Η πορεία διάλυσης του ναζιστικού, εγκληματικού μορφώματος της Χρυσής Αυγής συνεχίζεται, μετά τις αποκαλύψεις για οικογενειοκρατία και διαφθορά, τα συνεχή “αλληλομαχαιρώματα” μεταξύ στελεχών της, τις μαζικές αποχωρήσεις μελών και πρώην υποψήφιων. 
Χαρακτηριστικές είναι οι εξαιρετικά ολιγομελείς εκλογικές συγκεντρώσεις της ναζιστικής οργάνωσης (βλέπε Θεσσαλονίκη), η οποία αδυνατεί να συγκεντρώσει κόσμο πέραν του στενού κομματικού πυρήνα, έχοντας πλέον χάσει τη μεγάλη μάζα των ψηφοφόρων της.  
Σε ιδιαίτερα δεινή θέση βρίσκεται ο φυρερίσκος της συμμορίας, Νίκος Μιχαλολιάκος, ο οποίος δείχνει να χρεώνεται την ραγδαία πτώση των ποσοστών της Χρυσής Αυγής στις πρόσφατες ευρωεκλογές, αλλά και τη “φαγωμάρα” στο εσωτερικό της που έχει πλέον λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
Στο πλαίσιο αυτό, με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις να δείχνουν τη Χρυσή Αυγή στο 3,2% (μέση τιμή) και το κάτω άκρο του δημοσκοπικού πλαισίου να βρίσκεται πλέον στο 2,5%, ο Μιχαλολιάκος προετοιμάζει τους οπαδούς της οργάνωσης για “ηρωική έξοδο” από τη Βουλή.
Έτσι, σε εκδήλωση στον Άλιμο, ο υπόδικος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης Μιχαλολιάκος έκλεισε την ομιλία του απαγγέλλοντας στίχους του Κωνσταντίνου Καβάφη από το ποίημα “Απολείπειν ο θεός Αντώνιον” με κατάληξη το γνωστό “Αποχαιρέτα την την Αλεξάνδρεια που χάνεις…”.
“Ό,τι και να γίνει [στις εκλογές], επί επτά ολόκληρα χρόνια τα εθνικιστικά λάβαρα ήταν ψηλά στον ουρανό της Ελλάδος”είπε ο Μιχαλολιάκος, εννοώντας από το 2012 που η οργάνωση μπήκε στη Βουλή μέχρι το 2019, που πλέον ακόμα και ο ίδιος εκτιμά ότι θα είναι η στιγμή της “ηρωικής εξόδου”…