25 Ιαν 2015

Το ‘βλεπες, το ‘παιξες;

 Το ‘βλεπες, το ‘παιξες;

Στοιχηματικές εκτιμήσεις

Μα όχι πες μου τώρα, είναι ο τζόγος θέμα που αφορά τους κομμουνιστές; Όχι, δεν είναι. Και θέλω να πιστεύω πως ισχύει για (σχεδόν) όλους μας και στην πράξη. Αλλά εδώ αφενός δε στοιχηματίζουμε με χρήματα κι αφετέρου μιλάμε για ένα εκλογικό πανηγυράκι, που χωρίς τη συμμετοχή των κομμουνιστών θα ήταν εφάμιλλο της γιουροβίζιον (όπου όλοι δίνουν 12άρι στο σύριζα) και σηκώνει μια αντίστοιχα ελαφριά προσέγγιση, με πατατάκι, προγνωστικά και τριπλές παραλλαγές, σαν κι αυτή που δίνει εδώ, με σαφήνεια και ίσες αποστάσεις αστρολόγου το μάο.

Προσωπικά λοιπόν αυτή η εκλογική αναμέτρηση μου θυμίζει αρκετά τις εκλογές του 09’, όπου το πασοκ του γαπ εξασφάλισε διψήφια διαφορά έναντι του βασιλιά ήλιου και ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία, για να τα αλλάξει όλα και να βουλιάξει η χώρα. Ο σύριζα μοιάζει πολύ με το πασόκ του 09’ και φαίνεται να επαναπατρίζει, κατά μία έννοια, τους ψηφοφόρους του, οι οποίοι είχαν σκορπίσει στο ενδιάμεσο, τα χρόνια του μνημονίου –που τώρα πια, δεν το θυμάται και δεν το αναφέρει κανείς. Έτσι το μόνο ενδιαφέρον που υπάρχει είναι αν ο σαμαράς θα ξεπεράσει το αρνητικό ρεκόρ διαφοράς του ζώντος καραμανλή, ου μην και του ράλλη (δε θέλω ου μην). Και το αν ο σύριζα θα δυσκολευτεί να πιάσει αυτοδυναμία, που μπορεί υπό προϋποθέσεις να συμβεί μόνο σε μία οκτακομματική βουλή, που θα ανέβαζε το όριο κοντά στο 38%. Και πάλι όμως, το ενδεχόμενο δεύτερων εκλογών πρέπει μάλλον να αποκλειστεί, εφόσον θα είναι μες στη βουλή και οι ανελ, για να σχηματίσουν κυβέρνηση και να παίξουν με το τρενάκι –όχι δηλ πως δε θα υπήρχε περιθώριο συνεννόησης και με τους υπόλοιπους.

Παρεμπιπτόντως, η αυτοδυναμία που χρειάζεται ο σύριζα (ο οποίος παίρνει αδιαμαρτύρητα το μπόνους των πενήντα εδρών, που έλεγε πως θα καταργήσει) ορίζεται με βάση το ποσοστό των κομμάτων που μένουν εκτός κοινοβουλίου, για να πιάσει τις υπόλοιπες 101 έδρες που απαιτούνται από τις άλλες 250 που μοιράζονται κάπως αναλογικά. Και που μεταφράζονται σε ποσοστό 40%, όχι επί του συνόλου, αλλά επί των ποσοστών των κομμάτων, που καταφέρνουν να περάσουν το όριο του 3%. Με οκτακομματική βουλή και 5% εξωκοινοβούλιο πχ, ο σύριζα καλείται να ξεπεράσει το 38%. Με 10% εκτός βουλής, ο πήχης της αυτοδυναμίας πέφτει κοντά στο 36, κοκ. Σε αυτόν το σύνδεσμο μπορείτε να βρείτε ένα χρήσιμο και ενδιαφέρον εργαλείο, για να κάνετε πιο ακριβείς υπολογισμούς, να παίξετε με τις δικές σας εκτιμήσεις και σκοτώσετε ευχάριστα τον χρόνο σας με μπόλικο, εκλογικό πατατάκι.

Προτού μπει στην τελική ευθεία η προεκλογική περίοδος, τα δύο επιθυμητά σενάρια έμοιαζαν να είναι ή μια αυτοδυναμία του σύριζα ή ένα αρκετά χαμηλότερο ποσοστό, που θα τον ανάγκαζε να συνεργαστεί με ποτάμι, πασόκ και λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις, για να πέσουν μια ώρα αρχύτερα οι μάσκες. Με άλλα λόγια είτε γκολ στο γάμα, είτε άουτ στο γάμο του καραγκιόζη. Όχι όμως δοκάρι-παρατρίχα, για να τους λείπουν πχ μόνο οι έδρες του κουκουέ και να επικαλούνται την ιστορική ευκαιρία που μας βροντοχτυπάει την πόρτα, αλλά εμείς παριστάνουμε τους κουφούς.
Σήμερα έχει κυλήσει αρκετό νερό στο αυλάκι κι η κυβέρνηση σύριζα, με τη μία ή την άλλη μορφή, αυτοδύναμη ή συνεργασίας, έχει κλειδώσει. Το παιχνίδι των δημοσκόπων ήταν να παρουσιάζουν ως ντέρμπι με μικρή διαφορά τις εκλογές, για να αυξήσουν την πόλωση, μειώνοντας τις διαρροές και να ανοίξουν την ψαλίδα μόλις μερικές μέρες πριν την κάλπη, για να πιάσουν κάπως το αποτέλεσμα και να μη φανούν τελείως αναξιόπιστοι.

Η νδ φαίνεται να τα έχει παρατήσει και παρουσιάζει σημάδια αποσύνθεσης, χωρίς να είναι καν σε θέση να περιορίσει σε διαχειρίσιμα επίπεδα την ήττα της. Το οποίο μπορεί να δρομολογήσει άμεσα εσωκομματικές εξελίξεις στη συγγρού (ντόρα, βορίδης ή μήπως επαναφορά του βασιλιά ήλιου;), προσφέροντας ζεστό, μετεκλογικό πατατάκι. Ενώ καθιστά δύσκολη μια ασφαλή πρόβλεψη για την επιρροή που θα καταγράψει και πώς αυτή με τη σειρά της θα επηρεάσει τα ποσοστά άλλων δυνάμεων –χρυσαυγίτες, ανελ, ακόμα και του ποταμιού.

Η τρίτη θέση μπορεί να δίνει ακόμα λιγότερα κι από την τρίτη θέση της ελληνικής Α1 –τα περί τρίτης εντολής είναι φαιδρότητες για.. εξωτερική κατανάλωση- αλλά είναι σαφώς πιο ενδιαφέρουσα από.. στοιχηματικής άποψης. Αν και αρχικά πίστευα πως η εικόνα μονομαχίας για το βάθρο μεταξύ κεντροναζί και νεοναζί είναι εν μέρει πλαστή για να φτιάξει κλίμα και πως η τηλεοπτική φούσκα του θεοδωράκη σταδιακά θα συρρικνωνόταν, δεν πρέπει ποτέ να υποτιμάμε την απολιτίκ ανωριμότητα μιας μεγάλης μερίδας ψηφοφόρων, που πιστεύουν μάλιστα πως στηρίζουν κάτι φρέσκο, διαφορετικό, ριζοσπαστικό, κτλ. Ειδικά οι αυθεντικοί φασίστες μπορεί να μην έχουν τη δυναμική που κατέγραψαν στις ευρωεκλογές και κάποιοι.. λεβέντες οπαδοί τους να φοβούνται ή να ντρέπονται να εκδηλωθούν ανοιχτά, αλλά αυτό δε σημαίνει κιόλας πως θα ρίξουν κάτι άλλο στην κάλπη.

Οι ανελ φαίνεται να ανατρέπουν τα αρχικά δεδομένα (πώς όμως άραγε; με το σποτάκι για το τρένο;) και να μπαίνουν για μια τελευταία αποχαιρετιστήρια φορά στη βουλή, οπότε μένει να δούμε αν θα χρειαστεί να γίνουν συνοδηγοί στο τρένο της χαράς. Ενώ το κιδησο μπορεί να μας δώσει ένα μικρό θρίλερ για να κυλήσει ευχάριστα η βραδιά.

Από τους μικρότερους που μένουν εκτός βουλής κατά πάσα βεβαιότητα, δεν περισσεύει κανένα δάκρυ, παρά μόνο άφθονα σπαρταριστά γέλια, για τις στυμμένες λεμονόκουπες του καρατζαφέρη και του κουβέλη, που το έχουν ρίξει στις γραφικότητες και την αναζήτηση ελεημοσύνης. Εδώ είμαστε… ου-ου καλέ… ή μην αφήσετε το σύριζα να κυβερνήσει μοναχούλης του, να κυβερνήσει με τους ανελ, εδώ είμαστε… Ναι αλλά όχι για πολύ ακόμα.

Και το κουκουέ;
Ούτε αυτή η πρόβλεψη είναι ιδιαίτερα εύκολη. Πολλοί σφοι αισιοδοξούν για ένα αποτέλεσμα-έκπληξη, αντλώντας ελπίδες κι από τη μεγάλη συγκέντρωση της πέμπτης στο σύνταγμα. Μακάρι να πέσουν μέσα, να γίνει ό,τι λένε και να διαψευστεί η δική μου.. συγκρατημένη απαισιοδοξία. Ωστόσο προσωπικά προτιμώ να κρατάω μικρό καλάθι, κι ό,τι παραπάνω έρθει, καλοδεχούμενο. Τα βασικά δεδομένα είναι ότι α. δύσκολα μπορεί να ξεπεραστεί το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και πως β. αν το ρεύμα του νέου πασόκ παρασύρει τους ταλαντευόμενους κι αναποφάσιστους –που πάνε κλασικά με το πρώτο κόμμα, λες και έχουν να πάρουν κι αυτοί κάτι από τη νίκη του- σε μια ξέφρενη κούρσα προς την αυτοδυναμία, δε γίνεται να μην επηρεάσει και τη δική μας απήχηση, καθώς δε μιλάμε πια για συνθήκες πόλωσης, αλλά… μόνωσης, δηλ μονόπλευρης πίεσης προς συγκεκριμένους χώρους, του δικού μας συμπεριλαμβανομένου.

Αν λοιπόν στις περυσινές ευρωεκλογές κινηθήκαμε στον αστερισμό του έξι –έκτη θέση με 6%,- τώρα θα μπορούσαμε να έχουμε κάτι αντίστοιχο με βάση το πέντε: πέμπτη θέση με 5%. Ενώ σε απόλυτο αριθμό ψήφων, ο πήχης μπαίνει κάπου κοντά στις 300 χιλιάδες.
Θα επαναλάβω λοιπόν μια εκτίμηση που είχαν διατυπώσει παλιότερα εδώ ο σεχτάρ και ο άναυδος, αν θυμάμαι καλά, ότι δηλ θα είναι ικανοποιητικό οτιδήποτε πάνω από τον ιούνιο του 12’ –του 4,50% και των 277 χιλιάδων. Ενώ προσωπικά θα πανηγυρίσω οποιοδήποτε ποσοστό ξεκινάει με το ψηφίο 5 μπροστά.

Στον επίλογο, θα κάνουμε και μια μικρή αναφορά στην ανταρσυα, που έχει σχετικά παρόμοια πορεία –σε διαφορετική κλίμακα βέβαια- και διακυμάνσεις-τάσεις με την εκλογική απήχηση του κόμματος. Και παρά την εκτός τόπου και χρόνου εκτίμηση του μπομπολικού δελαστίκ πως αν έχει ρεύμα η.. αριστερά, θα ωφεληθούν εκλογικά όλοι οι χώροι της (!;), δύσκολα θα συγκρατήσει έστω το ποσοστό που είχε στις ευρωεκλογές –όπου μπορεί να προστεθεί και το 0,2% του αλέκου, για το οποίο κόντεψε να αυτοδιαλυθεί ως μετωπικό σχήμα. Αν και έχει μάλλον μεσομακροπρόθεσμες βλέψεις για τις προσεχείς εξελίξεις και μπορεί μάλλον να αντέξει ένα ακόμα μέτριο (ως κακό) αποτέλεσμα.

Τα παραπάνω λοιπόν μπορούν να συνοψιστούν ως εξής.
Σύριζα με 36% και πάνω, αυτοδύναμος σε επτακομματική βουλή. Και σε συνεργασία με ανελ, εφόσον μπει το κιδησο.
Νδ να ψιλοκαταρρέει και να μένει πίσω με διψήφια διαφορά.
Τρίτη θέση για τους φασίστες, λίγο πάνω από το 7% και τους κεντροφασίστες του θεοδωράκη.
Το κόμμα στον αστερισμό του 5: πέμπτη θέση, λίγο κάτω από το 5%.
Προσπερνάμε για πρώτη φορά στα χρονικά το πασόκ, που παλεύει να περάσει το 4% και ξεπερνά οριακά τους ανελ, που είναι κοντά στο 3,5%. Ενώ ο γαπ κινείται στο όριο της εισόδου, αλλά μένει μάλλον εκτός.
Η δημαρ δε βρίσκει ούτε την ψήφο της και μένει κάτω από τη μονάδα, το λαος παίρνει μια μικρή ώθηση λόγω αποσυσπείρωσης της νδ, αλλά δεν του φτάνει. Και η ανταρσυα παίρνει κάτι παραπάνω από μισή ποσοστιαία μονάδα (ας πούμε ένα 0,6%, αν και ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος).

Τα υπόλοιπα θα τα δούμε μες στη μέρα, καθώς οι κάλπες είναι γκαστρωμένες, αλλά το παιδί που θα βγει είναι τερατογένεση, με πολλά χέρια, ώστε να περισσεύουν αρκετά για τους κοψοχέρηδες της αυριανής μέρας.

Κλείσιμο με τη μουσική επένδυση των εκλογών από τον μπατμανίδη.



Και αν θέλετε μπορείτε να ακούσετε με αρκετή καθυστέρηση (σαν μπαγιάτικη κονσέρβα) την εκπομπή, που είχαμε αναφέρει και σε μια παλιότερη ανάρτηση.


Tι φοβάσαι Aριστερέ; -4 δημοσκοπήσεις δείχνουν καθαρή νίκη ΣΥΡΙΖΑ

  Tι φοβάσαι Aριστερέ; -4 δημοσκοπήσεις δείχνουν καθαρή νίκη ΣΥΡΙΖΑ


 Tι φοβάσαι Aριστερέ; -4 δημοσκοπήσεις δείχνουν καθαρή νίκη ΣΥΡΙΖΑ


Αναδημοσιεύουμε σήμερα στο "Εδώ και τώρα" τις 4 τελευταίες δημοσκοπήσεις που έγιναν και που δείχνουν καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι και με 10 μονάδες διαφορά!
PALMOS, GPO, METRON ANALYSIS και RASS

Δεν υπάρχει καμιά απολύτως δημοσκόπηση που να δείχνει ότι υπάρχει έστω και η παραμικρή πιθανότητα να νικήσει η ΝΔ.
Μάλιστα κάποιες δείχνουν και αυτοδυναμία ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό που δεν καταλαβαίνω λοιπόν είναι το εξής Αριστερέ μου ψηφοφόρε που μέχρι πριν λίγα χρόνια ψήφιζες ΚΚΕ.

Αφού δεν υπάρχει περίπτωση να νικήσει η επάρατος Δεξιά κι ο πραγματικά αντιπαθητικός Σαμαράς που σου σπάει τα νεύρα φεύγει.
 Αφού ο ΣΥΡΙΖΑ που έτσι κι αλλιώς, σαν Αριστερός που είσαι,  δε σου πολυγεμίζει το μάτι και πολύ σωστά σου δημιουργεί πολλές αμφιβολίες για τη φιλολαικότητα και την Αριστεροσύνη του -ξέρεις ότι Αριστερά του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και των κινήτρων υπέρ της υγιούς επιχειρηματικότητας δεν υπάρχει- θα νικήσει με μεγάλη διαφορά τις εκλογές.
Αφού η αυριανή κυβέρνηση δεν σου υπόσχεται  ούτε αύξηση στο μισθό σου, ούτε δίκαιο ασφαλιστικό, ούτε δωρεάν υγεία και παιδεία, ούτε τίποτα πραγματικά ουσιαστικό εκτός από το ότι θα "τηρήσει τις δεσμεύσεις" τι σόι ελπίδα είναι αυτή που λές ότι σου δίνει;

Γιατί επιμένεις να αποδυναμώνεις το ΚΚΕ;
Γιατί δε δίνεις φτερά στην πραγματική ελπίδα, στο όραμα της αλλαγής του κόσμου;
Αφού ο κόσμος μπορεί να αλλάξει και θα αλλάξει γιατί δεν αφήνεις τον εαυτό σου να το πιστέψει με δύναμη ψηφίζοντας ΚΚΕ;


Σε τι νομίζεις ότι θα μας ωφελήσει, όλους εμάς το λαό που είμαστε στο δρόμο και παλεύουμε και που λες πως σέβεσαι τον αγώνα που κανουμε, αν πάρει αυτοδυναμία ο ΣΥΡΙΖΑ και μείνει αδύναμο το ΚΚΕ;
Τι θα κερδίσει το όνειρό μας;

Αν έχεις  μεταλλαχθεί σε ΠΑΣΟΚ και "θες την ησυχία σου" σε καταλαβαίνω.
Αν όμως ανησυχείς για το τι θα γίνει αύριο και πιστεύεις ότι θα χρειαστούν αγώνες, ποιος πιστεύεις ότι θα κάνει αυτούς τους αγώνες;

Ο ΣΥΡΙΖΑ εναντίον της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ;
Η ΝΔ το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι;
Η όλοι εμείς στο πλάι του ΚΚΕ που ποτέ δεν έλειψε από κανέναν αγώνα παρά τα λάθη και τις αδυναμίες του.

Τι φοβάσαι λοιπόν; Μήπως σου φορτώσουν τα κανάλια ότι είσαι ακραίος;
Τι προσπαθείς να κάνεις;
Να "τιμωρήσεις" το ΚΚΕ γιατί τολμάει να μην μπαίνει στον κουβά με όλους τους άλλους που θέλουν να σώσουν το σύστημα και επιμένει να σου λέει με δύναμη να ελπίζεις ότι μπορεί να αλλάξει ο κόσμος; 
Επειδή ουρλιάζει με όλη του τη δύναμη πως η Ελπιδα είναι εδώ, είναι δική μας και είναι ακόμη κατακόκκινη, κόντρα σε όλους τους άλλους που σου λένε ότι ο μόνος εφικτός κόσμος είναι ο καπιταλισμός της αδικίας και των πολέμων;

Και στο κάτω-κάτω, τώρα που οι πολλοί του καναπέ σαν όχλος θα μιμηθούν ο ένας τον άλλο και θα τρέξουν προβατηδόν να πάνε με το νικητή, εσύ τι δουλειά έχεις μ'αυτούς;

Εσύ σαν Αριστερός ποτέ δεν πήγες με τους πολλούς.
Σού άρεσαν οι σκέψεις και τα οράματα των λίγων.
Ηθελες να ονειρεύεσαι τα δικά μας όνειρα που δεν ήταν της μόδας, ήθελες να αλλάξει ο κόσμος όταν οι πολλοί ήθελαν να βγάλουν φράγκα, ήθελες ν'ακούς τα δικά σου τραγούδια, να έχεις τη δική σου αισθητική όταν οι άλλοι έτρεχαν στα πρώτα τραπέζια να δουν το Σφακιανάκη και τον Πλούταρχο.
Έβγαινες στο δρόμο στα αντιπολεμικά συλλαλητήρια με το ΚΚΕ όταν οι άλλοι απολάμβαναν το βομβαρδισμό του Ιράκ από το CNN.

Τώρα τι έχεις πάθει;

Μήπως έχεις πάθει τηλεόραση;

Μήπως δυσκολεύεσαι πάρα πολύ να μην ακολουθήσεις το ρεύμα;

Ψάξτο λίγο μέσα σου.

Το ΚΚΕ θα είναι πάντα εκεί που ήταν. Στο δρόμο παλεύοντας γι αυτά που οι άλλοι ξέχασαν. Κολλημένο στο όνειρο ενός δίκαιου κόσμου για μας και τα παιδιά μας.
 Με τα μέλη του να ρισκάρουν κάθε μέρα τη δουλειά ή ακόμη και τη ζωή τους γι αυτό το αύριο που θέλουν δε θέλουν θα έρθει γιατί υπάρχουν αυτοί που δε σταμάτησαν να ονειρεύονται.

Εσύ γιατί κάνεις πίσω;
Γιατί φοβάσαι να ονειρευτείς;
Γιατί θέλεις αδύναμο το ΚΚΕ;

Αφού ξέρεις ότι δυνατό ΚΚΕ σημαινει πιο δυνατός ο λαός και ο αγώνας του.
Γιατι αποδυναμώνεις τη δική σου θέση;

ΚΚΕ: Η φωνή της λαϊκής αντιπολίτευσης μέσα και έξω από τη Βουλή

ΚΚΕ: Η φωνή της λαϊκής αντιπολίτευσης μέσα και έξω από τη Βουλή

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
Ο λαός χρειάζεται δυνατό ΚΚΕ την επόμενη μέρα μέσα και έξω από τη Βουλή, για ισχυρή εργατική - λαϊκή αντιπολίτευση. Αυτή η επιλογή απαντά στα πραγματικά του συμφέροντα, ανεξάρτητα από το αν στην κυβέρνηση θα είναι η ΝΔ ή, όπως όλα δείχνουν, ο ΣΥΡΙΖΑ. Θα αναρωτηθεί κανείς: «Γιατί πρέπει να με απασχολεί η αντιπολίτευση, αφού η κυβέρνηση είναι αυτή που με τις αποφάσεις της θα καθορίσει τη ζωή μου από την ερχόμενη Δευτέρα;».
Η απάντηση είναι αυτή: Οι αποφάσεις της κυβέρνησης θα είναι από χέρι σε βάρος του λαού. Γρήγορα τα συνθήματα θα σβήσουν και η κυβέρνηση θα κληθεί να πάρει αποφάσεις για όλα τα μεγάλα ζητήματα που τον αφορούν.
Τι θα καθορίσει αυτές τις αποφάσεις; Οι διαβεβαιώσεις του ΣΥΡΙΖΑ ότι «το κράτος έχει συνέχεια» και ότι θα εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις απέναντι στους εταίρους και δανειστές. Το γεγονός ότι αναγνωρίζει το χρέος και δεσμεύεται να διαπραγματευθεί με την ΕΕ για τους όρους της αποπληρωμής του. Οτι δεν αμφισβητεί τις συνθήκες και τις αποφάσεις της ΕΕ, που συνιστούν μνημόνια διαρκείας για το λαό και βάζουν το πλαίσιο για όλους τους αντεργατικούς - αντιλαϊκούς νόμους στα κράτη - μέλη. Οτι δεσμεύεται στο κεφάλαιο για μέτρα που υπηρετούν τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, έχοντας μάλιστα μοιράσει υποσχέσεις για «ειδική μεταχείριση» σε συγκεκριμένες μερίδες του.
Επομένως, αυτό που θα μετρήσει από Δευτέρα είναι το πόσο δυνατός θα είναι ο λαός για να αποκρούσει «τα ίδια από τους άλλους». Να μη δεθεί χειροπόδαρα στα μνημόνια του ΣΥΡΙΖΑ, που έρχονται να αντικαταστήσουν τα προηγούμενα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Γι' αυτό χρειάζεται να αναδειχτεί ο ίδιος ο λαός σε ισχυρή αντιπολίτευση, με δυνατό ΚΚΕ στο πλευρό του. Και αυτό γιατί:
  • Την επόμενη μέρα θα είναι εδώ όλα όσα κάνουν μαύρη τη ζωή του: Τα μονοπώλια, η ΕΕ, οι άλλοι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί, οι δεσμεύσεις που έχει η χώρα από τη συμμετοχή της σ' αυτούς. Αυτοί ασκούν πραγματικά την εξουσία και μόνο το ΚΚΕ έχει ξεκάθαρο μέτωπο απέναντί τους. Ολα τα άλλα κόμματα διαγκωνίζονται να αποκτήσουν την εύνοιά τους, να μπουν στα σαλόνια τους, για να ανέβουν τα σκαλιά της αστικής διαχείρισης. Μόνο το ΚΚΕ δε χορεύει στο χαβά τους και δεν μπορούν να το βάλουν στο χέρι.
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται στο λαό ψίχουλα, που δεν μπορούν να τον βγάλουν από το πηγάδι που τον έριξε η πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων. Κανένας νέος, καμιά οικογένεια δεν μπορεί να ζήσει με τις αυξήσεις - κοροϊδία που λέει ότι θα φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ στον κατώτατο μισθό και στις συντάξεις. Κανένα λαϊκό σπίτι δεν πρόκειται να ανασάνει από τα βάρη στην Υγεία, την Πρόνοια, την Παιδεία, από τα μέτρα ελεημοσύνης που υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Πρέπει μόνος του ο λαός να οργανωθεί και να παλέψει για ουσιαστικές αυξήσεις, σε σύγκρουση με την εργοδοσία, την πολιτική που την υπηρετεί, την ΕΕ. Τέτοια γραμμή στο κίνημα έχουν μόνο τα ταξικά συνδικάτα, οι άλλοι αγωνιστικοί φορείς του κινήματος, από τις γραμμές των οποίων δρουν οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες, χιλιάδες οπαδοί και φίλοι του ΚΚΕ, άλλοι ριζοσπάστες αγωνιστές.
  • Μέσα στη Βουλή ποιος θα κάνει αντιπολίτευση στην κυβέρνηση από τη σκοπιά των συμφερόντων του λαού; Μήπως η ΝΔ, που μαύρισε τη ζωή του; Το ΠΑΣΟΚ, που συγκυβέρνησε με τη ΝΔ και τώρα ξερογλείφεται να στηρίξει μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ; Το Ποτάμι, που είναι μια από τα ίδια και κοκορεύεται ότι μιλάει με τη «φωνή της λογικής» του κεφαλαίου και της ΕΕ; Οι φασίστες της Χρυσής Αυγής, τα μαντρόσκυλα των εφοπλιστών, των εργολάβων, της μεγαλοεργοδοσίας; 'Η μήπως οι ΑΝΕΛ, που χτίζουν την κυβερνητική συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ από την προηγούμενη ακόμα Βουλή; Για να μη μιλήσουμε για το κόμμα Παπανδρέου, αν τύχει και μπει στη Βουλή. Μόνο το ΚΚΕ μπορεί να αντιπολιτευθεί μια κυβέρνηση με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ. Ισχυρό ΚΚΕ σημαίνει ισχυρή η φωνή της λαϊκής αντιπολίτευσης στη Βουλή.
  • Μόνο το ΚΚΕ μιλάει σήμερα και παλεύει για ανάκτηση όλων των απωλειών που είχαν οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα τα χρόνια της κρίσης σε μισθούς και συντάξεις, σε εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, συνολικά στο εισόδημα, από τα φορολογικά χαράτσια και τις πληρωμές σε Υγεία - Πρόνοια. Πίσω από αυτήν τη γραμμή, δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστική ανακούφιση του λαού. Μόνο το ΚΚΕ λέει για ξήλωμα όλου του αντεργατικού - αντιλαϊκού πλαισίου, ότι κατάργηση των μνημονίων σημαίνει ακύρωση των εκατοντάδων εφαρμοστικών νόμων και των μεσοπρόθεσμων που ψηφίστηκαν από το 2010. Σημαίνει ρήξη με την ΕΕ και πάλη για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης.
  • Μόνο το ΚΚΕ έχει καθαρό το στόχο, ο λαός, οι εργαζόμενοι να πάρουν την εξουσία, να γίνουν ιδιοκτήτες του πλούτου που παράγουν, προκειμένου να απαλλαγούν από τη φτώχεια και την ανεργία, να εξαλειφθεί η εκμετάλλευση που τρώει τις σάρκες τους σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο. Οπως έχει καθαρό και πώς μπορεί ο λαός να κατακτήσει αυτόν το στόχο, με συμμαχία και αντιμονοπωλιακή - αντικαπιταλιστική πάλη. Ο στόχος για αποδέσμευση από την ΕΕ με λαϊκή εξουσία, κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων και μονομερή διαγραφή του χρέους, αφορά το σήμερα και όχι κάποιο μακρινό μέλλον. Γι' αυτό είναι και συνεπής υπερασπιστής των εργατικών - λαϊκών συμφερόντων.
  • Ισχυρό ΚΚΕ σημαίνει ελπίδα για καλύτερη ζωή, πραγματική λαϊκή ευημερία. Γιατί οι προσδοκίες του λαού δεν μπορεί να περιορίζονται στο να μη γίνουν χειρότερα τα πράγματα από χρόνο σε χρόνο, να μην του κλέψουν και άλλα. Το δυνάμωμα του ΚΚΕ θα δώσει δύναμη στο κίνημα να παλέψει για να πάρει ο λαός όχι μόνο την μπουκιά, μα όλο το καρβέλι, επειδή από αυτόν το έχουν κλέψει!

Π.



ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
Ο λαός χρειάζεται δυνατό ΚΚΕ την επόμενη μέρα μέσα και έξω από τη Βουλή, για ισχυρή εργατική - λαϊκή αντιπολίτευση. Αυτή η επιλογή απαντά στα πραγματικά του συμφέροντα, ανεξάρτητα από το αν στην κυβέρνηση θα είναι η ΝΔ ή, όπως όλα δείχνουν, ο ΣΥΡΙΖΑ. Θα αναρωτηθεί κανείς: «Γιατί πρέπει να με απασχολεί η αντιπολίτευση, αφού η κυβέρνηση είναι αυτή που με τις αποφάσεις της θα καθορίσει τη ζωή μου από την ερχόμενη Δευτέρα;».
Η απάντηση είναι αυτή: Οι αποφάσεις της κυβέρνησης θα είναι από χέρι σε βάρος του λαού. Γρήγορα τα συνθήματα θα σβήσουν και η κυβέρνηση θα κληθεί να πάρει αποφάσεις για όλα τα μεγάλα ζητήματα που τον αφορούν.
Τι θα καθορίσει αυτές τις αποφάσεις; Οι διαβεβαιώσεις του ΣΥΡΙΖΑ ότι «το κράτος έχει συνέχεια» και ότι θα εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις απέναντι στους εταίρους και δανειστές. Το γεγονός ότι αναγνωρίζει το χρέος και δεσμεύεται να διαπραγματευθεί με την ΕΕ για τους όρους της αποπληρωμής του. Οτι δεν αμφισβητεί τις συνθήκες και τις αποφάσεις της ΕΕ, που συνιστούν μνημόνια διαρκείας για το λαό και βάζουν το πλαίσιο για όλους τους αντεργατικούς - αντιλαϊκούς νόμους στα κράτη - μέλη. Οτι δεσμεύεται στο κεφάλαιο για μέτρα που υπηρετούν τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, έχοντας μάλιστα μοιράσει υποσχέσεις για «ειδική μεταχείριση» σε συγκεκριμένες μερίδες του.
Επομένως, αυτό που θα μετρήσει από Δευτέρα είναι το πόσο δυνατός θα είναι ο λαός για να αποκρούσει «τα ίδια από τους άλλους». Να μη δεθεί χειροπόδαρα στα μνημόνια του ΣΥΡΙΖΑ, που έρχονται να αντικαταστήσουν τα προηγούμενα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Γι' αυτό χρειάζεται να αναδειχτεί ο ίδιος ο λαός σε ισχυρή αντιπολίτευση, με δυνατό ΚΚΕ στο πλευρό του. Και αυτό γιατί:
  • Την επόμενη μέρα θα είναι εδώ όλα όσα κάνουν μαύρη τη ζωή του: Τα μονοπώλια, η ΕΕ, οι άλλοι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί, οι δεσμεύσεις που έχει η χώρα από τη συμμετοχή της σ' αυτούς. Αυτοί ασκούν πραγματικά την εξουσία και μόνο το ΚΚΕ έχει ξεκάθαρο μέτωπο απέναντί τους. Ολα τα άλλα κόμματα διαγκωνίζονται να αποκτήσουν την εύνοιά τους, να μπουν στα σαλόνια τους, για να ανέβουν τα σκαλιά της αστικής διαχείρισης. Μόνο το ΚΚΕ δε χορεύει στο χαβά τους και δεν μπορούν να το βάλουν στο χέρι.
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται στο λαό ψίχουλα, που δεν μπορούν να τον βγάλουν από το πηγάδι που τον έριξε η πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων. Κανένας νέος, καμιά οικογένεια δεν μπορεί να ζήσει με τις αυξήσεις - κοροϊδία που λέει ότι θα φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ στον κατώτατο μισθό και στις συντάξεις. Κανένα λαϊκό σπίτι δεν πρόκειται να ανασάνει από τα βάρη στην Υγεία, την Πρόνοια, την Παιδεία, από τα μέτρα ελεημοσύνης που υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Πρέπει μόνος του ο λαός να οργανωθεί και να παλέψει για ουσιαστικές αυξήσεις, σε σύγκρουση με την εργοδοσία, την πολιτική που την υπηρετεί, την ΕΕ. Τέτοια γραμμή στο κίνημα έχουν μόνο τα ταξικά συνδικάτα, οι άλλοι αγωνιστικοί φορείς του κινήματος, από τις γραμμές των οποίων δρουν οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες, χιλιάδες οπαδοί και φίλοι του ΚΚΕ, άλλοι ριζοσπάστες αγωνιστές.
  • Μέσα στη Βουλή ποιος θα κάνει αντιπολίτευση στην κυβέρνηση από τη σκοπιά των συμφερόντων του λαού; Μήπως η ΝΔ, που μαύρισε τη ζωή του; Το ΠΑΣΟΚ, που συγκυβέρνησε με τη ΝΔ και τώρα ξερογλείφεται να στηρίξει μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ; Το Ποτάμι, που είναι μια από τα ίδια και κοκορεύεται ότι μιλάει με τη «φωνή της λογικής» του κεφαλαίου και της ΕΕ; Οι φασίστες της Χρυσής Αυγής, τα μαντρόσκυλα των εφοπλιστών, των εργολάβων, της μεγαλοεργοδοσίας; 'Η μήπως οι ΑΝΕΛ, που χτίζουν την κυβερνητική συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ από την προηγούμενη ακόμα Βουλή; Για να μη μιλήσουμε για το κόμμα Παπανδρέου, αν τύχει και μπει στη Βουλή. Μόνο το ΚΚΕ μπορεί να αντιπολιτευθεί μια κυβέρνηση με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ. Ισχυρό ΚΚΕ σημαίνει ισχυρή η φωνή της λαϊκής αντιπολίτευσης στη Βουλή.
  • Μόνο το ΚΚΕ μιλάει σήμερα και παλεύει για ανάκτηση όλων των απωλειών που είχαν οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα τα χρόνια της κρίσης σε μισθούς και συντάξεις, σε εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, συνολικά στο εισόδημα, από τα φορολογικά χαράτσια και τις πληρωμές σε Υγεία - Πρόνοια. Πίσω από αυτήν τη γραμμή, δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστική ανακούφιση του λαού. Μόνο το ΚΚΕ λέει για ξήλωμα όλου του αντεργατικού - αντιλαϊκού πλαισίου, ότι κατάργηση των μνημονίων σημαίνει ακύρωση των εκατοντάδων εφαρμοστικών νόμων και των μεσοπρόθεσμων που ψηφίστηκαν από το 2010. Σημαίνει ρήξη με την ΕΕ και πάλη για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης.
  • Μόνο το ΚΚΕ έχει καθαρό το στόχο, ο λαός, οι εργαζόμενοι να πάρουν την εξουσία, να γίνουν ιδιοκτήτες του πλούτου που παράγουν, προκειμένου να απαλλαγούν από τη φτώχεια και την ανεργία, να εξαλειφθεί η εκμετάλλευση που τρώει τις σάρκες τους σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο. Οπως έχει καθαρό και πώς μπορεί ο λαός να κατακτήσει αυτόν το στόχο, με συμμαχία και αντιμονοπωλιακή - αντικαπιταλιστική πάλη. Ο στόχος για αποδέσμευση από την ΕΕ με λαϊκή εξουσία, κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων και μονομερή διαγραφή του χρέους, αφορά το σήμερα και όχι κάποιο μακρινό μέλλον. Γι' αυτό είναι και συνεπής υπερασπιστής των εργατικών - λαϊκών συμφερόντων.
  • Ισχυρό ΚΚΕ σημαίνει ελπίδα για καλύτερη ζωή, πραγματική λαϊκή ευημερία. Γιατί οι προσδοκίες του λαού δεν μπορεί να περιορίζονται στο να μη γίνουν χειρότερα τα πράγματα από χρόνο σε χρόνο, να μην του κλέψουν και άλλα. Το δυνάμωμα του ΚΚΕ θα δώσει δύναμη στο κίνημα να παλέψει για να πάρει ο λαός όχι μόνο την μπουκιά, μα όλο το καρβέλι, επειδή από αυτόν το έχουν κλέψει!

Π.

Τώρα ΚΚΕ δυνατό για το λαό!

Τώρα ΚΚΕ δυνατό για το λαό!
Μήνυμα αισιοδοξίας έστειλε η μεγάλη συγκέντρωση του ΚΚΕ στο Σύνταγμα την Πέμπτη
  • ΚΚΕ δαγκωτό, κάθε λαϊκό σπίτι που ζει τις συνέπειες της κρίσης.
  • ΚΚΕ δαγκωτό, όλοι όσοι πήραν μέρος στους δύσκολους αγώνες τα προηγούμενα χρόνια.
  • ΚΚΕ δαγκωτό, κάθε άνθρωπος που η καρδιά του συνεχίζει να χτυπάει αριστερά, ριζοσπαστικά!
  • Το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ μπορεί να εκφράσει αυτό που κάθε μέρα λέει ο λαός μας «φτάνει, ως εδώ, δεν πάει άλλο». Μπορεί να πει καθαρά: «Οχι τα ίδια με τους ίδιους, ούτε τα ίδια με τους άλλους».
  • Στις ώρες που απομένουν, με ενισχυμένο αίσθημα επαγρύπνησης, μαχητικότητας, να αποστομώσουμε τη ΝΔ, να διαψεύσουμε τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, που στόχο έχουν το ΚΚΕ να είναι αποδυναμωμένο, γιατί θέλουν το λαϊκό κίνημα υποταγμένο, για να μη βάζει εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική τους.


ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ


ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ


ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

ΣΕΛ. 11 - 14

Προσφορές
  • Ο Β. Μ. προσφέρει, ως 5η δόση, ακόμα 2.000 ευρώ στην Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ.
  • Η Δήμητρα Πέτρουλα προσφέρει στο Κόμμα μας, το ΚΚΕ, 1000 ευρώ.

Ο «Ριζοσπάστης»


Ο «Ριζοσπάστης» θα κυκλοφορήσει εκτάκτως τη Δευτέρα 26 Γενάρη, με τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών.

TOP READ