8 Ιαν 2019

Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας – Ζωές θυσιάζονται για τα κέρδη!







Την εργοδοτική ασυδοσία, που φουντώνει στο έδαφος του αντεργατικού πλαισίου, επιβεβαιώνουν τα στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας

Η έλλειψη μέτρων για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία (ΥΑΕ), η ραγδαία άνοδος των ευέλικτων μορφών εργασίας, η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, η υπερεντατικοποίηση της εργασίας και οι υποβαθμισμένοι αρμόδιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί του αστικού κράτους,
παράγοντες όλοι που βρίσκονται πίσω από τα χιλιάδες εργατικά «ατυχήματα», δεν αποτελούν παθογένειες αλλά «εργαλεία» που υπηρετούν την κερδοφορία των καπιταλιστών, με θύματα την υγεία και τη ζωή των εργαζομένων.

Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας - Ζωές θυσιάζονται για τα κέρδη 
Είναι χαρακτηριστικό πως σε ό,τι αφορά τα μέτρα ΥΑΕ, στην καλύτερη περίπτωση, ο κεφαλαιοκράτης τα λαμβάνει μέχρι του σημείου που το «κόστος» πρόληψης είναι μικρότερο του «κόστους» εργατικού «ατυχήματος» ή επαγγελματικής ασθένειας για τον ίδιο.
Τα στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) καταγράφουν κάθε χρόνο χιλιάδες εργάτες και εργάτριες που τραυματίζονται και σακατεύονται, ενώ δεκάδες πέφτουν νεκροί στους χώρους δουλειάς.
Κι αυτό μάλιστα όταν τα επίσημα στοιχεία είναι ελλιπή, λόγω και του ανύπαρκτου ουσιαστικά ελεγκτικού μηχανισμού, κατάσταση που φουντώνει την εργοδοτική ασυδοσία.
Μαζί με τα εργατικά «ατυχήματα», η άλλη όψη του ζητήματος Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία είναι οι επαγγελματικές ασθένειες, που θερίζουν στους χώρους δουλειάς.
Τόσο η σημερινή κυβέρνηση, όμως, όσο και οι προηγούμενες έχουν φροντίσει ώστε οι αρμόδιοι κρατικοί μηχανισμοί να μην παράγουν ουσιαστικά κανένα αποτέλεσμα ως προς την αντιμετώπισή τους, ακόμα και στο επίπεδο της τυπικής στατιστικής καταγραφής τους, η οποία είναι μηδενική!
Σε ημερίδα του Εργατικού Κέντρου Πειραιά (Απρίλης 2018) ο Χρήστος Παπάζογλου, γιατρός Εργασίας και μέλος του ΔΣ του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, είχε επισημάνει ότι η απουσία μέτρων πρόληψης οδηγεί σε πρόωρη φθορά της υγείας και στην εκδήλωση επαγγελματικών ασθενειών (καρκίνος, μυοσκελετικές παθήσεις, βαρηκοΐα κ.ά.)
και ότι στη χώρα μας εκτιμάται πως πεθαίνουν κάθε χρόνο από επαγγελματικές ασθένειες πάνω από 400 εργαζόμενοι, ωστόσο αυτά τα περιστατικά καταγράφονται ως «κοινή νόσος», ενώ τώρα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ετοιμάζεται να βάλει και νέους φραγμούς για την αναγνώριση των επαγγελτικών ασθενειών.
Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας - Ζωές θυσιάζονται για τα κέρδη
Εργατικά ατυχήματα
Ένα ακόμα πλήγμα για τους εργαζόμενους είναι ο νόμος 4512/2018 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, με τον οποίο έβαλε στο στόχαστρο το ανθυγιεινό επίδομα των δημοσίων υπαλλήλων, στο πλαίσιο της επίθεσης συνολικά ενάντια στο θεσμό των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων.
Στη συνέχεια παρουσιάζουμε την εικόνα που προκύπτει από τα στοιχεία των ετήσιων Εκθέσεων Πεπραγμένων του ΣΕΠΕ για τα εργατικά «ατυχήματα», τους ελέγχους και τις ευέλικτες μορφές εργασίας.
Συνοπτικά τα στοιχεία δείχνουν:
Υποστελέχωση των υπηρεσιών και μείωση των ελέγχων, διαψεύδοντας την κυβερνητική προπαγάνδα που ισχυρίζεται τα αντίθετα.

Παρατηρείται ότι τα τελευταία έτη η τεράστια αύξηση των ευέλικτων μορφών εργασίας συμβαδίζει με την αύξηση των εργατικών «ατυχημάτων».
Ο αριθμός των εργατικών «ατυχημάτων» είναι υψηλός όλα τα χρόνια, ακόμα και την περίοδο της καπιταλιστικής κρίσης, σε συνθήκες συρρίκνωσης της παραγωγικής διαδικασίας και μείωσης του αριθμού των εργαζομένων.

Χιλιάδες εργάτες σακατεύονται στους χώρους δουλειάς
Δεκάδες τα θανατηφόρα «ατυχήματα»

Το 2016 (τελευταίο έτος με διαθέσιμα στοιχεία από το ΣΕΠΕ):
κάθε εργάσιμη μέρα 22 εργάτες και εργάτριες τραυματίζονταν ή και σακατεύονταν, ενώ κάθε 4 εργάσιμες μέρες ένας εργάτης έπεφτε νεκρός στους χώρους δουλειάς.

Το 2016 σημειώθηκε ο τρίτος μεγαλύτερος αριθμός εργατικών «ατυχημάτων» από το 2000 και ο μεγαλύτερος από το 2009 και μετά, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΠΕ.
Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας - Ζωές θυσιάζονται για τα κέρδη 
Συγκεκριμένα, το 2016 καταγράφονται 6.515 εργατικά «ατυχήματα», αριθμός ελάχιστα μικρότερος από αυτούς των ετών 2008 (6.657) και 2007 (6.561).
Να σημειωθεί ότι από το 2012 μέχρι το 2016 υπάρχει συνεχής αύξηση των εργατικών «ατυχημάτων».
Την ίδια ώρα, τα θανατηφόρα εργατικά «ατυχήματα» αυξάνονται συνεχώς από το 2014 και μετά.
Τα 73 θανατηφόρα που καταγράφονται το 2016 είναι ο μεγαλύτερος αριθμός νεκρών εργατών από το 2011.

Σοβαρές επιπτώσεις από την «απογείωση» της «ευελιξίας»

Τον επαγγελματικό κίνδυνο αυξάνουν οι αντεργατικές αναδιαρθρώσεις, πλευρές των οποίων είναι:
  • Οι ευέλικτες μορφές εργασίας,
  • οι ιδιωτικοποιήσεις,
  • οι μειώσεις προσωπικού,
  • η εντατικοποίηση της εργασίας,
  • η εργασία ανειδίκευτων εργαζομένων,
  • η ανασφάλιστη εργασία,
  • η εργασία χωρίς δικαιώματα (νέοι, μετανάστες) κ.ά.
Τα παραπάνω οδηγούν σε εργασιακή ανασφάλεια, που καθιστά τους εργαζόμενους περισσότερο ευάλωτους στην εργοδοτική αυθαιρεσία, οδηγούν σε ανασφαλείς πρακτικές εργασίας.
Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας - Ζωές θυσιάζονται για τα κέρδη 
Αντίστοιχα, η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, η παράταση του εργάσιμου βίου, δημιουργεί μια μεγάλη ομάδα εργαζομένων που είναι αναγκασμένοι να δουλεύουν σε μεγάλη ηλικία, πιο ευάλωτοι στους επαγγελματικούς κινδύνους, με τα προβλήματα υγείας να είναι μεγαλύτερης έκτασης και με σημαντικότερες συνέπειες στην υγεία και την ασφάλεια.
Το 2016, η απασχόληση έφθασε σε επίπεδα παρόμοια με την αρχή της καπιταλιστικής κρίσης στη χώρα.
Ωστόσο, όπως δείχνει η σύγκριση μεταξύ των ετών 2009 και 2016, η άνοδος της απασχόλησης συνοδεύτηκε από τσάκισμα της πλήρους απασχόλησης, συνολικά των δικαιωμάτων των εργαζομένων, με σοβαρές επιπτώσεις και στην Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία.
Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία για τις νέες συμβάσεις απασχόλησης.
Σύμφωνα με την Έκθεση, στο σύνολο των νέων συμβάσεων:
  • Το 2009 οι νέες συμβάσεις πλήρους απασχόλησης ήταν 79% και οι συμβάσεις μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης 21%.
  • Το 2016 οι νέες συμβάσεις πλήρους απασχόλησης ήταν μόλις 45% και οι συμβάσεις μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης 55%!

Υποστελέχωση των υπηρεσιών – Συνεχής μείωση των ελέγχων

Παρά τα κροκοδείλια δάκρυα της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων για τους νεκρούς και τους σακατεμένους εργάτες, το ΣΕΠΕ παραμένει υποστελεχωμένο και με μεγάλες ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή.
Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας - Ζωές θυσιάζονται για τα κέρδη 
Επιπλέον, ο προσανατολισμός των ελέγχων, μέσα από την ίδια τη νομοθεσία, δεν εστιάζει στην εργοδοτική ευθύνη, αντίθετα προωθεί την ταξική συνεργασία.
Ακόμη και στις περιπτώσεις που γίνονται έλεγχοι μετά από ένα «ατύχημα», υπάρχει προσπάθεια να μετατοπιστεί η εργοδοτική ευθύνη στις πλάτες των εργαζομένων, των τεχνικών ασφαλείας, των επιβλεπόντων μηχανικών ή άλλων εμπλεκομένων.
Το 2016 υπηρετούσαν μόλις 320 επιθεωρητές Εργασιακών Σχέσεων και 251 επιθεωρητές για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία για να ελέγξουν περίπου 220.000 επιχειρήσεις.
Σε Εκθέσεις Πεπραγμένων παλαιότερων ετών, όταν οι επιθεωρητές ήταν σχεδόν διπλάσιοι, υπήρχε έστω και ως διαπίστωση ότι το προσωπικό ήταν ανεπαρκές.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ προφανώς θεωρεί ότι το υφιστάμενο προσωπικό επαρκεί, αφού δεν υπάρχει καμιά παρατήρηση γι’ αυτό το ζήτημα, έστω για τα μάτια του κόσμου…
Το 2016 το ΣΕΠΕ πραγματοποίησε περίπου 17.000 ελέγχους στον τομέα της Υγείας και Ασφάλειας (δεν περιλαμβάνονται οι επανέλεγχοι και οι έλεγχοι που προκαλούνται από καταγγελίες και εργατικά «ατυχήματα»).
Με αυτούς τους ρυθμούς, απαιτούνται 13 χρόνια για να γίνουν έλεγχοι σε όλες τις επιχειρήσεις!
Ως προς τον αριθμό των ελέγχων για την ΥΑΕ, από το 2013 και μετά υπάρχει συνεχής μείωση των ελέγχων και επανέλεγχων φθάνοντας τους 24.500 το 2016, που είναι ο μικρότερος αριθμός ελέγχων από το 2001.
Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας - Ζωές θυσιάζονται για τα κέρδη 
Αντίστοιχα, οι κυρώσεις στους εργοδότες (μηνύσεις, μηνυτήριες αναφορές, διακοπές εργασιών και πρόστιμα) μειώνονται συνεχώς από το 2014, φθάνοντας τις 1.683 το 2016, και πάλι ο μικρότερος αριθμός από το 2001.
Επίσης, από το 2014 και μετά μειώνεται συνεχώς το συνολικό ποσό των προστίμων.
Για τις εργασιακές σχέσεις, από το 2014 και μετά υπάρχει επίσης συνεχής μείωση των ελέγχων και επανέλεγχων, φθάνοντας τους 27.256 το 2016, που είναι και πάλι ο μικρότερος αριθμός ελέγχων από το 2001.
Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει την ίδια περίοδο με τις κυρώσεις στους εργοδότες (μηνύσεις, μηνυτήριες αναφορές και πρόστιμα) που το 2016 φθάνουν τις 8.527, ο μικρότερος αριθμός κυρώσεων από το 2009. Και εδώ τα πρόστιμα μειώνονται συνεχώς από το 2014 και μετά.

Αμεση διαλεύκανση της υπόθεσης των τηλεφωνικών συνακροάσεων στην έδρα της ΚΕ


Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσαν βουλευτές του Κόμματος αναδεικνύοντας την απαράδεκτη κωλυσιεργία στις έρευνες

Eurokinissi
Την άνευ προηγούμενου κωλυσιεργία που επιδεικνύουν οι αρμόδιες αρχές στη διερεύνηση των σοβαρών καταγγελιών του ΚΚΕ για τις επανειλημμένες τηλεφωνικές συνακροάσεις στο τηλεφωνικό του κέντρο, στον Περισσό, αναδεικνύουν με Ερώτησή τους στη Βουλή βουλευτές του Κόμματος.

Θυμίζουμε ότι πλέον έχουν περάσει δύο χρόνια από τον Δεκέμβρη του 2016, που έγιναν αντιληπτές οι πρώτες παρεμβολές στο τηλεφωνικό κέντρο της έδρας της ΚΕ του ΚΚΕ, και από τότε μέχρι σήμερα ακολουθείται η απαράδεκτη τακτική «από τον Αννα στον Καϊάφα» ανάμεσα στις συναρμόδιες υπηρεσίες. Μάλιστα, πριν από μερικούς μήνες η υπόθεση όδευε προς το αρχείο και μόνο μετά από παρεμβάσεις του ΚΚΕ αποφεύχθηκε να βρεθεί η δικογραφία στα «αζήτητα». Το Κόμμα έχει επανειλημμένα, με διάφορες πρωτοβουλίες του, ζητήσει να σταματήσουν οι προσπάθειες κουκουλώματος και να αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια, αξιοποιώντας την υπαρκτή τεχνολογική δυνατότητα για τον εντοπισμό των υπαίτιων. Σημειώνεται επίσης ότι ανάμεσα στις ύποπτες κλήσεις υπάρχουν και κάποιες από διεθνή διασύνδεση με εταιρεία στο Ηνωμένο Βασίλειο, που έχουν δρομολογηθεί στο αστικό κέντρο του ΟΤΕ, γεγονός που καθιστά ακόμα πιο επείγουσα την ανάγκη να διαλευκανθεί η υπόθεση.
Στην Ερώτησή τους προς τους υπουργούς Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Προστασίας του Πολίτη, οι βουλευτές του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, Γιάννης Γκιόκας και Μανώλης Συντυχάκης υπογραμμίζουν:
«Εχουν περάσει πλέον δύο χρόνια από το πρώτο κρούσμα συνακροάσεων - παρεμβολών στο τηλεφωνικό κέντρο της έδρας της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό και την αντίστοιχη ανακοίνωση - καταγγελία του Κόμματός μας την 1-12-2016. Τον Απρίλη του 2017 σημειώθηκε νέο κρούσμα συνακροάσεων - παρεμβολών, το οποίο επίσης καταγγέλθηκε δημόσια και άμεσα στις 5-4-2017.
Οι υποθέσεις για τα σοβαρά αυτά γεγονότα, με την από 6-11-2017 πράξη της εισαγγελέα Πρωτοδικών που χειριζόταν αρχικά την υπόθεση, όδευαν για το αρχείο. Η αρχειοθέτηση της δικογραφίας θα σήμαινε οριστικό "πάγωμα" των υποθέσεων. Μετά από διαμαρτυρίες του ΚΚΕ και ύστερα από το υπόμνημά του στην Εισαγγελική Αρχή στις 8-3-2018, η σχετική δικογραφία δεν τέθηκε στο αρχείο. Ωστόσο, μέχρι σήμερα, παρά την παρέλευση ενός έτους, δεν έχει βγει κανένα πόρισμα, παρότι υπάρχουν στοιχεία αξιοποιήσιμα. Για παράδειγμα, στην επίσημη έρευνα της ΑΔΑΕ αναφέρεται ότι ανάμεσα στις ύποπτες κλήσεις στο τηλεφωνικό του κέντρο, όπως έχει αποκαλυφθεί, υπάρχουν και δύο κλήσεις από διεθνή διασύνδεση με εταιρεία στο Ηνωμένο Βασίλειο. Εχουμε αναφέρει επανειλημμένα ότι για όλες τις κλήσεις και ιδιαίτερα για αυτές τις προαναφερόμενες μπορεί να εντοπιστεί το πρόσωπο του παρεμβαίνοντα. Αυτό το τονίζουμε, γιατί η σημερινή, υψηλή τεχνολογία επιτρέπει την ταχύτατη διαλεύκανση τέτοιων υποθέσεων και οι υπαίτιοι θα έπρεπε ήδη να έχουν αποκαλυφθεί. Ακόμα και σήμερα υπάρχει η δυνατότητα να εντοπιστούν όσοι βρίσκονται πίσω από τις ύποπτες κλήσεις όλων των ειδών και ιδιαίτερα αυτών από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Είναι απαράδεκτη η βραδύτητα και κωλυσιεργία ορισμένων αρχών, θεσμών και υπηρεσιών όλα αυτά τα χρόνια αναφορικά με τα σοβαρά και επικίνδυνα κρούσματα σε βάρος του ΚΚΕ. Είναι άνευ προηγουμένου η καθυστέρηση στις έρευνες για την εξαγωγή πορίσματος και τη συνέχιση της ποινικής διαδικασίας, την αποκάλυψη και δίωξη όσων βρίσκονται πίσω από τις λεγόμενες "συνακροάσεις", δηλαδή υποκλοπές. Βαθιά προβληματική είναι και η αποσιώπηση και υποβάθμιση των καταγγελιών του ΚΚΕ από την κυβέρνηση και άλλους που "κόπτονται" για τη διαφάνεια και την προστασία των δικαιωμάτων. Πολύ περισσότερο που το ζήτημα των υποκλοπών αφορά ευρύτερα το απόρρητο των επικοινωνιών και την προστασία θεμελιωδών δικαιωμάτων του λαού.
Ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για να αποκαλυφθούν οι υπαίτιοι;».

Ρυθμοί «χελώνας» το λιγότερο...


Από τη σχετική Ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή (βλ. σελ. 3) αναδεικνύεται η επιχείρηση κουκουλώματος της υπόθεσης των συνακροάσεων - υποκλοπών. Πρόκειται για απαράδεκτη βραδύτητα και κωλυσιεργία διαφόρων αρχών και υπηρεσιών για το σοβαρό αυτό ζήτημα. Η ίδια η «διαδρομή» της υπόθεσης το αποδεικνύει:
Μετά τη δημόσια καταγγελία του ΚΚΕ για το πρώτο κρούσμα συνακροάσεων - παρεμβολών στο τηλεφωνικό κέντρο της έδρας της ΚΕ στον Περισσό (1/12/2016), η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου είχε διατάξει κατεπείγουσα έρευνα. Το ΚΚΕ έκανε ό,τι ζητήθηκε ώστε να προχωρήσει άμεσα η έρευνα, ενώ ήδη στις 9/12/2016 κατέθεσε στον αρμόδιο εισαγγελέα αίτημα για την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου.
Ωστόσο, η «κατεπείγουσα» έρευνα από την αρχή βάδισε με ρυθμούς «χελώνας», ενώ είναι καθαρό ότι με τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα μπορούσαν ταχύτατα να εντοπιστούν αυτοί που βρίσκονται πίσω από τις υποκλοπές. Τις δυνατότητες των αρμόδιων φορέων και υπηρεσιών να εντοπίζουν πρόσωπα και πράξεις πίσω από τη διαδικτυακή «ανωνυμία», πίσω από τις παραποιήσεις κ.λπ., τις ξέρουν σήμερα «και τα μικρά παιδιά».
* * *
Στις 5/4/2017 σημειώθηκε νέο κρούσμα τηλεφωνικών παρεμβάσεων στην έδρα της ΚΕ, που επίσης καταγγέλθηκε άμεσα.
Από τη μεριά της η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) διεξήγαγε έκτακτο έλεγχο και επισήμανε στις εκθέσεις της ευρήματα και στοιχεία τα οποία οι συναρμόδιες αρχές μπορούσαν και όφειλαν να αξιοποιήσουν για να συνεχίσουν σε βάθος την έρευνά τους. Τέτοιο στοιχείο αποτελεί και η ύπαρξη κλήσεων μέσω τηλεφωνικού δικτύου από το εξωτερικό. Εχουμε τονίσει ότι αν τα συγκεκριμένα τηλεφωνήματα (από το εξωτερικό και μέσω σταθερού δικτύου) έχουν υποστεί επίσης παραποίηση προέλευσης, τότε είναι βέβαιο ότι το «χέρι» που κινεί τις συνακροάσεις δεν είναι ένας απλός ιδιώτης, αλλά κέντρο με αναβαθμισμένη τεχνογνωσία και μέσα... Μήπως ορισμένες αρχές και υπηρεσίες δεν είδαν και δεν πρόσεξαν τα συγκεκριμένα ευρήματα;
Χαρακτηριστικό της προσπάθειας να ερευνηθεί η υπόθεση μόνο «για τα μάτια του κόσμου» και να μπει άρον - άρον στο αρχείο είναι το γεγονός ότι η ΑΔΑΕ επανειλημμένα ζητούσε από τις αρμόδιες αρχές να της σταλούν τα πορίσματα της άρσης του τηλεφωνικού απορρήτου, τα οποία τελικά πήρε στα χέρια της σχεδόν δύο χρόνια μετά...
* * *
Και ενώ μια σειρά από στοιχεία από τους ελέγχους ποτέ δεν αξιοποιήθηκαν για τη βαθύτερη διερεύνηση της υπόθεσης, με πράξη της αρμόδιας εισαγγελέα Πρωτοδικών στις 6/11/2017 η δικογραφία όδευε για το αρχείο.
Χρειάστηκαν επανειλημμένες διαμαρτυρίες, δημόσιες καταγγελίες, παρεμβάσεις του Κόμματος στη Βουλή και υπόμνημά του στην Εισαγγελική Αρχή στις 8/3/2018, ώστε η υπόθεση τελικά να μην αρχειοθετηθεί. Πράγματι, η Εισαγγελία Εφετών δεν δέχτηκε να θέσει στο αρχείο τη δικογραφία, αλλά την «επέστρεψε» στην Εισαγγελία Πρωτοδικών. Από εκεί φαίνεται να στάλθηκε για προκαταρκτική εξέταση στη ΓΑΔΑ, και στη συνέχεια να επέστρεψε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών, ο οποίος τη χειρίζεται.
Εχουν περάσει πλέον πάνω από δύο χρόνια... Για άλλες περιπτώσεις, «εν μία νυκτί» αποκαλύπτονται παρόμοιες παρεμβάσεις.
Σε όλη αυτήν τη διαδρομή, το μπαλάκι των ευθυνών πετιέται από τη μία αρχή στην άλλη, και με εντυπωσιακή ευκολία ορισμένοι αρμόδιοι καταλήγουν πως «είναι αδύνατος ο εντοπισμός των υπαιτίων». Στην πραγματικότητα, εδώ και δύο χρόνια δεν έχουν αξιοποιηθεί οι τεχνολογικές δυνατότητες για να αποκαλυφθούν οι υπαίτιοι. Αυτό πρέπει να γίνει έστω και τώρα. Το γαϊτανάκι ευθυνών πρέπει να σταματήσει.

Κάτω από το καπάκι...




Κυβέρνηση και ΝΔ συντηρούν τη σκανδαλολογία, επιρρίπτοντας ο ένας στον άλλο την ευθύνη για την τροπή που πήρε η υπόθεση «Novartis».
Ο τραγέλαφος με τους προστατευόμενους μάρτυρες πρόσθεσε νέα επεισόδια στο σίριαλ του σκανδάλου με τα φάρμακα, που η μεν κυβέρνηση διαφημίζει ως το «σκάνδαλο των σκανδάλων», η δε ΝΔ το παρουσιάζει ως «φούσκα» και «σκευωρία».
Η μεταξύ τους αντιπαράθεση αξιοποιείται για να συντηρείται η πόλωση, ενώ ταυτόχρονα κρύβεται η στρατηγική τους σύμπλευση στα «μεγάλα» και «σπουδαία» για το κεφάλαιο.
Αλληλοκατηγορούνται για την μπόχα που βγαίνει από το καπάκι, την ώρα που από κοινού με τα άλλα αστικά κόμματα υπηρετούν το σάπιο σύστημα που κρύβεται από κάτω.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ κραδαίνει τη «ρομφαία της κάθαρσης» και εμφανίζει τη διερεύνηση των σκανδάλων και την τιμωρία των ενόχων ως «μάχη με το παλιό», δηλαδή με την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων.
Υπηρετεί όμως την ίδια αντιλαϊκή πολιτική, σε όλους τους τομείς, και σ' αυτόν της Υγείας και του Φαρμάκου. Η εμπορευματοποίηση της Υγείας βαθαίνει, το ίδιο και οι συνέπειες της υποχρηματοδότησης, ενώ ο λαός πληρώνει ολοένα και περισσότερα από την τσέπη του για αναγκαίες υπηρεσίες και φάρμακα.
Η κυβέρνηση αξιοποιεί την εμπλοκή συγκεκριμένων προσώπων από τη ΝΔ στο σκάνδαλο της «Novartis», για να οξύνει αντιθέσεις στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και μ' αυτόν τον τρόπο τροφοδοτούνται συνολικότερες διεργασίες στο αστικό πολιτικό σύστημα.
Σπέρνει αυταπάτες ότι η διαπλοκή του κράτους με τα μονοπώλια είναι υπόθεση μερικών διεφθαρμένων πολιτικών και μιας «κρατικοδίαιτης ανάπτυξης», για την οποία κατηγορεί τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ενώ παρουσιάζει τη δική της πολιτική τάχα ως «αντίδοτο» και ως θεμέλιο της «υγιούς επιχειρηματικότητας» και της «δίκαιης ανάπτυξης».
Στη βάση αυτή, ενισχύει τις κάλπικες διαχωριστικές γραμμές όπως «πρόοδος - συντήρηση», «παλιό - νέο», για να τονώσει το δίπολο με τη ΝΔ.
Η συνταγή της όμως για την ανάπτυξη έχει τα ίδια αντιλαϊκά συστατικά με αυτά της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ: Προνόμια, φοροαπαλλαγές και νέα πεδία κερδοφορίας για το κεφάλαιο, διαχείριση και ανακύκλωση της φτώχειας που μεγαλώνει για το λαό. Και βέβαια, συμμετοχή με τα μπούνια στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς και τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, για την αναβάθμιση του ρόλου της ελληνικής αστικής τάξης στην ευρύτερη περιοχή.
Από την πλευρά της, με αφορμή τη σκανδαλολογία, η ΝΔ χρεώνει στον ΣΥΡΙΖΑ «απολυταρχικές» λογικές, «χειραγώγηση της δικαιοσύνης» και «κρατισμό», αξιοποιώντας τη σκανδαλολογία και για αντικομμουνισμό.
Ανακαλύπτει σκάνδαλα μέσα στα σκάνδαλα, για τα οποία ρίχνει την ευθύνη σε κυβερνητικά στελέχη και υπερασπίζεται την αντιλαϊκή πολιτική των περικοπών στις δαπάνες Υγείας απ' όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις, την οποία συνέχισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
Αυτό που δεν λένε και οι δυο, είναι ότι σκάνδαλα υπήρξαν και θα υπάρχουν όσο το κράτος υπηρετεί τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και αντικειμενικά «διαπλέκεται» μαζί τους.
Σε ορισμένες περιπτώσεις υπήρξαν καταδίκες ενόχων, ενώ πολλές φορές οι ευθύνες χάνονταν σε πολύπλοκες διαδρομές της αντιλαϊκής πολιτικής. Πάντα ανακοινώνονταν μέτρα και ακούγονταν δεσμεύσεις ότι κάτι παρόμοιο δεν πρόκειται να ξανασυμβεί. Ολα αυτά μέχρι να αποκαλυφθεί το επόμενο σκάνδαλο και ο καβγάς να ξεκινήσει από την αρχή, με τους ίδιους «παίκτες» σε αντεστραμμένους ρόλους.
Αυτό συμβαίνει και τώρα. Και πρέπει ο λαός να μην παρασυρθεί από τις υψηλές «κορόνες» και τον κάλπικο καβγά, αλλά μαζί με την αυτονόητη απαίτηση για πλήρη διερεύνηση του σκανδάλου της «Novartis» και την τιμωρία των ενόχων, να αξιοποιήσει την πείρα του.
Υπόβαθρο για το συγκεκριμένο και άλλα σκάνδαλα στο χώρο της Υγείας είναι το καπιταλιστικό κέρδος και ο μονοπωλιακός ανταγωνισμός γύρω από το Φάρμακο - εμπόρευμα. Εκεί πρέπει να συγκεντρώσει την προσοχή και τα πυρά του ο λαός.

TOP READ