10 Απρ 2018

Τιμώντας τον Πατριάρχη που αφόρισε την Επανάσταση

Σήμερα η ορθόδοξη εκκλησία τιμάει τη μνήμη του Πατριάρχη Γρηγόριου Ε’, που απαγχονίστηκε από το Σουλτάνο το 1821. Αυτό που κατά κανόνα αποσιωπάται, όμως, στην κυρίαρχη αφήγηση είναι ότι ο Γρηγόριος είχε αφορίσει την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και τους πρωτεργάτες της, για να μη γεννηθούν ενοχλητικές απορίες για τον πραγματικό ρόλο που έπαιξε το Πατριαρχείο. Υπάρχουν επίσης κάποιες άλλες εκδοχές που παραδέχονται μεν το γεγονός, αλλά επιχειρούν να το δικαιολογήσουν είτε ως ελιγμό του Πατριάρχη, είτε ως προϊόν εκβιασμού του, και στέκονται στον απαγχονισμό του Γρηγόριου, για να αποδείξουν την εθνική στάση που κράτησε. Δανειζόμαστε, για να αντικρούσουμε αυτό το μύθο, ένα σχετικό σημείωμα από το πλούσιο ιστορικό αρχείο του Ριζοσπάστη, που έχει αρκετές αναφορές στο έργο του μεγάλου μαρξιστή ιστορικού, Γιάνη Κορδάτου.
«Έχουν γραφεί πάρα πολλά για να μας πείσουν ότι στον Ιερό Αγώνα του Εικοσιένα οι ραγιάδες ξεσηκώθηκαν με την προτροπή και τις ευλογίες των πατριαρχών και των δεσποτάδων. Μεγαλύτερο ψέμα και ιστορική διαστρέβλωση απ’ αυτό δεν υπάρχει και δεν μπορούσε να γίνει». Τα παραπάνω τα γράφει ο Γ. Καρανικόλας στο έργο του «Ρασοφόροι – Συμμορία του Εθνους», όπου μας πληροφορεί ότι η ηγεσία του κλήρου και το Πατριαρχείο και ο ίδιος ο Πατριάρχης Γρηγόριος Ε΄, όχι μόνον δε βοήθησαν στην υπόθεση της Επανάστασης, αλλά έφτασαν στο ακριβώς αντίθετο σημείο: Να αφορίσουν τους Επαναστάτες.
Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα με τη σειρά: Αμέσως μετά τη σύλληψη και την εκτέλεση του Ρήγα Φερραίου, το Πατριαρχείο, κατόπιν εντολής του ίδιου του Πατριάρχη Γρηγορίου Ε΄, εκδίδει ένα φυλλάδιο με τίτλο «Πατρική Διδασκαλία», το οποίο αρχικά κυκλοφορεί στην Πόλη, αλλά στη συνέχεια σε όλη τη Βαλκανική και το εξωτερικό. Σαν πρόλογο του φυλλαδίου, η έκδοση έχει ποίημα που το συνέταξε ο Πρωτοψάλτης Ιακωβάκης και ήταν κάτι σαν «απάντηση» στο «Θούριο» του Ρήγα. Ανάμεσα στα άλλα αναφέρει: «Από την πρώτην του αρχήν ο κόσμος υπετάχθη / εις ένα πρώτον αρχηγόν, και έτζι εβαστάχθη. / Το κάθε γένος έλαβε τον εξουσιαστήν του, / και υπεκλίθη εις αυτόν μ’ άκραν υποταγήν του, / διά να φύγη τα πολλά εκ της μοναρχίας / συμβαίνοντα ολέθρια ή και πολυαρχίας» (!) και παρακάτω λέει: «Οι ναύται υποτάσσονται σ’ ένα καραβοκύρην, / και όλοι οι οικιακοί εις ένα οικοκύρην»! Με αυτό τον τρόπο η ηγεσία του κλήρου κάνει σαφές ότι είναι αντίθετη σε κάθε ενέργεια διατάραξης της καθεστηκυΐας τάξης.
Και έτσι έγινε. Με την κήρυξη της Επανάστασης στη Μολδοβλαχία στις αρχές Μάρτη του 1821 από τον Υψηλάντη, ο Σουλτάνος αντέδρασε έντονα και κάλεσε τους πρεσβευτές των Μεγάλων Δυνάμεων της εποχής (Αγγλία, Γαλλία, Αυστρία και Ρωσία) στο παλάτι. Μόλις αντιλήφθηκε ότι καμιά από τις Δυνάμεις δεν είχαν ανάμειξη στο κίνημα, «πήρε απόφαση να δώσει αμνηστία στους επαναστάτες της Μολδοβλαχίας αν δήλωναν υποταγή εξαιρώντας μόνο τον Υψηλάντη και τον Μ. Σούτσο» (Γ. Κορδάτος, στο ίδιο). Απόφαση που δέχθηκαν με ιδιαίτερη χαρά οι μεγάλοι Φαναριώτες και ο Πατριάρχης Γρηγόριος, ο οποίος κάλεσε σε κοινή σύσκεψη για το θέμα τους Φαναριώτες δραγουμάνους της Πύλης και του στόλου, του παρεπιδημούντες Πατριάρχες και αρχιερείς, την Ιερά Σύνοδο, καθώς και τους Ελληνες μεγαλέμπορους, μεγαλοβιοτέχνες και προϊσταμένους των συντεχνιών για να πάρουν αποφάσεις. Στη σύσκεψη ήταν παρών και αντιπρόσωπος της Πύλης, ο οποίος και διάβασε το φιρμάνι του Σουλτάνου (Γ. Κορδάτος, στο ίδιο).
Οι αποφάσεις της σύσκεψης ήταν ενδεικτικές. Δήλωσαν στο Σουλτάνο ότι: α) Το γένος δεν έχει γνώση για την ύπαρξη επαναστατικής Εταιρίας, β) αποδοκιμάζουν το κίνημα του Υψηλάντη και γ) είναι πρόθυμοι να συντρέξουν και ενισχύσουν την κραταιά βασιλεία για την καταστολή τέτοιων ολέθριων κινημάτων. Επίσης πήραν την απόφαση να αφορίσουν τον Υψηλάντη και τον Μ. Σούτσο και όχι μόνο να διαβαστεί ο αφορισμός στις εκκλησίες, αλλά και να ειδοποιηθούν με χωριστή πατριαρχική εγκύκλιο οι Δεσποτάδες στις επαρχίες ότι το κίνημα του Υψηλάντη είναι ολέθριο και αντιχριστιανικό (Γ. Κορδάτος).
Αλλά ο Γρηγόριος και οι υπόλοιποι δεσποτάδες δε σταμάτησαν εκεί. Εβγαλαν τρεις επιστολές, στις οποίες όχι μόνο καταδικάζουν τους δύο ηγέτες της Φιλικής Εταιρίας, αλλά ισχυρίστηκε ότι οι επί γης εξουσίες είναι θεόπεμπτες, σταλμένες από το θεό, κατά συνέπεια όποιος οργανώνει ανταρσία εναντίον τους διαπράττει μέγιστο αμάρτημα και είναι σα να κινείται εναντίον του θεού!
Θα μπορούσε, βέβαια, κάποιος να πει ότι ο Πατριάρχης ήταν «στο στόμα του λύκου» και γι’ αυτό το λόγο έβγαλαν αυτές τις εγκυκλίους. Η απάντηση σε αυτό το «επιχείρημα» έρχεται από τον Γ. Κορδάτο: «Οι πραγματικοί πατριώτες που έχουν μεγάλα ηγετικά πόστα, θυσιάζονται σε τέτοιες στιγμές».
Τότε, για ποιο λόγο στις 10 Απρίλη του 1821 (Πάσχα) απαγχονίστηκε με διαταγή του Σουλτάνου ο Γρηγόριος Ε΄; Οπως μας πληροφορεί ο Γ. Κορδάτος, η ενέργεια αυτή ήταν ενταγμένη στο πλαίσιο των υπόγειων μαχών που δίνονταν μεταξύ Δεσποτάδων και Μητροπολιτών, που επωφθαλμιούσαν τον Πατριαρχικό θρόνο. Γράφει ο Γ. Κορδάτος: «Αν και ο Πατριάρχης Γρηγόριος αφόρισε τον Υψηλάντη και τους επαναστάτες και έστειλε εξάρχους στις επαρχίες με τους αφορισμούς και πανταχούσες σ’ όλους τους Μητροπολίτες, προστάζοντας να διαβαστούν οι αφορισμοί, έπαψε να έχει την εμπιστοσύνη της τουρκικής κυβέρνησης γιατί βρέθηκαν Δεσποτάδες να τον συκοφαντήσουν ότι ήταν αρχηγός της Φιλικής Εταιρίας, άρα αρχισυνωμότης. Εκείνος που κατηγόρησε και συκοφάντησε τον Γρηγόριο ήταν ο Μητροπολίτης Πισίδας Ευγένιος».
Ο τελευταίος αγορεύτηκε ως νέος Πατριάρχης καθ’ υπόδειξη του Σουλτάνου…

Παραπληροφόρηση και ιμπεριαλιστικός πόλεμος

 



«Και ο  απλός κόσμος συνεχίζει να δέχεται βομβαρδισμό ψευδών ειδήσεων και βομβαρδισμό αληθινών βομβών, χωρίς να καταλαβαίνει την αλήθεια για τον θάνατό του»
Η απειλή του Προέδρου των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ,  ότι θα «απαντήσει» στη Συρία για την επίθεση του στρατού της με χημικά, στην πόλη της Ντούμα στην ανατολική Γούτα, ήρθε για μια ακόμη φορά να μας θυμίσει το ρόλο της παραπληροφόρησης (και η προβοκάτσια)  στην δικαιολόγηση πολεμικών επιθέσεων του ιμπεριαλισμού. Πάμπολλα τα παραδείγματα στο απώτερο και πρόσφατο παρελθόν με πιο κραυγαλέο το ψέμα (με… φωτογραφίες και αποδείξεις!) για τα χημικά του Ιράκ από τα οποία κινδύνευε η ανθρωπότητα!!! 15 χρόνια μετά, ακόμη τα ψάχνουν αλλά δεν έχουν κανένα λόγο να απολογηθούν για το ψέμα.



Το τι γίνεται στη Συρία με την εμπλοκή τόσων δυνάμεων, δεν είναι δυνατόν να το διακριβώσουμε. Αυτό όμως είναι ακριβώς το καλύτερο έδαφος για να ισχυρίζονται οι ΗΠΑ, και ο κάθε ιμπεριαλιστής, ό,τι θέλουν και ο,τι δικαιολογεί μια πολεμική επίθεσή. Το έκαναν τόσες φορές… τώρα μάλιστα που νοιώθουν ηττημένες σε αυτό τον πόλεμο, επιζητούν ευκαιρία να εκδικηθούν πέρα από τους πολύ σοβαρούς ιμπεριαλιστικούς σκοπούς τους στην αναδιανομή των σφαιρών επιρροής.
Μαύρο δάκρυ χύνουν οι ιμπεριαλιστές για τον βομβαρδισμό στη Ντούμα. "Ήταν φρικτό, τρομακτικό", δήλωσε ο Τραμπ με την ευκαιρία σύσκεψης υπουργών της κυβέρνησής του στον Λευκό Οίκο. "Δεν μπορεί να γίνει ανεκτό", πρόσθεσε υποσχόμενος τη λήψη σημαντικών αποφάσεων εντός των προσεχών δύο ημερών!
Τα κοράκια κράζουν λυπητερά και οι κροκόδειλοι χύνουν δάκρυα και ακονίζουν τα δόντια τους! 
Υποτίθεται βέβαια ότι η Ελλάδα δεν υπολογίζεται αυτοτελώς ως ιμπεριαλιστική χώρα. Ως τμήμα όμως της ιμπεριαλιστικής ιεραρχίας, δεν υπολογίζεται; Όλες οι βάσεις και τα μέσα θα είναι στην υπηρεσία των ιμπεριαλιστών και η χώρα μας θα είναι τμήμα αυτής της ιμπεριαλιστικής ιεραρχίας. Πόσο αθώα θα είναι η κυβέρνηση που θα καλύψει αυτές τις επιθέσεις με λόγια περί ειρήνης και δήθεν καλών σχέσεων με τους άλλους λαούς;
Η παραπληροφόρηση στην υπηρεσία των ιμπεριαλιστών.
Η αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης είναι πράγματι ένα τεράστιο ζήτημα το οποίο όμως, ξεκινάει από τα βάθη της ιστορίας. Βασίζεται στον ανταγωνισμό μεταξύ ατόμων, ομάδων, τάξεων, εξουσιών και παρα-εξουσιών και στην προσπάθεια να βλάψει ο ένας τον άλλον με σκοπό την δική του ωφέλεια.
Ισχυρότατα συμφέροντα παγκοσμίων διαστάσεων συγκρούονται σήμερα, σε εποχή «ανταγωνισμού σε όλα» με διακύβευμα ακόμη και την παγκόσμια κυριαρχία στις αγορές, στις σφαίρες επιρροής, στους πλουτοπαραγωγικούς πόρους, στους δρόμους της ενέργειας, στα κράτη.
Η αλήθεια δεν επαληθεύεται από την αναφορά σε «αξιόπιστη πηγή», η οποία μπορεί να είναι στρατευμένη στα πολιτικά και οικονομικά συμφέρονταν κρατών, εκμεταλλευτικών τάξεων, ομάδων επιχειρήσεων ή πολιτικών, ιδεολογικών και θρησκευτικών ομάδων. Ιδίως οι πληροφορίες από τις πηγές εμπλεκόμενες στην ένταση των συγκρούσεων, όπως οι ιμπεριαλιστικές συγκρούσεις, το πρώτο θύμα είναι η αλήθεια ανεξαρτήτως πηγής. Η κάθε πλευρά θεωρεί εξ ορισμού ψευδή κάθε είδηση που προέρχεται από την αντίπαλη πλευρά! Και αναλόγως με τη δύναμη που διαθέτει επιβάλει το δικό της ψεύδος για αλήθεια.
Χωρίς να μακρηγορούμε ας δούμε τις διαφορετικές πληροφορίες που τα μέσα ενημέρωσης προωθούν από κάθε εμπόλεμη ή αντίπαλη πλευρά στην περιοχή μας, από την πρώην Γιουγκοσλαβία και την Ουκρανία μέχρι την Συρία και την Μ. Ανατολή για να καταλάβουμε! Κάθε αντίπαλος που βομβαρδίζονταν ονομάζονταν κίνδυνος για την παγκόσμια ειρήνη! Ακόμη και τους πρόσφυγες που πνίγονταν στη θάλασσα κάποιοι τους ονομάζουν ακόμη «εισβολείς»!
Πιο άμεσα μπορούμε να δούμε τι λένε οι Τούρκοι για τις σχέσεις με την Ελλάδα και πως ο θύτης παρουσιάζεται με σωρεία προωθούμενων «πληροφοριών» ως θύμα για να μπορέσει να επιτεθεί έχοντας «ηθικό πλεονέκτημα»!
Και δυστυχώς, όχι λίγες φορές κερδίζουν οι παραπληροφορητές!
Πώς να  βρει κανείς την αλήθεια όταν όλα τα μέσα ενημέρωσης της κάθε πλευράς παράγουν ως αληθή την κατασκευασμένη κατά το δοκούν είδηση που εξυπηρετεί τους σκοπούς και τα συμφέροντά της;
 Αλήθεια φυσικά υπάρχει και την έχουν οι λαοί αλλά αυτή πνίγεται από τον ορυμαγδό των ψευδών και κατασκευασμένων ειδήσεων των κυρίαρχων τάξεων.
Και ο  απλός κόσμος συνεχίζει να δέχεται βομβαρδισμό ψευδών ειδήσεων και βομβαρδισμό αληθινών βομβών, χωρίς να καταλαβαίνει την αλήθεια για τον θάνατό του.
 
Κοίτα ποιοι μιλάνε!
Ομάδα εμπειρογνωμόνων συνιστά ενίσχυση της διαφάνειας των διαδικτυακών πλατφορμών
Στην έκθεση που παρέδωσε, στις 12/3/2018, στην Επίτροπο Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας κα Μαρίγια Γκαμπριέλ, η ομάδα εμπειρογνωμόνων υψηλού επιπέδου για τις ψευδείς ειδήσεις και την παραπληροφόρηση στο διαδίκτυο ορίζει το φαινόμενο και διατυπώνει μια σειρά από συστάσεις.
Οι ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες συνιστούν να καταρτιστεί κώδικας αρχών τον οποίο θα πρέπει να δεσμευτούν να τηρούν οι διαδικτυακές πλατφόρμες και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η έκθεση συμπληρώνει τα πρώτα συμπεράσματα από σχετική δημόσια διαβούλευση και έρευνα του Ευρωβαρόμετρου που δημοσιεύτηκαν επίσης σήμερα. Οι πληροφορίες αυτές θα χρησιμοποιηθούν για την κατάρτιση ανακοίνωσης σχετικά με την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης στο διαδίκτυο, η οποία θα δημοσιευτεί την άνοιξη από την Επιτροπή.
Η Επίτροπος κα Γκαμπριέλ δήλωσε τα εξής: «Ευχαριστούμε την ομάδα εμπειρογνωμόνων υψηλού επιπέδου, καθώς και την καθηγήτρια Μαντλέν ντε Κοκ Μπούνινγκ για το εξαιρετικό έργο της. Χάρη στην καθοδήγησή της, η ομάδα κατάφερε να τηρήσει τις αυστηρές προθεσμίες. Με όλες τις απόψεις που συγκεντρώσαμε και την εκτενή συλλογική εμπειρογνωσία, έχουμε πλέον στη διάθεσή μας ένα ευρύ υλικό που θα μας βοηθήσει να προτείνουμε συγκεκριμένες επιλογές για την καλύτερη αντιμετώπιση των κινδύνων που συνεπάγεται η εξάπλωση της παραπληροφόρησης στο διαδίκτυο.»
Η πρόεδρος της ομάδας εμπειρογνωμόνων υψηλού επιπέδου και καθηγήτρια Μαντλέν ντε Κοκ Μπούνινγκ δήλωσε τα εξής: «Είμαι πολύ ευχαριστημένη με τα αποτελέσματα των προσπαθειών μας, και ιδίως με τη δέσμευση που ανέλαβαν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των διαδικτυακών πλατφορμών, να τηρήσουν τα μέτρα που συνιστούμε στην Επιτροπή. Πρόκειται για ένα τεράστιο άλμα προόδου στον τομέα της παραπληροφόρησης: δημιουργήσαμε μια ισχυρή βάση για την κατάρτιση κώδικα πρακτικής, με την υποστήριξη ενός πλειονομερούς Συνασπισμού.»

Μερικά γεγονότα που έχουν καταγραφεί πριν την επίθεση των χημικών όπλων στη Συρία

Λίγες μέρες μετά τη δυσαρέσκεια της πρέσβειρας της Ουάσιγκτον στον ΟΗΕ, η Νίκι Χέιλι (την θυμόμαστε όλοι μετά τις απειλές που εκτόξευσε κατά των μελών του ΣΑ στον ΟΗΕ για την απόρριψη της απόφασης του Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ) είπε: «Θα το θυμόμαστε όταν μας ζητηθεί για ακόμη μια φορά να κάνουμε τη μεγαλύτερη (οικονομική) συνεισφορά στα Ηνωμένα Έθνη» και οι ΗΠΑ «θα σημειώνουν τις χώρες που θα ψηφίσουν υπέρ» της συνθηκολόγησης και αποχώρησής τους από την ανατολική Γκούτα, των δύο από τις τρεις ένοπλες ισλαμιστικές οργανώσεις.
Λίγο πριν την αναγγελθείσα συνεδρίαση από τα Ηνωμένα Έθνη για τη Συρία, ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε ότι η Μόσχα, ένας στενός σύμμαχος της κυβέρνησης του Συριακού Προέδρου Μπασάρ Αλ Ασάντ, δεν είχε κάνει αρκετά για να επιτρέψει τις προσπάθειες ανακούφισης στο προάστιο της ανατολικής Γκούτα. Προειδοποιεί ότι «η Γαλλία θα βομβαρδίσει στοχευόμενες επιθέσεις» αν αποδειχθεί χρήση χημικών όπλων σε αμάχους στο συριακό πόλεμο, αν και όπως ανέφερε, δεν έχει δει ακόμα καμία απόδειξη επ’ αυτού.
Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοινώνει την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία. Τώρα τι θα τα διαδεχθεί είναι μια άλλη συζήτηση. Και οι μισθοφόροι στρατοί της περιοχής, κλέφτες θα γίνουν;
Η Ρωσία εδώ και ένα μήνα αναφέρει προβοκάτσια μέσω της ρήξης χημικών από τους αντάρτες προκειμένου να τραβήξουν τις ΗΠΑ / ΝΑΤΟ σε νέες πολεμικές επιχειρήσεις στη Συρία.
Οι στρατηγικές απώλειες θέσεων των ΗΠΑ και των συμμάχων τους δεν είναι κάτι που θα το αφήσουν να περάσει έτσι τα κυβερνητικά στρατιωτικά γεράκια των ΗΠΑ, ειδικά μετά την ανακοίνωση του Τραμπ για αποχώρηση. Ο πόλεμος είναι χρήμα και είναι πολύ το χρήμα που ρέει ανάμεσα στους υποστηρικτές του προέδρου, από την πολεμική μηχανή μέχρι τον ενεργειακό πλούτο της Συρίας, για να τον τερματίσουνε (τον πόλεμο).
Δηλώσεις αντίστοιχες με αυτές των γερμανών και άγγλων κυβερνητικών αξιωματούχων (για την παραπαίουσα αποικιοκρατία να σημειώσουμε τη διπλωματική της ήττα-χαστούκι στην υπόθεση Sergei Skripal) μπορούσατε να διαβάσετε και το 1990, για τον Πόλεμο του Κόλπου. Βασικά ίδιες είναι, αλλάζει μόνο η ημερομηνία και ο κορμοράνος.
Τώρα βέβαια ίσως έχετε κι εσείς μερικές απορίες: γιατί η παγκόσμια προσοχή στρέφεται στη συλλογική αντίδραση κατά της δηλητηρίασης του ρώσου πρώην πράκτορα Skripal, με τις γνωστές απελάσεις ρώσων διπλωματών, και όχι στα πυρά του ισραηλινού στρατού κατά των Παλαιστινίων στην Γάζα; Ή γιατί ο Άσαντ επιλέγει αυτή τη στιγμή για να διεξάγει μια χημική επίθεση -μάλλον επειδή είναι ζώο, όπως τουιτάρει ο πλανητάρχης. Η Αν. Γκούτα μέσα σε λιγότερο από δύο μέρες θα «έπεφτε» στα χέρια του συριακού στρατού, ενώ μετά την αποχώρηση συνθηκολόγησης των ανταρτών γίνεται χρήση χημικών από τον Άσαντ.
Μην περιμένετε τους ανεξάρτητους έλεγχους και τα πορίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα απαντήσουν στη χημική επίθεση στη Συρία ανεξαρτήτως του εάν το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα ενεργήσει ή όχι. Φθάσαμε σε ένα σημείο όπου ο κόσμος θα πρέπει να δει την απόδοση δικαιοσύνης» δηλώνει η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι.
Όλος ο κόσμος απαιτεί δικαιοσύνη, όπως αυτής στην περίπτωση του Ιράκ, του Αφγανιστάν, του Πακιστάν, της Υεμένης, της Σομαλίας και της Λιβύης.
Υστερόγραφα
1. Από την βάση της Σούδας σηκώνονται τα νατοϊκά κατασκοπευτικά για τον έλεγχο της περιοχής.
2. Τα ίδια πολεμικά αεροσκάφη από τις κοινές ασκήσεις με το Ισραήλ βομβάρδισαν προχθές στη Συρία.
3. Συνεχίστε την εμπλοκή της χώρας στο ΝΑΤΟ στην όξυνση των ενδοκαπιταλιστικών ανταγωνισμών και πολεμικών μετώπων με δηλώσεις όπως του Καμμένου: «η Ελλάδα, λόγω της γεωπολιτικής της θέσης, αλλά και λόγω της ευρύτερης κατάστασης στον νότιο τομέα του ΝΑΤΟ, αναλαμβάνει μία μεγάλη ευθύνη για τη συμμαχία (…)». Συνένοχοι είστε.

REVOLTERPIECES: Σκέψεις περί οργάνωσης



09-04-2018

Ο Drugitiz κοιτάει απ’ τη μοναξιά του έξωοργανωτικού προς τα μέσα και σαν το κοριτσάκι με τα σπίρτα, κάνει σκέψεις για αυτούς που απολαμβάνουν τη θαλπωρή του μέσα.


Από το εμείς στο εγώ
Τρεις τύποι έχουν βγει σε εξόρμηση με ανακοινώσεις για το θέμα που είναι τώρα στην επικαιρότητα. Και οι τρεις από εργατική οικογένεια, χωρίς την πολυτέλεια να γεννηθούν σε περιβάλλον ούτε με βιβλία στο σπίτι, ούτε με φίλους με παρόμοια ενδιαφέροντα, ούτε με πολύ χρόνο από μια (μικρή) ηλικία και μετά για πολλές αναζητήσεις.
Η ανακοίνωση που κρατάνε και μοιράζουν στον κόσμο είναι σχετικά με τις εξελίξεις και μετά από μια καλή και σωστή επεξήγηση του τι συμβαίνει, καλεί τον κόσμο να βγει στους δρόμους και να δηλώσει “παρών” στα σχέδια που τον αφορούν και επηρεάζουν τη ζωή του. Την ανακοίνωση αυτή τη συγγράψαν αυτοί οι τύποι, αλλά το ενδιαφέρον είναι αλλού: οι ίδιοι, αν αποτελούσαν μόνο κάποιες σκόρπιες μονάδες, δε θα μπορούσαν να φτάσουν στο επίπεδο να κάνουν την ανάλυση αυτή από μόνοι τους. Δεν έχουν ούτε την μόρφωση, ούτε τις απαιτούμενες πληροφορίες, ίσως και να μην έχουν την “νοητική ικανότητα”. 
Αλλά τη γράψανε και τη μοιράζουν και τη μετατρέπουν σε υλική δύναμη μέσα στη κοινωνία. Το ενδιαφέρον λοιπόν είναι το πώς το κατάφεραν.

Το κατάφεραν γιατί αυτοί οι τρεις τύποι, όπως είπαμε, δεν είναι σκόρπιες μονάδες. Είναι μέλη ενός επαναστατικού κόμματος. Και οι αναλύσεις που αυτοί με τη σειρά τους προσάρμοσαν στα δεδομένα της περιοχής τους για να καλέσουν τον κόσμο να βγει στο δρόμο δεν είναι ατομικές τους συλλήψεις, αλλά συλλογικές επεξεργασίες. Επεξεργασίες που εκατοντάδες, χιλιάδες άνθρωποι με τη σκέψη τους, με την ενέργεια τους, με τη φαντασία και τη μελέτη τους κατακτούν, μοιράζονται μεταξύ τους και βγάζουν σαν φωνή προς τα έξω. Που με τη δράση τους τις μετατρέπουν σε υλική δύναμη, σε Ιστορία, σε παράδοση, σε τρόπο σκέψης. Με αυτόν τον τρόπο, οι αδυναμίες του καθενός αλληλοκαλύπτονται και γίνονται, από ανυπέρβλητα, διαχειρίσιμα εμπόδια. Με αυτόν τον τρόπο οργανώνεις τη σκέψη και τη δράση και αντί για χίλιους θολωμένους ανθρώπους που ο καθένας προσπαθεί να ανακαλύψει τον τροχό απ’ την αρχή, δημιουργείς μια μάχιμη στρατιά που προοδεύει και κατακτά νέα πεδία και επίπεδα σκέψης. Και ακόμα και αν κάποιος φύγει, λχ γιατί πεθαίνει, η παρακαταθήκη του είναι εκεί, έχει καταγραφεί στην Ιστορία, δε σκορπάει στον άνεμο.
Μόνος ο άνθρωπος έχει δύο μάτια
αλλά το Κόμμα έχει χίλια.

Μόνος ο άνθρωπος βλέπει μια πόλη
αλλά το Κόμμα βλέπει έξι χώρες.

Μόνος ο άνθρωπος μπορεί να σπαταλήσει μια στιγμή
αλλά το Κόμμα έχει πολλές στιγμές.

Μόνος ο άνθρωπος μπορεί να εξαλειφθεί
αλλά το Κόμμα δεν μπορεί να εξαλειφθεί
γιατί οι τεχνικές του είναι αυτές των φιλοσόφων του
και αντλούνται από την συνείδηση της πραγματικότητας
και πεπρωμένο τους σύντομα είναι να την αλλάξουν
μόλις οι μάζες τις κάνουν δικές τους.
(…)
Από το εγώ στο εμείς
Ο κάθε ένας που συμμετέχει στο κίνημα, ή ακόμα καλύτερα στην οργάνωση, αποτελεί ένα κύτταρο ενός οργανισμού. Όσο πιο υγιές είναι το κάθε ένα κύτταρο, όσο πιο δυνατό, τόσο πιο δυνατός ο οργανισμός. Όσο πιο πολλές ικανότητες έχει ο κάθε ένας στρατιώτης, τόσο πιο αξιόμαχο το στράτευμα. Όσο περισσότερες γνώσεις φέρει ο καθένας στον ιδιαίτερο τομέα ενασχόλησης του, όσο καλύτερος γίνεται στο αντικείμενό του, και στο επίπεδο που αυτός προσκομίζει την εργασία του και τις ικανότητες και τις γνώσεις του στην κοινή υπόθεση, τόσο πιο δυνατή γίνεται η κάθε οργάνωση.
Ένας κάνει ένα διδακτορικό στη μηχανική και βγάζει κάποια συμπεράσματα. Η γνώση του προσκομίζεται στη συλλογικότητα, επεξεργάζεται με βάση τις προϋπάρχουσες γνώσεις και γίνεται κοινό κτήμα, κοινή θέση, γίνεται πολιτική θέση.
Ένας μουσικός μαθαίνει να γράφει όλο και καλύτερη μουσική και με κάθε τραγούδι του γίνεται πιο ικανός να πείθει αλλά και να δίνει νέους τρόπους να βλέπουμε την πραγματικότητα, που είναι ο σκοπός της Τέχνης άλλωστε.
Ένας μαθαίνει σε πολύ υψηλό επίπεδο τη φιλοσοφία και την εξηγεί στους συντρόφους του για να την κατακτήσουν και αυτοί.
Κάθε τι που μαθαίνεις, κάθε τι που μπορείς να κάνεις, κάθε τι που καταφέρνεις, όταν είσαι μέλος σε κάτι που ξεπερνάει τον εαυτό σου, αποκτά ένα παραπάνω επίπεδο νοήματος. Από ιδέα, γίνεται ζωή. Και αυτό, σου δίνει μάλλον μια έξτρα ώθηση να προσπαθείς να εξελίσσεσαι. Να μην επαναπαύεσαι σε αυτά που ξέρεις, σε αυτά που μπορείς.
(…)
Ποιος νομίζεις πως είναι το Κόμμα;

Κάθεται σ’ ένα μεγάλο σπίτι μπροστά από ένα πάνελ με διακόπτες;

Είναι οι αποφάσεις του άγνωστες, περιβάλλονται οι σκέψεις του από μυστικότητα;
Εμείς είμαστε.

Εσύ κι εγώ κι αυτοί — όλοι εμείς είμαστε.

Σύντροφε, τα ρούχα που φοράει είναι τα δικά σου ρούχα, το κεφάλι
με το οποίο σκέφτεται είναι το δικό σου.

Εκεί που κοιμάμαι, εκεί είναι το σπίτι του, εκεί που υπομένεις την επίθεση αυτό αντεπιτίθεται.
Μπ. Μπρεχτ- “Η Απόφαση”, Εγκώμιο στο κόμμα 

TOP READ