23 Νοε 2018

Για όλα φταίνε οι γκόμενοι, οι πρώην κι οι επόμενοι

Αν έβγαινε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κι έλεγε “με σταματούν στο δρόμο και μου λένε τι γκόμενος είσαι εσύ” θα τον πιστεύατε; Όχι. Όπως δεν πιστεύαυτε το ΓΑΠ όταν έλεγε πως τον σταμάτησε ένας συνταξιούχος, για να του πει αυθόρμητα πως θα έδινε οικειοθελώς μια σύνταξη για την Ελλάδα.
Κι όμως χθες βρέθηκε η ζωντανή απόδειξη, με τη νεαρή μητέρα από την Κυψέλη που έριξε τα ελληνικά ίντερνετς με την ενθουσιώδη υποδοχή της στον πρόεδρο της ΝΔ καθώς περπατούσε στην Κυψέλη και κυρίως το επιφώνημα “Καλέ τι γκόμενος είσαι!”. Μένει τώρα να γυριστεί μια ταινία-σκηνή και με το συνταξιούχο (κι αν δε ζει πια, με τη μειωμένη σύνταξη, θα τον δημιουργήσουμε, δεν είναι δύσκολο…)
Μπορεί να έχετε συνδυάσει τον Κούλη κυρίως με διάφορα goofy ενσταντανέ, αλλά η διακριτική γοητεία του γουρλωμένου βλέμματος δεν αφήνει ασυγκίνητες τις ψηφοφόρους.
Πολλοί έσπευσαν να βγάλουν στημένη τη σκηνή και τη γυναίκα επαγγελματία ηθοποιό. Τίποτα δεν αποκλείεται, εφόσον ζούμε υπό την ιδεολογική ηγεμονία της αμερικανιάς και του πολιτικού μάρκετινγκ. Από την άλλη, ίσως έχει μικρή σημασία τελικά αν επρόκειτο για σκηνοθεσία ή αυθόρμητο περιστατικό.
Σημασία έχει το πολιτικό αποτέλεσμα, δηλαδή η μετακίνηση της πολιτικής συζήτησης στο ποιος είναι πιο ωραίος κι ελκυστικός, την οποία εξάλλου θυμόμαστε ότι σε ένα βαθμό είχε αξιοποιήσει και ο Σύριζα σε σχέση με τον Αλέξη Τσίπρα, από τα πρώτα του βήματα στην ηγεσία του κόμματος ακόμα. Μπορεί ο Σαμαράς να μην τα είχε καταφέρει και τόσο καλά με το “ερωτικό χαρτί”, όταν το επιτελείο του άφηνε να διαρρεύσει το περίφημο “αμοντάριστο” πλάνο για την “ώρα που γίνεται το καλύτερο σεξ”, αλλά η προσπάθεια να πλασαριστεί ο Κούλης ως το νέο σέξι αξίζει τουλάχιστον συγχαρητήρια για την ψυχαγωγική της αξία.
Το επόμενο βήμα μπορεί να γίνει στις δημοσκοπήσεις. Κι εκτός από τη -βαθιά πολιτική- ερώτηση για τον καταλληλότερο, να καλείται το δείγμα της έρευνας να επιλέξει το “γαματότερο” ή τον “πιο ερωτικό”. Ή επίσης να γίνει ριάλιτι του στιλ “Greece’s next prime minister”, για να αναδεικνύεται ο καλύτερος διακορευτής δικαιωμάτων και κατακτήσεων.
Μέχρι να αποφασίσει ο “κυρίαρχος λαός” να στείλει όλους τους “γκόμενους”, τους πρώην και επόμενους, στα σπίτια τους.

ΚΑΛΕ ΜΟΥ ΦΙΛΕ ΜΗΠΩΣ ΣΕ ΚΑΝΑΝΕ ΦΑΣΙΣΤΑ ?!!


ΟΜΩΣ...
Μοιάζει σαν εκείνη την ύπουλη μόλυνση που υπάρχει στον αέρα και το νερό που δεν μπορούμε να δούμε. Φθείρει συνειδήσεις, λερώνει τη ματιά και την κρίση μας.
Εξαπλώνεται με απίστευτη ταχύτητα, μπορεί μέσα σε λίγα λεπτά να μετατρέψει Γάλλους φοιτητές σε αδίστακτους Αλβανούς που κατεβάζουν τη σημαία μας, παιδάκια χωρίς πατρίδα σε εχθρούς του έθνους, να «εξαφανίσει» τους νεκρούς του Πολυτεχνείου.
Φτιασιδώνεται για να πιάσει στασίδι στην τηλεόραση, αγριεύει έξω από τα σχολεία όπου φοιτούν προσφυγόπουλα, συγκινείται για να κατασκευάσει κάποιους δήθεν ήρωες.
Διαστρεβλώνει, διαστρέφει, παραχαράσσει με απίστευτη ευκολία και με την ίδια ευκολία δεν απαντάει όταν αποκαλύπτονται τα ψέματα που κατασκευάζει.
Ο λόγος δεν γίνεται για τη «μόλυνση» που μεταδίδουν οι δηλωμένοι φασίστες, αλλά για τους άλλους, τους αυτοπροσδιοριζόμενους εκπροσώπους του λεγόμενου αστικού δημοκρατικού τόξου.
Αυτούς που περιφέρουν και αναπαράγουν μια σειρά από ρατσιστικά και ξενοφοβικά στερεότυπα.
Αυτούς τους δήθεν σοβαρούς, Δημάρχους, δημοσιογράφους, πολιτικούς, ΜΜΕ που αμέσως μετά τις δολοφονικές κλοτσιές στον Ζακ Κωστόπουλο, που όλοι είδαμε, συνέχισαν να κλοτσάνε τη μνήμη του και την υπόληψή του χαρακτηρίζοντας τον κλέφτη, πρεζόνι , κτλ.
Αυτούς που προβάλλουν την αυτοδικία: μπήκες στο μαγαζί μου σε δικάζω και σε σκοτώνω και μετά κάνουν δημοσκοπήσεις για να δουν τι λέει η κοινή γνώμη.
Με την ιδιά λογική δικάζουν και οι φασίστες, δολοφονούν, μαχαιρώνουν προπηλακίζουν υπερασπίζοντας δήθεν την πατρίδα. Αυτούς ξεπλένουν!
Και η φασιστική μόλυνση που μεταδίδουν όλοι αυτοί είναι πιο επικίνδυνη ακόμα και από τους ιδίους τους φασίστες γιατί είναι ύπουλη και μπορεί να διαφθείρει υποσυνείδητα.
Μπορεί να καλλιεργήσει αυτό το επικίνδυνο «ΟΜΩΣ»!!
"Εγώ δεν είμαι ρατσιστής όμως, οι προσφυγές, οι γύφτοι, οι μετανάστες, οι ομοφυλόφιλοι…"
Πόσο πιο συχνά ακούγεται αυτό το «όμως»;
Και πόσο βολικό είναι αφού για όλα αυτά που συμβαίνουν δεν αναζητείται ο πραγματικός ένοχος.
Θα χρησιμοποιήσω μια αδόκιμη έκφραση αλλά έχω την αίσθηση ότι παράγουν «κουλτούρα» φασισμού» για να πλασάρουν τον φασισμό ως λύση, γιατί στην Ελλάδα τα ποσοστά των φασιστών είναι ακόμα μικρά!
Το ίδιο κάνουν και σε όλη την Ευρώπη, μεγαλύτερος πλασιέ από την ΕΕ δεν υπάρχει.
Οι ρατσιστικές και ξενοφοβικές κυβερνήσεις μια χαρά τους βολεύουν και ας κάνουν ότι ενοχλούνται. Δικά τους δημιουργήματα είναι.
Και δεν σταματάνε μόνο στο να προβάλλουν και να αναπαράγουν όλα αυτά τα φασιστικά στερεότυπα αλλά εχθρεύονται και συκοφαντούν τους συλλογικούς αγώνες και την ταξική αλληλεγγύη, που αμφισβητούν τις πολιτικές τους.
ΟΜΩΣ εμείς δεν ξεχνάμε ότι η μάχη απέναντι στον φασισμό είναι κυρίως μάχη στο σύστημα που τον γεννάει!!!

Τελικά δεν έχει ο Θεός…

       


Οι παπάδες αντί να δώσουν το καλό παράδειγμα στο ποίμνιό τους, στο οποίο μόνιμα λένε πως «έχει ο Θεός», αποφάσισαν να του δείξουν ότι οι ίδιοι δεν πιστεύουν πως «έχει ο Θεός»! Τελικά για τους παπάδες ο Θεός δεν έχει! Τελικά αυτός που έχει σίγουρα είναι ο Κράτος και αφού ο Κράτος έχει σίγουρα οι παπάδες θέλουν να έχουν οικονομικές σχέσεις μόνο με αυτόν! Με τον Θεό μπορούν να έχουν μόνο κοινωνικές σχέσεις! Με τους ανθρώπους έχουν και κοινωνικές και οικονομικές σχέσεις αφού του κάνουν μαθήματα πίστης σχετικά με το «έχει ο Θεός» και παραλαμβάνουν διάφορα δωράκια γι’ αυτό, τα οποία στην περίπτωσή τους δεν ονομάζονται φακελάκια γιατί είναι μεν δημόσιοι υπάλληλοι αλλά δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν κοινωνικό αλισβερίσι με το Θεό!

Ασημάκης

Με μετεμφυλιακό νόμο περί “ληστοσυμμοριτών” καταδικάστηκε η καθαρίστρια στο Βόλο

Φαίνεται πως σχεδόν 70 χρόνια μετά, ο εμφύλιος ακόμα δεν τελείωσε, όπως στο εφετείο που καταδίκασε την καθαρίστρια από το Βόλο για το “έγκλημα” της πλαστογράφησης του ενδεικτικού δημοτικού. Όπως δήλωσε ο δικηγόρος της γυναίκας στο realfm, Γιώργος Σινέλης, η εντολέας του καταδικάστηκε με νόμο περί “ληστοσυμμοριτών” που ψηφίστηκε το ’50 αμέσως μετά τον εμφύλιο, αλλά παραμένει σε ισχύ ως σήμερα. Πού να μην της αναγνώριζαν και το ελαφρυντικό του πρότερου εντίμου βίου, δηλαδή. Όπως σημείωσε ο δικηγόρος, παρότι τυπικά ο δικαστής δεν είχε επιλογή, καθώς η γυναίκα δεν δικάστηκε με τις κοινές διατάξεις περί απάτης και πλαστογραφίας, αλλά με την επιβαρυντική περίπτωη 1608 περί καταχραστών του δημοσίου, που δεν προβλέπει ποινή κάτω των 10 ετών, θεωρεί πως είχε τη δυνατότητα υπέρβασης. Κι αυτό για το λόγο ότι τα προσόντα που πλαστογραφήθηκαν δεν είχαν άμεση σχέση με την εργασία της, ενώ και το ποσό των 217.000 ευρώ το δούλεψε, δεν το καταχράστηκε.
Ο κ. Σινέλης πρόσθεσε πως ευελπιστεί στην αναίρεση της ποινής, μετά και την παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου και ζήτησε ο αναχρονιστικός και επαίσχυντος νόμος να καταργηθεί. Ο σαφής ταξικός χαρακτήρας της δικαιοσύνης γίνεται ολοφάνερος ακόμα και μέσα από τις νομοθετικές διατάξεις που παραμένουν σε ισχύ, ακόμα και όταν δεν ανταποκρίνονται στις συνθήκες στις οποίες ψηφίστηκαν. Μόνο φαινομενικά όμως, γιατί μπορεί να μην υφίσταται πλέον άμεσα η απειλή της αστικής εξουσίας που είχε υπάρξει στον Εμφύλιο, ο εργαζόμενος όμως σε κάθε περίπτωση εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται ως απειλή, ιδίως όταν η ανάγκη της επιβίωσης τον σπρώχνει σε παραβάσεις του νόμου.

Κανείς να μην υποκύψει στον εκβιασμό της εργοδοσίας των σουπερ μάρκετ Δήμητρα



Κανείς να μην υπογράψει «δήλωση σιωπής»
Κανείς να μην «βάλει υπογραφή» στην απόλυσή του

Ένα ακόμα αντεργατικό κεφάλαιο έρχεται να προστεθεί στο πολύτομο έργο της επίθεσης της μεγαλοεργοδοσίας του σούπερ μάρκετ Δήμητρα σε βάρος των εργαζομένων της. Αυτήν τη φορά, τα αφεντικά του Δήμητρα ζητούν από τους εργαζόμενους να υπογράψουν έγγραφο («σύμβαση εμπιστευτικότητας εργαζομένου» το ονομάζουν), με το οποίο απαιτούν ουσιαστικά από αυτούς να «βγάλουν το σκασμό» και να μην καταγγέλλουν τα όσα συμβαίνουν σε βάρος τους, τις άθλιες συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται, με αναδρομική κιόλας ισχύ, καθώς φέρει ημερομηνία 1/5/2018. Μάλιστα, το έγγραφο προβλέπει πως αν παραβιαστεί η «σύμβαση» αυτή από τον εργαζόμενο τότε η εταιρεία θα μπορεί να προχωρήσει σε απολύσεις με υπαιτιότητα του εργαζόμενους, άρα και χωρίς αποζημιώσεις κ.λπ.
Η εργοδοσία του Δήμητρα προχωράει στην μεθόδευση αυτή μετά από εκατοντάδες καταγγελίες συναδέλφων της συγκεκριμένης αλυσίδας στο Σωματείο μας, για τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν. Απλήρωτες  υπερωρίες, εκδικητικές δυσμενείς μεταθέσεις απ’ άκρη σ’ άκρη του νησιού, παραβιάσεις ωραρίων λειτουργίας, εντατικοποίηση, ελλιπή μέτρα υγιεινής και ασφάλεια των εργαζόμενων (με αποτέλεσμα και το πρόσφατο εργοδοτικό έγκλημα στην Αχαράβη) κ.ά.
Με την μεθόδευση αυτή η εργοδοσία του Δήμητρα προσπαθεί να κλείσει στόματα για τα όσα συμβαίνουν. Προσπαθεί να εκφοβίσει τους εργαζόμενους για να προχωρήσει ανενόχλητη τα σχέδιά της… Παράλληλα, φαίνεται πως ετοιμάζεται να προχωρήσει σε απολύσεις χωρίς αποζημιώσεις, απλώς κατηγορώντας τους εργαζόμενους, που θα υπογράψουν αυτό το κουρελόχαρτο, ότι το… παραβίασαν…!
«Αέρα στα πανιά» και της εργοδοσίας του Δήμητρα έχουν δώσει όλοι οι αντεργατικοί-αντιλαϊνοί νόμοι που έχουν ψηφίσει όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, οι αποφάσεις των Περιφερειακών Αρχών, όπως η πρόσφατη για τα ωράρια (Περιφερειακή Αρχή ΣΥΡΙΖΑ-ΛΑΕ) κ.ά. Αυτά και άλλα είναι τα μέτρα που παίρνουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες για να διασφαλίσουν την κερδοφορία τους, την «ανάπτυξή» τους! Αυτή είναι η «κανονικότητα» του συνεχούς μνημονίου της «μεταμνημονιακής» εποχής. Όλα για τα κέρδη τους!
Καλούμε τους συναδέλφους των σουπερ μάρκετ Δήμητρα να μην υποκύψουν στον εκβιασμό. Κανείς δε μπορεί να τους υποχρεώσει να υπογράψουν αυτό το κείμενο. Κανείς να μην το υπογράψει. Τους καλούμε να συσπειρωθούν στο Σωματείο μας, να καταγγείλουν οτιδήποτε συμβαίνει στον χώρο εργασίας τους, να οργανώσουμε την αντεπίθεσή μας! Η πρόκληση αυτή δεν θα περάσει έτσι! Θα πάρουν την απάντηση που τους αρμόζει!
Κάνουμε δική μας υπόθεση την επιτυχία της ΑΠΕΡΓΙΑΣ στις 28 Νοέμβρη. Συμμετέχουμε μαζικά στην απεργιακή συγκέντρωση στις 10 το πρωί στο Σαρόκο!
ΒΑΖΟΥΜΕ ΜΠΟΡΣΤΑ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΓΚΕΣ
ΟΧΙ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΛΙΓΩΝ





















ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΕ ΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΟΥ
Web: http://sidypker.blogspot.gr
FB: kerkyraikossyndesmosidiotikonypallilon
Τηλ.: 6978404989


Σπόροι και αντισοβιετισμός – Το σκάνδαλο Λυσένκο

Δεν υπάρχει συζήτηση που να περιστρέφεται γύρω από τα επιστημονικά επιτεύγματα της ΕΣΣΔ, κατά την οποία να μην πέσει το όνομα του Τροφίμ Λυσένκο ως «απόδειξη» των «ιδεολογικών αγκυλώσεων» και τις «δογματικότητας» της σοβιετικής επιστήμης, σε μια απόπειρα να ακυρωθεί συνολικά η σημαντική της παρακαταθήκη σε μια σειρά από κλάδους. Είναι γεγονός πως η διαβόητη υπόθεση Λυσένκο στιγμάτισε την ιστορία της επιστήμης και της βιολογίας στη Σοβιετική Ένωση, και είναι αδιαμφισβήτητο ότι ο τα περισσότερα εκ των οποίων υποστήριξε ο Σοβιετικός βιολόγος δεν μπορούν να σταθούν σε επιστημονική κριτική, αποτελώντας τροχοπέδη στην εξέλιξη του συγκεκριμένου τομέα στη χώρα. Από την άλλη, το να παρουσιάζεται η ηγεμονική θέση του Λυσένκο στη σοβιετική βιολογία ως ένα ακόμα δείγμα «σταλινικής παράνοιας» αγνοεί τόσο τις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες στη γεωργική παραγωγή που καθιστούσαν ελκυστικές τις προτάσεις του, όσο και το γεγονός πως η εύνοια στο πρόσωπό του συνεχίστηκε και επί Χρουτσόφ, αφού μόνο η πτώση του τελευταίου σήμανε και την οριστική του απομάκρυνση από επιστημονικές θέσεις ευθύνης. Επίσης, μολονότι πράγματι η πλειονότητα του έργου του δεν έχει επιστημονική αξία, αυτό δε σημαίνει πως επιμέρους παρατηρήσεις του δεν επιβεβαιώθηκαν αργότερα ή δεν αποτέλεσαν βάση προβληματισμού για μεταγενέστερους επιστήμονες.
Ο Τροφίμ Ντενίσοβιτς Λυσένκο γεννήθηκε στις 29 Σεπτέμβρη 1898 στην Κάρλοφκα από αγροτική οικογένεια και σπούδασε στο Γεωργικό Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου του Κιέβου και στη συνέχεια φοίτησε και αργότερα διηύθυνε το Ινστιτούτο Γενετικής της Οδυσσού, ενώ από το 1940 υπήρξε διευθυντής του Ινστιτούτου Γενετικής της Ακαδημίας Επιστημών της ΕΣΣΔ.
Η φήμη που άρχισε να αποκτά βασίστηκε στους ισχυρισμούς του πως μπορούσε να αυξήσει την παραγωγικότητα της σοβιετικής γεωργίας, σε μια εποχή λιμών που ως σήμερα αποτελούν θεμέλιο λίθο της αντικομμουνιστικής προπαγάνδας της εποχής, μεταξύ άλλων μέσω της διαδικασίας μετατροπής χειμερινών σπόρων σιταριού σε θερινούς. Θεωρούσε επίσης ότι σπόροι μπορούσαν να μετατραπούν από ένα είδος σε άλλο ή τα ζιζάνια να γίνουν κόκκοι τροφής. Οι ισχυρισμοί του αυτοί βασίζονταν σε πειράματα που αργότερα αποδείχτηκαν προβληματικά.

Οι θεωρίες του Λυσένκο, παρότι συνδέονται κυρίως με το Λαμάρκ, στην πραγματικότητα είναι μάλλον sui generis. Βασική του θέση ήταν η απόρριψη της έννοιας των γονιδίων και η δημιουργία κληρονομικών χαρακτηριστικών σε έναν οργανισμό μέσω των αλλαγών στο περιβάλλον και τις συνθήκες ζωής του οργανισμού. Η άποψη του αυτή αφορούσε μόνο τους φυτά και όχι τους ανθρώπους, σε κάθε περίπτωση επικράτησε στην ΕΣΣΔ, καθιστώντας πολιτικά ύποπτους όσους δεν ευθυγραμμίζονταν με αυτή. Συνήθως του αποδίδεται συνευθύνη για το θάνατο του  σημαντικού Νικολάι Βαβίλοφ το 1943, όπως και για τις διώξεις άλλων επιστημόνων που ακολουθούσαν τη δαρβινική θεωρία, είναι όμως εξαιρετικά δύσκολο να διαχωρίσει κανείς την προπαγάνδα από την πραγματικότητα σε αυτές τις περιπτώσεις. Το ίδιο ισχύει εξάλλου και για την θρυλούμενη τεράστια έκταση των επιπτώσεων του “λυσενκοϊσμού” στη σοβιετική γεωργία, η οποία γενικά εξελίχθηκε επί δεκαετίες μετά τον τελευταίο λιμό της Ουκρανίας σε θετική κατεύθυνση. To βέβαιο είναι πως ο Λυσένκο όχι μόνο βραβεύτηκε πολλές φορές για το έργο του, αλλά και πως παρέμεινε αμετακίνητος στη θέση του μετά το θάνατο του Στάλιν το 1953.
Η κριτική εναντίον από επιστήμονες εντός ΕΣΣΔ άρχισε ωστόσο να γίνεται έντονη, γεγονός πως δείχνει ότι η κυριαρχία του λυσενκοϊσμού δεν σήμανε την πλήρη απάλειψη της δαρβινικής θεωρίας από τη σοβιετική έρευνα και εκπαίδευση. Πέρα από την καταγγελία τριών διάσημων φυσικών της ΕΣΣΔ το 1962 (Γιάκοβ Μπορίσοβιτς Ζέλντοβιτς, Βιτάλι Γκίνσμπουργκ, Πιοτρ Καπίτσα), που κατηγορούσαν το έργο του Λυσένκο ως ψευδοεπιστήμη, πολύ γνωστή είναι και η επίθεση του μετέπειτα διάσημου αντιφρονούντα φυσικού Αντρέι Ζαχάρωφ το 1964, που έκανε λόγο «υποβάθμιση της μάθησης, δυσφήμιση, απόλυση, σύλληψη, ακόμα και θάνατο πολλών πραγματικών επιστημόνων».
Η πτώση του Χρουτσόφ σήμανε και την αρχή του τέλους για το Λυσένκο, ο οποίος έχασε τα αξιώματά του το 1965, ενώ επιτροπές συγκροτήθηκαν για την αποκάλυψη των σφαλερών ή και παραποιημένων μεθόδων του. Ο ίδιος έφυγε ξεχασμένος από τη ζωή σαν σήμερα το 1976, με την είδηση του θανάτου του να καταλαμβάνει απειροελάχιστον χώρο στο σοβιετικό τύπο. Η εξέλιξη της βιολογίας, με την ανάπτυξη του κλάδου της επιγενετικής, με την οποία μελετάται η επίδραση του περιβάλλοντος στο γονιδίωμα, αποδεικνύοντας πως τα ανθρώπινα γονίδια δεν είναι στατικά, αλλά προσαρμόσιμα στις εκάστοτε συνθήκες, δεν αποτελεί δικαίωση του Λυσένκο, δείχνει όμως ότι κάποια ψήγματα της σκέψης του δεν ήταν τόσο εξωπραγματικά όσο θεωρούνταν κάποτε. Επιπλέον, έχει υποστηριχθεί από τον Τσέχο βιολόγο Γιάροσλαβ Φλεγκρ ότι οι ακόλουθοι του Λυσένκο περιέγραψαν (αν και παρερμήνευσαν) κάποια σημαντικά δεδομένα και παρατηρήσεις που ενδεχομένως μπορούν να αποτελέσουν βάση για τους σύγχρονους επιστήμονες στη θεμελίωση επαληθεύσιμων πειραμάτων προς επέκταση της επιστημονικής γνώσης.
Η υπόθεση Λυσένκο, όσο κι αν παραφουσκώθηκε προπαγανδιστικά από τους αντιπάλους της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, παραμένει ένα οδυνηρό αλλά χρήσιμο μάθημα για τη λεπτή σχέση ιδεολογίας και επιστήμης και την ευκολία παρεκτροπής της σε καταστάσεις που προσαρμόζουν την πραγματικότητα στην επιθυμία κι όχι το αντίστροφο.

Καλή αντάμωση Μάρτιν Ήντεν…

       


Σαν σήμερα ο Μάρτιν Ήντεν έδινε τέλος στο κολύμπι ανάμεσα σε σκατά! Σαν σήμερα ο Μάρτιν Ήντεν έδινε τέλος στην ταλαιπωρία του να μην μπορούν να τον καταλάβουν! Σαν σήμερα ο Μάρτιν Ήντεν ξέφευγε από τους καθυστερημένους που νόμιζαν πως κάτεχαν πράμα! Σαν σήμερα ο Μάρτιν Ήντεν γλίτωνε από την απεραντοσύνη της ανθρώπινης βλακείας! Σαν σήμερα ο Μάρτιν Ήντεν αποφάσισε να πληγώσει μια και καλή τον εαυτό του για να μην τον αφήνει άλλο έρμαιο να τον πληγώνει ο κάθε βλαμμένος. Σαν σήμερα ο Μάρτιν Ήντεν σήκωνε άγκυρα αφήνοντας πίσω τους βλακέντιους να μετρούν με την μεζούρα τον θάνατό του όπως με την μεζούρα μετρούσαν τη ζωή και το έργο του. Σαν σήμερα ο Μάρτιν Ήντεν έδειχνε τον δρόμο της διαφυγής από την ηλιθιότητα. Καλή αντάμωση Μάρτιν Ήντεν…

Κ. Νότνολ

Σε μόνιμη πρέσα...




Την Τετάρτη 28 Νοέμβρη, οι εργαζόμενοι κατεβαίνουν σε 24ωρη πανελλαδική απεργία, διεκδικώντας αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, κατάργηση των μνημονιακών νόμων, υπογραφή ΣΣΕ, ανάκτηση απωλειών από τα χρόνια της κρίσης.
Αιτήματα αιχμής είναι να καταργηθεί τώρα ο αντιασφαλιστικός νόμος Κατρούγκαλου, να επανέλθει ο κατώτερος μισθός στα 751 ευρώ για όλους, ως βάση για παραπέρα αυξήσεις, να καταργηθεί ο μνημονιακός νόμος Βρούτση - Αχτσιόγλου, τον οποίο ενεργοποίησε η κυβέρνηση.
Με το νόμο αυτό η κυβέρνηση υπόσχεται αυξήσεις, όμως στην πραγματικότητα βάζει τον κατώτερο μισθό μόνιμα στην πρέσα της «ανταγωνιστικότητας» της οικονομίας, δηλαδή της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.
Παράλληλα, εξασφαλίζει σε κράτος και εργοδοσία τη δυνατότητα να καθορίζουν τον κατώτερο μισθό ανάλογα με τις «αντοχές» και τα σκαμπανεβάσματα των κερδών, αφαιρώντας από τα συνδικάτα το δικαίωμα να παλεύουν για ουσιαστικές αυξήσεις.
Ο νόμος αυτός είναι από χέρι αντεργατικός και πρέπει να ξηλωθεί από τους εργαζόμενους, μαζί με όλο το μνημονιακό πλαίσιο.
Με τη συμπίεση του κατώτερου μισθού, όπως έδειξε και η πρόσφατη εμπειρία, χτυπιέται το σύνολο των μισθών, αφού το κατώτερο όριο του εργατικού εισοδήματος παίζει αποφασιστικό ρόλο σε όλη τη μισθολογική κλίμακα.
Ετσι, φτάσαμε σήμερα 500.000 μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα να έχουν μεικτό μισθό χαμηλότερο από 500 ευρώ και ακόμα τόσοι να έχουν μισθό από 500 έως 800 ευρώ. Δηλαδή, 1 εκατομμύριο μισθωτοί έχουν μηνιαίο εισόδημα χαμηλότερο από τα 751 ευρώ, που το 2012 ήταν η «βάση» των εργατικών μισθών, πολύ πίσω και τότε από τη στοιχειώδη κάλυψη των λαϊκών αναγκών!
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν περιορίστηκε σε αυτά. Ακόμα και για τα λίγα ψίχουλα που σχεδιάζει να δώσει, μετά από την καθήλωση για 7 ολόκληρα χρόνια του κατώτερου μισθού, φρόντισε να εξασφαλίσει νέα προνόμια στις επιχειρήσεις, επιδοτώντας τις εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές για τους νέους κάτω των 24 ετών και μειώνοντας τη φορολογία των καπιταλιστικών κερδών από το 29% στο 25%!
Αυτή ακριβώς η πολιτική δίνει αέρα στα πανιά του ΣΕΒ και άλλων εργοδοτικών ενώσεων, όπως ο ΣΒΒΕ, γενικότερα στους καπιταλιστικούς ομίλους, οι οποίοι, από τη μια, κινδυνολογούν για τις συνέπειες στην οικονομία από μια «μη λελογισμένη» αύξηση των μισθών και, από την άλλη, ακόμα και γι' αυτά τα ψίχουλα που υπόσχεται η κυβέρνηση, αξιώνουν νέα προνόμια, καθώς, όπως λέει ο λαός, «τρώγοντας έρχεται η όρεξη».
Από κοντά και η Κομισιόν, που μετά τα μνημόνια ανέλαβε την «ενισχυμένη εποπτεία», σημειώνει σε πρόσφατη έκθεσή της ότι η όποια αύξηση πρέπει «να αντικατοπτρίζει την παραγωγικότητα», ενώ στο θέμα της επεκτασιμότητας των συμβάσεων βάζει ζήτημα εξαιρέσεων, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων.
Το αντεργατικό έργο όλων αυτών στηρίζει ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός, που ενώ στα λόγια ζητάει επαναφορά του κατώτερου μισθού, την ίδια ώρα κάνει ό,τι μπορεί για να υπονομεύσει τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων, την αναγκαία οργάνωση, τη σύγκρουση με την πολιτική στήριξης και ενίσχυσης των κερδών του κεφαλαίου, διεκδικώντας ενεργότερο ρόλο στον «κοινωνικό διάλογο» για το «αναπτυξιακό μοντέλο» μετά τα μνημόνια.
Απέναντι σε όλους αυτούς, με τα δίκαια αιτήματά τους και με σημαία τις σύγχρονες ανάγκες τους, οι εργαζόμενοι μπορούν να κάνουν ένα μεγάλο βήμα μπροστά, δίνοντας αποφασιστική εργατική απάντηση στις 28 Νοέμβρη, συμμετέχοντας μαζικά στην απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις που καλεί το ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα.

TOP READ