18 Σεπ 2019

Υπάρχουν κομμουνιστές στο Ισραήλ; – Ναι, και θα τους βρείτε στη Διεθνούπολη του Φεστιβάλ

Κάθε χρόνο η Διεθνούπολη δίνει ιδιαίτερο χρώμα και μια διεθνιστική νότα στο Φεστιβάλ της Αθήνας. Φέτος 38 Πολιτικές Νεολαίες κι άλλες οργανώσεις έχουν δηλώσει πως θα δώσουν το “παρών” και τα στοιχεία που ξεχωρίζουν είναι τα εξής:
-Η Διεθνούπολη θα είναι αφιερωμένη στα 100 χρόνια από την ίδρυση της Κομμουνιστικής Διεθνούς, και τα περίπτερα των αποστολών θα απεικονίζουν κορυφαίες, εμβληματικές στιγμές της ταξικής πάλης κατά τον εικοστό αιώνα.
-Η κεντρική συζήτηση-εκδήλωση έχει ως θέμα της τα 60 χρόνια από την Κουβανική Επανάσταση και τίτλο μια σπουδαία φράση του Φιντέλ Κάστρο: «Η επανάσταση δεν είναι ένα στρώμα από ροδοπέταλα. Είναι μια μάχη ανάμεσα στο μέλλον και στο παρελθόν». Ομιλητές θα είναι η πρέσβειρα της Κούβας, Μαρία Ντομίνγκες Κορτίνα, ο πρόεδρος του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας Νίκος Καρανδρέας και το μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ, Άρης Ευαγγελίδης.
-Οι διεθνείς αποστολές δε θα κλειστούν στο κλεινόν άστυ, αφού το πρόγραμμα περιλαμβάνει πεζοπορία στα αντάρτικα μονοπάτια της Πάρνηθας, όπου συναντιούνται η φύση με την ιστορία.
Εξίσου ενδιαφέρουσα είναι και η αναλυτική λίστα με τις διεθνείς συμμετοχές. Πολλές φορές μπορεί να δει κανείς συμμετοχές από την ίδια χώρα, από οργανώσεις που έχουν διαφορές μεταξύ τους, αλλά αναγνωρίζουν το σημαντικό διεθνή ρόλο που έχει η ΚΝΕ στο κομμουνιστικό κίνημα και κρατούν επαφές μαζί της. Υπάρχουν επίσης παραδοσιακές συμμετοχές, όπως η Κυπριακή ΕΔΟΝ και η Πορτογαλική Νεολαία, πιο “εξωτικές” παρουσίες -όπως οι σύντροφοι από τη Νότια Κορέα ή την πολύπαθη Σρι Λάνκα-, συμμετοχές από άλλες χώρες που έχουν όμως κοινή γλώσσα ή άλλα σημεία για να δέσουν μεταξύ τους -όπως οι Σλάβικες και οι Αραβικές οργανώσεις-, κοκ.
Φέτος αυτό που ξεχωρίζει, ίσως, είναι η αποστολή της Ένωσης Κομμουνιστικής Νεολαίας του Ισραήλ, στον ίδιο χώρο όπου θα είναι και οι σύντροφοι από την Παλαιστίνη.
Ακολουθεί ο κατάλογος με τις 38 οργανώσεις που θα βρίσκονται φέτος στο χώρο της Διεθνούπολης.
1. Κομμουνιστική Νεολαία Αλβανίας «Κεμάλ Στάφα»
2. Κομμουνιστική Νεολαία του Αλγερινού Κόμματος για τη Δημοκρατία και το Σοσιαλισμό
3. Κομμουνιστική Νεολαία Αυστρίας
4. Κομμουνιστική Νεολαία Βελγίου
5. Κομμουνιστική Νεολαία Βενεζουέλας
6. Ένωση Κομμουνιστικής Νεολαίας Βρετανίας
7. Σοσιαλιστική Γερμανική Εργατική Νεολαία
8. Ιορδανική Δημοκρατική Ένωση Νεολαίας
9. Νεολαία Κόμματος Εργατών Ιρλανδίας
10. Ένωση Κομμουνιστικής Νεολαίας Ισπανίας
11. Κολεκτίβες Νέων Κομμουνιστών – Ισπανία
12. Ένωση Κομμουνιστικής Νεολαίας Ισραήλ
13. Μέτωπο Κομμουνιστικής Νεολαίας – Ιταλία
14. Νεολαία του Σοσιαλιστικού Κινήματος Καζακστάν
15. Νέοι Σοσιαλιστές του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Κροατίας
16. Ενιαία Δημοκρατική Οργάνωση Νεολαίας – Κύπρος
17. Προοδευτική Κίνηση Κυπρίων Φοιτητών
18. Ομοσπονδία Νέων Κομμουνιστών – Μεξικό
19. Ένωση Νεολαίας Μπαγκλαντές
20. Ομοσπονδία Νεολαίας Νεπάλ
21. Πανεπαλέζικη Εθνική Ανεξάρτητη Ένωση Φοιτητών
22. Νεολαία Δημοκρατικού Κόμματος του Λαού – Νότια Κορέα
23. Νεολαία Ουγγρικού Εργατικού Κόμματος
24. Νεολαία Κομμουνιστικού Κόμματος Πακιστάν
25. Γενική Ένωση Παλαιστινίων Φοιτητών
26. Νεολαία Κόμματος του Λαού της Παλαιστίνης
27. Πορτογαλική Κομμουνιστική Νεολαία
28. Νεολαία Σοσιαλιστικού Κόμματος Ρουμανίας
29. Επαναστατική Κομμουνιστική Ένωση Νεολαίας (Μπολσεβίκοι) – Ρωσία
30. Λενινιστική Κομμουνιστική Ένωση Νεολαίας Ρωσικής Ομοσπονδίας
31. Ένωση Νέων Κομμουνιστών Γιουγκοσλαβίας – Σερβία
32. Σοσιαλιστική Ένωση Νέων Σρι Λάνκα
33. Σοσιαλιστική Ένωση Φοιτητών Σρι Λάνκα
34. Συριακή Κομμουνιστική Ένωση Νεολαίας – Νεολαία Χαλίντ Μπαγκντάς
35. Κομμουνιστική Νεολαία Τουρκίας
36. Κομμουνιστική Ένωση Νεολαίας – Τσεχία
37. Νεολαία του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Φινλανδίας
38. Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικών Νεολαιών

Συναγερμός!




Η προχτεσινή μαζική σύσκεψη και οι αποφάσεις σωματείων και φορέων, με πρωτοβουλία της ΕΕΔΥΕ, για τη διοργάνωση πολύμορφων κινητοποιήσεων και τη συγκέντρωση υπογραφών, δίνουν απάντηση στους σχεδιασμούς κυβέρνησης - ΗΠΑ για ανανέωση και εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας, στο πλαίσιο του «Στρατηγικού Διαλόγου» που συνεχίζεται τον Οκτώβρη στην Αθήνα.
Το κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα που συγκροτήθηκε πρέπει τώρα να φτάσει παντού, σε γειτονιές και χώρους δουλειάς. Να αγκαλιαστούν πλατιά οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες από τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, προπάντων από τη νεολαία. Να σημάνει συναγερμός για τους κινδύνους που σηματοδοτούν οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, τα σχέδια των ΑμερικανοΝΑΤΟικών μακελάρηδων και η εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτά.
Η κυβέρνηση για λογαριασμό της αστικής τάξης δίνει κυριολεκτικά «γην και ύδωρ» στους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς ιμπεριαλιστές για τα νέα επικίνδυνα σχέδιά τους στην περιοχή. Η χώρα στο όνομα της «γεωπολιτικής αναβάθμισης» μετατρέπεται σε «αιχμή του δόρατος» των ιμπεριαλιστικών σχεδίων, σε ορμητήριό τους. Η ΝΔ συνεχίζει με αποφασιστικότητα και σταθερότητα στα βήματα του ΣΥΡΙΖΑ, που με την πολιτική του η Ελλάδα βαφτίστηκε «γεωπολιτικός μεντεσές» των ΝΑΤΟικών συμφερόντων.
Γι' αυτό δεν υπάρχει σχέδιο των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή, που η Ελλάδα να μην είναι βουτηγμένη μέχρι το λαιμό: Από την ανταπόκριση στο αμερικανικό αίτημα για συμμετοχή στη ναυτική δύναμη επιτήρησης των Στενών του Ορμούζ, έως τον εγκλωβισμό του Κυπριακού και των Ελληνοτουρκικών στα παζάρια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - Τουρκίας, για την παραμονή της τελευταίας στο δυτικό στρατόπεδο.
Κι από τα βρώμικα σχέδια της «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης» στα Βαλκάνια έως την προώθηση ΝΑΤΟικών δυνάμεων στα Ανατολικά, για την περικύκλωση της Ρωσίας.
Μέσα σε αυτό το εκρηκτικό «κουβάρι», η κυβέρνηση της ΝΔ, με τη «μονομπλόκ» στήριξη όλων των υπόλοιπων κομμάτων, ετοιμάζει το επόμενο βήμα, με την επίσκεψη του πρωθυπουργού την ερχόμενη βδομάδα στις ΗΠΑ, αλλά και με τον β' γύρο του «Στρατηγικού Διαλόγου», με την παρουσία του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Πομπέο, στην Αθήνα.
Με την «ανανέωση» και διεύρυνση της λεγόμενης «Συμφωνίας για τις βάσεις», ώστε σε επόμενη φάση να περιλάβει την πολυετή ανανέωση χρήσης της βάσης στη Σούδα και να καλύψει ταυτόχρονα τη μισή Ελλάδα, όπου έχουν εγκατασταθεί ή σκοπεύουν να εγκατασταθούν αμερικανικές δυνάμεις, από τη Λάρισα έως την Αλεξανδρούπολη και από το Στεφανοβίκειο μέχρι τα νησιά του Αιγαίου, ο λαός μας μετατρέπεται κυριολεκτικά σε κινούμενο στόχο, στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και σχεδίων.
Ο καθένας καταλαβαίνει ότι η χώρα γίνεται μαγνήτης κινδύνων.
Ο καθένας καταλαβαίνει τι σημαίνουν για το λαό οι ρωσικές προειδοποιήσεις ότι οι βάσεις που θα φιλοξενήσουν ΝΑΤΟικά πυρηνικά όπλα αποτελούν στόχο, ή τι σημαίνει να λειτουργεί στο έδαφος της Ελλάδας η «νούμερο 1» βάση εφόρμησης για τις ιμπεριαλιστικές επιθέσεις στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.
Το ίδιο ισχύει και με την αντίδραση του Ιράν στις αμερικανικές απειλές, καθώς προειδοποιεί ότι θα απαντήσει δυναμικά σε κάθε προσπάθεια παραβίασης της κυριαρχίας του στα Στενά του Ορμούζ, όπως είναι ο στόχος της ναυτικής αποστολής που ετοιμάζουν οι ΗΠΑ με άλλους πρόθυμους συμμάχους και τη συμμετοχή της Ελλάδας.
Ο άθλιος εφησυχασμός που «πουλάνε» τα αστικά κόμματα, ότι τάχα η εμπλοκή στον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό είναι «ασπίδα προστασίας» για τη χώρα, θα ήταν για γέλια αν δεν ήταν δηλητηριώδης για το λαό. Η κατάσταση στην περιοχή είναι εύθραυστη και μέσα στο καμίνι των αγεφύρωτων ανταγωνισμών η σπίθα μπορεί εύκολα να γίνει πυρκαγιά για τον ελληνικό και τους άλλους λαούς.
Ταυτόχρονα, οι τουρκικές προκλήσεις και αμφισβητήσεις σε Αιγαίο και Κύπρο επιβεβαιώνουν ότι αντίτιμο της εμπλοκής δεν είναι η υπεράσπιση της ειρήνης, της ασφάλειας του λαού, ούτε η κατοχύρωση συνόρων και κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Τώρα λοιπόν να σημάνει συναγερμός! Να ακουστεί δυνατά παντού το «Οχι στις βάσεις και τα πυρηνικά», το «Οχι στη νέα στρατιωτική συμφωνία με τις ΗΠΑ», το αίτημα να κλείσει η βάση της Σούδας και όλες οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις.
Να δυναμώσει ο αγώνας για αποδέσμευση της χώρας από τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες ΝΑΤΟ και ΕΕ, για απεμπλοκή από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια που σημαίνουν πολέμους, εξαθλίωση και προσφυγιά για τους λαούς.

TOP READ