Να κατοχυρωθούν τα δικαιώματα των νέων στρατευμένων που υπηρετούν τη θητεία τους και να καλυφθούν οι ανάγκες τους ζητάει το ΚΚΕ, το οποίο κατέθεσε Ερώτηση προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας. Την Ερώτηση υπογράφουν οι βουλευτές του Κόμματος Θανάσης Παφίλης, Νίκος Καραθανασόπουλος, Γιώργος Λαμπρούλης, Νίκος Παπαναστάσης, Λεωνίδας Στολτίδης και Μανώλης Συντυχάκης.
Παραθέτουμε την Ερώτηση:
«Οι νέοι στρατευμένοι, που υπηρετούν τη θητεία τους, πρέπει να έχουν όλα τα δικαιώματα που είχαν ως πολίτες. Το δικαίωμα στην ενημέρωση, τη διαμαρτυρία για τα προβλήματα της θητείας, το καψώνι κ.ά. Να μπορούν να συμμετέχουν και να δρουν μέσα από τα συνδικάτα, τους συλλόγους εργαζομένων κι άλλους φορείς του λαϊκού κινήματος.
Η οικονομική κρίση και τα αντιλαϊκά μέτρα που εφαρμόζονται, ειδικά τα τελευταία χρόνια, η νέα επίθεση που ετοιμάζει η κυβέρνηση της ΝΔ στα Εργασιακά επιβαρύνουν τη λαϊκή οικογένεια. Οι οικογένειες των οπλιτών σε περίοδο δραστικής μείωσης των μισθών, συντάξεων, αύξησης της φορολογίας επιβαρύνονται με επιπλέον ποσά προκειμένου να εξασφαλίσουν στα παιδιά τους την κάλυψη στοιχειωδών αναγκών που όφειλε να καλύπτει το κράτος. Ακόμη πιο δυσμενής είναι η κατάσταση των οπλιτών που έχουν δημιουργήσει δικές τους οικογένειες καθώς στερούνται το εισόδημα που είχαν ως πολίτες.
Η “ανάπτυξη για όλους”, όπως υπόσχεται η ΝΔ, ή “δίκαιη ανάπτυξη”, “ανάπτυξη για τους πολλούς”, που υποσχόταν ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορεί να υπάρξει στο πλαίσιο αυτού του συστήματος.
Η καπιταλιστική ανάπτυξη πατάει πάνω στη σφαγή των δικαιωμάτων του λαού. Σφραγίζεται μέσα από τις επικίνδυνες συμφωνίες που κάνει η κυβέρνηση για λογαριασμό του κεφαλαίου.
Όπως είναι γνωστό, η μηνιαία οικονομική ενίσχυση, ο λεγόμενος μισθός του οπλίτη είναι 8,62 ευρώ, ο οποίος ασφαλώς δεν φτάνει ούτε για τα καθημερινά έξοδα στο ΚΨΜ.
Γι’ αυτούς τους λόγους επιβάλλεται να αναλάβει το κράτος το σύνολο των δαπανών που αφορούν την εκτέλεση της υπηρεσίας και της εκπαίδευσης του οπλίτη, αλλά και τις ατομικές του ανάγκες.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός Εθνικής Άμυνας, τι μέτρα προτίθεται να πάρει, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες και να κατοχυρωθούν τα δικαιώματα των οπλιτών:
  • Η υπηρεσία να εξασφαλίζει υποχρεωτικά και επαρκώς όλα τα απαραίτητα είδη ένδυσης, υπόδησης, τα συναφή διακριτικά τους και όσα άλλα είναι απαραίτητα για την εκτέλεση της υπηρεσίας τους. Το κράτος να αναλαμβάνει όλα τα έξοδα μετακίνησης των οπλιτών από και προς το στρατόπεδο. Οι μετακινήσεις λόγω μετάθεσης, τοποθέτησης, απόσπασης να γίνονται με υπηρεσιακά μέσα ή δωρεάν με λεωφορείο, τρένο, πλοίο, αεροπλάνο. Οι μετακινήσεις λόγω άδειας να γίνονται είτε με υπηρεσιακά μέσα, είτε με κάλυψη του συνόλου του τιμήματος των εισιτηρίων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, από τη μονάδα στον τόπο διαμονής και αντίστροφα. Οι μετακινήσεις λόγω “εξόδου” να γίνονται με υπηρεσιακά μέσα. Σε διαφορετική περίπτωση να καλύπτονται πλήρως τα έξοδα μετακίνησης από το στρατόπεδο στην πλησιέστερη έδρα δήμου και αντίστροφα. Δωρεάν εισιτήρια σε όλες τις αστικές συγκοινωνίες.
  • Να εξασφαλίζεται επαρκής, σε ποσότητα και ποιότητα, σίτιση.
  • Να στελεχωθούν με ειδικευμένο υγειονομικό προσωπικό και επαρκή εξοπλισμό τα ιατρεία των μονάδων. Να γίνεται πλήρης και έγκαιρος εμβολιασμός των οπλιτών. Να λαμβάνονται κατάλληλα μέτρα που να εξασφαλίζουν την υγιεινή στις μονάδες. Στις οικογένειες των οπλιτών και τα προστατευόμενα μέλη τους να εξασφαλίζεται πλήρης και απολύτως δωρεάν ιατροφαρμακευτική, οδοντιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη, υγειονομικό υλικό, χωρίς συμμετοχή στις πληρωμές, χωρίς πλαφόν και περικοπές.
  • Στα παιδιά των οπλιτών να εξασφαλιστεί χωρίς όρους και προϋποθέσεις η δωρεάν ένταξη στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς.
  • Για όλους τους οπλίτες και ειδικά για όσους ήταν άνεργοι πριν την κατάταξή τους στις ΕΔ, να παγώνουν στεγαστικά δάνεια και χρέη προς το Δημόσιο για όλο το διάστημα της θητείας. Να μην υλοποιείται κανένας πλειστηριασμός.
  • Οι οπλίτες που διέκοψαν σχέση εξαρτημένης εργασίας, ανεξάρτητα από το είδος της σύμβασής τους, για να υπηρετήσουν τη θητεία τους -εφόσον οι ίδιοι το επιθυμούν- να επαναπροσλαμβάνονται υποχρεωτικά από τον ίδιο εργοδότη αμέσως μετά την απόλυσή τους από τις ΕΔ. Οι οπλίτες που είναι άνεργοι μετά την απόλυσή τους να δικαιούνται επίδομα ανεργίας για όλο το διάστημα της ανεργίας.
  • Οι οπλίτες που ανήκουν σε οικογένειες με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ, να λαμβάνουν μηνιαία ενίσχυση 200 ευρώ.
  • Στους οπλίτες που έχουν δημιουργήσει δική τους οικογένεια, να χορηγείται η μηνιαία ενίσχυση των 200 ευρώ, με προσαύξηση ώστε το οικογενειακό τους εισόδημα να φτάνει τα 751 ευρώ το μήνα.
  • Να χορηγούνται υποχρεωτικά, επιπλέον της κανονικής, οι ημέρες της φοιτητικής και αγροτικής άδειας σε όσους οπλίτες τις δικαιούνται.
  • Η υπηρεσία να παρέχει τη δυνατότητα, στους οπλίτες σε όλες τις μονάδες, να έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε χώρους άθλησης, βιβλιοθήκες, αίθουσες ψυχαγωγίας, αίθουσες υπολογιστών, είτε των στρατοπέδων, είτε δημοτικών και δημόσιων. Να εξασφαλίζεται με ευθύνη της υπηρεσίας, δωρεάν πρόσβαση σε πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις εκτός των στρατοπέδων.
  • Να έχουν δικαίωμα οι στρατευμένοι να συγκροτούν Επιτροπές μέσα στις μονάδες με σκοπό να αναφέρονται υπηρεσιακώς για ζητήματα συνθηκών διαβίωσης, να παίρνουν πρωτοβουλίες πολιτιστικού και αθλητικού περιεχομένου.
  • Να κατοχυρώνονται στην ουσία και στην πράξη τα δικαιώματα του οπλίτη, να έχει γνώμη και δικαίωμα να εκφράζει τη διαμαρτυρία του, όπως για να καταργηθούν τα καψώνια, οι όποιες αυθαιρεσίες ανωτέρων. Να έχει το δικαίωμα να διατυπώνει τη γνώμη του ενάντια στη συμμετοχή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους. Ενάντια στη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ και σε αποστολές σε βάρος άλλων λαών. Να κατοχυρώνεται στην πράξη το δικαίωμα του οπλίτη να διαβάζει πολιτικά έντυπα και εφημερίδες εντός των μονάδων. Να πωλούνται εφημερίδες στα ΚΨΜ. Να μπει φραγμός στα εθνικιστικά συνθήματα σε βάρος άλλων λαών, στο ρατσιστικό και ναζιστικό δηλητήριο με όποιον τρόπο αυτό εκδηλώνεται».