27 Ιαν 2015

Κτίζοντας τους πυρήνες της Λαϊκής Συμμαχίας και των Λαϊκών Επιτροπών

 Κτίζοντας τους πυρήνες της Λαϊκής Συμμαχίας και των Λαϊκών Επιτροπών





Η ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ για τα εκλογικά αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών της 25ης Γενάρη του 2015 εκτός των εκτιμήσεων για το αποτέλεσμα, έθεσε σε πρώτη προτεραιότητα την αφομοίωση των νέων δυνάμεων που πλησίασαν το ΚΚΕ και την αναδιοργάνωση του μαζικού κινήματος.

Αυτή είναι η ευκαιρία του ΚΚΕ σήμερα. Η ανασύνταξη του εργατικού λαϊκού κινήματος και η ενδυνάμωση της λαϊκής κοινωνικής συμμαχίας. Από εκεί αρχίζουμε. Καμία αντίσταση, αντεπίθεση και ρήξη με το σύστημα, τις πολιτικές του, τα μέτρα που ισχύουν και τα μέτρα που έρχονται δεν είναι δυνατή χωρίς αυτή την προϋπόθεση.


 
Χαρακτηριστικά είναι μερικά αποσπάσματα από την ανακοίνωση.


Παρά τη θετική τάση συσπείρωσης υπέρ του ΚΚΕ, ο συνολικός συσχετισμός δυνάμεων παραμένει αρνητικός, το εκλογικό αποτέλεσμα δεν εκφράζει τάση χειραφέτησης εργατικών λαϊκών δυνάμεων από την ΕΕ, το δρόμο του κεφαλαίου και τα συμφέροντα των μονοπωλίων.


Κρίσιμος αρνητικός παράγοντας για το συσχετισμό δυνάμεων, επομένως για την πολιτική επιρροή του ΚΚΕ, ήταν και είναι η κατάσταση μαζικότητας και προσανατολισμού του εργατικού - λαϊκού κινήματος.


Όσο το κίνημα, η συμμετοχή των εργαζομένων σε αυτό παραμένουν σε υποχώρηση, παρά τις πρωτοβουλίες του ΚΚΕ και άλλων ριζοσπαστικών δυνάμεων, των ταξικά συνειδητοποιημένων δυνάμεων, τόσο θα κυριαρχούν οι λογικές της αναμονής, της ανάθεσης, της αναζήτησης "σωτήριων" και ανύπαρκτων λύσεων από τα πάνω.


Στην πορεία, η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, από τα ίδια τα πράγματα, θα ξανασκεφτούν προβλέψεις και εκτιμήσεις του ΚΚΕ, θα συμπορευτούν με το ΚΚΕ, για την ανασύνταξη του εργατικού λαϊκού κινήματος, την ενδυνάμωση της λαϊκής κοινωνικής συμμαχίας.


Χρειάζεται να δυναμώσει ακόμη περισσότερο μέσα στην εργατική τάξη, τη νεολαία και το κίνημα η γραμμή της αντεπίθεσης και της ρήξης, σε αντίθεση με τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, την ΕΕ και την πολιτική που στηρίζει αυτόν το δρόμο, με την ενσωμάτωση και την παθητική αναμονή.


Καλούμε όσους έκαναν το θετικό βήμα και ψήφισαν για πρώτη φορά το ΚΚΕ να συνεχίσουν και να συναντηθούν μαζί μας στους καθημερινούς αγώνες, στα σωματεία, στους χώρους δουλειάς και νεολαίας, στο κίνημα, για τις επείγουσες διεκδικήσεις, για την ανάκτηση των απωλειών, αλλά και γενικότερα στην πάλη για να αλλάξει συνολικά χέρια η εξουσία.


Το ΚΚΕ, συνεπές σε όσα έλεγε και πριν τις εκλογές, δεν πρόκειται να στηρίξει ή να δώσει ανοχή στη νέα κυβέρνηση. Θα αξιοποιήσει τη συσπείρωση δυνάμεων, που σε αυτή τη φάση πραγματοποίησε, για να κάνει αυτό που υποσχέθηκε στο λαό, να υπάρξει δυνατή εργατική - λαϊκή αντιπολίτευση υπέρ του λαού και στη Βουλή, με τις προτάσεις του, αλλά πάνω από όλα στο κίνημα για να δυναμώσει η Λαϊκή Συμμαχία για το σήμερα και για την προοπτική. Για να δυναμώσουν οι αγώνες ενάντια στην ΕΕ, τα μνημόνια διαρκείας, τα μονοπώλια, το κεφάλαιο και την εξουσία του, που είναι εδώ, παρόντα. Για να ανακτηθούν οι μεγάλες απώλειες των εργαζομένων την περίοδο της κρίσης, για να μην πληρώσουν ξανά οι μισθωτοί και οι αυτοαπασχολούμενοι τα όποια ψίχουλα δοθούν στην ακραία φτώχεια, αλλά να πληρώσουν οι μονοπωλιακοί όμιλοι, το κεφάλαιο.




Απολύσεις στο υποκατάστημα των Public στο Σολάρι παρά τις διαβεβαιώσεις της εργοδοσίας για το αντίθετο: Ανακοίνωση του Κερκυραϊκού Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων

 Απολύσεις στο υποκατάστημα των Public στο Σολάρι παρά τις διαβεβαιώσεις της εργοδοσίας για το αντίθετο: Ανακοίνωση του Κερκυραϊκού Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων

Η διεύθυνση της επιχείρησης Public, αφού καθυστέρησε για μια βδομάδα το κλείσιμο του καταστήματος στο Σολάρι, κάτω από το βάρος της διάστασης που πήρε το θέμα και προεκλογικά, χάρη στην κινητοποίηση των εργαζομένων και του Σωματείου Ιδ. Υπαλλήλων, έδωσε συνέχεια στο θέμα προχωρώντας στην απόλυση 5 εργαζομένων, παρά τις υποσχέσεις για τη μεταφορά όλου του προσωπικού στο κατάστημα στο κέντρο της πόλης.

Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει αυτό που τόνισε από την πρώτη στιγμή το σωματείο μας, ότι δηλαδή οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να επαναπαυτούν, δεν πρέπει να δείξουν καμία εμπιστοσύνη στις προτάσεις της εργοδοσίας για απορρόφηση τους από το άλλο κατάστημα αλλά να δυναμώσουν τον αγώνα τους, επιδιώκοντας το συντονισμό με όλους τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους, για να επιβάλλουν τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους, χωρίς καμία μεταβολή των εργασιακών τους σχέσεων, διεκδικώντας την επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων συναδέλφων τους. Άλλωστε αυτό που αποδείχτηκε περίτρανα και σε αυτήν την περίπτωση, είναι ότι οι μεγαλοεργοδότες υπολογίζουν μόνο τους αριθμούς και τα κέρδη τους, αδιαφορώντας για τους εργαζόμενους και τις οικογένειες τους.

Επίσης, το γεγονός ότι η εργοδοσία προχώρησε στις απολύσεις από την πρώτη μέρα της νέας κυβέρνησης δείχνει ότι δεν αισθάνεται καμία πίεση από αυτήν την αλλαγή και επιβεβαιώνει, ότι οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να εναποθέτουν τις ελπίδες τους σε νέους και παλιούς σωτήρες. Αυτό που μπορεί να βάλει φρένο στην εργοδοτική αυθαιρεσία είναι μόνο ένα μαζικό, μαχητικό εργατικό κίνημα.

Επιπλέον, οι εργοδότες έχουν στα χέρια τους όλους τους αντεργατικούς νόμους που επεξεργάστηκαν και ψήφισαν από κοινού όλα αυτά τα χρόνια οι κυβερνήσεις, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ και με τη στήριξη της ξεπουλημένης πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ (δυνάμεις που πρόσκεινται σε ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ). Αυτούς τους νόμους αξιοποιεί και η εργοδοσία των Public, εντείνοντας την εκμετάλλευση των εργαζομένων με μισθούς πείνας, επιδιώκοντας παράλληλα να πάρουν στα χέρια τους όλη την πίτα της αγοράς, εκτοπίζοντας τους μικρούς επαγγελματίες, που δραστηριοποιούνται στον κλάδο.

Τονίζουμε ότι οι εργαζόμενοι στα Public συνολικά θα πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση και αγωνιστική ετοιμότητα. Οι ορέξεις των εργοδοτών για κέρδος δεν έχουν τελειωμό και σε αυτό το πλαίσιο η επιχείρηση θα δώσει και νέα συνέχεια στην υπόθεση. Η εξέλιξη αυτή αφορά όλους τους εργαζόμενους και στα δυο υποκαταστήματα. Επιβεβαιώθηκε ότι οι μειωμένες απαιτήσεις, η ανοχή και η αναμονή δεν διασφαλίζουν τα δικαιώματα των εργαζομένων αλλά τους καθιστούν πιο ευάλωτους και ανυπεράσπιστους. Κανένας δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνος του αυτήν την επίθεση. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή εκτός από την οργάνωση του αγώνα. Οι εργαζόμενοι πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα: για την ανεργία δεν ευθύνονται οι διεκδικήσεις και οι αγώνες αλλά το κυνήγι του κέρδους. Τώρα, χωρίς καμία αναβολή να οργανωθούν και να ενισχύσουν το ταξικό σωματείο των Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Για την οργάνωση και το συντονισμό της πάλης των εργαζομένων με όλο το λαό. Δε θα συνηθίσουμε να ζούμε με ψίχουλα!

Κέρκυρα 26-1-2015

Οι αστοί τρομάξανε...

 Οι αστοί τρομάξανε...





Συγχαρητήρια επιστολή του Προέδρου του ΣΕΒ 
κ. Θεόδωρου Φέσσα προς τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα για την εκλογική του νίκη

«Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

Εκ μέρους του ΣΕΒ, σας συγχαίρω για τη σπουδαία εκλογική σας νίκη. Σε μια κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα, η λαϊκή εντολή σας δίνει την απαραίτητη νομιμοποίηση και δύναμη, ώστε να οδηγήσετε τη χώρα με ασφάλεια και αυτοπεποίθηση στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη, που τόσο πολύ έχουμε ανάγκη.

Η εκλογική περίοδος, παρά τη σύντομη διάρκειά της, έχει επιβαρύνει την ελληνική οικονομία. Οι ανάγκες της χώρας και οι υποχρεώσεις της προς τη διεθνή και ευρωπαϊκή κοινότητα είναι γνωστές και επιτακτικές. Κατά τις επόμενες λίγες ημέρες καλείστε να λάβετε αποφάσεις που θα άρουν την αβεβαιότητα για τις δυνατότητες της χώρας μας να ανταποκριθεί στην ευρωπαϊκή της προοπτική και να επανέλθει η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία.


Σήμερα, καθώς η χώρα πασχίζει να αφήσει πίσω της τον κύκλο της βαθιάς ύφεσης, έχει μόνο μία επιλογή: τη δυναμική ανάπτυξη, με αύξηση της παραγωγικής απασχόλησης, ανάκαμψη του ιδιωτικού τομέα, ανασυγκρότηση της βιομηχανίας, προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων, οριστική εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών.  

Η νέα κυβέρνηση χρειάζεται τη συναίνεση, το πνεύμα συνεργασίας και την εποικοδομητική συμπόρευση με τους κοινωνικούς εταίρους, ώστε να ανταποκριθεί στο δύσκολο έργο της, εντός και εκτός συνόρων.

Σε αυτήν την προσπάθεια ο ΣΕΒ, ως ο κατ΄ εξοχήν εκπρόσωπος των οργανωμένων ελληνικών επιχειρήσεων, θα είναι δίπλα στην κυβέρνηση. Στόχος και φιλοδοξία μας είναι να δουλέψουμε από κοινού για τους εθνικούς μας στόχους: την παραγωγή πλούτου, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, τη σταθερή βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, την πραγματική ανάπτυξη που ανταμείβει την εργασία, την καινοτομία, την ποιότητα, τη γνώση, την εξωστρέφεια.

Ο ΣΕΒ έχει πληθώρα επεξεργασμένων και τεκμηριωμένων θέσεων για τη βιομηχανική πολιτική και τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της ελληνικής οικονομίας, καθώς και δίκτυο σχέσεων με την ευρωπαϊκή και διεθνή επιχειρηματική κοινότητα που θέτουμε στη διάθεσή σας.

Με ειλικρινείς ευχές για καλή δύναμη και πολλές επιτυχίες.»

Ανακοίνωση του ΣΕΤΕ
Σχετικά με τη νέα κυβέρνηση συνεργασίας

Ο ΣΕΤΕ χαιρετίζει το σχηματισμό της νέας Κυβέρνησης Συνεργασίας της χώρας και εύχεται κάθε επιτυχία στην υλοποίηση του έργου της. Το 2014, ο ελληνικός τουρισμός πέτυχε εντυπωσιακά αποτελέσματα με 24 εκατ. αφίξεις, που έγιναν σημείο αναφοράς σε διεθνές επίπεδο, ενώ ταυτόχρονα, με 13,5 δισ. Ευρώ έσοδα και περισσότερες από 100.000 νέες θέσεις εργασίας, συνέβαλε στην τόνωση της πραγματικής οικονομίας, της απασχόλησης και της ελληνικής κοινωνίας.
Για το 2015, ο τουριστικός κόσμος σηκώνει τα μανίκια και συνεχίζει τη σκληρή δουλειά, με στόχο να καλυφθεί το χαμένο έδαφος των τελευταίων μηνών και να τεθούν οι βάσεις για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. 


Συγχαρητήρια επιστολή ΣΒΒΕ 
προς το νέο Πρωθυπουργό της Χώρας, κ. Α. Τσίπρα

Η Διοίκηση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) απέστειλε σήμερα, Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015, συγχαρητήρια επιστολή προς το νέο Πρωθυπουργό της Χώρας, κ. Α. Τσίπρα, εκφράζοντας τις θερμότερες ευχές της για καλή δύναμη και κάθε επιτυχία στη συνέχιση του δύσκολου έργου που έχει αναλάβει.
Στην επιστολή, ο  ΣΒΒΕ βεβαιώνει τον Πρωθυπουργό, ότι θα είναι στη διάθεσή του για κάθε συνεργασία, που θα συμβάλλει στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και της ανάπτυξης, στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής.

κ. Αλέξη Τσίπρα
Πρωθυπουργό της Ελλάδας

Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος και εμείς προσωπικά, θα θέλαμε να σας συγχαρούμε για την αδιαμφησβήτητη εκλογική νίκη σας και την ανάληψη των νέων σας καθηκόντων και παρακαλούμε να δεχθείτε, εσείς και οι συνεργάτες σας, τις ευχές μας για καλή δύναμη και κάθε επιτυχία στη συνέχιση του δύσκολου έργου που έχετε αναλάβει.
Στην εξαιρετικά δύσκολη περίοδο που διανύουμε, αποτελεί αδήριτη ανάγκη να υπάρξει εθνική συστράτευση για να ληφθούν επιτέλους οι σοβαρές αποφάσεις, που με σταθερά βήματα θα οδηγήσουν τη χώρα μας σε σταδιακή έξοδο από την κρίση και στην εξασφάλιση και διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.
Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, τουλάχιστον τα τελευταία δέκα χρόνια, αλλά ειδικά την περίοδο της οικονομικής κρίσης, ζητά ουσιαστικά ένα, και μόνον ένα, πράγμα από τις κυβερνήσεις του τόπου: τον σχεδιασμό και την υλοποίηση συγκεκριμένης βιομηχανικής πολιτικής, με στόχο την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.
Για τον επιχειρηματικό κόσμο της Βόρειας Ελλάδας, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να εργαστεί εντατικά και να δράσει με αποτελεσματικότητα και συνέπεια, προσηλωμένη σε σαφή και ρεαλιστικά χρονοδιαγράμματα εφαρμογής των αναγκαίων διαθρωτικών αλλαγών για τη θεμελίωση ενός νέου οικονομικού προτύπου.  Θέματα όπως: παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις και στην πραγματική οικονομία, μέτρα υπέρ της αύξησης της ανταγωνιστικότητας, σταθερό και δίκαιο φορολογικό σύστημα, λήψη αναπτυξιακών μέτρων για την πραγματική οικονομία, μείωση του κόστους ενέργειας, αναμόρφωση της δημόσιας διοίκησης, εμπέδωση κλίματος ασφάλειας, μπορούν να αναμορφώσουν τη χώρα, αν βεβαίως αντιμετωπισθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα, για να ανατρέψουν τη μέχρι σήμερα κακή εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό.
Αντιλαμβανόμενοι τις προκλήσεις που καλείστε να αντιμετωπίσετε και τις προσπάθειες όλων για την έξοδο της χώρας από την ύφεση, σας βεβαιώνουμε ότι ο ΣΒΒΕ, είναι στη διάθεσή σας για κάθε συνεργασία, που θα συμβάλλει στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και ανάπτυξης, στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε.
Θερμά συγχαρητήρια και πάλι με τις ευχές μας για μία γόνιμη και παραγωγική θητεία.

Με εκτίμηση,
Αθανάσιος Σαββάκης Πρόεδρος        Γιάννης Σταύρου Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος

Θεσσαλονίκη, 27 Ιανουαρίου 2015

Αλλού τα κακαρίσματα κι αλλού γεννούν οι κότες κ. Παπαδημούλη...

 Αλλού τα κακαρίσματα κι αλλού γεννούν οι κότες κ. Παπαδημούλη...

Τα «τιτιβίσματα» του Παπαδημούλη…

Για το κόμμα του κ. Καμμένου και τις θέσεις του, που φλερτάρουν ανοιχτά με τον εθνικισμό, μπορεί να γράψει και να πει κανείς πολλά. Το σίγουρο είναι πως πρόκειται για κόμμα που κανείς δεν θα χαρακτήριζε «ριζοσπαστικό», «αριστερό» ούτε καν «προοδευτικό». Για την ώρα, όμως, ας μην κάνουνε εμείς άλλα σχόλια. Ας αφήσουμε να τα πει όλα ο κ. Παπαδημούλης με τα «τιτιβίσματά» του στο Twitter.

Έγραφε στις 27 Απρίλη του 2012:

«Δεν υπάρχει καμία δυνατότητα κυβερνητικής σύμπραξης με τον Πάνο Καμμένο ανήκει στην πολυκατοικία της δεξιάς».

«Μια αριστερή - αντιμνημονιακή κυβέρνηση που θα εξαρτάται απ’ την ψήφο του Πάνου Καμμένου είναι αδύνατο να σταθεί».

«Η διαδρομή και οι θέσεις του Πάνου Καμμένου τον τοποθετούν δεξιότερα της ΝΔ».

«Μην ανησυχείτε. Ο Καμμένος είναι τόσο δεξιός που δεν υπάρχει περίπτωση να έδινε ανοχή, σε μια κυβέρνηση συνεργασίας της αριστεράς».

Και στις 13 Σεπτέμβρη του 2012:

«Αντί να στέλνει τουίτς στα… ελληνικά στον Ομπάμα ο κ. Καμμένος, θα ήταν προτιμότερο να έχει σαφές μέτωπο απέναντι στους ναζί της ΧΑ».




Η επόμενη ημέρα - Στιγμιότυπα

 Η επόμενη ημέρα - Στιγμιότυπα

Με τρομάζει ένα αύριο που θα 'ναι σαν χτες..

Η 26η γενάρη μπορεί να μην είχε πτώση αστεροειδή και όλα τα συναφή, αλλά είχε πτωτικές τάσεις στο χρηματιστήριο, προσωρινή πτώση μέσων κοινωνικής δικτύωσης ανά τον κόσμο, επιδείνωση του καιρού, την είδηση για το θάνατο του ντέμη ρούσου κι ένα πολύνεκρο δυστύχημα με ελληνικό F16. Τι άλλες αποδείξεις χρειαζόμαστε για τον ερχομό της συντέλειας του κόσμου –και ουχί της ελπίδος- σφε αναγνώστη, που αμελούσες ανέμελα τόσο καιρό τα σημάδια και τις προειδοποιήσεις;

Άλλο τόσο γραφικά βέβαια είναι και τα σενάρια της επόμενης μέρας από την άλλη πλευρά. Τα οποία περιελάμβαναν συμφωνία-εξπρές για σχηματισμό κυβέρνησης σωτηρίας σ-ανελ. Αλλά αν νομίζει κανείς αφελώς πως η συνεργασία δεν ήταν κλεισμένη από πριν, είναι σα να πιστεύει ότι οι προτηγανισμένες πατάτες που τρώει στο γυράδικο είναι φρεσκοκομμένες, από το διπλανό χωράφι. Κι αυτό δείχνει πόσο μαεστρικά ύπουλη, (σα σβωλάκι μπούκοβο κρυμμένο κάτω από μια πατάτα), ήταν η προεκλογική επίθεση φιλίας στο κκε, για να πλαγιοκοπήσουν τη βάση του και να την ενσωματώσουν σε ένα κόμμα, που μοιάζει να έχει απ' όλα, τζατζίκι, κρεμμύδι και σως παλαιωμένου τσένταρ. Κι άμα λάχει και στη λαοκρατία πιστεύουμε..

Η επόμενη μέρα θα έχει «μικρές αλλαγές χωρίς αλλαγή», όπως είχε πει επί αλλαγής ο φλωράκης και μπόλικες υποσχέσεις για «ακόμα καλύτερες ημέρες». Αλλά επειδή δεν υπάρχει πλέον η εσσδ, για να παίξουν το φιλοσοβιετικό χαρτί ως εφε, χρειαζόταν κάτι άλλο ως κίνηση εντυπωσιασμού (η επίσκεψη στο σκοπευτήριο), για να χρυσώσει το χάπι (της επόμενης ημέρας) των ανελ και της επίσκεψης στον τζερόνιμο, για να δώσει την ευχή του. Τις χειρότερες πασοκιές δεν τις έχουμε δει ακόμα.

Η πρώτη κίνηση της νέας κυβέρνησης βέβαια ήταν άλλη: η επικοινωνία του δρίτσα με τους αρχηγούς γεεθα κι ελας, για να τους δηλώσει την εμπιστοσύνη του σύριζα στα σώματα ασφαλείας. Ενώ έξω από την κουμουνδούρου ο φακός κατέγραφε την ασύγκριτη χαρά μιας ιταλίδας.. επανιδρύτριας, (που δε θα ‘ταν καλύτερα να την πουν ευρωκομμουνιστική επανίδρυση, να μην ακούει «κομμουνιστές» ο κόσμος και μπερδεύεται άδικα;).
-Είναι σα να πέφτει το τείχος του βερολίνου! Και δε νομίζω να εννοούσε το βερολίνο της μέρκελ. Πρώτη φορά αριστερά, σου λέει!
Στην νάουσα εν τω μεταξύ, ο λαπαβίτσας ρώτησε στα επινίκια τους συναγωνιστές του: το ξέρετε εκείνο που λέει: τρία γράμματα μόνο φωτίζουν; Δεν ακούγεται βέβαια πολύ καθαρά στο βίντεο, αλλά δεν πρέπει να του απαντούν και πολλοί γύρω του καταφατικά. Τρία άτομα μόνο γνωρίζουν την ελληνική μας τη γενιά…

Η επόμενη μέρα βρίσκει το σύριζα να αρνείται σθεναρά να δώσει απαντήσεις σε χυδαία, ανακριτικά ερωτήματα, του στιλ: τι ακριβώς σκοπεύετε να κάνετε; Πώς θα προχωρήσετε τη διαπραγμάτευση; Κοκ.
Αλλά φαίνεται πως θα έχουμε παράταση του μνημονίου ή μια παραλλαγή του, όπως το πρόγραμμα ντράγκι, γιατί η ελλάδα πρέπει να είναι σε πρόγραμμα, για να μπορεί να δανείζεται. Που το ακούς σα φράση και πάει το μυαλό σου σε ουσίες και προγράμματα απεξάρτησης. Ενώ πρόκειται περισσότερο για πρόγραμμα εξάρτησης κι οικονομικής επιτήρησης, ου μην και αλληλεξάρτησης, γιατί μια πιθανή χρεοκοπία της μικρής ελλάδας θα παρέσυρε όλο το οικοδόμημα της ευρωζώνης.

Είναι επίσης πολύ πιθανό να βρει στο υπουργείο εξωτερικών δίδυμο κοτζιά και βαλαβάνη, που είχαν φύγει το 89’ από το κόμμα, επί περεστρόικα, με κριτική από τα αριστερά, για να βρεθούν ξανά μαζί σήμερα (που ο κοτζιάς γράφει για «τον πατριωτισμό και την αριστερά»), με την μπίλια να κάθεται τελικά δεξιά. Που μπορεί να το περάσεις και για αριστερά, αναλόγως που στέκεσαι και με τι το συγκρίνεις, πχ με τις πασοκογενείς μεταγραφές ή τους ανελ, που είναι ακροδεξιοί, αλλά έχουν πιο ριζοσπαστικές θέσεις πχ για το χρέος. Και αυτό ακριβώς είναι το βασικό πρόβλημα με τις γεωγραφικές έννοιες, που συσκοτίζουν την ουσία.

Η επόμενη μέρα περιλαμβάνει πλούσιες διεργασίες στην αστική πολιτική σκηνή. Αλλά και τη συγκρότηση ενός νέου σύριζα στη θέση του νέου πασοκ, που βρίσκεται ακόμα σε εμβρυακό στάδιο. Και παρουσιάζει ειδικές δυσκολίες, γιατί πώς θα στηθεί με καλές προοπτικές ένα ανάχωμα υποδοχής των δυσαρεστημένων του σύριζα και πώς θα γίνει ελκυστική εναλλακτική για πολιτικούς καριερίστες, εφόσον είναι αμελητέα δύναμη εκτός βουλής;

Η επόμενη μέρα θα ‘χει τον αλέξη να φοράει επιτέλους γραβάτα, μόλις κουρευτεί το ελληνικό χρέος. Ο συναγωνιστής αλαβάνος, θα ξαναβάλει γραβάτα, όταν βγούμε από την ευρωζώνη. Και ο δικός μας γγ, μόνο όταν καταργηθεί η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.
Τώρα που έχουμε μάλιστα και 15 βουλευτές, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε εναντίον τους τα δικά τους όπλα και να… τους ταράξουμε στη νομιμότητα, όπως θα έλεγε κι ο ηλιού. Πρόταση νόμου για την κατάργηση όλων των εφαρμοστικών νόμων του μνημονίου σε ένα άρθρο, κι αν θέλουν, ας μην το ψηφίσουν, να πέφτουν οι μάσκες μια ώρα αρχύτερα.

Τις επόμενες μέρες θα χρειαστεί κι ένα ημερολόγιο, με συστηματικές σημειώσεις για το χρονικό της κωλοτούμπας με τις αποδείξεις του κατήφορου. Και το βασικό ζητούμενο, ως πρόκληση των καιρών, είναι να μην αφήσουμε την απογοήτευση που θα σκορπίσει η φούσκα του σύριζα να γίνει απελπισία, να μη βρει «διέξοδο» στην ιδιώτευση-παθητικότητα ή σε ανοιχτά αντιδραστικά μονοπάτια (φασισμός).

Η επόμενη μέρα είτε θα μας βρει στους δρόμους, για να βρούμε το δίκιο μας, είτε να περιμένουμε παθητικά την ελπίδα να έρθει, σαν τον γκοντώ.


Η επόμενη μέρα χρειάζεται δυνατή λαϊκή αντιπολίτευση.
Και δυνατό κουκουέ, που είναι στήριγμα για το λαό. A pillar of support for the people, όπως λέει και η επίσημη μετάφραση της ομιλίας του κούτσι στο σεφ. Γιατί όπως λέει και ο άθλιος…

τις πιο ωραίες μεταφράσεις μας, δεν τις έχουμε κάνει ακόμα.


Αναρτήθηκε απο Σφυροδρέπανο

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ


Με βάση τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών της 25ης Γενάρη, το ΚΚΕ εκλέγει 15 βουλευτές (έναντι 12 βουλευτών που είχε εκλέξει τον Ιούνη του 2012).
Αναλυτικά, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ διαμορφώνεται ως εξής:
  • Δημήτρης Κουτσούμπας (Β' Αθήνας)
  • Αλέκα Παπαρήγα (Επικρατείας)
  • Λιάνα Κανέλλη (Α' Αθήνας)
  • Θανάσης Παφίλης (Β' Αθήνας)
  • Χρήστος Κατσώτης (Β' Αθήνας)
  • Διαμάντω Μανωλάκου (Β' Πειραιά)
  • Γιάννης Γκιόκας (Αττικής)
  • Νίκος Μωραΐτης (Αιτωλοακαρνανίας)
  • Νίκος Καραθανασόπουλος (Αχαΐας)
  • Γιώργος Μαρίνος (Εύβοιας)
  • Μανώλης Συντυχάκης (Ηρακλείου)
  • Σάκης Βαρδαλής (Α' Θεσσαλονίκης)
  • Ελένη Γερασιμίδου (Β' Θεσσαλονίκης)
  • Γιώργος Λαμπρούλης (Λάρισας)
  • Σταύρος Τάσσος (Λέσβου)

Στα σκαριά τα αντιλαϊκά μέτρα της «επόμενης μέρας»

Στα σκαριά τα αντιλαϊκά μέτρα της «επόμενης μέρας»
«Ψήφος εμπιστοσύνης» από ΣΕΒ και Ευρωπαίους βιομήχανους στη νέα κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ


Το αντιλαϊκό σκηνικό της «επόμενης μέρας» ξετυλίγεται από τα επιτελεία και τις κυβερνήσεις της ΕΕ, καθώς και από το ΔΝΤ. Σε πρώτο πλάνο προβάλλει η παράταση του μνημονίου, προκειμένου να δοθεί χρόνος στη νέα κυβέρνηση για την ολοκλήρωση της «αξιολόγησης». Στο εσωτερικό, «ψήφο εμπιστοσύνης» στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δίνει και ο ΣΕΒ, ενώ σε ανάλογη κατεύθυνση κινήθηκε και η ευρωπαϊκή ένωση βιομηχάνων (BUSINESSEUROPE).
Το συμβούλιο Γιούρογκρουπ
Σε αυτό το φόντο, συνεδρίασαν χτες στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης (συμβούλιο Γιούρογκρουπ). Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο υπουργός της προηγούμενης κυβέρνησης, Γκ. Χαρδούβελης.
«Η κύρια συζήτηση για την Ελλάδα θα πραγματοποιηθεί στο Γιούρογκρουπ του Φεβρουαρίου», δήλωσε μετά τη χτεσινή συνεδρίαση ο επικεφαλής του Συμβουλίου, Γ. Ντάισελμπλουμ, λέγοντας ότι «το σχέδιο της ενισχυμένης πιστωτικής γραμμής προς το παρόν έχει παγώσει». Πρόσθεσε ότι επικοινώνησε με τον επόμενο υπουργό Οικονομικών, ο οποίος τον διαβεβαίωσε πως η Ελλάδα δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη.
«Θα δούμε ποια θα είναι τα αιτήματα της νέας ελληνικής κυβέρνησης και θα τα συζητήσουμε, ανεξάρτητα από τη σύνθεσή της, όπως κάνουμε με όλες τις κυβερνήσεις», δήλωσε προσερχόμενος στη συνεδρίαση ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ. Από την πλευρά του ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, δήλωσε «πεπεισμένος ότι θα εργαστούμε από κοινού (με την ελληνική κυβέρνηση) για τους ίδιους στόχους, ώστε η Ελλάδα να γίνει ισχυρή, να έχει μια δημιουργική οικονομία που να απαντά στις ανάγκες του λαού της και με προφανή στόχο την παραμονή της στο ευρώ». Σχετικά με το ρόλο της τρόικας, σημείωσε πως πάντα θα υπάρχει η ανάγκη από «θεσμούς που βοήθησαν», ωστόσο «ενδεχομένως με νέα μορφή». Σύμφωνα με τον ίδιο, η «διευθέτηση» του χρέους έχει προϋπόθεση την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης. Ο Γ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε σχετικά πως «ένα από τα πρώτα σημεία συζήτησης με τις νέες ελληνικές αρχές, θα είναι η συζήτηση για μια πιθανή παράταση του προγράμματος, βεβαίως όμως θα πρέπει να το συζητήσει η ελληνική κυβέρνηση».
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, επανέλαβε ότι η συμφωνία με την Ευρωζώνη θα πρέπει να τηρηθεί, χαρακτηρίζοντας εκτός ατζέντας τη συζήτηση για ενδεχόμενο «κούρεμα» του ελληνικού κρατικού χρέους. Παράλληλα, σύμφωνα με δηλώσεις Γερμανών αξιωματούχων, στο τραπέζι παραμένει η «επιμήκυνση του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης».
Με το βλέμμα στραμμένο στο περιβόητο «πακέτο Ντράγκι», που θα αποδοθεί στα ευρωπαϊκά μονοπώλια, ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Π. Παντοάν, σημείωσε πως η ΕΕ «πρέπει να δημιουργήσει περισσότερη ανάπτυξη και εργασία», ενώ σχετικά με το ελληνικό κρατικό χρέος είπε ότι «πρέπει να βρεθεί λύση, συμβατή με τις υπάρχουσες ισορροπίες, που να είναι βιώσιμη».
Παρεμβάσεις με το βλέμμα στο μείγμα της αντιλαϊκής διαχείρισης
Χαρακτηριστικές των αντιθέσεων στο εσωτερικό της ΕΕ είναι οι παρεμβάσεις του Βρετανού πρωθυπουργού, Ντ. Κάμερον. Μέσω δήλωσης εκπροσώπου του, τονίζεται ότι «η αύξηση των δαπανών στα δημόσια οικονομικά δεν έχει αποδειχθεί πως ενισχύει την ανάπτυξη στην Ελλάδα ή και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, έτσι (η Ελλάδα) είναι ανάγκη να συνεχίσει να αντιμετωπίζει το έλλειμμά της και να ανταποκρίνεται στις διεθνείς δεσμεύσεις της».
«Ελπίζουμε ότι θα συνεργασθούμε στενά με την επόμενη κυβέρνηση», δήλωσε εκ μέρους των ΗΠΑ ο Μαρκ Στρο, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, της υπηρεσίας εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης Ομπάμα. Σύμφωνα εξάλλου με ανακοίνωση της Γαλλικής Προεδρίας, ο Φρ. Ολάντ εξέφρασε την «επιθυμία του να υπάρξει στενή συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες» και κάλεσε τον Αλ. Τσίπρα «να επισκεφθεί σύντομα το Παρίσι».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μ. Σουλτς, εκτίμησε ότι δεν υπάρχει η απαραίτητη πλειοψηφία για ένα «κούρεμα» χρέους - αντιθέτως, μπορεί να υπάρξει ενίσχυση της Ελλάδας με διευκόλυνση της πρόσβασης σε διαθέσιμα κοινοτικά κεφάλαια. Ο ίδιος απέστειλε συγχαρητήρια επιστολή στον Αλ. Τσίπρα, στην οποία σημειώνει πως «πρόκειται για κορυφαία αλλαγή στην Ελλάδα που θα έχει αντίκτυπο στην Ευρώπη».
«Η Ελλάδα πρέπει να σεβαστεί τους κανόνες της Ευρωζώνης και δεν μπορεί να ζητήσει ειδική μεταχείριση για το χρέος της», δήλωσε στη γαλλική «Le Monde» η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρ. Λαγκάρντ. Οπως τόνισε, προτεραιότητα του ΔΝΤ είναι να εμπλακεί εκ νέου σε διάλογο με τις ελληνικές αρχές, συμπεριλαμβανομένου του προγράμματος διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, καθώς πρέπει να καλυφθεί το «χαμένο έδαφος». Οι αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις, σύμφωνα με την Κ. Λαγκάρντ, περιλαμβάνουν τις μεταρρυθμίσεις στον κρατικό μηχανισμό, στο σύστημα είσπραξης φόρων και τη συντόμευση των δικαστικών διαδικασιών.
Στο μεταξύ, ο Αλ. Τσίπρας συναντήθηκε χτες με τον πρέσβη της Ρωσίας στην Ελλάδα, ο οποίος του επέδωσε συγχαρητήρια επιστολή του Βλ. Πούτιν. Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, τονίσθηκε η ανάγκη ενίσχυσης των ελληνορωσικών σχέσεων σε σειρά τομέων, αλλά και σε διεθνές επίπεδο.
Εξάλλου, προειδοποίηση για πιθανή υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, πριν από την προγραμματισμένη αξιολόγηση, στα μέσα Μάρτη, απηύθυνε ο οίκος «Standard & Poor's».
«Δίπλα στην κυβέρνηση» οι βιομήχανοι...
Στη συγχαρητήρια επιστολή του στον Αλ. Τσίπρα, ο πρόεδρος των Ελλήνων βιομηχάνων, Θ. Φέσσας, δηλώνει πως ο ΣΕΒ «ως ο κατ' εξοχήν εκπρόσωπος των οργανωμένων ελληνικών επιχειρήσεων, θα είναι δίπλα στην κυβέρνηση και θέτει στη διάθεση του πρωθυπουργού τόσο τις θέσεις για τη βιομηχανική πολιτική και τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της ελληνικής οικονομίας, όσο και το δίκτυο σχέσεων με την ευρωπαϊκή και διεθνή επιχειρηματική κοινότητα». Ο ΣΕΒ επισημαίνει ότι «οι ανάγκες της χώρας και οι υποχρεώσεις της προς τη διεθνή και ευρωπαϊκή κοινότητα είναι γνωστές και επιτακτικές. Σήμερα, καθώς η χώρα πασχίζει να αφήσει πίσω της τον κύκλο της βαθιάς ύφεσης, έχει μόνο μία επιλογή: Τη δυναμική ανάπτυξη, με αύξηση της παραγωγικής απασχόλησης, ανάκαμψη του ιδιωτικού τομέα, ανασυγκρότηση της βιομηχανίας, προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων, οριστική εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών. Η νέα κυβέρνηση χρειάζεται τη συναίνεση, το πνεύμα συνεργασίας και την εποικοδομητική συμπόρευση με τους κοινωνικούς εταίρους, ώστε να ανταποκριθεί στο δύσκολο έργο της, εντός και εκτός συνόρων (...) Τις επόμενες λίγες ημέρες καλείστε να λάβετε αποφάσεις που θα άρουν την αβεβαιότητα για τις δυνατότητες της χώρας μας να ανταποκριθεί στην ευρωπαϊκή της προοπτική και να επανέλθει η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία»...
«Τώρα είναι απαραίτητη μια υπεύθυνη προσέγγιση από τους Ευρωπαίους εταίρους και την ελληνική κυβέρνηση. Πιστεύουμε ότι ο πρωθυπουργός, Α. Τσίπρας, θα δράσει υπεύθυνα και πραγματιστικά στις επερχόμενες συζητήσεις, σεβόμενος τις συμφωνηθείσες από την ελληνική κυβέρνηση ευρωπαϊκές δεσμεύσεις», δήλωσε από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής της ευρωπαϊκής ένωσης βιομηχάνων «BUSINESSEUROPE», Μ. Μπέιρερ. Επιπλέον, τονίζει πως η «θετική» ελληνική μεταρρυθμιστική διαδικασία θα πρέπει να συνεχιστεί, «όπως και οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις πιστεύουν». Υπογράμμισε ακόμη πως οι πρόσφατες αποφάσεις της ΕΚΤ, η πτώση της τιμής του πετρελαίου και το αδύναμο ευρώ μπορούν να βοηθήσουν την Ελλάδα να ανακάμψει. «Το ποτήρι είναι σαφώς μισογεμάτο», σημείωσε ο Μ. Μπέιρερ...

ΟΥΚΡΑΝΙΑ Η συνεχιζόμενη αντιπαράθεση αιματοκυλά το λαό

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Η συνεχιζόμενη αντιπαράθεση αιματοκυλά το λαό
Την Πέμπτη η συνάντηση των ΥΠΕΞ της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ για την κατάσταση στις ανατολικές περιοχές



Ο φασίστας Ολεγκ Λιάσκο, χαιρετά Ουκρανούς στρατιώτες του πυροβολικού στη ζώνη πυρός στην περιοχή του Ντονέτσκ
ΜΑΡΙΟΥΠΟΛΗ.--
Η κλιμάκωση της σύγκρουσης στις ανατολικές περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ (Ντονμπάς) είναι δεδομένη και επιτείνεται από τη χτεσινή απόφαση της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου να κηρύξει τις περιοχές αυτές σε κατάσταση «έκτακτης ανάγκης» και «αυξημένου συναγερμού». Η κίνηση αυτή γίνεται στο όνομα της δήθεν προστασίας των πολιτών, που βέβαια εδώ και 9 μήνες η κυβέρνηση, που έχει τις πλάτες των ΗΠΑ και της ΕΕ, συνεχίζει να αιματοκυλά, στην αντιπαράθεσή της με τους πολιτοφύλακες, οι οποίοι προβάλλουν στο πλαίσιο της ενδοαστικής αντιπαράθεσης άλλες συμμαχίες και κυρίως με την Ρωσία. Αυτήν την αντιπαράθεση για τη γεωστρατηγική θέση της χώρας και τον πλούτο της, πληρώνει ο λαός με το αίμα του.
Το τελευταίο 24ωρο και μετά το μακελειό στη Μαριούπολη το περασμένο Σαββάτο με 30 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες από βλήματα πυροβολικού (που αποδόθηκε στους πολιτοφύλακες, οι οποίοι όμως το χαρακτήρισαν προβοκάτσια της κυβέρνησης) έχουν ενταθεί οι μάχες στη γύρω περιοχή που έως τώρα ήταν σχετικά πιο ήρεμη σε σχέση με άλλες στο Ντονμπάς. Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού του Κιέβου Βλαντισλάβ Σελεζνίοφ, έχουν σκοτωθεί επτά Ουκρανοί στρατιώτες και έχουν τραυματιστεί άλλοι 24.
Ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση
Ιδιαίτερη σημασία έχει η νέα παρέμβαση του Ρώσου Προέδρου Βλάντιμιρ Πούτιν, που κατηγόρησε τον ουκρανικό στρατό ότι είναι «λεγεώνα των ξένων του ΝΑΤΟ», την οποία χρησιμοποιούν οι Δυτικοί, για να «περιορίσουν» τη χώρα του. «Ποιος πολεμά στην ανατολική Ουκρανία; Υπάρχουν επίσημες μεραρχίες των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, αλλά σε μεγάλο βαθμό υπάρχουν τα αυτοαποκαλούμενα τάγματα εθελοντών εθνικιστών. Στην πραγματικότητα, δεν πρόκειται για έναν στρατό, αλλά για μια λεγεώνα των ξένων και σε αυτή την περίπτωση μια λεγεώνα των ξένων του ΝΑΤΟ, που δεν έχει στόχο την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων της Ουκρανίας», κατήγγειλε. Σημείωσε, επίσης, ότι η κυβέρνηση του Κιέβου αρνείται μια πολιτική λύση στη βία στην ανατολική Ουκρανία.
Αμεση ήταν η απάντηση στον Βλαντιμίρ Πούτιν από τον γενικό γραμματέα του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ, που χαρακτήρισε τις δηλώσεις Πούτιν «ανοησίες» και ισχυρίστηκε ότι «οι μόνες ξένες δυνάμεις στην Ουκρανία είναι οι ρωσικές». Οι δηλώσεις έγιναν στο περιθώριο της συνεδρίασης των πρεσβευτών του ΝΑΤΟ και της Ουκρανίας χτες στις Βρυξέλλες, όπου υιοθετήθηκε ότι το έγκλημα στη Μαριούπολη διέπραξαν οι πολιτοφύλακες και επιρρίφθηκε η ευθύνη στη Ρωσία για ενίσχυση με βαρύ οπλισμό των πολιτοφυλάκων.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ αντέτεινε ότι η ρωσική πλευρά βλέπει «απόπειρες να εκτροχιαστεί η ειρηνευτική πρόοδος και προσπάθειες ξανά και ξανά από την ηγεσία του Κιέβου να επιλυθεί το πρόβλημα με τη χρήση βίας στα νοτιοανατολικά της χώρα» και πρόσθεσε «αυτές οι απόπειρες δεν οδηγούν πουθενά», συμπληρώνοντας με νόημα: «Αναμένουμε οι δυτικοί σύμμαχοι...να μην κάνουν τίποτα που θα έδινε στις αρχές του Κιέβου την εντύπωση ότι όλες οι ενέργειές τους θα εξασφάλιζαν αυτομάτως υποστήριξη στη Δύση». Κάλεσε ακόμα τη Δύση να μην ενθαρρύνει την αντιρωσική υστερία.
Από την πλευρά της, η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ κάλεσε προχτές τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας να «αποτρέψει μια νέα κλιμάκωση» της βίας και να προωθήσει την τήρηση των συμφωνιών του Μινσκ, που είχαν υπογραφεί την 5η Σεπτέμβρη 2014, ιδίως την κατάπαυση του πυρός, διευκρίνισε ο Στέφεν Ζάιμπερτ σε μια ανακοίνωση που δημοσιοποίησε.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε χτες ακόμα ότι κάθε απόπειρα να αυξηθεί η οικονομική πίεση προς τη Μόσχα θα ήταν «απολύτως καταστροφική, αδικαιολόγητη και τελικά κοντόφθαλμη. Αντί να αυξήσουν την πίεση εις βάρος όσων αρνούνται να εμπλακούν σε διάλογο για την ειρηνική επίλυση της κρίσης, βλέπουμε να τίθεται εκ νέου ο οικονομικός εκβιασμός της Ρωσίας».
Είχαν προηγηθεί δηλώσεις από τις Βρυξέλλες του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, ότι η χώρα του διαθέτει και άλλα μέσα για να πιέσουν τη Ρωσία. Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Λιου, δήλωσε ότι είναι πολύ σημαντικό η ΕΕ να συντονίσει τη δράση της με αυτή των ΗΠΑ και άλλων εταίρων, για να δείξουν στη Ρωσία ότι η επίθεση εναντίον των γειτόνων της είναι απαράδεκτη. Πιο σκληρή στάση απέναντι στη Ρωσία ζήτησε ο Πολωνός Πρόεδρος Μπρονισλάβ Κομορόφσκι, ο οποίος κάλεσε σήμερα την ΕΕ να εξετάσει το ενδεχόμενο επιβολής σκληρότερων κυρώσεων, ενόψει και της συνεδρίασης των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που αναμένεται την Πέμπτη.

TOP READ