13 Ιουλ 2014

εργαζόμενοι του Ξενοδοχείου ΠΑΛΑΙΟΚΑΣΤΡΙΤΣΑ καταγγέλλουν



Προς:
Επιθεώρηση Εργασίας Νομού Κέρκυρας
Κοινοποίηση:
Διεύθυνση Ξενοδοχείου ΠΑΛΑΙΟΚΑΣΤΡΙΤΣΑ
Ένωση Ξενοδόχων Κέρκυρας
Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας
Το Δ.Σ. του Συνδέσμου Ξεν/λων Κέρκυρας και εργαζόμενοι του
Ξενοδοχείου ΠΑΛΑΙΟΚΑΣΤΡΙΤΣΑ καταγγέλλουν την απαράδεκτη απόφαση της
εργοδοσίας να καταργήσει ουσιαστικά την παροχή γεύματος στους εργαζόμενους του
Ξενοδοχείου. Ένα θεσμοθετημένο δικαίωμα της κλαδικής Σ Σ Ε Ξεν/λων που είναι
σε ισχύ και που για χρόνια εφαρμόζονταν και στο συγκεκριμένο Ξενοδοχείο.
Δεν φτάνουν οι μεγάλες μειώσεις των μισθών , το κόψιμο των ρεπό, οι
απολύσεις, δεν φτάνει η εντατικοποίηση της εργασίας που επιβαρύνει την υγεία
μας πολλές φορές με δραματικές συνέπειες, τώρα θέλουν να αυξήσουν τα κέρδη
τους ακόμα και από το κόψιμο της παροχής του γεύματος. Αντιμετωπίζουν τους
εργαζόμενους ως μηχανές κέρδους χωρίς ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Την ώρα που οι
εργαζόμενοι δίνουν τον ιδρώτα τους, τον ίδιο τον εαυτό τους , στηρίζοντας τη βαριά
βιομηχανία όπως οι ίδιοι λένε τον τουρισμό, που φέτος καταγράφει νέα ρεκόρ κερδών,
η ανταμοιβή τους είναι ένα ξεροκόμματο κι αυτό της προηγούμενης μέρας.
Απαιτούμε να ανακληθεί η απαράδεκτη απόφαση .
ΚΕΡΚΥΡΑ 9/07/2014

Για το Δ Σ Οι εργαζόμενοι 

ΟΥΚΡΑΝΙΑ.Αυτους στηριζουν,ΗΠΑ-ΕΕ.Σ τα πρόθυρα του θανάτου ιερέας,τον βασάνισαν φασίστες του "Δεξιού Τομέα" (ΦΩΤΟ

Σ τα πρόθυρα του θανάτου ιερέας,τον βασάνισαν φασίστες του "Δεξιού Τομέα" (ΦΩΤΟΣ)



Του Γιάννη Συμεωνίδη
Ο ορθόδοξος ιερέας Βλαντιμίρ Μαρέτσκι από το Λουγκάνσκ βρίσκεται σήμερα υπό κράτηση στην 
αστυνομική φυλακή του Χάρκοβο, στην ανατολική Ουκρανία. Το “έγκλημά” του ήταν πως αντιτάχθηκε 
ενεργώς στη διεξαγωγή των πρόσφατων προεδρικών εκλογών κι επέκρινε προσωπικώς τον νεοκλεγέντα προεδρο Βίκτορ Ποροσένκο. 

Τώρα ο πατέρας Βλαντιμίρ κατηγορείται πως είχε συμμετάσχει σε εκτελέσεις αμάχων, καθώς και για «υποβοήθηση των αυτονομιστών 
και των τρομοκρατών”. Μετά από την επικράτηση στην Ουκρανία του εθνικιστικού “Δεξιού Τομέα” ο ιερέας βασανίστηκε σκληρά. 

Είχε υποστεί σοβαρά χτυπήματα και βρίσκεται τώρα στα πρόθυρα του θανάτου. “Χρειάζεται επειγόντως ιατρική βοήθεια για 
τα νεφρά του”, αναφέρει στο www.koutipandoras.gr 
o ελληνοουκρανός Αθανάσιος Κοσσέ, άνθρωπος που γνωρίζει από πρωτο χέρι την κατάσταση. 

Ενώ, μάλιστα, είχε επιτραπει στον πατέρα Βλαντιμίρν α μεταφερθεί στο νοσοκομείο για να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση, 
τοπικοί ακτιβιστές του «Δεξιού Τομέα» σταμάτησαν το ασθενοφόρο κατά τη διαδρομή προς το νοσηλευτικό ίδρυμα κι αναγκάσαν 
τον ιερέα να επιστρέψει στη φυλακή, όπου κινδυνεύει άμεσα η ζωή του, ύστερα κι από τις θανατικές απειλές που έχει λάβει.

ΟυκρανίαΟυκρανία

Ντονέτσκ: 30 νεκροί πολίτες εξαιτίας των σφοδρών βομβαρδισμών


Ασταμάτητοι είναι οι βομβαρδισμοί από το ουκρανικό πυροβολικό, τις τελευταίες ώρες, στο προάστιο Μαρίνκα του Ντονέτσκ.  Η περιοχή βρίσκεται στα χέρια φιλορωσικών δυνάμεων και δέχθηκε μπαράζ πυρών.
Όπως αναφέρουν οι φιλορώσοι, 30 πολίτες έχασαν την ζωή τους από οβίδες που χτύπησαν πολυκατοικίες, σύμφωνα με το BBC.

Τρολοκρατία χωρίς σύνορα

 Τρολοκρατία χωρίς σύνορα

"Το ΚΚΕ στηρίζει το καθεστώς της Βόρειας Κορέας" ... κι αυτό το άθλιο κάνει πλύση εγκεφάλου στους κατοίκους του ότι η χώρα σκίζει στο Μουντιάλ της Βραζιλίας και μοιράζει εφτάρες. Έτσι μας ενημερώνει το "Σχολιαστές Χωρίς Σύνορα", αναδημοσιεύοντας το "capital.gr", και προσθέτοντας και τον θεσπέσια αυτοαναφορικό τίτλο "Η πιο χονδροκομμένη προπαγάνδα όλων των εποχών."

Η βαθιά γνώση για τον δαιμονικό εχθρό βέβαια δεν εκτείνεται σε τέτοια βάθη ώστε να περάσει καν απ' το μυαλό (;) των λεβεντών μας ότι στη σατανική Βόρεια Κορέα δεν διαφημίζονται η Κόκα Κόλα και η Sony στις πλατείες. Για να μη μιλήσουμε για την αξιοθαύμαστη ανοσία στη συναίσθηση του γελοίου, η οποία επιτρέπει την αναπαραγωγή ενός "ρεπορτάζ" που προϋποθέτει ότι οι Βορειοκορεάτες είναι τόσο εγκεφαλικά καθυστερημένοι ώστε να συρρέουν σε πλατείες για να πανηγυρίσουν για κάτι που δεν βλέπουν. Βέβαια, οι κρετίνοι της υπόθεσης, που πιστεύουν ό,τι μαλακία τους σερβίρουν τα τζιμάνια της "ενημέρωσης" δεν ζουν ακριβώς στην Πιονγκ-Γιανγκ. Αλλά όση ζέστη και να κάνει στην Αθήνα, υπάρχουν και όρια στα συμπτώματα θερμποπληξίας.

Θα μου πείτε, ακόμα και το ακροδεξιό Fox σπάει πλάκα με το κραυγαλέο της νέας αντικομμουνιστικής τρολιάς. Αλλά στην Ελλάδα έχουμε περάσει σε άλλο επίπεδο στο άθλημα κατασκευής ηλιθίων που χαίρονται γιατί ... οι ηλίθιοι είναι άλλοι. Έχουμε...αντιεξουσιαστική κουλτούρα, τρομάρα μας. 

Οταν οι ΗΠΑ ενισχύουν το «αντιδολαριακό» μέτωπο

Οταν οι ΗΠΑ ενισχύουν το «αντιδολαριακό» μέτωπο

(c) Teena137 | Dreamstime.com
Την περασμένη Κυριακή από τη στήλη του «Ριζοσπάστη» «Διεθνής Οικονομία» υπενθυμίζαμε ότι το νόμισμα της Κίνας γουάν είχε αναδειχτεί στη δεύτερη θέση των διεθνών εμπορικών συναλλαγών για το 2013, και χώρες όπως η Γερμανία, το Χονγκ Κονγκ, η Σιγκαπούρη, η Αυστραλία, η Βρετανία (συμφώνησε ανταλλαγές γουάν με λίρα), μαζί βεβαίως και η Κίνα, έκαναν χρήση του γουάν στις εμπορικές τους συναλλαγές. Επίσης η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συμφώνησε με τη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας για μεταξύ τους ανταλλαγή νομισμάτων ύψους έως 350 δισ. γουάν, με σκοπό την ενίσχυση των εμπορικών συναλλαγών των χωρών της Ευρωζώνης με την Κίνα. Ταυτόχρονα, από τον Ιούνη του 2014, άρχισαν οι συναλλαγές μεταξύ Κίνας - Ρωσίας «στα εθνικά τους νομίσματα», παρακάμπτοντας το δολάριο. Επίσης η Κίνα πήρε την πρωτοβουλία ίδρυσης Παγκόσμιας Ασιατικής Τράπεζας, κόντρα στην υπάρχουσα Παγκόσμια Τράπεζα, αλλά και στην Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης, γιατί και οι δύο επηρεάζονται από τις ΗΠΑ, ενώ η δεύτερη και από την Ιαπωνία.
Αυτά τα δεδομένα αναδεικνύουν οξύτατους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στο πλαίσιο της παγκόσμιας οικονομίας, που στην προκειμένη περίπτωση εκφράζονται στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Αλλωστε έχουν ενταθεί οι ανταγωνισμοί ανάμεσα σε δολάριο - ευρώ - γουάν. Πρόσφατα όμως ήρθε στο φως της δημοσιότητας και το εξής:
«Δεν πρόλαβαν οι HΠA να προειδοποιήσουν μέσω του θηριώδους προστίμου σε βάρος της BNP-Paribas ότι κάθε διεθνής συναλλαγή σε δολάρια πρέπει να υποτάσσεται στις προτεραιότητας της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής και η αμφισβήτηση ήλθε.
Oχι από τη Pωσία ή την Kίνα, αλλά από τη Γαλλία, που τα τελευταία χρόνια έχει κάνει σημαντικά βήματα προσέγγισης της Oυάσιγκτον, με τους Σιράκ, Σαρκοζί και Oλάντ διαδοχικά να μην κρύβουν ότι διεκδικούν το ρόλο του προνομιακού εταίρου της Oυάσιγκτον.
H αντίδραση από το Παρίσι έχει μορφή ομοβροντίας: Για το διοικητή της Tράπεζας της Γαλλίας Nουαγιέ έχει έλθει η ώρα της αποδολαροποίησης, για το διευθύνοντα σύμβουλο της πετρελαϊκής εταιρείας TOTAL το πετροδολάριο δεν έχει λόγο ύπαρξης, ενώ για τον υπουργό Oικονομικών της Γαλλίας Σαπέν ήλθε η ώρα να ενισχυθεί η χρήση του ευρώ.
H τελευταία φορά που η Γαλλία αμφισβήτησε την παντοδυναμία του δολαρίου ήταν πριν από σαράντα χρόνια» («Ημερησία», 8/7/2014).
Την ίδια μέρα ρεπορτάζ της «Καθημερινής» ανέφερε τα εξής:
«"Εμείς οι Ευρωπαίοι πουλάμε μεταξύ μας προϊόντα σε δολάρια, όπως για παράδειγμα στις συναλλαγές αεροσκαφών. Είναι απαραίτητο; Δεν νομίζω. Πιστεύω πως η αναδιάταξη των ισορροπιών είναι απαραίτητη, όχι απαραιτήτως μόνον σε ό,τι αφορά την αναβάθμιση του ευρώ, αλλά, επίσης, και άλλων νομισμάτων στις ισχυρές αναδυόμενες αγορές, καθώς καταλαμβάνουν ένα όλο και μεγαλύτερο ποσοστό στις συναλλαγές του παγκόσμιου εμπορίου", δήλωσε ο κ. Σαπέν, (σ.σ. υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας), στους Financial Times».
Η επιβολή προστίμου...
Πράγματι, φαίνεται οξύτατη η αντίδραση του Γάλλου υπουργού Οικονομικών, με δεδομένη την προσπάθεια των ΗΠΑ να ενισχύσουν τις σχέσεις τους με τη Γαλλία κόντρα στη Γερμανία (μην ξεχνάμε την πρόσκληση του Μπ.Ομπάμα στον Φρ. Ολάντ και τη φιλοξενία στις ΗΠΑ με τις μέγιστες τιμές). Αλλά η αφορμή εκδήλωσής της έχει σχέση με αυτό που αναφέρεται στην «Ημερησία», ότι «κάθε διεθνής συναλλαγή σε δολάρια πρέπει να υποτάσσεται στις προτεραιότητες της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής».
Τι έχει συμβεί; Γράφει η «Καθημερινή»: «Η επιβολή προστίμου 8,8 δισ. δολαρίων εις βάρος της τράπεζας BNP Paribas και η απαγόρευση συναλλαγών σε δολάρια για ένα έτος έχει προκαλέσει αντιδράσεις στους ανώτατους κυβερνητικούς κύκλους του Παρισιού. Το πρόστιμο εις βάρος της BNP Paribas είναι το υψηλότερο που έχει επιβληθεί στην Ιστορία. Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ καταδίκασε τη γαλλική τράπεζα διότι παραβίασε κυρώσεις των ΗΠΑ εις βάρος του Σουδάν, του Ιράν και της Κούβας, εκτελώντας εκ μέρους πελατών της από αυτές τις χώρες συναλλαγές συνολικού ύψους 30 δισ. δολαρίων». Να, λοιπόν, γιατί ξεσπαθώνει ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών.
Την ίδια ώρα σε άλλο ρεπορτάζ η «Καθημερινή» αναφέρει: «Oι αρχές των ΗΠΑ ξεκίνησαν συζητήσεις με τις γερμανικές τράπεζες Commerzbank AG και Deutsche Bank για τη διευθέτηση υποθέσεων που αφορούν σε συναλλαγές με χώρες που βρίσκονται στη "μαύρη λίστα" των ΗΠΑ, είπε στο Reuters η πηγή. Η Deutsche Bank και η Commerzbank δεν θέλησαν να προβούν σε σχόλια. Η εφημερίδα New York Times δημοσίευσε πρώτη ότι διεξάγονται συνομιλίες με την Commerzbank που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε συμφωνία ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι. Η Commerzbank κατηγορείται από τις αμερικανικές αρχές ότι διακινούσε κεφάλαια μέσω των δραστηριοτήτων της στις ΗΠΑ για λογαριασμό εταιρειών στο Ιράν και το Σουδάν. Θα μπορούσε να καταβάλει τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ σε πρόστιμα, είχε αναφέρει η New York Times. Ενας συμβιβασμός με την Commerzbank, τη δεύτερη μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα, θα άνοιγε τον δρόμο για μία ξεχωριστή διευθέτηση με την Deutsche Bank». Επιθετικά ενάντια και σε γερμανικές τράπεζες οι ΗΠΑ.
... και κάποιες οικονομικές βλέψεις των Γαλλογερμανών
Τέτοιες ειδήσεις έρχονται στην επιφάνεια την ίδια περίοδο που αναδεικνύονται κόντρες με ένταση ανάμεσα σε Γερμανία - HΠA, λόγω παρακολουθήσεων και των αποκαλύψεων ότι η CIA και η NSA δρουν στη Γερμανία αντιγερμανικά, δηλαδή σε όφελος των ΗΠΑ, αλλά και της αποκάλυψης δύο πρακτόρων που δρούσαν στη Γερμανία υπέρ των ΗΠΑ, γεγονός που οδήγησε στην απέλαση του σταθμάρχη της CIA από τη γερμανική κυβέρνηση. Επίσης με τις αποκαλύψεις ότι και οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούν τους πάντες ανά τον κόσμο, όπως και οι αμερικανικές, άρα και τις ΗΠΑ. Αλλά αυτές οι κόντρες είναι παρωνυχίδα μπροστά στους ανταγωνισμούς ανάμεσα στα μονοπώλια, με αντανάκλαση και ανάμεσα στα κράτη.
Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι οι επιθετικές ενέργειες των ΗΠΑ ενάντια σε Γαλλία - Γερμανία γίνονται τη στιγμή που η καγκελάριος της Γερμανίας Α. Μέρκελ πραγματοποιεί ταξίδι στην Κίνα, όπου την υποδέχτηκαν με στρατιωτικές τιμές, με τη συνοδεία εκπροσώπων μεγάλων γερμανικών πολυεθνικών. Συζήτησε με τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ για τη δημιουργία περισσότερων κοινοπραξιών κινεζικών και γερμανικών κεφαλαίων, ειδικά στον τομέα των Κατασκευών. Από τη μεριά της η Μέρκελ τόνισε ότι η Γερμανία θα βελτιώσει το επενδυτικό περιβάλλον ώστε να προσελκύει περισσότερες κινεζικές εταιρείες. Μίλησαν για συνεργασία σε βιομηχανία, αεροναυπηγική, αεροδιαστημική, Κοινωνική Ασφάλιση. Υπέγραψαν δε μια σειρά επιχειρηματικές συμφωνίες πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, όπως π.χ. αυτή με την ευρωπαϊκή κατασκευαστική εταιρεία αεροσκαφών EADS που θα κατασκευάσει για την Κίνα 100 ελικόπτερα, αξίας πάνω από 400 εκατομμύρια δολάρια, ή τη συμφωνία της γερμανικής αεροπορικής εταιρείας «Lufthansa» για τη δημιουργία μιας νέας «κοινής προσπάθειας» με την «Air China». Ακόμη συμφωνήθηκε η δημιουργία νέας μονάδας για την αυτοκινητοβιομηχανία «Wolkswagen» και η δημιουργία «εκο-πάρκου» στο παραθαλάσσιο Τσινγκντάο με κτίρια «ενεργειακά αποδοτικά». Τη Γερμανίδα καγκελάριο συνοδεύουν στην Κίνα εκπρόσωποι μονοπωλίων, όπως Deutche Bank, «Siemens», «Infineon» (ηλεκτρονικοί υπολογιστές) «Commerzbank», «Lufthansa».Να θυμίσουμε επίσης οτι η Γερμανία, θεωρώντας οτι είναι εις βάρος των δικών της μονοπωλίων, βάζει εμπόδια στην υπογραφή της «Διατλαντικής Συνεργασίας Εμπορίου και Επενδύσεων» μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, ενώ οι ΗΠΑ βιάζονται.
Θυμίζουμε ακόμη ότι στις 27/3/2014 έγινε επίσκεψη στη Γαλλία του Προέδρου της Κίνας κατά την οποία συμφωνήθηκε η ενίσχυση των οικονομικών και ειδικά των εμπορικών σχέσεων Γαλλίας- Κίνας, με προτεραιότητα στην πυρηνική ενέργεια, στην αεροπλοΐα, στα τρόφιμα και γενικά στις νέες τεχνολογίες. Για παράδειγμα, υπάρχουν σχέδια της «Airbus» για τη δημιουργία νέου εργοστασίου στην Κίνα. Ηδη η κινεζική «Dongfeng» έχει αγοράσει το 14% της PSA «Πεζό - Σιτροέν», η Κίνα ετοιμαζόταν να αγοράσει 150 αεροσκάφη (ίσως και 200) από την «Airbus», ενώ συζήτησαν την κατασκευή εργοστασίου ανακύκλωσης στην Κίνα, αλλά και την κατασκευή νέων αντιδραστήρων που θα σχεδιάζει η γαλλική «Areva» στη μονάδα της κινεζικής CGN.
Ταυτόχρονα με το ξέσπασμα της κρίσης στην Ουκρανία μετά από επέμβαση των ΕΕ και ΗΠΑ κόντρα στη Ρωσία, οι ΗΠΑ ζήτησαν από τη Γαλλία να μην εκτελέσει την παραγγελία της Ρωσίας για κατασκευή τεσσάρων πολεμικών πλοίων, αλλά η Γαλλική κυβέρνηση αρνήθηκε.
Βεβαίως και στην υπόθεση της Ουκρανίας, Γερμανία-Γαλλία, διαφοροποιούνται από τις ΗΠΑ και τη στάση τους απέναντι στη Ρωσία. Το «fuke Europeans» της αμερικανίδας υφυπουργού εξωτερικών Νούλαντ στην Ουκρανία είναι επίσης ενδεικτικό.
Αν τα αναφέρουμε, είναι για να αναδειχτεί το πραγματικό περιεχόμενο των οξύτατων ανταγωνισμών, οι προσπάθειες Γαλλίας - Γερμανίας να αναπτύξουν τις οικονομικές τους σχέσεις με την Κίνα, για να γίνει κατανοητό και το «αντιδολαριακό μέτωπο», αλλά και το γιατί ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών δεν μίλησε για συναλλαγές μόνο με ευρώ, αλλά και με «νομίσματα των ισχυρών αναδυόμενων αγορών, καθώς καταλαμβάνουν ένα όλο και μεγαλύτερο ποσοστό στις συναλλαγές του παγκόσμιου εμπορίου».
Αλλες συνθήκες
Μια μορφή εκδήλωσης των οξύτατων ανταγωνισμών είναι και η επιδίωξη να κάνουν τεράστια οικονομική ζημιά το ένα κράτος στο άλλο ή το ένα μονοπώλιο στο άλλο, ο ένας ανταγωνιστής στον άλλο. Ετσι και οι ΗΠΑ «χτυπάνε» τις τράπεζες της Γερμανίας και της Γαλλίας.
Ολα όμως τα παραπάνω είναι συμπτώματα αυτής της περιόδου του καπιταλισμού. Οπου η Κίνα έχει περάσει στη δεύτερη θέση διεθνώς, με πρώτες τις ΗΠΑ. Η Κίνα να ενισχύεται συνεχώς συγκριτικά με τις ΗΠΑ. Υπήρχαν εκτιμήσεις από οικονομικά επιτελεία των ΗΠΑ ότι έως το 2050 η Κίνα θα είναι πρώτη οικονομία στην παγκόσμια κατάταξη, αλλά οι εκτιμήσεις επιταχύνουν αυτήν την ανακατάταξη μεταξύ Κίνας - ΗΠΑ 20 χρόνια νωρίτερα, το 2030. Η Κίνα διαχειρίζεται τεράστιο χρέος των ΗΠΑ, αναπτύσσει ραγδαία οικονομικές σχέσεις με ΕΕ, κάνει περισσότερες εξαγωγές κεφαλαίων ανά τον κόσμο, ενώ Γερμανία και Γαλλία αναπτύσσουν επίσης τις οικονομικές τους σχέσεις με την Κίνα. Να, λοιπόν, ένα ακόμη πεδίο οξύτατων ανταγωνισμών. Λέγεται επίσης από τον αστικό Τύπο ότι όταν μετά το 1945 το δολάριο κατοχύρωσε το ρόλο του ως κύριου στην αρχή και μοναδικού στη συνέχεια διεθνούς νομίσματος αναφοράς, η οικονομία των HΠαA αντιπροσώπευε το 40% της παγκόσμιας παραγωγής και η πρωτοκαθεδρία του νομίσματός της ήταν αυτονόητη και αδιαμφισβήτητη. Αλλωστε οι ΗΠΑ έβγαιναν σχεδόν αλώβητες οικονομικά, συγκριτικά με τα άλλα κράτη, από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Σήμερα η κατάσταση στην παγκόσμια οικονομία είναι εντελώς διαφορετική, όπως φαίνεται απ' όλα τα παραπάνω.
Μόνο που για τους λαούς είναι γνωστό το «όταν τσακώνονται τα βουβάλια, την πληρώνουν τα βατράχια». Μονόδρομος ο αντιμονοπωλιακός - αντικαπιταλιστικός αγώνας.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ Χέρι - χέρι δυναμώνουν αντικομμουνισμός και αντιλαϊκή επίθεση

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Χέρι - χέρι δυναμώνουν αντικομμουνισμός και αντιλαϊκή επίθεση
Η αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου επενδύει πολλά στην «αντιτρομοκρατική επιχείρηση», ενώ ετοιμάζει τον πρώτο γύρο ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου

Οι βόμβες έχουν γκρεμίσει γέφυρες, σπίτια, χωριά ολόκληρα
Η απόφαση της κυβέρνησης του Κιέβου να ζητήσει στις αρχές της περασμένης εβδομάδας την απαγόρευση του ΚΚ Ουκρανίας δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία: Επιβεβαίωσε ότι θα χρησιμοποιήσει οτιδήποτε συμβάλλει στην ανεμπόδιστη εφαρμογή αυτών που απαιτούν τα μονοπωλιακά συμφέροντα. Οπως και ότι ο αντικομμουνισμός δυναμώνει χέρι - χέρι με την αντιλαϊκή επίθεση.

Καθόλου τυχαία, λίγο μετά τη γνωστοποίηση των σχεδίων να βγει εκτός νόμου το ΚΚ Ουκρανίας, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο δέχτηκε επιστολή με το αίτημα να αποκατασταθούν ξανά ως «εθνικοί ήρωες» οι συνεργάτες των ναζί Στεπάν Μπαντέρα και Ρομάν Σούχεβιτς.
Επιπλέον, όπως φάνηκε, οι φασίστες του «Δεξιού Τομέα» εξακολουθούν να διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη συνέχιση της «αντι-τρομοκρατικής επιχείρησης» στην Ανατολική Ουκρανία: Σύμφωνα με τα ρωσικά ΜΜΕ, οι τέσσερις ανθρακωρύχοι που σκοτώθηκαν και οι 16 που τραυματίστηκαν ενώ πήγαιναν στη δουλειά τους την Παρασκευή, χτυπήθηκαν από τάγματα του «Δεξιού Τομέα».
Την ίδια στιγμή, στην ιστοσελίδα της αυτοανακηρυχθείσας «Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ» αναφέρθηκε ότι ο ουκρανικός στρατός χρησιμοποιεί «ειδικές μονάδες» που επιτίθενται σε κατοικημένες περιοχές, εργοστάσια και χτύπησαν ακόμα και την ογκολογική κλινική του Λουγκάνσκ, με αποτέλεσμα το θάνατο τεσσάρων περαστικών.
«Ολοι θα πάρουν αυτό που τους αξίζει»
«Για τη ζωή κάθε (σ.σ. Ουκρανού) στρατιώτη, οι αντάρτες θα πληρώσουν με δεκάδες και εκατοντάδες ζωές δικών τους. Ούτε ένας τρομοκράτης δεν θα αποφύγει την ευθύνη, όλοι θα πάρουν αυτό που τους αξίζει», δήλωνε όλο νόημα την Παρασκευή ο Ποροσένκο, μετά την επίθεση που δέχτηκε ο ουκρανικός στρατός από ένοπλες ομάδες ρωσόφωνων στο Λουγκάνσκ, με αποτέλεσμα το θάνατο 30 στρατιωτών.
Βεβαίως, η κυβέρνηση του Κιέβου επιδεικνύει αποφασιστικότητα όχι μόνο στο πεδίο των μαχών, αλλά και στο «πεδίο» της γοργής προώθησης μέτρων που θα στρώσουν το έδαφος σε χρυσοφόρες για τις πολυεθνικές επενδύσεις. Γι' αυτό και η Βουλή ενέκρινε νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση των συστημάτων μεταφοράς του φυσικού αερίου, επιτρέποντας σε (κατ' αρχάς) ευρωπαϊκά και αμερικανικά κεφάλαια να συμμετάσχουν στη διαχείριση του νέου ενιαιοποιημένου φορέα που θα δημιουργηθεί.
Επίσης, την Τρίτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οργάνωσε στις Βρυξέλλες «συντονιστική συνάντηση υψηλού επιπέδου», ενόψει «Διεθνούς διάσκεψης δωρητών για την Ουκρανία», που θα γίνει το χειμώνα. Στόχος, όπως διακήρυσσαν οι διοργανωτές, ήταν ο καθορισμός «των προτεραιοτήτων για την Ουκρανία βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα» και ο «συντονισμός» της «οικονομικής υποστήριξης» προς το Κίεβο. Στη συνάντηση συμμετείχε εκ μέρους της Αθήνας και ο Ελληνας υφυπουργός Εξωτερικών, Κυρ. Γεροντόπουλος, επισημαίνοντας χωρίς υπεκφυγές ότι χρειάζονται «περισσότερες μεταρρυθμίσεις», «ένα περιβάλλον φιλικό προς την επιχειρηματικότητα και ένα βελτιωμένο κλίμα για τις επενδύσεις θα συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη». Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο, τις επόμενες μέρες το Κίεβο θα ανακοινώσει τη λίστα με τις ενεργειακές εταιρείες που θα ιδιωτικοποιηθούν άμεσα.
Οι διπλωματικές επαφές συνεχίστηκαν και τη βδομάδα που πέρασε, με Παρίσι και Βερολίνο να εξακολουθούν να επιδεικνύουν αυξημένο «ζήλο» για την επανάληψη μιας εκεχειρίας, πιέζοντας - όπως και η Ουάσιγκτον - τη Μόσχα να ασκήσει πίεση προς τους ρωσόφωνους. Πάντως, το Κίεβο φαίνεται να αναθεωρεί τη συμφωνία του στα όσα είχαν καταλήξει στο Βερολίνο πρόσφατα οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας, Ουκρανίας, Γερμανίας και Γαλλίας, καθορίζοντας - τότε - ως στόχο «την επίτευξη μιας βιώσιμης εκεχειρίας χωρίς όρους και με αμοιβαία συμφωνία» που θα παρακολουθεί ο ΟΑΣΕ. Οπως δήλωσε ο νέος υπουργός Αμυνας της Ουκρανίας, Βαλέρι Γκελετέι, «οποιαδήποτε διαπραγμάτευση, οποιουδήποτε είδους, θα είναι δυνατή μόνο αφού οι μαχητές θα έχουν οριστικά καταθέσει τα όπλα».
Ταυτόχρονα, συνεχίζονται και τα οικονομικά «παζάρια». Την Παρασκευή συναντήθηκαν εκπρόσωποι του Κιέβου, της Μόσχας και των Βρυξελλών για να δουν τα οφέλη από την πρόσφατη συμφωνία που υπέγραψαν ΕΕ και Ουκρανία. Ο Ρώσος υπουργός Οικονομίας Αλεξέι Ουλιουκάεφ δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι, μόλις τεθεί σε εφαρμογή η Συμφωνία Σύνδεσης, η χώρα του θα επανεξετάσει τους κανόνες που εφαρμόζει σε ό,τι αφορά τους δασμούς με την Ουκρανία.
«Φοβούμαι ότι οι συνάδελφοί μας δεν αντιλαμβάνονται πλήρως την κλίμακα του προβλήματος με το οποίο θα βρεθούμε αντιμέτωποι», δήλωσε ο Ουλιουκάεφ, σύμφωνα με το κρατικό ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA και πρόσθεσε πως η συμφωνία αυτή δημιουργεί «ζώνες κινδύνου» για τη Μόσχα.
Χρήσιμα συμπεράσματα
Το ΚΚΕ αντέδρασε άμεσα στα σχέδια απαγόρευσης του ΚΚ Ουκρανίας, τονίζοντας και με αυτόν τον τρόπο τα πολύτιμα διδάγματα που πρέπει να αντλήσουν οι εργάτες από τις εξελίξεις στην Ουκρανία.
«Η ενέργεια αυτή αποκαλύπτει τις πραγματικές διαθέσεις των πολιτικών δυνάμεων που ανέλαβαν τη διακυβέρνηση της Ουκρανίας, με τη στήριξη της ΕΕ και των ΗΠΑ, που επιδιώκουν να επιβάλουν στη χώρα "σιγή νεκροταφείου", την ώρα που συνεχίζουν τις δολοφονικές επιδρομές τους στην Ανατολική Ουκρανία», τόνιζε σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ.
Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος κατέθεσε Ερώτηση προς την ύπατη εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ, Κάθριν Αστον, καταγγέλλοντας τον επικίνδυνο ρόλο της ΕΕ, που «δεν περιορίζεται στην Ουκρανία, αλλά έχει ανακηρύξει τον αντικομμουνισμό σε επίσημη ιδεολογία της, πρωτοστατώντας συνολικά στην παραχάραξη της ιστορικής αλήθειας, στην απαράδεκτη και ανιστόρητη εξίσωση του φασισμού με τον κομμουνισμό».
Επίσης, ΚΚΕ και ΚΝΕ οργάνωσαν παράσταση διαμαρτυρίας στην πρεσβεία της Ουκρανίας, διατρανώνοντας και με αυτόν τον τρόπο «Κάτω τα χέρια από τους κομμουνιστές».

Ενέργεια και ευκαιρίες για μπίζνες τραβούν τα μονοπώλια

Ενέργεια και ευκαιρίες για μπίζνες τραβούν τα μονοπώλια
Και η διοργάνωση του Ινστιτούτου «Ανταμ Σμίθ» επιβεβαιώνει ότι στην Ουκρανία, όπου ο λαός σφαγιάζεται, θα ενταθεί ο ανταγωνισμός των καπιταλιστικών ομίλων

Το δίκτυο των αγωγών Ενέργειας της Ουκρανίας, πηγή πλούτου για τους καπιταλιστές, πηγή δεινών για τα λαϊκά στρώματα που ματώνουν στο βωμό του ανταγωνισμού των μονοπωλίων
Καθώς συνεχίζονται οι δολοφονικές επιδρομές της κυβέρνησης των εθνικιστών και φασιστών του Κιέβου στις ανατολικές περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, όλο και περισσότερο γίνεται φανερό ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία είναι αποτέλεσμα τόσο του ανταγωνισμού τμημάτων της ντόπιας πλουτοκρατίας όσο και του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού ανάμεσα σε ΗΠΑ, ΕΕ και καπιταλιστική Ρωσία. Το τίμημα της διαπάλης μονοπωλίων που αφορά το φυσικό πλούτο και το μοίρασμα αγορών πληρώνει με βαρύτατο φόρο αίματος ο ουκρανικός λαός και ιδιαίτερα το ρωσόφωνο τμήμα του Ντονμπάς που περιλαμβάνει τις δύο προαναφερθείσες περιοχές.
Ο «Ριζοσπάστης» από τη στιγμή που εκδηλώθηκε η ιμπεριαλιστική επέμβαση από ΗΠΑ, ΕΕ με την ανατροπή της αστικής κυβέρνησης του Β. Γιανουκόβιτς, έχει αναδείξει τον ανταγωνισμό των μονοπωλιακών ομίλων που αφορά τον τομέα της Ενέργειας (τα αποθέματα της ίδιας της Ουκρανίας, τους αγωγούς μεταφοράς προς την ΕΕ) και μια σειρά άλλους βιομηχανικούς κλάδους, την αντιπαράθεση με την καπιταλιστική Ρωσία, αλλά και τη «σφήνα» των ΗΠΑ που όξυνε τα πράγματα στην Ουκρανία (βλέπε χαρακτηριστικό δημοσίευμα την Κυριακή 27 Απρίλη 2014, σελ. 27, με τίτλο: «Πόλεμος μονοπωλιακών ομίλων πίσω από τα γεγονότα»).
Φόρουμ που συγκέντρωσε τα μεγαλύτερα ενεργειακά μονοπώλια
Μια χαρακτηριστική απόδειξη του ενεργειακού πολέμου που είναι σε εξέλιξη είναι το 5ο Ετήσιο Ενεργειακό Φόρουμ που έγινε στις 23-26 Ιούνη στο Κίεβο και διοργανώθηκε από το βρετανικό Ινστιτούτο «Ανταμ Σμιθ» (από τον Σκοτσέζο αστό οικονομολόγο). Το εν λόγω ινστιτούτο, που διοργανώνει συνέδρια για πολλούς κλάδους της οικονομίας και ειδικεύεται στις ιδιωτικοποιήσεις, έχει αναπτύξει ιδιαίτερη δραστηριότητα μετά το 1992 στη Ρωσία και σε χώρες που προέκυψαν μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ. Ηταν τότε που κορυφώθηκε η μεγάλη λεηλασία της λαϊκής περιουσίας από την ανερχόμενη αστική τάξη σε όλες τις πρώην ομόσπονδες Σοσιαλιστικές Δημοκρατίες.
Σε αυτό το Φόρουμ συμμετείχαν 350 εκπρόσωποι μεγάλων ενεργειακών μονοπωλίων, με πιο χαρακτηριστικές τις εταιρείες «ExxonMobil», «Shell», «Chevron», ΕΝΙ, DTEK και «Naftogaz» Ουκρανίας και διεθνείς εμπειρογνώμονες από 20 χώρες, επίσης αντιπροσωπείες της ΕΕ και της Ουκρανικής Βουλής (Verkhovna Rada) και πλήθος επιχειρηματιών, αστών πολιτικών και διαφόρων τεχνοκρατών - αναλυτών από λεγόμενες ΜΚΟ και «δεξαμενές σκέψης». Ανάμεσα στους εισηγητές και ο Μίρεκ Τοπολάνεκ, πρώην πρωθυπουργός της Τσεχίας (2006-09) με το νεοφιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα Πολιτών, που σήμερα είναι διευθυντής Ανάπτυξης και Διεθνών Σχέσεων της ενεργειακής εταιρείας «Νafta» με έδρα τη Σλοβακία, που ειδικεύεται στην υπόγεια αποθήκευση φυσικού αερίου. Επίσης, ο εν λόγω καπιταλιστής είναι στα ΔΣ πολλών ενεργειακών εταιρειών στην Τσεχία και τελευταία ασχολείται και με την αγοραπωλησία γης.
Το κύριο θέμα του φετινού Φόρουμ ήταν η διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού (με ζητούμενο την απεξάρτηση από τη Ρωσία), προκειμένου να διασφαλιστεί η ενεργειακή ασφάλεια της Ουκρανίας. Επίσης στη θεματολογία του Φόρουμ περιλαμβάνεται και η λεγόμενη αξιοποίηση των μη συμβατικών υδρογονανθράκων, δηλαδή το λεγόμενο σχιστολιθικό αέριο που υπάρχει στην Ουκρανία, η απελευθέρωση της ηλεκτρικής ενέργειας.
Αν και δεν υπάρχει δωρεάν πρόσβαση στις εισηγήσεις και τα συμπεράσματα του συγκεκριμένου Φόρουμ, μπορέσαμε να αντλήσουμε ορισμένα πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία από τις πληροφορίες που έδωσαν οι διάφοροι φορείς που συμμετείχαν στη συγκεκριμένη διοργάνωση.
Για παράδειγμα η «Burisma Holdings», η μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία της Ουκρανίας, που είναι παραγωγός φυσικού αερίου και πετρελαίου, μέσω του επικεφαλής της γεωλόγου Μπόγνταν Κρούπσκι, επισήμανε ότι μεταξύ των βασικών στόχων της εταιρείας είναι η ενεργειακή ανεξαρτησία της Ουκρανίας, μέσω της αύξησης της εγχώριας παραγωγής και εφαρμόζοντας τις τελευταίες τεχνολογίες στη γεωλογική έρευνα. Ο εν λόγω τεχνοκράτης προέβλεψε ότι το ένα τέταρτο του συνολικού όγκου της παραγωγής φυσικού αερίου στη χώρα θα προέρχεται σύντομα από ιδιώτες παραγωγούς φυσικού αερίου.
«Χάρη στις τεχνολογικές καινοτομίες κατά το παρελθόν έτος, καταφέραμε να υπερδιπλασιαστεί ο συνολικός όγκος της παραγωγής σε 3 εκατομμύρια BOE (ισοδύναμο με βαρέλια πετρελαίου) σε σχέση με 1,4 εκατ. BOE το προηγούμενο έτος. Στο 1ο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, η μέση ημερήσια παραγωγή φυσικού αερίου αυξήθηκε κατά 90% σε 12.300 BOE σε σύγκριση με την ίδια περίοδο ένα χρόνο νωρίτερα», ανέφερε και πρόσθεσε ότι μέχρι το τέλος του έτους η εταιρεία θα αρχίσει γεωτρήσεις σε 21 περιοχές.
Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2002, προϊόν και αυτή της περιόδου του μεγάλου πλιάτσικου μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού και εκμεταλλεύεται κοιτάσματα στις περιοχές του Δνείπερου - Ντονέτσκ, των Καρπαθίων και της Αζοφικής Θάλασσας.
Η συγκεκριμένη εταιρεία έχει την έδρα της στην Κύπρο, ενώ πριν από 3 μήνες ανέλαβε διευθυντής της Νομικής Υπηρεσίας ο Ρ. Χάντερ Μπάιντεν, γιος του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, μεγαλοδικηγόρος και λομπίστας στο Κογκρέσο.
Αμερικανικό ενδιαφέρον για την Ουκρανία
Χαρακτηριστική ήταν και η ομιλία του Αμερικανού πρέσβη Τζέφρι Πιατ με τον τίτλο «Ο δρόμος προς την ενεργειακή ανεξαρτησία», που αντλήσαμε από την επίσημη ιστοσελίδα της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ουκρανία. Ο συγκεκριμένος, δε, διπλωμάτης πρωτοστάτησε μαζί την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδια για ζητήματα Ευρώπης, Βικτόρια Νούλαντ, στη στήριξη των εθνικιστών και φασιστών, προσφέροντας μάλιστα ...τσάι και κουλουράκια στους μαχητές της λεγόμενης πλατείας Ανεξαρτησίας στο Κίεβο, την περίοδο της ανατροπής Γιανουκόβιτς, το Φλεβάρη φέτος. Για να μην ξεχνιόμαστε, είναι η ίδια Αμερικανίδα διπλωμάτης που είχε πει σε συνομιλία της με τον Πιατ, που υποκλάπηκε, «Γαμ... την ΕΕ», δείχνοντας τον έντονο ανταγωνισμό με την ΕΕ στη διαδικασία ανεύρεσης των δικών της ανθρώπων στην Ουκρανία.
Ο πρέσβης των ΗΠΑ, λοιπόν, ξεκίνησε την ομιλία του, λέγοντας ότι ο τίτλος της είναι εμπνευσμένος από ένα κοινό σχέδιο της πρεσβείας και του ομίλου «DIXI» της Ολένα Παβλένκο (μια εμφανιζόμενη ΜΚΟ και «δεξαμενή σκέψης» που προωθεί κυρίως τα συμφέροντα ενεργειακών μονοπωλίων των ΗΠΑ και της Βρετανίας). Επίσης έθεσε το δήθεν δίλημμα για το λαό της χώρας που πρέπει να διαλέξει, αφού βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι, «ή να συνεχίσει την ενεργειακή εξάρτηση και το χρέος ή να επιλέξει μια βιώσιμη και σύγχρονη οικονομία».
«Πιστεύω, είπε με έμφαση, ότι η ιδέα ενός οδικού χάρτη για την ενεργειακή ασφάλεια είναι καλή, ειδικά σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, καθώς η χώρα συζητά τη μελλοντική της κατεύθυνση» (σ.σ. έτσι αναφέρθηκε στη σημερινή σφαγή που γίνεται εκεί, ως επιλογή κατεύθυνσης). Κινδυνολογώντας, για να κάνει πιο πειστικό το ενδιαφέρον των αμερικανικών μονοπωλίων στην ενεργειακή αγορά, είπε ότι θέρμανση και επιδοτήσεις φυσικού αερίου αντιστοιχούν στο 7% του ΑΕΠ ετησίως. Χαρακτήρισε τις επιδοτήσεις της Ενέργειας μια «κληρονομιά του παρελθόντος της περιόδου της Σοβιετικής Ενωσης», που αναφέρεται στην περίοδο του σοσιαλισμού, που όντως η Ενέργεια ήταν κοινωνικό αγαθό. Ομως για τον Πιατ, αυτά πρέπει να τελειώσουν, ακόμα και αν η σημερινή κατάσταση δεν έχει καμία σχέση με τη σοσιαλιστική περίοδο. Ο Αμερικανός διπλωμάτης υπερασπίζεται την καπιταλιστική βαρβαρότητα και αυτή την παροχή την θεωρεί κόστος και έτσι αυτό που πρότεινε ήταν αύξηση της τιμής της Ενέργειας προς τους καταναλωτές και ταυτόχρονα μια πολιτική πτωχοκομείου για τους πιο εξαθλιωμένους, ώστε τουλάχιστον να μην πεθαίνουν από το κρύο το χειμώνα (φαινόμενο που εντάθηκε σε όλες τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες μετά την καπιταλιστική παλινόρθωση).
Μάλιστα, λάνσαρε την τεχνογνωσία των αμερικανικών μονοπωλίων στην αναζήτηση κάθε διαθέσιμης πηγής Ενέργειας με έμφαση στο σχιστολιθικό αέριο - που παρεμπιπτόντως η διαδικασία εξόρυξής του δημιουργεί σήμερα τεράστια περιβαλλοντικά προβλήματα - στα βιοκαύσιμα και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Ιδιαίτερη μνεία έκανε στη λεγόμενη αντιστροφή ροής του φυσικού αερίου για την ΕΕ μέσω της συμφωνίας Ουκρανίας και Σλοβακίας. Βέβαια, το ζήτημα αυτό προκαλεί σοβαρές ενστάσεις από την πλευρά της Ρωσίας, που θεωρεί ότι έτσι μεταπωλείται αέριο που αποστέλλεται προς την Ευρώπη.
Η πραγματικότητα ...αντεστραμμένη
Ο Αμερικάνος διπλωμάτης επίσης, «μυρίζοντας ψητό» και στον τομέα της ενεργειακής αποδοτικότητας, ανέφερε ότι «22 χρόνια εγκατάλειψης και έλλειψης συντήρησης έχουν δημιουργήσει προβλήματα τόσο στα δίκτυα των αγωγών όσο και τα σπίτια και το 70% των αγωγών και των υποδομών διανομής στην οικιακή θέρμανση χρειάζονται αντικατάσταση, ενώ τα σπίτια είναι πολύ ενεργοβόρα». Μόνο που τα προβλήματα που απέδωσε στην ΕΣΣΔ είναι ακριβώς οι επιπτώσεις της καπιταλιστικής παλινόρθωσης αυτά τα 22 χρόνια. Ετσι είναι φανερό ότι τα μονοπώλια βλέπουν πολύ «ψητό» στην αντικατάσταση υποδομών ή στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης.
Και εδώ δεν πρέπει να μας διαφύγει της προσοχής ότι η μεγάλη καταστροφή υποδομών που γίνεται αυτή την περίοδο στο Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ με τους μαζικούς βομβαρδισμούς κατοικημένων περιοχών δημιουργεί και το κατάλληλο έδαφος για τις μπίζνες των καπιταλιστών, ντόπιων και ξένων, στο μέλλον. Αυτό άλλωστε δείχνουν και μια σειρά παραδείγματα από πολεμικές συγκρούσεις και ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, όπου αυτοί που ισοπέδωναν περιοχές, έκλειναν και χρυσά συμβόλαια για την ...ανοικοδόμηση.
Ετσι, και ο Πιατ, όπως και όλοι οι άλλοι εκπρόσωποι που μίλησαν στο ενεργειακό φόρουμ στο Κίεβο, βλέπουν μεγάλες ευκαιρίες για την ...ελεύθερη αγορά. Αλλωστε και το ζήτημα της πλήρους απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας είναι άλλο ένα πεδίο που έλκει το ενδιαφέρον των καπιταλιστών και αποτέλεσε ξεχωριστό σημαντικό τμήμα συζητήσεων των όσων συμμετείχαν στο Φόρουμ. Είναι ξεκάθαρο ότι προκειμένου να προχωρήσουν οι μπίζνες των μονοπωλίων σε μια παρθένα αγορά, όπως η Ουκρανία ή και άλλες χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, που διεκδικεί και η ρωσική αστική τάξη, η σφαγή μερικών χιλιάδων ανθρώπων, που αντιδρούν από διάφορες αφετηρίες σε αυτά τα σχέδια, είναι για τους καπιταλιστές μια ...απαραίτητη διαδικασία.

Επιδρομές με στόχο τη διασφάλιση του ρόλου του Ισραήλ στην περιοχή

Επιδρομές με στόχο τη διασφάλιση του ρόλου του Ισραήλ στην περιοχή



Ο Ραμαντάν Αμπού Γκαζάλ είναι μόνο ένας από τους δεκάδες Παλαιστίνιους γονιούς που κράτησαν στα χέρια, για τελευταία φορά, τα παιδιά τους, λίγο πριν εναποθέσουν, για πάντα, τα άψυχα κορμιά τους στην αιματοβαμμένη γη της Λωρίδας της Γάζας
Στο στόχαστρο των ισραηλινών βομβαρδιστικών αεροσκαφών βρίσκεται, για μία ακόμη φορά, η Λωρίδα της Γάζας, καθώς βάλλεται ανηλεώς και επίσημα από τις 8/7, στο πλαίσιο της ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης «Προστατευτική Αιχμή». Αυτό το κομμάτι γης των 360 τ.χλμ, που συνορεύει δυτικά με την Αίγυπτο και νότια και ανατολικά με το Ισραήλ (απόλυτα αποκομμένο από τα Παλαιστινιακά Εδάφη της Δυτικής Οχθης και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ) έχει ήδη, μέσα στην πρώτη βδομάδα των βομβαρδισμών, μεταβληθεί σε άμορφο τόπο συντριμμιών και ερειπίων.
Από τους εκατοντάδες τόνους ισραηλινών πυραύλων, που είχαν χτυπήσει ως προχτές πάνω από 1.700 «στόχους», έχουν ισοπεδωθεί δεκάδες οικοδομικά τετράγωνα. Εχουν καταστραφεί μερικώς ή ολοσχερώς πολλές εκατοντάδες διαμερίσματα, σχολεία, υπηρεσίες Κοινωνικής Πρόνοιας, κυβερνητικές υπηρεσίες καθώς και όλα τα σπίτια των διοικητών της «Χαμάς». Εχουν σκοτωθεί πάνω από 100 άνθρωποι (ανάμεσά τους δεκάδες παιδιά και γέροντες). Πάνω από 700 άλλοι τραυματίστηκαν, μένοντας εγκλωβισμένοι σε μία μικρή έκταση γης με λιγοστά νοσοκομεία, ακόμη λιγότερα ιατροφαρμακευτικά υλικά, έχοντας στο πλευρό μόνο ένα ολιγάριθμο ιατρο-νοσηλευτικό προσωπικό, που δίνει υπεράνθρωπη μάχη ενάντια στο θάνατο που σκορπούν τα ισραηλινά βομβαρδιστικά.
Προσχηματικές αφορμές

Οποιος μείνει ζωντανός, θα πρέπει να βρει κουράγιο να επιβιώσει μέσα στα συντρίμμια της νέας ισραηλινής θηριωδίας...
Το πρόσχημα που χρησιμοποίησαν και αυτή τη φορά οι ισραηλινές δυνάμεις, όπως είχαν πράξει και στο πρόσφατο παρελθόν με τις εισβολές του 2009 και του 2012 (που και στις δύο περιπτώσεις συνοδεύτηκαν από χερσαία επέμβαση με χιλιάδες νεκρούς), είναι «η ρίψη ρουκετών από τη "Χαμάς" και την "Ισλαμική Τζιχάντ"» στο Νότιο Ισραήλ.
Οπως τότε, έτσι και τώρα, η ισραηλινή κυβέρνηση αποσιώπησε πως οι ρουκέτες ήταν «απάντηση» στην προκλητική στρατιωτική πυγμή των κατοχικών δυνάμεων που προηγήθηκε της σημερινής επιχείρησης. Αποσιώπησε ότι χρησιμοποίησε ως αφορμή την περίεργη υπόθεση «εξαφάνισης» των τριών Ισραηλινών εφήβων το βράδυ της 12ης Ιούνη, τη δολοφονία και το μετέπειτα εντοπισμό των σορών τους στις 30 Ιούνη, για να κλιμακώσει τις επιχειρήσεις τρομοκράτησης του παλαιστινιακού λαού, όπως: Ημερήσιες και ολονύχτιες εισβολές σε σπίτια και καταυλισμούς τάχα για τη σύλληψη «υπόπτων». Καταστροφή και αρπαγή παλαιστινιακών περιουσιών. Χρήση σφαιρών (από αυτές που συναντά κανείς στα πεδία πολέμου) κατά νεαρών που διαμαρτύρονται. Μπαράζ συλλήψεων και άγριοι ξυλοδαρμοί συλληφθέντων και μετέπειτα κράτησή τους στα λεγόμενα διοικητικά κρατητήρια, δίχως δίκη, όπως έδειξε η χαρακτηριστική περίπτωση της βάρβαρης επίθεσης Ισραηλινών στρατιωτών στις 5/7 έναντι του 15χρονου Ταρέκ Κχντέιρ. Ενός Αμερικανο-παλαιστίνιου που ξυλοκοπήθηκε άγρια επειδή βρέθηκε μπροστά σε συγκρούσεις νεαρών με τις κατοχικές δυνάμεις και κατά τραγική σύμπτωση απεδείχθη ξάδελφος του 17χρονου Μοχάμεντ Αμπού Κντέιρ. Του Παλαιστίνιου εφήβου που απήχθη από την Ανατολική Ιερουσαλήμ, βασανίστηκε και κάηκε ζωντανός το βράδυ της 1ης Ιούλη στη διάρκεια τυφλής επίθεσης μίσους Εβραίων ακροδεξιών εποίκων...
Απώτερος στόχος η «ναρκοθέτηση» της ειρήνης...
Οι «ρουκέτες» της «Χαμάς» χρησιμοποιήθηκαν και σε αυτή την επίθεση ως βολικό πρόσχημα. Οι αιτίες όμως για το ξεκίνημα μίας ακόμη σφαγής του παλαιστινιακού λαού δεν βρίσκονται στις ρουκέτες. Η χρονική διαδοχή των γεγονότων σε συνδυασμό με τις αντιδράσεις της ισραηλινής πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας υπέδειξαν από νωρίς πως η αιτία για τη σημερινή στρατιωτική επιχείρηση βρίσκεται πιθανώς στην ενδοπαλαιστινιακή πολιτική συμφωνία ανάμεσα στη «Χαμάς» στη Λωρίδα της Γάζας και τη «Φατάχ» του Παλαιστίνιου Προέδρου Μαχμούτ Αμπάς στη Δυτική Οχθη για το σχηματισμό κοινής παλαιστινιακής κυβέρνησης, για πρώτη φορά μετά από περίπου έξι χρόνια. Η ορκωμοσία της κυβέρνησης προσωπικοτήτων στις 2 Ιούνη σήμανε για την κυβέρνηση Νετανιάχου το εναρκτήριο λάκτισμα για την εξαπόλυση της σημερινής επίθεσης, καθώς ένα μέρος της ισραηλινής αστικής τάξης δείχνει πως προτιμά το διχασμό της παλαιστινιακής κοινότητας, ώστε να εξασφαλιστεί η εξασθένιση της διαπραγματευτικής της ισχύος σε οποιεσδήποτε «ειρηνευτικές» συνομιλίες χαράξουν, με σημαδεμένα φύλλα, δυτικές ή και αραβικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις...
Αξίζει άλλωστε να σημειωθεί πως πριν τη συγκρότηση της παλαιστινιακής κυβέρνησης ενότητας είχε προηγηθεί το εννιάμηνο ναυάγιο της «ειρηνευτικής» πρωτοβουλίας του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι, που τερματίστηκε άδοξα στις 29 του περασμένου Απρίλη, με υποτιθέμενο στόχο την επίτευξη ισραηλινοπαλαιστινιακής συμφωνίας. Τελικά, η πρωτοβουλία του Κέρι αξιοποιήθηκε από την κυβέρνηση Νετανιάχου για να πολλαπλασιάσει τους εποικισμούς σε Α. Ιερουσαλήμ και Δυτική Οχθη, αναγγέλλοντας συνολικά (όπως έγραφε η ισραηλινή εφημερίδα «Χααρέτζ») τη δημιουργία 55.000 νέων κατοικιών για ισάριθμες οικογένειες Εβραίων...
Οι παραπάνω εξελίξεις, σε συνδυασμό με τις προσπάθειες του Παλαιστίνιου Προέδρου να πετύχει την περασμένη άνοιξη την αναγνώριση των Παλαιστινιακών Εδαφών ως παρατηρητής χώρα - μη μέλος του ΟΗΕ από την πλειοψηφία της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού στη Ν. Υόρκη και οι έμμεσες πλην σαφείς «απειλές» ορισμένων χωρών της ΕΕ για μποϊκοτάρισμα των ισραηλινών προϊόντων που εισάγονται από τους παράνομους εβραϊκούς εποικισμούς (σε μια προσπάθεια «συγκράτησης» του Τελ Αβίβ), εξηγούν γιατί η κυβέρνηση Νετανιάχου διάλεξε στην παρούσα φάση μια νέα εγκληματική επίθεση σε βάρος του παλαιστινιακού λαού. Διαστρεβλώνοντας βεβαίως τα γεγονότα, δημιουργώντας προσχηματικά αφορμές και δικαιολογώντας πρακτικές συλλογικής τιμωρίας και επιθέσεις κατά αμάχων, που συνιστούν εγκλήματα πολέμου. Βεβαίως αυτή την εξέλιξη, δηλαδή τις πολεμικές ενέργειες του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων, δεν μπορεί κανείς να τις αντιμετωπίσει έξω από τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και ιδιαίτερα το γεγονός της εμφανιζόμενης αναβάθμισης του ρόλου του Ιράν, με δεδομένη την υπόθεση του «Κράτους του Ιράκ και του Λεβάντε» που οδηγεί σε διαμελισμό του Ιράκ, την κατάσταση στη Συρία που επίσης συνεχίζει να είναι πολεμικά ρευστή και ανησυχεί τα κράτη της περιοχής, ιδιαίτερα τη Σαουδική Αραβία, αλλά και τις ΗΠΑ. Αλλωστε το Ιράν ως αντίβαρο σ' αυτές τις εξελίξεις το βλέπουν οι Δυτικοί ιμπεριαλιστές. Αλλά το Ισραήλ συναισθάνεται να χάνει πόντους με αυτές τις εξελίξεις.
Ιδιαίτερα στη σημερινή κρίσιμη γεωπολιτικά συγκυρία, κατά την οποία έρχονται στο προσκήνιο τα σημαντικά υποθαλάσσια (και μη...) κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και με δεδομένο ότι οι εξελίξεις στην περιοχή υπονομεύουν την πρωτοκαθεδρία του Ισραήλ, αυτό ανέλαβε δράση.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει τεράστια ευθύνη γιατί στηρίζει το Ισραήλ, προωθώντας την ενίσχυση των μεταξύ τους σχέσεων σε κάθε επίπεδο, όπως έδειξαν προ ημερών τα κοινά ελληνο-ισραηλινά ναυτικά γυμνάσια...
Αμεση η αντίδραση του ΚΚΕ!
Οι βουλευτές και οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ με παρέμβασή τους στις 9/7 κατήγγειλαν τις εγκληματικές επιθέσεις, απαιτώντας άμεσα να σταματήσουν οι επιδρομές και οι εγκληματικές επιθέσεις ενάντια στους Παλαιστίνιους, να αποσυρθούν τα ισραηλινά στρατεύματα κατοχής από όλα τα Παλαιστινιακά Εδάφη, να ακυρωθούν οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις και όλες οι στρατιωτικές συμφωνίες της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και των άλλων κυβερνήσεων των κρατών - μελών της ΕΕ με το Ισραήλ και να ανασταλούν άμεσα όλες οι πολιτικές, οικονομικές και στρατιωτικές συμφωνίες ΕΕ - Ισραήλ.
Σημείωσαν ότι ειρήνη στην περιοχή δεν μπορεί να υπάρξει δίχως τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής και τη δημιουργία ανεξάρτητου, βιώσιμου και κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους, στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, που θα αναγνωριστεί ως κράτος - μέλος του ΟΗΕ.
Υπογράμμισαν πως «τα γεγονότα αποδεικνύουν ότι η εγκληματική δράση του ισραηλινού κράτους ενάντια στο λαό της Παλαιστίνης ενθαρρύνεται από την πολιτική της ΕΕ και των ΗΠΑ, που εξισώνει τους θύτες με τα θύματα» και ότι «στο έδαφος των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, η ΕΕ και οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών της αναβαθμίζουν πολύμορφα και συστηματικά τις πολιτικές, οικονομικές, εμπορικές και στρατιωτικές της σχέσεις με το Ισραήλ, τόσο στα πλαίσια της Συμφωνίας Σύνδεσης ΕΕ - Ισραήλ, της ένταξης του Ισραήλ στο χώρο του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Ουρανού, αλλά και κοινών στρατιωτικών ασκήσεων των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων με αυτές των κρατών - μελών της ΕΕ, όπως η Ελλάδα κ.ά.».

Δέσποινα ΟΡΦΑΝΑΚΗ

Θέλουμε πρωτοπόρους εργάτες, οργανωτές και μαχητές στο χώρο τους

Θέλουμε πρωτοπόρους εργάτες, οργανωτές και μαχητές στο χώρο τους

Το παράδειγμα με το Συνδικάτο Οικοδόμων στα Γιάννενα, δίνει θετική πείρα για τον τρόπο δουλειάς που συμβάλλει στην αλλαγή των συσχετισμών και στην ανασύνταξη του κινήματος
Στην περιοχή της Βορειοδυτικής Ελλάδας, μπορούμε σήμερα να πούμε ότι έχουμε ανοίξει περισσότερες «παρτίδες» με εργαζόμενους σε μεγάλους και κρίσιμους χώρους δουλειάς. Οτι παρεμβαίνουμε πιο αποφασιστικά για άμεσα ζητήματα, όπως η απλήρωτη εργασία, οι απολύσεις, οι μειώσεις μισθών, ακόμα και σε χώρους που οι ταξικές δυνάμεις είναι μειοψηφία.
Ωστόσο, με ακόμη μεγαλύτερη σιγουριά μπορούμε να πούμε ότι αυτό δεν αρκεί. Δεν φτάνει απλά να κερδίζουμε τη συμπάθεια των εργατών, δεν ψάχνουμε «συμπαθούντες». «Ανταλλάσσουμε» τη γενική συμπάθεια με λιγοστούς στην αρχή εργάτες που θα είναι αποφασισμένοι, που θα στέκονται λίγο πιο μπροστά από τους υπόλοιπους, που ακόμα και αν δεν μπορούν να ηγηθούν σ' αυτήν τη φάση, θα είναι οι μελλοντικοί ηγέτες του χώρου, σε μια επόμενη κατάσταση.
Να πάρουμε ένα παράδειγμα: Μετά τις εκλογές, ξεκίνησαν κινητοποιήσεις σ' ένα εργοστάσιο μετάλλου (SPIDER) στα Γιάννενα, όπου οι εργαζόμενοι είναι δέκα μήνες απλήρωτοι. Στο σωματείο Μετάλλου πλειοψηφία είναι οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, με κύριο στήριγμα το συγκεκριμένο εργοστάσιο. Χρόνια ολόκληρα έχουν διαπαιδαγωγήσει τους εργάτες στη λογική του «συνεταίρου»: «Να βοηθήσουμε να πάρει ο εργοδότης δάνειο», μάζεμα υπογραφών για παραγγελίες από τους δήμους για να τους προμηθεύσουν κάδους, να πάρει επιδοτήσεις η επιχείρηση κ.τ.λ.

Αυτές οι λογικές σμπαραλιάζουν στη συνείδηση του εργάτη τις ταξικές διαφορές. Συγκαλύπτουν ότι υπάρχουν δύο διαφορετικοί κόσμοι, που έχουν εκ διαμέτρου αντίθετα ταξικά συμφέροντα. Γαλούχησαν τους εργάτες σε εκφυλιστικές μεθόδους, όπως το χτύπημα της κάρτας στην απεργία. Επέτρεψαν στον εργοδότη να μεταφέρει ένα τμήμα της παραγωγής (καλούπια) στο εργοστάσιο που άνοιξε στη Σερβία. Για την όλη τους στάση, έχουν ανταμειφθεί διαχρονικά από την εργοδοσία, με την έμπρακτη στήριξή της, ώστε να είναι πλειοψηφία στο σωματείο μετάλλου.
Στο διπλανό εργοστάσιο της Ανακύκλωσης, που έχει τον ίδιο εργοδότη, η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων είναι συσπειρωμένοι στο ΠΑΜΕ. Οταν δεν πληρώνονται, κινητοποιούνται ακαριαία, ενώ την ίδια περίπου περίοδο βρίσκονταν σε κινητοποιήσεις για τα βαρέα και ανθυγιεινά, ενάντια στη λογική «δουλειά να έχουμε και ας είναι σε οτιδήποτε συνθήκες».
Η λογική του «μικρότερου κακού» που καλλιεργεί ο εργοδοτικός συνδικαλισμός και αναπαράγει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι επιζήμια για το κίνημα. Η γραμμή του ταξικού αγώνα, με την οποία παλεύει το ΠΑΜΕ, βοηθάει να διαμορφώνονται μαχητές εργάτες και αν μη τι άλλο καλύτερες προϋποθέσεις για να διεκδικήσουν και τα άμεσα ζητήματα.
Εμπιστοσύνη στους εργάτες ακόμα και όταν κάνουν πίσω
Η απεργία, που με καθοριστική παρέμβαση του ΠΑΜΕ ξεκίνησε στην SPIDER, διήρκεσε δέκα μέρες. Από τις ταξικές δυνάμεις έγινε προσπάθεια να αναδειχτεί σε πρώτο θέμα στα Γιάννενα, να συνδυαστεί με μια σειρά κινητοποιήσεις για μέτρα ανακούφισης των απλήρωτων και των άνεργων, για πάγωμα δανείων, κατάργηση χαρατσιών και δημοτικών τελών. Η προσπάθεια αυτή δεν είχε τα αποτελέσματα που θα θέλαμε.
Η σύγκρουση με το μηχανισμό της εργοδοσίας, όπως είναι αναμενόμενο, ήταν σκληρή, όπως και η πίεση με τη γνωστή προπαγάνδα ότι το ΠΑΜΕ θέλει να κλείσει το εργοστάσιο. Τη μια μέρα τους επισκέπτονταν εκπρόσωποι της εργοδοσίας στο σπίτι τους και αποσπούσαν υπογραφή για να σπάσει η απεργία και την άλλη πέταγαν την υπογραφή τους στους κάδους που οι ίδιοι φτιάχνουν και έμεναν έξω από την πύλη του εργοστασίου.
Κάτω από τις πιέσεις, έληξαν την απεργία για 300 ευρώ στα 10 μηνιάτικα που τους χρωστούσε η εργοδοσία. Αποδείχτηκε ότι χρειάζεται να γίνουν πολλά ακόμα για να θωρακιστούν ιδεολογικά - πολιτικά - οργανωτικά. Ομως, έχουμε εμπιστοσύνη σ' αυτούς τους εργάτες. Μπορούν να μάθουν και να μάθουμε από τις ελλείψεις μας.
Ο κύκλος της συγκεκριμένης κινητοποίησης που έκλεισε ανοίγει έναν πιο μεγάλο κύκλο: Αυτόν της εκπαίδευσης. Οι εργάτες αναγνωρίζουν ότι χωρίς την παρέμβαση του ΠΑΜΕ δε θα γινόταν τίποτα. Ξέρουμε και εμείς ότι οι εργάτες έχουν πολύ μεγάλη υπομονή. Και αν τώρα η υπομονή χρησιμοποιείται σε βάρος τους, για να τους εξαθλιώνουν, αύριο θα την χρησιμοποιήσουν υπέρ τους και θα είναι υπόδειγμα οργάνωσης και διεύθυνσης του αγώνα.
Να σχεδιάζουμε με βάση τη στρατηγική μας
Παρασυρόμαστε πολλές φορές στη λογική ότι αν δικαιώνονται τα αιτήματα ενός αγώνα, κερδίσαμε. Αν δεν δικαιώνονται, χάσαμε. Η ικανοποίηση ορισμένων άμεσων αιτημάτων είναι φυσικά μια σοβαρή και καθοριστική πλευρά, προπομπός για να βλέπει τη μεγάλη δύναμη που έχει ο εργάτης να επιβάλλει το δίκιο του. Τον γεμίζει με σιγουριά, δίνει παραπέρα ώθηση.
Ωστόσο, ανεξάρτητα από την εξέλιξη που θα έχει κάθε φορά ένας αγώνας, δεν πρέπει να αδυνατίζει ο προσανατολισμός να διαμορφώνουμε τους πρωτοπόρους της τάξης, να δημιουργούμε σε πρώτη φάση οργανωτές - πυρήνες - πρωτοπόρους εργάτες. Οσο και να το γυροφέρνουμε, εκεί καταλήγουμε. Αυτός είναι ο καθοριστικός δείκτης και σ' αυτό πρέπει να κριθεί η κάθε Κομματική Οργάνωση που δρα στο κίνημα, οι γραμματείες του ΠΑΜΕ, τα σωματεία.
Πυρήνες με αντοχή, αποφασιστικότητα, ατσαλένια θέληση δε διαμορφώνονται με το «άιντε να πληρωθούμε». Απαιτείται σταθερή διαφώτιση για το ποιος είναι ο αντίπαλος, ότι τα καυτά και κρίσιμα ζητήματα που μας κατατρώνε σήμερα, δε θα λυθούν με εκλογές και χαρτοπόλεμο στη Βουλή. Χρειάζεται οι κομμουνιστές να εξηγήσουμε καλύτερα πού το πάει σήμερα το ΚΚΕ, τι κίνημα χρειάζεται, πώς θα εξασθενεί η δηλητηριώδης επιρροή του οπορτουνισμού. Εν ολίγοις, όλα αυτά δηλαδή που έχει επεξεργαστεί το Κόμμα στο Πρόγραμμα του και στις Αποφάσεις του 19ου Συνεδρίου.
Σκοντάφτουμε, όμως, στο εξής βασικό: Οτι οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες που δουλεύουμε στα σωματεία, στις γραμματείες του ΠΑΜΕ, δεν σχεδιάζουμε πάντα με βάση αυτό, ούτε καθοδηγητικά αποτελεί μόνιμη έγνοια μας, έχουμε αρκετές αδυναμίες. Δεν φτάνει να μιλάμε γενικά για την κατεύθυνση του κινήματος. Πρέπει οι κρίκοι του κινήματος να σχεδιάζουν με βάση τη στρατηγική που βάζουμε στο εργατικό κίνημα.
Αυτό δε λύνεται με παροτρύνσεις. Οι κομμουνιστές που είναι εκλεγμένοι στα συνδικάτα, πρέπει να πιάσουν τον ταύρο από τα κέρατα, να πάρουν μέτρα απλά και στοιχειώδη, να συμβάλλουν στη λειτουργία, να μεταφέρουν πείρα. Να γίνει αναδιάταξη σ' αυτό τον ευαίσθητο κρίκο, αλλαγές όπου χρειάζεται. Να εμπιστευτούμε κόσμο, να ριχτούν σ' αυτήν τη δουλειά με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα σύντροφοι και συντρόφισσες, καλύτερα προετοιμασμένοι.
Το παράδειγμα του Συνδικάτου Οικοδόμων
Οι κομμουνιστές δεν αποτιμάμε τη δράση μας με κριτήριο ότι από εκεί που κάναμε δύο πράγματα, τώρα κάνουμε τρία. Κρίνουμε τη δράση μας ανάλογα με τις συνθήκες, τα βήματα που έχουμε κάνει και που μπορούν να λειτουργήσουν πολλαπλάσια, τις δυνατότητες που ανοίγονται.
Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα από τους οικοδόμους στα Γιάννενα, όπου πλειοψηφούν οι ταξικές δυνάμεις. Χωρίς να βάλουμε «ταβάνι» στη δουλειά μας, προσπαθήσαμε να σχεδιάσουμε την παρέμβασή μας μπροστά στις εκλογές του Συνδικάτου, με βασικό άξονα τους άνεργους οικοδόμους ανά γειτονιά και τον ΟΑΕΔ και να απλωθεί η δουλειά αυτή σ' όσο το δυνατόν μεγαλύτερο περίγυρο. Οργανώθηκαν στο συνδικάτο πάνω από 400 άτομα, κόσμος νέος ηλικιακά που δεν είχε προηγούμενη συναναστροφή με το Συνδικάτο.
Η αστική τάξη της πόλης αντιλήφθηκε τον κίνδυνο και τι σημαίνει σαν προοπτική να χάσουν οι εργοδοτικοί το Εργατικό Κέντρο. Τα τοπικά κανάλια έκαναν τη συνηθισμένη συκοφαντική δουλειά τους. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που έχει σαν προτεραιότητα στον καταμερισμό της τον αντικομμουνισμό, ενώθηκε με τα κανάλια και την ΠΑΣΚΕ, για να αποτρέψει ό,τι μπορούσε.
Το κυριότερο όμως δεν είναι ότι το ψηφοδέλτιο των ταξικών δυνάμεων κατέγραψε ένα πολύ καλό εκλογικό αποτέλεσμα (από 388 ψήφους, πήγε στις 888). Το βασικό είναι ότι αναδείχτηκαν νέες δυνάμεις που μπορούν να έχουν καταλυτικό ρόλο στη συνέχεια. 900 άνθρωποι σε μια πόλη σαν τα Γιάννενα, μπορούν να αποτελούν δύναμη κρούσης. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν γυναίκες στα εργοστάσια, παιδιά που είναι μαθητές, άνεργα, στους χώρους κατάρτισης.
Λέμε για παράδειγμα δουλειά στη νεολαία και σκεφτόμαστε ότι είναι κάτι πιο πέρα από την αρμοδιότητα της ΚΟΒ, μια ειδική ενασχόληση μακριά από την καθημερινότητά της. Χωρίς να σημαίνει ότι είναι εύκολο, απαιτείται πλέον άλλο επίπεδο σχεδιασμού με βάση τα βήματα που κάναμε. Πρέπει να σταματήσουμε να γυρνάμε στην αρχή της διαδρομής, να σχεδιάζουμε μ' αυτούς που έχουμε συνηθίσει. Χρειάζεται να σχεδιάσουμε για πολλούς και για όλα, να μην αφήνουμε κυριολεκτικά «στην απ' έξω» πολύ κόσμο και τις οικογένειές τους. Να μην ακυρώνουμε τις τις δυνατότητες που εμείς κατακτήσαμε, τον ίδιο τον κόπο μας.
Σημαντικό καθήκον η αλληλεγγύη
Χρήσιμη είναι, επίσης, η πείρα που βγαίνει από την πρωτοβουλία στην Ηπειρο για πανηπειρωτικό συλλαλητήριο με θέμα την ανεργία, έπειτα από κάλεσμα του ταξικού Εργατικού Κέντρα Αρτας. Πραγματοποιήθηκε σύσκεψη που συμμετείχαν επιπλέον γύρω στα 10 σωματεία που δεν συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. Μέχρι τη σύσκεψη, έγινε καλή δουλειά από τις ταξικές δυνάμεις, με συζήτηση αναλυτική στα σωματεία, προσπάθεια καταγραφής των ανέργων, επικέντρωση στον ΟΑΕΔ.
Ωστόσο, η προσπάθεια έφτασε μέχρι τα μισά. Στο πανηπειρωτικό συλλαλητήριο με εξαίρεση το ΕΚ Αρτας, συμμετείχαν οι δυνάμεις που συνήθως φτάνουν οι ταξικές συνδικαλιστικές οργανώσεις, ενώ ήταν μια πρωτοβουλία που θα μπορούσε να αναθαρρέψει εργατόκοσμο, να δώσει το στίγμα.
Σε μια περίοδο που ο κόσμος έχει ανάγκη από ένα στήριγμα, εμείς κάθε πρωτοβουλία που παίρνουμε στο κίνημα χρειάζεται να τη στηρίζουμε «με νύχια και με δόντια». Από αυτήν τη σκοπιά, είναι θετικό το σχέδιο που μπαίνει στα Εργατικά Κέντρα και στα σωματεία για τους ανέργους και πρέπει πάση θυσία να στηριχτεί, να εμπλουτιστεί και να αφήσει μετρήσιμα αποτελέσματα.
Σε κάθε περίπτωση, χρειάζεται χωρίς κανέναν δισταγμό σ' όλα τα Εργατικά Κέντρα, στα σωματεία, οι ταξικές δυνάμεις να ηγηθούν στην αλληλεγγύη, να δυναμώσει η συλλογική σκέψη, να αναζητήσουμε νέες μορφές. Υπάρχουν πολλοί δίπλα μας που μπορούν να συμβάλουν στην οργάνωση μιας τέτοιας δουλειάς και σ' αυτούς πρέπει να απευθυνθούμε.

Του Νεκτάριου ΤΡΙΑΝΤΗ*
* Ο Ν. Τριάντης είναι μέλος του Γραφείου Περιοχής Βορειοδυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ

Αντιλαϊκή κλιμάκωση με επίκεντρο τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις

Αντιλαϊκή κλιμάκωση με επίκεντρο τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις

Η επόμενη φάση απαιτεί πολιτικές «που δεν αποσκοπούν μόνο σε δημοσιονομικά αποτελέσματα, αλλά και σε μείζονες μεταρρυθμίσεις που αλλάζουν προς το καλύτερο τους θεσμούς, το DNA του κράτους και της οικονομίας»...
Με την παραπάνω φράση υποδέχτηκε ο υπουργός Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελης, τα κλιμάκια των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών (ΕΕ - ΔΝΤ - Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα), τα οποία από την περασμένη βδομάδα βρίσκονται στην Αθήνα για το νέο κύκλο της διαβούλευσης με τη συγκυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, εξάλλου, μιλώντας την περασμένη Πέμπτη από το βήμα του συνεδρίου του «Economist», επικέντρωσε στο μείγμα της αντιλαϊκής πολιτικής που θα εφαρμοστεί, προτάσσοντας τις «μειώσεις φόρων», πρώτα και κύρια για τις επιχειρήσεις, αλλά και τη σταδιακή απόσυρση «έκτακτων φόρων», οι οποίοι πλέον αξιολογούνται ως «μη αποδοτικοί» για το κρατικό ταμείο, λόγω και της ραγδαίας υποχώρησης του εισοδήματος των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων.
Σε κάθε περίπτωση, η πολιτική της «διά πυρός και σιδήρου» επίθεσης απέναντι στα εργατικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, και οι εκτεταμένες «αναδιαρθρώσεις» σε κλάδους της οικονομίας αποτελούν τους κεντρικούς άξονες της αντιλαϊκής πολιτικής για την επόμενη περίοδο. Οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις διαπερνούν το σύνολο των ζητημάτων που έχουν τεθεί στο αντιλαϊκό τραπέζι. Ζητήματα όπως η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, ο συνδικαλιστικός νόμος για να μπουν εμπόδια στις απεργιακές κινητοποιήσεις, αλλά και η «διαχείριση» των προβληματικών τραπεζικών δανείων προς τις επιχειρήσεις, προκειμένου και οι τράπεζες να μην έχουν απώλειες, αλλά και οι καπιταλιστικές επιχειρήσεις που χρωστούν δάνεια να μην καταστραφούν ολοσχερώς, μέχρι την «απομείωση» του κρατικού χρέους, αποτελούν τους διαδοχικούς κρίκους στην ίδια αντιλαϊκή πολιτική που αποσκοπεί στην ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου, στη διευρυμένη αναπαραγωγή του και την κερδοφορία των μονοπωλίων.
Οι κυβερνητικοί παράγοντες, στο πλαίσιο των πρώτων συναντήσεων με τα κλιμάκια της τρόικας, την περασμένη βδομάδα, έκαναν λόγο για «κλίμα προετοιμασίας», ενόψει της «αξιολόγησης» που θα ακολουθήσει το φθινόπωρο φέτος και η οποία συνδέεται με τις αποφάσεις σχετικά με την υπόθεση «ελάφρυνσης» του κρατικού χρέους για την οποία πασχίζουν η κυβέρνηση και το κεφάλαιο, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ.
Παράλληλα, και παρά τις εμφανιζόμενες «αιτιάσεις» από την πλευρά της τρόικας σχετικά με τις «φοροελαφρύνσεις» (τις χρειάζεται το κεφάλαιο ως ένα στοιχείο που διευκολύνει τις επενδύσεις), και τη σταδιακή απόσυρση φόρων, οι όποιες «διαφορές» εντοπίζονται ως προς τη συγκυρία μέσα στην οποία θα επιλεγεί να ξεκινήσει η εφαρμογή τους.
Ταυτόχρονα, οι κυβερνητικοί παράγοντες αναφέρονται στο «κλίμα αξιοπιστίας», το οποίο θα πρέπει να εμπεδωθεί, ανεξάρτητα από δανειακές συμβάσεις και «μηχανισμούς στήριξης». Αυτό, με τη σειρά του, συνεπάγεται την κλιμάκωση των αντιλαϊκών «μεταρρυθμίσεων» και για τη λεγόμενη «μετά τρόικα» εποχή, την εποχή των μνημονίων διαρκείας και της «ενισχυμένης δημοσιονομικής εποπτείας» που έχει επιβληθεί στους λαούς όλων των κρατών - μελών της ΕΕ...
Μπαράζ από νέα μέτρα
Ηδη, το αντιλαϊκό τοπίο αρχίζει να ξεδιαλύνεται από τις συζητήσεις και τα παζάρια που είχαν την περασμένη βδομάδα η συγκυβέρνηση με την τρόικα.
Συγκεκριμένα:

1. Το θέμα των ομαδικών απολύσεων, σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, αποτελεί «ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση» και θα αξιολογηθεί στη συνέχεια, στο πλαίσιο της επόμενης διαβούλευσης που προγραμματίζεται για το Σεπτέμβρη. Είναι απόλυτα φανερό ότι δεν πρόκειται για μέτρο που αποσκοπεί σε «δημοσιονομικά αποτελέσματα», αλλά για πάγια απαίτηση πρώτα και κύρια της εγχώριας αστικής τάξης, αλλά και των μονοπωλίων άλλων χωρών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, γιατί διευκολύνει τη μείωση των καπιταλιστικών δαπανών για μισθούς και την ευελιξία στην απασχόληση, άρα αυξάνεται το περιθώριο κέρδους. Ταυτόχρονα, συγκαταλέγεται μαζί με πολλά άλλα σε αυτά που στοχεύουν στην «αλλαγή του DNA της οικονομίας» για την οποία κάνει λόγο ο υπουργός Οικονομικών.


2. Στις αντιλαϊκές προτεραιότητες βρίσκονται οι αντεργατικοί σχεδιασμοί για τις αλλαγές στη λειτουργία των συνδικάτων, με στόχο να μπουν επιπλέον εμπόδια στη συνδικαλιστική δράση. Η κυβέρνηση μεθοδεύει η απεργία να αποφασίζεται από το 50% +1 των εργαζομένων που είναι γραμμένοι στα συνδικάτα και όχι από τις διοικήσεις ή τις Γενικές Συνελεύσεις. Επιπλέον, θα προβλέπεται περισσότερος χρόνος προειδοποίησης, ενώ παρέχεται και το δικαίωμα στην εργοδοσία να προχωρεί σε ανταπεργία («λοκ άουτ»). Σε αυτό το πλαίσιο, την περασμένη βδομάδα, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του «Εκόνομιστ» ο επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ευρώπη πρόταξε την επιτάχυνση του θεσμικού πλαισίου για τις «μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας» και επίσης το «θεσμικό πλαίσιο για τις απεργίες». Το μέτρο θα συζητηθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβρη.


3. Ξεκαθαρίζει και το ζήτημα γύρω από την υπόθεση του λεγόμενου «ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος», το οποίο μετά και την αρχική «πιλοτική εφαρμογή» του θα επεκταθεί σε όλες τις περιοχές της χώρας. Σε πρώτο πλάνο, προβάλλει η πολιτική διαχείρισης των ακραίων φαινομένων φτώχειας. Ταυτόχρονα, με το «κόλπο» του «ελάχιστου εισοδήματος» διαλύουν τα ήδη υπάρχοντα προνοιακά επιδόματα και όχι μόνο. Στην πραγματικότητα, το «ελάχιστο εισόδημα» θα αποτελέσει το «ταβάνι» για τα κάθε είδους προνοιακά επιδόματα, όπως το επίδομα ανεργίας, το λεγόμενο «κοινωνικό μέρισμα», το επίδομα αναπηρίας, πολύτεκνων λαϊκών νοικοκυριών, τα «κοινωνικά τιμολόγια» (ΔΕΗ), το επίδομα θέρμανσης, αναπηρίας, φοιτητικά επιδόματα κ. ά. Σύμφωνα με τη χαρακτηριστική «ενημέρωση» από την πλευρά της κυβέρνησης, τονίζεται ότι «δεν μπορεί κάποιος να πάρει το κατώτερο εγγυημένο εισόδημα και να παίρνει και όλα τα άλλα επιδόματα, όπως τα κοινωνικά τιμολόγια, το επίδομα θέρμανσης, τα φοιτητικά επιδόματα, τις μετεγγραφές για παιδιά με χαμηλόμισθους γονείς»...

Είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι πασχίζουν να διαχειριστούν την κατάσταση ανθρώπων που ζουν στην ακραία φτώχεια, με τρικ ότι τους ανακουφίζουν. Για την αποτελεσματική εφαρμογή του μέτρου, μάλιστα, διαμορφώνεται ενιαίος μηχανισμός ελέγχου, καταγραφής και πληρωμών, στο πλαίσιο του υπουργείου Εργασίας. Διαφαίνεται επίσης ότι στην ίδια κατηγορία θα ενταχθεί και η κρατική «δαπάνη» για τη φαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων (προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ το χρόνο).

4. Σχεδιάζονται μέτρα υποχρεωτικής ιδιωτικής ασφαλιστικής κάλυψης, σε σχετικά μεγάλου μεγέθους επιχειρήσεις, με περισσότερους από 100 εργαζόμενους, μέσω των λεγόμενων «Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης» (του λεγόμενου δεύτερου πυλώνα). Η συγκεκριμένη πρόταση έχει επεξεργαστεί από τον ΣΕΒ και απ' ό,τι φαίνεται βρίσκεται στο τραπέζι, ταυτόχρονα με άλλα μέτρα ενίσχυσης της «ανταποδοτικότητας» της Κοινωνικής Ασφάλισης!


5. Προωθείται η κατάργηση, από το 2015, των «εισφορών υπέρ τρίτων», οι οποίες αποτελούν πηγή εσόδων για ασφαλιστικά ταμεία.

Στα σκαριά είναι η μελέτη του ΚΕΠΕ που αφορά στην ενιαιοποίηση ασφαλιστικών ταμείων και διαδικασιών, εξέλιξη η οποία μαζί με τις άλλες προδιαγραφές του κεφαλαίου θα οδηγήσει σε νέες περικοπές.

6. Στα παζάρια με την τρόικα βρίσκονται και άλλα μέτρα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, όπως:

-- Μειώσεις φόρων επί των εταιρικών κερδών.
-- Μειώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλουν οι εργοδότες, σε συνέχεια αυτών που ήδη ψηφίστηκαν και εφαρμόζονται, σε μια εξέλιξη που θα πάει «πακέτο» με το «νέο Ασφαλιστικό» - καρμανιόλα για τα ασφαλιστικά ταμεία και τα δικαιώματα εργαζομένων και συνταξιούχων.
-- Φορολογικές περικοπές στον τομέα Ενέργειας, ζήτημα που θέτουν επίμονα οι ντόπιοι βιομήχανοι.
«Κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια
Σε μοχλό των αναδιαρθρώσεων κλάδων και τομέων της οικονομίας και της παραγωγής αναγορεύεται το ζήτημα διαχείρισης των «προβληματικών» τραπεζικών δανείων προς τις επιχειρήσεις. Οι τρόποι διαχείρισης του ζητήματος βρίσκονται πλέον στην καθημερινή ατζέντα των συζητήσεων σε επίπεδο συγκυβέρνησης και τραπεζών, καθώς και σε επίπεδο διαβούλευσης με την τρόικα.
Το ζήτημα συζητήθηκε στο πλαίσιο της προχτεσινής συνάντησης του υπουργού Ανάπτυξης, Ν. Δένδια, με το κλιμάκιο της τρόικας. Θέση της κυβέρνησης είναι «αφ' ενός μεν να στηρίζονται οι βιώσιμες επιχειρήσεις και να επιστρέψουν στην οικονομική δραστηριότητα αλλά και να μην επιτρέπεται σε επιχειρήσεις κενές περιεχομένου να εγκλωβίζουν παραγωγικές δυνάμεις».
«Το θέμα δεν αποτελεί ακόμη προαπαιτούμενο, η τρόικα δεν θέτει όρους και χρονοδιάγραμμα για την αντιμετώπισή του, έχει την άποψη ωστόσο ότι οι διαδικασίες πρέπει να είναι σύντομες και αποτελεσματικές», διαμήνυσε, μετά τη σχετική συνάντηση, υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος. Την ίδια κατεύθυνση έρχονται να εξυπηρετήσουν και οι σχεδιαζόμενες αλλαγές στο «πτωχευτικό δίκαιο» των επιχειρήσεων.
Το ζήτημα των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων συνδέεται τόσο με τους σχεδιασμούς για τις αναδιαρθρώσεις, τις εξαγορές αλλά και τα λουκέτα σε επιχειρήσεις, όσο και με τους επικείμενους διαγνωστικούς ελέγχους στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών που θα διενεργήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ολοφάνερα προκύπτει το γεγονός ότι οι επικείμενοι διαγνωστικοί έλεγχοι θα «αποκαλύψουν» νέα κεφαλαιακά κενά, ύψους αρκετών δισ. ευρώ, όπως εκτιμάται.
Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, από την πλευρά του, έδωσε έμφαση στα καθυστερούμενα δάνεια και στην «προετοιμασία» των τραπεζικών ισολογισμών, προκειμένου οι τράπεζες να μη βρεθούν αντιμέτωπες με ένα «οξύ πρόβλημα που θα τις εγκλωβίσει και θα τις εμποδίσει να διοχετεύσουν την απαραίτητη ρευστότητα στην αγορά».
Σχετική παρέμβαση έγινε μέσα στη βδομάδα από τον πρόεδρο του ΣΕΒ, Θ. Φέσσα, ο οποίος, μιλώντας σε «επενδυτικό φόρουμ» που διοργάνωσε η Γιούρομπανκ, έβαλε στο τραπέζι ζήτημα «ριζικής αλλαγής στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο», έτσι ώστε, αφ' ενός, «να αποφεύγεται η στρέβλωση του ανταγωνισμού» και, αφ' ετέρου, «να διευκολύνεται η ταχεία επιστροφή βιώσιμων επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν σήμερα προβλήματα σε συνθήκες ομαλής και κερδοφόρας λειτουργίας».
Παράλληλα, έκανε λόγο για την ανάγκη επανεξέτασης του φορολογικού και νομικού πλαισίου, με στόχο να γίνει «πιο φιλικό ως προς τις αναδιαρθρώσεις» και «να ενθαρρύνει τις συγχωνεύσεις και εξαγορές». Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, στο τραπέζι επανέρχεται η πρόταση για τη μεταφορά μέρους των προβληματικών δανείων σε νέο Οργανισμό, τύπου «κακής τράπεζας», που θα αναλάβει, κάτω από συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις, τη διαχείρισή τους.
Σε κάθε περίπτωση, τα εξελισσόμενα παζάρια και η κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής και του αυταρχισμού, επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι σε αντίθεση με τις υποσχέσεις της κυβέρνησης για δήθεν ανακούφιση, στην πραγματικότητα το βαρέλι των αντεργατικών μέτρων δεν έχει πάτο, αφού η καπιταλιστική ανάκαμψη - ανεξαρτήτως μείγματος διαχείρισης - απαιτεί πάμφθηνους και υπάκουους εργαζόμενους.

Με όπλο το RNA ενάντια στην ηπατίτιδα C και τον ιό «Εμπολα»!

Με όπλο το RNA ενάντια στην ηπατίτιδα C και τον ιό «Εμπολα»!



Επί δεκαετίες οι πρωταγωνιστές στη μοριακή βιολογία είναι το DNA (δεσοξυριβονουκλεϊκό οξύ), που αποθηκεύει το γενετικό κώδικα και οι πρωτεΐνες, μέσω των οποίων εκφράζονται τα γονίδια και επιδρούν στην ανάπτυξη και λειτουργία του οργανισμού. Ανακαλύψεις πρωτεϊνών οδήγησαν σε τέτοιες ιατρικές προόδους, όπως η συνθετική ινσουλίνη, η ιντερφερόνη και τα αντικαρκινικά φάρμακα νέας γενιάς. Η γονιδιακή θεραπεία, χρησιμοποιώντας τροποποιημένα τμήματα DNA, έχει κάνει σημαντικές προόδους ενάντια στην αιμοφιλία, την κληρονομική τυφλότητα και άλλες ασθένειες, που μέχρι τώρα ήταν αδύνατο να ξετυλίξουμε το κουβάρι τους.
Το παραγνωρισμένο
Παραγνωρισμένο σε αυτήν την πορεία ιατρικής προόδου ήταν ένα τρίτο είδος βιομορίου: το RNA (ριβονουκλεϊνικό οξύ). Οπως ο πιο διάσημος αδερφός του, το RNA περιέχει γενετική πληροφορία, αλλά είναι λιγότερο σταθερό χημικά σε σχέση με το DNA και συχνά καταστρέφεται από τα ένζυμα μέσα στο ταραχώδες περιβάλλον του κυτταροπλάσματος. Αν και οι επιστήμονες γνώριζαν εδώ και πολύ καιρό ότι το RNA συνδέεται άμεσα σε κάποια φάση με οποιαδήποτε κυτταρική διαδικασία, του έδιναν ωστόσο έναν απλό υποστηρικτικό ρόλο, πάντα στη σκιά του DNA και των πρωτεϊνών, ως μόριο μεταφορέας μηνυμάτων, συντονιστής για τις προμήθειες και επιστάτης. Ομως, στο τέλος του 20ού αιώνα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν νέες μορφές RNA που κάθε άλλο παρά έπαιζαν το ρόλο του επιστάτη. Αντίθετα, αυτά τα μόρια ασκούσαν εκπληκτικά μεγάλο βαθμό ελέγχου στη συμπεριφορά του DNA και των πρωτεϊνών, αυξάνοντας ή μειώνοντας τη δραστηριότητά τους. Χρησιμοποιώντας αυτά τα είδη RNA οι επιστήμονες σκέφτηκαν ότι ίσως μπορούσαν να αναπτύξουν νέες θεραπείες για τον καρκίνο, λοιμώδεις και πολλές χρόνιες νόσους. Αν και ορισμένα από τα ευρήματα δε θα διαρκέσουν στο χρόνο, οι ερευνητές νιώθουν κυριολεκτικά σαν να ανακάλυψαν μια καινούρια ήπειρο προς εξερεύνηση και αξιοποίηση.
Τα βασικά συστατικά του DNA, η αδενίνη (A), η θυμίνη (T), η κυτοσίνη (C) και η γουανίνη (G) συναποτελούν το βασικό εγχειρίδιο για την ανάπτυξη κάθε ζωντανού πλάσματος στον πλανήτη. Και μια από τις πιο βασικές διεργασίες, για τις οποίες το DNA δίνει οδηγίες είναι η κατασκευή πρωτεϊνών. Οι πρωτεΐνες με τη σειρά τους δίνουν στα κύτταρα την τρισδιάστατη δομή τους και τους επιτρέπουν να πραγματοποιούν πολλές λειτουργίες. Προσφέρουν τη λαμπερή επιδερμίδα της νιότης και την αντοχή της καρδιάς για μια ζωή. Ενεργοποιούν και απενεργοποιούν το DNA ανάλογα με τις αλλαγές στο περιβάλλον, ρυθμίζοντας πόσο αποτελεσματικά τα κύτταρα χρησιμοποιούν τα σάκχαρα, αλλά και την ικανότητα των νευρώνων να στέλνουν σήματα ο ένας στον άλλο μέσα στον εγκέφαλο. Το μεγαλύτερο μέρος των σημερινών φαρμάκων, από την ασπιρίνη έως το πιο σύγχρονο, λειτουργούν επηρεάζοντας πρωτεΐνες, είτε μπλοκάροντας τη λειτουργία τους, είτε μεταβάλλοντας την ποσότητα που παράγεται.
«Απιαστες» πρωτεΐνες
Ωστόσο, οι επιστήμονες δεν έχουν μπορέσει να βρουν ή να αναπτύξουν φάρμακα που να επηρεάζουν όλες τις πρωτεΐνες θεραπευτικού ενδιαφέροντος. Τα περισσότερα φάρμακα αποτελούνται από μικρά μόρια ικανά να επιβιώσουν μετά την κατάποση και την πλεύση στο όξινο περιβάλλον του στομάχου. Οταν απορροφηθούν από το πεπτικό σύστημα, πρέπει να ταιριάξουν στις ακριβείς θέσεις μέσα στις πρωτεΐνες που στοχεύουν, όπως το κλειδί ταιριάζει στην κλειδαριά. Υπάρχουν, όμως, πρωτεΐνες στις οποίες δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτή η προσέγγιση. Οι πρωτεΐνες αυτές «θάβουν» τα ενεργά τους τμήματα βαθιά μέσα σε στενά κανάλια, ή σε άλλες περιπτώσεις δεν έχουν ενεργά τμήματα, καθώς αποτελούν μέρος του εσωτερικού σκελετού του κυττάρου.
Αυτά τα εμπόδια προσπαθούν να υπερπηδήσουν οι νέες θεραπείες με RNA, αν και ο τρόπος που μπορούν να το πετύχουν δεν ήταν σαφής μέχρι πρόσφατα. Οπως ήξεραν από καιρό οι βιολόγοι, το RNA λειτουργεί ως ταλαντούχος μεσολαβητής, αντιγραφέας και μεταφραστής των οδηγιών του DNA σε συμπληρωματικές ακολουθίες (ταιριάζοντας π.χ. κάθε C με ένα G), μετατρέποντας στη συνέχεια αυτόν τον κώδικα σε τρισδιάστατες πρωτεΐνες. Ομως το RNA μπορεί να κάνει πολύ περισσότερα.
Μικρά, αλλά δυναμικά
Οι βάσεις για τη θεραπευτική αξιοποίηση του RNA μπήκαν το 1993, με την ταυτοποίηση των πρώτων μικροRNA. Αυτά τα ασυνήθιστα μικρά μόρια RNA προσδένονται σε μόρια αγγελιαφόρου RNA (mRNA), εμποδίζοντας τα ριβοσώματα να συνθέσουν μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη (αυτή της οποίας τα χαρακτηριστικά περιέχει το mRNA). Τα κύτταρα προφανώς χρησιμοποιούν τα μικροRNA για να συντονίσουν το πρόγραμμα παραγωγής πολλών πρωτεϊνών, ιδιαίτερα στα πρώιμα στάδια ανάπτυξης ενός οργανισμού. Πέντε χρόνια αργότερα, οι ερευνητές έκαναν μια άλλη σημαντική πρόοδο (που το 2006 τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ), όταν απέδειξαν ότι διαφορετικά μικρά μόρια RNA εμποδίζουν αποτελεσματικά τη μετάφραση ενός γονιδίου σε πρωτεΐνη, κόβοντας σε κομμάτια το mRNA.
Η παρεμπόδιση της λειτουργίας του mRNA από μικρά μόρια RNA ονομάστηκε RNAi (παρεμβολή RNA) και τα μόρια που την προκαλούν siRNA (μικρό παρεμβαίνον RNA). Οι επιστήμονες δεν άργησαν να καταλάβουν ότι ίσως μπορούσαν να επιδράσουν σε πρωτεΐνες στις οποίες δεν είχαν έως τότε πρόσβαση, αν μετέφεραν τη δράση του siRNA ένα στάδιο πιο πάνω, στην κατασκευή της πρωτεΐνης από το RNA. Μέχρι σήμερα, έχουν γίνει εκατοντάδες πειραματικές μελέτες στη βάση κλινικών δοκιμών, που αφορούν τη διάγνωση ή θεραπεία προβλημάτων από τον αυτισμό έως τον καρκίνο του δέρματος. Ανάμεσα στις πιο ελπιδοφόρες θεραπείες είναι για τον ιό «Εμπολα», έναν εξαιρετικά θανατηφόρο παθογόνο, αλλά και θεραπεία για την ηπατίτιδα C, που έχει μολύνει 150 εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο και αποτελεί βασική αιτία για την εμφάνιση καρκίνου στο συκώτι.
Μόρια «διπλοί πράκτορες»
Πέρα από τις θεραπείες που βασίζονται στο μικροRNA ή το siRNA, μια άλλη γενιά θεραπειών ενδέχεται να είναι κρυμμένη πίσω από την επόμενη γωνία της διαδρομής στο νέο μαγικό κόσμο του RNA. Οι θεραπευτικές προσεγγίσεις αυτού του είδους χαρακτηρίζονται ως θεραπείες CRISPR (από τα αρχικά της ονομασίας μικρών ακολουθιών DNA που επαναλαμβάνονται με τακτικό τρόπο μέσα στο γενετικό κώδικα βακτηρίων και άρχαιων (αρχαίοι μονοκύτταροι οργανισμοί σαν τα βακτήρια). Αυτές οι παράξενες ακολουθίες αλληλεπιδρούν με ειδικές πρωτεΐνες συσχετιζόμενες με καθεμιά, που ονομάζονται πρωτεΐνες Cas.
Μαζί οι CRISPR και οι Cas σχηματίζουν μια μορφή μικροβιακής άμυνας απέναντι στους ιούς. Οι πρωτεΐνες καθοδηγούνται για να κόψουν το DNA του ιού στα δύο από κατάλληλα συμπληρωματικά τμήματα RNA που προσδιορίζουν το τρωτό σημείο. Τα κύτταρα των μικροβίων δανείζονται αυτά τα τμήματα RNA από τους ιούς που τους επιτίθενται, μετατρέποντάς τα σε διπλούς πράκτορες, για να οδηγήσουν τις πρωτεΐνες Cas εκεί που πρέπει. Κατασκευάζοντας κατάλληλα τμήματα RNA οι επιστήμονες μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτό το μικροβιακό μηχανισμό, για να επεμβαίνουν στο DNA των ανθρώπινων κυττάρων ακριβώς στο σημείο που θέλουν, είτε για να ακυρώσουν κάποιο γονίδιο, είτε για να το τροποποιήσουν. Αρκετοί εκτιμούν ότι αυτή η τεχνική δε θα αργήσει να επιτρέψει ένα είδος γενετικής μικροχειρουργικής στο DNA, ανοίγοντας δρόμους αντιμετώπισης νόσων που έως τώρα ήταν θεραπευτικά απροσπέλαστες.

Επιμέλεια:
Σταύρος ΞΕΝΙΚΟΥΔΑΚΗΣ
Πηγή: «Scientific American»

TOP READ