15 Ιαν 2020

Νόμος Κατρούγκαλου διά χειρός Βρούτση...


Καθώς από μέρα σε μέρα αναμένεται να παρουσιαστεί το σχέδιο νόμου για το Ασφαλιστικό, δηλαδή για τις κύριες συντάξεις και τη λειτουργία του ΕΦΚΑ, ενισχύεται η παραπληροφόρηση συνταξιούχων και ασφαλισμένων για το πραγματικό περιεχόμενο των νέων ρυθμίσεων. Πυρήνας της κυβερνητικής προπαγάνδας είναι ο ισχυρισμός ότι «για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια θα δοθούν αυξήσεις στις συντάξεις»! Πρόκειται για ψέμα ολκής, που μόνο στόχο έχει να παγιδεύσει τους συνταξιούχους, να δημιουργήσει κλίμα ψευδαισθήσεων και αναμονής ότι μετά από τόσα χρόνια περικοπών και ανατροπών στις συντάξεις και γενικά στη δημόσια Ασφάλιση, κάτι καλύτερο έχουν τάχα να περιμένουν...
Για να στηρίξουν αυτό το ψέμα, με αλλεπάλληλες δηλώσεις τους Βρούτσης και Μηταράκης επικαλούνται την αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης στον υπολογισμό της κύριας σύνταξης για ασφαλισμένους πάνω από 30 χρόνια και τη δήθεν «αποκατάσταση των αδικιών» του νόμου Κατρούγκαλου, την κατάργηση των περικοπών στις επικουρικές στις περιπτώσεις συνταξιούχων που το άθροισμα κύριας και επικουρικής ήταν πάνω από 1.300 ευρώ - σύμφωνα και με τη σχετική απόφαση του ΣτΕ (Οκτώβρης 2019) - μαζί και την επιστροφή των αναδρομικών από τον ίδιο μήνα, όπως και τη δημιουργία «μόνιμου μηχανισμού στήριξης χαμηλοσυνταξιούχων». Τα παραπάνω συμπληρώνει η αναμενόμενη ρύθμιση για τις συντάξεις των συνταξιούχων που εργάζονται, η οποία θα προβλέπει τη μείωση του «πέναλτι», που σήμερα με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου ανέρχεται στο 60% της αποδιδόμενης σύνταξης.
* * *
Μόνο που όλα αυτά σε καμία περίπτωση δεν συνιστούν «αυξήσεις στις συντάξεις», όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση. Αλλωστε, τα ίδια τα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού και του προϋπολογισμού του ΕΦΚΑ για το 2020 «κάνουν σκόνη» την κυβερνητική προπαγάνδα. Συγκεκριμένα, με βάση τον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ για το 2020, το κονδύλι για τις κύριες συντάξεις αναμένεται να μειωθεί παραπέρα, κατά 155 εκατ. ευρώ, επιβεβαιώνοντας όχι μόνο ότι δεν θα υπάρξουν αυξήσεις στις κύριες συντάξεις, αλλά και ότι η τάση μείωσης των συντάξεων συνεχίζεται απρόσκοπτα. Οσον αφορά τις επικουρικές, και εδώ το συνολικό κονδύλι για το 2020, όπως προκύπτει και από τον κρατικό προϋπολογισμό, θα μειωθεί κατά 71 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το 2019!
Γίνεται λοιπόν φανερό ότι ορισμένα «μερεμέτια» που επιχειρεί η κυβέρνηση της ΝΔ στον νόμο - λαιμητόμο, του Κατρούγκαλου, όπως και η περιορισμένη επιστροφή περικοπών στις επικουρικές σε έναν αριθμό παλιών συνταξιούχων, ούτε μπορούν να αναπληρώσουν τις συνολικά τεράστιες απώλειες ούτε βέβαια να αντιστρέψουν τη γενική τάση μείωσης των συντάξεων, ως αποτέλεσμα και της εφαρμογής του νόμου 4387/2016.
Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση της ΝΔ όχι μόνο δεν καταργεί τον νόμο Κατρούγκαλου, αλλά τον εφαρμόζει και τον θωρακίζει παραπέρα. Οι επιμέρους «αλλαγές» που ετοιμάζει δεν αγγίζουν στο ελάχιστο τον σκληρό και αντιδραστικό πυρήνα του. Το αντίθετο - ακριβώς στο πλαίσιο της απρόσκοπτης εφαρμογής του, «βγάζει από τη μέση» τις όποιες νομικές «αστοχίες» είχε ο ν. 4387 και «ξεκαθαρίζει το τοπίο», παίρνοντας υπόψη και τις δυσκολίες που προέκυψαν με τις χιλιάδες δικαστικές προσφυγές και τις αντικρουόμενες αποφάσεις δικαστηρίων.
* * *
Ετσι, μια κάποια αύξηση στους συντελεστές αναπλήρωσης (π.χ. από το 35% στο 40%) δεν μπορεί να καλύψει τις τεράστιες μειώσεις που επέφερε ο νόμος αυτός, όταν για παράδειγμα στην περίπτωση της 35ετίας το ποσοστό αναπλήρωσης μειώθηκε από το 70% του συντάξιμου μισθού στο 33,8%! Οταν δεν επανέρχονται τα κατώτατα όρια στις συντάξεις για τους χαμηλοσυνταξιούχους, όταν το ΕΚΑΣ ενταφιάζεται οριστικά και όταν ακόμα και αυτή η «πέτσινη» «13η σύνταξη» μεταμφιέζεται σε «μόνιμο μηχανισμό στήριξης», και μάλιστα με πολύ μικρότερα ποσά. Και όταν, τέλος, στην περίπτωση των επικουρικών, οι μειώσεις που επιβλήθηκαν από το 2010 (εκτός της περίπτωσης για τα 1.300 ευρώ άθροισμα που ανέτρεψε το ΣτΕ) παραμένουν σε ισχύ. Οπως παραμένουν σε ισχύ και οι αντιασφαλιστικές παρεμβάσεις του νόμου 4152/2012 για τη δημιουργία του ΕΤΕΑ, επί της προηγούμενης θητείας Βρούτση, και βέβαια του νόμου 4387/2016, που μετέτρεψαν τις επικουρικές σε ψίχουλα, επιβάλλοντας το σύστημα των «καθορισμένων εισφορών», στο πλαίσιο της κεφαλαιοποίησης και του «ατομικού κουμπαρά».
Επιπλέον, όσον αφορά τους παλιούς συνταξιούχους, που είναι και η συντριπτική πλειοψηφία, οι νέοι συντελεστές αναπλήρωσης που θα ψηφιστούν δεν θα έχουν κανένα πρακτικό αποτέλεσμα στον υπολογισμό της κύριας σύνταξης, καθώς παραμένουν ο επανυπολογισμός αυτών και η «προσωπική διαφορά», που εφαρμόστηκε με τον νόμο Κατρούγκαλου. Τέλος, θα συνεχιστεί το «πάγωμα» όλων των συντάξεων μέχρι το τέλος του 2022, όπως ρητά προβλέπεται στην αντιασφαλιστική νομοθεσία.
* * *
Ακριβώς αυτή η αλήθεια αποτυπώνεται και στους προϋπολογισμούς (στον κρατικό και του ΕΦΚΑ) που διαμορφώνονται για τη συνολική πορεία των συντάξεων. Επιβεβαιώνεται άλλωστε και από τα επίσημα ντοκουμέντα και της ΕΕ, στα οποία εκτιμάται ότι η συνολική συνταξιοδοτική δαπάνη ως ποσοστό του ΑΕΠ θα μειωθεί από 17,3% το 2016 στο 14% το 2020, στο 13% το 2025 και στο 12,5% το 2030!
Και, βέβαια, ανεξάρτητα από την τελική μορφή που θα έχει το αναμενόμενο νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό, παραμένει ο ομολογημένος στόχος της ΝΔ για την πλήρη ιδιωτικοποίηση των επικουρικών και την παράδοση των εισφορών στον χρηματιστηριακό τζόγο.
Κατά συνέπεια, τα «δώρα» που δήθεν κομίζει η κυβέρνηση έχουν μεγάλη «τοξικότητα» και γι' αυτό συνταξιούχοι και ασφαλισμένοι δεν πρέπει να «τσιμπήσουν» στο τραπέζι που στρώνεται. Ο νόμος Κατρούγκαλου «ζει και βασιλεύει», γίνεται ακόμα πιο αποτελεσματικός, ακόμα πιο επικίνδυνος, ειδικά για τις νεότερες γενιές. Γι' αυτό, απαιτούνται αγωνιστική ετοιμότητα και πολύμορφη δράση συνδικάτων και συνταξιουχικών οργανώσεων, για να μην περάσει η κυβερνητική προπαγάνδα. Να οργανωθούν η πάλη και το απεργιακό μέτωπο στο οποίο καλούν αυτές τις μέρες με τις πρωτοβουλίες τους Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Συνδικάτα. Να σημάνει γενικός συναγερμός μπροστά στα χειρότερα που μεθοδεύονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ