24 Φεβ 2020

Το σάπιο σύστημα εκεί που σάπιζε αρμολογείται





Του Αεροπεζοναύτη

«Αρμοί είναι κενά ανάμεσα σε δομικά στοιχεία, ηθελημένα ή και αθέλητα, που εξυπηρετούν την ακώλυτη κίνησή τους λόγω απρόβλεπτων και προβλεπόμενων μεταβολών, οι οποίες προκαλούν συστολές, διαστολές, ρηγματώνουν, διαβρώνουν το οικοδόμημα και το οδηγούν στην καταστροφή. Οι αρμοί, αρμόκολλες, αρμόστοκοι, αρμοκάλυπτα έχουν σαν χαρακτηριστικό τους την ελαστικότητα, με σκοπό τη σφράγιση, εν γένει την αποτροπή της διείσδυσης βλαπτικών ουσιών, προς αποφυγή διάβρωσης και αποσάθρωσης του οικοδομήματος και εν τέλει της κατάρρευσης και καταστροφής του».

Όπως διαπιστώνεται, οι αρμοί αποτελούν στην οικοδομική σημαντικό παράγοντα διασφάλισης του οικοδομήματος. Οι εφαρμογές τους, τα υλικά υπηρετούν έναν και μοναδικό σκοπό: Να κρατήσουν ζωντανό το οικοδόμημα και στην προκειμένη περίπτωση, στην πολιτική, να υπηρετήσουν το αστικό καπιταλιστικό οικοδόμημα. 
Για αυτό το οικοδόμημα μιλούσε ο κ. Τσίπρας για αρμούς και έκανε τάχα πως δεν καταλάβαινε και έσκουζε η ΝΔ, ενώ η ίδια επιδιώκει τη συνέχιση της αστικής αρμολόγησης.


Ας ρίξουμε μια ματιά στο αρμολόγημα του αστικού κρότους και στην πολιτική που θωρακίζει, οπλίζει και αρμολογεί και αρματώνει το αστικό οικοδόμημα.
Και τι δεν έκανε ο κ. Τσίπρας για να εδραιώσει το βαθύ εκμεταλλευτικό αστικό σύστημα. Εξόπλισε νομοθετικά τον φέροντα οργανισμό του αστικού κράτους και το σύνδεσε με τα πιο σκοταδιστικά ιμπεριαλιστικά κέντρα που εξαπολύουν πολέμους σε φτωχούς λαούς, όπως το ΝΑΤΟ, η ΕΕ, οι ΗΠΑ.

Σύνδεσε πιο σφιχτά τη χώρα σε στρατιωτικές εμπλοκές στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια, δίνοντας γην και ύδωρ στις ΗΠΑ, τόσο που ο πρέσβης των ΗΠΑ, Πάιατ, συμπεριφέρεται σαν επιθεωρητής αμερικανικής επικράτειας.

Έβαλε πλάτη ο ΣΥΡΙΖΑ στην αλλαγή του Συντάγματος, με τη συμμετοχή της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, το οποίο κατ' άρθρο και εδάφιο θωρακίζει τη διατήρηση του βαθιά εκμεταλλευτικού αστικού κράτος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε από την εξαπάτηση των ριζοσπαστών αριστερών, αρμολογώντας τα όνειρά τους, εισπράττοντας τις συστολές τους, τις διαστολές και τις ρηγματώσεις της ζωής τους, υποσκάπτοντας τα θεμέλια του ταξικού δρόμου και των αγώνων της αριστεράς, φτιάχνοντας ένα κυβερνητικό κόμμα δήθεν αριστερό, έτοιμο για συγκόλληση με τον κορμό της αστικής διακυβέρνησης και προς το παρόν το πέτυχε.

Δασκαλεμένος και εκπαιδευμένος στην κυβερνητική στο Τέξας και τα Κόμο και όπου αλλού κατασκευάζονται υλικά πολιτικής αρμολόγησης, τα οποία έχουν σαν χαρακτηριστικό τους την ελαστικότητα ώστε να αποφεύγονται οι παραμορφώσεις, αλλά ικανά να προσφέρουν στεγανότητα στο σύστημα, έδωσε συνέχεια στο αστικό εκμεταλλευτικό κράτος, εξαπατώντας και ξεπουλώντας κάθε ελπίδα που κέρδισε με ψήφο από την ανάγκη για να έρθουν καλύτερες μέρες.

Μήπως άλλωστε δεν συν-αρμολογήθηκε άψογα ο ΣΥΡΙΖΑ με τους ακροδεξιούς ΑΝΕΛ, μέχρι που έγιναν σχεδόν μπετόν αρμέ, εις σάρκαν μία, στο κυβερνητικό οικοδόμημα;

Μήπως δεν χρησιμοποίησαν και δεν αντέγραψαν πιστά το ανάγλυφο της αστικής διακυβέρνησης για μεγαλύτερη κερδοφορία με σίγουρη και επαρκή διόγκωση των αρμών, προσφέροντας μία αξιόπιστη λύση στο αστικό σύστημα;

Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν και είναι το ένα συστατικό στοιχείο του αρμολογήματος του σάπιου αστικού συστήματος, το άλλο, η ΝΔ, με άλλα συστατικά, χρησιμοποιείται σε παρεμφερείς αρμοκολλήσεις, αλλά από ό,τι δείχνει η διεθνής εμπειρία μπορεί να χρησιμοποιηθούν και οι δύο σε ενιαίο μείγμα, εάν και εφόσον το απαιτεί η αποφυγή πλήρους αποσάθρωσης του αστικού κράτους. Βλέπε μνημόνια, καπιταλιστικές κρίσεις.

Το δέσιμο της χώρας χειροπόδαρα στο άρμα του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, του ΔΝΤ και των ΗΠΑ απαιτεί ιδιαίτερη αρμολόγηση για τη σωστή λειτουργία και ανθεκτικότητα σε διεθνές περιβάλλον.

Για το λόγο αυτό ήταν απαραίτητη η θωράκιση με παράλληλη αρμοκόλληση της χώρας μας μέσω της συμφωνίας Ελλάδας - ΗΠΑ για την παραμονή και επέκταση των βάσεων, η οποία ήταν και είναι ουσιώδους σημασίας για τις ΗΠΑ, παρά το ότι αποτελεί μόνο ένα τμήμα της κατασκευής του επιθετικού πλέγματος των ΗΠΑ για τις βλέψεις τους προς τη Ρωσία, τη Μεσόγειο και τα Βαλκάνια. Και σε αυτό αρχιμάστορες αρμολόγοι ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ με κάλφα το ΚΙΝΑΛ, με σκοπό τη σφράγιση των αρμών προς «αποτροπή» της διείσδυσης των αντιπάλων από αέρα, ξηρά θάλασσα.

Βέβαια, δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν το σοβάτισμα και οι επιχρωματισμοί. Άλλωστε κάθε επαναλανσάρισμα (βλέπε νέο συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ) εμπεριέχει το απαραίτητο λίφτινγκ και μπότοξ. Ακόμη και ένα body painting στη χρωματική πανσπερμία κρίνεται αναγκαίο, επίσης και μια προσθήκη στο όνομα του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα άλλαζε ούτε την εικόνα ούτε το σκοπό του. Μαθημένος ο ΣΥΡΙΖΑ στο να χωνεύει κάθε καρυδιάς καρύδι. Άλλωστε την έξωθεν εντολή πολιτικής προσαρμογής, εφόσον πέρασε τις εξετάσεις των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, την έχει και έτσι με νέα εξειδικευμένα σφραγιστικά θα είναι έτοιμος να προσφέρει υψηλές αποδόσεις στην κερδοφορία των καπιταλιστών.

Για αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βγάζει άχνα «στο νόμος και τάξη» και την κανονικότητα της ΝΔ, με το νέο Ασφαλιστικό -κλεφτρόνι- των Κατρούγκαλου - Βρούτση που χώνεται στην τσέπη του εργαζόμενου και πρακτικά συναινεί στην απαγόρευση των διαδηλώσεων, στην αστυνομοκρατία, στη μαφία της ΓΣΕΕ, στο άρπαγμα της λαϊκής κατοικίας, λειτουργεί ως επικουρικός αρμολόγος για να κλείσουν οι ρωγμές του αστικού κράτους προς το συμφέρον βέβαια των καπιταλιστών.

Αυτό το σάπιο αστικό καπιταλιστικό σύστημα θέλει γκρέμισμα και όχι αρμολόγημα. Η εργατική τάξη ξέρει και από γκρεμίσματα και από χτισίματα και ένα είναι το σίγουρο, πως το σχέδιό της για έναν καλύτερο κόσμο θα γίνει πράξη και θα εδράζεται στα θεμέλια των βασικών αρχών της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, τότε ο κάθε αρμός του σοσιαλιστικού κράτους θα είναι δυνατός κρίκος στην αλυσίδα της λαϊκής εξουσίας.

902gr 

Δε θα τους περάσει: Αποκλεισμό αντιπροσώπων των ταξικών δυνάμεων επιχειρεί η συνδικαλιστική μαφία της ΓΣΕΕ – Καταγγελία της ΔΑΣ


Δεν τους έφτανε η υψηλή προστασία πρωθυπουργό και υπουργού Προ.πο, δεν τους έφταναν αστυνομία, εισαγγελείς και μπράβοι, αλλά τώρα οι εργατοπατέρες της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ προσπαθούν να αποκλείσουν και κάθε φωνή που μπορεί να τους αντισταθεί στο συνέδριο – φάρσα που ετοιμάζουν αύριο στο Καβούρι. Με μια πρωτοφανή μεθόδευση, κρατάν “σε καραντίνα” δεκάδες αντιπροσώπους που δεν ανήκουν στις παρατάξεις της αρεσκείας τους, προκειμένου να έχουν λευκή επιταγή στα αίσχη που σχεδιάζουν αύριο στην κάλπη. Την ίδια ώρα, έχουν και πάλι, όπως πέρσι, αποκλείσει την πρόσβαση σε δημοσιογράφους και κάθε “ανεπιθύμητο”, για να μην δουν τον φως οι αθλιότητές τους. Η ΔΑΣ εξέδωσε ανακοίνωση – καταγγελία ενάντια στη νέα αυτή πραξικοπηματική ενέργεια της ηγετικής κλίκας, προειδοποιώντας ότι αυτές οι βρώμικες μεθοδεύσεις δε θα σταθούν εμπόδιο στην αποφασιστική παρουσία των ταξικών δυνάμεων.
Είναι βαθιά νυχτωμένοι στην ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ, αν νομίζουν ότι με δυνάμεις καταστολής, μπράβους και εισαγγελείς, θα αποδεχτούμε τις άθλιες μεθοδεύσεις και τις προκλήσεις τους!
Όπως όλοι γνωρίζουν αύριο, 25 Φλεβάρη η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ έχει προγραμματίσει συνέδριο-παρωδία, στο Καβούρι Αττικής.
Την ίδια στιγμή δεκάδες αντιπρόσωποι, οι οποίοι δεν πρόσκεινται στην ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ έχουν «απομονωθεί» χιλιόμετρα μακριά, σε γνωστό ξενοδοχείο της Καισαριανής (!!!) προκειμένου να βρίσκονται έξω από το χώρο του Συνεδρίου, ώστε η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ να προχωρήσει απερίσπαστη τις άθλιες μεθοδεύσεις της. Παράλληλα την ίδια ώρα αντιπρόσωποι των ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ έχουν ήδη προμηθευτεί την κάρτα αντιπροσώπου με κριτήριο όχι την Ομοσπονδία ή το Εργατικό Κέντρο που έχουν εκλεγεί, αλλά την πολιτική και συνδικαλιστική τους τοποθέτηση.
Έχουν απαγορεύσει την είσοδο σε δημοσιογράφους, σε φωτορεπόρτερ, σε κάμερες και γενικά σε όποιον δεν είναι της αρεσκείας τους, προκειμένου να φιλτράρουν την κάθε είδηση! Απαιτούμε, την ελεύθερη πρόσβαση όλων των δημοσιογράφων που θέλουν να καλύψουν το γεγονός! Να βγουν όλα στο φως! Να δουν όλοι, ποιοι θέλουν να κρύψουν διαδικασίες που πραγματοποιούνται στο παρασκήνιο.
Καταγγέλλουμε και προειδοποιούμε παράλληλα. Να μας πουν ποιος έχει δώσει τα στοιχεία των αντιπροσώπων-συνδικαλιστών στην αστυνομία και μάλιστα με την πληροφορία σε ποια πολιτική-ιδεολογική-συνδικαλιστική κατηγορία τοποθετούνται, ώστε να επιτρέπεται η πρόσβαση στο συνέδριο. Ποιος τους έδωσε το δικαίωμα να δώσουν τα ονόματα των συνδικαλιστών ώστε να γίνεται ταυτοπροσωπία και αναγνώριση στοιχείων από τις αστυνομικές δυνάμεις.
Να γνωρίζουν ότι οι σχεδιασμοί και οι μεθοδεύσεις αποκλεισμού των ταξικών δυνάμεων, θα πέσουν στο κενό!

Όλοι αύριο στη συγκέντρωση στο Καβούρι Αττικής!
Συνδικάτα εργατών, όχι των κυβερνήσεων και των εργοδοτών

ΣΤΑ ΑΠΟΝΕΡΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ




Έχει γίνει πια έθιμο. Αφού συμφωνούν στην ουσία ,σχεδόν σε όλα τα αντιλαϊκά μέτρα που παίρνονται στο Π.Σ., οι 3 παρατάξεις που απαρτίζουν την πλειοψηφία (οι 2 της ΝΔ και η παράταξη του ΚΙΝΑΛ) και η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ διασταυρώνουν μετά, τα ξίφη τους, για τις λεπτομέρειες των αποφάσεών τους. Σκιαμαχούν αρθρογραφώντας και καθυβρίζονται για τα μικρά και τα ασήμαντα , θέλοντας να θολώσουν τα νερά και να ρίξουν στάχτη στα μάτια του κόσμου για την επί της ουσίας συμφωνία τους. Έτσι βλέπουμε:
1.    Για τα υδατοδρόμια:
Και οι τέσσερεις παρατάξεις (Κράτσα, Σπύρου, Αλεξάκη και Γαλιατσάτου) συμφωνούν στην ουσία ,με τον νέο νόμο για τα υδατοδρόμια που τα κόμματα που τους στηρίζουν (ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ) ψήφισαν μαζί στη βουλή, στις 6/2/2020 και με τον οποίο προβλέπεται η πλήρης ιδιωτικοποίηση των υδατοδρομίων. Με τον νόμο αυτό οι ιδιώτες, εκτός από την λειτουργία τους, προβλέπεται να αναλαμβάνουν αποκλειστικά και την υποδομή των υδατοδρομίων, κάτι που ευθέως άπτεται και ζητημάτων ασφαλείας των επιβατών και όχι μόνο. Ουσιαστικά οι τέσσερεις παρατάξεις ,για το μόνο που νοιάζονται είναι πως θα εξασφαλίσουν νέες κερδοφόρες μπίζνες στους επιχειρηματικούς ομίλους ,σε βάρος ουσιαστικά της ανάγκης του λαού των Ιόνιων νησιών για φτηνές, γρήγορες, σύγχρονες και ασφαλείς μεταφορές.
Μετά από όλα τα παραπάνω, οι «καυγάδες» του κ. Γαλιατσάτου με την κα Κράτσα για «περίεργες συμβάσεις» από τη μια και «όσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια» από την άλλη, μόνο σαν κακοπαιγμένη κωμωδία μπορεί να εκληφθεί. Μια παράσταση κωμωδίας, όμως, με την οποία κανένας δεν γελάει και κανέναν δεν ξεγελάει.

2.    Για την σύσταση της γνωμοδοτικής επιτροπής Τουρισμού στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων:
Το ίδιο Σαββατοκύριακο κατά το οποίο, οι παρατάξεις της ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ ΚΑΙ «ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ» αρνήθηκαν να συμπαρασταθούν στους ξενοδοχοϋπάλληλους για την λύση των τεράστιων προβλημάτων που τους ταλανίζουν, όλες μαζί ψήφισαν την συγκρότηση και την συμμετοχή τους στην περίφημη γνωμοδοτική επιτροπή τουρισμού στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, αποδεικνύοντας έτσι στην πράξη με  ποιανού το μέρος τάσσονται. Ο κυβερνητικός στόχος, με τις διάφορες επιτροπές που έχουν νομοθετηθεί, είτε συμβουλευτικές είτε αποφασιστικού χαρακτήρα είναι να αποδυναμώνεται το Περιφερειακό Συμβούλιο και να ενσωματώνονται στα κυβερνητικά – επιχειρηματικά σχέδια τα λαϊκά στρώματα.
Οι σκοποί της επιτροπής αυτής η οποία βαφτίστηκε, “αναβάθμιση της τουριστικής εικόνας και επιχειρηματικότητας των Ιονίων Νήσων”, αλλά και η σύνθεσή της (ΣΕΤΕ, ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ, HATTA, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ κ.ά) δεν αφήνουν καμία αμφιβολία για το ρόλο της. Θα αποτελέσει ,ακόμη ένα εμπόδιο στους αγώνες των εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων στον τουρισμό για ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς, για καλύτερες αμοιβές και για αξιοπρεπείς ΣΣΕ. Θα προωθήσει, με μεγαλύτερη προσήλωση τις επιδιώξεις των μεγαλοξενοδόχων. Για τους λόγους αυτούς η Λαϊκή Συσπείρωση αλλά και  οι παρατάξεις ‘’Ανυπόταχτο Ιόνιο ‘’και ‘’Αντικαπιταλιστική Αριστερά’’,αρνήθηκαν την συμμετοχή τους στην επιτροπή αυτή, κάτι που η σχετική ανακοίνωση της ΠΙΝ εντελώς αδόκιμα και άκομψα απέκρυψε.

Τελειώνουμε με ένα μικρό σχόλιο ,για την προκλητική στάση του χρυσαυγίτη περιφερειακού συμβούλου ,στις συνεδριάσεις του Π.Σ. και την προνομιακή αντιμετώπισή του από τον Πρόεδρο του Π.Σ. Σε κάθε σχεδόν συνεδρίαση του Π.Σ. ο συγκεκριμένος περιφερειακός σύμβουλος αναφέρεται στον Στάλιν, στη Σοβιετία κλπ. βγάζοντας τα εσώψυχά του εναντίον τους και καταλογίζοντάς τους όλα τα κακά του κόσμου: Από την κατάργηση της Κυριακής – αργίας μέχρι τις άθλιες συνθήκες εργασίας που βιώνουν οι εργαζόμενοι. Το μίσος του χρυσαυγίτη περιφερειακού συμβούλου ενάντια στη Σοβιετική Ένωση και στον Στάλιν ως ένα βαθμό είναι κατανοητό αφού οι χρυσαυγίτες, κατά δήλωση του αρχηγού τους Μιχαλολιάκου, θεωρούν τους εαυτούς τους ως «τους ηττημένους του 1945». Τότε δηλαδή που ο κόκκινος στρατός αποτελείωνε το τέρας του φασισμού-ναζισμού καρφώνοντας το κοντάρι της σημαίας με το σφυροδρέπανο στην καρδιά του… στο Ράιχσταγκ.
Εκείνο, όμως, που  δεν είναι καθόλου κατανοητό, είναι η ανοχή που δείχνει ο Πρόεδρος του Π.Σ. απέναντι στις εκτός τόπου και χρόνου ,απαράδεχτες αυτές τοποθετήσεις του χρυσαυγίτη συμβούλου, αφήνοντάς τον να συνεχίζει τις ύβρεις του χωρίς να του αφαιρεί αμέσως τον λόγο, ως  εκ του αξιώματός του, όφειλε να κάνει.


Βουλή: Αποχώρησε το ΚΚΕ από την προκαταρκτική επιτροπή

Αποχωρεί από την ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης το ΚΚΕ, διότι «δεν νομιμοποιεί τις κουκούλες». Όπως ανέφερε ο εισηγητής Νίκος Καραθανασόπουλος, το ΚΚΕ θα επανεξετάσει τη στάση του αν αλλάξουν τα δεδομένα, δηλαδή αν αρθεί το καθεστώς προστασίας.
«Το ΚΚΕ, από την αρχή συμμετείχε ανελλιπώς στις εργασίες της επιτροπής και με την υπεύθυνη στάση του στις παρεμβάσεις και τις ερωτήσεις προς τους μάρτυρες, επεδίωξε την ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης και του σκανδάλου Novartis. Από την αρχή ανέδειξε την ανάγκη να εξετασθούν όλα τα στοιχεία και οι μάρτυρες, ιδίως οι ανώνυμοι, οι λεγόμενοι «προστατευόμενοι», που είναι πλέον ουσιώδεις μάρτυρες της υπόθεσης. Να εξετασθούν χωρίς κουκούλα, με την φυσική τους παρουσία, χωρίς αλλοίωση των χαρακτηριστικών τους και με πλήρη γνωστοποίηση των στοιχείων τους», αναφέρει η ΚΟ του ΚΚΕ και προσθέτει: «Τόσο με ευθύνη της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ όσο και με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ, οι μάρτυρες αυτοί θα εξετασθούν κάτω από συνθήκες που δεν επιτρέπουν την ουσιαστική εξέτασή τους, δηλαδή χωρίς τη φυσική τους παρουσία, με αλλοίωση των χαρακτηριστικών τους και χωρίς γνωστοποίηση των στοιχείων τους».
«Η στάση της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ και του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν συμβάλλει, αλλά παρεμποδίζει την περαιτέρω ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης και κουκουλώνει τα παιχνίδια που παίχθηκαν με το σκάνδαλο Novartis», καταγγέλλει το ΚΚΕ και τονίζει: «Το ΚΚΕ δεν μπορεί να νομιμοποιήσει αυτές τις διαδικασίες που αντικειμενικά παρεμποδίζουν τη διερεύνηση της υπόθεσης και αποχωρεί από τις λειτουργίες της επιτροπής. Μια στάση που θα επανεξετάσουμε αν αλλάξουν τα δεδομένα. Ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του».

Επίσκεψη Τραμπ στην Ινδία: Σε κινητοποιήσεις καλούν τα Κομμουνιστικά Κόμματα και προοδευτικές δυνάμεις

Στην Ινδία βρίσκεται από σήμερα ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με σκοπό την προώθηση των μονοπωλιακών συμφερόντων των ΗΠΑ. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται συμφωνία με την κυβέρνηση του Ναρέντρα Μόντι για σύσφιξη των εμπορικών σχέσεων ΗΠΑ-Ινδίας, αλλά και αγορά αμερικανικού πολεμικού εξοπλισμού (drones, ελικόπτερα, πυραυλικά συστήματα) από το Νέο Δελχί.
Για την υποδοχή του Τραμπ, η φιλοαμερικανική κυβέρνηση του Μόντι έστησε ολόκληρη φιέστα κινητοποιώντας σχεδόν 100.000 ανθρώπους. Ανυπομονούμε να παράσχουμε “τον καλύτερο και πιο τρομερό στρατιωτικό εξοπλισμό” στην Ινδία, δήλωσε ο Τραμπ απευθυνόμενος σε πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στην Αχμενταμπάντ, την μεγαλύτερη πόλη και πρώην πρωτεύουσα του δυτικού κρατιδίου Γκουτζαράτ, λίγο μετά την άφιξή του για την πρώτη του αυτή επίσκεψη στη χώρα.
Από την Αχμενταμπάντ, ο Τραμπ θα κατευθυνθεί στην Άγκρα, για να θαυμάσει, μαζί με την σύζυγο του Μελάνια, το ηλιοβασίλεμα στο μαυσωλείο Ταζ Μαχάλ, πριν μεταβεί στο Νέο Δελχί για συναντήσεις με στελέχη της ινδικής κυβέρνησης και επιχειρηματίες.

Διαδηλώσεις κατά του Τραμπ

Σε κινητοποιήσεις κατά της επίσκεψης του αμερικανού προέδρου καλούν τα Κομμουνιστικά Κόμματα, αριστερές δυνάμεις και φορείς του αντι-ιμπεριαλιστικού κινήματος της Ινδίας.
Την διαβεβαίωση ότι το κόμμα του θα συμμετάσχει σε κάθε κινητοποίηση ενάντια στην επίσκεψη Τραμπ έδωσε ο γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ινδίας (Μαρξιστικό) Σιτάραμ Γιετσούρι, ο οποίος κατηγόρησε, μεταξύ άλλων, τον πρωθυπουργό Μόντι ότι δίνει δισεκατομμύρια για εξοπλισμούς στις ΗΠΑ βάζοντας ταυτόχρονα σε κίνδυνο την οικονομία της χώρας.
Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο επικεφαλής του ΚΚ Ινδίας Ντ. Ράτζα, ο οποίος κάλεσε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις να συμμετέχουν σε κινητοποιήσεις ενάντια στην επίσκεψη του αμερικανού προέδρου, αφήνοντας σαφείς αιχμές για την κυβέρνηση της Ινδίας ότι υποκύπτει στις πιέσεις και τα θελήματα των ΗΠΑ.
Την έντονη αντίθεση τους στην επίσκεψη Τραμπ εξέφρασαν με ανακοινώσεις τους φορείς του φιλειρηνικού, αντι-ιμπεριαλιστικού κινήματος, οι οποίοι ετοιμάζουν διαδηλώσεις στο Νέο Δελχί.

Το μεγάλο κόλπο



Μια βιβλιοκριτική αναφορά σε ένα ηλεκτρονικό περιοδικό πρόσφατα επανέφερε ευχάριστα (μέσα στην τόση μαυρίλα) στη σκέψη μου ένα θέμα, που με είχε απασχολήσει σχεδόν από παιδί: Πως "αθώες" συμπεριφορές, πρακτικές της καθημερινότητας, που μοιάζουν αυτονόητες και άρα "αυθόρμητες", μπορεί στην πραγματικότητα να είναι προϊόντα μεθοδευμένης παρέμβασης ακριβώς "εξωγενών", πιο στοχοπροσηλωμένων παραγόντων.



Η αφορμή ήταν αυτό εδώ:
http://www.katiousa.gr/politismos/vivlio/aytostegasi-tora-i-atheati-plevra-tis-amerikanikis-voitheias-stin-ellada-i-syntagi-tou-kapitalismou-stous-symmoriopliktous-tou-emfyliou/
που οδήγησε σε αυτό εδώ:
https://www.archetype.gr/blog/arthro/to-amerikaniko-programma-autostegasis-1947-51-kai-i-gennisi-tis-antiparochis


και μια ολόκληρη βιβλιογραφία, που ακροθιγώς υποψιαζόμουν και βασικά αγνοούσα/εξακολουθώ να αγνοώ, ίσως λόγω και επαγγελματικής μονομέρειας.
Επειδή από παλιά υποψιαζόμουν και το έλεγα, πως η "αντιπαροχή", (καθώς και άλλα, που δεν συμπεριλαμβάνω για λόγους συντομίας) δεν ήταν ένα "τυχαίο" ούτε αυστηρά οικονομικό στις αιτίες του φαινόμενο, ήρθε καπάκι να δώσει σχήμα στις υποψίες μου, όλη αυτή η φιλολογία.
Που έχει, τώρα και για μένα, πολύ μεγαλύτερη πολιτική σημασία, που ίσως να μην συνειδητοποιούν και οι ίδιοι οι πολλοί "φιλολογούντες".
Για να μην πλατειάζω σε ένα θέμα, που μπορεί να γράψει πολλά περισσότερα βιβλία από τα ήδη υπάρχοντα, η κεντρική μου σκέψη είναι η ακόλουθη:
Μέχρι σήμερα η Αριστερά, εντός και εκτός εισαγωγικών (και προφανώς δε εννοώ εδώ εκείνη, που έφτυνε στον κόρφο της γιατί "Ευτυχώς ηττηθήκαμε, σύντροφοι!"), θεώρησε, η άφησε να εννοηθεί, ότι η αιτία της ήττας του Λαϊκού Κινήματος, εντοπίζεται, από πλευράς αντιπάλου, στα μέτρα καταστολής. Εξορίες, δολοφονίες, διώξεις, αγγλοαμερικάνικη επέμβαση '44-'49 κλπ.
Αυτό, είναι αλήθεια, αλλά μόνο μερική αλήθεια.
Πράγματι η Καταστολή έπαιξε σπουδαίο και αναντικατάστατο ρόλο στην πολιτική επιβολή Κεφαλαιοκρατών/Ιμπεριαλιστών.
Αλλά, λέω τώρα, αναπολώντας και άλλα πράγματα, ήταν αναγκαία συνθήκη αλλά όχι ικανή.
Χωρίς ένα μελετημένο σχέδιο ενσωμάτωσης μεγάλων λαϊκών μαζών και ιδίως αυτών, που ενεργά ανήκαν στο "άλλο" στρατόπεδο, η κατασταλτική νίκη, δεν ήταν καθόλου σίγουρη.
Είναι, όπως στο χτίσιμο μιας οικοδομή: Πρώτα θα μπει η μπουλντόζα να καθαρίσει το οικόπεδο, να το "ισιώσει", και μετά θα αρχίσει το χτίσιμο.
Η Καταστολή αντιστοιχεί στην κατεδάφιση, αλλά μόνο με την κατεδάφιση δε χτίζεται τίποτε.
Αυτό αντιστοιχεί και στις δικές μου εμπειρίες. Τον περισσότερο κόσμο δεν τον χάσαμε λόγω κατατρεγμών, αλλά μετά, χωρίς κατατρεγμούς.
Θα μου πείτε, τώρα, τι χρειάζονται αυτά.
Νομίζω, πως έχει μια σημασία να ξέρουμε τουλάχιστον "γιατί τη φάγαμε", αλλά και να γνωρίζουμε τα όπλα του εχθρού.
Φαίνεται, πως ο αντίπαλος κι εδώ εμφανίστηκε προετοιμασμένος, όπως μου λέει εμένα η παραπάνω βιβλιογραφία.
Για μένα, προσωπική γνώμη, τα παραπάνω τεκμηριώνουν περισσότερο την εκτίμησή μου, ότι μεταπολεμικά στην Ελλάδα υπήρξε μια άτυπη μεν , στημένη δε, "ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ/ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΥ ΜΕ ΤΑ ΜΙΚΡΟΑΣΤΙΚΑ ΣΤΡΩΜΑΤΑ", με βασικό πολιτικό εκφραστή το ΠΑΣΟΚ (τώρα τΣύριζα), και όχι μόνο, που λειτούργησε σαν μοχλός για την αλλοτρίωση της συνείδησης της ελληνικής εργατικής τάξης και την διάβρωση του ελληνικού κομμουνιστικού κινήματος.
----------------------------------------------
Υ.Γ. Δεν ξέρω, που βρίσκεται πολιτικά η συγγραφέας, και οι άλλοι βιβλιοκριτικοί, αλλά το θέμα, που καταπιάνονται, έχει αφ' εαυτού ένα ενδιαφέρον, ανεξάρτητα από την όποια δική τους πολιτική άποψη.

Σεχτάρ ο Τρομερός


Tο αυτονόητο στο απόσπασμα*



Δυστυχώς ζούμε σε μια εποχή που το αυτονόητο βρίσκεται στο απόσπασμα και υπό αμφισβήτηση και πολλοί βρίσκονται σε έσχατη εννοιολογική σύγχυση και να φλερτάρουν με τον ανορθολογισμό και με την μεταφυσική προσέγγιση.

Βολικό για ένα σύστημα που θέλει τον λαό του αδρανή, απαθή, αδιάφορο και εύκολα χειραγωγούμενο, «πεισμένο» πως δεν μπορεί να αλλάξει πράματα στην ζωή του και όταν μαζεύει οργή να ξεσπάει στον πιο αδύναμο για την εκτόνωση του.
Στην συγκεκριμένη περίπτωση οι αδύναμοι είναι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, που εκεί στον Μακρύγιαλο κάποιοι ανακάλυψαν, ότι θέλουν να εγκατασταθούν εκεί, για να καταστρέψουν την εκκλησία τους και να αλλοιώσουν τον πολιτισμό τους.
Αυτά ειπώθηκαν σε συγκέντρωση στον Μακρύγιαλο κατά προσφύγων και μεταναστών.
Την αλλοίωση του πολιτισμού την επικαλέστηκε κάποιος εν αποστρατεία αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού που είπε δεν υπάρχει θέμα προσφυγικού, και ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες έρχονται εδώ, για να αλλοιώσουν τον πολιτισμό μας και το γνωρίζει αυτό από την θητεία που έκανε σε εμπόλεμες περιοχές σε Ισλαμικά κράτη.

Να ρωτήσω τώρα εγώ:
  • Εν αποστρατεία αξιωματικέ του Ελληνικού Στρατού εσύ τι δουλειά είχες σε εμπόλεμες περιοχές Ισλαμικών κρατών; 
  • Ποιον πολεμούσες εκεί; 
  • Πότε η χώρα μας είχε πόλεμο τα τελευταία τουλάχιστον 70 χρόνια με Ισλαμικό κράτος; 
  • Εκεί ήσουν για να υπηρετήσεις την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας σου όπως ορκίστηκες;
-Και είμαστε χριστιανοί;
Ναι, πρώτα εμείς πήγαμε σε αυτές τις χώρες όπου σαν μισθοφόροι ιμπεριαλιστικών συμμαχιών συμμετείχαμε σε σχέδια διαμελισμών χωρών και αλλαγών συνόρων για να εξυπηρετηθούν ισχυρά οικονομικά μονοπωλιακά συμφέροντα.
Ο αξιωματικός εν αποστρατείας του Ελληνικού Στρατού το είπε καθαρά πιο καθαρά δεν γίνεται. Πήρε μέρος σε εμπόλεμες περιοχές σε ισλαμικά κράτη.
  • Τι δουλειά είχες εκεί εν αποστρατεία αξιωματικέ του Ελληνικού στρατού; 
  • Ποια συμφέροντα εξυπηρετούσες εκεί;
  • Δεν γνωρίζεις τι ερείπια αφήσατε εκεί συμμετέχοντας σε αποστολές ιμπεριαλιστικών και Νατοϊκών σχεδιασμών;
  • Και έρχεσαι τώρα και λες ότι έρχονται να αλλοιώσουν τον πολιτισμό στον Μακρύγιαλο, στην Ελλάδα; 
  • Γιατί δεν λες ότι αυτοί οι άνθρωποι έρχονται από καταστρεμμένες περιοχές που οι ιμπεριαλιστές τους διέλυσαν για να τους αρπάξουν τα πετρέλαια και το φυσικό αέριο; 
  • Ότι πολλές χώρες λεηλατήθηκαν οι φυσικοί τους πόροι, από τους αδηφάγους καπιταλιστές και τα μονοπώλια και τους καταδίκασαν να ζούνε στην μαύρη φτώχεια την ανέχεια και την πείνα; 
  • Γιατί δεν λες ότι ήμουν και εγώ εκεί και τα είδα;
    Με αποτέλεσμα αυτοί οι άνθρωποι να αφήνουν τις πατρογονικές εστίες τους και γίνουν πρόσφυγες και μετανάστες με την Ε.Ε. να έχει μετατρέψει την χώρα μας σε αποθήκη ψυχών με την συναίνεση των Ελληνικών κυβερνήσεων.
  • Γιατί δεν φωνάζετε και δεν διαμαρτύρεστε για αυτή την απαράδεκτη απόφαση που εγκλώβισε αυτούς τους ανθρώπους εδώ; 
  • Γιατί να μην υπάρξει αγώνας κοινός αφού και αυτοί οι άνθρωποι θέλουν να φύγουν από την χώρα μας;
Αλλά δεν το κάνετε γιατί θέλετε να ξεπλύνετε την αντιδραστική φιλοιμπεριαλιστική πολιτική της Ε.Ε. και στρέφεστε στον πιο αδύναμο ρίχνοντας το δηλητήριο του ρατσισμού και της ξενοφοβίας μέσα από την παραπληροφόρηση και τις ψεύτικες ειδήσεις.

Αλλά ο κόσμος αρχίζει και παίρνει χαμπάρι το παιχνίδια που παίζουν στις πλάτες των προσφύγων και μεταναστών είτε κυβερνήσεις και κόμματα του αστικού τόξου είτε πατριδοκάπηλοι εθνικόφρονες που σαν την ψείρα βγήκαν στον γιακά ευελπιστώντας κάποιοι να κάνουν πολιτική καριέρα.
Το χουμε ξαναδεί αυτό το έργο 

*Ο τίτλος δικός μας

Συνεχίζει να προκαλεί του νησιώτες η κυβέρνηση – Δε λογαριάζει το λαϊκό αίσθημα

Αδιαλλάκτη και αποφασισμένη να υλοποιήσει τους σχεδιασμούς της η κυβέρνηση – μετατροπή των νησιών σε μόνιμες φυλακές της ΕΕ για τους πρόσφυγες.
Τα κέντρα στα νησιά θα γίνουν πάση θυσία δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης και  σήμερα Δευτέρα ξεκινούν οι οικοδομικές εργασίες στις εκτάσεις που έχουν επιταχθεί. Στις εκτάσεις αυτές θα γίνουν αρχικά χωματουργικές εργασίες καθαρισμού των γηπέδων και διαμόρφωσης προσβάσεων, την κατασκευή περιμετρικής περίφραξης τύπου ΝΑΤΟ, καθώς και την τοποθέτηση θυρών πεζών και οχημάτων. Για του λόγου το αληθές, αναρτήθηκε και στη Διαύγεια η απόφαση διενέργειας διαγωνισμού με διαδικασία διαπραγμάτευσης για τις περιοχές των νησιών της Λέσβου, Χίου και Σάμου.

ΤΕ ΧΙΟΥ ΚΚΕ: Συνεχίζει να προκαλεί η κυβέρνηση της ΝΔ χωρίς να λογαριάζει το λαϊκό αίσθημα

Σε ανακοίνωσή της η ΤΕ Χίου του ΚΚΕ αναφέρει: «Συνεχίζει να προκαλεί η κυβέρνηση της ΝΔ χωρίς να λογαριάζει το λαϊκό αίσθημα στη Χίο όπως εκφράστηκε και εκφράζεται τελευταία μέσα από συλλογικές, μαζικές και δημοκρατικές διαδικασίες, συζητήσεις και αποφάσεις.
Αυτό ακριβώς δείχνει με την ενέργειά της να προχωρήσει σε διαγωνισμό ανάθεσης της έναρξης των έργων στην περιοχή που έχει επιτάξει για να δημιουργήσει το νέο HotSpot.
Ο Χιώτικος λαός και οι κάτοικοι των νησιών πρέπει να δώσουν βροντερή απάντηση σε αυτούς τους αντιδραστικούς σχεδιασμούς και την αδιαλλαξία της κυβέρνησης. Δεν θα περάσουν!
Τώρα να σημάνει αγωνιστικός ξεσηκωμός σε όλο το νησί για:
— Κανένα HotSpot, ανοικτό ή κλειστό, στο 17 ή αλλού πάνω στο νησί.
— Κλείσιμο των ήδη υπαρχόντων.
— Απεγκλωβισμός εδώ και τώρα όλων των προσφύγων και μεταναστών».

Εκατομμύρια ευρώ για τη Μ.Κ.Ο. της Ρεπούση



Συνωστισμός κρατικών επιχορηγήσεων για την Μη Κυβερνητική Οργάνωση της Ρεπούση

Η άλλοτε βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Ρεπούση, εκτός της προσπάθειας για διαστρέβλωση της ιστορίας (συνωστισμός στη Σμύρνη κλπ), ηγείται και της ΜΚΟ Κέντρο Γυναικείων Μελετών και Ερευνών «Διοτίμα»,με έδρα την Αθήνα.

Δημοσιεύματα του Τύπου όπως και στοιχεία που έχουν δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα του προγράμματος «Διαύγεια» κάνουν λόγο για έναν χορό κρατικών επιδοτήσεων και επιχορηγήσεων, με κατασπατάληση δημοσίου χρήματος σε υψηλούς μισθούς αργόμισθων στελεχών της εν λόγω Μ.Κ.Ο., με υπερκοστολογήσεις διαφημιστικών φυλλαδίων, ιστοσελίδων, διοργάνωση εκδηλώσεων και ημερίδων που κοστίζουν χιλιάδες ευρώ.

Όλα αυτά συνθέτουν… το ανεξέλεγκτο «πάρτυ» της Μ.Κ.Ο. της Ρεπούση, ένα πάρτυ το οποίο γίνεται στις πλάτες του Έλληνα φορολογούμενου που βλέπει καθημερινά το εισόδημά του να μειώνεται. Αξίζει να αναφερθεί ότι, μόνο για το έτος 2011, το Κέντρο Γυναικείων Μελετών και Ερευνών «Διοτίμα» επιχορηγήθηκε και μοιράστηκε το ποσό της τάξεως των 3.800.000 ευρώ, για πρόγραμμα που υλοποίησε, από την Γενική Γραμματεία Ισότητας του Υπουργείου Εσωτερικών. 

Για την εκπόνηση μελέτης με θέμα «Γυναικεία μετανάστευση στην Ελλάδα» μοιράστηκε294.872 ευρώ, για ενημερωτική εκστρατεία σχετικά με το trafficking γυναικών υπηκόων τρίτων χωρών μοιράστηκε 200.000 ευρώ.

Ως εταίρος στο πρόγραμμα συνΑΝΑΠΤΥΞΗ μοιράστηκε το ποσό των 720.763 ευρώ. Για το πρόγραμμα «Ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού 2007-2013» έλαβε 15% από το ύψος της επιχορήγησης που ανερχόταν στα 380.000 ευρώ, και όπως φαίνεται, δεν υπάρχει τέλος στο όργιο κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος.

Φασκελοκουκούλωστα!*


Σε άρθρο του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» για τις εξελίξεις στην Προανακριτική Επιτροπή, που ερευνά την υπόθεση Παπαγγελόπουλου, ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος και εκπρόσωπός του στην Προανακριτική Επιτροπή, σημειώνει:

«Με αφορμή την εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων από την Προανακριτκή Επιτροπή, που ερευνά την υπόθεση Παπαγγελόπουλου, ήρθε στο προσκήνιο μια αντιπαράθεση που αγγίζει αυτόν καθ’ εαυτόν τον θεσμό των προστατευόμενων μαρτύρων.

Να θυμίσουμε ότι ο πυρήνας του θεσμού αυτού -μαζί με άλλες διαδικασίες- εισήχθη στο ελληνικό νομικό σύστημα από την κυβέρνηση Σημίτη, με το νόμο 2928/2001, τον γνωστό “τρομονόμο” και επεκτάθηκε από την κυβέρνηση Σαμαρά με τον ν. 4254/2014 και για τα οικονομικά εγκλήματα. Αυτός ο θεσμός είχε καταγγελθεί από τον προοδευτικό κόσμο τότε ως μία πολύ επικίνδυνη διαδικασία και αυτό γιατί δίνει τη δυνατότητα να "τυλίγονται σε μια κόλλα χαρτί" άνθρωποι με βάση ανώνυμες μαρτυρίες και κρυφούς μάρτυρες. Τότε, τόσο το ΚΚΕ, όσο και ο Συνασπισμός που σήμερα υπερασπίζεται αυτόν το νόμο, τον είχαν καταγγείλει σε όλους τους τόνους.

Συνεπώς, ορισμένοι που σήμερα "αγάπησαν" τον τρομονόμο και τους κουκουλομάρτυρες ως δήθεν εργαλεία κατά της διαφθοράς, μάλλον έρχονται σε δύσκολη θέση, αν θυμηθούμε ότι αυτές τις διατάξεις τις θέσπισαν οι κυβερνήσεις Σημίτη και Σαμαρά - Βενιζέλου.

Το ΚΚΕ, τόσο στην προηγούμενη Προανακριτική Επιτροπή για τη "Novartis", όσο και στη σημερινή "αντίστροφη" εκδοχή της, είχε τονίσει την ανάγκη διερεύνησης όλων των πτυχών της υπόθεσης, με τη φυσική παρουσία και εξέταση και των προστατευόμενων μαρτύρων, κάτι φυσικά που δεν έγινε.

Οι ευθύνες για την εξέλιξη αυτή βαραίνουν και την πλειοψηφία της Προανακριτικής Επιτροπής, που αποδέχεται το θεσμό των "προστατευόμενων", "ανώνυμων" μαρτύρων και δεν καταργεί τον νόμο, αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ που υπερασπίσθηκε με πάθος τους κουκουλοφόρους μάρτυρες.
Μάλιστα βλέπουμε και μια εναλλαγή ρόλων. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αντιδρούν στις συνέπειες ενός θεσμού που οι ίδιοι θέσπισαν, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ επικαλείται έναν θεσμό που καταψήφισε και κατήγγειλε.

Η αντίθεσή μας αυτή δεν αφορά μόνο την υπόθεση που εξετάζεται, αλλά συνολικά την καταδίκη και απόρριψη μιας διάτρητης και επικίνδυνης διαδικασίας. Να θυμίσουμε ότι ακόμη και στη δίκη της εγκληματικής ναζιστικής Χρυσής Αυγής οι συνήγοροι Πολιτικής Αγωγής για τις επιθέσεις σε βάρος των κομμουνιστών συνδικαλιστών αρνήθηκαν να εξετάσουν τους "ανώνυμους" μάρτυρες κατηγορίας. Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να νομιμοποιήσουμε έναν θεσμό που σήμερα δοκιμάζεται σε υποθέσεις διαφθοράς, αλλά αύριο μπορεί να είναι ένα ισχυρό όπλο στα χέρια του κράτους ή άλλων μηχανισμών εναντίον όσων δεν τους είναι αρεστοί.

Σημαίνει αυτό ότι αδιαφορούμε για την προστασία τέτοιων μαρτύρων; Κάθε άλλο. Θεωρούμε ότι το κράτος και οι αρχές έχουν όλες τις δυνατότητες να προστατεύσουν έναν μάρτυρα και αυτό μπορεί να γίνει πιο αποτελεσματικά σε καθεστώς επωνυμίας και δημοσιότητας, αντί της σημερινής κατάστασης όπου οι διωκτικές αρχές, διάφοροι μηχανισμοί, ΜΜΕ, αλλά και πιθανά όσοι θέλουν να τους βλάψουν, ξέρουν την ταυτότητα των μαρτύρων, η οποία όμως δεν είναι γνωστή στο ευρύ κοινό... Μάλιστα, αν ανατρέξει κάποιος στα πρακτικά της Βουλής και τις συζητήσεις την περίοδο ψήφισης του συγκεκριμένου νόμου, θα δει τέτοιους προβληματισμούς.

Ορισμένοι, θέλοντας να διαστρεβλώσουν και να προβοκάρουν αυτή τη θέση αρχών του ΚΚΕ, κατέφυγαν σε άστοχες -αν όχι αστείες- συγκρίσεις. Συνέκριναν για παράδειγμα τους κουκουλομάρτυρες με την ανωνυμία που θέλει να κρατήσει ένας εργαζόμενος, π.χ. για τις πολιτικές του πεποιθήσεις, έναντι της εργοδοσίας. Φυσικά εδώ δεν βλέπουν ή κάνουν πως δεν βλέπουν το προφανές: Ότι η ανωνυμία του οποιουδήποτε για τις πράξεις ή τις ιδέες του αφορά αποκλειστικά τον ίδιο, ενώ η ανωνυμία του "κουκουλομάρτυρα" αφορά κυρίως άλλους, αυτούς που δείχνει ως ενόχους για κάποια αδικήματα.

Το ΚΚΕ όχι μόνο θα συνεχίσει να τονίζει την ανάγκη οι μαρτυρίες να είναι επώνυμες, αλλά και θα προβάλλει αυτό που αποτελούσε για χρόνια απαίτηση του λαϊκού κινήματος, των αριστερών, προοδευτικών ανθρώπων, δηλαδή την ανάγκη κατάργησης του "τρομονόμου" και όλων των διαδικασιών που αυτός προβλέπει, ανάμεσά τους και αυτής των προστατευόμενων μαρτύρων. Σ’ αυτόν τον αγώνα κάποιοι άλλαξαν στρατόπεδο και πέρασαν με την πλευρά που υπερασπίζονται τέτοιες επικίνδυνες ή αντιδραστικές πρακτικές. Φυσικά, αυτό δεν είναι ούτε το πρώτο θέμα, ούτε η πρώτη φορά που κάποιοι άλλαξαν στρατόπεδο. Κι όπως λέει μία κινεζική παροιμία "την πρώτη φορά είναι χάρη, τη δεύτερη κανόνας"».
Πηγή: 902/Λαϊκή Εξουσία
*Ο τίτλος δικός μας

Παλαιστινιακό Αιγαίο;


Αν αναλογιστεί κανείς ότι αυτή η συμφωνία – τελεσίγραφο ήρθε να τριφτεί στη μούρη κάθε έννοιας Διεθνούς Δικαίου και νομιμότητας, αλλά κυρίως ενός λαού που αγωνίζεται αδιαλείπτως εδώ και πάνω από εβδομήντα χρόνια, τότε η συνεκμετάλλευση των υδρογονανθράκων του Αιγαίου είναι βέβαιο ότι θα παρουσιαστεί σαν ευγενική προσφορά και «χάδι του αιώνα» στα μάγουλα των Ελλήνων, μπορεί και δώρο για τα διακόσια χρόνια απ’ την Επανάσταση του 1821.

Λένε πως οι λαοί που δεν έχουν μνήμη δεν έχουν μέλλον. Ήθελα να ‘ξερα πάντως τι μέλλον έχουν οι λαοί που αρνούνται να δουν το παρόν, παγιδευμένοι στη μικροκομματική σκοπιμότητα και υποταγμένοι σε αφεντικά, καμωνόμενοι τους εταίρους και συμμάχους.

Κυνικά και ωμά λοιπόν όσοι προβληματίζονται, κι ακόμα περισσότερο όσοι φοβούνται, πως οι τελευταίες εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά, στη Μεσόγειο και το Αιγαίο, οδηγούν μοιραία σε μια κρίση που θα επιλυθεί μόνον με συνεκμετάλλευση του ενεργειακού, κι όχι μόνον, πλούτου της περιοχής, δεν έχουν παρά να ρίξουν μια ματιά, έστω και επιπόλαιη, σε μια συμφωνία που βαφτίστηκε και συμφωνία του αιώνα, και ανακοίνωσαν ΗΠΑ και Ισραήλ με φανφάρες στο τέλος του περασμένου μήνα.
Δε χρειάζεται καν φαντασία, καν οποιαδήποτε θεωρία συνωμοσίας, για να βάλει κανείς το Αιγαίο, από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ως τη Γαύδο και το Καστελόριζο, στη θέση της Παλαιστίνης και να δει πώς μπορεί να μετατραπεί κι αυτό σ’ ένα ελβετικό τυρί γεμάτο τρύπες – παγίδες, και τα κυριαρχικά συμφέροντα σε θυλάκους ελληνικούς ή και τουρκικούς, όπου οι αστικές τάξεις δύο ΝΑΤΟικών χωρών θα απολαμβάνουν υπεργολαβικών προνομίων, με τη χώρα ολάκερη αμερικανοΝΑΤΟικό χωράφι δήθεν ευρωπαϊκών προδιαγραφών.

Χονδρικά η συμφωνία, την οποία ας σημειωθεί επεξεργάστηκαν ο γαμπρός του Τραμπ και οι αυλικοί του συχνά υπόδικου Ισραηλινού πρωθυπουργού, είναι εκατόν ογδόντα σελίδων και δεν απασχόλησε την ελληνική κοινή γνώμη ούτε το ένα εκατοστό απ’ όσο την εξέγειρε και την φρικίασε τεχνηέντως η δήθεν σεξουαλική κακοποίηση ενός μωρού, που δεν κατέληξε ως θα όφειλε στον «αποκεφαλισμό» ενός άθλιου ιατροδικαστή, που άνθισε σ’ ένα νοσηρό μιντιακό παζάρι.

Έτσι, λοιπόν, με αυτή τη συμφωνία του αιώνα οι Παλαιστίνιοι πρέπει να δεχθούν τα εξής «απλά» και ειρηνικά πράγματα: Ακύρωση όλων των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και άλλων διεθνών οργανισμών για το Παλαιστινιακό. Να αναγνωρίσουν το Ισραήλ ως εβραϊκό κράτος με αποτέλεσμα να πάψουν αυτόματα να είναι πολίτες πάνω από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι, Μουσουλμάνοι και Χριστιανοί που ζουν μέσα στο Ισραήλ, και δεν εκριζώθηκαν το 1948. Πρέπει να δεχτούν όποια σύνορα χαράξει, αποφασίσει και κρίνει το Ισραήλ. Την προσάρτηση της Κοιλάδας του Ιορδάνη. Το παλαιστινιακό ψευδοκράτος που θα γεννηθεί θα είναι αποστρατικοποιημένο. Να κάνει εκλογές με κριτήρια αμερικάνικα και ισραηλινά. Θα είναι κατακερματισμένο σε πολλά κομμάτια μέσα στην ισραηλινή επικράτεια, που θα επικοινωνούν μεταξύ τους με …Εγνατίες οδούς, ελεγχόμενες από τους Ισραηλινούς ή και με υπόγειο τούνελ, φανταστική έμπνευση για το πρώτο ημιυπόγειο κράτος της Γης. Θα ψηφίζουν μέσα σε τέσσερα χρόνια νόμους, αρχές, θεσμούς, οργανισμούς, τα πάντα όλα, σύμφωνα με οδηγίες κι εγχειρίδιο αμερικανο-ισραηλινό. Θα ξαναγράψουν όλα τα βιβλία τους από το νηπιαγωγείο ως τα πανεπιστήμια, όπως θα τους υποδειχτεί κ.λπ. κ.λπ. κ.λπ…

Αν στη φλεγόμενη Μέση Ανατολή τα ιμπεριαλιστικά θρασίμια κατεβάζουν για να επιβάλουν μια τέτοια συμφωνία υποδούλωσης, ποιος μπορεί να σοκαριστεί από τη δήλωση, τα σχέδια και τις επαναχαρτογραφήσεις του Ερντογάν για τη γαλάζια πατρίδα που προφανώς πήρε έγκριση πλανηταρχίας, τρυπώντας τις θάλασσες, σημαδεύοντας βραχονησίδες, εκτοξεύοντας βάρκες με πρόσφυγες κι επιμένοντας ότι σιγά σιγά θα το συνηθίσουμε…

Αν αναλογιστεί κανείς ότι αυτή η συμφωνία – τελεσίγραφο ήρθε να τριφτεί στη μούρη κάθε έννοιας Διεθνούς Δικαίου και νομιμότητας, αλλά κυρίως ενός λαού που αγωνίζεται αδιαλείπτως εδώ και πάνω από εβδομήντα χρόνια, τότε η συνεκμετάλλευση των υδρογονανθράκων του Αιγαίου είναι βέβαιο ότι θα παρουσιαστεί σαν ευγενική προσφορά και «χάδι του αιώνα» στα μάγουλα των Ελλήνων, μπορεί και δώρο για τα διακόσια χρόνια απ’ την Επανάσταση του 1821.
Κοντολογίς οποιανού δεν ανατριχιάζει η πέτσα για το Παλαιστινιακό, του μέλλει να μη φάει ούτε την πέτσα απ’ το γιαούρτι που το κεφάλαιο θ’ απολαμβάνει έχοντας αρμέξει τα βυζιά της μάνας του.


Σημείωση: Το άρθρο της Λιάνας Κανέλλη αναδημοσιεύεται από τον Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου 22-23/02/2020

Σκίτσο: Carlos Latuff

TOP READ