2 Μαρ 2021

Εγκλημα διαρκείας με τη χωματερή


Την περασμένη βδομάδα το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής ενέκρινε το σχεδιασμό για την κατασκευή μιας νέας χωματερής πάνω στην ήδη υπάρχουσα της Φυλής, συνεχίζοντας το έγκλημα διαρκείας σε βάρος του λαού της Δυτικής Αττικής. Ενα έγκλημα που προσυπογράφουν με την πολιτική τους όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις, οι περιφερειακές διοικήσεις, δήμοι και συλλογικά όργανα της Τοπικής Διοίκησης. Σύμφωνα με τη μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων την οποία ενέκρινε το Περιφερειακό Συμβούλιο, θα κατασκευαστεί ένας νέος, τρίτος ΧΥΤΑ, χωρισμένος σε τρία κύτταρα, ο οποίος θα σκεπάσει τα υφιστάμενα κύτταρα και πανωσηκώματα. Για τις ανάγκες αυτού του έργου θα δημιουργηθεί ένα «σινικό τείχος» μήκους 1,5 χιλιομέτρου και ύψους 20 μέτρων, για να συγκρατήσει το βουνό με τα σκουπίδια. Για να καταλάβει κανείς το μέγεθος της κατασκευής, υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν πάνω από 36.000 δρομολόγια τριαξονικών φορτηγών για να φτιαχτεί το συμπιεσμένο επίχωμα των 361.570 κ.μ.! Προβλέπεται ακόμα η χωροθέτηση του εργοστάσιου καύσης αποβλήτων, το οποίο, όπως διαρρέεται, θα εγκατασταθεί στην ευρύτερη περιοχή του Θριάσιου Πεδίου.

* * *

Η ζωή των κατοίκων της περιοχής υποβαθμίζεται σταθερά όλα αυτά τα χρόνια, εξαιτίας και της χωματερής. Το ποσοστό των καρκίνων έχει ανέβει κατά 30% σε σχέση με τον μέσο όρο της Αττικής και η δυσωδία είναι μόνιμος συγκάτοικος στα σπίτια τους. Γιατί, λοιπόν, αντί να κλείσουν επιτέλους τη χωματερή, όπως δίκαια ζητάνε ο λαός, σωματεία και φορείς της Δυτικής Αττικής, αποφασίζουν τη διατήρηση και την επέκτασή της; Η απάντηση είναι η εξής: Η διαχείριση των απορριμμάτων από όλες διαχρονικά τις κυβερνήσεις, την Περιφερειακή και την Τοπική Διοίκηση, έχει ως κριτήριο τη διασφάλιση του μεγαλύτερου δυνατού κέρδους για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Το κέρδος είναι αυτό που καθορίζει πώς και από ποιον θα γίνει η αποκομιδή, μέχρι το ποιος, πού και πώς θα επεξεργαστεί το σκουπίδι. Πρόκειται για μια τεράστια αγορά, που ο τζίρος της για την επόμενη πενταετία, χωρίς τα διασφαλισμένα κέρδη από τη λειτουργία των Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων, υπολογίζεται στο 1 δισ. ευρώ! Και όπως συμβαίνει με όλους τους τομείς, γύρω από τη μεγάλη «πίτα» της κερδοφορίας συνωστίζονται ανταγωνιστικά συμφέροντα, που προσπαθούν να επιδράσουν σε διάφορες πλευρές της διαχείρισης των απορριμμάτων, αξιοποιώντας γι' αυτόν το σκοπό και τις δικαιολογημένες αντιδράσεις που προκαλεί σε τοπικό επίπεδο η κυβερνητική πολιτική.

* * *

Το μάρμαρο όμως το πληρώνει πάντα ο λαός. Οχι μόνο με την υποβάθμιση της καθημερινότητάς του, αλλά με κίνδυνο ακόμα και για την ίδια του τη ζωή. Στην προκειμένη περίπτωση, το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αττικής «φορτώνει» τα σκουπίδια όλου του νομού στους κατοίκους της Δυτικής Αττικής και τους επιβαρύνει με επιπλέον προβλήματα δίπλα σε αυτά που έχουν ήδη να αντιμετωπίσουν: Τη μεγάλη ανεργία, τις σοβαρές ελλείψεις σε Υγεία και Παιδεία, την περιβαλλοντική υποβάθμιση από την άναρχη λειτουργία χιλιάδων επιχειρήσεων μια ανάσα από τις αυλές τους. Αντί για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης των απορριμμάτων με ευθύνη του κράτους και με κριτήριο τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες, τα σκουπίδια γίνονται «χρυσάφι» στα χέρια μιας χούφτας ομίλων και συνεχίζουν να αποτελούν εστίες μόλυνσης και ασθενειών, παρά το γεγονός ότι σήμερα υπάρχουν οι επιστημονικές και άλλες προϋποθέσεις για τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση ανθρώπων και περιβάλλοντος από τη διαχείριση των σκουπιδιών.

* * *

Ως εδώ λοιπόν! Οπως ξεκαθάρισαν τα σωματεία, οι φορείς, οι σύλλογοι που διοργάνωσαν κινητοποίηση έξω από την Περιφέρεια την ώρα που συζητιόταν το θέμα της χωματερής, θα κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να μείνει η απόφαση στα χαρτιά. Γιατί είναι επικίνδυνη για τους εργαζόμενους, για τα παιδιά που μεγαλώνουν, για το περιβάλλον, για την ανάσα όλων των κατοίκων της Αττικής. Θα παλέψουν ώστε να μη δημιουργηθεί νέος ΧΥΤΑ, να μην εγκατασταθεί μονάδα καύσης απορριμμάτων στη Φυλή. Να κλείσει τώρα ο ΧΥΤΑ Φυλής. Να αποκατασταθούν ο χώρος και η ευρύτερη περιοχή, να μετεγκατασταθεί σε ασφαλή θέση ο αποτεφρωτήρας, να εκπονηθεί ολοκληρωμένη επιδημιολογική μελέτη χωρίς καθυστερήσεις. Να απαγορευτεί κάθε νέα δραστηριότητα διαχείρισης αποβλήτων στην ευρύτερη περιοχή. Και, βέβαια, να μπει τέρμα στην εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων, καθώς και σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης που συνεπάγεται αυτή.

Ενταση της πάλης


Ενώ το σύστημα Υγείας βρίσκεται σταθερά «στο κόκκινο», ασθενείς χάνουν τις θεραπείες και τις αναγκαίες εξετάσεις τους, υγειονομικοί κάνουν μέρες να δουν τα σπίτια τους από τις απανωτές εφημερίες και οι εισαγωγές σε κλίνες και ΜΕΘ Covid έχουν προκαλέσει έμφραγμα στα νοσοκομεία, ο πρωθυπουργός ...διαπιστώνει ότι η διαχείριση της πανδημίας είναι «ικανοποιητική», όπως και η «συνεργασία» του κράτους με τον ιδιωτικό τομέα, τον οποίο αρνείται ακόμα και τώρα να επιτάξει!

Την ώρα που επιβεβαιώνεται ο δεύτερος νεκρός εργαζόμενος από κορονοϊό σε σούπερ μάρκετ και οι καταγγελίες των σωματείων κάνουν λόγο για εκατοντάδες κρούσματα σε χώρους δουλειάς και μηδενικούς ελέγχους για μέτρα Υγείας - Ασφάλειας, τα κυβερνητικά επιτελεία επαναλαμβάνουν μονότονα ότι η «ατομική ανευθυνότητα» είναι ο κρίκος που πρέπει να σπάσει για να σταματήσει η διασπορά του ιού!

Ενώ οι εμβολιασμοί συνεχίζονται με το σταγονόμετρο και το πολύτιμο εμβόλιο γίνεται βορά στα κέρδη και τους ανταγωνισμούς κρατών και φαρμακοβιομηχανιών, ενώ οι ελλείψεις σε προσωπικό και εμβόλια καθυστερούν εγκληματικά τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού και γέροι άνθρωποι μετακινούνται δεκάδες χιλιόμετρα, σε απομακρυσμένες κυρίως περιοχές, για να κάνουν το εμβόλιο, η κυβέρνηση με τα παπαγαλάκια της κουνάνε το δάχτυλο στους ναυτεργάτες, που απεργούν για το μεροκάματο και την Ασφάλισή τους, κατηγορώντας τους ότι υπονομεύουν το εμβολιαστικό πρόγραμμα!

Την ίδια στιγμή που μετράμε καθημερινά διψήφιο αριθμό νεκρών και τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων στη χώρα μας, κι ενώ έχει αποδειχτεί στην Ελλάδα και παντού το αδιέξοδο της πολιτικής που εμπορευματοποιεί και ιδιωτικοποιεί τα συστήματα Υγείας, με τραγικές συνέπειες για τον λαό, η Πολιτική Προστασία «τουιτάρει» επιλεκτικές συγκρίσεις με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, για να πείσει ότι εδώ τα πράγματα πάνε καλύτερα.

Ακόμα και με τα δικά τους στοιχεία, όμως, για το δεύτερο κύμα της πανδημίας (1η Νοέμβρη - 19 Φλεβάρη) η Ελλάδα κατατάσσεται πρώτη στην ΕΕ με κριτήριο τον «λόγο θνητότητας» (θάνατοι/κρούσματα), με 40 θανάτους ανά 1.000 κρούσματα, φανερώνοντας το νήμα της αντιλαϊκής πολιτικής που διαπερνάει τη διαχείριση της πανδημίας σε όλο τον κόσμο.

Την ώρα που πέφτει και το τελευταίο «φύλλο συκής» για τις προτεραιότητες και τα κριτήρια της κυβέρνησης στα μέτρα που αποφασίζει για την πανδημία, είτε πρόκειται για μερικό, είτε για καθολικό lockdown, ο πρωθυπουργός ανακοινώνει ότι σε δύο βδομάδες θα επανέλθουν «οι κανονικοί ρυθμοί», αρκεί «να κάνουμε μία προσπάθεια ακόμα», προαναγγέλλοντας το άνοιγμα του λιανεμπορίου, της Εκπαίδευσης και μετά της εστίασης χωρίς κανένα επιπλέον μέτρο απ' αυτά που υπήρχαν όταν έκλεισαν!

Και ενώ ετοιμάζεται να «καλωσορίσει» τους πρώτους τουρίστες για να κάνουν σεφτέ οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι των μεταφορών και του τουρισμού, χαρακτηρίζει «ουτοπία» κάθε σκέψη για άνοιγμα των πανεπιστημίων!

Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα διαξιφίζονται για την «ποιότητα του δημόσιου λόγου» με αφορμή τις αποκαλύψεις στο χώρο του Πολιτισμού, επίσημες και ανεπίσημες γραφίδες τους στο διαδίκτυο συκοφαντούν με ψέματα τους εργατικούς - λαϊκούς αγώνες, λοιδορούν τις διεκδικήσεις σωματείων και συνδικάτων, συνδέουν τις διαδηλώσεις με τη διασπορά του ιού, στοχοποιούν όσους αγωνίζονται για την ενίσχυση του συστήματος Υγείας και για ουσιαστικά μέτρα προστασίας των εργαζομένων και του λαού, ειδικά εκεί που κάνει θραύση ο ιός, όπως σε χώρους δουλειάς, σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, σε σχολεία κ.ά.

Πίσω απ' αυτό το παραβάν, ένα χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας στη χώρα μας και σε όλο τον κόσμο, οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι ο «ορατός εχθρός» είναι το σύστημα που θυσιάζει την υγεία, τη ζωή και τα δικαιώματα του λαού στη λογική του «κόστους - οφέλους», με κριτήριο τα κέρδη του κεφαλαίου, φανερώνοντας τις τεράστιες αντιθέσεις και τα αγιάτρευτα αδιέξοδά του.

Μαζί λοιπόν με τον καθημερινό αγώνα για την προστασία της υγείας, των δικαιωμάτων, του εισοδήματος που πρέπει να κλιμακωθεί, βγαίνει στο προσκήνιο και η απαίτηση για ένταση της πάλης για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών στην υγεία και τη ζωή του λαού.

TOP READ