21 Μαΐ 2014

Απολιθωμένες αμπελοφιλοσοφίες στον Κόκκινο Πλανήτη 16

 Απολιθωμένες αμπελοφιλοσοφίες στον Κόκκινο Πλανήτη 16

Μετά από μερικούς μήνες αποχής (που ήταν κι αυτής στους.. «νικητές των εκλογών») επιστρέφουμε με μια ειδική εκλογική εκπομπή, σχολιάζουμε τα αποτελέσματα της πρώτης Κυριακής κι επιχειρούμε μια πρώτη εκτίμηση για το αποτέλεσμα της δεύτερης –ίσως πιο αξιόπιστη από τις διάφορες δημοσκοπήσεις, ακόμα και τα έξιτ πολ. Πιο ειδικά αναφερόμαστε: στους δήμους όπου θα βρίσκεται στο δεύτερο γύρο η Λαϊκή Συσπείρωση, το ποσοστό της στις περιφερειακές, της σύγκριση με το Μάη του 12’, τις ενωτικές επιθέσεις φιλίας και τα εκβιαστικά διλήμματα του β’ γύρου, τις προφορικές δηλώσεις στήριξης των υποψηφίων της ΛαΣυ, που μένει βέβαια να δούμε αν θα εκφραστούν έμπρακτα και σε ένα αντίστοιχο αποτέλεσμα, την έμμεση προβολή της Χρυσής Αυγής και της περιβόητης ανόδου της –αν και πανελλαδικά έμεινε πίσω από το ΚΚΕ στις περιφερειακές εκλογές- και μια σειρά παρεμφερή ζητήματα.

Γνώμες, παρατηρήσεις, προβλέψεις κι εκτιμήσεις, ευπρόσδεκτες στα σχόλια. Καλή ακρόαση.


Εκλογικά στιγμιότυπα

 Εκλογικά στιγμιότυπα



"Από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη, είδα κι έζησα μια αλήθεια, που δίνει νέο περιεχόμενο στην παλιά ποιητική διαπίστωση του Γιάννη Ρίτσου: Αυτά τα πρόσωπα δεν βολεύονται με λιγότερο ουρανό." (...)

Κάπως έτσι ξεκίνησε χτες βράδυ την ομιλία του στην Πάτρα ο Αλέξης Τσίπρας. Μέχρι και τον Γιάννη Ρίτσο επιστράτευσε για να προωθήσει τις επιδιώξεις του. Άλλο, βέβαια, αν ο συγκεκριμένος στίχος τού ποιητή τής Ρωμιοσύνης ταιριάζει γάντι στον "λιγώτερο ουρανό" που ευαγγελίζεται ο ΣυΡιζΑ μέσα στην μπουρινιασμένη Ευρώπη και στο σκοτεινιασμένο ΝΑΤΟ.

Παρένθεση: Ας ενημερώσει κάποιος τον πρόεδρο του ΣυΡιζΑ ότι οι στίχοι τού Ρίτσου πάνε κάπως έτσι: "Αυτά τα δέντρα δεν βολεύονται με λιγότερο ουρανό / αυτές οι πέτρες δεν βολεύονται κάτου απ’ τα ξένα βήματα / αυτά τα πρόσωπα δεν βολεύονται παρά μόνο στον ήλιο / αυτές οι καρδιές δεν βολεύονται παρά μόνο στο δίκιο", για να τους λέει σωστά από δω και πέρα. Κλείνει η παρένθεση.

Εν πάση περιπτώσει, με δεδομένο ότι ο Ρίτσος αποτελεί εθνικό ποιητικό μας κεφάλαιο, είναι δικαίωμα όλων να χρησιμοποιούν τους στίχους του. Από την στιγμή που ο κλαψο-Μπούκουρας χρησιμοποίησε την Μπαλλάντα του κυρ-Μέντιου τού Βάρναλη, πώς να απαγορεύσουμε στον Τσίπρα να χρησιμοποιεί την Ρωμιοσύνη τού Ρίτσου; Μπορούμε, όμως, να υπενθυμίσουμε στον πρόεδρο του ΣυΡιζΑ κάποιους άλλους στίχους τού ίδιου ποιητή, αν και βάζω στοίχημα πως ποτέ δεν θα τους χρησιμοποιήσει σε ομιλία του:

Κάπα, Κάπα, Έψιλον. 
Τρία κόκκινα γράμματα,
σεμνή υπογραφή του λαού μας
στις λεωφόρους του μέλλοντος.

Ο δρόμος φεύγει γρήγορα
η Ιστορία δεν γυρίζει πίσω...


---------------------------------------------------------------

Η είδηση έπαιξε πολύ σε κανάλια κι εφημερίδες. Ο λόγος για το εντυπωσιακό ποσοστό 93,21% με το οποίο εξελέγη ο Πέτρος Ανδρεάκος ως δήμαρχος Ανατολικής Μάνης (Γύθειο, Οίτυλο κλπ). Μάλιστα δε, η τηλοψία φρόντισε να επενδύσει την είδηση με τα απαραίτητα ρεπορτάζ, προφανώς για την πληρέστερη ενημέρωση των τηλεθεατών.

Τί δεν είπε κανείς, όμως; Δεν είπε ότι ο αντίπαλος του Ανδρεάκου, ο οποίος συγκέντρωσε το υπόλοιπο 6,79%, ήταν ο κομμουνιστής Δημήτρης Συκούτρης. Ο συνδυασμός τής Λαϊκής Συσπείρωσης μάζεψε "μόνο" 6,79% σε μια περιοχή η οποία θεωρείται από τις πλέον συντηρητικές ολόκληρης της χώρας και στην οποία πριν τέσσερα χρόνια είχε περιοριστεί σε 2,61%. Σημειώστε δε ότι τον Ιούνιο του 2012 σ' ολόκληρο τον νομό Λακωνίας το ΚΚΕ είχε μαζέψει 3,54%. Και μια λεπτομέρεια με σημασία: στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές, ο Ανδρεάκος είχε σημειώσει 51,89%, έχοντας απέναντί του άλλους τρεις νεοδημοκράτες αντιπάλους (εκτός από τον υποψήφιο της Λαϊκής Συσπείρωσης).

Τώρα που έχετε την είδηση ολοκληρωμένη, κρίνετε μόνοι σας ποιου το επίτευγμα είναι μεγαλύτερο και δυσκολώτερο: του Ανδρεάκου ή του Συκούτρη;

---------------------------------------------------------------

- Το 2010, κατά την δεύτερη Κυριακή, είχαν στηρίξει στην Αθήνα τον Γιώργο Καμίνη. Δεν θα μάθουμε ποτέ τι θα έκαναν εφέτος αν δεν πέρναγε στον δεύτερο γύρο ο δικός τους υποψήφιος. Πάντως, κατά την προεκλογική περίοδο, πρόλαβαν να σούρουν στον Καμίνη τα εξ αμάξης για τον τρόπο που πολιτεύτηκε ως δήμαρχος αθηναίων.

- Το 2010 είχαν στηρίξει στην Πάτρα τον Γιάννη Δημαρά. Εφέτος ο Δημαράς κατέβηκε με την στήριξη της ΔημΑρ γιατί αυτοί κατέβασαν τον Κώστα Σπαρτινό. Στο μεταξύ, πέρυσι κατήγγειλαν ότι "ο αυταρχικός και αντιδημοκρατικός κατήφορος του δημάρχου πατρέων Γιάννη Δημαρά δεν έχει τέλος".

- Το 2010 είχαν στηρίξει στο Κερατσίνι τον Λουκά Τζανή. Εφέτος προτίμησαν να κρατήσουν αποστάσεις και δεν κατέβασαν επίσημο υποψήφιο. Στο μεταξύ, πρόλαβαν να καταγγείλουν τον Τζανή για ύποπτες σχέσεις με την Χρυσή Αυγή.

- Το 2010 είχαν στηρίξει στην Φιλοθέη τον νεοδημοκράτη (!) Παντελή Ξυριδάκη. Εφέτος κατέβασαν την σύζυγο του Δημήτρη Παπαδημούλη, η οποία κατήγγειλε τον Ξυριδάκη για αντιλαϊκή πολιτική (!) και για υπερφορολόγηση των ακινήτων.

- Το 2010 κατέβασαν στην Ικαρία τον Χριστόδουλο Σταυρινάδη, εξασφαλίζοντας την στήριξη όλων των άλλων κομμάτων (ΝΔ, ΠαΣοΚ, ΛαΟΣ), σε μια κοινή προσπάθεια να μη περιέλθει ο δήμος στον κομμουνιστή Στέλιο Σταμούλο. Εφέτος στράφηκαν στον Κώστα Σταμούλη, καταγγέλοντας ότι ο Σταυρινάδης "εφάρμοσε και εξακολουθεί να εφαρμόζει τις πολιτικές τού μνημονίου που εξαθλιώνουν καθημερινά τη ζωή μας". Στον δεύτερο γύρο πέρασαν Σταμούλος - Σταυρινάδης κι εκείνοι έσπευσαν να δηλώσουν ότι στηρίζουν τον κομμουνιστή υποψήφιο. Δηλαδή, τώρα στηρίζουν εκείνον που λύσσαξαν να φάνε πριν τέσσερα χρόνια.

Έχοντας, λοιπόν, κατά νου όλες τις παραπάνω "επιλογές ευθύνης" τού ΣυΡιζΑ, δεν μπορώ να πω ότι ενθουσιάστηκα ακούγοντας χτες τον Τσίπρα να τάσσεται αναφανδόν υπέρ Πελετίδη κατά τον δεύτερο γύρο στον δήμο πατρέων. Προφανώς, ο ΣυΡιζΑ επιχειρεί να "ανταλλάξει" αυτή την στήριξη με αντίστοιχη στήριξη δικών του υποψηφίων από το ΚΚΕ σε άλλες περιοχές. Δυστυχώς για τον πρόεδρο του ΣυΡιζΑ, ο Πελετίδης τον προσγείωσε ανώμαλα: "Το ΚΚΕ δεν κάνει παζάρια".

ΕΣΥ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙΣ Μ@Λ@Κ@Σ;

 ΕΣΥ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙΣ Μ@Λ@Κ@Σ;




Σα μαλάκας τους ψήφιζα…

Το 1974 μου έθεσαν το ερώτημα «Καραμανλής ή τανκς». Επέλεξα Καραμανλής και τα τανκς στάθηκαν δίπλα.

Το 1981 Παπανδρέου, να φύγει ο Καραμανλής, να φύγουμε απ’ το ΝΑΤΟ, να μη μπούμε στην ΕΟΚ κι έπειτα βλέπουμε. «Δεν ήταν η ώρα μας ακόμη».

Το 1989 Παπανδρέου πάλι για να μη βγει ο Μητσοτάκης και μπορεί να χάναμε και τα «χρυσά κουτάλια» που μας έρχονταν από την ΕΕ.

Το 1991 τα ίδια. Παπανδρέου τώρα που είναι στριμόκωλα τα πράγματα και θα δεις. Έρχεται η παγκοσμιοποίηση, το Μάαστριχτ, έπεσε και το τείχος του Βερολίνου που μας έκοβε τον… ήλιο...

Ψήφιζα και όλα τα επόμενα χρόνια, τη μια για να μην ανέβει η δεξιά, την άλλη γιατί έρχεται το κοινό νόμισμα και θα πήξουμε στο χρήμα, την τρίτη γιατί γίναμε ευρωπαίοι και καταργήσαμε το διαβατήριο και χεστήκαμε απ’ τη χαρά μας…

Το 2012 ήρθαν καινούργιοι και μου είπαν τώρα πια θα ψηφίζεις εμάς για να φύγουν όλοι οι άλλοι που εν τω μεταξύ τα είχαν βρει μεταξύ τους. Εμείς είμαστε και πρώην δικοί σου. Οι δικοί σου-δικοί σου έτσι κι αλλιώς δεν θέλουν να κυβερνήσουν, έχουν ξύλινη γλώσσα, οι γυναίκες τους δεν ξυρίζουν τις μασχάλες τους… ένα δράμα. Εν τω μεταξύ είχα αρχίσει να πεινάω. Τους ψήφισα ο μαλάκας.

Το 2014 πάλι οι καινούργιοι μου λένε, «εμάς ψηφίζεις και τώρα». Και μην ανησυχείς δεν θ’ αλλάξουμε τη βολή σου. Είναι αδιαμφισβήτητη η θέση μας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ. Μόνο για τανκς δε μου είπαν αλλά τώρα είχαν στραμμένα πάνω μου τα κανάλια, τις εφημερίδες τους κι είχαν κάνει σμπαράλια την άμυνά μου με την υποκουλτούρα τους.

Πάνω εκεί διάβασα πως ο εγκέφαλός μας διαθέτει 10 εις την 12η κύτταρα, που με σειρά τους και βάσει της ιδιότητας του ατόμου του άνθρακα, μπορούν να βρεθούν σε 20 στην 100.000.000.000.000.000.000.000.000η διαφορετικές δυνατές καταστάσεις και αναρωτήθηκα:

Πως στο διάολο γίνεται, σε τόσο τεράστιο αριθμό δυνατών καταστάσεων, εγώ να παραμένω πάντα τόσο μαλάκας;

stelios kanakis
ΤΩΡΑ  ΚΚΕ
Αναρτήθηκε από

Όταν ο σκηνοθέτης μεταμορφώνει τις συγκεντρωσούλες του ΣΥΡΙΖΑ σε λαοθάλασσες

 Όταν ο σκηνοθέτης μεταμορφώνει τις συγκεντρωσούλες του ΣΥΡΙΖΑ σε λαοθάλασσες

Η εικόνα της λαοθάλασσας της Θεσσαλονίκης, από την Αυγή


Την ίδια στιγμή ένας φίλος του μπλογκ ( τον οποίο και ευχαριστούμε) φωτογράφισε την λαοθάλασσα από παρακείμενη πολυκατοικία.



Ακριβώς τα ίδια έγιναν και χθες στην Πάτρα. Τα ίδια ακριβώς πανό, τα ίδια ακριβώς κιγκλιδώματα και σκαλωσιές, ώστε να περιορίσουν το πλάτος της συγκέντρωσης και να αυξήσουν το βάθος, και όλα τα μέσα ενημέρωσης παρόντα να μιλούν για πλήθος λαού που θυμίζει εποχές του ΠΑΣΟΚ του 80.

Μόνο που στην πραγματικότητα ήταν 1.000 με 1.500 άτομα, οι περισσότεροι περαστικοί που ψώνιζαν Τρίτη βράδυ στο κέντρο της Πάτρας και είπαν να δουν από κοντάς τον νέο ροκ σταρ της πολιτικής σκηνής. Ο οποίος ήταν να βγει στις 20:00 αλλά τελικά λόγω χαμηλής προσέλευσης κόσμου ξεκίνησε στις 21:00.

Και μιας και είπαμε ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του 80, για δείτε συριζόπουλα πως ήταν μια συγκέντρωση του 1985 (ούτε καν του 1981) με ομιλητή τον μέντορα του Αλέξη, Ανδρέα Παπανδρέου.



Η Ρένα είναι οφσάιντ

 Η Ρένα είναι οφσάιντ

Στις 25 ψηφίζουμε, στις 26 φεύγουν, λέει το σλόγκαν. Ας κάνουμε μια υπόθεση εργασίας κι ας πούμε πως είμαστε σύμφωνοι. Αφού λοιπόν είναι τόσο απλά τα πράγματα, σα σλόγκαν διαφήμισης (η μέρα φεύγει, ο σύριζα-τζόνι γουόκερ έρχεται) δεν πρέπει να προβληματιστούμε ίσως τι ακριβώς είναι αυτό που θα έρθει στη θέση τους;


Για να το δούμε αυτό θα ανατρέξουμε στα δικά τους λεγόμενα και σε ένα άρθρο της ρένας δούρου με τίτλο «για μια νέα αριστερή πολιτική, για την άσκηση εξωτερικής πολιτικής με αριστερό πρόσημο» από το συλλογικό βιβλίο «κυβέρνηση της αριστεράς, δρόμος για το μέλλον ή παρένθεση» που κυκλοφόρησε πέρσι από τις εκδόσεις τόπος. Η δούρου, που αυτή την κυριακή διεκδικεί την περιφέρεια αττικής, ειδικεύεται στα διεθνή, δηλ σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και αναλύει τις βασικές αρχές της ΝΕΠ, που δεν είναι η λενινιστική φόρμουλα κι ο τακτικός ελιγμός της νέας οικονομικής πολιτικής, αλλά μια αντίστοιχα σημαντική σύλληψη κι επεξεργασία για τα θεμέλια μιας νέας εξωτερικής πολιτικής για την ελλάδα και μια μελλοντική αριστερή κυβέρνηση.

Η ρένα ξεκινάει με γκολ από τα αποδυτήρια, χωρίς να είναι οφσάιντ, στην πρώτη κιόλας σελίδα, όταν χαρακτηρίζει την εξωτερική πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, πασόκ και νδ, στραμμένη στο παρελθόν, προσκολλημένη στο πεπερασμένο «ανήκομεν εις τη δύσιν» σε μια περίοδο, που η «δύση» ως «όλον», ως ταυτότητα συμφερόντων, έχει πάψει να υφίσταται. Πού να φανταζόταν βέβαια τότε η δούρου πως ο αρχηγός του κόμματός της, θα επαναλάμβανε αυτούσια αυτή την.. αναχρονιστική λογική και φράση: ανήκουμε στη δύση, στην εε και το νατο.

Τι εννοεί όμως η ρένα με αυτό; πρακτικά εννοεί πως η χώρα πρέπει να έχει ως στόχο της: α. τη σταδιακή αποδέσεμυση από την ατλαντική συμμαχία και την απομάκρυνσή της από τον ατλαντισμό του νατο. (Ας σημειωθεί παρενθετικά πως ακόμα κι η επίτευξη ενός ενδιάμεσου μη επαναστατικού στόχου πρέπει να είναι πάντα σταδιακή, πχ αποδέσμευση πρώτα από το στρατιωτικό σκέλος του νατο ίσως, για να βαδίσουν στα χνάρια του εθνάρχη τριανταφυλλίδη και να παραμείνουν πιστοί στη ρεφορμιστική τους λογική.

β. τα τρία άλφα (αλληλεγγύη, ανάπτυξη, απασχόληση) ενός αριστερού ευρωπαϊσμού, μακριά από τη γερμανική αυτοκρατορία στην οποία εξελίσσεται σήμερα η εε, καταστρέφοντας την «ευρωπαϊκή ιδιαιτερότητα». Και γ. μια ενεργητική εξωτερική πολιτική για την ελλάδα, που μπορεί εντός του αριστερού ευρωπαϊσμού της, να αναπτύξει διμερείς σχέσεις με τη ρωσία, την κίνα και τις άλλες αναδυόμενες οικονομικά χώρες (τις λεγόμενες BRICs). Συνεπώς, όταν η ρένα μιλάει για πολιτική απαλλαγμένη από κάθε είδους εξάρτηση, δεν εννοεί προφανώς την αποδέσμευση από την εε (αυτό στον αντίποδα της δορυφοροποίησης θα συνιστούσε απομόνωση) αλλά να αλλάξουμε ρότα και να ανοίξουμε περισσότερες παρτίδες με κίνα και ρωσία –βούτυρο στο ψωμί του κάθε οακκίτη και της ανάλυσής του για το ρωσόδουλο μπλοκ.

Αναφέραμε παραπάνω τον όρο εξάρτηση· ας δούμε τη σχετεική ανάλυση στο άρθρο της ρένας. Η ελλάδα των μνημονίων είναι κράτος περιορισμένης κυριαρχίας, έχει υποβαθμιστεί στο καθεστώς της αποικίας χρέους, έχει εισέλθει στο τούνελ του εξαρτημένου κράτος: δε λαμβάνει η αθήνα πλέον αποφάσεις, αλλά καλείται να εφαρμόσει εκείνες που έχουν ήδη καθοριστεί εκτός των ελληνικών συνόρων και οι οποίες εξυπηρετούν τα συμφέροντα των δανειστών της χώρας μας, του μεγάλου κεφαλαίου (κυρίως της γερμανίας και των συμμάχων της, των πλεονασματικών χωρών), των αγορών και των τραπεζών. Μας λέει επίσης πως το φαινόμενο παραπέμπει ευθέως στην ανάλυση της αποικίας από το μαρξ, στον πρώτο τόμο του κεφαλαίου, κατά την περίοδο της πρωταρχικής συσσώρευσης του καπιταλισμού!
Αν ερμηνεύω σωστά πάντως τη μαρξιστική πολιτική σκέψη της ρένας δούρου, η χώρα δεν ήταν από πριν σε αυτή την εξαρτημένη θέση της.. αποικίας χρέους, αλλά βρέθηκε σε αυτό το τούνελ με την επιβολή των μνημονίων από την τρόικα.

Σε κάποιο άλλο σημείο η δούρου γράφει ότι μοιάζει σα να επιστρέφουμε ορμητικά στο 19ο αιώνα της υπερεκμετάλλευσης του εργατικού δυναμικού, με απάνθρωπες συνθήκες και παντελή έλλειψη κοινωνικής πρόνοιας, παράλληλα όμως ορθώνονται παντού νέου τύπου αντιστάσεις και κινήματα, όπως το occupy και εκείνο των αγανακτισμένων των πλατειών. Δεν είναι καθόλου τυχαία η αναφορά αυτή, καθώς η δούρου θεωρεί σημαντικό εργαλείο της περίφημης νεπ την ενεργοποίηση της.. «διπλωματίας των κινημάτων», δηλ ενός πλήρως νέου πλέγματος φορέων, όπου θα έχουν φωνή/θα μετέχουν μκο, πολίτες-πανεπιστημιακοί, ερευνητές, κοινοβουλευτικοί θεσμοί, κτλ.
Ψάχνω παρεμπιπτόντως κάποιον αναθεωρητή να μου εξηγήσει επακριβώς το διαχωρισμό που κάνουν στο λόγο τους μεταξύ υπερεκμετάλλευσης και της απλής, συμβατικής εκμετάλλευσης και πώς ορίζονται τα υπερκέρδη σε διάκριση από το απλό (θεμιτό προφανώς) κέρδος. Ας δούμε όπως πώς αναλύει η ρένα δούρου στο άρθρο της την τρέχουσα κρίση.

Είναι μια δομική κρίση του νεοφιλελευθερισμού (σε άλλο σημείο κάνει λόγο και για τη σοβαρή κρίση που βιώνει –sic- ο καπιταλισμός στην ευρωζώνη, την εε και σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά μετά επιστρέφει στο προηγούμενο μοτίβο). Η κρίση χαρακτηρίζεται από διόγκωση του χρηματοπιστωτικού τομέα, την υποταγή της πολιτικής στην οικονομική εξουσία των αγορών, των τραπεζών, από προγράμματα λιτότητας και περιστολής των κοινωνικών δικαιωμάτων, από πραγματικό (όχι αστεία) πόλεμο κατά της εργασίας. Λέει επίσης ότι η νεοφιλελεύθερη δημοκρατία υπονομεύει συνειδητά το δεύτερο συστατικό της, τη δημοκρατία (ενώ αν καταλαβαίνω καλά ο σύριζα θα κάνει το ακριβώς αντίθετο, υπονομεύοντας το νεοφιλελευθερισμό και κρατώντας τη δημοκρατία). Και πως το νεοφιλελεύθερο μοντέλο βλάπτει σοβαρά τη δημοκρατία, την εργασία, τον πλανήτη (το οποίο ακούγεται ίσως και σαν αυτές τις τόσο χρήσιμες προειδοποιήσεις του υπουργείο υγείας πάνω στα πακέτα των τσιγάρων). Ενώ στην ανάλυση της σημερινής εε ως γερμανικής αυτοκρατορίας, με άνεργη ανάπτυξη, φτωχούς εργαζόμενους και νεοφιλελεύθερη δημοσιονομική πειθαρχία, διαπιστώνει πως η κρίση χρέους μετατρέπεται σε κρίση δημοκρατίας.
{Πολύ πιο γλαφυρό ως προς την ανάλυση της κρίσης και το μετανεοφιλελεύθερο ορίζοντα είναι το κείμενο του οικονομικού ιθύνοντα του σύριζα, γιάννη δραγασάκη, στην ίδια έκδοση. Αλλά αυτά θα τα δούμε εν καιρώ, καθώς το βιβλίο προσφέρεται και προορίζεται για πολλαπλή αξιοποίηση}.

Η δούρου δεν ξεχνά φυσικά να αναφερθεί και στη διέξοδο από την κρίση, που πρέπει να δοθεί σε ευρωπαϊκό πλαίσιο, στη βάση ενός σχεδίου τύπου μάρσαλ και της συμφωνίας του λονδίνου του 53’. Ενώ εντοπίζει τη βασική διαχωριστική γραμμή εντός της εε, όχι μεταξύ βορρά-νότου, όσο μεταξύ πλεονασματικών-ελλειμματικών χωρών, χωρών δορυφόρων της γερμανίας και των υπολοίπων. Εγώ θα πρόσθετα και τον διαχωρισμό μεταξύ proactive και reactive ομάδων, που κάνουν οι αθλητικοί αναλυτές στο ποδόσφαιρο.

Τι άλλο μας λέει το άρθρο της δούρου; Πολλά και διάφορα: για την αναβάθμιση της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό, που έχει τρωθεί λόγω της κρίσης και κάποιων δηλώσεων ελλήνων πολιτικών (παπανδρέου, παπακωνσταντίνου) περί τεμπέληδων ελλήνων, και για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων που θα πληρούν τις προϋποθέσεις που θέτει ο σύριζα (φορολογικές, περιβαλλοντικές, εργασιακά δικαιώματα, κτλ). Για τη διαβαλκανική συνεργασία στα χνάρια της προσέγγισης του ρήγα φεραίου (του κανονικού, όχι της μεταπολίτευσης) κι όχι της κατακτητικής ρεβανιστικής αντίληψης κατά την περιβόητη οικονομική διείσδυση επιχειρήσεων στα βαλκάνια. Για το ευρωπαϊκό όραμα του καποδίστρια που συγκρούστηκε με το μέτερνιχ, στο συνέδριο του άαχεν το 1818. Για ένα νέο πατριωτισμό, εξωστρεφή, μακριά από εθνοκεντρικές αντιλήψεις.

Και φυσικά μπόλικα ευχολόγια για ένα νέο ευρωπαϊκό υπόδειγμα με ειρήνη, δημοκρατία, χάρτα δικαιωμάτων, αυξημένες αρμοδιότητες της ευρωβουλής… ένα νέο τύπο διεθνών σχέσεων, ειρηνικής διευθέτησης των διαφορών, με αυξημένο το κύρος του οηε… και μια σειρά ακόμη, στο ίδιο μήκος κύματος, που ο λένιν –για να θυμηθούμε τον εμπνευστή της κανονικής νεπ- θα χαρακτήριζε σίγουρα μικροαστικά, παπαδίστικα παραμύθια για μικρά παιδιά.

Αλλά τι λες τώρα ρε βλαδίμηρε, αφού λέμε, στις 26 φεύγουν. Τι δεν καταλαβαίνεις…;

Ξεβράκωμα των δήθεν «επαναστατών» της ΑΝΤΑΡΣΥΑ...

 Ξεβράκωμα των δήθεν «επαναστατών» της ΑΝΤΑΡΣΥΑ...

Αυτοξεβρακώθηκαν οι «ριζοσπάστες», «αντικαπιταλιστές», «επαναστάτες» της ΑΝΤΑΡΣΥΑ με τις δηλώσεις ενός κορυφαίου στελέχου της, του υποψηφίου δημάρχου Αθήνας Πέτρου Κωνσταντίνου (ναι αυτού που έλεγε εκείνα τα ωραία για την Συρία λίγους μήνες πριν). Αρκούν τα λόγια του ίδιου του Κωνσταντίνου σε συνέντευξη του στην «Αυγή», αναφορικά με το δεύτερο γύρο των εκλογών στο Δήμο της Αθήνας. Δώστε βάση:
«Γι' αυτό στον μεν δεύτερο γύρο των εκλογών στον δήμο της Αθήνας χρει­άζεται να είναι πραγματικά γύρος ήττας του ί­διου του Καμίνη και ταυτόχρονα η ψήφος στον Σακελλαρίδη από τον κόσμο που σιχαίνεται τη συγκυβέρνηση να μην έχει αυταπάτες ότι θα ξηλωθεί με αυτόματο τρόπο η συγκυβέρνηση της Δεξιάς».
Συμπέρασμα 1ο: Το πρόβλημα είναι ο ίδιος ο Καμίνης. Όχι η πολιτική των Καμίνιδων, είτε αριστερών είτε δεξιών.
Συμπέρασμα 2ο: Ο Κωνσταντίνου της ΑΝΤΑΡΣΥΑ καλεί έμμεσα σε στήριξη του υποψηφίου του ΣΥΡΙΖΑ Γ.Σακελλαρίδη (είπαμε ντε, για να φύγει ο Καμίνης).
Συμπέρασμα 3ο: Επίσης πρόβλημα είναι η "συγκυβέρνηση της Δεξιάς" (όχι το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα), άρα σύμφωνα με τον Κωνσταντίνου και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ψηφίστε Σακελλαρίδη αλλά κρατάτε και μικρό καλάθι.
Πηγή: Rev now

ΣΥΡΙΖΑ-Χρυσή Αυγή: Ξεδιάντροπο ψηφοθηρικό φλερτ για να χτυπηθεί το ΚΚΕ!

 ΣΥΡΙΖΑ-Χρυσή Αυγή: Ξεδιάντροπο ψηφοθηρικό φλερτ για να χτυπηθεί το ΚΚΕ!



Ξεφτιλισμένοι.
Τα ρετάλια της σοσιαλδημοκρατίας.
Έτοιμα να συνάψουν συμμαχίες ακόμα και με χρυσαυγίτες προκειμένου να χτυπήσουν το ΚΚΕ και ν' αρπάξουν τις καρέκλες της εξουσίας. 

Καταρχάς, οι δηλώσεις του υποψηφίου δημάρχου Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ Γαβριήλ Σακελλαρίδη και το "άνοιγμα" του στους ψηφοφόρους του νεοναζί Κασιδιάρη. Ο Σακελλαρίδης δήλωσε (στον ΑΝΤ1) πως καταλαβαίνει την «οργή και την αγανάκτηση» που εκφράζουν εκείνοι που ψήφισαν Χρυσή Αυγή και εξέφρασε την εκτίμηση ότι «δεν είναι νεοναζί το 16% των Αθηναίων που ψήφισαν τον Κασιδιάρη». Παράλληλα απηύθυνε κάλεσμα στους ψηφοφόρους του Κασιδιάρη «να αλλάξουν γνώμη και να δουν με ποιο τρόπο θα μπορέσουν να διοχετεύσουν την διαμαρτυρία τους για την κατάσταση που βιώνουν».

ΣΧΟΛΙΟ REVOLUTION NOW!: 

Στον απαράδεκτο ψηθοθήρα υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ, που δε διστάζει να φλερτάρει με τους χρυσαυγίτες και τον Κασιδιάρη έχουμε να πούμε το εξής: Το 16% των Αθηναίων που ψήφισαν τον Κασιδιάρη, κ.Σακελλαρίδη, ναι, είναι για μας φασίστες. Το 2012 μπορεί πράγματι να μην γνώριζαν τι ψήφιζαν - τότε μπορούσαμε να τους δικαιολογήσουμε. Σήμερα ξέρουν πολύ καλά τι ψηφίζουν. Αυτό το 16% είναι πατενταρισμένοι φασίστες, χωρίς καμιά δικαιολογία και χωρίς κανένα μανδύα αγανακτισμένου πλέον. Τέλος. 
-


Update: ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ τα... γλυκόλογα του υποψηφ. δημοτικού συμβούλου των Ναζί της Χρυσής Αυγής Χρ.Γούδη για τον Σακελλαρίδη. (Πηγή: bankingnews.gr)


Πάμε τώρα σε έναν άλλο υποψήφιο, για την ευρωβουλή αυτήν τη φορά, του ΣΥΡΙΖΑ, τον Αλέκο Καλύβη. Αντιγράφουμε απ' το Lenin Reloaded (πρωτογενής πηγή: Το Βήμα):

«Δεν ταυτίζουμε τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής με την ηγεσία της. Θέλουμε να τους 'τραβήξουμε' πίσω στο δημοκρατικό πλαίσιο και στην Αριστερά» δήλωσε την Τετάρτη στον Βήμα 99,5 ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Καλύβης.

«Κάθε ψήφος που δίνεται, δεν είναι εξασφαλισμένη ες αεί. Άρα λοιπόν, δεν απευθύνεται σε ανθρώπους που είναι φασίστες και είναι εγκληματική η πρακτική τους και το έχουμε πει αυτό, αλλά απευθυνόμαστε συνολικά στον κόσμο» είπε, σημειώνοντας:

«Δεν ταυτίζουμε τον απλό κόσμο με την ηγεσία της εγκληματικής οργάνωσης και προσπαθούμε να τραβήξουμε αυτόν τον κόσμο πίσω, προς την Αριστερά».

«Το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής δείχνει ότι όλοι οι τρόποι που ασκήθηκαν μέχρι τώρα για να αντιμετωπιστεί απέτυχαν» συνέχισε ο κ. Καλύβης, επισημαίνοντας: «Σαράντα χρόνια τα κόμματα του δικομματισμού μας έριξαν στο γκρεμό και ακόμη τους ψηφίζουμε».

Με αφορμή τις δηλώσεις του υποψήφιου περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρού ότι «δεν θέλει ψήφο από τη Χρυσή Αυγή», ο κ. Καλύβης απάντησε:

«Αυτά τα πράγματα είναι αστεία. Δεν θέλουμε ψήφο από τον κόσμο; Από το λαό προφανώς την ψήφο θέλουμε. Θέλουμε η ψήφος του κόσμου να πάει στην Αριστερά, ώστε να δοθεί επιτέλους λύση στο πολιτικό και οικονομικό πρόβλημα της χώρας».

Συγκεκριμένα την Τετάρτη 21 Μαΐου ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Καλύβης μίλησε στους Μπάμπη Παπαπαναγιώτου και Άρη Ραβανό για τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Χρυσή Αυγή.

Για τη Χρυσή Αυγή και τον ΣΥΡΙΖΑ

«Κάθε ψήφος που δίνεται, δεν είναι εξασφαλισμένη ες αεί. Άρα λοιπόν, δεν απευθύνεται σε ανθρώπους που είναι φασίστες και είναι εγκληματική η πρακτική τους και το έχουμε πει αυτό, αλλά απευθυνόμαστε συνολικά στον κόσμο. Και στους ανθρώπους της Ν.Δ. και του ΚΚΕ, γιατί να κάνουμε διακρίσεις; Το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής δείχνει ότι όλοι οι τρόποι που ασκήθηκαν μέχρι τώρα για να αντιμετωπιστεί απέτυχαν. Κατά τη γνώμη μου,δεν πρέπει να υπάρχει ταύτιση του απλού ανθρώπου που ψήφισε Χρυσή Αυγή για μια σειρά λόγους που δεν δικαιολογώ, αλλά απλά προσπαθώ να εξηγήσω γιατί κάνει αυτή την επιλογή. Πρέπει δηλαδή να του εξηγήσουμε ότι πρέπει να ενταχθεί στο δημοκρατικό πλαίσιο και να στηρίξει δυνάμεις που είναι μέσα σ’ αυτό. Δεν το καταλαβαίνω γιατί πρέπει να τους βάλουμε σε καραντίνα. 40 χρόνια τα κόμματα του δικομματισμού μας έριξαν στο γκρεμό και ακόμη τους ψηφίζουμε! Όχι (δεν τα ταυτίζω με τη Χρυσή Αυγή). Εγκληματική οργάνωση είναι όμως η ηγεσία της, κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων. Και λέμε ότι αυτό που έκανε ο κόσμος, ψηφίζοντας τη Χρυσή Αυγή, είναι ένα μέγα λάθος. Δεν ταυτίζουμε τον απλό κόσμο με την ηγεσία της εγκληματικής οργάνωσης και προσπαθούμε να τραβήξουμε αυτόν τον κόσμο πίσω, προς την Αριστερά. Δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο ενοχλείστε σ’ αυτό το θέμα.»

Για τις δηλώσεις Σγουρού ότι «δεν θέλει ψήφο από τη Χρυσή Αυγή»

«Με συγχωρείτε, αλλά αυτά τα πράγματα είναι αστεία! Δεν θέλουμε ψήφο από τον κόσμο; Από το λαό προφανώς την ψήφο θέλουμε! Θέλουμε η ψήφος του κόσμου να πάει στην Αριστερά, ώστε να δοθεί επιτέλους λύση στο πολιτικό και οικονομικό πρόβλημα της χώρας.»
-

Και κάτι τελευταίο, για την Πάτρα. 
Την στιγμή που οι νεοναζί ετοιμάζονται να στηρίξουν Γ. Σακελλαρίδη στην Αθήνα, στην Πάτρα στηρίζουν - απόλυτα φυσικό ασφαλώς - τον αντίπαλο του κομμουνιστή Πελετίδη για το δήμο, δηλαδή τον Χριστόπουλο. Το δήλωσε και ο φασίστας επικεφαλής της παράταξης των ναζί για τη Δυτική Ελλάδα Ρήγας: «μιλώντας στη ραδιοφωνική εκπομπή του Νίκου Ξανάλατου στον Max Fm ο κ. Ρήγας είπε ότι η παράταξη του στηρίζει ενόψει των επαναληπτικών εκλογών της Κυριακής τον Κώστα Χριστόπουλο στον Δήμο Πατρέων και τον Ανδρέα Κατσανιώτη στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας».

Ισχυρό ΚΚΕ, για να θεριέψει η λαϊκή αντιπολίτευση ενάντια στην εξουσία του κεφαλαίου

Ισχυρό ΚΚΕ, για να θεριέψει η λαϊκή αντιπολίτευση ενάντια στην εξουσία του κεφαλαίου
Η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην κεντρική συγκέντρωση του ΚΚΕ στη Θεσσαλονίκη για τις ευρωεκλογές



MotionTeam
«Ψηφίζω - δυναμώνω το ΚΚΕ παντού. Δύναμη κι ελπίδα είναι του λαού». Το σύνθημα - απόφαση και συνάμα κάλεσμα ακούστηκε μυριόστομα, χτες βράδυ, από τη μεγαλειώδη προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές, στην πλατεία Αριστοτέλους, στη Θεσσαλονίκη, όπου μίλησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, και χαιρέτισε ο Γιώργος Μαργαρίτης, υποψήφιος ευρωβουλευτής.
Το κέντρο της Θεσσαλονίκης «κοκκίνισε» από νωρίς με τις προσυγκεντρώσεις, που ξεκίνησαν από τρία σημεία, το Αγαλμα Βενιζέλου, το Βαρδάρη και τη Λεωφόρο Νίκης.
Χιλιάδες εργάτες και υπάλληλοι, αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ, φτωχοί αγρότες, γυναίκες και νέοι, με τη μαζική και μαχητική παρουσία τους στη συγκέντρωση του ΚΚΕ στην πλ. Αριστοτέλους, σηματοδότησαν τη δυναμική ανταπόκριση του εργαζόμενου λαού στο προσκλητήριο σάλπισμα για ακόμη μεγαλύτερη ισχυροποίηση του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές.
Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του Δ. Κουτσούμπα.
***
Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Φίλοι και φίλες,
Βρισκόμαστε μόλις δύο μέρες μετά τις εκλογές των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών και 5 μέρες πριν ξαναπάμε στην κάλπη για το δεύτερο γύρο και τις ευρωεκλογές.
Ψηφίζουμε για το παρόν και το μέλλον μας, το μέλλον των παιδιών μας.

MotionTeam
Με μάτια ανοιχτά στις μικρές και μεγάλες παγίδες που μας στήνουν παλιοί και νεοφώτιστοι «σωτήρες».
Με τα αυτιά ανοιχτά για να αφουγκραστούμε τον παλμό της ζωής, της κοινωνίας που στενάζει χρόνια τώρα κάτω από τον ίδιο ζυγό, των μονοπωλίων και της ΕΕ.
Με συνείδηση καθαρή ότι κάνουμε το καθήκον μας απέναντι στους συνανθρώπους μας, την πατρίδα μας, το λαό μας.
Με το χέρι στην καρδιά, ότι τιμάμε όλους και όλες όσοι τα έδωσαν όλα για το καλό του τόπου μας, θυσίασαν τη ζωή τους για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες, για να τους πούμε ότι με την ψήφο μας ποτέ δεν τους προδώσαμε, ότι έπιασαν τόπο οι θυσίες τους.
Γι' αυτό και ψηφίζουμε ΚΚΕ, το δυναμώνουμε παντού γιατί δύναμη κι ελπίδα είναι του λαού.
Τιμωρήστε τους με τη μόνη ψήφο που πιάνει τόπο υπέρ του λαού
Φίλοι και φίλες,
Και τι δε ζούμε αυτές τις μέρες: Από exit poll-«μαϊμού», δημοσκοπήσεις διαμόρφωσης κλίματος και χειραγώγησης ψήφων, μήπως και ορθοποδήσουν οι διάφοροι στο νέο διπολικό σκηνικό που στήνεται.
Ο καθείς εφ' ω ετάχθη.
Τα κάθε είδους παπαγαλάκια δεν μπορούν παρά να λένε από το πρωί μέχρι το βράδυ ότι το πολιτικό σκηνικό έπιασε φωτιά! Σιγά τις φλόγες...
Οι κοκορομάχοι της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ δίνουν και παίρνουν σε πρωτοτυπία ανευθυνότητας.

MotionTeam
Ο ένας με εκβιασμούς και ο άλλος με ψεύτικους λεονταρισμούς για τη σύσκεψη της ΕΕ στις Κάννες, για το αν η Μέρκελ, ο Σόιμπλε και ο Ομπάμα έβαλαν ή όχι το χέρι τους στην αλλαγή κυβέρνησης με τον Παπαδήμο και τι έκανε ή τι κατάλαβε ο Γιωργάκης. Για το αν τα είπε καλά ή όχι ο Τσίπρας στο ντιμπέιτ των υποψήφιων προέδρων της Κομισιόν, κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να συσκοτίσουν την αλήθεια.
Η ΝΔ συνεχίζει απειλώντας ότι με έξοδο από το ευρώ θα καταστραφεί η χώρα, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι αφού η Μέρκελ προσπάθησε να κρατήσει τη χώρα στο ευρώ, άρα θα μπορέσει να πιεστεί από μια μελλοντική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, να τα «κατεβάσει» και να υποκύψει στη διαπραγματευτική του δεινότητα, αφού, άλλωστε, όπως είπε κι ο ίδιος, αυτός ο λάβρος αντιμερκελιστής, «είναι ρεαλιστής πολιτικός η Μέρκελ».
Κοροϊδεύουν, ρίχνουν στάχτη στα μάτια του λαού.
Και για να έχουμε το καλό ερώτημα: Αλήθεια, για ποιο πράγμα ακριβώς διαμαρτύρονται;
Ολοι τους δέχτηκαν, έχουν ψηφίσει, να εκχωρηθούν κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, δεχόμενοι να είναι αυτή μέσα στη στρούγκα της ΕΕ. Αυτό περιέχουν οι θεμελιώδεις συνθήκες της, όπως το μνημόνιο των μνημονίων, το Μάαστριχτ. Ολοι είναι πανέτοιμοι να παραδώσουν τη χώρα στις αποφάσεις της ΕΕ και των μονοπωλίων, της κινητήριας δύναμής της.

MotionTeam
Ξέρετε ότι το ΚΚΕ δεν κάνει φτηνούς εντυπωσιασμούς για να κερδίσει μερικές ψήφους, όπως όλοι οι υπόλοιποι. Δε χαϊδεύουμε αυτιά, πολλές φορές λέμε δύσκολες αλλά αναγκαίες αλήθειες.
Σας καλούμε να αποβάλλεται φοβίες, προκαταλήψεις. Να τους τιμωρήσετε όλους με τη μόνη ψήφο που θα πιάσει τόπο πραγματικά υπέρ του λαού, ενισχύοντας το Κόμμα που βγήκε μέσα από τα σπλάχνα της εργατικής τάξης, μέσα από το καμίνι της πάλης για τα δίκια της, που το κρατάει άσβεστο εδώ και δεκαετίες.
Καυγάδες εντυπώσεων για να κρυφτεί η ταύτισή τους στα κύρια
Οπως σε κάθε προεκλογική περίοδο, ζούμε πονηρές μέρες συσκότισης της αλήθειας. Καυγάδες εντυπώσεων από ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, για να κρύψουν την ταύτισή τους στα κύρια θέματα. Ψευτοδιλήμματα και άθλιοι εκβιασμοί, υποσχέσεις και ταξίματα, ακόμα και προβοκατόρικες διαδόσεις ενάντια σε εκείνους που τους χαλάνε τη σούπα.
Το ΚΚΕ σας καλεί να εμπιστευτείτε την πείρα που έχετε από τόσα χρόνια διπολισμού στη διακυβέρνηση, που σήμερα απλά άλλαξε τον έναν από τους δύο πρωταγωνιστές. Από το ΝΔ με ΠΑΣΟΚ πήγαμε στο ΝΔ-ΠΑΣΟΚ με ΣΥΡΙΖΑ.
Σκεφτείτε: Ποιος φανταζόταν πριν λίγα χρόνια ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που ήταν στα μαχαίρια, θα συγκυβερνούσαν;
Μην έχετε καμιά αμφιβολία. Αν το σύστημα, που έφτασε το λαό μας στο σημερινό δράμα, τα βρει σκούρα, αν είναι να σώσει τα ιερά και τα όσιά του, τα κέρδη των μονοπωλίων και την Ευρωπαϊκή τους Ενωση, δε θα διστάσει καθόλου να κάνει και νέες συγκυβερνήσεις μ' αυτούς που σήμερα φαγώνονται για μερικές ψήφους. Η κοινή βάση υπάρχει.
Αυτό λένε τελευταία όπου βρεθούν κι όπου σταθούν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ: Μπορεί ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ να μην ταυτίζονται, να έχουν δευτερεύουσες διαφορές, αλλά συμφωνούν στο κύριο: Στην ΕΕ, στα κίνητρα στο κεφάλαιο για να κινήσει πάλι τη μηχανή των κερδών του. Ομως ξεχνάνε να πουν ότι αυτή η μηχανή πατά πάνω στο πτώμα των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων, στους τσακισμένους μισθούς και συντάξεις, στην άγρια φορολογία και χαράτσια, στην κατάργηση κάθε δικαιώματος σε Υγεία και Παιδεία.
Θέλουν να σας κάνουν να ξεχάσετε όσα ζήσατε, να μη μάθετε τι σας ετοιμάζουν.
Θέλουν να ξεχάσουμε πώς στάθηκε ο καθένας και ποιος φταίει για το δράμα του λαού.
Για τον απολυμένο από τον ιδιώτη ή το Δημόσιο.
Για τον άνεργο και την εξαθλίωσή του, τον απλήρωτο εργαζόμενο.
Γι' αυτόν που του πετσόκοψαν μισθό ή σύνταξη.
Για τον αγρότη που με χαμηλές τιμές ή ποσοστώσεις του απαγόρευσαν να καλλιεργεί και τον ξεριζώνουν.
Για τον αυτοαπασχολούμενο και τον επαγγελματία που κρατά με τα δόντια ή κλείνει το μαγαζί του από την αναδουλειά, τους φόρους και τα χαράτσια.
Για τη γυναίκα που τρέχει να σώσει ό,τι μπορεί στο λαϊκό σπίτι που στενάζει.
Για το νέο που ζει στην ανασφάλεια, με μόνη προοπτική ή τη μισή δουλειά για ψίχουλα ή την ανεργία ή τη μετανάστευση.
Για τον πλούτο της χώρας που ξεπουλιέται και πάει στα χέρια των λίγων.
Θέλουν να πείσουν το λαό να δώσει συγχωροχάρτι σε όσους φταίνε για το δράμα του, είτε είναι στην κυβέρνηση είτε στην αντιπολίτευση.
Δεν υπάρχει αδοκίμαστος στην πολιτική που πρέπει τώρα να τον δοκιμάσουμε. ΟΛΟΙ τους έχουν δοκιμαστεί.
Θέλουν να εξουσιοδοτήσετε για μια ακόμα φορά τους φταίχτες να διορθώσουν όσα οι ίδιοι κατέστρεψαν, να συνεχίσουν την αντιλαϊκή πολιτική τους. Θέλουν την ψήφο σας για να τη στρέψουν από την επόμενη μέρα ενάντιά σας.
Τα μνημόνια διαρκείας και τα μονοπώλια θα είναι εδώ και την επομένη των εκλογών
Οι ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ οργιάζουν για να κερδίσουν την πρωτιά, κάθε ψήφο, με κάθε μέσο, θεμιτό ή αθέμιτο, με συνεργασίες που βγάζουν μάτια. Προσθέτουν, αφαιρούν, πολλαπλασιάζουν και διαιρούν δυνάμεις για να δουν με ποιες ανίερες συνεργασίες θα πάρουν τις κυβερνητικές καρέκλες και θα σώσουν το πολιτικό σύστημα, που τραντάζεται από την κρίση, για να μην αλλάξει τίποτα ουσιαστικό στην πολιτική, στη ζωή του λαού.
Εχουν στη διάθεσή τους και τις πρόθυμες τσόντες - άλλους με τσάντες, άλλους με γραβάτες, άλλους δήθεν ανέμελους με τα σακίδια στην πλάτη, όλους πρόθυμους και μιλημένους από τους κατέχοντες την πραγματική εξουσία. Και φυσικά πάντα, σε πρώτη ζήτηση, τα μαύρα τσιράκια του συστήματος, οι ναζιστές της Χρυσής Αυγής, για να τους χρησιμοποιούν κατά το δοκούν.
Την ίδια ώρα, το ΚΚΕ, μακριά και πέρα από τους ξεπερασμένους διαχωρισμούς σε δεξιούς, κεντρώους, αριστερούς, μνημονιακούς, αντιμνημονιακούς, απευθύνεται σε εργάτες και εργάτριες, μ' αυτή μόνο την ιδιότητα, στους άλλους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους και τους αγρότες, κύρια τους νέους, όλους τους ζημιωμένους από την κρίση του καπιταλισμού. Τους καλεί σε Λαϊκή Συμμαχία. Μαζική, πανταχού παρούσα, σε σωματεία, συλλόγους, γειτονιές. Μαχητική, αποφασιστική, αποτελεσματική. Με ένα στόχο:
Να δυναμώσει ο λαός και το κίνημά του. Να ετοιμαστεί, να οργανωθεί, να σταματήσει τη θύελλα που έρχεται και μετά τις εκλογές, όποιος κι αν είναι πρώτο κόμμα, όποιος απ' αυτούς κι αν βρίσκεται στην κυβερνητική καρέκλα.
Γιατί την επομένη των εκλογών, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα:
Η ΕΕ και οι σιδερένιοι κανόνες της, τα διαρκή μνημόνια, δίχως τέλος, θα είναι εδώ.
Οι βιομήχανοι, οι τραπεζίτες, οι εφοπλιστές, οι μεγαλέμποροι, αυτοί που τους λένε «σωτήρες-επενδυτές» θα είναι εδώ και θα απαιτούν ακόμα μικρότερους μισθούς, περισσότερες φοροαπαλλαγές και προνόμια για να επενδύσουν.
Το χρέος της χώρας θα είναι εδώ και οι δανειστές θα απαιτούν την πληρωμή του. Κι αν ακόμα γίνει επιμήκυνση για 50 χρόνια και μείωση επιτοκίων, όπως λένε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Μέρκελ και ΕΕ.
Το χρέος και τα προβλήματα του λαού θα είναι εδώ, ακόμα κι αν γίνει κάποιο «κούρεμα» του χρέους, όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Ομπάμα και η Λαγκάρντ του ΔΝΤ. Οσο κι αν προσπαθούν, δεν μπορεί να γίνει πιστευτό από κανέναν ότι αυτό θα γίνει επειδή οι δανειστές θα φοβηθούν από τη διαπραγματευτική ικανότητα του Τσίπρα και θα τα «σκάσουν ατάκα κι επί τόπου» χωρίς να ζητήσουν ανταλλάγματα.
Θυμηθείτε τι έγινε με το «κούρεμα» του χρέους πριν δύο χρόνια, που το πλήρωσε ο λαός με καταιγίδα μέτρων.
Για τη Δευτέρα Παρουσία είναι το να περιμένεις να αλλάξει τομάρι η ΕΕ
Κατηγορούν το ΚΚΕ ότι καλά τα λέει, αλλά αυτά που λέει δε γίνονται τώρα, είναι για το σοσιαλισμό, για τη Δευτέρα Παρουσία.
Απαντάμε:
Για τη Δευτέρα Παρουσία είναι το να περιμένεις να αλλάξει τομάρι η ΕΕ και από κόλαση λύκων να γίνει παράδεισος αμνών.
Αυτή η λυκοσυμμαχία γεννήθηκε από τα μονοπώλια και υπάρχει για τα δικά τους και μόνο συμφέροντα. Για την ανταγωνιστικότητά τους απέναντι σε Αμερικανούς, Γιαπωνέζους, τώρα στους Ρώσους, Κινέζους, Ινδούς και άλλους.
Γι' αυτήν την ανταγωνιστικότητα τσακίζουν μισθούς μέχρι να τους κάνουν Κίνας ή Βουλγαρίας. Η ΕΕ δεν εξανθρωπίζεται. Και όποιος το λέει εξαπατά συνειδητά το λαό, τον εγκλωβίζει στα συμφέροντα των ευρωπαϊκών μονοπωλίων.
Για τη Δευτέρα Παρουσία είναι η λύση του προβλήματος της ανεργίας και η λαϊκή ευημερία με τις επενδύσεις που υπόσχεται η ανάπτυξη που ευαγγελίζονται ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα των ευρωλιγούρηδων. Μα οι άνεργοι είναι πάνω από 1,5 εκατομμύριο. Οι απλήρωτοι εργάτες είναι πάνω από 1 εκατομμύριο, πολλοί από αυτούς εργολαβικοί, όπως στη ΔΕΗ. Και με τι μισθούς; Πείνας, όπως διατάσσει η ΕΕ. Ανάπτυξη για ελάχιστους, εξαθλίωση χωρίς τέλος για τους πολλούς.
Για τη Δευτέρα Παρουσία είναι το να περιμένεις μια ευρωπαϊκή διάσκεψη και με συμφωνία όλων των κυβερνήσεων, που υπηρετούν τα συμφέροντα των δικών τους τραπεζών, να «κουρευτεί» το χρέος, όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ. Μέχρι τότε, όμως, ο λαός, τα παιδιά του και τα εγγόνια του θα πληρώνουν με τη δυστυχία τους ένα χρέος για το οποίο δεν φταίνε. Ενα χρέος από δάνεια που πήγαν μόνο στις τράπεζες -και τίποτα στο λαό- και μας φορτώνουν να το πληρώσουμε με μέτρα δίχως τέλος. Αυτές είναι οι δανειακές συμβάσεις που υπέγραψαν ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και τις σέβεται - όπως δηλώνει - ο ΣΥΡΙΖΑ.
Αυτά είναι τα μνημόνια για να πληρωθούν. Και όταν δέχεσαι το χρέος - όπως ο ΣΥΡΙΖΑ - ούτε τα μνημόνια θα σκίσεις, αλλά θα τα διαπραγματευτείς, όπως τα γυρίζει τώρα ο πρόεδρός του και στα ανταλλάγματα που σου ζητούν θα υποκύψεις.
Είτε με ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, είτε με ΣΥΡΙΖΑ, ο λαός θα είναι στην αντιπολίτευση
Επειδή λοιπόν κεφάλαιο, χρέος και ΕΕ την επομένη των εκλογών θα είναι εδώ, ένα είναι σίγουρο: Οτι αν ψηφίσεις κάποιον από αυτούς στις εκλογές και γίνει κυβέρνηση, εσύ θα είσαι πάλι - θες δε θες - αντιπολίτευση.
Θα βαρυγκωμάς, θα διαμαρτύρεσαι, θα καταριέσαι την ώρα και τη στιγμή που τους ψήφισες. Και το έκανες πολλές φορές τις τελευταίες δεκαετίες. Τίποτα δεν άλλαξε και φτάσαμε εδώ που φτάσαμε. Θα απογοητεύεσαι και θα γυρίζεις πίσω. Και πάλι από την αρχή.
Να, λοιπόν, τι λέει καθαρά το ΚΚΕ: Αφού θα είσαι, έτσι κι αλλιώς, αντιπολίτευση στο κεφάλαιο, στους νόμους τους, στις λυκοσυμμαχίες τους, τουλάχιστον δυνάμωσέ την, θέριεψέ την, κάνε την πανίσχυρη και αποτελεσματική αυτήν την αντιπολίτευση.
Δυνάμωσε την πάλη, για να εμποδίσουμε την όποια κυβέρνηση να πάρει αντιλαϊκά μέτρα. Να πάρει πίσω όσα ήδη εφαρμόζονται. Οργάνωσε τον αγώνα της επόμενης μέρας, δυνάμωσέ τον. Και μαζί με τον αγώνα αυτό δυνάμωσε - ισχυροποίησε στην κάλπη τον πρωτοπόρο τους. Το ΚΚΕ.
Που παρά τις δυσκολίες, κανείς δεν του αμφισβητεί ότι στάθηκε στην πρώτη γραμμή των αγώνων. Δεν κορόιδεψε, δεν εξαπάτησε. Είπε την αλήθεια, ενημέρωσε, προειδοποίησε τι σημαίνει ΕΕ και δικαιώθηκε. Κρατά αναμμένη τη φλόγα του εργατικού, του λαϊκού αγώνα, παρά τις δυσκολίες. Είναι το απάγκιο κάθε εργάτη που το εμπιστεύεται στα δύσκολα. Εστω με τις λίγες δυνάμεις που του έδωσε ο λαός στις προηγούμενες εκλογές.
Σκεφτείτε:
Κέρδισε ή ζημιώθηκε ο λαός από την εκλογική μείωση του ΚΚΕ το 2012; Προφανώς, ζημιώθηκε, έχασε.
Πού, αλήθεια, είναι το κίνημα; Τι έκανε τα εκατομμύρια ψηφοφόρων ο ΣΥΡΙΖΑ; Τα θέλει μόνο για τον καναπέ, να του δίνουν απλά την ψήφο και μετά «βλέπουμε», τους ξεπουλάμε...
Μην έχετε αυταπάτες. Μη μειώνετε τις απαιτήσεις από τη ζωή. Μη θυσιάσουμε τα παιδιά μας για τα δικά μας λάθη.
Πολλοί λένε:
Να φύγει η σημερινή κυβέρνηση. Το ΚΚΕ πρωτοστατεί στην πάλη, για να ανατραπεί όχι απλά μόνο μια κυβέρνηση, κάποιοι υπουργοί, αλλά για να ανατραπεί συνολικά η αντιλαϊκή πολιτική. Γι' αυτό πρέπει να δυναμώσουμε με την ψήφο μας την κλοτσιά, που θα διώξει οριστικά και αμετάκλητα αυτήν τη φορά την αντιλαϊκή πολιτική και τους κυβερνητικούς φορείς της, όπως κι αν ονομάζονται αυτοί, όποια μάσκα κι αν φοράνε.
Λέμε με το χέρι στην καρδιά καθαρά στο λαό: Μην κάνετε το ίδιο λάθος που γίνεται χρόνια τώρα. Λύση ούτε στα άμεσα, οξυμένα προβλήματα θα βρείτε μετά τις κάλπες αν στηρίξετε κόμματα δεσμευμένα στην ΕΕ. Ούτε από τη δήθεν υπόσχεση για σταθερότητα της ΝΔ, ούτε από τη σικέ ανατροπή εντός των τειχών του ΣΥΡΙΖΑ.
Η κρίση του καπιταλισμού είναι τόσο βαθιά... Οι ανταγωνισμοί του για κέρδη και αγορές τόσο ανθρωποφάγοι που ο κατήφορος δεν έχει τέλος. Το σύστημα σάπισε, δεν μπορεί να ζήσει, αν δε μας τσακίσει, γεννά μόνο ανεργία, εξαθλίωση και πολέμους.
Οποιος ορκίζεται στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και υποκλίνεται στον καπιταλισμό, θα κόψει μισθούς και συντάξεις ως εκεί που δεν παίρνει. Οποιος λέει «μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση» είναι αναγκασμένος να φοράει τα δεσμά, να υποτάσσεται στους κανόνες της.
Μήπως περίμενε κανείς 5 χρόνια πριν ότι θα φτάναμε στα σημερινά χάλια; Κι όμως, το ΚΚΕ είχε προειδοποιήσει και προειδοποιεί και πάλι.
Η ανάπτυξη που υπόσχονται όλοι αυτοί θα στηρίζεται στα ματωμένα από το λαό πλεονάσματα, θα χτίζεται πάνω σε μισθούς πείνας.
Δεν υπάρχει πια πολυτέλεια για εναλλαγή κυβερνήσεων χωρίς αλλαγή πολιτικής
Ολοι όσοι υποστηρίζουν την ΕΕ εξαπατούν το λαό.
Ποιος ενημέρωσε τους Ελληνες εργαζόμενους τι σχεδιάζεται στην ΕΕ;
Το ΚΚΕ και οι ευρωβουλευτές του.
Λέει ο Τσίπρας ότι ο Σαμαράς κρύβει στο συρτάρι για μετά τις εκλογές νέο μνημόνιο. Αυτό όμως είναι μισή αλήθεια.
Και τη λέει μισή όχι από άγνοια, αλλά σκόπιμα, γιατί θέλουν όλοι τους να κρύψουν ότι από 1/1/2014 η ΕΕ έχει αποφασίσει μνημόνια διαρκείας για όλες τις χώρες - μέλη της.
Με μείωση εργατικού κόστους.
Με σύνταξη μετά τα 70 και αν έχει το Ταμείο.
Με αυστηρές ποινές σε κάθε χώρα που δίνει αύξηση έστω 1 ευρώ στο μεροκάματο.
Με μνημόνιο διαρκείας μέχρι να ξεπληρωθεί το 75% των δανείων που πήραν οι τραπεζίτες και θα πληρώνουμε, δηλαδή για πάνω από 30 χρόνια.
Τα κρύβουν αυτά όλοι για να δικαιολογήσουν τη συμπάθειά τους στην ΕΕ και τους βιομήχανους.
Φίλοι και σύντροφοι,
Σας καλούμε να κάνετε έναν απολογισμό τι σήμαινε ΕΕ για το λαό μας: Μας είπαν:
-- «Για χρυσά κουτάλια». Αλλά ήταν μόνο για λίγους. Χιλιάδες λαού τρέχουν στα συσσίτια.
-- Για «σύγκλιση μισθών προς τα πάνω». Και οι μισθοί σε όλη την Ευρώπη συγκλίνουν προς τα κάτω.
-- «Για ευρωπαϊκές αγορές για τα αγροτικά προϊόντα». Και από χώρα επαρκής και εξαγωγική, γίναμε εισαγωγική και δεν μπορούμε να θρέψουμε το λαό μας.
-- «Για ανάπτυξη και δουλειές». Και έκλεισαν τα εργοστάσια, γιατί οι επιχειρηματίες αφέθηκαν ελεύθεροι και επιδοτήθηκαν για να μεταφέρουν τις επιχειρήσεις τους σε χώρες με χαμηλότερα μεροκάματα.
-- «Για διαρκή ειρήνη στην Ευρώπη». Και η ΕΕ βομβάρδισε τα Βαλκάνια, σήμερα στηρίζει ναζιστές και ματοκυλά την Ουκρανία για τους ανταγωνισμούς της με τους Ρώσους καπιταλιστές.
Αποτέλεσμα; Αρνητικό. Και θα γίνει χειρότερο.
Ποιος λοιπόν δικαιώθηκε; Ολοι οι άλλοι ή το ΚΚΕ;
Δεν έχουμε πια - όπως παλιά - την πολυτέλεια να εναλλάσσουμε κυβερνήσεις χωρίς να αλλάζει πολιτική. Δεν έχουμε καιρό για άλλες απογοητεύσεις.
Εργατική - λαϊκή αντιπολίτευση τώρα. Μαζική, μαχητική, αποτελεσματική, ανατρεπτική.
Να πυροβολήσουμε το θηρίο στην καρδιά.
Να ενισχύσουμε, να ψηφίσουμε ΚΚΕ.
Φίλοι και φίλες,
Μην τους δίνετε άφεση αμαρτιών. Τιμωρήστε τους. Μην τους αφήνετε να ξηλώσουν ό,τι υπάρχει στον τόπο, ό,τι δημιουργούν οι εργάτες. Μην τους αφήνετε να ρημάξουν κι άλλο τις δυνατότητες της χώρας.
Στηρίξτε το ΚΚΕ. Γιατί προειδοποίησε, ενημέρωσε. Μα και γιατί παλεύει για τη μόνη λύση που συμφέρει το λαό: Εξω από την ΕΕ. Με αξιοποίηση, εδώ, στη χώρα, σχεδιασμένα, κεντρικά, από τους ίδιους, τους μόνους παραγωγούς του πλούτου, τους εργαζόμενους, όλων των πλουτοπαραγωγικών πηγών, όλης της παραγωγικής πείρας της εργατικής τάξης που πάει να εξαφανιστεί για τις επόμενες γενιές και να νεκρώσει τη χώρα.
Εκεί δεν θα είναι μόνος του ο λαός μας, επαίτης για μια δουλειά - σκλαβιά εδώ ή στη μετανάστευση. Οφειλέτης δανείων που πήραν τραπεζίτες και βιομήχανοι και τα φόρτωσαν στο λαό.
Λαϊκή επαγρύπνηση ενάντια στα επικίνδυνα σχέδια ΕΕ - ΝΑΤΟ στην περιοχή
Και μιας και βρισκόμαστε εδώ στη Θεσσαλονίκη σήμερα, δεν μπορούμε να μη σταθούμε σε μείζονα ζητήματα που απασχολούν τη χώρα μας, το λαό μας, την εμπλέκουν όλο και περισσότερο σε τυχοδιωκτισμούς, ελέω ΕΕ και ΝΑΤΟ.
Ζητήματα που, όπως ο διάβολος το λιβάνι, αποφεύγουν να θίξουν όλα τα άλλα κόμματα του κατεστημένου, τόσο της συγκυβέρνησης όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και τα υπόλοιπα. Είναι ζητήματα που μπορεί να απασχολούν πρώτα απ' όλα τους ένστολους, τα παιδιά του λαού που βρίσκονται στις Ενοπλες Δυνάμεις ή και στα Σώματα Ασφαλείας, όμως πρώτα απ' όλα αφορούν όλο τον ελληνικό λαό, τη νεολαία μας και τι πρέπει να κάνει ο καθένας στην κάλπη των ευρωεκλογών.
Αλήθεια, ποιος Ελληνας, ποιος κάτοικος της Βόρειας Ελλάδας, της Μακεδονίας μπορεί να ξεχάσει ότι φέτος συμπληρώθηκαν 15 χρόνια από τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία;
Τότε, που δήθεν για τα δικαιώματα των μειονοτήτων, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, στηριγμένοι κι από τις κεντροαριστερές κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Ιταλίας και συνολικά από την ΕΕ, «έσπερναν» με βόμβες από απεμπλουτισμένο ουράνιο τα Βαλκάνια, σκορπίζοντας το θάνατο.
Τότε, βέβαια, τα δικαιώματα των μειονοτήτων ήταν για τις ΗΠΑ και την ΕΕ ένα πρόσχημα, όπως ήταν «τα όπλα μαζικής καταστροφής» για την επέμβαση στο Ιράκ ή η δήθεν «αποκατάσταση της δημοκρατίας» στη Λιβύη και τη Συρία.
Τα προσχήματα που χρησιμοποιούν είναι κάθε φορά διαφορετικά, αλλά η ουσία είναι μία: Είναι η πραγματικότητα που γεννάει τον ανταγωνισμό για τα μερίδια των αγορών, για τον έλεγχο των πηγών Ενέργειας, για τους δρόμους μεταφοράς τους, τους αγωγούς, τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, τους οδικούς άξονες κ.ο.κ.
Αυτή είναι η πραγματικότητα των οξυμένων ανταγωνισμών ανάμεσα σε εταιρείες μεγαθήρια, ανάμεσα σε ισχυρότατα και λιγότερο ισχυρά κράτη.
Με δυο λέξεις είναι η καπιταλιστική βαρβαρότητα που οδηγεί στον πόλεμο. Στον άδικο πόλεμο. Σαν πιόνια χρησιμοποιούνται εδώ κι οι διάφορες μειονότητες, που στην περιοχή μας, στην περιοχή των Βαλκανίων, για ιστορικούς λόγους, στην εθνολογική σύνθεση των χωρών της περιοχής μας, δημιουργούν διάφορα «μωσαϊκά».
Αντί όμως αυτές να μετατραπούν, όπως θα έπρεπε, σε «γέφυρες φιλίας» για τους λαούς, γίνονται στα χέρια των ιμπεριαλιστών, των αστικών τάξεων και των εθνικιστών, μια «εύφλεκτη ύλη» για την «πυρκαγιά» των πολέμων και επεμβάσεων. Για να περάσει το «διαίρει και βασίλευε», για να χτυπήσει η μια καπιταλιστική δύναμη την άλλη, ακόμη και στη χάραξη των αγωγών.
Το ξαναλέμε, λοιπόν, οι δρόμοι του πετρελαίου, του φυσικού αερίου είναι ματωμένοι! Φυλαχτείτε, όταν βλέπετε να μιλά γενικά κι αφηρημένα κάποιος για τους αγωγούς και την οικονομία, χωρίς να λαμβάνει υπόψη του σε ποιανού τα χέρια θα είναι αυτοί οι αγωγοί, για το τι είδους οικονομία μιλάμε!
Είναι δυνατόν να αγνοήσουμε πως στην εποχή μας γι' αυτές τις «αρτηρίες», δηλαδή για τους αγωγούς και την Ενέργεια, υπάρχει σφοδρή, σφοδρότατη διαπάλη; Μια διαπάλη που γίνεται με κάθε μέσο: Με επιχειρηματικούς πολέμους, με κατασκοπευτικά μέσα, με απειλές, εκβιασμούς, ακόμη και πολέμους!
Ο λαός μας πρέπει να βρίσκεται σε επαγρύπνηση, όταν βλέπει πως ΕΕ - ΗΠΑ, αλλά και κυβερνήσεις γειτονικών χωρών, με διάφορους τρόπους, προσπαθούν να ανακινήσουν υπαρκτά ή και ανύπαρκτα μειονοτικά ζητήματα και στην Ελλάδα. Πρέπει να «ψυλλιάζεται» όταν βλέπει όχι μόνο τη φασιστική ΧΑ, αλλά κι άλλες πολιτικές δυνάμεις, από τα κυβερνητικά κόμματα, από τους ΑΝΕΛ, μέχρι τον ΣΥΡΙΖΑ, να «τσαλαβουτούν» μέσα στον εθνικισμό της μιας ή της άλλης πλευράς, φτάνοντας στον καιροσκοπισμό τους να αγγίξουν έως και τους εθνικιστικούς «Γκρίζους Λύκους» της Τουρκίας.
Στόχος τους είναι να μοιράσουν τους εργαζόμενους, να τους βάλουν να παλεύουν κάτω από ξένες σημαίες, για ξένα σ' αυτούς συμφέροντα.
Πρόκειται για επικίνδυνα παιχνίδια, ιδιαίτερα τώρα, που οι ιμπεριαλιστές τη Γη ξαναμοιράζουν και με των λαών το αίμα τα σύνορα χαράζουν!
Η πάλη ενάντια στην κοινωνική εκμετάλλευση ενώνει τους λαούς
Το ΚΚΕ παλεύει και θα εξακολουθήσει να παλεύει για να ενώσουμε τον κόσμο! Να τον ενώσουμε πάνω στο βασικό, που είναι η κοινή μας πάλη ενάντια στον κοινό μας εχθρό: Την κοινωνική εκμετάλλευση και αδικία. Αυτή τη βιώνουν οι εργάτες στην Ελλάδα και στη Βουλγαρία, στη Σερβία και στην Αλβανία, στη Ρουμανία και στην Τουρκία. Με την ευκαιρία κι από αυτό το βήμα θέλουμε να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στην εργατική τάξη της Τουρκίας που θρήνησε την περασμένη βδομάδα εκατοντάδες νεκρούς σε ένα ακόμη εργοδοτικό έγκλημα.
Σε όλα, λοιπόν, τα Βαλκάνια, άσχετα σε τι Θεό πιστεύουν, άσχετα από τι γλώσσα μιλούν, άσχετα αν η χώρα τους είναι ήδη μέσα στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ ή βρίσκεται στον προθάλαμο, τη βιώνει ο κάθε εργαζόμενος, άσχετα από το πώς ο ίδιος βλέπει τον εαυτό του.
Τις «αλυσίδες» αυτής της σκλαβιάς πρέπει να σπάσουν οι εργαζόμενοι, αν θέλουν πραγματικά να ζήσουν με ασφάλεια και ειρήνη, για να αποδεσμεύσουν τις χώρες τους από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια και οργανισμούς, από τις αιτίες που τα δημιουργούν.
Στο δικό τους χέρι είναι! Αρκεί να μην περάσει η λογική της μοιρολατρίας, του «τίποτα δεν γίνεται», του «εγώ θα βγάλω το φίδι από την τρύπα;». Ο λαός έχει τη δύναμη! Μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω, αρκεί να πιστέψει, να σημαδέψει σωστά, να μην πιστέψει για άλλη μια φορά τις υποσχέσεις που δίνονται ένθεν κακείθεν, πότε από τη ΝΔ και πότε από τον ΣΥΡΙΖΑ, περί «σταθερότητας», «νέας Ελλάδας» και «ανάπτυξης».
Λένε, π.χ., όλα αυτά τα χρόνια πως θέλουν να κάνουν την Ελλάδα «κόμβο». «Κόμβο» αγωγών, μεταφορών κ.λπ. Κι αυτό, δήθεν, από μόνο του, θα φέρει ευημερία και θέσεις εργασίας. Αλίμονο αν ο εργαζόμενος καταπιεί «αμάσητο» αυτό το «κουτόχορτο».
Ας ρίξει πρώτα μια ματιά στην Ουκρανία. Τεράστιος «κόμβος», με 37,6 χιλιάδες χιλιόμετρα αγωγών φυσικού αερίου, με 22,5 χιλιάδες χιλιόμετρα σιδηροδρομικό δίκτυο, με μεγάλα λιμάνια, όπως αυτό της Οδησσού, κι άλλα πλεονεκτήματα που δεν είναι της ώρας. Ρωτάμε: Σώθηκε; Το αντίθετο!
Η επέμβαση της ΕΕ και των ΗΠΑ στις εσωτερικές υποθέσεις της Ουκρανίας, στα πλαίσια του σφοδρού ανταγωνισμού που έχουν αυτές οι δυνάμεις με τη Ρωσία, για όλα τα παραπάνω και πολλά άλλα ακόμη, την έχει οδηγήσει στο χείλος της καταστροφής.
Είκοσι πέντε χρόνια μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού, ο λαός της Ουκρανίας, που βίωνε όλα αυτά τα χρόνια του καπιταλισμού την κατάργηση ιστορικών κατακτήσεων, όπως της δωρεάν Υγείας και Παιδείας, του 8ωρου, της πλήρους απασχόλησης, και που έπεσε στο «βούρκο» της ανεργίας, της εξαθλίωσης, της πορνείας, τώρα γνωρίζει κι από πρώτο χέρι τι σημαίνει εμφύλιος.
Οι φασιστικές δυνάμεις που αναρριχήθηκαν στην εξουσία στην Ουκρανία, με τη στήριξη των ΗΠΑ και της ΕΕ, δεν έχουν κανέναν ενδοιασμό να στρέψουν τα όπλα ενάντια στο λαό, να οργανώσουν αποτρόπαια εγκλήματα, όπως στην Οδησσό, όπου έκαψαν ζωντανούς δεκάδες ανθρώπους. Αποτέλεσμα, η Ουκρανία όχι μόνο να βυθίζεται στο αίμα, αλλά και να «φυλλορροεί» ως χώρα. Εκεί οδηγεί ο εθνικισμός! Αυτό θα είναι και το μέλλον και άλλων χωρών, όπως και της δικής μας, εάν δεν πάρουμε μέτρα από τώρα, σήμερα, εάν δεν επιλέξουμε σωστά και στις εκλογές, παντού.
Κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να το σκεφτούν όσοι ακόμη πιστεύουν πως στηρίζοντας τους φασίστες της ΧΑ, απλώς στέλνουν μήνυμα αγανάκτησης. Αν υπάρχουν τέτοιοι, απατώνται, κάνουν έγκλημα! Γιατί ο εθνικισμός είναι ο χειρότερος «σύμβουλος» και στα λεγόμενα εθνικά ζητήματα, δεν έχει σχέση με τα πραγματικά εθνικά συμφέροντα, δηλαδή τα συμφέροντα του λαού, της πατρίδας μας, της πατρίδας των εργαζομένων.
Κι αυτό δεν φαίνεται μόνο στην περίπτωση της Ουκρανίας, αλλά και στην περίπτωση της Κύπρου, όπου η χούντα, η οποία υμνείται από τους σημερινούς απογόνους της, τη ΧΑ, άνοιξε το δρόμο γι' αυτήν την τραγωδία.
Μια τραγωδία που συνεχίζεται ως σήμερα. Παρά τις υποσχέσεις πως δήθεν η ένταξη στην ΕΕ θα έλυνε το ζήτημα. Το αντίθετο, η ένταξη στην ΕΕ περιέπλεξε ακόμη περισσότερο τα πράγματα. Εφερε, μαζί με τις ΗΠΑ, το απαράδεκτο «σχέδιο Ανάν», που απορρίφθηκε από το λαό της Κύπρου. Σήμερα οι εξελίξεις στο Κυπριακό είναι ανησυχητικές.
Προετοιμάζεται ένα νέο σχέδιο, χειρότερο ίσως από το προηγούμενο. Μιλάμε ουσιαστικά για δύο συνιστώντα κράτη. Το ΚΚΕ εξέφρασε ακόμα μια φορά την αντίθεσή του σε αυτούς τους σχεδιασμούς. Θα παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις για Κύπρο ενιαία, ανεξάρτητη, με μια ιθαγένεια, μια διεθνή προσωπικότητα, μια κυριαρχία, χωρίς ξένες βάσεις και ξένα στρατεύματα, χωρίς προστάτες και εγγυητές και βέβαια με το λαό αφέντη στον τόπο του, παλεύοντας βέβαια και για συνολικότερες αλλαγές, τόσο ο ελληνικός λαός να βγει από την κρίση και να οικοδομήσει τη δική του λαϊκή εξουσία, αποδεσμευμένος από τα δεσμά της ΕΕ, όσο και ο λαός της Κύπρου, αλλά και όλοι οι λαοί της Ευρώπης.
Κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ δίνουν όρκους υπεράσπισης της συμμετοχής σε ΝΑΤΟ - ΕΕ
Συχνά μπαίνει το ερώτημα: Μήπως το ΚΚΕ κινδυνολογεί; Αν τα πράγματα είναι τόσο σοβαρά, γιατί αυτά τα θέματα, της εξωτερικής πολιτικής, των διεθνών σχέσεων, δεν απασχολούν τα άλλα κόμματα; Γιατί δεν τα αναδεικνύει, π.χ., το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που εξ ονόματος της «αριστεράς» επιδιώκει τη διαχείριση της κυβερνητικής εξουσίας;
Σαφώς και το πρόβλημα δεν είναι ότι δεν τα γνωρίζουν! Τα γνωρίζουν όλα!
Γνωρίζουν, π.χ., πως η τουρκική κυβέρνηση, όχι μόνο δεν αναγνωρίζει το Δίκαιο της Θάλασσας, που προβλέπει ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα για τα ελληνικά νησιά, όπως το νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελόριζου, αλλά έχει παραχωρήσει άδειες έρευνας στην κρατική εταιρεία υδρογονανθράκων της Τουρκίας για τον εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου σε περιοχές που εμπίπτουν στην ελληνική υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο, στο νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελόριζου και ευρύτερα στην περιοχή της Ρόδου.
Γνωρίζουν, π.χ., πως στην ευρύτερη περιοχή μας εκφράζεται σκληρή αντιπαράθεση ανάμεσα σε μονοπωλιακές επιχειρήσεις για τους αγωγούς πετρελαίου, την ιδιωτικοποίηση και τα μερίδια στις αγορές ενέργειας.
Είναι γνώστες, π.χ., πως η Ελλάδα έχει ανοιχτά τα ζητήματα του καθορισμού της ΑΟΖ, όχι μόνο με την Τουρκία αλλά και με την Αίγυπτο, τη Λιβύη, ακόμη και την Αλβανία, με την οποία είχε υπογράψει συμφωνία που ακυρώθηκε, όπως φαίνεται, μετά από παρέμβαση της τουρκικής αστικής τάξης στις εσωτερικές υποθέσεις της Αλβανίας.
Γιατί, λοιπόν, όλες (!) οι άλλες πολιτικές δυνάμεις δε λένε κουβέντα για τον κίνδυνο του πολέμου που προβάλλει μέσα από τα παραπάνω;
Μα, γιατί έχουν κάνει τις επιλογές τους! Δεξιοί, σοσιαλιστές και «κυβερνώσα αριστερά» έχουν κάνει την επιλογή τους! Στηρίζουν τις επιλογές της άρχουσας τάξης, τις διεθνείς συμμαχίες της, όπως αυτές εκφράζονται με τη συμμετοχή της χώρας μας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ.
Τις επιλογές αυτές δεν αμφισβητεί κι ο ΣΥΡΙΖΑ, που προβάλλει ως στόχο του να «εξυγιάνει» τον καπιταλισμό στην Ελλάδα και να «εκδημοκρατικοποιήσει» την ΕΕ κι από ένωση προς όφελος των μονοπωλίων, να την κάνει δήθεν «φιλολαϊκή ένωση». Από «λάκκο των λεόντων» για τους λαούς, όπως την είχε αποκαλέσει πριν 50 χρόνια το ΚΚΕ και η ΕΔΑ, να την κάνει ... «παχνί προβάτων».
Ακόμη και για το ΝΑΤΟ ο ΣΥΡΙΖΑ, αν δείτε, δεν προβάλλει ζήτημα αποχώρησης της χώρας μας αλλά «διάλυσης». Δηλαδή, «ζήσε Μάη μου, να φας τριφύλλι»... Μα, αν δεν αναπτυχθεί η πάλη ενάντια στο ΝΑΤΟ, για την αποδέσμευση από αυτό κάθε χώρας, πώς θα «ξηλωθεί» αυτό το ιμπεριαλιστικό δημιούργημα;
Τώρα, μάλιστα, φαίνεται έκανε τούμπα και σε αυτό, αφού ο κ. Τσίπρας, σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 πριν μια βδομάδα, κατά λέξη δήλωσε: «Το λέω με όλη τη δύναμη της ψυχής μου ότι η χώρα είναι πράγματι μια χώρα που ανήκει στο δυτικό πλαίσιο, ανήκει στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ, αυτό δεν αμφισβητείται...» και απλά αυτό που θέλει - συμπλήρωσε - είναι «να μην ακολουθεί άκριτα τις επιλογές των ισχυρών της Δύσης»! Καταλάβαμε απολύτως. Μπορούμε δηλαδή να ακολουθούμε τις επιλογές του ΝΑΤΟ, των πολεμοκάπηλων, κριτικά, δηλαδή βάζοντας πού και πού κανά αστερίσκο!
Επικίνδυνοι για τους λαούς οι ανταγωνισμοί των ιμπεριαλιστών
Γίνεται φανερό πως κανένας τους, οπωσδήποτε η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ούτε βέβαια κι ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει σκοπό να θέσει τα ζητήματα, να συγκρουστεί με ΝΑΤΟ-ΗΠΑ και ΕΕ. Κι αυτό συμβαίνει σε συνθήκες όπου είναι γνωστός ο ανταγωνισμός ανάμεσα στις αστικές τάξεις της Ελλάδας και της Τουρκίας. Τόσο για το ποιος θα καταστεί «κόμβος Ενέργειας», όσο και για τα μερίδια του φυσικού πλούτου, όπου η Τουρκία προβάλλει διεκδικήσεις σε βάρος της χώρας μας στο Αιγαίο.
Η Τουρκία αναπτύσσει με το λεγόμενο νεοοθωμανικό δόγμα, τις φιλοδοξίες της αστικής τάξης της για έναν αναβαθμισμένο ρόλο της στο παγκόσμιο σύστημα. Αρχικά μέσα στους G20 κι ονειρεύεται να φτάσει και στον πιο στενό κύκλο. Πώς; Με την αξιοποίηση της θρησκείας στη Μέση Ανατολή και στα Βαλκάνια, στον Καύκασο, των μειονοτήτων σ' αυτές τις περιοχές. Ο ρόλος της στην κρίση της Συρίας είναι καθοριστικός! Η αστική τάξη της Τουρκίας «γκριζάρει» πλέον μαζί με το Αιγαίο και πολλές άλλες περιοχές.
Οι εξελίξεις αυτές γίνονται σε μια στιγμή όπου ΗΠΑ και η ΕΕ έχουν αυτοδιοριστεί «προστάτες» των υπαρκτών, αλλά και ανύπαρκτων, μειονοτήτων στην περιοχή. Προωθώντας διαμελισμούς κρατών, αλλαγές συνόρων.
Οι εξελίξεις αυτές διεξάγονται σε μια στιγμή όπου στην Αλβανία κερδίζει συνεχώς έδαφος η λογική της λεγόμενης Μεγάλης ή Φυσικής Αλβανίας. Δηλαδή μια λογική που προβάλλει εδαφικές διεκδικήσεις σε βάρος της Ελλάδας, της Σερβίας, της ΠΓΔΜ, του Μαυροβουνίου, με την προσάρτηση του Κοσσόβου.
Δυστυχώς μεγάλες μερίδες του λαού της Αλβανίας έχουν «τσιμπήσει» αυτό το δόλωμα, που έχει απλώσει η αστική τάξη της χώρας, με στόχο να αυξήσει το ρόλο της στις υποθέσεις της περιοχής και γενικότερα. Ο μεγαλοϊδεατισμός είναι ένα από τα σημαντικότερα «εργαλεία» που χρησιμοποιούν οι ιμπεριαλιστές για να σύρουν τους λαούς στον πόλεμο. Αυτός ο μεγαλοϊδεατισμός, που είναι σήμερα πολύ έντονος στην Αλβανία και στην Τουρκία, χρησιμοποιήθηκε τόσο στη Σερβία, όσο και στη Βουλγαρία, ενώ ο ελληνικός λαός το πλήρωσε πάρα πολύ ακριβά στο παρελθόν.
Οταν αναπτύσσεται στη μια πλευρά των συνόρων, τροφοδοτεί τον εθνικισμό και στην άλλη πλευρά. Κι αυτό το βλέπουμε και στην περίπτωση της Αλβανίας και της Ελλάδας, όπου συγκεκριμένοι εθνικιστικοί κύκλοι καλλιεργούν την έχθρα, την αντιπάθεια ανάμεσα στους εργαζόμενους.
Οι εργαζόμενοι όχι απλώς πρέπει να γυρίσουν την πλάτη τους σ' αυτήν την εθνικιστική προπαγάνδα αλλά και πρέπει να παλέψουν μαζί ενάντιά της! Πρέπει να προβάλουν τα δικά τους κοινά, τα ταξικά τους συμφέροντα!
Κανένα όφελος δεν έχει ο Αλβανός εργάτης από τον αλβανικό εθνικισμό και μεγαλοϊδεατισμό!
Κανένα συμφέρον δεν έχει ο Ελληνας εργάτης από την ενίσχυση της εθνικιστικής-φασιστικής Χρυσής Αυγής!
Οι εθνικιστές και στις δύο χώρες έχουν βασική αποστολή, στο όνομα της «Πατρίδας» και του «πατριωτισμού», να βάλουν τον εργαζόμενο στη «στρούγκα» της ακόμα μεγαλύτερης εκμετάλλευσης από το κεφάλαιο.
Οι εργαζόμενοι σε όλα τα Βαλκάνια, σε όλο τον κόσμο δεν έχουν κανένα συμφέρον από τις αιματοχυσίες που σχεδιάζουν τα μονοπώλια! Αντίθετα, έχουμε τα πιο κοινά, τα πιο στενά συμφέροντα από την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου σε κάθε χώρα, στην περιοχή μας και γενικότερα!
Κοινή πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την «ειρήνη» με το πιστόλι στον κρόταφο
Τα ζητήματα αυτά είναι από τα ζητήματα που απασχολούν το Κόμμα μας. Κι αυτό γιατί στο προσκήνιο έρχεται όλο και πιο καθαρά ο λυσσαλέος πόλεμος ανάμεσα σε περισσότερο και λιγότερο ισχυρά καπιταλιστικά κράτη και μονοπώλια.
Υπάρχουν υπαρκτά ανοιχτά ζητήματα αντιθέσεων με την Τουρκία και την Αλβανία, με τη FYROM, αλλά και την Αίγυπτο και τη Λιβύη, στο πλαίσιο των γενικότερων αντιθέσεων, ιδιαίτερα για την ΑΟΖ και την Ενέργεια.
Τα παραπάνω εγκυμονούν ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο εμπλοκής της Ελλάδας σε πόλεμο, στο πλευρό της μιας ή της άλλης ιμπεριαλιστικής συμμαχίας. Επομένως, τίποτε δεν μπορεί να αποκλειστεί.
Ας μην ξεχνάμε πως πριν τους 2 προηγούμενους Παγκόσμιους Πολέμους εκδηλώθηκαν μεγάλες, παγκοσμίου χαρακτήρα οικονομικές κρίσεις. Και σήμερα ο καπιταλισμός, επίσης, περνά μια σημαντική κρίση, που έχει αγκαλιάσει, στον έναν ή άλλο βαθμό, πολλές χώρες στην Ευρώπη αλλά και την Ιαπωνία, τις ΗΠΑ.
Κρίση που συνδυάζεται με την ενίσχυση ανερχόμενων καπιταλιστικών δυνάμεων, που επιδιώκουν έναν ισχυρότερο ρόλο στις παγκόσμιες υποθέσεις. Αυτός ο νέος «πολυπολικός» κόσμος δεν είναι και τόσο «νέος»!
Απλώς, όταν υπήρχε η ΕΣΣΔ οι κυβερνήσεις των διάφορων καπιταλιστικών χωρών έκαναν προσπάθειες να αμβλύνουν τις διαφορές τους και να έχουν ενιαίο «μέτωπο» ενάντια στις δυνάμεις του σοσιαλισμού. Τώρα, που δεν υπάρχει η ΕΣΣΔ και οι άλλες σοσιαλιστικές χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, οι αντιθέσεις ανάμεσα στις χώρες με το ίδιο καπιταλιστικό κοινωνικοπολιτικό σύστημα εκδηλώνονται πιο έντονα από πριν, κάνοντας ορισμένους να μιλούν για τη «νέα αρχιτεκτονική» των διεθνών σχέσεων.
Ωστόσο, αυτοί που μιλάνε για «νέα αρχιτεκτονική» στις διεθνείς σχέσεις και για «πολυπολικό κόσμο», υποσχόμενοι πως οι διαφορές στο εξής θα λύνονται στα «στρογγυλά τραπέζια», σπέρνουν αυταπάτες στους εργαζόμενους, παραγνωρίζουν τις αντιθέσεις που αναπτύσσονται και το γεγονός πως ο καπιταλισμός «γεννοβολά» κρίσεις και πολέμους.
Το ΚΚΕ σημειώνει την ανάγκη οι εργαζόμενοι να είναι γνώστες των κινδύνων που δημιουργούνται και να αντιταχθούν σε αυτούς τους σχεδιασμούς.
Η πάλη μας για μια κοινωνία όπου τα μέσα παραγωγής θα είναι λαϊκή περιουσία - κι όχι περιουσία των ελαχίστων -, που η οικονομία θα λειτουργεί σχεδιασμένα κεντρικά και ελεγχόμενα από τους ίδιους τους εργαζόμενους, με στόχο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών - κι όχι την αύξηση των κερδών των καπιταλιστών - συνδέεται αναπόσπαστα με την πάλη ενάντια στον πόλεμο, ενάντια στην ιμπεριαλιστική «ειρήνη» με «το πιστόλι στον κρόταφο», που προετοιμάζει τους νέους πολέμους.
Απευθυνόμαστε στην εργατική τάξη της χώρας, στους λαούς της περιοχής μας και τονίζουμε πως τα συμφέροντά τους ταυτίζονται με τον κοινό αντικαπιταλιστικό-αντιμονοπωλιακό αγώνα, για την αποδέσμευση από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, την απομάκρυνση των ξένων στρατιωτικών βάσεων και των πυρηνικών, την επιστροφή των στρατιωτικών δυνάμεων από τις αποστολές εκτός συνόρων, την εκδήλωση της αλληλεγγύης σε κάθε λαό που αγωνίζεται κι επιδιώκει να χαράξει το δικό του δρόμο ανάπτυξης.
Για όλα αυτά τα ζητήματα, το ΚΚΕ θα δίνει καθημερινά μάχη και εδώ, στην Ελλάδα, και στην ΕΕ, στο Ευρωκοινοβούλιο, με τους ευρωβουλευτές που θα εκλέξουμε την Κυριακή.
Για να απεμπλακεί η χώρα μας από αυτούς τους σχεδιασμούς και πολέμους. Για να γίνει πράξη το σύνθημα: «Ούτε γη, ούτε νερό στους φονιάδες των λαών!» Αυτός είναι ένας καθημερινός αγώνας! Ενας αγώνας με συγκεκριμένους στόχους πάλης, που εμείς τον διεξάγουμε ενιαία και όχι αποσπασμένα από τον αγώνα για να έρθει πραγματικά ο λαός στην εξουσία.
Ενίσχυση του ΚΚΕ, για το παρόν και το μέλλον του λαού
Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Φίλοι και φίλες,
Ζητήματα οικονομίας, πολιτικής, κοινωνίας, εθνικά θέματα, όλα μαζί μας αφορούν όλους και όλες. Αφορούν τις επιλογές μας καθημερινά, τη στάση μας απέναντί τους, αφορούν και την ψήφο μας την Κυριακή για τις ευρωεκλογές.
Ας τα σκεφτούμε υπεύθυνα και σοβαρά όλα αυτά μπροστά στην κάλπη, πριν ρίξουμε το ψηφοδέλτιο. Σήμερα το κάθε ψηφοδέλτιο που θα πέσει υπέρ του ΚΚΕ, θα μετρήσει πολλαπλά για το παρόν και το μέλλον του λαού και της χώρας.
Σήμερα πρέπει να πάρει τα πάνω του ο λαός μας. Να δώσει εμπιστοσύνη στις δικές του δυνάμεις.
Ετσι γίνεται ικανός να ανατρέψει τους πάντες και τα πάντα. Το έκανε στην Κατοχή. Δεν μπορεί τώρα;
Σύντροφοι και φίλοι,
Κανένα λεπτό χαμένο.
Με αισιοδοξία, με ψηλά το κεφάλι, με τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ μέχρι τις κάλπες, ενιαία στους δήμους που είμαστε στο β' γύρο, όπως στην Πάτρα, στην Ικαρία, στην Πετρούπολη, στο Χαϊδάρι.
Δαγκωτό ΚΚΕ στις ευρωεκλογές.
Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι με το ΚΚΕ αντίσταση και πάλη. ΚΚΕ ψηφίζουμε παντού γιατί δύναμη κι ελπίδα είναι του λαού.

TOP READ