25 Μαρ 2013

Ξεφυλλίζοντας το Ρίζο


Ξεφυλλίζοντας το Ρίζο 
Το προχτεσινό φύλλο του ρίζου ήταν κυριακάτικο κι ενισχυμένο: με 19 σελίδες προσυνεδριακό και σαράντα συνολικά (χωρίς ισολογισμούς), μερικά ζουμερά άρθρα και ενδιαφέρον ιστορικό ένθετο. Αφήνουμε κατά μέρος την επανάσταση του 21’, για να την πιάσουμε ίσως σε επόμενη ανάρτηση και πάμε να δούμε σε τι γίναμε σοφότεροι από την υπόλοιπη εφημερίδα και τι ακριβώς περιείχε:

-«Άρθρο γραμμής» του γιώργου μαρίνου για το κουκουέ και το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα, με κάποιες γνωστές, βασικές κατευθύνσεις, που περιμένουμε τώρα να τις πιάσουν τα εξυπνοπούλια του αστικού τύπου, για να τις κάνουν «ιδεολογική πλατφόρμα» εν όψει του συνεδρίου και της «κούρσας διαδοχής της αλέκας». Το πιο ενδιαφέρον πάντως είναι ότι πλέον ασκούμε ανοιχτά –διακριτική έστω- κριτική στη διακυβέρνηση του ακελ, που «ανεξαρτήτως προθέσεων και διακηρύξεων, δε μπορούσε να είναι φιλολαϊκή στο πλαίσιο της εε και του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης», στοχεύοντας έτσι εμμέσως προς τους θιασώτες του κοινοβουλευτικού δρόμου που καλλιεργούν συγχύσεις κι αυταπάτες σε ελλάδα κι εξωτερικό.
Ένα σημείο που μπαίνει τόσο στο άρθρο του μαρίνου, όσο και στο κείμενο του Π. στη σελίδα 3 για τις εξελίξεις στην κύπρο. Και πρέπει να το δούμε παράλληλα με μια άλλη πρόσφατη εξέλιξη: τη συγκρότηση δικών μας κομματικών οργανώσεων στην κύπρο, πέρα από την όποια σχέση είχαμε ως τώρα με το ακελ, η οποία έδωσε διέξοδο σε αρκετούς συντρόφους, που ασφυκτιούσαν στα σύγχρονα πολιτικά δεδομένα της κύπρου και του «κ»κ που παράγει (ε, ναι! Αυτό με τα εισαγωγικά στο πρώτο κάπα, ήταν ένα απωθημένο που πάντα ήθελα και έψαχνε δικαίωση).

-Ανταπόκριση του ζαχαρόπουλου από το συνέδριο της γσεε στην αλεξανδρούπολη. Όπου οι συσχετισμοί έμειναν κατά βάση αμετάβλητοι, ο παναγόπουλος επανεκλέχτηκε πανηγυρικά και η γσεε παρέμεινε ακλόνητη στη νιρβάνα της, ανεπηρέαστη από οποιαδήποτε κοινωνική διεργασία. Μπορεί το πασόκ να κατέρρευσε εκλογικά, αλλά οι μηχανισμοί του στο συνδικαλιστικό κίνημα ζουν και βασιλεύουν· αυτονομούνται και παζαρεύουν από θέση ισχύος το μέλλον τους στο νέο σκηνικό που διαμορφώνεται. Κι ο φαύλος κύκλος της κυριαρχίας τους δεν πρόκειται να σπάσει με συμβατικά μέσα –είτε εκλογικά, είτε με μικρές κι άμεσες διεκδικήσεις, κυρίως συντεχνιακού χαρακτήρα που δεν ξεφεύγουν από το γήπεδό τους, όπου έχουν τον απόλυτο έλεγχο. Αλλά με ένα γερό ταξικό κίνημα, που θα τους γίνει καρφί στο μάτι μέχρι να τους σαρώσει. 

Αυτό βάζει στη διπλανή ακριβώς σελίδα κι η ανακοίνωση του παμε.
Ο βασικός ρόλος και η αποστολή του ΠΑΜΕ δεν περιορίζεται στην καθημερινή πάλη, στους μικρούς και μεγάλους αγώνες για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Εκεί, η παρουσία και η δράση των ταξικών δυνάμεων είναι δεδομένη και αποτελεσματική. Δεν υπάρχει καθημερινό πρόβλημα της εργατικής οικογένειας που να μην ασχολήθηκε. Ο βασικός στόχος και η αποστολή του ΠΑΜΕ είναι να ενώσει, να συσπειρώσει την εργατική τάξη σε ταξική κατεύθυνση! Κίνημα που μπορεί να τους φοβίσει, να αποσπάσει κάποιες κατακτήσεις είναι αυτό που θα παλεύει για όλα τα καθημερινά προβλήματα και ταυτόχρονα θα διεκδικεί την εξουσία για το λαό.

Μήπως όμως έτσι, θα πουν κάποιοι, συγχέουμε το κόμμα με το κίνημα και την τακτική στρατηγική; Πολύ καλό ερώτημα. Το οποίο μας δίνει πάσα για το τρισέλιδο με τα αποσπάσματα από την ομιλία της αλέκας στη συνδιάσκεψη της κο θεσσαλίας.

Μας λένε τώρα ότι αυτό που λέμε για τη λαϊκή συμμαχία, ότι βάζουμε μέσα στο μαζικό κίνημα το θέμα της πολιτικής εξουσίας. Όχι, σύντροφοι, εμείς λέμε ότι η λαϊκή συμμαχία εκφράζει συμμαχία της εργατικής τάξης με τους συμμάχους της, που σημαίνει ότι απευθύνεται η συμμαχία σε όλους, αντικειμενικά. Έτσι δεν είναι; (…) Βεβαίως, δεν μπορεί αυτή η συμμαχία να έχει πολιτικό πρόγραμμα, σαν να είναι το ΚΚΕ, αλλά είναι δυνατόν το κίνημα το εργατικό, το λαϊκό να μην αντιπαλεύει την κυβέρνηση, τι κάνει τότε; Μια υποτυπώδη άποψη διακυβέρνησης, εξουσίας δεν πρέπει να έχει; (…) Τι λέει π.χ. ο ΣΥΡΙΖΑ; Κίνημα το οποίο ρίχνει αυτή την κυβέρνηση και ανεβάζει μια άλλη, μέσω εκλογών. Εμείς τι λέμε; Ότι αυτή η συμμαχία πρέπει να ανατρέψει την εξουσία των μονοπωλίων και να κάνει την εργατική - λαϊκή εξουσία.

Και σε ένα άλλο σημείο.
Δεν μπορεί να μιλάς για κίνημα υπεράσπισης των λαϊκών κατακτήσεων, για κίνημα εναντίον των μέτρων που παίρνονται αν δεν ανοίξεις - τουλάχιστον οι κομμουνιστές - μέσα στο κίνημα τη συζήτηση για την αιτία της κρίσης. Ήταν δυνατόν σαν Κόμμα αυτά να μην τα κάνουμε; Να μην οξύνουμε την αντιπαράθεση μέσα στο κίνημα; Μπορούσες να μην κάνεις αυτή την αντιπαράθεση και μέσα στο κίνημα; Να την κάνεις απλώς σαν Κόμμα, μέσα στις Οργανώσεις, ή μόνο μέσα από τα έντυπά σου; Τότε θα ήμαστε ιερατείο.

Τι άλλο είπε η αλέκα στη συνδιάσκεψη;
Μίλησε για την πολιτική συμμαχιών που γνωρίσαμε ότι αυτό που λίγο - πολύ περπατούσε, ως συμμαχία, όλα τα χρόνια μέσα στον 20ό αιώνα, ήταν με ποιο κόμμα θα πας, με ποιο κόμμα θα συνεργαστείς. Με την αριστερή σοσιαλδημοκρατία, με τη δεξιά, με τη σοσιαλδημοκρατία; Για να προσθέσει ότι η λαϊκή συμμαχία δεν είναι κίνημα με τον εαυτό μας, αλλά ένας όρος πολύ πιο πλατύς από το ααδμ, με το οποίο πήγαμε μέχρι τις εκλογές και χάσαμε –χωρίς φυσικά να φταίει το ααδμ. Κι ότι είναι άλλο το κίνημα κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου που κι εμείς το επιζητούμε κι άλλο σύντροφοι να ταυτίζεις τον ιμπεριαλισμό με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και να τον αποσυνδέεις απ' τον καπιταλισμό.
Πολύ ενδιαφέρουσα είναι κι η σημείωση ότι η ανασυγκρότηση του κόμματος (ιδεολογική, πολιτική, οργανωτική) δε μπορούσε να γίνει σε ένα ή δύο χρόνια και κράτησε μέχρι και το 18ο συνέδριο. Καθώς κι ότι οι αδυναμίες που πιθανόν είχε το πρόγραμμα του 15ου συνεδρίου δεν είχαν να κάνουν ούτε με συμβιβασμούς, ούτε με κάτι τέτοια που λέγονται, αλλά με την ωρίμανση του κόμματος.
Παρόλα αυτά, στην ίδια ομιλία η αλέκα αναφέρεται δύο φορές στον εσωκομματικό οπορτουνισμό. Αρχικά με αφορμή ορισμένα στελέχη που έβαλαν διαφορετική άποψη για την όξυνση της διαπάλης στο κίνημα, ήδη από το δημόσιο διάλογο του 18ου. Τότε όμως μπορεί να μη βγήκαν πολλοί στο δημόσιο διάλογο γιατί ήταν άλλες οι συνθήκες, πίστευαν τότε ότι δε χρειάζεται να βγουν δημόσια, τώρα θεωρούν ότι είναι πιο εύκολο λόγω του εκλογικού αποτελέσματος - αυτό κι αν είναι οπορτουνισμός - δηλαδή να λέω δημόσια τη γνώμη μου, ανάλογα με το αν με παίρνουν οι συνθήκες.
Και μια δεύτερη αναφορά για τα; φαινόμενα οργανωτικού φιλελευθερισμού που παρατηρούνται: Ο «Ριζοσπάστης» και η μη μελέτη του από όλα τα μέλη, δεν είναι σύντροφοι φιλελευθερισμός, για να μην το πω και οπορτουνισμός; Μη βλέπουμε τον οπορτουνισμό μόνο στα ιδεολογικά ζητήματα, είναι και στα οργανωτικά. Μπορεί να μην είναι συνειδητός οπορτουνισμός, αλλά υπάρχει θέμα.
Σε κάθε περίπτωση είναι η πρώτη φορά που η γγ (και το κόμμα γενικώς) μιλάνε τόσο ανοιχτά για τις διαφωνίες που μπαίνουν στο εσωτερικό του κόμματος και φαίνονται και στο ριζοσπάστη, στις σελίδες του δημόσιου διαλόγου.
Κλείνουμε τα της συνδιάσκεψης με μια δόση προλεκάλτ κι ένα σχετικό απόσπασμα από την αλέκα, που ξεκινά με ένα σχόλιο για τα αγράμματα στελέχη, που μιλάνε για υποχώρηση και υπανάπτυξη του καπιταλισμού, λόγω κρίσης και συνεχίζει.
Είναι μήπως σωστό, αυτό που λέγεται, ότι «τα παραπέμπουμε όλα στο σοσιαλισμό»; Οχι, σύντροφοι. Αλλά το σταλινικό σχήμα των αρνητικών ρητορικών αναρτήσεων ήταν μονάχα ο πρόλογος. Γιατί το καλύτερο έρχεται αμέσως παρακάτω.
Τουλάχιστον η Συνδιάσκεψη η σημερινή, με αυτά τα θέματα που ασχοληθήκατε στις ομιλίες σας - εκτός αν σας είπε κανείς να τα πείτε έτσι - δείχνει ότι δεν παραπέμπετε τη λύση των προβλημάτων στο σοσιαλισμό.
Εκτός αν σας είπε κανείς να τα πείτε έτσι… Θεά… Αυτή είναι η αλέκα και θα μας λείψει πολύ, αν αυτό είναι το τελευταίο της συνέδριο ως γγ της κετουκε –όπως φαίνεται.

-Υπάρχει επίσης κι ο 19σέλιδος προσυνεδριακός που θα χρειαζόταν δύο και τρεις αναρτήσεις, για να αναλυθεί σε βάθος. Απ’ την εξ ορισμού συγκινητική επιστολή του 90χρονου μακρονησιώτη χαράκτη φαρσακίδη και την κριτική του γεωργιάδη που έβαλε την προσωπική του σφραγίδα στο πρόγραμμα του 15ου συνεδρίου, μέχρι την ανήσυχη κόβα του ριζοσπάστη και το γραμματέα της στ. ξενικουδάκη (πηγή scientific american) να είναι μέχρι στιγμής ο μόνος από το όργανο της κε που συμφωνεί με τις θέσεις της απερχόμενης κε για το συνέδριο –απ’ όσους έχουν γράψει στον προσυνεδριακό, εννοείται.

Η κε του μπλοκ επιφυλάσσεται για το άμεσο μέλλον να γράψει κάτι σχετικά με το θέμα και κλείνει την ανάρτηση, αντιγράφοντας το τέλος μιας άλλης επιστολής στον προσυνεδριακό, από το ρίζο της παρασκευής, που έκλεινε με άκαμπτη επαναστατική αισιοδοξία.
Οι λαοί θα νικήσουν, όσα dislikes και να γίνουν…
 Προβοκάτσια από Μπρεζνιεφικό απολίθωμα  

Κοζάνη: Αστυνομική επίθεση στους κομμουνιστές που διαμαρτυρήθηκαν για την κατάθεση στεφάνου από Χ. Αυγή (VIDEO)


Κοζάνη: Αστυνομική επίθεση στους κομμουνιστές που διαμαρτυρήθηκαν για την κατάθεση στεφάνου από Χ. Αυγή (VIDEO)




Την απρόκλητη επίθεση της αστυνομίας δέχθηκαν μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην Κοζάνηόταν διαμαρτυρήθηκαν για την κατάθεση στεφάνου από εκπρόσωπο της Χρυσής Αυγής στην εκδήλωση για την 25η Μάρτη στην κεντρική πλατεία της πόλης. Όπως φαίνεται και στο βίντεο οι δυνάμεις καταστολής επιτέθηκαν χτυπώντας τους κομμουνιστές και ουσιαστικά υποβοήθησαν τους φασίστες να καταθέσουν στεφάνι στην εκδήλωση. Προσήχθη ένα μέλος της ΚΝΕ ο οποίος λίγο αργότερα αφέθηκε ελεύθερος.

Σημειώνεται ότι η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ αρνήθηκε να καταθέσει στεφάνι από την στιγμή που θα κατέθεταν οι πολιτικοί απόγονοι των χιτλερικών και των ντόπιων συνεργατών τους, που σκότωναν και πρόδιδαν το λαό και τους αγωνιστές, ενώ και οι εκλεγμένοι με τη Λαϊκή Συσπείρωση τόσο στο Δήμο της Κοζάνης όσο και στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας είχαν βάλει το ζήτημα στις αντίστοιχες συνεδριάσεις των συμβουλίων κατά τις προηγούμενες μέρες. Ωστόσο, το αίτημα απορρίφθηκε ύστερα από σχετική οδηγία του υπουργείου Εσωτερικών.

902.gr

Άγριο ξύλο με τους Ναζι στην κατάθεση στεφάνων στο Λουτράκι


Άγριο ξύλο με τους Ναζι στην κατάθεση στεφάνων στο Λουτράκι




Όταν ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Στάθης Μπούκουρας, επιχείρησε να καταθέσει στεφάνι, άρχισαν οι αποδοκιμασίες.

Εκείνη τη στιγμή έκαναν την εμφάνισή τους από το πλήθος 10 άτομα της Χρυσής Αυγής και άρχισαν να επιτίθενται στους παρευρισκόμενους. Η αστυνομία προχώρησε σε ρίψη χημικών.





zougla.gr

Το ΚΚΕ καταγγέλει τη Χρυσή Αυγή για το σπάσιμο των γραφείων στον Άγιο Ματθαίο


Το ΚΚΕ καταγγέλει τη Χρυσή Αυγή για το σπάσιμο των γραφείων στον Άγιο Ματθαίο 

Οι θρασύδειλοι φασίστες και τραμπούκοι της Χρυσής Αυγής διάλεξαν νύχτα για να γράψουν συνθήματα και να σπάσουν τα γραφεία του ΚΚΕ στον Αη Μαθιά.
Οι ιδεολογικοί απόγονοι των Μεταξά-Χίτλερ και Παπαδόπουλου, διάλεξαν τη μέρα της Εθνικής επετείου για να επιτεθούν στο ΚΚΕ που πρωτοστάτησε στους αγώνες της Εθνικής Αντίστασης και να θυμίσουν το ρόλο των προγόνων τους, ρόλο καταδότη και συνεργάτη των φασιστών κατακτητών.
Επιβεβαιώνεται ακόμα μια φορά, ότι τα διάφορα ναζιστικά μορφώματα αποτελούν το μαστίγιο του συστήματος για την τρομοκράτηση των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.
Στο στόχαστρο τέτοιων ενεργειών βρίσκεται μόνιμα το ΚΚΕ, οι κομμουνιστές, και οι εργαζόμενοι που αγωνίζονται ενάντια στην εξουσία του μεγάλου κεφαλαίου. Αντίθετα με αυτούς που στηρίζουν την πλουτοκρατία με την ίδρυση δουλεμπορι-κών γραφείων, που ποτέ τους δεν πήγαν στα ξενοδοχεία να υπερασπιστούν τους εργαζόμενους που δουλεύουν απλήρωτοι και ανασφάλιστοι και που όταν κινητοποιούνται για την πρόσληψη τους  πχ στη Μεσογγή δημιουργούν αντισυγκεντρώσεις.
Τα φασιστοειδή και η τρομοκρατική τους δράση μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με την απομόνωση και την καταδίκη τους από τον ίδιο το λαό, με την ισχυροποίηση του εργατικού λαϊκού κινήματος.
Μόνο ένα λαϊκό κίνημα της ρήξης και της ανατροπής μπορεί να εξουδετερώσει το φασισμό και το ναζισμό που είναι γέννημα θρέμμα του βάρβαρου καπιταλιστικού συστήματος.
Η Νομαρχιακή Επιτροπή Κέρκυρας του ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους του Αη Μαθιά της ευρύτερης περιοχής να τους απομονώσει κυρίως όμως να αποκαλύψει το ρόλο τους στη νεολαία που προσπαθούν να τη δηλητηριάσουν με την προβολή της φασιστικής ιδεολογίας και δράσης ως διέξοδο για τα λαϊκά συμφέροντα.
Καλεί επίσης τον κερκυραϊκό λαό να βγάλει τα συμπεράσματά του από τη δράση και τις θέσεις των φασιστών και υμνητών του Χίτλερ. Η δράση τους μέσα στα σκοτάδια είναι η ίδια με αυτή των πολιτικών τους προγόνων στην κατοχή, των κουκουλοφόρων, των ταγματασφαλιτών, των γερμανοτσολιάδων. Απέναντι στον λαό ήταν και τότε, απέναντι στον λαό είναι και τώρα.
25/03/13
 Ν.Ε. ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ Ν.Ε. ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΑΣΙΜΟ ΤΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΣΤΟΝ ΑΗ ΜΑΘΙΑ


SimaKKE.jpg ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ Ν.Ε. ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
  ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΑΣΙΜΟ ΤΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΣΤΟΝ ΑΗ ΜΑΘΙΑ



Οι θρασύδειλοι φασίστες και τραμπούκοι της Χρυσής Αυγής διάλεξαν νύχτα για να γράψουν συνθήματα και να σπάσουν τα γραφεία του ΚΚΕ στον Αη Μαθιά.

Οι ιδεολογικοί απόγονοι των Μεταξά-Χίτλερ και Παπαδόπουλου, διάλεξαν τη μέρα της Εθνικής επετείου για να επιτεθούν στο ΚΚΕ που πρωτοστάτησε στους αγώνες της Εθνικής Αντίστασης και να θυμίσουν το ρόλο των προγόνων τους, ρόλο καταδότη και συνεργάτη των φασιστών κατακτητών.

Επιβεβαιώνεται ακόμα μια φορά, ότι τα διάφορα ναζιστικά μορφώματα αποτελούν το μαστίγιο του συστήματος για την τρομοκράτηση των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.

Στο στόχαστρο τέτοιων ενεργειών βρίσκεται μόνιμα το ΚΚΕ, οι κομμουνιστές, και οι εργαζόμενοι που αγωνίζονται ενάντια στην εξουσία του μεγάλου κεφαλαίου. Αντίθετα με αυτούς που στηρίζουν την πλουτοκρατία με την ίδρυση δουλεμπορικών γραφείων, που ποτέ τους δεν πήγαν στα ξενοδοχεία να υπερασπιστούν τους εργαζόμενους που δουλεύουν απλήρωτοι και ανασφάλιστοι και που όταν κινητοποιούνται για την πρόσληψη τους  πχ στη Μεσογγή δημιουργούν αντισυγκεντρώσεις.

Τα φασιστοειδή και η τρομοκρατική τους δράση μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με την απομόνωση και την καταδίκη τους από τον ίδιο το λαό, με την ισχυροποίηση του εργατικού λαϊκού κινήματος.

Μόνο ένα λαϊκό κίνημα της ρήξης και της ανατροπής μπορεί να εξουδετερώσει το φασισμό και το ναζισμό που είναι γέννημα θρέμμα του βάρβαρου καπιταλιστικού συστήματος.

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Κέρκυρας του ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους του Αη Μαθιά της ευρύτερης περιοχής να τους απομονώσει κυρίως όμως να αποκαλύψει το ρόλο τους στη νεολαία που προσπαθούν να τη δηλητηριάσουν με την προβολή της φασιστικής ιδεολογίας και δράσης ως διέξοδο για τα λαϊκά συμφέροντα.

Καλεί επίσης τον κερκυραϊκό λαό να βγάλει τα συμπεράσματά του από τη δράση και τις θέσεις των φασιστών και υμνητών του Χίτλερ. Η δράση τους μέσα στα σκοτάδια είναι η ίδια με αυτή των πολιτικών τους προγόνων στην κατοχή, των κουκουλοφόρων, των ταγματασφαλιτών, των γερμανοτσολιάδων. Απέναντι στον λαό ήταν και τότε, απέναντι στον λαό είναι και τώρα.

25/03/13
Ν.Ε. ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ: «Οι χρυσαυγίτες χτυπούσαν χωρίς έλεος. Σωθήκαμε από θαύμα»


ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ: «Οι χρυσαυγίτες χτυπούσαν χωρίς έλεος. Σωθήκαμε από θαύμα»



Καταγγέλλει ότι δέχτηκε επίθεση από προβεβλημένο στέλεχος της Χρυσής Αυγής μπροστά σε διμοιρία των ΜΑΤ, που έμεινε περιέργως αμέτοχη.
Την έσωσε ο σύντροφός της, που επίσης ξυλοκοπήθηκε άγρια. Η Μαρία Τρούλλου, εκπαιδυτικός στο νησί της Πάρου, δηλώνει στο «Εθνος της Κυριακής» για τα όσα συνέβησαν: «Εσπρωξε βίαια το κεφάλι μου στο τοιχίο. Δέχτηκα και δεύτερο χτύπημα στο κρανίο από λοστό ή γκλομπ. Ενιωσα το αίμα να κυλάει».
Υστερα από τον ξυλοδαρμό μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο μαζί με τον Σάββα Μαυρίδη, τον σύντροφό της, όπου χρειάστηκαν αμφότεροι ράμματα. Η εκπαιδευτικός, παρόλο που επέλεξε τη δημοσιοποίηση της επίθεσης που δέχτηκε από σημαίνον στέλεχος της Χρυσής Αυγής, αποφάσισε να μην προχωρήσει σε μήνυση κατά του συγκεκριμένου ατόμου. Ενας από τους λόγους είναι ?όπως μας λέει? ότι μετά την πρόσφατη δίκη του Ηλία Κασιδιάρη, στην οποία αθωώθηκε σε μια αίθουσα γεμάτη από οπαδούς του κόμματος, θεωρεί ότι ενδεχομένως και η δική της υπόθεση να έχει την ίδια τύχη.

Πρόθυμοι... μάρτυρες 

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι φοβάται, καθότι ο άνθρωπος που την ξυλοκόπησε με μανία το έπραξε μπροστά στα μάτια των αστυνομικών, οι οποίοι δεν την προστάτεψαν από την επίθεση, ούτε προχώρησαν στη σύλληψη του δράστη, οπότε θεωρεί πως έχει ασυλία. Επίσης πιστεύει πως θα υπάρξουν αρκετοί πρόθυμοι... μάρτυρες να δώσουν άλλοθι στον δράστη για τη στιγμή της επίθεσης.

Την Παρασκευή, οπαδοί και ο βουλευτής της Χ.Α. Ν. Μίχος κινήθηκαν εναντίον κατοίκου του νησιού.

Στόχος της είναι να ενώσει τη φωνή της με όσα άτομα έχουν υπάρξει θύματα φασιστικών επιθέσεων, προκειμένου να διεκδικήσουν μέσω των Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων την καταδίκη της Χρυσής Αυγής. Οπως μας λέει: «Ανεξάρτητα από το τι προασπίζονται οι υποστηρικτές του κόμματος της Χρυσής Αυγής, τα άτομα που δρουν στον ιδεολογικό της χώρο αποτελούν δημόσιο κίνδυνο. Δεν απειλούν μόνο τους μετανάστες, αλλά κάθε πολίτη που εκφράζεται ελεύθερα και διεκδικεί δικαιώματα. Οι επίσημες αρχές και η πολιτική εξουσία έχουν αποδείξει την ανικανότητά τους στο να διαχειριστούν το φαινόμενο της έξαρσης της φασιστικής βίας. Εύχομαι σύντομα να μπει φραγμός, διαφορετικά αρκετοί αθώοι και ειρηνικοί άνθρωποι θα την πληρώσουν. Οπου πάτησαν το πόδι τους οι χρυσαυγίτες, κάποιος την πλήρωσε με το αίμα του, η χυδαιότητα αυτή πρέπει να σταματήσει».

Πρωτοφανή επεισόδια

Η επίθεση έγινε στις 28 Φεβρουαρίου 2013. Πρωτοφανή επεισόδια είχαν σημειωθεί εκείνη τη μέρα στο νησί και είδαν το φως της δημοσιότητας, καθότι αντιπροσωπεία της Χρυσής Αυγής είχε μεταβεί στην Παροικιά για να πραγματοποιήσει εκδήλωση. Την ίδια μέρα είχε προγραμματιστεί πορεία στο πλαίσιο της Αντιφασιστικής Πρωτοβουλίας, μια δράση παρέμβασης που διοργάνωσαν οι νέοι κυρίως του νησιού. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, ακόμη και ΜΑΤ από την Αθήνα, είχαν σταλεί στο νησί.

Τα ΜΑΤ «στρίμωξαν» τους διαδηλωτές σε ένα σκοτεινό σοκάκι της Παροικιάς.

Τα ΜΑΤ «στρίμωξαν» τους διαδηλωτές σε ένα σκοτεινό σοκάκι της Παροικιάς.

Λίγο πριν από το τέλος της πορείας, δυνάμεις των ΜΑΤ «στρίμωξαν» τους διαδηλωτές, όπως καταγγέλλει η εκπαιδευτικός, σε ένα σκοτεινό σοκάκι της Παροικιάς, κοντά στην ταβέρνα όπου γινόταν η εκδήλωση της Χ.Α. Στη συνέχεια έκαναν ρίψη χημικών και έφοδο προς το συγκεντρωμένο πλήθος. Στην πλάτη των ΜΑΤ υπήρχαν άτομα με πολιτικά, που αναγνωρίστηκαν από τους παρευρισκομένους ως οπαδοί της Χ.Α. και, όπως καταγγέλλεται, πετούσαν πέτρες εναντίον των διαδηλωτών.

Η δασκάλα βρήκε καταφύγιο σε ένα μπαλκόνι μαζί με τον σύντροφό της Σάββα Μαυρίδη, αλλά δεν κατάφερε να ξεφύγει από τα χέρια ενός γεροδεμένου ατόμου. «Μέσα από τα ΜΑΤ που έτρεχαν και χτυπούσαν τον κόσμο πετάχτηκε ένας τεράστιος τύπος σε έξαλλη κατάσταση. Ερχόταν απευθείας καταπάνω μου. Στεκόμουν εκεί, πάνω στο μπαλκόνι, και εκείνος, πολύ ψηλός, με άρπαξε από το πέτο, με χτυπούσε και πάλευα, προσπαθούσα να αντισταθώ. Προσπαθούσε να μας τραβήξει κάτω από το μπαλκόνι. Στο ύψος του δρόμου θα μας είχε τσακίσει. Ενας από τους λόγους που δεν είχαμε κακό τέλος ήταν το ότι βρισκόμασταν λίγο πιο ψηλά από εκείνον και όχι στα πόδια του», λέει η Μ. Τρούλλου για τη νύχτα που έζησε.

Στην ιστοσελίδα της Χ.Α. ανέβηκε κείμενο με φωτογραφίες από τα όσα διαδραματίστηκαν στην Πάρο, με τίτλο «Εφυγαν σαν λαγοί παρά την αστυνομική κάλυψη».

«Η επίθεση που δέχτηκα ήταν τόσο ωμή και βίαιη. Αποτρόπαιη, χωρίς καμία δικαιολογία. Σαν να με διάλεξε μέσα στο πλήθος. Τι πιο απειλητικό από μια γυναίκα αντιφασίστρια; Με αρπάξε από τα μαλλιά και χτύπησε με μανία το κεφάλι μου στο τοιχίο. Επεσα χτυπημένη στο μέτωπο και έμεινα κάτω ζαλισμένη. Ενιωσα το χέρι του συντρόφου μου στο μπράτσο. Προσπαθούσε να με σηκώσει. Τότε δέχτηκα το δεύτερο χτύπημα. Από την ίδια με τον δράστη κατεύθυνση, που με πέτυχε στην κορυφή του κρανίου. Κάτι σκληρό, σαν λοστός ή γκλομπ. Ξανά λύγισα. Σωριάστηκα νοιώθοντας το αίμα να κυλάει», λέει στο «Εθνος της Κυριακής».

Πολλά χτυπήματα

Τα χειρότερα για τη Μ. Τρούλλου αποφεύχθηκαν χάρη στο τοιχίο του μπαλκονιού όπου είχε βρει καταφύγιο και στον σύντροφό της Σ. Μαυρίδη που την έσωσε από τη μανία του πολιτικού στελέχους της Χ.Α. «Ο σύντροφός μου κατάφερε να με διατηρήσει στην κυριαρχία του. Οι αστυνομικοί χτυπούσαν εμάς σε διάφορα σημεία, αλλά και τα χέρια του δράστη. Το μόνο που μπορούσαμε να κάνουμε ενστικτωδώς ήταν η άμυνα. Από κάθε πλευρά μάς χτυπούσαν. Ο σύντροφός μου δέχτηκε πολλαπλά χτυπήματα στο κεφάλι, το σώμα και τον αυχένα. Εχει τα σημάδια στις κνήμες από την αντίσταση που έβαζε με τα πόδια του για να μας κρατήσει και τους δύο επάνω στο μπαλκόνι.

Εάν δεν υπήρχε ο άνθρωπός μου να με προστατέψει με κίνδυνο της ζωής του θα είχαν συμβεί τα χειρότερα», ισχυρίζεται η εκπαιδευτικός που δεν ανήκει σε κάποιο πολιτικό κόμμα και βρέθηκε στην πορεία για να διαδηλώσει ενάντια στον ρατσισμό.

Οι ιατρικές γνωματεύσεις

Μετά την επίθεση που δέχτηκαν, η Μαρία Τρούλλου και ο Σάββας Μαυρίδης μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υγείας Πάρου. Στην ιατρική γνωμάτευση (πάνω) βεβαιώνεται ότι τις βραδινές ώρες της 28/02/2013 προσήλθε στο νοσοκομείο ο Σ. Μαυρίδης και έφερε θλαστικό τραύμα μετωπιαίας χώρας και αριστεράς ινιακής χώρας, όπου έγιναν καθαρισμός των τραυμάτων και απαιτήθηκαν 17 ράμματα. Αντίστοιχα και η Μ. Τρούλλου (κέντρο), η οποία παρουσίαζε έντονες κεφαλαλγίες, άλγος στον αυχένα και άλγος κυρίως οφθαλμού, ενώ χρειάστηκε τέσσερα ράμματα στο κεφάλι.

Τραύματα σε όλο το σώμα για την εκπαιδευτικό και τον σύντροφο της

Εφυγαν από το νοσοκομείο με 21 ράμματα

Από τα τυφλά χτυπήματα που δέχθηκαν η Μ. Τρούλλου και ο Σ. Μαυρίδης χρειάστηκε η μεταφορά τους στο Κέντρο Υγείας της Πάρου και στη συνέχεια στο Βαρδάκειο και Πρώιο Γενικό Νοσοκομείο της Σύρου, όπου σύμφωνα με τις ιατρικές γνωματεύσεις που δημοσιεύει το «Εθνος της Κυριακής» έφεραν θλαστικά τραύματα στο κεφάλι, στον αυχένα, έντονες κεφαλαλγίες και απαιτήθηκαν τέσσερα ράμματα στο κεφάλι για τη νηπιαγωγό, ενώ ο σύντροφός της έφυγε με 17 ράμματα στο κεφάλι.

Εξω από το νοσοκομείο πλήθος κόσμου παρέμενε για συμπαράσταση και απαιτούσε την επέμβαση της Αστυνομίας για τον εντοπισμό του δράστη. Τουλάχιστον μία ώρα μετά το περιστατικό η Αστυνομία πήγε στο νοσοκομείο για να πάρει καταθέσεις από τους τραυματίες.

Η Μ. Τρούλλου λέει στους αστυνομικούς στην κατάθεσή της ότι ένας άγνωστος άνδρας με πολιτικά ρούχα, ανοιχτή επιδερμίδα και κοντά μαλλιά, 1,90 ύψος και γεροδεμένος ήταν ο δράστης της επίθεσης. Μέχρι εκείνη τη στιγμή η δασκάλα δεν γνώριζε το όνομα του ατόμου που της επιτέθηκε, μόνο την εμφάνισή του.

Σοβαρά επεισόδια

Την επόμενη μέρα, την Παρασκευή 1η Μαρτίου 2013, επεισόδια σημειώνονται στο λιμάνι της Παροικιάς, όταν ένας Γερμανός που μένει μόνιμα στο νησί επιχειρεί να απαθανατίσει με την κάμερά του την αποχώρησή των οπαδών και των βουλευτών Γιάννη Λαγού, Ηλία Παναγιώταρου και Νίκου Μίχου από το νησί. Σύμφωνα με την Αστυνομία, πλήθος οπαδών, ανάμεσά τους και ο βουλευτής της Χ.Α. Ν. Μίχος, κινήθηκαν απειλητικά προς τον Γερμανό και οι αστυνομικοί παρενέβησαν αμέσως. Δημιουργήθηκε ένταση, η οποία έληξε με την επιβίβαση της αντιπροσωπείας της Χ.Α. στο καράβι για την Αθήνα. Εκείνη την ημέρα αναγνωρίζει και τον δράστη της επίθεσης εις βάρος της η Μ. Τρούλλου.

Για τα επεισόδια της Πέμπτης και της Παρασκευής η Χρυσή Αυγή είχε βγάλει ανακοίνωση, στην οποία ανέφερε: «Ομάδες αναρχοαριστεριστών με αστυνομική κάλυψη επιχείρησαν να επιτεθούν στην οργανωτική συνδιάσκεψη της Χρυσής Αυγής Πάρου.

Η αστυνομία εντελώς παράνομα τους έφερε συνοδεία μέχρι την αίθουσα της εκδήλωσης... η απόπειρά τους όμως να διαλύσουν τη συνδιάσκεψη της Χρυσής Αυγής απέτυχε παταγωδώς.

Μετά τα μεσάνυχτα ''άγνωστοι'' κατέστρεψαν το κατάστημα που μας φιλοξένησε. Για τις πράξεις αυτές δεν έγινε ούτε μία προσαγωγή, παρ' όλο που οι δράστες είναι πασίγνωστοι στο νησί. Αντ' αυτού έγιναν παράνομες απόπειρες προσαγωγής μελών μας που δεν είχαν διαπράξει κανένα αδίκημα, ακόμη και βουλευτών! Το νομικό τμήμα της Χρυσής Αυγής ήδη εξετάζει τα γεγονότα και θα κατατεθούν μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου».

Σαν... λαγοί

Μάλιστα, στην επίσημη ιστοσελίδα της Χρυσής Αυγής ανέβηκε κείμενο με φωτογραφίες από τα όσα διαδραματίστηκαν στην Πάρο, με τίτλο «Εφυγαν σαν λαγοί παρά την αστυνομική κάλυψη», ενώ στο κείμενο έγραφε ο συντάκτης: «Η αστυνομία εντελώς παράνομα τους έφερε συνοδεία μέχρι την αίθουσα της εκδήλωσης κι έτσι οι γνωστές... λειράτες κότες πήραν θάρρος. Η απόπειρά τους να διαλύσουν τη συνδιάσκεψη της Χρυσής Αυγής όμως απέτυχε παταγωδώς. Και μόνο στη θέα των Συναγωνιστών, οι παρακρατικοί διαλύθηκαν «πετώντας» και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες τρέχουν ακόμα με κατεύθυνση προς τη θάλασσα. Η συγκέντρωση συνεχίζεται κανονικά».

Στο σάιτ Εθνικισμός.net που πρόσκειται στη Χ.Α., σε σχετικό κείμενο που αναρτήθηκε για τα γεγονότα, ο συντάκτης παραδέχεται ξεκάθαρα ότι οι χρυσαυγίτες ήρθαν σε επαφή με τους διαδηλωτές και μάλιστα ότι τους έδειραν. «Ετρεχαν σαν Ολυμπιονίκες» είναι ο τίτλος και στο κείμενο αναγράφεται: «Πήγαν για να... τσακίσουν τους ''φασίστες'' κι έφυγαν (με τα πόδια στο κεφάλι...) δαρμένοι».

ethnos.gr

ΜΙΑ ΦΤΩΧΗ ΦΥΛΗ ΣΕ ΕΝΑΝ ΤΟΠΟ ΓΕΜΑΤΟ ΔΟΛΑΡΙΑ


ΜΙΑ ΦΤΩΧΗ ΦΥΛΗ ΣΕ ΕΝΑΝ ΤΟΠΟ ΓΕΜΑΤΟ ΔΟΛΑΡΙΑ 

  
Η Γκάνα, σύμφωνα με το ΔΝΤ, είναι μια ιστορία επιτυχίας! 

Η κυβέρνηση, ακολουθώντας πιστά τις υποδείξεις του για συρρίκνωση του δημόσιου τομέα, πλήρη απελευθέρωση της αγοράς και αποκρατικοποιήσεις, έχει "επιτύχει τους στόχους". 

Πλέον η οικονομία της χώρας συγκαταλέγεται ανάμεσα στις 20 ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες του κόσμου και είναι πρώτη στην Αφρική! 



Την ίδια στιγμή, όμως, 4.000 σχολεία δεν έχουν κτίρια και οι μαθητές κάνουν μάθημα κάτω από τα δέντρα. 

Στις κλινικές στα βόρεια της χώρας αντιστοιχεί ένας γιατρός για 161.000 κατοίκους! 

Και οι μικροκαλλιεργητές, χωρίς καμιά υποστήριξη από το κράτος, έχουν αφεθεί να λιμοκτονούν, παλεύοντας μόνοι τους στον ωκεανό της ελεύθερης αγοράς.
Ανάπτυξη... για ποιον;

"Το να είσαι ένας φτωχός άνθρωπος είναι δύσκολο, αλλά το να είσαι μια φτωχή φυλή σε έναν τόπο γεμάτο δολάρια είναι το πιο σκληρό απ' όλα."
W.E.B. DuBois


Κύπρος - Eurogroup: Υπογράφηκε η συμφωνία σε βάρος του κυπριακού λαού


Κύπρος - Eurogroup: Υπογράφηκε η συμφωνία σε βάρος του κυπριακού λαού
Τα ξημερώματα της Δευτέρας υπήρξε συμφωνία μεταξύ του Γιούρογκρουπ και της αντιπροσωπείας της κυπριακής κυβέρνησης με επικεφαλής τον Νίκο Αναστασιάδη.

Τι προβλέπει η συμφωνία

Ακόμη, δεν έχει γίνει γνωστό το ύψος του κουρέματος καθώς και όλες οι λεπτομέρειες της συμφωνίας, ωστόσο ορισμένα πρώτα στοιχεία είναι τα εξής:

- Η Κύπρος θα κλείσει την μία από τις δύο μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας (τη Λαϊκή) και θα αρχίσει μια διαδικασία αναδιάρθρωσης της άλλης (της Τράπεζας Κύπρου) στο πλαίσιο της συμφωνίας διεθνούς δανεισμού της.

- Οι καταθέσεις έως και 100.000 ευρώ δεν θα μπούνε στη διαδικασία του "κουρέματος". Οι καταθέσεις άνω των 100.000 θα χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Κύπρου η οποία θα τεθεί σε διαδικασία αναδιάρθρωσης.

- Οι μέτοχοι, όσοι διακρατούν αξιόγραφα της τράπεζας και όσοι έχουν καταθέσεις πάνω από 100.000 ευρώ στην Λαϊκή Τράπεζα, η οποία θα εκκαθαριστεί, θα καλύψουν το κόστος της διαδικασίας, όπως αποφάσισαν οι υπουργοί Οικονομικών της 17μελούς ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

- Οι αποταμιευτές με πάνω από 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου θα δουν τα χρήματά τους πέραν του ποσού αυτού να δεσμεύονται, έως ότου γίνει σαφές ποιο ποσό θα απαιτηθεί για την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας προκειμένου να μπορέσει να φθάσει σε ένα ποσοστό ιδίων κεφαλαίων 9% επί του συνόλου. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές της Κύπρου, η συμφωνία προβλέπει κούρεμα 30% στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου.

- Η Λαϊκή Τράπεζα θα διασπαστεί σε μια «καλή» και σε μια «κακή» τράπεζα, με την «καλή» να συσσωματώνεται στην Τράπεζα Κύπρου. Μαζί της θα πάρει τα 9 δισεκατομμύρια ευρώ της ρευστότητας που της είχε χορηγήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

- Το ποσό του διεθνούς δανεισμού της Κύπρου θα ανέλθει σε 10 δισεκατομμύρια ευρώ. Η εκκαθάριση της Λαϊκής θα αρχίσει αμέσως, με απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου βάσει του πλαισίου για τις διαδικασίες αυτού του είδους που εγκρίθηκε πρόσφατα.

- Το ΔΣ της ΕΚΤ θα παρέχει στην Τράπεζα Κύπρου ορισμένη ρευστότητα.

- Το ποσό του δανείου που χορηγούν οι πιστωτές, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανακεφαλαιοποίηση της Λαϊκής Τράπεζας ή της Τράπεζας Κύπρου.

Εκβιασμοί για να περάσει χωρίς αντιστάσεις η αντιλαϊκή συμφωνία και λαϊκές αντιδράσεις

Σε κάθε περίπτωση, όπως έγινε σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης, η ανακεφαλαιοποίηση θα σημάνει θυσίες του λαού για να σωθούν οι τράπεζες. Το τραπεζικό σύστημα ζητάει ζεστό χρήμα και αυτά δεν μπορεί να προέλθουν παρά από την τσέπη του λαού. Δεν είναι τυχαίο ότι όλες οι παραλλαγές σχεδίων που συζητήθηκαν αυτές τις μέρες περιλαμβάνουν παραλλαγές αντιλαϊκών μέτρων, ιδιωτικοποιήσεις, συντριβή δικαιωμάτων, ακόμα μεγαλύτερη παραχώρηση του ενεργειακού πλούτου της χώρας στα καπιταλιστικά μονοπώλια.

Στο πλαίσιο αυτό όλες τις προηγούμενες μέρες είχαν προηγηθεί συνεχείς εκβιασμοί, παζάρια και ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί στο φόντο της διαχείρισης της κρίσης στην Κύπρο. Το απόγευμα της Κυριακής εντείνονταν οι εκβιασμοί ώστε να αποδεχθεί ο κυπριακός λαός οποιαδήποτε αντιλαϊκή απόφαση.

Την ίδια ώρα εκατοντάδες διαδηλώτες συμμετείχαν σε συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Λευκωσία ύστερα από κάλεσμα του ΑΚΕΛ και τη ΕΔΟΝ.

Από την Κυριακή το πρωί στις Βρυξέλλες βρίσκόταν ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης μαζί με στελέχη της κυπριακής κυβέρνησης, όπου είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο, ενώ αργότερα συνάντησε τη διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και άλλα στελέχη της ΕΕ.

Η ανακοίνωση του Γιούρογκρουπ

Ιδιαίτερα ενδεικτική για τον χαρακτήρα των αντιλαϊκών μέτρων που έπονται μετά την συμφωνία στο Γιούρογκρουπ είναι η ανακοίνωση του ίδιου του Γιούρογρκουπ το οποίο «καλωσορίζει τα μέτρα για αναδιάρθρωση του χρηματοπιστωτικού τομέα», λέγοντας ότι θα σχηματίσουν τη βάση για αποκατάσταση της βιωσιμότητας του. Την ώρα που ανοίγει ο δρόμος για σφαγή των δικαιωμάτων του κυπριακού λαού και μετά τους σφοδρούς εκβιασμούς και εκ μέρους της ΕΕ προκλητικά δηλώνει ότι «στηρίζει πλήρως τον κυπριακό λαό σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες». Και επίσης «το Γιούρογκρουπ καλεί τις κυπριακές αρχές και την Κομισιόν, σε συνεργασία με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, να ολοκληρώσουν το μνημόνιο μέχρι τις αρχές Απριλίου».

Δηλώσεις Αναστασιάδη - Σαρρή

«Είμαι ικανοποιημένος διότι θα έχουμε ένα πρόγραμμα και αυτό είναι προς το συμφέρον του λαού της Κύπρου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως σύνολο», είπε ο Κύπριος πρόεδρος κ. Αναστασιάδης.

«Δεν κερδίσαμε μόνο μια μάχη, αλλά έχουμε αποφύγει τον κίνδυνο μιας καταστροφικής εξόδου από την ευρωζώνη», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Μ. Σαρρής.

1821-2013 Ομοιότητες και διδάγματα‏


1821-2013 Ομοιότητες και διδάγματα‏ 


  Η φετινή επέτειος της επανάστασης του 1821 είναι ξεχωριστή, γιατί μέσα από τις ομοιότητες τού τότε με το σήμερα μπορούμε πιο εύκολα να δούμε τον δρόμο που έχουμε να πορευτούμε , οι σύγχρονοι "δούλοι" και "ραγιάδες" των εξουσιαστών, των από πάνω , των μεγαλοεργοδοτών, του μεγάλου κεφαλαίου. 
   
Και τότε, οι αντικειμενικές συνθήκες  είχαν δημιουργηθεί πολύ πριν την κήρυξη της επανάστασης από την προοδευτική τάξη της εποχής, που μετά από προσπάθειες και αγώνες δεκαετιών, με αργά και βασανιστικά βήματα, μπόρεσε και ωρίμασε, στο σύνολο των αστών και των συμμάχων της, την ιδέα να πάρουν την εξουσία (πολιτική και οικονομική) από τους φεουδάρχες, όχι με εκλογές, ούτε με διάλογο, μήτε μέσα από διαπραγματεύσεις, αλλά όπως διακήρυσσαν οι επαναστατημένοι με "φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους", με την αστικά επανάσταση και στην Ελλάδα.

 Προσκυνημένοι σήμερα είναι αυτοί που στηρίζουν την ΕΕ ( με ή χωρίς μνημόνια), το ΔΝΤ (της Μέρκελ, του Ομπάμα, Πούτιν, κ.λ.π), που θέλουν να γιάνουν το "θεριό" (καπιταλισμό), που κάνουν τα αδύνατα δυνατά να σώσουν την κοινωνία του κέρδους και της αγοράς.  
  Έτσι και σήμερα η μόνη πρωτοπόρα κοινωνική δύναμη, η μόνη τάξη που θέλει και μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω, είναι οι εργατική τάξη μαζί με τους συμμάχους της , καταπιεσμένους αυτής της βαρβαρότητας. Η αστική τάξη των πλουτοκρατών έκλεισε τον "κύκλο" της, ότι μπορούσε να δώσει στην κοινωνία  το έδωσε, τώρα απομένει στο νέο που έρχεται, πιο γρήγορα, χωρίς αυταπάτες, χωρίς αναμονή να γράψει στα λάβαρα του αγώνα, όχι το "νόμιμο" αλλά το δίκαιο:

Ή ΕΜΕΙΣ, ΟΙ ΑΠΟ ΚΑΤΩ ΟΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΟΜΕΝΟΙ

Ή ΑΥΤΟΙ , ΟΙ ΑΠΟ ΠΑΝΩ ΟΙ ΕΚΜΜΕΤΑΛΕΥΤΕΣ
    
  Τώρα ένα δρόμο έχουμε, ένα καθήκον μας έλαχε, εμείς οι καταπιεσμένοι, ενωμένοι να παλέψουμε τα νέα επώδυνα μέτρα, να εμποδίσουμε την εφαρμογή τους στην πράξη, να αλλάξουμε τους συσχετισμούς υπέρ μας παντού, σε σωματεία, φορείς, τοπική διοίκηση, το κυριότερο να ανατρέψουμε την εξουσία τους εκεί που τους πονάει.
  Πολλοί, καλοπροαίρετοι και μη αναρωτιούνται, μπορούμε, είναι εφικτό, σάμπως και θα βγει τίποτα με τον αγώνα;
Να γιατί είναι επίκαιρο το μήνυμα της επανάστασης του 1821, τότε κάποιοι, έλληνες, καλούσαν το λαό σε ομοψυχία για να αντέχει τον ζυγό των φεουδαρχών, ελλήνων και τούρκων. Το 1821 μερικοί, αλλά οικονομικά ισχυροί έλληνες, έβλεπαν στον οθωμανό κατακτητή, το φίλο, το σύμμαχο, το συνέταιρο στη μοιρασιά τις φτώχειας των πολλών. Σήμερα 192 χρόνια μετά, οι απόγονοι εκείνων των ελλήνων καλούν τον λαό σε εθνική ομοψυχία για να σώσουν το σύστημά τους , κάποιοι άλλοι μιλάνε για "κατοχή" από ξένα κράτη, για υποτελείς, για να κρύψουν τους έλληνες επιχειρηματίες που μας ρουφάνε το αίμα, (λες και των Γερμανών εργατών το μισθό τον μειώνει ο υποτελής της "αριανής" Μέρκελ).
Αυτού του είδους οι έλληνες, οι προσκυνημένοι, δε μπορούν να σταματήσουν ότι και να κάνουν αυτό που έρχεται. Όποια τεχνάσματα και αν χρησιμοποιήσουν, αριστερά, δεξιά ή ακροδέξια, αυτό που και οι ίδιοι οι "άρχοντες" το βλέπουν, το φοβούνται, το βλέπουν, Έρχεται, η Εργατική Λαϊκή εξουσία,σε όλους τους κοινωνικοποιημένους  στρατηγικούς τομείς της οικονομίας, με τον Εργατικό έλεγχο παντού, χωρίς το βάρος των χρεών (αφού θα τα πάρουν μαζί τους αυτοί που τα καρπώθηκαν τόσες δεκαετίες), εκτός των λυκοσυμμαχιών ΕΕ και ΝΑΤΟ, που μας σέρνουν σε νέες περιπέτειες και συγκρούσεις για να ξαναμοιράσουν την "πίτα". 
Σε καλούμε, εργάτη, άνεργε, αυτοαπασχολούμενε, νέα και νέε, γυναίκα, της λαϊκής οικογένειας, οργανώσου, συσπειρώσου, στο σωματείο σου, στον μαζικό φορέα, στο σύλλογο, στο ΠΑΜΕ, στη ΠΑΣΕΒΕ-ΠΑΣΥ, την ΟΓΕ, το ΜΑΣ, την Λαϊκή επιτροπή Μαρουσιού, μην μένεις μόνο σου, όπως όλοι μαζί ήμαστε "θύματα" της αντεργατικής πολιτικής, έτσι όλοι μαζί, τάξη προς τάξη να δώσουμε την μάχη. Σε συμπόρευση με το ΚΚΕ, σε συμπαράταξη με την Λαϊκή Συσπείρωση Μαρουσιού, να δυναμώσουμε τις ρίζες του νέου κόσμου που θα χτίσουμε όλοι οι "από κάτω" αντάμα.
Γιατί την ιστορία την γράφουν οι Λαοί και σήμερα είναι η δική μας σειρά. 
Πίστεψε στη δύναμή σου εξάλλου,
ΤΟ 1821 ΔΙΔΑΞΕ, Ο ΛΑΟΣ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΣΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΝΙΚΑ
Ο ΛΑΟΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΔΙΔΕΤΑΙ ΧΑΝΕΙ!   




TOP READ