10 Ιουλ 2020

Τρέμε Ρήγα Φερραίε!




-Τρέμε Ρήγα Φερραίε! Τρέμετε Βολταίρε, Ντιντερό και Ζαν-Ζακ Ρουσώ! Τρέμετε φιλόσοφοι εμπνευσμένοι από τις ιδέες του Διαφωτισμού, εσείς που ταχθήκατε υπέρ της ελευθερίας και εναντίον της τυραννικής διακυβέρνησης και της καταπίεσης! Κουρελιάζοντας ακόμη και τις λεγόμενες βασικές αστικές αξίες του Διαφωτισμού, τώρα, η κυβέρνησή μας προτίθεται να ποινικοποιήσει προληπτικά και τις ιδέες! Έφτασε το σχέδιο νόμου της σημερινής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της «ιδεολογίας της βίας» και «την πρόληψη των διαφόρων μορφών και εκφάνσεων της βίας», βάζοντας στο ίδιο τσουκάλι τη ριζοσπαστικοποίηση, μαζί με τον βίαιο εξτρεμισμό, την ενδοοικογενειακή και την έμφυλη βία. Κι αυτό, για να θολώνει τα νερά και να μπερδεύει τους ανθρώπους.

Τι πονηροί και άθλιοι που είναι οι εμπνευστές του άθλιου νομοσχεδίου! Με περίσσιο αυταρχισμό και πνεύμα καταστολής, κόντρα σε όσους έχουν το αναφαίρετο δικαίωμα να διαδηλώνουν, κόντρα σε κινητοποιήσεις συνδικάτων, φοιτητικών συλλόγων, μαζικών φορέων και εργαζόμενων, βάζουν σε παρανομία τη «ριζοσπαστικοποίηση» (αυτήν ακριβώς που θέλουν να χτυπήσουν), μαζί με τον βίαιο εξτρεμισμό (που τόσες σχέσεις έχει με το παρακράτος), την ενδοοικογενειακή και την έμφυλη βία (για τις οποίες σιγά μην κόπτονται, όπως έχει πολλάκις αποδειχτεί)! Θέλουν μάλιστα να συστήσουν, μέσα στο λεγόμενο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, και νέο κέντρο πάταξης της ριζοσπαστικοποίησης, που θέλουν να το ονομάσουν «Διεύθυνση Πρόληψης της Βίας». Ακόμη περισσότερη «προστασία» δηλαδή!

(Γιατί ο συνειρμός μου με πάει στις πρακτικές της αμερικανικής αστυνομίας και στο «I can’t breathe» του George Floyd και φρίττω; )

Τάχα η Αστυνομία θα προστατεύει τον ανυπεράσπιστο πολίτη από τους βίαιους εξτρεμιστές, τάχα θα προστατεύει τις ανυπεράσπιστες γυναίκες και παιδιά από τους νταήδες που γ.μ.ν. και δέρνουν μέσα στα σπίτια τους, τα ανυπεράσπιστα ομοφυλόφιλα πρόσωπα από τους νταήδες που γ.μ.ν. και δέρνουν όπου λάχει! Και ο χειρισμός της γλώσσας που κάνει το νομοσχέδιο είναι τέτοιος ώστε στα αδαή αυτιά του ανυποψίαστου πολίτη οι βίαιοι αυτοί εξτρεμιστές και οι βίαιοι αυτοί νταήδες να εξομοιώνονται με τους εργαζόμενους που ζητούν απλώς τα δεδουλευμένα τους, τους γιατρούς που ζητούν προσλήψεις στο σύστημα Υγείας, με τους συνταξιούχους που αγωνίζονται να μην κατέβουν κι άλλο οι συντάξεις τους! Αυτή κι αν είναι λεκτική βία!

Και, το χειρότερο, το νομοσχέδιο πάει να γίνει νόμος, άρα η βία του να μετατραπεί από λεκτική και σε πραγματική, σωματική και ψυχολογική: Για τον/την κάθε εργαζόμενο/η, φοιτητή/τρια, συνταξιούχο, που ζητάει το δίκιο του, για κάθε ανήσυχο πολίτη που υπερασπίζεται το περιβάλλον, τη δουλειά του, το νερό, την απρόσκοπτη πρόσβαση στη θάλασσα, τα δικαιώματά του! Με το άθλιο αυτό νομοσχέδιο η συμμετοχή σε συγκέντρωση ή διαδήλωση δίχως άδεια μετατρέπεται σε «ιδιώνυμο» αδίκημα! Η Αστυνομία ανάγεται στον απόλυτο κριτή του πώς και κατά πόσο ο εργαζόμενος, η φοιτήτρια, ο συνταξιούχος, η πολίτις έχουν το δικαίωμα να διαδηλώνουν. Χούντα, δηλαδή! Το δικαίωμα των εργαζομένων και του λαού σε κινητοποιήσεις πάει να μπει «στο γύψο»!

Τρέμε Ρήγα Φερραίε! Τρέμετε Διαφωτιστές! Έφτασε το νέο και ακραίο σχέδιο νόμου, το νομοθετικό αυτό τερατούργημα που ξεκάθαρα στοχεύει κάθε ριζοσπαστική, προοδευτική ιδεολογία και πράξη και που προχωράει ακόμη παραπέρα τις διατάξεις για παρέμβαση στη λειτουργία των σωματείων και τα εμπόδια για τη διεξαγωγή της απεργίας που είχε φέρει η προηγούμενη κυβέρνηση!

Τρέμε Ρήγα Φερραίε! Τρέμετε Διαφωτιστές! Έφτασε η ώρα να ανατραπούν ακόμη και οι βασικές αστικές αξίες και κατακτήσεις σας για μια Ευρώπη που θα υποστήριζε τα δικαιώματα του ανθρώπου, μια και όλα τα παραπάνω, διατάξεις και σχέδια νόμου, δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να εφαρμόζουν τις ντιρεκτίβες της σημερινής Ευρώπης, της ΕΈ, που τώρα θα σας φυλάκιζε και θα σας φίμωνε, εσάς, που, στα λόγια, τόσο τιμά! Της ΕΕ που θεωρεί τις «λαϊκές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας» ως κίνδυνο για την ασφάλεια και αντιμετωπίζει κάθε ριζοσπαστική, ανατρεπτική ιδεολογία και πρακτική ως πηγή «τρομοκρατίας».

Συμπολίτες! Ο Ρήγας Φερραίος και οι άλλοι διαφωτιστές έκαναν ό, τι μπόρεσαν, στον καιρό τους. Από κει πέρα έγιναν πολλά περισσότερα. Η ανθρωπότητα προχώρησε κι άλλο, με τόσες άλλες και τόσο πολλές κατακτήσεις! Εμείς, στον δικό μας καιρό, να μην τις χάσουμε, κι αυτές, κι εκείνες! Να μην σκύψουμε το κεφάλι! Να υπερασπιστούμε το δικαίωμά μας να παλεύουμε για τη ζωή και το μέλλον μας και να διαδηλώνουμε συλλογικά!
Της Ευαγγελίας Παπαγεωργίου 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ