23 Ιουλ 2013

ΒΓΑΖΟΥΝ ΣΕ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟ ΣΠΙΤΙ ΟΙΚΟΔΟΜΟΥ - Δυναμική παράσταση διαμαρτυρίας Συνδικάτου και Λαϊκών Επιτροπών (video)

ΒΓΑΖΟΥΝ ΣΕ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟ ΣΠΙΤΙ ΟΙΚΟΔΟΜΟΥ - Δυναμική παράσταση διαμαρτυρίας Συνδικάτου και Λαϊκών Επιτροπών (video)

Μαζική και δυναμική παράσταση διαμαρτυρίας έγινε το πρωί της Δευτέρας, ύστερα από κάλεσμα του Συνδικάτου Οικοδόμων και των Λαϊκών Επιτροπών Αγ. Αναργύρων – Καματερού και Ιλίου στη ΔΟΥ Αγ. Αναργύρων, μπροστά στον κίνδυνο πλειστηριασμού κατοικίας λαϊκής οικογένειας που διαμένει στο Καματερό, λόγω οφειλών στην Εφορία.

Στην κινητοποίηση παραβρέθηκαν εκλεγμένοι του ΚΚΕ στο Δήμο Αγ. Αναργύρων – Καματερού.

Αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων συναντήθηκε με αρμόδιους υπαλλήλους της ΔΟΥ, οι οποίοι δεσμεύτηκαν να επανεξετάσουν το θέμα και να προχωρήσουν σε διακανονισμό, εξαντλώντας τις δυνατότητες για τον αριθμό των δόσεων.

Οι συγκεντρωμένοι τόνισαν ότι σε περίπτωση που δεν υπάρξει εξέλιξη στο θέμα, θα επανέλθουν την ερχόμενη Δευτέρα.

Να σημειωθεί ότι στο χώρο από νωρίς το πρωί υπήρχε παρουσία αστυνομικής δύναμης με επικεφαλής το διοικητή του ΑΤ Αγ. Αναργύρων, ο οποίος κατά δήλωση είχε ειδοποιηθεί από τα κεντρικά να βρίσκεται στο χώρο της ΔΟΥ. Ύστερα από τις διαμαρτυρίες των συγκεντρωμένων, η αστυνομία αποχώρησε από την κεντρική είσοδο του κτιρίου της Εφορίας, παραμένοντας όμως στον προαύλιο χώρο.

Στην ανακοίνωση των φορέων που καλούσαν στην κινητοποίηση τονιζόταν:

«Η τετραμελής οικογένεια έμεινε με τα μέλη της ανέργους εδώ και τρία περίπου χρόνια. Αποτέλεσμα ήταν να μην μπορούν να πληρώσουν ένα αρχικό χρέος που μαζί με τα χαράτσια και τα πρόστιμα έφθασε στα 17.000 ευρώ.

Όταν προσέφυγαν σε κάποιο διακανονισμό, οι όροι ήταν δυσβάσταχτοι για μια οικογένεια που με σποραδικά μεροκάματα προσπαθούσε οριακά να επιβιώσει. Αποτέλεσμα είναι σήμερα να απειλούνται με κατάσχεση του σπιτιού που έφτιαξαν με τους κόπους μιας ζωής και να κινδυνεύουν να μείνουν στο δρόμο.

Η αναλγησία του κράτους θα βρει αποφασιστική απάντηση.

Εμείς, οι συνάδελφοι και γείτονες τους, θα αποτρέψουμε αυτά τα εγκληματικά μέτρα.

Κάθε σπίτι λαϊκής οικογένειας είναι και ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΣΠΙΤΙ και σαν τέτοιο θα το υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο».

Σε πορεία θανάτου

Σε πορεία θανάτου

Τώρα ούτε να τρέξεις, ούτε να κρυφτείς δε μπορείς. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα της ήσυχης αποδοχής σου για όλα τα μέτρα που σου επέβαλλαν. Σού πήραν όλα τα όπλα ενώ τα είχες στα χέρια σου. Τα παρέδωσες εσύ εις το όνομα της ειρήνης και της νοικοκυροσύνης. Να μην τρέξει σταγόνα αίμα αλλά ας χυθούν εκατομμύρια δάκρυα. Τα δάκρυα δεν πονάνε...έτσι νόμιζες. Τώρα ξεκινάει το πανηγύρι, ήσυχε συμπολίτη μου. Οι κακές Κασσάνδρες δεν ήταν για τα γούστα σου γιατί σου χαλούσαν την καθημερινότητά σου, τις κανονισμένες διακοπές σου, τις απλωτές και τις ξαπλωτές σου, το σίγουρο μέλλον σου.
Άκου λοιπόν, τι θα έχει ήδη γίνει την ώρα που εσύ θα ξυπνήσεις από τον λήθαργό σου. Το σπίτι σου είτε το χρωστάς είτε όχι, ανήκει πλέον αλλού. Αν το χρωστάς δε σε κάποια τράπεζα τότε θα πληρώνεις δύο δόσεις ανά μήνα: Μία στην τράπεζα, μία στο κράτος. Και βέβαια θα σε αφήνουν να ζεις σε αυτό μέχρι την στιγμή που θα το χρειαστούν και θα σου κάνουν έξωση με το έτσι γουστάρω ή με μία απόφαση δικαστηρίου που...
θα ορίζει την έξωση συνταγματική.
Αν αρρωστήσεις μία ασπιρίνη θα σου είναι αρκετή, κι αυτή αγνώστου κατασκευής και συστατικών. Εκτός αν ανήκεις στην πάνω τάξη όπου με τον παρά σου θα έχεις όλα τα κομφόρ. Ασθενείς δύο ταχυτήτων αφού πάλευες χρόνια για την Ευρώπη της μία ταχύτητας. Η λίστα του εκάστοτε ευρωτσολιά υπουργού θα ορίζει για το τι εξετάσεις θα χρειάζεσαι και όχι το είδος ή η πορεία της ασθένειάς σου. Το κορμί σου έτσι κι αλλιώς ανήκει κι αυτό στην περιουσία του παρακράτους αφού εκ γενετής είσαι πλέον αναγκαστικός δότης οργάνων και δε μπα να στείλεις εσύ χιλιάδες αιτήσεις άρνησης προς τον αρμόδιο Οργανισμό (είναι τελικά αρμόδιος αυτός ο Οργανισμός;). Ανάλογα με τις ανάγκες των ιατρικών εταιρειών θα είσαι κλινικά νεκρός ή όχι. Βέβαια με τον ιατρικό τουρισμό που σου ετοιμάζουν μπορείς άνετα να δίνεις ένα νεφρό ή ένα ωάριο σε μία πλούσια γριά τουρίστρια για μία χούφτα ευρώ.
Ο μισθός, που τώρα τον θεωρείς μικρό - αν τον έχεις ακόμα- , θα καθορίζεται σύμφωνα με την οικονομική πορεία και τις ανάγκες της χώρας. Να θυμάσαι ότι από εδώ και στο εξής οι ανάγκες της χώρας θα είναι πάντα μεγάλες (ακόμα και αν δεν είναι) γιατί όσο πέφτει το μεροκάματό σου τόσο εγχώριοι και εισαγόμενοι “επενδυτές” θα βρίσκουν φθηνά χέρια, οι δείκτες ανεργίας θα πέφτουν και όλοι θα είναι χαρούμενοι ακόμα κι εσύ που θα εργάζεσαι για 200 (το πολύ) ευρώ το μήνα φθάνει να μην είσαι άνεργος. Αν εξαντληθείς δε από το 12ωρο σε βάζουν σε μία κλινική και γίνεσαι ξαφνικά “κλινικά νεκρός”. Και η οικογένεια σου δεν θα δει ένα ευρώ από την ασφάλεια και οι ιατρικές εταιρείες θα κονομήσουν από τα συκωτοπνεύνονά σου.
Τα ασφαλιστικά ταμεία δεν θα υπάρχουν πια. Θα ορίζουν οι εταιρείες στις οποίες θα εργάζεσαι για τον ποιο ιδιωτικό ασφαλιστικό φορέα θα έχουν για όλους τους εργαζόμενους. Αυτό σημαίνει ότι πρώτα θα ασφαλίζεται ο εργοδότης για την αρρώστια σου ή το εργατικό "ατύχημά" σου και μετά εσύ. Αν πεθάνεις κιόλας καλύτερα, θα κονομήσουν τόσα όσα δεν θα τους έδινε η εργασία σου ακόμα και αν ζούσες 500 χρόνια.
Είχες στο πίσω μέρος του μυαλό σου ότι αν δεν θα τα καταφέρεις στην πόλη, θα μετακομίσεις στο χωριό, στο πατρικό και θα είσαι άνετος. Πριν κάνεις αυτό πάρε τις λίστες για το πού θα γίνουν στο μέλλον αναπτυξιακά έργα ιδιωτικών συμφερόντων όπως η El Dorando. Για το δημόσιο συμφέρον το παρακράτος έχει βάση νόμου το δικαίωμα να βάζει σε ισχύ αναγκαστική απαλλοτρίωση υπέρ της οποιαδήποτε ιδιωτικής επένδυσης. Αυτός είναι βάση νόμου ο επιφανειούχος που δεν θα τον κουνάει κανένας εις τον καιρό τον άπαντα. Μαζί με το χωράφι, θα σου πάρουν το πατρικό σπίτι και σε μία βραδιά εκεί που ήταν το χωριό σου ξαφνικά θα δεις μία απέραντη έρημο. Και πονηρούλη, μην σκεφθείς ότι θα τα κονομήσεις από την απαλλοτρίωση διότι από 1 έως 3 ευρώ το πολύ το τετραγωνικό θα είναι η ανταμοιβή σου, κι αυτή αν τα οικονομικά του κράτους τυχαία δεν είναι σε ύφεση. Οι υπόλοιποι που τα χωριά τους δεν θα βγουν σε πλειστηριασμό μην νομίζουν ότι θα φυτέψουν την πατάτα για να ζήσουν γιατί τα μαντάτα έρχονται γρήγορα και λένε ότι με την αμερικανο-ευρωπαϊκή συμφωνία γεωργικών προϊόντων, θα μπαίνεις μέχρι και φυλακή για το ελεύθερο φύτεμα πατάτας όπως μπαίνει σήμερα κάποιος για το φύτεμα ινδικής κάνναβις. Διότι ο σπόρος, το χώμα και η ανάπτυξη του φυτού είναι προϊόν. Και μην ξεχνάς ότι ο σπόρος θέλει νερό για να ανθίσει.
Όσο μπορείς ακόμα, κάνε άφθονα λουτρά, πιες πολύ νερό, πλύνε ό,τι δεν έπλυνες διότι είναι θέμα μηνών να πεις το νερό νεράκι. Το καταλληλότερο νερό της Ευρώπης έχει η Ελλάδα, λες να μην το ξέρουν οι εταίροι σου; Αυτό το δεδομένο αγαθό σε πολύ λίγο θα είναι προϊόν. Νόμιζες ότι τζάμπα έδιναν εδώ και 15 χρόνια πιστοποιήσεις πηγών και πήγαινε ο καθένας να κάνει εμφιαλωτήριο; Νομίζεις ότι για οικολογικούς λόγους άρχισαν οι χαρτογραφήσεις πηγών, ποταμών ακόμα και αγροτικών αποταμιευτήρων νερού ανά την επικράτεια με διαταγή της Ε.Ε; Νομίζεις ότι οι εναπομείνασες εταιρείες εμφιάλωσης θα μείνουν σε ελληνικά χέρια; Θα αλλάξουν χέρια και μαζί με αυτές όλες οι δημοτικές επιχειρήσεις (που καθόλου τυχαία δεν είναι επιχειρήσεις ανεξάρτητου προϋπολογισμού από τους Δήμους από τότε που δημιουργήθηκαν) θα πουληθούν γιατί τα οικονομικά των Καλλικρατικών Δήμων και πάλι εντελώς τυχαία θα είναι σε ύφεση.
Όσο για την “Πράσινη Ανάπτυξη”, όσοι τσιμπήσατε στο παραμύθι, αρχίσατε να νιώθετε ήδη στο πετσί σας τι σημαίνει “δουλεύει ο ήλιος για μένα”. Μαζί με το φωτοβολταϊκό που φύτεψες χαιρέτα το χωράφι και το σπίτι που έβαλες υποθήκη για το πράσινο δάνειο. Σε έναν άντε σε δύο θα καταλήξουν και τα χωράφια και ο ήλιος. Μα ήταν δυνατόν να νομίζεις ότι θα άφηναν γη και ήλιο σε έναν κακομοίρη χρεωμένο όπως εσύ; Για να μην θεωρείς ότι θα πας στο νησί και θα ψαρεύεις την τροφή σου τώρα με την “Γαλάζια Ανάπτυξη” μπορεί να φαντάζει επιστημονική φαντασία αλλά ακόμα και τον γαύρο που δεν τον είχες σε εκτίμηση θα τον βλέπεις πλέον στα όνειρά σου.
Για το τι είναι αυτή την στιγμή η Ελλάδα φαίνεται από το νόμο που ξένες επιχειρήσεις που θα δραστηριοποιούνται στην χώρα θα έχουν φοροαπαλλαγές αλλά και φορολογικά κίνητρα. Μόνο οι νόμιμοι πολίτες της οποιαδήποτε χώρας έχουν αυτά τα προνόμια, άρα εσύ που θα σταθείς για έλεγχο μπροστά στον εφοριακό ο οποίος θα σε απειλεί με δήμευση περιουσίας και φυλάκιση θα έχει απέναντι του έναν παράνομο και παρείσακτο κάτοικο αυτής της χώρας που θες να το καταλάβεις είτε όχι αυτός είσαι εσύ, Έλληνά μου.
Είναι κι άλλα, πολλά, αμέτρητα που είτε είναι σε ενέργεια την ώρα που εσύ αγανακτείς με το "μαύρο της ΕΡΤ" ή για την απόλυση 100,000 δημοσίων υπαλλήλων που λείαν συντόμως θα γίνουν 450,000, είτε έχουν μπει σε λειτουργία και εσύ δεν παίρνεις μυρωδιά. Η φίμωση της δήθεν ελευθερίας και η αγανάκτηση για το χαμένο σίγουρο μεροκάματο πουλάνε. Εγκλωβίζουν το οπτικό σου πεδίο εκεί ακριβώς που θέλουν. Δεν θα πάρεις μυρωδιά για το τι σου έχουν έτοιμο το επόμενο πρωί του τελευταίου σου ήσυχου ύπνου.
Δεν ήταν η Ελλάδα η πρώτη χώρα που έγινε υποτελής σε δάνεια. Είναι όμως η πρώτη χώρα παγκοσμίως που δεν έχει χάσει απλά την εθνική της κυριαρχία αλλά την ελευθερία σωματική και συναισθηματική των πολιτών της υπό δημοκρατικού καθεστώτος. Έπαιξαν πάρα πολύ έξυπνα οι αντίπαλοι γνωρίζοντας καλά ότι αυτόν τον λαό δεν του κάνεις κατά μέτωπο επίθεση αλλά τον διασπάς χρόνια πριν σε συναισθηματικούς μαλάκες και υλιστές λαμόγια και του γκρεμίζεις σιγά-σιγά και σταθερά όλα τα γεφύρια. Δημιούργησαν μία τεράστια φάκα στην οποία πέσαμε όλοι ανεξαιρέτως κοιτώντας ο καθένας μας ό,τι θεωρούσε ιερό. Άλλος τις αξίες και άλλος τον κώλο του.  Συμπολίτευση και "συμπολιτευομένη αντιπολίτευση" ήταν τα όπλα των αιωνίων εχθρών σου, των γνωστών και ανελέητων “Φιλελλήνων”. Σιγά μην άλλαζαν την συνταγή για το τελευταίο τους χτύπημα μετά από 200 χρόνια επιτυχημένης παρουσίας στον χώρο. Μηδενίζουμε και πάμε από την αρχή. Το επόμενο στάδιο των διεθνών κοτζαμπάσηδων είναι εν δράσει. Και μην περιμένεις κανέναν Μαρίνο Αντύπα να σε ξυπνήσει. Το κόμμα του Αντύπα ήταν η Ελλάδα, όχι ως έννοια άυλη αλλά ως άνθρωποι που αποτελούσαν την έννοια , ενώ το δικό σου κόμμα....άσε να μην το πω. 
Απο:  Simple Man Μέσο Το Γρέκι

Χτίζουμε τον παράδεισο της λαϊκής εξουσίας μας ή γκρεμιζόμαστε στην καπιταλιστική τους κόλαση

Χτίζουμε τον παράδεισο της λαϊκής εξουσίας μας ή γκρεμιζόμαστε στην καπιταλιστική τους κόλαση

πηγη http://zbabis.blogspot.gr/2013/07/17-sea-mail-6.html
Πού με πας από ‘δω; Πού βγάζει αυτός ο δρόμος; Πες μου.
Δε βλέπω τίποτα. Δεν είναι δρόμος. Πέτρες μονάχα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ,


Αυτές τις μέρες ζήσαμε δύο γεγονότα που καταδεικνύουν με σαφήνεια τους τρόπους που μετέρχεται το κεφάλαιο για τη διαιώνιση του είδους του:
  • ΓΣΕΕ – εργοδότες υπέγραψαν το τσάκισμα των μισθών και την κατάργηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης
  • Συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ, οι οποίοι αποφάσισαν να μην απεργήσουν.
Το πρώτο γεγονός δείχνει ότι οι Παναγόπουλοι και οι Τσικρικάδες δρουν σαν στελέχη των κυβερνώντων κομμάτων, σαν υπηρέτες των ΣΕΒ-αστών του κεφαλαίου, και στα ρεπά τους παριστάνουν τους προέδρους των ανωτάτων συνδικαλιστικών οργάνων της χώρας.
Η ταπεινωτική «σύμβαση» της ΓΣΕΕ οδηγεί με ακρίβεια στηνκατάργηση δεκάδων Συλλογικών Συμβάσεων (κλαδικών και επιχειρησιακών), με καταστρατήγηση ωραρίων (ΦΑΓΕ), με εκβιαστική μείωση μισθών (ΜΕΒΓΑΛ), και καθιέρωση αξιολογικών συστημάτων –τα περίφημα ΜΕΡΙΤ– (ΕΚΟ-ΕΛΠΕ). Άμεση συνέπεια, και στόχος της εργοδοσίας, η υπογραφή ατομικών συμφωνιών.
Το δεύτερο γεγονός αποκαλύπτει τις μεθοδεύσεις για το τσάκισμα των εργατικών διεκδικήσεων. 
Ο θίασος των κυβερνητικών συνδικαλιστών της ΟΛΜΕ-ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚ με τη«φιλική συμμετοχή της ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ», και με τις, σε ρόλο κομπάρσου,«καθοριστικές ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ» τής ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αλλά και την (εντελώς)«Αυτόνομη Παρέμβαση», δια της μουτζαχεντίν (όπως αυτοαποκαλείται) εκπροσώπου της («Θα απεργήσω και ας έρθει ο Αρβανιτόπουλος να με συλλάβει»), εισηγήθηκε τη ματαίωση της απεργίας.
Βαθιά πεποίθησή μου είναι ότι «έσπρωχναν» σε μετωπική σύγκρουση,την οποία ποτέ δεν επιθυμούσαν, πιστεύοντας κατά βάθος ότι οι ΕΛΜΕ θα ψηφίσουν αρνητικά, βοηθούντος και του κοινωνικού αυτοματισμού, αφού «είναι δεδομένο ότι η κοινωνία θα είναι απέναντί μας … είναι δεδομένη η εχθρότητα», όπως δήλωνε στο«σκεπτικό» του ο Πρόεδρος της ΟΛΜΕ.  
Αυτός είναι και ο λόγος που, με τον ΣΥΡΙΖΑ στην πρωτοπορία, χρεώνουν το ΠΑΜΕ για «έλλειψη βοήθειας και αλληλεγγύης» με την όπως αποδεικνύεται ρεαλιστική πρότασή του για 48ωρη (16-17/5), επανεκτίμηση και αναζήτηση κοινωνικών συμμαχιών.
Η τακτική που ακολουθήθηκε, έτσι χωρίς πρόγραμμα, σε μια κορυφαίας σημασίας απεργία με συγκρουσιακά χαρακτηριστικά, κάθε άλλο παρά απρογραμμάτιστη είναι. Και δεν πρόκειται για επικοινωνιακό παιγνίδι.Ούτε καν για τυχοδιωκτική πρακτική.
Μια τέτοια μεθόδευση έχει σαφή στόχο να «στείλει στο σπίτι» δια παντός τον κλάδο των καθηγητών. Και στην ιδιώτευση το σύνολο των εργαζομένων.
Αλλιώς δεν εξηγείται.
Και δεν πιστεύω ότι στις ηγετικές θέσεις των ανωτάτων συνδικαλιστικών Οργανώσεων υπάρχουν ηλίθιοι (χρήσιμοι έστω). Συνένοχοι, ναι.
Όποιος δεν βλέπει τι κρύβεται πίσω από τέτοιες κινήσεις εθελοτυφλεί.
Το κεφάλαιο έχει ανάγκη από αίμα.
«Θηρίο, θα σου δώσω κι άλλο αίμα να παίζεις»
Η λιτότητα, η ακρίβεια, η ανεργία, και τώρα η κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων και η απαξίωση του συνδικαλισμού δεν αφήνουν περιθώρια ανοχής.
Οι συγκρούσεις ταξικές ήταν πάντα.
Και αυτό επιμελώς το κρύβουν οι πάντες, οι νυν και οι μέλλοντες διαχειριστές της ζωής μας.
Μπορούμε να τους σταματήσουμε. Mπορούμε να τους νικήσουμε.
Αν αντιδράσουμε ΤΑΞΙΚΑ μέσα από τα Σωματεία μας.
Οι συγκυρίες μπορεί να είναι δυσμενείς, αλλά μόνο από την ταξική συνειδητοποίηση εξαρτάται το μέλλον μας.
Η άρχουσα τάξη το γνωρίζει πολύ καλά.
Εμείς, η τάξη της εργασίας, πώς γίνεται να μην το έχουμε καταλάβει ακόμα;

Καλοκαιρινο διαλειμα

Μια σαλάτα με ΦΠΑ παρακαλώ!


Ειδικό σήμα θα έχουν τα εστιατόρια και οι επιχειρήσεις εστίασης που θα μετακυλίσουν στις τιμές τη
μείωση του ΦΠΑ από την 1η Αυγούστου. Τα εστιατόρια που δεν θα μειώσουν τις τιμές δεν θα έχουν το ειδικό σήμα, ενώ και οι σερβιτόροι θα πρέπει να φοράνε ένα κίτρινο αστέρι στο πέτο.

Πήξανε στα σήματα τα καταστήματα τα τρία τελευταία χρόνια αλλά δεν πήξανε από πελάτες, οπότε κλείνουν.
Φυσικά, είναι βλακώδες αυτό το μέτρο με το ειδικό σήμα στα εστιατόρια, αφού όλοι οι εστιάτορες θα μπορούν να υποστηρίζουν πως μείωσαν τις τιμές. Ποιος θα τους ελέγξει; Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους; Ποιου κράτους;
Η Ελλάδα προσποιείται πως είναι κράτος, κι εμείς προσποιούμαστε πως είμαστε πολίτες αυτού του κράτους.
Βέβαια, λένε πως τα εστιατόρια που θα είναι στο σύστημα θα υπογράψουν σχετική συμφωνία και θα προσκομίζουν στις τοπικές οργανώσεις στοιχεία από την ταμειακή μηχανή που θα αποδεικνύουν πως μείωσαν τις τιμές, ενώ θα πρέπει να διαθέτουν τιμοκαταλόγους που θα έχουν τον παλιό και τον νέο ΦΠΑ.
Παιδιά, στις ταβέρνες πάμε για να φάμε, να πιούμε και να ξεσκάσουμε με την παρέα μας, όχι για να κάνουμε έλεγχο στα βιβλία του κάπελα.
Δεν θέλω να κάνω έλεγχο στον ταβερνιάρη· στον εφοπλιστή θέλω να κάνω έλεγχο. Κι αν κάνω έλεγχο στον εφοπλιστή, να κάνω και στον ταβερνιάρη. Αλλά δεν θέλει ούτε η κυβέρνηση, ούτε ο εφοπλιστής. Οπότε «γαμώ το κεφάλι σου, μαλάκα».
Εν τω μεταξύ, μπορεί εσείς να έχετε εγκλωβιστεί στην Αθήνα επειδή είσαστε άμυαλοι, επιπόλαιοι, δεν έχετε φίλους και ζούσατε τόσα χρόνια πάνω από τις δυνατότητές σας παίρνοντας δάνεια, αλλά εγώ, που έκανα τόσα χρόνια το σκατό μου παξιμάδι, δεν χρωστάω σε κανέναν και έχω φίλους παντού, έχω πάρει σβάρνα τα νησιά και, άρα, είμαι ο κατάλληλος άνθρωπος για να σας ενημερώσω τι γίνεται στα εστιατόρια των τουριστικών περιοχών.
Λοιπόν, δεν κόβει αποδείξεις κανείς. Κόβουν εκεί δυο-τρεις αποδείξεις και γυρνάνε οι ίδιες αποδείξεις από τραπέζι σε τραπέζι.
Άμα σκάσει κάνας έλεγχος από το ΣΔΟΕ, λαδώνουν τα παιδιά του κλιμακίου -έχουν ρίξει κι αυτοί τις τιμές τους και είναι λογικές-, τους κερνάνε και κάνα κοκορέτσι, και ούτε γάτα, ούτε ζημιά.
Πριν από δυο εβδομάδες, έφαγα σε μια καταπληκτική ταβέρνα, πάνω στο κύμα, όπου δεν υπήρχε ούτε κατάλογος, ούτε αποδείξεις, ούτε τίποτα. Μάλλον δεν υπήρχε ούτε άδεια λειτουργίας. Αυτά τα μαγαζιά μου αρέσουν. Είναι τα αγαπημένα μου.
Με την ευκαιρία, θυμήθηκα πως, πριν από μερικά καλοκαίρια, ήμουν σε ένα ακριτικό νησί και με πήγαν να φάω σε ένα εστιατόριο που είχε εξαιρετική φήμη και έτρωγαν εκεί όλοι οι σκαφάτοι.
Πάμε στην ταβέρνα που ήταν δυο αυλές σπιτιών και ένα καντούνι. Κουζίνα δεν υπήρχε πουθενά. Ούτε η υπόλοιπη ταβέρνα φαινόταν να βρίσκεται κάπου.
Έρχεται ένα παιδί, παραγγέλνουμε και το παιδί φεύγει σε ένα σοκάκι, στρίβει και χάνεται μέσα στο σκοτάδι.
«Πού πάει;» ρωτάω εγώ την παρέα μου. «Πάει να φέρει το φαγητό» μου λέει μια φίλη που έμενε εκεί.
Λοιπόν, ταβέρνα δεν υπήρχε. Καθόσουν σε ένα τραπέζι σε ένα καντούνι, έδινες την παραγγελία, και ο σερβιτόρος πήγαινε στο σπίτι του που μαγείρευαν η μαμά του και η γιαγιά του.
Μετά από λίγο, ερχόταν με κάτι πιάτα ξέχειλα, με ένα φανταστικό φαγητό και την έκανες ταράτσα με ελάχιστα χρήματα.
Βέβαια, μετά από μερικά χρόνια που ξαναπήγα στο νησί, η ταβέρνα δεν υπήρχε. Προφανώς, κάποιος ρουφιάνος τους κάρφωσε και χάσαμε την τέλεια και πάμφθηνη μάσα. Ή έγιναν κροίσοι και πήγαν να ζήσουν στο Saint Martin.
Το πιο ωραίο στις ταβέρνες των νησιών σήμερα δεν είναι που δεν κόβουν αποδείξεις αλλά το ότι σε κερνάνε τον μισό κατάλογο.
Εντάξει, εμένα με κερνούσαν πάντα και παντού, γιατί είμαι συμπαθέστατος άνθρωπος, αλλά φέτος διαπιστώνω πως, για να τραβήξουν κόσμο, τους κερνάνε όλους.
Πραγματικά, στα νησιά σήμερα σε συμφέρει να τρως έξω παρά να μαγειρεύεις. Με τα κεράσματα που σου κάνουν, πιο οικονομικά σου έρχεται.
Γενικά, στα νησιά παίζει πολύ και η ανταλλαγή προϊόντων, αφού δίνεις ένα καρπούζι, σου δίνει έναν μπάφο, δίνεις μερικές ντομάτες, σου πασάρει μια θεογκόμενα, δίνεις ένα τενεκέ λάδι, σου δίνει ένα Καλάσνικοφ κ.ο.κ.
Φυσικά, δεν είναι μόνο τα εστιατόρια που δεν κόβουν αποδείξεις στα νησιά. Κανείς δεν κόβει αποδείξεις. Εγώ, αν μου πουν να μου κόψουν απόδειξη, σηκώνομαι και φεύγω.
Όπως μου είπε ένας φίλος μου που έχει κατάστημα σε νησί και πάντα έκοβε αποδείξεις για όλα αλλά πια δεν κόβει ποτέ, «αφού μας τα παίρνουν από χίλιες μπάντες και στο τέλος θα μου στείλουν να πληρώσω και περαίωση, γιατί να κόβω αποδείξεις;».
Καλά κάνουν και δεν κόβουν αποδείξεις στα νησιά, γιατί τι κακό θα γίνει; Θα χρεοκοπήσει η χώρα; Αφού χρεοκόπησε και δεν πρόκειται να ρεφάρει όσο συνεχίζουν να είναι στην εξουσία οι σκατάδες που την οδήγησαν στην χρεοκοπία.
Έχουν τρομάξει κιόλας οι άνθρωποι στα νησιά με όλα αυτά που μαθαίνουν πως περνάνε οι κακόμοιροι οι Αθηναίοι, και δεν θέλουν να πάθουν τα ίδια, οπότε παίρνουν τα μέτρα τους.
Από την άλλη, οι κάτοικοι των νησιών ξέρουν πως η κυβέρνηση τους έχει γραμμένους στ’ αρχίδια της -και πως, αν αρρωστήσουν, θα πρέπει να μεταναστεύσουν για να θεραπευθούν-, οπότε κάνουν κι αυτοί το ίδιο: την γράφουν στ’ αρχίδια τους.
Και επειδή εγώ είμαι οπαδός της ελεύθερης αγοράς, δεν μπορώ καθόλου τις αποδείξεις, τον ΦΠΑ και όλες αυτές τις απαράδεκτες κρατικές παρεμβάσεις που δεν αφήνουν την αγορά ελεύθερη.
Ξεχάστηκα, όμως, με αυτά και με τ’ άλλα, και ξέφυγα από το θέμα, αλλά έτσι είμαι εγώ: ξεχνιέμαι.
Το πιο ωραίο με τα εστιατόρια είναι πως κάποιος φωστήρας πρότεινε να μπαίνει λουκέτο στις επιχειρήσεις που δεν κόβουν αποδείξεις -τονίζοντας πως, για να αντισταθμισθεί η μείωση του ΦΠΑ, θα πρέπει να αυξηθούν τα δηλωθέντα εισοδήματα- αλλά ξέχασε πως, αν δεν έχεις χρήματα να ζήσεις, δεν πας να φας στην ταβέρνα, ενώ του διέφυγε εντελώς πως ο πρώτος που θα πρέπει να βάλει λουκέτο είναι το κράτος, αφού κάποιες εφορίες κάνουν πάνω από 2,5 χρόνια για να επιστρέψουν τον ΦΠΑ.
Εν κατακλείδι, δεν πρέπει κανείς να κόβει αποδείξεις, μέχρι να ξεφορτωθούμε τα λαμόγια που ξέσκισαν τη χώρα.
Η φοροδιαφυγή είναι εθνικό χρέος.
Φόρους πληρώνουν μόνο οι προδότες.
Αν δεν με πιστεύετε, κοιτάξτε τους εφοπλιστές που είναι όλοι τους πατριώτες και αποφεύγουν τους φόρους όπως ο διάολος το λιβάνι.

Ετσι σε δουλευουν-ΤΣΑΚΙΣΕ τους

TELEGRAPH Το χρέος στην Ελλάδα κινείται εκτός ελέγχου και η παγίδα του ευρώ.


Το ΔΝΤ βλέπει συρρίκνωση της Ελληνικής οικονομίας για φέτος σε 4.2%. Τονεοφιλελεύθερο ΙΟΒΕ αναμένει μεγαλύτερη πτώση ( 5% και ενδεχομένως, 7% ), ενώ ο Στουρνάρας βλέπει πλεόνασμα!


Ακόμη διαβάζουμε...


«Τα μέτρα έχουν κυρίως σχεδιαστεί για να αγοράσουν χρόνο για να σωθεί το ευρώ, αντί να βοηθήσουν την Ελλάδα να ανακάμψει».


«Δεν είναι σαφές κατά πόσον θα αφήσει το Ταμείο να χαθούν νέα κεφάλαια στην Ελλάδα, καθώς οι δείκτες χρέους εχουν ξεφύγει από τον έλεγχο και πάλι».


«Ο John Petley από το International Monetary Research, δήλωσε ότι η Ελλάδα θα είχε ανακάμψει αν είχε αφήσει το ευρώ, όταν ξεκίνησε η κρίση. “Μέχρι τώρα θα είχε βγεί ίσως στον δρόμο της επιστροφής για την ανάπτυξη, με μια πιο ανταγωνιστική δραχμή”, δήλωσε».









 
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΙΚΟΣ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ



22.7.2013
 



Η Γερμανία αρνείται ελάφρυνση χρέους, το χρέος κινείται εκτός ελέγχου και η παράμετρος του ευρώ.

Διακεκριμένος οικονομικός συντάκτης της Telegraph, θέτει ζητήματα, μετά την επίσκεψη Σόιμπλε.





                                           Σκίτσο του Peter Schrank απο το Economist


Η Γερμανία αρνείται νέα ελάφρυνση για τους Έλληνες, καθώς οδείκτης χρέους βρίσκεται σε σπιράλ εκτός ελέγχου



The Telegraph, 18 Ιουλίου 2013




Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προειδοποίησε τους Έλληνες ηγέτεςσε ενα ταξίδι κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στην Αθήνα, να μην παίζουν με τη φωτιάπιέζοντας για νέα ελάφρυνση του χρέους και παραμέρισε τους ισχυρισμούς ότι το πακέτοδιάσωσης στην Ελλάδα καταρρέει.



«Η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει την άσκηση πιέσεων για μια δεύτερη αναδιάρθρωση του χρέους τηςΠρέπει να επιμείνουμε σε ό, τι έχει συμφωνηθείΟτιδήποτε άλλο δεν είναι προς το συμφέροντης Ελλάδας », είπεκατά τη διάρκεια μιας ημέρας από πολιτικές συγκρούσεις στην πρωτεύουσα."Αν πάρετε εγγυήσεις και τότε συζητήσετε για ένα κούρεμαείσαστε ψεύτεςΘα καταστρέψεται κάθε εμπιστοσύνη"



Ο κ. Σόιμπλε παραδέχθηκε ότι η Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί τελικά ένα δεύτερο πακέτοδιάσωσης, καθώς το δημόσιο χρέος ανεβαίνει προς το 176% του ΑΕΠ το τρέχον έτοςυψηλότερααπό ό, τι όταν η Ελλάδα μπήκε στο πρώτοΤο σχέδιο ιδιωτικοποίησης έχει σταματήσει. Η ΡώσικηGazprom αποσύρθηκε από την συμφωνία εξαγοράς της ΔΕΠΑ.


Αλλά ο κ. Σόιμπλε επέμεινε ότι η συζήτηση για τη διαγραφή δανείων από κεφάλαια διάσωσης από την ΟΝΕ ή με την επιβολή ζημιών στους φορολογούμενους στον βορρά της ευρωζώνης θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τη στήριξη στην Ελλάδα.



Οι προειδοποιήσεις αυτές έγιναν μία ημέρα αφότου  το ελληνικό κοινοβούλιο άνοιξε τον δρόμο για να χάσουν την δουλειά τους  25.000  δημόσιοι υπάλληλοι, μέσα στα επόμενα δύο χρόνια - ηπροϋπόθεση για  6,8 δισ. (£ 5,9σε φρέσκα δάνεια από την ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ. Οι απολύσεις αυτές κινδυνεύουν να ωθήσουν την ανεργία σε ποσοστό άνω του 30%


Οι διαδηλώσεις είχαν απαγορευτεί στον κεντρικό δρόμο προς το αεροδρόμιο της Αθήναςενώ ηπλατεία Συντάγματος ήταν κλειστή για να προλάβουν ανττιγερμανούς διαδηλωτές, που θα φορούσαν σβάστικες και ναζιστικα πανό, να πλησιάσουν το κοινοβούλιο.



Ο κ. Σόιμπλε ήρθε με το τυράκι των  100 δισ. σε δάνεια για τις μικρές επιχειρήσεις από τηνγερμανική κρατική τράπεζα KfWΗ χειρονομία απέτυχε να κατευνάσει τους επικριτές του στην Ελλάδαόπου έχει διασυρθεί ως ο κύριος αρχιτέκτονας της πολιτικής που έχει ωθήσει τη χώρα σεένα φαύλο κύκλο,αντιμετωπίζοντας ένα έβδομο έτος ύφεσης το 2013Η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 27%μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.


Ο Αλέξης Τσίπραςηγέτης του αντιπολιτευόμενου Σύριζακατονόμασε την επίσκεψη του κ.Σόιμπλε ως μια απάτη που είχε ως στόχο να κρατήσει κλειστό το καπάκι της κρίσης, μέχρι  τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Ο κ. Τσίπρας δηκτικά ζήτησε δημοψήφισμα για το αν θα ζητηθούν πολεμικές αποζημιώσεις από τη Γερμανία, από την εποχή της κατοχής, η οποία οδήγησε σε θάνατο 300.000 Έλληνες και την κατάσχεση ελληνικών περιουσιακών στοιχείων.



Η κυβέρνηση ξεκίνησε μια μυστική έρευνα για την υπόθεση αυτή, το περασμένο έτος - μια κίνηση που θεωρείται ως ένα τέχνασμα για να δωθεί στην Αθήνα ένα διαπραγματευτικό ατούΗ προσπάθεια να συνδεθούν τα δύο θέματα έχει οδηγήσει σε κατηγορίες περι ηθικού εκβιασμού,από τους πολιτικούς στην Γερμανίακαι ο κ. Σόιμπλε είπε ότι οι αποζημιώσεις είναι «έξω από κάθε συζήτηση».


Η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να βρίσκεται σε ένα φαύλο κύκλοΤο ΔΝΤ έχει σημειώσει περίπου την συρρίκνωση της για φέτος σε 4.2%. Το ελληνικό think ΙΟΒΕ - το οποίο δείχνει μεγάλη ακρίβεια, σε αυτή την κρίση - αναμένει πτώση 5% και ενδεχομένως, 7%.


Ο κ. Σόιμπλε είπε ότι η μόνη επιλογή της Ελλάδας είναι να επιμείνει στις σκληρές μεταρρυθμίσειςκαι να αποκαταστήσει την ανταγωνιστικότητα της, μειώνοντας τον προϋπολογισμό"Δεν υπάρχεισυντομότερος δρόμοςΕμείς οι Γερμανοί το γνωρίζουμε αυτόΠριν από δέκα χρόνια ήμασταν ηασθενής της ΕυρώπηςΘα έπρεπε να πέρασουμε απο μια μακρά και επίπονη πορεία για να γίνουμε η άγκυρα σταθερότητας της Ευρώπης ".






Ο καθηγητής Γιάννης Βαρουφάκης από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, δήλωσε ότι  η σύγκριση με τη Γερμανία, συγχέει δύο διαφορετικές καταστάσειςεπαναλαμβάνοντας την απαξιωμένη αφήγηση ότι η κρίση της Ευρώπης προέρχεται από τις υπερβολικές δαπάνες του Νότουκαι όχι από τους μη ευθυγραμμισμένους κύκλους και την υπερβολική ροή κεφαλαίων.

«Η Γερμανία κατάφερε να άνεβει πάνω στην ράχη της άνθησης της παγκόσμιας οικονομίας, ότανέκανε το δικό της homework, πριν από 10 χρόνιαΑν είχε δοκιμάσει σήμερα με την υπόλοιπη ευρωζώνη έτοιμη να εκραγεί και με ΗΠΑ και Κίνα να  παραπαίουν, οι μεταρρυθμίσεις της θα είχαν καταλήξει σε ερείπια ακριβώς σαν τις δικές μας», είπε.

Ο καθηγητής Βαρουφάκης είπε ότι οι ιδιωτικές επενδύσεις έχούν πέσει 22% κατά τους τελευταίους 12 μήνες και εξακολουθούν να πέφτουν«Ο τραπεζικός τομέας έχει μετατραπεί εντελώς σε ζόμπιΟι εταιρείες δεν μπορούν να πάρουν ούτε ένα δάνειοΗ καταστροφή συνεχίζεταικαι δεν υπάρχει απολύτως τίποτα στον ορίζοντα, για να την αντιστρέψει», είπε.



Η Γενική Συνομοσπονδία Εμπόρων περιμένει ότι η οικονομία θα χάσει επιπλέον 195.000 θέσεις εργασίας φέτος, καθώς 55.000 μικρές επιχειρήσεις  θα χρεοκοπήσουν



Το πρόγραμμα της τρόικας για την Ελλάδα έχει επιφέρει μια λιτότητα στυλ - ΔΝΤ χωρίς όμως τηνθεραπεία της υποτίμησης του ΔΝΤ,  η οποία είχε αποκλειστεί λόγω της συμμετοχής στο ευρώ.


Το Ταμείο ομολόγησε σε ένα mea culpa τον Μάιο ότι είχε παραβιάσει τρεις από τις τέσσεριςβασικές κατευθύνσεις, προχωρώντας μαζί με την ηγεσία της ΕΕ στο πακέτο διάσωσηςκαι ότι ταμέτρα έχουν κυρίως σχεδιαστεί για να αγοράσουν χρόνο για να σωθεί το ευρώ, αντί ναβοηθήσουν την Ελλάδα να ανακάμψει.


Τα Ασιατικά μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ διαμαρτύρονται ότι το Ταμείοχρησιμοποιήται για πολιτικούς σκοπούςμε τη μερίδα του λέοντος των πόρων του, να πηγαίνει στην περιφέρεια της ΟΝΕ, με αδιαφανείς όρους.



Δεν είναι σαφές κατά πόσον θα αφήσει το Ταμείο να χαθούν νέα κεφάλαια στην Ελλάδα, καθώς οι δείκτες χρέους εχουν ξεφύγει από τον έλεγχο και πάλιΗ αποχώρηση του ΔΝΤ θα μπορούσε να φέρει την ελληνική κρίση πάλι σε σημείο βρασμούαναγκάζοντας τα κράτη-πιστωτές της Ευρωζώνης να επανεξετάσουν τη στρατηγική τους.


Ο John Petley από το International Monetary Researchδήλωσε ότι η Ελλάδα θα είχεανακάμψει αν είχε αφήσει το ευρώ, όταν ξεκίνησε η κρίση«Μέχρι τώρα θα είχε βγεί ίσωςστον δρόμο της επιστροφής για την ανάπτυξη, με μια πιο ανταγωνιστική δραχμή», δήλωσε.




ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ




SPIEGEL Η Ελλάδα αλήθεια χρειάζεται τώρα κούρεμα χρέους. Δώστε της μια δίκαιη ευκαιρία, οχι αποτυχημένες πολιτικές.




ΑΡΧΕΙΟ. BILD.Δεκέμβριος 2012.Η Μέρκελ προαναγγέλλει κούρεμα. Και οι Στουρνάρας - Ντάισελμπλουμ τώρα ακολουθούν



Γερμανοι οικονομολογοι ζητουν διαγραφη του ελληνικου χρεους,οπως της μεταπολεμικης γερμανιας


  
Spiegel ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΟΚ Γερμανός καθηγητής τα λέει έξω από τα δόντια για το ελληνικό χρεός ,ο δημοσιογράφος δεν πιστεύει στα αυτιά του.



Deutsche Welle.Χωρίς την διαγραφή χρέους δεν θα υπήρχε «οικονομικό θαύμα», στην Γερμανία


Υγιης Επιχειρηματικοτητα - Συνελήφθη ο εφοπλιστής Βίκτωρας Ρέστης

Υγιης Επιχειρηματικοτητα - Συνελήφθη ο εφοπλιστής Βίκτωρας Ρέστης

H ελληνική επιχειρηματικότητα, οι ευπατρίδες εφοπλιστές,
όλοι αυτοί που μάχονται τη σοβιετία
και καταφερνουν να σηκώνουν ψηλά τη σημαία του Έθνους στο εξωτερικό
Διαβαζοντας την ειδηση στον 902.gr ας θυμηθουμε και αυτα
* * *

Κοντρα στη σοβιετια

(2007)

Τo πρώτο βραβείο Business Ethics Excellence Award EBEN Gr απένειαν στον πρόεδρο της Enterprises Shipping and Trading S.A. (EST) κ. Βίκτωρα Ρέστη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Επιχειρηματικής Ηθικής κ. Luc Van Liedekerkek και ο πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Επιχειρηματικής Ηθικής κ. Αντώνης Γκορτζής, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 27 Νοεμβρίου.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση στο πλαίσιο της βράβευσης, εκπρόσωπος της Enterprises Shipping and Trading S.A. παρουσίασε στους συμμετέχοντες την πολιτική για την προστασία του περιβάλλοντος στην οποία έχει δεσμευθεί, καθώς και τις πρακτικές, τα προγράμματα και τα πλάνα που εφαρμόζει προκειμένου να επιτευχθεί η μείωση της μόλυνσης των θαλασσών και του περιβάλλοντος.

Στην κατεύθυνση αυτή αναμένεται να συμβάλει ουσιαστικά και η παραλαβή 30 νεότευκτων πλοίων που κατασκευάζονται και θα αντικαταστήσουν σύντομα κάποια παλιότερα πλοία της εταιρίας μειώνοντας σε σημαντικό βαθμό τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, σημειώνεται στην ανακοίνωση. Επίσης, αναφέρεται ότι πωταρχικό στόχο της εταιρείας και αναπόσπαστο κομμάτι της επιχειρηματικής της φιλοσοφίας αποτελεί η εξασφάλιση της ηθικής διαχείρισης των υπηρεσιών και των λειτουργικών διαδικασιών της σχετικά με την υγεία, την ασφάλεια και την προστασία του περιβάλλοντος, δημιουργώντας ένα ηθικό υπόβαθρο σε όλα τα επίπεδα της οργάνωσης. Η δέσμευση αυτή αποτελεί άλλωστε και τη βασική προϋπόθεση για τη διαμόρφωση μιας ενιαίας κουλτούρας ηθικής μεταξύ των 5.500 υπαλλήλων του οργανισμού, ενώ παράλληλα εξασφαλίζει πολλαπλά οφέλη για τους μετόχους και τους κοινωνικούς εταίρους της.

Συγκεκριμένα αναφέρονται τα εξής:

Μείωση των κινδύνων στους οποίους συμπεριλαμβάνονται οι εγκληματικές πράξεις.

* Αύξηση της αξίας όλων όσων συνεργάζονται και επηρεάζονται από τις ενέργειες του οργανισμού.

Διάδοση της καλής φήμης της επιχείρησης.

* Βελτίωση του ονόματος της εταιρείας σε σχέση με την προσφορά εργασίας και εξασφάλιση ποιοτικού εργατικού δυναμικού.

* Ενίσχυση των δεσμών με τους υπαλλήλους και βελτίωση της αποδοτικότητάς τους.

Επιπλέον, τονίζεται πως η Enterprises Shipping and Trading Σ.A. αποτελεί ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Ελληνικού Ινστιτούτου Επιχειρησιακής Ηθικής (EBEN GR) που αποτελεί παράρτημα του European Business Ethics Network, που ιδρύθηκε το 2005 και αποτελεί μη κερδοσκοπικό οργανισμό.

Το EBEN είναι το μόνο διεθνές δίκτυο, που αφιερώνεται πλήρως στη διάδοση της επιχειρησιακής ηθικής στην Ευρώπη και ο ρόλος του είναι να προωθήσει τις αξίες, την ηθική ηγεσία και την αυξανόμενη συνειδητοποίηση για την ευθύνη των επιχειρήσεων απέναντι στην κοινωνία.


Με αφορμή τη βράβευση της Enterprises Shipping and Trading S.A ο πρόεδρός της κ. Βίκτωρας Ρέστης έκανε την ακόλουθη δήλωση: 

"Η βράβευσή μας από το Ελληνικό Ινστιτούτο Επιχειρηματικής Ηθικής αποτελεί δικαίωση της σταθερής μας προσήλωσης στην επιχειρηματική διαφάνεια και στην εξασφάλιση των όρων για την αειφόρο ανάπτυξη της κοινωνίας. Αξίες πάνω στις οποίες θεμελιώθηκε η φιλοσοφία της εταιρείας μας. Ευελπιστούμε ότι θα υπάρξουν και άλλες εταιρείες που θα ενσωματώσουν αντίστοιχες πρακτικές στις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες".

Kαι με τι πάνε χέρι-χέρι οι πετυχημένοι επιχειρηματίες;

http://www.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=7107696

25/10/2012

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ TRAVEL PLAN
Απλήρωτοι εργαζόμενοι και εκ περιτροπής εργασία
Καταγγελία εξέδωσαν οι εργαζόμενοι

Οι απολύσεις, η εκ περιτροπής εργασία, συνολικά η επίθεση που βιώνουν οι εργαζόμενοι στη ναυτιλία και τον τουρισμό στο σύνολο των δικαιωμάτων τους, από τους εργοδότες που είναι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, με αβάντα την αντιλαϊκή πολιτική συγκυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ενωσης, έρχονται στο προσκήνιο με καταγγελία που εξέδωσαν εργαζόμενοι στην ταξιδιωτική εταιρεία TRAVEL PLAN, οι οποίοι είναι επί δύο μήνες απλήρωτοι και βιώνουν το μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας, που προβλέπει ότι 12 μέρες το μήνα δε θα δουλεύουν.

Στην καταγγελία που εξέδωσαν αναφέρουν: «Απλήρωτοι παραμένουν εδώ και τουλάχιστον 2 μήνες υπάλληλοι του ταξιδιωτικού οργανισμού TRAVEL PLAN, συμφερόντων ομίλου Ρέστη και Ψυχάρη. H διοίκηση της εταιρείας αφήνει απλήρωτους προμηθευτές και υπαλλήλους τους οποίους υποχρεώνει επιλεκτικά σε εκ περιτροπής εργασία με σκοπό τον εξαναγκασμό σε παραίτηση άνευ αποζημίωσης».

Η TRAVEL PLAN, σύμφωνα με τη δική της ιστοσελίδα, ιδρύθηκε από το Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη (ΔΟΛ) και το 2000 έγινε ξεχωριστή εταιρεία με την ονομασία «Eurostar ΑΕ», παραμένοντας συμφερόντων ΔΟΛ. Τον Απρίλη του 2011 το 85% των μετοχών της πέρασε στα χέρια της εταιρείας «Express Holidays», που ανήκει στον όμιλο του εφοπλιστή Β. Ρέστη. Αξίζει να αναφερθεί ότι για τον εν λόγω εφοπλιστή αναφερόταν στο ναυτιλιακό Τύπο το Σεπτέμβρη του 2011: «Παράγοντες της αγοράς λένε ότι το cash flow (σ.σ. ταμειακές ροές) αγγίζει τα 4 δισ. δολάρια. Ενδεικτικά να σημειώσουμε ότι ορισμένες μόνο από τις business του Βίκτορα Ρέστη είναι οι εξής: Ιδιοκτήτης της ναυτιλιακής εταιρείας "Enterprise Shipping & Traiding", υπό τον έλεγχο της οποίας βρίσκονται 98 πλοία ξηρού φορτίου και δεξαμενόπλοια και κατέχει το 33% της ναυτιλιακής εταιρείας "Freeseas". Το όνομα της οικογένειάς του φιγουράρει στη "χρυσή λίστα" με τους πιο πλούσιους Ελληνες».


 Και ποιοι βγαίνουν μπροστά να αγωνιστούν ενάντια σε αυτά τα κατακάθια;
TRAVEL PLAN
Απέλυσε εργαζόμενο μετά από 30 χρόνια δουλειάς

Η ταξιδιωτική εταιρεία TRAVEL PLAN (ΤΡΑΒΕΛ ΠΛΑΝ), συμφερόντων ομίλου εφοπλιστή Ρέστη και Ψυχάρη, χτες, απέλυσε εργαζόμενο ο οποίος είναι υποψήφιος με το συνδυασμό της παράταξης ΔΑΣ Εργαζομένων στη Ναυτιλία και τον Τουρισμό, στις εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης στο κλαδικό σωματείο ΠΑΣΕΝΤ, που είναι σε εξέλιξη. Ο εργαζόμενος μετά από 30 χρόνια δουλειάς στην επιχείρηση απολύθηκε, χτες, χωρίς καμία αιτιολογία. Απλά η προϊσταμένη του έδωσε το ραβασάκι της απόλυσης και την αποζημίωση. Η ΔΑΣ με ανακοίνωσή της προς τον κλάδο καταγγέλλει την απόλυση ως καθαρά τρομοκρατική, η οποία, όπως τονίζει, «έχει στόχο να τσακίσει το αγωνιστικό φρόνημα των εργαζομένων» στην εταιρεία.

Σύμφωνα με τη ΔΑΣ ο εργαζόμενος είχε συμβάλει στην οργάνωση των εργαζομένων στο χώρο δουλειάς όλο το προηγούμενο διάστημα για να μη σκύψουν το κεφάλι και να αποδεχτούν να υπογράψουν μειώσεις μισθών και ατομικές συμβάσεις. Μαζί με άλλους εργαζόμενους της TRAVEL PLAN αντιστάθηκαν αποφασιστικά στο μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας με 6 μέρες το μήνα χωρίς δουλειά που επέβαλε η εργοδοσία. «Σήμερα (χτες) προχώρησαν σε τρομοκρατική απόλυση του υποψήφιου της ΔΑΣ εν μέσω της περιόδου των αρχαιρεσιών και ακριβώς την επόμενη μέρα από την περιοδεία των συνδικαλιστών της παράταξής μας στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας, στο Ψυχικό. Επιβεβαιώνουν έτσι ποιες είναι αυτές οι δυνάμεις στον κλάδο που οι εργοδότες φοβούνται».

«Οι αντιδραστικές μεθοδεύσεις - συνεχίζεται - θα βρουν απέναντί τους σύσσωμες τις ταξικές δυνάμεις του κλάδου, αλλά και όλους τους εργαζόμενους στο TRAVEL PLAN. Καλούμε όλους τους συναδέλφους να μη σκύψουν το κεφάλι και με θάρρος να δώσουν απάντηση στην εργοδοσία ψηφίζοντας μαζικά τα ψηφοδέλτια της ΔΑΣ στις εκλογές του ΠΑΣΕΝΤ. Η τρομοκρατία δεν θα περάσει. Αλλάζουμε τους συσχετισμούς στο σωματείο. Τσακίζουμε την εργοδοτική ασυδοσία σε κάθε χώρο δουλειάς».
http://www.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=7186523&publDate=7/12/2012

TOP READ