30 Μαΐ 2021

ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΙΣ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ ΤΗΣ "ΑΞΟΝΑΣ Α.Ε."-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ

 


Το Σάββατο 29 Μάη 2021, μέλη του Κερκυραϊκού Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τις εγκαταστάσεις την μεταφορικής εταιρείας "ΑΞΟΝΑΣ Α.Ε." Οι συγκεντρωμένοι απαίτησαν την καταβολή δεδουλευμένων των εργαζόμενων στο γραφείο της επιχείρησης και την επιστροφή στην εργασία του συναδέλφου-μέλους της Διοίκησης του Σωματείου μας, ο οποίος εδώ και ημέρες ειδοποιείται κάθε βράδυ να μην πάει την επομένη για δουλειά, όπως έχουμε ήδη καταγγείλει.

Στην συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία του Σωματείου μας με την εργοδοσία έγινε σαφές ότι αυτές οι πρακτικές και μεθοδεύσεις δεν είναι αποδεκτές και ότι το κίνημα και η πάλη των εργατών θα τις σπάσουν στην πράξη! Από την πλευρά της η εργοδοσία της "ΑΞΟΝΑΣ Α.Ε." προσπάθησε να κρυφτεί πίσω από αστεία επιχειρήματα, κατασκευάζοντας μάλιστα κατηγορίες σε βάρος του συναδέλφου (όπως εξάλλου έχουμε ήδη καταγγείλει δημόσια ότι κάνει το τελευταίο διάστημα μεθοδεύοντας την απόλυσή του), οι οποίες όμως κατατρίφθηκαν στο σύνολό τους. Επίσης, έγινε φανερό ότι το μόνο που ενοχλεί την εργοδοσία της "ΑΞΟΝΑΣ Α.Ε." είναι η οργανωμένη δράση του συναδέλφου μέσα από το Σωματείο μας, το ότι βγαίνει μπροστά για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και της υγείας της δικής του και των συναδέλφων του κόντρα στην αυθαιρεσία της εργοδοσίας.

Αυτή είναι η πραγματική αιτία για την οποία έχει μπει στο στόχαστρό της και τέτοιες πρακτικές, σαν αυτές τις εργοδοσίας της "ΑΞΟΝΑΣ Α.Ε." ετοιμάζεται να νομιμοποιήσει το επόμενο διάστημα το αντεργατική έκτρωμα της κυβέρνησης, ώστε να μην υπάρχει καμιά αντίσταση στα σχέδια της μεγαλοεργοδοσίας, για ακόμα μεγαλύτερο ξεζούμισμα των εργαζομένων.

Να σημειωθεί ότι μετά την κινητοποίηση του Σωματείου μας, ο συνάδελφος από την Δευτέρα θα επιστρέψει κανονικά στην εργασία του.

Προειδοποιούμε την εργοδοσία της "ΑΞΟΝΑΣ Α.Ε." ότι η σημερινή κινητοποίηση ήταν μόνο η αρχή! Να ξεχάσει ό, τι σχέδια έχει, ό, τι καταστάσεις μεθοδεύει, ό, τι ψέματα κατασκευάζει! Ο συνάδελφος δεν είναι μόνος του, έχει το Σωματείο μας, όλους τους εργαζόμενους στο πλευρό του!

Καλούμε παράλληλα όλα τα μέλη του Κερκυραϊκού Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων να συμμετάσχουν μαζικά σε Έκτακτη Γενική Συνέλευση την Κυριακή 30 Μάη, στις 7 μ.μ. στην ταράτσα του Εργατικού Κέρκυρας.   

 

ΣΚΛΑΒΟΙ ΣΤΟΝ 21ο ΑΙΩΝΑ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ!

Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ-ΤΟΥ ΛΑΟΥ Η ΠΑΛΗ ΘΑ ΤΗ ΣΠΑΣΕΙ

Οπως παλιά

 



Στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη Λευκορωσία, στις 15/2/2016, αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Το Συμβούλιο παραμένει ανοιχτό στην περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων ΕΕ - Λευκορωσίας και στη λήψη περαιτέρω μέτρων για την ενίσχυση των πολιτικών σχέσεων και της τομεακής συνεργασίας (...) εκφράζει ικανοποίηση για την πρόθεση της Επιτροπής να ξεκινήσει συνεργασία αδελφοποίησης με τη Λευκορωσία κατά το τρέχον έτος. Υπογραμμίζει τη σημασία της αναθεώρησης της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας και σημειώνει ότι η Λευκορωσία αποτελεί καλή περίπτωση για την εφαρμογή διαφοροποιημένης προσέγγισης (...) αποφάσισε να επισπεύσει την εφαρμογή μέτρων με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας ΕΕ - Λευκορωσίας». Ηταν η εποχή που οι σχέσεις Λευκορωσίας - Ρωσίας περνούσαν σοβαρή κρίση και η ΕΕ βρήκε την ευκαιρία να «χωθεί» για να διευρύνει προς το συμφέρον της το χάσμα. Γι' αυτό ανέστειλε τις κυρώσεις κατά της λευκορωσικής κυβέρνησης, ενώ δυο χρόνια αργότερα η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων παρείχε το πρώτο δάνειο στη Λευκορωσία, ύψους 160 εκατ. ευρώ. Οι μεταξύ τους εμπορικές συναλλαγές αυξήθηκαν, όπως και οι επενδύσεις της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης στη Λευκορωσία, που άγγιξαν τα 3 δισ. ευρώ. Το ίδιο έγινε και στις σχέσεις της Λευκορωσίας με τις ΗΠΑ, με τον τότε ΥΠΕΞ τους να επισκέπτεται το Μινσκ και να δηλώνει ότι οι ΗΠΑ «είναι έτοιμες να καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες της Λευκορωσίας» από τις ελλείψεις που προκάλεσε η παρατεταμένη κρίση των σχέσεων με τη Ρωσία. Την ίδια ακριβώς περίοδο, η αμερικανική διπλωματία απέδιδε σε «παρεξήγηση» τις μέχρι τότε κακές σχέσεις ΗΠΑ - Λευκορωσίας. Θυμίζουμε απλά ότι τότε, όπως και τώρα, Πρόεδρος της Λευκορωσίας ήταν ο Λουκασένκο, «ο τελευταίος δικτάτορας της Ευρώπης» όπως τον αποκαλούν σήμερα Αμερικανοί και Ευρωπαίοι, που τότε χαριεντίζονταν και έκαναν μπίζνες μαζί του...

Πλυντήρια...

Τις «ανθρωπιστικές ευαισθησίες» της ΕΕ απέναντι σε πρόσφυγες και μετανάστες τις ξέρουμε καλά. Τις υπενθύμισε ακόμα και η πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ για τη συνεχιζόμενη πολύνεκρη τραγωδία στη Μεσόγειο. Τις ξαναείδαμε όμως «ζωντανά» πριν από λίγες μέρες στη Θέουτα, τον έναν από τους δύο θύλακες της Ισπανίας στη Βόρεια Αφρική: Χιλιάδες «επαναπροωθήσεις» μεταναστών που πέρασαν από τα σύνορα με το Μαρόκο, «επαναπροωθήσεις» ανηλίκων που ξεσπούσαν σε λυγμούς, τεθωρακισμένα και πάνοπλοι Ισπανοί στρατιώτες και αστυνομικοί, πλαστικές σφαίρες, δακρυγόνα και κυνήγι με γκλομπ εναντίον εξουθενωμένων μεταναστών, που έγιναν «μπαλάκι» άλλης μιας ενδοκαπιταλιστικής αντιπαράθεσης, αυτήν τη φορά μεταξύ Ισπανίας και Μαρόκου, για θέματα σχετικά με τη Δυτική Σαχάρα... Ας είναι καλά τα «πλυντήρια» όμως!


... και «παρεξηγήσεις»

Οπως διαβάζουμε στην «Αυγή», μάλλον πρόκειται περί παρεξήγησης. Η «προοδευτική» κυβέρνηση της Ισπανίας (σοσιαλδημοκράτες και οπορτουνιστικές δυνάμεις) έστειλε λέει τα τεθωρακισμένα και το πεζικό στη Θέουτα «για να βοηθήσουν, ευτυχώς, τους μετανάστες να βγουν από τη θάλασσα»! Μάλιστα, ο Ισπανός πρωθυπουργός «απέσυρε μετά από μια μέρα» τον στρατό (γιατί άραγε δεν τον άφησε να «βοηθήσει» λίγο ακόμα;). Εστειλε λέει ακόμα γιατρούς και νοσηλευτές, αντί «να κάνει μία επίδειξη δύναμης με την αστυνομία και τον στρατό», ενώ οι εικόνες της καταστολής έκαναν τον γύρο του κόσμου! Αντίστοιχα, οι χιλιάδες «επαναπροωθήσεις» - εξπρές μετατράπηκαν σε ...«εθελοντική επιστροφή (...) χωρίς προβλήματα και νομικές διαδικασίες». Με τόσα καλά και ωραία, θέλουν να πούμε και μπράβο στην ισπανική κυβέρνηση, γιατί δεν άκουσε τις ακροδεξιές φωνές ρατσισμού και μίσους! Το επαγγελματικό «ξέπλυμα» δεν εκπλήσσει, βέβαια, καθώς περισσεύουν και στον ΣΥΡΙΖΑ τα «παράσημα» από τη δική του διακυβέρνηση, με την υλοποίηση της πολιτικής της ΕΕ για εγκλωβισμό μεταναστών και προσφύγων, με τη συμφωνία για την κάθοδο ΝΑΤΟικής αρμάδας στο Αιγαίο, τάχα για το Προσφυγικό, με την ενίσχυση της παρουσίας της Frontex και τόσα άλλα ...«προοδευτικά» και «ευαίσθητα»!


Σενάρια

Η γιγαντιαία πρόβα πολέμου «Defender Europe 21» των ΑμερικανοΝΑΤΟικών στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, περιλαμβάνει και την άσκηση «Immediate Response 21» (άμεση απάντηση) που πραγματοποιείται στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, στην Ελλάδα, στη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία. Για πρώτη φορά μάλιστα συμμετέχουν και οι Δυνάμεις Ασφαλείας του Κοσόβου, οι οποίες βρίσκονται σε φάση μετατροπής τους σε κανονικό στρατό και ήδη μετρούν μια πρώτη συμμετοχή σε διεθνή ιμπεριαλιστική αποστολή μαζί με τους Αμερικανούς, στο Κουβέιτ. Και μόνο ο τίτλος της άσκησης δεν επιτρέπει κανένα ερώτημα για τα σενάρια στα οποία ασκούνται οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί. Στόχος είναι η Ρωσία και το σενάριο αφορά το ενδεχόμενο μιας γενικευμένης σύρραξης σε ευρωπαϊκό έδαφος. Την ίδια ακριβώς περίοδο, όμως, βρίσκεται σε εξέλιξη και μια κοινή στρατιωτική άσκηση μεταξύ Ρωσίας και Σερβίας, στο έδαφος της δεύτερης, με την επωνυμία «Joint Response 2021» (κοινή απάντηση) και με σενάριο την «καταστροφή ενός παράνομου στρατιωτικού σχηματισμού». Είναι προφανές ότι η συγκεκριμένη άσκηση δεν πήρε τυχαία το όνομά της, ούτε το σενάριο και η ημερομηνία επιλέχτηκαν «από το σωρό». Σε κάθε περίπτωση, επιβεβαιώνεται με οποιαδήποτε αφορμή ότι ο ευρωατλαντικός σχεδιασμός κρατάει αναμμένο το φιτίλι μιας πιο γενικευμένης ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης στην ευρύτερη περιοχή, κάνοντας ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη για απεμπλοκή της χώρας από τους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, που βυθίζουν τον λαό σε επικίνδυνους ανταγωνισμούς και τον καθιστούν στόχο.

.Ριζοσπάστης 

«Γι’ αυτό δεν κάνουμε δήλωση και προτιμάμε να μένουμε φυλακή και να δίνουμε ακόμα και τη ζωή μας» – Μια πολιτική μαρτυρία για την Κέρκυρα και τις φυλακές της το 1961

 


«Καρτεράμε. Μέρα με τη μέρα. Θάρθει και η δική μας σειρά. Είναι σίγουρο πως και μας θα μας διώξουν (…) Τα κελιά αδειάζουν. Οι ακτίνες ρημάζουν. Στις αυλές δεν έμεινε πέτρα πάνω στην πέτρα. Οι κληματαριές, τα λιγοστά δεντράκια, οι τριανταφυλλιές, οι βιολέτες, οι μενεξέδες, οι πρασινάδες στα παρτέρια, που ήταν κρυφή χαρά και συντροφιά – μοναδική όαση στην ξεραΐλα και την ερημιά μας – κείτονται πεθαμένα. Οι μεταγωγές φεύγουν η μιά πίσω απ’ την άλλη (…) Η φυλακή έχασε το σφρίγος, τον παλμό, την αίγλη της. Τη ζωή της (…) Μοιάζει με ερείπιο κατάλληλο για μουσείο. Παραδίνεται στην ιστορία…».

Εξήντα χρόνια πριν, τέτοιες μέρες, οι φυλακές της Κέρκυρας άδειαζαν από πολιτικούς κρατούμενους, υποτίθεται για πάντα. Τέτοιον μήνα, τέτοιες ημέρες. Τα τέλη του Μάη του 1961.

Η αντίσταση των κομμουνιστών και των άλλων δημοκρατών κρατουμένων, σε συνδυασμό με τις διεθνείς καταγγελίες για τη βαρβαρότητα των φυλακών και με άλλους λόγους, έκαναν την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή να αποφασίσει τη μεταφορά τους σε άλλες φυλακές. Στο Ιντζεδίν, στην Κρήτη, κυρίως. Ένας 34χρονος Ρουμελιώτης αγωνιστής είναι ανάμεσά τους. Γιώργης Μωραΐτης (1927-2018) το όνομά του. Διαισθάνεται πως αυτή είναι η στερνή του νύχτα στο μπουντρούμι της αγγλοκρατίας στο νησί των Φαιάκων. «Το μαστίγωμα της αγωνίας είναι χειρότερο απ’ του βούρδουλα ακόμα και για κείνους που έχουν δοκιμαστεί σκληρά σ’ αυτό και έχουν αντέξει», σκέφτεται. Τα μάτια του δεν λένε να κλείσουν. «Το κάτεργο σαν να κινείται (…), παλεύει με το θάνατο (…), αφού στάθηκε ανίκανο να σπάσει την ατσαλένια θέλησή μας. Περνάμε πάνω του τώρα θριαμβευτές».

Νύχτα χαριτωμένη.

«Είναι μια νύχτα γλυκιά, μαγευτική, ανοιξιάτικη. Η γραφική Κέρκυρα λουσμένη στο ηλεκτρικό φως θα φαίνεται από μακριά σαν πανόραμα. Μόνο πάνω απ’ το μπουντρούμι του Μαίτλαντ το σκοτάδι έχει πέσει σαν μαύρο σάβανο». Όλοι στα κελιά τους, σ’ όλες τις φοβερές ακτίνες, κοιμούνται.

– Ξυπνάτε, φωνάζει. Ξυπνάτε να μπήξουμε μια δυνατή φωνή. Να τραντάξουμε τον τόπο. Να ξαναζήσουμε λίγες στιγμές έξαρσης και μεγαλείου. Σαν εκείνες της Πρωτοχρονιάς, της 25 του Μάρτη και της Ανάστασης (…) Δεν θα καταγγείλουμε τίποτε. Δε θα ζητήσουμε τίποτα. Δεν θα καλέσουμε να μας συμπαρασταθούν και να μας βοηθήσουν. Αρκετά έκανε αυτός ο κόσμος για μας. Και πολλά δάκρυα έχυσε.

Μένει όρθιος, μόνος. Αναδεύεται μονάχα το στήθος τους.

– Σηκωθείτε Δεσμώτες! Γρήγορα στα πόστα σας! Έχουμε ένα χρέος στερνό να εκπληρώσουμε. Να στείλουμε στον ευγενικό λαό της όμορφης πόλης και του νησιού αποχαιρετιστήριο μήνυμα.

Είχε δίκιο!

Πρωί-πρωί στην κλούβα. Χειροπέδες δένουν σφιχτά το ένα χέρι του με άλλο συντρόφου του στον δρόμο για το λιμάνι, για το καράβι «Αγγέλικα» που περιμένει κι αυτούς. «Μην το θαρρείς μικρό πράμα. Μονός δεν είναι κανένας (…) Όλοι θάχουμε ένα χέρι λυτό. Δηλαδή λεύτερο». Αποχαιρετά έναν δεσμοφύλακα παλιό ΕΔΕΣίτη που του ψιθυρίζει: «Κάναμε βλακεία! Τι κερδίσαμε; Κι εσείς κι εγώ ριχτήκαμε στη φυλακή… Αν ξανάρθουν οι Γερμανοί θάμαστε κορόιδα αν δεν συνεργαστούμε μαζί τους. Όσοι συνεργάστηκαν κατέχουν ανώτερες θέσεις και θησαύρισαν. Εγώ δεν χορταίνω το ψωμί. Και σεις γεράσατε εδώ μέσα».

– Κάνε λίγο χώρο σύντροφε… «Έχει πολλές ομορφιές η Κέρκυρα (…) Φάγαμε τη μισή μας ζωή σ’ αυτή και δεν την είδαμε». Ώρα «να χορτάσουν τα μάτια της ψυχής μου κόσμο και πράσινο». Περνάνε από τη Γαρίτσα, τη συνοικία της φυλακής. «Φτωχολογιά απ’ άκρη σ’ άκρη. Χίλιοι πεντακόσιοι ψήφοι πήγαν μονοκούκι στην ΕΔΑ (… ) Οι γυναίκες των εργατών και των βαρκαραίων ήταν μαζεμένες έξω απ’ τα σπίτια και κλαίγανε» για τα πάθη των φυλακισμένων. Το λάστιχο έσκουξε πάνω στην άσφαλτο.

Τι καλά! «Απ’ το καράβι τα μάτια μας θα χορτάσουν να βλέπουν. Θα δούμε ολόκληρη την Κέρκυρα, την πόλη και το νησί με τα δαντελωτά ακρογιάλια (…) Η παρθενική Κερκυραϊκή βλάστηση χύνει τη δροσιά της – κολώνια από λεμονανθούς, τριαντάφυλλα, γαρύφαλλα, γαρδένιες – μέσα στην ψυχή μας. Οι κλώνοι απ’ τις ακακίες με τα καταπράσινα φύλλα και τα ολόλευκα άνθη σκύβουν πάνω μας σαν να θέλουν να μας χαϊδέψουν τα μαλλιά. Σκοντάφτουν όμως στ’ αδιάβροχο της κλούβας που μας σκεπάζει. Και πάνε να το ξεσκίσουν μ’ ένα οργισμένο γρασσστ. Από παντού σ’ όλους τους τόνους ακούγεται η γλυκιά ιδιόρρυθμη κερκυραϊκή μελωδία. Έχεις την εντύπωση πως περνάς μέσα από ρεματιές κι ακούς συναυλία». Πω πω, ξεχάσαμε το αποχαιρετιστήριο…

Μια χαρούμενη συντροφική φωνή κι ένα χαμόγελο τον λυτρώνουν με το που πατά τα πόδια του στην «κάργα φορτωμένη», εικονιζόμενη εδώ σε έργο του Σπύρου Κουρσάρη, πενηντάχρονη «Αγγέλικα».

– Στείλαμε! Έγινε η δουλειά!

– Εμπρός στο αμπάρι!, άλλη… Αντέδρασε κι ο κόσμος, οι επιβάτες. «Απ’ τα βουρκωμένα μάτια μιας μαυροφορεμένης γριούλας βλέπω να κυλούν δάκρυα».

Ένα χαριτωμένο πλασματάκι με ξανθές μπουκλίτσες, ούτε πέντε χρονώ, τους πλησιάζει. Η Αννούλα. Ο φίλος του Γιώργη Μωραΐτη, ο Βασίλης, έβγαλε απ’ το σακκίδιό του δυό μικρά εργόχειρα, δυό περιστεράκια. Η Αννούλα γλιστράει και το σκάει τρεχάλα με τα περιστεράκια.

Επιστρέφει.

– Γιατί θα σας πετάξουν στη θάλασσα;

Το χέρι της σαν να σφίγγει τον αλυσοδεμένο Γιώργη.

«Δαντελωτά ακρογιάλια, γραφικοί όρμοι, όμορφα χωριουδάκια, σκαρφαλωμένα στις καταπράσινες πλαγιές του βουνού, φαντάζουν λοξά μέσα στα μάτια μου. Δεν ξέρω αν έχει άλλο νησί τέτοια ομορφιά. Ορκίζομαι να το πατήσω κάποτε λεύτερος, σαν τουρίστας. Αναζητώ τον όρμο που άραξε ο Οδυσσέας ναυαγός. Εκεί που πήγε και τον βρήκε η Ναυσικά (…) Θάχουμε κι εμείς την τύχη να γυρίσουμε στα χωριά μας; Απίστευτο».

Δίπλα του άλλος πολιτικός κρατούμενος εξηγεί σε μια Γαλλιδούλα «πώς για να μας αποφυλακίσουν ζητούν να αποκηρύξουμε τις ιδέες μας». Ακόμη, «γιατί μας φυγαδεύουν από την Κέρκυρα».

– Αλήθεια γιατί καταργήθηκε η φυλακή της Κέρκυρας; αναρωτιέται. Γιατί μας μπαρκάρανε όλους για άλλα κάτεργα;

Ποιος να θυμάται όλες τις εκδηλώσεις για αποφυλάκιση και αμνηστία; Όλες τις αποχές συσσιτίου, απεργίες πείνας, ανοιχτές διαμαρτυρίες, καταγγελίες και εκκλήσεις με φωνές από τα παράθυρα των φυλακών προς τον λαό;

Ένας Σπύρος, καθώς ταίριαζε στο νησί, είχε ρίξει το πρώτο σύνθημα την Πρωτοχρονιά του ’61 με τη βροντερή φωνή του:

– Λαέ της Κέρκυρας! Λαέ της Ελλάδας!

Έσκιζαν τον αέρα τα συνθήματά τους:

– Άλλη μια πρωτοχρονιά μακριά από τα σπίτια μας!

– Δεκαεφτά χρόνια δεν είδαμε τους δικούς μας!

– Η κυβέρνηση αμνήστευσε τους Γερμανούς εγκληματίες! Εμάς που πολεμήσαμε μας κρατάει στη φυλακή δεκαεφτά χρόνια!

– Λευτεριά στους δεσμώτες αγωνιστές της Αντίστασης!

– Αμνηστία! Αμνηστία! Αμνηστία!

Σάλπισμα που συγκλόνισε. Την επομένη η κερκυραϊκή εφημερίδα «Τηλέγραφος» έγραψε:

«Η πολιτεία θα έπρεπε (…) να δώσει αμνηστία. Άραγε δεν θα έπρεπε οι άνθρωποι να είμαστε πιο καλοί και πιο άνθρωποι; Γιατί να βαραίνει το λαό, αυτόν τον πολύπαθο και βασανισμένο, η σκληρή και αδυσώπητη μοίρα του ολέθρου, της συμφοράς και του αίματος; Πρέπει πάντα κάποιοι να βρίσκονται φυτεμένοι στην γη, σκοτωμένοι από αδελφικά χέρια και άλλοι να σαπίζουν στις φυλακές; Αυτή η τραγωδία (…) δεν θα σταματήσει ποτέ; (…) Είθε ο νέος χρόνος να απαλύνει τα αισθήματα και να αμβλύνει τα πάθη, ώστε να μη σκιάσουν και πάλι του χρόνου την πρώτη αχλύ της κοιμωμένης ακόμη πόλεως οι ανατριχιαστικές φωνές που εδόνησαν την ατμόσφαιρα της εφετεινής πρωτοχρονιάς».

Το Πάσχα είχε βρεθεί στην Κέρκυρα για τις γιορτές ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής.

«Οι φωνές μας τον ενόχλησαν. Και αμέσως διάταξε να διαλυθεί η φυλακή της Κέρκυρας, σαν φυλακή πολιτικών κρατουμένων και να μεταφερθούμε όλοι σε άλλες φυλακές. Αυτή τη λύση έδωσαν. Για να μη τους ενοχλούμε. Για να μη τους εκθέτουμε στα μάτια των ξένων στην Κέρκυρα. Τώρα μας στέλνουν σε απόμακρα κάτεργα. Για να μην ακούεται η φωνή μας. Αλλά όπου κι αν πάμε, εφόσον θα είμαστε ζωντανοί, εφόσον θα αναπνέουμε, δεν θα πάψουμε να καταγγέλλουμε τη μεγάλη αδικία. Δεν θα πάψουμε να σαλπίζουμε το πανεθνικό αίτημα της Αμνηστίας. Για να ειρηνεύσει ο τόπος μας. Το ματωβαμμένο μπουντρούμι του Μαίτλαντ έπεσε. Η ίδια τύχη περιμένει και τ’ άλλα».

Όλοι μαζί, καθώς βρέθηκε κιθάρα και ξεμακραίνει η Κέρκυρα, κάνουν το πλοίο να τρανταχτεί απ’ το τραγούδι τους:

Κέρκυρα και Κεφαλονιά,
Ζάκυνθος και Λευκάδα
αυτά τα τέσσερα νησιά
στολίζουν την Ελλάδα.

Ένας νέος από τη νότια Κέρκυρα, από τη Λευκίμμη, στέκεται κοντά στον Γιώργη Μωραΐτη. Ρωτάει για έναν συγχωριανό του πολιτικό κρατούμενο και παγώνει όταν μαθαίνει ότι ο Μωραΐτης είναι καταδικασμένος «σε θάνατο»!

– Γιατί δεν κάνουν δήλωση; ρωτάει έναν υπενωμοτάρχη.

– Εμ, δεν κάνουν, του απαντάει αυτός.

– Στο χωριό μου όσοι έκαναν έμειναν αριστεροί και αριστερά ψηφίζουν, συνεχίζει ο νεαρός κοιτώντας τον Γιώργη.

«Γιατί να κάνουμε δήλωση; Τι να αποκηρύξουμε; Πιστεύουμε σε ορισμένες ιδέες. Είναι δικαίωμα κάθε ελεύθερου ανθρώπου να πιστεύει σε όποιες ιδέες θέλει; Δεν θα πεις όχι. Αυτό είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε ανθρώπου. Ύστερα, αυτές οι ιδέες μάς οδήγησαν σε μεγάλους αγώνες. Κάναμε την Εθνική Αντίσταση στην Κατοχή. Πολεμήσαμε τους Γερμανούς, τους Ιταλούς, τους Βουλγάρους καταχτητές. Αν δεν είχαμε τέτοιες ιδέες, τέτοια ιδανικά δεν θα κάναμε τέτοιον αγώνα. Χύσαμε αίμα για να λευτερωθεί η πατρίδα μας. Δώσαμε θυσίες. Δίπλα μου, στον ΕΛΑΣ, πέσανε παλληκάρια συναγωνιστές μου στις μάχες. Οι Γερμανοί μού κάψανε το χωριό μου και το σπίτι μου. Σκοτώσανε τη Δεσπούλα, την πρώτη ξαδέλφη μου αφού τη βίασαν βάρβαρα… Για σκέψου τι σημαίνει η δήλωση. Να αποκηρύξεις τις ιδέες σου, τους αγώνες σου για τη λευτεριά, την ίδια την ανθρωπιά σου. Σημαίνει να πεις ότι όλα αυτά τα εγκλήματα καλά τα έκαναν οι Γερμανοί και οι συνεργάτες τους. Σημαίνει να τους δικαιώσεις. Αυτό θα πει δήλωση. Γι’ αυτό δεν την κάνουμε και προτιμάμε να μένουμε φυλακή και να δίνουμε ακόμα και τη ζωή μας». Ο νεαρός τον εκοίταζε με περισσότερη οικειότητα πια. Καθώς θα έφτανε νωρίτερα στον Πειραιά, αφού οι πολιτικοί κρατούμενοι θα διανυκτέρευαν στην Πάτρα, προσφέρθηκε να ειδοποιήσει το σπίτι του Γιώργη στην Αθήνα να τον περιμένουν στο λιμάνι.

Μα αλλού έχει τον νου του ο Γιώργης Μωραΐτης, σκυμμένος σε μια όχι και τόσο αρεστή του εβδομαδιαία εφημερίδα με το όνομα «Ταχυδρόμος», σταλμένη από συγγενή της Αννούλας. Διαβάζει λαίμαργα ένα συγκινητικό σημείωμα σημαδεμένο με πράσινη μολυβιά. Είναι γεμάτο με λόγια θερμά. Γράφτηκε με αφορμή, όπως έλεγε, το αποχαιρετιστήριο κι ευχαριστήριο γράμμα των πολιτικών κρατουμένων προς τον λαό της Κέρκυρας.

Ώστε το δημοσίευσαν οι κερκυραϊκές εφημερίδες!

Το διαβάζει και φωναχτά με θέρμη λες κι ακόμα είναι στα 1942 σε ηλικία δεκαπέντε ετών μέλος της Ένωσης Νέων Αγωνιστών Ρούμελης, το δίνει και στους άλλους. «Τρελαινόμαστε από χαρά όλοι»!

Τόσο χαιρόταν. Σαν να μην είχε ζήσει ο ίδιος το γεγονός πως «δεν υπάρχει κανένας πολιτικούς κρατούμενος, που να φυλακίσθηκε πριν ή μετά τον πόλεμο στις φυλακές Κέρκυρας και που να μην ανατριχιάζει» στο άκουσμα ή στη θύμηση της ακτίνας «Κ». Οι κερκυραϊκές φυλακές «σπάζουν κόκκαλα και σκοτώνουν», εξηγούσε. Καθώς είναι «χτισμένες μέσα σε μια όμορφη πόλη, με υψηλό πολιτισμό, και μ’ ένα ευγενικό και ευαίσθητο πληθυσμό, αυτές οι φυλακές της μεσαιωνικής βαρβαρότητας αποτελούν στίγμα». Αλλά ήλπιζε στο τέλος τους.

Ιντζεδίν κι άλλες διάφορες φυλακές τον περίμεναν εκείνα τα χρόνια. Το ίδιο και τον καιρό της Χούντας.

Τότε, από τις φυλακές του Κορυδαλλού, είχε εκπέμψει φωνή διαμαρτυρίας στη «Φωνή της Αλήθειας», στα ξένα, για όσα εμάθαινε ότι υπέφεραν οι πολιτικοί κρατούμενοι της Χούντας στις φυλακές της Κέρκυρας. Έγραψε τότε και για όσα υπέφεραν από τη Χούντα στη Γενική Ασφάλεια Αττικής και στο ΕΑΤ-ΕΣΑ ένας Κερκυραίος αγωνιστής κι ένας αργότερα εγκατεστημένος στην Κέρκυρα αγωνιστής, που βρίσκονται ανάμεσά μας. Σπύρος Κουρσάρης ο άλλος, Δημήτρης Τσοπανίδης ο άλλος, για να τους πούμε με αλφαβητική σειρά. Όπως είχε καταγγείλει, τον ένα τον ένα τον υπέβαλαν στα μαρτύρια της ορθοστασίας, της φάλαγγας και του ηλεκτροσόκ, ενώ του άλλου του έσπασαν και τα πλευρά.

Ο Γιώργης Μωραΐτης, όπως ανέφερε, μεταξύ άλλων, η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ) την ημέρα του θανάτου του, συλλυπούμενη τους οικείους του, όπως και το Κόμμα της ζωής του, «από τον Νοέμβριο του 1968 έως τον Ιούνιο του 1973 φυλακίζεται, αλλά παρ’ όλα αυτά ακόμη και από την απομόνωση στέλνει ειδήσεις, ανταποκρίσεις και χρονικά σε εφημερίδες των Ελλήνων του εξωτερικού, καθώς και σε ραδιοφωνικούς σταθμούς, όπως η “Φωνή της Αλήθειας” και η “Ντόιτσε Βέλε” (…) Στρατοδικείο τού επέβαλε εικοσαετή κάθειρξη. Για τη δράση του αυτή ήταν ένας από τους τρεις δημοσιογράφους που βράβευσε η Παγκόσμια Οργάνωση Δημοσιογραφίας κατά τη διάρκεια της επταετίας (…) Έως τη συνταξιοδότησή του εργάστηκε στην αρχισυνταξία του “Ριζοσπάστη”. Παράλληλα με τη δημοσιογραφία έγραψε πλήθος βιβλίων. Υπήρξε πρότυπο δημοσιογράφου – αγωνιστή. Από νεαρή ηλικία πίστεψε για τη δημιουργία μιας άλλης δικαιότερης κοινωνίας και αγωνίστηκε όλη του τη ζωή για τον σκοπό αυτό μένοντας πιστός στις ιδέες του. Στον αγώνα αυτό παρέμεινε προσηλωμένος και δεν τον τρόμαξαν ούτε οι φυλακίσεις, ούτε οι διώξεις. Στάθηκε όρθιος, συνεπής και άκαμπτος».

Είχε ορκιστεί να πατήσει κάποτε την Κέρκυρα λεύτερος, ως επισκέπτης.

Ετήρησε κι αυτόν τον όρκο.

* Το κείμενο είναι ελάχιστος φόρος τιμής Κερκυραίου δημοσιογράφου στη μνήμη του Γ. Μωραΐτη για τη βοήθεια που έλαβε από αυτόν στα πρώτα του βήματα.

Μεταγραφάρα αεροδρομίου πάλι ο ΣΥΡΙΖΑς...

 


Ο κύριος “ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε στην κυβέρνηση μέσα στο ψέμα και φεύγει μέσα στο ψέμα”, πήρε μετεγγραφή στον ΣΥΡΙΖΑ… 

Η αμέσως προηγούμενη ανάλογου βεληνεκούς μεταγραφή ...
Ο πρώην βουλευτής και υφυπουργός Παιδείας με το ΠΑΣΟΚ, ο Συμεών Κεδίκογλου, προσχώρησε στον ΣΥΡΙΖΑ.

Πριν από δυο χρόνια, το 2019, ανάλογη πορεία είχε τραβήξει προς τον ΣΥΡΙΖΑ και ο σημερινός διευθυντής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ.Θεοχαρόπουλος. Τότε ο κ.Κεδίκογλου, ως μέλος της κεντρικής επιτροπής του ΚΙΝΑΛ, πρ. βουλευτής και υφυπουργός, έγραφε

Κάντο όπως ο Θεοχαρόπουλος!

Φαίνεται πως ο κ. Θεοχαρόπουλος έχει μια απαράμιλλη ικανότητα πολιτικής επιβίωσης και εξασφάλισης (προσωπικών του) συμφερόντων.

Φυσικά κάθε φορά υπάρχει μια πρόφαση: αρχικά έγινε πρόεδρος της τραυματισμένης και αδύναμης πια ΔΗΜΑΡ για να την σώσει από το λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Αντίθετα, αργότερα λόγω… Πρεσπών θα την έριχνε επαναδιασπασμένη στις αγκάλες του! Το ότι κάθε φορά εξυπηρετούνται ταυτόχρονα οι δικές του προσωπικές επιδιώξεις είναι μάλλον σύμπτωση… Έτσι, περιφέροντας το κουφάρι ενός κόμματος με ιστορική διαδρομή αλλά πλέον κόμμα-σφραγίδα με άγνωστο αριθμό μελών ανά την επικράτεια, διαπραγματεύεται και παίρνει το μέγιστο δίνοντας ελάχιστα.

Αρχικά το ΠΑΣΟΚ, θέλοντας σε μια κρίσιμη φάση του να δείξει ένα άνοιγμα κ μια διεύρυνση του πρόσφερε την εκλόγιμη πρώτη θέση στο φηφοδέλτιο Επικρατείας. Και μην έχετε αμφιβολία ότι αν του την ξαναέδινε ακόμη θα…κατακεραύνωνε ως ανίκανη την παρούσα κυβέρνηση. Είχε όλο το προηγούμενο διάστημα προβολή και προνόμια αρχηγού και συνεπώς προνομιακή θέση στη μάχη του σταυρού. Όμως όχι! Ξανά τη σιγουριά του διορισμένου, κόντρα στα υπόλοιπα «κορόιδα» που δίνουν τη μάχη. Αν και κατανοητή, εμπεριέχει ένα περίεργο μίγμα θράσους, ανασφάλειας αλλά και υπερτροφικού εγώ η απόφαση να μην υποβάλλεσαι στη βάσανο του σταυρού αλλά να επιδιώκεις εσαεί θέση χωρίς ποτέ την άμεση λαϊκή νομιμοποίηση!

Έτσι, αν αληθεύουν τα σχετικά δημοσιεύματα, κατά παρόμοιο τρόπο θα εξασφαλίσει τα ίδια, από το ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη φορά! Με τίμημα βέβαια την καταπάτηση κόκκινων γραμμών…

Θα πρέπει παρ όλα αυτά να διδάσκεται στα αμφιθέατρα σαν case study επιτυχούς διαπραγμάτευσης. Ίσως να πρέπει μάλιστα να σταλεί επικεφαλής σε μια εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης αναθεώρησης των οικονομικών δεικτών της χώρας μας. Και μπορεί στο ποσοστό το υπερπλεονάσματος τελικά να μην τα κατάφερνε, δε θα με εξέπληττε όμως αν επέστρεφε ως διάδοχος του κ. Γιουνκέρ έχοντας κερδίσει τη χηρεύουσα θέση του προέδρου της Ευρωπαικής επιτροπής!

Θεοχαρόπουλος: Περασμένα – ξεχασμένα…

Για την εκ νέου συνεύρεσή του με τον κ.Κεδίκογλου, σε άλλο πια κόμμα, ρωτήθηκε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος (στο Action24) όπως και για το άρθρο που είχε γράψει ο Κεδίκογλου στο dailypost το 2019 και στο οποίο καταφερόταν εναντίον του επειδή πήγε στον ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με τον διευθυντής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ «η πολιτική είναι ένα δυναμικό πεδίο και δεν μπαίνουν μέσα σε αυτό προσωπικά χαρακτηριστικά». Στην συνέχεια μάλιστα αναφέρθηκε στο τι έλεγε ο Άδωνις Γεωργιάδης για τη Νέα Δημοκρατία όταν ήταν στο ΛΑ.Ο.Σ, για να υποστηρίξει το επιχείρημα του. Συνεπώς δεν τρέχει τίποτα…

Αλλωστε προφανώς δεν τρέχει τίποτα, ούτε για τον κ.Τσίπρα, παρότι το 2019 και λίγο πριν από τις εκλογές η σημερινή του μετεγγραφή, ο κ. Σ Κεδίκογλου ήταν που έλεγε ότι “ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε στην κυβέρνηση μέσα στο ψέμα και φεύγει μέσα στο ψέμα” σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1.

Πηγή: Ημεροδρόμος

“Θα διαλυθείτε εκεί που θα σας πούμε εμείς” – Τρομοκρατία από τις αστυνομικές δυνάμεις στην πορεία της ΟΓΕ για την Παλαιστίνη

 


 


 

Οι αστυνομικοί ενημέρωσαν πως “απαγορεύεται” η θυροκόλληση, ενώ στη συνέχεια η αστυνομία προσπάθησε να παρεμποδίσει την πορεία από το να φτάσει στην παλαιστινιακή πρεσβεία.

Με απειλές και “αποφασίζομεν και διατάσσομεν” αντιμετώπισαν την πορεία της ΟΓΕ υπέρ της Παλαιστίνης οι δυνάμεις καταστολής, επιχειρώντας να παρεμποδίσουν αντιπροσωπεία από την πρόεδρο και αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας από την κατάθεση ψηφίσματος διαμαρτυρίας στην πρεσβεία του Ισραήλ, όπου νωρίτερα οι συγκεντρωμένες άνοιξαν πανό όπου απαιτούσαν “Τέρμα στην ισραηλινή κατοχή – Λευτεριά στην Παλαιστίνη”.

Συγκεκριμένα, οι αστυνομικοί ενημέρωσαν πως “απαγορεύεται” η θυροκόλληση, ενώ στη συνέχεια η αστυνομία προσπάθησε να παρεμποδίσει την πορεία από το να φτάσει στην παλαιστινιακή πρεσβεία. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι δυνάμεις της ομάδας ΟΔΟΣ, έφραξαν δυο φορές το δρόμο στην πορεία, λέγοντας αυταρχικά πως “θα διαλυθείτε εκεί που θα σας πούμε εμείς”, επικαλούμενες εντολές από τη ΓΑΔΑ.

“Η τρομοκρατία δε θα περάσει, του λαού η πάλη θα τη σπάσει”, απάντησαν με ένα στόμα οι γυναίκες που συμμετείχαν στην πορεία, ενώ στο δεύτερο αστυνομικό μπλόκο κατέφτασε ο Παλαιστίνιος πρέσβης Μαρουάν Τουμπάσι, που έγινε δεκτός με το σύνθημα “Λευτεριά στην Παλαιστίνη”. Η παρέμβαση αυτή, σε συνδυασμό με την ανυποχώρητη στάση της ΟΓΕ οδήγησε τελικά στην ολοκλήρωση της πορείας .

Παρόλα αυτά, το κρεσέντο αυταρχισμού συνεχίστηκε, με την αστυνομία να επιχειρεί να κάνει τον …τροχονόμο σε κάθε γυναίκα που αποχωρούσε από την πορεία μετά τον τερματισμό της, μην τυχόν και οι “επικίνδυνες” διαδηλώτριες περνούσαν ξανά από την σιδηρόφρακτη ισραηλινή πρεσβεία φεύγοντας.

Μπροστά σε αυτή την απόπειρα κατατρομοκράτησης της πορείας αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό, η ΟΓΕ εξέδωσε καταγγελία, στην οποία αναφέρεται πως:

“Η ΟΓΕ καταγγέλλει την κρατική τρομοκρατία που, υπηρετώντας πιστά το δολοφονικό κράτος του Ισραήλ, προσπάθησε να εμποδίσει την αντιπροσωπεία της ΟΓΕ να επιδώσει στην πρεσβεία του Ισραήλ ψήφισμα καταδίκης για την εγκληματική επίθεση σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού. Οι αστυνομικές δυνάμεις επιχείρησαν επίσης να σταματήσουν τις γυναίκες της ΟΓΕ κλείνοντας το δρόμο για να μη φτάσουν στην Παλαιστινιακή πρεσβεία προκειμένου να επιδώσουν ψήφισμα συμπαράστασης στον Πρέσβη του Λαού της Παλαιστίνης.

Οι γυναίκες της ΟΓΕ με τη μαχητική τους παρουσία έδωσαν αποφασιστική απάντηση στην κρατική καταστολή και με πορεία έφτασαν τελικά και επέδωσαν το ψήφισμα τους.”

TOP READ