11 Μαρ 2014

Αφιερωμένο από εμένα εξαιρετικά, στου ΣΥΡΙΖΑ την πίστη προς τ' αφεντικά...

 Αφιερωμένο από εμένα εξαιρετικά, στου ΣΥΡΙΖΑ την πίστη προς τ' αφεντικά...

...Ο ΑΛΛΟΣ


Ἂν θέλεις νὰ χαρεῖς
τὴ λεφτεριά, νωρὶς
γίνε προδότης, γίνε!
Τιμή, ντροπὴ δὲν εἶναι.

Θά ῾ναι μαζί σου οἱ νόμοι
κι ἡ πλερωμένη γνώμη!
Πέτα τὴν ἀνθρωπιά σου
κι ἀπ᾿ τὸν ἀφέντη πιάσου!


Κι ἅμα σὲ φτύνει ἀφτός,
νὰ κάθεσαι σκυφτὸς
καὶ θά ῾χεις τὰ πρωτεῖα
στὴ σάπια πολιτεία.


(Οι στίχοι είναι του πάντα επίκαιρου Κώστα Βάρναλη)

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΜΕ ΠΡΟΣΟΧΗ ΚΑΙ ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΥΘΥΝΗ, ΔΙΟΤΙ ΘΑ ΒΡΕΘΕΙΤΕ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΙ ΜΕ ΑΠΥΘΜΕΝΟ ΘΡΑΣΟΣ, ΙΚΑΝΟ ΝΑ ΣΑΣ ΠΝΙΞΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΜΠΟΧΑ ΤΟΥ...

Καλή Γκέλμπεση - συγγραφέας

Δολοφονία της Gisella Rubilar, σοβαρός τραυματισμός άλλων δύο από την "αντιπολίτευση" της Βενεζουέλας

 Δολοφονία της Gisella Rubilar, σοβαρός τραυματισμός άλλων δύο από την "αντιπολίτευση" της Βενεζουέλας

Το Σάββατο 8 Μάρτη δολοφονήθηκε από δυνάμεις της αντι-Μπολιβαριανής "αντιπολίτευσης" η μεταπτυχιακή φοιτήτρια και υποστηρίκτρια της Μπολιβαριανής επανάστασης Gisella Rubilar Figueroa. Η Gisella πυροβολήθηκε στο πρόσωπο και εξέπνευσε την Κυριακή 9 Μάρτη. Δύο ακόμα άνθρωποι,  ο José Rincón, 51 ετών, και ο Javier Osuna Briceño, 39 ετών, φέρουν σοβαρά τραύματα από όπλο. Και οι τρεις ήταν κάτοικοι της φτωχής εργατικής συνοικίας Pie del Tiro, που διαμαρτύρονταν για τον αποκλεισμό (με οδοφράγματα) της συνοικίας τους από τους πλουσιότερους "αντιπολιτευόμενους" φοιτητές και νεολαίους της συνοικίας San Jose. Ακολουθεί το βίντεο των γεγονότων:
Πηγή πληροφοριών και βίντεο: In Defense of Marxism

Οι μισθοφόροι της Blackwater στην Ουκρανία - Οπλισμένοι στους δρόμους του Ντόνετσκ (video)

 Οι μισθοφόροι της Blackwater στην Ουκρανία - Οπλισμένοι στους δρόμους του Ντόνετσκ (video)

Στο Ντόνετσκ στη ρωσόφωνη πόλη της Ανατολικής Ουκρανίας έκαναν την εμφάνισή τους μισθοφόροι της εταιρείας Blackwater (νυν Academi), κάτι που αφήνεται μέσα από φωτογραφίες και βίντεο που δημοσιεύουν τα διεθνή ΜΜΕ.

Βαριά οπλισμένοι άνδρες εμφανίζονται στους δρόμους της πόλης χωρίς διακριτικά τη στιγμή που διαδηλώσεις τουλάχιστον 10.000 ρωσόφωνων βρίσκονταν σε εξέλιξη.

Άνδρες χωρίς διακριτικά φαίνεται να τρέχουν τους δρόμους της πόλης και διαδηλωτές φωνάζουν δείχνοντές τους "Blackwater,blackwater".

Οι άνδρες εικονίζονται να προσπαθούν να εκφοβίσουν τους διαδηλωτές και τρέπονται σε φυγή όταν το πλήθος φωνάζει το όνομα της αμαρτωλής εταιρείας. Ουδείς ασχολείται με το νέο της όνομα. Όλοι γνωρίζουν το παλιό.
Τα δυτικά ΜΜΕ όπως η Daily Mail προσπαθούν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις λέγοντας οτι δεν είναι εφικτό να ταυτοποιηθούν άνδρες χωρίς διακριτικά και ότι ο Β. Πούτιν μπορεί να το χρησιμοποιήσει αυτό ως αφορμή για να επέμβει στην Ανατ.. Ουκρανία.

Παραδόξως όμως για τους άντρες χωρίς διακριτικά στην Κριμαία που η Ρωσία ισχυρίζεται ότι είναι άνδρες των ρωσόφωνων δυνάμεων αυτοάμυνας, η εφημερίδα παρουσιάζεται απόλυτα σίγουρη ότι πρόκειται για Ρώσους στρατιώτες.

Μέχρι τώρα και σύμφωνα με πληροφορίες οι άντρες της Academi-Blackwater η όπως αλλιώς θα ονομάζεται στο μέλλον έχουν αναπτυχθεί σε πολλές ρωσόφωνες περιοχές της Ανατολικής Ουκρανίας.
Πηγή: Defencenet

ΣΟΥΗΔΙΑ: Για τη πρόσφατη ναζιστική επίθεση στο Malmö!

 ΣΟΥΗΔΙΑ: Για τη πρόσφατη ναζιστική επίθεση στο Malmö!

MΑLΜÖ- 
Μετά την δολοφονική επίθεση το Σαββατοκύριακο, από ναζιστές, ενάντια σε 6 άτομα, (4 άνδρες και 2 γυναίκες), ανήμερα της γιορτής για τη Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας ένας 25χρονος, ένας νεαρός αντιφασίστας, ένα γνωστό και αγαπητό στη περιοχή του άτομο, γνωστό για τους αγώνες που έδινε καθημερινά, αυτή τη στιγμή παλεύει να κρατηθεί στη ζωή! Οι γιατροί τον έχουν υποβάλλει σε τεχνητό κώμα επειδή φέρει τραύματα στο κεφάλι. Οι φίλοι του, μετά το μαχαίρωμα των θυμάτων στην Möllevångstorget, έφτιαξαν ένα graffiti με το σύνθημα «κρατησου στη ζωή, Showan!».

Εκτός απ'οσα συνέβησαν και τα media στη Σουηδία επικρίθηκαν σφοδρά σχετικά με το πως κάλυψαν το γεγονός.
«Πειτε τα πράγματα όπως είναι. Ένα φτυάρι είναι ένα φτυάρι και ένας ναζί είναι ένας Ναζί!», λέει Özz Nûjen, γνωστός Κουρδος κωμικός, στη Σουηδία, εφ όσον σε αρκετά ΜΜΕ αναφέρεται το γεγονός ως μια «σύγκρουση μεταξύ ακροδεξιών και αριστερών», ενώ εφημερίδες όπως η Sydsvenskan, η Aftonbladet, η Expressen κ.α, μιλούν καθαρά για ναζιστική επίθεση όπου σύμφωνα με την Expressen τουλάχιστον δυο από τους τρεις ύποπτους είναι ναζιστές!
Είναι κάτι που αναστάτωσε πολλούς, ειδικά καθώς το περιστατικό δεν είναι απομονωμένο. Ακόμα πιο πρόσφατα, χθες όταν οι μαθητές επέστρεψαν μετά το Σαββατοκύριακο στο σχολείο Vasa Real, στη Στοκχόλμη, όπου υπάρχουν εβραϊκές τάξεις γυμνασίου, είδαν ότι υπήρχαν ναζιστικά γκράφιτι στην πρόσοψη του σχολείου τους!
Στοκχολμη: Aπο τη διαδηλωση αλληλεγγυης
 εναντια στις επιθεσεις!
-Σ αυτή την περίπτωση, οι μόνοι που είναι ακραίοι είναι οι Ναζί, λεει ο Özz Nûjen. Το να πάει κανείς σε μια διαδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας –μηπως θεωρείται κι αυτό.. ακραίο, ρωτάει ο Nûjen.

Αλλά ο υπεύθυνος εκδότης του κρατικού καναλιού SVT Nyheter, Ulf Johansson, υπερασπίζεται την προσεκτική προσέγγιση των γεγονοτων.

-Είτε πρόκειται για βόμβες στη Βοστώνη, ή μια βίαιη επίθεση στη Στοκχόλμη , πάντα τόσο σε αυτο το ειδος των ειδησεων αναφέρει κανεις ότι προς στιγμη γνωρίζει ελάχιστα για τα γεγονότα, λέει .

Παρ ολο που το κόμμα Svenskarnas parti, που εχει ναζιστικες ριζες, παραδεχτηκε στην ιστοσελιδα του οτι τρια μελη τους ηταν αναμεμιγμενα στην επιθεση, το καναλι SVT την Κυριακή ηταν επιφυλακτικοί με το να τους ονομασουν Ναζί!! Μεταξύ άλλων , με βάση τις πληροφορίες της αστυνομίας απο τη περιοχη Skåne σχετικά με το πώς η βία ειχε εξελιχθει.

-Εάν διαπιστωθεί ότι ηταν μια ναζιστική επίθεση, τότε θα πρέπει να έχουμε πολύ καλές πηγές που λένε ότι είναι πραγματικά έτσι , λέει ο Ulf Johansson.
Απο την διαδηλωση αλληλεγγυης και
 καταδικης των επιθεσεων, στη Στοκχολμη
Αλλά ο Özz Nûjen λέει ότι, όταν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης είναι ασαφη , είναι μια απειλή για τη δημοκρατία .

-Πρεπει να αναφερει κανεις τα γεγονοτα οπως είναι. Και αν δεν ξέρεις τι εχει συμβει - γιατί να πεις κάτι που δεν έχει συμβεί ; Τοτε αυτό είναι ένα ψέμα, τότε ο άνθρωπος ψευδεται.

Είναι κάτι που αρνειται ο Ulf Johansson που ισχυριζεται οτι αυτο ειναι μονο η γνωμη του Nûjen.

-Δεν λεμε ψέματα , αλλά αναφερομαστε στο γεγονος με βάση τις πληροφορίες που έχουμε. Επειτα είναι προφανές ότι ο Özz Nûjen εχει ασχοληθει πολυ με αυτη την υποθεση. Αλλά μπορούμε ν αναφέρουμε μόνο τα γεγονότα που συμβαινουν, λέει.

Μια νέα μελέτη δείχνει ότι η κυβέρνηση θα επρεπε να είχε μια συνολική στρατηγική για την πρόληψη κάθε είδους βίαιου εξτρεμισμού – και προς τα δεξιά και προς τα αριστερά. Η Πολιτιστικη συντάκτρια της Expressen, Karin Olsson, σημειώνει στο στούντιο με τα Νεα του Πολιτισμου οτι είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους δημοσιογράφους να μενουν μονο στα γεγονότα καθαυτα οταν αναφερονται στο θέμα.

Κανει ομως επίσης κριτική στην κυβέρνηση για την σχετικα νέα μελέτη που δείχνει ότι κάποιος πρέπει να έχει μια ολοκληρωμένη στρατηγική για την πρόληψη κάθε είδους βίαιου εξτρεμισμού:

-Ο κίνδυνος είναι ότι φτανει κανεις να συγκρίνει μήλα με αχλάδια . Αυτές είναι οι ομάδες που σε μερικς περιπτωσεις έχουν κοινους παρονομαστές . Υπαρχει εξωκοινοβουλευτικη βια, έχεις βία. Στη συνέχεια, όμως υπάρχουν τεράστιες διαφορές στην ιδεολογία και τους ανθρώπους που αφορά. Πιστεύω λοιπόν ότι ειναι υποχρεωμενος κανεις να κανει δύο διαφορετικές έρευνες, λέει η Olsson.

Xιλιαδες κοσμου διαδηλωσαν στη Στοκχολμη τη Κυριακη το βραδυ εναντια στις ναζιστικες επιθεσεις!

Πηγές για το αρθρο:
Εμείς το βρήκαμε στην ELVA

Για το καλό της Δημοκρατίας - Eλεύθεροι σκοπευτές του Μειντάν (βίντεο)

 Για το καλό της Δημοκρατίας - Eλεύθεροι σκοπευτές του Μειντάν (βίντεο)


Πλημμύρισε το διαδίκτυο αλλά και τα δελτία πολλών καναλιών με φωτογραφίες και βίντεο οπλισμένων παρακρατικών φασιστικών ομάδων, που πρωταγωνίστησαν στην ..."εξέγερση' του Κιέβου. Ρόπαλα, μαχαίρια, αλυσίδες, όπλα και όλα τα καλά. Εκείνες τις μέρες πάντως τίποτα από όλα αυτά δεν βλέπαμε.
Ακούγονται επίσης, αν και όχι τόσο δυνατά, τα όσα ειπώθηκαν από τον Εσθονό Υπουργό Εξωτερικών Ούρμας Πάετ στην Επικεφαλής Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Κάθριν Άστον, που λέει, ότι οι σφαίρες που σκότωναν διαδηλωτές στην πλατεία Μειντάν, δεν ήταν του στρατού, αλλά προέρχονται από τα όπλα που είχαν οι παρακρατικοί!
 Παρ' όλα αυτά η προσωρινή "επαναναστατική" κυβέρνηση του Κιέβου, δεν ενδιαφέρεται να το ψάξει. Ούτε και η κ.Άστον όμως...

Βέβαια όλα όσα έγιναν εκεί, έγιναν για το καλό της Δημοκρατίας και του λαού... Ολοι άλλωστε ξέρουν πόσο ενδιαφέρονται και οι φασίστες αλλά και η Δύση για τους λαούς και τη Δημοκρατία.
Καμιά φορά λοιπόν για το καλό της Δημοκρατίας μπορεί να χρειαστεί να συμμαχήσεις "και με το διάβολο ακόμη"...

Το κακό είναι ότι στο τέλος, πως τα πάει πως τα φέρνει, το πάνω χέρι σε κάτι τέτοιες συμμαχίες πάντα το έχει ο διάβολος.
Αυτός εχει και την πρώτη και την τελευταία λέξη.

Αναρτήθηκε από

Αράδα τα κάλπικα διλήμματα

Αράδα τα κάλπικα διλήμματα
Την προεκλογική περίοδο «εγκαινίασε» την περασμένη Παρασκευή ο ΣΥΡΙΖΑ με εκδήλωσή του, όπου η ομιλία του Αλ. Τσίπρα είχε όλα όσα διακρίνουν στοχευμένες στην κάλπη ρητορικές: Αράδα κάλπικα διλήμματα, ανέξοδες υποσχέσεις, δημαγωγικά τσιτάτα και όξυνση της αποπροσανατολιστικής αντιπαράθεσης με τον ανταγωνιστή για την αστική διαχείριση.
Προσαρμόζοντας τη δημαγωγική του λογοκοπία στην κάλπη και στην ανάγκη του ΣΥΡΙΖΑ να βγει απ' αυτή δυναμωμένος έναντι της ΝΔ, ο Αλ. Τσίπρας έθεσε στο λαό τέσσερα κάλπικα διλήμματα: «Μπροστά σε αυτήν την κρίσιμη εκλογική μάχη, λοιπόν, τίθενται σε όλους τους λαούς της Ευρώπης κρίσιμα διλήμματα (...) Δίλημμα πρώτο. Τι έγινε με την Ελλάδα; Πέτυχε ή απέτυχε το μνημόνιο; Είναι η Ελλάδα success story ή είναι τραγωδία που δεν πρέπει να επαναληφθεί πουθενά αλλού στην Ευρώπη; Οποιος πιστεύει ότι είναι success story μπορεί να ψηφίσει τον εκλεκτό του κ. Σαμαρά. Οποιος πιστεύει ότι είναι τραγωδία και ότι κάτι πρέπει να κάνουμε γι' αυτό, δεν έχει παρά να ψηφίσει, έστω και για πρώτη φορά, αριστερά. Δίλημμα δεύτερο. Δικαιούται η Ελλάδα μιας διαφορετικής αντιμετώπισης από αυτήν της απάνθρωπης λιτότητας; Δικαιούται μια λύση για το χρέος αντίστοιχη με αυτήν που δόθηκε για τη Γερμανία το 1953; Ναι ή όχι; Δίλημμα τρίτο. Πρέπει η κάλπη της 25ης Μάη να δικαιώσει την κα Μέρκελ; 'Η πρέπει να στείλει μήνυμα δυσαρέσκειας και απόρριψης στην πολιτική της; (...) Δίλημμα τέταρτο. Δικαιούται η Ελλάδα να διεκδικήσει το κατοχικό δάνειο; Ναι ή όχι;».
Ξεκινώντας από το τελευταίο, βεβαίως και ο Ελληνικός λαός δικαιούται να διεκδικήσει το κατοχικό δάνειο. Αυτό όμως που κρύβει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι Ελλάδα και Γερμανία στο πλαίσιο του καπιταλισμού δεν θα συζητάνε, δεν θα διαπραγματεύονται ποτέ επί ίσοις όροις. Γιατί η αντικειμενικά άνιση θέση μιας καπιταλιστικής χώρας όπως η Ελλάδα σε σχέση με μια χώρα όπως η Γερμανία σε μια ιμπεριαλιστική διακρατική ένωση όπως η ΕΕ δεν αλλάζει είτε με κυβέρνηση ΝΔ είτε με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Αλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ κάθε άλλο παρά αμφισβητεί αυτή τη συμμετοχή στην ΕΕ.
***
Οσον αφορά τα άλλα, πρόκειται για διλήμματα που απασχολούν το κεφάλαιο ή τμήματά του, δηλαδή: Αν θα πρέπει να αλλάξει το μείγμα διαχείρισης, αν θα πρέπει να γίνει μια άλλη διευθέτηση του χρέους. Αλλωστε, στα παραπάνω απαντούν καταφατικά και άλλες αστικές πολιτικές δυνάμεις, παράγοντες της ΕΕ, παράγοντες του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, επιτροπές του Ευρωκοινοβουλίου κ.λπ.
Πρέπει να χολοσκάει ο λαός αν το χρέος που σώρευσε η πλουτοκρατία θα διευθετηθεί έτσι ή αλλιώς, αλλά πάντως με τρόπο που να εξοικονομούνται πόροι για να στηρίξουν την καπιταλιστική ανάπτυξη; Τα δικά του χρέη δεν θα διευθετηθούν, θα τον πνίγουν αυξανόμενα. Οι δικές του ανάγκες δεν θα χρηματοδοτηθούν. Νέα βάρη θα προστίθενται στα όσα ήδη σηκώνει όσο οι καπιταλιστές και το πολιτικό τους προσωπικό κυνηγάνε την καπιταλιστική ανάπτυξη που τον έφερε εδώ που βρίσκεται και που προϋποθέτει τσακισμένα εργατικά δικαιώματα.
Ούτε πρέπει να χολοσκάει με ποιο μείγμα διαχείρισης θα συνεχιστεί η σταθερή πορεία στον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης αφού σε κάθε περίπτωση, είτε έτσι είτε αλλιώς, το δεδομένο είναι ότι η ανεργία, η εργασιακή ανασφάλεια, οι υποτιμημένες εργατικές και λαϊκές ανάγκες αποτελούν στρατηγικές επιδιώξεις του κεφαλαίου για την εξασφάλιση της ανταγωνιστικότητας της καπιταλιστικής οικονομίας. Αλλωστε, σήμερα, στην ημερήσια διάταξη δεν μπαίνουν κυρίως μέτρα δημοσιονομικά (βλ. λιτότητα) αλλά καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις στην εργασία, άνοιγμα αγορών κ.λπ., μέτρα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, στήριξης της καπιταλιστικής ανάκαμψης. Εξάλλου, οι καταγγελίες ενάντια στη λιτότητα, που προέρχονται από ένα ευρύτερο φάσμα αστικών δυνάμεων, δεν αφορούν την τσέπη των εργαζομένων, για τους οποίους προβλέπονται μόνο ψίχουλα διαχείρισης της ακραίας φτώχειας, αλλά τη χρηματοδότηση του κεφαλαίου.
***
Τα πραγματικά διλήμματα για το λαό μπροστά στις ευρωεκλογές είναι: Ναι ή όχι στην ΕΕ και τα κόμματα του «ευρωμονόδρομου», ναι ή όχι στα κόμματα που υπερασπίζονται τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης. Θα συμβάλει ή όχι η ψήφος στο να γίνει βήμα στην αλλαγή του συσχετισμού δύναμης υπέρ του λαού; Θα συμβάλει στο να ενισχυθεί η γραμμή της εργατικής - λαϊκής αντιπολίτευσης ενάντια στην ΕΕ, στο κεφάλαιο, στην εξουσία του, στις κυβερνήσεις του, στις τοπικές διοικήσεις του; Θα συμβάλει στην ενίσχυση της πάλης για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, για την ισχυροποίηση της Λαϊκής Συμμαχίας, για να ανοίξει ο δρόμος για την πραγματική φιλολαϊκή διέξοδο από την κρίση; Δηλαδή, να έρθει ο λαός στην εξουσία, να κοινωνικοποιήσει τα μονοπώλια, να αποδεσμεύσει τη χώρα από την ΕΕ; Θα στείλει διεθνιστικό μήνυμα στους λαούς της Ευρώπης ενισχύοντας την προοπτική για την Ευρώπη της ισότιμης συνεργασίας, του σοσιαλισμού;
Την προεκλογική περίοδο «εγκαινίασε» την περασμένη Παρασκευή ο ΣΥΡΙΖΑ με εκδήλωσή του, όπου η ομιλία του Αλ. Τσίπρα είχε όλα όσα διακρίνουν στοχευμένες στην κάλπη ρητορικές: Αράδα κάλπικα διλήμματα, ανέξοδες υποσχέσεις, δημαγωγικά τσιτάτα και όξυνση της αποπροσανατολιστικής αντιπαράθεσης με τον ανταγωνιστή για την αστική διαχείριση.
Προσαρμόζοντας τη δημαγωγική του λογοκοπία στην κάλπη και στην ανάγκη του ΣΥΡΙΖΑ να βγει απ' αυτή δυναμωμένος έναντι της ΝΔ, ο Αλ. Τσίπρας έθεσε στο λαό τέσσερα κάλπικα διλήμματα: «Μπροστά σε αυτήν την κρίσιμη εκλογική μάχη, λοιπόν, τίθενται σε όλους τους λαούς της Ευρώπης κρίσιμα διλήμματα (...) Δίλημμα πρώτο. Τι έγινε με την Ελλάδα; Πέτυχε ή απέτυχε το μνημόνιο; Είναι η Ελλάδα success story ή είναι τραγωδία που δεν πρέπει να επαναληφθεί πουθενά αλλού στην Ευρώπη; Οποιος πιστεύει ότι είναι success story μπορεί να ψηφίσει τον εκλεκτό του κ. Σαμαρά. Οποιος πιστεύει ότι είναι τραγωδία και ότι κάτι πρέπει να κάνουμε γι' αυτό, δεν έχει παρά να ψηφίσει, έστω και για πρώτη φορά, αριστερά. Δίλημμα δεύτερο. Δικαιούται η Ελλάδα μιας διαφορετικής αντιμετώπισης από αυτήν της απάνθρωπης λιτότητας; Δικαιούται μια λύση για το χρέος αντίστοιχη με αυτήν που δόθηκε για τη Γερμανία το 1953; Ναι ή όχι; Δίλημμα τρίτο. Πρέπει η κάλπη της 25ης Μάη να δικαιώσει την κα Μέρκελ; 'Η πρέπει να στείλει μήνυμα δυσαρέσκειας και απόρριψης στην πολιτική της; (...) Δίλημμα τέταρτο. Δικαιούται η Ελλάδα να διεκδικήσει το κατοχικό δάνειο; Ναι ή όχι;».
Ξεκινώντας από το τελευταίο, βεβαίως και ο Ελληνικός λαός δικαιούται να διεκδικήσει το κατοχικό δάνειο. Αυτό όμως που κρύβει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι Ελλάδα και Γερμανία στο πλαίσιο του καπιταλισμού δεν θα συζητάνε, δεν θα διαπραγματεύονται ποτέ επί ίσοις όροις. Γιατί η αντικειμενικά άνιση θέση μιας καπιταλιστικής χώρας όπως η Ελλάδα σε σχέση με μια χώρα όπως η Γερμανία σε μια ιμπεριαλιστική διακρατική ένωση όπως η ΕΕ δεν αλλάζει είτε με κυβέρνηση ΝΔ είτε με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Αλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ κάθε άλλο παρά αμφισβητεί αυτή τη συμμετοχή στην ΕΕ.
***
Οσον αφορά τα άλλα, πρόκειται για διλήμματα που απασχολούν το κεφάλαιο ή τμήματά του, δηλαδή: Αν θα πρέπει να αλλάξει το μείγμα διαχείρισης, αν θα πρέπει να γίνει μια άλλη διευθέτηση του χρέους. Αλλωστε, στα παραπάνω απαντούν καταφατικά και άλλες αστικές πολιτικές δυνάμεις, παράγοντες της ΕΕ, παράγοντες του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, επιτροπές του Ευρωκοινοβουλίου κ.λπ.
Πρέπει να χολοσκάει ο λαός αν το χρέος που σώρευσε η πλουτοκρατία θα διευθετηθεί έτσι ή αλλιώς, αλλά πάντως με τρόπο που να εξοικονομούνται πόροι για να στηρίξουν την καπιταλιστική ανάπτυξη; Τα δικά του χρέη δεν θα διευθετηθούν, θα τον πνίγουν αυξανόμενα. Οι δικές του ανάγκες δεν θα χρηματοδοτηθούν. Νέα βάρη θα προστίθενται στα όσα ήδη σηκώνει όσο οι καπιταλιστές και το πολιτικό τους προσωπικό κυνηγάνε την καπιταλιστική ανάπτυξη που τον έφερε εδώ που βρίσκεται και που προϋποθέτει τσακισμένα εργατικά δικαιώματα.
Ούτε πρέπει να χολοσκάει με ποιο μείγμα διαχείρισης θα συνεχιστεί η σταθερή πορεία στον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης αφού σε κάθε περίπτωση, είτε έτσι είτε αλλιώς, το δεδομένο είναι ότι η ανεργία, η εργασιακή ανασφάλεια, οι υποτιμημένες εργατικές και λαϊκές ανάγκες αποτελούν στρατηγικές επιδιώξεις του κεφαλαίου για την εξασφάλιση της ανταγωνιστικότητας της καπιταλιστικής οικονομίας. Αλλωστε, σήμερα, στην ημερήσια διάταξη δεν μπαίνουν κυρίως μέτρα δημοσιονομικά (βλ. λιτότητα) αλλά καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις στην εργασία, άνοιγμα αγορών κ.λπ., μέτρα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, στήριξης της καπιταλιστικής ανάκαμψης. Εξάλλου, οι καταγγελίες ενάντια στη λιτότητα, που προέρχονται από ένα ευρύτερο φάσμα αστικών δυνάμεων, δεν αφορούν την τσέπη των εργαζομένων, για τους οποίους προβλέπονται μόνο ψίχουλα διαχείρισης της ακραίας φτώχειας, αλλά τη χρηματοδότηση του κεφαλαίου.
***
Τα πραγματικά διλήμματα για το λαό μπροστά στις ευρωεκλογές είναι: Ναι ή όχι στην ΕΕ και τα κόμματα του «ευρωμονόδρομου», ναι ή όχι στα κόμματα που υπερασπίζονται τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης. Θα συμβάλει ή όχι η ψήφος στο να γίνει βήμα στην αλλαγή του συσχετισμού δύναμης υπέρ του λαού; Θα συμβάλει στο να ενισχυθεί η γραμμή της εργατικής - λαϊκής αντιπολίτευσης ενάντια στην ΕΕ, στο κεφάλαιο, στην εξουσία του, στις κυβερνήσεις του, στις τοπικές διοικήσεις του; Θα συμβάλει στην ενίσχυση της πάλης για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, για την ισχυροποίηση της Λαϊκής Συμμαχίας, για να ανοίξει ο δρόμος για την πραγματική φιλολαϊκή διέξοδο από την κρίση; Δηλαδή, να έρθει ο λαός στην εξουσία, να κοινωνικοποιήσει τα μονοπώλια, να αποδεσμεύσει τη χώρα από την ΕΕ; Θα στείλει διεθνιστικό μήνυμα στους λαούς της Ευρώπης ενισχύοντας την προοπτική για την Ευρώπη της ισότιμης συνεργασίας, του σοσιαλισμού;

ΣΥΡΙΖΑ Ανακάλυψε τη φτώχεια στην Ιρλανδία όχι όμως την αιτία της

ΣΥΡΙΖΑ
Ανακάλυψε τη φτώχεια στην Ιρλανδία όχι όμως την αιτία της

ΗΠΑ: Φτώχεια και των αγίων, όπως και στην Ιρλανδία...
Την «ανακάλυψη» ότι η Ελλάδα δεν είναι η εξαίρεση στον κανόνα ευημερίας των λαών στην ΕΕ, αφού τέτοιος δεν υπάρχει, έκανε στο Δουβλίνο, όπου περιοδεύει, ο Αλ. Τσίπρας, όπου -παρά κι ενάντια στις δικές του δηλώσεις ότι η κατάσταση στην Ελλάδα αποτελεί «στίγμα για το ευρωπαϊκό κεκτημένο»- διαπίστωσε τη γενικευμένη φτώχεια. Δεν ανακάλυψε, όπως ήταν αναμενόμενο, την αιτία για τα δεινά που ταλανίζουν και τον ιρλανδικό λαό, αφού κατά τα συνήθη ξιφούλκησε εναντίον της τρόικας, αποκόπτοντάς την, όπως και τα μνημόνια, απ' τη στρατηγική της ΕΕ υπέρ των μονοπωλίων.
«Σε όποια χώρα της Ευρώπης πάτησε το πόδι της η τρόικα, γέννησε κοινωνική δυστυχία, φτώχεια, ανεργία, μαζική μετανάστευση των νέων ανθρώπων», υποστήριξε ο Αλ. Τσίπρας, τοποθέτηση που αδυνατεί να απαντήσει στο γιατί στις χώρες όπου δεν πάτησε το πόδι της η τρόικα και που εφαρμόζουν το μείγμα διαχείρισης που ο ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίζεται, τα φαινόμενα που περιγράφει παίρνουν διαστάσεις επιδημίας. Ασχέτως αν ο Αλ. Τσίπρας κάνει πως δεν τα βλέπει, όπως έκανε κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ.
Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε ότι οι ευρωεκλογές είναι ευκαιρία για τους λαούς να καταψηφίσουν τις πολιτικές και τα κόμματα που έφεραν την τρόικα και εφαρμόζουν τα μνημόνια, διαχωρίζοντας έτσι βολικά το κόμμα του απ' τις άλλες δυνάμεις της αστικής διαχείρισης, που όλες μαζί πίνουν νερό στο όνομα του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης και της ΕΕ, που εγγυώνται μνημόνια διαρκείας.
«Στις 25 Μάη, το δίλημμα είναι αν θα συνεχίσουμε με την τρόικα στην Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, στην Κύπρο, αλλά ενδεχομένως και σε όλες τις άλλες χώρες της Ευρώπης, που στην πραγματικότητα η λιτότητα είναι κοινό project για όλη την Ευρώπη, ή αν θα τους στείλουμε από εκεί που ήρθαν. Αν θα διεκδικήσουμε να ζήσουμε χωρίς τις δικές τους συνταγές της αποτυχίας, αν θα οικοδομήσουμε μια νέα Ευρώπη, την Ευρώπη των λαών», ισχυρίστηκε ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του, μεταφέροντας τα κάλπικα διλήμματα που απευθύνει στον ελληνικό λαό και σ' αυτόν της Ιρλανδίας. Γιατί, η λιτότητα στην οποία αναφέρεται δεν αφορά το πορτοφόλι της εργατικής λαϊκής οικογένειας που θα παραμείνει άδειο, αλλά το αν το αστικό κράτος θα είναι σε θέση να ενισχύει με ρευστό την ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Αυτή η αντιπαράθεση γίνεται στην ΕΕ των μονοπωλίων, που ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ καλλιεργεί αυταπάτες ότι μπορεί να μεταλλαχθεί την επομένη των εκλογών σε Ευρώπη των λαών.

Το πραγματικό ερώτημα είναι υποταγή ή χειραφέτηση από τα δεσμά της ΕΕ και των μονοπωλίων

Το πραγματικό ερώτημα είναι υποταγή ή χειραφέτηση από τα δεσμά της ΕΕ και των μονοπωλίων

Αποσπάσματα από την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη χτεσινή συγκέντρωση της ΤΟ Καλλιτεχνών της ΚΟ Αττικής

Eurokinissi
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε χτες το βράδυ η εκδήλωση, που διοργάνωσε η Τομεακή Οργάνωση Καλλιτεχνών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα. Η εκδήλωση έγινε στο θέατρο «Βεάκη», με τη συμμετοχή ανθρώπων από όλο το φάσμα της καλλιτεχνικής δημιουργίας.
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρθηκε στις επικείμενες εκλογές και τις γενικότερες εξελίξεις, ενώ απάντησε και σε ερωτήματα και προβληματισμούς που τέθηκαν από τον κόσμο που συμμετείχε στην εκδήλωση, για ζητήματα όπως αυτό του αντικομμουνισμού και της προσπάθειας εξίσωσης σοσιαλισμού - φασισμού μέσα από την εκπαίδευση και τα ΜΜΕ.
Ακολουθούν αποσπάσματα από την ομιλία του Δ. Κουτσούμπα.
***
Φίλες και Φίλοι,
Συντρόφισσες και Σύντροφοι,
Υποταγή στα δεσμά της ΕΕ, των μονοπωλίων ή χειραφέτηση του λαού, άνοιγμα του δρόμου για έξοδο από τη βάρβαρη πολιτική Ευρωπαϊκής Ενωσης, μονοπωλίων, κάθε είδους αντιλαϊκών κυβερνήσεων;
Αυτό είναι το ουσιαστικό, το πραγματικό ερώτημα που μπαίνει μπροστά στη μάχη των ευρωεκλογών, αλλά και των εκλογών για την Τοπική και Περιφερειακή Διοίκηση.
Υποταγή και εγκλωβισμό του λαού και της νεολαίας σε τελευταία ανάλυση επιδιώκουν και η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ και οι συν αυτώ.

Αυτό καταλαβαίνουμε όταν ακούμε τον κ. Σαμαρά να λέει ότι «η απάντηση στην κρίση είναι: περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη». Φυσικά, αυτή είναι η απάντηση στην κρίση απ' τη σκοπιά της υπεράσπισης των συμφερόντων του κεφαλαίου, των μονοπωλίων, δηλαδή σε βάρος του λαού.
Η «περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη» που περιγράφουν, δεν είναι η Ευρώπη που κατοικούν οι λαοί της, με ειρήνη, φιλία, αλληλεγγύη. Είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση, η ένωση των καπιταλιστικών κρατών, γι' αυτό είναι και θα είναι βαθιά αντιλαϊκή.
Είναι η ΕΕ των 26 εκατομμυρίων ανέργων και των 120 εκατομμυρίων που ζουν στο όριο της φτώχειας. Αυτή είναι η Ευρώπη της ΝΔ! Της ανεργίας, της φτώχειας και της εξαθλίωσης.
Περισσότερη «Ευρώπη» σημαίνει περισσότερη ανεργία, περισσότερη φτώχεια για τους λαούς της, περισσότερα κέρδη για τα μονοπώλιά της.
Το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, που θέλει να προστατέψει από το λαϊκισμό και τον εξτρεμισμό η ΝΔ, είναι το οικοδόμημα που έχτισαν οι καπιταλιστές στην Ευρώπη για να υπερασπίσει τα δικά τους συμφέροντα. Αυτό το οικοδόμημα στηρίζεται στα θεμέλια της ολοένα και μεγαλύτερης εκμετάλλευσης και καταπίεσης των ευρωπαϊκών λαών, γι' αυτό είναι βαθιά αντιδραστικό, αντιλαϊκό.
Η πρόταση του ΚΚΕ για αποδέσμευση από την ΕΕ, με μονομερή διαγραφή του χρέους, με το λαό στην εξουσία για να πάρει σάρκα και οστά η κοινωνική ιδιοκτησία, ο παραγωγικός συνεταιρισμός, ο εργατικός - λαϊκός έλεγχος, ο πανεθνικός προγραμματισμός με περιφερειακή και τοπική εξειδίκευση, με σχεδιασμένη κατανομή και αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της, για να μην υπάρχει ούτε ένας άνεργος, ούτε μία άνεργη γυναίκα, μπορεί σήμερα να προβληματίσει, τελικά να πείσει ότι υπάρχει και άλλος δρόμος, τον οποίο βαδίζοντάς τον, ο λαός θα γίνει αφέντης, ιδιοκτήτης του πλούτου που παράγει. Και σ' αυτόν το δρόμο, ο λαός ενωμένος μπορεί να είναι νικητής. Και σ' αυτόν το δρόμο θα συναντιέται και με άλλους λαούς.
Για να ξεπερνιέται ο φόβος της απομόνωσης, της καταστροφής πρέπει να κερδίζει έδαφος η αναγκαιότητα της ισχυροποίησης του ΚΚΕ, με τη ρεαλιστικότητα της πρότασης διεξόδου του, που επιστημονικά αποδεικνύει ότι η Ελλάδα δεν είναι «ψωροκώσταινα», έχει όλες τις δυνατότητες, αν το αποφασίσει ο λαός της, να βαδίσει σε έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης προς όφελός του.
Η ανάκαμψη που θέλουν να διαχειριστούν ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ θα πατά πάνω στα ερείπια των λαϊκών δικαιωμάτων
Είναι αλήθεια πως μπροστά στη μάχη των ευρωεκλογών, των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ βάζουν τα ψεύτικα διλήμματά τους, ρίχνουν τα δίχτυα τους και παγιδεύουν. «Η Ελλάδα ανακάμπτει και σύντομα θα βγει από την κρίση», λέει ο κ. Σαμαράς και μπορεί να μη διαφωνήσουμε, αλλά εδώ πρέπει να μπει ταξικά το ερώτημα:
Ποια Ελλάδα ανακάμπτει και βγαίνει από την κρίση;
Η Ελλάδα των 500 Ελλήνων, που έχουν πάνω από 600 δισ., ανακάμπτει, γιατί η εργατική τάξη, ο λαός της εξακολουθούν και θα συνεχίζουν να ζουν με μειωμένους μισθούς και συντάξεις, αλλά και χωρίς αυτά, θα συνεχίσουν να ακριβοπληρώνουν την Παιδεία των παιδιών τους, την Υγεία της οικογένειάς τους.
Η Ελλάδα, που ανακάμπτει και βγαίνει από την κρίση, δεν πρόκειται να δώσει πίσω στο 1,5 εκατομμύριο των ανέργων τη δουλειά που είχαν με το μισθό και τα δικαιώματα που είχαν. Η ανάκαμψη θα 'ρθει να πατήσει πάνω στα ερείπια, που θα παραμείνουν ερείπια. Γιατί ερείπια είναι η μερική απασχόληση, η επιδότηση των μεγαλοεπιχειρηματιών για να προσλαμβάνουν άνεργους, η μαθητεία, δηλαδή η απλήρωτη εργασία.
Αυτήν την ανάκαμψη θέλουν να διαχειριστούν η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ, οι δύο πόλοι της αστικής διαχείρισης που κονταροχτυπιούνται για το ποιος είναι πιο ικανός διαχειριστής, ποιος θα είναι ο εκλεκτός της ΕΕ, των μονοπωλίων.
Το αστικό πολιτικό σύστημα, στην προσπάθειά του για σταθερές κυβερνήσεις στη θέση των παλιών αυτοδύναμων κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, σπρώχνει για τη δημιουργία ενδιάμεσων, πρόθυμων «διαθέσιμων», που μπορούν να βάλουν ένα χεράκι και να κολλήσουν πότε στα «αριστερά», πότε στα «δεξιά», σίγουρα όμως στα αντιλαϊκά κυβερνητικά σχήματα.
Στην Ελλάδα με «ελιές» δίπλα σε «ποτάμια» κάποιοι μπορεί να επενδύουν στον αγροτουρισμό, αλλά στην πολιτική με «ελιές» και «ποτάμια» στήνουν μικρές παγίδες δίπλα στις μεγαλύτερες, για να καταπιούν το λαό και τις ελπίδες του.
Τέτοιες παγίδες στήνει και ο ΣΥΡΙΖΑ που «πασοκοποιείται» μέρα με τη μέρα, παίρνει τη θέση του παλιού ΠΑΣΟΚ, ούτε καν αυτού της δεκαετίας του '70 και του '80, αλλά του ΠΑΣΟΚ της εποχής του Σημίτη που μπροστά στο στόχο της ΟΝΕ πέταγε τις φιλολαϊκές μάσκες, έβαζε τις βάσεις για τη σημερινή κατάσταση, υποβοηθούμενος από διάφορους που σήμερα φιγουράρουν στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.
Κι ας αφήσει αυτά που ξέρει ο κ. Τσίπρας ότι τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν έρχονται από τα σαλόνια όπου συγκεντρώνονται υπογραφές για νέα «κοκτέιλ», «νέους μπάρμαν» και «νέους σερβιτόρους» της παλιάς πολιτικής, ότι δεν τους κανάκεψαν οι μεγιστάνες της διαπλοκής και του πλούτου, ότι δεν είναι «σπορά της τύχης», ούτε υβρίδια του σάπιου συστήματος.
Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που μετακόμισαν στον ΣΥΡΙΖΑ, «σερβιτόροι» ποιας πολιτικής είναι; Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος ο πρόεδρός του δε συχνάζουν σε σαλόνια, υπερατλαντικά, αμερικάνικα και ευρωπαϊκά;
Και, τέλος, ας μη γελιόμαστε. Υπάρχει μεγαλύτερο κανάκεμα από αυτό που κάνει ο ΣΕΒ, οι βιομήχανοι στον ΣΥΡΙΖΑ;
Ο ΣΥΡΙΖΑ υιοθετεί την αντίληψη της ΕΕ για τον Πολιτισμό ως εμπόρευμα
Τα παραδείγματα από τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στο χώρο των καλλιτεχνών, είναι αποκαλυπτικά, αποδεικνύουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δοκιμαστεί στο συνδικαλιστικό κίνημα και στο χώρο του Θεάματος - Ακροάματος. Στο τελευταίο συνέδριο της ΠΟΘΑ δεν κατέβασαν κοινό ψηφοδέλτιο όλες οι δυνάμεις, ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, ενάντια στο ψηφοδέλτιο που στήριζαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ;
Το ίδιο δεν έκαναν μετά τις τελευταίες εκλογές στο ΣΕΗ, όπου από κοινού με την εργοδοτική παράταξη «Ενωμένοι Ηθοποιοί» και την παράταξη της ΝΔ πέταξαν έξω από το προεδρείο την παράταξη της Δημοκρατικής Ενότητας Ηθοποιών που είχε αναδειχτεί πρώτη δύναμη και είναι η δύναμη που στηρίζεται από το ΠΑΜΕ;
Αυτοί δεν είναι που ακόμα και στο ΣΕΗ πρότειναν, σε σχέση με την κλαδική Συλλογική Σύμβαση, μείωση περίπου 40% στη λογική της συντεταγμένης υποχώρησης, καθώς και της προσπάθειας να προστατέψουμε τους εργοδότες;
Η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι που στην πρότασή της για τον κινηματογράφο ταυτίζεται απόλυτα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ; Αφού, όπως γράφει «η ευρωπαϊκή πολιτική, αν και με αδυναμίες, είναι δεδομένη» και μάλιστα επικαλούνται επίσημο κείμενο της Κομισιόν, που μιλάει για «πλουραλισμό, πολιτιστική και γλωσσική ποικιλομορφία», την ίδια ώρα που η Κομισιόν έχει χρηματοδοτήσει - ειδικά για τον κινηματογράφο - διάφορες αντικομμουνιστικές παραγωγές όπως το «Soviet Story», την ώρα που ενισχύει οικονομικά τη λογική των δύο άκρων, τρέφοντας το φασισμό κ.ά.
Από το σύνολο της πρότασης, φαίνεται πως και ο ΣΥΡΙΖΑ υιοθετεί τη χυδαία αγοραία αντίληψη της ΕΕ για τον Πολιτισμό ως εμπόρευμα. Η μεγάλη αγωνία της παράταξής του συνοψίζεται στο πώς, από τη μια, θα «συγκεντρώσουμε» επενδυτές - χορηγούς και πώς, από την άλλη, «θα διαμορφώσουμε ανταγωνιστικό προϊόν», για να μπορέσουμε να ανοιχτούμε στις αγορές.
«Η ποιότητα δεν αρκεί για να κερδίσει κανείς την αγορά. Ο όγκος και η ποικιλία της παραγωγής είναι απαραίτητα για κάθε στρατηγική», γράφουν. `Η ακόμα: «Είναι ξεκάθαρο πως οι ταινίες είναι διφυείς: ταυτόχρονα οικονομικά αγαθά και πολιτιστικά αγαθά». Από αυτήν την άποψη, διαμορφώνει μια σειρά προτάσεις που στόχο έχουν την προσέλκυση κεφαλαίων.

TOP READ