Την αντίθεση τους στην καύση των νεκρών εκφράζουν με ψήφισμά τους οι κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδείας, υπογραμμίζοντας ότι δεν θα δεχθούν να τελούν «νεκρώσιμη ακολουθία (κηδεία), υπέρ αναπαύσεως της ψυχής ατόμου, το οποίο αποφάσισε και ζήτησε, το ίδιο ή το οικογενειακό περιβάλλον του, την καύση και όχι την ταφή του νεκρού σώματός του».
Οι υπογράφοντες το ψήφισμα παραδέχονται ότι η αποτέφρωση των νεκρών σε ειδικές εγκαταστάσεις αποτεφρωτηρίων μπορεί να λύνουν προβλήματα για τη δημόσια υγεία, για το περιβάλλον αλλά και χωροταξικά, ωστόσο, όπως αναφέρουν, για την εκκλησία το ζήτημα έχει και άλλες προεκτάσεις. Κι αυτό γιατί «άπτεται του δόγματος και σχετίζεται με την ανθρωπολογία της Ἁγίας Γραφής και των Πατέρων της Εκκλησίας».
Κατά τους υπογράφοντες το ψήφισμα «Είναι αδιανόητο συνειδητός Ορθόδοξος Χριστιανός να αρνείται τον ἐνταφιασμό και να επιλέγει την αποτέφρωση».
Κι αυτό επειδή «Ένας τέτοιος άνθρωπος με την επιλογή του αυτή δηλώνει έμπρακτα ότι αυτονομήθηκε και αποξενώθηκε από την πίστη και πράξη της Εκκλησίας, εφόσον ο ενταφιασμός ήταν και είναι ο μόνος χριστιανικά αποδεκτός τρόπος “διαχείρισης” των νεκρών σωμάτων».
Το ψήφισμα των κληρικών ξεκαθαρίζει ότι δεν τίθεται κάποιο ζήτημα για τους ετεροδόξους, αλλοθρήσκους, αθέους ή αθρήσκους και καταλήγει διευκρινίζοντας ότι «κάθε πρόταση για δήθεν “ιερολογία” της διαδικασίας αποτέφρωσης πέφτει ἐξ ὁρισμού στο κενό ὡς αντίθετη προς τους ιερούς κανόνες και την Αλήθεια της Ορθόδοξης Εκκλησίας…
Το ψήφισμα των κληρικών της Μητρόπολης Θηβών και Λεβαδείας προέκυψε ύστερα από συζήτηση κατά την ετήσια γενική ιερατική σύναξη των κληρικών της Βοιωτίας τη Δευτέρα.
Σημειώνεται ότι πριν λίγες μόλις μέρες ξεκίνησε την λειτουργία του στη Ριτσώνα Εύβοιας το πρώτο (ιδιωτικό) αποτεφρωτήριο στην Ελλάδα μόλις 75 χιλιόμετρα από την Αθήνα, 13 ολόκληρα χρόνια μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου.