Περισσότεροι από 30.000 εκπαιδευτικοί αναμένεται να απόσχουν από τη δουλειά τους στα δημόσια σχολεία στο Λος Άντζελες σήμερα Δευτέρα – θα πρόκειται για την πρώτη απεργιακή κινητοποίηση των τελευταίων τριών δεκαετιών – αφού οι συνδικαλιστικοί τους εκπρόσωποι χαρακτήρισαν «προσβλητική» την τελευταία προσφορά που τους έγινε από τα στελέχη της περιφερειακής διεύθυνσης εκπαίδευσης για τις μισθολογικές αυξήσεις.
Εξαιρουμένης μιας συμφωνίας στο παρά πέντε ανάμεσα στο συνδικάτο United Teachers Los Angeles (UTLA) και τη δεύτερη μεγαλύτερη περιφερειακή διεύθυνση εκπαίδευσης των ΗΠΑ, τους μαθητές που θα πάνε σήμερα σε περίπου 900 σχολικά ιδρύματα θα υποδεχθούν ομάδες δασκάλων που θα κάνουν πικετοφορίες.
Οι δάσκαλοι σκοπεύουν να κάνουν πορεία και συγκέντρωση μπροστά στο Δημαρχείο του Λος Άντζελες.
«Αυτή είναι η στιγμή μας. Αυτό είναι το κίνημά μας. Εκφράζεται αλληλεγγύη από το Λος Άντζελες μέχρι το Λονδίνο, από το Παλμς ώς το Πουέρτο Ρίκο.
»Με την αφοσίωση και το πάθος που φέρνουμε μαζί μας οι εκπαιδευτικοί καθημερινά στην τάξη, θα κατέβουμε στους δρόμους για να απαιτήσουμε τα σχολεία που αξίζουν οι μαθητές μας!», ανέφερε το UTLA μέσω Twitter, μετατρέποντας τη φράση «τα σχολεία που αξίζουν οι μαθητές μας» στην ετικέτα #schoolsourstudentsdeserve.
Το συνδικάτο ζητεί αυξήσεις μισθών 6,5%, περισσότερες βιβλιοθήκες, περισσότερους συμβούλους και νοσοκόμες στις σχολικές εγκαταστάσεις, μικρότερες τάξεις με λιγότερους μαθητές, λιγότερα τεστ και μορατόριο στη δημιουργία νέων σχολείων επιλογής (charter schools).
Οι διαπραγματευτές της περιφερειακής διεύθυνσης εκπαίδευσης της Κομητείας του Λος Άντζελες, που είναι υπεύθυνη για περίπου 600.000 μαθητές, αντιπρότειναν αυξήσεις 6% με αναδρομική ισχύ, καθώς και μια επένδυση 100 εκατομμυρίων δολαρίων για προσλήψεις επιπλέον προσωπικού και για τη μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη.
Ο γενικός επιθεωρητής μέσης εκπαίδευσης της περιφέρειας Όστιν Μπιούτνερ εξήγησε πως η τελευταία προσφορά που έγινε στους δασκάλους ήταν υψηλότερη διότι ο νέος κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ αύξησε τον προϋπολογισμό για την εκπαίδευση το επόμενο οικονομικό έτος.
Όμως συνδικαλιστές απάντησαν ότι η πρόταση που υποβλήθηκε ήταν «προσβλητική» και οι δύο πλευρές διέκοψαν κάθε επαφή από την Παρασκευή.
Το UTLA σκόπευε αρχικά να καλέσει στην απεργία την περασμένη εβδομάδα, αλλά την ανέβαλε για σήμερα διότι η περιφέρεια δεν είχε λάβει την ειδοποίηση ότι θα γινόταν κινητοποίηση 10 ημέρες πριν, όπως προβλέπεται.
Οι αρχές κάλεσαν τους εκπαιδευτικούς να μην απεργήσουν, επιχειρηματολογώντας ότι αυτό θα πλήξει τους 600.000 μαθητές που μόλις επέστρεψαν από τις χειμερινές διακοπές και ιδίως γονείς που ανήκουν στην εργατική τάξη, που θα δυσκολευτούν να προσλάβουν μπέιμπι-σίτερς για την κινητοποίηση.
Η απεργία «θα πλήξει τους μαθητές, τις οικογένειες και τις κοινότητες που υπηρετούμε», ανέφερε.
Η απεργία στο Λος Άντζελες κορυφώνει σειρά κινητοποιήσεων εκπαιδευτικών σε όλη τη χώρα με κεντρικά αιτήματα υψηλότερους μισθούς και καλύτερες συνθήκες εργασίας.
Οι εκπαιδευτικοί στην Καλιφόρνια διαδήλωσαν στο Όκλαντ σε ένδειξη αλληλεγγύης και υποστήριξης των συναδέλφων τους στην Πολιτεία, ενώ δάσκαλοι στο Ντένβερ επίσης προειδοποίησαν πως θα απεργήσουν σήμερα αν δεν βρεθεί λύση και δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, κυρίως για μια νέα συλλογική σύμβαση.
Από τον τοίχο του Παύλου Αντωνόπουλου