17 Απρ 2019

ΒΑΖΟΥΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΠΡΟΟΔΟ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ



1 Μάη, όλοι στις 10 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας
Πρόοδος-Συντήρηση! Αυτό λένε πως είναι το βασικό ερώτημα που πρέπει να μπει ως κριτήριο σήμερα μπροστά στις εκλογές. Κυβέρνηση και κόμματα του κεφαλαίου, έχουν κοινή γραμμή και βηματισμό για το περιεχόμενο της προόδου!
Η πρόοδος και η συντήρηση στη γλώσσα και την πολιτική τους, έχουν ένα και μόνο περιεχόμενο! Πρόοδος συνολικά για το πολιτικό προσωπικό των επιχειρηματικών ομίλων είναι η προάσπιση των συμφερόντων της μεγαλοεργοδοσίας, η δουλειά και η ζωή δίχως δικαιώματα.
Πρόοδος λοιπόν είναι η δουλειά τις Κυριακές, οι μισθοί πείνας, η ευελιξία με τα part time, ο εργασιακός μεσαίωνας που ζούμε συνολικά. Στην πρόοδό τους χωράει η εντατικοποίηση της εργασίας, οι δεκάδες σακατεμένοι εργαζόμενοι, τα θανατηφόρα εργοδοτικά εγκλήματα (εργατικά «ατυχήματα»), ο πολλαπλασιασμός των επαγγελματικών ασθενειών, το τσάκισμα του ελεύθερου χρόνου.
Οι χιλιάδες συνάδελφοι και στο νησί μας έχουν πείρα για το περιεχόμενο της «προόδου», της «δίκαιης ανάπτυξης», ποιους ωφελεί. Όλοι για παράδειγμα θυμόμαστε την απόφαση που πήρε μόλις το περασμένο καλοκαίρι η Περιφερειακή Αρχή (ΣΥΡΙΖΑ-ΛΑΕ) για ανοιχτά καταστήματα μέχρι στις 12 το βράδυ από Μάη μέχρι και Οκτώβρη, για την «πλάτη» που βάζει στο «ξήλωμα» της αργίας της Κυριακής! Όλοι θυμόμαστε την στήριξη της Δημοτικής Αρχής στην ελαστικοποίηση των ωραρίων λειτουργίας των καταστημάτων, στις «λευκές νύχτες», στις «μαύρες παρασκευές» κ.λπ. Όλοι θυμόμαστε τα «ατυχήματα» που συνέβησαν το προηγούμενο διάστημα λόγω των ελλιπών μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, λόγω της εντατικοποίησης. Όλοι γνωρίζουμε ότι όλα τα παραπάνω αποτελούν κεντρικές πολιτικές επιλογές όλων των κυβερνήσεων (και της σημερινής ΣΥΡΙΖΑ), της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να διασφαλιστεί η κερδοφορία των μεγάλων αφεντικών!
Μπροστά μας υπάρχει το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές 21/4 και 5/5, το εορταστικό ωράριο και στη συνέχεια με βάση τον νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ένα γεμάτο εξάμηνο από τον Μάη ως τον Οκτώβρη με ανοιχτά τα μαγαζιά για όλες τις Κυριακές για περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης πιλοτικά!!! Στα παραπάνω έρχεται να προστεθεί η παραβίαση των ήδη ξεχειλωμένων ωραρίων, οι εργαζόμενοι-«πολυμηχανήματα», η δουλειά σε αντικείμενα άσχετα με αυτά για τα οποία έχουν προσληφθεί, η απληρωσιά κ.ά. Όλα τα παραπάνω ισχύουν τόσο για τους ξένους όσο και για τους ντόπιους μεγαλοεργοδότες, τόσο για τους «κακούς» όσο και για τους «καλούς»!!!
Παράλληλα, τα μεγάλα αφεντικά, με την στήριξη των μαφιόζικων εργοδοτικών ομάδων σε ΓΣΕΕ, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και σωματεία, προσπαθούν να έχουν φυσική παρουσία μέσα στα συνδικάτα. Η προσπάθεια αυτή γίνεται κυρίως μέσω του διευθυντικού μηχανισμού τους στον κλάδο του εμπορίου και στα super market. Στόχος τους να προχωρήσουν απρόσκοπτα τα σχέδιά τους, διασφαλίζοντας από την μία ακόμα μεγαλύτερη κερδοφορία, αυξάνοντας ταυτόχρονα την εκμετάλλευση των εργαζομένων και από την άλλη ότι όλα αυτά θα γίνονται χωρίς αντιδράσεις, χωρίς διεκδικήσεις από την πλευρά των εργαζομένων, για την διασφάλιση της «εργασιακής ειρήνης», όπως συμφώνησε πριν από λίγο καιρό ο Πρόεδρος της ΟΣΕΤΥΠ με την εργοδοσία του καζίνο Κέρκυρας και αμέσως μετά η τελευταία, με λυμένα χέρια, προχώρησε σε απολύσεις! Στα τελευταία συνέδρια μάλιστα της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας και της ΓΣΕΕ δεν δίστασαν να φέρουν μέχρι και μπράβους-ποινικούς, ανθρώπους της νύχτας, χρυσαυγίτες για να επιβάλουν τους εργοδότες ως αντιπροσώπους των εργαζομένων. Προσπάθησαν να τραμπουκίσουν, να απειλήσουν, να αποκλείσουν τους πραγματικούς αντιπροσώπους των εργαζομένων. Στο πλευρό τους η κυβέρνηση, τα κόμματα του κεφαλαίου, τα ΜΜΕ, η φασιστική εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής και άλλοι μηχανισμοί της εργοδοσίας. Πήραν όμως απάντηση από τους εργαζόμενους, από τις ταξικές δυνάμεις, από το Π.Α.ΜΕ. που έκανα πράξη το σύνθημα «ΕΞΩ ΟΙ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ»!
Αντίστοιχες καταστάσεις βιώνουμε και στο Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας (ΕΚΚ), που ένας ολόκληρος μηχανισμός (Δήμος, Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου, ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ, τοπικά ΜΜΕ, ΟΑΕΔ κ.ά.) έχουν «βγει στην σέντρα» για να προστατέψουν τους εκλεκτούς τους στο ΕΚΚ, για να διασφαλίσουν την παρέμβαση της εργοδοσίας στα πράγματα του Εργατικού Κέντρου. Για να γίνει αντιληπτό πώς οι παραπάνω μαφιόζικες συνδικαλιστικές ομάδες «βάζουν πλάτη» για να περάσουν τα σχέδια της εργοδοσίας σε βάρος των δικαιωμάτων μας, θυμίζουμε την στάση της εργοδοτικής ομάδας του ΕΚΚ σε χαρακτηριστικές περιπτώσεις. Δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που η ομάδα αυτή στήριξε τις «ατομικές συμβάσεις» στο χώρο των εργαζόμενων στην καθαριότητα στο ΓΝΚ, την κυβερνητική δηλαδή κατεύθυνση σε βάρος της σταθερής και μόνιμης δουλειάς με δικαιώματα για όλους και όλοι γνωρίζουμε σήμερα τα αποτελέσματα. Δεν έχει περάσει καιρός που άνθρωποί της (βλέπε υπεύθυνη Marks and Spencer Κέρκυρας) στηρίζουν στην πράξη το ξήλωμα της αργίας της Κυριακής ενώ παράλληλα δεν βρίσκουν ούτε μία λέξη να πουν για το αίσχος των ανοιχτών καταστημάτων μέχρι στις 12 το βράδυ, για τα ωράρια λάστιχο, για την εντατικοποίηση, για τα εργοδοτικά εγκλήματα που συμβαίνουν κάθε χρόνο στο νησί μας! Δεν έχει περάσει καιρός από τότε που στήριξαν το ξήλωμα του δικαιώματος στην απεργία. Και ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό.
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Η «ανάπτυξή» τους βασίζεται στο δικό μας ξεζούμισμα, στην δική μας μιζέρια! Η δική μας ΠΡΟΟΔΟΣ και ΑΝΑΠΤΥΞΗ βρίσκεται ακριβώς στον αντίποδα της δική τους! Προϋπόθεσή της είναι η συσπείρωση και οργάνωση κάθε συναδέλφου στο Σωματεία του, η πάλι με ταξικό προσανατολισμό, η σύγκρουση με τους ανθρώπους της εργοδοσίας μέσα στα συνδικάτα, για να ανοίξει ο δρόμος της ανάκτησης των απωλειών που είχαμε όλα αυτά τα χρόνια, για να ανοίξει ο δρόμος της ικανοποίησης των σύγχρονων αναγκών μας!
Στο πλαίσιο αυτό, καλούμε όλους τους εργαζόμενους του νησιού μας την Τετάρτη 1 Μάη να λάβουν μαζικά μέρος στις εκδηλώσεις, στην ΑΠΕΡΓΙΑ και στην ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ που διοργανώνουν οι ταξικές δυνάμεις στις 10 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας για τον εορτασμό της ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ.
ΒΑΖΟΥΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΓΚΕΣ
ΠΕΡΝΑΜΕ ΣΤΗΝ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΕ ΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΟΥ
Web: http://sidypker.blogspot.gr
FB: kerkyraikossyndesmosidiotikonypallilon
e-mail: pamesidypker@gmail.com, Τηλ.: 6978404989

Πασοκισμός, γεροντική ασθένεια του οπορτουνισμού – Με τον “Αριστερισμό” του Λένιν κυκλοφορεί η “Αυγή”

Μπορεί οι συριζαίοι να μας έχουν συνηθίσει σε κηρύγματα λενινισμού από βήματος βουλής ή σε πάνελ, ήρθε όμως η ώρα να προσφέρουν στο κοινό τους απευθείας πρόσβαση στους κλασικούς. Έτσι λοιπόν, το Σάββατο που μας έρχεται, η εφημερίδα “Αυγή” θα κυκλοφορήσει με προσφορά τον “Αριστερισμό, παιδική αρρώστια του κομμουνισμού”, απευθυνόμενη προφανώς σε όσους κακόβουλους αμφισβητούν πως η κυβέρνησή μας πατά στα χνάρια του μεγάλου Ρώσου επαναστάτη, περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή για να τη φέρει σε όσους τη θεωρούν συστημική.
Πρόκειται για μια παλιά έκδοση από το Θεμέλιο, εκδοτικό οίκο που συνδέθηκε με το ΚΚΕ εσ. στα χρόνια της μεταπολίτευσης, κι είναι ζήτημα αν κατάλαβαν έστω και δράμι απ’ όλ’ αυτά οι πολιτικοί του επίγονται. Ειδικά από το “Κράτος και Επανάσταση”, όπου ο Λένιν εξγεί τι είναι το αστικό κράτος και τι πρέπει να κάνουν οι επαναστάτες με αυτό. Αν ήταν μια φορά αστείο να κυκλοφορούν τέτοια έργα την εποχή που ήταν ακόμα ευρωκομμουνιστές, είναι παντελώς γελοίο πλέον τώρα που είναι ο ορισμός της νατοϊκής αριστεράς: Όλα για το κεφάλαιο, όλα για τον ιμπεριαλισμό, όλα για τους εφοπλιστές που πληρώνουν όλο και λιγότερα και δη σε εθελοντική βάση. Ελπίζουμε μόνο να φυλάξουν κι ένα αντίτυπο για τον καλό τους φίλο, το Τζέφρεϋ Πάιατ, κι ας μην μπορεί να το διαβάσει στα ελληνικά.
Το υπονοούμενο βέβαια σε όλ’ αυτά είναι πως ο Σύριζα εφαρμόζει μια νέα ΝΕΠ, κάνοντας ένα βήμα πίσω για να πάρει φόρα για το μεγάλο άλμα στην Επανάσταση. Ίσως η επόμενη έκδοση να αφορά κάτι για τα Λαϊκά Μέτωπα του Μεσοπολέμου, ώστε να δέσει το γλυκό της κολεγιάς με Τζουμάκα, Μπίστη και τ’ άλλα πράσινα παιδιά. Από μία άποψη εξάλλου, η συγκεκριμένη βιβλιοπροσφορά είναι απλώς το επιστέγασμα όσων μας λένε εδώ και χρόνια για “Μπρεστ – Λιτόφσκ” και τακτικές υποχωρήσεις.
Το μόνο που τους έμεινε πάντως από το καθ’ όλα σημαντικό αυτό έργο, είναι οι συμβουλές το Λένιν για συνεργασία με τους πασόκους της εποχής, σε ένα τελείως διαφορετικό πλαίσιο βέβαια, με τη λογική της προσέγγισης εργατικών μαζών που βρισκόταν υπό την επιρροή της σοσιαλδημοκρατίας. Στην πραγματικότητα, επιχειρούν να παρουσιάσουν μια καρικατούρα του Λένιν – και δεν εννοούμε αυτή του Αναστασίου που συνοδεύει την προαναγγελία της έκδοσης.
Αν πάντως ο Ριζοσπάστης του Σαββατοκύριακου ήθελε να τρολάρει, θα κυκλοφορούσε μαζί με τη “Χρεοκοπία της Β’ Διεθνούς” ή το ” Η Προλεταριακή Επανάσταση και ο αποστάτης Κάουτσκι”.

“Δεν είναι μακριά εδώ η θάλασσα” – Ένας βασιλικός ψευτονταής εργατοπατέρας απειλεί το ΠΑΜΕ

 

Για ξαναπείτε λίγο για “δημοκρατικές διαδικασίες” και το συνέδριο της ΓΣΕΕ, να δούμε ποιον θα πείσετε…

Πρώτο δεδομένο: ο εργατοπατέρας Μάρκος Βουτσίνος από το ΕΚ Κυκλάδων απειλεί το ΠΑΜΕ πως “το λιμάνι είναι βαθύ”, αν τα μέλη του επιχειρήσουν να παρέμβουν στο Συνέδριο του τοπικού Εργατικού Κέντρου, όπως έκαναν στο συνέδριο της ΓΣΕΕ, σε Ρόδο και Καλαμάτα. “Αν έχουν τα κότσια, ας έρθουν. Τους περιμένουμε…”. Υπόψη πως είναι από αυτούς τους εργατοπατέρες, που κατηγορούν το ΠΑΜΕ και τη ΔΑΣ για τραμπουκισμούς και απειλές, κρίνοντας μάλλον εξ ιδίων τα αλλότρια.

Στο ενδιάμεσο προσφέρει άφθονο γέλιο λέγοντας πως οι αστυνομικές δυνάμεις δεν έστειλαν ενισχύσεις στη Ρόδο για να τους προστατέψουν -σε ένα ξενοδοχείο φρούριο- και πως η κυβέρνηση και το ΠΑΜΕ θέλουν να χτυπήσουν για τους δικούς τους λόγους τα συνδικάτα -δηλαδή τη ΓΣΕΕ: η κυβέρνηση για να περάσει τα αντεργατικά της μέτρα χωρίς αντίδραση (από τη ΓΣΕΕ) και το ΠΑΜΕ γιατί χάνει ψήφους και δεν το ευνοούν οι συσχετισμοί -πχ με τη μηδενική του απήχηση στους 787 οικοδόμους της Φαρκαδόνας.

Το τοπικό μέσο δίνει κι αυτό το δικό του ρεσιτάλ αντικειμενικής δημοσιογραφίας, λέγοντας πως ο Βουτσίνος κατηγορεί το ΠΑΜΕ, τα ΚΝΑΤ και την ηγεσία του ΚΚΕ, θεωρώντας ίσως πως πρόκειται για ονομασίες διαφορετικών μαζικών φορέων -ποιος ξέρει…




Δεύτερο δεδομένο: ο Βουτσίνος αποδεικνύει τις δημοκρατικές του ευαισθησίες για ένα καλύτερο αύριο, που το ατενίζει με ένα καθαρό, ταξικό βλέμμα, καθώς φωτογραφίζεται με μερικά τυχαία ιστορικά σύμβολα του μαύρου χτες: τον Κωνσταντίνο Γλύξμπουργκ και την Άννα Μαρία.

Γιάνκα χορεύει και ο εργατοπατέρας…



Τρίτο δεδομένο: ο Κιουτσούκης της ΔΑΚΕ, από τη συνδικαλιστική μαφία της ΓΣΕΕ που δρα πλέον ενιαία, χωρίς παρατάξεις και χρώματα, με μοναδική συγκολλητική ουσία το αντι-ΠΑΜΕ μέτωπο, ποστάρει ενθουσιασμένος την ανάρτηση. Φυσικά είναι και αυτός μεταξύ αυτών -των εργατοπατέρων- που φωνάζουν για απειλές και τραμπουκισμούς του ΠΑΜΕ, κρίνοντας εξ ιδίων τα αλλότρια…



Συμπέρασμα: πείτε λίγο για “δημοκρατικές διαδικασίες” στο συνέδριο της ΓΣΕΕ, για να δούμε κάτι…

Ευχαριστούμε τον αναγνώστη Δ.Σ. που μας υπέδειξε το σχετικό υλικό.

Δεν φοβόμαστε…



Δεύτερη φορά σε μικρό χρονικό διάστημα «άγνωστοι»(!) επιτέθηκαν εν μέσω της νυκτός με αυγά στο σπίτι του συνεργάτη μας Αλέκου Χατζηκώστα, εκδότη της εφημερίδας  «Η ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ» της Βέροιας. Τυχαία περιστατικά; Άσχετα με τη μαχητική παρουσία του Αλ. Χατζηκώστα και σθεναρό μέτωπο σε κάθε μορφή αντίδρασης, σκοταδισμού, μισαλλοδοξίας;
Ο Αλ. Χατζηκώστας με τη μαχητική του φυσική παρουσία και τη δημοσιογραφική του πένα μέσα από το Ατέχνως και την εφημερίδα «Η ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ», πρωταγωνίστησε το τελευταίο, ανέδειξε θέματα και απέτρεψε εξελίξεις που θα εξέθεταν τους Βεροιώτες και την πόλη τους. Αυτό δεν άρεσε σε κάποιους φαίνεται.
Όμως , δεδομένο είναι ότι καμία επίθεση δε θα πετύχει το στόχο τους. Ούτε ο Αλέκος Χατζηκώστας θα αλλάξει στάση, ούτε το Ατέχνως. Θα πολεμάμε με κάθε τρόπο το σκοταδισμό και τους φορείς της. Θα μας βρίσκουν πάντα μπροστά τους.

Καπιταλιστική κατάρρευση, μνημεία και μνήμ

Γράφει ο Στέλιος Κανάκης //
Όσο κι αν δεν το αντιλαμβάνονται οι λαοί, ο καπιταλισμός έχει απολέσει προ πολλού, κάθε ικανότητα να ανταποκριθεί στις ανάγκες ύπαρξης των κοινωνιών, καταστρέφει τη φύση, δηλητηριάζει το περιβάλλον. Στην εξέλιξη της βαθιάς κρίσης του έχει εισέλθει, αμετάκλητα, στη φάση της κατάρρευσής του. Μέσω των μηχανισμών του εντατικοποιεί τον καταναγκασμό, εξαφανίζει δικαιώματα, οξύνει και επιτείνει τη βία, καταπνίγει κάθε αμφισβήτηση, πασχίζει ν’ αυξήσει το κέρδος του με αίμα και ψητή σάρκα. Επαναφέρει τις φασιστικές του εφεδρείες.
Σ’ αυτήν τη φάση το σύστημα όχι μόνο δεν ενδιαφέρεται αλλά προσπαθεί να ξεκόψει τους λαούς από τον πολιτισμό, την τέχνη και την ιστορία.
Η κρίση του καπιταλισμού επιβάλλεται να μετουσιωθεί και σε κρίση ηθικής, αξιών, σε κρίση πολιτισμού. Να σβήσουν οι μνήμες, οι συνειδήσεις να διαβρωθούν, οι εκμεταλλευόμενοι να εκμαυλιστούν.
Προς αυτήν την κατεύθυνση και η συνειδητή και συντεταγμένη προσπάθεια να παραχαραχτεί η ιστορία, να ξεκόψουν οι λαοί από την επιστήμη, τη γνώση, τα μεγαλουργήματα της τέχνης, τα μνημεία του πολιτισμού να καταστραφούν. Να εξαφανιστεί κάθε τι που μπορεί να αφυπνίσει. Κι αν δεν αρκούν η υποχρηματοδότηση της συντήρησής τους και τα ελλιπή μέτρα προστασίας τους, υπάρχουν οι βόμβες και οι πύραυλοί τους. Οτιδήποτε μπορεί να εμπνεύσει, να ανατάξει, να συνεγείρει, να εξαφανιστεί, να περάσει στη λήθη.
Να αφοπλιστούν πνευματικά οι λαοί, να λησμονήσουν την ιστορία τους, να θυσιαστούν άβουλοι και άπραγοι στον ύστατο – επιθανάτιο ρόγχο του εκμεταλλευτικού συστήματος.
Ο καπιταλισμός καταρρέει. Στην πτώση του οδηγεί στον όλεθρο τη φύση, ολόκληρη την ανθρωπότητα.
Η συνειδητοποίηση αυτής της πραγματικότητας άνευ κλαυθμών και οδυρμών, η αντίστασή μας στην κατάρρευση του συστήματος, που την χρεωνόμαστε εμείς και η επιβολή της κοινωνίας που μας αρμόζει, είναι υποχρέωση όλων μας. Είναι ο μόνος δρόμος όχι μόνο για την σωτηρία των μνημείων και την διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης μας, αλλά ακόμη και για την βιολογική μας συνέχεια.

Οδός «Αριστεράς» και «Προοδευτικής συμμαχίας»…



    Οδός «Αριστεράς» & «Προοδευτικής συμμαχίας», αριθμός  1: 
    To 2013 ο Σαμαράς εφηύρε το Συνυποσχετικό… Οικειοθελούς «φορολόγησης» των εφοπλιστών. Στο άκουσμά του οι  ΣΥΡΙΖΑίοι είχαν βγει – και σωστά – στα κάγκελα. Τότε ο Σαμαράς έλεγε ότι οι εφοπλιστές θα πλήρωναν 140 εκ. ευρώ το χρόνο ως φόρο για τα μυθώδη κέρδη τους  (ακόμα κι αυτό αποδείχτηκε ψευδές αφού τα στοιχεία αναφέρουν ότι σε μέσους όρους κατά τα έτη εφαρμογής του Συνυποσχετικού Σαμαρά – εφοπλιστών, οι τελευταίοι δεν πλήρωσαν πάνω από 87 εκ. ευρώ).
    Τότε ο ΣΥΡΙΖΑ σε Ερώτηση που είχε καταθέσει στη Βουλή έκανε λόγο για «φορολόγηση» εντός
εισαγωγικών και είχε καταγγείλει τη ΝΔ και τον Σαμαρά ότι προχωρούσε σε «ειδική μεταχείριση» των εφοπλιστών πέρα και έξω από κάθε αρχή ισονομίας και υποχρέωσης των Ελλήνων πολιτών να «συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη ανάλογα με τις δυνάμεις τους».
    Εξι χρόνια μετά, το 2019, μόλις πριν από μερικές βδομάδες, ήρθε η ανανέωση του Συνυποσχετικού… Οικειοθελούς «φορολόγησης» των εφοπλιστών, το οποίο, μάλιστα, έγινε και αορίστου διάρκειας! Ποιος είναι αυτός που κατέστησε εις το διηνεκές… οικειοθελή την «φορολόγηση» των εφοπλιστών; Μα ο Τσίπρας! Και ο ΣΥΡΙΖΑ!
    Αλλά έχει και συνέχεια. Εκεί που ο Σαμαράς μιλούσε για 140 εκ. ευρώ φόρο, ο γαλαντόμος και «αριστερός» Τσίπρας κατέβασε την (οικειοθελή…) «φορολόγηση» των εφοπλιστών στα 75 εκ.ευρώ.  Αλλά πάλι έχει συνέχεια. Γιατί ακόμα και τα 75 εκ. που ανέφερε ο Τσίπρας στις δηλώσεις του στις 27 Φλεβάρη, χτες ξαναμετρήθηκαν. Και έγιναν… 40!
    Ναι, είναι αυτή η κυβέρνηση – της «αριστεράς» και της «προοδευτικής συμμαχίας» – που στο νομοσχέδιο με τίτλο «Κύρωση της Συμφωνίας για την Ασιατική Τράπεζα Υποδομών και Επενδύσεων μπλα, μπλα, μπλα», έφερε άρθρο (συγκεκριμένα το άρθρο 56, σελίδες 259-260) σύμφωνα με το οποίο, ακόμα και στα λόγια, η «φορολόγηση» (η οικειοθελής, πάντα….)   των εφοπλιστών, δεν θα είναι  ούτε 140 (όπως έλεγε ο Σαμαράς και τον κατήγγειλε ο ΣΥΡΙΖΑ), δεν θα είναι ούτε 75 (όπως δήλωσε περιχαρής ο Τσίπρας στις 27/2), αλλά θα είναι 40 εκ. ευρώ!  
    Τόσο αποτίμησε, τελικά, η κυβέρνηση – της «αριστεράς» και της «προοδευτικής συμμαχίας» – την φοροδοτική δυνατότητα των εφοπλιστών μας, οι οποίοι μέσα στην τελευταία δεκαετία της κρίσης και της συμφοράς για τον ελληνικό λαό, εκείνοι είδαν τα επίσημα κέρδη τους – σύμφωνα με το Bloomberg –  να φτάνουν στα 200 δισ. ευρώ!
   Οδός «Αριστεράς» & «Προοδευτικής συμμαχίας», αριθμός  2: 
    Το περασμένο καλοκαίρι ζήσαμε μια ανείπωτη καταστροφή. Μια συμφορά. Κάηκαν 100 άνθρωποι. Τότε οι έχοντες εξ αντικειμένου την πολιτική ευθύνη για αυτό το κακό τι έκαναν; Για να αποσείσουν τις ευθύνες τους, για να βρουν άλλοθι για την αβελτηρία τους, για να σκεπάσουν την ανεπάρκειά τους, άρχισαν τόσο οι ίδιοι όσο και τα αισχρά παπαγαλάκια τους να διακινούν την καραμέλα πως ένοχη ήταν η αυθαίρετη δόμηση και μάλιστα εκείνη η αυθαίρετη δόμηση που εμπόδιζε την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στον αιγιαλό.
    Φυσικά το πόσο απατηλή και πόσο άτιμη ήταν αυτή η προπαγάνδα φάνηκε από τον τρόπο που επέδειξαν τα… «σωτήρια» αντανακλαστικά τους, και ως κυβέρνηση και ως κρατική μηχανή, όχι μόνο προς όσους δεν κατάφεραν να φτάσουν στον αιγιαλό, αλλά και προς τους ανθρώπους που επί ώρες βρίσκονταν όχι μόνο στις ακτές αλλά και μέσα στη θάλασσα. Εδώ, όμως, ας κρατήσουμε και ας θυμηθούμε εκείνο τους το «επιχείρημα»:  Η αυθαίρετη δόμηση. 
    Ε, λοιπόν, οι ίδιοι που πριν δέκα μήνες είχαν βρει τον ένοχο της συμφοράς στην αυθαίρετη δόμηση, χτες τι έκαναν; Στο ίδιο νομοσχέδιο με το οποίο… φρόντισαν τους εφοπλιστές, έφεραν διατάξεις (άρθρα 28,30,34) υπέρ της διατήρησης αυθαιρέτων στους αιγιαλούς ακόμα και αν υπάρχουν αποφάσεις κατεδάφισης! Πρόκειται για ρυθμίσεις ανάλογες με εκείνες του Σαμαρά το 2013, για τις οποίες πάλι τότε ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αντιδράσει εντονότατα.    Τώρα, όμως, ο φορέας τους είναι ο ΣΥΡΙΖΑ…
    Είναι αδιανόητο, είναι εξωφρενικό, είναι απίθανο, σε βαθμό που ακόμα και η Επιστημονική επιτροπή της Βουλής βγήκε από τα ρούχα της: Οι ίδιοι που πριν από δέκα μήνες, την ώρα της συμφοράς και της φρίκης, κρύβονταν πίσω από τις αιτιάσεις για την αυθαίρετη δόμηση στο Μάτι, τώρα, σε προεκλογικό χρόνο, έφεραν ρυθμίσεις διατήρησης των αυθαιρέτων! Πού; Ακόμα και στον αιγιαλό! Ποιών; Ακόμα και εκείνων των κτισμάτων για τα οποία έχουν εκδοθεί αποφάσεις κατεδάφισης!
    Είναι, δε, τέτοια η πολιτική ξετσιπωσιά τους που (παρότι τις απέσυραν τις ρυθμίσεις μόνο αφότου πιάστηκαν με τη γίδα στην πλάτη και έως ότου τις επαναφέρουν;) η πολιτική τους ξεφτίλα έγινε αντικείμενο τέτοιων πανηγυρισμών από τη ΝΔ σε σημείο που ο Αδωνης Γεωργιάδης φρόντισε μέσα στη χαρά του να πετάξει κάθε μακιγιάζ της πολιτικής ξεφτίλας και του δικού του κόμματος: Οι ρυθμίσεις, δήλωσε, τόσο για τους εφοπλιστές, όσο και για τους αιγιαλούς – με τις οποίες, όπως είπε, η ΝΔ συμφωνεί – «είναι τόσο δεξιές, που ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μούρλια»! 
    Κατόπιν αυτών, έχουμε ένα πολύ απλό ερώτημα προς τον Τσίπρα, προς τον Τσακαλώτο και προς κάθε υπεύθυνο της σύνταξης αυτού του νομοσχεδίου, ερώτημα κάθε άλλο παρά ρητορικό:
    Υπάρχει ένα όριο πολιτικής κατάπτωσης, κατολίσθησης, αναισχυντίας, ξεδιαντροπιάς, απροσχημάτιστης πολιτικής αφιλοτιμίας και αμακιγιάριστης πολιτικής ξετσιπωσιάς, κάτω από το οποίο δεν είστε διατεθειμένοι να πέσετε εσείς, η «αριστερή» σας κυβέρνηση και η «προοδευτική συμμαχία» σας;

Απέρριψε τις τροπολογίες του ΚΚΕ για φτηνό ρεύμα και πετρέλαιο στους αγρότες

 



Ούτε στοιχειώδη μέτρα ανακούφισης των λαϊκών στρωμάτων δεν χωράει η «δίκαιη ανάπτυξη» του κεφαλαίου

INTIME NEWS
Επιβεβαιώνοντας πόσο βαθιά ταξική υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου και εχθρική για τα λαϊκά συμφέροντα είναι η ...«δίκαιη» καπιταλιστική ανάπτυξη που ευαγγελίζεται, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ απέρριψε χτες δύο ακόμα τροπολογίες του ΚΚΕ για την ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων, για τη στοιχειώδη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος, των αγροτών που βρίσκονται αντιμέτωποι με το ξεκλήρισμα.
 Οι δύο τροπολογίες του ΚΚΕ αφορούσαν την επιστροφή φόρου στους αγρότες από την κατανάλωση πετρελαίου και την κάλυψη κατά 50% από τον κρατικό προϋπολογισμό του ετήσιου λογαριασμού των δικαιούχων αγροτικού ρεύματος. Είχαν κατατεθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, με το οποίο η κυβέρνηση, την ώρα που απέρριπτε ακόμα και αυτά τα ελάχιστα ψίχουλα για μια μικρή ανάσα υπέρ των αγροτών, πρόσφερε απλόχερα, μέσω των ρυθμίσεων του νομοσχεδίου, σωρό από νέα προνόμια, νέες φοροαπαλλαγές και επιχορηγήσεις με επιπλέον δεκάδες εκατομμύρια ευρώ «ζεστό» χρήμα στους επιχειρηματικούς ομίλους!


Ο υπουργός Οικονομίας Γ. Δραγασάκης, λίγο πριν απορρίψει τις τροπολογίες του ΚΚΕ για τους αγρότες με τον αστείο και χωρίς αντίκρισμα ισχυρισμό ότι δήθεν το αρμόδιο υπουργείο κάτι ετοιμάζει «πάνω στο θέμα του κόστους παραγωγής», κόμπαζε ότι «για πρώτη φορά η Ελλάδα, το ελληνικό κράτος, έχει αποθέματα ρευστότητας», κάτι που «δίνει τη δυνατότητα» για «αναπτυξιακή στρατηγική», τη «βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος», για να «δημιουργούμε χρηματοδοτικά εργαλεία», και ότι «όλα αυτά είναι δυνατότητες του παρόντος αλλά και του μέλλοντος», δίνοντας υπόσχεση για ακόμα μεγαλύτερη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων και της κερδοφορίας τους.

Απαντώντας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, επισήμανε ότι οι τροπολογίες του ΚΚΕ «θέλουν να αντιμετωπίσουν ορισμένα μικρά ζητήματα μείωσης του κόστους για τους αγροτοκτηνοτρόφους, που ούτε αυτά τολμάτε να υλοποιήσετε», όταν «τους φορτώνετε με ακόμη περισσότερα βάρη φορολογικά, ασφαλιστικά και ας πληρώσουν και ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα, ενώ οι εφοπλιστές απαλλάσσονται, ας πληρώσουν και το ρεύμα σε πολύ υψηλότερη τιμή απ' ό,τι το δίνετε στη ΝΟΜΕ, δηλαδή στις εταιρείες οι οποίες πουλάνε ρεύμα στους καταναλωτές (...) Δηλαδή ενώ παρέχετε σκανδαλώδη προνόμια πολλών εκατομμυρίων και δισεκατομμυρίων ευρώ στο μεγάλο κεφάλαιο».

«Ο δρόμος του κεφαλαίου», συνέχισε, «τον οποίο υπηρετεί ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση όχι μόνο την περίοδο της κρίσης αλλά και την περίοδο της ανάπτυξης, είναι εχθρικός για το λαό. Η μάχη "φωτός και σκότους" που πάνε να κάνουν κυβέρνηση και ΝΔ είναι μια μάχη σικέ, γιατί μαζί ψηφίσατε το τρίτο μνημόνιο. Εσείς, ως κυβέρνηση, νομιμοποιήσατε τα δύο προηγούμενα μνημόνια. Αρα, έχετε τις ίδιες στρατηγικές επιλογές. Πήρατε τη σκυτάλη από την κυβέρνηση του Σαμαρά για να υλοποιήσετε τα ίδια μέτρα και να συνεχίσετε παραπέρα την αντιλαϊκή πολιτική».

Καταλήγοντας τόνισε ότι «μόνο το ΚΚΕ ασκεί πραγματική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση προς όφελος του λαού και μόνο το ΚΚΕ προσπαθεί να διαμορφώσει τις προϋποθέσεις ενός ακόμη πιο ισχυρού μετώπου απέναντι στον οδοστρωτήρα που προσπαθεί να του τσακίσει τα δικαιώματα και το βιοτικό επίπεδο. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο απαιτείται η ισχυροποίηση του λαϊκού παράγοντα, η ισχυροποίηση του ΚΚΕ, γιατί η επόμενη μέρα θα είναι πολύ πιο δύσκολη αν ο λαός δεν σταθεί στο ύψος των απαιτήσεων».

Εχουν τελικά κάποιο νόημα οι αγώνες;


Μπορεί κάποια πράγματα να μη φαίνονται δια γυμνού οφθαλμού.

Μπορεί τα αποτελέσματα κάποιας δράσης να μην εμφανίζονται αμέσως.

Δε μπορεί όμως να κρυφτει ότι κανένας αγωνας δεν πάει χαμένος!

Βέβαια όταν η Λαική Συσπείρωση και το ΚΚΕ καταδίκαζαν το κυνηγητό των δικαιωμάτων του λαού, με πρώτο το δικαίωμα στη μόνιμη δουλειά, και μέσω δικαστικών αποφάσεων και καλούσε τους Δήμους να παραιτηθούν από περαιτέρω διεκδικήσεις εναντίον εργαζομένων, τα άλλα κόμματα που τώρα σκίζουν τα ρούχα τους για τα λαικά συμφέροντα, όχι απλά σφύριζαν αδιάφορα αλλά καταψήφιζαν.
Τωρα όμως έστω και λόγω εκλογών τα πράγματα είναι διαφορετικά.

Φαίνεται λοιπόν για αλλη μια φορά το εξής:
Αυτό που δίνει φτερά σε έναν αγώνα δεν είναι το πόσοι συμμετέχουν ή το πόσοι πιστεύουν σε αυτόν. Είναι κυρια το ότι είναι δίκαιος!

Το ρεπορτάζ από το 902 για το Δήμο Θεσσαλονίκης:


Να παραιτηθεί ο δήμος Θεσσαλονίκης από τα ένδικα μέσα (έφεση) για τους 192 συμβασιούχους εργαζομένους στον τομέα της καθαριότητας, που δικαιώθηκαν από τα δικαστήρια για την επιστροφή στην εργασία τους με σύμβαση αορίστου χρόνου, αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Θεσσαλονίκης. Η απόφαση ανοίγει το δρόμο για τη δικαίωση του αγώνα τους για μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Υπέρ της παραίτησης από την έφεση ψήφισαν δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας και σχεδόν σύσσωμη η αντιπολίτευση, παρά την αρνητική εισήγηση του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη, που επανέλαβε την αντίθεσή του στη μονιμοποίηση των εργαζομένων. Να σημειωθεί ότι όσοι ξαφνικά θυμήθηκαν -όχι τυχαία, εν μέσω προεκλογικής περιόδου- ότι οι συμβασιούχοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, μέχρι χτες κρύβονταν πίσω από τη δήθεν "νομιμότητα" που επικαλείται ακόμα και σήμερα ο δήμαρχος.

Σχολιάζοντας τη θετική αυτή εξέλιξη, ο Μιχάλης Κωνσταντινίδης, δημοτικός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», σημείωσε: «Αποδείχθηκε ότι η πίεση που ασκήθηκε με τους πολύχρονους αγώνες και τις πολύμορφες κινητοποιήσεις, ακόμα και η πολιτική πίεση, έφερε αποτέλεσμα. Ο λαός όμως δεν πρέπει να ξεχνά ούτε στιγμή ποια είναι η βασική θέση αυτών των παρατάξεων. Είναι ολοφάνερο ότι αν δεν είχαμε εκλογές τώρα η στάση τους θα ήταν διαφορετική». Τα προηγούμενα χρόνια, θύμισε, οι παραπάνω έβαλλαν εναντίον της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για το ότι υπερασπιζόταν το δικαίωμα των συμβασιούχων στη δουλειά και ζητούσε τη μονιμοποίησή τους. Ακόμα και μέχρι προχτές, που η «Λαϊκή Συσπείρωση» ζητούσε να παραιτηθεί ο δήμος από την έφεση, να πάνε οι εργαζόμενοι στη δουλειά τους και να μπορέσουμε να έχουμε πιο καθαρή πόλη. Και τόνισε ότι «πρέπει να γίνει αίτημα και να εκφραστεί και με την ψήφο στις ερχόμενες εκλογές η απαίτηση για μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά».

Ρωσία: Σε ιστορικό υψηλό η δημοφιλία του Ιωσήφ Στάλιν

 

.
Aναδημοσίευση από το ιστολόγιο atexnos.gr
Σε ιστορικό υψηλό βρίσκεται το ποσοστό των θετικών απόψεων που εκφράζει η ρωσική κοινωνία για τον Ιωσήφ Στάλιν, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Levada Center. 
Σύμφωνα με τις μετρήσεις, περισσότερο από το 50% των Ρώσων θεωρεί θετικό το ρόλο και την συνεισφορά του Στάλιν στην ιστορία της χώρας. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό δημοφιλίας για τον σοβιετικό ηγέτη που έχει καταγραφεί σε σχετικές δημοσκοπήσεις, παρά τους τόνους αντικομμουνιστικής λάσπης και αντισταλινικής προπαγάνδας που έχουν ξεδιπλωθεί όλες αυτές τις δεκαετίες. 
Όπως αναφέρει η έκθεση του Levada Center, από το 2015, το ποσοστό των Ρώσων που έχει θετική γνώμη για το πρόσωπο του Στάλιν έχει αυξηθεί κατά 12%, ενώ το αντιστοιχο ποσοστό που βλέπει αρνητικά- ή και αδιάφορα- το ρόλο του μπολσεβίκου επαναστάτη έχει μειωθεί κατά τρεις φορές. 
Είναι εντυπωσιακό ότι το 70% των ερωτηθέντων βλέπει θετικά/ή μάλλον θετικά το ρόλο του Στάλιν στην ιστορία, τονίζοντας ιδιαίτερα στην συμβολή του Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη ενάντια στο ναζισμό, ενώ μόλις το 19% θεωρεί πως ο ηγέτης της ΕΣΣΔ είχε αρνητικό ρόλο στην ιστορία. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι και το ποσοστό των ρώσων που αποδέχονται ως αλήθεια τους τόνους ιστορικής παραχάραξης και ψεμάτων περί «σφαγών» και «διώξεων» της σταλινικής περιόδου βρίσκεται σε καθοδική πορεία, έχοντας πέσει σε ποσοστό μικρότερο του 50%

Διάβασε και αυτό...

Εξελίξεις στη δίκη ΧΑ: Νέα υπερασπιστική γραμμή Μίχου με αποστάσεις από Λαγό-Μιχαλολιάκο

Στροφή στους υπερασπιστικούς ισχυρισμούς του κατηγορούμενου Μίχου και νέα υπερασπιστική γραμμή προανήγγειλε στις 15/4/2019, στην έναρξη της δικασίμου της δίκης της Χρυσής Αυγής ο νέος συνήγορος υπεράσπισης Στυλιανός Γρηγορίου. Είχε προηγηθεί η δήλωση του μέχρι τώρα δικηγόρου του Μίχου Ιωάννη Ζωγράφου, με την οποία παραιτήθηκε από την υπεράσπιση δηλώνοντας “διαφωνία με τη νέα υπερασπιστική γραμμή”. Παρών στο εδώλιο του κατηγορουμένου ήταν και ο ίδιος ο Ν. Μίχος (πλέον ανεξάρτητος βουλευτής Ευβοίας).
Παραθέτουμε την ροή του Golden Dawn Watch:
Συνήγορος υπεράσπισης Ζωγράφος παίρνει τον λόγο: Να σας διαβάσω τη δήλωση που θα σας καταθέσω: «η διάσταση απόψεων που εμφανίστηκε μεταξύ εμού και του εντολέως μου κλιμακώθηκε κατά το στάδιο της εξέτασης των μαρτύρων… δεν δύναμαι να εκπροσωπήσω εντολείς που αρνούνται να συνεργαστούν… γι’ αυτούς τους λόγους δηλώνω παραίτηση». Έχω και μια εξουσιοδότηση.
Πρ: Και απ’ ό,τι βλέπω, ο κ Μίχος είναι παρών. [Διαβάζει και την εξουσιόδότηση] Και στη θέση της κας Σβερώνη στην υπεράσπιση του Π. Ηλιόπουλου ο κύριος Ζωγράφος. Στην υπεράσπιση του κ Μίχου έχουμε ακόμα την κα Παηπάη…
Μίχος: Δηλώνω ότι ανακαλώ.
Γρηγορίου: Ο κ. Μίχος διορίζει εμένα, Στυλιανό Γρηγορίου και Αικατερίνη Δημητρακοπούλου. Δεν έχω ετοιμάσει κάποια δήλωση αλλά πράγματι ο κ. Μίχος έχει ανεξαρτητοποιηθεί στη Βουλή από τη ΧΑ και αυτό αντανακλάται και στην υπερασπιστική του γραμμή, παράκληση επειδή εγώ ανέλαβα την Παρασκευή να έχω ενημέρωση της δικογραφίας και θα ήθελα μια μικρή προθεσμία ώστε να σας φέρω κάποια αναγνωστέα που υπολειπονται ή μια διακοπή ώστε να προλάβω να ενημερωθώ λαμβανομένου υπόψη ότι ο κ. Μίχος ειναι εκ των βασικών κατηγορουμένων και έχουμε μια σημαντική διαφοροποίηση.
Πρ: Τα ονόματα των προταθέντων τα ξέρετε;
Μίχος: Θα αλλάξουν τα ονόματα, θα σας φέρουμε τα ονόματα τις επόμενες μέρες.
Πρ: Σε ότι αφορά το χρόνο, δεν είναι ότι δεν είχε εκπροσώπηση έως τώρα και γνωση της δικογραφίας απλά προς εξυπηρέτηση δική σας, εν οψει ότι έχουμε αρκετούς μάρτυρες να σας δώσουμε μια βδομάδα, ας πουμε μετά το Πάσχα η πρώτη συνεδρίαση είναι 6η Μαίου, είναι αρκετός χρόνος.
Γρηγ: Είμαστε σε θέση τότε, και για τα αναγνωστέα, γιατί έχω κάποια κρίσιμα έγγραφα, θα είμαι έτοιμος για όλο το σκέλος, θα έχω και αυτοτελείς ισχυρισμούς, αναγνωστέα και μάρτυρες.
Στη συνέχεια της διαδικασίας, επεισόδιο προκλήθηκε ανάμεσα στους παρόντες συνηγόρους υπεράσπισης και τον συνήγορο Γρηγορίου κατά την εξέταση του μάρτυρα Τολιόπουλου από τον τελευταίο. Ο συνήγορος του κατηγορούμενου Κουκούτση Γ. Μιχαλόλιας επιτέθηκε λεκτικά στον κύριο Γρηγορίου την ώρα που ο τελευταίος έκανε ερωτήσεις σε μάρτυρα:
“Από που τα διάβασες αυτα; Από τον Ψαρρά; Το βιβλίο του Ψαρρά για τη δίκη της ΧΑ έχει εδώ στο έδρανό του ο συνήγορος, κυρία Πρόεδρε!”, φώναξε ο συνήγορος Μιχαλόλιας, καθώς οι ερωτήσεις του νέου υπερασπιστή Μίχου κατέτειναν στην κατάδειξη του ιδιαίτερου ρόλου του Λαγού στον Πειραιά και στην τήρηση της νομιμότητας από τον εντολέα του στη δική του περιοχή της Εύβοιας, καθώς και στον εθνικοσοσιαλισμό του κλειστού κύκλου γύρω από τον “Αρχηγό”.
Παραθέτουμε την ροή του Golden Dawn Watch:
Γρηγορ: Υπάρχει ένας γεωγραφικός εντοπισμός των επεισοδίων […] υπάρχουν διαφορετικά οργανωτικά επίπεδα μέσα στην οργάνωση; Ένας γεωγραφικός ακτιβισμός; Άλλες περιοχές;
Τολ: Δεν έχω παρατηρήσει κάτι τέτοιο, η ΧΑ καταδικάζει κάθε πράξη βίας.
Πρ: Αυτό το έχετε πει 3 φορές στο τελευταίο 5λεπτο.
Τολ: Δεν έχω παρατηρήσει αυτά που είπε ο κύριος.
Πρ: Οι ερωτήσεις να είναι σαφείς, με άλλο τρόπο, όχι απαντήσεις με ναι και όχι.
Γρηγορ: Στη ΧΑ υπάρχουν διαφορετικά ιδεολογικά επίπεδα;
Τολ: Η ιδεολογία του κόμματος είναι εθνικιστική.
Γρηγορ: Υπάρχει περίπτωση να υπάρχει μία τάση που να έχει εθνικοσοσιαλιστικά χαρακτηριστικά; […] Επειδή έχουμε δει σεμινάρια…
ΜιχΓ: [Ένταση] Επειδή εδώ βλέπω ότι διαβάζει το βιβλίο του κ. Ψαρρά!
Γρηγορ: Γιατί, απαγορεύεται;
ΜιχΓ: [Ένταση] Συνήγορος υπεράσπισης και να διαβάζει το βιβλίο του Ψαρρά, η δίκη της ΧΑ…
[Ένταση – κουδούνι]
Γρηγορ: Υπάρχει μια ιδεολογική τάση στη ΧΑ που πέρα από τα εθνικιστικά χαρακτηριστικά να έχει και άλλα χαρακτηριστικά;
Τολ: Είναι λαϊκός εθνικισμός η ιδεολογία του κόμματος.
Ο νέος συνήγορος του Μίχου δεσμεύτηκε να καταθέσει νέα “κρίσιμα για τη νέα υπερασπιστική γραμμή” έγγραφα και να εξετάσει μάρτυρες (άλλους από τους μέχρι σήμερα δηλωθέντες) κατά τη συνεδρίαση της 6η Μαϊου.
jailgoldendawn

Αργά ή γρήγορα...


Οι εικόνες της φλεγόμενης Παναγίας των Παρισίων σοκάρουν. Οπως σοκάρουν και οι καταγγελίες για την υποχρηματοδότηση, υποσυντήρηση και πλημμελή προστασία από τη γαλλική κυβέρνηση ενός τέτοιου μνημείου, με διεθνή ακτινοβολία, που έγινε στάχτη μέσα σε λίγες ώρες, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία. Ενα μνημείο που άντεξε στο χρόνο, για σχεδόν χίλια χρόνια, καταστράφηκε στην εποχή μας, που υπάρχουν όλα τα μέσα για έγκαιρη πρόβλεψη και πρόληψη των κινδύνων που το απειλούν, σύγχρονες μέθοδοι προστασίας και συντήρησης.
Οπως φαίνεται, όμως, τίποτα απ' αυτά δεν υπήρξε στην περίπτωση της Παναγίας των Παρισίων, όπως και σε πολλές άλλες περιπτώσεις, όπου ο κρατικός σχεδιασμός για την προστασία μνημείων, περιουσιών, ακόμα και ανθρώπων, υποτάσσεται στη λογική του «κόστους - οφέλους».
Η Παναγία των Παρισίων, γνωστή και ως Νοτρ Νταμ, είναι ένα από τα πιο σπουδαία αρχιτεκτονικά μνημεία του γοτθικού ρυθμού και ένα από τα γνωστότερα αξιοθέατα της πόλης του Παρισιού. Η κατασκευή του ναού άρχισε το 1163 και αποπερατώθηκε περίπου το 1270, με διάφορες προσθήκες και παρεμβάσεις ανά τους αιώνες. Εχει 128 μέτρα μήκος, 2 κωδωνοστάσια ύψους 68 μέτρων, περίφημα γλυπτά και βιτρό. Εχει εμπνεύσει πολλούς λογοτέχνες, με κυριότερο τον Β. Ουγκώ, που έγραψε και το περίφημο ομώνυμο μυθιστόρημά του.
* * *
Οπως μπορεί κανείς να αντιληφθεί, οι απαιτήσεις συντήρησης ενός μνημείου τόσο παλιού και τόσο μεγάλου, με πολλά εύφλεκτα υλικά και άλλα που υπόκεινται στη φθορά του χρόνου, είναι πολύ μεγάλες. Αυτό μαρτυρά και η συζήτηση που έχει ξεκινήσει τα τελευταία τρία τουλάχιστον χρόνια, σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα, για τις σύνθετες ανάγκες που έχει η διάσωση του συγκεκριμένου αρχιτεκτονήματος, δεδομένης της φθοράς από το χρόνο, αλλά και από τον μεγάλο όγκο των επισκεπτών που δεχόταν κάθε χρόνο (13 εκατομμύρια).
Υπάρχουν για παράδειγμα επίμονες καταγγελίες ειδικευμένων επιστημόνων από το χώρο του πολιτισμού ότι «θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει την καταστροφή». Δηλώνουν ότι «οι προδιαγραφές για τις εργασίες συντήρησης σε ιστορικά μνημεία ήταν ανεπαρκείς» και ότι έχει τεθεί κατά καιρούς η ανάγκη να ψηφιστούν νόμοι για την ολοκληρωμένη προστασία τους, χωρίς να έχουν προχωρήσει. Σε ρεπορτάζ του 2017 καταγράφονται προειδοποιήσεις της Αρχιεπισκοπής του Παρισιού, σύμφωνα με τις οποίες «η κατάσταση του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων έχει φτάσει σήμερα σε ένα στάδιο στο οποίο οι δομές του δεν θα μπορούν πια να διαδραματίσουν το ρόλο τους και θα απειλήσουν την ίδια τη σταθερότητα του μνημείου, χωρίς να μιλήσουμε για τον κίνδυνο οριστικής απώλειας του σκαλιστού διακόσμου».
Σύμφωνα εξάλλου με υπολογισμούς που βλέπουν το φως της δημοσιότητας μετά την καταστροφή, η Παναγία των Παρισίων χρειαζόταν 100 εκατ. ευρώ για να συντηρηθεί και το γαλλικό κράτος έδινε μόλις 2 εκατ. το χρόνο, ποσό που δεν κάλυπτε με τίποτα τις μεγάλες ανάγκες συντήρησης και αποκατάστασης ζημιών του μνημείου. Μ' αυτά τα δεδομένα, μια μεγαλύτερη ή μικρότερη καταστροφή ήταν σίγουρο ότι θα συνέβαινε αργά ή γρήγορα.
* * *
Λόγω της κρατικής υποχρηματοδότησης, τα τελευταία κυρίως χρόνια η συντήρηση του ναού είχε αφεθεί σχεδόν εξολοκλήρου στη συνδρομή ιδιωτών με χορηγίες. Εχει φτιαχτεί μάλιστα και ίδρυμα με την ονομασία «Φίλοι της Νοτρ Νταμ», με στόχο να προσελκύσει πλούσιους χορηγούς, κυρίως από τις ΗΠΑ.
Τα παραπάνω δεν αποτελούν γαλλική ...ιδιοτροπία. Σε κείμενο της ΕΕ από το 2014, με τίτλο «Προς μια ολοκληρωμένη προσέγγιση της πολιτιστικής κληρονομιάς», τίθενται τα παρακάτω: «Οι δημόσιοι προϋπολογισμοί μειώνονται και ταυτόχρονα οι υψηλές τουριστικές εισροές έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Αυξάνουν τα έσοδα, αλλά και τις περιβαλλοντικές και φυσικές πιέσεις». Συνεχίζει ότι «η συμμετοχή των ενδιαφερόμενων φορέων του ιδιωτικού τομέα θα πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω» και καταλήγει ότι «το καλύτερο προσαρμοσμένο μοντέλο στη σύγχρονη Ευρώπη είναι η μεγαλύτερη συμμετοχή ιδιωτικού τομέα και κοινωνίας των πολιτών».
Επομένως, για την ΕΕ, η προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς επαφίεται στην «καλή προαίρεση» των ιδιωτών, στην εμβάθυνση της επιχειρηματικής λειτουργίας των μουσείων και των πολιτιστικών χώρων, στην «αυτοχρηματοδότησή» τους, μέσω και της διείσδυσης των επιχειρηματικών ομίλων εκεί που μυρίζονται κέρδη. Καθόλου τυχαία, αμέσως μετά την καταστροφή στο Παρίσι ξεκίνησε μια πλειοδοσία προσφορών από μονοπώλια της χώρας για την αποκατάσταση του καμένου μνημείου, που μετατράπηκε σε ντεκόρ για τη διαφήμιση της «φιλευσπλαχνίας» τους - φυσικά με το αζημίωτο...
Απ' ό,τι φαίνεται τα παθήματα δεν γίνονται μαθήματα, στο πλαίσιο μιας οικονομίας που λειτουργεί με κριτήριο το κέρδος και με την υποταγή της προστασίας πολιτιστικών μνημείων (όπως και της ζωής των ανθρώπων) σ' αυτό το κριτήριο. Ετσι, η αποκατάσταση και η περαιτέρω προστασία του μνημείου επαφίενται στη φιλανθρωπία των διαφόρων κερδοσκόπων, εκπροσώπων επιχειρηματικών ομίλων. Δηλαδή, αναζήτηση της λύσης στην ίδια κατεύθυνση που δημιούργησε το πρόβλημα. Πραγματικό αδιέξοδο...

Το δίλημμα




Με τη ρύθμιση της «εθελοντικής εισφοράς» των ...αναξιοπαθούντων εφοπλιστών, ύψους 40 εκατ. ευρώ (!), η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προσθέτει ένα ακόμη μέτρο σ' αυτά που νομοθετεί «κατά ριπάς» για το κεφάλαιο στη «μεταμνημονιακή» εποχή, ενισχύοντας το μνημονιακό αντιλαϊκό πλαίσιο.
Γιατί τέτοιο μέτρο είναι η διατήρηση όλων των συνταγματικά κατοχυρωμένων προνομίων και φοροαπαλλαγών που απολαμβάνουν οι εφοπλιστές, την ίδια ώρα που προκλητικά συμφωνούν με την κυβέρνηση να καταβάλουν για «ξεκάρφωμα» μια σταγόνα από τον ωκεανό της κερδοφορίας τους.
Στον αντίποδα, η άμεση και έμμεση φορολογία αυξάνεται κατά 1 δισ. ευρώ για το λαό με τον προϋπολογισμό του 2019, έχει ήδη προψηφιστεί η παραπέρα μείωση του αφορολόγητου από την επόμενη χρονιά, ενώ η κυβέρνηση αρνείται επίμονα να δώσει στους αγρότες ακόμα και τα ελάχιστα για την επιβίωσή τους, όπως αφορολόγητο πετρέλαιο και φτηνότερο ρεύμα, το οποίο αφειδώς προσφέρει στους εφοπλιστές και τις μεγάλες ενεργοβόρες βιομηχανίες.
Αλλωστε, η κυβέρνηση στο πρόσφατο Γιούρογκρουπ έχει δεσμευτεί για διεύρυνση της φορολογικής βάσης, ό,τι και να υπόσχεται ο πρωθυπουργός για το αφορολόγητο.
Ετσι μεταφράζεται στην πράξη αυτό που λέει η κυβέρνηση, ότι η «προοδευτική» πολιτική της ευνοεί τους πολλούς και όχι τους λίγους, χαράσσοντας κάλπικες διαχωριστικές γραμμές με τη «συντηρητική» και «νεοφιλελεύθερη» ΝΔ, σπέρνοντας κάλπικες υποσχέσεις και διλήμματα στο λαό, καλλιεργώντας λογικές συμβιβασμού με το «μικρότερο κακό».
Σ' αυτή την κατεύθυνση, προβάλλει και ορισμένα μέτρα που τα βαφτίζει «θετικά» για το λαό, τα οποία ετοιμάζεται να φέρει στη Βουλή. Ενα τέτοιο μέτρο είναι η πολυδιαφημισμένη ρύθμιση των χρεών στα ασφαλιστικά ταμεία με 120 δόσεις, που παρουσιάζεται ως σανίδα σωτηρίας για αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ.
Αν όμως ήθελε η κυβέρνηση να προσφέρει ουσιαστική ανακούφιση και ανάσα στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, είτε για χρέη στις τράπεζες είτε στην Εφορία και τα Ταμεία, θα ψήφιζε τις προτάσεις νόμου που καταθέτει το ΚΚΕ και στις οποίες περιλαμβάνονται τα αιτήματα σωματείων και φορέων του κινήματος. Ομως η κυβέρνηση τις απορρίπτει, όπως και άλλες ανάλογες.
Στην πραγματικότητα, το μέτρο που εισάγεται, υπηρετώντας και προεκλογικούς σχεδιασμούς, έχει κυρίως εισπρακτικό χαρακτήρα. Αποσκοπεί δηλαδή να σύρει στο γκισέ του Ταμείου επαγγελματίες που αδυνατούν να πληρώσουν τα χρωστούμενα, σπάζοντας τα χρέη τους σε περισσότερες δόσεις και θυσιάζοντας τα μελλοντικά συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα.
Η ρύθμιση αυτή έρχεται να προστεθεί στις άλλες αντίστοιχες «ρυθμίσεις χρεών» που έχουν τον ίδιο εισπρακτικό χαρακτήρα σε Εφορία, τράπεζες, ΔΕΗ και που εξανεμίζουν το λαϊκό εισόδημα, δημιουργώντας πολλές αμφιβολίες για το αν θα γίνει κατορθωτό από την πλειοψηφία να ανταποκριθούν σε αυτές τις ρυθμίσεις. Την ίδια ώρα, βέβαια, η αντιλαϊκή πολιτική που συνεχίζεται, δημιουργεί νέες φουρνιές χρεωμένων στα Ταμεία.
Με τον ίδιο τρόπο, η κυβέρνηση παρουσιάζει ως «θετικά» για το λαό ορισμένες «καλές ειδήσεις» για το κεφάλαιο, όπως τη μείωση της φορολογίας στα κέρδη των μετόχων από το 15% στο 10% ή την εφάπαξ αποπληρωμή ενός μέρους από τα δάνεια στο ΔΝΤ. Κοροϊδεύει τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, που θα κληθούν με νέα φορολογικά βάρη να πληρώσουν τις φοροαπαλλαγές στο κεφάλαιο, ενώ και στην περίπτωση του ΔΝΤ με δικά τους λεφτά αποπληρώνονται και θα συνεχίσουν να αποπληρώνονται τα δάνεια.
Μπροστά λοιπόν και στις εκλογές του Μάη, το πραγματικό δίλημμα που προβάλλει για το λαό, είναι αν θα συμβιβαστεί με το «δέκα σου παίρνω, ένα σου δίνω», αν θα αποδεχτεί τη λογική του «μικρότερου κακού» για τον ίδιο και τα παιδιά του, αν θα συνεχίσει μάταια να ψάχνει διαφορές ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και τα άλλα κόμματα, που με την πολιτική τους στηρίζουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.
`Η θα στηρίξει παντού το ΚΚΕ, για ισχυρή λαϊκή αντιπολίτευση σ' αυτήν τη βάρβαρη πολιτική, για να διαμορφώσει προϋποθέσεις αντεπίθεσης και από καλύτερες θέσεις να δώσει τη μάχη για την ανάκτηση των απωλειών, να οργανώσει τον αγώνα για τις σύγχρονες ανάγκες του.

TOP READ