6 Αυγ 2019

Ρωσία: Σε ύψη ρεκόρ η νοσταλγία της Σοβιετικής Ένωσης και του Στάλιν

Σε μια ακόμη δημοσκόπηση, οι πολίτες της Ρωσίας δείχνουν να προτιμούν το Σοβιετικό Καθεστώς από την διακυβέρνηση Πούτιν. Πιστεύουν μάλιστα ότι μέχρι και την εποχή Μπρέζνιεφ, το καθεστώς “ήταν πολύ πιο κοντά στον κόσμο”, απ’ ό,τι συμβαίνει σήμερα με μια εξουσία την οποία χαρακτηρίζουν “γραφειοκρατική, διεφθαρμένη και εγκληματική”.
Οι Ρώσοι εδώ και χρόνια εκφράζουν θετική γνώμη για την πρώην Σοβιετική Ένωση, αλλά όπως αναφέρουν οι Moscow Times, η “σοβιετική” και η “σταλινική νοσταλγία” φτάνουν τους τελευταίους μήνες σε ύψη ρεκόρ.
Την ίδια ώρα η δημοτικότητα του Βλαντιμίρ Πούτιν δοκιμάζεται εν μέσω γενικευμένης φτώχειας και αναταραχής λόγω των επικείμενων αλλαγών στο καθεστώς των συντάξεων
Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Levada που δημοσιεύθηκε σήμερα, τo 29% των Ρώσων θεωρεί ότι το καθεστώς της ΕΣΣΔ από τα μέσα της δεκαετίας του ΄70 έως τα τέλη της δεκαετίας του ΄80 ήταν “πιο κοντά στον κόσμο”, επιλέγοντας ανάμεσα σε διάφορες επιλογές απαντήσεων. Ένα 25% χαρακτηρίζει “ισχυρό και σθεναρό” το καθεστώς, ένα 22% “δίκαιο” κι ένα 20% “νόμιμο”. Όταν καλούνται να χαρακτηρίσουν το σημερινό καθεστώς, σε ποσοστό 41% οι Ρώσοι κάνουν χρήση των επιθέτων “εγκληματικό και διεφθαρμένο”, ένα 31% το θεωρεί “μακριά απ’ το λαό και ξένο” προς αυτόν, ενώ ένα 24% το χαρακτηρίζει “γραφειοκρατικό”.
Πηγή: hellasjournal.com / The Moscow Times

His masterchef’s voice – Φίλε, η ζωή δεν είναι ριάλιτι…

Η ζωή δεν είναι ριάλιτι-σόου -τα οποία δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα, αλλά τείνουν να την διαμορφώσουν κατ’ εικόνα και ομοίωσή τους.
Η ζωή δεν είναι στρατός, όπου τρως καψόνια, για να “στρώσεις χαρακτήρα” και υφίστασαι ως “στραβάδι” τις παλιοσειρές και κομπλεξικούς ανώτερους. Ούτε πολιορκία όπου πρέπει να αντέξεις χωρίς τροφή και δικαιώματα, καθηλωμένος σε δωδεκάωρες βάρδιες, και να βαφτίζεις “υγρό πυρ” το καυτό λάδι που σου ρίχνουν.
Κι αν θέλεις να δεις τη ζωή με τέτοιους όρους, έχουμε ήδη πόλεμο, που είναι ταξικός, και η μάχη μας περιμένει όλους, όσους δε σκύβουν το κεφάλι, για να πιάσει καλά η γκιλοτίνα. Εκεί θα δείξεις την αξία σου και τι μπορείς να πετύχεις, όχι για σένα ως άτομο, αλλά για την τάξη σου -και δεν εννοούμε τους συμμαθητές στο MasterChef.
Δες για αυτό το τελευταίο τι υπέροχο μάθημα ταξικής αλληλεγγύης προσφέρουν οι διάφοροι αρχι-σεφ στον Μποτρίνι, για να καλύψουν τις βρομιές της δικής τους κουζίνας, με το χρήμα ως μπαχαρικό.
Αν υπάρχει κάτι να μάθεις από αυτούς, δεν είναι πώς να το βουλώνεις και να υπομένεις αγόγγυστα διάφορες ταπεινώσεις, για να ωριμάσεις και να τις δεις σαν ωφέλιμη κοπριά, που βρωμάει μεν αλλά θα σε βοηθήσει να γίνεις μεγάλος. Να γίνεις κι εσύ κάποτε αφεντικός (Master) ή αρχηγός (σεφ), κάνοντας τα ίδια στους επόμενους.
Κι όπως λέει και το Σφάλμα:
Όταν λέω ότι τα μάστερ σεφ και οι τηλεοπτικές μαλακιες μας συνηθίζουν στην εργοδοτική τρομοκρατία είμαι συντηρητικός και κολλημένος.
Με τι τρόπο είναι ‘όλοι παναγίες’ στις κουζίνες σου, κύριε Μποτρίνι;
Αυτό που βλέπετε όλοι ‘κριτές’ να ξεφτιλίζουν τρεμαμενους μάγειρες στα πάνελ είναι κανιβαλισμός χειριστου είδους, συμβαίνει όντως στους χώρους δουλειάς, και διαπαιδαγωγεί τους νέους εργαζόμενους να δέχονται αντίστοιχη μεταχείριση σαν κάτι λογικό και θεμιτό για να ‘μάθουν’ και να ‘εξελιχθούν’, όπου εξέλιξη πρακτικά σημαίνει απλά η οικονομική δυνατότητα να καταφέρεις να φύγεις από τη μάνα σου και να κάνεις παιδιά κάποια στιγμή, που δεν θα έχεις χρόνο η όρεξη να τα βλέπεις.
Περαστικά μας

Ενας μήνας μετά...






Ακριβώς σαν σήμερα, πριν από έναν μήνα, ολοκληρωνόταν η προεκλογική περίοδος για τις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιούλη.

Ποιος δεν θυμάται την πόλωση και τις αλληλοκατηγορίες, την αντιπαράθεση και τα ψευτοδιλήμματα ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, για το ποιος είναι ικανότερος να κυβερνήσει;

Ποιος δεν θυμάται τον καβγά για το αν η ανάπτυξη θα είναι «βιώσιμη» ή «δίκαιη», για το αν θα υπάρξει «πολιτική αλλαγή» ή «οπισθοδρόμηση», αν θα υπερισχύσει η «πρόοδος» έναντι της «συντήρησης», αν τα άλλα κόμματα - «δορυφόροι» θα συνταχθούν μετεκλογικά με τον έναν ή τον άλλον πόλο;

Σήμερα, τέσσερις μόλις βδομάδες μετά τις εκλογές, οι υψηλοί τόνοι «πήγαν περίπατο» και οι κάλπικες διαχωριστικές γραμμές μπήκαν στο πατάρι...


Αμέσως μετά τις εκλογές, το κεφάλαιο και τα κόμματά του, με μοιρασμένους και εναλλασσόμενους ρόλους, δεν χάνουν ούτε λεπτό στην κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης, κατοχυρώνοντας και διευρύνοντας τα μέτρα στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων.

Αυτό επιβεβαιώνουν τα νομοσχέδια που έφερε στη Βουλή από τις πρώτες κιόλας μέρες η κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και ο σχεδιασμός της για τη συνέχεια.

Μάλιστα, το «έργο» της γίνεται ευκολότερο στο έδαφος της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, που «δικαίωσε» στη συνείδηση πλατιών λαϊκών στρωμάτων τις θυσίες δίχως τέλος για την καπιταλιστική ανάπτυξη, αλλά και την εμπλοκή στα βρώμικα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια, που καθιστά τη χώρα και το λαό μαγνήτη μεγάλων κινδύνων.

Γι' αυτό σήμερα η ΝΔ δεν διστάζει να λέει φωναχτά και να προωθεί χωρίς καθυστέρηση τα πιο αντιδραστικά «θέλω» του κεφαλαίου, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τη «συνέχεια του κράτους» και στην ιμπεριαλιστική εμπλοκή, όπως δείχνει η ατζέντα των αρμόδιων υπουργείων από τις πρώτες κιόλας μέρες.

Ακόμα και οι προτεραιότητές της αφορούν «μεταρρυθμίσεις» που είχαν βαλτώσει επί ΣΥΡΙΖΑ ή «βελτιώσεις» υπέρ του κεφαλαίου σε αντιλαϊκούς νόμους που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση, όπως το φορολογικό, οι επενδυτικοί νόμοι, τα μέτρα διαχείρισης της φτώχειας, αλλά και το σφίξιμο της «πρέσας» σε βάρος του εργατικού - λαϊκού κινήματος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την πλευρά του, είναι συνεπής στη δέσμευση που έδωσε αμέσως μετά τις εκλογές για «εποικοδομητική» και «προγραμματική» αντιπολίτευση, ασκώντας κριτική στα νομοσχέδια της κυβέρνησης αντίστοιχη με αυτήν που έκανε η ΝΔ στα δικά του, πολλά από τα οποία ψήφιζαν στο τέλος μαζί.

Ταυτόχρονα, με ένα στόμα, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και λοιποί απορρίπτουν τις τροπολογίες που καταθέτει το ΚΚΕ στη Βουλή για την πραγματική ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων από τις περικοπές, τη φοροαφαίμαξη και τα άλλα αντιλαϊκά μέτρα.

Μόνο το ΚΚΕ βρίσκεται απέναντι σ' αυτήν την πολιτική και υπερασπίζεται τα λαϊκά συμφέροντα μέσα και έξω από τη Βουλή. Οπως και πριν, έτσι και μετά τις εκλογές, βρίσκεται σταθερά στο πλευρό των εργαζομένων σε κλάδους και χώρους δουλειάς, που παλεύουν ενάντια στην απληρωσιά και τις απολύσεις, για αυξήσεις σε μισθούς, για Υγεία - Πρόνοια και αξιοπρεπείς συντάξεις.

Με τροπολογίες στη Βουλή, επανέφερε προτάσεις για τη στήριξη των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, των αγροτών. Αποκάλυψε τον αντιδραστικό χαρακτήρα των νέων αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση στο κράτος, στα πανεπιστήμια, στη φορολογία, πατώντας στο έδαφος που της έστρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Εκεί δίνει και θα συνεχίσει να δίνει όλες του τις δυνάμεις το ΚΚΕ: Στην οργάνωση της πάλης για να μπουν εμπόδια στα νέα αντιλαϊκά μέτρα και να διαμορφωθούν προϋποθέσεις αντεπίθεσης, για σύγχρονα δικαιώματα και την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, με την εξουσία και την οικονομία στα χέρια του λαού.

902gr 

Εκτορας Μποτρίνι: Στην κουζίνα μου είναι όλοι (σ.σ. ζεματισμένες) Παναγίες!!! – Με τηλεοπτικό αέρα διαψεύδει το βασανισμό

«Στην κουζίνα μου είναι όλοι Παναγίες» δήλωσε ο τηλεμάγειρας Εκτορας Μποτρίνι και δε θα αμφιβάλλαμε καθόλου πως με το ζεματιστό λάδι να καίει τη σάρκα των σύγχρονων δούλων, ουδείς μάγειρας θα τολμούσε να σηκώσει τα μάτια από το πάτωμα.
Δεν υπάρχουν αυτά που καταγγέλλονται απαντά ο τηλεαστέρας Εκτορας Μποτρίνι στην επώνυμη καταγγελία του 19χρονου μαθητευόμενου μάγειρα, λέγοντας πως «στις κουζίνες υπάρχουν εντάσεις, συμβαίνουν ατυχήματα», αλλά οι καταγγελίες δεν είναι αληθείς – «Όταν είμαι εγώ στην κουζίνα όλοι είναι Παναγίες», συμπληρώνει. Μια παραλλαγή των ισχυρισμών του βιαστή. «Δε φταίω εγώ, αυτή με προκάλεσε».
«Αυτή είναι οι κανονικότητα» απαντούν νέα παιδιά που κυνήγησαν το όνειρό τους και πίστεψαν ότι δουλεύοντας για επώνυμους σεφ θα το υλοποιούσαν. «Η λεκτική,ψυχική,συναισθηματική κ σε πολλές περιπτώσεις, σωματική κακοποίηση στις κουζίνες είναι κανονικότητα» γράφει στο facebook γυναίκα που δούλεψε για χρόνια στο χώρο της εστίασης.
«Κλωτσιές στα πόδια, μπουνιές στο στήθος, ύβρεις, χυδαιολογίες, απειλές, κάψιμο στο σώμα με καυτό λάδι και πυρακτωμένα στην πλάκα της κουζίνας μεταλλικά αντικείμενα» κατήγγειλε ο 19χρονος μαθητευόμενος μάγειράς στο εστιατόριο του Εκτορα Μποτρίνι.
«Ένας άνθρωπος που δεν είναι ευχαριστημένος σε μία επιχείρηση σηκώνεται και φεύγει» απαντά με το κυνισμό όλω των παράσιτων που εκμεταλλεύονται όνειρα και ανάγκες και ασκούν κάθε μορφής βία. Άλλωστε η εκμετάλλευση και η βία (εντατικοποίηση κλπ) είναι η θεσμοθετημένη κανονικότητα με την υπογραφή και της εργοδοτικής ΓΣΕΕ και την ευθύνη των κομμάτων που κυβέρνησαν και κυβερνούν τον τόπο.
Ο νεαρός μάγειρας, έπραξε αυτό που έπρεπε. Μας έδειξε την κανονικότητα της καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Δουλειά 12 – 13 ώρες, ψίχουλα για αμοιβές, καψόνια, άθλιες συνθήκες εργασίας, έλλειψη μέτρων ασφάλειας…
Ο Εκτορας Μποτρίνι, το έπιασε το νόημα, και αφού είδε ότι τον «παίρνει» στην tv να παίζει με τα όνειρα των παιδιών, έκανε την κουζίνα του εφιαλτική…

Προανάκρουσμα της νέας επίθεσης στο Ασφαλιστικό


Με αλλεπάλληλες δηλώσεις του υπουργού Εργασίας και άλλων κυβερνητικών στελεχών, καθώς και μπαράζ δημοσιευμάτων στον αστικό Τύπο, συντηρείται επίμονα η συζήτηση περί «χρυσών συντάξεων» και «χρυσών εφάπαξ», για το αν ο ΕΦΚΑ είναι πλεονασματικός ή όχι, για το τι θα γίνει με τις δικαστικές αποφάσεις για τα αναδρομικά των συνταξιούχων, για την «τρύπα» που ενδέχεται αυτές να δημιουργήσουν στα δημοσιονομικά κ.ο.κ.
Ολη αυτή η φιλολογία, βέβαια, ούτε τυχαία είναι ούτε και καινούργια. Κατ' αναλογία θυμίζει παλαιότερες συζητήσεις περί «συντάξεων μαϊμού», περί «βιωσιμότητας» των ασφαλιστικών ταμείων. Θυμίζει ακόμα τον προκλητικότατο ισχυρισμό του υπουργού Εργασίας, Γ. Βρούτση, που το 2013 - και τότε ως υπουργός Εργασίας - είχε ισχυριστεί ότι «το ασφαλιστικό σύστημα στηρίχτηκε σε ρουσφέτια και πελατειακές σχέσεις».
Ο λαός ωστόσο έχει πλούσια πείρα: Κάθε φορά που σηκώνεται τέτοιος κουρνιαχτός, στην πραγματικότητα αυτό που θέλουν να κρύψουν είναι τα νέα χτυπήματα στα απομεινάρια της Κοινωνικής Ασφάλισης. Τα ίδια που κάνει σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ για να καμουφλάρει την προωθούμενη παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Ασφάλισης, τα έκανε προηγουμένως ο ΣΥΡΙΖΑ για να δικαιολογήσει το νόμο - λαιμητόμο που... «έβαλε τάξη στα Ταμεία και ενιαίους κανόνες για όλους», τα ίδια ακριβώς έκαναν παλιότερα και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Κάθε κυβέρνηση του κεφαλαίου έρχεται να συνεχίσει το αντιασφαλιστικό έργο της προηγούμενης...
***
Μιλάνε και ξαναμιλάνε για «συντάξεις μαμούθ» - οι οποίες τελικά αφορούν μετρημένες περιπτώσεις και σε συγκεκριμένους χώρους - αλλά δεν λένε κουβέντα γι' αυτό που πραγματικά βιώνει η συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων, για τη σφαγή που έχουν υποστεί 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχοι, ως απόρροια των απανωτών αντιασφαλιστικών επιθέσεων όλων των κυβερνήσεων ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ για πάνω από 20 χρόνια.
Πολύ περισσότερο, με όλη αυτήν τη φιλολογία περί μπλοκαρίσματος των «συντάξεων μαμούθ», επιχειρούν να «νομιμοποιήσουν» την επίθεση διαρκείας, να δώσουν μια αίσθηση «δικαιοσύνης» στο πετσόκομμα της συντριπτικής πλειοψηφίας των συντάξεων, για την αύξηση των οποίων βέβαια δεν μιλάνε ούτε για αστείο!
Επιχειρούν να κρύψουν την πραγματικότητα που διαμόρφωσε η πολιτική όλων των κυβερνήσεων του κεφαλαίου: Τα ίδια τα δικά τους στοιχεία δείχνουν ότι 4 στις 10 κύριες συντάξεις είναι κάτω από 500 ευρώ μεικτά, με τη μεγάλα μάζα να αφορά στα ποσά των 330 - 390 ευρώ! Δείχνουν ότι η μέση κύρια σύνταξη είναι μόλις 724,41 ευρώ μεικτά, η μέση επικουρική 172,42 ευρώ μεικτά και το μέσο μέρισμα των δημοσίων υπαλλήλων 98,05 ευρώ μεικτά. Το μέσο μηνιαίο εισόδημα των 2.555.049 συνταξιούχων της χώρας ανερχόταν στο τέλος του 2018 στα 828,7 ευρώ προ φόρου. Αυτά τα αποσιωπούν...
***
Αντίστοιχο αποπροσανατολιστικό χαρακτήρα έχει και όλη η φιλολογία για τις δικαστικές αποφάσεις σχετικά με τα αναδρομικά των συνταξιούχων για τις τεράστιες περικοπές που τους επέβαλαν όλες οι κυβερνήσεις από το 2012 μέχρι σήμερα.
Αφού επί τόσα χρόνια μια σειρά δυνάμεων και επιτελείων προσπάθησαν να τραβήξουν τους συνταξιούχους μακριά από το αγωνιστικό συνταξιουχικό κίνημα, που απαιτεί να αποδοθούν άμεσα, με πολιτική απόφαση, όλα τα αναδρομικά σε όλους τους συνταξιούχους, δίχως προσφυγές και προαπαιτούμενα, αφού πάσχισαν να τους στείλουν πελατεία σε μεγαλοδικηγόρους και να τους εγκλωβίσουν σε έναν ατέρμονο δικαστικό κυκεώνα, τώρα ανασύρουν ξανά όλη την παραφιλολογία για το τι θα αποφασίσει τελικά το Συμβούλιο της Επικρατείας και για τις «συνέπειες στα δημοσιονομικά».
Με το ίδιο ακριβώς επιχείρημα - των «δημοσιονομικών δυνατοτήτων» - με το οποίο το Συμβούλιο της Επικρατείας ήδη «νομιμοποίησε» την κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού στο Δημόσιο, με το ίδιο επιχείρημα που χρησιμοποίησαν στις δικαστικές αίθουσες τόσο οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ όσο και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούν σήμερα να αποκρύψουν το γεγονός ότι όποια και αν είναι η δικαστική απόφαση, ακόμα και αν δεχτεί την επιστροφή ενός τμήματος των αναδρομικών, τόσο η σημερινή όσο και η προηγούμενη κυβέρνηση έχουν ήδη δεσμευτεί για τη λήψη «ισοδύναμων δημοσιονομικών μέτρων», προκειμένου «η δημοσιονομική συνταξιοδοτική δαπάνη» να μην υπερβαίνει τους αντιλαϊκούς στόχους που έχουν συμφωνήσει.
***
Δεν χωρά λοιπόν η παραμικρή επανάπαυση! Πίσω από όλο αυτόν τον κουρνιαχτό και τις αποπροσανατολιστικές κοκορομαχίες ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκεται η προετοιμασία του εδάφους για το νέο χτύπημα, για την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Ασφάλισης μέσα από το «σύστημα των τριών πυλώνων», τον δρόμο για τον οποίο έστρωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τον νόμο Κατρούγκαλου και με το παραπέρα χτύπημα των συντάξεων.
Οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης ΝΔ και η ομιλία του υπουργού Εργασίας είναι αποκαλυπτικές: Προωθούν την εισαγωγή του «κεφαλαιοποιητικού συστήματος» στην Επικουρική Ασφάλιση και την παράδοση των εισφορών των ασφαλισμένων στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, στοιχείο που θα κάνει την επικουρική σύνταξη βορά του επιχειρηματικού τζόγου, χωρίς καμία εγγύηση για τις απολαβές των συνταξιούχων. Την ίδια ώρα, δημιουργώντας νέα πεδία κερδοφορίας για το κεφάλαιο, προωθούν παραπέρα ενίσχυση των αμιγώς ιδιωτικών σχημάτων Ασφάλισης, όπως είναι τα Επαγγελματικά Ταμεία και η ιδιωτική Ασφάλιση, με νέα «θεσμικά και οικονομικά κίνητρα».
Οι συνταξιούχοι και οι ασφαλισμένοι θα γίνουν πάλι μάρτυρες μιας νέας επίθεσης που θα πετσοκόβει παραπέρα τα όποια ασφαλιστικά δικαιώματα τους έχουν απομείνει. Κόντρα στον αποπροσανατολισμό των ημερών επομένως, το ζητούμενο είναι να αναλάβουν δράση, με συντονισμένο και αποφασισμένο αγώνα για να ανακτηθούν όλες οι τεράστιες απώλειες των τελευταίων χρόνων, για αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, με αυξήσεις στις συντάξεις.

Χ.

Ενας μήνας μετά...




Ακριβώς σαν σήμερα, πριν από έναν μήνα, ολοκληρωνόταν η προεκλογική περίοδος για τις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιούλη.
Ποιος δεν θυμάται την πόλωση και τις αλληλοκατηγορίες, την αντιπαράθεση και τα ψευτοδιλήμματα ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, για το ποιος είναι ικανότερος να κυβερνήσει;
Ποιος δεν θυμάται τον καβγά για το αν η ανάπτυξη θα είναι «βιώσιμη» ή «δίκαιη», για το αν θα υπάρξει «πολιτική αλλαγή» ή «οπισθοδρόμηση», αν θα υπερισχύσει η «πρόοδος» έναντι της «συντήρησης», αν τα άλλα κόμματα - «δορυφόροι» θα συνταχθούν μετεκλογικά με τον έναν ή τον άλλον πόλο;
Σήμερα, τέσσερις μόλις βδομάδες μετά τις εκλογές, οι υψηλοί τόνοι «πήγαν περίπατο» και οι κάλπικες διαχωριστικές γραμμές μπήκαν στο πατάρι...
Αμέσως μετά τις εκλογές, το κεφάλαιο και τα κόμματά του, με μοιρασμένους και εναλλασσόμενους ρόλους, δεν χάνουν ούτε λεπτό στην κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης, κατοχυρώνοντας και διευρύνοντας τα μέτρα στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων.
Αυτό επιβεβαιώνουν τα νομοσχέδια που έφερε στη Βουλή από τις πρώτες κιόλας μέρες η κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και ο σχεδιασμός της για τη συνέχεια.
Μάλιστα, το «έργο» της γίνεται ευκολότερο στο έδαφος της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, που «δικαίωσε» στη συνείδηση πλατιών λαϊκών στρωμάτων τις θυσίες δίχως τέλος για την καπιταλιστική ανάπτυξη, αλλά και την εμπλοκή στα βρώμικα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια, που καθιστά τη χώρα και το λαό μαγνήτη μεγάλων κινδύνων.
Γι' αυτό σήμερα η ΝΔ δεν διστάζει να λέει φωναχτά και να προωθεί χωρίς καθυστέρηση τα πιο αντιδραστικά «θέλω» του κεφαλαίου, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τη «συνέχεια του κράτους» και στην ιμπεριαλιστική εμπλοκή, όπως δείχνει η ατζέντα των αρμόδιων υπουργείων από τις πρώτες κιόλας μέρες.
Ακόμα και οι προτεραιότητές της αφορούν «μεταρρυθμίσεις» που είχαν βαλτώσει επί ΣΥΡΙΖΑ ή «βελτιώσεις» υπέρ του κεφαλαίου σε αντιλαϊκούς νόμους που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση, όπως το φορολογικό, οι επενδυτικοί νόμοι, τα μέτρα διαχείρισης της φτώχειας, αλλά και το σφίξιμο της «πρέσας» σε βάρος του εργατικού - λαϊκού κινήματος.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την πλευρά του, είναι συνεπής στη δέσμευση που έδωσε αμέσως μετά τις εκλογές για «εποικοδομητική» και «προγραμματική» αντιπολίτευση, ασκώντας κριτική στα νομοσχέδια της κυβέρνησης αντίστοιχη με αυτήν που έκανε η ΝΔ στα δικά του, πολλά από τα οποία ψήφιζαν στο τέλος μαζί.
Ταυτόχρονα, με ένα στόμα, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και λοιποί απορρίπτουν τις τροπολογίες που καταθέτει το ΚΚΕ στη Βουλή για την πραγματική ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων από τις περικοπές, τη φοροαφαίμαξη και τα άλλα αντιλαϊκά μέτρα.
Μόνο το ΚΚΕ βρίσκεται απέναντι σ' αυτήν την πολιτική και υπερασπίζεται τα λαϊκά συμφέροντα μέσα και έξω από τη Βουλή. Οπως και πριν, έτσι και μετά τις εκλογές, βρίσκεται σταθερά στο πλευρό των εργαζομένων σε κλάδους και χώρους δουλειάς, που παλεύουν ενάντια στην απληρωσιά και τις απολύσεις, για αυξήσεις σε μισθούς, για Υγεία - Πρόνοια και αξιοπρεπείς συντάξεις.
Με τροπολογίες στη Βουλή, επανέφερε προτάσεις για τη στήριξη των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, των αγροτών. Αποκάλυψε τον αντιδραστικό χαρακτήρα των νέων αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση στο κράτος, στα πανεπιστήμια, στη φορολογία, πατώντας στο έδαφος που της έστρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Εκεί δίνει και θα συνεχίσει να δίνει όλες του τις δυνάμεις το ΚΚΕ: Στην οργάνωση της πάλης για να μπουν εμπόδια στα νέα αντιλαϊκά μέτρα και να διαμορφωθούν προϋποθέσεις αντεπίθεσης, για σύγχρονα δικαιώματα και την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, με την εξουσία και την οικονομία στα χέρια του λαού.

TOP READ