19 Μαΐ 2012

Αντρίκιες, ξάστερες κουβέντες.


Αντρίκιες, ξάστερες κουβέντες. 






 Είναι γεγονός, μάγκες μου, ότι ο ιμπεριαλισμός τρέμει. Έπαθε ψυχολογικό τραλαλά με τα αυξημένα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ. Η Κάγκελα Μέρκελ πάσχει εδώ και δέκα μέρες από ιλίγγους, κεραυνός έπεσε στο αεροπλάνο που μετέφερε τον Ολάντ-το γεγονός αποδίδεται στην εύνοια του Διός προς τον Τσίπρα και θεωρείται,  από πολιτικούς αναλυτές διεθνούς κύρους, ως προειδοποίηση του αρχηγού των Θεών του Ολύμπου για το τι θα τους συμβεί, αν βάλουν εμπόδια στον Αλέξη στο δρόμο του για την ταπείνωση των Βρυξελλών. Έντρομοι οι Ομπάμα και Ολάντ έσπευσαν να διακηρύξουν  την ακλόνητη πίστη τους στην παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ. Σε αντίθεση προς το ΜΕΓΚΑ, το οποίο στριμώχνει τους υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο το BBC, όσο και η Wall Street Journal κάνουν αγώνα δρόμου για να αποκτήσουν την εύνοια του Αλέξη Τσίπρα, όστις εκλιπόντος του Βενιζέλου-ο οποίος είναι και χοντρός-προαλείφεται για το ρόλο του ηγέτη της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας. Ο Άλεξ συσπείρωσε μια μεγάλη μερίδα από πρώην ‘ευρωκομουνιστές’ στο κόμμα του, τους αφαίρεσε τον απεχθή προσδιορισμό κομμουνιστές και τους άφησε με το ευρώ. 


     Το ταξικό σχολείο στην Ελλάδα εδώ και δεκαετίες παράγει ημιμαθείς ‘παπαγάλους’,  με σκοπό να επανδρώσει τον κρατικό μηχανισμό του δικομματισμού με άτομα τα οποία θα εκτελούν τις κομματικές εντολές πάραυτα, άνευ κρίσεως, άνευ ετέρας καθυστερήσεως. Γι αυτό και τελείς υπό το κράτος εγκεφαλικής  εμπλοκής στην προσπάθειά σου να κατανοήσεις τα όσα συμβαίνουν γύρω σου. Έτσι αναλαμβάνουν δράση τα μεγάλα Μέσα Μαζικής Εξαπάτησης, ώστε διά της περαιτέρω απονέκρωσης των εγκεφαλικών σου κυττάρων να οδηγήσουν την Ελλάδα,  στο ασφαλές λιμάνι του Ευρώ, στις όχθες της Ευρωπαϊκής Ενώσεως. 




      Εγώ όμως γουστάρω να βλέπω την αγωνία της Τρέμη και του Πρετεντέρη για την εμμονή των κομμουνιστών να μη θέλουν ν’ απαλλάξουν την Αλέκα από τα καθήκοντα της Γραμματέως της ΚΕ. Ηδονίζομαι  να βλέπω τα κανάλια της διαπλοκής να κατηγορούν το ΚΚΕ, ότι δεν θέλει να συνεργαστεί στο σχηματισμό ‘αριστερής κυβέρνησης’, ενώ τρεις μέρες ο Τσίπρας περιέφερε την εντολή σ’ όλους τους ναούς των Αθηνών προκειμένου να ενημερώσει το χριστεπώνυμο πλήθος γιατί  δεν μπορεί να συνεργαστεί με όλους αυτούς οι οποίοι εψήφισαν τη Συνθήκη του Μάαστριχτ-μέχρι και στη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ απευθύνθηκε. 


     Εγώ θα επαναλάβω ένα καθημερινό παράδειγμα για να σας κάνω πιο κατανοητό το πρόβλημα της λεγόμενης ‘επαναδιαπραγμάτευσης’ του χρέους. Έχετε λοιπόν πάρει από την Τράπεζα που χορηγεί το χαμηλότερο επιτόκιο ένα δάνειο. Επειδή ο κερατάς ο τραπεζίτης σας ζηλεύει που έχετε ωραία γυναίκα, σας αναγκάζει να βάλετε υποθήκη το σπίτι σας.  Που να ξέρατε όμως ότι αυτός ο αλιτήριος ο Γιωργάκης θα σας κουβαλούσε εδώ την Τρόικα, ενώ  ψηφίζατε οικογενειακώς τους Παπανδρέου από το 1963-τότε με τον ανένδοτο. Η ρουφιάνα η Τρόικα όμως σας βάζει το χέρι στα εισοδήματα, σας κόβει επιδόματα, μισθούς, προσθέτει φόρους και χαράτσια στα ήδη υπάρχοντα και βαράς φαλιμέντο.  Σε καλεί λοιπόν η Τράπεζα να ‘επαναδιαπραγματευθείς’ τους όρους του δανείου. Σου μικραίνει το ποσό των δόσεων και σου αυξάνει και τον χρόνο αποπληρωμής. Χαρούμενος εσύ βγαίνεις από την Τράπεζα, λες :’Κορόιδα, τους έπιασα’, αλλά ξαφνικά σκέφτεσαι ότι το σπίτι σου εξακολουθεί να παραμένει υποθηκευμένο.   Στην ουσία ποιος έπιασε κορόιδο ποιον; Βγήκε χαμένη η Τράπεζα; Το παραπάνω παράδειγμα από την καθημερινή ζωή μας, φέρε το στα μέτρα του χρέους της Ελλάδας. 


     Την αστική τάξη στην Ελλάδα-όπως και σε όλες τις χώρες-δεν πρέπει να την υποτιμάς. Ξέρει πόσες χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι είναι κομματικά εξαρτημένοι, από τα κόμματα εξουσίας. Γνωρίζουν καλά οι αστοί, πόσα εκατομμύρια μικρομεσαίοι αγωνιούν για το αύριο, ξέρουν καλά, ότι μεσούσης της  ανεργίας  ο ιδιωτικός υπάλληλος  θα δεχτεί να δουλέψει και μια φορά τη βδομάδα και με πολύ λιγότερα λεφτά. Οι λίστες της ανεργίας αυξάνουν δραματικά κι ο εφιάλτης της ανεργίας σε υποχρεώνει σε ταπεινωτικές συνθήκες εργασίας. Ξαφνικά βλέπεις το γείτονά σου να βάζει λουκέτο, ενώ ένα χρόνο πριν ονειρευόταν να μετακομίσει στη μεσοαστική τάξη. Ακούς το γιο σου-καθηγητή- ότι δουλεύει για 680 ευρώ το μήνα καθαρά. Πας να κοιμηθείς το μεσημέρι και σου χαλάν το ύπνο οι ‘εισπρακτικές’ εταιρείες. Ο φόβος φωλιάζει μέσα σου. Ακούς και τις ειδήσεις στην τηλεόραση και λες και οι 300 ίδιοι είναι. Και κατεβάζεις τις ‘χριστοπαναγίες’ σου, ρίχνεις και τα φάσκελά σου και πας για ύπνο κι ονειρεύεσαι το παρελθόν, γιατί το μέλλον σε φοβίζει. Κι επειδή είσαι ένας απόφοιτος ελληνικού σχολείου, άρα δεν έχεις ‘κρίση’ δεν μπορείς να αναλύσεις ότι αυτό το χτες που βλέπεις στον ύπνο σου, ήταν αποτέλεσμα αγώνων άλλων, πριν από σένα. Δεν μπορεί να περάσει από το μυαλό σου, ότι ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΧΑΡΙΖΕΤΑΙ, αλλά χρειάζεται διαρκής ΑΓΩΝΑΣ. Αγώνας ΤΑΞΙΚΟΣ, ΜΑΖΙΚΟΣ. 


      ‘Γιατί, παππού, αυτοί οι άνθρωποι σηκώνουν τη γροθιά τους;- η απορία του μικρού ήρωα του μυθιστορήματος του Λουντέμη ‘Ένα παιδί μετράει τα’ άστρα’. Ο παππούς ατάραχος γύρισε και του λέει:’ Λύγισέ μου αυτό το δάχτυλο’, προσπάθησε ο μικρός στο τέλος τα κατάφερε, όπως τα κατάφερε και με τα υπόλοιπα τέσσερα δάχτυλα χωριστά. Τον κοίταξε ο μικρός τον παππού στα μάτια με ικανοποίηση. Κι ο παππούς τότε, απόμαχος καπνεργάτης, του λέει:’ Έλα ν’ ανοίξεις τώρα και τη γροθιά μου’.  Κι όσο κι αν προσπάθησε ο μικρός η γροθιά δεν άνοιξε. Καταλάβατε τώρα γιατί η λογοτεχνία εξαφανίζεται από τα σχολικά βιβλία, τα οποία έχουν γεμίσει από συνταγές μαγειρικής ;’ Βάλε το νερό να βράσει, ρίξε τα μακαρόνια…’ . έτσι μαθαίνουν την Προστακτική σήμερα στα σχολεία της ΑΜΑΘΕΙΑΣ. 


     Για να επανέλθουμε στους αστούς. Ξέρουν πολύ καλά να στηρίζουν και να προωθούν αυτόν, ο οποίος δεν θα αμφισβητήσει την ουσία της πολιτικής τους. Βλέπουν κι αυτοί ότι δεν τους βγαίνουν τα νούμερα, άρα αφού κάηκαν τα δυο βασικά του χαρτιά, πρέπει να φροντίσει για τη διάδοχη κατάσταση. Ξέρουν τα όρια του ΣΥΡΙΖΑ, όπως γνωρίζουν καλά ότι ο μικροαστικός ενθουσιασμός, στις παρούσες συνθήκες, εύκολα θα μετατραπεί σε απογοήτευση. Φόβος, ενθουσιασμός απογοήτευση. Αυτό το τρίπτυχο διαχειρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα βρίσκεται στον ενθουσιασμό. Μετά θα σας έλθει ο ταμπλάς. Γιατί το σύνθημα το έχουμε ακούσει και πιο παλιά: ‘Στις 18 Σοσιαλισμός’. , Ταιριάζουν κι οι ημερομηνίες. 18 Ιούνη. Από τις 19 και μετά θα σας έρθει ο λογαριασμός, σε τιμές Βρυξελλών. 


     Εσείς τι θα διαλέξετε; Το πρόσκαιρο λύγισμα του ενός δαχτύλου;
     Εγώ διαλέγω τη γροθιά. ΚΚΕ ΔΑΓΚΩΤΟ!!!   
      Ο ΑΓΩΝΑΣ είναι μακρύς και δύσκολος. Αλλά αξίζει να τον τολμήσεις.  
  Γράφει ο Ρωμύλος Αβδής
 Κόκκινη προπαγάνδα εκτοξεύθηκε από  Redfly

ΣΥΡΙΖΑ: Νέο μνημόνιο αλλά.......με θυσίες του λαού!!!!!!!!!!


ΣΥΡΙΖΑ: Νέο μνημόνιο αλλά.......με θυσίες του λαού!!!!!!!!!! 





Πάει για άλλο μνημόνιο
Το ΠΑΣΟΚ μιλά για αναδιαπραγμάτευση των συμφωνιών για μνημόνιο και δανειακή στην ΕΕ ζητώντας ένα χρόνο παράταση στην εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων ώστε να ανακουφιστεί ο λαός. Η ΝΔ επίσης μιλά για αναδιαπραγμάτευση ώστε να βρεθούν άλλα ισοδύναμα μέτρα. ΠΑΣΟΚ-ΝΔ δεν αρνούνται τα αντιλαϊκά μέτρα, θα τα εφαρμόσουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για αναδιαπραγμάτευση μνημονίου και δανειακής σύμβασης και μείωση του κρατικού χρέους. Λέει επομένως ότι θα το πληρώσουμε, αλλά θα χρειαστεί να το ξανακουρέψουμε. Τι σημαίνει όμως διαπραγμάτευση για το χρέος; Σημαίνει μια νέα συμφωνία για την αποπληρωμή του. Σημαίνει ένα νέο μνημόνιο. Οταν διαπραγματεύεσαι μια συμφωνία δε βάζεις μόνο εσύ όρους, σου βάζει κι ο άλλος με τον οποίο διαπραγματεύεσαι. Κι όταν και εσύ και ο άλλος υπηρετείτε την ίδια στρατηγική, δηλαδή τους καπιταλιστές, στην ίδια λυκοσυμμαχία την ΕΕ, τότε οι όροι που θα σου βάλουν θα είναι προς όφελος των καπιταλιστών και σε βάρος του λαού και θα είσαι υποχρεωμένος και αναγκασμένος να δεχτείς τέτοιους όρους, αφού κι εσύ μιλάς για ανάπτυξη με τους καπιταλιστές. Γι' αυτό θα ξαναγυρίσει μετά τη διαπραγμάτευση ο ΣΥΡΙΖΑ να μιλήσει στο λαό για θυσίες. Θα φέρει ένα νέο μνημόνιο. Και συμφωνία για νέο κούρεμα να κάνει, πάλι νέο μνημόνιο θα φέρει. Δεν είναι επομένως τυχαίο ότι ο Αλ. Τσίπρας είπε από τώρα στη ΝΕΤ: «Εμείς δεν υποσχόμαστε στον ελληνικό λαό γενικά και αόριστα λεφτά υπάρχουν, και λέμε ότι ο ελληνικός λαός θα χρειαστεί να κάνει θυσίες».


-- Για ποιες θυσίες του λαού που θα πιάσουν τόπο μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ; Τι εννοεί όταν λέει ότι αυτές οι θυσίες θα οδηγήσουν σε «ένα πλέγμα σχέσεων όπου ο πλούτος θα διανέμεται δίκαια»; Τελικά, για ποιους θα κάνει τις θυσίες ο λαός με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ;
1ον: Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά θυσίες του λαού που με τους κόπους του και τη δουλειά του θα βοηθήσει, για παράδειγμα, στην εξυγίανση των τραπεζών (κρατικοποίηση τραπεζών - δημόσιος έλεγχος τραπεζών - ξανά ιδιωτικοποίηση των τραπεζών λέει ο ΣΥΡΙΖΑ). Δηλαδή, με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ο λαός θα κάνει θυσίες για να τα κονομήσουν οι ...«τοκογλύφοι», όπως τους χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Εχει κανείς καμία αμφιβολία ποιον θα ευνοήσουν οι θυσίες; Την ώρα που θα επαναδιαπραγματεύεται η κυβέρνηση Τσίπρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση ποιες υποπαράγραφοι του μνημονίου ενδέχεται να αμβλυνθούν, ο λαός θα πεινάει και οι τραπεζίτες θα περιμένουν πόσα κέρδη θα μετρήσουν από το περίφημο τρίπτυχο του ΣΥΡΙΖΑ «κρατικοποίηση - δημόσιος έλεγχος - ιδιωτικοποίηση».
2ον: Λέει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι αυτές οι θυσίες του λαού θα οδηγήσουν: «Σε ένα πλέγμα σχέσεων όπου ο πλούτος θα διανέμεται δίκαια». Λέει και κάτι άλλο ο ΣΥΡΙΖΑ: «Η φορολόγηση του τζίρου (σ.σ. των επιχειρήσεων) έχει αρνητικές επιπτώσεις (...) εν τούτοις αυτό θα ήταν ένα ζήτημα το οποίο θα το θέσουμε σε διαβούλευση από τη στιγμή που θα καλέσουμε αυτούς τους επιχειρηματίες να είναι περισσότερο ειλικρινείς...».
Πάλι διαβούλευση. Θα πάει, λοιπόν, μια ενδεχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που όπως λένε ο λαός θα συνεχίζει να κάνει θυσίες και να ζει με 300 ευρώ το μήνα, πεινασμένος και άνεργος, και θα πουν: Κύριοι επιχειρηματίες, σκέφτομαι να σας βάλω φόρο. Τι λέτε; Συμφωνείτε; Ελπίζουν, λοιπόν, οι επιχειρηματίες να πάθουν ομαδική παράκρουση, να ...τρομάξουν από το κυβερνητικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ και να αρχίσουν ο ένας μετά τον άλλο να χαρίζουν τα κέρδη τους στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Κάπως έτσι πρέπει να σκέφτονται την αναδιανομή του πλούτου. Να πώς θα πιάνουν τόπο οι θυσίες του λαού. Να ποιες είναι οι σχέσεις και το πλέγμα που θα στήσουν. Από τη μια η κυβέρνηση που θα 'χει στο παρακαλετό τους επιχειρηματίες για να κοροϊδεύει το λαό και από την άλλη ένας λαός που θα εξακολουθεί να υποφέρει.
Είναι μόνο δύο παραδείγματα που δείχνουν ένα και μοναδικό: Ο λαός δεν έχει να περιμένει τίποτα από τα στρογγυλά τραπέζια εντός και εκτός χώρας, στα οποία έχει δηλώσει ευθαρσώς ότι θα κάθεται ο ΣΥΡΙΖΑ με τους βιομήχανους, τους εταίρους των μηχανισμών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για να διαπραγματεύεται τον αργό ή γρήγορο θάνατο για εργαζόμενους και λαϊκά στρώματα.
Το ζητούμενο είναι ένα: Ο λαός μπορεί να δει προκοπή μόνο με την ευθεία σύγκρουση με όλους αυτούς που του καταστρέφουν τη ζωή και καλλιεργούν αυταπάτες και ψευδαισθήσεις. Σύγκρουση και αγώνας. Γι' αυτό είναι ανάγκη το ισχυρό ΚΚΕ. Για να πάρει ο ίδιος ο λαός στα χέρια του την εξουσία.

Η επόμενη μέρα


Η επόμενη μέρα



Ευτυχώς (;) που ο λαός ψηφίζοντας ΣΥΡΙΖΑ «κατάργησε το μνημόνιο». Γιατί, αλλιώς η ΔΕΗ δεν θα έδινε μόνο 50.000 εντολές διακοπής ρεύματος, αλλά πολύ περισσότερες. Γιατί αλλιώς το Δημοτικό Βρεφοκομείο της Αθήνας δε θα έδινε μόνο 3.500 μερίδες σε παιδιά που υποσιτίζονται, ούτε μόνο 1.550 μερίδες φαγητό σε άστεγους και άπορους, οι πεινασμένοι θα ήταν περισσότεροι. Γιατί, αλλιώς, ο Δήμος Βόλου δεν θα ήταν ο μόνος που κόβει το νερό σε όσους δεν έχουν να πληρώσουν, θα ήταν όλοι οι δήμοι.
Ευτυχώς που «καταργήθηκε το μνημόνιο» κι έτσι τώρα μπορούν όχι μόνο να το «επαναδιαπραγματευτούν», αλλά και να «αναχαιτίσουν» την καταστροφική πορεία του Μνημονίου που ...καταργήθηκε.
Ευτυχώς, που τώρα στη θέση των παλιών αμερικανικών βάσεων έχουμε τα ΝΑΤΟικά στρατηγεία άμεσης επέμβασης, γιατί αλλιώς θα έπρεπε να υποστούμε άλλον έναν πανηγυρισμό για τις βάσεις που φεύγουν, ενώ τώρα μπορούμε να κάνουμε γαργάρα το γεγονός ότι η χώρα μας είναι ένα μόνιμο ορμητήριο του ΝΑΤΟ για το ξέσκισμα των λαών στην ευρύτερη περιφέρεια...
***
Ο εμπαιγμός δεν έχει τέλος. Ηδη μιλάνε για νίκη! Κι άλλη νίκη: Η Μέρκελ, λένε, πήρε το μήνυμα και θέλει να βοηθήσει την Ελλάδα. Φοβήθηκε τον ΣΥΡΙΖΑ... Τώρα, τα μονοπώλια τρέμουν. Τώρα ο ιμπεριαλισμός το ξανασκέφτεται. Στο Σύμφωνο Σταθερότητας θα μπει κι ένας αστερίσκος για την ανάπτυξη (υπάρχει ένα θέμα εδώ: οι νεότεροι δεν ξέρουν τι πάει να πει «αστερίσκος». Είναι ένα κλασικό κόλπο του Ανδρέα Παπανδρέου. Οπου πήγαινε, συμφωνούσε κανονικά σε όλα και όταν γυρνούσε στην Ελλάδα ανακοίνωνε πόσους «αστερίσκους» έβαλε στα κείμενα, ως απόδειξη ότι αντιστάθηκε).
***
Ετσι όπως πάει το πράγμα, η προεκλογική περίοδος θα διανυθεί σαν διαγωνισμός για το ποιος έστειλε καλύτερα το μήνυμα στην ΕΕ και ποιανού οι σύμμαχοι το έλαβαν.
Ο Βενιζέλος πανηγυρίζει γιατί ο Σουλτς αναγνώρισε την προσφορά του ΠΑΣΟΚ.
Ο Σαμαράς πανηγυρίζει γιατί η Μέρκελ πήρε το μήνυμα.
Ο Τσίπρας πάνω που πήγε να πανηγυρίσει ότι ο Ολάντ πήρε το μήνυμα, έφαγε μια ψυχρολουσία, αλλά «no problem», το μήνυμα το έχει πάρει ο Μελανσόν.
Υπάρχει, βέβαια, ένα θέμα: Ποιο είναι το μήνυμα, αλλά ποιος ασχολείται με τέτοιες λεπτομέρειες;
Σημασία έχουν τα διάφορα διαπιστευτήρια. Για το ποιος είναι ο καλύτερος διαχειριστής της κρίσης έτσι που η εργατική τάξη και να πληρώνει και να νιώθει νικητής.
Εξάλλου, όπως δήλωσε χτες ο Βενιζέλος «η δανειακή σύμβαση είναι ένα γήπεδο διαρκούς διαπραγμάτευσης». Θέση, με την οποία ήδη συμφωνεί τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η ΝΔ που καθόρισε σαν κεντρικό σύνθημα για τις εκλογές: παραμονή στο ευρώ και διαπραγμάτευση του Μνημονίου, ό,τι δηλαδή έχουν βάλει σαν στόχο τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ.
***
Το πραγματικό πρόβλημα των εργατών είναι η καπιταλιστική πραγματικότητα, για την οποία έφεραν το μνημόνιο να λύσει το πρόβλημά της (την κρίση), είναι οι τσακισμένοι μισθοί τους και η άγρια φορολογία, είναι η ανεργία, είναι οι τρομακτικές επιπτώσεις από τις περικοπές στην Υγεία και την Πρόνοια. Πραγματικό πρόβλημα είναι το διά ταύτα που τα δένει όλα: Για να αυξάνουν τα κέρδη των καπιταλιστών η ζωή των εργατών στο σύνολό της γίνεται όλο και πιο αβάσταχτη.
Για την πραγματική ζωή των ανθρώπων και την αιτία του βασάνου τους οι δυνάμεις που υπερασπίζουν την ΕΕ κάνουν γαργάρα.
Αυτήν την πραγματική ζωή, όμως, επιμένουν να την προβάλουν, να την κάνουν σημαία της αντίστασής τους οι απεργοί στη «Χαλυβουργία», οι απεργοί στην «Ανακύκλωση», οι χιλιάδες άνθρωποι του μεροκάματου που καταφεύγουν στο ΠΑΜΕ και στις λαϊκές επιτροπές για να οργανώσουν την πάλη τους ενάντια στα χαράτσια και τις απειλές για διακοπή ρεύματος.
Αυτήν την πραγματική ζωή επιμένουν να την προβάλουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι που καλούνται να παραδώσουν τη γη τους στα φωτοβολταϊκά, ενώ έχουν μάθει μια ζωή πως δουλειά τους είναι να ταΐζουν (στάρι, γάλα και τόσα άλλα) και να ντύνουν (βαμβάκι, μαλλί) τον κόσμο.
Αυτήν την πραγματική ζωή επιμένουν να την προβάλουν οι αυτοαπασχολούμενοι που μην μπορώντας να ζήσουν μ' ένα μεροκάματο πείνας, προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα σ' ένα μικρομάγαζο, με αυταπάτες ίσως πως δε θα 'ναι προσωρινή η διέξοδος, ενώ ξέρουν πως τελικά σ' αυτό το σύστημα το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό.
Σ' αυτήν την πραγματική ζωή αναφέρεται το ΚΚΕ διακηρύσσοντας «καμιά ανοχή στην καπιταλιστική βαρβαρότητα, δίνουμε τα πάντα για την ανατροπή της» και παράλληλα καλεί στην πιο πλατιά λαϊκή συσπείρωση, με στόχο την εξάλειψη των αιτιών που οδηγούν στη βαρβαρότητα.
***
Η εκλογική μάχη που έχουμε μπροστά, παρά τους φαινομενικά αρνητικούς συσχετισμούς, είναι ένα πεδίο που από καλύτερες θέσεις θα τη δώσουμε. Γιατί, ήδη οι απατεωνιές της προηγούμενης εκλογικής αναμέτρησης έχουν αποκαλυφθεί. Γιατί τώρα πια έχει γίνει απόλυτα καθαρό πως όλοι αυτοί που στοιχήθηκαν χτες σαν «μνημονιακοί» ή «αντιμνημονιακοί» και σήμερα στοιχίζονται σαν «δεξιοί» ή «αριστεροί», δεν είναι τίποτα άλλο από μια ομάδα που παλεύει για να κρατήσει την εργατική τάξη καθηλωμένη, μια ομάδα η οποία με τις παραλλαγές της (που αντιστοιχούν ενδεχομένως και σε διαφορετικά συμφέροντα αυτής ή της άλλης ομάδας συμφερόντων της αστικής τάξης) επιδιώκει να διασφαλίσει τα κέρδη των καπιταλιστών.
Πάμε μπροστά. Η επόμενη μέρα απαιτεί ένα ισχυρότερο - και εκλογικά - ΚΚΕ. Ενα ΚΚΕ που, όμως, για χάρη των εκλογικών ποσοστών δε κοροϊδεύει τους ανθρώπους της δουλειάς και ευθέως διακηρύσσει «χρέος με τα χέρια σου να σηκωθείς». Ενα ΚΚΕ που αντλεί δύναμη από την ίδια τη δύναμη των αγωνιζόμενων εργατών και ανατροφοδοτεί με αυτή του τη δύναμη την πάλη των εργατών.

ΛΑΪΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ


ΛΑΪΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ



Οι Λαϊκές Επιτροπές Κέρκυρας  έχοντας την πρόθεση να σταθούν δίπλα στα προβλήματα των εργαζομένων και των λαϊκών οικογενειών που όπως όλα δείχνουν θα συνεχίσουν να οξύνονται μέσα στις συνθήκες της καπιταλιστικής κρίσης που βαθαίνει ακόμα περισσότερο , αποφασίζουν να στρέψουν την δράση τους και στους εξής τομείς:
  1. Τα προηγούμενα χρόνια, βιώσαμε μια αλματώδη αύξηση των τραπεζικών δανείων που προωθήθηκαν με αποκλειστικό σκοπό να συντηρηθεί η έντονη κυκλοφορία των εμπορευμάτων που σε άλλη περίπτωση θα ήταν αδύνατη, αφού τα εισοδήματα των εργαζομένων δεν ακολούθησαν ανάλογη αύξηση με εκείνη της αύξησης της παραγωγής αγαθών και υπηρεσιών , για να μπορούν να καταναλωθούν χωρίς δανεισμό. Ακόμα , χωρίς αυτό το τραπεζικό δανεισμό τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια των μονοπωλίων, που κερδήθηκαν από την καταλήστευση του μόχθου των εργαζομένων για δεκαετίες, θα έστεκαν αχρηστεμένα χωρίς καμιά δυνατότητα  επένδυσης. Έτσι οδηγηθήκαμε στη σημερινή κατάσταση όπου τα λαϊκά νοικοκυριά στενάζουν κάτω απ’ το βάρος της υπερχρέωσής τους στις τράπεζες, σε συνθήκες βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης,  χωρίς καμιά προοπτική ελάφρυνσής τους με πρωτοβουλία των κυβερνήσεων και του τραπεζικού συστήματος και χωρίς καμιά ευθύνη για την κατάσταση αυτή απ’ τη πλευρά των εργαζομένων και των οικογενειών τους. Μόνη διέξοδος είναι η αγωνιστική διεκδίκηση όλων των εργαζομένων στο πλευρό των Λαϊκών Επιτροπών καθώς και των σωματίων τους για:
  • Πάγωμα των δανείων όσο διαρκεί η κρίση με παράλληλη  διαγραφή τόκων και πανοτωκίων
·         Μείωση κατά 50% όλων των δανείων
·         Διαγραφή των δανείων που αφορούν στην απόκτηση πρώτης κατοικίας των λαϊκών οικογενειών που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας.
ΟΙ ΛΑΪΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΟΤΙ ΘΑ ΒΡΕΘΟΥΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΚΑΤΑΣΧΕΣΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΤΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ  ΓΙΑ ΧΡΕΗ, ΟΠΩΣ ΕΚΑΝΑΝ ΜΕΧΡΙ  ΣΗΜΕΡΑ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ  ΑΝΤΙΛΑΪΚΑ ΜΕΤΡΑ (βλ. ΧΑΡΑΤΣΙ) ΚΑΙ ΚΑΛΟΥΝ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ-ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ-ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΝΑ ΣΥΣΤΡΑΤΕΥΤΟΥΝ Σ’ ΑΥΤΗ ΤΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ.
  1. Η κατάσταση στην οποία έχει βρεθεί η λαϊκή οικογένεια δεν της επιτρέπει να ανταποκριθεί ούτε στις βασικές υποχρεώσεις της όπως αυτή της πληρωμής της ΔΕΥΑΚ. Έτσι έχει παρατηρηθεί  πίεση από τη πλευρά της διοίκησης της ΔΕΥΑΚ προς τους εργαζόμενους της επιχείρησης, που παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα απλήρωτοι, για αύξηση των διακοπών υδροδότησης στα νοικοκυριά με κύριο επιχείρημα πως η πληρωμή των μισθών τους εξαρτάται αποκλειστικά από τις εισπράξεις της εταιρίας και ότι κύριος υπεύθυνος για την οικονομική κατάσταση που έχει βρεθεί η επιχείρηση καθώς και για  το ότι έχει διακοπεί η μισθοδοσία τους είναι τα ληξιπρόθεσμα χρέη των νοικοκυριών που συνεχώς αυξάνονται. Εμείς λέμε πως αποκλειστικός υπεύθυνος για την κατάσταση της επιχείρησης είναι η εξαθλίωση των εργαζομένων από την πολιτική της ΕΕ του ΔΝΤ και των ντόπιων συνεργατών τους . Λέμε πως αποκλειστικός υπεύθυνος είναι η υπερσυσσώρευση  κεφαλαίων των μονοπωλίων από τη κλοπή του πλούτου των εργαζομένων. Ο εχθρός είναι κοινός για όλους τους εργαζόμενους και αυτών στη ΔΕΥΑΚ, γ’ αυτό κοινός πρέπει να είναι και ο αγώνας για την ανατροπή των πολιτικών της εξαθλίωσης και της απαξίωσης.   Καλούμε τους εργαζόμενους της ΔΕΥΑΚ να σταθούν δίπλα μας στον αγώνα μας να ΕΜΠΟΔΙΣΟΥΜΕ ΚΑΘΕ ΔΙΑΚΟΠΗ ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗΣ  ΛΑΪΚΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΛΟΓΩ ΟΦΕΙΛΩΝ ΚΑΘΩΣ ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ. Η μείωση και των δικών τους εισοδημάτων γεννά  την ανάγκη αλληλεγγύης καθώς θα βρεθούν αντιμέτωποι με την αδυναμία να ανταποκριθούν σε βασικές τους υποχρεώσεις  ανεξάρτητα από τις εισπράξεις της επιχείρησης.
Ζητάμε επίσης τα εξής:
    • Άμεση απορρόφηση της ΔΕΥΑΚ από τις υπηρεσίες του Δήμου έτσι ώστε να καταργηθεί το χαράτσι 80% που επιβάλλεται στην κατανάλωση του νερού 30 χρόνια τώρα.
    • Άμεση μετατροπή των εργαζομένων της ΔΕΥΑΚ σε δημοτικούς υπαλλήλους.
    • Μείωση της τιμής του νερού σε  επίπεδα προσιτά στις δυνατότητες των εργαζομένων, των ανέργων και των συνταξιούχων, έτσι όπως αυτές διαμορφώνονται στις συνθήκες της καπιταλιστικής κρίσης. 

Θυσίες για ποιον;


Θυσίες για ποιον;
-- Για ποιες θυσίες του λαού που θα πιάσουν τόπο μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ; Τι εννοεί όταν λέει ότι αυτές οι θυσίες θα οδηγήσουν σε «ένα πλέγμα σχέσεων όπου ο πλούτος θα διανέμεται δίκαια»; Τελικά, για ποιους θα κάνει τις θυσίες ο λαός με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ;
1ον: Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά θυσίες του λαού που με τους κόπους του και τη δουλειά του θα βοηθήσει, για παράδειγμα, στην εξυγίανση των τραπεζών (κρατικοποίηση τραπεζών - δημόσιος έλεγχος τραπεζών - ξανά ιδιωτικοποίηση των τραπεζών λέει ο ΣΥΡΙΖΑ). Δηλαδή, με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ο λαός θα κάνει θυσίες για να τα κονομήσουν οι ...«τοκογλύφοι», όπως τους χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Εχει κανείς καμία αμφιβολία ποιον θα ευνοήσουν οι θυσίες; Την ώρα που θα επαναδιαπραγματεύεται η κυβέρνηση Τσίπρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση ποιες υποπαράγραφοι του μνημονίου ενδέχεται να αμβλυνθούν, ο λαός θα πεινάει και οι τραπεζίτες θα περιμένουν πόσα κέρδη θα μετρήσουν από το περίφημο τρίπτυχο του ΣΥΡΙΖΑ «κρατικοποίηση - δημόσιος έλεγχος - ιδιωτικοποίηση».
2ον: Λέει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι αυτές οι θυσίες του λαού θα οδηγήσουν: «Σε ένα πλέγμα σχέσεων όπου ο πλούτος θα διανέμεται δίκαια». Λέει και κάτι άλλο ο ΣΥΡΙΖΑ: «Η φορολόγηση του τζίρου (σ.σ. των επιχειρήσεων) έχει αρνητικές επιπτώσεις (...) εν τούτοις αυτό θα ήταν ένα ζήτημα το οποίο θα το θέσουμε σε διαβούλευση από τη στιγμή που θα καλέσουμε αυτούς τους επιχειρηματίες να είναι περισσότερο ειλικρινείς...».
Πάλι διαβούλευση. Θα πάει, λοιπόν, μια ενδεχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που όπως λένε ο λαός θα συνεχίζει να κάνει θυσίες και να ζει με 300 ευρώ το μήνα, πεινασμένος και άνεργος, και θα πουν: Κύριοι επιχειρηματίες, σκέφτομαι να σας βάλω φόρο. Τι λέτε; Συμφωνείτε; Ελπίζουν, λοιπόν, οι επιχειρηματίες να πάθουν ομαδική παράκρουση, να ...τρομάξουν από το κυβερνητικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ και να αρχίσουν ο ένας μετά τον άλλο να χαρίζουν τα κέρδη τους στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Κάπως έτσι πρέπει να σκέφτονται την αναδιανομή του πλούτου. Να πώς θα πιάνουν τόπο οι θυσίες του λαού. Να ποιες είναι οι σχέσεις και το πλέγμα που θα στήσουν. Από τη μια η κυβέρνηση που θα 'χει στο παρακαλετό τους επιχειρηματίες για να κοροϊδεύει το λαό και από την άλλη ένας λαός που θα εξακολουθεί να υποφέρει.
Είναι μόνο δύο παραδείγματα που δείχνουν ένα και μοναδικό: Ο λαός δεν έχει να περιμένει τίποτα από τα στρογγυλά τραπέζια εντός και εκτός χώρας, στα οποία έχει δηλώσει ευθαρσώς ότι θα κάθεται ο ΣΥΡΙΖΑ με τους βιομήχανους, τους εταίρους των μηχανισμών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για να διαπραγματεύεται τον αργό ή γρήγορο θάνατο για εργαζόμενους και λαϊκά στρώματα.
Το ζητούμενο είναι ένα: Ο λαός μπορεί να δει προκοπή μόνο με την ευθεία σύγκρουση με όλους αυτούς που του καταστρέφουν τη ζωή και καλλιεργούν αυταπάτες και ψευδαισθήσεις. Σύγκρουση και αγώνας. Γι' αυτό είναι ανάγκη το ισχυρό ΚΚΕ. Για να πάρει ο ίδιος ο λαός στα χέρια του την εξουσία.

Επικίνδυνη προπαγάνδα


Επικίνδυνη προπαγάνδα
Προχτές το πρωί ο Θ. Πάγκαλος φιλοξενούνταν στην εκπομπή του ΣΚΑΪ και ξεδίπλωνε την «αριστεροσύνη» του επικαλούμενος ότι προέρχεται από το ΚΚΕ και περιγράφοντας τη μετέπειτα πορεία του για να δείξει ότι είναι ένας συνεπής αριστερός. Κάπου εκεί όμως ένιωσε την ανάγκη να... ξεκαθαρίσει ακόμα περισσότερο τη γνωστή πολιτική του ταυτότητα, λέγοντας: Διαβάζω ένα βιβλίο που (...) περιγράφει τα στρατόπεδα του Στάλιν όπου κλείνονταν άνθρωποι που είχαν άλλη άποψη ή υπερασπίζονταν το δικαίωμα να υπάρχει άλλη άποψη... Λίγη ώρα αργότερα ο Αντ. Σαμαράς μιλώντας στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα, έκανε λόγο για «νεκρανάσταση του σφυροδρέπανου»... Οι Χρυσαυγίτες βουλευτές όταν στριμώχνονται για το θαυμασμό τους στο Χίτλερ αρχίζουν να μιλούν για... τα «εγκλήματα του Στάλιν»! Οι ΣΥΡΙΖΑίοι που πασχίζουν να πείσουν - κοροϊδεύοντας συνειδητά το λαό - ότι έχουν κοινά σημεία με το ΚΚΕ, νιώθουν συχνά πυκνά την ανάγκη να πουν ότι η μόνη(!) διαφωνία τους με το ΚΚΕ είναι η αντίληψή μας για το σοσιαλισμό στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και... για το Στάλιν!
***
Ολο το φάσμα των αστικών κομμάτων, ανασύρει με κάθε ευκαιρία το Στάλιν, χρόνια τώρα. Γιατί; Διότι η αστική προπαγάνδα έχει οικοδομήσει έναν «μπαμπούλα» όπως έκαναν οι γιαγιάδες για να τρομάξουν τα παιδάκια να φάνε το φαγητό τους. Κι αντί να τα πείσουν να φάνε και να εκτιμούν το φαγητό τους τα φοβέριζαν με τον «μπαμπούλα». Ετσι κι όσοι δεν μπορούν να αντιπαρατεθούν αλλιώς με το σοσιαλισμό, με τα επιτεύγματα και τις αξίες του, πετάνε έναν «Στάλιν» που ήδη προηγουμένως του έχουν προσδώσει την εικόνα του «μπαμπούλα» για να... καθαρίσουν με ένα σύστημα που είχε εξασφαλίσει σε όλο το λαό δουλειά, παιδεία υψηλού επιπέδου, υγεία, πολιτισμό, αθλητισμό, δημιουργικό ελεύθερο χρόνο, διακοπές, να ξεμπερδέψουν με ένα σύστημα που ο λαός καρπώνονταν τον πλούτο που παρήγαγε. Ετσι και μιλήσεις σήμερα, το 2012, για την πραγματικότητα του σοβιετικού εργάτη πριν 60 χρόνια και τη συγκρίνεις με την πραγματικότητα του εργάτη στην Ελλάδα τότε ή τώρα... δε θα 'χεις πού να κρυφτείς αν είσαι υπερασπιστής του σοσιαλισμού!
Κι όχι μόνο επειδή δεν μπορούν να αντιπαρατεθούν με το σοσιαλισμό, αλλά και επειδή δεν μπορούν να εξηγήσουν και να απαντήσουν για το χάλι στο οποίο έχουν φέρει το λαό μας, επειδή δεν μπορούν να πείσουν το λαό με επιχειρήματα για την αναγκαιότητα εφαρμογής της πολιτικής τους που κυριολεκτικά τον πτωχεύει ανεξέλεγκτα είναι η εύκολη λύση ένας «μπαμπούλας - Στάλιν». Ακόμα κι όταν στριμώχνονται από το ΚΚΕ που τους αποκαλύπτει, κάποιοι ανασύρουν για να του αντιπαρατεθούν τη... λύση «Στάλιν», για να αντιπαρατεθούν στη λύση που προτείνει το ΚΚΕ για λαϊκή διακυβέρνηση, για το λαό κυρίαρχο με την οικονομία και την εξουσία στα δικά του χέρια.
***
Αυτή η προπαγάνδα με την εμμονή στην ταύτιση «Χίτλερ-Στάλιν» είναι επίσημη κρατική προπαγάνδα της ΕΕ. Το ψέμα και η διαστρέβλωση (Γκαίμπελς), «πατάει» στο πες και ξαναπές θα θεωρείται ως αλήθεια που πιάνει τόπο. Κι αυτό δεν είναι επικίνδυνο μόνο για το ΚΚΕ, αλλά συνολικά για την κοινωνία.
Κι όταν τα τελευταία χρόνια διάφοροι μηχανισμοί, από την ΕΕ έως τα σχολικά βιβλία και κάποιους εκπαιδευτικούς με υπερβάλλοντα ζήλο, έχουν αντιγράψει την προπαγάνδα της CIA και των ευρωενωσιακών ιμπεριαλιστικών επιτελείων και διδάσκουν ως «μάθημα ιστορίας» την ταύτιση του κομμουνισμού με το φασισμό, είναι πραγματική υποκρισία να αναρωτιούνται τώρα ποιος φούσκωσε τη «Χρυσή Αυγή» στη χώρα μας. Γιατί αυτοί είναι που έχουν επιδοθεί σε μια διαδικασία νομιμοποίησης του φασισμού, αφού - εξωφρενικά - τον ταυτίζουν με μια δίκαιη κοινωνία που ο λαός κάνει κουμάντο κι έχει την εξουσία στα χέρια του. Δεν δικαιούνται τώρα να κάνουν τις «μωρές παρθένες» όταν ταυτίζουν τους φασίστες με τους κομμουνιστές. Αφού ο λαός γνωρίζει το ΚΚΕ, γνωρίζει τους κομμουνιστές ως αγωνιστές, ως σάρκα από τη σάρκα του, ως πρωτοπόρο κομμάτι της κοινωνίας στην υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων.... αν τον ταυτίζεις με το φασισμό είναι σα να λες ότι κι αυτοί είναι λαϊκοί αγωνιστές!

ΣΥΡΙΖΑ Το «μοντέλο Ομπάμα» λείπει από την Ευρώπη!


ΣΥΡΙΖΑ
Το «μοντέλο Ομπάμα» λείπει από την Ευρώπη!
Συνέντευξη του Αλ. Τσίπρα στην εφημερίδα «Wall Street Journal»
Τα διαπιστευτήρια του σαν ικανού διαχειριστή της εξουσίας των μονοπωλίων συνεχίζει να καταθέτει ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας. Σε συνέντευξή του στην «Wall Street Journal», προσπερνώντας τα περί καταγγελίας του μνημονίου, δήλωσε ότι «η Ευρώπη πρέπει να εξετάσει μία πολιτική που θα είναι περισσότερο προσανατολισμένη στην ανάπτυξη», ότι δηλαδή ζητούν όλοι όσοι μιλούν για λογαριασμό της ντόπιας αστικής τάξης.
«Η πρώτη μας επιλογή είναι να πείσουμε τους Ευρωπαίους εταίρους μας ότι δεν πρέπει, για το δικό τους συμφέρον, να διακοπεί η χρηματοδότηση» αναφέρει ο Αλ. Τσίπρας και προσθέτει με νόημα, «η Ελλάδα δεν έχει την πρόθεση να προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες». Συμπληρώνει μάλιστα πως και οι δύο πλευρές «πρέπει να υποχωρήσουν πριν φτάσουμε σε αυτό το σημείο (σ.σ. να καταρρεύσει η Ευρωζώνη) και να βρούμε μία ευρωπαϊκή λύση». Υπερασπίστηκε φυσικά το ευρώ λέγοντας «το εθνικό μας νόμισμα είναι το ευρώ (...) μία έξοδος από το ευρώ θα είχε πολλαπλές αρνητικές συνέπειες. Δεν είναι κάτι που επιθυμούμε, δεν είναι κάτι που επιδιώκουμε».
Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Α. Τσίπρας τάσσεται ευνοϊκά στο πρόγραμμα «New Deal» που ακολούθησε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Φραγκλίνος Ρούζβελτ την περίοδο της μεγάλης ύφεσης, αλλά και στο πακέτο στήριξης του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, το οποίο, όπως ανέφερε, λείπει από την Ευρώπη!
Είναι σαφές ότι ο Αλ. Τσίπρας εισηγείται μια πολιτική που θα επισπεύσει την επαναφορά του ντόπιου κεφαλαίου σε τροχιά ανάπτυξης και θα προσφέρει κυριολεκτικά ψίχουλα στα πλέον εξαθλιωμένα τμήματα του λαού. Η αναφορά του στην πολιτική του Μπ. Ομπάμα είναι αποκαλυπτική, αφού μια ματιά στις ΗΠΑ σήμερα βεβαιώνει ότι πρόκειται για διαχείριση αποκλειστικά υπέρ των μονοπωλίων, με τις στρατιές των ανέργων, των αστέγων και πεινασμένων να γιγαντώνονται.

Να ποιοι είναι!


Να ποιοι είναι!
Από το... σωτήριο «κούρεμα» και το PSI,
τα 150 εκατ. ευρώ που είχαν συνολικά τα ΤΕΙ «έγιναν» 50 εκατ. ευρώ!
*
Ενδεικτικά:
Το ΤΕΙ Αθήνας έμεινε με 1,9 εκατ. ευρώ από 11 εκατ. ευρώ, το ΤΕΙ Πάτρας με 2 εκατ. ευρώ από 7 εκατ. ευρώ, το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης με 180.000 ευρώ από 8,2 εκατ. ευρώ, το ΤΕΙΚαβάλας με 400.000 ευρώ από 2 εκατ. ευρώ, το ΤΕΙ Σερρών με 1,1 εκατ. ευρώ από 5 εκατ. ευρώ, το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας με 110.000 ευρώ από 370.000 ευρώ, το ΤΕΙΗπείρου με 3,6 εκατ. ευρώ από 11,7 εκατ. ευρώ, το ΤΕΙ Κρήτης με 1,6 εκατ. ευρώ από 5,3 εκατ. ευρώ, το ΤΕΙ Λαμίας με 3,7 εκατ. ευρώ από 12,2 εκατ. ευρώ.
***
Επίσης, τα ΑΕΙ φτωχοποιήθηκαν.
*
Ενδεικτικά:
Από το «κούρεμα» το Πανεπιστήμιο Αθήνας έχασε 13 εκατ. ευρώ, το ΕΜ Πολυτεχνείο 30 εκατ. ευρώ, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας 4,5 εκατ. ευρώ, το Γεωπονικό Αθήνας από 1,2 εκατ. ευρώ έμεινε με 372 χιλιάδες, το Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης από 11,5 εκατ. ευρώ έμεινε με 3,5, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων από 1,5 εκατ. ευρώ έμεινε με 470 χιλιάδες ευρώ, η ΑΣΟΕΕ από 4,2 εκατ. ευρώ έμεινε με 1,2, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο από 3,9 εκατ. ευρώ έμεινε με 1,2, το Πολυτεχνείο Κρήτης από 3,3 εκατ. ευρώ έμεινε με 1, το Πανεπιστήμιο Πειραιά από 16 εκατ. ευρώ έμεινε με 5, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου από 2,9 εκατ. ευρώ έμεινε με 900 χιλιάδες, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο από 1,3 εκατ. ευρώ έμεινε με 200 χιλιάδες, το Χαροκόπειο από 463 χιλιάδες ευρώ έμεινε με 140 χιλιάδες ευρώ, το Πανεπιστήμιο Κρήτης από 1,2 εκατ. ευρώ έμεινε με 366 χιλιάδες, το Πανεπιστήμιο Πάτραςαπό 5,4 εκατ. ευρώ έμεινε με 1,6, το Διεθνές Πανεπιστήμιο από 1,6 εκατ. ευρώ έμεινε με 500 χιλιάδες, το Πάντειο από 16 εκατ. ευρώ έμεινε με 5, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας από 6 εκατ. ευρώ έμεινε με 1,8.
*
Συνολικά:
Τα Πανεπιστήμια, από τη μετατροπή των λογαριασμών τους στην Τράπεζα της Ελλάδας σε ομόλογα Δημοσίου και το «κούρεμά» τους, έχασαν 87 εκατ. ευρώ.
***
Επίσης, τα Nοσοκομεία λεηλατήθηκαν.
*
Ενδεικτικά:
Τα 10 εκατ. ευρώ του «Ιπποκράτειου» Θεσσαλονίκης πήγαν στο 1 εκατ. ευρώ, στοΨυχιατρικό Θεσσαλονίκης από 969.000 ευρώ τα ταμειακά διαθέσιμα μειώθηκαν στις 212.000 ευρώ, περισσότερα από 1.700.000 ευρώ έκαναν φτερά από τους λογαριασμούς που διατηρούν στην Τράπεζα της Ελλάδας τα Νοσοκομεία Κοζάνης και Πτολεμαΐδας, στο Νοσοκομείο «Αγιοι Ανάργυροι» οι καταθέσεις από 1,8 εκατ. ευρώ πήγαν στις 575 χιλιάδες ευρώ.
Απ' το «κούρεμα» δε γλίτωσε ούτε και ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), του οποίου τα αποθεματικά μειώθηκαν από 106 σε 32 εκατ. ευρώ.
***
Επίσης, τα Ταμεία καταληστεύτηκαν.
*
Ενδεικτικά:
Από το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιωτικού Τομέα (ΤΕΑΙΤ) κλάπηκαν 361,2 εκατομμύρια ευρώ, τα αποθεματικά του Ταμείου Βενζινοπωλών (Τομέα Επικουρικής Ασφάλισης Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων - ΤΕΑΠΥΚ - του ΟΑΕΕ) από 126,81 εκατ. ευρώ πήγαν στα 38,77 εκατ. ευρώ, τα αποθεματικά του Μετοχικού Ταμείου Στρατού από 84 εκατ. ευρώ πριν το «κούρεμα» έμειναν 25,9 εκατ. ευρώ, στο Μετοχικό Ταμείο Ναυτικούαπό 110,175 εκατ. ευρώ έμειναν 33,685 εκατ. ευρώ, στο Μετοχικό Ταμείο Αεροπορίαςαπό 72,9 εκατ. ευρώ έμειναν 21,8 εκατ. ευρώ, τα ομόλογα ύψους 1,44 δισεκατομμυρίων ευρώ που διέθετε το ΙΚΑ «κουρεύτηκαν» κατά 57%, το 1,5 δισ. ευρώ του ΤΕΑΔΥ, παρομοίως.
*
Σημείωση:
Στο κοινό κεφάλαιο που διαχειριζόταν η Τράπεζα της Ελλάδας προ «κουρέματος» τα αποθεματικά ανέρχονταν στο ποσό των 2,347 δισ. ευρώ, ενώ μετά το «κούρεμα» η τρέχουσα αξία των νέων ομολόγων πήγε στα 717,8 εκατ. ευρώ.
***
Τα παραπάνω - πέραν του προφανούς - τα σημειώνουμε και για έναν επιπλέον λόγο:
Διότι ακόμα και στις λίγες ώρες που απέμεναν μέχρι η κυβέρνηση Παπαδήμου να παραδώσει στην υπηρεσιακή κυβέρνηση
(σ.σ.: θυμίζουμε ότι τον κ. Παπαδήμο τον ήθελαν ακόμα και για υπηρεσιακό πρωθυπουργού οι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, με τη συμφωνία και του ΣΥΡΙΖΑ...),
η συγκεκριμένη κυβέρνηση Παπαδήμου φρόντισε να επιτελεί, ως την ύστατη στιγμή, το χρέος της απέναντι στους τοκογλύφους:
Ενώ δηλαδή με το ένα χέρι «κούρεψε» το λαό, με το άλλο χέρι κατέβαλε στο ακέραιο το ομόλογο των 435 εκατ. ευρώ που κατείχαν οι κερδοσκόποι και το οποίο έληξε προχτές.
*
Το πού συγκεκριμένα πήγαν αυτά τα λεφτά - και μάλιστα την ίδια ώρα που, επαναλαμβάνουμε, έχουν λεηλατηθεί μισθοί, συντάξεις, Ταμεία, νοσοκομεία, Πανεπιστήμια και ΤΕΙ - το αποκάλυψαν οι «Νιου Γιορκ Τάιμς»:
Πήγαν σε ένα διεθνές «κοράκι», σε ένα από εκείνα τα λεγόμενα «fund» υπό την επωνυμία «Dart Management», με έδρα τα νησιά... Κέιμαν!
Αυτοί είναι οι «σωτήρες».
Εκοψαν ακόμα και τις επικουρικές συντάξεις γιατί, όπως έλεγαν, τους έλειπαν 300 εκατ. ευρώ. Αλλά βρήκαν - στο ακέραιο - τα 435 εκατ. ευρώ για να πληρωθούν οι «γύπες» και οι «κανίβαλοι»!

Γράφει:
ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ


Ο άλλος δρόμος


Ο άλλος δρόμος
Είναι γεγονός ότι οι αστοί είναι στριμωγμένοι λόγω κρίσης. ΠΑΣΟΚ-ΝΔ μιλούν για αναδιαπραγμάτευση στην ΕΕ ώστε να χαλαρώσουν τα αντιλαϊκά μέτρα και να δρομολογηθεί η ανάπτυξη. Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για συνολική αναδιαπραγμάτευση των συμφωνιών και ανάπτυξη. Ετσι εντείνεται η καλλιέργεια ψευδαισθήσεων, αυταπατών, ότι μπορεί να δοθούν λύσεις στα οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων με μια κυβέρνηση που αυτοπροσδιορίζεται ως αριστερή, αποπροσανατολίζοντας τα λαϊκά στρώματα. Επιδιώκουν να μπολιάσουν τους εργαζόμενους με τον εφησυχασμό, να σπείρουν την ιδέα ότι ...εδώ που φτάσαμε, αρκούν κάποιες επιμέρους προσαρμογές. Τέτοιες πρακτικές ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, που θέλει να εγκλωβίσει κάθε τάση ριζοσπαστικοποίησης των λαϊκών στρωμάτων στις επιλογές που εξακολουθούν να θεωρούν την ΕΕ μονόδρομο και το ευρώ σύμβολο σωτηρίας για τους λαούς. Αλλά η κρίση δεν αντιμετωπίζεται με ανάπτυξη των καπιταλιστών. Η κρίση που φέρνει φτώχεια, ανεργία καταστρέφει την παραγωγή, είναι αποτέλεσμα αυτής της ανάπτυξης.
Η πρόταση που διατυπώνει το ΚΚΕ για την ουσιαστική αντιμετώπιση της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, δεν είναι μια πρόταση δίπλα σε άλλες, που προτείνονται από πολιτικές δυνάμεις που επιδιώκουν την αλίευση ψήφων για ένα καλύτερο ποσοστό. Είναι πρόταση σύγκρουσης με τις δυνάμεις που προκαλούν τις κρίσεις. Πρόταση αναμέτρησης με την πλουτοκρατία, που θρέφεται από το καθημερινό λιντσάρισμα των εργαζομένων. Πρόταση για την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου, οι εκπρόσωποι του οποίου υποτάσσουν τα πάντα -και μαζί τη ζωή τη δική μας και το μέλλον των παιδιών μας- στο επιχειρηματικό κέρδος. Πρόταση για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης της κοινωνίας προς όφελος ολόκληρου του λαού, που μπορεί να εξασφαλιστεί από την εξουσία της εργατικής τάξης και των συμμάχων της. Σ' αυτό το δρόμο θα μπαίνουν εμπόδια, θα υπάρχουν και επιμέρους κατακτήσεις.
Οι κομμουνιστές αναγνωρίζουν ότι το επίπεδο ανάπτυξης της ελληνικής κοινωνίας, οι ανθρώπινες παραγωγικές δυνάμεις και μαζί τα μέσα παραγωγής και οι υποδομές που έχει στη διάθεσή της, είναι σε θέση να εξασφαλίσουν ένα ικανοποιητικό επίπεδο ζωής για όλους τους εργαζόμενους. Αν μάλιστα πάρουμε υπόψη μας τις υπάρχουσες πλουτοπαραγωγικές πηγές, τις άλλες εφεδρείες ή τη σωρεία των γεωφυσικών πλεονεκτημάτων που μπορούν να στηρίξουν ακόμα υψηλότερους ρυθμούς παραγωγής - ανάπτυξης, είναι φανερό ότι υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες, για την κάλυψη των συνεχώς αυξανόμενων αναγκών όλων των εργαζομένων. Γιατί δε γίνεται αυτό; Μα επειδή τόσο ο υπάρχων όσο και ο παραγόμενος πλούτος δεν ανήκει στους εργαζόμενους και το λαό. Ναι, οι εργαζόμενοι παράγουν το σύνολο του κοινωνικού πλούτου, ωστόσο στο σύστημα που ζούμε ο πλούτος αυτός περιέρχεται στους κατόχους των μέσων παραγωγής. Αυτό λένε, αναλύουν και εξηγούν οι κομμουνιστές. Σ' αυτό πρέπει να στραφεί και η προσοχή των εργαζομένων: Πλούτος υπάρχει και ανήκει στο λαό, μόνο που μας τον έχουν αρπάξει άλλοι. Αρα στόχος μας είναι να γυρίσει ο πλούτος αυτός σε εκείνους που τους ανήκει πραγματικά.
Η πρόταση του ΚΚΕ για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, της ανάπτυξης σε όφελος του λαού, είναι η μόνη ρεαλιστική και ελπιδοφόρα για τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Γι' αυτό ακριβώς το Κόμμα πρέπει να βγει ενισχυμένο και δυνατό από την κάλπη. Αυξημένη δύναμη του ΚΚΕ, σημαίνει ενίσχυση της δύναμης των εργαζομένων, σημαίνει αποτελεσματικότεροι αγώνες, σημαίνει νίκες σε βάρος της άρχουσας τάξης, μέχρι την οριστική απαλλαγή μας από αυτή.

Γιώργος ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ

ΤΣΕΧΙΑ Νέα διαμαρτυρία κατά της λιτότητας ΠΡΑΓΑ.--



ΤΣΕΧΙΑ
Νέα διαμαρτυρία κατά της λιτότητας
ΠΡΑΓΑ.--
Πορεία διαμαρτυρίας με το σύνθημα «σταματήστε την κυβέρνηση» διοργανώνουν τα συνδικάτα της Τσεχίας την ερχόμενη Τρίτη, 22 Μάη, στην πρωτεύουσα της χώρας, την Πράγα ενάντια στην πολιτική λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Πρόκειται για μέτρα λιτότητας και περικοπές στις δημόσιες δαπάνες, με αύξηση της φορολογίας, του ΦΠΑ, νέες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, «πάγωμα» των συντάξεων κ.ά. και έχουν προκαλέσει τη δυσαρέσκεια και την αγανάκτηση των εργαζομένων.
Υστερα από πιέσεις από τα κάτω η ηγεσία της Συνομοσπονδίας Εργατικών Συνδικάτων της Τσεχίας και της Μοραβίας (CMKOS) -που χρόνια συμμετέχει στο λεγόμενο «κοινωνικό διάλογο»- έχει αναγκαστεί να προκηρύξει σειρά συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας με κύρια αιτήματα να μην εφαρμοστούν τα αντιλαϊκά μέτρα, να παραιτηθεί η κυβέρνηση και να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές. Τέτοια ήταν η μαζική συγκέντρωση στις 21 Απρίλη στην Πράγα με τη συμμετοχή 120.000 ανθρώπων. Σημειώνεται πως η συμβιβασμένη ηγεσία της «CMKOS» -που στηρίζει κυρίως τους «αντιπολιτευόμενους» Σοσιαλδημοκράτες- αποχώρησε από τον «κοινωνικό διάλογο» στις 23 Μάρτη υποστηρίζοντας πως δεν είχε ενημερωθεί νωρίτερα για τις περικοπές και τα μέτρα. Στις 30 Μάη, η Ενωση Συνταξιούχων έχει καλέσει για πρώτη φορά στα χρονικά τα μέλη της σε πανεθνική κινητοποίηση ενάντια στο «πάγωμα» των συντάξεων, τη μείωση των επιδομάτων στέγασης για τους ηλικιωμένους, και στην αύξηση των φόρων σε όσους συνταξιούχους εργάζονται υπό το καθεστώς της μερικής απασχόλησης.

ΚΑΝΑΔΑΣ Nόμος για καταστολή του φοιτητικού κινήματος


ΚΑΝΑΔΑΣ
Nόμος για καταστολή του φοιτητικού κινήματος
Από πρόσφατη μεγάλη φοιτητική και λαϊκή διαδήλωση στο Κεμπέκ
ΜΟΝΤΡΕΑΛ.--
Με την καταστολή απαντά η τοπική κυβέρνηση της γαλλόφωνης επαρχίας του Κεμπέκ στον Καναδά στις συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις των φοιτητών, ενάντια στην αύξηση κατά 75% των διδάκτρων για την επόμενη πενταετία, κινητοποιήσεις που συμπληρώνουν ήδη 14 βδομάδες. Ετσι ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην κατάθεση νομοσχεδίου «έκτακτης ανάγκης» για τον οριστικό τερματισμό των κινητοποιήσεων.
Σύμφωνα με τα καναδικά ΜΜΕ, η προωθούμενη ειδική νομοθεσία θα ακυρώνει το τρέχον ακαδημαϊκό εξάμηνο για τους φοιτητές που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις και προβλέπει σειρά σκληρών μέτρων ενάντια σε όσους θα προσπαθήσουν στο μέλλον να καταλάβουν τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και να εμποδίσουν τη φυσική παρουσία των φοιτητών ή «διακόψουν» μαθήματα. Η νομοθεσία προωθείται μερικές ημέρες μετά την τηλεοπτική παραίτηση της υπουργού Παιδείας Λιν Μποσάμπ, τόσο από τον υπουργικό θώκο όσο και από μέλος του Κοινοβουλίου.
Κατά τη διάρκεια των συνελεύσεων σε 115 φοιτητικούς συλλόγους, που εκπροσωπούν 342.000 φοιτητές, απορρίφθηκαν οι αυξήσεις στα δίδακτρα, ενώ περίπου 170.000 φοιτητές συνεχίζουν τις αποχές από τα μαθήματα, τις καταλήψεις, ενώ προχτές χιλιάδες φοιτητές πήραν μέρος στις πορείες που έγιναν σε αρκετές πόλεις της καναδικής επαρχίας.
Χτες, όπως ανακοίνωσαν φοιτητικές οργανώσεις, θα προχωρούσαν στην περικύκλωση και πολιορκία του μικρού δήμου Βικτόριαβιλ, 170 χλμ. ανατολικά του Μόντρεαλ, όπου διεξάγεται το συνέδριο του Φιλελεύθερου Κόμματος του Κεμπέκ (PLQ) του πρωθυπουργού Σαρέστ. Το συνέδριο του κόμματος, που βρίσκεται εδώ και εννέα χρόνια στην εξουσία, επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στο Μόντρεαλ, αλλά μεταφέρθηκε για να αποφευχθούν κινητοποιήσεις.

TOP READ