14 Ιαν 2019

Επί ποδός πολέμου κάδρων

Το μικρό κάδρο είναι και φλου και φλούο. Τραβάει την προσοχή υπαινικτικά εμφύλια με καμμένο ποστάρισμα αγήματος και έπαρσης σημαίας στο Γράμμο, το κυνήγι  του θησαυρού Κουντουρά κάπου στην Κίνα και τα σταυρωτά ψηφοδέλτια του Μαυρωτά. Ο αρχηγός του ΓΕΕΘΑ φοράει πολιτικά κι αναλαμβάνει την ηγεσία του ΥΠΕΘΑ . Ο Τσίπρας ως νονός πάει στο Μέγαρο που παίζει ΒΑΦΤΙΣΤΙΚΟ ( οπερέτα ) να κάνει τον βαφτιστικό με τα μαρτυρικά για τα βαφτίσια των Σκοπίων να τα βαστάνε ο Μπίστης, ο Ραγκούσης και τ’ άλλα τα καλόκακα παιδιά. Η εμπιστοσύνη γίνεται ψήφος μετά από τριήμερο ξέσκισμα. Τα ψίχουλα άλλοθι.
Στο μεγάλο κάδρο τώρα. Τζίφος η πρώτη γεώτρηση της exxon mobil στο οικόπεδο 10 της Κύπρου. Ο Λευκός Οίκος απειλεί με εμπάργκο τη Γερμανία αν εφαρμοστεί η υπογραφή με τη Ρωσία που έβαλαν πέντε γερμανικές εταιρείες στη συμφωνία με την GAZPROM για τον αγωγό φυσικού αερίου απευθείας μέσω Βόρειας Θάλασσας απ’τη Μόσχα στο Βερολίνο και την ΕΕ. Οι Τούρκοι καραδοκούν να την πέσουν όπου τους πει το ΝΑΤΟ και οι Αμερικάνοι. Ο Πούτιν ταξιδεύει σε λίγες μέρες στο Βελιγράδι για να υπογράψει καμιά δεκαριά συμφωνίες με τη Σερβία. Ανοίγει πλέον και η Αλβανική τράπουλα με μπαλαντέρ το Κόσσοβο και ο Ζάεφ πάει Μόναχο μέσω Θεσσαλονίκης για να γεμίσει οδηγίες την ατζέντα που του κάναν δώρο την πρωτοχρονιά.
Αν είναι να στήσετε καραούλι ή να σκύψετε σε κλειδαρότρυπα χρησιμοποιήστε την εντός εκτός κάδρου χυδαία υποτιμημένη από τους “παίκτες” νοημοσύνη σας και κοιταχτείτε στον καθρέφτη . Παζαρεύετε ή όχι;

Γονείς έλουσαν με οξύ την κόρη τους και την αποκεφάλισαν για λόγους “τιμής” – Διαδηλώσεις σε πόλεις της Ινδίας

Οργή προκαλεί στην Ινδία η φρικιαστική δολοφονία 16χρονης κοπέλας από την ίδια της την οικογένεια, επειδή τόλμησε «να κλεφτεί» με έναν άνδρα. Το έγκλημα έγινε σε χωριό κοντά στην πόλη Γκάγια του κρατιδίου Μπιχάρ.
Σύμφωνα με τοπικά μέσα, οι δράστες περιέλουσαν με οξύ την κοπέλα και στη συνέχεια την αποκεφάλισαν, με την αστυνομία να υποστηρίζει πως πρόκειται για «έγκλημα τιμής». Από την πλευρά της, η οικογένεια ισχυρίζεται πως νεαρή βιάστηκε και δολοφονήθηκε, εκδοχή που δε συνάδει με την ιατροδικαστική έκθεση που αποκλείει το βιασμό, όπως και με το γεγονός πως οι συγγενείς της κοπέλας δεν εμφανίστηκαν στην αστυνομία για να καταγγείλουν το έγκλημα – παρά μόνο την εξαφάνιση – κι αρνούνται να δώσουν κατάθεση με αστεία προσχήματα.
Το κορίτσι το είχε σκάσει από το σπίτι της με έναν άντρα στις 28 Δεκέμβρη, επιστρέφοντας μετά από 3 μέρες. Οι γονείς της εξοργισμένοι σχεδίασαν τη δολοφονία της, με τη βοήθεια ενός φίλου τους χασάπη. Μάλιστα η ίδια η αδερφή του θύματος κατέθεσε πως είδε τελευταία φορά την κοπέλα με έναν άνδρα που η αστυνομία πιστοποίησε αργότερα ως χασάπη. Ο χασάπης κατά την αστυνομία ήδη έχει ομολογήσει το συμβάν, η οικογένειά όμως παραδόξως δεν έχει ακόμα συλληφθεί.
Διαδηλωτές σε πόλεις της χώρας οργάνωσαν πορείες με κεριά για να καταγγείλουν το νέο «έγκλημα τιμής», ένα από τα 69 που έχουν καταγραφεί από το 2016 στη χώρα, με εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για πολύ υψηλότερο αριθμό θυμάτων, που συγκαλύπτεται από το νόμο της σιωπής και την ανοχή σε εγκλήματα κατά γυναικών που θεωρούνται πως «πρόδωσαν» τις παραδοσιακές αξίες της κοινότητάς τους.
Με πληροφορίες από telesurtv.net

Δήλωση της υποψήφιας περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων με τη Λαϊκή Συσπείρωση Αλεξάνδρας Μπαλού για την επίθεση των ΜΑΤ στους εκπαιδευτικούς




Καταδικάζουμε την επίθεση των ΜΑΤ εναντίον των εκπαιδευτικών οι οποίοι:
·         διαδήλωναν ενάντια σε ένα νομοσχέδιο που διαιωνίζει την ομηρία και την ανεργία τους και διατηρεί τα χιλιάδες κενά στα σχολεία,
·         διεκδικούσαν σταθερή και μόνιμη εργασία βασική και αναγκαία προϋπόθεση για να λειτουργεί ομαλά ένα σχολείο.
Η κάλυψη των μορφωτικών και εκπαιδευτικών αναγκών των παιδιών δε χωράει στην πολιτική των περικοπών και της ιδιωτικοποίησης της ΠΑΙΔΕΙΑΣ που εφαρμόζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ παίρνοντας τη σκυτάλη από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.
Ούτε μπορεί να σπάσει ο ενιαίος-δωρεάν χαρακτήρας της ΠΑΙΔΕΙΑΣ και να μεταφερθεί στις πλάτες του λαού μέσω της μεταφοράς της στις περιφέρειες και στους Δήμους που προωθεί η κυβέρνηση συνεπικουρούμενη από εκλεγμένους αλλά και υποψήφιους “τοπικούς άρχοντες” που στηρίζονται από το ΣΥΡΙΖΑ, τη ΝΔ ή αυτοαποκαλούνται ανεξάρτητοι αλλά είναι δεσμευμένοι στο άρμα της ιδιωτικοποίησης και ανταποδοτικότητας των πάντων.
Η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ δηλώνει παρούσα στους αγώνες των εκπαιδευτικών, των γονέων, των μαθητών και φοιτητών γιατί όπως έλεγαν οι μαθητές και οι φοιτητές στα συλλαλητήριά τους “η μόρφωση δεν είναι κονσέρβα να πουλιέται δικαίωμά μας είναι με αγώνες καταχτιέται”.

13/1/2019


Η καπιταλιστική Παιδεία




Στο 1,5 τρισ. δολάρια τα χρωστούμενα 44 εκ. Αμερικανών που πήραν φοιτητικό δάνειο!


Η Αμερικανίδα Τόνι Βίνσεντ … για να σπουδάσει αναγκάστηκε να πάρει ένα μεγάλο δάνειο και όταν ολοκλήρωσε τις σπουδές της χρωστούσε περίπου 100.000 δολάρια.


Σήμερα, με το πτυχίο της … εργάζεται σε μια μη κυβερνητική οργάνωση και συντονίζει διάφορα πρότζεκτ στον τομέα της υγείας. Ο μισθός της, όπως λέει, δεν φτάνει για να αποπληρώσει γρήγορα το δάνειό της. Στο ξεκίνημα της καριέρας της, μετά τρία χρόνια εργασίας χρωστάει ακόμη 80.000 δολάρια.


Στην ίδια μοίρα με την Τόνι Βίνσεντ βρίσκονται άλλα 44 εκατομμύρια Αμερικανοί που έχουν πάρει φοιτητικό δάνειο. Όλοι μαζί χρωστούν στο κράτος 1,5 τρισ. δολάρια. Υψηλότερα είναι μόνο τα ενυπόθηκα δάνεια. Τα δημόσια φοιτητικά δάνεια αντιστοιχούν περίπου στο 7% του συνολικού χρέους των ΗΠΑ. Σε αυτά προστίθενται και τα ιδιωτικά δάνεια ύψους 64,2 δισ. δολαρίων.




Ο «ΟΔΗΓΟΣ»


Τι έγραφε ο πατριάρχης του νεοφιλελευθερισμού Φ. Α. Χάγιεκ το 1959 στο «Σύνταγμα της Ελευθερίας»:


(517) Πράγματι μπορεί σύντομα ν’ ανακαλύψουμε ότι η λύση έγκειται στο να πάψει η κυβέρνηση να είναι ο κύριος χορηγός παιδείας…


Όπως έδειξε ο καθηγητής Μίλτον Φρίντμαν,5 τώρα θα ήταν εντελώς εφαρμόσιμο να πληρώνονται τα κόστη της γενικής παιδείας με δημόσια κονδύλια χωρίς να υπάρχουν κυβερνητικά σχολεία, δίνοντας στους γονείς κουπόνια…


Σε σχέση με τη μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού θα ήταν αναμφίβολα δυνατό να αφεθεί η οργάνωση και η διεύθυνση της παιδείας εξ ολοκλήρου στις ιδιωτικές προσπάθειες…


518 …μια κοινωνία η οποία επιθυμεί να έχει μέγιστη οικονομική απόδοση με περιορισμένες δαπάνες για την παιδεία, θα πρέπει πάντα να επικεντρώνεται στην ανώτατη παιδεία μιας συγκριτικά μικρής ελίτ…


519…έχουμε περισσότερους διανοουμένους από ό,τι μπορούμε ν’ απασχολήσουμε επικερδώς. Ελάχιστοι κίνδυνοι είναι μεγαλύτεροι για την πολιτική σταθερότητα από την ύπαρξη ενός πνευματικού προλεταριάτου που δεν βρίσκει καμιά διέξοδο για τη μόρφωσή του.


(519) Η καλύτερη λύση θα ήταν να δίνεται (στους φοιτητές) η δυνατότητα να δανείζονται το κεφάλαιο και αργότερα να το εξοφλούν με τα αυξημένα εισοδήματά τους...



ΕΛΛΑΔΑ. Στις 100 πιο σημαντικές μόνο μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου τη διετία 2009-2011 υπάγονται τα «Φοιτητικά δάνεια σε όλους και όχι μόνο στους μεταπτυχιακούς σπουδαστές».


ΣΤΟΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ: Το σύνολο της Παιδείας ήταν δωρεάν μαζί και οι άλλες παροχές, όπως οι φοιτητικές εστίες, ενώ δίνονταν επιπλέον χορηγίες και υποτροφίες από το κράτος και από επιχειρήσεις που συνήπταν συμβόλαια μελλοντικής απασχόλησης, προκειμένου να προλάβουν να εξασφαλίσουν την αξιοποίηση των ικανοτήτων των αποφοίτων από αυτές.

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΣΗΜΕΡΑ
Σε 1,5 τρισ. δολάρια τα χρωστούμενα 44 εκ. Αμερικανών που πήραν φοιτητικό δάνειο
Καθημερινή, 12.01.2019 : 23:39
Σε 1,5 τρισ. δολάρια τα χρωστούμενα των Αμερικανών που πήραν φοιτητικό δάνειο
Εδώ και χρόνια, τα ΜΜΕ συγκρίνουν το πρόβλημα με τη χρεοκοπία της Lehman Brothers και την οικονομική κρίση που ξέσπασε στη συνέχεια. Πολλοί είναι εκείνοι που κάνουν λόγο για «φούσκα» και ανησυχούν ότι το πρόβλημα που δημιούργησαν τότε τα ενυπόθηκα δάνεια των Αμερικανών μπορεί να προκαλέσουν σύντομα τα φοιτητικά δάνεια.
Η Αμερικανίδα Τόνι Βίνσεντ αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο πριν από τρία χρόνια. Για να σπουδάσει αναγκάστηκε να πάρει ένα μεγάλο δάνειο. Οταν ολοκλήρωσε τις σπουδές της χρωστούσε περίπου 100.000 δολάρια. 15.000 δολάρια κόστισε το μπάτσελορ που έκανε σε δημόσιο πανεπιστήμιο και 85.000 δολάρια το μάστερ στο πανεπιστήμιο George Washington.
Σήμερα, με το πτυχίο της στη δημόσια υγεία, η 32χρονη εργάζεται σε μια μη κυβερνητική οργάνωση και συντονίζει διάφορα πρότζεκτ στον τομέα της υγείας. Ο μισθός της, όπως λέει, δεν φτάνει για να αποπληρώσει γρήγορα το δάνειό της. Στο ξεκίνημα της καριέρας της, μετά τρία χρόνια εργασίας χρωστάει ακόμη 80.000 δολάρια.
Στην ίδια μοίρα με την Τόνι Βίνσεντ βρίσκονται άλλα 44 εκατομμύρια Αμερικανοί που έχουν πάρει φοιτητικό δάνειο. Ολοι μαζί χρωστούν στο κράτος 1,5 τρισ. δολάρια. Υψηλότερα είναι μόνο τα ενυπόθηκα δάνεια. Τα δημόσια φοιτητικά δάνεια αντιστοιχούν περίπου στο 7% του συνολικού χρέους των ΗΠΑ. Σε αυτά προστίθενται και τα ιδιωτικά δάνεια ύψους 64,2 δισ. δολαρίων.
Ο Τζον Φάνσμιθ είναι διευθυντής του πανεπιστημιακού συνδέσμου American Council on Education, που εκπροσωπεί 18.000 πανεπιστήμια σε όλη τη χώρα. Ο Φάνσμιθ υποστηρίζει ότι σήμερα σπουδάζουν περισσότεροι Αμερικανοί απ’ ό,τι παλιά και έτσι περισσότεροι άνθρωποι παίρνουν φοιτητικά δάνεια και αυξάνεται το συνολικό χρέος. «Η εξέλιξη αυτή δεν είναι αρνητική», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Πράγματι, το φθινόπωρο το 2018 σπούδαζαν περίπου 20 εκατ. φοιτητές στα αμερικανικά πανεπιστήμια, 5 εκατ. περισσότεροι απ’ ό,τι το ίδιο διάστημα του 2000. Ωστόσο το κόστος των σπουδών έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Από το 1988 έως σήμερα και ανάλογα με το ίδρυμα και τη διάρκεια των σπουδών το κόστος μπορεί να έχει μέχρι και τετραπλασιαστεί.
Στο 90% των περιπτώσεων, πιστωτής είναι το κράτος. Αυτό σημαίνει ότι για εκείνους τους φοιτητές που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν το δάνειό τους, πληρώνουν οι φορολογούμενοι. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, στο μέλλον όλο και περισσότεροι φοιτητές δεν θα είναι πλέον σε θέση να αποπληρώσουν τα δάνειά τους. Εδώ και χρόνια, τα ΜΜΕ συγκρίνουν το πρόβλημα με τη χρεοκοπία της Lehman Brothers και την οικονομική κρίση που ξέσπασε στη συνέχεια. Πολλοί είναι εκείνοι που κάνουν λόγο για «φούσκα» και ανησυχούν ότι το πρόβλημα που δημιούργησαν τότε τα ενυπόθηκα δάνεια των Αμερικανών μπορεί να προκαλέσουν σύντομα τα φοιτητικά δάνεια.
Τα χρέη των φοιτητών ενδέχεται να έχουν και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην αμερικανική οικονομία. Οι υπερχρεωμένοι νέοι αγοράζουν λιγότερα αυτοκίνητα, λιγότερα σπίτια και γενικά καταναλώνουν λιγότερο.
Παλαιότερα, η διακυβέρνηση Ομπάμα θέλησε να στηρίξει ορισμένους φοιτητές με το λεγόμενο Student Loan Forgiveness Program. Σύμφωνα με αυτό, θα διαγραφόταν εν μέρει το χρέος όσων φοιτητών εργάζονταν μετά τις σπουδές τους στο δημόσιο. Τώρα όμως το υπουργείο Παιδείας της διακυβέρνησης Τραμπ ανακοίνωσε ότι 99,5% των αιτήσεων απορρίφθηκαν. Η Ουάσιγκτον μάλιστα εξετάζει την πλήρη αναστολή του προγράμματος.

Ο καπιταλισμός βλάπτει σοβαρά την υγεία των εργαζομένων – Χιλιάδες νεκροί στη δουλειά και στον ανεπτυγμένο Καναδά


Τα εργατικά «ατυχήματα» δεν αυξάνονται μόνο στη «μεταμνημονιακή» Ελλάδα, αλλά είναι μια σκληρή πραγματικότητα που καλούνται να αντιμετωπίσουν στον αγώνα τους για το μεροκάματα εργαζόμενοι σε όλο τον κόσμο, ακόμα και σε χώρες – πρότυπα καπιταλιστικής ανάπτυξης όπως ο Καναδάς. Τα επίσημα στοιχεία κάνουν λόγο για 1000 νεκρούς από αίτια που σχετίζονται με την εργασία του, πρόσφατη έρευνα ωστόσο ανεβάζει τον αριθμό τουλάχιστον στο δεκαπλάσιο.
Σύμφωνα με τους ερευνητές οι επίσημες στατιστικές βασίζονται στην υπηρεσία AWCBC δηλαδή το Σύμβουλιο Εργατικών Αποζημιώσεων του Καναδά, που περιλαμβάνει μόνο όσες περιπτώσεις δκαιούνται αποζημίωσης. Αυτό σημαίνει πως όσοι εργάτες δεν καλύπτονται, πέθαναν από εργασιακές ασθένειες ή έχασαν τη ζωή τους καθ’ οδόν από και προς την εργασία τους δεν περιλαμβάνονται στα στοιχεία.
Οι συγγραφείς υποστηρίζουν πως η κατάσταση αυτή μοιάζει με τη συμπερίληψη μόνο των δολοφονιών που έχουν διαλευκανθεί στις εγκληματολογικές στατιστικές, χωρίς τις απόπειρες δολοφονίες, τις άλυτες υποθέσεις ή τους ύποπτους θανάτους.
Σύμφωνα με τον καθηγητή εγκληματολογίας στο πανεπιστήμιο της Οτάβα Στίβεν Μπιτλ, η αντίληψη περί εργασιακών δυστυχημάτων είναι πολύ στενή κι αφήνει απέξω την πλειονότητα των θανάτων που σχετίζονται με τη δουλειά του θύματος. Πέρσι το Συμβούλιο Αποζημιώσεων ενέκρινε ποσά για 904 περιπτώσεις, είτε άμεσων δυστυχημάτων είτε ασθενειών που οφείλονταν στην εργασία. Ο Μπιτλ εκτιμά πως ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων κυμαίνεται μεταξύ 10 και 13 χιλιάδων ετησίως.
Περίπου δυο εκατομμύρια Καναδοί εργαζόμενοι αποκλείονται από τις επίσημες στατιστικές, καθώς δεν καλύπτονται από το Συμβούλιο Αποζημιώσεων. Πρόκειται για οικιακούς βοηθούς, αγρότες, τραπεζοϋπαλλήλους και αυτοαπασχολούμενους. Υπάρχουν περιοχές μάλιστα, όπως το Οντάριο, όπου μόνο 24% των εργαζομένων καλύπτονται από το Συμβούλιο.
Επίσης υπάρχουν περιστατικά θανάτων που επέρχονται μέρες μετά τη νοσηλεία του εργαζόμενου, οι οποίοι δεν καταγράφονται ως εργατικά δυστυχήματα. Χωρίς καταγραφή μένουν συνήθως και οι νεκροί αγρότες, που εκτιμάται πως ανέρχονται σε 64 το χρόνο.
Ο Μπιτλ επέλεξε συνειδητά να συμπεριλάβει στις εκτιμήσεις του και τους θανάτους σε τροχαία στη διάρκεια προσέλευσης ή επιστροφής από την εργασία, τους οποίους αποτιμά σε 460 κάθε χρόνο. Ο καθηγητής εξηγεί την επιλογή του λέγοντας πως υπάρχει η νοοτροπία πως ο εργαζόμενος πρέπει να είναι στη δουλειά του, ανεξάρτητα από το αν είναι άρρωστος ή αν ο καιρός είναι τόσο άσχημος που δε θα έπρεπε να οδηγεί εκείνη την ώρα. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα μαθητευόμενου σε ραδιοφωνικό σταθμό της Αλμπέρτα το 2013, που έχασε τη ζωή του σε τροχαίο μετά από 16ωρη βάρδια στο σταθμό.
Η έρευνα προτείνει επίσης να συμπεριληφθούν στους θανάτους σχετιζόμενους με την εργασία κι εκείνη πχ μιας συζύγου που χάνει τη ζωή της πλένοντας ρούχα με χημικά από τη δουλειά του άντρα της.
Ένα άλλο σοβαρό ζήτημα είναι οι αυτοκτονίες που προκαλούνται – εν μέρει τουλάχιστον – από την πίεση στο χώρο δουλειάς. Σύμφωνα με τον Μπιτλ, μεταξύ 10 και 17% των αυτοκτονιών ετησίως, δηλαδή μεταξύ 400 και 800 περιπτώσεων, συνδέονται με την εργασία των αυτόχειρων.
Ανεξερεύνητος σε μεγάλο βαθμό παραμένει ο αριθμός συσχέτισης της εργασίας με κρούσματα καρκίνου και άλλων ασθενειών. Το συμβούλιο αποζημιώσεων εγκρίνει συνήθως 500 ως 600 περιπτώσεις αποζημίωσης για θάνατο από επαγγελματική ασθένεια, κατά τον Μπιτλ ωστόσο, ο πραγματικός αριθμός ανέρχεται σε τουλάχιστον 8000 νεκρούς.
Με πληροφορίες από cbc.ca

Το Ιράν δεν διαπραγματεύεται τις ποσότητες του πετρελαίου που εξαγάγει

        


Ο Ιρανός υπουργός Πετρελαίου, Θάμερ Γκαντχμπάν στη διάρκεια επίσκεψης στο Ιράκ διαβεβαίωσε πως η χώρα του δεν θα διαπραγματευτεί με κανέναν τις ποσότητες πετρελαίου που θα εξαχθούν στο εξωτερικό όσο οι ΗΠΑ συνεχίζουν τις κυρώσεις σε βάρος της. Εξήγησε ακόμη πως δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία με τον Ιρακινό ομόλογό του για την εκμετάλλευση πετρελαϊκών κοιτασμάτων από τις χώρες τους. Επίσης ο Ιρανός Πρόεδρος, Χασάν Ροχανί, διαβεβαίωσε πως η χώρα του θα εκτοξεύσει σύντομα δύο δορυφόρους στο Διάστημα με χρήση πυραύλων ιρανικής κατασκευής

TOP READ