15 Ιουλ 2013

Μύθοι και αλήθειες για το ρόλο της Ενωσης Κέντρου

Μύθοι και αλήθειες για το ρόλο της Ενωσης Κέντρου

Η κυβερνητική και ευρύτερα πολιτική κρίση, του Ιούλη του 1965, συντάραξε την Ελλάδα για δύο, σχεδόν, ολόκληρα χρόνια, χωρίς όπως φαίνεται κανένας από τους πρωταγωνιστές της να έχει προβλέψει τις διαστάσεις που θα έπαιρνε. Αν και υπέβοσκε για αρκετό χρονικό διάστημα ξέσπασε - φανερά πλέον - στις 15 Ιούλη 1965 και κράτησε ως το Απριλιανό πραξικόπημα των συνταγματαρχών του 1967. Ως αιτία της εμφανίζεται η άρνηση του παλατιού να δεχτεί την αντικατάσταση του υπουργού Αμυνας, Π. Γαρουφαλιά, από τον τότε πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου. Στην πραγματικότητα όμως αυτό ήταν η κορυφή του παγόβουνου, αν όχι το αναγκαίο, για τους εμπλεκόμενους στην κρίση, πρόσχημα. Είναι γνωστό άλλωστε πως ο αρχηγός της Ενωσης Κέντρου συζητούσε με το μονάρχη και άλλες εναλλακτικές λύσεις που θα οδηγούσαν στην αντικατάσταση μεν του Γαρουφαλιά, αλλά από κάποιο άλλο πρόσωπο, όχι όμως από τον τότε
πρωθυπουργό. Τελικά αυτός ο συμβιβασμός δεν επιτεύχθηκε. Ο Γ. Παπανδρέου επανήλθε στις αρχικές του θέσεις να αντικαταστήσει ο ίδιος τον Γαρουφαλιά στο υπουργείο Αμυνας κι όπως ήταν φυσικό συνάντησε την άρνηση του παλατιού και όσων βρίσκονταν πίσω του - ντόπιων και ξένων - που ήθελαν τον απόλυτο έλεγχο στα "στεγανά" του κρατικού μηχανισμού. Ετσι, στις 15/7/1965, ο πρωθυπουργός, προφανώς για να ασκήσει πίεση, υπέβαλε στον τότε
βασιλιά Κωνσταντίνο, την παραίτηση της κυβέρνησής του, ο μονάρχης την αποδέχτηκε χωρίς πολύ καν συζήτηση κι από το σημείο αυτό οι αντιδράσεις ήταν αλυσιδωτές. Παλατιανές κυβερνήσεις χωρίς λαϊκό έρεισμα, ευρείας έκτασης αποσκιρτήσεις βουλευτών του Κέντρου, έντονο παρασκήνιο με τη φανερή συμμετοχή του ντόπιου και ξένου κατεστημένου, αλλά και τεράστια λαϊκή αγανάκτηση με καθημερινές διαδηλώσεις στους δρόμους ήταν η συνήθης εικόνα των ημερών για όλο το διάστημα εκείνου του καλοκαιριού.

Ο Μύθος των μύθων
Το πρώτο και βασικό ερώτημα που προκύπτει είναι αν μπορούσε αυτή η κρίση να αποφευχτεί, αν δηλαδή ήταν δυνατόν να υπάρξει συμβιβασμός ανάμεσα στο παλάτι και την κυβέρνηση. Εχει υποστηριχτεί - κατ' επανάληψη και για χρόνια ολόκληρα - ότι ένας τέτοιος συμβιβασμός ήταν αδύνατος. Και θα ήταν πραγματικά αδύνατος αν το κόμμα του Γ. Παπανδρέου είχε δείξει κάποια δείγματα ότι ήθελε τη δημοκρατική αναζωογόνηση της χώρας, την κατάργηση των στεγανών στον κρατικό μηχανισμό, την εξάλειψη των συνεπειών του εμφυλίου πολέμου, την κατάργηση με άλλα λόγια του μετεμφυλιακού καθεστώτος και την εγκαθίδρυση ενός άλλου, αστικού μεν, αλλά που να εμπεριέχει καλύτερα, σε σχέση με πριν, στοιχεία της αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Δε συνέβαινε όμως κάτι τέτοιο, παρόλο που εκ των υστέρων επιχειρήθηκε να δημιουργηθεί μια τέτοια εντύπωση.
Ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου εμφάνιζε την παραίτηση της κυβέρνησής του ως πράξη υπεράσπισης της "τιμής της Δημοκρατίας". Και οι οπαδοί του, τοτινοί και τωρινοί, παρουσίαζαν και παρουσιάζουν τον επονομαζόμενο "Γέρο της Δημοκρατίας" ως αποφασισμένο - με την πράξη του εκείνη της παραίτησης - να ξεκαθαρίσει τους λογαριασμούς του με τη μοναρχία, να εξυγιάνει και να εκδημοκρατίσει την πολιτική ζωή του τόπου μ' ό,τι αυτό σήμαινε και μ' όποιο κόστος κι αν είχε. Πρόκειται για το μύθο των μύθων κι όχι για την ιστορική αλήθεια. Και δεν είναι το αντιλαϊκό πολιτικό παρελθόν του Γ. Παπανδρέου που μας κάνει να αμφισβητούμε τους παραπάνω ισχυρισμούς του ιδίου και των οπαδών του. Είναι ο ίδιος ο βίος και η πολιτεία της Ενωσης Κέντρου τόσο στην αντιπολίτευση, όσο και στην κυβέρνηση που δεν αφήνουν κανένα περιθώριο να πιστέψουμε πως ο "Γέρος της Δημοκρατίας" και το κόμμα του ήταν όπως παρουσιάζονται.

Τι ήταν η Ενωση Κέντρου
Για να κατανοήσουμε ολοκληρωμένα την παραπάνω επισήμανση χρειάζεται να σταθούμε λίγο περισσότερο στο τι ήταν το κόμμα της Ενώσεως Κέντρου, πως δημιουργήθηκε και πως πολιτεύτηκε μέχρι να καταφέρει να φτάσει στην κυβερνητική εξουσία.
Η Ενωση Κέντρου δημιουργήθηκε λίγο πριν τις εκλογές της 29ης Οκτώβρη 1961, τις γνωστές ως εκλογές της βίας και νοθείας. Ηταν ένα πολυσυλλεκτικό σχήμα, ένα πραγματικό συνονθύλευμα το οποίο αποτελέστηκε από τους φιλελεύθερους του Σ. Βενιζέλου, τους πλαστηρικούς της ΕΠΕΚ του Σ. Παπαπολίτη, τους Αγροτιστές του Α. Μπαλτατζή, τη Νέα Πολιτική Κίνηση των Μητσοτάκη, Νόβα, Γ. Μαύρου κ.ά., την ομάδα του Γ. Παπανδρέου, τον σοσιαλίζοντα Ηλ. Τσιριμώκο, τον καθαρώς δεξιογενή Στ. Στεφανόπουλο και άλλους.
Η δημιουργία αυτού του κόμματος ήταν μια έντονη εσωτερική ανάγκη του συστήματος και για το λόγο αυτό η ντόπια ολιγαρχία με τους Αμερικάνους κατέβαλαν τεράστιες προσπάθειες για να καταφέρουν να το δουν να στέκεται στα πόδια του. Το βεβαιώνει, μεταξύ άλλων, ο Κ. Καραμανλής όταν μέσω του ιστοριογράφου του, Μ. Ζενεβουά, μας πληροφορεί ότι μετά τις εκλογές του 1958 αρνήθηκε να δεχτεί τον Γ. Παπανδρέου στις γραμμές της ΕΡΕ, παρόλο που ο τελευταίος το επιθυμούσε διακαώς. Μάλιστα σε μια συνάντηση των δύο, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας αρνούμενος την προσχώρηση στην ΕΡΕ του μετέπειτα αρχηγού της Ενωσης Κέντρου, φέρεται να δικαιολόγησε ως εξής την άρνησή του: "Θα εξασθενούσατε έτσι μιαν εθνική αντιπολίτευση που η χώρα επίσης χρειάζεται. Δύο ισχυρά κόμματα, το ένα στην εξουσία, το άλλο εξασφαλίζοντας - για το γενικό καλό - ένα ισορροπημένο αντίβαρο, το ένα διαδεχόμενο το άλλο και ξαναπαίρνοντας τα ηνία όταν η φθορά της εξουσίας θα επέβαλε μιαν αλλαγή, ιδού ο υγιής κοινοβουλευτισμός που ονειρεύομαι. Και γι' αυτό εύχομαι το σχηματισμό ενός συμπαγούς κόμματος του Κέντρου, ικανού να ενώσει τα ανομοιογενή στοιχεία του" (Μ. Ζενεβουά: "Η Ελλάς του Καραμανλή", σελ. 208).
Η Ενωση Κέντρου ήταν, επίσης, ένα κόμμα που φτιάχτηκε για να ανακόψει την ανοδική πορεία της ΕΔΑ που, ας σημειωθεί, στις εκλογές του 1958 είχε αναδειχτεί στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το γεγονός αυτό το παραδέχεται χωρίς περιστροφές ο Α. Παπανδρέου ο οποίος γράφει για την περίοδο που γεννήθηκε το κόμμα του πατέρα του: "Η αμερικανική στρατηγική στην Ελλάδα αυτή την περίοδο, είχε δύο βασικές επιδιώξεις. Η πρώτη ήταν η εκλογική εξόντωση της ΕΔΑ. Η δεύτερη, ήταν η προβολή ενός μεγάλου, αλλά μειοψηφούντος κόμματος του Κέντρου" (Α. Παπανδρέου: "Η Δημοκρατία στο Απόσπασμα", σελ. 156-157).
Η Ενωση Κέντρου, λοιπόν φτιάχτηκε για να στηρίξει το αστικό μετεμφυλιακό καθεστώς και όχι για να το αλλάξει. Φτιάχτηκε για να μπορέσει να περπατήσει ένα δικομματικό πολιτικό σύστημα που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα του ντόπιου και ξένου κατεστημένου και όχι για να τ' αμφισβητήσει. Κι ανταποκρίθηκε σ' αυτό της το ρόλο με μέγιστη επάρκεια.

Η άνοδος στην κυβερνητική εξουσία και ο "Ανένδοτος"
Το κόμμα του Κέντρου έφτασε στην κυβερνητική εξουσία παίρνοντας τη σχετική πλειοψηφία του εκλογικού σώματος (42,04%) στις εκλογές της 3ης Νοέμβρη 1963 και την απόλυτη (52,72%) στις εκλογές της 16ης Φλεβάρη 1964. Προηγουμένως όμως ακολούθησε μια πολιτική τακτική που έχει μείνει στην ιστορία με την επωνυμία "Ανένδοτος αγώνας". Ορισμένοι μάλιστα τον αποκαλούσαν διμέτωπο αγώνα, εναντίον και της Δεξιάς και της Αριστεράς. Στην πραγματικότητα ήταν ένας αγώνας μονομέτωπος, που αποσκοπούσε στην όσο το δυνατό μεγαλύτερη συρρίκνωση της δύναμης της ΕΔΑ. Ηταν μια προσπάθεια να αφαιρεθεί πάση θυσία από την ΕΔΑ η δυνατότητα να καρπωθεί εξ ολοκλήρου η ίδια τη λαϊκή αγανάκτηση που γέννησαν οι εκλογές της βίας και της νοθείας του '61, η δράση των λεγόμενων παρακρατικών οργανώσεων και του "κράτους του χωροφύλακα". Κι ήταν τέλος μια προσπάθεια για να διατηρηθεί και να ενισχυθεί η ενότητα των ετερόκλητων δυνάμεων της Ενωσης Κέντρου. "Αν δε γινόταν ο Ανένδοτος - έλεγε ο Γ. Παπανδρέου μιλώντας στην Πάτρα, στις 1/7/1962 - το Κέντρο θα διαλυόταν και θα επήρχετο η πόλωσις" (Σπ. Λιναρδάτου: "Από τον Εμφύλιο στη Χούντα", τόμος Δ' σελ 167). Επίσης στις 18/3/1963 έγραφε ο ίδιος στον Βασιλιά Παύλο: "Η ΕΔΑ έχει υποστεί βαρύτατα πλήγματα από τον αγώνα της Ενώσεως Κέντρου. Με τον αγώνα μας έχει συντελεστή ο επαναπατρισμός της Δημοκρατίας, την οποία εκαπηλεύετο η ΕΔΑ. Και η Νεότης την οποία άλλοτε παρέσυρεν η Ακρα Αριστερά, έχει στρατευθεί σήμερον κάτω από την ιδικήν μας σημαία. Και είναι το γεγονός αυτό αληθώς ιστορική υπηρεσία της Ενώσεως Κέντρου υπέρ του Εθνους και της Δημοκρατίας" (στο ίδιο, σελ 220). Οι... ιστορικές αυτές υπηρεσίες για τις οποίες καυχιέται ο Γ. Παπανδρέου ήταν επαρκείς για το κατεστημένο, ώστε να εμπιστευτεί στο κόμμα του την κυβερνητική εξουσία. Κι αφού του την εμπιστεύτηκε ζήτησε νέα ανταλλάγματα βρίσκοντας ανθρώπους πρόθυμους να του τα δώσουν.

Οι "σημαιοφόροι" της Δημοκρατίας
Πολλοί ιστοριογράφοι της εποχής, αστικών και μικροαστικών αντιλήψεων, αφήνουν να διαφανεί ότι τους διακατέχει κάποιο δέος όταν αναφέρονται στη μικρή περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από το Κέντρο ισχυριζόμενοι ότι έγιναν βήματα εκδημοκρατισμού, που το παλάτι και οι ξένοι δεν άφησαν να ολοκληρωθούν. Στην πραγματικότητα εκείνο που έγινε ήταν ένα φτιασίδωμα του καθεστώτος, έτσι ώστε αυτό να "χαλαρώσει" λιγάκι την πολιτική του μαστιγίου που ακολουθούσε επί ΕΡΕ και να βάλει σε δεύτερη μοίρα κάποιες από τις πλέον βάρβαρες λειτουργίες του, που προκαλούσαν το λαϊκό αίσθημα και δε γίνονταν άλλο ανεκτές. Τα "στεγανά" στον κρατικό μηχανισμό διατηρήθηκαν και το υπουργείο Εθνικής Αμυνας παραδόθηκε στον "αποστάτη του ανένδοτου αγώνα", αλλά έμπιστο του Παλατιού Π. Γαρουφαλιά, πράγμα που σήμαινε πως οι ένοπλες δυνάμεις ήταν το στεγανό διαμέρισμα υπό την κυριότητα της μοναρχίας και των Αμερικανών. Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ορίστηκε ο παλιός ηγέτης της Δεξιάς, Στ. Στεφανόπουλος. Υπουργός των Εξωτερικών ο Στ. Κωστόπουλος, ένας από τους σημαντικότερους πολιτικούς εκπροσώπους του μεγάλου κεφαλαίου. Πρόεδρος της Βουλής ορίστηκε ο άνθρωπος των ανακτόρων, Γ. Νόβας, κ.ο.κ. Σε ό,τι αφορά τα εθνικά θέματα και το Κυπριακό, η κυβέρνηση του Κέντρου ακολούθησε φιλοατλαντική πολιτική και σ' ό,τι αφορά το εσωτερικό, δεν έπαψε να έχει στο στόχαστρο την Αριστερά. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι σχεδίαζε να θέσει εκτός νόμου τη Νεολαία Λαμπράκη, αλλά προβληματιζόταν ότι μια τέτοια ενέργεια δε θα έφερνε αποτέλεσμα, γιατί η οργάνωση αυτή θα περνούσε με άλλο όνομα στην ΕΔΑ.
Οι μύθοι λένε δεν κρατάνε αιώνια. Αυτό είναι σωστό. Ομως όσο κρατάνε, πέρα από το ότι παραποιούν την ιστορική αλήθεια, αλλοιώνουν ταυτόχρονα και τη λαϊκή συνείδηση. Ετσι δεν είναι καθόλου τυχαίο που η Ενωση Κέντρου ντύθηκε - και με τη βοήθεια του κατεστημένου - με το μανδύα της δημοκρατίας μετά τα Ιουλιανά. Ο Α. Παπανδρέου παραδέχεται στο προαναφερόμενο βιβλίο του (σελ. 259) ότι η δημοτικότητα του πατέρα του ήταν μειωμένη πριν τα Ιουλιανά, αλλά άρχισε να ανεβαίνει μετά απ' αυτά. Και ο Μ. Παπακωνσταντίνου επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές, ότι ενισχύθηκαν δηλαδή τα λαϊκά ερείσματα του Κέντρου μετά την αποπομπή του από την κυβέρνηση (Μ. Παπακωνσταντίνου: "Η Ταραγμένη εξαετία", τόμος Β' σελ. 180-181, 189 και αλλού). Χρησιμοποίησε όμως αυτή τη δύναμη ως διαπραγματευτικό ατού για να ενισχύσει τη θέση του μέσα στο κατεστημένο. Κι απόδειξη ότι δεν ήταν αντίπαλος του κατεστημένου - ανάμεσα στα άλλα - είναι και το γεγονός ότι το Δεκέμβρη του 1966 ο Γ. Παπανδρέου προχώρησε σε παρασκηνιακές συνεννοήσεις με το παλάτι και την ΕΡΕ και συμφώνησε μαζί τους την από κοινού στήριξη της συντηρητικής κυβέρνησης Παρασκευόπουλου. Αυτή είναι η πραγματικότητα.
Γιώργος ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
Κυριακή 19 Ιούλη 1998

Πέντε λεπτά προθεσμία (μαρτυρία από τη Μακρόνησο)

Πέντε λεπτά προθεσμία (μαρτυρία από τη Μακρόνησο)



Την άλλη μέρα, 1η Μαρτίου του 1948, κατά την 9η ώρα περίπου, δεν θυμάμαι, άξαφνα παρουσιάζεται ένα καράβι του πολεμικού στόλου και αρχίζει με τον τηλεβόα: " Εδώ Μπαϊρακτάρης. Σας δίνω πέντε λεπτά προθεσμία να αποχωρίσετε από τους κομμουνιστάς και να συγκεντρωθείτε στο χώρο του 7ου Λόχου. Τέσσερα λεπτά ακόμη. Μην παρασύρεστε από τους προδότες." Εν τω μεταξύ άρχισαν να καταφθάνουν καμιόνια γεμάτα στρατιώτες από τα άλλα τάγματα με πλήρη πολεμική εξάρτηση και ο λόχος ασφαλείας έστηνε τα πολυβόλα και έπαιρνε θέσεις μάχης. Όταν τελείωσε η προθεσμία των 5 λεπτών, το τι έγινε έπειτα δεν περιγράφεται. Ο λόχος ασφαλείας από το ύψωμα έβαζε με πολυβόλα και αυτόματα, ο στρατός των ξένων ταγμάτων και το καράβι από τη θάλασσα με τον Μπαϊρακτάρη ρίχναν στο ψαχνό. Εμείς σφιχταγκαλιασμένοι περιμέναμε το τέλος. Όσοι σκορπίσανε στα κοντινά βράχια και χαράδρες για να σωθούν δεν γλίτωσε κανείς και σε κάτι χαντάκια που είχαμε σκάψει επί Κωνσταντόπουλου για "Σπίτι του Στρατιώτη" να μην "τρώμε στον ήλιο και στη σκόνη", όσοι πέσανε εκεί μέσα για να γλιτώσουν από τις σφαίρες όπως ήταν πεσμένοι πήγανε και τους εκτελέσανε όλους έναν-έναν στο κεφάλι με το πιστόλι.

Ένας ανθυπολοχαγός δεν ξέρω από ποιο τάγμα ήταν, είχε ένα στρογγυλό κάλυμμα μαύρο στο μάτι, όπως ο μαύρος κουρσάρος, αυτός εξετέλεσε πολλούς με το περίστροφο. Αφού καμιά φορά κουραστήκανε και κόρεσαν τη μανία τους, σταματήσανε. Να μην τους αντίκριζε ανθρώπινο μάτι. Αγριεμένοι όπως οι καννίβαλοι και καλά αιματωμένοι σαν μακελάρηδες στα σφαγεία, συνέχεια και όλη τη νύχτα, όποιον βρίσκανε κρυμμένο δεν γλίτωνε. Μετά το σταμάτημα εδόθη το σύνθημα: "'Ολοι στον 7ο Λόχο" Και όποιος βραδυπορών έπεφτε στα χέρια τους, τον καθαρίζανε. Φθάσαμε στον 7ο Λόχο. Μας περικυκλώσανε όλους και με μεγάλα καδρόνια και μπαμπού μας ρίχνανε με κλειστά τα μάτια και φωνάζανε: "Όλοι μέσα στις σκηνές ινχτρούχτορες." Και δώστου ξύλο. Αυτό το καψόνι βάσταξε κάμποση ώρα. Έπειτα φωνάζουν: " Όλοι στις χαράδρα. Προδότες. Βούλγαροι." Εκεί στη χαράδρα που αργότερα την ισοπεδώσαμε από τις δύο μεριές, είχανε στήσει πολυβόλα. Όλοι λέγαμε: "Εδώ θα μας ξεκάνουν όλους να μην κουραστούνε να μας θάψουνε μετά" Μας δείρανε εκεί αλύπητα. Μετά μας πήγαν έξω από τις σκηνές. Εκεί άρχισε η διαλογή. Άρχισαν να φωνάζουν ονόματα και ο καθένας που σηκώνονταν έπεφταν πάνω του σαν κόρακες στο ψοφίμι. Ο διοικητής του 7ου Λόχου έφεδρος ανθυπολοχαγός, καλή ώρα του αν ζει ο άνθρωπος, δεν θυμάμαι το όνομά του, μόλις βγήκαμε από τη χαράδρα άρχισε να φωνάζει: "Εδώ ο 7ος Λόχος. Μη χτυπάτε τα παιδιά, αυτά είναι δικά μου". Και άπλωνε τα χέρια του και εάν ήταν δυνατό να ήταν τόσο μεγάλα θα μας αγκάλιαζε όλους για να μας προστατεύσει.

Το βράδυ μας έκλεισαν μέσα στις σκηνές. Νηστικοί, διψασμένοι ούτε και για σωματική μας ανάγκη δεν μας άφηναν να βγούμε έξω. Ή σάμπως και κοιμηθήκαμε να ξεχαστούμε λιγάκι? Όλη τη νύχτα τα φορτηγά κουβαλάγανε τους σκοτωμένους. Πόσους σκοτώσανε και που τους πήγανε εμείς δεν το μάθαμε. Αυτοί μόνο το ξέρουν.

Δ.Τ.

Πηγή: Η Ιστορία της Μακρονήσου, Νίκος Μάργαρης


CAPITALISM-148 κρατούμενες στις φυλακές της Καλιφόρνια υποβλήθηκαν σε στείρωση

148 κρατούμενες στις φυλακές της Καλιφόρνια υποβλήθηκαν σε στείρωση

Κρατούμενες στις φυλακές της Καλιφόρνια υποβλήθηκαν σε στείρωση – Σύμφωνα με τους γιατρούς πρόκειται για μία οικονομικά συμφέρουσα λύση.
Μία φρικιαστική ιστορία εφαρμογής της σύγχρονης ευγενετικής από την Καλιφόρνια, την ιδια πολιτεία που ήταν κάποτε γνωστή ως εκείνη με τα υψηλότερα ποσοστά στειρώσεων, με 20.000 ανθρώπους να έχουν χάσει την ικανότητά τους να τεκνοποιήσουν μεταξύ 1909 και 1964. Ήταν τόσο ευρέως γνωστή η πρακτική αποτροπής των ‘αδυνάμων’ από την τεκνοποίηση, που βάση ιστορικών πηγών, οι Ναζί επικοινώνησαν το 1930 με το τμήμα που διαχειριζόταν το πρόγραμμα στην Καλιφόρνια. Το να επιθυμούν να συμβουλευτούν οι Ναζί τους ανθρώπους αυτούς, σημαίνει ότι κάτι λάθος θα πρέπει να έκαναν.


Το ντροπιαστικό αυτό παρελθόν όμως επέστρεψε να στοιχειώσει την πολιτεία της Καλιφόρνια, καθώς βγήκε στην επιφάνεια μια νέα αναφορά που αποκαλύπτει ότι 150 γυναίκες κρατούμενες των φυλακών στειρώθηκαν κατά το διάστημα 2006-2010, χωρίς κρατική έγκριση. Η έκθεση αναφέρει ότι τουλάχιστον 148 γυναίκες υποβλήθηκαν σε επεμβάσεις στείρωσης, μάλιστα μεταξύ 1997 και 2010 το κράτος πλήρωσε 147.460 δολάρια σε γιατρούς για την πραγματοποίησή τους.
Σύμφωνα με κρατούμενες και τους δικηγόρους τους, το προσωπικό των φυλακών στόχευε σε γυναίκες που πίστευαν ότι θα επέστρεφαν στη φυλακή και πάλι μετά την αποφυλάκισή τους. Ο γυναικολόγος Δρ. James Heinrich, ο οποίος εργαζόταν στη φυλακή για γυναίκες, Valley State Prison, υποστηρίζει ότι η πρακτική αυτή βοήθησε φτωχές γυναίκες, οι οποίες αντιμετώπιζαν την πιθανότητα επιπλοκών από μελλοντικές καισαρικές επεμβάσεις, προσθέτοντας ότι, αν και αυτό αποτελεί πιθανότητα, δεν είναι το βασικό του κίνητρο. Ο ‘καλός’ γιατρός συνέχισε αναλύοντας τα οικονομικά συμφέροντα της επιλογής των χειρουργίων, υποστηρίζοντας ότι το χρηματικό ποσό που δαπανήθηκε δεν ήταν τόσο αξιόλογο σε σύγκριση με τις δαπάνες που συνεπάγονταν οι εναλλακτικές.
“Για μια περίοδο 10 ετών, οι χρηματικές δαπάνες δεν είναι και τόσο μεγάλες συγκριτικά με τα χρήματα που δαπανούνται από την πρόνοια για τα ανεπιθύμητα αυτά παιδιά που γεννιούνται. Όλες οι κρατούμενες επιθυμούσαν να πραγματοποιηθεί η επέμβαση,” είπε ο γιατρός σχετικά με τις στειρώσεις. “Αν επιστρέψουν ένα ή δύο χρόνια αργότερα ισχυριζόμενες πως “κάποιος με ανάγκασε να το κάνω”, αυτό θα είναι ψέμα. Απλά θα πρόκειται για κάποιον που επιθυμεί να πάρει αποζημίωση απ’το κράτος.
Μα δεν επιδεικνύει σεβασμό και συμπόνοια; Ο Heinrich έχει κατονομαστεί από τις κρατούμενες των φυλακών ως ένας από τους γιατρούς που συχνά τις προσέγγιζε και τις πίεζε να κάνουν την επέμβαση, με την πλειοψηφία των περιπτώσεων να μην έχει καν λάβει την παραμικρή δικαιολογία για την αναγκαιότητά της. Εντούτοις θα πρέπει να πιστέψουμε ότι εκανε το σωστό.
Όμως, όχι μόνο είναι ηθικά λάθος να πιέζει κανείς μία γυναίκα να κάνει μια τέτοια επέμβαση, αλλά είναι και παράνομο. Μάλιστα ο ομοσπονδιακός νόμος καθιστά παράνομη την χρήση ομοσπονδιακών πόρων για την πραγματοποίηση στειρώσεων σε κρατούμενες. Βάση της νομοθεσίας της πολιτείας της Καλιφόρνια, πριν από την έγκριση κονδυλίου για την επέμβαση, η Επιτροπή Αναθεώρησης Θεμάτων Υγείας και Πρόνοιας (Health Care Review Committee) θα πρέπει να εξετάσει κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Αυτό όμως στην περίπτωση των κρατουμένων δεν έγινε ποτέ, καμία αίτηση δεν υποβλήθηκε στην επιτροπή.
Η Δρ. Ricki Barnett, η οποία ελέγχει το κόστος και τις επεμβάσεις που γίνονται εκ μέρους της υπηρεσίας για την έγκριση κονδυλίων (California Prison Health Care Receivership), έδωσε εντολή να σταματήσουν οι πρακτικές στείρωσης, αφου ένας κρατικός υπάλληλος την ενημέρωσε για το ζήτημα. Στις συναντήσεις που ακολούθησαν, η Barnett παραθέτει έναν απαράδεκτο ισχυρισμό σχετικά με τους εμπλεκόμενους υπαλλήλους:
Ο 16ετής περιορισμός για τις στειρώσεις έδειχνε να αποτελεί νέο για τους διοικητές υγείας των φυλακών, τους γιατρούς, τους νοσηλευτές και το συμβαλόμενο προσωπικό υγείας. Μάλιστα, κανένας από τους γιατρούς δε γνώριζε ότι χρειαζόταν άδεια για να πραγματοποιήσει τις επεμβάσεις στείρωσης στις κρατούμενες. Όλοι λειτουργούσαν με δεδομένο ότι επρόκειτο για κάτι εντελώς λογικό, όπως δήλωσε.
Αυτή είναι ενδεχομένως η πιο αηδιαστική αποκάλυψη στην όλη ιστορία: πίστευαν ότι όλα είναι εντάξει. Το να πιέζουν γυναίκες που έχουν πιάσει πάτο στο να εγκαταλείψουν την ικανότητά τους να αποκτήσουν άλλο παιδί θεωρούσαν ότι είναι κάτι λογικό.
Ο Heinrich παραδέχτηκε ότι συστηματικά προσδιόριζε ποιές γυναίκες είχαν τις μεγαλύτερες πιθανότητες να εξαρτιούνται σε όλη τους τη ζωή από την πρόνοια, ώστε να τις υποβάλει στην επέμβαση. Ο ίδιος πίστευε ότι δε θα πρέπει να πληρώνουμε για ολά αυτά τα ‘ανεπιθύμητα’ μωρά.
Οι επεμβάσεις αυτές δεν ήταν ιατρικά απαραίτητες, ήταν η προσωπική του αποστροφή για τις γυναίκες αυτές που τον ώθησαν να προχωρήσει στα χειρουργεία. Η λογική που αποτέλεσε βασική κινητήριο δύναμη, είναι ότι οι κρατούμενες δεν αξίζουν να κάνουν παιδιά. Η ιδεολογία αυτή συγκενεύει μα αυτή της γενετικής εκκαθάρισης. Ο Heinrich και οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι, έπαιζαν το ρόλο του δικαστή, των ενόρκων και των εκτελεστών ταυτόχρονα. Αυτό είναι και ο ορισμός της ευγενετικής.
Φυσικά οι γυναίκες έπρεπε να εγκρίνουν το χειρουργείο, αλλά υπό ποιές συνθήκες δέχτηκαν; Σε μία περίπτωση, μία γυναίκα δήλωσε ότι ερωτήθηκε κατά τη διαρκεια του τοκετού και ενώ ήταν δεμένη. Ο τοκετός αποτελεί μία από τις πιο επώδυνες εμπειρίες που θα βιώσει μια γυναίκα και είναι ευνόητο ότι κατά τη διάρκεια αυτού δε μπορεί να κληθεί να πάρει τέτοιου είδους αμετάκλητες αποφάσεις.
Οι επεμβάσεις πλέον σταμάτησαν, αλλά η ζημιά είναι ανεπανόρθωτη. Δυστυχώς για την Καλιφόρνια, δε μπορεί ακόμα να αποστασιοποιηθεί από τη σκοτεινή της ιστορία. Η ιστορία, αν και σε μικρότερη κλίμακα, επαναλήφθηκε. Πρόκειται για μια ιστορία κατάχρησης εξουσίας. Δυστυχώς, οι εμπλεκόμενες γυναίκες δε θα μπορέσουν ποτέ να δικαιωθούν ή να αποζημιωθούν.
Πηγή: http://www.addictinginfo.org/2013/07/08/california-female-inmates-sterilized-doctor-said-it-was-more-cost-effective-than-welfare/
Μετάφραση: Μαρία Καμπούρη

Προσοχή! Ο φασισμός, εκτός των άλλων, τυφλώνει!!!

Προσοχή! Ο φασισμός, εκτός των άλλων, τυφλώνει!!!



Τελικά ο εθνικισμός - φασισμός, εκτός από τις σοβαρές πνευματικές βλάβες που προκαλεί (όσοι τρώνε από το «κουτόχορτό» του μετατρέπονται σε ηλίθιους με περικεφαλαία), μπορεί να προκαλέσει στον ανθρώπινο οργανισμό και οργανικές βλάβες, πρώτα απ’ όλα στα μάτια. Με λίγα λόγια, τύφλωση!

Έτσι σε μια «κοινωνική ιστοσελίδα» (το σωστό «αντικοινωνική ιστοσελίδα») φερέφωνο της ναζιστικής «Χρυσής Αυγής», εμφανίστηκε το εξής σχόλιο:

«Το yunanistan komunist partisi (KKE) λειτουργεί ιστοσελίδα στα… τούρκικα!»Στο συγκεκριμένο σχόλιο, αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής βλακώδη:


«Πετάει σιγά-σιγά τις ψευτοπατριωτικές του μάσκες το κόμμα του εγκλήματος και της προδοσίας (μιλάμε όπως καταλαβαίνετε για το ΚΚΕ) και επιστρέφει ολοταχώς στην εποχή της μικρασιατικής προδοσίας.

Έτσι, τον τελευταίο καιρό λειτουργεί "με συχνή ανανέωση και ροή ειδήσεων και τοποθετήσεων του ΚΚΕ" ιστοσελίδα του… Yunanistan Komunist Partisi (ΚΚΕ) στα… τούρκικα!!! Η ιστοσελίδα είναι στην εξής διεύθυνση: tr.kke.gr. Κι αν νομίζετε ότι σας κοροϊδεύουμε, δεν έχετε παρά να την επισκεφθείτε, για να δείτε τα χάλια τους…

Προφανώς, το… YKP (KKE), βρήκε κάποια άκρη με τους Τουρκαλάδες μετά τα γνωστά γεγονότα της πλατείας Ταξίμ και ετέθη και πάλι στην υπηρεσία του βαθέως κεμαλικού κράτους….».

Αφήνουμε, προς το παρόν τις βλακείες και περνάμε απευθείας στα συμπτώματα της τύφλωσης:

Αυτός που παρατήρησε ότι το ΚΚΕ έχει ξενόγλωσση ιστοσελίδα στα τούρκικα, δεν μπορεί παρά να είναι τυφλός, εφόσον δεν παρατήρησε την ίδια ώρα πως το ΚΚΕ έχει ακόμη:

Ιστοσελίδα στα αγγλικά: http://inter.kke.gr/

Ιστοσελίδα στα αραβικά: http://ar.kke.gr/

Ιστοσελίδα στα γαλλικά: http://fr.kke.gr/

Ιστοσελίδα στα γερμανικά: http://de.kke.gr/

Ιστοσελίδα στα ιταλικά: http://it.kke.gr/

Ιστοσελίδα στα ισπανικά: http://es.kke.gr/

Ιστοσελίδα στα ρώσικα: http://ru.kke.gr/

Ιστοσελίδα στα πορτογαλικά: http://pt.kke.gr/

Και βέβαια ιστοσελίδα στα ελληνικά: http://www.kke.gr/

Πόσο τυφλός ή πόσο ηλίθιος πρέπει να είναι κάποιος που εστίασε στην ιστοσελίδα του ΚΚΕ στα τουρκικά, ξεχνώντας όλες τις υπόλοιπες;

Εκτός πια κι αν δεν είναι ο συγκεκριμένος «κοινωνικός ιστοσελιδάριος» τίποτα άλλο παρά ένας γνήσιος απόγονος του Γκέμπελς, που δίδαξε στους ναζί όλου του κόσμου πως πρέπει να βρούνε και να λένε ένα μεγάλο ψέμα διαρκώς, έως ότου οι άνθρωποι τελικά το πιστέψουν! Κι αυτό στις μέρες μας, με τη χρήση της τεχνολογίας, της εξέλιξης της ηλεκτρονικής προπαγάνδας λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις, με στόχο την τύφλωση των εργαζομένων.

Σ’ ό,τι δε αφορά τους «τουρκαλάδες» (που κλίνεται κατά το «ελληναράδες») θα θέλαμε να πληροφορήσουμε τον συγκεκριμένο πως το ΚΚΕ δεν σχετίζεται με τίποτα τέτοιους (βλέπε «Γκρίζους Λύκους», η τουρκική μετάφραση της «Χρυσής Αυγής»), αλλά με τίμιους αγωνιστές, με τους Τούρκους κομμουνιστές, που παλεύουν για το δίκιο και την εξουσία της εργατικής τάξης στη γειτονική μας χώρα. Μάλιστα, εάν δεν το γνωρίζουν, το ΚΚΕ και πριν τις αντικυβερνητικές εκδηλώσεις στην πλατεία Ταξίμ και στις λαϊκές γειτονιές πολλών τουρκικών πόλεων, είχε και διατηρεί συντροφικές σχέσεις με το Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας, με το οποίο είναι σε θέση να υπογράφει κοινές ανακοινώσεις για τις εξελίξεις στην περιοχή, αλλά και για τα ελληνοτουρκικά, όπως αυτή: ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΜΕ ΤΟ ΚΚ ΤΟΥΡΚΙΑΣ. Κοινή τοποθέτηση των κομμουνιστών Ελλάδας και Τουρκίας, στην οποία μεταξύ άλλων τονίζουμε από κοινού:

«Τα δύο ΚΚ είναι σταθερά προσανατολισμένα στην ανάπτυξη της φιλίας, της διεθνιστικής αλληλεγγύης ανάμεσα στην εργατική τάξη και στους λαούς των δύο χωρών. Καλούν τους εργαζόμενους να δουν πίσω από τον εξωραϊσμό της πραγματικότητας, που επιδιώκεται με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ, τη μετατροπή του Αιγαίου σε ΝΑΤΟικό "ορμητήριο". Τα δύο ΚΚ θα εντείνουν τις κοινές ενέργειες και δράσεις τους ενάντια στον ιμπεριαλισμό και στις ενώσεις του, ενάντια στον εθνικισμό, στις στρατιωτικές δαπάνες, για το σεβασμό των συνόρων των δύο χωρών. Ταυτόχρονα, δεν κρύβουν ότι λύση για τους δύο λαούς μπορεί να βρίσκεται μόνο στην ανατροπή της αιτίας που γεννά αντιθέσεις, συγκρούσεις, πολεμικές συρράξεις. Κι αυτή η αιτία δεν είναι άλλη από τα καπιταλιστικά υπερκέρδη».

Τέλος, αξίζει να αναρωτηθούμε: Πώς γίνεται η «Χρυσή Αυγή» κι όλο το σκυλολόι της να στηρίζει, με τον εμετό που ξερνούν, το νεο-οθωμανισμό του Τούρκου πρωθυπουργού, Ντ. Ερντογάν; Το παίζουν ...«γιουσουφάκια» του Αχμέτ Νταβούτογλου; Του σημερινού υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας και εκ των εμπνευστών του νεο-οθωμανισμού, του εργαλείου της αστικής τάξης της Τουρκίας για την ενίσχυση της επιρροής της, κάνοντας χρήση της θρησκείας και των μειονοτήτων.


ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΛΗΤΙΑ-Παρακρατούν συντάξεις αναπήρων για νοσήλια!

Παρακρατούν συντάξεις αναπήρων για νοσήλια!

Σε κοινωνικό έγκλημα σε βάρος χιλιάδων ανήμπορων, αναπήρων και χρονίως πασχόντων προχώρησε η κυβέρνηση, εξαναγκάζοντάς τους να πληρώνουν το 40%-80% της σύνταξής τους στα κρατικά νοσηλευτικά ιδρύματα και νοσοκομεία που τους περιθάλπουν.
Το ΙΚΑ καλεί τους χρονίως πάσχοντες να συμμετάσχουν στη δαπάνη περίθαλψής τους, με ποσοστό επί της σύνταξης που λαμβάνουνΤο ΙΚΑ καλεί τους χρονίως πάσχοντες να συμμετάσχουν στη δαπάνη περίθαλψής τους, με ποσοστό επί της σύνταξης που λαμβάνουνΣε κατεπείγουσα εγκύκλιο το ΙΚΑ γνωστοποιεί ότι «οι περιθαλπόμενοι σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τα οποία παρέχουν υπηρεσίες κλειστής περίθαλψης, οι οποίοι πάσχουν από χρόνιες παθήσεις και για όσο χρονικό διάστημα αυτοί διαμένουν μόνιμα εντός των φορέων αυτών, συμμετέχουν στη δαπάνη περίθαλψής τους με ποσοστό επί της σύνταξης που λαμβάνουν.
»Με απόφαση του υπουργού Υγείας, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθορίζεται το ποσοστό συμμετοχής κλιμακωτά, ανάλογα με τη σύνταξη του κάθε περιθαλπόμενου, η διαδικασία και ο τρόπος καταβολής του, το όργανο ελέγχου και διαχείρισης των χρημάτων και κάθε άλλο σχετικό θέμα.
»Αντίθετοι όροι στις συναφθείσες συμβάσεις μεταξύ των δημόσιων φορέων που παρέχουν υπηρεσίες κλειστής περίθαλψης με τους ασφαλιστικούς φορείς δεν ισχύουν».
Σε εκτέλεση των προαναφερόμενων διατάξεων εκδόθηκε η κοινοποιούμενη υπουργική απόφαση, σύμφωνα με την οποία το παρακρατηθέν ποσό της σύνταξης αποδίδεται είτε απ' ευθείας από τον ασφαλιστικό φορέα στο νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου που φιλοξενεί τον περιθαλπόμενο είτε παρακρατείται απ' ευθείας από το νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου.
Το ποσό της μηνιαίας σύνταξης που θα παρακρατείται και θα αποδίδεται στο ΝΠΔΔ καθορίζεται κλιμακωτά ως ακολούθως:
* για σύνταξη μέχρι 360 ευρώ, ποσοστό 40%,
* για σύνταξη από 360,01 ευρώ μέχρι 500 ευρώ, ποσοστό 50%,
* για σύνταξη από 500,01 ευρώ μέχρι 1.000 ευρώ, ποσοστό 60%,
* για σύνταξη από 1.000,01 ευρώ μέχρι 1.500 ευρώ, ποσοστό 70%,
* για σύνταξη από 1.500,01 ευρώ και άνω, ποσοστό 80%.
Δεδομένου ότι η υπουργική απόφαση ορίζει δύο εναλλακτικές, δηλαδή είτε απόδοση του ποσού από τον ασφαλιστικό οργανισμό στο ΝΠΔΔ είτε παρακράτηση απ' ευθείας από το ΝΠΔΔ, το ΙΚΑ έπειτα από συνεννόηση με το θεραπευτήριο, είτε θα χορηγεί στοιχεία με το καθαρό ποσό της σύνταξης, οπότε το θεραπευτήριο θα αναζητεί το αντίστοιχο ποσό απ' ευθείας από τον περιθαλπόμενο, είτε θα δίνει εντολή στη μηχανογράφηση για παρακράτηση του ποσού της σύνταξης και απόδοσής του στο θεραπευτήριο.

Κόμμα μπ..δελο το κάνατε πιο μπο..δελο! Γηπεδικό σύνθημα με παραλλαγή..

Κόμμα μπ..δελο το κάνατε πιο μπο..δελο! Γηπεδικό σύνθημα με παραλλαγή..

Με την επανεκλογή του Αλ. Τσίπρα στη θέση του προέδρου ολοκληρώθηκαν χωρίς εκπλήξεις οι εργασίες του πρώτου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ. Με ποσοστό 74,07% επικράτησε των Σ. Βωβού και Π. Ηλιόπουλου, επίσης υποψηφίων για τη θέση, που έλαβαν 4,70% και 0,6% αντίστοιχα. Καταγράφτηκαν 68 άκυρα και 688 λευκά ψηφοδέλτια.

Εν μέσω σφοδρών παρασκηνιακών και υπόγειων αντιπαραθέσεων και «μαχαιρωμάτων», η πλειοψηφία κατάφερε να περάσει όλα τα ζητήματα που προωθούσε, διασφαλίζοντας ότι η επόμενη μέρα θα βρει τον ΣΥΡΙΖΑ πολιτικά και οργανωτικά ακόμα πιο προσαρμοσμένο στο στόχο της αστικής διαχείρισης:

– Για την αυτοδιάλυση των συνιστωσών, ζήτημα για το οποίο την αντιπαράθεση εκ μέρους της μειοψηφίας σήκωσε κυρίως ο Μ. Γλέζος, συμφωνήθηκε τελικά να γίνει σε εύλογο χρονικό διάστημα και κατόπιν διαβουλεύσεων, επιτρέποντας και στις δύο πλευρές να δηλώνουν ικανοποίηση. Ωστόσο ως δεδομένο θέτονταν στα πηγαδάκια ότι όσοι δεν συμμορφωθούν θα δουν σύντομα την πόρτα της εξόδου, με τους διαφωνούντες να καταγγέλλουν ότι η πλειοψηφία επιμένει τόσο γιατί επιδιώκει να στερεώσει την ηγεμονία της στο ενιαίο σχήμα. Μάλιστα, ο επικεφαλής της ΔΕΑ, Αντ. Νταβανέλος, δήλωσε με νόημα: «Εμείς εικονική αυτοδιάλυση, αυτοδιάλυση τάχα μου, δεν πρόκειται να κάνουμε», κατηγορώντας την ηγεσία για «τετελεσμένα» και «τελεσίγραφα».


– Για τον τρόπο εκλογής οργάνων αποφασίστηκε να γίνει με ξεχωριστά ψηφοδέλτια (έξι τον αριθμό για τη νέα ΚΕ) . Η μειοψηφία αντέδρασε έντονα, καθώς την ευνοούσε η ψηφοφορία με ενιαία λίστα - περιελάμβανε τα ψηφοδέλτια όλων των τάσεων, ρευμάτων κ.λπ. - που έδινε τη δυνατότητα επιλογής υποψηφίων όλων των τάσεων, καταγγέλλοντας ακόμα ότι μεθοδεύεται η περιθωριοποίησή της, εκτός του «τόξου» της «κομματικής νομιμότητας».

– Πέρασε ακόμα η επιδίωξη της πλειοψηφίας για εκλογή προέδρου απ' το Συνέδριο, που επίσης πυροδότησε αντιδράσεις, με τη μειοψηφία να εκφράζει φόβους ότι η ηγετική ομάδα «που είχε ήδη αποχαλινωθεί» θα καταστεί πλέον εντελώς ανεξέλεγκτη.

Να σημειωθεί πως και στο εσωτερικό της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας δόθηκαν ομηρικές μάχες με επίδικο την εκλογή και με όσο το δυνατόν περισσότερες ψήφους στην νέα ΚΕ, η οποία θα αριθμεί 200 μέλη, ενώ υποψήφιοι για τις θέσεις αυτές ήταν περίπου 650.

– Τέλος, πέρασαν με μεγάλη πλειοψηφία οι πολιτικές αποφάσεις και απορρίφθηκαν οι τροπολογίες της μειοψηφούσας «Αριστερής Πλατφόρμας» για την ΕΕ, το ευρώ, τη διαγραφή του χρέους, τις συμμαχίες κ.λπ..

Αποτιμώντας το Συνέδριο, άρθρο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Π. Λαφαζάνη καταγγέλλει ότι «με σχεδιασμό κάποιων στην πλειοψηφία το Συνέδριο προσανατολίστηκε αποκλειστικά στην τελεσιγραφική διάλυση των συνιστωσών και στην εκβιαστική κατάργηση του παραδοσιακού τρόπου εκλογής των οργάνων με λίστες και κουτάκι στην κάθε μία για σταυρό και με δυνατότητα διαπήδησης μεταξύ τους».

Κάνει λόγο για εξελίξεις «σφόδρα αρνητικές» που «διαμορφώνουν ένα νέο τοπίο στο ΣΥΡΙΖΑ» και για επιλογές που «στοχεύουν στην καθυπόταξη των μειοψηφιών». Καταγγέλλονται ακόμα οι αποδοκιμασίες σε βάρος των εκπροσώπων της «Αριστερής Πλατφόρμας» που σημειώθηκαν στο συνέδριο και η «σχεδόν γηπεδική ατμόσφαιρα».

Πάντως απ' τη μειοψηφία αφήνεται ήδη να σέρνεται ζήτημα νομιμοποίησης αυτού του συνεδρίου. Άλλωστε στην έναρξή του κατατέθηκε αίτηση ακύρωσης ενός ποσοστού αντιπροσώπων καθότι – όπως ισχυριζόταν – δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις της ιδιότητας αυτής.

Εξάλλου, λίγο πριν την έναρξη του συνεδρίου καταγγέλθηκε και επώνυμα ότι οι συνελεύσεις έγιναν υπ' ατμόν, με χιλιάδες εγγραφές μελών δίχως κριτήρια και έλεγχο, με μόνο το 1/3 των εγγεγραμμένων μελών να παίρνει μέρος στις προσυνεδριακές διαδικασίες.

Ακόμα ότι στη διαδικασία των ψηφοφοριών οι περισσότεροι απ' αυτούς που ψήφισαν για αντιπροσώπους στο Συνέδριο, δεν είχαν παρακολουθήσει ούτε μία από τις προσυνεδριακές συνελεύσεις, ενώ πολλοί απ΄αυτούς ήταν μέλη που γράφτηκαν μόλις πριν ξεκινήσουν οι διαδικασίες για το Συνέδριο, «με προφανή στόχο να επηρεάσουν τους εσωκομματικούς συσχετισμούς».

Αλλο άρθρο που αναρτήθηκε επίσης στην ιστοσελίδα του Π. Λαφαζάνη κάνει λόγο για «μαζικό εκλογικό μηχανισμό» που «έριξε μαζικά και δραστήρια το βάρος του στους εσωτερικούς συσχετισμούς για τους αντιπροσώπους στο Συνέδριο κατά της Αριστερής Πλατφόρμας».

Ο Αλ. Τσίπρας, κλείνοντας τις εργασίες του Συνεδρίου, στόχευσε τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι το κόμμα τους «δεν έχει καμία σχέση με την 3η του Σεπτέμβρη και με το ΠΑΣΟΚ που επαγγέλθηκε αλλαγή, εθνική ανεξαρτησία και κοινωνική δικαιοσύνη» και η θέση τους είναι στον ΣΥΡΙΖΑ, το ίδιο κάλεσμα απηύθυνε και στους «συντηρητικούς πολίτες» στους οποίους υποσχέθηκε «ανένδοτο» για την υπεράσπιση του συντάγματος...

Απευθυνόμενος στη μειοψηφία υποστήριξε πως η ενιαιοποίηση είναι προϋπόθεση για να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ «πιο αποτελεσματικός, πιο έτοιμος να κυβερνήσει τον τόπο», πως «αυτό είναι πίσω από τη συζήτηση για τη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ» και ότι «οφείλουμε να αποδείξουμε ότι είμαστε σε θέση να κάνουμε αυτά που λέμε. Ότι είμαστε σε θέση να κυβερνήσουμε (...) να χτυπάνε όλα τα σφυριά μας στην ίδια κατεύθυνση». Πρόσθεσε με νόημα ότι η ενιαιοποίηση είναι επιπλέον προϋπόθεση για να «κρατήσει» ο ΣΥΡΙΖΑ τις ψήφους που έλαβε πέρυσι, που δεν είναι «δεδομένες» όπως είπε και να πάρει ακόμα περισσότερες στις επόμενες εκλογές. Αυτό που θέλει να πει ο Αλ. Τσίπρας είναι πως η χειραγώγηση αυτών και ακόμα περισσότερων ανθρώπων του μόχθου με την απάτη ενός δήθεν φιλολαϊκού μείγματος διαχείρισης της αστικής εξουσίας, απαιτεί προσαρμογή των οργανωτικών δομών, τέτοια που θα τις καταστήσει ικανές να πετύχουν το στόχο.

Γιατί όχι «φασίστας»; (Απάντηση στο νεοφιλελεύθερο troll του protagon)

Γιατί όχι «φασίστας»; (Απάντηση στο νεοφιλελεύθερο troll του protagon)

Φωτό: http://wonderjlawwall.blogspot.com/
Αγγίζοντας για άλλη μια φορά τα όρια του γκεμπελισμού (συνηθισμένο φαινόμενο στις τάξεις των υπηρετών του Κεφαλαίου), ο Τάκης Μίχας αναρωτιέται μέσα απ' το protagon.gr: "Γιατί όχι εθνικοσοσιαλιστές;".


Ο Μίχας, αμερικανοτραφής υποστηρικτής του βάρβαρου νεοφιλελευθερισμού τύπου Θάτσερ (της μακαρίτισσας-φιλενάδας του χιλιανού δικτάτορα Πινοσέτ), ούτε λίγο ούτε πολύ επιχειρεί να εξομοιώσει τους νεοναζί χρυσαυγίτες με τον σοσιαλισμό. Παίζοντας ένα γελοίο παιχνίδι λέξεων επιχειρεί να βρεί ομοιότητες μεταξύ της μαρξιστικής οπτικής του σοσιαλισμού με την χιτλερική ιδεολογία του "εθνικοσοσιαλισμού". 

Κάποιος οφείλει να πει στον κ.Μίχα ότι η ιδεολογία που ο ίδιος εκπροσωπεί είναι αυτή που με τον καπιταλιστικό ομφάλιο λώρο συνδέεται με την ακροδεξιά και τους ναζί.

Οι ναζί και οι απόγονοι τους, οι νεοναζί, ουδεμία σχέση έχουν με τον Σοσιαλισμό του Μαρξ και του Λένιν. Πρόκειται για το ακριβώς αντίθετο.Η χιτλερική ιδεολογία υπήρξε γέννημα του καπιταλισμού, των μονοπωλίων και των πολυεθνικών της εποχής.

Ας θυμηθούμε ποιοί, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, υποστήριξαν την άνοδο του Χιτλερικού κόμματος στην εξουσία τη δεκαετία του 1930 και μετέπειτα συνεργάστηκαν με τους Ναζί:

Bayer, Siemens, IG Farben, Kodak, IBM, Hugo Boss, Coca Cola, Ford, Standard Oil, Volkswagen, κλπ.



Τα μονοπώλια και οι πολυεθνικές της εκμετάλλευσης πήγαν χέρι-χέρι με τον Χίτλερ και τη ναζιστική Γερμανία, βοήθησαν τους διαβόητους "εθνικοσοσιαλιστές" να ανέβουν στην εξουσία.


Ο Τάκης Μίχας και οι ομοϊδεάτες του είναι οι ίδιοι που σήμερα στηρίζουν την ολική παράδοση του δημόσιου πλούτου στους "επενδυτές", ντόπιους και ξένους πλουτοκράτες.


Ο Τάκης Μίχας και οι ομοϊδεάτες του είναι οι ίδιοι που σήμερα στηρίζουν το τσάκισμα μισθών και συντάξεων, τη διάλυση των εργασιακών κεκτημένων στην οποία ποντάρει και η Χρυσή Αυγή.


Χρυσή Αυγή και νεοφιλελεύθεροι συγκρότησαν "κοινό μέτωπο" στην περίπτωση της ΕΡΤ, επικρότησαν τις απολύσεις και το χουντικού τύπου κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.


Χρυσή Αυγή και νεοφιλελεύθεροι πηγαίνουν "χέρι-χέρι" στην χυδαία κατασυκοφάντηση του Δημοσίου, επιθυμώντας την ενίσχυση του μονοπωλιακού καπιταλισμού σε κάθε τομέα της δημόσιας και κοινωνικής ζωής της χώρας.

Το τι είδους "σοσιαλισμό" εμπεριέχει ο Εθνικοσοσιαλισμός του Χίτλερ είναι γνωστός απ' την ιστορία. Αντιγράφουμε τα λόγια του αφεντικού της εταιρείας Krupp (που μετέπειτα εξελίχθηκε σε πολυεθνικό κολοσσό), Γουσταύου Μπόλεν Ούντ Χάλμπαχ ο οποίος κατηγορήθηκε για συνέργεια στα ναζιστικά εγκλήματα:

«Ο Εθνικοσοσιαλισμός απελευθέρωσε τον Γερμανό εργάτη από τη μέγγενη ενός δόγματος (σ.σ. του κομμουνιστικού δόγματος) που ήταν βασικά εχθρικό τόσο για τον εργοδότη όσο και για τον εργαζόμενο. Ο Αδόλφος Χίτλερ επέστρεψε τον εργάτη στο έθνος του. Τον μετέτρεψε σε πειθαρχημένο στρατιώτη της εργασίας και συνεπώς σύντροφό μας (σ.σ. σύντροφο των βιομηχάνων)»!

Τα εγγόνια του Χίτλερ, λοιπόν, οι χρυσαυγίτες και οι σύγχρονοι ταγματασφαλίτες είναι παιδιά της ιδεολογίας του Μίχα. Αποτελούν το μακρύ χέρι του καπιταλιστικού συστήματος το οποίο υπηρετούν γραφίδες σαν του αρθρογράφου του protagon. Γι' αυτό καλά θα κάνουν οι διάφοροι Μίχες να αφήσουν κατά μέρος τον Σοσιαλισμό και να αναρωτηθούν σε τι διαφέρουν απ' τους φασίστες της Χρυσής Αυγής; Σε τι διαφοροποιούνται απ' τους νοσταλγούς του Χίτλερ αναφορικά με τη δικτατορία του Κεφαλαίου, την καταπίεση της εργατικής τάξης και την προάσπιση του συστήματος που τους ανέθρεψε.

πηγη: Revolution Now

IDIOT-ΗΛΙΘΙΟΣ;;;

Με λένε Σπύρο και είμαι ιδιώτης!

Χρυσαλητες μαχαιροβγάλτες παραλίγο να σκοτωθούν μεταξύ τους στην Πάτρα!

Χρυσαλητες μαχαιροβγάλτες παραλίγο να σκοτωθούν μεταξύ τους στην Πάτρα!

Σύγκρουση μελών της ναζιστικής συμμορίας στην Πάτρα - Βγήκαν ακόμη και πιστόλια


Μέσα στα γραφεία του κόμματος και με αφορμή εσωτερικές ομαδοποιήσεις και προσωπικές έριδες, μέλη της οργάνωσης συγκρούστηκαν και έφθασαν εκτός ορίων, βγάζοντας ακόμη και...πιστόλια.

Σύμφωνα με πληροφορίες του thebest.gr όλα συνέβησαν την περασμένη Τετάρτη στα γραφεία της "Χρυσής Αυγής" στην οδό Γούναρη.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης της πενταμελούς νομαρχιακής επιτροπής δύο μέλη της συγκρούστηκαν μεταξύ τους άγρια μεταξύ τους, πιάστηκαν στα χέρια και στη συνέχεια ένας εξ αυτών απείλησε τον άλλον βγάζοντας όπλο.


ΚΕΡΚΥΡΑ-Οι ξενοδοχ/λοι καλούν τους ξενοδόχους σε διαπραγμάτευση για τη ΣΣΕ

Οι ξενοδοχ/λοι καλούν τους ξενοδόχους σε διαπραγμάτευση για τη ΣΣΕ
 Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας κατέθεσε προς την Ένωση Ξενοδόχων Κέρκυρας σχέδιο για συζήτηση, για διαπραγμάτευση και υπογραφή τοπικής κλαδικής ΣΣΕ. 

Αυτά την Παρασκευή, με το Σύνδεσμο να καλεί την Ένωση Ξενοδόχων να προσέλθει την Δευτέρα 29/7/2013 και ώρα 10 το πρωί στα γραφεία του Συνδέσμου στο Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας για την 1η συνάντηση.

Το σχέδιο της πρότασης έχει ως ακολούθως:

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΛΑΔΙΚΗΣ

ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ.

Του Σωματείου-πρωτοβάθμιας κλαδικής συνδικαλιστικής οργάνωσης με την επωνυμία «ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑΣ», που εδρεύει στην Κέρκυρα οδός Σαμάρα 6 νόμιμα εκπροσωπούμενη.

Προς την εργοδοτική οργάνωση με την επωνυμία « ΕΝΩΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑΣ», που εδρεύει στην Κέρκυρα οδός Σ. Παδοβά 12 και εκπροσωπείται νόμιμα.

Κύριοι,

Γνωρίζεται πολύ καλά ότι η επιχείρηση εξόντωσης των εργαζομένων μέσα από τα τρία μνημόνια και μεσοπρόθεσμα προγράμματα που εφαρμόζονται προς όφελος σας είναι σε εξέλιξη και έχει εξοργίσει τους εργαζόμενους του κλάδου. Η έξοδος σας από την κρίση που εσείς δημιουργήσατε επιχειρείτε να πραγματοποιηθεί με την εξασφάλιση μεγαλύτερων κερδών από αυτά της προ κρίσης περιόδου.

Αποτελεί πρόκληση τα κέρδη σας να μεγεθύνονται μέσα από την αύξηση της τουριστικής κίνησης στο νομό και εσείς επικαλούμενοι την κρίση να έχετε ήδη μειώσει τους μισθούς, να μην εφαρμόζετε καν την κατάπτυστη σύμβαση που έχετε υπογράψει με την ΠΟΕΕ-ΥΤΕ και να επιχειρείτε νε μειώσετε περαιτέρω τους μισθούς και τα δικαιώματα των εργαζομένων στα ξενοδοχεία μέσα από ατομικές και επιχειρησιακές συμβάσεις αξιοποιώντας την απειλή της απόλυσης.

Όπως εύλογα καταλαβαίνετε η κατάσταση αυτή δεν είναι πλέον ανεκτή και οδηγεί σε εύλογες αντιδράσεις με ανεξέλεγκτες συνέπειες.

Γι’ αυτό πριν τα πράγματα οδηγηθούν σε μη αναστρέψιμες καταστάσεις σας καλούμε όπως άμεσα καθίσετε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ώστε με σύνεση και υπευθυνότητα να οδηγηθείτε σε μια συμφωνία για τους όρους εργασίας και αμοιβής στα ξενοδοχεία της Κέρκυρας που θα καλύπτουν τις στοιχειώδεις ανάγκες των εργαζομένων, παραγωγών του πλούτου, θα εξορθολογίζουν τους κανόνες παροχής των υπηρεσιών και θα συμβάλλουν στην ομαλή εξέλιξη της τουριστικής οικονομίας στο νομό.

Η Γενική Συνέλευση και το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου μας λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, όπως επίσης και τις απόψεις των μελών μας στις τοπικές συσκέψεις και στις συσκέψεις εργαζομένων ανά ξενοδοχείο, διαπιστώνει ότι υπάρχει επιτακτική ανάγκη αλλά και η δυνατότητα να καθοριστεί ένα νέο συλλογικό πλαίσιο για τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις στο Νομό Κέρκυρας.

Επίσης η Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου με ομόφωνη απόφαση-πρότασή της, την οποία και σας επισυνάπτουμε, θεωρεί τα άρθρα 2,3,4,5,6,7,8 της 55/2009 και της 6/2012 Διαιτητικής Απόφασης ως ελάχιστους όρους της νέας Σ.Σ.Ε. και ως εκ τούτου ως όρους που δεν μπορούν να καταργηθούν, ή να τροποποιηθούν με τρόπο δυσμενέστερο για τους εργαζόμενους.

Η Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου μας στη Συνεδρίασή της που έλαβε χώρα στην Κέρκυρα στις 22/05/2013 μετά από πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου μας, αποφάσισε να καταθέσει και να προτείνει σχέδιο τοπικής για την υπογραφή, κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζόμενων με σχέση εξαρτημένης εργασίας σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, που λειτουργούν με τη μορφή ξενοδοχείου, ξενώνα, οικοτροφείου, επιχείρησης επιπλωμένων διαμερισμάτων, επιχείρησης θέρετρων από τουριστικούς οικίσκους (μπανγκαλόους), Μοτέλ, τουριστικού περιπτέρου και κέντρου παραθερισμού-διακοπών και κάμπινγκ, στο νομό Κέρκυρας, το οποίο έχει αναλυτικά ως εξής:

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΣΣΕ

«Για τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζόμενων

σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις του Νομού Κέρκυρας»

Άρθρο 1. ΣΥΜΒΑΛΛΟΜΕΝΑ ΜΕΡΗ

Από την εργατική πλευρά:

Το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας

Από την εργοδοτική πλευρά:

Η Ένωση Ξενοδόχων Κέρκυρας

Άρθρο 2. ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

2.1. Στους όρους της σύμβασης αυτής υπάγονται οι εργαζόμενοι που απασχολούνται σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, που λειτουργούν με τη μορφή ξενοδοχείου, ξενώνα, οικοτροφείου, επιχείρησης επιπλωμένων διαμερισμάτων, επιχείρησης θέρετρων από τουριστικούς οικίσκους (μπαγκαλόους), Μοτέλ, τουριστικού περιπτέρου, κέντρου παραθερισμού-διακοπών και κάμπινγκ, στο νομό Κέρκυρας.

2.2. Κατηγορίες μισθωτών

Οι μισθωτοί τους οποίους αφορά η παρούσα σύμβαση αποκαλούνται ξενοδοχοϋπάλληλοι και κατατάσσονται σύμφωνα με την ειδικότητα τους και ανεξαρτήτως φύλου, στις εξής δύο κατηγορίες:

Α κατηγορία

Ειδικότητες: Υπάλληλος υποδοχής (ρεσεψιοσνίστ), μαιτρ, υπομαίτρ (ή κάπταιν), μπουφετζής Α' και προϊστάμενος-η υπνοδωματίων και κοινοχρήστων χώρων, μάγειρας Α΄, προϊστάμενος-η πλυντηρίου ή λινοθήκης, σερβιτόρος τραπεζαρίας - σαλονιού ή μπαρ, μπάρμαν ή μπάρμειντ, και μάγειρας Β', οι τηλεφωνητές, οι ελεγκτές ή ταμπλίστες, προϊστάμενος και βοηθός ιατρών και κάθε άλλος προϊστάμενος όπου η ειδικότητά του δεν καλύπτεται μισθολογικά από άλλη κλαδική σύμβαση.

Β κατηγορία

Ειδικότητες: Βοηθός σερβιτόρου, οροφοκόμος (βαλές), θυρωρός υπηρεσίας, βοηθός μπουφετζή, λινοθηκάριος, γκρουμ, ντόρμαν, ή εξωτερικός θυρωρός, μάγειρας Γ και καμαριέρης-α, πλύντρια, σιδερώτρια, καθαρίστρια κοινοχρήστων χώρων, μοδίστρα, μανταρίστρια, λαντζέρης, λουτρονόμος και κάθε άλλος εργαζόμενος όπου η ειδικότητά του δεν καλύπτεται μισθολογικά από άλλη κλαδική συμβαση.

Άρθρο 3. ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΒΑΣΙΚΟΥ ΜΙΣΘΟΥ Ή ΗΜΕΡΟΜΙΣΘΙΟΥ

3.1. Οι βασικοί μηνιαίοι μισθοί και τα βασικά ημερομίσθια των εργαζομένων που υπάγονται στην παρούσα, διαμορφώνονται από 1.6.2013 ως εξής:

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Α' 1.050,00 ευρώ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Β' 1000,00 ευρώ

3.2. Οι ανωτέρω βασικοί μισθοί, όπως θα έχουν διαμορφωθεί στις 1.6.2013, αυξάνονται περαιτέρω από 1.1.2014 κατά σε ποσοστό ίσο με το ποσοστό της ετήσιας μεταβολής του Ευρωπαϊκού πληθωρισμού του έτους 2013.

3.3. Ημερομίσθιο των εκτάκτως προσλαμβανομένων

Το ημερομίσθιο των εκτάκτως προσλαμβανομένων και διαμορφώνεται από 1.6.2013 για τους σερβιτόρους σε 75,00 ευρώ και για τους βοηθούς σερβιτόρων σε 65,00 ευρώ.

Σημειώνεται ότι το παραπάνω ημερομίσθιο καταβάλλεται στους δικαιούχους για απασχόληση τους μέχρι οκτώ (8) ωρών και συμπεριλαμβάνονται σ' αυτό οι προσαυξήσεις για τυχόν εργασία τις Κυριακές και εορτές, καθώς και για εργασία κατά τις νυχτερινές ώρες.

Τα παραπάνω ημερομίσθια όπως θα έχουν διαμορφωθεί στις 1.6.2013, αυξάνονται περαιτέρω από 1.1.2014 κατά σε ποσοστό ίσο με το ποσοστό της ετήσιας μεταβολής του Ευρωπαϊκού πληθωρισμού του έτους 2013.

3.4. Βασικός μισθός αρχιμαγείρου

Ο βασικός μισθός του αρχιμαγείρου καθορίζεται με ελεύθερη συμφωνία, το ύψος όμως αυτού δεν μπορεί να είναι κατώτερο του εκάστοτε βασικού μισθού της Α' κατηγορίας προσαυξημένος κατά 20%.

3.5. Ρήτρα ελαχίστων αποδοχών

Οι αποδοχές των εργαζομένων στις επιχειρήσεις της παρούσας ρύθμισης δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να είναι χαμηλότερες από το 26πλάσιο του εκάστοτε ισχύοντος κα-τωτάτου ορίου ημερομισθίου του εργατοτεχνίτη.

3.6. Οι αποδοχές και οι όροι εργασίας των εργαζομένων που εργάζονται στις επιχειρήσεις του άρθρου 2 της παρούσας ρύθμισης και που μέχρι την 31.12.2012 αμείβονταν με βάση άλλες κλαδικές ή ομοιοεπαγγελματικές ή επιχειρησιακές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, δεν μπορούν σε καμιά περίπτωση να υπολείπονται από αυτές.

Άρθρο 4. ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ

4.1. Επίδομα Προϋπηρεσίας

Χορηγείται από 1.6.2013 επίδομα προϋπηρεσίας 6,00 ευρώ για κάθε έτος υπηρεσίας ή προϋπηρεσίας σε άλλη ξενοδοχειακή επιχείρηση. Το παραπάνω επίδομα όπως θα έχει διαμορφωθεί στις 1.6.2013, αυξάνεται περαιτέρω από 1.1.2014 κατά ποσοστό ίσο με το ποσοστό της ετήσιας μεταβολής του Ευρωπαϊκού πληθωρισμού του έτους 2013.

Ειδικά για εκείνους που προσλαμβάνονται ως μάγειροι, σερβιτόροι, βοηθοί σερβιτόροι, μπάρμαν και μπουφετζήδες και των δύο φύλων και με την προϋπόθεση ότι είναι πτυχιούχοι Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων τουλάχιστον μέχρι Μετεκπαίδευσης, αναγνωρίζεται και προσμετρείται νόμιμος προϋπηρεσία που πραγματοποίησαν σε οποιαδήποτε επισιτιστική επιχείρηση. Κατ’ εξαίρεση προκειμένου περί ξενοδοχοϋπαλλήλων που εργάζονται σε ξενοδοχεία εποχικά, ως χρόνος υπηρεσίας θεωρείται και εκείνος της νεκρής περιόδου και μέχρι τέσσερις (4) μήνες για κάθε χρόνο, υπό την προϋπόθεση ότι ο ξενοδοχοϋπάλληλος μετά την νεκρά περίοδο αναλαμβάνει εκ νέου εργασία στην ίδια ξενοδοχειακή επιχείρηση.

4.2. Επίδομα οικογενειακών βαρών

Σε όλους τους έγγαμους, ή άγαμους με τέκνα, μισθωτούς της παρούσας ανεξαρτήτως φύλου χορηγείται επίδομα οικογενειακών βαρών σε ποσοστό 10% το οποίο υπολογίζεται στο άθροισμα των αποδοχών των άρθρων 3.1 και 4.1 της παρούσας.(βασικός + προϋ-πηρεσία).

4.3. Επίδομα τουριστικής εκπαιδεύσεως

Χορηγείται ποσοστιαίο επίδομα Τουριστικής Εκπαιδεύσεως το οποίο υπολογίζεται στο

άθροισμα των αποδοχών των άρθρων 3.1 και 4.1 της παρούσας.(βασικός + προϋπηρεσία) ως εξής:

* Για τους πτυχιούχους Ανωτέρων Τουριστικών Σχολών σε ποσοστό 15%.

* Για τους πτυχιούχους Μέσων Τουριστικών Σχολών και τους Αποφοίτους Σχολών Μετεκπαίδευσης σε ποσοστό 10%.

4.4. Επίδομα εποχιακής απασχολήσεως

Χορηγείται ποσοστό 10% το οποίο υπολογίζεται στο άθροισμα των αποδοχών των άρθρων 3.1 και 4.1 της παρούσας.(βασικός + προϋπηρεσία) στους εργαζόμενους εποχιακά και για κάθε μήνα απασχόλησης τους. Το παραπάνω επίδομα που δεν συμψηφίζεται με τυχόν υψηλότερες αποδοχές αλλά προστίθεται σ' αυτές και καταβάλλεται στους δικαιούχους στο τέλος κάθε μήνα.

4.5. Επίδομα στολής

Χορηγείται ποσοστό 10% το οποίο υπολογίζεται στο άθροισμα των αποδοχών των άρθρων 3.1 και 4.1 της παρούσας.(βασικός + προϋπηρεσία) ή παροχή αυτούσιας στολής κατά την κρίση της επιχειρήσεως. Δικαιούχοι του εν λόγω επιδόματος είναι οι απασχολούμενοι με ειδικότητα που έχει καταταγεί στην Α και Β κατηγορία της ενότητας Β της παρούσης και εργάζονται σε ξενοδοχεία πολυτελείας και Α' Τάξεως, υπό την προϋπόθεση ότι απαιτείται από την Επιχείρηση η εν στολή υπηρεσία.

4.6. Επίδομα ανθυγιεινής εργασίας

α. Ποσοστό 5% το οποίο υπολογίζεται στον εκάστοτε βασικό μηνιαίο μισθό και χορηγείται στους παρακάτω απασχολούμενους ανεξαρτήτως φύλου:

* Καμαριέρες εφόσον ελλείψει καθαριατριών εκτελούν και τις εργασίες καθαρισμού των μη κοινοχρήστων χώρων του ξενοδοχείου.

β. Ποσοστό 10% το οποίο υπολογίζεται στον εκάστοτε βασικό μηνιαίο μισθό και χορηγείται στους παρακάτω απασχολούμενους ανεξαρτήτως φύλου:

* Καθαριστές των κοινοχρήστων χώρων.

* Εργαζόμενους στα πλυντήρια

* Λουτρονόμους και στους προϊσταμένους και βοηθούς ιατρών.

* Λαντζέρηδες

* Μαγείρους όλων των κατηγοριών και προσωπικό κουζίνας

4.7. Επίδομα τροφής

4.7.1. Οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις εκείνες, μέσα στις οποίες λειτουργεί εστιατόριο, υποχρεούνται (σε όσους από το προσωπικό που αφορά η παρούσα σύμβαση επιθυμούν) να παρέχουν τροφή, εκπιπτόμενου σ' αυτήν την περίπτωση ποσοστού 2% επί των βασικών μισθών. Εάν η ξενοδοχειακή επιχείρηση μέσα στην οποία λειτουργεί εστιατόριο

δεν επιθυμεί να παρέχει τροφή σε εργαζόμενο που επιθυμεί και το έχει ζητήσει εγγράφως, τότε υποχρεούται όπως καταβάλλει σ' αυτόν ποσοστό 10% επί των ως άνω βασικών μηνιαίων μισθών, απαλλασσόμενης έτσι της επιχείρησης από την υποχρέωση παροχής τροφής. Διευκρινίζεται ότι, καθόσον αφορά τη χορήγηση τροφής και το εβδομαδιαίο δι-αιτολόγιο, ισχύουν όσα ορίζονται με την 28/83 απόφαση του ΔΔΔΔ Αθηνών, που κηρύχτηκε εκτελεστή με την 16543/83 απόφαση του Υπουργού Εργασίας.

4.7.2. Το προβλεπόμενο εβδομαδιαίο διαιτολόγιο, έχει ως εξής;

Δευτέρα : Γεύμα: Όσπρια, φρούτο εποχής

Τρίτη : Γεύμα: Εντόσθια ή βακαλάος ή κρέας, σαλάτα εποχής, φρούτο εποχής

Τετάρτη : Γεύμα : Λαδερό, φρούτο εποχής

Πέμπτη : Γεύμα : Κρέας, σαλάτα εποχής, φρούτο εποχής

Παρασκευή : Γεύμα ; Λαδερό ή όσπριο, φρούτο εποχής

Σάββατο : Γεύμα : Ψάρι, σαλάτα, φρούτο εποχής

Κυριακή : Γεύμα: Κρέας, σαλάτα, φρούτο εποχής

Όλα τα βραδινά γεύματα πρέπει να είναι από ζυμαρικά ή πατάτες ή άλλο είδος μεγαλύτερης αξίας από αυτά.

4.7.3. Σε όλους τους εργαζόμενους της παρούσας ρύθμισης χορηγείται διάλειμμα ,μισής ώρας για φαγητό που δεν παρατείνει το νόμιμο ωράριο.

4.8. Τοπικό επίδομα 150€ όπως αυτό ρυθμίζεται από τις 55/2009 και 6/2012 Διαιτητικές Αποφάσεις.

Άρθρο 5. ΘΕΣΜΙΚΟΙ ΟΡΟΙ

5.1. Οι ημέρες της εβδομαδιαίας εργασίας των μισθωτών της παρούσης, καθορίζονται σε πέντε με 40 ώρες εργασίας.

5.2. Επαναπρόσληψη εποχικώς απασχολουμένων

Οι μη συνεχούς λειτουργίας ξενοδοχειακές επιχειρήσεις (εποχιακές) και αυτές θεωρείται ότι είναι εκείνες που λειτουργούν μέχρι 9 μήνες τον χρόνο, υποχρεούνται να επαναπροσλαμβάνουν το αυτό προσωπικό, που απασχόλησαν κατά την προηγούμενη περίοδο.

Προϋπόθεση για αυτό το καθιερωμένο δικαίωμα του εργαζομένου, αποτελεί η έγγραφος ειδοποίηση προς τον εργοδότη του μέχρι τέλους Ιανουαρίου, ότι επιθυμεί να απασχοληθεί κατά την προσεχή περίοδο. Η έγγραφη αυτή ειδοποίηση πρέπει να γίνει μέσω της οικείας συνδικαλιστικής του οργάνωσης του και σε έντυπο δήλωση που έχει εκτυπώσει αυτή.

Η επιχείρηση υποχρεούται να τον απασχολήσει σε κάθε περίπτωση από την 15η Μαΐου. Σε κάθε περίπτωση μισθωτός που θα κληθεί από την επιχείρηση να αναλάβει υπηρεσία

και δεν την αναλάβει αδικαιολόγητα, εντός πενθημέρου χάνει κάθε δικαίωμα επαναπροσλήψεως και αποζημιώσεως.

Η πρόσληψη και τα μετά απ’ αυτήν δικαιώματα και υποχρεώσεις αρχίζουν από την στιγμή που ο εργαζόμενος αναλαμβάνει εργασία. Τα παραπάνω ισχύουν σε συνδυασμό με τις διατάξεις του άρθρου 8 του Ν. 1346/83. Διευκρινίζεται ότι για την εξεύρεση του ποσοστού πληρότητας των ξενοδοχείων, δεν λαμβάνεται υπόψη τυχόν έκτακτη αυξημένη πληρότητα.

Η ημερομηνία λήξης της σύμβασης εργασίας ορίζεται η τελευταία ημέρα λειτουργίας του ξενοδοχείου.

5.3. Προϋποθέσεις απολύσεως επί εποχιακής απασχόλησης

Τόσον κατά την διάρκεια λειτουργίας της εποχιακής επιχειρήσεως όσον και κατά τη νεκρά περίοδο, απόλυσης εργασθέντος κατά την προηγούμενη περίοδο μπορεί να γίνει μόνον με την καταβολή της νόμιμης αποζημίωσης. Δεν επιτρέπεται κατά την νεκρά περίοδο καταγγελία με προειδοποίηση.

Η αποζημίωση υπολογίζεται βάσει των κατά μέσο όρο αποδοχών της αμέσως προηγουμένης περιόδου εργασίας. Για τη καταγγελία θα υπολογίζεται ως χρόνος υπηρεσίας ο από της προσλήψεως του εργαζομένου στο ίδιο ξενοδοχείο. Οι εργαζόμενοι εις τα ξενοδοχεία υποχρεούνται, όπως παραμείνουν εν τη εργασία και μετά την λήξη της εποχιακής περιόδου, εφ' όσον η επιχείρηση έχει ανάγκην των υπηρεσιών των εργαζομένων.

5.4. Προσαυξήσεις για Κυριακές, Αργίες, Νυχτερινές ώρες

Για τις Κυριακές και τις επίσημες αργίες που προβλέπονται στο άρθρο 5.4.1. της παρούσας σύμβασης, εφόσον εργασθούν οι εργαζόμενοι που υπάγονται στην παρούσα θα τους καταβάλλεται προσαύξηση 75% επί των νομίμων αποδοχών τους για κάθε ημέρα απασχόλησης τους. Για τις νυκτερινές ώρες απασχόλησης των εργαζόμενων της παρούσας σύμβασης η προσαύξηση που θα καταβάλλεται είναι 25% επί των νομίμων αποδοχών τους. Οι παραπάνω προσαυξήσεις υπολογίζονται επί του συνόλου των τακτικών αποδοχών.

5.4.1. Επίσημες αργίες για τους εργαζόμενους της παρούσας ρύθμισης είναι:

α. Η πρώτη του έτους

β. Η Καθαρά Δευτέρα

γ. η 25η Μάρτη

δ. Η Δεύτερη ημέρα του Πάσχα

ε. Η 11η Αυγούστου

στ. Η 21η Μαίου

ζ. Η 15η Αυγούστου

η. Η 28η Οκτωβρίου

θ. Η 25η Δεκεμβρίου

5.4.2. Όλες οι παραπάνω προσαυξήσεις υπολογίζονται επί των νομίμων αποδοχών. Επίσης εξακολουθούν να ισχύουν ευνοϊκότεροι όροι που τυχόν συνομολογήθηκαν με ατομικές ή ειδικές συμβάσεις εργασίας.

5.5. Στους μισθωτούς της παρούσας χορηγείται από τον εργοδότη εκκαθαριστικό ή αναλυτικό σημείωμα μισθοδοσίας, για τις κατά μήνα αποδοχές και για τις αντίστοιχες κρατήσεις.

5.6. Ελάχιστη σύνθεση προσωπικού

Καθορίζεται η ελάχιστη σύνθεση του προσωπικού με βάσει τις κλίνες του κάθε ξενοδοχείου ως εξής:

Πολυτελείας: για κάθε 2 κλίνες 1 εργαζόμενος

Α' κατηγορίας: για κάθε 3 κλίνες 1 εργαζόμενος

Β' κατηγορίας: για κάθε 4 κλίνες 1 εργαζόμενος

Γ' κατηγορίας:: για κάθε 5 κλίνες 1 εργαζόμενος

Η ασφάλιση στους οικείους ασφαλιστικούς οργανισμούς γίνεται τουλάχιστον με αυτή την σύνθεση.

5.7. Καθορισμός καθηκόντων

Ορίζεται Επιτροπή αποτελούμενη από εκπροσώπους της Ένωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας και του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας που θα μελετήσει και θα καταλήξει σε σχέδιο καθορισμού καθηκόντων των εργαζομένων στα ξενοδοχεία της Κέρκυρας ως τις 30/9/2013.

5.8

Με την παρούσα ισχύουν όλοι οι όροι των ΔΑ 55/2009 και 6/2012.

.

Άρθρο 6. Άδειες

6.1. Ετήσια άδεια με αποδοχές

Η διάρκεια της ετήσιας άδειας αναψυχής με αποδοχές των εργαζομένων ορίζεται ως εξής:

1 χρόνος ............................ υπηρεσίας ή προϋπηρεσίας 21 εργάσιμες ημέρες

2 χρόνια ............................ υπηρεσίας ή προϋπηρεσίας 22 εργάσιμες ημέρες

3 χρόνια............................ υπηρεσίας ή προϋπηρεσίας 23 εργάσιμες ημέρες

πάνω από 10 χρόνια......... υπηρεσίας ή προϋπηρεσίας 25 εργάσιμες ημέρες

6.2. Επίδομα άδειας

Χορηγείται σε όλους τους εργαζόμενους της παρούσας ρύθμισης επίδομα άδειας που θα

είναι ίσο με τις νόμιμες αποδοχές των ημερών άδειας, με τον περιορισμό ότι δεν μπορεί να υπερβαίνει τις αποδοχές ενός 15θημέρου. Στις νόμιμες αποδοχές λογίζεται το σύνολο των τακτικών αποδοχών.

6.3. Αναλογία άδειας εποχιακώς απασχολουμένων

Οι εργαζόμενοι που υπάγονται στην παρούσα συλλογική ρύθμιση, οι οποίοι απασχολούνται εποχιακά, λαμβάνουν αναλογία αδείας 2 ημερών για κάθε μήνα εργασίας κατά την ίδια περίοδο απασχόλησης καθώς και επίδομα αδείας 2 ημερών ομοίως για κάθε μήνα εργασίας κατά την ίδια περίοδο εποχιακής απασχόλησης και μέχρι μισό μηνιαίο μισθό.

Εφόσον έχουν συμπληρώσει συνολικά 10ετία στον ίδιο ή σε οποιοδήποτε εργοδότη, λαμβάνουν αναλογία αδείας 2,5 ημερών για κάθε μήνα εργασίας κατά την ίδια περίοδο εποχιακής απασχόλησης καθώς και επίδομα αδείας 2,5 ημερών ομοίως για κάθε μήνα εργασίας κατά την ίδια περίοδο εποχιακής απασχόλησης και μέχρι μισό μηνιαίο μισθό.

6.4. Άδεια γάμου

Στους μισθωτούς που αφορά η παρούσα χορηγείται πλέον της κανονικής, άδεια γάμου δέκα (7) εργάσιμων ημερών με αποδοχές.

6.5. Γονικές άδειες

6.5.1. Χορηγείται γονική άδεια με αποδοχές (άδεια ανατροφής, φροντίδας, απουσίας για ασθένεια εξαρτημένων μελών) ως 2 ημέρες το μήνα και μέχρι συνολικά 10 το χρόνο. Την άδεια φροντίδας παιδιού δικαιούνται και οι άγαμοι γονείς.

6.5.2. Χορηγείται άδεια για διευκόλυνση εργαζομένων με οικογενειακές υποχρεώσεις όσες χρειαστούν, χωρίς αποδοχές.

6.5.3. Χορηγείται άδεια 10 εργασίμων ημερών σε όσους εργαζόμενους έχουν χηρέψει ή στον διαζευγμένο γονέα που έχει την επιμέλεια του παιδιού. Η άδεια αυτή χορηγείται εφάπαξ ή τμηματικά, ανάλογα με την επιθυμία του εργαζόμενου.

6.5.4. Σε περίπτωση γέννησης παιδιού ο πατέρας δικαιούται 3 ημέρες επιπλέον άδεια με αποδοχές.

6.6. Άδεια λόγο θανάτου συγγενούς

Χορηγείται άδεια 3 ημερών με αποδοχές σε περίπτωση θανάτου συγγενούς α΄ και β΄ βαθμού.

6.7. Σπουδαστική άδεια

Στους σπουδαστές χορηγείται άδεια στις εξεταστικές περιόδους των ιδρυμάτων στα οποία φοιτούν, 2 15θημέρων με αποδοχές, χωρίς να συμψηφίζεται με την κανονική άδεια.

6.8. Άδεια για μεταγγίσεις αίματος και παραγώγων τους ή αιμοκάθαρσης

Όλοι οι εργαζόμενοι της παρούσης που πάσχουν από νόσημα που απαιτεί μεταγγίσεις αίματος και παραγωγών του ή αιμοκάθαρση, δικαιούνται ως 30 ημέρες το χρόνο επιπλέον άδεια με αποδοχές. Η άδεια χορηγείται και στους δύο γονείς (θετούς ή φυσικούς) των οποίων τα παιδιά πάσχουν από αντίστοιχα νοσήματα.

6.9. Συνδικαλιστικές άδειες με αποδοχές

Οι συνδικαλιστικές άδειες χορηγούνται σύμφωνα με τις διατάξεις όπως κάθε φορά ισχύουν, με αποδοχές των Ν.1264/82 και 2224/94.

Άρθρο 7. Προστασία Μητρότητας και Πατρότητας

7.1. Χορηγείται άδεια κύησης, τοκετού και θηλασμού για όλες τις γυναίκες, ανεξάρτητα ειδικότητας και εργασιακής σχέσης, δυο μήνες πριν και τέσσερις μήνες μετά τη γέννηση του παιδιού, με πλήρεις αποδοχές και ασφαλιστικά δικαιώματα.

7.2. Απαγορεύεται η απόλυση της εργαζόμενης γυναίκας τόσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της όσο και επί 2 έτη μετά τον τοκετό.

7.3. Οι εργαζόμενες μητέρες δικαιούνται για χρονικό διάστημα 24 μηνών από τον τοκετό είτε να προσέρχονται αργότερα στην εργασία τους είτε να αποχωρούν νωρίτερα κατά 2 ώρες κάθε μέρα και τους επόμενους δέκα μήνες αντίστοιχα κατά 1 ώρα. Η μητέρα και μόνο, έχει το δικαίωμα με αίτησή της να συμψηφίσει τις ώρες με αντίστοιχες ημέρες. Το δικαίωμα καθυστερημένης προσέλευσης ή πρόωρης αποχώρησης της μητέρας και εναλλακτικά του πατέρα για τη φροντίδα του παιδιού, έχουν και οι θετοί γονείς παιδιού ηλικίας έως έξι (6) ετών, υπό τους ίδιους ως άνω όρους των φυσικών γονέων και χρονική αφετηρία την υιοθεσία.

7.4. Το μειωμένο ωράριο εργασίας για γονείς που έχουν παιδιά με διανοητικά προβλήματα ή σωματική αναπηρία, κ.λ.π. που προβλέπονται από τον ν. 1483/84 δίνεται χωρίς περικοπές των αποδοχών τους.

7.5. Στην περίοδο της εγκυμοσύνης και για όσο καιρό υπάρχει ιατρική εντολή, η έγκυος απομακρύνεται από βαριές και ανθυγιεινές εργασίες χωρίς να χάνει τα δικαιώματά της (οικονομικά, ασφαλιστικά κ.α.) Μόλις η υγεία της αποκατασταθεί επιστρέφει στην εργασία της.

7.6. Απαγορεύεται η νυχτερινή εργασία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της λοχείας.

7.7. Τα μέλη των μονογονεϊκών οικογενειών εργάζονται μόνο πρωινή βάρδια ή μπορούν εναλλακτικά να επιλέξουν όποια επιθυμούν μέχρι τα παιδιά να φτάσουν στην ηλικία των 10 ετών.

7.8. Η διευκόλυνση γονέων ισχύει για όλους τους μισθωτούς ανεξαρτήτως εργασιακής σχέσης που καλύπτονται από την παρούσα σύμβαση.

Άρθρο 8. Διάφορες παροχές

8.1. Επαγγελματική έκπτωση

Συμφωνείται να παρέχεται από όλες τις ξενοδοχειακές μονάδες όλων των κατηγοριών της

Κέρκυρας στους εργαζόμενους της παρούσας ρύθμισης έκπτωση 20% στις κατ’ έτος καθοριζόμενες τιμές των ξενοδοχείων με την επίδειξη επισήμων εγγράφων που πιστοποιούν την ξενοδοχοϋπαλληλική ιδιότητα.

Άρθρο 9. Παρακράτηση συνδικαλιστικής συνδρομής

Οι επιχειρήσεις της παρούσας ρύθμισης υποχρεούνται σε παρακράτηση της συνδικαλιστικής συνδρομής όπως αυτή ορίζεται με την 55/2009 και την 6/2012 Διαιτητικές Αποφάσεις.

Άρθρο 10. Επιδόματα Χριστουγέννων, Πάσχα, Αδείας

10.1. Τα επιδόματα των εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα αποτελούν τακτικές αποδοχές και καταβάλλονται στο ακέραιο εφόσον η εργασιακή σχέση διήρκεσε καθόλη τη χρονική περίοδο, για μεν την περίπτωση του επιδόματος των εορτών Πάσχα από την 1η Ιανουαρίου μέχρι την 30ή Απριλίου για δε την περίπτωση του επιδόματος των εορτών Χριστουγέννων από την 1η Μαΐου μέχρι την 31η Δεκεμβρίου κάθε χρόνου.

Το επίδομα εορτών Χριστουγέννων ανέρχεται σε έναν μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και σε 25 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο. Το επίδομα εορτών Πάσχα ανέρχεται σε μισό μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και σε 15 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.

Ειδικότεροι όροι και προϋποθέσεις καταβολής αυτών των επιδομάτων περιλαμβάνονται στο προσάρτημα της παρούσας συλλογικής σύμβασης.

Γενικές ή ειδικές διατάξεις νόμων, διαταγμάτων, υπουργικών αποφάσεων, συλλογικών συμβάσεων εργασίας, διαιτητικών αποφάσεων, κανονισμών εργασίας και λοιπών κανονιστικών πράξεων, που καθορίζουν ευνοϊκότερους τρόπους υπολογισμού, καταβολής και γενικά παροχής των επιδομάτων αυτών υπερισχύουν και διατηρούνται σε ισχύ.

10.2. Ο μισθωτός που θεμελιώνει δικαίωμα κανονικής άδειας αναψυχής, αυτούσιας ή σε χρήμα δικαιούται να λάβει και το επίδομα άδειας, το οποίο αποτελεί τακτικές αποδοχές του, υπολογίζεται με τον ίδιο τρόπο που υπολογίζονται και οι αποδοχές άδειας και υπόκειται στους ίδιους κανόνες με αυτές.

Το επίδομα άδειας ισούται με το σύνολο των πράγματι καταβαλλόμενων τακτικών συνήθων αποδοχών της άδειας, με τον περιορισμό ότι δεν μπορεί να υπερβαίνει τις αποδοχές 15 ημερών γι αυτούς που αμείβονται με μηνιαίο μισθό και 13 ημερών γι αυτούς που αμείβονται με ημερομίσθιο ή κατά μονάδα εργασίας ή με ποσοστά ή και με άλλο τρόπο.

Το αντίστοιχο επίδομα άδειας προκαταβάλλεται κατά τη λήψη της άδειας αναψυχής ή τμήματος αυτής μαζί με τις αποδοχές αδείας.

Γενικές ή ειδικές διατάξεις νόμων, διαταγμάτων, υπουργικών αποφάσεων, συλλογικών συμβάσεων εργασίας, διαιτητικών αποφάσεων, κανονισμών εργασίας και λοιπών κανονιστικών πράξεων, που καθορίζουν ευνοϊκότερους τρόπους υπολογισμού, καταβολής και γενικά παροχής του επιδόματος άδειας υπερισχύουν και διατηρούνται σε ισχύ.

Το άρθρο 6 της Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. 1996-1997 για τη χορήγηση του επιδόματος άδειας σε περίπτωση πρόωρης λύσης της σχέσης εργασίας εξακολουθεί να ισχύει, διαγραφομένων των λέξεων «πριν ο μισθωτός συμπληρώσει παρά τω αυτώ εργοδότη δωδεκάμηνον συνεχή απασχόλησιν», λόγω της μεταγενέστερες τροποποίησης των προϋποθέσεων για τη λήψη άδειας.

Άρθρο 11.

Αποδοχές ανώτερες από αυτές που καθορίζονται με την παρούσα ή ευνοϊκότεροι όροι εργασίας που προβλέπονται από νόμους, διατάγματα, υπουργικές αποφάσεις, συλλογικές συμβάσεις, διαιτητικές αποφάσεις, εσωτερικούς κανονισμούς, έθιμα ή ατομικές συμβάσεις εργασίας, δεν θίγονται από τις διατάξεις της παρούσης.

Κατά τα λοιπά εξακολουθούν να ισχύουν οι όροι των προηγούμενων ΣΣΕ και ΔΑ, εφόσον δεν τροποποιούνται με την παρούσα.

Άρθρο 12.

Ως έναρξη ισχύος της παρούσης ορίζεται η 1η Μαΐου 2013.

Θέτουμε υπόψη σας τα παραπάνω αιτήματα με τη ν πεποίθηση ότι έχετε τη δυνατότητα να τα αποδεχτείτε, ώστε να υπογραφεί μεταξύ μας Κλαδική Τοπική ΣΣΕ για τον καθορισμό των όρων αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, που λειτουργούν με την μορφή ξενοδοχείου ξενώνα, οικοτροφείου, επιχείρησης επιπλωμένων διαμερισμάτων, επιχείρησης θέρετρων από τουριστικούς οικίσκους (μπανγκαλόους), Μοτέλ, τουριστικού περιπτέρου και κέντρου παραθερισμού-διακοπών και κάμπινγκ, στο νομό Κέρκυρας για το έτος 2013.

Η παρούσα πρότασή μας πιστεύουμε ότι θα αποτελέσει τη βάση ενός καλόπιστου και εποικοδομητικού διαλόγου.

Στην διάρκεια των διαπραγματεύσεων, θα μας δοθεί η δυνατότητα να αναπτύξουμε και άλλα θέματα, η συμφωνία και υλοποίηση των οποίων είναι εφικτή. Ο Σύνδεσμος μας επιφυλάσσεται να υποβάλλει και συμπληρωματικές προτάσεις ανάλογα με την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων.

Σας γνωρίζουμε ότι από την πλευρά του Συνδέσμου μας, εκπρόσωποι για τη διαπραγμάτευση της παρούσας συλλογικής σύμβασης εργασίας είναι οι:

Σταμάτης Πελάης, Ζερβός Νικηφόρος, Ανδριώτης Γιώργος και Μάζη Ελένη.

TOP READ