12 Νοε 2020

Τα είδη των Αρνητών

 

Χρόνια πριν γράφαμε για Τα Είδη των Φασιστών. Σήμερα, ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για τα είδη των αρνητών. Οποιαδήποτε ομοιότητα δεν είναι καθόλου συμπτωματική. Χωρίς πολλές εισαγωγές και αφού πλέον έχουμε άφθονο υλικό, πάμε να τα δούμε:

– Ο «μια γριπούλα είναι»

Συνήθως είναι μέσης εκπαίδευσης, 40-60 ετών, συχνάζει σε καφενεία, καζίνο, πρακτορεία ΟΠΑΠ που τα λέει ακόμα ΠΡΟΠΟ και στο αμάξι ακούει μόνο αθλητικά ραδιόφωνα. Του έμαθε ο γιος του να μπαίνει στο «ιντερνέτ» και εκεί διαβάζει ό,τι βρίσκει πιο εύκολα. Είδε μια συνέντευξη του Δρ. Ιωαννίδη, λίγα βίντεο του Στέφανου Χίου, πολλά «άντε γεια» του Τάκη Τσουκαλά και διάβαζε νέα από σάιτ όπως timaskryboun.gr και trobaxtiko.ru. Για την mainstream ενημέρωσή του προτιμάει τη Σία Κοσιώνη γιατί βαρέθηκε τα ίδια και τα ίδια και θέλει επιτέλους να βγουν νέα πρόσωπα στο γυαλι. Πέρασε το πρώτο lockdown καθήμενος σε παγκάκια και μιλώντας χωρίς να τηρεί αποστάσεις με τον γείτονα. Αγαπημένη του φράση ήταν το «δε φτάνει που δεν έχουμε λεφτά, μας κλείνουν μέσα». Αρχικά δεν πίστευε στον Κορωνοϊό αλλά πλέον στις παρέες του δηλώνει ότι είναι απλά μια γρίπη. Τόσοι πεθαίνουν από γρίπη κάθε χρόνο. Πολλές φορές μάλιστα υπερηφανεύεται στους φίλους του ότι τόσο καιρό βγαίνει χωρίς μάσκα και ορίστε, δεν έπαθε τίποτα.

Η αντιεμβολιάστρια μανούλα

Δεν εμβολίασε τα παιδιά της ή τουλάχιστον έτσι ισχυρίστηκε στο facebook όταν βριζόταν με κάποιον κάτω από μια ανάρτηση για ακόμα έναν ιερέα που βρέθηκε θετικός στον covid19. Ακολουθεί μέχρι και στο tinder εκείνη την τηλεπερσόνα από τη Θεσσαλονίκη που μπουγέλωσε τον Χαρδαλιά και σχολιάζει κάτω από κάθε της ανάρτηση «Είσαι θεά κούκλα μου! Καλά τους κάνεις !1! ΠΕΣΤΑΑΑΑΑΑ». Πιστεύει ότι τα εμβόλια μας σκοτώνουν γιατί έτσι είχε πει ένας κουμπάρος της που είχε φάρμα με ζώα και συμφώνησε σε αυτό και ο πνευματικός της. Άλλωστε και η ίδια δεν αρρωσταίνει ποτέ. Τα παιδιά της πήγαν σχολείο χωρίς μάσκα αλλά η ίδια απέτυχε να ξεσηκώσει τους υπόλοιπους γονείς οι οποίοι ρωτούσαν επίμονα τα παιδιά τους ποιανού συμμαθητή τους μαμά είναι η κυρία. Πέρασε το πρώτο lockdown κάνοντας προκλητικά βόλτες μπροστά από αστυνομικά τμήματα και κατάφερε να κοινωνήσει το Πάσχα πιο εύκολα από ό,τι νόμιζε. Εννοείται ότι θέλουν να βάλουμε μάσκες για να χάσουμε τη θρησκεία μας, την ιστορία μας, την πατρίδα μας και να γίνουμε μουσουλμάνοι. Στα συλλαλητήρια για το Μακεδονικό είχε βάψει τα μάγουλά της στα χρώματα της ελληνικής σημαίας και δεν τα ξέπλυνε για 2 ολόκληρες μέρες. Πηγαίνει πολλές βόλτες σε κεντρικα σημεία ελπίζοντας να πετύχει ένα συνεργείο από κάποιο κανάλι για να φωνάξει ότι μας κοροϊδεύουν.

Ο καλός Χριστιανός

Ξέρετε, από αυτούς τους Χριστιανούς που περνάνε όλη τη μέρα τους μισώντας τους υπόλοιπους. Από αυτούς που δεν είναι καλοί με κανέναν από τους πλησίον τους. Από αυτούς που τους φταίνει οι ξένοι, οι πρόσφυγες, οι μετανάστες, οι αριστεροί, οι ομοφυλόφιλοι, οι μουσουλμάνοι, οι φτωχοί, οι άστεγοι, οι γυναίκες, τα παιδιά, τα σκυλιά, τα γατιά, οι μακρυμάλληδες, οι Τούρκοι, οι Αλβανοί, οι ηθοποιοί, οι τραγουδιστές (όχι ο Γαϊτάνος), οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι υδραυλικοί, οι ηλεκτρολόγοι, οι τραπεζικοί, οι μάγειρες, οι δικηγόροι, οι γιατροί. Φυσικά και δεν υπάρχει ιός. Ο κλασικός ο ανθρωπότυπος, εκείνος που δεν πιστεύει αυτό που του λένε όλοι οι επιστήμονες όλου του κόσμου, γιατί λέει δεν έχει αποδειχθεί, ωστόσο πιστεύει ό,τι βλακεία είπε ένας Παΐσιος που είχε και κάτι ιερές σαγιονάρες και μέσα από ένα μοναστήρι προφήτευε με μικρότερη επιτυχία και από τον Βασίλη Λεβέντη. Διαβάζει τα εξώφυλλα της Ελέυθερης Ώρας αλλά την αγοράζει μόνο όταν έχει καλά θέματα, όπως ένα ρεπορτάζ για κάποιον μοναχό του οποίου τις προφητείες παρακολουθεί η CIA για να καθορίσει τη στάση των ΗΠΑ στις διεθνείς τους σχέσεις. Προτιμάει τα λεφτά του να τα δίνει για να αγοράζει άλλες δεξιές εφημερίδες όταν δίνουν δώρο βιογραφίες αγίων. Τελευταία εντυπωσιάστηκε από τη στροφή του ηθοποιού Σερβετάλη στην Ορθοδοξία και με στόμφο υποστήριξε ότι «δεν είναι όλοι οι ηθοποιοί ντιντήδες». Εννοείται ότι κοινώνησε από την Άγια Λαβίδα στον Άγιο Δημήτριο της Θεσσαλονίκης ακόμα κι αν χρειάστηκε να περιμένει όρθιος για τριαντα ολόκληρα λεπτά. Πέρασε το πρώτο lockdown θυμωμένος με αυτά που μας κάνουν οι Εβραίοι αλλά δεν έχασε την πίστη του ότι θα τους τιμωρήσει ο καλός θεούλης.

Ο «το 5g θα μας ελέγχει»

Από αυτούς που ξεκινάνε να σου μιλάνε για τον κορωνοϊό γιατί πιστεύουν ότι θα σε πείσουν. Επιδιώκουν τις συζητήσεις αυτές γιατί έχουν την υποχρέωση να κερδίσουν τις εντυπώσεις. Έχουν δει το βίντεο με τον Κόμπι, ξέρουν ότι ο Μπιλ Γκέιτς κάτι κάνει με τους ιούς και τέτοια, αλλά κυρίως γνωρίζουν πολύ καλά ότι ο ιός κατασκευάστηκε σε ένα εργαστήριο και διαχύθηκε για να μας ελέγχουν. Στην ερώτηση «γιατί να μας ελέγχουν» απαντούν με ένα γενικόλογο «είναι πολλά τα συμφέροντα αδερφέ» και όταν ζητήσεις περισσότερες εξηγήσεις εμφανίζονται οι αναφορές στους Μασόνους που τα έχουν αποφασίσει από παλιά αυτά. Εκεί που πάει να κρασάρει είναι όταν τον ρωτάς «μέχρι τώρα δεν μας ελέγχουν;». Ξεφεύγει από το κρασάρισμα με μισόλογα και όταν κι αυτά τελειώσουν αρχίζει να αναρωτιέται, γιατί αφού έχουμε πανδημία δε βλέπεις πτώματα στις στάσεις των λεωφορείων. Πέρασε το πρώτο lockdown προσπαθώντας να πείσει τους ραγιάδες έλληνες μέσα από τις ημι-ανορθόγραφες αναρτήσεις του στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Τα like μειώνονταν με τον καιρό. Από 4 σε τρία και μετά κανένα, αλλά δεν πτοήθηκε. Το απέδωσε στις κυβερνοεπιθέσεις που ενδέχεται να υφίσταται το account του γιατί δεν σκύβει το κεφάλι στη Νέα Τάξη Πραγμάτων. Εννοείται ότι δεν έβαζε μάσκα άλλα πάντα είχε μια μαζί του σε περίπτωση που τον σταματούσαν για έλεγχο. Το μόνο πράγμα που τον έκανε να αποσπαστεί από την αποστολή του να μας σώσει από τη Νέα Τάξη Πραγμάτων όλο αυτο το διάστημα ήταν η καταδίκη των αγαπημένων του πολιτικών. Για αυτόν, αυτά είναι συνδεδεμένα γεγονότα. Πηγαίνοντας στη δουλειά άκουγε μόνο Τράγκα και ξέρει δικό του άτομο που του είπανε στο νοσοκομείο ότι αν δηλώσει πως ο μπάρμπας του πέθανε από covid θα του κάνουν δωρεάν την κηδεία.

– Ο «ναι, αλλά για τη marfin δε λέτε».

Είναι λίγο πιο διαλλακτικός από τον προηγούμενο και αρκετά πιο καλός στην ορθογραφία. Είναι κυριολεκτικά όλη μέρα online. Δε σταματάει να σχολιάζει και να διαπληκτίζεται με πρόβατα που πιστεύουν στον κορωνοϊό, ξεκινώντας πάντα τις κουβέντες του αναρωτούμενος γιατί επιτράπηκε η συγκέντρωση στο Εφετείο. Αν κάποιος χάσει το χρόνο του για να συνδιαλλαγεί μαζί του θα ταξιδέψει στο χρόνο από το σήμερα πριν μερικά χρόνια που ο Τσιόδρας παράγγελνε εμβόλια, στην Μαρφίν, στον Βελουχιώτη. Θα καταλήξει λέγοντας ότι οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς πρέπει να κάτσουν σπίτια τους. Ψήφισε Τζήμερο, γιατί δεν αντέχει άλλο την αδικία που βιώνουν οι αυτοδημιούργητοι σε αυτή τη χώρα. Επιτέλους, πρέπει να πάρει μπροστά ο ιδιωτικός τομέας. Υποστηρίζει ότι η Θάτσερ έπαιρνε σωστές αποφάσεις και ότι ο Τραμπ είναι ό,τι πιο αυθεντικό είδαμε τελευταία. Βλέπει με μανία παλιές ελληνικές ταινίες και διασκεδάζει σε ταβέρνες όπου πάντα σχολιάζει αρνητικά τους σερβιτόρους.

– Ο «έχω δει Πετράκο και ξέρω»

Εδώ έχουμε τον «επιστήμονα» της παρέας. Έχει δει το βίντεο του Πετράκου, το έκανε share και το έστειλε σε όλες τις επαφές του. Μάλιστα, η πανεπιστημιακή του μόρφωση τον βοήθησε να καταλάβει τι ήθελε να πει ο τραγουδιστής. Τουλάχιστον τα περισσότερα. Σε κάθε συζήτηση ζητάει στοιχεία από το συνομιλητή του. Ταυτόχρονα ο ίδιος παραθέτει αφειδώς αριθμούς μιλώντας συνέχεια για στοιχεία που είναι στο ίντερνετ κι αν θες να πας να τα δεις. Πιστεύει ότι ο κορωνοϊός υπάρχει αλλά είναι πιο αδύναμος κι από την κοινή γρίπη. Χρησιμοποιεί συχνά μερικά τσιτάτα που του αρέσουν και νομίζει ότι φέρνουν σε δύσκολη θέση τον συνομιλητή του: «πανδημία με τόσο λίγους νεκρούς;», «φονικός ιός με τόσους ασυμπτωματικούς;». Όταν απογοητεύτηκε από τη ΝΔ πήγε στον Καμμένο μετά στους ΑΝΕΛ και αφού έκανε μια στάση στο Λεβέντη, τώρα δηλώνει ανένταχτος γιατί κανένα κόμμα δεν ενδιαφέρεται για την πατρίδα. Πιστεύει ότι τα ΜΜΕ τα παίρνουν για να κοιμήσουν τον κόσμο. Δεν σχολιάζει πολύ στα σόσιαλ, αλλά όταν το κάνει προτιμάει ένα επιτηδευμένα ειρωνικό σχόλιο του τύπου «έλα, τι άλλο θα πείτε, μήπως ο ιός προκαλεί και απώλεια στύσης;». Παραδόξως τήρησε τις υποχρεώσεις του στο πρώτο lockdown, έμεινε σπίτι, καθάρισε το πατάρι και βρήκε επιτέλους την ευκαιρία να διαβάσει μερικά βιβλία που είχε αγοράσει κάποτε σχετικά με το ρόλο των Εβραίων στην παγκόσμια οικονομική σκηνή.

– Ο «εσύ ξέρεις κανέναν που να έχει πεθάνει;»

Αυτός θα μπορούσε να είναι σε οποιαδήποτε από τις πιο πάνω κατηγορίες. Απλά δεν τα καταφέρνει τόσο καλά με τα λόγια και τα κείμενα και γενικά με τίποτα και γι’ αυτό όποτε χρειάζεται να μιλήσει για τον ιό, τα μπερδεύει, λέει μισόλογα, φωνάζει και δεν βγάζει νόημα, αλλά δεν το καταλαβαίνει ούτε ο ίδιος. Έτσι, καταφεύγει στο επιχείρημα που καταλαβαίνει καλύτερα: «ξέρεις εσύ κάποιον που πέθανε;». Επιμένει ότι πιστεύει μόνο ό,τι βλέπει με τα μάτια του. Και ό,τι λένε οι παπάδες. Και ο θείος του που ξέρει πολλά γιατί το έχει ψάξει το θέμα και έχει όλα τα «Γιατί και πώς ζουν αναμεσά μας» που εξέδωσε ο εκδοτικός οίκος του Λιακόπουλου. Γενικά, δεν είναι ο τύπος του ανθρώπου που μιλάει κανείς μαζί του, αλλά αν βρεθεί μπροστά σου έχει λίγο πλάκα. Ο ίδιος πιστεύει ότι η γη είναι επίπεδη, ότι ο Έλβις δεν πέθανε, ότι ο άνθρωπος δεν πάτησε ποτέ στο φεγγάρι και ότι όλοι οι νεκροί από κορωνοϊό είναι ηθοποιοί. Δεν έχει πολλούς φίλους με εγκεφαλικά κύτταρα, αλλά με όσους του έχουν απομείνει, κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown έβγαιναν βόλτα στην πλατεία για καφέ στο χέρι. Είναι από αυτούς που πιστεύουν ότι τα lockdown γίνονται για να μεταφερθούν κρυφά πρόσφυγες στην ενδοχώρα. Ονειρεύεται τη μέρα που θα πάρουμε την Πόλη. Στο facebook έχει φωτογραφία προφίλ έναν Σπαρτιάτη και για εξώφυλλο ένα αρχαίο ρητό που δεν μπορεί να σου εξηγήσει τι σημαίνει. Οι διαδικτυακοί του φίλοι είναι fake accounts που υποστηρίζουν ότι ο Παππάς και ο Μιχαλολιάκος είναι οι νέοι κολοκοτρονιδες και εξωτικές θηλυκές παρουσίες οι οποίες νομίζει ότι θα τον ερωτευτούν αν σχολιάσει κάτω από τις φωτογραφίες τους «καλημερα ισαι αποιστεφτο μορο αστεροι μου». Η μαμά του, του έδωσε μάσκα μαζί με το αντίδωρο που πήρε την Κυριακή από την Εκκλησία, αλλά ο ίδιος δεν πρόκειται να τη φορέσει γιατί ξέρει ότι ο κορωνοϊός δεν πιάνει αν έχεις ελληνικό DNA.

Με αφορμή μια ενδιαφέρουσα έρευνα...

 


 

Τόσοι τόνοι από μελάνι, τόσες «εργατοώρες» ιστορικής παραχάραξης, τόσα εκατομμύρια ευρώ σε προγράμματα της ΕΕ για να αναποδογυριστεί η Ιστορία και να εξισωθεί ο φασισμός με τον κομμουνισμό... Τόσες αναλύσεις, τόση αξιοποίηση κάθε είδους «ναυαγίου» ή «ανανήψαντα» για να λερωθεί το χτες, αλλά κυρίως για να θαφτεί το όραμα για το αύριο των λαών...

Κι όμως. Ερχονται στιγμές που φτάνει μια έρευνα, η οποία αν και στημένη - με στοχευμένες ερωτήσεις για να δημιουργούν ακόμα και στον ανυποψίαστο δυσφορία για τον σοσιαλισμό - δείχνει ότι παρόλο που τα πράγματα είναι με το μέρος της αστικής προπαγάνδας, εντούτοις δεν είναι και τόσο εύκολα... Φανερώνει ότι τελικά είναι βαθύ το αποτύπωμα της ιστορικής προσφοράς του πρώτου εργατικού κράτους στη λαϊκή συνείδηση, γεγονός που περνάει και σε νεότερες γενιές. Πολύ περισσότερο επειδή αφορά μια έρευνα, η οποία γίνεται για ένα από τα «think tank» του κεφαλαίου στην Ελλάδα.

Αποδεικνύεται ότι η τιτάνια προσπάθεια που κάνουν τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ, προοδευτικοί, ριζοσπάστες, τίμιοι επιστήμονες που σέβονται την ιστορική αλήθεια, στον αγώνα ενάντια στην ιστορική παραχάραξη, εξακολουθεί να δημιουργεί «αντισώματα» στην ιδεολογική επίθεση που δέχεται ιδιαίτερα η νέα γενιά. Επιβεβαιώνει όμως και κάτι ακόμα: Οτι η ίδια η πραγματικότητα που βιώνουν σήμερα οι νέοι και οι νέες, τα αδιέξοδα και οι αντιφάσεις του καπιταλιστικού συστήματος, το κάνουν «λιγότερο ελκυστικό» απ' ό,τι θα ήθελαν και επιδιώκουν τα αστικά επιτελεία, γεγονός που τους προκαλεί πονοκέφαλο.

* * *

Ο λόγος λοιπόν για την έρευνα που πραγματοποίησε το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών «Μάρκος Δραγούμης» (ΚΕΦίΜ) με θέμα τη «Γνώση και την άγνοια των νέων Ελλήνων σχετικά με τον κομμουνισμό», η οποία μάλιστα έμεινε για δύο χρόνια στα αζήτητα, για λόγους που προφανώς εξηγούνται με βάση τα αποτελέσματά της.

Σημειώνεται ότι οι συμμετέχοντες επιλέχθηκαν με ηλικιακά κριτήρια και η συντριπτική τους πλειοψηφία είναι γεννημένοι μετά το 1988. Μεγάλωσαν δηλαδή στην καρδιά της αντεπανάστασης, σε μια περίοδο αντικομμουνιστικού ξεσαλώματος. Μιλάμε για μια κατηγορία ανθρώπων που ζουν την «επίθεση στον σοσιαλισμό που δεν γνώρισαν», σε αντίθεση με τους πατεράδες και τους παππούδες τους.

Είναι λογικό, λοιπόν, τα ευρήματα της έρευνας, η οποία κάθε άλλο παρά ικανοποιεί τους εμπνευστές της, να αξιοποιούνται για να βαρέσουν «αντικομμουνιστικό συναγερμό» σε διάφορους ...σεσημασμένους του χώρου, όπως π.χ. ο Μπογδάνος, που σκίζει από προχτές τα ρούχα του... Πόσο μάλλον, που η δημοσίευσή της συμπίπτει με τα 31 χρόνια από το γκρέμισμα του Τείχους του Βερολίνου και τα ρουτινιάρικα αντικομμουνιστικά πανηγύρια των αστών και των παπαγάλων τους.

Από καθεμιά απάντηση ξεχωριστά, αλλά και από το σύνολο των απαντήσεων δεν προκύπτει καμιά απέχθεια της νεολαίας για τον κομμουνισμό, όπως επιδιώκουν τα αστικά επιτελεία, δεν προκύπτει καμιά υιοθέτηση των τερατολογιών με τις οποίες πορεύονται εδώ και 30 χρόνια οι κάθε λογής αντικομμουνιστές και οι οποίες όλο και περισσότερο ενσωματώνονται στο σύστημα Εκπαίδευσης.

Διαπιστώνεται δηλαδή μια «αντοχή» της νεολαίας στην κατασυκοφάντηση, κι αυτό είναι που αναγνωρίζουν σαν «πρόβλημα» οι επιτελείς του ΚΕΦίΜ, προϊδεάζοντας ουσιαστικά για ενισχυμένες δόσεις αντικομμουνισμού από εδώ και στο εξής, μπας και «εμπεδωθεί» στους νέους και αυριανούς εργαζόμενους ότι η καπιταλιστική βαρβαρότητα είναι μονόδρομος.

* * *

Είναι λοιπόν χαρακτηριστικά τα εξής στοιχεία από την έρευνα του ΚΕΦίΜ:

  • Πρώτον: Ενα 15,2% των ερωτηθέντων απαντάει ότι το Τείχος του Βερολίνου χτίστηκε είτε για «στρατιωτική άμυνα απέναντι στις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους», είτε για «να κρατάει τους Δυτικούς κατασκόπους απέξω». Μόλις 1 στις 3 απαντήσεις θεωρούνται «σωστές» κατά τη γνώμη του ΚΕΦίΜ, δηλαδή σύμφωνες με την αντικομμουνιστική προπαγάνδα ότι το Τείχος χτίστηκε για να «σταματήσει τα κύματα προσφύγων από το ανατολικό μπλοκ». Να λοιπόν που η σταυροφορία των αντικομμουνιστών δεν έχει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Δεν είναι αρκετοί οι τόνοι ψευδών τους, που φτάνουν μέχρι και να παραχαράσσουν χάρτες της Γερμανίας για να πείσουν ότι το Τείχος ήταν το «σύνορο μεταξύ Ανατολής και Δύσης», αποκρύπτοντας ότι το Δυτικό Βερολίνο βρισκόταν εξολοκλήρου μέσα στο ανατολικογερμανικό κράτος, αποτελώντας έναν ΝΑΤΟικό θύλακα.
  • Δεύτερον: Ενα 60% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι μια «Σοβιετική Ελλάδα» θα ήταν περίπου ίδια με τη σημερινή, αν όχι και πλουσιότερη. Αυτό είναι ίσως το «εύρημα» που περισσότερο προβληματίζει το «think tank», αφού μόλις το 3,6% των ερωτηθέντων απαντά «σίγουρα όχι» στο ερώτημα αν η Ελλάδα θα ήταν πλουσιότερη «υπό ρωσική επιρροή». Κι αυτό όταν εδώ και δεκαετίες φιλοτεχνείται η εικόνα του «πεινασμένου Σοβιετικού εργάτη». Το εύρημα αυτό προφανώς εξοργίζει τους ιθύνοντες της έρευνας, καλώντας σε επιπλέον «μέτρα», μπας και εμπεδωθεί ότι είναι πολύ καλύτερα ο κατώτατος μισθός των 200 ευρώ και τα 10ωρα, η μισοδουλειά και η ανεργία από τη μόνιμη και σταθερή δουλειά, την εξασφαλισμένη στέγη, την Υγεία - Πρόνοια και Παιδεία που εξασφάλιζε το σοσιαλιστικό κράτος. Αυτά δηλαδή που την περασμένη βδομάδα αποκαλούσε «εφιαλτικά» ο υπουργός Εργασίας της ΝΔ, Γ. Βρούτσης.
  • Τρίτον: Τα αντικομμουνιστικά «στερεότυπα» που ήταν must τις δεκαετίες του '80 και του '90, δεν φαίνεται να συγκινούν τη νέα γενιά. Για παράδειγμα, οι αναλυτές της έρευνας πέφτουν από τα σύννεφα που η νεολαία δεν ξέρει ή δεν συγκινείται από το γεγονός ότι υπήρχε μεγάλη αναμονή για να αποκτήσει ένας Ανατολικογερμανός το κλασικό αυτοκίνητο «Τραμπάντ» της Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας, ή που αγνοοεί τις χυδαιότητες για «καλτσόν» και «μπλουτζίν». Και βέβαια πώς να εντυπωσιάσουν με τέτοια επιχειρήματα τη νεολαία και τους εργαζόμενους, που μόλις προχτές άκουγαν τον πρωθυπουργό να ανακοινώνει εν έτει 2020, μετά από 8 μήνες πανδημίας, ότι «δεν μπορούμε να γεννήσουμε λεωφορεία» και ότι θα συνεχίσει ο λαός να παστώνεται στα ΜΜΜ. Τι θα έλεγαν, αλήθεια, αυτοί οι νέοι αν ήξεραν ότι μπορεί να μην είχαν πράγματι όλοι Ι.Χ. τις δεκαετίες του 1960 και του 1970 στην ΕΣΣΔ και τη ΓΛΔ (σάμπως είχαν όμως και στην Ελλάδα...), αλλά είχαν ένα μεγάλο ανεπτυγμένο δίκτυο δημόσιων και φθηνών συγκοινωνιών, που μπροστά τους τα σημερινά ΜΜΜ στην Ελλάδα (εν έτει 2020) ωχριούν!

* * *

Ευρήματα όπως τα παραπάνω, λοιπόν, οδηγούν το ΚΕΦίΜ να συστήνει ένταση της αντικομμουνιστικής προπαγάνδας, αφού όπως τονίζει στο σχολιασμό του: «Σε ολόκληρη τη διδακτική ύλη του ελληνικού Γυμνασίου και Λυκείου οι μέρες μετά το 1940 αναφέρονται σε ελάχιστες σελίδες, και συχνά οι μαθητές δεν προλαβαίνουν καν να τις διδαχτούν. Ο κομμουνισμός ή αν θέλετε κεντρικός σχεδιασμός, ως οικονομικό σύστημα, δεν αναφέρεται καθόλου». Μεταφέρει μάλιστα την ανησυχία του για το γεγονός ότι «τα αποτελέσματα του αποτυχημένου σοβιετικού συστήματος είναι όλο και πιο δυσδιάκριτα (...) Σε μια δημοκρατία, τέτοια άγνοια είναι επικίνδυνη...»

* * *

Η ουσία είναι ότι σήμερα αντικειμενικά υπάρχει έδαφος να ενισχυθεί η συζήτηση για την προοπτική του σοσιαλισμού - κομμουνισμού. Το γεγονός ότι η συκοφάντηση των σοσιαλιστικών κρατών του 20ού αιώνα, η παραχάραξη της Ιστορίας δεν έχει περπατήσει, όπως θα ήθελαν, ακόμα και στις σημερινές συνθήκες υποχώρησης του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος, και ιδιαίτερα στη νέα γενιά, γεννά προβληματισμούς και ανησυχίες. Χτυπάνε λοιπόν καμπάνες με το μάτι στραμμένο ειδικά στο μέλλον... Δίκαιοι οι εφιάλτες τους!




Οι διεκδικήσεις μας μοναδική λύση για το σήμερα


Τα λόγια περίσσεψαν. Τα χειροκροτήματα κράτησαν λίγα δευτερόλεπτα, ενώ οι οιμωγές των ασθενών όλων των κατηγοριών αυξάνονται. Τι είπε το συνεπές υγειονομικό κίνημα από τις πρώτες μέρες της πανδημίας;

Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των κλάδων. 30.000 τα κενά σε νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και δομές Πρόνοιας, σε καιρό μη πανδημίας. Αυτό άφησε η λαίλαπα των τριών μνημονίων των κυβερνητικών κομμάτων ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΚΙΝΑΛ. Επαρκής χρηματοδότηση, που με στοιχεία δικά τους όλο και μειωνόταν. Αμεση ανάπτυξη 3.500 κλινών ΜΕΘ - ΜΑΦ - ΜΕ Νεογνών, που είναι αναγκαίες σε καιρό μη πανδημίας, τη στιγμή που εδώ και δεκαετίες τις είχαν καθηλώσει όλοι τους στις 500 - 600. Επείγουσα ενίσχυση της δωρεάν Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Με δεδομένη την υποστελέχωσή τους μέχρι και 50% και όχι πεσκέσια στις ιδιωτικές διαγνωστικές αλυσίδες. Μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ στον πληθυσμό και φυσικά στους υγειονομικούς. Επίταξη - με τη σωστή έννοια - των ιδιωτικών δομών Υγείας, που επί δεκαετίες βυζαίνουν τα ταμεία και τις οικονομίες του λαού. Επίταξη πραγματική, όχι πλουσιοπάροχη επιδότηση στους κλινικάρχες και στις αλυσίδες των διαγνωστικών κέντρων.

Οι κυβερνώντες όχι μόνο δεν μας δέχονταν, αλλά μέσω υψηλόβαθμων κρατικών λειτουργών και φίλα προσκείμενων ΜΜΕ μάς λοιδορούσαν. Η αξιωματική αντιπολίτευση παρακολουθούσε, στην πράξη έκανε ό,τι μπορούσε για να αδρανοποιήσει το κίνημα, με εκείνο το επικίνδυνο αφήγημα «θα λογαριαστούμε μετά». Το συνεπές κίνημα έσπασε απαγορεύσεις, τήρησε τα μέτρα προστασίας (αποκορύφωμα η συγκλονιστική συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς, εικόνα που έκανε το γύρο του κόσμου και συγκλόνισε ψυχές), παρενέβη σε όλα τα νοσοκομεία και στους χώρους εργασίας για μέτρα πρόληψης και προστασίας του πληθυσμού. Δεν σταματήσαμε στιγμή!

* * *

Ατομική ευθύνη λέει η κυβέρνηση! Πάλι φταίμε εμείς για τη διασπορά! Τι λέτε κύριοι; Κάνατε κάτι από αυτά που πρότειναν οι φορείς των υγειονομικών, η ΟΕΝΓΕ, τα πρωτοβάθμια σωματεία και των υγειονομικών και όλων των κλάδων;

Οταν το Δεκέμβρη του 2019 προκηρύξατε 950 θέσεις μόνιμων γιατρών, υπέβαλαν αίτηση 2.500. Οι κρίσεις καθυστερούν, όπως πάντα. Φτάνει η πανδημία το Μάρτη και η ΟΕΝΓΕ λέει το εξής απλό: Διορίστε τους όλους! Υπάρχει ανάγκη! Τότε διόρισαν ελάχιστους επικουρικούς και 8 μήνες μετά μας κάνουν... χάρη και προχωρούν σε κατεπείγουσες προσλήψεις 300 γιατρών για τις ΜΕΘ. Για τους δε 100 από τους 300 η θητεία τους θα είναι για τρίμηνο και δεν διασφαλίζεται ότι θα παραμείνουν στο δημόσιο σύστημα Υγείας!

Στις πρόσφατες τροπολογίες χρησιμοποιούν τη λέξη «επίταξη». Τι εννοούν; Οταν το σύστημα μπουκώσει, θα χρυσοενοικιάσουν ιδιωτικές δομές και αυτό θα το πουν επίταξη! Κάτι παρόμοιο έκαναν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, πληρώνοντας αδρά 1.000 - 1.600 ευρώ τη μέρα στον κλινικάρχη! Ολα τα παραπάνω για να μη θιγούν τα κέρδη των κλινικαρχών, που τους έχει καλοταΐσει χρόνια τώρα η κάθε κυβέρνηση και το ξεζούμισμα των υπαλλήλων τους. Μέσα στην πανδημία δεν ξεχνάνε να στηρίξουν όλα τα πλοκάμια του κεφαλαίου, υπηρετώντας τους πιστά, ως πολιτικό τους προσωπικό.

Κάνουν υποχρεωτικές μετακινήσεις προσωπικού, αποδυναμώνοντας άλλες δημόσιες δομές, αντί να κάνουν χιλιάδες προσλήψεις. Μάλιστα συνοδεύεται η διάταξη με αυστηρές ποινές σε περίπτωση άρνησης. Με αυταρχικά μέτρα δεν αντιμετωπίζεται η πανδημία!

* * *

«Η καλύτερη πρόληψη είναι η πρόσληψη» σε όλους τους τομείς. Αφού από το 2010 όλες οι κυβερνήσεις ανάγκασαν πάνω από 18.000 γιατρούς να πάρουν των ομματιών τους για άλλες χώρες, σε μερικές ειδικότητες (καρδιοχειρουργική, ουρολογία, βιοπαθολογία κ.λπ.) δεν βρίσκουν γιατρούς να καλύψουν βασικές ανάγκες. Εδωσαν στους ειδικευόμενους ένα «τυράκι» για αναγνώριση χρόνου ειδικότητας εφόσον παρουσιαστούν νωρίτερα στα νοσοκομεία επιλογής τους. Προηγήθηκαν βέβαια εκατοντάδες «εντέλλεσθε» σε ειδικευόμενους άσχετης ειδικότητας να καλύψουν ανάγκες κλινικών Covid σε νοσοκομεία. Ο ειδικευόμενος, με τις αμέτρητες εφημερίες και την υπερεργασία, παίρνει μισθό λιγότερα από τα 1.600 ευρώ που δίνει το κράτος τη μία μέρα σε ιδιωτική ΜΕΘ.

Ζήτησαν από ιδιώτες γιατρούς να ενταχθούν σε προαιρετική βάση στο δημόσιο σύστημα και αγνόησαν επιδεικτικά την έκκληση της Επιτροπής Αγώνα Αυτοαπασχολούμενων - από το Μάρτη - να ενταχθούν μόνιμα με σχεδιασμό στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας. Στην ίδια πολιτική «μπαλωμάτων» εντάσσεται και η πρόβλεψη της τροπολογίας για προαιρετική παραμονή στο ΕΣΥ για 6 μήνες των γιατρών που συνταξιοδοτούνται στις 31/12/2020. Ε! Υψηλά ιστάμενοι: Επιμελητές Α' και Β' θέλει το σύστημα και όχι συνταξιούχους που ο καθένας τους έχει στην πλάτη του πάνω από 2.500 εφημερίες!

Διοικητικούς δεν προσέλαβαν. Τεχνολόγους και παρασκευαστές ελάχιστους. Νοσηλευτές - όλους επικουρικούς, ακολουθώντας συνταγή ΣΥΡΙΖΑ - λένε ότι προσέλαβαν πάνω από 5.000 πανελλαδικά. Να μας εξηγήσουν τότε γιατί στην Α' ΥΠΕ, από τις 1.700 θέσεις νοσηλευτών που ζητήθηκαν, καλύφθηκαν μόνο 1.100; Μήπως συνέβη το ίδιο και στις άλλες ΥΠΕ; Προσέλαβαν ειδικευόμενους νοσηλευτές και μερικούς τους έστειλαν, με μοναδικό εφόδιο το πτυχίο τους, ανεκπαίδευτους, κατευθείαν σε ΜΕΘ Covid. Εύγε!

Κατατέθηκε το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2021. Ολα τα προηγούμενα, μνημονιακά και μη χρόνια, κόβονταν από την κρατική επιχορήγηση των νοσοκομείων εκατοντάδες εκατ. ευρώ κάθε χρόνο. Ο νέος προϋπολογισμός δεν αναπληρώνει ούτε κατ' ελάχιστο τις περικοπές των προηγούμενων χρόνων. Θα μας απαντήσουν γιατί;

* * *

Περιγράφοντας και κυρίως βιώνοντας την πραγματικότητα και στη χώρα μας και στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, δεν χρειάζεται και πολλή σκέψη: Στον καπιταλιστικό κόσμο η υγεία όχι μόνο δεν είναι κοινωνικό αγαθό, αλλά ένας προσοδοφόρος τομέας της οικονομίας. Ακόμα και μέσα στην πανδημία, φαρμακευτικές εταιρείες, όμιλοι βιοϊατρικής τεχνολογίας, βιομήχανοι απλού υγειονομικού υλικού, έχουν πέσει σαν κοράκια για ιλιγγιώδη κέρδη.

Με αυτό το σύστημα δεν υπάρχει ελπίδα. Εδώ και δεκαετίες ο επίλογος όλων των παρεμβάσεών μας παντού, σε συνέδρια, σε ανακοινώσεις, σε αφίσες κ.λπ., ήταν και είναι ότι «παλεύουμε για ένα αποκλειστικά κρατικό, δωρεάν σύστημα Υγείας, χωρίς επιχειρηματική δράση». «Να πληρώσουν το κράτος και οι εργοδότες». «Μόνιμη και σταθερή δουλειά, πλήρης και αποκλειστική απασχόληση». «Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των κλάδων».

Με αφορμή την πανδημία, είναι τόσο επίκαιρα τα αιτήματα, που πρέπει να γίνουν αιτήματα του λαού.

(Ολόκληρο το άρθρο δημοσιεύεται στο πόρταλ «902.gr»)


Ηλίας Π. ΣΙΩΡΑΣ
Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» και Γραμματέας της ΕΙΝΑΠ

Κυνικές ομολογίες


«Αν βάζαμε οριζόντια 72ωρο τεστ για είσοδο το καλοκαίρι, θα έμπαιναν στην Ελλάδα μόλις 100.000 τουρίστες αντί για 4,4 εκατομμύρια». Αυτήν την κυνική ομολογία έκανε την Τρίτη σε συζήτηση στη Βουλή ο υπουργός Τουρισμού, επιβεβαιώνοντας «πανηγυρικά» τους όρους με τους οποίους έγινε το άνοιγμα του Τουρισμού τους προηγούμενους μήνες, που δεν ήταν άλλοι από τα «πρωτόκολλα» του κέρδους μεγαλοξενοδόχων, tour operators, αεροπορικών ομίλων και εφοπλιστών.

Ο υπουργός επιβεβαίωσε δηλαδή εκείνο που «ο κόσμος έχει τούμπανο» και η κυβέρνηση «κρυφό καμάρι»: Οτι έπαιξαν και παίζουν την υγεία του λαού στον τζόγο των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων. Τα υγειονομικά πρωτόκολλα κόβονται και ράβονται με κριτήριο ακριβώς τη θωράκιση της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Κι αυτό βέβαια δεν αφορά μόνο τους κλάδους του Τουρισμού και των Μεταφορών αλλά τη συνολικότερη πολιτική «διαχείρισης» της πανδημίας.

Θα μπορούσαμε να ακούσουμε και άλλες «κυνικές ομολογίες» κυβερνητικών και κρατικών εκπροσώπων και στελεχών, να εξηγούν ακριβώς με το ίδιο κριτήριο, αυτό της προστασίας των κερδών, γιατί έχουν αφήσει τους εργασιακούς χώρους να γίνονται εστίες υπερμετάδοσης του κορονοϊού και πως το αντίθετο θα είχε επιπτώσεις στα κέρδη των ομίλων.

Γιατί είναι κόστος χωρίς όφελος για το κράτος και το κεφάλαιο η ενίσχυση με εξοπλισμό και προσωπικό του δημόσιου συστήματος Υγείας, η ενίσχυση των κρατικών Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, οι προσλήψεις στα σχολεία, η μείωση του αριθμού των μαθητών στις τάξεις κ.λπ. Αλλωστε, και το γενικευμένο «λοκντάουν» το εφαρμόζει «για να σωθούν» - όπως λέει - η χριστουγεννιάτικη αγορά και ο τζίρος των μεγάλων επιχειρήσεων στις γιορτές.

Σε αυτό το πλαίσιο, εξάλλου, είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών ότι κριτήριο για τα μέτρα είναι «η εφαρμοσιμότητά» τους, το τι «κόστος» δηλαδή έχουν τα αναγκαία μέτρα προστασίας του λαού σε σχέση με το «όφελος» που έχουν για το κεφάλαιο τα πρωτόκολλα - λάστιχο. Ετσι, τα αιτήματα των μαθητών, γονιών και εκπαιδευτικών κρίνονται ως «απαγορευτικό κόστος», ενώ με ...ατράνταχτα επιχειρήματα, του στιλ «δεν γεννάμε λεωφορεία», απαντούν στο αίτημα για αραίωση στα ΜΜΜ και προσλήψεις νέων οδηγών.

Αυτή είναι η σταθερή «πυξίδα», όσο κι αν αξιοποιεί κατά το δοκούν τα επιστημονικά δεδομένα κόβοντας και ράβοντάς τα στα μέτρα αυτά.

Με το ίδιο αυτό κριτήριο όχι μόνο δεν βάζει χέρι στον ιδιωτικό τομέα Υγείας, δεν προχωρά στην αναγκαστική επίταξή του με ένταξή του στο σχεδιασμό του δημόσιου συστήματος αλλά χρυσοπληρώνει υπηρεσίες του εν μέσω πανδημίας, δίνοντας «δωράκια» στους αντίστοιχους ομίλους.

Αλλά, αλήθεια, μήπως όλα αυτά δεν είναι τα κριτήρια με τα οποία και ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει από την κυβέρνηση να καταρτίσουν «ένα κοινό σχέδιο», «με έναν κοινό υπουργό Υγείας», «να ξαναβάλει πλάτη», όπως λένε τα στελέχη του;

Με τα ίδια αυτά κριτήρια δεν κατηγορούσε την κυβέρνηση ότι «καθυστερεί αδικαιολόγητα» το άνοιγμα του Τουρισμού με τα πρωτόκολλα των ομίλων, ενώ ξεσπάθωνε ότι «ο Τουρισμός μπαίνει στο απόσπασμα» με αφορμή την πρόθεση της κυβέρνησης, αντί για τεστ και άλλα ουσιαστικά μέτρα, να ζητάει από τους ταξιδιώτες... τη συμπλήρωση μιας φόρμας;

Την υπογραφή και της δικής του κυβέρνησης, που υλοποίησε απαρέγκλιτα την πολιτική της εμπορευματοποίησης, δεν φέρει και το σημερινό χάλι στην Υγεία; Η τραγική κατάσταση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς δεν είναι αποτέλεσμα της «συνέχειας του κράτους» στην πολιτική της «απελευθέρωσης» των συγκοινωνιών που ακολούθησε;

Η «μετάφραση» των κυνικών ομολογιών κυβέρνησης και αστικών κομμάτων θα μπορούσε να είναι κι αυτή: «Αν βάζαμε μπροστά τις ανάγκες του λαού, τότε θα έχαναν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, το κεφάλαιο». Αυτούς λοιπόν είναι που πρέπει να σημαδέψει η λαϊκή πάλη τώρα, ακόμα πιο αποφασιστικά!

TOP READ