24 Ιουλ 2013

ΔΙΑΦΘΟΡΕΙΟ = ΤΟΠΟΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ – ΠΟΡΝΕΙΟ …

ΔΙΑΦΘΟΡΕΙΟ = ΤΟΠΟΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ – ΠΟΡΝΕΙΟ …


Βρε τι μαθαίνουμε...
Ευτυχώς που υπάρχουν και κομμουνιστές συνδικαλιστές, να τους αποκαλύπτουν.
Διαβάστε να φρίξετε!
Είναι όντως πολλά τα λεφτά... και χοντρό το φαγοπότι για να μας ...αποκοιμίζουν.
Αμ τι, τσάμπα θα ...δούλευαν οι εργατοπατέρες;;;
Με χίλιες μασέλες μασάνε... 
  

"…Η εξέλιξη του ΙΝΕ δείχνει πως αποτελεί ένα από τα πιο ισχυρά διαφθορεία. Διαχειρίζεται εκατομμύρια ευρώ από κοινοτικά προγράμματα, είναι ντίλερ μαύρης εργασίας με τους χειρότερους όρους…
 
… Είναι μία καλοστημένη μηχανή που διαχειρίζεται τεράστια ποσά που καταλήγουν έμμεσα στις τσέπες των επιχειρηματιών. Μαζί με τα αρπαχτικά των ΜΚΟ, των ΚΕΚ και των δουλεμπορικών γραφείων κάνει μπίζνες πάνω στην ανεργία, στη φτώχεια και στην ανέχεια χιλιάδων εργαζόμενων και ανέργων…

… Τον προηγούμενο χρόνο το ΙΝΕ της ΓΣΕΕ μπήκε γερά στο σκλαβοπάζαρο με την 5μηνη απασχόληση. Σύμφωνα με τα στοιχεία, πάνω από 20.000 εργαζόμενοι απασχολήθηκαν από το ΙΝΕ σε προγράμματα κακοπληρωμένης εργασίας που τσάκιζαν εμμέσως την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση.Εκατοντάδες εργαζόμενοι έμεναν απλήρωτοι για μήνες, εργάζονταν σε άθλιες συνθήκες με καταστρατήγηση ακόμα και αυτών των αθλίων όρων εργασίας που προβλέπονται. Σε αρκετές πόλεις πραγματοποιήθηκαν κινητοποιήσεις εγκαλώντας το ΙΝΕ της ΓΣΕΕ ως στυγνό εργοδότη που έπαιρνε προμήθεια 2% από τα προγράμματα για κάθε εργαζόμενο…

…Όλα αυτά τα χρόνια ως και σήμερα οι εκπρόσωποί μας στα Διοικητικά Συμβούλια συγκρούονταν, διαφωνούσαν, κατάγγελλαν τα προγράμματα και το γενικότερο ρόλο του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ. 

Όμως το ποτήρι ξεχείλισε.

Οι συνδικαλιστές που βρίσκονται κάτω από τη σημαία του ΠΑΜΕ στα Διοικητικά Συμβούλια του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο  
δεν μπορούν να ανεχτούν αυτήν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και παγιώνεται.  

Δεν μπορούν να αποδεχτούν τη σήψη και τη σαπίλα του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού που αγκαλιάζει κάθε πλευρά και λειτουργία της συνδικαλιστικής δράσης και παρέμβασης.  

Δηλώνουμε ότι παραιτούμαστε από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ καθώς και από τα Διοικητικά Συμβούλια των παραρτημάτων και δε θα συμμετάσχουμε στη νέα συγκρότηση του Διοικητικού Συμβουλίου…"

(Αποσπάσματα απ’ την ανακοίνωση του ΠΑΜΕ. Ολόκληρη η ανακοίνωση, η οποία έχει κι εξαιρετικά αποκαλυπτικό ενδιαφέρον, ΕΔΩ. Διαβάστε τη και θα καταλάβετε ότι είναι πολλά τα λεφτά… Κι όσο πιο πολλά είναι τα λεφτά, τόσο πιο χοντρό το …παιχνίδι για το φαγοπότι σε βάρος σας…)

ΕΜΕΙΣ ΩΣ BLOG ΘΑ ΧΑΙΡΕΤΗΣΟΥΜΕ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ!!!

ΜΠΡΑΒΟ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΥΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ!!!  


Τσίπρας: Οι αυτοδιαχειριζόμενες αγορές βιζόν της Βουκουρεστίου (γουναράδικα) να πληρώσουν το ταξικό τους χρέος

Τσίπρας: Οι αυτοδιαχειριζόμενες αγορές βιζόν της Βουκουρεστίου (γουναράδικα) να πληρώσουν το ταξικό τους χρέος

Του Πέτρου Ζερβού
«Το μοναδικό κομμάτι του λεγόμενου εθνικού πλούτου, που στους σύγχρονους λαούς ανήκει πραγματικά στο σύνολο του λαού είναι το δημόσιο χρέος τους». (ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ, Τόμος Α΄, σελ. 779)

Σε συνέντευξή του στον Επενδυτή (δυστυχώς δεν υπάρχει σε ηλεκτρονική μορφή) και σε μια ειλικρινή, εκ βαθέων, εξομολόγηση κατέστησε σαφές –δεν επιδέχεται πλέον παρερμηνειών, παρά μόνο από κακόπιστους κολλημένους παλαιοκομμουνιστές– το όραμά του περί ανασκολοπισμού του Μνημονίου.
Για πρώτη φορά κατονόμασε και τις δυνάμεις εκείνες με τις οποίες θα συνεργαστεί, ώστε «ο κόσμος της εργασίας» (που λέμε και που περιλαμβάνει όλες τις υγιείς δυνάμεις της χώρας BROOKINSSOROS, Λούλα-Λούλα, ΣΕΒ, ως και το γνήσιο ελληνικό εφοπλιστικό κεφάλαιο) να αποτινάξει τον ξένο ζυγό και να μεγαλουργήσει.
Με μια ασυνήθιστη για υποψήφιο Πρωθυπουργό γενναιότητα, ανέλαβε στο ακέραιο την πολιτική ευθύνη, και χωρίς να λογαριάζει το τεράστιο πολιτικό κόστος που επωμίζεται, μίλησε χωρίς περιστροφές και εξήγησε σε απλά συριζαϊκά το πώς αντιλαμβάνεται τον ταξικό ρόλο του «χρέους» του.
Η συνέντευξή του συνοψίζεται στο τρίπτυχο: Κοινωνικός πλούτος Χρέος – Κεφάλαιο
Ακύρωση των ιδιωτικοποιήσεων:
«Θα επανεξεταστούν οι όροι» (…) «προφανώς η ανάκτησή τους δεν είναι απλή διαδικασία, ούτε από νομικής ούτε από οικονομικής άποψης»!!!
Ολική διαγραφή του χρέους
«Η θέση για ολική διαγραφή ξεχνά ότι το χρέος είναι ταξικό και δίνει συγχωροχάρτι σε αυτούς που το δημιούργησαν πλουτίζοντας. Είναι λοιπόν, αντί να το σβήσουμε λογιστικά, να φορολογήσουμε αυτούς που πλούτισαν φορτώνοντας το λαό με χρέος (...) οι επιλογές λοιπόν ήταν, διαγράφουμε και ξεχνάμε ή ζητάμε να το πληρώσουν αυτοί που το δημιούργησαν»!!!
Φορολόγησης του πλούτου
«Η θέση των επιχειρήσεων δεν εξαρτάται μόνο από τους μισθούς, αλλά και από μια σειρά άλλους παράγοντες όπως η φορολογική πολιτική, η αναπτυξιακή πολιτική»...
Ο άνθρωπος ξαναγράφει την ιστορία, την πολιτική οικονομία και τον Μαρξισμό με όρους πραγματικής και σύγχρονης ταξικής πάλης και ανατροπής.
«Μοιάζει με τον μαθητευόμενο μάγο που δεν είναι πια σε θέση να ελέγξει τις υποχθόνιες δυνάμεις που ο ίδιος επικαλέστηκε με τα τεχνάσματά του». (Μανιφέστο του Κομμουνιστικού Κόμματος)

(Οι αποστροφές της συνέντευξης Τσίπρα έχουν μεταφερθεί από τον 902)

τι;;;;;

ΚΑΙ ΣΠΙΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙΣ ΝΑ ΧΡΩΣΤΑΣ….


Μέχρι το τέλος του έτους οι Ελληνικές τράπεζες θα ενοποιηθούν σε μία το πολύ δύο κεντρικές τράπεζες… Μόλις ενοποιηθούν -καθαρές πια αφού το βρώμικο κομμάτι τους θα το έχει απορροφήσει το Ελληνικό δημόσιο- θα ξεκινήσει και η πώλησή τους στις μεγάλες Γερμανικές Τράπεζες.

Οι Γερμανικές τράπεζες θα τιτλοποιήσουν (δηλαδή θα πουλήσουν) τα δάνεια σε ασφαλιστικές Γερμανικές εταιρίες, στην ουσία θα …πωληθούν τα σπίτια που βρίσκονται πίσω από τα... δάνεια, οι οποίες με τη σειρά τους θα δημιουργήσουν συνεταιρισμούς διαχείρισης αυτών των δανείων.
Αυτοί οι συνεταιρισμοί θα αγορασθούν από διάφορους δημόσιους και ιδιωτικούς μεγάλους οργανισμούς στη Γερμανία για να πωληθούν μισοτιμής στους Γερμανούς πολίτες.

Κάτι ανάλογο με αυτό που υπήρχε με τους συνεταιρισμούς διάφορων συντεχνιών στην Ελλάδα, όπως του οικοπεδικού συνεταιρισμού των δικαστικών στο Μαραθώνα, των τυπογράφων στην Ηλιούπολη και άλλων.

Έτσι θα συμβεί το εξής τραγικό…

Εσείς φερ ειπείν θα χρωστάτε ένα δάνειο στη Τράπεζα 200 χιλιάδες ευρώ, που προέρχεται από το σπίτι που αγοράσατε…
Η Γερμανική πια Τράπεζα θα σας πει αφού δεν μπορείτε να αποπληρώσετε το δάνειο δύο δρόμοι υπάρχουν :
Ο ένας είναι να πουλήσετε εσείς το σπίτι και με τα λεφτά που θα πάρετε να αποπληρώσετε το δάνειο.
Ο άλλος είναι να σας το εκπλειστηριάσουμε εμείς… 

Βέβαια δεν θα σας αφήσει ένα επ αόριστο χρονικό διάστημα για να πουλήσετε το σπίτι, θα σας ορίσει ένα σύντομο χρονικό διάστημα τόσο που να μη μπορείτε να το πουλήσετε… γιατί δεν θα το επιτρέπουν οι οικονομικές συνθήκες της αγοράς εκείνη την εποχή.
Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα τον πλειστηριασμό του ακινήτου… Εκεί η τιμή θα είναι πολύ χαμηλή και ο αγοραστής θα είναι Γερμανός. Για δύο λόγους… επίσης…:

Ο πρώτος γιατί αυτά τα δάνεια ανήκουν όπως είπαμε παραπάνω στους Γερμανικούς συνεταιρισμούς που καλύπτονται από το Γερμανικό δίκαιο και κατ επέκταση δεν θα υπάρχει το φαινόμενο των κορακιών και δεύτερον ότι οι Γερμανοί έχουν στα χέρια τους τη ρευστότητα δηλαδή το μετρητό που εσύ δεν έχεις.
Έτσι αγαπητέ πιστούχε εσύ θα έχεις χάσει το σπίτι σου αλλά δεν θα έχεις εξοφλήσει το δάνειο… Θα συνεχίσεις να είσαι υπόδουλος στη Τράπεζα…

Γιατί το ακίνητό σου θα έχει πουληθεί για 150 χιλιάδες ενώ εσύ έχεις δάνειο 200 χιλιάδες… Μαθηματικά λοιπόν χρωστάς και 50 χιλιάδες στη Γερμανική επαναλαμβάνω πια Τράπεζα…
Αυτό το χρέος του υπολοίπου των 50 χιλιάδων είναι λογιστικό και όχι πραγματικό γιατί ήδη από την αρχική πώληση των Ελληνικών τραπεζών στις Γερμανικές αυτό έχει συνυπολογισθεί
Θυμόσαστε που είπαμε παραπάνω για το βρώμικο κομμάτι που ανέλαβε το δημόσιο… έ αυτό είναι…
Όμως αυτές οι 50 χιλιάδες που εσύ εξακολουθείς να χρωστάς η Γερμανική τράπεζα θα τις αποδώσει στο Ελληνικό δημόσιο… Το δημόσιο θα τις αγοράσει και εσύ θα χρωστάς πια στο Δημόσιο τις 50 χιλιάδες…

Εκεί σε αυτό το σημείο θα γίνει η μεγάλη σφαγή… είναι τότε που για την εξόφληση αυτού του ποσού θα μειωθούν συντάξεις, θα περικοπούν μισθοί και άλλα.

 ΔΗΛΑΔΗ ΚΑΙ ΣΠΙΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙΣ ΝΑ ΧΡΩΣΤΑΣ….
 Αναρτήθηκε από ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΩΡΑ

Νεοναζιστικό σόου της Χρυσής Αυγής για τις κάμερες

Νεοναζιστικό σόου της Χρυσής Αυγής για τις κάμερες 
Η κυβέρνηση αξιοποιεί τους φασίστες για να απογορεύσει τις συναθροίσεις
Το φασιστικό και νεοναζιστικό της πρόσωπο δείχνει η Χρυσή Αυγή, που για μια ακόμη φορά προσπαθεί να στήσει ένα ακόμα σόου για κάμερες όπου θα μοιράσει τρόφιμα μόνο σε Έλληνες. Δεκάρα δεν δίνουν για τους ανέργους και τους εξαθλιωμένους οι νεοναζί, ντεκόρ στο σόου τους θέλουν, όπως άλλωστε επιβεβαίωσε και ο βουλευτής του μορφώματος Ηλίας Παναγιώταρος στη Βουλή. Σχολιάζοντας την αντίθεση του δημάρχου της Αθήνας, ευχαρίστησε τον Γ. Καμίνη που βοηθάει τη Χρυσή Αυγή να ανέβει στις δημοσκοπήσεις!

Ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Αττικής απαγόρευσε το συγκεκριμένο συσσίτιο, ενώ στο δελτίο Τύπου, με το οποίο αιτιολογεί την απόφαση αυτή, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι πήρε αυτή την απόφαση, έχοντας υπόψη τις πληροφορίες των υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας ότι άτομα που δραστηριοποιούνται στον αναρχικό χώρο θα εκφράσουν την αντίθεσή τους στην παραπάνω εκδήλωση, προκαλώντας γενικευμένα επεισόδια σε βάρος των συμμετεχόντων στη συγκέντρωση. Αν ισχύει ή όχι η συγκεκριμένη πληροφορία το γνωρίζει ο ίδιος ο αστυνομικός διευθυντής. Στην περίπτωση που ισχύει, σημαίνει ότι η αστυνομία επιμένει στις παρακολουθήσεις και ότι ο αποκαλούμενος αντιεξουσιαστικός χώρος είναι διάτρητος.

Άξιο επισήμανσης είναι επίσης ότι ο γενικός αστυνομικός διευθυντής, με αφορμή τη Χρυσή Αυγή, απαγορεύει κάθε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση στην περιοχή που περικλείεται από τις οδούς Αχαρνών - Ιουλιανού - Φιλαδέλφειας - Δομοκού - Νέστορος - Κωνσταντινουπόλεως - Αγίου Μελετίου. Πολύ συχνά και με αρκετά προσχήματα απαγορεύονται οι συναθροίσεις τελευταία, κάτι που αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση αξιοποιεί τις δραστηριότητας και των νεοναζί για να εμπεδώνεται το δόγμα «νόμος και τάξη» σε βάρος του εργατικού λαϊκού κινήματος.

Η Χρυσή Αυγή δεν παύει να προκαλεί επικοινωνιακά επεισόδια και μέσα στη Βουλή. Η βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ελ. Ζαρούλια επιτέθηκε με σκαιότητα κατά του προέδρου της Βουλής Γ. Δραγασάκη και την οικογένειά του, λέγοντας χαρακτηριστικά «βγήκε από την μπουζού η πρεζού και έμπορος όπλων κόρη;».

.." όσο ψηλότερα σκαρφαλώνει η μαϊμού , τόσο περισσότερο φαίνεται ο κώλος της ".

Έπιασε πάλι δουλειά ο Στάθης....

Απόσπασμα από το άρθρο του Στάθη στο enikos.gr
"Μόνο  λίγο καιρό ξαποσταίνει
και ξανά προς τη δόξα τραβά"

Μόλις αποκαλύφθηκε η "θερμή" επιστολή Δασκαλόπουλου στο ΣΥΡΙΖΑ έτρεξε και ο Στάθης να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα.
Παραπονιέται που το ΚΚΕ λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κακό ΠΑΣΟΚ. 
Μα πρώτος και καλύτερος είσαι εσύ Στάθη που αντιγράφεις την  τακτική των ΠΑΣΟΚων της δεκαετίας του 80 και του 90. Δεν ήταν ο μέγας Μένιος που κάθε τρεις και δύο εγκαλούσε το ΚΚΕ για συνεργασία με τη δεξιά;  Δεν ήταν ο ΄Ακης που άστραφτε και βροντούσε κατά του ΚΚΕ; Όσο περισσότερο αποκαλυπτόταν ο ρόλος του ΠΑΣΟΚ και της περίφημης "αλλαγής", όσο καθαρότερα φαινόταν η διαφθορά και η ρουσφετολογική επέλαση, όσο οι περίφημες κλαδικές δεν άφηναν καμιά ανάγκη για δουλειά  που να μην την μετατρέψουν σε ελεεινή συναλλαγή, τόσο περισσότερο φώναζαν για συνεργασία της ΝΔ με το ΚΚΕ.
Ακριβώς αυτά κάνεις κι εσύ . Μόνο που η επανάληψη της τακτικής Κουτσόγιωργα-Άκη συνιστά γελοιότητα.
Ένα όλλο στοιχείο που κάνει το ΣΥΡΙΖΑ  να ακολουθεί πιστά τα χνάρια του ΠΑΣΟΚ, είναι  η υιοθέτηση ενός εύηχου συνθήματος και με κέντρο αυτό το σύνθημα η λασπολογία του ΚΚΕ.
Πιο συγκεκριμένα:
Το ΠΑΣΟΚ  κατηγορούσε το ΚΚΕ ότι σαμποτάρει, υπονομεύει, δε θέλει , φοβάται, την ΑΛΛΑΓΗ. Το ΚΚΕ έπρεπε, κατά το ΠΑΣΟΚ, (ΠΑΣΟΚ και άλλες δημοκρατικές δυνάμεις) να συνεργαστεί , για να μπει οριστικά η Δεξιά στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας. Ο στόχος βέβαια ήταν προφανής. Η αποδυνάμωση και εξαφάνιση του ΚΚΕ. Η αλήθεια είναι πως μέχρι ένα σημείο  κατάφερε να λεηλατήσει παραδοσιακούς ψηφοφόρους του ΚΚΕ, κυρίως αντιστασιακούς.
Ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα ακολουθεί ακριβώς το ίδιο μοτίβο. Το εύηχο σύνθημα που συγκίνησε αρκετούς ψηφοφόρους του ΚΚΕ λέγεται "αριστερή κυβέρνηση". Το ΚΚΕ λοιπόν  κατηγορείται ότι σαμποτάρει, υπονομεύει, φοβάται , δε θέλει την αριστερή κυβέρνηση. Το ΚΚΕ πρέπει να συνεργαστεί για να τελειώσουμε με τα , μνημόνια. Για να αποκτήσει ο τόπος , για πρώτη φορά, αριστερή κυβέρνηση.
Και φυσικά το κλασικό μοτίβο με τη συνεργασία ΚΚΕ-δεξιάς επαναλαμβάνεται όπως τότε. 
Είμαι περίεργος , Στάθη , να δω πως θα  βαφτίσετε όλο το Πασοκίτικο σκυλολόι που έχετε μαζέψει. Αντιμνημονική αντισυστημική αριστερά; Όχι πως δε σας έχω ικανούς να περιφέρετε "ανά τας οδούς και τας ρύμας" τη Λούκα και τη Μαριλίζα σαν τις σύγχρονες εκδοχές της Ρόζας Λούξεμπουργκ και να ζητάτε τα ρέστα από το ΚΚΕ που δεν συνεργάζεται μαζί τους.
Τώρα όσον αφορά τους φίλους σου στο ΚΚΕ στους οποίους αναφέρεσαι, μάλλον μπερδεύεσαι με κάποιες από τις πάμπολες συνιστώσες εκεί. Γιατί αυτή τη στιγμή ούτε φίλος ούτε οπαδός του ΚΚΕ έχει ψευδαισθήσεις.
Όλα τα υπόλοιπα που αναφέρεις είναι απλά για γέλια. Γιατί φαντάζομαι πως  είδες ότι τα ταξικά σωματεία, με πρωτοπόρους τους κομμουνιστές, δεν έχουν σταθεί στιγμή όλο το καλοκαίρι. Γιατί δε βγάζετε το 27%  στο δρόμο να δείξετε πως ανατρέπονται τα πολυνομοσχέδια. Πήξαμε, ένα χρόνο τώρα, στη νομιμότητα.
 Ο στόχος σου λοιπόν ήταν προφανής.Να πετάξεις τη μπάλα στην εξέδρα. Γιατί όπως λέει και μια σοφή λαΊκή παροιμία, 
" όσο ψηλότερα σκαρφαλώνει η μαϊμού , τόσο περισσότερο φαίνεται ο κώλος της "

Ένα δημοσίευμα από τον ΟΔΗΓΗΤΗ του Μάη 1974 , με αφορμή την αποκατάσταση της "δημοκρατίας".

Ένα δημοσίευμα από τον ΟΔΗΓΗΤΗ του Μάη 1974 , με αφορμή την αποκατάσταση της "δημοκρατίας".

Mε αφορμή την  αποκατάσταση της "δημοκρατίας" παραθέτω ένα δημοσίευμα από τον παράνομο ΟΔΗΓΗΤΗ του Μάη 1974. Για να δείτε ότι το ΚΚΕ δεν είχε ΠΟΤΕ ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ για τη δημοκρατία τους.


ΟΙ ΛΑΟΙ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΣΕΠΩΝΕΙ

Σημαντικά κέρδη από την αγορά ομολόγων μέσα στην κρίση έχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με τους «Financial Times».

Συγκεκριμένα, έως και 80 δισ. ευρώ θα φτάσουν τα κέρδη της ΕΚΤ από την αγορά ομολόγων των περιφερειακών κρατών της Ευρωζώνης κατά την περίοδο της καπιταλιστικής κρίσης. Στα 9 δισ. ευρώ υπολογίζονται τα κέρδη από τα κρατικά ομόλογα της Ελλάδας και την αγορά τους κατά το χρονικό διάστημα 2009-2012.

Το άρθρο αναφέρει επίσης πως και η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ αποκόμισε κέρδη κατά τη διάρκεια της κρίσης, φέρνοντας ως παράδειγμα τα καθαρά κέρδη 6,6 δισ. ευρώ από την αγορά το 2008 του ενεργητικού της τράπεζας Bear Sterns.

Ωστόσο, το δημοσίευμα καταγράφει και το ρίσκο μιας χρεοκοπίας ή μιας επιπλέον οικονομικής στήριξης μιας χώρας που θα επηρεάσουν τα κέρδη της ΕΚΤ. Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «αν υπάρξει η ανάγκη περαιτέρω οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα, με τη συμμετοχή του δημόσιου τομέα για πρώτη φορά, τότε τουλάχιστον μέρος του κόστους πρέπει να καταβληθεί από τα κέρδη που είχε η ΕΚΤ από προηγούμενα προγράμματα».

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα στοιχεία του άρθρου των «Financial Times» για τις κυβερνητικές παρεμβάσεις την περίοδο της κρίσης, είτε με την αγορά μετοχών τραπεζών και επιχειρήσεων, είτε με τη χορήγηση οικονομικών εγγυήσεων. Η - μέχρι τώρα - εμπειρία από το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ δείχνει ότι είχε κέρδη από τις αγορές μετοχών από τις τράπεζες (5 δισ. δολάρια από AIG και 4,5 δισ. δολάρια από Citigroup και Bank Of America). Απίθανη πάντως θεωρείται η περίπτωση κέρδους από τις κρατικές επενδύσεις στις αυτοκινητοβιομηχανίες των ΗΠΑ.

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, το κράτος παρεμβαίνει για να διασώσει τράπεζες και βιομηχανίες, τις οποίες αφού εξυγιάνει (και στείλει το λογαριασμό στους φορολογούμενους) τότε τις παραδίδει κερδοφόρες ξανά στο κεφάλαιο που αναζητά επενδύσεις. 
πηγή: 902.gr

Νιάλα: «Μια ξεχασμένη σελίδα της ιστορίας»ΒΙΝΤΕΟ

Νιάλα: «Μια ξεχασμένη σελίδα της ιστορίας»


Πάνω στα χιόνια και μέσα στις χιονοθύελλες έχουν γραφτεί πολλές σελίδες της παγκόσμιας και της ελληνικής ιστορίας. Το περιστατικό, που συνέβη στα Άγραφα, στον αυχένα της Νιάλας και ενώ ο Εμφύλιος πόλεμος βρισκόταν στο αποκορύφωμά του, είναι από τα συγκλονιστικότερα.



Το γεγονός συνέβη τον Απρίλη του 1947 και καταγράφηκε ως «τραγωδία της Νιάλας» ή «συμφιλίωση της Νιάλας». Μονάδες ανταρτών και κυβερνητικού στρατού αδελφώθηκαν για μία μόνο νύχτα στη Νιάλα των Αγράφων μπροστά στη μανία της φύσης.

902.gr


Συγκλονιστική ιστορία κι ακόμη πιο συγκλονιστική διήγηση. Ειδικά στο τέλος νιώθεις τη φτώχεια της λέξης "συγκλονιστική" μπροστά σ'αυτό που βγαίνει μέσα από τον αντάρτη.

Μοιραία, το κατ' εξοχήν βιομηχανικό Ντητρόιτ άρχισε να καταρρέει,

Ο "Πορθμός" φρακάρησε

 
Ο "Θαλάσσιος Δρόμος τού Αγίου Λαυρεντίου" είναι ένας εξαιρετικής σπουδαιότητας υδάτινος "δρόμος", που συνδέει τον Ατλαντικό ωκεανό με τις πέντε Μεγάλες Λίμνες, οι οποίες βρίσκονται ανάμεσα στον Καναδά και τις Η.Π.Α. Ουσιαστικά, αυτός ο "δρόμος" αποτελείται από τον ποταμό Σαιντ Λώρενς (= Άγιος Λαυρέντιος), στον οποίο "υπερχειλίζει" η λίμνη Οντάριο. Η λίμνη Οντάριο δέχεται την "υπερχείλιση" της λίμνης Ήρι, η οποία συνδέεται με την λίμνη Χιούρον μέσω του ποταμού Σαιν Κλαιρ. Στις όχθες αυτού του άσημου ποταμού, το 1701, ένας γάλλος αξιωματικός έχτισε έναν οικισμό με την πεζή επωνυμία "Ο πορθμός τής λίμνης Ήρι (Le Détroit du Lac Érié)". Πολύ σύντομα, το γαλλικό "Ντετρουά" εξαγγλίστηκε και ο ραγδαία αναπτυσσόμενος οικισμός έγινε γνωστός ως Ντητρόιτ.

Η πόλη γνώρισε μέρες δόξας, ευνοημένη από την εξαιρετική γεωγραφική της θέση, η οποία σχεδόν προκαλούσε όλες τις μεγάλες βιομηχανίες να εγκατασταθούν εκεί: από την μια, υπήρχε η άνετη και γρήγορη μεταφορά των παραγόμενων προϊόντων μέσω του "Θαλάσσιου Δρόμου τού Αγίου Λαυρεντίου" κι από την άλλη υπήρχαν άφθονα φτηνά εργατικά χέρια. Παρεμπιπτόντως, μάλιστα, οι εργαζόμενοι του Ντητρόιτ βρίσκονταν μακρυά από την "κακή επήρεια" των συνδικαλιστικών σωματείων, που έκαναν θραύση στο Σικάγο ή στην Φιλαδέλφεια. Τέλος, μέσω των λιμνών, υπήρχε άμεση και γρήγορη πρόσβαση στις άφθονες καναδικές πρώτες ύλες. Συνεπώς, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο κορυφαίος -για την εποχή- κλάδος τής αυτοκινητοβιομηχανίας διάλεξε το Ντητρόιτ για να εγκατασταθεί.

Κάπως έτσι, λοιπόν, το Ντητρόιτ έφτασε στον κολοφώνα του κατά την δεκαετία τού 1950, οπότε και έγινε η  τέταρτη σε πληθυσμό πόλη των Η.Π.Α., αγγίζοντας τους 1.800.000 κατοίκους. Η κατακόρυφη πρόοδος της πόλης φαίνεται από το γεγονός ότι η παραδοσιακή πρωτεύουσα της πολιτείας Μίτσιγκαν, το Λάνσινγκ, δεν ξεπερνάει τους 115.000 κατοίκους. Τόσο το Ντητρόιτ όσο και η ευρύτερη περιοχή του αλλά και ολόκληρη η πολιτεία Μίτσιγκαν, στηρίζουν παραδοσιακά το κόμμα των Δημοκρατικών. Ίσως αυτό να εξηγεί την δήλωση του Μιτ Ρόμνευ (υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών στις τελευταίες προεδρικές εκλογές) για την οποία θα κάνουμε λόγο πιο κάτω.

Η καπιταλιστική κρίση που ξέσπασε στις Η.Π.Α. στα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας, έδωσε την χαριστική βολή στο Ντητρόιτ, το οποίο είχε αρχίσει να παρουσιάζει ρωγμές από την εποχή Κλίντον. Οι ίδιες ρωγμές, άλλωστε, εμφανίστηκαν στην "βιτρίνα" όλων των μεγάλων βιομηχανικών πόλεων των Η.Π.Α. για έναν πολύ απλό λόγο: το ξέφρενο πανηγύρι που είχαν στήσει οι κερδοσκόποι, κυρίως τζογάροντας στην αγορά ακινήτων, αφαίρεσε κεφάλαια από τις βιομηχανικές επενδύσεις. 

Μοιραία, το κατ' εξοχήν βιομηχανικό Ντητρόιτ άρχισε να καταρρέει, τα εργοστάσια να ερημώνουν και οι εργάτες να παίρνουν των ομματιών τους προκειμένου να βρουν μεροκάματο. Ο πληθυσμός τής πόλης άρχισε να μειώνεται με πρωτοφανείς ρυθμούς: μέσα σε λιγώτερο από δέκα χρόνια, στην άλλοτε πανίσχυρη πόλη, έχουν απομείνει κάπου 700.000 άνθρωποι, ενώ ολόκληρες συνοικίες έχουν καταντήσει παντελώς ακατοίκητες. Ήταν το 2008 όταν ο -καταγόμενος από το Ντητρόιτ!- Μιτ Ρόμνεϋ δήλωνε στους New York Times απροκάλυπτα: "Ας αφήσουμε τον δήμο να χρεωκοπήσει. Με μια αναδιάρθρωση του χρέους και βοηθώντας την αυτοκινητοβιομηχανία να ξαναβρεί την ανταγωνιστικότητά της, η πόλη θα μπορούσε να κάνει νέο ξεκίνημα". Χρειάστηκαν πέντε χρόνια για να πιάσει τόπο η "ευχή" τού Ρόμνεϋ.

Σε μια ορθά δομημένη κοινωνία, ακόμη κι αυτή η οπισθοδρόμηση θα άφηνε μεν πληγές αλλά πλήρως επουλώσιμες. Όμως, η άρρηκτα συνδεδεμένη με τον καπιταλισμό διαφθορά τσάκισε ανεπανόρθωτα την πόλη. Για παράδειγμα, παρά την κατακόρυφη μείωση του πληθυσμού, τα κονδύλια που διέθετε ο δήμος για παροχές στους πολίτες του (από κοινωνική περίθαλψη μέχρι φωτισμό στους δρόμους) όχι μόνο δεν μειώνονταν αλλά αυξάνονταν, μιας και όλες αυτές οι παροχές είχαν εκχωρηθεί σε ιδιώτες, οι οποίοι δεν είχαν κανέναν απολύτως λόγο να μειώσουν τα τιμολόγιά τους προς τον δήμο. Μόνο που τώρα πλέον, με τον πληθυσμό να μειώνεται ταχύτατα, ο δήμος δεν μπορούσε να συγκεντρώσει τα έσοδα που είχε κάποτε από φόρους και τέλη. Προκειμένου να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των ιδιωτών εργολάβων, η δημοτική αρχή άρχισε να παίρνει το ένα θαλασσοδάνειο μετά το άλλο, ώσπου το χρέος της πόλης σκαρφάλωσε στο ιλιγγιώδες ύψος των 18,5 δισεκατομμυρίων δολλαρίων ή, σε αναλογία, κάπου 26.500 δολλάρια ανά κάτοικο!

Μπροστά στο αδιέξοδο, ο δήμος κάλεσε τους πιστωτές του να αποδεχθούν εθελοντικά ένα "κούρεμα" των απαιτήσεών τους. Όμως, το εγχείρημα έπεσε στο κενό, αφού η πρόσκληση έμεινε αναπάντητη. Μια ύστατη προσπάθεια για αναχρηματοδότηση των δανείων τής πόλης έπεσε στο κενό. Τελικά, την περασμένη Πέμπτη, ο κυβερνήτης τού Μίτσιγκαν κήρυξε το Ντητρόιτ σε χρεωκοπία.


Οι αστικοί αναλυτές προσδιόρισαν ως αιτία τής κατάρρευσης του Ντητρόιτ την διαφθορά, την κακοδιαχείριση και την σπατάλη. Κομίζουν γλαύκα εις Αθήνας. Το Ντητρόιτ αποτελεί απλώς άλλο ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του τι "καταφέρνει" ο καπιταλισμός, με τον οποίο είναι σύμφυτη η διαφθορά (η κακοδιαχείριση και η σπατάλη συνιστούν παρεπόμενα διαφθοράς). Επί μακρά σειρά ετών, τα εκατομμύρια εργαζομένων που παρέλασαν από την μεγαλούπολη του Μίτσιγκαν, δούλεψαν και παρήγαγαν πλούτο. Τόσον πλούτο ώστε έγινε "κράχτης" για επενδύσεις. Μόνο που όλος αυτός ο πλούτος μπήκε στις τσέπες των ολίγων κεφαλαιοκρατών που επένδυσαν, δίχως να περισσέψει ψίχουλο για όσους τον παρήγαγαν και οι οποίοι καλούνται σήμερα να πληρώσουν τα σπασμένα. Διότι, βεβαίως, οι επενδύσεις αυτές (όπως και όλες οι επενδύσεις στον καπιταλισμό) έχουν σχέση μάλλον με "αρπαχτές", αφού οποιαδήποτε μείωση στα προσδοκώμενα επίπεδα κέρδους του επενδυομένου κεφαλαίου οδηγεί σε απένδυση (*). Το Ντητρόιτ δεν θα μπορούσε να αποτελέσει την εξαίρεση στον κανόνα.

Όσο για την αποστροφή τού Μιτ Ρόμνεϋ, οι φίλοι του ιστολογίου που έχουν διαβάσει την "Ανατομία του νεοφιλελευθερισμού" δεν πρέπει να εκπλήσσονται με το γάντι (mitt = γάντι) που πέταξε στα μούτρα των κατοίκων τού Ντητρόιτ ο βαθύπλουτος ρεπουμπλικανός πολιτικός. Η φράση "ας αφήσουμε το Ντητρόιτ να χρεωκοπήσει" θα δεχόταν τις ολόψυχες επευφημίες τού Φρήντμαν (αν ζούσε). Άλλωστε, το 1998 ο Φρήντμαν είχε πει το περίφημο για την κυνικότητά του "αφήστε τους να βουλιάξουν", αναφερόμενος στις χώρες τής Άπω Ανατολής, όταν ξέσπασε η κρίση των "ασιατικών τίγρεων" (δείτε περισσότερα στο: "Ανατομία του νεοφιλελευθερισμού - 43. Ο καπιταλισμός ξεγυμνώνεται).

Και κάτι τελευταίο. Την ιστορία τού Ντητρόιτ θα την ξαναθυμηθούμε πολύ σύντομα. Οι διατάξεις που έχουν θεσπιστεί για τα χρέη των καλλικρατικών δήμων θα μας υποχρεώσουν να το κάνουμε, θέλοντας ή μη.


(*) Αν και αδόκιμη, η λέξη απένδυση είναι σωστή και, εν πάση περιπτώσει, δεν φέρει την γελοιότητα του ευρύτατα χρησιμοποιούμενου σολοικισμού αποεπένδυση.
 

Με το κερί στον 21ο αιώνα

Με το κερί στον 21ο αιώνα
«Να μου πουν γιατί πρέπει να είμαι άνεργη, γιατί να μην έχουμε ρεύμα στο σπίτι; Να μου δώσουν μια εξήγηση». Οι φράσεις ανήκουν στην Αρτεμη μόλις 21 ετών. Τέλειωσε το ΕΠΑΛ και ψάχνει καθημερινά για μεροκάματο. Ζει με τη μητέρα της, επίσης άνεργη και την αδερφή της στο Πέραμα. Η μητέρα της έπαιρνε ένα ψωροεπίδομα από την Πρόνοια, επειδή έχει πρόβλημα με την καρδιά της, το οποίο της το έκοψαν γιατί μπορεί και περπατάει. Δηλαδή, γιατί δεν έχει αναπηρία πάνω από 70%. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά πριν μερικές μέρες, συνεργείο της ΔΕΗ τούς έκοψε το ρεύμα από τη κολόνα! Δηλαδή, τους καταδίκασαν στον 21ο αιώνα στο κερί, γιατί «πού λεφτά για πετρέλαιο στη λάμπα»!
Η οικογένεια απευθύνθηκε στη Λαϊκή Επιτροπή Περάματος, η οποία χτες το μεσημέρι βρέθηκε στο πλευρό της για να δώσει κουράγιο στην Αρτεμη και τους δικούς της «για να αγωνιστούμε, γιατί δεν μπορεί κανένας μόνος του να αντιμετωπίσει αυτήν την κατάσταση, αυτήν την επίθεση που βιώνουμε, αυτήν τη βαρβαρότητα που γεννά η αντιλαϊκή πολιτική», όπως τους είπε η Αγγελική από τη Λαϊκή Επιτροπή. Εχει προγραμματιστεί για αύριο Πέμπτη το πρωί από την Επιτροπή παρέμβαση στη ΔΕΗ στα Καμίνια ενάντια σε αυτό το αίσχος.
Η οικογένεια αυτή δεν αποτελεί μεμονωμένη περίπτωση. Στην περιοχή του Περάματος εκτιμάται ότι η ανεργία έχει ξεπεράσει το 45%, στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος το 90%. Δεν υπάρχει σπίτι χωρίς τουλάχιστον έναν άνεργο, φτώχεια και εξαθλίωση. Και όλα αυτά με φόντο το χορό δισεκατομμυρίων που γίνεται στην προβλήτα ΙΙ και ΙΙΙ του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων στο Ικόνιο, δηλαδή στην πόρτα του Περάματος, που έχει παραχωρηθεί στο κινεζικό μονοπώλιο της COSCO,
«Ζούμε από συσσίτια - πήρε το λόγο η Διονυσία, μητέρα της Αρτεμης - μας έχουν διαλύσει. Τώρα τελευταία φυλάω μία ηλικιωμένη και το μεροκάματο το δίνω έναντι για τα νοίκια που ούτε ξέρω πια πόσα χρωστάω, για να μη βρεθούμε στο δρόμο και στη ΔΕΗ. Μου ζητάνε για την επανασύνδεση 800 ευρώ πού να τα βρω». Ενω παίρνοντας το λόγο η Αρτεμη πρόσθεσε: «Είχα πάει δοκιμαστικά σε μία επιχείρηση στη Γλυφάδα για δουλειά. Με είχαν από τις 12 το μεσημέρι ως τις 9 το βράδυ και τελικά με έδιωξαν χωρίς να μου δώσουν τίποτα. Το έχουν κάνει σύστημα και βάζουν τα παιδιά να δουλεύουν τσάμπα. Είμαι πολύ οργισμένη. Δεν ξέρω τι ακριβώς πρέπει να γίνει, όμως καταλαβαίνω ότι μόνος του ο καθένας σίγουρα δεν μπορούμε να καταφέρουμε τίποτα».

Τα μεγάλα πνεύματα συναντώνται!

Τους ξανάπιασε ο πόνος...
Τα μεγάλα πνεύματα συναντώνται! Αυτό ακριβώς συνέβη στον Τ. Παππά της «Εφημερίδας των Συντακτών» και στον Στ. Σταυρόπουλο του «Enikos.gr». Γράφει ο πρώτος: «"Καμία σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος άλλωστε έχει σοσιαλδημοκρατικοποιηθεί και βαδίζει στα χνάρια του ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του '80". Αυτά λένε σε ελεύθερη απόδοση ο Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας και όλα τα στελέχη του Κόμματος, όταν τους ρωτάνε για το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ».
Τα γράφει αυτά, ειρωνευόμενος τη γραμμή του ΚΚΕ και διαμηνύοντας στον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν πρέπει να προσδοκά στη στήριξή του αν έχει την πρωτιά σε επόμενες εκλογές αλλά όχι την αυτοδυναμία. Αλλά κυρίως για να καλλιεργεί στους αναγνώστες του - δίνοντας ταυτόχρονα αντιΚΚΕ επιχειρήματα - την άποψη ότι το ΚΚΕ δε θέλει να συμβάλει στην αντιμετώπιση των λαϊκών προβλημάτων. Οπως τάχα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, που επιδιώκει να γίνει κυβέρνηση και να διαχειριστεί το σύστημα για να σώσει το λαό. Τι κι αν η γραμμή του είναι γραμμή ανάπτυξης των επιχειρηματικών ομίλων; Υπουλη προπαγάνδα που χειραγωγεί την εργατική τάξη, τ' άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα στο σύστημα της εκμετάλλευσης. Στο φόντο της γνωστής επικίνδυνης ΣΥΡΙΖΑίικης τακτικής «ή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ή χάος». Που θέλει τους καπιταλιστές στην οικονομία και την εξουσία και το λαό χειροκροτητή μιας κυβέρνησής τους και μιας πολιτικής εχθρικής για τον ίδιο.
Και προσθέτει για το αν υπάρχει στο ΚΚΕ εσωκομματική διαπάλη ως προς το ζήτημα των συνεργασιών: «Οσο κι αν το κόμμα αυτό κρατάει τις πόρτες του ερμητικά κλειστές στα βέβηλα μάτια και τις ανίερες γραφίδες του αστικού Τύπου, κάτι θα είχαμε μάθει» (του ξεφεύγει προφανώς η ομολογία ότι ψεύδονταν ασυστόλως όταν προσυνεδριακά έγραφαν για τον δήθεν «κακό χαμό» που επικρατούσε στο ΚΚΕ...).
***
Και ο Στ. Σταυρόπουλος απ' το δικό του πόστο γράφει: «...και πιο πολύ έχω βαρεθεί τον κ. Κουτσούμπα να παίζει απ' το βράδυ ως το πρωί την ίδια κασέτα, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ΠΑΣΟΚ, (...) το αμέσως προσεχές διάστημα θα κληθούμε να πληρώσουμε (...) όλους τους άμεσους κι έμμεσους φόρους που ξεφυτρώνουν σαν δηλητηριώδη μανιτάρια από παντού (...) και τα βάζω με τον εαυτόν μου (...) δεν μπορώ να γίνω όσο χρειάζεται αριστερός, για να συμμαχήσω με τον εαυτό μου και να ανατρέψω τον καπιταλισμό (...) Μου το λέει και το κόμμα, (...) αν δεν είσαι αρκετά αριστερός, δεν μπορώ να συμμαχήσω μαζί σου και να σε βοηθήσω, θα σε αφήσω να διαχειριστείς το σύστημα. Δεν είναι ότι τώρα στην ανάγκη σου σου γυρνάω την πλάτη (...) απλώς ξέρω εκ προϊμίου ότι όσο και να προσπαθήσεις, θα αποτύχεις (...) η απεύθυνση προς την ηγεσία αυτού του κόμματος για μια αριστερή πολιτική συνιστά δεξιά απεύθυνση»...
***
Κατανοητό. Εχουν ανάγκη από άλλοθι. Και τους ξανάπιασε ο πόνος που δεν το βρίσκουν. Αλλά γιατί είναι υποχρεωμένο το ΚΚΕ να τους το παράσχει; Και φυσικά δεν είναι υποχρεωμένο να απολογείται στον κάθε τυχάρπαστο, γιατί δε βάζει πλάτες στον ΣΥΡΙΖΑ να γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη, ευχαριστώντας και όσους ευελπιστούν στο νέο χαλιφάτο να ανταμειφθούν για τις υπηρεσίες που σήμερα προσφέρουν στον επίδοξο χαλίφη. Υπηρεσίες απόκρυψης όσων η εμπειρία επιβεβαιώνει, όσων η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ κραυγάζει, όσων οι κωλοτούμπες του αποκαλύπτουν. Υπηρεσίες έγκλησης του ΚΚΕ ως και για το προπατορικό αμάρτημα. Φτάνει ο Σταυρόπουλος να εγκαλεί το ΚΚΕ ότι δεν βοηθάει τον ΣΥΡΙΖΑ να μην υποκύψει στην γοητεία της ...αστικής διαχείρισης!!! Μα δεν ταλαντεύεται καν ο ΣΥΡΙΖΑ. Εχει ήδη προσχωρήσει σε στρατόπεδο. Της «υγιούς επιχειρηματικότητας». Το δείχνουν και οι αβροφροσύνες με τον ΣΕΒ. Ποιος όμως έχασε την τσίπα να τη βρουν μερικοί που πασχίζουν να εξασφαλίσουν παρέα στον ΣΥΡΙΖΑ, για να κάνει όσα θα συνεχίσουν να κρατούν το λαό στα βάσανα, ενισχύοντας τους επιχειρηματίες; Και μάλιστα την παρέα του ΚΚΕ. Ας το χωνέψουν, τέλειο άλλοθι γι' αυτούς και ιδανικός αυτόχειρας το ΚΚΕ δε θα γίνει.

Το οργανωμένο έγκλημα της σφαγής στο Α' Τάγμα Σκαπανέων 29/2/1948 - 1/3/1948

Το οργανωμένο έγκλημα της σφαγής στο Α' Τάγμα Σκαπανέων 29/2/1948 - 1/3/1948
Η συμβολή του Διονύση Γεωργάτου στο να παραμείνει άσβεστη η ιστορική μνήμη υπήρξε μεγάλη. Ηταν, μεταξύ άλλων, η «ψυχή» της ομάδας που ανέλαβε και ολοκλήρωσε το έργο «Μακρόνησος, Ιστορικός Τόπος» διασώζοντας απ' τη λήθη και παραδίδοντας στα χέρια των νεότερων γενιών ένα σπουδαίο κομμάτι των αγώνων του λαϊκού και κομμουνιστικού κινήματος της χώρας μας. Παραθέτουμε στη συνέχεια απόσπασμα από κείμενό του στο «Ριζοσπάστη» για το πώς σχεδιάστηκε η σφαγή στο Α' Τάγμα Σκαπανέων της Μακρονήσου και τα όσα συνέβησαν τη δεύτερη μέρα της, τη Δευτέρα 1 Μαρτίου του 1948:
«Η Μακρόνησος, το φασιστικό αυτό φαινόμενο, είναι έμπνευση, οργάνωση των Αγγλων και λίγο αργότερα των Αμερικανών. Είναι η νεοφασιστική φιλοσοφία και το πείραμα όπως το αποκάλεσαν με κυνικότητα για τη συντριβή του κομμουνισμού, με τη βία και τρομοκρατία της "αναμόρφωσης", της ανθρώπινης συνείδησης.
Αποκορύφωμά της τότε, ήταν η σφαγή στο Α' Τάγμα, για να σπάσει την αντίσταση των αγωνιστών. Το έγκλημα αυτό οι υπεύθυνοι το αποσιώπησαν και το επίσημο κράτος μέχρι σήμερα το αποκρύπτει. Δεν τολμά να δώσει τα επίσημα στοιχεία από τα αρχεία του για τη Μακρόνησο, για το έγκλημα της σφαγής και τον τόπο ταφής των νεκρών της.
Η Διεύθυνση ΒΧΙ/ΓΕΣ από τις αρχές του 1948 σχεδιάζει δολοφονικό χτύπημα για να σπάσει την αντίσταση του Α' Τάγματος.
Στις πρώτες μέρες του Γενάρη ο διοικητής μας Κωνσταντόπουλος γύρισε από την Αθήνα. Είχε ασφαλώς συζητήσεις, οδηγίες και διαταγές από τoν στρατοπεδάρχη Μπαϊρακτάρη. Ηταν συνεχώς ανήσυχος, εκνευρισμένος. Εκανε παντού προσωπική επιθεώρηση, συζητήσεις με τους διοικητές των λόχων του Τάγματος. Την ημέρα των Θεοφανίων κάλεσε συγκέντρωση του Τάγματος για να μας μιλήσει. Η συγκέντρωση έγινε περίπου στις 11 το πρωί και με τρέμουλο της φωνής του μας είπε, περίπου τα εξής:
"Η Διοίκηση έχει πληροφορίες ότι σκοπεύετε να αφοπλίσετε την Αστυνομία Μονάδας και το Λόχο Διοικήσεως και να μας κτυπήσετε.... Οι λόφοι, όμως, αυτοί και τα γύρω φυλάκια και οι δυνάμεις που τα φρουρούν, διοικούνται από γενναίους αξιωματικούς και δε θα παραδοθούν. Αλλά επιτέλους, δε θα βρεθούν μεταξύ σας μερικοί σώφρονες για να συγκρατήσουν αυτούς τους παράφρονες; Προσέξετε, γιατί πολλά κεφάλια που βλέπω τώρα, φοβούμαι ότι αργότερα δε θα τα βλέπω. Το κράτος είναι δυνατό και κάθε απόπειρα θα τη συντρίψει...".
Ο Κωνσταντόπουλος πολύ σύντομα αντικαταστάθηκε. Αρχισε να οργανώνεται η τρομοκρατία, την οποία οι σκαπανείς ατομικά και ομαδικά, με σθένος την αντιμετώπιζαν. Διοικητής ήρθε στην αρχή ο ταγματάρχης Καραμπέκιος, ο οποίος σταμάτησε κάθε προσπάθεια βίας και τρομοκρατίας. Αντικαταστάθηκε κι αυτός στα μέσα του Φλεβάρη από το λοχαγό Αντώνη Βασιλόπουλο, συνεργάτη του Μπαϊρακτάρη στη Μέση Ανατολή, με τα εκεί γνωστά γεγονότα στο στρατό. Εντάθηκε αμέσως νέο κύμα τρομοκρατίας, βασανισμοί στο πειθαρχείο, ιδιαίτερα τις τελευταίες μέρες του Φλεβάρη.
(...)
Η Δεύτερη μέρα της σφαγής, Δευτέρα 1-3-1948. Η ώρα είναι περίπου 11. Από τα μεγάφωνα του περιπολικού, που πλέει δίπλα στους βράχους, ακούμε: "Προσοχή - Προσοχή". Και ύστερα από δύο με τρία λεπτά: "Προσοχή - Προσοχή. Στρατιώται του Α' Τάγματος. Σας ομιλεί ο συνταγματάρχης Μπαϊρακτάρης".
Το πολεμικό προχωρεί, περνούν πάλι δύο τρία λεπτά. Σφυρίζει και τα μεγάφωνα επαναλαμβάνουν και συνεχίζουν: "Στρατιώται του Α' Τάγματος, εκάματε μιαν απερισκεψία. Ολίγα καθάρματα κομμουνισταί σας παρέσυραν σε στάσιν κατά της Πατρίδος. Οσοι από εσάς δε συμφωνούν με τους δολοφόνους, οι οποίοι εδημιούργησαν τα χθεσινά γεγονότα, διαχωρίστε τας ευθύνας σας και συγκεντρωθείτε εις τον 7ον Λόχον. Το κράτος δεν μπορεί να υποχωρήσει".
Ολοι σχεδόν οι στρατιώτες, από όλους τους λόχους του στρατοπέδου, βγήκαν έξω απ' τις σκηνές τους. Μερικοί ρωτούν τι είπε το μεγάφωνο; "Δεν άκουσες συνάδελφε. Εμείς λέει, κάναμε στάση, εμείς είμαστε δολοφόνοι". Οσοι ήταν έξω απ' τις σκηνές φωνάζουν. "Αίσχος. Αίσχος. Δολοφόνοι. Φασίστες". Σηκώνουν τα χέρια και ομαδικά μουντζώνουν με κατεύθυνση το πολεμικό.(...)
Το περιπολικό, κατά μικρά διαστήματα, απομακρύνεται από την ακτή, για να επανέλθει με νέες οδηγίες και συμβουλές. "Στρατιώται, το κράτος δεν μπορεί να υποχωρήσει. Θα επιβάλει τον νόμον. Θα τιμωρήσει διά τη στάσιν τους υπαίτιους. Εγκαταλείψετε τους κομμουνιστάς και μεταμεληθείτε. Η πατρίς θα σας συγχωρέσει...".
Αυτή η δραστηριότητα για κάμποση ώρα του πολεμικού είναι για να μας τσακίσει τα νεύρα και να δημιουργήσει μέσα στους συναδέλφους μας το κλίμα της υποταγής και της ντροπής, να περάσουμε τη διαχωριστική γραμμή, να εγκαταλείψουμε και να απαρνηθούμε τους νεκρούς μας, που τιμητικά περιφρουρούσαμε στη σκηνή τους, να πάμε στη χαράδρα του 7ου Λόχου, δίπλα από το Λόχο Διοίκησης και να υπογράψουμε εκεί τις δηλώσεις μετανοίας, επειδή πολεμήσαμε στην Αντίσταση τους κατακτητές και επειδή από "απερισκεψία" χθες κάναμε τάχα στάση στο στρατόπεδο.
Ολο το Τάγμα διαισθάνεται τι πρόκειται από στιγμή σε στιγμή να ξεσπάσει. Ακούει από τα μεγάφωνα του πολεμικού, βλέπει τις πολεμικές προετοιμασίες που γίνονται στο γήπεδο, οσμίζεται τη θύελλα που έρχεται. Με σφιγμένη όμως την καρδιά και καθαρή τη συνείδησή του στέκει όρθιο και περιμένει. Δε λυγίζει.
Αυτή είναι μια πραγματικά πατριωτική στάση του καθένα μας απέναντι στην ιστορία της χώρας μας. Δεν είναι δυνατό να προδώσει κανείς τα ιδανικά και τον αγώνα του λαού μας, τους νεκρούς και τους τραυματίες της χθεσινής μέρας. Οσο κι αν νιώθει το θάνατο να τον περικυκλώνει, προτιμά να παλέψει μαζί του, έστω κι αν κάποια σφαίρα τον περιμένει από λεπτό σε λεπτό. Εχει αποφασίσει χίλιες φορές να σκοτωθεί, παρά να υποκύψει στις διαταγές του Μπαϊρακτάρη και να προδώσει τη συνείδησή του, το συνάδελφό του, το λαό του.
Αυτές οι σκέψεις διαβάζονται μέσα από τα μάτια των συντρόφων μας. Κανείς δεν κινείται προς τον 7ο Λόχο. Το Α' Τάγμα αυτοπειθαρχημένο, μετρά τις πιο κρίσιμες στιγμές της ζωής του».

Παραίτηση των δυνάμεων της ΔΑΣ από το ΙΝΕ της ΓΣΕΕ

Παραίτηση των δυνάμεων της ΔΑΣ από το ΙΝΕ της ΓΣΕΕ
Το ρόλο του Ινστιτούτου Εργασίας (ΙΝΕ) της ΓΣΕΕ ως δουλεμπορικού γραφείου, μέσα από τη διαχείριση δεκάδων προγραμμάτων προσωρινής, ανασφάλιστης και κακοπληρωμένης δουλειάς, δίπλα στη λειτουργία του ως εργαλείου αποπροσανατολισμού των εργαζομένων, καταγγέλλει το ΠΑΜΕ. Με σχετική ανακοίνωσή του, κάνει γνωστή την απόφαση των δυνάμεων της ΔΑΣ να παραιτηθούν από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ, των Παραρτημάτων του και να μη συμμετέχουν στη συγκρότηση του νέου του οργάνου. Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ αναφέρει:
«Το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ από την ίδρυσή του είχε ως κύριο στόχο την τεκμηρίωση των θέσεων του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος και ειδικότερα της ΓΣΕΕ. Ιδεολογικά, πολιτικά και συνδικαλιστικά το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ είναι ένα εργαλείο που υπηρετεί τη στρατηγική και την τακτική της ΓΣΕΕ, την ενσωμάτωση του Εργατικού Συνδικαλιστικού Κινήματος στη γραμμή της ταξικής συνεργασίας και του κοινωνικού εταιρισμού που αποτελεί και την κυρίαρχη γραμμή της ΓΣΕΕ.
Οι συνεργασίες με φιλελεύθερους και σοσιαλδημοκράτες οικονομολόγους, η συνεργασία με το Ινστιτούτο Levy Economics έχοντας στόχο "να ενισχυθούν επιστημονικά οι εναλλακτικές προτάσεις από τα συνδικάτα για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση" αποτελούν επεξεργασίες που στη μεγάλη τους πλειοψηφία αποτελούν όχημα για την αφαίρεση κατακτήσεων απ' την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, μεταφέροντας τα βάρη από την κρίση σε αυτούς.
Οι τάχα εναλλακτικές προτάσεις του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ που απαντούν στη μείωση της καλπάζουσας ανεργίας βρίσκονται σε προγράμματα όπως αυτά της κοινωφελούς εργασίας που κατά το ΙΝΕ "πρέπει να επεκταθούν, ώστε να αυξηθεί η απασχόληση και να ανακουφιστούν οι άνεργοι", με μισθούς πείνας χωρίς δικαιώματα συμβάλλοντας στην κατάργηση της σταθερής εργασίας και των Συλλογικών Συμβάσεων.
Καλοστημένη μηχανή εκμετάλλευσης και εξαγοράς
Σήμερα, το ΙΝΕ της ΓΣΕΕ αποτελεί έναν από τους πιο ισχυρούς ντίλερ εργασίαςμέσω δεκάδων προγραμμάτων, είναι πρωτοπόρο στην υλοποίηση αυτών. Πιο συγκεκριμένα, διαχειρίζεται προγράμματα επιταγής εισόδου στην εργασία, voucher, προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, ευρωπαϊκά προγράμματα κάθε είδους, προγράμματα κατάρτισης.
Οι λειτουργίες του και η χρηματοδότησή του συγκροτούν ένα βασικό εργαλείο εκμετάλλευσης και εξαγοράς συνειδήσεων. Είναι μία καλοστημένη μηχανή που διαχειρίζεται τεράστια ποσά που καταλήγουν έμμεσα στις τσέπες των επιχειρηματιών. Μαζί με τα αρπαχτικά των ΜΚΟ, των ΚΕΚ και των δουλεμπορικών γραφείων κάνει μπίζνες πάνω στην ανεργία, στην φτώχεια και στην ανέχεια χιλιάδων εργαζόμενων και ανέργων.
Τον προηγούμενο χρόνο το ΙΝΕ της ΓΣΕΕ μπήκε γερά στο σκλαβοπάζαρο με την 5μηνη απασχόληση. Σύμφωνα με τα στοιχεία, πάνω από 20.000 εργαζόμενοι απασχολήθηκαν από το ΙΝΕ σε προγράμματα κακοπληρωμένης εργασίας που τσάκιζαν εμμέσως την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση. Εκατοντάδες εργαζόμενοι έμεναν απλήρωτοι για μήνες, εργάζονταν σε άθλιες συνθήκες με καταστρατήγηση ακόμα και αυτών των αθλίων ορών εργασίας που προβλέπονται. Σε αρκετές πόλεις πραγματοποιήθηκαν κινητοποιήσεις εγκαλώντας το ΙΝΕ της ΓΣΕΕ ως στυγνό εργοδότη που έπαιρνε προμήθεια 2% από τα προγράμματα για κάθε εργαζόμενο.
Το ποτήρι ξεχείλισε
Είναι προφανές πως η μελετητική δραστηριότητα του ΙΝΕ ακόμα και με το συγκεκριμένο περιεχόμενο που έχει, υποσκελίζεται από τα δεκάδες προγράμματα που υπάρχουν και πρόκειται να πολλαπλασιαστούν.
Η εξέλιξη του ΙΝΕ δείχνει πως αποτελεί ένα από τα πιο ισχυρά διαφθορεία. Διαχειρίζεται εκατομμύρια ευρώ από κοινοτικά προγράμματα, είναι ντίλερ μαύρης εργασίας με τους χειρότερους ορούς, προγράμματα που θερίζουν Συλλογικές Συμβάσεις και εργασιακές σχέσεις, που νομιμοποιούν την υποταγή και το συμβιβασμό. Ταυτόχρονα, έχει εξελιχθεί σε βασικό κέντρο αποπροσανατολισμού για τις αιτίες της καπιταλιστικής κρίσης και την έξοδο από αυτήν αναμασώντας και αναπαράγοντας όλες τις αστικές αντιλήψεις και προτάσεις.
Σε ένα Ινστιτούτο που διαχειρίζεται την ενσωμάτωση της εργατικής τάξης με μελέτες και έρευνες έχει προστεθεί ως κυρίαρχο αντικείμενο, ο ρόλος του εργοδότη. Οι εργαζόμενοι έχουν ανάγκη από αταλάντευτους αγωνιστές εκπροσώπους σε κάθε όργανο και όχι από διαχειριστές του συστήματος.
Ολα αυτά τα χρόνια ως και σήμερα οι εκπρόσωποι μας στα Διοικητικά Συμβούλια συγκρούονταν, διαφωνούσαν, κατάγγελλαν τα προγράμματα και το γενικότερο ρόλο του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ. Ομως, το ποτήρι ξεχείλισε.
Μάχη για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος
Οι συνδικαλιστές που βρίσκονται κάτω από τη σημαία του ΠΑΜΕ στα Διοικητικά Συμβούλια του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο, δε μπορούν να ανεχθούν αυτήν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και παγιώνεται. Δε μπορούν να αποδεχτούν τη σήψη και τη σαπίλα του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού που αγκαλιάζει κάθε πλευρά και λειτουργία της συνδικαλιστικής δράσης και παρέμβασης. Δηλώνουμε ότι παραιτούμαστε από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ καθώς και από τα Διοικητικά Συμβούλια των παραρτημάτων και δε θα συμμετέχουμε στη νέα συγκρότηση του Διοικητικού Συμβουλίου.
Η αποδυνάμωση του ανερχόμενου και παλιού εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, είναι πολιτική αναγκαιότητα. Πρέπει να σπάσει η κυριαρχία του σε θεωρητικό, πολιτικό και συνδικαλιστικό επίπεδο. Να νιώθουν καυτή την ανάσα των εργατών σε κάθε τους πρωτοβουλία και δραστηριότητα.
Και με αυτήν τη στάση μας θέλουμε να προβληματίσουμε όλους ανεξαίρετα τους εργαζόμενους, σε κάθε σωματείο, σε κάθε κλάδο και περιοχή. Να ανοίξει πιο αποφασιστικά η συζήτηση για την πορεία του συνδικαλιστικού κινήματος με βάση τις ανάγκες, τις εξελίξεις. Η ανασύνταξη του εργατικού κινήματος θα περάσει από φωτιά και σίδερο. Είναι πλευρά του πολέμου, για να σπάσει οριστικά ο φαύλος κύκλος της εκμετάλλευσης και τα ταξικά δεσμά της».

Το πραγματικό λαϊκό χρέος

Το πραγματικό λαϊκό χρέος
Τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας που δόθηκαν προχτές στη δημοσιότητα σχετικά με το δημόσιο χρέος το πρώτο τρίμηνο του έτους εμφανίζουν την Ελλάδα να είναι πρώτη στη λίστα της ΕΕ με 305 δισεκατομμύρια ευρώ ή 160,5% του ΑΕΠ. Δηλαδή το χρέος αυξάνει διαρκώς και μόνο σε ένα χρόνο είχε αύξηση 24%. Αν κάτι καταρρίπτει ακριβώς αυτή η εξέλιξη είναι η απάτη των αστικών δυνάμεων ότι όλα τα μέτρα που τσακίζουν το εισόδημα και τα δικαιώματα των εργαζόμενων παίρνονται για τη μείωση του κρατικού χρέους.
Βεβαίως το χρέος δεν το δημιούργησε ο λαός αλλά το «μπούκωμα» από όλες τις αστικές κυβερνήσεις τα προηγούμενα χρόνια των κάθε λογής καπιταλιστών, επιχειρηματιών, τραπεζιτών κλπ. Το χρέος από τα δάνεια της πλουτοκρατίας χρησιμοποιείται ως το απαραίτητο πρόσχημα για να περάσουν όλες οι αναδιαρθρώσεις που είναι απαραίτητες στο κεφάλαιο για να ξεπεράσει τη βαθιά καπιταλιστική κρίση. Το τσάκισμα των εργαζομένων επομένως γίνεται για να έχουν οι καπιταλιστές την επόμενη περίοδο της όποιας ανάπτυξης, πιο φτηνούς εργάτες, με λιγότερα δικαιώματα, ώστε να πετύχουν καλύτερο ποσοστό κέρδους από ό,τι σήμερα. Αλλά και οι φοροαπαλλαγές στο κεφάλαιο, άρα και φοροληστεία στο λαό, ιδιωτικοποιήσεις, παίρνονται για να δημιουργήσουν τις απαραίτητες συνθήκες για καπιταλιστικές επενδύσεις και κερδοφορία. Επίσης το περίφημο «κούρεμα» του χρέους προς ιδιώτες το 2010 που εμφανίστηκε ως μέγα επίτευγμα των αστών, έφερε νέα μέτρα σε βάρος του λαού, των δικαιωμάτων του (ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία κ.ά.).
Οσο για το ΣΥΡΙΖΑ, που «βροντοφωνάζει» ότι «οι θυσίες πάνε στον βρόντο» και «σκοτώνεται η οικονομία», οι υψηλοί τόνοι είναι μόνο για να κρύψει ότι και αυτός, με το μείγμα διαχείρισης που προτείνει στηρίζει τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης. Αποδίδει τα βάσανα του λαού στην κακή διαχείριση που δεν κάνει το «χρέος βιώσιμο», ενώ αυτός υπόσχεται να το κάνει βιώσιμο, να φέρει την ανάπτυξη με την «υγιή καπιταλιστική επιχειρηματικότητα», σαν φιλολαϊκή λύση. Αυτό σημαίνει η πολιτική για «διαγραφή μέρους του χρέους και αναδιαπραγμάτευση των δανειακών συμβάσεων με την τρόικα» ή «δίκαιη κατανομή των βαρών»...
Οι εργαζόμενοι, οι φτωχοί αγρότες, οι αυτοαπασχολούμενοι που συνθλίβονται από τα μονοπώλια πρέπει να απορρίψουν τέτοια δήθεν επιχειρήματα, γιατί αυτοί όχι μόνο δε χρωστάνε τίποτε αλλά τους χρωστάνε. Δεν πρέπει να αισθάνονται ως δικό τους βάρος το χρέος. Η πάλη τους και για την αντιμετώπιση των σημερινών οξυμένων προβλημάτων, απαιτεί να χτυπηθούν οι αιτίες των προβλημάτων των εργαζομένων. Οσο για την προπαγάνδα που γίνεται με το χρέος πρέπει να συνειδητοποιούν ότι το μόνο δικό τους χρέος, απέναντι στους εαυτούς τους και τα παιδιά τους, είναι η ενεργή συμμετοχή στην ταξική πάλη, η οργάνωση στους τόπους δουλειάς, στις λαϊκές γειτονιές. Ο λαός έχει τη δύναμη, αν το πιστέψει, να ανατρέψει την εξουσία των μονοπωλίων, να διαγράψει μονομερώς το χρέος να βγει από τις λυκοσυμμαχίες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Με τη λαϊκή εξουσία, την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, τον κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό με εργατικό λαϊκό έλεγχο μπορούν να βγουν στο προσκήνιο οι τεράστιες δυνατότητες που υπάρχουν και σήμερα αλλά «φρενάρονται» από το καπιταλιστικό εκμεταλλευτικό σύστημα, ώστε ο λαός να ζήσει καλύτερα και να ικανοποιήσει όλες τις σύγχρονες ανάγκες του.

Μόνο 7.000 άτομα δηλώνουν ένα κάποιο εισόδημα.

Ψήγματα μιας πολιτικής που ζητά ανατροπή
Μέσα στο γενικό χαμό των ανταγωνισμών ξεμείναμε και από πλούσιους!
Αυτό τουλάχιστον λένε τα στοιχεία που δόθηκαν για τη φορολογία.
Μόνο 7.000 άτομα δηλώνουν ένα κάποιο εισόδημα. Εντάξει, είπαμε ότι η κρίση καταστρέφει και κεφάλαια αλλά εδώ όπως φαίνεται τους ξέκανε.
Βέβαια, υπάρχει ένα θέμα: Αφού οι πλούσιοι είναι μόνο 7.000 κι αυτοί φτωχομπατήρηδες των 100 - 150 χιλιάρικων, κι αφού 5,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι είναι χαμένοι, πού πήγε το χρήμα που λείπει;
Η εξήγηση ότι όλο το χαρτί το μάζεψε η μπάνκα, είναι μία. Η άλλη είναι η γνωστή παλιά: Το χρήμα είναι εκεί που ήταν πάντα: Στις επιχειρήσεις των καπιταλιστών, καθώς αυτοί μόνο παίρνουν από το δημόσιο ταμείο, ποτέ δε δίνουν. Και φοροαπαλλάσσονται...
***
Μιας και μιλάμε για χρήμα: Τα προβλήματα στα ταμεία των νοσοκομείων δε δημιουργήθηκαν από τα τρωκτικά που πράγματι υπάρχουν και είναι εύκολο να τα χτυπήσεις.
Τα προβλήματα στα νοσοκομεία είναι αποτέλεσμα κύρια της υποχρηματόδοτησης από το κράτος που σπρώχνει έτσι στην εμπορευματοποίηση του τομέα. Το παραμύθι με τους ιδιώτες ελεγκτές ήδη έχει αναδειχθεί σε παγίδα που οδηγεί σε μείωση των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας για όσους δεν έχουν να πληρώσουν.
***
Στην πρόνοια η κατάσταση είναι ακόμα καλύτερη:
Για να προωθήσει την πολιτική που κόβει επιδόματα η κυβέρνηση λίγες μέρες πριν ξεφούρνισε το παραμύθι ότι από 156 τυφλούς που εξέτασε στην Κάλυμνο βρήκε ότι οι 100 δεν ήταν τυφλοί. Η είδηση έκανε το γύρο του κόσμου. Το ανάθεμα έπεσε βαρύ.
Ωσπου χτες η κυβέρνηση δήλωσε ότι τελικά μόνο οι 28 δεν είναι τυφλοί. Οργανώσεις τυφλών επιμένουν πως και γι' αυτούς τους 28 είναι πιθανόν η εξέταση να δείξει ότι είναι τυφλοί. Δεν άλλαξε η κατάστασή τους, αλλά τα κριτήρια που βάζει η κυβέρνηση ώστε να ταιριάζουν στο τι θέλει να κάνει με το ταμείο.
Η λάσπη έχει γίνει ένα από τα βασικά υλικά της κυβερνητικής πολιτικής.
Αφού κοντά ένα χρόνο τρέλανε τον κόσμο με τις περίφημες συντάξεις - μαϊμού, τώρα δηλώνει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία.
Η λάσπη, όμως, έκανε τη δουλειά της.
***
Είναι θέμα αρχής πλέον: Κάθε κυβερνητική ανακοίνωση να αντιμετωπίζεται εξαρχής σαν ψέμα που έχει σκοπό να κάνει ζημιά στην εργατική τάξη.
Ειδικά οι εξαγγελίες που αφορούν στη μόρφωση των παιδιών.
***
Να μιλήσουμε λίγο και για δημοκρατία, μιας και χτες τη γιορτάζανε:
- Στη Χαλκίδα απολύθηκε η πρόεδρος του σωματείου μετά την απεργία.
- Στο Ρέθυμνο, σε φροντιστήριο έγινε μείωση μισθού και στη συνέχεια απόλυση για τον ίδιο λόγο.
- Στα «Ηνωμένα Βουστάσια» επίσης απόλυση τη μέρα της απεργίας.
***
Στη γειτονική Βουλγαρία δεν έχουν τέτοια προβλήματα. Ηδη καταγράφονται μισθοί μικρότεροι και από αυτούς της Κίνας. Το καταγράφει έρευνα της βουλγαρικής καθημερινής Εφημερίδας «24 Chassa» («24 Ωρες»). Σύμφωνα με την έρευνα, η ελάχιστη μηνιαία αμοιβή στη Βουλγαρία, η οποία αυξήθηκε πρόσφατα σε 310 λεβ, ισοδυναμεί με 206,24 δολάρια ΗΠΑ. Η ελάχιστη μηνιαία αμοιβή στην Κίνα είναι 264 δολάρια και ισοδυναμεί με 397 λεβ. Η ελάχιστη μηνιαία αμοιβή της Βουλγαρίας είναι χαμηλότερη ακόμη και από αυτή στην Ινδονησία (228 δολάρια), Ταϊλάνδη (240 δολάρια), Μαλαισία (297 δολάρια) και Φιλιππίνες (329 δολάρια), ενώ οι τιμές στη Βουλγαρία είναι σημαντικά υψηλότερες απ' ό,τι σε όλες αυτές τις προαναφερόμενες χώρες (πηγή: 902.gr)
***
Για τέλος αφήσαμε το καλύτερο:
Αυτές τις μέρες γίνεται ντόρος με τις περίφημες πεντάμηνες συμβάσεις για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας. Πρόκειται για συμβάσεις με προνόμιο:
Τα νέα παιδιά θα δουλέψουν πέντε μήνες αλλά θα πληρωθούν μετά το πεντάμηνο. Ποιος τη χάρη τους δηλαδή, θα πάρουν μαζεμένα δύο χιλιάρικα, για να ανοίξουν περίπτερο...
***
Βέβαια, υπάρχουν κι άλλες ειδήσεις για όποιον θέλει να το πάρει ανάποδα, απ' αυτές που δεν παίζουν στον αστικό Τύπο:
- Μια εργαζόμενη σε σύσκεψη των σωματείων επισιτισμού δηλώνει «το ΠΑΜΕ, σας το λέω καθαρά ήταν ασπίδα στο φόβο μας. Εκεί άρχισαν να ανοίγουν οι ορίζοντές μας (...) ευχαριστώ που μου δώσατε τα ψήγματα αυτής της αφύπνισης».
- Μια άνεργη περιγράφει στη λαϊκή επιτροπή τι σημαίνει να ζεις με το κερί στον 21ο αιώνα κι ύστερα καταλήγει: Μάθαμε ότι μόνος του κανένας δεν μπορεί να κάνει τίποτα.

TOP READ