανθρωπιάς. Ας τον τιμωρήσουν στις εκλογές οι προσφυγές Βολιώτες.
Ο χρήστης Χρήστος Πάτσης κοινοποίησε μια δημοσίευση.
Ευαγγελία Παπαδοπούλου
Μια αρχαία μας παροιμία λέει
"Εκ στόματος κόρακος, ελεύσεται κρα"
Τι περίμεναν οι Βολιώτες , αυτοί που ψήφισαν
αυτόν τον ανεκδιήγητο τύπο για δήμαρχο, να πεί;
Ξεσπάθωσε λοιπόν ο μπράβος της νύχτας
και είπε ότι θα χυθεί αίμα αν τολμήσουν
και φιλοξενήσουν πρόσφυγες στο στρατόπεδο
Γεωργούλα στο Βόλο
"Στο κέντρο του Βόλου δεν πρόκειται να'ρθουνε
πρόσφυγες όσο είμαι εγώ, τον κώλο τους
να χτυπάνε κάτω...μόνο αν φέρουν τάνκς"
Ο μπράβος της νύχτας και των στημένων αγώνων
που ανέβηκε στα κεραμίδια για τους πρόσφυγες
είναι αυτός που δεν έβγαλε άχνα όταν κατέπλευσε
στο Βόλο τον περασμένο Γενάρη πολεμικό πλοίο
των ΗΠΑ με 41 άτομα προσωπικό , μεταφέροντας
312 στρατιώτες, άρματα μάχης,ακόμα και ελικόπτερα
για να συνεκπαιδευτούν οι "φονιάδες των λαών"
με προσωπικό της 32ης ελληνικής ταξιαρχίας
για πέντε μήνες στο Στεφανοβίκειο Βόλου
Δεν έβγαλε άχνα όταν μετατράπηκε η Μαγνησία
σε ορμητήριο του ΝΑΤΟ,σε χώρο μόνιμης παρουσίας
των μακελάρηδων,χώρο εκπαίδευσης και εφόρμησης
στρατιωτικών δυνάμεων για την δολοφονία λαών ,
αμάχων και παιδιών για τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών
Δεν έβγαλε άχνα για τα ισραηλινά ελικόπτερα
που εκπαιδεύονται απο τους Αμερικανούς φονιάδες,
ένα βήμα απο τα σπίτια των Βολιωτών,για να σκοτώνουν
στην Παλαιστίνη παιδιά και τον λαό της.
Εκείνοι που φταίνε για τον Μπέο είναι οι πρόσφυγες
απο αυτούς κινδυνεύει η περιοχή
και όχι απο τις ΝΑΤΟικές βάσεις που φύτρωσαν
μέσα κυριολεκτικά στις πόλεις της Θεσσαλίας ,
Λάρισα και Βόλο σκορπίζοντας τον τρόμο.
Σε λίγους μήνες έχουμε εκλογές ,ας φροντίσει ο Βόλος,
αυτή η εργατική πόλη με ιστορία στους εργατικούς αγώνες,
να πετάξει αυτόν τον φασίστα στη Θάλασσα
Τον κώλο του να χτυπήσει κάτω, μην το σκεφτούν
να τον στείλουν στον αγύριστο και στα σκουπίδια
της ιστορίας .
Στοιχειώδες για τους Δεξιούς είναι να μην έχεις στοιχειώδη τσίπα…
Όσο παραμένει στην επικαιρότητα το θέμα της καταδίκης του Νίκου
Γεωργιάδη για την εμπλοκή του σε ασέλγεια κατά ανηλίκου που είχε πέσει
θύμα παιδικής πορνείας, τόσο αυξάνεται η άγαρμπη προσπάθεια υπεράσπισής
του από διάφορα φιλελέ δεξαμενές άριστης σκέψης, που επιχειρούν να μας
πείσουν πως στην πραγματικότητα δεν έγινε και κάτι τραγικό. Κι ίσως
τελικά να έχουν δίκιο. Το πιο τραγικό από όλα δεν είναι η πράξη αυτή
καθαυτή του Γεωργιάδη, αλλά οι γλοιώδεις υπερασπιστές του, που
προσπαθούν να τον βγάλουν λάδι.
Στον “αγώνα” ρίχτηκε και η “έγκριτη Καθημερινή”, με τον αρθρογράφο Τάκη Θεοδωρόπουλο, που μας είχε απασχολήσει πρόσφατα με την αναπαραγωγή του χυδαίου ψέματος για το ανύπαρκτο στίχο-ποίημα του Ρίτσου για τα τανκς που χόρευαν στην Πράγα. Λέει λοιπόν μεταξύ άλλων, στην κατακλείδα του κειμένου του, ο “έγκριτος αρθρογράφος”.
Αν οι δεξιοί είχαν ταλέντο, μπορεί να συνέθεταν κάποιον στίχο-ύμνο
και να έκαναν ήρωα το Γεωργιάδη, παρουσιάζοντάς τον ως πολιτικό
κρατούμενο. Εξάλλου η (ημι)επίσημη γραμμή της ΝΔ είναι πως πρόκειται για
συνωμοσία με στόχο τον Κυριάκο, δεξί χέρι του οποίου αποτελούσε μέχρι
το ξέσπασμα του σκανδάλου ο “ερωτοχτυπημένος” πρώην βουλευτής. Τώρα όμως
βολεύονται με τις “αρετές” που έχουν και με το ταλέντο του πολιτικού
γυμνοσάλιαγκα, που προσπαθεί να καλύψει τα ίχνη του.
Για κάποιο λόγο, ο φιλελέ εσμός ξεχνάει βολικά πως όλο αυτό δεν αναφέρεται στην αυθόρμητη ερωτική επιλογή ενός εφήβου, αλλά σε ένα διεθνές κύκλωμα τράφικινγκ. Εκτός κι αν αυτό το τελευταίο θεωρείται επαγγελματική επιλογή και συμπεριληφθεί μελλοντικά στο μάθημα του επαγγελματικού προσανατολισμού. Απορεί δηλαδή κανείς πώς δεν επανέλαβαν και τη γνωστή κινηματογραφική ατάκα πως “οι άνθρωποι δε συγχωρούν όσους από έρωτα εκπέσανε”.
Κάπου μέσα στο πλυντήριο της εκπόρνευσης ανηλίκων, ο Θεοδωρόπουλος ρίχνει και μπόλικο λογοτεχνικό μαλακτικό με Πλάτωνα, υπονοώντας ίσως πως ο Γεωργιάδης είναι κάτι σαν Αθηναίος ευπατρίδης του χρυσού αιώνος του Περικλέους, αλλά και Χένρι Μίλερ, ο οποίος έβγαινε λέει φωτογραφίες με έφηβες που φορούσαν μπικίνι, οπότε όπου να ‘ναι θα αναμείνουμε το Γεωργιάδη να γράψει κάποιο κλασικό ερωτικό αριστούργημα αλά “Τροπικός του καρκίνου”. Μόνο με τον Παζολίνι δεν τον συνέκρινε, αφενός επειδή εκείνος ήταν άθεος κομμουνιστή κι αφετέρου γιατί το θεώρησε γρουσουζιά. Εν πάσει περιπτώσει, λευκός άνδρας Ευρωπαίος από αυτούς που τόσο θαυμάζει ο αρθογράφος είναι ο Γεωργιάδης, κι αν παραστράτησε δε θα τον καταδικάσουμε, τι είμαστε, τίποτα σταλινικοί και Μαδούροι;
Κι αν είναι να πουλάνε τρέλα, το επόμενο βήμα θα είναι να πουν ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για παιδική αθωότητα σε έναν τέτοιο σάπιο κόσμο, όπου ο καθένας χάνει κάθε τεκμήριο (αθωότητας) με το που βγαίνει από το αυγό του. Φοβόμαστε όμως ότι έτσι τους δίνουμε απλώς ιδέες για το μέλλον…
Στον “αγώνα” ρίχτηκε και η “έγκριτη Καθημερινή”, με τον αρθρογράφο Τάκη Θεοδωρόπουλο, που μας είχε απασχολήσει πρόσφατα με την αναπαραγωγή του χυδαίου ψέματος για το ανύπαρκτο στίχο-ποίημα του Ρίτσου για τα τανκς που χόρευαν στην Πράγα. Λέει λοιπόν μεταξύ άλλων, στην κατακλείδα του κειμένου του, ο “έγκριτος αρθρογράφος”.
Στοιχειώδες, κ. Γεωργιάδη. Βλέπεις ένα πρόσωπο που σε διεγείρει. Ρωτάς τι ζώδιο είναι και αμέσως μετά ζητάς ταυτότητα ή τουλάχιστον μια υπεύθυνη δήλωση όπου να εμφανίζεται ευκρινώς και ολογράφως η χρονολογία γεννήσεως, έτοιμη για το ΚΕΠ. Ετσι γίνονται τα πράγματα. Αλλιώς πώς θα πάει μπροστά η Ελλάδα;
Για κάποιο λόγο, ο φιλελέ εσμός ξεχνάει βολικά πως όλο αυτό δεν αναφέρεται στην αυθόρμητη ερωτική επιλογή ενός εφήβου, αλλά σε ένα διεθνές κύκλωμα τράφικινγκ. Εκτός κι αν αυτό το τελευταίο θεωρείται επαγγελματική επιλογή και συμπεριληφθεί μελλοντικά στο μάθημα του επαγγελματικού προσανατολισμού. Απορεί δηλαδή κανείς πώς δεν επανέλαβαν και τη γνωστή κινηματογραφική ατάκα πως “οι άνθρωποι δε συγχωρούν όσους από έρωτα εκπέσανε”.
Κάπου μέσα στο πλυντήριο της εκπόρνευσης ανηλίκων, ο Θεοδωρόπουλος ρίχνει και μπόλικο λογοτεχνικό μαλακτικό με Πλάτωνα, υπονοώντας ίσως πως ο Γεωργιάδης είναι κάτι σαν Αθηναίος ευπατρίδης του χρυσού αιώνος του Περικλέους, αλλά και Χένρι Μίλερ, ο οποίος έβγαινε λέει φωτογραφίες με έφηβες που φορούσαν μπικίνι, οπότε όπου να ‘ναι θα αναμείνουμε το Γεωργιάδη να γράψει κάποιο κλασικό ερωτικό αριστούργημα αλά “Τροπικός του καρκίνου”. Μόνο με τον Παζολίνι δεν τον συνέκρινε, αφενός επειδή εκείνος ήταν άθεος κομμουνιστή κι αφετέρου γιατί το θεώρησε γρουσουζιά. Εν πάσει περιπτώσει, λευκός άνδρας Ευρωπαίος από αυτούς που τόσο θαυμάζει ο αρθογράφος είναι ο Γεωργιάδης, κι αν παραστράτησε δε θα τον καταδικάσουμε, τι είμαστε, τίποτα σταλινικοί και Μαδούροι;
Κι αν είναι να πουλάνε τρέλα, το επόμενο βήμα θα είναι να πουν ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για παιδική αθωότητα σε έναν τέτοιο σάπιο κόσμο, όπου ο καθένας χάνει κάθε τεκμήριο (αθωότητας) με το που βγαίνει από το αυγό του. Φοβόμαστε όμως ότι έτσι τους δίνουμε απλώς ιδέες για το μέλλον…
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η ΚΔ, τέκνο της νίκης της Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης στη Ρωσία (1917), ήρθε να ανταποκριθεί στην ανάγκη συντονισμού και ενότητας του διεθνούς επαναστατικού εργατικού κινήματος.
Σημαντική ήταν η προσφορά της ΚΔ στη στήριξη και την ενδυνάμωση των Κομμουνιστικών Κομμάτων σε παγκόσμια κλίμακα, η διεθνιστική ανιδιοτελής αλληλεγγύη της στους αγωνιζόμενους και καταπιεζόμενους λαούς, όπως αυτή που προσέφερε με τη συγκρότηση των «Διεθνών Ταξιαρχιών» στο πλευρό του Δημοκρατικού Στρατού Ισπανίας (1936 - 1938).
Πλευρές της δράσης της ΚΔ ήταν και η πολύπλευρη βοήθειά της προς τους διωκόμενους αγωνιστές σε όλο τον κόσμο, η εκδοτική - μορφωτική της δραστηριότητα, η οργάνωση σχολών κατάρτισης στελεχών με την επαναστατική θεωρία του μαρξισμού - λενινισμού, η λειτουργία δικτύων πολιτικής πληροφόρησης και δημοσιογραφικής ενημέρωσης.
Τα προβλήματα και οι αντιφάσεις στη στρατηγική της ΚΔ, που επέδρασαν αρνητικά σε όλα τα Κομμουνιστικά Κόμματα - μέλη της, δεν αναιρούν την προσφορά της στο Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα.
Η κληρονομιά της ΚΔ, η μελέτη της πείρας της, είναι πολύτιμη σήμερα για την ανασύνταξη του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος, για τη διαμόρφωση ενιαίας επαναστατικής στρατηγικής ενάντια στην καπιταλιστική εξουσία.
Α. Από την Α' Διεθνή στην Γ' (Κομμουνιστική) Διεθνή
1.
Ο Καρλ Μαρξ και ο Φρίντριχ Ενγκελς, από τον καιρό ακόμα των αστικών
επαναστάσεων, ανέδειξαν τον ιστορικό ρόλο της εργατικής τάξης ως
«νεκροθάφτη του καπιταλισμού» και το διεθνιστικό χαρακτήρα της πάλης
της. Θεμελίωσαν επιστημονικά την αναγκαιότητα και τη δυνατότητα της
εργατικής κομμουνιστικής επανάστασης και έθεσαν ως απαραίτητη προϋπόθεση
για τη νίκη της τη διεθνή οργάνωση του επαναστατικού κινήματος.
Ασχολήθηκαν με το ζήτημα της σύνδεσης του αγώνα της εργατικής τάξης για
την κατάκτηση της εξουσίας με τον πόλεμο που διεξήγαγαν τα αστικά κράτη
μεταξύ τους για τη διανομή των αγορών και των πηγών πρώτων υλών.
Σε όλη την πορεία της Α΄ Διεθνούς οι Μαρξ - Ενγκελς ηγήθηκαν στη θεωρητική διαπάλη στους κόλπους της ενάντια σε μικροαστικές και άλλες αντιλήψεις, που απομάκρυναν την εργατική τάξη από την άσκηση του αυτοτελούς ρόλου της. Αντιπάλεψαν τον οπορτουνισμό, τον μπακουνισμό, το λασαλισμό και τον αγγλικό συνδικαλισμό (τρεϊντγιουνιονισμό).
Ανεξάρτητα από τα προβλήματα ιδεολογικής ανομοιογένειας, καθώς από τις Οργανώσεις της δεν είχε υιοθετηθεί ο επιστημονικός σοσιαλισμός, η Α΄ Διεθνής συντέλεσε στο δυνάμωμα της δράσης των συνδικάτων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, στην ανάπτυξη του πολιτικού χαρακτήρα της δράσης τους. Εδωσε ώθηση στη συνειδητοποίηση της ανάγκης δημιουργίας εργατικών πολιτικών κομμάτων. Η διάλυσή της (1876) ήταν αποτέλεσμα της ανεπάρκειάς της να εκπληρώσει το ρόλο της σε συνθήκες νέων απαιτήσεων, που έγινε φανερή και μετά την ήττα της Παρισινής Κομμούνας (1871), σε μια περίοδο που ο καπιταλισμός άρχισε να περνά στο ανώτατο και τελευταίο στάδιό του, το ιμπεριαλιστικό.
2.
Η Β΄ Διεθνής συγκροτήθηκε στις 14 Ιούλη 1889 στο Παρίσι, 100 χρόνια από
το ξέσπασμα της αστικής Γαλλικής Επανάστασης και την πτώση της
Βαστίλης, σε περίοδο γρήγορης ανάπτυξης και επέκτασης του παγκόσμιου
καπιταλιστικού συστήματος, με τον σχηματισμό των μονοπωλίων και του
χρηματιστικού κεφαλαίου καθώς και ορμητικής ανάπτυξης του εργατικού
κινήματος. Βασίστηκε κυρίως σε κόμματα που διαμορφώθηκαν από τις παλιές
ομοσπονδίες και ομάδες της Α΄ Διεθνούς, στα οποία - παρά το γεγονός ότι ο
μαρξισμός είχε γίνει κυρίαρχο ρεύμα στο εργατικό κίνημα - ασκούσαν
επίδραση ρεφορμιστικές, αναρχοσυνδικαλιστικές και άλλες οπορτουνιστικές
δυνάμεις. Τα περισσότερα κόμματα ήταν αδύναμα οργανωτικά και
ιδεολογικοπολιτικά και δέχονταν πιέσεις για τον περιορισμό της πάλης στο
πλαίσιο της αστικής νομιμότητας.
Τελικά, η κυριαρχία του ρεφορμισμού στα κόμματα της Β΄ Διεθνούς είχε αντικειμενικά υλικά στηρίγματα στους κόλπους των καπιταλιστικά αναπτυγμένων κοινωνιών της Δύσης, στο βαθμό που η εκμετάλλευση των αποικιών τούς έδωσε τη δυνατότητα για παραχωρήσεις στην εργατική τάξη και για τη διαμόρφωση εκτεταμένης εργατικής αριστοκρατίας.
Η Β΄ Διεθνής δεν λειτούργησε ως διεθνές επαναστατικό κέντρο, αφού δεν διαμόρφωσε ενιαίο καθοδηγητικό όργανο και κοινό Πρόγραμμα και Καταστατικό, ούτε εξέδωσε δημοσιογραφικό όργανο, ενώ οι Αποφάσεις των Συνεδρίων της δεν ήταν δεσμευτικές για κάθε εθνικό κόμμα.
Η Β΄ Διεθνής διαλύθηκε (1916) λόγω της κυριαρχίας της οπορτουνιστικής παρέκκλισης, που οδήγησε στην προδοσία των συμφερόντων της εργατικής τάξης υπέρ της αστικής τάξης στον Α΄ Παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό Πόλεμο.
Οι περισσότεροι ηγέτες της Β΄ Διεθνούς βρέθηκαν σε αντίπαλα ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα, ορισμένοι έγιναν και υπουργοί πολέμου. Η προδοσία τους δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία, αλλά το αποτέλεσμα της ρεφορμιστικής γραμμής και της συνεργασίας με την αστική τάξη σε καιρό ειρήνης και «της υπεράσπισης της αστικής πατρίδας» σε καιρό πολέμου. Ο ρεφορμισμός γέννησε τον σοσιαλσοβινισμό. Φωτεινή εξαίρεση αποτέλεσαν οι μπολσεβίκοι στη Ρωσία, υπό την ηγεσία του Β. Ι. Λένιν, οι Διεθνιστές - Σπαρτακιστές στη Γερμανία (Καρλ Λίμπκνεχτ, Ρόζα Λούξεμπουργκ, Φραντς Μέρινγκ κ.ά.) και ορισμένοι Βαλκάνιοι σοσιαλιστές.
Η Κομμουνιστική Διεθνής από την ίδρυση έως την αυτοδιάλυσή της
3.
Ο Α΄ Παγκόσμιος ιμπεριαλιστικός Πόλεμος επιτάχυνε τη διαδικασία
μετατροπής των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων σε αστικά αντεπαναστατικά. Η
νικηφόρα Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση στη Ρωσία, το 1917,
επιβεβαίωσε τη δυνατότητα της εργατικής τάξης να πάρει επαναστατικά στα
χέρια της την εξουσία. Εφερε ξανά στην ημερήσια διάταξη την ανάγκη
συγκρότησης ενιαίου παγκόσμιου επαναστατικού κέντρου με επαναστατικές
αρχές και οργανωτική δομή, στη βάση της θεωρίας των Μαρξ - Ενγκελς και
της πείρας της Οκτωβριανής Επανάστασης. Ο Λένιν ηγήθηκε στην πάλη για τη
συγκρότηση αυτού του κέντρου. Εθεσε το θέμα της αλλαγής των
Προγραμμάτων των εργατικών κομμάτων, τη μετονομασία τους σε
Κομμουνιστικά Κόμματα και την ανάγκη ίδρυσης μιας νέας Διεθνούς.
Η ΚΔ ιδρύθηκε σε συνθήκες ανόδου του επαναστατικού κινήματος στην Ευρώπη, που εκφράστηκε κυρίως με τις εργατικές εξεγέρσεις στη Φινλανδία (1918), στη Γερμανία (1918 - 1923) και στην Ουγγαρία (1919) καθώς και με τη δράση πρωτοπόρων εργατών σε όλον τον κόσμο, με απεργίες, διαδηλώσεις και μποϊκοτάζ στη μεταφορά πολεμοφοδίων κατά την ιμπεριαλιστική επέμβαση 14 κρατών στην επαναστατημένη Ρωσία. Η ΚΔ έδωσε σημαντική ώθηση στην ίδρυση Κομμουνιστικών Κομμάτων, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι αυτά, αν και υιοθετούσαν τις διακηρύξεις της, δεν είχαν ακόμα αποκτήσει την ιδεολογική - πολιτική ωριμότητα για τη διαμόρφωση επιστημονικά επεξεργασμένου Προγράμματος και αντίστοιχης στρατηγικής.
4.
Στο 1ο Ιδρυτικό Συνέδριο της ΚΔ πήραν μέρος 52 αντιπρόσωποι από 35
Οργανώσεις 31 χωρών της Ευρώπης, της Αμερικής και της Ασίας, ενώ
ορισμένοι αντιπρόσωποι δεν έφτασαν στο Συνέδριο, γιατί είχαν συλληφθεί
από τις αστικές κυβερνήσεις. Με την ίδρυση της ΚΔ επισημοποιήθηκε η
διάσπαση σε διεθνές και εθνικό επίπεδο, που είχε συντελεστεί σε μια
σειρά από σοσιαλδημοκρατικά κόμματα.
Η Διακήρυξη του Συνεδρίου εκτιμούσε: «Αρχισε μια καινούργια εποχή! Είναι η εποχή κατάρρευσης του καπιταλισμού και της εσωτερικής του αποσύνθεσης. Η εποχή της προλεταριακής κομμουνιστικής επανάστασης...». H Προγραμματική Διακήρυξη της ΚΔ πρόβαλε τη δικτατορία του προλεταριάτου, αντιπαρατέθηκε στην αστική δημοκρατία ως μορφής της δικτατορίας του κεφαλαίου, διαμόρφωσε Μανιφέστο προς το διεθνές προλεταριάτο.
Τον Νοέμβρη του 1919 ιδρύθηκε η Κομμουνιστική Διεθνής των Νέων στο Βερολίνο για την ένωση των επαναστατικών δυνάμεων της νεολαίας, με βάση τη γενική γραμμή της ΚΔ και με πρόταξη διεκδικήσεων για τους όρους εκπαίδευσης, ζωής, δουλειάς της νεολαίας και την πάλη κατά του μιλιταρισμού.
Τον Γενάρη 1920 ιδρύθηκε η Βαλκανική Κομμουνιστική Ομοσπονδία (ΒΚΟ), ως ενιαίο κέντρο των Βαλκανικών ΚΚ, της οποίας η πρώτη Απόφαση ήταν η προσχώρηση στην ΚΔ.
5.
Το 2ο Συνέδριο της ΚΔ (Πετρούπολη και Μόσχα, 6 - 25 Ιούλη 1920) ψήφισε
Θέσεις και Καταστατικό. Οι Θέσεις έθεταν τα ζητήματα της άμεσης
προετοιμασίας για την προλεταριακή δικτατορία, του σχηματισμού σε κάθε
χώρα ενός ενιαίου ΚΚ, της ενίσχυσης της δράσης των ομίλων και των
κομμάτων που αναγνώριζαν τη δικτατορία του προλεταριάτου, του συνδυασμού
της νόμιμης με την παράνομη δουλειά. Παράλληλα, εκτιμούσαν ότι η δράση
των κομμάτων και των ομίλων ήταν «μακριά από το να έχει υποστεί αυτήν
τη βασική μεταβολή, αυτήν τη ριζική ανανέωση, που είναι αναγκαία για ν'
αναγνωρισθεί η δράση αυτή ως κομμουνιστική και ανταποκρινόμενη προς τα
καθήκοντα που έχουν στις παραμονές της επιβολής της προλεταριακής
δικτατορίας».
Ο Λένιν, με το σημαντικό έργο του «Ο αριστερισμός παιδική αρρώστια του κομμουνισμού», πολέμησε τον σεχταρισμό που απέρριπτε την αναγκαιότητα συνδυασμού όλων των μορφών πάλης, τον κοινοβουλευτικό και εξωκοινοβουλευτικό μαζικό αγώνα. Ωστόσο, η αναγκαία διαπάλη με αυτήν την μορφή παρέκκλισης αξιοποιήθηκε από τον δεξιό οπορτουνισμό για την ενίσχυσή του στις γραμμές κομμάτων της ΚΔ.
Παράλληλα με τις εργασίες του 2ου (και αργότερα του 3ου) Συνεδρίου της ΚΔ, συγκλήθηκαν Διεθνείς Συνδιασκέψεις γυναικών αντιπροσώπων, για την ιδιαίτερη δουλειά στις γυναίκες. Με έδρα τη Μόσχα, λειτούργησε η Διεθνής Γραμματεία Γυναικών με επικεφαλής την Κλάρα Τσέτκιν.
6.
Το 3ο Συνέδριο της ΚΔ (Μόσχα, 22 Ιούνη - 12 Ιούλη 1921) επιχείρησε να
βελτιώσει τη δράση των κομμουνιστών ανάμεσα σε πολιτικά ανώριμες
εργατικές δυνάμεις, καθώς η πλειοψηφία των συνδικαλισμένων εργατών
παρέμενε εγκλωβισμένη στα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα, ενώ σε ορισμένα
συνεχιζόταν οξυμένη ιδεολογική διαπάλη στο εσωτερικό τους, όπως στη
Γερμανία και την Ιταλία.
Οι επαναστατικές εξεγέρσεις στη Φινλανδία, στη Γερμανία και στην Ουγγαρία αποτέλεσαν ιστορικούς σταθμούς μεγάλης σημασίας. Το γεγονός όμως ότι δεν είχαν νικηφόρα έκβαση, οδήγησε στη δυσμενή αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων. Ταυτόχρονα, σταθεροποιήθηκε η αστική εξουσία, με αποτέλεσμα το ζήτημα «μεταρρύθμιση ή επανάσταση» να προβάλλει ως κομβικό στοιχείο της ιδεολογικής διαπάλης στις γραμμές του επαναστατικού εργατικού κινήματος. Συντελούσε και η πίεση που ασκούσε η ισχυρή επιρροή της σοσιαλδημοκρατίας στα συνδικάτα, στα οποία οι κομμουνιστές είχαν αδύναμη παρουσία εξαιτίας και των διώξεων, του αποκλεισμού τους από τους εργασιακούς χώρους και της γενικευμένης αντιδραστικής προπαγάνδας για «αποκομμουνιστικοποίηση» των συνδικάτων.
Το 3ο Συνέδριο έριξε το σύνθημα «Ανάμεσα στις μάζες» και τη γραμμή του «Ενιαίου Εργατικού Μετώπου», που θα βοηθούσε, σε μη επαναστατικές συνθήκες, την κοινή δράση εργατών που επηρεάζονταν από διαφορετικές πολιτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις.
Στη διάρκεια του 3ου Συνεδρίου της ΚΔ, ιδρύθηκε (3 Ιούλη 1921) η Κόκκινη Διεθνής των Εργατικών Συνδικάτων (Προφιντέρν), με τη συμμετοχή 220 συνδικαλιστών αντιπροσώπων από όλον τον κόσμο και αποσκοπούσε στην ανασυγκρότηση του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος σε επαναστατική γραμμή πάλης. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που προσχώρησαν στην Προφιντέρν (είτε απευθείας, είτε ως συνδικάτα συμπαθούντα, είτε ως κινήματα μειοψηφίας) αριθμούσαν περίπου 17.000.000 μέλη. Η Προφιντέρν ανέστειλε τη δράση της στα τέλη του 1937, ουσιαστικά όμως είχε πάψει να λειτουργεί νωρίτερα, αφού τα Κόκκινα Συνδικάτα άρχισαν από το 1934 να συνενώνονται με τα ρεφορμιστικά, στην κατεύθυνση συγκρότησης των Λαϊκών Μετώπων.
7.
Μετά το 3ο Συνέδριο, η πολιτική του «Ενιαίου Εργατικού Μετώπου» και οι
σχέσεις με τη σοσιαλδημοκρατία αποτέλεσαν πεδίο ιδεολογικής διαπάλης στα
όργανα της ΚΔ.
Από ορισμένα Κομμουνιστικά Κόμματα το «Ενιαίο Εργατικό Μέτωπο» ερμηνευόταν σωστά ως πάλη για την ανάπτυξη της κομμουνιστικής επιρροής στις εργατικές μάζες και απόσπασής τους από τη σοσιαλδημοκρατία. Σε άλλες περιπτώσεις προσδιοριζόταν ως από τα κάτω μέσο πίεσης για την αλλαγή της γραμμής της ηγεσίας των κομμάτων της σοσιαλδημοκρατίας και την επίτευξη πολιτικής συνεργασίας από τα πάνω. Αυτή η ερμηνεία δεν δικαιώθηκε.
8.
Το 5ο Συνέδριο της ΚΔ (Μόσχα, 17 Ιούνη - 8 Ιούλη 1924) κατέληξε ότι η
ουσία του συνθήματος «εργατοαγροτική κυβέρνηση» ταυτίζεται με τη
δικτατορία του προλεταριάτου, ενώ έδωσε ιδιαίτερη προσοχή στην
μπολσεβικοποίηση των Κομμουνιστικών Κομμάτων, που σήμαινε την ανάπτυξή
τους με βάση τις λενινιστικές αρχές του Κόμματος Νέου Τύπου.
Στη συνέχεια η ΚΔ, μέσα από μια αντιφατική πορεία εναλλαγών στη στάση της απέναντι στη σοσιαλδημοκρατία, σταδιακά αδυνάτιζε το μέτωπο απέναντί της, αν και η τελευταία είχε καθαρά διαμορφωθεί ως αντεπαναστατική πολιτική δύναμη αστικής εξουσίας. Ενισχύονταν έτσι και οι δεξιές οπορτουνιστικές θέσεις στις γραμμές των κομμάτων της ΚΔ.
9.
Η συζήτηση για το Πρόγραμμα της ΚΔ, που ξεκίνησε από το 3ο Συνέδριο
(1921) κατέληξε τελικά στο 6ο Συνέδριο (Μόσχα, 15 Ιούλη - 1 Σεπτέμβρη
1928).
Υποτιμήθηκαν ο διεθνής χαρακτήρας της εποχής του μονοπωλιακού καπιταλισμού και η όξυνση της βασικής αντίθεσης κεφαλαίου - εργασίας. Ακόμα, η ανάλυση της ΚΔ δεν προσανατολίστηκε από το αντικειμενικό γεγονός ότι η ανισόμετρη ανάπτυξη των καπιταλιστικών οικονομιών και οι ανισότιμες σχέσεις μεταξύ κρατών δεν μπορούν να καταργηθούν στο έδαφος του καπιταλισμού. Σε τελευταία ανάλυση, ο χαρακτήρας της επανάστασης σε κάθε καπιταλιστική χώρα καθορίζεται αντικειμενικά από τη βασική αντίθεση που καλείται να επιλύσει, ανεξάρτητα από τη σχετική μεταβολή της θέσης της κάθε χώρας στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα. Από την όξυνση της βασικής αντίθεσης κεφαλαίου - εργασίας σε κάθε καπιταλιστική χώρα, στην εποχή του μονοπωλιακού καπιταλισμού, προκύπτουν ο σοσιαλιστικός χαρακτήρας και τα καθήκοντα της επανάστασης.
Λαθεμένα ο ιμπεριαλισμός θεωρούνταν μορφή βίαιης εξωτερικής πολιτικής ορισμένων - των πιο ισχυρών - κρατών, ενώ στο ιμπεριαλιστικό σύστημα περιλαμβάνονταν δεκάδες χώρες (ο μονοπωλιακός καπιταλισμός είχε διαμορφωθεί και στην Κίνα, αλλά και στη Βραζιλία). Ταυτόχρονα, ο χαρακτηρισμός τους ως εξαρτημένων δεν έπαιρνε υπόψη τη διαπλοκή συμφερόντων ανάμεσα στην ξένη και την εγχώρια αστική τάξη.
Αλλο βασικό πρόβλημα ήταν ότι στο επαναστατικό προτσές κατέτασσε ισχυρές αστικές κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις, που ήδη βρίσκονταν στην εξουσία, όπως στην Τουρκία, καθώς και τις αστικές τάξεις του Μαρόκου, της Συρίας κ.ά.
Το 6ο Προγραμματικό Συνέδριο της ΚΔ σωστά υπογράμμισε ότι «ο πόλεμος είναι αξεχώριστος από τον καπιταλισμό». Από αυτήν την επισήμανση προέκυπτε ότι η «κατάργηση του πολέμου δεν είναι δυνατή παρά με την κατάργηση του καπιταλισμού». Κάλεσε τους εργάτες «να μετατρέψουν τον πόλεμο», που απειλούσε να ξεσπάσει ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κράτη, «σ' εμφύλιο πόλεμο των προλετάριων ενάντια στην αστική τάξη, με σκοπό να εγκαθιδρύσουν τη δικτατορία του προλεταριάτου και το σοσιαλισμό».
Σχετικά με τη σοσιαλδημοκρατία εκτίμησε: «Παίζει συχνά στις πιο κρίσιμες για τον καπιταλισμό στιγμές, φασιστικό ρόλο. Στην πορεία της ανάπτυξής της η σοσιαλδημοκρατία εκδηλώνει φασιστικές τάσεις». Η παραπάνω εκτίμηση δεν ήταν σωστή. Η πραγματικότητα είναι ότι, απέναντι στη σοσιαλιστική επανάσταση, η σοσιαλδημοκρατία λειτουργούσε συγκυριακά πυροσβεστικά στην κρίση των φιλελεύθερων αστικών κυβερνήσεων και άφηνε έδαφος για την εναλλαγή τους με φασιστικές κυβερνήσεις.
10.
Πριν από το 7ο Συνέδριο της ΚΔ (Μόσχα, 25 Ιούλη - 21 Αυγούστου 1935) τα
ΚΚ Γαλλίας και Ισπανίας, με τη σύμφωνη γνώμη της Εκτελεστικής Επιτροπής
της ΚΔ, είχαν απευθύνει κάλεσμα συνεργασίας στα σοσιαλδημοκρατικά
κόμματα. Τελικά, τα Λαϊκά Μέτωπα σε αυτές τις χώρες συγκροτήθηκαν το
1936, ως πολιτική συνεργασία των Κομμουνιστικών Κομμάτων με τα
σοσιαλδημοκρατικά και άλλα αστικά κόμματα και οπορτουνιστικά ρεύματα και
πήραν μέρος ή στήριξαν κυβερνήσεις, οι οποίες δεν αμφισβητούσαν την
καπιταλιστική εξουσία.
Αντικαταστάθηκε η εκτίμηση του 6ου Συνεδρίου για τον χαρακτήρα του φασισμού, με τη θέση ότι αυτός συνιστούσε «ανοικτή τρομοκρατική δικτατορία των πιο αντιδραστικών, των πιο σοβινιστικών, των πιο ιμπεριαλιστικών στοιχείων του χρηματιστικού κεφαλαίου». Υιοθετήθηκε η προβληματική εκτίμηση ότι μέσα στα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα εκδηλωνόταν «πορεία επαναστατικοποίησης», που κατέληγε στην ανάγκη «συγχώνευσης των κομμουνιστικών και σοσιαλιστικών κομμάτων», με την προϋπόθεση ότι τα δεύτερα θα αναγνώριζαν την επαναστατική ανατροπή της αστικής κυριαρχίας, την ενότητα δράσης με τα ΚΚ, τη λειτουργία νέου κόμματος με βάση τον δημοκρατικό συγκεντρωτισμό. Το γεγονός ότι το 7ο Συνέδριο έθετε τις παραπάνω προϋποθέσεις, δεν αναιρούσε το ουσιαστικό: Οτι έτσι δημιουργούνταν αυταπάτες και πνεύμα συμφιλίωσης, σύγχυση και άμβλυνση του ιδεολογικοπολιτικού μετώπου κατά της σοσιαλδημοκρατίας και του οπορτουνισμού.
Μετά την εισβολή της φασιστικής Γερμανίας στην ΕΣΣΔ, η ΚΔ άλλαξε θέση για τον χαρακτήρα του πολέμου, προσδιορίζοντας αυτόν ως αντιφασιστικό και καθορίζοντας ότι «...το βασικό χτύπημα τώρα στρέφεται εναντίον του φασισμού...» και ότι «στο παρόν στάδιο δεν θα καλούμε σε ανατροπή του καπιταλισμού στις διάφορες χώρες, ούτε σε παγκόσμια επανάσταση (...) από αυτόν τον αγώνα δεν πρέπει να απωθούμε το τμήμα εκείνο της μικρής αστικής τάξης, της διανόησης και της αγροτιάς το οποίο τάσσεται ανοικτά υπέρ του εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος. Αντίθετα, πρέπει να τους κατακτούμε ως συμμάχους και οι κομμουνιστές να ενταχθούν σε αυτό το κίνημα ως καθοδηγητικός πυρήνας».
Οι αντιφάσεις στη γραμμή της ΚΔ σχετικά με το χαρακτήρα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου επηρεάζονταν και από τις επιδιώξεις της εξωτερικής πολιτικής της ΕΣΣΔ και από την προσπάθεια υπεράσπισής της από έναν ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Ομως, σε κάθε περίπτωση, οι ανάγκες της εξωτερικής πολιτικής ενός σοσιαλιστικού κράτους δεν μπορεί να υποκαθιστούν την αναγκαιότητα της επαναστατικής στρατηγικής για κάθε καπιταλιστική χώρα. Η οριστική διασφάλιση, σε τελευταία ανάλυση, ενός σοσιαλιστικού κράτους κρίνεται από την παγκόσμια νίκη του σοσιαλισμού ή από την επικράτησή του σε μια ισχυρή ομάδα χωρών και επομένως από την πάλη για την επανάσταση σε κάθε χώρα.
11.
Στις 15 Μάη 1943, εν μέσω του ιμπεριαλιστικού πολέμου, αποφασίστηκε η
αυτοδιάλυση της ΚΔ, ύστερα από πρόταση του Προεδρείου της που επικύρωσαν
όλα τα ΚΚ. Αιτιολογήθηκε με την εκτίμηση ότι είχε εκπληρώσει την
ιστορική αποστολή της ως διεθνής μορφή ενότητας του κομμουνιστικού
κινήματος. Στην απόφαση για τη διάλυσή της σημειωνόταν ότι ήδη από το 7ο
Συνέδριο είχε υπογραμμιστεί η ανάγκη η Εκτελεστική Επιτροπή της ΚΔ κατά
την επίλυση όλων των ζητημάτων του εργατικού κινήματος «να ξεκινά
από τις συγκεκριμένες συνθήκες και τις ιδιαιτερότητες της κάθε χώρας και
να αποφεύγει, ως κανόνα, την άμεση ανάμειξη στις εσωοργανωτικές
υποθέσεις των κομμουνιστικών κομμάτων». Επίσης, ανέφερε: «...υπολογίζοντας
την άνοδο και πολιτική ωριμότητα των κομμουνιστικών κομμάτων και των
ηγετικών τους στελεχών (...) και έχοντας επίσης υπόψη ότι κατά τη
διάρκεια του παρόντος πολέμου μια σειρά τμημάτων ανακίνησαν ζήτημα
διάλυσης της ΚΔ ως καθοδηγητικού κέντρου του διεθνούς εργατικού
κινήματος, το Προεδρείο της ΕΕ της ΚΔ μη έχοντας σε συνθήκες παγκοσμίου
πολέμου τη δυνατότητα να συγκαλέσει Συνέδριο επιτρέπει στον εαυτό του να
θέσει προς επικύρωση στα τμήματα της ΚΔ την παρακάτω πρόταση: Η
Κομμουνιστική Διεθνής (...) να διαλυθεί».
Η απόφαση αυτοδιάλυσης της ΚΔ ερχόταν σε πλήρη αντίθεση με τις αρχές που υπηρέτησαν την ίδρυσή της. Βρισκόταν σε αντίθεση με το πνεύμα και το γράμμα του Κομμουνιστικού Μανιφέστου, με την αρχή του Προλεταριακού Διεθνισμού, με την ανάγκη, μέσα σε οποιεσδήποτε συνθήκες, να υπάρχει ενιαία επαναστατική στρατηγική των Κομμουνιστικών Κομμάτων ενάντια στον διεθνή ιμπεριαλισμό.
Αποτελεί διαφορετικό ζήτημα η διερεύνηση της οργανωτικής μορφής που πρέπει να έχει η ενότητα του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος, ο τρόπος λειτουργίας της και βεβαίως πάντα με προϋπόθεση τη διαμόρφωση ενιαίας επαναστατικής στρατηγικής.
12.
Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό Πόλεμο, πρόβαλε επιτακτικά η
ανάγκη ενιαίας δράσης του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος απέναντι
στην ενιαία διεθνή αντεπίθεση του ιμπεριαλισμού. Εκφρασή της ήταν η
συγκρότηση, στη Σκλάρσκα Πορέμπα της Πολωνίας (22 - 28 Σεπτέμβρη 1947)
του Γραφείου Πληροφοριών (Κομινφόρμ), από αντιπροσώπους 9 Κομμουνιστικών
και Εργατικών Κομμάτων (ΕΣΣΔ, Γιουγκοσλαβίας, Ρουμανίας, Βουλγαρίας,
Πολωνίας, Τσεχοσλοβακίας, Ουγγαρίας, Γαλλίας και Ιταλίας). Στην ιδρυτική
σύσκεψη καθορίστηκε ως σκοπός του η ανταλλαγή πληροφοριών και ο
συντονισμός δράσης. Στην πραγματικότητα, το Γραφείο Πληροφοριών έπαιξε
καθοδηγητικό ρόλο στο Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα, αν και σε καμία
περίπτωση δεν μπορούσε να καλύψει την ανάγκη συγκρότησης νέας
Κομμουνιστικής Διεθνούς. Διαλύθηκε το 1956, ως αποτέλεσμα της δεξιάς
οπορτουνιστικής στροφής (έπειτα από το 20ό Συνέδριο του ΚΚΣΕ) και κρίσης
στο Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα.
Νέες πιο χαλαρές μορφές συντονισμού της δράσης του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος αποτέλεσαν στη συνέχεια οι διεθνείς διασκέψεις Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, οι οποίες δεν διαμόρφωσαν προϋποθέσεις ενιαίας επαναστατικής στρατηγικής απέναντι στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα.
Το ΚΚΕ και η Κομμουνιστική Διεθνής
13.
Πριν από την ίδρυση της ΚΔ, το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Ελλάδας
(ΣΕΚΕ, μετέπειτα ΚΚΕ), διακήρυξε στο Ιδρυτικό του Συνέδριο (17 - 23
Νοέμβρη 1918) ότι «κηρύσσει εαυτό τμήμα της Διεθνούς ηνωμένον και
συνδεδεμένον μετά των κομμάτων όλων των χωρών, τα οποία αγωνίζονται διά
την ανατροπήν της Διεθνούς κεφαλαιοκρατίας και τον θρίαμβον του Διεθνούς
σοσιαλισμού».
Το Α΄ Εθνικό Συμβούλιο του ΣΕΚΕ (31 Μάη - 5 Ιούνη 1919) αποκήρυξε την οπορτουνιστική γραμμή της Β΄ Διεθνούς και έδωσε εντολή στην ΚΕ να ξεκινήσει η προετοιμασία για την προσχώρηση του Κόμματος στην Κομμουνιστική Διεθνή.
Το ΣΕΚΕ, με εκπρόσωπο τον Δημοσθένη Λιγδόπουλο, συμμετείχε τον Γενάρη του 1920 στην ίδρυση της Βαλκανικής Κομμουνιστικής Ομοσπονδίας (ΒΚΟ).
Το 2ο Συνέδριο του ΣΕΚΕ (18 - 25 Απρίλη 1920) αποφάσισε την προσχώρηση του Κόμματος στην ΚΔ, αποδεχόμενο τις αρχές και τα ψηφίσματά της. Αποφάσισε ακόμα την προσθήκη στο όνομα του Κόμματος του όρου «Κομμουνιστικό», γεγονός που αντανακλούσε τις νέες επεξεργασίες στρατηγικής και συνδεόταν με την πρόθεση σύνδεσης με την ΚΔ.
Ακολούθησε περίοδος εσωκομματικής διαπάλης με τις δυνάμεις που εξέφραζαν τη δεξιά παρέκκλιση μέσα στο Κόμμα και αμφισβητούσαν την επαναστατική στρατηγική της ΚΔ, στο όνομα των «εθνικών ιδιομορφιών».
Τελικά, το 3ο Εκτακτο Συνέδριο του ΣΕΚΕ (Κ) (26 Νοέμβρη - 3 Δεκέμβρη 1924) αποφάσισε τη ρητή αποδοχή των Αποφάσεων της ΚΔ και της ΒΚΟ και τη μετονομασία του Κόμματος σε Κομμουνιστικό Κόμμα της Ελλάδας (Ελληνικό Τμήμα της Κομμουνιστικής Διεθνούς).
Το ΚΚΕ δέχτηκε μεγάλη βοήθεια από την ΚΔ. Ταυτόχρονα, η ιδεολογικοπολιτική ωρίμανσή του συνδεόταν αναπόφευκτα με την πορεία του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος, αφού η ΚΔ λειτουργούσε ως παγκόσμιο κόμμα.
Οι συνεχείς αλλαγές - διαφοροποιήσεις στη γραμμή της ΚΔ (π.χ. για το περιεχόμενο της εργατοαγροτικής κυβέρνησης), η προβληματικότητα βασικών θέσεων και επεξεργασιών της (π.χ. η στρατηγική της «αριστερής δημοκρατίας» και η κατηγοριοποίηση των χωρών στο 6ο Συνέδριο), επέδρασαν αρνητικά στη διαμόρφωση της στρατηγικής του.
Η όποια κριτική στην ΚΔ είναι μέρος της αυτοκριτικής του ΚΚΕ, δεν μηδενίζει την Ιστορία και τη συνεισφορά της, δεν αναιρεί και την ευθύνη κάθε κόμματος - τμήματός της απέναντι στο εργατικό - λαϊκό κίνημα της χώρας του και διεθνώς.
14.
Στη συνεδρίαση της ΚΕ του ΚΚΕ (2 Ιούνη 1943) έγινε αποδεκτή η Απόφαση
του Προεδρείου της ΕΕ της ΚΔ για τη διάλυσή της. Η Απόφαση της ΚΕ
ανέφερε ότι «η διάλυση (...) είναι σήμερα η μόνη ενδεδειγμένη πράξη σωστής μαρξιστικής πολιτικής». Επίσης ότι «η
απόφαση της Κομμουνιστικής Διεθνούς είναι η λογική συνέπεια και εξέλιξη
της γραμμής που καθόρισε η ίδια από το 7ο Συνέδριό της» καθώς και ότι «η διάλυση βγάζει κάθε εμπόδιο για τη στερέωση του εθνικού αγώνα». Αργότερα, το 7ο Συνέδριο του ΚΚΕ (1 - 6 Οκτώβρη 1945) εξέδωσε ψήφισμα για τη «διεθνή πολιτική ενότητα της εργατικής τάξης». Το ψήφισμα εξέφραζε «την
ευχή να ενσωματωθούν το γρηγορότερο όλα τα εργατικά Κόμματα του κόσμου,
που πιστεύουν στο σοσιαλισμό, ανεξάρτητα από αποχρώσεις, σε μια νέα
ενιαία διεθνή πολιτική οργάνωση της εργατικής τάξης». Επί της ουσίας, έβλεπε το ζήτημα στη βάση της σύμπραξης των ΚΚ με τα σοσιαλδημοκρατικά σε μια Διεθνή.
15.
Για το ΚΚΕ, το ζήτημα της ολοκληρωμένης εκτίμησης της στρατηγικής, της
πορείας και της αυτοδιάλυσης της ΚΔ παραμένει σήμερα ανοικτό για
παραπέρα διερεύνηση. Σημαντικός παράγοντας για τη συνέχιση της μελέτης
αποτελεί η συγκέντρωση των απαραίτητων πηγών που αφορούν τις συζητήσεις
στα Οργανα της ΚΔ, στα Οργανα του ΚΚ(μπ), τις διμερείς συζητήσεις των
κομμάτων που εκπροσωπούνταν στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΚΔ.
Η αναγκαιότητα διεθνούς οργάνωσης του επαναστατικού εργατικού κινήματος πηγάζει από τον διεθνή χαρακτήρα της ταξικής πάλης. Το ζήτημα της ιδεολογικής ενότητας και της επαναστατικής στρατηγικής είναι καθήκον και του κάθε ΚΚ, ενώ ο βαθμός προώθησής της είναι το μεγάλο ζητούμενο και στις μέρες μας.
Το 20ό Συνέδριο του ΚΚΕ (30 Μάρτη - 2 Απρίλη 2017) επιβεβαίωσε «ότι η ανασυγκρότηση και ανάπτυξη του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος αποτελούν μόνιμο, σταθερό καθήκον του Κόμματός μας», που «πηγάζει από τον παγκόσμιο χαρακτήρα της ταξικής πάλης». Οτι «το Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα βρίσκεται σε υποχώρηση, δυσκολεύεται να αντιδράσει στην επίθεση του ταξικού αντιπάλου, η οποία γίνεται όχι μόνο με κατασταλτικά αλλά και με ιδεολογικά - πολιτικά μέσα, με την επίδραση του οπορτουνισμού». Το ΚΚΕ αναπτύσσει πρωτοβουλίες, για να διαμορφωθούν οι όροι που θα δώσουν ώθηση στην υιοθέτηση κοινής στρατηγικής των Κομμουνιστικών Κομμάτων μέσα από διάφορες πρόσφορες μορφές, π.χ. την Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Πρωτοβουλία, τη «Διεθνή Κομμουνιστική Επιθεώρηση», ενώ παραμένει για το Κόμμα μας ο στόχος της συγκρότησης ενός μαρξιστικού - λενινιστικού πόλου στο Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα. Το ΚΚΕ έχει επίγνωση ότι «η διαδικασία της επαναστατικής ανασυγκρότησης θα είναι αργόσυρτη, βασανιστική, ευάλωτη, θα στηριχτεί στην κατάκτηση της ικανότητας των Κομμουνιστικών Κομμάτων να δυναμώνουν ολόπλευρα στη χώρα τους ιδεολογικοπολιτικά και οργανωτικά. Ξεπερνώντας λαθεμένες θέσεις που κυριάρχησαν στο Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα τις προηγούμενες δεκαετίες και αναπαράγονται με διάφορες μορφές σήμερα. Χτίζοντας γερές βάσεις στην εργατική τάξη, σε στρατηγικούς κλάδους της οικονομίας, ενισχύοντας την παρέμβασή τους στο εργατικό - λαϊκό κίνημα», θα δυναμώσει το κάθε ΚΚ, θα συνδυάσει την επαναστατική δράση με την επαναστατική θεωρία.
Παραμένει επίκαιρο το σύνθημα του «Κομμουνιστικού Μανιφέστου»: «Προλετάριοι όλων των χωρών, ενωθείτε!»
Η ΚΕ του ΚΚΕ
26/02/2019
Ιδού οι «προοδευτικοί» σύμμαχοι του ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρώπη!
INTIME NEWS
|
Με αυτό το «δόλωμα» ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να «ψαρέψει» στήριξη, ανοχή, ψήφο από τα λαϊκά στρώματα, που υποφέρουν από την αντιλαϊκή πολιτική, είτε εφαρμόζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ είτε από άλλα κόμματα του κεφαλαίου. Πόσο ψεύτικο είναι το νεόπλαστο δίλημμα «πρόοδος ή συντήρηση» - που προβάλλεται σε όλες τις χώρες της ΕΕ - φαίνεται και από το ότι η «αγκαλιά» του ΣΥΡΙΖΑ «χωράει» από ακροδεξιούς - εθνικιστές ΑΝΕΛ (μέχρι πρόσφατα και τον ίδιο τον Π. Καμμένο) και πρώην στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, μέχρι διάφορα απολειφάδια της σοσιαλδημοκρατίας. Και φυσικά η αγκαλιά του «προοδευτικού» ΣΥΡΙΖΑ είναι διάπλατα ανοιχτή για τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ. Κοινός τόπος όλων αυτών είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλιακών ομίλων, η φθηνή εργατική δύναμη, η ένταση της εκμετάλλευσης, η προώθηση των ιμπεριαλιστικών ΝΑΤΟικών σχεδιασμών στην περιοχή μας.
Αλλά και οι «σύμμαχοι» του ΣΥΡΙΖΑ στην υπόλοιπη Ευρώπη, διάφορες σοσιαλδημοκρατικές ή «αριστερές» δυνάμεις που παρουσιάζονταν ως «προοδευτικές» και ως «ανάχωμα» στο νεοφιλελευθερισμό και την ακροδεξιά, αποκαλύπτουν το εύρος της κοροϊδίας απέναντι στον ελληνικό και τους άλλους ευρωπαϊκούς λαούς.
Στην Ισπανία, μπροστά στο ενδεχόμενο να μην προκύψουν μετεκλογικά τα «κουκιά» για μια συγκυβέρνηση Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE) και «Unidos Podemos», η πρόεδρος του PSOE απηύθυνε πρόσκληση συνεργασίας στον ηγέτη του «νεοφιλελεύθερου» κόμματος «Πολίτες», το οποίο στις πρόσφατες εκλογές στην Ανδαλουσία συνεργάστηκε με το ακροδεξιό Vox! Μάλιστα, η πρόταση έγινε στο όνομα του να αποτραπεί η άνοδος της ακροδεξιάς, δηλαδή μια «συντηρητική» κυβέρνηση στην Ισπανία με τη συμμετοχή των «Πολιτών», του Λαϊκού Κόμματος και του Vox! Αυτοί είναι, λοιπόν, οι «πολιτικοί φίλοι» του ΣΥΡΙΖΑ, τέτοια «προοδευτικά μέτωπα» στήνονται στην Ευρώπη...
Η διαβόητη γερμανική σοσιαλδημοκρατία
Τα τελευταία σφιχταγκαλιάσματα του ΣΥΡΙΖΑ με το διαβόητο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Γερμανίας
(SPD) αποτελούν το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα του βαθιά αντιλαϊκού
περιεχομένου αυτών των ψευτο-προοδευτικών συμμαχιών και μετώπων.
Πρόκειται για το κόμμα που για δεκαετίες έχει πρωταγωνιστήσει σε όλες
τις πολιτικές υπέρ του κεφαλαίου και έχει αφοπλίσει το εργατικό
συνδικαλιστικό κίνημα. Εχει ταυτιστεί με τα πιο σκληρά αντεργατικά -
αντιασφαλιστικά μέτρα της «Ατζέντας 2010» του σοσιαλδημοκράτη καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ,
με μαζικές περικοπές σε προνοιακές και κοινωνικές παροχές (Χαρτζ 4), με
τη ραγδαία αύξηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης και των mini jobs,
με τη φτωχοποίηση μεγάλων τμημάτων του γερμανικού λαού. Αλλωστε,
πρόκειται για το κόμμα που συγκυβερνά με τους
Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) για τρίτη εκλογική
θητεία στο «μεγάλο συνασπισμό» και εκατομμύρια εργαζόμενοι, άνεργοι,
νέοι, του γυρίζουν την πλάτη.Τώρα, οι σοσιαλδημοκράτες υπουργοί της κυβέρνησης Μέρκελ, με φόντο την κατρακύλα των εκλογικών και δημοσκοπικών ποσοστών, επιδιώκουν τάχα μια «ανανέωση» της φυσιογνωμίας του SPD ώστε να εγκλωβίζει τους εργαζόμενους και στο μέλλον. Τα μέτρα που προτείνονται είναι ουσιαστικά οι αναγκαίες προσαρμογές της γερμανικής και ευρωπαϊκής πολιτικής στην εποχή της ψηφιοποίησης και του πιο έντονου ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού, στην κορυφή του οποίου κονταροχτυπιέται για να παραμείνει η Γερμανία.
Για παράδειγμα, στο πλαίσιο της ψηφιοποίησης της παραγωγής και άλλων τεχνολογικών εξελίξεων, προβάλλονται ως «δικαίωμα» η πιο «ευέλικτη» εργασία, η εργασία από το σπίτι (Homeoffice), ο ατομικός υπολογισμός χρόνου εργασίας, ο «αυτοπροσδιορισμός των νέων μοντέλων εργασίας», ένας «νέος συμβιβασμός ευελιξίας που εξισορροπεί (τάχα) τις ανάγκες των εργοδοτών και των εργαζομένων». Πρακτικά, ο εργαζόμενος θα είναι διαρκώς 24 ώρες το 24ωρο στη διάθεση της επιχείρησης. Επίσης, οι νέες εργασιακές σχέσεις θα έχουν σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο και στο ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό σύστημα. Ηδη συζητιέται η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 70 χρόνια.
Για να υπάρχει υγιής ανταγωνισμός μεταξύ των μονοπωλίων στις χώρες της ΕΕ προτείνεται ο ελάχιστος μισθός ενός εργαζόμενου με πλήρη απασχόληση να μην πέφτει κάτω από το 60% του μέσου μισθού της χώρας (έτσι ορίζεται και το όριο της φτώχειας). Δηλαδή, ο κατώτατος μισθός θα κινείται (εξ ορισμού) στα όρια της φτώχειας και η πραγματική του αξία θα μειώνεται με δεδομένο ότι οι μισθοί στις χώρες της ΕΕ συμπιέζονται ή αυξάνουν στα όρια του πληθωρισμού. Ενδεικτικά, και στην ισχυρή Γερμανία το ποσοστό των χαμηλόμισθων εργαζομένων διαρκώς μεγαλώνει, συμπαρασύροντας προς τα κάτω και τον μέσο μισθό. Σε ακόμη χειρότερη θέση θα είναι οι εκατομμύρια εργαζόμενοι με μερική απασχόληση.
Με όλα τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό ότι η απόφαση για αύξηση του κατώτατου ωρομισθίου στα 12 ευρώ, σε ένα τέτοιο αντεργατικό περιβάλλον - αν υποθέσουμε ότι όντως θα εφαρμοστεί τελικά σε βάθος χρόνου - δεν πρόκειται να προσφέρει ενίσχυση των δικαιωμάτων για μια μεγάλη κατηγορία εργαζομένων. Σε κάθε περίπτωση, από το κατώτατο ωρομίσθιο στη Γερμανία αποκλείονται μεγάλα τμήματα των εργαζομένων (π.χ. mini jobs). Επιπλέον, με την εκτεταμένη μερική απασχόληση, την προσαρμογή του ωραρίου εργασίας στις ανάγκες της επιχείρησης θα μειώνεται το κόστος εργασίας ακόμη και με μια αύξηση του ωρομισθίου. Καθόλου τυχαία, λοιπόν, (και) το SPD δεν κάνει λόγο για θέσπιση κατώτατου μισθού στη χώρα, αλλά για κατώτατο ωρομίσθιο.
Τέλος, στο πρόγραμμα του SPD για τις ευρωεκλογές γίνεται εκτεταμένη αναφορά στο ρόλο που πρέπει να παίξει η ΕΕ ως «παγκόσμιος παίκτης» σε περίοδο ιμπεριαλιστικών ανακατατάξεων, με τη δημιουργία ευρωπαϊκού στρατού, καθιέρωση ενός Ευρωπαίου υπουργού Εξωτερικών, συντονισμό και εκσυγχρονισμό των ευρωπαϊκών Ενόπλων Δυνάμεων για την προώθηση των συμφερόντων των μονοπωλίων σε διάφορες γωνιές του κόσμου, όπως στην Αφρική.
Στη Γαλλία επίσης του Μακρόν προχωρά η επίθεση στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα με περικοπές των επιδομάτων ανεργίας και διευκολύνσεις στο κεφάλαιο που έχει θησαυρίσει από τη μερική απασχόληση και τα συμβόλαια μιας μέρας έως ενός μήνα. Ο Μακρόν είχε χαρακτηριστεί από τον ΣΥΡΙΖΑ όταν ανέλαβε την Προεδρία «νέος άνεμος στην Ευρώπη» (πριν τον ...άνεμο έφερναν ο Ολάντ και ο Ρέντσι στην Ιταλία), ενώ τώρα ο Γάλλος «μεταρρυθμιστής» προβάλλεται ως «αντίπαλο δέος» στον εθνικιστή Σαλβίνι.
Αυτές οι απόπειρες να εγκλωβιστεί και πάλι ο λαός σε ψευτοδίπολα πρέπει να τσακιστούν στην κάλπη και τους αγώνες.
Ε. Μ.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)
TOP READ
-
To κομμουνιστικό μανιφέστο εικονογραφημένο (Pdf) Eπειδή διαβάζουμε τρομερά πράγματα πάλι για τη δήθεν μετάλλαξη του ΚΚΕ από αυτο...
-
Αντιδραστική τομή στην Εκπαίδευση Στην καρδιά της εκπαιδευτικής διαδικασίας και της λειτουργίας του σχολείου στοχεύει η κυβέρνηση με το ν...
-
ΤΑ ΣΤΑΦΥΛΙΑ ΤΗΣ ΟΡΓΗΣ Στιγμές από την άγνωστη ιστορία του εργατικού κινήματος των ΗΠΑ Το σημερινό ένθετο «Ιστορία» του «Ριζοσπάστη» αν...
-
Με αφορμή την αθώωση του κομμουνιστή δημάρχου Πάτρας Με αφορμή την αθωωτική απόφαση για τον δήμαρχο Πάτρας, Κώστα Πελετίδη, αξίζει να στ...
-
Πολιτισμός: Μια κερδοφόρα διέξοδος των μονοπωλίων Ηταν το 2003, όπου οι τότε διαχειριστές της αστικής εξουσίας στην Ελλάδα προέ...
-
Κύπελλο υποκρισίας Από Σφυροδρέπανος Γράφει ο Βασίλης Κρίτσας // Διέκοψαν το Κύπελλο Και τι με νοιάζει εμένα Δεν...
-
Δ. Κουτσούμπας στο «ΣKAΪ»: «Η πρόταση του ΚΚΕ μιλάει για έξοδο από την κρίση προς όφελος του λαού. Είναι η μόνη φιλολαϊκή πρόταση. Αυτή εί...
-
Αντί προλόγου Όταν τελείωσα την έρευνα που ακολουθεί και ανακοίνωσα σε φίλους τα αποτελέσματά της, καθώς κα...
-
Κύριε, διαφύλασσε τον Φύρερ! 1943: Οπλίτης των Ταγμάτων Ασφαλείας φυλά απαγχονισμένο Έλληνα Πηγή: Αρχείο Bundesarchiv , Φω...
-
Έφυγε" ο Τάκης Τσίγκας Σήμερα το βράδυ έφυγε από τη ζωή ο κομμουνιστής τάκης τσίγκας, στέλεχος του κουκουέ, που είχε διατελέσ...