23 Απρ 2014

ΟΥΚΡΑΝΙΑ Κλιμάκωση της σύγκρουσης μετά το συμβιβασμό στα χαρτιά

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Κλιμάκωση της σύγκρουσης μετά το συμβιβασμό στα χαρτιά
Η ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση κλιμακώνεται, ενώ οι ΗΠΑ με επίσκεψη του Μπάιντεν στο Κίεβο στηρίζουν την αντιδραστική νέα εξουσία



Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ στο Κίεβο με τη «μαριονέτα» πρωθυπουργό
ΚΙΕΒΟ - ΣΛΑΒΙΑΝΣΚ.--
Ουσιαστικά πλήρως ακυρωμένη είναι η λεγόμενη συμφωνία της Γενεύης της περασμένης Πέμπτης ανάμεσα στις ΗΠΑ, την ΕΕ, την αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου και την καπιταλιστική Ρωσία, πράγμα που από την πρώτη στιγμή ήταν το πιθανότερο να συμβεί. Και αυτό γιατί τα σημεία της συμφωνίας επιδέχονταν διάφορες ερμηνείες, ειδικά το ζήτημα του «αφοπλισμού των μη νόμιμων ομάδων» και κυρίως γιατί ο ενδοϊμπεριαλιστικός ανταγωνισμός δεν είναι δυνατόν να ακυρωθεί ακόμα και αν γίνουν επιμέρους συμβιβασμοί. Ηδη πριν στεγνώσει το μελάνι της συμφωνίας η κυβέρνηση των φιλοϊμπεριαλιστικών, εθνικιστικών και φασιστικών δυνάμεων ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει τη λεγόμενη αντιτρομοκρατική εκστρατεία στην Ανατολική Ουκρανία, παρόλο που ήδη είχε βαλτώσει λόγω της λαϊκής αντίδρασης. Αυτό προκάλεσε και τις αντιδράσεις των ρωσόφωνων διαδηλωτών που αντιδρούν στην κυβέρνηση, που τη χαρακτηρίζουν «χούντα», ενώ «λάδι στη φωτιά» έριξε και η επίθεση, όπως αποδείχτηκε, από φασίστες του «Δεξιού Τομέα» την Κυριακή του Πάσχα σε μπλόκο ρωσόφωνων πολιτοφυλάκων, που ήταν άοπλοι, κοντά στο Σλαβιάνσκ, στην επαρχία του Ντονέτσκ, που είναι το επίκεντρο της αντιδράσεων ενάντια στην πραξικοπηματική κυβέρνηση του Κιέβου. Στη συμπλοκή αυτή σκοτώθηκαν αρχικά 3 πολιτοφύλακες και στη συνέχεια 2 του «Δεξιού Τομέα», όταν έφτασαν στο χώρο, μετά από ειδοποίηση, ένοπλοι ρωσόφωνοι πολιτοφύλακες.
Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος προκαλεί από το Κίεβο
Ενδεικτικό, επίσης, της κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης είναι και η επίσκεψη-στήριξη της κυβέρνησης του Κιέβου από τις ΗΠΑ, με την επίσκεψη στο Κίεβο του Αμερικανού αντιπροέδρου, Τζο Μπάιντεν, που εμφανίστηκε ως δήθεν υπερασπιστής της ειρήνης και της διεθνούς ασφάλειας και εκθείασε το έργο των δήθεν «μαχητών της δημοκρατίας» της νέας εξουσίας. Συναντήθηκε με τους αυτοανακηρυγμένους Πρόεδρο Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ και πρωθυπουργό Αρσένι Γιάτσενιουκ και άσκησε έντονη κριτική ότι η Ρωσία ευθύνεται για την αναταραχή στην Ανατολική Ουκρανία και ότι έχει στείλει ειδικές δυνάμεις που οργανώνουν τις βίαιες εκδηλώσεις. Δήλωσε κατηγορηματικά ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να ανεχτούν «μια χώρα να κλέβει το έδαφος μιας άλλης κυρίαρχης χώρας και δεν πρόκειται ποτέ να αναγνωρίσει την κατοχή της Κριμαίας από τη Ρωσία, όπως και η διεθνής κοινότητα». Και όλα αυτά λέγονται όταν οι ΗΠΑ οργάνωσαν την ιμπεριαλιστική επέμβαση στην Ουκρανία με την ανατροπή του Γιανουκόβιτς, χωρίς να διστάσουν να αναδείξουν στην εξουσία εθνικιστικές και φασιστικές δυνάμεις.
Ο Μπάιντεν απείλησε τη Ρωσία με «μεγαλύτερη απομόνωση» αν δεν αποσύρει τα στρατεύματά της από τα σύνορα με την Ουκρανία και δε σταματήσει «να υποστηρίζει ανθρώπους που κρύβονται πίσω από μάσκες» στην Ανατολική Ουκρανία. Ωστόσο, πέρα από τη φραστική έκφραση στήριξης στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ δε δείχνουν διατεθειμένες να εκφράσουν αυτή τη στήριξη και έμπρακτα. Αλλωστε, η βοήθεια των 50 εκατ. δολαρίων, που ανακοίνωσε σήμερα, μόνο ως φιλοδώρημα μοιάζει για μία οικονομία που χρειάζεται δεκάδες δισ. την επόμενη διετία για να αποφύγει την καταστροφή.
Στην ίδια ρότα με τον Μπάιντεν ήταν και ο Γιάτσενιουκ στην κοινή συνέντευξή τους στο Κίεβο, που αποκάλεσε τη Ρωσία «γκάνγκστερ του 21ου αιώνα». Ταυτόχρονα, ΗΠΑ και κυβέρνηση του Κιέβου εμφάνισαν φωτογραφίες που ισχυρίζονται ότι επιβεβαιώνουν την δράση Ρώσων πρακτόρων που έδρασαν στην Κριμαία και τώρα εμφανίζονται στην Ανατολική Ουκρανία.
Επιπλέον, η χτεσινοβραδινή απόφαση του Ο. Τουρτσίνοφ να εντατικοποιηθεί η λεγόμενη «αντιτρομοκρατική εκστρατεία» με αποστολή νέων στρατευμάτων, δείχνει ότι η κατάσταση θα εντείνει ακόμα περισσότερο τη σύγκρουση. Αφορμή γι' αυτό είναι η ανακάλυψη κοντά στο Σλαβιάνσκ των πτωμάτων δυο πολιτικών των κομμάτων της νέας εξουσίας (ο ένας, ο Βλ. Ρύμπακ, βουλευτής του κόμματος του Τουρτσίνοφ «Πατρίδα») που είχαν εξαφανιστεί και βρέθηκαν με έντονα σημάδια βασανισμού.
Φουντώνει η αντίδραση των ρωσόφωνων
Στο ίδιο το Σλαβιάνσκ συνεχίζονται οι καταλήψεις κυβερνητικών κτιρίων, ενώ ο Βιάτσεσλαβ Πονομάρεφ, αυτοανακηρυχθείς δήμαρχος της πόλης, κάλεσε τη Ρωσία να βοηθήσει. Είπε χαρακτηριστικά:
«Από τη ρωσική κυβέρνηση του Βλαντίμιρ Βλαντιμίροβιτς (Πούτιν) ζητάμε βοήθεια. Εάν δεν μπορείτε να στείλετε δυνάμεις διασφάλισης της ειρήνης, στείλτε μας όπλα». Οταν ρωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο για την επίσκεψη στην Ανατολική Ουκρανία του υπουργού Εσωτερικών της κυβέρνησης του Κιέβου, Αρσέν Αβάκοφ, απάντησε: «Εάν εκείνος έρθει (στο Σλαβιάνσκ), θα τον πυροβολήσω εγώ ο ίδιος (...) δε θα σφίξω το χέρι του (...)».
Οι ρωσόφωνες πολιτοφυλακές, επίσης, κατέλαβαν το σταθμό της αστυνομίας και συνέλαβαν τον αρχηγό της στο Κραματόρσκ.
Πάντως, ο επικεφαλής μεσολαβητής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) στην Ουκρανία συναντήθηκε χτες με τους ηγέτες των ρωσόφωνων διαδηλωτών στο Ντονέτσκ και χαρακτήρισε τις συζητήσεις τους «εποικοδομητικές». «Είχαμε μια χρήσιμη και εποικοδομητική συνάντηση με εκπροσώπους της ομάδας που έχει καταλάβει το κτίριο της περιφερειακής κυβέρνησης στο Ντόνετσκ, με το δήμαρχο του Ντόνετσκ και το διοικητή της αστυνομίας» της πόλης, δήλωσε ο Μαρκ Εθέρινγκτον στους δημοσιογράφους έπειτα από τη συνάντηση αυτή, που διήρκεσε 90 λεπτά και πραγματοποιήθηκε σε ένα ξενοδοχείο της πόλης. «Εξήγησαν τη θέση τους. Συζητήσαμε επίσης την ανάγκη να υπάρξει διάλογος και αποκλιμάκωση της έντασης και, φυσικά, την ανάγκη να αποφευχθεί η βία».
Απάντηση της Ρωσίας
Απαντώντας στην προσπάθεια, κυρίως των ΗΠΑ, για απομόνωση της Ρωσίας, ο Ρώσος πρωθυπουργός, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, σημείωσε ότι η Ρωσία θα προσπαθήσει να αντισταθμίσει τις κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί από τη Δύση στρεφόμενη προς τις ανατολικές αγορές. Την ίδια στιγμή ο Μεντβέντεφ επισήμανε, επίσης, ότι οι συζητήσεις που γίνονται σχετικά με το ενδεχόμενο η Ευρωπαϊκή Ενωση να εισάγει φυσικό αέριο (σχιστολιθικό) από τις ΗΠΑ, ώστε να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο, είναι «μπλόφα».
Επίσης προανήγγειλε «αντίμετρα» στις αμερικανικές εταιρείες «Visa» και «Mastercard», οι οποίες εφάρμοσαν τις στοχευμένες κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ εναντίον ρωσικών τραπεζών.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, επίσης σε δηλώσεις του τη Δευτέρα, κατηγόρησε την κυβέρνηση του Κιέβου ότι παραβιάζει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στη Γενεύη. Ενώ, με αφορμή την επίθεση στο Σλαβιάνσκ, σημείωσε ότι αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση του Κιέβου «δε θέλει να ελέγξει τους εξτρεμιστές», ενώ με αυστηρό ύφος σημείωσε: «Προτού μας δώσουν τελεσίγραφα, απαιτώντας να εκπληρώσουμε αιτήματα μέσα σε δύο ή τρεις μέρες με την απειλή κυρώσεων, θα καλούσαμε επειγόντως τους Αμερικανούς εταίρους μας να αποδεχθούν πλήρως την ευθύνη για εκείνους που έφεραν στην εξουσία».
Νέα δήλωση Γιανουκόβιτς
Απ' την πλευρά του ο ανατραπείς Πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς κάλεσε την κυβέρνηση του Κιέβου να «αποσύρει αμέσως όλες τις στρατιωτικές της δυνάμεις» από τις περιοχές της Ανατολικής Ουκρανίας, προκειμένου να αποφευχθεί «ένα λουτρό αίματος». Και απευθυνόμενος στους στρατιωτικούς, τους κάλεσε να μην εκτελούν εγκληματικές εντολές.

22 σχόλια:


  1. Packers And Movers Delhi are not here to simply add the awesome substance to our webpage instead just to peruse by, however real dedicated online office is giving you their best for your benefit. In city itself, individuals once are at some point arbitrary guests to this site as you might be are right now; they turn out to be amicable regular clients of our own and even do prescribe us to others for we give the solid and reliable moving administrations.
    http://packers-and-movers-delhi.in/packers-and-movers-minto-road-delhi
    http://packers-and-movers-delhi.in/


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Packers and Movers Kolkata, Local Shifting Relocation and Top Movers Packers Kolkata. Packers and Movers Kolkata Household @ www.KolkataPackersMovers.in
    http://kolkatapackersmovers.in/
    http://kolkatapackersmovers.in/packers-and-movers-beleghata-kolkata

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. If you want to share your Reviews, Feedback, and Complaints about Agarwal Packers and Movers then visit Gile Shikwe and Phark Padta Hai websites.

    read more

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Nice blog, Visit Ogen Infosystem for the best Website Designing and Development Companyies in Delhi, India in affordable price and here you will also get Digital Marketing Services like- PPC, SEO, Facebook Marketing and many more.
    Digital Marketing Company in Delhi

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Wow!!! It was really an Informational Article which provide me with much Insightful Information. I would like to first thank the author for such an Insightful Content. If someone here is looking for a Website Designing Company in India, then look no further than Jeewangarg.com as we are the Best website designing company in Delhi working in the arena for the last 8 years.
    Digital Marketing agency in Delhi

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Your blog post is fantastic; scanners can like to read your post. So get in grips to grasp additional regarding the technological perspective with the putative mobile app development company. Also visit: top mobile app development company

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. you want to Get a Trading License in Dubai Without an Office- but how? Obtaining a business trade license and starting a business in Dubai is very easy if you know the right people here.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Very nice blog, Thanks for sharing great article.
    You are providing wonderful information, it is very useful to us.
    Keep posting like this informative articles.
    Thank you.

    From: Field Engineer

    For more information about: it security operations engineer

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. We have developed a network of agents and lawyers throughout Ontario and can, as a result, provide competent defence in any Provincial Offences court in Ontario. As a company with a narrow focus (Provincial Offences Act Charges), we are able to be on the cutting edge of all developments, information, ideas and practices which would allow for us to provide the defences needed and the assistance required by our clients.
    you can avail services by visiting website
    https://ticketterminator.org/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Janitorial services cover a wide range of tasks, from daily cleaning routines to periodic maintenance. Businesses in London, Ontario, benefit from janitorial cleaning services that can be customized to meet specific needs and schedules.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Fairhope's seafood scene is a testament to the town's commitment to culinary excellence and the rich bounty of the Gulf. From oyster bars and seafood markets to family-friendly restaurants and special events, Fairhope offers a diverse array of options for every seafood enthusiast. So, whether you're a local or a visitor, immerse yourself in the flavors of Fairhope and savor the Gulf Coast's finest seafood.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Your wedding day is a joyous celebration of love and the promise of beautiful tomorrows. As a Munich-based wedding photographer, I am honored to capture these precious moments amidst the enchanting surroundings of the city. Nestled in the heart of Munich, our services provide the perfect backdrop for your special day, framed by the city's unique charm and cultural beauty."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Savor the luscious sweetness of milk sea salt caramel truffles, where velvety milk chocolate encases a creamy caramel center, perfectly balanced with a touch of sea salt, creating an irresistible indulgence in every bite.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Purchase Fly Ash Louisiana enables construction firms to access a versatile and eco-friendly material, fostering durable and sustainable infrastructure solutions statewide.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. The escalating conflict in Ukraine, despite compromises on paper, underscores the complexities of geopolitical situations. In times of uncertainty, focus on seamless events with reliable Catering services in Houston Texas ensuring that even in the midst of global challenges, gatherings are marked by culinary excellence and hospitality. #UkraineConflict #GeopoliticalChallenges #HoustonCatering #GlobalEvents

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. The escalation of conflict in Ukraine, even after settlements on paper, underscores the need for steadfast security measures. In uncertain times, ensure the protection of your commercial space with a Reliable Commercial Fencing Company in Edmonton A resilient barrier is essential for fostering safety and stability in today's unpredictable landscape

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Disturbing escalation in Ukraine post a seemingly paper settlement. Hoping for peace amid geopolitical challenges. Meanwhile, in industrial operations, trust robust hydrocarbon pumps Aberdeen for fluid management stability despite external uncertainties.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. The escalation of conflict in Ukraine despite a compromise on paper is deeply concerning. In times of uncertainty, a moment of solace can be found in small comforts.order coffee online in dubai to create a peaceful space for reflection and resilience. Stay strong.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Concerning news about the escalation of conflict in Ukraine post-compromise on paper. Amidst these challenging times, find a moment of solace with متجر شوكليت الخبر. A sweet indulgence to uplift your spirits during uncertain times. #PeaceForUkraine #AlKhobarChocolateStore

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. The fragile Geneva agreement between the US, EU, Kiev, and Russia appears to have crumbled, reflecting the complexities and challenges in international diplomacy. In times of uncertainty, prioritize safety with Asbestos Removal Contractors Canada.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

TOP READ