6 Απρ 2012

ΗΠΑ - ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ Αστυνομική καταστολή ενάντια σε φοιτητές


ΗΠΑ - ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ
Αστυνομική καταστολή ενάντια σε φοιτητές
Από την προχθεσινή επίθεση των αστυνομικών στους φοιτητές με σπρέι πιπεριού
ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ.--
Η αστυνομική καταστολή και η βαρβαρότητα επιστρατεύτηκαν για άλλη μία φορά κατά φοιτητών που διαμαρτύρονταν προχτές εναντίον της αύξησης διδάκτρων. Αυτή τη φορά στο Κολέγιο της Σάντα Μόνικα, σε κινητοποιήσεις μάλιστα εναντίον της επιβολής του απόλυτου και απροκάλυπτου ταξικού χαρακτήρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Ολα ξεκίνησαν όταν οι φοιτητές συγκεντρώθηκαν απαιτώντας η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου που θα αποφάσιζε για την αύξηση των διδάκτρων να μεταφερθεί σε μεγαλύτερο χώρο ώστε να μπορούν να συμμετάσχουν και εκείνοι. Οταν το αίτημα απορρίφθηκε οι φοιτητές κατευθύνθηκαν προς την αίθουσα που πραγματοποιούνταν η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου για να εισέλθουν φωνάζοντας συνθήματα όπως «Οχι στις περικοπές, όχι στις αυξήσεις. Η Παιδεία πρέπει να παρέχεται δωρεάν». Τότε η αστυνομία που φρουρούσε το χώρο επιτέθηκε με σπρέι πιπεριού, επίθεση που έγινε στον κλειστό χώρο ενός διαδρόμου. Αποτέλεσμα ήταν δύο φοιτητές να διακομιστούν στο νοσοκομείο και να παραμείνουν ενώ αρκετοί ήταν και οι ελαφρά τραυματίες.
Ο πρύτανης της Σχολής, Τσούι Τσανγκ, υπεραμύνθηκε της αστυνομικής επίθεσης τονίζοντας ότι ήταν «αναγκαία» προκειμένου «να επιβληθεί η δημόσια και προσωπική ασφάλεια». Κάτι που δεν είχε τολμήσει να κάνει δημόσια ούτε η πρύτανης του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια UC Davis, Λίντα Κατέχη, όταν και πρωτοεκδηλώθηκε ανάλογη επίθεση με σπρέι πιπεριού κατά τη διάρκεια φοιτητικών κινητοποιήσεων το περασμένο φθινόπωρο.
Οι φοιτητές καταγγέλλουν ότι η επίθεση ήταν απρόκλητη και δήλωσαν ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουν να γίνει η δημόσια εκπαίδευση ιδιωτική και να πρέπει να πληρώνουν για κάτι που είναι ανθρώπινο δικαίωμα και πρέπει να παρέχεται δωρεάν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Κολέγιο της Σάντα Μόνικα δεν αποφασίζει μόνο για την αύξηση των διδάκτρων εξαιτίας των σαρωτικών περικοπών. Η αύξηση εντάσσεται στην έγκριση ενός πιλοτικού προγράμματος όπου θα επιβληθούν συγκεκριμένα «τιμολόγια ανά πιστωτική μονάδα». Το πρόγραμμα σπουδών στη Σάντα Μόνικα, το πρώτο του είδους του στη χώρα, σχεδιάζει να χρεώσει 180 δολάρια ανά μονάδα (Credit), από 46 που είναι σήμερα. Ετσι, ένα και μόνο υποχρεωτικό μάθημα, όπως τα μαθηματικά (3 credit) ή αγγλική γλώσσα, σε ένα εξάμηνο θα κοστίζει 540 δολάρια, δηλαδή περισσότερα από αυτά που πληρώνουν οι φοιτητές για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Το πιλοτικό αυτό σχέδιο, που θεωρείται πρότυπο για την εφαρμογή του και από άλλα πανεπιστήμια, όπως ορθά υποστηρίζουν οι φοιτητές, θα νομιμοποιήσει την Παιδεία δύο ταχυτήτων και θα καταστήσει απαγορευτική την τριτοβάθμια εκπαίδευση σε φοιτητές που προέρχονται από οικογένειες της εργατικής τάξης και των άλλων φτωχών στρωμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ